ATTICANEWS.GR

Member Area
Κόσμος
#Emergency Lessons Η UNICEF Ελλάδος στο Ζαατάρι της Ιορδανίας
News - Κόσμος
Παρασκευή, 04 Νοέμβριος 2016 11:31

#Emergency Lessons Η UNICEF Ελλάδος στο Ζαατάρι της Ιορδανίας

161104a1

Στο μεγαλύτερο καταυλισμό Σύριων προσφύγων στο Ζαατάρι της Ιορδανίας, βρέθηκε η αποστολή της UNICEF Ελλάδος, στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της UNICEF για την εκπαίδευση παιδιών που ζουν σε έκτακτες ανάγκες #Emergency Lessons

Την αντιπροσωπεία αποτελούσαν η Σοφία Τζιτζίκου, Πρόεδρος της UNICEF Ελλάδος, η Μαρί Κυριακού ως Πρέσβειρα της εκστρατείας στην Ελλάδα και η 15χρονη Πρέσβειρα Νέων της εκστρατείας στην Ελλάδα, Μαρία Ζούρα.

Η Ελληνική αποστολή συνοδευόμενη από τον Υπεύθυνο Επικοινωνίας της UNICEF Iορδανίας  Σαμίρ Μπαντράν, πέρασε μία ημέρα στην κατασκήνωση στην οποία ζουν περίπου 80.000 πρόσφυγες και ξεναγήθηκε στις τάξεις των προσφυγόπουλων. Διαπίστωσε από κοντά την δίψα των παιδιών για εκπαίδευση και μόρφωση αλλά και την βαθιά επιθυμία τους να επιστρέψουν κάποια μέρα στην πατρίδα τους.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 21.500 παιδιά εγγεγραμμένα στα 9 σχολικά συγκροτήματα στο Ζαατάρι που λειτουργούν σε δύο βάρδιες με τάξεις για τα κορίτσια το πρωί και για τα αγόρια το απόγευμα.

Η αποστολή της UNICEF Ελλάδος, επισκέφθηκε κορίτσια και αγόρια στις αντίστοιχες σχολικές τάξεις και παρακολούθησε προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας που υλοποιούνται για παιδιά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο σχολείο, ή επιθυμούν να προετοιμαστούν για πανεπιστημιακές σπουδές.

Παρά το ότι υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις για κάθε παιδί στον καταυλισμό, το ποσοστό εγγραφής είναι ακόμα περίπου 65% εξαιτίας των γάμων σε παιδική ηλικία, της παιδικής εργασίας και της στάσης των οικογενειών απέναντι στην εκπαίδευση.

Περίπου το 1 στα 4 παιδιά σχολικής ηλικίας παγκοσμίως - 462 εκατομμύρια - ζει σήμερα σε 35 χώρες που πλήττονται από κρίσεις, συμπεριλαμβανομένων 75 εκατομμυρίων παιδιών που έχουν άμεση ανάγκη από εκπαιδευτική υποστήριξη.

Η εκστρατεία #EmergencyLessons έχει ξεκινήσει από το Μάιο και παρουσιάζει τις αληθινές εμπειρίες παιδιών που βιώνουν έκτακτες ανάγκες, σε χώρες όπως η Γουϊνέα, το Ιράκ, το Νεπάλ και η Ουκρανία. Οι προσωπικές τους ιστορίες, με τις εκπληκτικές προσπάθειες που κάνουν ώστε να αποκτήσουν εκπαίδευση, αποδεικνύει γιατί τα παιδιά μπορούν και πρέπει να συνεχίσουν να μαθαίνουν. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, αυτές οι ιστορίες μοιράζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέσω των #EmergencyLessons. Με αυτό τον τρόπο, ενισχύεται η ευαισθητοποίηση, η κατανόηση και η υποστήριξη ανάμεσα στους Ευρωπαίους. Η εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού έχει στόχο να προσεγγίσει 20 εκατομμύρια Ευρωπαίους, ιδιαίτερα εκείνους κάτω των 25 ετών, στην Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, τη Σλοβενία, τη Σλοβακία και το Ηνωμένο Βασίλειο και να τους εμπνεύσει να ενώσουν τις φωνές τους, εκ μέρους των εκατομμυρίων παιδιών και εφήβων των οποίων η εκπαίδευση έχει διακοπεί εξαιτίας καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Όσοι επιθυμούν να δουν περισσότερα και να συμμετάσχουν στην εκστρατεία μπορούν να επισκεφθούν το www.gr.emergencylessons.eu

Σχετικά με το Τμήμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ECHO)
Το Τμήμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ECHO) χρηματοδοτεί επιχειρήσεις ανακούφισης για τα θύματα φυσικών καταστροφών και συρράξεων παγκοσμίως. Η βοήθεια παρέχεται αμερόληπτα, απευθείας στα άτομα που τη χρειάζονται, χωρίς διακρίσεις ανάλογα με τη φυλή, τη θρησκεία, το φύλο, την ηλικία, την εθνικότητα, ή τις πολιτικές πεποιθήσεις τους.

Για να μάθετε περισσότερα για το Τμήμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ECHO), δείτε εδώ:http://ec.europa.eu/echo/index_en

Σχετικά με τη UNICEF
Η UNICEF προάγει τα δικαιώματα και την ευημερία κάθε παιδιού σε κάθε της δράση. Εργαζόμαστε σε 190 χώρες και περιοχές για να κάνουμε πράξη αυτή τη δέσμευση, ρίχνοντας ιδιαίτερο βάρος στο να βοηθήσουμε τα πλέον ευάλωτα και περιθωριοποιημένα παιδιά, εργαζόμενοι προς όφελος όλων των παιδιών οπουδήποτε και να βρίσκονται.

Για να μάθετε περισσότερα για την εκστρατεία #EmergencyLessons, δείτε εδώ: www.emergencylessons.eu

 
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Εξωφρενικό ο Ερντογάν να αμφισβητεί τη συνθήκη της Λωζάνης, είπε ο Φέρχοφσταντ
News - Κόσμος
Τρίτη, 01 Νοέμβριος 2016 13:42

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Εξωφρενικό ο Ερντογάν να αμφισβητεί τη συνθήκη της Λωζάνης, είπε ο Φέρχοφσταντ
 
2fafe-ferhostad

Εξωφρενική χαρακτήρισε ο Γκι Φέρχοφσταντ, πρόεδρος της ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Είναι επικίνδυνο, και να μην πω εξωφρενικό, να θέτεις υπό αμφισβήτηση μια συνθήκη που συνομολογήθηκε πριν 100 χρόνια», είπε ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου στο συνέδριο του Economist, που διεξάγεται στη Λευκωσία.

Ο κ. Φέρχοφσταντ εξέφρασε τη στήριξή του στις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για εξεύρεση λύσης και για επανένωση της Κύπρου και πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις πραγματοποιούνται σε μια περίοδο που ο κ. Ερντογάν διεκδικεί «το ένα ελληνικό νησί μετά το άλλο και άρχισε να αμφισβητεί τη συνθήκη της Λωζάνης».

Πολλαπλές κρίσεις στην ΕΕ
Εξάλλου, ο κ. Φέρχοφσταντ εξήρε την καλή πρόοδο της Κύπρου για έξοδο από την οικονομική κρίση, προσθέτοντας ότι αυτό δεν συμβαίνει και για ολόκληρην την ΕΕ, η οποία μαστίζεται από «πολλαπλές κρίσεις», όπως την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, αλλά και τις οικονομικές δυσκολίες που διατηρούνται οκτώ χρόνια μετά την οικονομική κρίση.

Ζήτησε την υιοθέτηση κοινής στάσης για αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης, τη θέσπιση μηχανισμού καταμερισμού των προσφύγων, αλλά και την κοινή εξωτερική πολιτική, σε μια στιγμή που παρατηρείται «η επιστροφή στο μέλλον» με την επιστροφή στον ψυχρό πόλεμο, καθώς στη Συρία παρατηρείται ένας πόλεμος μέσω αντιπροσώπων (Proxy war).

http://www.typos.com.cy/cat/1/article/24659

 
Ρουμανία Χιλιάδες κατά της διαφθοράς έναν χρόνο μετά την κόλαση φωτιάς στο Βουκουρέστι
News - Κόσμος
Δευτέρα, 31 Οκτώβριος 2016 09:07

Ρουμανία

Χιλιάδες κατά της διαφθοράς έναν χρόνο μετά την κόλαση φωτιάς στο Βουκουρέστι
 

09cd5-0bucharestΧιλιάδες Ρουμάνοι πολίτες έλαβαν μέρος την Κυριακή σε σιωπηλή πορεία στους δρόμους του Βουκουρεστίου με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την πυρκαγιά που ξέσπασε σε νυχτερινό κέντρο της περιοχής και η οποία στοίχισε την ζωή σε 64 ανθρώπους -τραγωδία που πυροδότησε μαζικές διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς στο πολιτικό σύστημα της χώρας, οι οποίες οδήγησαν τελικά στην παραίτηση της κυβέρνησης του Βίκτορ Πόντα.

Τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι οι οποίοι κρατούσαν λουλούδια και κεριά κατέκλυσαν τους δρόμους με κατεύθυνση την περιοχή του κλαμπ Colectiv για να καταγγείλουν ότι η διαφθορά συνεχίζει να αποτελεί μάστιγα στη Ρουμανία και η χώρα δεν διαθέτει επαρκή μέσα για να αποτρέψει ή να αντιμετωπίσει την επόμενη τραγωδία.

Η φωτιά ξέσπασε την 30ή Οκτωβρίου του 2015 όταν πυροτεχνήματα που ερρίφθησαν κατά τη διάρκεια συναυλίας του ροκ συγκροτήματος Goodbye to Gravity προκάλεσαν ανάφλεξη στο εύφλεκτο αφρώδες υλικό που είχε τοποθετηθεί στο εσωτερικό του κέντρου με αποτέλεσμα να υπάρξει πανικός μεταξύ των θαμώνων που προσπαθούσαν να εξέλθουν από τη μοναδική έξοδο του καταστήματος όπου παγιδεύτηκαν πολλοί από τους 350 ανθρώπους που βρίσκονταν μέσα.

Εξήντα τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 200 τραυματίστηκαν.

Η έρευνα των εισαγγελικών αρχών έδειξε ότι οι ιδιοκτήτες του κλαμπ είχαν επιτρέψει την είσοδο παραπάνω ανθρώπων από όσους προέβλεπαν οι προδιαγραφές του και ότι το Colectiv δεν διέθετε τον κατάλληλο εξοπλισμό για την ασφαλή ρίψη πυροτεχνημάτων, όπως επίσης και επαρκείς εξόδους διαφυγής. Η εταιρεία δε που είχε αναλάβει την εκδήλωση χρησιμοποίηση πυροτεχνήματα εξωτερικής χρήσης.

Οι τοπικές αρχές του Βουκουρεστίου χορήγησαν εντούτοις άδεια λειτουργίας και επιθεωρητές ασφάλειας επέτρεψαν να παραμείνει ανοιχτό το κέντρο παρά το γεγονός ότι δεν διέθετε άδεια πυροπροστασίας. Οι εισαγγελείς τους παρέπεμψαν όλους σε δίκη.

«Η Ρουμανία σήμερα δεν είναι η ίδια σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν» δήλωσε ο πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις καθώς άφηνε λίγα λουλούδια στο σημείο της τραγωδίας νωρίτερα σήμερα.

«Οι πολίτες έχουν περισσότερες προσδοκίες» ανέφερε.

«Εμείς έχουμε καθήκον να μην επιτρέψουμε να ξεχαστεί αυτή η τραγωδία, να θυμόμαστε και να μην ξεχάσουμε ποτέ τους αθώους που έχασαν την ζωή τους εδώ στο Colectiv» συμπλήρωσε.

Το δυστύχημα πυροδότησε μαζικές διαδηλώσεις στην χώρα, από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών κατά της διαφθοράς, της αποφυγής ανάληψης ευθυνών και της πολιτικοποιημένης δημόσιας διοίκησης, ωστόσο σήμερα πολλοί πολίτες παραμένουν απαισιόδοξοι ότι θα υπάρξει μια πραγματική ευκαιρία για μεταρρυθμίσεις.

«Δεν μάθαμε πολλά απ' όσα συνέβησαν» δήλωσε ο Ράζναν Μπραϊλένου, δημοσιογράφος και μουσικός που επέζησε από την φωτιά.

http://www.typos.com.cy/cat/1/article/24624

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 31 Οκτώβριος 2016 09:09
 
Κίνδυνος επιθέσεων Οι ΗΠΑ απομακρύνουν τις οικογένειες του αμερικανικού προξενικού προσωπικού στην Κωνσταντινούπολη
News - Κόσμος
Κυριακή, 30 Οκτώβριος 2016 16:32

Κίνδυνος επιθέσεων

Οι ΗΠΑ απομακρύνουν τις οικογένειες του αμερικανικού προξενικού προσωπικού στην Κωνσταντινούπολη
 
6b6c1-us-consular-constantinoupolis

Η διπλωματία των ΗΠΑ διέταξε χθες Σάββατο την απομάκρυνση των οικογενειών του αμερικανικού προξενικού προσωπικού στην Κωνσταντινούπολη, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο επιθέσεων "εξτρεμιστικών οργανώσεων" με στόχο Αμερικανούς πολίτες.

Πρόκειται για τη δεύτερη προειδοποίηση αυτού του είδους που κάνει μέσα σε μια εβδομάδα μόλις το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τους Αμερικανούς στην Τουρκία, γεγονός που πιστοποιεί την ανησυχία της Ουάσινγκτον για τις "αυξανόμενες απειλές των τρομοκρατικών οργανώσεων".

Η απόφαση αυτή ελήφθη "βάσει πληροφοριών που καταδεικνύουν ότι εξτρεμιστικές οργανώσεις συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για να επιτεθούν σε Αμερικανούς πολίτες σε συνοικίες της Κωνσταντινούπολης όπου ζουν ή όπου συχνάζουν".

Τη Δευτέρα, το αμερικανικό ΥΠΕΞ προειδοποίησε σε ταξιδιωτική του οδηγία τους Αμερικανούς να "επανεξετάσουν προσεκτικά το εάν θα ταξιδέψουν στην Τουρκία με δεδομένες τις σημερινές περιστάσεις".

"Οι Αμερικανοί και οι ξένοι τουρίστες έχουν στοχοθετηθεί ρητά από διεθνείς και τοπικές τρομοκρατικές οργανώσεις, οι οποίες δρουν στην Τουρκία", υπογραμμίζεται και στις δύο προειδοποιήσεις της αμερικανικής διπλωματίας.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διευκρίνισε ότι το Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη παραμένει ανοικτό και ότι η εντολή αυτή δεν έχει εφαρμογή σε άλλες αμερικανικές διπλωματικές αποστολές στην Τουρκία.

Οι σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία, κράτη-συμμάχους στο NATO τέθηκαν σε δοκιμασία μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και τις μάταιες εκκλήσεις της Άγκυρας στην Ουάσινγκτον να προχωρήσει στην έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, ενός ιεροκήρυκα που ζει αυτοεξόριστος στην Αμερική και η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί τον εγκέφαλο πίσω από την απόπειρα ανατροπής της.

Οι αμερικανικές Αρχές υπογραμμίζουν ότι η απόφαση περί της έκδοσης ή μη επαφίεται στη δικαιοσύνη.

Ο Γκιουλέν, που διαψεύδει ότι ενέχεται στο αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα, είναι επικεφαλής ενός θρησκευτικού τάγματος το οποίο είναι γνωστό με την ονομασία Χιζμέτ ("Υπηρεσία" στην τουρκική) και διαθέτει ένα δίκτυο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ΜΚΟ και εταιρειών.

Η τουρκική κυβέρνηση χαρακτηρίζει το κίνημα του Γκιουλέν "τρομοκρατική οργάνωση". Ακόμη και πριν από το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα, η κατάσταση στην Τουρκία ήταν τεταμένη, εξαιτίας τόσο της επανέναρξης της δράσης των Kούρδων αυτονομιστών ανταρτών, όσο και των συνεπειών του πολέμου στη Συρία, κυρίως τις επιθέσεις στο τουρκικό έδαφος της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

http://www.typos.com.cy/cat/1/article/24614

 
Ανταρκτική Εικοσιτέσσερις χώρες συμφωνούν στη δημιουργία του μεγαλύτερου θαλάσσιου πάρκου στο κόσμο
News - Κόσμος
Παρασκευή, 28 Οκτώβριος 2016 16:34

Ανταρκτική

Εικοσιτέσσερις χώρες συμφωνούν στη δημιουργία του μεγαλύτερου θαλάσσιου πάρκου στο κόσμο
 
bc9bd-0dissostichus

Εικοσιτέσσερις χώρες αποφάσισαν σήμερα να δημιουργήσουν στον Ωκεανό της Ανταρκτικής το μεγαλύτερο θαλάσσιο πάρκο του κόσμου, το οποίο θα καλύπτει μια τεράστια επιφάνεια 1,55 τετραγωνικών χιλιομέτρων ωκεανού.

Η Επιτροπή για την Διατήρηση των Έμβιων Θαλάσσιων Πόρων της Ανταρκτικής, που συναντήθηκε στο Χόμπαρτ της Αυστραλίας από τις 17 έως τις 28 Οκτωβρίου, είπε ότι το θαλάσσιο πάρκο της Θάλασσας Ρος θα προστατεύεται από την αλιεία για 35 χρόνια.

Η Θάλασσα Ρος, προέκταση του Ειρηνικού Ωκεανού, θεωρείται ένας από τους οικολογικά πιο σημαντικούς ωκεανούς του κόσμου. Το καταφύγιο θα καλύπτει πάνω από 12% του Νότιου Ωκεανού, που φιλοξενεί πάνω από 10.000 είδη ζώων, συμπεριλαμβανόμενων των περισσότερων πιγκουίνων του κόσμου, φαλαινών, γλάρων, τεράστιων σουπιών και ενός είδους μπακαλιάρου της Ανταρκτικής (Dissostichus mawsoni - φώτο).

Η Ρωσία συμφώνησε με την πρόταση, αφού είχε προβάλει ενστάσεις σε προτάσεις προστασίας της φύσης πέντε φορές στο παρελθόν.

Σύμφωνα με τον ιστότοπό της, η Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη, ένα από τα οποία είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, και η προεδρία αλλάζει κάθε δύο χρόνια. Η φετινή είναι η δεύτερη χρονιά της θητείας της Ρωσίας, με επικεφαλής τον διπλωμάτη Βασίλι Τιτούσκιν.

http://www.typos.com.cy/cat/1/article/24588

 
Μισθολογικό χάσμα Στις 14:38 οι γυναίκες στην Ισλανδία παράτησαν τις δουλειές τους
News - Κόσμος
Πέμπτη, 27 Οκτώβριος 2016 17:48

Μισθολογικό χάσμα

Στις 14:38 οι γυναίκες στην Ισλανδία παράτησαν τις δουλειές τους
 
1a29d-0women-iceland

Για τον περισσότερο κόσμο, η 25η Οκτωβρίου είναι μια απλά συνηθισμένη ημέρα. Όχι όμως και για τις γυναίκες της Ισλανδίας.

Την Δευτέρα λοιπόν που μας πέρασε, στις 14:38, ακριβώς, έφυγαν νωρίτερα από τη λήξη της βάρδιάς τους και βγήκαν στους δρόμους να διαδηλώσουν. Ο λόγος είναι για να διαμαρτυρηθούν για το μισθολογικό χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλα και να απαιτήσουν τα δικαιώματά τους.

Παρόλο που η Ισλανδία έχει αποδειχτεί η καλύτερη χώρα σε ό,τι αφορά στην ισότητα και τα δικαιώματα των γυναικών, -με πολλές γυναίκες σε θέσεις εξουσίας και επιρροής στην πολιτική την εκπαίδευση και την εργασία- υπάρχει ακόμα ένα μισθολογικό κενό με τις γυναίκες να πληρώνονται 14-18% λιγότερο απ' ότι οι άντρες, αναφέρει το Mashable.

Έτσι λοιπόν, οι εργαζόμενες συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία του Ρέκιαβικ αφήνοντας τα πόστα τους στις 2.38 το μεσημέρι, την ακριβή δηλαδή ώρα που θεωρητικά σταματούν να πληρώνονται για την εργασία τους.

Παράλληλα, πραγματοποιούνταν και μικρότερες διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

http://www.typos.com.cy/cat/1/article/24576

 
Στις Nadia Murad Basee Taha και Lamiya Aji Bashar, το Βραβείο Ζαχάρωφ 2016 του ΕΚ
News - Κόσμος
Πέμπτη, 27 Οκτώβριος 2016 16:42

Στις Nadia Murad Basee Taha και Lamiya Aji Bashar, το Βραβείο Ζαχάρωφ 2016 του ΕΚ

 

20161025PHT48768 originalb
 Η Nadia Murad Basee Taha και η Lamiya Aji Bashar, οι νικήτριες του Βραβείου Ζαχάρωφ 2016 ©AP Images/ European Union-EP & ©Enric Vives-Rubio/Público

Την Nadia Murad Basee Taha και την Lamiya Aji Bashar, τίμησε το ΕΚ με το Βραβείο Ζαχάρωφ, για την ελευθερία της σκέψης, με απόφαση του προέδρου Μάρτιν Σουλτς και των αρχηγών των πολιτικών ομάδων του ΕΚ, στις 27 Οκτωβρίου. Η τελετή απονομής του Βραβείου θα πραγματοποιηθεί στην ολομέλεια του ΕΚ, στο Στρασβούργο, στις 14 Δεκεμβρίου.


“Απονέμοντας το Βραβείο στην Nadia Murad Basee Taha και στην Lamiya Aji Bashar, αποδεικνύουμε ότι ο αγώνας τους δεν είναι μάταιος και ότι είμαστε στο πλευρό τους στη μάχη που δίνουν ενάντια στην βαρβαρότητα του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο εξακολουθεί να απειλεί πολλούς ανθρώπους”, δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς ανακοινώνοντας την απόφαση.


Οι νικήτριες

Η Nadia Murad Basee Taha και η Lamiya Aji Bashar,  θύματα σεξουαλικής δουλείας του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), επέζησαν και έγιναν εκπρόσωποι των γυναικών που έχουν υποστεί σεξουαλική βία από τον ISIS. Είναι δημόσιες υποστηρίκτριες της κοινότητας των Γεζίντι του Ιράκ, μιας θρησκευτικής μειονότητας κατά της οποίας οι μαχητές του ISIS έχουν εξαπολύσει εκστρατεία γενοκτονίας.


Στις 3 Αυγούστου 2014, το ISIS δολοφόνησε όλους τους άνδρες του χωριού Kocho, στην περιοχή Sinjar του Ιράκ, τόπο καταγωγής της Aji Bashar και της Murad. Μετά τη σφαγή αυτή, ο ISIS προχώρησε στην υποδούλωση γυναικών και παιδιών. Όλες οι γυναίκες, μεταξύ αυτών η Aji Bashar, η Murad και οι αδελφές τους, απήχθησαν, αγοράστηκαν και πουλήθηκαν επανειλημμένα και χρησιμοποιήθηκαν ως σκλάβες του σεξ. 


Τον Νοέμβριο του 2014, η Murad κατόρθωσε να δραπετεύσει με τη βοήθεια γειτόνων της οι οποίοι την έβγαλαν από την περιοχή που ελεγχόταν από τον ISIS, και έτσι έφτασε σε καταυλισμό προσφύγων στο βόρειο Ιράκ και έπειτα στη Γερμανία. Ένα έτος αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2015, η Murad μίλησε για την εμπειρία της στην πρώτη στην ιστορία σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την εμπορία ανθρώπων. Τον Σεπτέμβριο του 2016, έγινε η πρώτη πρέσβειρα καλής θέλησης του UNODC για την αξιοπρέπεια των επιζώντων από εμπορία ανθρώπων και συμμετείχε σε παγκόσμιες και τοπικές πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης σχετικά με τη δεινή θέση αναρίθμητων θυμάτων εμπορίας. Τον Οκτώβριο του 2016, το Συμβούλιο της Ευρώπης την τίμησε με το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Václav Havel.


Η Aji Bashar έκανε πολλές αποτυχημένες προσπάθειες να δραπετεύσει προτού τελικά το κατορθώσει τον Απρίλιο με τη βοήθεια της οικογένειά της, που πλήρωσε διακινητές της περιοχής για τον σκοπό αυτό. Καθώς περνούσε τα κουρδικά σύνορα, κινούμενη όσο το δυνατόν πιο γρήγορα προς τα εδάφη που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης του Ιράκ, και με τους μαχητές του ISIS να την ακολουθούν κατά πόδας,  εξερράγη νάρκη που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο γνωστοί της και η ίδια να τραυματιστεί και σχεδόν να τυφλωθεί. Ευτυχώς, κατάφερε να δραπετεύσει και εστάλη τελικά, στη Γερμανία για ιατρική περίθαλψη, όπου βρήκε ξανά τα αδέλφια της που είχαν επιζήσει. Μετά την αποκατάσταση της υγείας της, η Aji Bashar δραστηριοποιείται για την ευαισθητοποίηση του κοινού όσον αφορά τη δεινή κατάσταση της κοινότητας των Γεζίντι, ενώ συνεχίζει να βοηθά γυναίκες και παιδιά που έπεσαν θύματα δουλείας και θηριωδιών από τον ISIS.


Η Nadia Murad Basee Taha και η Lamiya Aji Bashar, έχουν προταθεί από τις πολιτικές ομάδες των Σοσιαλιστών και των Φιλελευθέρων.


Οι τελικοί υποψήφιοι

Ο Can Dündar, η Nadia Murad Basee Taha και η Lamiya Aji Bashar  και ο Mustafa Dzhemilev ήταν οι τρείς τελικοί υποψήφιοι για το φετινό Ζαχάρωφ. Περισσότερες πληροφορίες για τους υποψηφίους, εδώ.


Βραβείο Ζαχάρωφ

Το βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης απονέμεται κάθε χρόνο από το ΕΚ. Ιδρύθηκε το 1988 για να τιμήσει άτομα ή οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών. Πέρυσι, το βραβείο κέρδισε ο Raif Badawi.


Οι υποψηφιότητες για το βραβείο Ζαχάρωφ προτείνονται από πολιτικές ομάδες ή ομάδες τουλάχιστον 40 ευρωβουλευτών. Οι επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης στη συνέχεια ψηφίζουν για τους τρεις επιλαχόντες και, σε μεταγενέστερο στάδιο, η Διάσκεψη των Προέδρων επιλέγει το πρόσωπο που θα τιμηθεί.

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 27 Οκτώβριος 2016 16:45
 
Ο Μπιλ Γκέιτς δεν θα αφήσει την περιουσία του στα παιδιά του
News - Κόσμος
Πέμπτη, 27 Οκτώβριος 2016 11:03

Κληρονομικά

Ο Μπιλ Γκέιτς δεν θα αφήσει την περιουσία του στα παιδιά του
 
ec118-bill-gates-family

Ο Μπιλ Γκέιτς δεν θα αφήσει όλη του την περιουσία στα παιδιά του, αλλά προτίθεται να την προσφέρει σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, όπως ο ίδιος αποκάλυψε. 

Η περιουσία του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο φτάνει τα 78 δισ. δολάρια και ο ίδιος ανακοίνωσε την επιθυμία του να την προσφέρει σε ανθρώπους που το έχουν πραγματικά ανάγκη. πρόσθεσε μάλιστα ότι τα παιδιά του ήδη γνωρίζουν την απόφασή του και είναι περήφανα γι’ αυτήν.

Ο Γκέιτς πρόσθεσε πάντως ότι θα εξασφαλίσει για τα παιδιά του τα κεφάλαια για να έχουν την «κατάλληλη εκπαίδευση» και να ξεκινήσουν την δική τους καριέρα.

«Τα παιδιά θα λάβουν κάποια χρήματα, δεν θα αντιμετωπίσουν οικονομικό πρόβλημα. Θα προσπαθήσουν και θα τα καταφέρουν, δημιουργώντας τη δική τους καριέρα» δήλωσε ο Μπιλ Γκέιτς και συμπλήρωσε: «θέλω τα παιδιά μου να δημιουργήσουν τη δική τους πορεία». 

Στη συνέχεια, υπογράμμισε: «Δεν είμαι υπέρ στο να έχουν τα παιδιά μου πολλά χρήματα στα χέρια τους. Αυτό θα δημιουργήσει πρόβλημα στο να ακολουθήσουν τα παιδιά μου τη δική τους πορεία».

Η μεγαλύτερη κόρη του δισεκατομμυριούχου είναι η 20χρονη Τζέννιφερ, ακολουθεί ο 17χρονος Ρόρι και η μικρότερη είναι η 14χρονη Φιμπ.

http://www.typos.com.cy/cat/1/article/24563

 
Πακιστάν Συνελήφθη η Αφγανή Σαρμπάτ Γκούλα της διάσημης φωτογραφίας
News - Κόσμος
Τετάρτη, 26 Οκτώβριος 2016 17:29

Πακιστάν

Συνελήφθη η Αφγανή Σαρμπάτ Γκούλα της διάσημης φωτογραφίας
 
6cbd6-sharbat-gula

Μια Αφγανή, η οποία έγινε διάσημη όταν η φωτογραφία της έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό National Geographic το 1984, συνελήφθη στο Πακιστάν γιατί είχε στην κατοχή της πλαστά πακιστανικά έγγραφα.

Η εντυπωσιακή φωτογραφία της Σαρμπάτ Γκούλα, της νεαρής με τα καταπράσινα μάτια και την κόκκινη μαντίλα, είχε τραβηχτεί σε έναν καταυλισμό Αφγανών προσφύγων στο Πακιστάν από τον Αμερικανό φωτορεπόρτερ Στιβ ΜακΚάρι. Το εξώφυλλο είναι ένα από τα διασημότερα στην ιστορία του αμερικανικού περιοδικού και ανέδειξε την έφηβη τότε Σαρμπάτ σε σύμβολο του αφγανικού λαού, σε μια περίοδο που η χώρα της ήταν υπό σοβιετική κατοχή.

Τρεις δεκαετίες και πλέον αργότερα, η Γκούλα συνελήφθη από τις πακιστανικές αρχές "για κατοχή πλαστής ταυτότητας", όπως ανέφερε ο Σαχίντ Ιλίας, ένας υπεύθυνος της Nadra, της εθνικής αρχής δεδομένων μητρώου.

Πριν από δύο χρόνια η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ερευνών (FIA) του Πακιστάν είχε ξεκινήσει έρευνες στην Πεσάβαρ, την πρωτεύουσα της επαρχίας Χιμπέρ Παχτούνκουα που συνορεύει με το Αφγανιστάν. Ο Ιλίας είπε ότι η FIA αναζητά τρεις αξιωματούχους της Nadra που φέρονται ότι παρέδωσαν την πλαστή ταυτότητα στην Γκούλα και οι οποίοι εξαφανίστηκαν όταν αποκαλύφθηκε η απάτη.
Στην περίπτωση που κριθεί ένοχη, η Γκούλα μπορεί να καταδικαστεί σε κάθειρξη 7-14 ετών και σε καταβολή προστίμου ύψους 3-5.000 δολαρίων.

Σύμφωνα με Πακιστανούς αξιωματούχους, η Σαρμπάτ Γκούλα είχε υποβάλει αίτημα για έκδοση ταυτότητας στην Πεσάβαρ, τον Απρίλιο του 2014. Είχε δηλώσει τότε ότι το όνομά της ήταν Σαρμπάτ Μπίμπι.
Χιλιάδες Αφγανοί πρόσφυγες έχουν καταφέρει να αποκτήσουν πακιστανικές ταυτότητες, μολονότι το σύστημα έκδοσής τους είναι μηχανογραφημένο.

Ο ΜακΚάρι εντόπισε την Γκούλα το 2002, αφού έψαχνε επί 17 χρόνια, σε ένα απομονωμένο χωριό του Αφγανιστάν. Η γυναίκα είχε παντρευτεί έναν φούρναρη και είχε αποκτήσει τρεις κόρες. Στη συνέχεια φαίνεται ότι αναζήτησε καταφύγιο στο γειτονικό Πακιστάν.

Τους τελευταίους μήνες στο Πακιστάν είναι σε εξέλιξη μια μεγάλη έρευνα για τον εντοπισμό ανθρώπων που κατέχουν παρανόμως πακιστανικές ταυτότητες. Αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η Nadra έχει ελέγξει εξονυχιστικά 91 εκατομμύρια ταυτότητες και εντόπισε 60.675 οι κάτοχοι των οποίων δεν ήταν Πακιστανοί.

Στο Πακιστάν ζουν σήμερα 1,4 εκατομμύριο Αφγανοί πρόσφυγες.

http://www.typos.com.cy/cat/1/article/24555

 
Ηνωμένα Έθνη Αισιοδοξεί για λύση μέχρι τέλος 2016, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος Τουρκίας στα ΗΕ, αλλά προειδοποιεί
News - Κόσμος
Δευτέρα, 24 Οκτώβριος 2016 18:38

Ηνωμένα Έθνη

Αισιοδοξεί για λύση μέχρι τέλος 2016, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος Τουρκίας στα ΗΕ, αλλά προειδοποιεί
un-building

Αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης μέχρι το τέλος του 2016, δήλωσε ο νέος Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα ΗΕ Φεριντούν Σινιρλίογλου, εκφράζοντας την άποψη ότι σε αντίθετη περίπτωση, μετά το τέλος του χρόνου, ένα νέο παιχνίδι θα έρθει στην ατζέντα.

Ο κ. Σινιρλίογλου απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφου της εφημερίδας “Χουριέτ” για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Ερωτηθείς εάν είναι αισιόδοξος για μια λύση στην Κύπρο πριν το τέλος του 2016 ο κ. Σινιρλίογλου απάντησε ότι στο Κυπριακό είμαστε σε μια σημαντική και ιστορική στροφή, λέγοντας ότι όπως είχε δηλώσει το 2004 ο Ταγίπ Ερντογάν και εξακολουθεί να ισχύει από τότε, “στη λύση του Κυπριακού θα συνεχίσουμε να είμαστε ένα βήμα μπροστά. Μόνο που αυτή η διαδικασία δεν είναι χωρίς τέλος”.

Πρέπει, συνέχισε, “όλοι να ξέρουν ότι εάν στο τέλος αυτού του χρόνου, στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ, δεν θα υπάρξει κατάληξη στη δημιουργία ενός κοινού κράτους στη βάση της ισότητας των δύο συνιστωσών πολιτειών στο νησί, τότε πλέον αυτό το παιχνίδι τελειώνει εδώ”.

Και ο ΓΓ του ΟΗΕ και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν δηλώσει ότι πλέον αυτό το παιχνίδι ήρθε στο τέλος του, πρόσθεσε ο Τούρκος διπλωμάτης λέγοντας ότι οι Ε/κ αντέδρασαν σε αυτές τις διαπιστώσεις της πραγματικότητας αλλά και οι ίδιοι (οι Ε/κ) ξέρουν πολύ καλά ότι “εάν στο τέλος αυτού του χρόνου δεν προκύψει μια λύση στο πλαίσιο των παραμέτρων που έχουν καταγραφεί στην κοινή δήλωση του Φεβρουαρίου του 2014, πλέον θα δημιουργηθεί ένα νέο παιχνίδι”.

Και σε αυτό το στάδιο, συνέχισε, μόνο μεταξύ των “δύο κρατών” στο νησί και μόνο μεταξύ αυτών μπορεί να τύχει διαπραγμάτευσης μια ειρηνευτική συμφωνία. Ωστόσο, ανέφερε, πιστεύει ότι μια λύση στη βάση της ισότητας των δύο συνιστωσών πολιτειών είναι εφικτή και σύντομα. Θεωρούμε, είπε, ότι πριν το τέλος αυτού του χρόνου θα προκύψει μια συμφωνία και θα δημιουργηθεί ένα νέο συνεταιριστικό κράτος.

http://www.typos.com.cy/cat/1/article/24515

 
Περισσότερα Άρθρα...


Σελίδα 9 από 210
Τον μεγάλο τραγουδοποιό & ποιητή Διονύση Σαββόπουλο τίμησε ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης.
Τον μεγάλο τραγουδοποιό & ποιητή Διονύση Σαββόπουλο τίμησε ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης.
Τον μεγάλο τραγουδοποιό & ποιητή Διονύση Σαββόπουλο τίμησε ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης. «Ολοκληρώθηκε στο κατάμεστο ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση