ATTICANEWS.GR

Member Area
Κόσμος
Ιταλία, Πέθανε η γηραιότερη γυναίκα στον κόσμο.
News - Κόσμος
Κυριακή, 16 Απρίλιος 2017 10:17

Ιταλία,

Πέθανε η γηραιότερη γυναίκα στον κόσμο.
b3007-0emma

Η Ιταλίδα Έμμα Μοράνο, η τελευταία επιζήσασα του 19ου αιώνα και γηραιότερη γυναίκα στον κόσμο, απεβίωσε σήμερα στην οικία της στη Βερμπάνια (βόρεια Ιταλία), σε ηλικία 117 ετών, μετέδωσαν ιταλικά ΜΜΕ.

Η Μοράνο γεννήθηκε την 29η Νοεμβρίου του 1899.

«Έζησε μια απίστευτη ζωή και εμείς θα την θυμόμαστε πάντα για τη δύναμή της να προχωρά προς τα εμπρός» δήλωσε ο δήμαρχος της Βερμπάνια, όπως μετέδωσαν τα ιταλικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Και όπως είπε παλαιότερα η ίδια: «Τρώω δύο αυγά την ημέρα, και αυτό είναι. Και μπισκότα. Αλλά δεν τρώω πολλά επειδή δεν έχω δόντια»

http://www.typos.com.cy/cat/1/article/27304

 
Βρετανία, Economist: Ο Ερντογάν θέλει να γίνει σουλτάνος και δικτάτορας.
News - Κόσμος
Παρασκευή, 14 Απρίλιος 2017 09:17

Βρετανία,

Economist: Ο Ερντογάν θέλει να γίνει σουλτάνος και δικτάτορας.
dd217-0erdogan-economist

Με φωτογραφία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο εξώφυλλό του, και τον χαρακτηριστικό τίτλο «Η διολίσθηση της Τουρκίας προς τη δικτατορία», κυκλοφορεί το νέο τεύχος του περιοδικού Economist.

Το βρετανικό περιοδικό αρχικά αναφέρει ότι τα τελευταία χρόνια υπό την εξουσία του Ερντογάν η Τουρκία έχει οπισθοχωρήσει και ότι αυτή την Κυριακή η χώρα μπορεί να αποκαταστήσει την πορεία της.

Όπως σημειώνεται, το "ναι" θα δημιουργούσε ένα «σουλτάνο του 21ου αιώνα με ελάχιστους περιορισμούς από το κοινοβούλιο» και «θα καταδίκαζε την Τουρκία σε μία εκλελεγμένη δικτατορία του Προέδρου Ερντογάν». Αντιθέτως, το ‘όχι’ ίσως να επέτρεπε στους Τούρκους να τον περιορίσουν.

Συνεχίζοντας την κριτική, ο Economist σχολιάζει πως το τουρκικό δημοψήφισμα ενσαρκώνει την «ανελεύθερη δημοκρατία» εθνικιστών "όπως ο Βίκτορ Ορμπάν στην Ουγγαρία και ο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Ρωσία".

Αφού σημειώνει ότι η τουρκική κοινωνία απαρτίζεται από κοσμικούς, θρησκευτικούς και εθνικιστές πολίτες, όπως επίσης από Τούρκους, Κούρδους, Αλεβίτες και λίγους Έλληνες, Αρμένιους και Εβραίους, το περιοδικό προειδοποιεί: «Αν οι θρησκο-συντηρητική σχεδόν πλειοψηφία προσπαθήσει να αποκλείσει όλους τους άλλους, ακριβώς όπως κάποτε εκείνη είχε αποκλειστεί, η Τουρκία δεν θα είναι ποτέ σταθερή».

Ωστόσο, για τον Economist το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι ο ίδιος ο κ. Ερντογάν, ο οποίος έχει δείξει «πόσο σκληρά μπορεί να καταχραστεί κανείς την εξουσία». Στη συνέχεια παρατίθενται στοιχεία για τις διώξεις κατά εκείνων που ο Τούρκος Πρόεδρος θεωρεί αντιπάλους του. «Οποιοσδήποτε θεωρείται απειλή από τον κ. Ερντογάν είναι ευάλωτος», αναφέρεται.

Στρέφοντας την προσοχή του στην κλιμακούμενη αντιπαράθεση του Προέδρου Ερντογάν με την ΕΕ, το δημοσίευμα εκτιμά ότι ίσως σύντομα οι ευρωπαϊκές φωνές για διακοπή των τουρκικών ενταξιακών συνομιλιών να μετατραπούν σε φωνές για επιβολή κυρώσεων.

«Κάποιοι στη Δύση θα υποδείξουν το παράδειγμα της Τουρκίας για να υποστηρίξουν ότι το Ισλάμ και η δημοκρατία δεν μπορούν να συνυπάρξουν", αναφέρεται, και σημειώνεται πως "το πρόβλημα δεν είναι για παράδειγμα το ισλαμικό κόμμα του Ερντογάν, αλλά ο ίδιος ο «απολυταρχικός» Πρόεδρος.

Ο Economist συστήνει στη Δύση υπομονή, εν μέρει διότι η Τουρκία είναι σημαντική για το ΝΑΤΟ, για τη Συρία, για την αντιμετώπιση της Ρωσίας και για την ανακοπή των ροών προσφύγων προς την ΕΕ. Από την άλλη πλευρά, η ΕΕ αποτελεί το μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Τουρκίας, προστίθεται.

Παράλληλα, οι επαφές με την Τουρκία ενθαρρύνουν τους φιλοδυτικούς Τούρκους που αποτελούν την εσωτερική αντιπολίτευση και κάποια μέρα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κάποιου τύπου ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, αναφέρεται.

«Αν ο κ. Ερντογάν χάσει, η Τουρκία θα είναι ένας δύσκολος σύμμαχος με ένα δύσκολο μέλλον. Αλλά αν κερδίσει θα μπορεί να κυβερνά ως εκλελεγμένος δικτάτορας», καταλήγει το βρετανικό περιοδικό.

http://www.typos.com.cy/cat/1/article/27270

 
UNICEF και UNHCR καλωσορίζουν τις ευρωπαϊκές οδηγίες για την προστασία των παιδιών μεταναστών και προσφύγων
News - Κόσμος
Πέμπτη, 13 Απρίλιος 2017 12:34

UNICEF και UNHCR καλωσορίζουν τις ευρωπαϊκές οδηγίες για την προστασία των παιδιών μεταναστών και προσφύγων.

UNICEF-UNHCR

Βρυξέλλες, Βέλγιο, 12 Απριλίου 2017 - Η UNICEF και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) καλωσορίζουν σήμερα τις νέες οδηγίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως ένα σημαντικό ορόσημο για την προστασία των παιδιών των μεταναστών και προσφύγων.

«Είναι η πρώτη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της κατάστασης και των δικαιωμάτων όλων των παιδιών σε μετανάστευση – παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες, παιδιά μόνα τους ή με τις οικογένειές τους – που συνδέει τη μετανάστευση, το άσυλο και την παιδική προστασία» είπε η Noala Skinner, Διευθύντρια του Γραφείου της UNICEF στις Βρυξέλλες.

«Αυτές οι σημαντικές κατευθυντήριες γραμμές θα βοηθήσουν τα Κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ανταποκριθούν καλύτερα στις ανάγκες των παιδιών μεταναστών και προσφύγων. Ελπίζουμε πραγματικά ότι αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές θα συμβάλουν ουσιαστικά στην προστασία πολλών παιδιών που φθάνουν στην Ευρώπη αφού έχουν εξαναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω βίας, πολέμου ή συγκρούσεων. Πολλά έχουν υποστεί απίστευτη ταλαιπωρία κατά το ταξίδι τους και μετά» είπε η Diane Goodman, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Γραφείου Ευρώπης της UNHCR.

Συγκεκριμένες σημαντικές δράσεις περιλαμβάνουν το διορισμό επιτρόπων για τα παιδιά, προώθηση της παιδικής προστασίας σε όλα τα επίπεδα καθώς επίσης και στα hotspots, καλύτερη συλλογή στοιχείων για να εξασφαλιστεί όλα τα παιδιά παρακολουθούνται όπως πρέπει, υιοθέτηση μιας συνολικής προσέγγισης για τον προσδιορισμό βιώσιμων λύσεων, καθώς επίσης καλύτερο έλεγχο και συνεργασία μεταξύ των Κρατών. 

Καλωσορίζουμε την έκκληση που έγινε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα Κράτη Μέλη να έχουν ως προτεραιότητα τα παιδιά στον Εθνικό και κοινοτικό προϋπολογισμό τους, να απέχουν από περιττές και επεμβατικές αξιολογήσεις ηλικίας, να αυξήσουν την μετεγκατάσταση και άλλες νόμιμες οδούς για να φθάσουν τα παιδιά με ασφάλεια στην Ευρώπη. Η δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επενδύσει σε επιμόρφωση σχετικά με την παιδική προστασία, σε καθοδήγηση και εργαλεία είναι ακόμα μια θετική εξέλιξη, η οποία θα βοηθήσει στην εξασφάλιση ότι το καλύτερο συμφέρον των παιδιών έχει αξιολογηθεί σωστά σε όλες τις αποφάσεις που τα αφορούν

UNHCR και UNICEF είπαν ότι είναι ενθαρρυντική η έκκληση της Επιτροπής στα Κράτη Μέλη να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να εξασφαλίσουν ότι εναλλακτικές επιλογές αντί της κράτησης είναι διαθέσιμες και προσβάσιμες στα παιδιά και τις οικογένειες.

Και οι δυο οργανώσεις τόνισαν ότι η κράτηση δεν είναι ποτέ προς το καλύτερο συμφέρον των παιδιών και είναι εξαιρετικά επιζήμια για την υγεία και ευημερία τους. Τα παιδιά δεν πρέπει να κρατούνται για σκοπούς που σχετίζονται με τη μετανάστευση, ανεξάρτητα από το νομικό ή μεταναστευτικό καθεστώς των ίδιων ή των γονέων τους.

Η προστασία των παιδιών πρέπει να ξεκινήσει με την αντιμετώπιση των βασικών μοχλών της μετανάστευσης των παιδιών, συμπεριλαμβανομένης της βίας και των παρατεταμένων συγκρούσεων, του αναγκαστικού εκτοπισμού, της παιδικής φτώχειας και των στερήσεων. UNICEF και UNHCR καλωσορίζουν επίσης τη δέσμευση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δώσει προτεραιότητα και να υποστηρίξει τα εθνικά συστήματα παιδικής προστασίας για τα εκτοπισμένα και ξεριζωμένα παιδιά πέραν των Ευρωπαϊκών συνόρων.

UNHCR και UNICEF προσμένουν την υλοποίηση στην πράξη αυτού του σχεδίου από τα Κράτη Μέλη της Ε.Ε και τους ευρωπαϊκούς φορείς, ενώ θα συνεχίσουν να βοηθούν τα κράτη στην προστασία των παιδιών και τον τερματισμό της εκμετάλλευσης και της κακοποίησής τους.

 
UNICEF: Αποτρόπαιος ο αριθμός των παιδιών που χρησιμοποιούνται σε βομβιστικές επιθέσεις από την Μπόκο Χαράμ φέτος
News - Κόσμος
Τετάρτη, 12 Απρίλιος 2017 14:48

UNICEF: Αποτρόπαιος ο αριθμός των παιδιών που χρησιμοποιούνται σε βομβιστικές επιθέσεις από την Μπόκο Χαράμ φέτος

 170412a1β

Ντακάρ / Νέα Υόρκη / Γενεύη, 12 Απριλίου 2017 - Ο αριθμός των παιδιών που χρησιμοποιήθηκαν σε επιθέσεις “αυτοκτονίας” στη σύγκρουση στην περιοχή της λίμνης Τσαντ έχει φθάσει τα 27 κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017, σε σύγκριση με εννέα κατά την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, αναφέρει η UNICEF σε μια νέα έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα.

«Τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, ο αριθμός των παιδιών που χρησιμοποιήθηκαν σε βομβιστικές επιθέσεις είναι σχεδόν ίδιος με το σύνολο του περασμένου έτους - αυτό αποτελεί τη χειρότερη δυνατή εκμετάλλευση παιδιών σε μια σύγκρουση», δηλώνει η Μαρί-Πιέρ Πουαριέ, Περιφερειακή Διευθύντρια της UNICEF για τη Δυτική και Κεντρική Αφρική.

Η αύξηση αυτή αντανακλά μια ανησυχητική τακτική από τους αντάρτες, σύμφωνα με την έκθεση «Σιωπηλή Ντροπή: Φέρνοντας στο προσκήνιο τις φωνές των παιδιών που εμπλέκονται στην κρίση στην περιοχή της λίμνης Τσαντ». Μέχρι στιγμής, 117 παιδιά έχουν χρησιμοποιηθεί για τη διεξαγωγή βομβιστικών επιθέσεων σε δημόσιους χώρους σε όλη τη Νιγηρία, το Τσαντ, το Νίγηρα και το Καμερούν από το 2014: τέσσερα το 2014, 56 το 2015, 30 το 2016 και 27 μόνο κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2017. Κορίτσια έχουν χρησιμοποιηθεί στη συντριπτική πλειοψηφία αυτών των επιθέσεων.

Κατά συνέπεια, κορίτσια, αγόρια, ακόμα και βρέφη αντιμετωπίζονται με αυξημένο φόβο στις αγορές και στα σημεία ελέγχου, εκεί όπου θεωρείται ότι μεταφέρουν εκρηκτικά.

«Αυτά τα παιδιά είναι θύματα και όχι δράστες», λέει η Πουαριέ. «Ο εξαναγκασμός ή η εξαπάτησή τους σε διάπραξη τέτοιων φρικτών πράξεων είναι αποτρόπαια.»

Η έκθεση, που δημοσιεύεται τρία χρόνια μετά την απαγωγή πάνω από 200 μαθητριών στο Chibok, περιέχει μαρτυρίες παιδιών που ήταν σε αιχμαλωσία στα χέρια της Μπόκο Χαράμ, και δείχνει πώς αυτά τα παιδιά αντιμετωπίστηκαν με μεγάλη καχυποψία όταν επέστρεψαν στις κοινότητές τους.

Σε συνεντεύξεις, πολλά παιδιά που έχουν συσχετιστεί με τη Μπόκο Χαράμ αναφέρουν ότι κρατούν μυστικές τις εμπειρίες τους, επειδή φοβούνται τον στιγματισμό και ακόμα και βίαια αντίποινα από την κοινότητά τους. Μερικά είναι υποχρεωμένα να σηκώνουν σιωπηλά το φορτίο των φρικτών εμπειριών τους, καθώς αυτά τα ίδια απομακρύνονται από άλλες κοινωνικές ομάδες από το φόβο ότι θα μπορούσαν να διωχθούν και να στιγματιστούν.

Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τοπικές αρχές με παιδιά που εντοπίζονται στα σημεία ελέγχου και κρατούνται υπό επιμέλεια, για ανάκριση και έλεγχο, αυξάνοντας τις ανησυχίες σχετικά με παρατεταμένες περιόδους κράτησης.

Το 2016, σχεδόν 1.500 παιδιά κρατήθηκαν υπό επιμέλεια στις τέσσερις χώρες. Η απελευθέρωση περισσότερων από 200 παιδιών από τις Νιγηριανές αρχές στις 10 Απριλίου είναι ένα θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της προστασίας των παιδιών που πλήττονται από τη συνεχιζόμενη κρίση.

Η UNICEF καλεί τα αντιμαχόμενα μέρη να δεσμευτούν για τις ακόλουθες δράσεις για την προστασία των παιδιών στην περιοχή:

  • Τερματισμό των βαρύτατων παραβιάσεων εις βάρος των παιδιών από την Μπόκο Χαράμ, συμπεριλαμβανομένης της στρατολόγησης και χρήσης παιδιών σε ένοπλες συγκρούσεις ως “καμικάζι”.
  • Μετάβαση των παιδιών από στρατιωτικό σε πολιτικό περιβάλλον το ταχύτερο δυνατόν. Τα παιδιά που έχουν τεθεί υπό κράτηση αποκλειστικά και μόνο για υποτιθέμενο ή πραγματικό συσχετισμό τους με ένοπλες ομάδες, θα πρέπει να παραδοθούν αμέσως στις πολιτικές αρχές για την επανένταξη και υποστήριξή τους. Πρέπει να υπάρχουν πρωτόκολλα μετάβασης σε κάθε μία από τις τέσσερις χώρες για τα παιδιά που εμπλέκονται, κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων.
  • Παροχή φροντίδας και προστασίας για τα χωρισμένα από τις οικογένειές τους και τα ασυνόδευτα παιδιά. Όλα τα παιδιά που πλήττονται από την κρίση χρειάζονται ψυχοκοινωνική στήριξη και ασφαλείς χώρους για να ανακάμψουν.

Το 2016, η UNICEF παρείχε σε πάνω από 312.000 παιδιά υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης στη Νιγηρία, το Τσαντ, το Καμερούν και το Νίγηρα και επανένωσε περισσότερα από 800 παιδιά με τις οικογένειές τους.

Η UNICEF συνεργάζεται με τις κοινότητες και τις οικογένειες για την καταπολέμηση του στίγματος κατά εκείνων που βίωσαν σεξουαλική βία και για να χτίσει ένα προστατευτικό περιβάλλον για τους πρώην απαχθέντες.

Σε μια κρίση που έχει εκτοπίσει περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια παιδιά, η UNICEF υποστηρίζει επίσης τις τοπικές αρχές για την παροχή ασφαλούς νερού και σωτήριων υπηρεσιών υγείας, για την αποκατάσταση της πρόσβασης στην εκπαίδευση με τη δημιουργία προσωρινών χώρων μάθησης και την παροχή θεραπευτικής αγωγής για υποσιτισμένα παιδιά.

Η απόκριση σε αυτή την κρίση παραμένει σοβαρά υποχρηματοδοτούμενη. Η περυσινή ανθρωπιστική έκκληση της UNICEF ύψους $154 εκατομμυρίων δολαρίων για την περιοχή της λίμνης Τσαντ καλύφθηκε μόνο κατά 40%.

Υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η εκστρατεία της UNICEF Ελλάδος κατά του υποσιτισμού των παιδιών στην περιοχή που ξεκίνησε με το Ραδιομαραθώνιο.

Όσοι επιθυμούν να βοηθήσουν μπορούν να συνεισφέρουν εδώ

 
Γερμανία, Σόιμπλε: Σημάδια ότι ο Ερντογάν μπορεί να επιδιώκει να οικοδομήσει μια δικτατορία.
News - Κόσμος
Τετάρτη, 12 Απρίλιος 2017 08:45

Γερμανία,

Σόιμπλε: Σημάδια ότι ο Ερντογάν μπορεί να επιδιώκει να οικοδομήσει μια δικτατορία.
45795-soimple-wolfgang-schaeuble

Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε την Τρίτη για σημάδια ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να επιδιώκει να οικοδομήσει μια δικτατορία μέσα από το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου για επέκταση των εξουσιών του.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο εάν ο Ερντογάν χτίζει “μια απολυταρχία ή ακόμα και μια δικτατορία”, μέσω της μεταρρύθμισης, ο κ. Σόιμπλε απάντησε: “Μπορεί κανείς να διαβάσει το συνταγματικό σχέδιο με αυτόν τον τρόπο. Και αν κάποιος παρακολουθεί τις εξελίξεις τα τελευταία χρόνια, τότε μπορεί να βρει πολλούς λόγους ή αναλύσεις (σε αυτό) ... αλλά ναι, αυτά είναι σημάδια που απλά ανησυχούν”.

Ο κ. Σόιμπλε μιλούσε στο πλαίσιο απευθείας μετάδοσης συνέντευξη που διοργάνωσε το γερμανικό εβδομαδιαίο "Spiegel".

http://www.typos.com.cy/cat/1/article/27237

 
Σχολείο «Ελλάς Γλυφάδα» στην Ακτή Ελεφαντοστού
News - Κόσμος
Τετάρτη, 05 Απρίλιος 2017 16:44

Σχολείο «Ελλάς Γλυφάδα» στην Ακτή Ελεφαντοστού

 resized IMG 9499

 

Εγκαινιάστηκε στην Ακτή Ελεφαντοστού το νέο δημοτικό σχολείο που ονομάστηκε «Ελλάς Γλυφάδα»! Τμήμα των δαπανών για την ανέγερση και τον εξοπλισμό του καλύφθηκε από εθελοντική προσφορά κατοίκων της Γλυφάδας, μετά από πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής της πόλης και της οργάνωσης «Ελληνική Δράση Αφρικής». Πρόεδρος της οργάνωσης είναι η Μέρω Κεσεσίογλου, Γενική Πρόξενος της Ακτής Ελεφαντοστού στην Ελλάδα.

 resized IMG 9389

Η κατασκευή του σχολικού κτιρίου ξεκίνησε τον Φεβρουάριο 2016 και ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς. Το σχολείο βρίσκεται στην πόλη Abobo, σε μια υποβαθμισμένη περιοχή όπου οι περισσότεροι κάτοικοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Σήμερα στο σχολείο φοιτούν 210 μαθητές δημοτικού και η φοίτηση είναι δωρεάν για όλους, ενώ γίνεται προσπάθεια να εξασφαλιστεί και δωρεάν μεσημεριανό γεύμα.

 

Τα παιδιά θα μαθαίνουν ελληνικά από την τετάρτη τάξη του δημοτικού, από δάσκαλο γαλλικής καταγωγής ο οποίος έχει σπουδάσει την ελληνική γλώσσα.

 resized IMG 9453

«Τον περασμένο Νοέμβριο διοργανώσαμε μια ξεχωριστή εκδήλωση φιλανθρωπικού χαρακτήρα», τόνισε ο Δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου. «Οι θεατές που γέμισαν τις κερκίδες στο Δημοτικό μας Αθλητικό Κέντρο απόλαυσαν τον φιλικό αγώνα μπάσκετ ανάμεσα σε επίλεκτους παίκτες της Ακτής Ελεφαντοστού και της Ελλάδας, αλλά και τη συναυλία που ακολούθησε με τη Νίνα Λοτσάρη. Όλα τα έσοδα που συγκεντρώθηκαν, από όσους συνεισέφεραν εθελοντικά, διατέθηκαν για την ενίσχυση της ανέγερσης και του εξοπλισμού του δημοτικού σχολείου σε μια τόσο φτωχή περιοχή της Ακτής Ελεφαντοστού. Είναι πραγματικά μεγάλη μας χαρά να βλέπουμε το έργο αυτό να ολοκληρώνεται και ιδιαίτερη τιμή για την πόλη μας που ονομάστηκε ‘Ελλάς Γλυφάδα’».

 resized IMG 9455

Ο Δήμος Γλυφάδας έχει αναπτύξει από πολλά έτη σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με την Ακτή Ελεφαντοστού, έχοντας μάλιστα αδελφοποιηθεί με την πόλη Kouassi Datekro της αφρικανικής χώρας. Οι δεσμοί αυτοί πρόσφατα ανανεώθηκαν και ενισχύθηκαν.

 

Η «Ελληνική Δράση Αφρικής» έχει μέχρι στιγμής ενισχύσει σε διάφορες χώρες της Αφρικής την κατασκευή συνολικά 9 νοσοκομείων, 4 σχολείων, 2 ορφανοτροφείων, 4 οδοντιατρείων, ενός μαιευτηρίου και μίας γεωργικής σχολής. Όλα φέρουν την επωνυμία ΕΛΛΑΣ και στα κτίρια κυματίζει η ελληνική σημαία.

 

 
 
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΩΝ ΣΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΑΚ
News - Κόσμος
Τετάρτη, 05 Απρίλιος 2017 15:59

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΩΝ ΣΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΑΚ

resized rompotiki2

 

Την πρώτη τους επαφή με τον μαγικό κόσμο των ρομπότ είχαν τα προσφυγόπουλα που φοιτούν στις Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση Προσφύγων (ΔΥΕΠ) των Λαγκαδικίων και του Προφήτη. Τα παιδιά, συνοδευόμενα από τη Συντονίστρια Εκπαίδευσης Προσφύγων του Κέντρου Φιλοξενίας Λαγκαδικίων, Χριστίνα Λούστα, εκπαιδευτικούς και μεταφραστή, επισκέφτηκαν την Ακαδημία Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις εξελίξεις στον σύγχρονο αυτό τομέα της τεχνολογίας από τον επικεφαλής της ομάδας, επίκουρο καθηγητή του ιδρύματος, Νίκο Φαχαντίδη.

resized rompotiki1

Τα παιδιά έμαθαν για την ιστορία των ρομπότ, από το περιστρεφόμενο αυτόματο θέατρο του Ήρωνα που κατασκευάστηκε τον 1ο αιώνα μ.Χ. μέχρι τις σύγχρονες κατασκευές που χρησιμοποιούνται στον κινηματογράφο και τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Επίσης, ζωγράφισαν ρομπότ, όπως τα ίδια το φαντάζονται, ενώ συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό παιχνίδι, στο οποίο χειρίστηκαν ρομπότ που έμοιαζε με μέλισσα.

Τη μεταφορά των παιδιών από και προς το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ανέλαβε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

resized rompotiki4 1

resized rompotiki3

 
Πρωταπριλιά διαδικτυακά, PornHub, Snapchat και Google Maps έκαναν τις καλύτερες φάρσες.
News - Κόσμος
Δευτέρα, 03 Απρίλιος 2017 08:40

Πρωταπριλιά διαδικτυακά,

PornHub, Snapchat και Google Maps έκαναν τις καλύτερες φάρσες.
2d4e2-0pacmaps

Η Πρωταπριλιά είναι είναι ίσως η μοναδική ημέρα του χρόνου που τα ψέματα μπορούν να δικαιολογηθούν. Θεωρείται, μάλιστα, ότι όποιος καταφέρει με το ψέμα του να κοροϊδέψει τον άλλον, θα έχει καλή τύχη.

Και οι μεγάλες εταιρίες ή και μέσα ενημέρωσης κάνουν σχεδόν πάντα μια φάρσα.

Snapchat
Το αγαπημένο πολλών μέσο κοινωνικής δικτύωσης κέρδισε τον παγκόσμιο θαυμασμό των χρηστών με την φάρσα του καθώς διαφήμισε το αντίπαλο Instagram. Όσοι συνδέθηκαν το Σάββατο στο Snapchat θα παρατήρησαν πως δημιουργήθηκε ένα ξεχωριστό φίλτρο που μετατρέπει τις φωτογραφίες σε ποστ για το Instagram. Μάλιστα, στο φίλτρο φαίνονταν και τα likes και συγκεκριμένα της μητέρας σας και άλλων δύο χρηστών.

Pornhub
Σχεδόν τρομακτική ήταν φάρσα που έκανε το PornHub στους χρήστες τους. Το Σάββατο όσοι επισκέφθηκαν τη δημοφιλή ιστοσελίδα πορνογραφικού περιεχομένου και είδαν κάποιο βίντεο, πρέπει να τρομοκρατήθηκαν –έστω λίγο- καθώς στο τέλος του βίντεο έβγαινε ένα μήνυμα που έγραφε πως το υλικό που είδαν οι χρήστες μόλις κοινοποιήθηκε αυτόματα στα προφίλ τους στα social media 

Google Maps
Το Google Maps από την πλευρά του έκανε μια επίσης εξαιρετική φάρσα στους χρήστες του, καθώς όταν έμπαιναν στην εφαρμογή, εκτός από τις διευθύνσεις που τους ενδιέφεραν, θα μπορούσαν να παίξουν PacMan σε πραγματικές οδούς.

Πηγή: CNN

http://www.typos.com.cy/cat/13/article/27074

 
Brexit: Οι ευρωβουλευτές καθορίζουν τους όρους για την έγκριση της συμφωνίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου
News - Κόσμος
Τετάρτη, 29 Μάρτιος 2017 19:01
Brexit: Οι ευρωβουλευτές καθορίζουν τους όρους για την έγκριση της συμφωνίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου20170329PHT69086 original
Η Διάσκεψη των Προέδρων του ΕΚ μετά την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 από το Ηνωμένο Βασίλειο
 

Η Διάσκεψη των Προέδρων ενέκρινε πρόταση ψηφίσματος που συνέταξαν οι ηγέτες των τεσσάρων πολιτικών ομάδων και η Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων, στην οποία καθορίζονται οι όροι τους για την τελική έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οποιασδήποτε συμφωνίας αποχώρησης με το Ηνωμένο Βασίλειο. Το σχέδιο ψηφίσματος θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια την επόμενη Τετάρτη.


Η πρόταση αποδίδει μεγάλη σημασία στη δίκαιη μεταχείριση των πολιτών της ΕΕ-27 και τονίζει την ανάγκη της αμοιβαιότητας και της μη διάκρισης μεταξύ των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου που διαμένουν στην Ένωση και των πολιτών της ΕΕ που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.


Συνεχιζόμενες υποχρεώσεις


Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να συνεχίσει να απολαμβάνει όλα τα δικαιώματα και να σέβεται όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της ΕΕ μέχρι την αποχώρηση του, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοοικονομικών δεσμεύσεων του βάσει του υφιστάμενου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της Ένωσης, ακόμη και αν αυτές επεκτείνονται χρονικά πέραν της ημερομηνίας αποχώρησης του. Αυτό σημαίνει επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να συνεχίσει να αποδέχεται τις τέσσερις ελευθερίες, την αρμοδιότητα του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, τις γενικές δημοσιονομικές εισφορές και την τήρηση της κοινής εμπορικής πολιτικής της ΕΕ μέχρι την αποχώρηση του. Οι ευρωβουλευτές επιμένουν στη σημασία της αντιμετώπισης του ζητήματος των συνόρων μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.


«Μια ομαλή έξοδος αποτελεί απόλυτη απαίτηση και προϋπόθεση για οποιαδήποτε ενδεχόμενη μελλοντική εταιρική σχέση μεταξύ ΕΕ και ΗΒ. Αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Το προνόμιο της ιδιότητας του μέλους της ΕΕ ενέχει ευθύνες και αυτές οι ευθύνες συνεπάγονται τη διασφάλιση των τεσσάρων ελευθεριών. Οι τέσσερις ελευθερίες είναι η συγκολλητική ουσία που την κρατά ενωμένη και είναι αδιαίρετες»  δήλωσε ο Antonio Tajani, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.


Καλόπιστη συνεργασία


Οι Ομάδες και η Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων σημειώνουν ότι θα ήταν αντίθετο προς το δίκαιο της ΕΕ να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις του Ηνωμένου Βασιλείου για πιθανές εμπορικές συμφωνίες με τρίτα κράτη πριν από την έξοδό του από την ΕΕ και ότι αναμένουν την καλόπιστη συνεργασία από πλευράς ΗΒ στις διαπραγματεύσεις οι οποίες αφορούν τη νομοθεσία της Ένωσης σε άλλους τομείς πολιτικής μέχρι την αποχώρησή του. Προειδοποιούν ότι  διμερείς συμφωνίες μεταξύ του ΗΒ και ενός ή περισσότερων κρατών που εξακολουθούν να είναι μέλη της ΕΕ, όπως για παράδειγμα σχετικά με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα θεωρηθεί  παράβαση των Συνθηκών της ΕΕ.


«Για εμάς, η άμεση προτεραιότητα είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών το συντομότερο δυνατόν. Θα πρέπει να είναι αυτό το πρώτο ζήτημα το οποίο θα αντιμετωπισθεί στις διαπραγματεύσεις. Οι πολίτες δεν θα πρέπει να αποτελέσουν διαπραγματευτικό χαρτί»,  τόνισε ο συντονιστής στις διαπραγματεύσεις για το Ηνωμένο Βασίλειο, Guy Verhofstadt.


Όχι καλύτερο καθεστώς εκτός της ΕΕ απ' ότι εντός


Οι ευρωβουλευτές είναι κάθετοι ότι τα προνόμια ενός κράτους μέλους της ΕΕ δεν μπορεί να είναι τα ίδια με αυτά ενός κράτους που αποχωρεί από την ΄Ενωση. Η μελλοντική σχέση μεταξύ ΕΕ και ΗΒ θα μπορούσε να είναι μια συμφωνία  σύνδεσης αναφέρει  η πρόταση των Manfred Weber από το ΕΛΚ, Gianni Pittella από τους Σοσιαλιστές, Guy Verhofstadt από τους Φιλελεύθερους και Philippe Lamberts και Ska Keller από τους Πράσινους και από την Πρόεδρο της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων, Danuta Hubner. Μια τέτοια συμφωνία θα απαιτούσε τη συνεχιζόμενη συμμόρφωση του ΗΒ στα ευρωπαϊκά πρότυπα, στους τομείς του περιβάλλοντος, της κλιματικής αλλαγής, της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, του θεμιτού ανταγωνισμού, του εμπορίου και της κοινωνικής πολιτικής.

 

Μεταβατικές διευθετήσεις

 

Οι ευρωβουλευτές συμφωνούν ότι μπορούν να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για ενδεχόμενες μεταβατικές διευθετήσεις βασισμένες σε σχέδια για την μελλοντική σχέση μεταξύ ΕΕ και ΗΒ, αλλά μόνον εφόσον και όταν θα έχει επιτευχθεί ικανοποιητική πρόοδος προς μία συμφωνία αποχώρησης. Μία συμφωνία για την μελλοντική σχέση μπορεί να ολοκληρωθεί αφού το ΗΒ έχει ήδη αποχωρήσει από την ΕΕ, ενώ οι μεταβατικές ρυθμίσεις δεν μπορεί να έχουν διάρκεια μεγαλύτερη των τριών ετών.

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 29 Μάρτιος 2017 19:15
 
Ενεργοποίηση του άρθρου 50 για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ
News - Κόσμος
Τετάρτη, 29 Μάρτιος 2017 12:06

Ενεργοποίηση του άρθρου 50 για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ

image001eu 

 

Η βρετανική κυβέρνηση ενεργοποιεί σήμερα το άρθρο 50 της Συνθήκη της ΕΕ, το οποίο αποτελεί την επίσημη κοινοποίηση της πρόθεσης ενός κ-μ να αποχωρήσει από την Ένωση. Από σήμερα ΕΕ και Βρετανία θα έχουν δύο χρόνια για να διαπραγματευτούν μια συμφωνία αποχώρησης. Επίσης, οι δύο πλευρές θα πρέπει να προσδιορίζουν τις μελλοντικές εμπορικές τους σχέσεις.

Το άρθρο 50

Το άρθρο 50 ορίζει τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αποχωρήσει από αυτή. Κάθε κράτος μέλος μπορεί να αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ένωση, σύμφωνα με τους εσωτερικούς συνταγματικούς του κανόνες. Μόλις ενεργοποιηθεί το άρθρο 50, οι δύο πλευρές έχουν δύο χρόνια διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, η περίοδος αυτή μπορεί να επεκταθεί με ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας, παρόλα αυτά υπάρχει η πιθανότητα αυτό να μην επιτευχθεί.

Δύο συμφωνίες

Η ΕΕ και η Βρετανία, έχουν δύο χρόνια για να διαπραγματευτούν τη συμφωνία αποχώρησης, που θα ορίζει τις ρυθμίσεις για την αποχώρηση της χώρας από την Ένωσης και λαμβάνοντας ταυτόχρονα το πλαίσιο των μελλοντικών  τους σχέσεων. Οι συμφωνίες που θα καθορίζουν το πλαίσιο των μελλοντικών σχέσεων των δύο πλευρών θα είναι μέρος ξεχωριστής συμφωνίας, την οποίας οι διαπραγματεύσεις ενδέχεται να διαρκέσουν περισσότερο.

Αν οι διαπραγματεύσεις ολοκληρωθούν επιτυχώς, η συμφωνία αποχώρησης θα πρέπει να επικυρωθεί από τη Βρετανία, να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς και από 20 από τα 27 κράτη μέλη που εκπροσωπούνται στο Συμβούλιο.

Η συμφωνία για το πλαίσιο των μελλοντικών σχέσεων των δύο πλευρών θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης.

Τι καλύπτει η συμφωνία αποχώρησης;

Η συμφωνία αποχώρησης καλύπτει ζητήματα όπως:

  • Τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία
  • Τα δικαιώματα των Βρετανών πολιτών στην ΕΕ
  • Οι οικονομικές υποχρεώσεις που ανέλαβε η Βρετανία ως κράτος μέλος
  • Συνοριακά ζητήματα (ειδικά μεταξύ Βρετανίας και Ιρλανδίας)
  • Η έδρα των ευρωπαϊκών ορΤι καλύπτει η συμφωνία για το γανισμών
  • Οι διεθνείς δεσμεύσεις που έλαβε η Βρετανία ως κράτος μέλος της Ένωσης (για παράδειγμα η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα)

Τι καλύπτει η συμφωνία για το μελλοντικό πλαίσιο συνεργασίας;

Η συμφωνία για το μελλοντικό πλαίσιο συνεργασίας θα καθορίζει τις προϋποθέσεις για τη συνεργασία των δύο πλευρών σε διάφορα θέματα, όπως η άμυνα, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η προστασία του περιβάλλοντος, η έρευνα και η εκπαίδευση.

Βασικό κομμάτι της συμφωνίας θα αφορά τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις.

Οι διαπραγματεύσεις

Μόλις η Βρετανία επικαλεστεί το άρθρο 50, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που εκπροσωπεί τις κυβερνήσεις των κ-μ, θα ορίσει τις κατευθυντήριες γραμμές που θα λειτουργήσουν ως βάση της διαπραγμάτευσης. Επικεφαλής των διαπραγματεύσεων από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ο πρώην επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ. Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Κατά την παρουσίασή του στο ΕΚ, οκ. Μπαρνιέ, αρίθμησε σειρά αρχών που θα τηρηθούν κατά τις διαπραγματεύσεις: οι τέσσερις ελευθερίες πρέπει να μείνουν αδιαίρετες, οποιαδήποτε μεταβατική συμφωνία πρέπει να είναι χρονικά περιορισμένη, η ένταξη στην ΕΕ πρέπει να βασίζεται σε ίσους όρους ανταγωνισμού και στο σεβασμό των κανόνων του ανταγωνισμού, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις που έχουν συμφωνηθεί με τρίτες χώρες και τέλος η στενή συνεργασία στο τομέα της άμυνας και της ασφάλειας είναι επιθυμητή.

Τι συμβαίνει σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία;

Αν δεν υπάρξει συμφωνία ούτε και επέκταση των διαπραγματεύσεων, τότε η Βρετανία εγκαταλείπει αυτόματα την ΕΕ μετά την περίοδο των δύο ετών. Επίσης, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για τις μελλοντικές σχέσεις των δύο πλευρών, οι συναλλαγές της Βρετανίας με την ΕΕ θα γίνονται σύμφωνα με τους κανόνες του ΠΟΕ.

Ο ρόλος του ΕΚ

Η συμφωνία αποχώρησης δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ χωρίς τη συγκατάθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τις επόμενες εβδομάδες οι ευρωβουλευτές αναμένεται να υιοθετήσουν ψήφισμα με τις κόκκινες γραμμές του Κοινοβουλίου.

Επικεφαλής των διαπραγματεύσεων από την πλευρά του ΕΚ έχει διοριστεί ο Γκι Φερχόφσταντ.

Οι ευρωβουλευτές μπορούν να επηρεάσουν τις διαπραγματεύσεις με την υιοθέτηση ψηφισμάτων που θα καθορίζουν τη θέση του Κοινοβουλίου.

 

http://www.europarl.europa.eu/news/el/news-room/20170324STO68408/%CE%B7-%CE%B2%CF%81%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CE%B5%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B5%CE%AF-%CF%84%CE%BF-%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%BF-50-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%87%CF%8E%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%AE-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%B5

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 29 Μάρτιος 2017 12:09
 
Περισσότερα Άρθρα...


Σελίδα 8 από 181
Νέος έρωτας για την Celine Dion
Νέος έρωτας για την Celine Dion
Νέος έρωτας για την Celine Dion Η Celine Dion είναι απο τις γυναίκες που πέρασε έντονα την αρρώστια του συζύγου της μιας και πάνω από ...

Οι πειρατές της Καραϊβικής σε νοσοκομείο, Ο Τζόνι Ντεμπ ως Τζακ Σπάροου εμψυχώνει άρρωστα παιδιά!
Οι πειρατές της Καραϊβικής σε νοσοκομείο,  Ο Τζόνι Ντεμπ ως Τζακ Σπάροου εμψυχώνει άρρωστα παιδιά!
Οι πειρατές της Καραϊβικής σε νοσοκομείο, Ο Τζόνι Ντεμπ ως Τζακ Σπάροου εμψυχώνει άρρωστα παιδιά! Χαρά και αισιοδοξία ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση