ATTICANEWS.GR

Member Area
Απόψεις
Γιώργος Μαυρωτάς: Πολίτες και εργαζόμενοι εγκλωβισμένοι στον λαϊκισμό των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ | Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών
News - Απόψεις
Δευτέρα, 26 Ιούνιος 2017 11:30

Γιώργος Μαυρωτάς: Πολίτες και εργαζόμενοι εγκλωβισμένοι στον λαϊκισμό των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ | Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών.

mavrotas

Μετά την κατάθεση προτάσεων για την άμεση επίλυση του προβλήματος από τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους δήμους, το Ποτάμι αναδεικνύει τους λάθος χειρισμούς της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, καταθέτοντας σχετική ερώτηση στη Βουλή από τον Γραμματέα Κοινοβουλευτικού Έργου και βουλευτή Αττικής, Γιώργο Μαυρωτά, προς τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Σκουρλέτη.

Με τα σκουπίδια στους δρόμους των πόλεων να έχουν σχηματίσει βουνά και την αγανάκτηση των κατοίκων να έχει φθάσει στα όριά της, καθώς πλέον, λόγω και των υψηλών θερμοκρασιών, υπάρχει σημαντικός κίνδυνος και για τη δημόσια υγεία, όπως άλλωστε προειδοποιεί και το ΚΕΕΛΠΝΟ, η Κυβέρνηση πάλι καθυστερημένα επιχειρεί να δώσει «λύση» σε προβλήματα που η ίδια δημιούργησε.

Ο βουλευτής του Ποταμιού καταδεικνύει το χρονικό των λάθος χειρισμών, τονίζοντας ότι το φαινόμενο αυτό είναι ένα ακόμη δείγμα της ανικανότητας, του λαϊκισμού και της μικροπολιτικής σκοπιμότητας των προηγούμενων κυβερνήσεων και του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες «εθελοτυφλώντας» κατάφεραν να εγκλωβίσουν και τους εργαζόμενους και τους πολίτες.

Απευθυνόμενος στον κ. Σκουρλέτη ζητά επίσημη ενημέρωση για τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης σχετικά με τους συμβασιούχους και στη βάση ποιου σχεδιασμού θα προχωρήσει στην κάλυψη των κενών θέσεων καθαριότητας στους Δήμους, εν όψει μάλιστα και της διαφαινόμενης νομοθετικής ρύθμισης για προσωρινή τακτοποίηση του ζητήματος. Τέλος, ρωτά ποιο είναι το εναλλακτικό σχέδιο της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της συσσώρευσης σκουπιδιών στους δρόμους και της αναγκαίας αποκομιδής τους, σε περίπτωση συνέχισης των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στους ΟΤΑ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ: Τακτοποίηση της εκκρεμότητας με τους συμβασιούχους των ΟΤΑ

Εν εξελίξει των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στους δήμους, η συσσώρευση απορριμμάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα έχει αγγίξει πλέον ανησυχητικά επίπεδα για τα όρια της δημόσιας υγείας, με τους πολίτες να ασφυκτιούν. Ταυτόχρονα έχοντας αρχίσει η τουριστική περίοδος, η εικόνα στους μεγάλους αλλά και σε μικρότερους δήμους της χώρας οι οποίοι υποδέχονται σημαντικό πλήθος επισκεπτών, είναι τουλάχιστον απογοητευτική έως και δυσφημιστική για τη χώρα.

Και τώρα όπως και σε παλαιότερες κινητοποιήσεις, χιλιάδες συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου στον τομέα της καθαριότητας αλλά και σε άλλες δομές των δήμων, ζητούν τη μονιμοποίηση τους. Προφανώς το επαναλαμβανόμενο φαινόμενο αυτό είναι ένα ακόμη δείγμα της ανικανότητας και της μικροπολιτικής σκοπιμότητας όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίες δρουν λανθασμένα εγκλωβίζοντας εργαζομένους και πολίτες.

Οι παρατάσεις των συμβασιούχων καθαριότητας στους ΟΤΑ ξεκινούν από τον Απρίλιο του 2013. Η τότε κυβέρνηση με διάταξη «σκούπα» παράτεινε τις συμβάσεις καθαριότητας σε ΔΟΥ και κτηματικές υπηρεσίες από την 31.12.2012 στις 31.12.2013. Μέχρι τον Μάιο του 2015 οι συμβάσεις των καθαριστών συνέχισαν να παρατείνονται, ενώ με την ανάληψη εξουσίας της, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στις 31.12.2015 επέκτεινε το πεδίο εφαρμογής των συμβασιούχων καθαριότητας σε όλους τους εργαζομένους των ΟΤΑ.

Ο αρμόδιος υπουργός κ. Βερναρδάκης τον Οκτώβρη του 2016 έφερε τροπολογία που παρέτεινε όλες τις συμβάσεις μέχρι τις 31.12.2017. Με απόφαση του όμως το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε αντισυνταγματική την τροπολογία (άρθρο 16 του ν.4429/16), με το σκεπτικό ότι η μονιμοποίηση των ανθρώπων που προσλήφθηκαν εκτός ΑΣΕΠ παραβιάζει την αρχή της ισότητας. Η απόφαση αυτή αφορά 6.183 συμβασιούχους, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών (ΥΠΕΣ), ενώ ο αριθμός διαφοροποιείται σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδίας της ΠΟΕ ΟΤΑ σε 9.000 με 10.000.

Τα επίσημα στοιχεία της απογραφής δείχνουν ότι τον Δεκέμβρη 2016 το σύνολο των συμβασιούχων του Δημοσίου (Υπουργεία και ΟΤΑ) ήταν 68.972 και τον Μάρτιο του 2017 ήταν 74.322, δηλ. επήλθε αύξηση κατά 5.350 άτομα. Στους ανωτέρω αριθμούς δεν διευκρινίζεται πόσοι από αυτούς απασχολούνται στους ΟΤΑ, άρα πόσους αφορά η απόφαση του Εκλεκτικού Συνεδρίου, οπότε και ο συσχετισμός του 7% των συμβασιούχων στο σύνολο των εργαζόμενων στους Δήμους τελικά να μην μπορεί να προσδιοριστεί.

Το φαινόμενο αυτό θα μπορούσε να είχε αποτραπεί αν οι προσλήψεις συμβασιούχων ακολουθούσαν τη διαδικασία του ΑΣΕΠ. Η Πολιτεία όμως μέχρι σήμερα δεν προέβλεψε σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, αλλά αρκέστηκε μόνο στον εκ των υστέρων δειγματοληπτικό έλεγχο, όπου προέκυψε ότι το 70% των προσλήψεων συμβασιούχων για το 2016 δεν ήταν σύννομες.

Στο πιο πάνω αξιολογικό κενό προστίθεται και το πρόβλημα του τελικού αριθμού των προσλήψεων καθαριότητας στους ΟΤΑ, στις οποίες θα αναγκαστεί να προχωρήσει η Διοίκηση, έπειτα από την απόφαση του Εκλεκτικού Συνεδρίου για μη ανανέωση των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου.

Δεδομένου ότι η καθαριότητα και αποκομιδή των απορριμμάτων στους Δήμους αποτελεί προτεραιότητα για τον πολίτη, μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας και σεβασμού στο περιβάλλον.

Δεδομένου ότι η λύση του προβλήματος πρέπει να αποτελέσει επιτακτική προτεραιότητα της Κυβέρνησης.

Δεδομένου ότι μία ευνομούμενη Δημοκρατική Ευρωπαϊκή χώρα, πρέπει να τηρεί τις συνθήκες που την καθιστούν μέλος των προηγμένων χωρών, χωρίς να κινδυνεύει με την επιβολή προστίμων και τη διεθνή διαπόμπευση της.

Ερωτάται ο Υπουργός:

1. Από τις 19/06/2017, ημέρα έναρξης των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στους δήμους, ποιο είναι το ιστορικό των επίσημων ενεργειών στις οποίες προβήκατε για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα αποκομιδής των απορριμμάτων;

2. Ποιο είναι το χαρτοφυλάκιο μέτρων-επιλογών τα οποία έχετε εξετάσει και έχετε στη διάθεσή σας σε περίπτωση μη αναστολής των κινητοποιήσεων και δη στον τομέα αποκομιδής των απορριμμάτων;

3. Με ποιον τρόπο θα καλυφθούν οι κενές θέσεις εργασίας καθαριότητας στους Δήμους, έπειτα από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου περί αντισυνταγματικότητας της παράτασης των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου; (τελικός αριθμός των εργαζομένων που θα απασχοληθούν στην καθαριότητα των ΟΤΑ/διαδικασία πρόσληψης τους/είδος εργασιακής σχέσης);

4. Ποιος είναι ο ακριβής χρονοπρογραμματισμός της Κυβέρνησης και ποιες οι προϋποθέσεις για τη διαδικασία αξιολόγησης και προσλήψεων προσωπικού καθαριότητας στους ΟΤΑ μέσω ΑΣΕΠ;

Ο ερωτών βουλευτής
Γιώργος Μαυρωτάς - Αττικής

 
Άρθρο του Δημ. Παπαδημούλη στο ευρωπαϊκό δίκτυο ενημέρωσης «European Post».- Τρεις στρατηγικοί στόχοι των Προοδευτικών Δυνάμεων στην ΕΕ
News - Απόψεις
Σάββατο, 24 Ιούνιος 2017 16:49

        «Η πρωτοβουλία της Προοδευτικής Συμμαχίας πρέπει να συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση και προσπάθεια, με πρώτο βασικό στόχο τις Ευρωεκλογές του 2019».

        «Βασική προϋπόθεση για να καταφέρουν οι προοδευτικές δυνάμεις να φέρουν σε πέρας αυτούς τους στόχους είναι η διασφάλιση της πολιτικής πλειοψηφίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στα κράτη-μέλη».

        Άρθρο του Δημήτρη Παπαδημούλη στο ευρωπαϊκό δίκτυο ενημέρωσης «European Post».

papadhmoulis

Σε άρθρο του στο ευρωπαϊκό δίκτυο ενημέρωσης «European Post» ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφέρεται στην επιτυχημένη εκδήλωση της Προοδευτικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, την 21η Ιουνίου, σημειώνοντας την ανάγκη οι προοδευτικές δυνάμεις να θέσουν ρεαλιστικούς στόχους που θα απαντούν στις προκλήσεις των ευρωπαϊκών κοινωνιών και θα γεννούν ένα νέο όραμα και ελπίδα για την Ευρώπη.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης παρουσίασε τρεις στρατηγικούς στόχους των προοδευτικών δυνάμεων για το επόμενο διάστημα, εστιάζοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη και τις πολιτικές κοινωνικής συνοχής, στην ανάπτυξη της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και στην αναθεώρηση του θεσμικού μοντέλου της ΕΕ, με στόχο «την ενδυνάμωση των κραυγαλέων ελλειμμάτων και στρεβλώσεών του».

Βασική προϋπόθεση για την αλλαγή της πολιτικής ατζέντας και την εφαρμογή αυτών των προτάσεων, συμπλήρωσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι «η διασφάλιση της πολιτικής πλειοψηφίας τόσο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όσο και στα κράτη-μέλη», ο διαρκής διάλογος και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης με τους πολίτες, η ανάπτυξη πλατιών συμμαχιών και η χάραξη σαφών, διαχωριστικών γραμμών «από τις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις που έφεραν την Ευρώπη ενώπιον βαθύτατων διχασμών, κοινωνικής και οικονομικής αποτελμάτωσης».

Κλείνοντας, ο Δημήτρης Παπαδημούλης υπογράμμισε πως οι Ευρωεκλογές του 2019 αποτελούν την πρώτη μεγάλη πρόκληση για τις προοδευτικές δυνάμεις, με στόχο την αύξηση της πολιτικής τους εκπροσώπησης και την αλλαγή των συσχετισμών και της πολιτικής ατζέντας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το λινκ δημοσίευσης: http://bit.ly/2t2e0jH

Ακολουθεί το άρθρο:

Τρεις στρατηγικοί στόχοι των Προοδευτικών Δυνάμεων στην ΕΕ

Το επόμενο διάστημα οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη θα πρέπει να αναπτύξουν τους βασικούς πυλώνες της στρατηγικής τους.

Οι προτάσεις που θα κατατεθούν πρέπει να έχουν πρακτική εφαρμογή, να δίνουν λύση στα προβλήματα και τις προκλήσεις των ευρωπαϊκών κοινωνιών, και κυρίως να γεννούν ελπίδα απέναντι στο διαλυτικό και διχαστικό νεοφιλελεύθερο μοντέλο που έχει επιβληθεί σήμερα από τις συντηρητικές δυνάμεις.

Η ανάπτυξη οικονομικών πολιτικών που θα ευνοούν τη δίκαιη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή είναι ο πρώτος βασικός στόχος. Η ΕΕ διασφάλισε επί δεκαετίες την κοινωνική ειρήνη, την πολιτική και οικονομική σταθερότητα και άνοδο, επενδύοντας σε ένα ισχυρό κοινωνικό μοντέλο. Το μοντέλο αυτό, παρά τα λάθη και τις αδυναμίες του, αντί να βελτιωθεί σημαντικά, αποδομείται συστηματικά με βίαιο τρόπο, για να επιβληθεί ένα μοντέλο που αυξάνει τις ανισότητες, καταπατά τα ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα, διαλύει τις παραγωγικές δυνάμεις.

Ο δεύτερος βασικός στόχος είναι η οργάνωση ενός βιώσιμου αναπτυξιακού μοντέλου, που θα γεννά θέσεις εργασίας, θα σέβεται το περιβάλλον, θα ενσωματώνει όλες τις κοινωνικές δυνάμεις, και θα συμβάλλει στην αναδιανομή του πλούτου. Η ενίσχυση των επενδύσεων, ιδιαίτερα στην κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία και η ανάκτηση ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους, αποτελούν τους βασικούς πυλώνες του παραγωγικού προτύπου, πάνω στο οποίο θα πρέπει να στηριχθεί τόσο η κοινωνική ανάπτυξη στην Ελλάδα και την ΕΕ, όσο και η διανομή των κοινοτικών και επενδυτικών κεφαλαίων της ΕΕ.

Ο τρίτος βασικός στόχος είναι η θεσμική αναθεώρηση της ΕΕ, όχι με τρόπο που να ακυρώνει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, αλλά με στόχο την ενδυνάμωση των κραυγαλέων ελλειμμάτων και στρεβλώσεών του. Μερικές από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι η δημοκρατική νομιμοποίηση και η διαφάνεια στη λειτουργία των θεσμών - όπως το Eurogroup, η ολοκλήρωση της τραπεζικής ενοποίησης με το ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων, η φορολογική εναρμόνιση, ο σεβασμός του κοινοτικού κεκτημένου και η προώθηση ενός ισχυρού ευρωπαϊκού κοινωνικού πυλώνα.

Βασική προϋπόθεση για να καταφέρουν οι προοδευτικές δυνάμεις να φέρουν σε πέρας αυτούς τους στόχους είναι η διασφάλιση της πολιτικής πλειοψηφίας τόσο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και φυσικά, σταδιακά, στα κράτη-μέλη. Αυτό απαιτεί διαρκή διάλογο με τους πολίτες και τις κοινωνικές δυνάμεις, ανάκτηση της εμπιστοσύνης, ξεκάθαρο πλάνο και στρατηγική, πλατιές συμμαχίες και σαφείς διαχωριστικές γραμμές από τις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις που έφεραν την Ευρώπη ενώπιον βαθύτατων διχασμών, κοινωνικής και οικονομικής αποτελμάτωσης.

Μετά την επιτυχημένη εκδήλωση της 21ης Ιουνίου στις Βρυξέλλες, με την συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τρεις «πολιτικές οικογένειες», η πρωτοβουλία της Προοδευτικής Συμμαχίας πρέπει να συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση και προσπάθεια, με πρώτο βασικό στόχο τις Ευρωεκλογές του 2019, την ενίσχυση των δυνάμεων των προοδευτικών δυνάμεων, και τη σταδιακή αλλαγή της πολιτικής ατζέντας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

* Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επικεφαλής της ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ.

 
Χάρης Θεοχάρης: «Τα απόνερα της πολιτικής Βαρουφάκη, η οποία ήταν συμφωνημένη με τον πρωθυπουργό, πληρώνουμε μέχρι και σήμερα»
News - Απόψεις
Πέμπτη, 22 Ιούνιος 2017 17:18

Χάρης Θεοχάρης: «Τα απόνερα της πολιτικής Βαρουφάκη, η οποία ήταν συμφωνημένη με τον πρωθυπουργό, πληρώνουμε μέχρι και σήμερα»

theoxarhsXarhs800-454

«Τα απόνερα της πολιτικής Βαρουφάκη, η οποία ήταν συμφωνημένη με τον πρωθυπουργό, πληρώνουμε μέχρι και σήμερα» επεσήμανε ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης μιλώντας στον Alpha 98.9, στον Βαγγέλη Δουράκη και τον Χάρη Ντιγριντάκη.


Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του προέδρου του ESM υποστήριξε ότι «φωνές όπως αυτή του κ. Ρέγκλινγκ στην Ευρώπη, ο οποίος φέρνει το βάρος να μπει το ελληνικό πρόγραμμα σε μια πιο λογική τροχιά, πρέπει να ενισχύονται. Είναι σημαντικό να ακούγονται τέτοιες φωνές και στην εσωτερική κοινή γνώμη της Γερμανίας, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν είναι αμελητέες και πρέπει να ληφθούν υπόψη».

Αναφερόμενος στην προβληματική διαδικασία των πρόστιμων, έκανε λόγο για φιάσκο: «Το φιάσκο με τα πρόστιμα στα ανασφάλιστα οχήματα συνέβη επειδή η δημόσια διοίκηση βάζει πρόστιμα για να εισπράξει, όχι για να μην υπάρχουν ανασφάλιστα οχήματα που είναι το πραγματικό κοινωνικό όφελος. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ξέχασε ότι αυτός είναι ο σκοπός της διαδικασίας και έστειλε εκατομμύρια σημειωμάτων σε εξαφανισμένα οχήματα».

Παρατήρησε δε ότι έπρεπε να γίνει ένας απλός διαχωρισμός: «Σε 500 χιλιάδες ιδιοκτήτες των ελεγχόμενων οχημάτων, των οποίων πληρώνονται κανονικά τα τέλη κυκλοφορίας, έπρεπε να σταλεί κατευθείαν το πρόστιμο. Για τα υπόλοιπα έπρεπε να σταλεί ενημερωτικό σημείωμα ότι υπάρχει αταξία φακέλου και να δοθεί περιθώριο δύο μηνών να διορθωθούν τα σχετικά αρχεία».

«Δεν είναι μόνο θέμα αποτελεσματικότητας αλλά και θέμα σεβασμού προς τον πολίτη», κατέληξε ο κ. Θεοχάρης.

 
Σταύρος Καλαφάτης: Η κυβέρνηση υπερέβη τα όρια της ανοχής στην εγκληματικότητα στο ΑΠΘ!
News - Απόψεις
Τετάρτη, 21 Ιούνιος 2017 13:44

Σταύρος Καλαφάτης: Η κυβέρνηση υπερέβη τα όρια της ανοχής στην εγκληματικότητα στο ΑΠΘ!

kalafatis670

Με αφορμή την αντίδραση της κυβέρνησης στις καταγγελίες των 471 φοιτητών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και τις σχετικές δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας, ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η μετατροπή της Πανεπιστημιούπολης του ΑΠΘ σε γκέτο ανομίας και φόβου εξοργίζει κάθε σκεπτόμενο πολίτη. Όμως η χθεσινή εικόνα ενός Υπουργού Παιδείας που αντί να απολογηθεί στους διαμαρτυρόμενους φοιτητές, τους καλεί κυνικά να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους, σοκάρει! Αποκαλύπτει τη συλλογική ιδεοληπτική εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ στον εκφυλισμό της Ελλάδας σε τριτοκοσμική κοινωνία, με τρόπους περισσότερους και ίσως χειρότερους από την οικονομική φτωχοποίηση. Πλέον, η κατ` ουσία ανακήρυξη της πανεπιστημιούπολης σε άβατο για τις αρχές που είναι επιφορτισμένες με την προστασία της ζωής, της ασφάλειας και της περιουσίας των πολιτών, υπερβαίνει τα όρια της ανοχής στην εγκληματικότητα και ισοδυναμεί με υποδαύλισή της!»

Θυμίζουμε ότι μόλις προ ημερών, στις 6 Ιουνίου, ο κ. Καλαφάτης κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση σχετική με την εγκληματικότητα στους χώρους του ΑΠΘ, το πλήρες κείμενο της οποίας ακολουθεί:

 

ΠΡΟΣ

ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

6118/6/06/17

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

 

ΘΕΜΑ: «Ανησυχητικά κρούσματα παραβατικότητας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης»

 

Μεγάλη ανησυχία προκαλούν στην πανεπιστημιακή κοινόνητα και κατ’επέκταση στη Θεσσαλονίκη οι διαδοχικοί θάνατοι από υπερβολική δόση ναρκωτικών ουσιών που σημειώνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα στο πανεπιστημιακό campus. Μετρούμε ήδη δύο νεκρούς μέσα σε δύο μήνες στον αύλειο χώρο του Α.Π.Θ, δίπλα σε αίθουσες διδασκαλίας και εργαστήρια, σε χώρους που καθημερινά δραστηριοποιούνται χιλιάδες φοιτητές, διδακτικό και εργατικό προσωπικό.

Οι πανεπιστημιακές αρχές, επιστρατεύοντας όλες τις δυνάμεις που μπορούν να διαθέσουν και με τη στήριξη της πλειοψηφίας των φοιτητριών και των φοιτητών του Πανεπιστημίου, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να περιφρουρήσουν τους πανεπιστημιακούς χώρους και να τους καταστήσουν προσβάσιμους και λειτουργικούς, ελεύθερους και ασφαλείς για την πανεπιστημιακή κοινότητα. Το έχουν καταφέρει σε μεγάλο βαθμό.

Ωστόσο, η διακίνηση ναρκωτικών, οι κλοπές και οι ληστείες πέριξ του Πανεπιστημίου οργιάζουν τις νυχτερινές ώρες. Συνεπώς, αν δεν ενταθούν οι προσπάθειες πρόληψης και πάταξης της εγληματικότητας από τις δυνάμεις ασφαλείας στη ζώνη γύρω από το Α.Π.Θ, κάθε προσπάθεια από τις υπηρεσίες φύλαξης είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.

Η πολιτική βούληση όμως από μέρους της κυβέρνησης δεν υπάρχει για να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα και να διευκολυνθεί το έργο των πανεπιστημιακών αρχών.

Η κυβέρνηση οφείλει να ξεκαθαρίσει τη θέση της απέναντι στην έννοια του ασύλου – τώρα μάλιστα που σχεδιάζει να το επαναφέρει πλήρως - που κατέτεινε να αποτελεί, αντί της προώθησης της γνώσης και της υπεράσπισης της ακαδημαϊκής ελευθερίας, ικανή συνθήκη άνθησης της εγκληματικότητας μέσα στα Πανεπιστήμια.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

  1. Προτίθεστε να προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες άμεσα, εντός του πλαισίου πάντοτε των αρμοδιοτήτων σας, δεδομένης της κατοχυρωμένης αυτονομίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ώστε να διευκολυνθεί και να στηριχθεί έμπρακτα η προσπάθεια των πανεπιστημιακών αρχών να εφαρμόσουν δραστικά μέτρα φύλαξης και πρόληψης της παραβατικότητας εντός του Α.Π.Θ;

 

Ο ερωτών Βουλευτής

 

Σταύρος Καλαφάτης

 
Άρθρο του Δημήτρη Παπαδημούλη στο ευρωπαϊκό δίκτυο ενημέρωσης «EU Observer»
News - Απόψεις
Κυριακή, 18 Ιούνιος 2017 16:29
  • «Οι αποφάσεις του Eurogroup θέτουν τις βάσεις για να απεγκλωβιστεί η ελληνική οικονομία από το φαύλο κύκλο λιτότητας και δημόσιου χρέους».

  • «Η πορεία για την οριστική έξοδο από τα μνημόνια και την ασφυκτική επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018, συνεχίζει να είναι απαιτητική και δύσκολη».

  • Άρθρο του Δημήτρη Παπαδημούλη στο ευρωπαϊκό δίκτυο ενημέρωσης «EU Observer».

EUobserver

Σε άρθρο του στο ευρωπαϊκό δίκτυο ενημέρωσης «EU Observer» ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφέρεται στα αποτελέσματα του Eurogroup της 15ης Ιουνίου, τονίζοντας πως προέκυψε μια «θετική συμφωνία για την Ελλάδα», με την οποία ολοκληρώνεται το ζήτημα της καταβολής της δόσης, τίθεται με μεγαλύτερη σαφήνεια ο οδικός χάρτης για την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους, και γίνεται σαφής αναφορά στην ενίσχυση των επενδύσεων και την εισαγωγή ρήτρας ανάπτυξης.  

Η στάση του ΔΝΤ, προσθέτει ο Δημήτρης Παπαδημούλης, υπήρξε εποικοδομητική, «αναγνωρίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το πρόγραμμα», ενώ για πρώτη φορά όλες οι πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη προώθησης αναπτυξιακών πρωτοβουλιών για την περαιτέρω σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και την έξοδο της Ελλάδας από την επιτροπεία.

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπογράμμισε επίσης πως η απόφαση του Eurogroup αφήνει «θετικό αποτύπωμα» και δίνει «χώρο» στην ελληνική κυβέρνηση να αφοσιωθεί σε αναπτυξιακές πολιτικές, στη συνέχιση του μεταρρυθμιστικού έργου, στη σταδιακή και σταθερή μείωση της ανεργίας.

Κλείνοντας, ο Δημήτρης Παπαδημούλης συμπλήρωσε πως δε χρειάζονται πανηγυρισμοί, με την πορεία να συνεχίζει να είναι δύσκολη και απαιτητική, προσθέτοντας ότι έχουν μπει τα θεμέλια για να γυρίσει σελίδα η χώρα, μετά από μια μακρά περίοδο πτώσης και ανασφάλειας.  

Link δημοσίευσης: http://bit.ly/2rGoGQ1

Ακολουθεί το άρθρο μεταφρασμένο στα ελληνικά:

Μια θετική συμφωνία για την Ελλάδα

Στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου έγινε ένα σημαντικό βήμα. Αναγνωρίστηκε και επιβεβαιώθηκε η μεγάλη προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης και τα θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα. Αποφασίστηκε η εκταμίευση μιας ενισχυμένης δόσης. Δόθηκε μεγαλύτερη σαφήνεια στον οδικό χάρτη για το χρέος. Τέθηκαν επί τάπητος συγκεκριμένες προτάσεις για ενίσχυση των επενδύσεων και εισαγωγή ρήτρας ανάπτυξης, που θα εξειδικευτούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Στάλθηκε θετικό σήμα στις αγορές και την επενδυτική κοινότητα, καθώς και τον ελληνικό λαό, ότι η ελληνική οικονομία προχωρά σταθερά προς την ανάκαμψη και την έξοδο από την επιτροπεία.

Είναι επίσης σημαντικό ότι για πρώτη φορά από το 2010 αναγνωρίστηκε και συμφωνήθηκε συλλογικά και από όλες τις πλευρές η ανάγκη προώθησης αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, με τη συμμετοχή συγκεκριμένων επενδυτικών εργαλείων της Ευρωπαϊκής Αναπτυξιακής Τράπεζας, καθώς και η σημασία, προς αυτή την κατεύθυνση, της δημιουργίας εθνικής αναπτυξιακής Τράπεζας, κάτι το οποίο είχε προτείνει ήδη από το 2015 η ελληνική κυβέρνηση.

Η αρνητική και αναβλητική στάση του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών κ. Σόιμπλε κάμφθηκε σε σημαντικό βαθμό, μετά από συντονισμένες πιέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, της Κομισιόν, των προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά και από την ενεργή συμμετοχή της γαλλικής πλευράς στην προσπάθεια να δοθεί έμφαση στο ζήτημα της αναπτυξιακής τόνωσης της ελληνικής οικονομίας.

Η στάση του ΔΝΤ υπήρξε επίσης εποικοδομητική, καθώς συνέβαλε στην περαιτέρω αποσαφήνιση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους και σε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, της τάξης του 2% μετά το 2022. Αυτό αποτελεί μια έμπρακτη  αναγνώριση ότι η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το πρόγραμμα και να ξεπεράσει κατά πολύ τους στόχους που είχαν τεθεί.  

Όλες αυτές οι εξελίξεις αφήνουν ένα θετικό αποτύπωμα. Θέτουν τις βάσεις για να απεγκλωβιστεί η ελληνική οικονομία από το φαύλο κύκλο λιτότητας και δημόσιου χρέους. Δίνουν "χώρο" στην ελληνική κυβέρνηση να αφοσιωθεί με μεγαλύτερη ένταση σε αναπτυξιακές πολιτικές, στη σταδιακή μείωση της ανεργίας και στη συνέχιση του μεγάλου μεταρρυθμιστικού έργου που έχει αναλάβει σε πολλούς τομείς, όπως η υγεία, η παιδεία, η δημόσια διοίκηση, η κοινωνική και οικονομική συνοχή, η αποκατάσταση των εργασιακών δικαιωμάτων και η ομαλοποίηση της αγοράς εργασίας.

Για πρώτη φορά έπειτα από επτά χρόνια, η ελληνική οικονομία επιστρέφει σταδιακά σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, έχοντας πετύχει, ήδη από το 2016, ένα εξαιρετικά υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό το θετικό βήμα, μπορεί να αξιοποιηθεί σε σημαντικό βαθμό σε επενδυτικές πρωτοβουλίες, στην εξυπηρέτηση των δανειακών της αναγκών το επόμενο διάστημα, στη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και στη σταδιακή αναπροσαρμογή του δημοσιονομικού μείγματος.

Από το καλοκαίρι του 2015 έως σήμερα, οι προσπάθειες της ελληνικής κοινωνίας και της κυβέρνησης αποδίδουν καρπούς.

Το θετικό βήμα που έγινε στο Eurogroup, δεν δικαιολογεί πανηγυρισμούς. Η πορεία για την οριστική έξοδο από τα μνημόνια και την ασφυκτική επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018, συνεχίζει να είναι απαιτητική και δύσκολη. Ωστόσο έχουν μπει τα θεμέλια για να γυρίσει η χώρα σελίδα μετά από μια πρωτόγνωρα επώδυνη και μεγάλη περίοδο πτώσης και ανασφάλειας. 

 
Σταύρος Καλαφάτης: «Ο Λαϊκισμός τίμημα και εχθρός της Δημοκρατίας – Αντίδοτο η ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο.»
News - Απόψεις
Κυριακή, 11 Ιούνιος 2017 12:23

Σταύρος Καλαφάτης: «Ο Λαϊκισμός τίμημα και εχθρός της Δημοκρατίας – Αντίδοτο η ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο.»

 resized a

«Τίμημα, αλλά και εχθρός της Δημοκρατίας είναι ο Λαϊκισμός», όπως είπε ο αναπληρωτής  Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας και υπεύθυνος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, στη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε με θέμα «Ευρώπη – Λαϊκισμός», στην αίθουσα Μανόλης Αναγνωστάκης του Δημαρχείου της Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Καλαφάτης, μιλώντας με θέμα «Λαϊκισμός – Ο μεγάλος εχθρός εντός των πυλών της Δημοκρατίας», σημείωσε πως «ο Λαϊκισμός εμφιλοχωρεί στη Δημοκρατία υπονομεύοντας τους θεσμούς της για να κυριαρχήσει» και τον χαρακτήρισε … χαμαιλέοντα: «Δεξιός, ή αριστερός, εύκολα φοράει γραβάτα, ζιβάγκο, ή ανοιχτό πουκάμισο. Προσαρμόζεται σε κάθε κρίση, προτείνοντας εύκολα άμεσες λύσεις, χωρίς να συνυπολογίζει τις μακροπρόθεσμες συνέπειες για τους πολίτες, αλλά μόνο τα βραχυπρόθεσμα οφέλη του λαϊκιστή».

Ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε πως ο ευρωσκεπτικισμός δεν ταυτίζεται απαραίτητα με τον λαϊκισμό, αλλά αντίθετα, ο λαϊκισμός σήμερα χρησιμοποιεί ως «όχημα» τον ευρωσκεπτικισμό: «Κριτική στάση έναντι πολιτικών της Ε.Ε., οφείλουν να τηρούν και οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, για να επιτύχουν τη βελτίωση της Ε.Ε. Όμως, ο ευρωσκεπτικισμός αξιοποιείται ως αφήγημα από Ακροδεξιούς και ριζοσπάστες Αριστερούς λαϊκιστές, για την ανέλιξη στην εξουσία. Επιχειρούν να μετατρέψουν τις κρίσεις, οικονομική, προσφυγική, πολιτική, σε πεδίο δικής τους σύγκρουσης, με στόχο να πολώσουν και να διχάσουν τους πολίτες».

Ειδικά για τη ριζοσπαστική Αριστερά, από την Ελλάδα και την Ισπανία, ως την Ιταλία και τη Γαλλία, πρόσθεσε πως «κατέφυγε στην πλέον τοξική επιλογή: Πάντρεψε τις ιδεοληψίες και τον παραδοσιακό διεθνισμό της, με το εθνολαϊκιστικό όραμα της επιστροφής σε εθνικές περιχαρακώσεις και τον μεγαλοϊδεατισμό μιας πανευρωπαϊκής ιδεολογικής ηγεμονίας».

resized b

Ως αντίδοτα στον Λαϊκισμό, ο κ. Καλαφάτης παρέθεσε:

•        Την ενδυνάμωση των θεσμών

•        Τον πλουραλισμό με κανόνες λειτουργίας στα ΜΜΕ

•        Την αναβάθμιση της παιδείας

Και κατέληξε: «Ζητούμενο για τη σημερινή Ενωμένη Ευρώπη είναι μια αναπτυξιακή πολιτική με κοινωνικό πρόσημο», κάτι που χαρακτήρισε «διαχρονικό θεμέλιο λίθο τον οποίο τοποθέτησε ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής, στις πρώτες φιλελεύθερες κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης και στις αρχές της Νέας Δημοκρατίας».

Στην ίδια εκδήλωση, ο καθηγητής Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Νίκος Μαραντζίδης,μιλώντας με θέμα «ο ευρωπαϊκός λαϊκισμός σε εκλογική άνοδο», σημείωσε μεταξύ άλλων πως η μεταπολεμική Ευρώπη… χτυπήθηκε από τρία κύματα λαϊκισμού: «Το πρώτο κύμα εμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και στις αρχές του ’80 και χαρακτήρισε κυρίως τις χώρες της νότιας Ευρώπης την Γαλλία και την Ελλάδα.  Το δεύτερο κύμα εμφανίστηκε βορειότερα και στην ανατολική Ευρώπη τη δεκαετία του 1990 και του 2000. Με κόμματα όπως το ακροδεξιό αυστριακό “κόμμα της ελευθερίας”. Το τρίτο κύμα έχει πλήξει το σύνολο σχεδόν της Ευρώπης. Στον ανεπτυγμένο βορρά ο πανικός παίρνει την όψη ξενοφοβικών και ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων της νέας άκρας δεξιάς. Κόμματα όπως του Φάρατζ (UKIP) στο Ηνωμένο Βασίλειο, του Βίλντερς στην Ολλανδία, το “Εναλλακτική για τη Γερμανία”, ή οι “Αληθινοί Φιλανδοί” εκφράζουν θυμό και ανησυχία. Οι ψηφοφόροι τους δεν είναι απαραίτητα συνειδητοί ακροδεξιοί είναι όμως σίγουρα φοβισμένοι και αγανακτισμένοι μαζί. Στο νότο, η οργή σφιχταγκάλιασε τον κάθε λογής λαϊκισμό. Το γαλλικό “Εθνικό Μέτωπο” που η Μαρίν Λεπέν εκτίναξε προς τα πάνω ξεπερνώντας τις επιτυχίες του πατέρα της, συναντήθηκε με τους νέους αστέρες της αγανάκτησης: τα “Πέντε Αστέρια” του Μπέπε Γκρίλο στην Ιταλία, τους αριστερούς “Ποδέμος” στην Ισπανία, το ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ αλλά και η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα. Στη μετακομουνιστική Ευρώπη παλιοί δαίμονες μπολιάστηκαν με νέες φοβίες. Έτσι γεννήθηκαν εξτρεμιστικά κόμματα όπως το “Γιόμπικ” στην Ουγγαρία ή το ρατσιστικό “Η Σλοβακία μας”, που από περιθωριακή οργάνωση κατάφερε πρόσφατα να κερδίσει 8% των ψήφων. Αυτή τη στιγμή, τα πράγματα λόγω του προσφυγικού ζητήματος και της τρομοκρατίας είναι ακόμη χειρότερα. Ο πανικός απειλεί την ίδια την ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους θεσμούς της.»

Ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Σπυρίδων Λίτσας, επισκέπτης καθηγητής και στη Σχολή Πολέμου αλλά και Fullbrighter, μιλώντας με θέμα «λαϊκισμός στην Ευρώπη: ρίζες, αίτια και ιδεολογικές νόρμες», έκανε ιστορικές αναφορές στα φαινόμενα λαϊκισμού στις ΗΠΑ του τέλους του 19ου αιώνα και στην τσαρική Ρωσία, ενώ ανέφερε ως παράγοντες ενίσχυσης του λαϊκισμού «τη διάδοση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης στο internet, την ευρεία χρήση των hoax και fake news, τη χρήση πειστικού λόγου υπεράνω ιδεολογιών, την κλίση προς θεωρίες συνομωσίας και τα κινήματα της αντι-παγκοσμιοποίησης».

Ο ίδιος προέκρινε ως μέσα αντιμετώπισης «την επιστροφή της ιδεολογίας στην πολιτική, τη ενίσχυση της εκπαίδευσης με επιμονή στην ανάδειξη της αριστείας, τη θωράκιση του Κράτους Δικαίου και την αναβάθμιση της κοινωνικής κινητικότητας».

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Πλάκας.-​

 
Η τρομοκρατία και οι συνέπειές της στον φόβο, την ισλαμοφοβία, την ασφάλεια, την λογοκρισία και την οικονομία. ...του Αλέξανδρου Γιατζίδη, διευθυντή σύνταξης, iatrikanea / medlabnews.gr
News - Απόψεις
Τρίτη, 06 Ιούνιος 2017 09:25

Η τρομοκρατία και οι συνέπειές της στον φόβο, την ισλαμοφοβία, την ασφάλεια, την λογοκρισία και την οικονομία.

...του Αλέξανδρου Γιατζίδη, διευθυντή σύνταξης, iatrikanea / medlabnews.gr

fear
 

 

 Η τελευταία τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο με τους επτά νεκρούς και 48 τραυματίες, επιδρά με πολλούς τρόπους σε όλο τον κόσμο αλλά και σε εμάς στην Ελλάδα.

 

 Η τρομοκρατία αποτελεί ένα σύνθετο κοινωνικό και πολιτικό φαινόμενο, που έχει αναδειχθεί ως ένα από τα πλέον επίκαιρα της εποχής μας λόγω της μαζικής και παγκοσμιοποιημένης διάστασης που έχει λάβει, αλλά και της εξέλιξης της τεχνολογίας, που επιτρέπει τη μεγιστοποίηση της κλίμακας και της ισχύος των τρομοκρατικών ενεργειών. Από την άλλη το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκε να συμβαίνουν τρομοκρατικές ενέργειες με όπλα τα οποία δεν μπορούν να ελεγχθούν και να αποκλειστούν, όπως είναι ένα αυτοκίνητο ή ένα φορτηγό. Το χειρότερο επίσης είναι ότι οι τρομοκράτες είναι άνθρωποι που ζουν ανάμεσά μας και είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθούν και να εντοπιστούν έγκαιρα από τις αρχές.

 

 

 

Ο φόβος

 

Αυτό έχει ως συνέπεια να αυξάνει τον φόβο που κάθε τέτοια ενέργεια ακολουθεί. Ο φόβος της  τρομοκρατίας διευθύνει και καθοδηγεί πλήθη ψυχών και συνειδήσεων. Ο φόβος είναι ένα βασικό συναίσθημα  του ανθρώπου που προκαλείται από τη συνειδητοποίηση ενός πραγματικού ή πλασματικού κινδύνου ή απειλής. Είναι ένας μηχανισμός προστατευτικού χαρακτήρα, μια φυσιολογική αμυντική αντίδραση του οργανισμού χωρίς να απαιτείται συνειδητή σκέψη. Ο φόβος μπορεί επίσης να βιωθεί μέσα από μια μεγαλύτερη ομάδα ή κοινωνικό σύνολο, και μπορεί να συνδυάζεται με την κοινωνική επιρροή και να γίνει μαζική υστερία. Aπό την πρώτη στιγμή που έγιναν κατανοητά τα αποτελέσματα του φόβου πάνω στην ανθρώπινη ψυχοσύνθεση, πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να τα εκμεταλλευτούν.

 

 O φόβος, ως συστατικό στοιχείο της τρομοκρατικής ενέργειας, μπορεί με τις ατομικές αλλά και τις ευρύτερες κοινωνικές του επιπτώσεις να αποτελέσει αντικείμενο της ψυχιατρικής προσοχής. Οι άμεσες και οι έμμεσες επιπτώσεις μιας τρομοκρατικής ενέργειας στην ψυχική υγεία των θυμάτων, αλλά και οι επιπτώσεις της τρομοκρατίας ως φαινομένου που συντελεί στη διαμόρφωση των κοινωνικών συνθηκών, υπογραμμίζουν τη σημασία της συγκεκριμένης μελέτης. Τα άμεσα θύματα μιας τρομοκρατικής επίθεσης διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διαταραχής μετατραυματικού stress, αλλά και κατάθλιψης, διαταραχής πανικού, φοβιών, διαταραχής γενικευμένου άγχους και κατάχρησης ουσιών. Παρά το γεγονός ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις, καθώς και οι φυσικές ή οι τεχνολογικές καταστροφές, δεν φαίνεται να προκαλούν σημαντική αύξηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας του γενικού πληθυσμού, η σύγχρονη τρομοκρατική απειλή, με την αδιαμφισβήτητη ισχύ που διαθέτει, ενδέχεται να διαιωνίζει το φόβο στην κοινωνία ως σύνολο. Συνεπώς, η καχυποψία, η μισαλλοδοξία και η αποξένωση, που αναπόδραστα αναπτύσσονται σε καθεστώς φόβου, δρουν επιβαρυντικά στην κοινωνική συνοχή με ενδεχόμενο τη διάρρηξη των κοινωνικών δεσμών και την αλλοτρίωση. Σε αυτή τη βάση, η πιθανότητα εμφάνισης μακροχρόνιων επιπτώσεων στην ψυχική υγεία των μελών μιας κοινωνίας δημιουργεί εύλογο προβληματισμό

 

 Η αύξηση της ισλαμοφοβίας

 

Η καχυποψία, η ξενοφοβία, ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία, που αναπόδραστα αναπτύσσονται σε καθεστώς φόβου, δρουν επιβαρυντικά στην κοινωνική συνοχή με ενδεχόμενο τη διάρρηξη των κοινωνικών δεσμών και την αλλοτρίωση. Με βάση αυτή την οπτική, η πιθανότητα εμφάνισης μακροχρόνιων επιπτώσεων στην ψυχική υγεία των μελών μιας κοινωνίας αποτελεί ρεαλιστική ανησυχία.

 

Η ευρωπαϊκή ήπειρος είναι στα πρόθυρα διάλυσης από δικά της, τρόπον τινά, (καθώς ποτέ δεν υπήρξε πραγματική Ε.Ε ως "Ένωση")  εσωτερικά ζητήματα. Ο ισλαμικός φονταμενταλισμός έχει ταυτόχρονα στρατηγική και μεταφυσική. Δεν είναι απλά κάποια άτομα που έχουν μόνο έναν αντιδυτικό θυμό ο οποίος, τυφλά μετουσιώνεται σε πολύνεκρες επιθέσεις. Στόχος των ακραίων ισλαμιστών, (οι οποίοι σύμφωνα με στατιστικές απαρτίζουν το 20-25% του συνόλου των μουσουλμανικών πληθυσμών) αναφορικά με την Ευρώπη είναι η ευκαιρία της περαιτέρω αποδυνάμωσής της. Η ρευστή κατάσταση της Ευρώπης, προσφέρεται για φρικαλεότητες από την πλευρά του ΙΚ. 

 

Επομένως, ο στόχος δεν είναι απλώς η επικράτηση του τρόμου στις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

 

Ο στόχος είναι να διεγείρει την ισλαμοφοβία στην Ευρώπη. Η ακροδεξιά της Ευρώπης έχει εκτιναχθεί και έχει πολυδιάστατη μορφή σε σχέσεη με αυτήν που είχε πολλές δεκαετίες πριν. Μια κατεύθυνση ακροδεξιάς που έχει τα εκάστοτε εθνικά χαρακτηριστικά (ανάλογα με τη χώρα στην οποία εκφράζεται) είναι η ισλαμοφοβική. Μια πιθανή αιτιώδης σχέση που συνιστά ουσιαστικά και τη στρατηγική μορφωμάτων τρόμου σαν το ΙΚ είναι η ακόλουθη: Η ριζοσπαστικοποίηση των μετριοπαθών μουσουλμάνων που ζουν στην Ευρώπη. Τα δημογραφικά δεδομένα του Ισλάμ στην Ευρώπη είναι εντυπωσιακά, κυρίως αυτά που υπολογίζονται μέχρι το 2050.  Το κύμα ισλαμοφοβίας στην Ευρώπη διευρύνεται και βαθαίνει.

 

 

 

 

Η ασφάλεια

 

Θέλοντας να αντιμετωπίσουν τα τρομοκρατικά φαινόμενα οι αρχές θεσπίζουν αυστηρότερα κριτήρια ασφαλείας. Οι υπεύθυνοι ασφαλείας εφάρμοσαν αρχικά και καθιέρωσαν τελικά αυστηρότερους κανόνες, προκειμένου να αποτρέψουν ένα ενδεχόμενο χτύπημα, λίγο μετά την επίθεση. Όμως έτσι βρίσκουν την δυνατότητα οι υπεύθυνοι ασφαλείας να εφαρμόζουν σε κάποιες περιπτώσεις, παράλογους και μη πρακτικούς κανόνες, στο όνομα της ασφάλειας.

 

Με το πρόσχημα της ασφάλειας των πολιτών μετά από τις πρώτες κιόλας μαζικές τρομοκρατικές ενέργειες,  οι προσωπικές ελευθερίες των πολιτών γρήγορα και βίαια καταπατήθηκαν στο όνομα του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, ενώ ακόμα και σήμερα, είναι αμφίβολο το κατά πόσο ο κόσμος μας είναι πράγματι, ένα ασφαλέστερο μέρος. Οι κάμερες παρακολούθησης εξαπλώθηκαν με ταχύτατους ρυθμούς στους δημόσιους χώρους. 

 

 Το διαδίκτυο

 

Ένα μέρος που είχε σχετική ελευθερία έκφρασης λόγου φτάνει στο σημείο να καταπατείται στο όνομα της ασφάλειας. Και αυτό είναι το διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα. Έτσι στο όνομα της πρόληψης της τρομοκρατίας το Twitter γνωστοποίησε ότι εργάζεται για να αντιμετωπίσει την εξάπλωση της εξτρεμιστικής προπαγάνδας στον ιστότοπό του. "Το τρομοκρατικό περιεχόμενο δεν έχει καμία θέση στο Twitter" τόνισε ο Νικ Πικλς, επικεφαλής στη Βρετανία δημόσιας πολιτικής στο Twitter. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε ο ίδιος προσθέτει ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2016, ο ιστότοπος προχώρησε στη διαγραφή σχεδόν 400.000 λογαριασμών. Το Facebook ανακοίνωσε ότι στοχεύει να μετατρέψει την πλατφόρμα του ως μέσο κοινωνικής δικτύωσης σε "εχθρικό περιβάλλον" για τους τρομοκράτες σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε μετά την επίθεση στο Λονδίνο και αφού η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ζήτησε από τις εταιρείες του Διαδικτύου να αναλάβουν δράση. 
 "Θέλουμε το Facebook να αποτελέσει εχθρικό περιβάλλον για τους τρομοκράτες" επισήμανε ο Σάιμον Μίλνερ, διευθυντής πολιτικής της εταιρείας κοινωνικής δικτύωσης σε μια ανακοίνωση που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

 

Όπως καταλαβαίνετε μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά. Δηλαδή δεν φαντάζεστε να πιστεύετε ότι μέσα σε μερικές ώρες κάποιοι άνθρωποι άρχισαν να σβήνουν έναν έναν 400.000 λογαριασμούς. Αυτό το αναλαμβάνουν αλγόριθμοι που κάποιοι τους ορίζουν κανόνες (πχ. αν υπάρχουν κάποιες λέξεις ή αν γράφει κάτι επιλήψιμο τότε ο υπολογιστής διαγράφει τον λογαριασμό). Με αυτόν τον τρόπο υπάρχει φυσικά ο κίνδυνος της λογοκρισίας ή του να φοβάται κανείς να γράψει αυτά που θέλει για να μην του σβήσει τον λογαριασμό το σύστημα.

 

 Το πετρέλαιο και η οικονομία

 

Όμως πέρα από αυτά το τρομοκρατικό κτύπημα στο Λονδίνο έχει και άλλες επιπτώσεις. Και μια από αυτές είναι η απόφαση διακοπής των διπλωματικών σχέσεων της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μπαχρέιν και της Αιγύπτου, που ακολουθήθηκαν από αντίστοιχες αποφάσεις της Λιβύης και της Συρία, έρχονται 48 ώρες μετά την έναρξη των επιχειρήσεων ανακατάληψης της ντε φάκτο πρωτεύουσας του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, της Ράκκα. Με τον τρόπο αυτό η δυτική συμμαχία επιδιώκει να “στραγγαλίσει” οικονομικά τους τρομοκράτες του ISIS στέλνοντας παράλληλα μήνυμα ενότητας του συνασπισμού κατά της τρομοκρατίας και εμπλέκοντας ενεργά ισλαμικές δυνάμεις. Η Σαουδική Αραβία δείχνοντας το Κατάρ επιτυγχάνει να διατηρήσει τα προσχήματα απέναντι στις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο αγοραστή του πετρελαίου της, ενώ παράλληλα θέτει σε ισχύ τη συμφωνία εκατοντάδων δισεκατομμυρίων που σύνηψε με τον Ντόναλντ Τραμπ. 

 

 Αυτή η συνέπεια έχει ως αποτέλεσμα να ενισχύει τη μεταβλητότητα στην αγορά πετρελαίου με την τιμή του μαύρου χρυσού να κινείται αρχικά έντονα ανοδικά και υπερβαίνοντας το ψυχολογικό φράγμα των 50 δολαρίων ανά βαρέλι. 

 

 Οποιαδήποτε όμως ανοδική μεταβολή έχει επιπτώσεις και στην τιμή που θα πληρώνουμε το πετρέλαιο και την βενζίνη στην δική μας αγορά, επιβαρύνοντας ακόμα πιο πολύ την τσέπη μας. 

 

 
Το σίγουρο είναι ότι μια τρομοκρατική ενέργεια όπως η τελευταία στο Λονδίνο ή πριν λίγο καιρό στην Γαλλία δεν έχει μόνο συνέπειες στην ψυχική υγεία των πολιτών αλλά βρίσκει έδαφος η αρρωστημένη φαντασία κυβερνώντων και αρχών να ασκήσουν εξουσίες που δεν θα τολμούσαν μέχρι πρότινος. Επίσης υποκρύπτουν αρκετά οικονομικά συμφέροντα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και για μεγάλες γεωπολιτικές αλλαγές. 

http://medlabgr.blogspot.com/2017/06/fear-attack.html

 
Νίκη Κεραμέως: «Όπισθεν ολοταχώς και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση»
News - Απόψεις
Δευτέρα, 05 Ιούνιος 2017 10:08

Νίκη Κεραμέως: «Όπισθεν ολοταχώς και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση»

 

Η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, κυρία Νίκη Κεραμέως, σχετικά με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τρεις λέξεις χαρακτηρίζουν το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας: συγκεντρωτισμός, εσωστρέφεια, οπισθοδρόμηση. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, δέσμια των ιδεοληπτικών της αγκυλώσεων, συνεχίζει το καταστροφικό έργο της στον τομέα της Παιδείας με ένα νομοθέτημα που επιφέρει καίρια πλήγματα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ένα νομοθέτημα, το οποίο, ενδεικτικά:

Αποδιοργανώνει τη λειτουργία της Πρυτανείας, προβλέποντας την εκλογή Αντιπρυτάνεων σε ξεχωριστά ψηφοδέλτια, με απώτερο στόχο τον κομματικό έλεγχο των Ιδρυμάτων, και καταργεί τα Συμβούλια Ιδρύματος.
Εισάγει ένα ασφυκτικό, υπέρμετρα περιοριστικό και γραφειοκρατικό πλαίσιο για τα μεταπτυχιακά προγράμματα, το οποίο ακυρώνει την αναπτυξιακή τους προοπτική και τα καταδικάζει σε παρακμή, αν όχι σε αφανισμό.
Επαναφέρει μια παρωχημένη και επικίνδυνη αντίληψη για το ακαδημαϊκό άσυλο.
Αποψιλώνει από αρμοδιότητες την Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση, με άμεσο κίνδυνο την αποκοπή των ελληνικών Ιδρυμάτων από τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας.
Θεσμοθετεί τα Ακαδημαϊκά Συμβούλια Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας σε κάθε διοικητική περιφέρεια, μια νέα υπερ-κείμενη δομή που, αφενός θίγει το αυτοδίοικητο των Ιδρυμάτων, και αφετέρου εκθέτει τα Ιδρύματα σε πολιτικές - κομματικές σκοπιμότητες.

Θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε να αποτραπεί η οπισθοδρόμηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Οραματιζόμαστε αυτόνομα και εξωστρεφή Ιδρύματα, με αποτελεσματικές δομές και διαδικασίες, με εγγυήσεις διαφάνειας και λογοδοσίας, που θα συναγωνίζονται επάξια τα καλύτερα διεθνώς. Οραματιζόμαστε την Ελλάδα περιφερειακό κέντρο ανώτατης εκπαίδευσης».

IMG 9528

 

 
Χ. ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
News - Απόψεις
Κυριακή, 04 Ιούνιος 2017 16:14

Χ. ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

kafantari

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β' Αθήνας και Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Χαρά Καφαντάρη, στην εκπομπή Καλημέρα με τον Γιώργο Αυτιά, στον ΣΚΑΪ (04.06.2017).
 
 
30 Μαΐου, 2017 Ο πολιτικός αντίπαλος που άκουγε / Άρθρο στα ΝΕΑ του Σταύρου Θεοδωράκη για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.
News - Απόψεις
Τρίτη, 30 Μάιος 2017 11:26

30 Μαΐου, 2017 Ο πολιτικός αντίπαλος που άκουγε / Άρθρο στα ΝΕΑ του Σταύρου Θεοδωράκη για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

 

Αντιδράσεις για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη

 

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, με άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στα «Νεα», θυμάται το αντάμωμά του και τις τσικουδιές στο Ακρωτήρι με τον ηγέτη της ΝΔ που «έφυγε» νωρίς τα ξημερώματα της Δευτέρας σε ηλικία 99 ετών... Διαβάστε το άρθρο παρακάτω:

 

Ο «Ψηλός» ποτέ του δεν καμπούριασε

 

Παραξενεύτηκαν κάποιοι που αποχαιρέτισα τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη γράφοντας «καλό ταξίδι ψηλέ». Να τους πληροφορήσω λοιπόν ότι η Κρήτη έχει την δική της αργκό. Και ο Μητσοτάκης για τα Χανιά ήταν πάντα «ο ψηλός». Μπροστά του τον προσφωνούσαν βέβαια «Πρόεδρο» - ακόμη και τις περιόδους που δεν ήταν - αλλά στο Μαράθι, το Ακρωτήρι, στα μιτάτα, στο παλιό λιμάνι, άκουγες: «περιμένουμε τον Ψηλό» ή «μόλις πέρασε ο Ψηλός».

 

Όταν για πρώτη φορά άκουσα τον χαρακτηρισμό, παραξενεύτηκα. Ήταν βέβαια ψηλός αλλά δεν ξέρω αν ο όρος αναφερόταν μόνο στο φυσικό του μπόι. Ίσως αυτοί που το πρωτοείπαν ήθελαν να τονίσουν ότι ποτέ του δεν προσπάθησε να περάσει απαρατήρητος και ποτέ του δεν καμπούριασε. Υπερασπίστηκε όρθιος και τις πιο αντιδημοφιλείς απόψεις του – μεγάλο προσόν.

 

Γνώρισα τον Μητσοτάκη στα τέλη της δεκαετίας του ‘80. Πολιτικά δεν ήμουν μαζί του. Θυμάμαι που είχα νιώσει την ανάγκη να του το πω. Σήκωσε τους ώμους του – θα θυμάστε το χαρακτηριστικό τρόπο που το έκανε- και μου είπε κάτι σαν: «είμαστε όμως και οι δύο Χανιώτες». Μετά την πρωθυπουργία του βρήκαμε τον χρόνο να μιλήσουμε περισσότερο. Πήγαινα για μια συνέντευξη στην Αραβαντινού ή στο Ακρωτήρι και αντί για μια ώρα καθόμουν τρεις. Η ευθύτητα του σε τρυπούσε. Δεν προσπαθούσε να γλυκάνει τα λόγια του. Άκουγε βέβαια την κριτική, πολλές φορές την προκαλούσε κιόλας - και αυτό μεγάλο προσόν.

 

Η τελευταία μας προσωπική συνάντηση ήταν στις αρχές του περασμένου Αυγούστου στο Ακρωτήρι. Ζήτησε ο ίδιος να με δει. Ένα μικρό μπουκάλι τσικουδιά, δύο ποτηράκια και καλιτσούνια. Μακριά η θάλασσα, χωμένη ανάμεσα στα βουνά. Εφημερίδες και βιβλία περίμεναν κάτω από ένα μεγεθυντικό φακό. Τα χέρια του χάιδευαν μια κατσούνα, σαν μια ανταμοιβή για τα βουνά που είχαν ανέβει μαζί.

 

Συζητήσαμε μέχρι τελικής πτώσεως. Δικής μου βέβαια γιατί ο Ψηλός δεν κουραζόταν ποτέ.

 

Νωρίτερα, ο επικεφαλής αποχαιρέτησε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και μέσω του λογαριασμού του στο Twitter. Το ίδιο έκαναν και στελέχη του Ποταμιού στα δικά τους social media. Δείτε τις αναρτήσεις παρακάτω:

 resized image

resized image 1

resized image 2

resized image 3

 

 

 

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 30 Μάιος 2017 11:29
 


Σελίδα 1 από 167
Χρήστος Λεοντής ΦΛΟΓΑ ΠΟΥ ΚΑΙΕΙ Της ξενιτειάς, της μνήμης, του έρωτα και της φωτιάς 14 Ιουλίου Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, 21:00
Χρήστος Λεοντής   ΦΛΟΓΑ ΠΟΥ ΚΑΙΕΙ  Της ξενιτειάς, της μνήμης, του έρωτα και της φωτιάς  14 Ιουλίου  Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, 21:00
Χρήστος Λεοντής  ΦΛΟΓΑ ΠΟΥ ΚΑΙΕΙ Της ξενιτειάς, της μνήμης, του έρωτα και της φωτιάς 14 Ιουλίου Μικρό Θέατρο Αρχαίας ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση