ATTICANEWS.GR

Member Area
Κόσμος
Ανεξαρτησία της Κύπρου Εορτασμοί για την 56η επέτειο της κυπριακής ανεξαρτησίας
News - Κόσμος
Σάββατο, 01 Οκτώβριος 2016 09:37

Ανεξαρτησία της Κύπρου

Εορτασμοί για την 56η επέτειο της κυπριακής ανεξαρτησίας
 
0d2c7-stratiotiki-parelasi

Την 56η επέτειο της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της γιορτάζει σήμερα η Κύπρος, με τους εορτασμούς να κορυφώνονται το πρωί με τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, στη Λευκωσία.

Το χαιρετισμό της παρέλασης θα δεχθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στην παρουσία της πολιτικής, θρησκευτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.

Την ελληνική Κυβέρνηση εκπροσωπεί στους εορτασμούς ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος θα γίνει μετά το πέρας της παρέλασης δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η παρέλαση θα ξεκινήσει στις 11.00 το πρωί στη Λεωφόρο Ιωσήφ Χατζηιωσήφ. Θα παρελάσουν πεζοπόρα και μηχανοκίνητα τμήματα της Εθνικής Φρουράς και ΕΛΔΥΚ, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Πολιτικής Άμυνας.

Πριν την έναρξη της παρέλασης, ο Πρόεδρος Δημοκρατίας θα επισκεφτεί τα Φυλακισμένα Μνήματα, όπου θα τελεστεί Τρισάγιο και θα γίνει κατάθεση στεφάνων. Ακολούθως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα καταθέσει στεφάνι στον ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου ΙΙΙ, στο Προεδρικό.

Το μεσημέρι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα παραθέσει δεξίωση προς το Διπλωματικό και Προξενικό Σώμα.

http://www.typos.com.cy/cat/1/article/24089

 
Νέα της Συνόδου - Στρασβούργο, 3 - 6 Οκτωβρίου 2016
News - Κόσμος
Παρασκευή, 30 Σεπτέμβριος 2016 16:36

Νέα της Συνόδου - Στρασβούργο, 3 - 6  Οκτωβρίου 2016

 europaikokoinoboulio

 

Το ΕΚ έτοιμο να επικυρώσει τη διεθνή συμφωνία για την κλιματική αλλαγή

 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι έτοιμο να επικυρώσει τη διεθνή συμφωνία για την κλιματική αλλαγή που συμφωνήθηκε στο Παρίσι στα τέλη του περασμένου έτους σε συνέχεια και της έγκρισής της από τους Ευρωπαίους υπουργούς την Παρασκευή, 30 Σεπτέμβριου. Η σχετική ψηφοφορία αναμένεται να προστεθεί στις ψηφοφορίες της Τρίτης. Η ψήφος του ΕΚ θα ανοίξει το δρόμο για την εφαρμογή της διεθνούς συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή.


Συζήτηση ενόψει της συνόδου κορυφής: μετανάστευση, Ρωσία και εμπορική πολιτική

 

 

Στα πλαίσια της προετοιμασίας για τη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 20 και 21 Οκτωβρίου, οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στους τομείς της μεταναστευτικής πολιτικής και του διεθνούς εμπορίου καθώς και το μέλλον των σχέσεων ΕΕ-Ρωσίας. Η συζήτηση θα γίνει το πρωί της Τετάρτης με εκπροσώπους του Συμβουλίου και της Επιτροπής.


Ενίσχυση της απαγόρευσης των εξαγωγών αντικειμένων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για βασανιστήρια

 

Η νέα πρόταση κανονισμού για την απαγόρευση του εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για βασανιστήρια ή τη θανατική ποινή, θα συζητηθεί και θα τεθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια του ΕΚ την Τρίτη. Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τα κράτη μέλη το Κοινοβούλιο εισήγαγε την απαγόρευση της προώθησης και της «διαμετακόμισης» (transit) εξοπλισμού που χρησιμοποιείται για τη σκληρή, απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση ανθρώπων σε τρίτες χώρες.


Τέλη περιαγωγής: είναι δίκαιοι οι μηχανισμοί διασφάλισης της «εύλογης χρήσης»;

 

Το ΕΚ θα συζητήσει την Τρίτη το βράδυ την πρόταση για την εφαρμογή μηχανισμών διασφάλισης της αρχής της «εύλογης χρήσης», προκειμένου οι Ευρωπαίοι χρήστες κινητής τηλεφωνίας να μην κάνουν κατάχρηση των ευρωπαϊκών κανόνων που προβλέπουν μηδενισμό των χρεώσεων περιαγωγής.


Συζήτηση για τη σύγκρουση συμφερόντων των Επιτρόπων

 

Σε συνέχεια των αποκαλύψεων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων πρώην και νυν αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ΕΚ θα συζητήσει την Τρίτη το βράδυ τους τρόπους με τους οποίους η Επιτροπή σκοπεύει να χειριστεί το ζήτημα της αποφυγής σύγκρουσης συμφερόντων για τα μέλη της. Η πρώην Ολλανδή Επίτροπος, αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού, Neelie Kroes, βρέθηκε πρόσφατα στο στόχαστρο διότι φέρεται να μην είχε δηλώσει τη συμμετοχή της στο διοικητικό συμβούλιο υπεράκτιας εταιρείας στις Μπαχάμες.


Ελλάδα: Συζήτηση στο ΕΚ για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα

 

Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν την Τρίτη το απόγευμα στο Στρασβούργο με τον Επίτροπο Μοσκοβισί την πορεία του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα, τις επιπτώσεις του και τις προοπτικές των μελλοντικών διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές της χώρας.


Ευρωπαϊκή βοήθεια 1,65 εκατ. ευρώ στα Ιόνια νησιά που επλήγησαν από τους σεισμούς του 2015

 

Το ΕΚ αναμένεται να εγκρίνει την Τρίτη την παροχή χρηματοδοτικής ενίσχυσης ύψους 1.651.834 ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τους σεισμούς που έπληξαν την περιοχή των Ιονίων νήσων, και ειδικότερα τη Λευκάδα, τα βόρεια τμήματα της Ιθάκης, και την Κεφαλονιά στις 17 Νοεμβρίου 2015.


Το ΕΚ ζητά δίκαιη μεταχείριση των αλιέων στην ΕΕ

 

Οι ευρωπαϊκοί κανόνες για την αλιεία πρέπει να εφαρμόζονται ομοιόμορφα σε όλα τα κράτη μέλη, έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται δίκαια όλοι οι Ευρωπαίοι αλιείς. Αυτό θα υποστηρίξουν με ψήφισμά τους οι ευρωβουλευτές την Τρίτη. Οι διαδικασίες επιθεώρησης, π.χ. για τα μεγέθη των διχτυών και των αλιευμάτων, θα πρέπει να τυποποιηθούν σε επίπεδο ΕΕ, όπως και οι κυρώσεις για παρόμοιες παραβάσεις.

 

 
Μεξικό Γεννήθηκε το πρώτο μωρό από τρεις γονείς
News - Κόσμος
Πέμπτη, 29 Σεπτέμβριος 2016 14:31

Μεξικό

Γεννήθηκε το πρώτο μωρό από τρεις γονείς
 
1b6e3-sperms

Το πρώτο παιδί που έχει τρεις γενετικούς γονείς ήρθε στον κόσμο, χάρη σε μια πρωτοποριακή, αλλά και επίμαχη τεχνική.

Αν και η γέννησή του έγινε στις 6 Απριλίου, οι γιατροί περίμεναν πέντε μήνες πριν κάνουν τις σχετικές ανακοινώσεις, θέλοντας να είναι βέβαιοι για την υγεία του.

Το μωρό, που είναι αγόρι, γεννήθηκε στο Μεξικό και εκτός από το DNA της μαμάς και του μπαμπά του έχει και ελάχιστο γενετικό υλικό -γύρω στο 0,1%- από ένα τρίτο πρόσωπο, μια γυναίκα δότρια ωαρίου.

Γονείς του παιδιού είναι μια οικογένεια από την Ιορδανία. Η μητέρα πάσχει από μια σπάνια ασθένεια (σύνδρομο Leigh), που πλήττει ένα στα 40.000 παιδιά, προκαλώντας γενετική μετάλλαξη στα μιτοχόνδρια του κυττάρου, επιφέροντας τον θάνατο περίπου δύο έως τρία χρόνια μετά τη γέννηση. Η γυναίκα είχε κληροδοτήσει τα γονίδια της θανατηφόρας νευρολογικής πάθησης σε δύο προηγούμενα μωρά της, τα οποία είχαν πεθάνει. Είχε επίσης κάνει τέσσερις αποβολές.

Η επιθυμία τους να αποκτήσουν παιδί ήταν μεγάλη κι έτσι απευθύνθηκαν σε αμερικανική κλινική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στη Νέα Υόρκη (New Hope Fertility Center) με επικεφαλής τον δρα Τζον Ζανγκ, o οποίος αποφάσισε να εφαρμόσει για πρώτη φορά την τεχνική των «τριών γονιών» (πιο επίσημα «μιτοχονδριακή δωρεά») σε μια κλινική στο Μεξικό, καθώς στις ΗΠΑ δεν έχει εγκριθεί η εν λόγω μέθοδος.

Να σημειωθεί ότι έχουν δημιουργηθεί ξανά στο παρελθόν παιδιά από DNA τριών ανθρώπων, αλλά όχι με αυτή την τεχνική. Οι γιατροί πήραν το DNA από τον πυρήνα των κυττάρων της μητέρας και το συνδύασαν με τα υγιή μιτοχόνδρια μιας γυναίκας δότριας που δεν έπασχε από τη νόσο, έτσι ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος κληροδότησης στο παιδί των γονιδίων της νόσου.

Ο κυτταρικός πυρήνας της μητέρας εισήχθη στο ωάριο της δότριας, από όπου είχε αφαιρεθεί ο δικός του πυρήνας και στη συνέχεια αυτό το ωάριο (με πυρηνικό DNA από τη μητέρα και μιτοχονδριακό DNA από τη δωρήτρια) γονιμοποιήθηκε από το σπέρμα του πατέρα. Οι γιατροί δημιούργησαν πέντε έμβρυα με αυτό τον τρόπο, αλλά μόνο ένα αναπτύχθηκε κανονικά, ώστε στη συνέχεια να εμφυτευθεί στη μήτρα της μητέρας του.

Οι ερευνητές -μεταξύ των οποίων ο κυπριακής καταγωγής βιολόγος Μιχάλης Κωνσταντινίδης, επικεφαλής επιστήμων της αμερικανικής εταιρείας Reprogenetics - έκαναν σχετική ανακοίνωση στο περιοδικό για θέματα γονιμότητας "Fertility and Sterility", σύμφωνα με το "New Scientist" (που πρώτο αποκάλυψε το επίτευγμα), το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο.

Όπως οι γιατροί αποκάλυψαν -με καθυστέρηση- το μωρό είναι πλέον πέντε μηνών (γεννήθηκε στις 6 Απριλίου) και παραμένει υγιές μέχρι σήμερα, χωρίς το σύνδρομο Leigh, παρόλο που, όπως έδειξαν τα τεστ, τα κύτταρά του περιέχουν ακόμη το 1% έως 2% του άρρωστου μιτοχονδριακού DΝΑ της μητέρας του.

Επιφυλάξεις από την επιστημονική κοινότητα
Η κοινότητα των εμβρυολόγων και άλλων επιστημόνων εμφανίζεται επιφυλακτική και έχει ακόμη πολλές αμφιβολίες τόσο βιοηθικής φύσης, όσο κατά πόσο η μέθοδος είναι ασφαλής και ώριμη για εφαρμογή στην πράξη, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τον επόμενο μήνα οι γιατροί που εφάρμοσαν πρώτοι την εν λόγω τεχνική, θα κάνουν σχετική παρουσίαση στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής στη Γιούτα και αναμένεται να δώσουν διευκρινίσεις.

http://www.typos.com.cy/cat/13/article/24040

 
Το 53% του παγκόσμιου πληθυσμού παραμένει χωρίς πρόσβαση στο Διαδίκτυο ...της Νατάσας Φραγκούλη,sepe.gr
News - Κόσμος
Τετάρτη, 28 Σεπτέμβριος 2016 09:35

Το 53% του παγκόσμιου πληθυσμού παραμένει χωρίς πρόσβαση στο Διαδίκτυο

...της Νατάσας Φραγκούλη, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

 

 

 

Σε ψηφιακό σκοτάδι και χωρίς πρόσβαση στο Διαδίκτυο εξακολουθεί να βρίσκεται ένα μεγάλο τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού και συγκεκριμένα το 53%, ήτοι 3,9 δις άνθρωποι. Το ψηφιακό χάσμα εξακολουθεί να υφίσταται στον πλανήτη, καθώς, την ίδια στιγμή που η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών στις αναπτυγμένες οικονομίες έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο, άνθρωποι στις αναπτυσσόμενες χώρες στερούνται τη δυνατότητα σύνδεσης.

Έως τα τέλη του 2016 εκτιμάται ότι 3,9 δις άνθρωποι θα είναι ακόμη offline - Kίνα και Ινδία, οι δύο μεγαλύτερες αγορές για το Internet παγκοσμίωςΑυτήν την εικόνα αποτυπώνει η ετήσια έκθεση της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (International Telecomunications Union-ITU) για το 2016.

Σύμφωνα με τα ευρήματα του “The State of Broadband 2016”, που δημοσιοποίησε η Ένωση, μέχρι τα τέλη του 2016 περίπου 3,5 δις άνθρωποι θα χρησιμοποιούν το Internet, από 3,2 δις το 2015, αντιπροσωπεύοντας το 47% του παγκόσμιου πληθυσμού. 

Η έκθεση του “State of Broadband 2016” δείχνει ότι ο μεγαλύτερος offline πληθυσμός του πλανήτη βρίσκεται συγκεντρωμένος σε πολύ λίγες χώρες. Συγκεκριμένα, 20 χώρες ανά τον κόσμο φιλοξενούν το 75% των πολιτών που δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και οι ΗΠΑ στη 15η θέση. Μόλις τρεις χώρες (Κίνα, Ινδία και Ινδονησία) συγκεντρώνουν το 46% του offline πληθυσμού. Επιπλέον, μόλις έξι χώρες στον κόσμο, η Κίνα, η Ινδία, η Ινδονησία, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και η Νιγηρία συγκεντρώνουν το 55% του offline πληθυσμού του πλανήτη. 

Ανισότητες
Την ίδια στιγμή, η Κίνα (με 721 εκατ. χρήστες του Διαδικτύου) και η Ινδία (με 333 εκατ. χρήστες) είναι πλέον οι περιοχές με το μεγαλύτερο online πληθυσμό στον κόσμο. Μάλιστα, πλέον ο αριθμός των χρηστών του Διαδικτύου στην Ινδία υπερβαίνει τον αντίστοιχο των ΗΠΑ, που περιορίζονται στην τρίτη θέση.

Μάλιστα, οι αναλυτές της ΙΤU σχολιάζουν ότι οι δύο από τις τρεις περιοχές με το μεγαλύτερο αριθμό κατοίκων που δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο είναι και εκείνες με τον πολυπληθέστερο πληθυσμό online πολιτών. 

Πρόσβαση σε δίκτυα κινητής
Επιπλέον, η έκθεση εκτιμά ότι, έως τα τέλη του 2016, 3,6 δις άνθρωποι, σε όλο τον κόσμο, θα έχουν πρόσβαση σε ευρυζωνικές υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας. Στο μεταξύ, σύμφωνα πάντα με το “State of Broadband 2016” της ITU μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους, η διείσδυση των smartphones θα έχει φτάσει το 90% στις ώριμες αγορές της Βόρειας Αμερικής και της Δυτικής Ευρώπης και της Ασίας-Ειρηνικού.

Να σημειωθεί ότι, έως τα τέλη του 2016, η Ινδία αναμένεται να ξεπεράσει και πάλι τις ΗΠΑ, αυτήν τη φορά ως προς τον πληθυσμό των κατόχων smartphone με 260 εκατ. χρήστες.

Συνολικά, 165 χώρες ανά τον πλανήτη έχουν δίκτυα 4G, με την Ευρώπη να συγκεντρώνει περίπου το 30% όλων των 4G δικτύων παγκοσμίως.

Status of Mobile Broadband subscriptions, end 2016

http://www.sepe.gr/gr/research-studies/article/7534657/to-53-tou-pagosmiou-plithusmou-paramenei-horis-prosvasi-sto-diadiktuo/

 
Τεράστιους πίδακες υδρατμών εντόπισε η ΝΑΣΑ σε δορυφόρο του Δία. Φτάνουν τα 200χλμ οι πίδακες.
News - Κόσμος
Τρίτη, 27 Σεπτέμβριος 2016 13:02

Τεράστιους πίδακες υδρατμών εντόπισε η ΝΑΣΑ σε δορυφόρο του Δία. Φτάνουν τα 200χλμ οι πίδακες.

9ea4b-ydratmoi-evropis

Τεράστιους πίδακες υδρατμών που φθάνουν σε ύψος 200 χιλιομέτρων πιστεύει ότι εντόπισε η ΝΑΣΑ στον δορυφόρο του Δία, Ευρώπη.

Σύμφωνα με την πολυ-αναμενόμενη ανακοίνωση της ΝΑΣΑ, υπάρχουν ενδείξεις για ύπαρξη υδρατμών στην Ευρώπη, που εκτινάσσονται στο σύμπαν σε μεγάλο ύψος, 22 φορές πιο ψηλά από το Εβερεστ.

Αυτά τα νέα ενθουσίασαν τους αστροβιολόγους γιατί δίνουν την δυνατότητα σε ένα ρομποτικό σκάφος να αναλύσει τους ωκεανούς της Ευρώπης χωρίς να χρειάζεται η προσεδάφιση του στον παγωμένο αυτό δορυφόρο του Δία.

"Εάν οι πίδακες είναι πραγματικοί, ενδεχομένως να μας κάνει ευκολότερη την πρόσβαση στον υπόγειο ωκεανό χωρίς να χρειάζεται να τρυπήσουμε χιλιόμετρα πάγου", δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας.

Η Ευρώπη είναι αυτή τη στιγμή η πλέον πιθανή περιοχή του ηλιακού μας συστήματος όπου ενδέχεται να ανακαλυφθούν σημάδια ζωής στο ηλιακό μας σύστημα.

Οι πίδακες υδρατμών εντοπίστηκαν από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble. Το τηλεσκόπιο κατέγραψε τους πίδακες τρεις φορές το 2014, κυρίως από τις νότιες πολικές περιοχές της Ευρώπης, ανέφεραν οι επιστήμονες στους δημοσιογράφους.

Οι αστροβιολόγοι θεωρούν ότι η Ευρώπη πιθανώς να φιλοξενεί εξωγήινη ζωή (σε μικροβιακή μορφή) στους υγρούς αλμυρούς ωκεανούς της που πιστεύεται ότι βρίσκονται κάτω από το κέλυφος πάγου που σκεπάζει την Ευρώπη.

Ο δορυφόρος αυτός του Δία, με διάμετρο 3,100 χιλιόμετρα (10% μικρότερος από τη Σελήνη), φιλοξενεί ένα τεράστιο ωκεανό υγρού νερού κάτω από την παγωμένη επιφάνειά του. Κατά καιρούς έχουν ανακοινωθεί μελέτες οι οποίες ενισχύουν την πιθανότητα να έχουν αναπτυχθεί μορφές ζωής στους ωκεανούς της Ευρώπης.

Επιπλέον, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτός ο ωκεανός βρίσκεται σε επαφή με τον βραχώδη μανδύα της Ευρώπης γεγονός που επιτρέπει την εκδήλωση πολλών χημικών αντιδράσεων.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε παλαιότερα η ΝΑΣΑ, η χημική ισορροπία στους ωκεανούς με αλμυρό νερό που, όπως όλα δείχνουν, βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του δορυφόρου, είναι παρόμοια με αυτήν των γήινων ωκεανών.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πιθανότητες για ανάπτυξη ζωής, ακόμη και χωρίς ηφαιστειακή δραστηριότητα.

"Στην Γη, έχουν βρεθεί παντού ζωντανοί οργανισμοί όπου υπάρχει νερό, ενέργεια και ιχνοστοιχεία, επομένως οι επιστήμονες έχουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε μέρη οπουδήποτε στο ηλιακό σύστημα, όπως η Ευρώπη, που διαθέτει παρόμοια χαρακτηριστικά", δήλωσε ο Πολ Χερτζ, διευθυντής του τμήματος αστροφυσικής της NΑΣΑ.

Τα ευρήματα, έρχονται σε συνέχεια μιας αρχικής καταγραφής πιδάκων υδρατμών πάνω από το νότιο πόλο της Ευρώπης τον Δεκέμβριο του 2012. Η ΝΑΣΑ είχε ανακοινώσει τότε ότι το φαινόμενο που παρατηρήθηκε (και δεν είχε παρατηρηθεί ξανά μέχρι πρόσφατα) δεν μπορεί να σχετίζεται με πρόσκρουση μετεωρίτη πάνω στην Ευρώπη. Οι επιστήμονες θεώρησαν τότε ότι κάτι σημαντικό συμβαίνει κάτω από την επιφάνεια της Ευρώπης και έδωσαν την εξήγηση ότι οι υδρατμοί βγαίνουν από ρωγμές που συνδέονται με τους ωκεανούς.

Ταξίδια στην παγωμένη Ευρώπη
Η ΝΑΣΑ προγραμματίζει μη επανδρωμένη αποστολή στην Ευρώπη μέσα στο 2020. Το σκάφος θα κάνει ταξίδι μερικών χρόνων μέχρι να φθάσει σε τροχιά γύρω από τον Δία. Στόχος είναι να κάνει 45 κοντινά περάσματα από την Ευρώπη προκειμένου να μελετηθεί η σύνθεση και η δομή τόσο της επιφάνειας όσο και της ατμόσφαιρας, των πάγων και του εσωτερικού της για να εξεταστεί εάν κάτω από τους πάγους μπορεί να κρύβεται ζωή.

Αποστολή στην Ευρώπη ετοιμάζει και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος με εκτόξευση το 2022 και άφιξη το 2030. Η αποστολή θα επικεντρωθεί στην ύπαρξη ζωής.

Σημειώνεται ότι η θερμοκρασία στον ισημερινό της Ευρώπης δεν ξεπερνά τους -160 βαθμούς Κελσίου ενώ στους πόλους της είναι -220 C.

Η απόστασή της Ευρώπης από τον Ήλιο είναι κατά μέσο όρο 780 εκατ. χιλιόμετρα.

http://www.typos.com.cy/cat/13/article/24015

 
Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ Όλιβερ Στόουν: Οι ΗΠΑ πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα σε μια πολεμοχαρή και ένα τρελό
News - Κόσμος
Τρίτη, 27 Σεπτέμβριος 2016 08:17

Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ

Όλιβερ Στόουν: Οι ΗΠΑ πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα σε μια πολεμοχαρή και ένα τρελό
 
d4ac4-oliver-stone

Οι ψηφοφόροι στις ΗΠΑ βρίσκονται ενώπιον μιας αδύνατης επιλογής: Να ψηφίσουν την «πολεμοχαρή» Χίλαρι Κλίντον ή τον «τρελό» Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ο Αμερικανός σκηνοθέτης Όλιβερ Στόουν σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ελβετική τηλεόραση.

«Οι πολίτες δεν συμπαθούν (την Χίλαρι Κλίντον). Νιώθουν ότι εκείνη ψεύδεται, τους περιπαίζει» υπογράμμισε ο διάσημος δημιουργός στο τηλεοπτικό δίκτυο RTS.

«Βρισκόμαστε μεταξύ σφύρας και άκμονος» συνέχισε ο Όλιβερ Στόουν που αποκάλεσε τον μεγιστάνα Ντόναλντ Τραμπ «επικίνδυνο».

Ωστόσο, ο Αμερικανός σκηνοθέτης εκτιμά ότι η Χίλαρι Κλίντον θα επικρατήσει στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τον Στόουν, οι πολίτες πρέπει να αναμένουν ότι εκείνη θα είναι «πολύ πιο επιθετική» σε σύγκριση με τον απερχόμενο πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα είτε πρόκειται για τη συριακή κρίση είτε πρόκειται για τις σχέσεις με τη Ρωσία.

Ο Όλιβερ Στόουν θεωρεί επίσης ότι η Χίλαρι Κλίντον καθοδηγείται από τις ίδιες «παρορμήσεις» με την πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ, φέρνοντας ως παράδειγμα την στάση της υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη και το Ιράκ.

Αναφορικά με τον δισεκατομμυριούχο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ο σκηνοθέτης παραδέχεται ότι είναι «γοητευτικός» και «ισχυρός», προκειμένου να κάνει πράγματα «που θα προβληθούν στην τηλεόραση» όμως προειδοποιεί ότι «υπάρχει ένας τρελός μέσα σε αυτόν».

«Όλα διακυβεύονται επομένως μεταξύ μιας πολεμοχαρούς και ενός τρελού» συμπέρανε ο σκηνοθέτης, η τελευταία ταινία του οποίου είναι θρίλερ με θέμα τον Έντουαρντ Σνόουντεν, τον πρώην σύμβουλο της NSA που αποκάλυψε το 2013 το παγκόσμιο σύστημα κατασκοπείας των επικοινωνιών και του Διαδικτύου από τις ΗΠΑ.

http://www.typos.com.cy/cat/1/article/24004

 
Ο άνδρας… κατσίκα, το παντελόνι κατά του σεξ και η Volkswagen Τα Νόμπελ του τρελού επιστήμονα σε τελετή στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ των ΗΠΑ.
News - Κόσμος
Σάββατο, 24 Σεπτέμβριος 2016 10:39

Ο άνδρας… κατσίκα, το παντελόνι κατά του σεξ και η Volkswagen

Τα Νόμπελ του τρελού επιστήμονα σε τελετή στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ των ΗΠΑ.
 
66689-0ignobel6

Τα βραβεία αναδεικνύουν τις πιο αστείες, απρόβλεπτες ή και άχρηστες επιστημονικές ανακαλύψεις της χρονιάς.

Τα βραβεία -που αυτοδιαφημίζονται ότι «κάνουν τους ανθρώπους αρχικά να γελάσουν και μετά να σκεφτούν»- απονέμονται από το επιστημονικό χιουμοριστικό περιοδικό «Annals of Improbable Research». Η απονομή τους έγινε το βράδυ της Πέμπτης 22.09.2016) από Νομπελίστες, σε τελετή στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ των ΗΠΑ.

Μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε πριν από 26 χρόνια σαν πλάκα από μια παρέα νεαρών επιστημόνων, έχει εξελιχθεί σε έναν εναλλακτικό θεσμό βράβευσης, ο οποίος προηγείται των κανονικών Νόμπελ που θα ανακοινωθούν τον Οκτώβριο. Ουκ ολίγοι ερευνητές θα ήθελαν πλέον ένα βραβείο Ig.

Τα φετινά βραβεία έχουν ως εξής:

Βραβείο Αναπαραγωγής:
Στην έρευνα ενός μακαρίτη Αιγύπτιου ουρολόγου για τις διαφορετικές επιπτώσεις που έχουν τα παντελόνια στη σεξουαλική ζωή των αρσενικών αρουραίων ανάλογα με το ύφασμα (τα συνθετικά πολυεστερικά είναι τα χειρότερα για τη λίμπιντο, σε σχέση με τα βαμβακερά και τα μάλλινα, επειδή δημιουργούν ηλεκτροστατικά πεδία).

Βραβείο Βιολογίας:
Σε δύο ατρόμητους Βρετανούς ερευνητές που ο ένας έβαλε πρόσθετα πόδια κατσίκας και έζησε ως αλπική κατσίκα για τρεις μέρες στα ελβετικά βουνά, τρώγοντας χορτάρι, προκειμένου να τις μελετήσει καλύτερα, ενώ ο άλλος κατά καιρούς έζησε στη φύση ως ασβός, ενυδρίδα, αλεπού, πουλί, ελάφι κ.α. (μεταξύ άλλων έτρωγε και σκουλίκια).

Βραβείο Ψυχολογίας: 
Στους ερευνητές που ρώτησαν χίλιους ψεύτες πόσο συχνά λένε ψέματα. Αν τους πιστέψουμε, οι έφηβοι λένε τα περισσότερα ψέματα από όλους και ο μέσος ενήλικας λέει δύο ψέματα τη μέρα.

Βραβείο Ιατρικής: 
Για τη συγκλονιστική ανακάλυψη Γερμανών επιστημόνων ότι αν έχεις φαγούρα στην αριστερή πλευρά του σώματός σου, ανακουφίζεσαι εφόσον κοιτάς ένας καθρέφτη και ξύνεσαι στη δεξιά πλευρά (και το αντίστροφο).

Βραβείο Φυσικής: 
Για την ανακάλυψη ότι οι μύγες αποφεύγουν τα άλογα με άσπρες τρίχες και ότι οι λιβελούλες έλκονται από τους μαύρους τάφους.

Βραβείο Χημείας: 
Στη Volkswagen επειδή έλυσε το πρόβλημα των υπερβολικών εκπομπών ρύπων από τα αυτοκίνητα, με το να καταφέρει τα οχήματά της να παράγουν αυτόματα λιγότερους ρύπους κάθε φορά που περνούσαν από τεστ. Είναι αμφίβολο αν η εταιρεία θα εκτιμήσει το βραβείο...

Βραβείο Οικονομικών: 
Στους ερευνητές που μελέτησαν τις προσωπικότητες των πετρωμάτων από τη σκοπιά του μάρκετινγκ και των πωλήσεων.

Βραβείο Αντίληψης: 
Στην ιαπωνική έρευνα που εξέτασε κατά πόσο τα πράγματα δείχνουν διαφορετικά, όταν σκύβεις και τα κοιτάς μέσα από τα ανοικτά πόδια σου.

Βραβείο Λογοτεχνίας: 
Σε ένα τρίτομο αυτοβιογραφικό έργο ενός Σουηδού σχετικά με την απόλαυση της συλλογής νεκρών μυγών, καθώς και μυγών που δεν είναι ακόμη νεκρές, αλλά θα γίνουν σύντομα.

http://www.typos.com.cy/cat/1/article/23965

 
Δακλιζουμάμπη Ελπιδοφόρα νέα για την αντιμετώπιση της πολλαπλής σκλήρυνσης
News - Κόσμος
Παρασκευή, 23 Σεπτέμβριος 2016 09:37

Δακλιζουμάμπη

Ελπιδοφόρα νέα για την αντιμετώπιση της πολλαπλής σκλήρυνσης
 
6cbf6-multiple-sclerosis

Αισιόδοξες ανακοινώσεις για τον έλεγχο της εξέλιξης της πολλαπλής σκλήρυνσης ή αλλιώς σκλήρυνσης κατά πλάκας, έκαναν ερευνητές και εργαστήρια απ’ όλο τον κόσμο, στο 32ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Θεραπεία και την Έρευνα της Πολλαπλής Σκλήρυνσης, στο Λονδίνο. 

Μια από τις νέες, πολλά υποσχόμενες, θεραπευτικές επιλογές, είναι η ουσία δακλιζουμάμπη, η οποία -όπως ανακοινώθηκε στο συνέδριο- μείωσε σημαντικά πολλές παραμέτρους δραστηριότητας της νόσου, σε ασθενείς με υποτροπιάζουσες μορφές της Πολλαπλής Σκλήρυνσης. 

Τα κλινικά δεδομένα έδειξαν ότι με τη χρήση του φαρμάκου μειώθηκαν σημαντικά οι υποτροπές, η αναπηρία που παραμένει για 24 εβδομάδες και οι νέες βλάβες του εγκεφάλου, για έως και τρία χρόνια, συγκριτικά με την ιντερφερόνη βήτα-1α. 

Το νέο φάρμακο, έχει ανοσοτροποποιητικό μηχανισμό δράσης, ο οποίος ρυθμίζει τη φλεγμονή, χωρίς να προκαλεί την γενική καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος. Έτσι, οι επιπτώσεις στα ανοσοκύτταρα είναι αναστρέψιμες εντός 6 μηνών. 

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι ανοσοτροποποιητικές επιδράσεις της δακλιζουμάμπης, είναι αυτές που μειώνουν την παθογένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος και με τον τρόπο αυτό μειώνουν την εμφάνιση υποτροπών και την εξέλιξη της αναπηρίας. 

Η ουσία, χορηγείται μια φορά το μήνα με υποδόρια ένεση και οι πιο συχνά αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες που οδήγησαν σε διακοπή, σε ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με δακλιζουμάμπη, ήταν οι ηπατικές αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένων των αυξήσεων των τρανσαμινασών ορού, σε ποσοστό 5% και δερματικές αντιδράσεις, σε ποσοστό 4%. 

H δακλιζουμάμπη, της εταιρείας Biogen, εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιούλιο 2016, για τη θεραπεία ενηλίκων ασθενών με υποτροπιάζουσες μορφές της Πολλαπλής Σκλήρυνσης. 

Καλά τα νέα γιατην αποτελεσματικότητα και ασφάλεια των φαρμάκων που ήδη χρησιμοποιούνται 

Νέα δεδομένα που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο, επιβεβαιώνουν την υψηλή αποτελεσματικότητα και ασφάλεια ενός άλλου φαρμάκου, του φουμαρικού διμεθυλεστέρα, όπως προκύπτει από τις κλινικές μελέτες, αλλά και επίσημα στοιχεία από τη χρήση του φαρμάκου διεθνώς. 

Όπως ανακοινώθηκε, η θεραπεία με τη δραστική αυτή ουσία, μείωσε σημαντικά το χρόνο μέχρι την πρώτη υποτροπή της πολλαπλής σκλήρυνσης, συγκριτικά με φάρμακα της ίδιας κατηγορίας και έδειξε ότι το προφίλ οφέλους- κινδύνου του φαρμάκου, παραμένει ευνοϊκό για μέχρι και 9 χρόνια θεραπείας. 

Αυτά τα στοιχεία προέκυψαν από αποτελέσματα κλινικών μελετών, αλλά και από καταγραφή της πορείας των ασθενών από τους γιατρούς τους. Μάλιστα, έδειξαν ότι ο φουμαρικός διμεθυλεστέρας προσφέρει σημαντική αποτελεσματικότητα σε ασθενείς με υποτροπιάζουσα- διαλείπουσα πολλαπλή σκλήρυνση, τόσο σε νεοδιαγνωσμένους, αλλά και σε ασθενείς οι οποίοι έχουν λάβει προηγούμενη θεραπεία. 

Όπως εξήγησαν οι επιστήμονες, πέρα από τα νέα φάρμακα, είναι σημαντικό οι γιατροί, αλλά και οι ασθενείς να γνωρίζουν ότι τα αποτελεσματικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται τα τελευταία χρόνια, είναι ασφαλή, όπως συμβαίνει με το προφίλ ασφάλειας του φουμαρικού διμεθυλεστέρα, που το συνολικό προφίλ οφέλους-κινδύνου παραμένει ευνοϊκό, όπως αποδεικνύεται από τα δεδομένα 9 ετών των κλινικών μελετών και τα real-life δεδομένα που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο. 

Πηγή: Cypriahealth

http://www.typos.com.cy/cat/9/article/23944

 
Γερμανία 15 πράγματα για το Oktoberfest, τα οποία πρέπει να ξέρεις!
News - Κόσμος
Πέμπτη, 22 Σεπτέμβριος 2016 09:40

Γερμανία

15 πράγματα για το Oktoberfest, τα οποία πρέπει να ξέρεις!
 
0027f-oktoberfest

Οπότε βρεθείς σε συζήτηση γι' αυτό ή όταν αποφασίσεις να ταξιδέψεις για να το ζήσεις, έχε στο μυαλό σου αυτά τα 15 πράγματα για το Oktoberfest.

Από την ιστορία και την σημασία του, μέχρι του τι και γιατί το πίνεις αλλά και το πόσος κόσμος το επισκέπτεται

 1. Το αυθεντικό Oktoberfest πραγματοποιείται για περισσότερα από 200 χρόνια στο Μόναχο, στη Γερμανία.

 2. Το όνομα του σημαίνει «Η γιορτή του Οκτωβρίου». Δεν έχει σημασία που ξεκινά Σεπτέμβριο, γίνεται για καλύτερες καιρικές συνθήκες

 3. Το Oktoberfest διαρκεί 15-17 μέρες, ανάλογα το έτος που πραγματοποιείται

 4. Μόνο οι Παγκόσμιοι Πόλεμοί και οι λιμοί δεν έχουν επιτρέψει την διεξαγωγή του Oktoberfest

 5. Το πρώτο Oktoberfest ήταν το γαμήλιο γλέντι του Διαδόχου Πρίγκηπα Λουδοβίκου (Ludwig I) με την Πριγκίπισσα Τερέζα (Therese of Sachsen-Hildburghausen)

 6. Το πρώτο που πραγματοποιήθηκε ήταν το 1810

 7. Το πρώτο Oktoberfest είχε κυρίως πολιτικό χαρακτήρα, εξαιτίας του γάμου

 8. Στο Oktoberfest συμμετέχουν μόνο οι εξής έξι ζυθοποιίες: Augustinerbräu München, Hacker-Pschorr, Hofbräu, Löwenbräu, Paulaner και Spaten-Franziskaner-Bräu

 9. Η Boston Brewery ισχυρίζεται ότι είναι η ζυθοποιία με τη μεγαλύτερη παραγωγή μπύρας Oktoberfest, γιατί καμία από τις ζυθοποιίες του Μονάχου δεν την ξεπερνά

 10. Το μέρος που πραγματοποιείται το φεστιβάλ καλείται Theresienwiese, από την Πριγκίπισσα

 11. Το Φεστιβάλ επισκέπτονται κάθε χρόνο περισσότεροι από 6 εκατομμύρια άνθρωποι απ' όλο τον κόσμο

 12. Το 1985 πραγματοποιήθηκε ρεκόρ προσέλευσης με 7,1 εκατομμύρια επισκέπτες

 13. "O'zapft is!" φωνάζει ο Δήμαρχος του Μονάχου για να ξεκινήσει το Oktoberfest, την ώρα που ανοίγει το πρώτο βαρέλι μπύρας, που σημαίνει σε ελεύθερη απόδοση «Συνδέθηκε, ξεκινάμε!», αναφερόμενος στο βαρέλι

 14. Oktoberfest μικρότερης εμβέλειας πραγματοποιούνται σε όλο τον κόσμο, όπως τις ΗΠΑ, την Μ. Βρετανία, την Κίνα, την Αυστραλία και άλλες πόλεις της Γερμανίας

 15. Η παραδοσιακή στολή που φορούν οι σερβιτόρες στο Oktoberfest ονομάζεται"Dirndl"


BONUS άλλο ένα:

 • Το ποτήρι που σερβίρονται οι μπύρες είναι χωρητικότητας 1 λίτρου και ονομάζεται "Masskrug" ή απλά "Mass".

http://www.typos.com.cy/cat/1/article/23923

 
Απόγονοι του Asterix Σάλος από δήλωση Σαρκοζί για τους μετανάστες και τους Γαλάτες
News - Κόσμος
Τετάρτη, 21 Σεπτέμβριος 2016 09:39

Απόγονοι του Asterix

Σάλος από δήλωση Σαρκοζί για τους μετανάστες και τους Γαλάτες
 
063ee-0sarkozy-asterix

Ο Νικολά Σαρκοζί, που έχει ξεκινήσει μια ευρεία εκστρατεία προκειμένου να κερδίσει το χρίσμα του κόμματός του για να εκπροσωπήσει τη γαλλική δεξιά στις προεδρικές εκλογές του 2017, προκάλεσε σήμερα μια νέα αντιπαράθεση για την "εθνική ταυτότητα", όταν δήλωσε ότι όταν μετανάστης αποκτά τη γαλλική υπηκοότητα θα πρέπει να θεωρεί πλέον ότι οι πρόγονοί του ήταν οι Γαλάτες.

"Αν κάποιος θέλει να γίνει Γάλλος, μιλάει γαλλικά, ζει σαν Γάλλος (...) Όταν γίνεστε Γάλλοι, οι πρόγονοί σας είναι οι Γαλάτες" είπε ο πρώην πρόεδρος (2007-12) που κατηγορείται από τους αντιπάλους του ότι θέλει να προσελκύσει τους ψηφοφόρους της ακροδεξιάς εκμεταλλευόμενος το θέμα της μετανάστευσης.

Υπενθυμίζοντας ότι ο πατέρας του ήταν Ούγγρος και ο παππούς του, από την πλευρά της μητέρας του, Έλληνας, ο Σαρκοζί υπογράμμισε ότι παρ' όλ' αυτά, δεν έμαθε την ιστορία ούτε της Ουγγαρίας, ούτε της Ελλάδας. Εξέφρασε τη λύπη του για μια πολιτική "ενσωμάτωσης που δεν προχωρά" και ζήτησε την "αφομοίωση" των αλλοδαπών που θέλουν να γίνουν Γάλλοι.

Όμως η ιδέα να αναγάγει κανείς την καταγωγή των Γάλλων μόνο στους κελτικούς λαούς που ζούσαν στη Γαλατία επί πολλούς αιώνες προ Χριστού –και που στη λαϊκή φαντασία έχουν σχεδόν ταυτιστεί πλέον με τον μυστακοφόρο πολεμιστή Αστερίξ και τον αχώριστο σύντροφό του, τον Οβελίξ– προκάλεσε αντιδράσεις σε όλο το πολιτικό φάσμα. Ο Μπρούνο Λε Μερ, που διεκδικεί επίσης το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, είπε ότι μια προγιαγιά του ήταν Βραζιλιάνα και ένας παππούς είχε ζήσει στην Αλγερία, ωστόσο ο ίδιος αισθάνεται "ολοκληρωτικά και υπερήφανα Γάλλος".

"Η Γαλλία έχει έναν πολιτισμό αρκετά ισχυρό ώστε να μπορεί να δέχεται επιρροές από άλλους πολιτισμούς χωρίς να αποκηρύσσει τον εαυτό της, δηλαδή την ιστορία, τη μνήμη, ένα πραγματικά μυθικό ιστορικό χρονολόγιο", τόνισε.

Οι δηλώσεις του Σαρκοζί προκάλεσαν επίσης σάλο στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης: οι χρήστες έκαναν χιούμορ με τον πρώην πρόεδρο και πολλοί ανάρτησαν φωτογραφίες του στις οποίες φοράει το κράνος του... Αστερίξ.

"Θα πρέπει να διδάξουμε ιστορία στον κύριο Σαρκοζί που προφανώς έχει ανάγκη αυτό το μάθημα;" διερωτήθηκε η υπουργός Παιδείας Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ. "Ασφαλώς, μεταξύ των προγόνων μας ήταν οι Γαλάτες, όμως ήταν επίσης οι Ρωμαίοι, οι Νορμανδοί, οι Κέλτες, οι Βουργουνδοί", σχολίασε σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό κανάλι iTele. "Κι έπειτα, με τον καιρό, η Γαλλία προσάρτησε κι άλλα εδάφη: τη Νίκαια, την Κορσική, τη Γουαδελούπη, τη Μαρτινίκα... και κατόπιν είχαμε τους Άραβες, τους Ιταλούς, τους Ισπανούς, αυτό είναι η Γαλλία (...) Σταματήστε την εσωστρέφεια", κατέληξε η υπουργός.

http://www.typos.com.cy/cat/1/article/23894

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 21 Σεπτέμβριος 2016 09:41
 


Σελίδα 9 από 208

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση