ATTICANEWS.GR

Member Area
Κόσμος
Πρόεδρος Ομπάμα:"«Είμαι ένας geek της επιστήμης, είμαι ένα nerd, και δεν έχω καμία δικαιολογία για αυτό..."
News - Κόσμος
Παρασκευή, 14 Οκτώβριος 2016 08:08

Πρόεδρος Ομπάμα:"«Είμαι ένας  geek της επιστήμης, είμαι ένα nerd, και δεν έχω καμία δικαιολογία για αυτό..."

14713657 10154821391514238 1725155994869827844 n

«Είμαι ένας  geek της επιστήμης, είμαι ένα nerd, και δεν έχωκαμία δικαιολογία για αυτό. Είναι πολύ καλό πράγμα αυτό. Είναι ένα πράγμα που μας κάνει να ξεχωρίζουμε... αυτή η ικανότητα να φαντάζεται κανείς και να υποθέτει, και στη συνέχεια να δοκιμάζεις και να ξεδιαλύνεις πράγματα,  να πειραματιζόμαστε και να προσπαθουμε να τα φριάξουμεκαι να τα κανουμε καλύτερα, και στη συνέχεια να τα χαλάμε να τα σπάμε και μετά να τα επιδιορθόνουμε. " -Πρόεδρος Ομπάμα κατά την πρώτη φορά στο Λευκό Οίκο του Συνέδριου "Σύνορα" (Frontiers)

1-g97YXc-IY13NhYb 1CNG-g

 

14615632 10154821391564238 3846090501175749127 o

14656279 10154821391349238 7839376394338912097 n

14720535 10154821391469238 7301675886911778575 n

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 14 Οκτώβριος 2016 08:29
 
Ισλανδία Βουλευτίνα μίλησε από το βήμα της Βουλής θηλάζοντας την κόρη της
News - Κόσμος
Πέμπτη, 13 Οκτώβριος 2016 09:55

Ισλανδία

Βουλευτίνα μίλησε από το βήμα της Βουλής θηλάζοντας την κόρη της
 
bb304-0iceland-parliament

Μια Ισλανδή βουλευτίνα ανέβηκε στο βήμα της Βουλής για να εκφωνήσει την ομιλία της, ενώ ταυτόχρονα θήλαζε το μικρό παιδί της, κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης που μεταδιδόταν απευθείας από την τηλεόραση.

Η Ουνούρ Μπρα Κονραντσντότιρ, που προέρχεται από το συντηρητικό Κόμμα της Ανεξαρτησίας, μίλησε στους συναδέλφους της στην Αλθίνγκι (κοινοβούλιο) ενώ θήλαζε την κόρη της, ηλικίας 6 μηνών. Η ίδια χαρακτήρισε την πράξη της «το φυσιολογικότερο πράγμα του κόσμου».

Το μωρό «δεν ενοχλήθηκε» καθόλου, διαβεβαίωσε. «Αντιθέτως, θα είχε ξυπνήσει αν σταματούσα να την θηλάζω για να μιλήσω», εξήγησε η κ. Κονραντσντότιρ που έχει άλλα δύο παιδιά, ηλικίας 12 και 8 ετών.

Σύμφωνα με τα ισλανδικά μέσα ενημέρωσης, είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, αν και η Ισλανδία έχει μακρά παράδοση στην ισότητα των δύο φύλων.

Για την βουλευτίνα, οι πολιτικές ευθύνες που έχει αναλάβει δεν εμποδίζουν τα καθήκοντά της ως μητέρας. «Είναι σαν μια οποιαδήποτε άλλη δουλειά, πρέπει να κάνεις αυτό που πρέπει να γίνει», είπε.

Αναφερόμενη στον θηλασμό σε δημόσια θέα, ένα θέμα που έχει προκαλέσεις σοβαρές και έντονες αντιπαραθέσεις σε πολλές χώρες, η Κονραντσντότιρ είπε ότι το να θηλάζει μια μητέρα το παιδί της «είναι το φυσιολογικότερο πράγμα του κόσμου».

Στο κοινοβούλιο η Κονραντσντότιρ είναι μέλος της επιτροπής κοινωνικής προστασίας και πρόεδρος της επιτροπής σχολικών υποθέσεων.

http://www.typos.com.cy/cat/1/article/24289

 
Western contact with China began long before Marco Polo, experts say. Greek artisans may have trained those who made the Terracotta Warriors
News - Κόσμος
Τετάρτη, 12 Οκτώβριος 2016 13:55

Western contact with China began long before Marco Polo, experts say.

Greek artisans may have trained those who made the Terracotta Warriors

Terracotta warriorsImage copyrightGETTY IMAGES
Image captionGreek artisans may have trained those who made the Terracotta Warriors

China and the West were in contact more than 1,500 years before European explorer Marco Polo arrived in China, new finds suggest.

Archaeologists say inspiration for the Terracotta Warriors, found at the Tomb of the First Emperor near today's Xian, may have come from Ancient Greece.

They also say ancient Greek artisans could have been training locals there in the Third Century BC.

Polo's 13th Century travel to China had been thought the first by a European.

"We now have evidence that close contact existed between the First Emperor's China and the West before the formal opening of the Silk Road. This is far earlier than we formerly thought," said Senior Archaeologist Li Xiuzhen, from the Emperor Qin Shi Huang's Mausoleum Site Museum.

A separate study shows European-specific mitochondrial DNA has been found at sites in China's westernmost Xinjiang Province, suggesting that Westerners may have settled, lived and died there before and during the time of the First Emperor.

Emperor Qin Shi HuangImage copyrightPUBLIC DOMAIN
Image captionQin Shi Huang lived between 259-210BC and became the first emperor of a unified China

Farmers first discovered the 8,000 terracotta figures buried less than a mile from the tomb of China's first emperor Qin Shi Huang in 1974.

However there was no tradition of building life-sized human statues in China before the tomb was created. Earlier statues were simple figurines about 20cm (7.9ins) in height.

To explain how such an enormous change in skill and style could have happened, Dr Xiuzhen believes that influences must have come from outside China.

"We now think the Terracotta Army, the Acrobats and the bronze sculptures found on site have been inspired by ancient Greek sculptures and art," she said.

Prof Lukas Nickel from the University of Vienna says statues of circus acrobats recently found at the First Emperor's tomb support this theory.

BBC presenters standing in the middle of the Terracotta Army
Image captionThe findings feature in a new BBC documentary

He believes the First Emperor was influenced by the arrival of Greek statues in Central Asia in the century following Alexander the Great, who died in 323BC.

"I imagine that a Greek sculptor may have been at the site to train the locals," he said.

Other discoveries include new evidence that the First Emperor's tomb complex is much bigger than first thought and 200 times bigger than Egypt's Valley of the Kings.

They also include the mutilated remains of women, believed to have been high-ranking concubines of the First Emperor, and the skull of a man with a crossbow bolt embedded in it.

The skull is believed to have belonged to the First Emperor's eldest son, thought to have been killed along with others during a power struggle after the emperor's death.

http://www.bbc.com/news/world-asia-china-37624943

 
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Βραβείο Ζαχάρωφ 2016: οι τρεις τελικοί υποψήφιοι
News - Κόσμος
Τρίτη, 11 Οκτώβριος 2016 15:37

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Βραβείο Ζαχάρωφ 2016: οι τρεις τελικοί υποψήφιοι

 

 

 

 Ο Τούρκος δημοσιογράφος Can Dündar και οι συνάδελφοί του, ο ηγέτης της Κριμαίας Mustafa Dzemilev και οι Γιαζίντι ακτιβίστριες Nadia Murad Basee και Lamiya Aji Bashar, είναι οι τρεις τελικοί υποψήφιοι για το Βραβείο Ζαχάρωφ 2016, μετά από ψηφοφορία των επιτροπών Εξωτερικών και Ανάπτυξης του ΕΚ. Ο τελικός νικητής θα επιλεγεί από τον πρόεδρο και τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του ΕΚ στις 27 Οκτωβρίου, ενώ η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στις 14 Δεκεμβρίου στο Στρασβούργο.

 

Το Βραβείο, απονέμεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε προσωπικότητες και οργανισμούς που αγωνίζονται για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών.  Οι τρεις τελικοί υποψήφιοι για το Βραβείο Ζαχάρωφ 2016 είναι:

 

Ο Τούρκος δημοσιογράφος Can Dündar

 

Ο πρώην αρχισυντάκτης της τουρκικής εφημερίδας Cumhuriyet Can Dündar, συνελήφθη τον Νοέμβριο του 2015, μετά τα δημοσιεύματα της εφημερίδας του που έδειχναν αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας να πωλούν λαθραία όπλα σε Σύρους αντάρτες. Αργότερα καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια και 10 μήνες φυλάκιση για “αποκάλυψη απόρρητων κρατικών πληροφοριών”, επέζησε από απόπειρα δολοφονίας εναντίων του και σήμερα ζει εξόριστος.

 

Ο Mustafa Dzhemilev

 

Ο Mustafa Dzhemilev, πρώην πρόεδρος της Mejlis των Τατάρων της Κριμαίας και Ουκρανός βουλευτής, υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των μειονοτήτων για περισσότερα από 50 χρόνια. Ήταν έξι μηνών όταν ο ίδιος και η οικογένειά του απελάθηκαν στην Κεντρική Ασία, μαζί με ολόκληρο τον πληθυσμό των Τατάρων της Κριμαίας. Κατάφερε να επιστρέψει όταν ήταν πια 45 ετών. Σήμερα , μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στην Ρωσία, του απαγορεύτηκε και πάλι η επιστροφή εκεί.

 

Η Nadia Murad Basee και η Lamiya Aji Bashar

 

Η Nadia Murad Basee και η Lamiya Aji Bashar, είναι συνήγοροι της κοινότητας των Γιαζίντι και των γυναικών που έχουν υπάρξει θύματα σεξουαλικής βίας από το Ισλαμικό Κράτος. Κατάγονται από το Kocho, ένα χωριό κοντά στο Ιράκ, του οποίου οι κάτοικοι σφαγιάστηκαν από το ΙΚ το καλοκαίρι του 2014. Οι δύο τους είναι μεταξύ των χιλιάδων Γιαζίντι κοριτσιών και γυναικών, που απήχθησαν από το ΙΚ και εξαναγκάστηκαν σε σεξουαλική δουλεία και συστηματικούς βιασμούς. Η Murad, αγωνίζεται επίσης, για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Γεζίντι.

 

Βραβείο Ζαχάρωφ

 

Το βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης απονέμεται κάθε χρόνο από το ΕΚ. Θεσμοθετήθηκε το 1988 για να τιμήσει άτομα ή οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών. Πέρυσι, το βραβείο κέρδισε ο Raif Badawi.

 

Οι υποψηφιότητες για το βραβείο Ζαχάρωφ προτείνονται από πολιτικές ομάδες ή ομάδες τουλάχιστον 40 ευρωβουλευτών. Οι επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης στη συνέχεια ψηφίζουν για τους τρείς επιλαχόντες και, σε μεταγενέστερο στάδιο, η Διάσκεψη των Προέδρων επιλέγει το πρόσωπο που θα τιμηθεί.

 

 

Image1εθ

 

Ο Τούρκος δημοσιογράφος Can Dündar

 

 

Image10

 

Ο Mustafa Dzhemilev

 

 

Image2

 

Η Nadia Murad Basee και η Lamiya Aji Bashar

Image8

 

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 12 Οκτώβριος 2016 11:09
 
Προεκλογικός αγώνας στις ΗΠΑ Έβγαλαν τα γάντια Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ στη δεύτερη τηλεοπτική μονομαχία
News - Κόσμος
Δευτέρα, 10 Οκτώβριος 2016 13:05

Προεκλογικός αγώνας στις ΗΠΑ

Έβγαλαν τα γάντια Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ στη δεύτερη τηλεοπτική μονομαχία
 
e2f1c-0clinton-trump-debate

Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ αναμετρήθηκαν χθες "χωρίς γάντια", για περισσότερη από μιάμιση ώρα στο Σεντ Λιούις του Μιζούρι, στη δεύτερη τηλεμαχία τους, με τις ερωτήσεις να γίνονται κυρίως από αναποφάσιστους ψηφοφόρους.

Ήταν μια από τις σκληρότερες αναμετρήσεις στην ιστορία των προεδρικών ντιμπέιτ -σύμφωνα με πολλούς πολιτικούς αναλυτές -, με τον Ντόναλντ Τραμπ να εξαγγέλλει πως αν εκλεγεί πρόεδρος θα διορίσει ανεξάρτητο εισαγγελέα για να βάλει τη Χίλαρι Κλίντον στη φυλακή και τη δημοκρατική υποψήφια να παραθέτει τους λόγους για τους οποίους ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος είναι ανίκανος για το ύπατο αξίωμα της χώρας, από τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις γυναίκες και τις μειονότητες, μέχρι την ανευθυνότητά του στην εξωτερική πολιτική και ασφάλεια.

Το ότι οι τόνοι της αντιπαράθεσης θα ήταν υψηλοί ήταν φανερό τις τελευταίες 48 ώρες, μετά την αποκάλυψε του βίντεο με τους σεξιστικούς χαρακτηρισμούς του Τραμπ σε βάρος γυναικών. Μάλιστα οι δύο υποψήφιοι απέφυγαν να κάνουν χειραψία κατά την είσοδό τους.

Η εκστρατεία του Τραμπ έφερε στην αίθουσα 4 γυναίκες που είχαν κατηγορήσει στο παρελθόν τον Μπιλ Κλίντον για σεξουαλική κακοποίηση και ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος προσπάθησε στην απάντησή του να συμπεριλάβει τις σεξουαλικές περιπέτειες του πρώην προέδρου Κλίντον, ωστόσο η Χίλαρι Κλίντον απέφυγε να το σχολιάσει.

Το θέμα των σχολίων του Τραμπ κυριάρχησε στο πρώτο εικοσάλεπτο της αντιπαράθεσης, με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών να δηλώνει ότι ήταν "κουβέντες των αποδυτηρίων". Προσπάθησε ακόμη αντί να απαντήσει σε ερώτημα του δημοσιογράφου Αντερσον Κούπερ αν οι δηλώσεις του υπονοούν σεξουαλική κακοποίηση, ο Ντόναλντ Τραμπ μίλησε  για τον ISIS που αποκεφαλίζει αιχμαλώτους.

Στη δεύτερη αναμέτρηση πάντως, όλοι οι αναλυτές συμφωνούν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ επέμεινε περισσότερο σε θέματα που φέρνουν σε δύσκολη θέση της Χίλαρι Κλίντον, όπως τα 35.000 email, οι ομιλίες της και το Ίδρυμα Κλίντον. Ωστόσο αυτό απλά ικανοποίησε την στενή εκλογική του βάση στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και δεν πρόσφερε την παραμικρή διεύρυνση της εκλογικής του βάσης, Χαρακτηριστικές οι απαντήσεις του σε ερώτηση Μουσουλμάνας Αμερικανίδας και Αφροαμερικανού, οι οποίες κάθε άλλο παρά καθησυχάζουν τις μειονότητες για τις προθέσεις του Τραμπ ως προέδρου.

Την ίδια στιγμή υπάρχει φόβος η απάντηση που έδωσε σε ερώτηση για τη Συρία, να προκαλέσει κρίση στις σχέσεις του με τον υποψήφιο αντιπρόεδρο Μάικ Πενς. Ο Πένς δήλωσε ότι διαφωνεί με την άποψη του Τραμπ - στην αναμέτρηση των υποψηφίων αντιπροέδρων -ότι προτίθεται να βομβαρδίσει τις κυβερνητικές δυνάμεις στη Συρία, αν συνεχίσουν να βομβαρδίζουν τους αντικαθεστωτικούς στο Χαλέπι. Ο κ. Τραμπ ανέφερε πως γι` αυτόν προτεραιότητα αποτελεί η αντιμετώπιση του ΙSIS.

Το θέμα της μη καταβολής από τον Τραμπ ομοσπονδιακού φόρου εισοδήματος ήταν ακόμη ένα σημείο που θα απασχολήσει τι υπόλοιπες τριάντα μέρες της προεκλογικής εκστρατείας, καθώς σχεδόν επιβεβαίωσε ότι χάρη σε ζημιές ύψους 912 εκατομμυρίων δολαρίων που παρουσίασε το 1995 δεν έχει πληρώσει από τότε ομοσπονδιακούς φόρους. Επανέλαβε ότι ωφελήθηκε από τους νόμους που κάνει η Χίλαρι Κλίντον για 30 χρόνια της πολιτικής της σταδιοδρομίας "για να βοηθήσει πολιτικούς της υποστηρικτές όπως ο Μπάφετ και ο Σόρος".

Παρότι από την τηλεμαχία δεν βγαίνει καθαρός νικητής, το κέρδος για τον Τραμπ είναι ότι δεν συνετρίβη όπως κάποιοι ανέμεναν, άρα δεν πρόκειται να υπάρξει κάποιο νέο κίνημα για εξαναγκασμό του σε παραίτηση. Η Χίλαρι Κλίντον επίσης έδειξε την ίδια σταθερότητα, γνώση των προβλημάτων με την πρώτη αναμέτρηση, δείχνοντας προεδρικό προφίλ.

Πάντως στο τέλος, οι δύο αντίπαλοι υποχρεώθηκαν από την ερώτηση πολίτη -να που κάτι καλό για τον άλλο - να μιλήσουν και για κάτι θετικό. Η Χίλαρι Κλίντον μίλησε πολύ καλά για τα παιδιά του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την επιμονή και την αγωνιστικότητά της. Στο τέλος, έδωσαν και τα χέρια, κάτι που δεν είχαν κάνει στην αρχή.

http://www.typos.com.cy/cat/1/article/24245

 
Πρόστιμο από ΗΠΑ Σόιμπλε: Υπερβολικά πολλή κουβέντα για την Deutsche Bank
News - Κόσμος
Κυριακή, 09 Οκτώβριος 2016 09:23

Πρόστιμο από ΗΠΑ

Σόιμπλε: Υπερβολικά πολλή κουβέντα για την Deutsche Bank
 
86158-soimple

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε χθες στην Ουάσινγκτον ότι έγινε υπερβολικά πολλή κουβέντα για την Deutsche Bank, αφού η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει πρόστιμο ύψους 14 δισ. δολαρίων στην γερμανική τράπεζα.

Ο Σόιμπλε αρνήθηκε να σχολιάσει το ζήτημα της Deutsche Bank, αλλά δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Έγινε υπερβολικά πολλή κουβέντα για την Deutsche Bank».

Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών σχολίασε επίσης ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη δεν είναι καθόλου κακή και σημείωσε ότι τα αιτήματα για περισσότερη δημοσιονομική τόνωση δεν βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων αυτής της εβδομάδας.

http://www.typos.com.cy/cat/2/article/24219

 
ΗΠΑ Εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά στο σκοτάδι λόγω του τυφώνα Μάθιου
News - Κόσμος
Σάββατο, 08 Οκτώβριος 2016 09:03

ΗΠΑ

Εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά στο σκοτάδι λόγω του τυφώνα Μάθιου
 
a1bf9-hurricane-matthew

Τουλάχιστον 827.000 νοικοκυριά στην Φλόριντα έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι εξαιτίας του τυφώνα Μάθιου που σαρώνει τις ανατολικές ακτές. Αν και είναι νωρίς για οριστικά συμπεράσματα, ο αριθμός των διακοπών ηλεκτροδότησης δεν φαίνεται τόσο υψηλός όσο είχε προβλεφθεί.

Προχθες, Πέμπτη, η εταιρεία ηλεκτροδότησης FPL της NextEra Energy Inc., η μεγαλύτερη στην Φλόριντα, είχε προβλέψει ότι ο Μάθιου θα μπορούσε να αφήσει έως και 2,5 εκατομμύρια κατοικίες και επιχειρήσεις χωρίς ρεύμα, πολλές εκ των οποίων για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο κυκλώνας Μάθιου σαρώνει τις παρυφές της Φλόριντα σήμερα με ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 195 χιλιομέτρων την ώρα, χωρίς προς το παρόν να έχει αγγίξει το έδαφος.

Η πόλη του Τζάκσονβιλ ενδέχεται να πληγεί από εκτεταμένες πλημμύρες, επισήμανε ο κυβερνήτης της πολιτείας, Ρικ Σκοτ.

Χθες βράδυ, στις 21.00 ώρα Κύπορυ, το μάτι του κυκλώνα σάρωνε τις βορειανατολικές ακτές της Φλόριντα, έκανε γνωστό το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ. Οι άνεμοι που τον συνοδεύουν έχουν ελαφρά αποδυναμωθεί στα 185 χιλιόμετρα την ώρα. Το φαινόμενο μετακινείται με ταχύτητα 19 χιλιομέτρων σε ένα μονοπάτι που θα μπορούσε να φέρει τα ακραία καιρικά φαινόμενα πλησίον ή ακριβώς πάνω στις ακτές της βορειοανατολικής Φλόριντα και τη Τζόρτζια έως αργότερα το βράδυ και κοντά ή πάνω από τις ακτές της Νότιας Καρολίνας σήμερα.

Προς το παρόν δεν έχουν καταγραφεί σημαντικές ζημιές ή τραυματισμοί στις πόλεις της νότιας Φλόριντα, όπου ο τυφώνας προκάλεσε πτώσεις δέντρων και κολόνων ηλεκτρικού ρεύματος, μετέδωσαν το τηλεοπτικό δίκτυο CNN και τοπικά μμε.

Ο Κρεγκ Φουγκέιτ, διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων (FEMA) δήλωσε ότι ανησυχεί για το γεγονός ότι οι σχετικά μικρές ζημιές στη νότια Φλόριντα θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια εσφαλμένη αίσθηση ασφαλείας στους κατοίκους των βορειότερων περιοχών. "Οι πολίτες δεν πρέπει να κοιτούν τις μέχρι τώρα ζημιές και να λένε αυτή η καταιγίδα δεν είναι τόσο κακή" είπε ο Φουγκέιτ στο NBC. Οι πολίτες πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους ότι ο κυκλώνας συνοδεύεται από θυελλώδεις ανέμους, τόνισε ο ίδιος. "Ο πραγματικός κίνδυνος είναι η άνοδος των υδάτων, ιδίως τη βόρεια Φλόριντα και τη νότια Τζόρτζια. Πρόκειται για πολύ ευάλωτες περιοχές. Δεν έχουν ξαναβιώσει αυτού του είδους την καταστροφή ενδεχομένως από τα τέλη του 1800" τόνισε ο αξιωματούχος.

Στο Κέιπ Κανάβεραλ, στη Φλόριντα, ο τυφώνας είχε ως αποτέλεσμα την πτώση κολόνων ηλεκτρικού ρεύματος και πινακίδων.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ προειδοποιεί ότι το φαινόμενο θα μπορούσε να είναι το ισχυρότερο που πλήττει την βορειανατολική Φλόριντα εδώ και 118 χρόνια. Ο τελευταίος μεγάλος κυκλώνας με ανέμους στα 177 χιλιόμετρα την ώρα που έπληξε την περιοχή ήταν ο τυφώνας Ουίλμα το 2005. Την ίδια ώρα, η εικόνα σχετικά με το μέγεθος των ζημιών και το ενδεχόμενο απωλειών ανθρώπινης ζωής στις Μπαχάμες δεν έχει ξεκαθαρίσει, μετά το πέρασμα των ακραίων καιρικών φαινομένων πλησίον από την πρωτεύουσα Νασάου, την Πέμπτη.

Παρά ωστόσο τις προειδοποιήσεις των αρχών κάποιοι πολίτες αρνούνται να υπακούσουν στις εντολές απομάκρυνσης. Όπως για παράδειγμα στο Σεντ Ογκουστίν, νότια του Τζάκσονβιλ, όπου οι μισοί από τους 14.000 κατοίκους -οι περισσότεροι ηλικιωμένοι και χαμηλότερων εισοδημάτων- δεν θέλουν να φύγουν ακόμα κι αν οι αρμόδιοι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι το ύψος το υδάτων θα μπορούσε να φθάσει στα 2,4 μέτρα, πλημμυρίζοντας ολόκληρες γειτονιές, είπε η δήμαρχος Νάνσι Σέιβερ σε μια τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο Ρόιτερς από το κέντρο επιχειρήσεων της περιοχής. "Δεν μπορούμε καθόλου να άρουμε αυτό το αίσθημα δυσπιστίας που πιστεύω ότι πράγματι επηρεάζει τους πολίτες στην παρούσα συγκυρία".

http://www.typos.com.cy/cat/1/article/24210

 
Σύνοδος Ολομέλειας Το ΕΚ ζητά από τη Ρωσία και το καθεστώς Άσαντ να σταματήσουν το βομβαρδισμό αμάχων
News - Κόσμος
Πέμπτη, 06 Οκτώβριος 2016 21:10

Σύνοδος Ολομέλειας Το ΕΚ ζητά από τη Ρωσία και το καθεστώς Άσαντ να σταματήσουν το βομβαρδισμό αμάχων

 

strasvourgo-700x401

Το ΕΚ με ψήφισμά του την Πέμπτη καλεί όλα τα εμπλεκόμενα στη σύγκρουση μέρη, και κυρίως τη Ρωσία και το καθεστώς Άσαντ, να σταματήσουν όλες τις επιθέσεις εναντίον αμάχων. Καταδικάζει τις πρόσφατες επιθέσεις σε νοσοκομεία και κομβόι μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας και ζητά από όλους τους συμμετέχοντες στη Διεθνή Ομάδα Στήριξης της Συρίας να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις για να διευκολύνουν τη δημιουργία μιας σταθερής εκεχειρίας.


Οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν τις πρόσφατες επιθέσεις σε νοσοκομεία και κομβόι μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας και στην αποθήκη της Ερυθράς Ημισελήνου κοντά στο Χαλέπι, ως σοβαρές και ανησυχητικές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και ως πιθανό έγκλημα πολέμου. Ζητούν να κληθούν να λογοδοτήσουν οι ένοχοι για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.


Καλούν «όλα τα εμπλεκόμενα στη σύγκρουση μέρη, και κυρίως η Ρωσία και το καθεστώς Άσαντ, να σταματήσουν όλες τις επιθέσεις εναντίον αμάχων και πολιτικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένου των υποδομών υδροδότησης και ηλεκτροδότησης, να αναλάβουν αξιόπιστα και άμεσα μέτρα για την κατάπαυση των εχθροπραξιών, να άρουν όλες τις πολιορκίες και να καταστήσουν δυνατή την ταχεία, ασφαλή και απρόσκοπτη πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων σε όλα τα άτομα που έχουν ανάγκη».


Το ψήφισμα ζητεί από όλους τους συμμετέχοντες στη Διεθνή Ομάδα Στήριξης της Συρίας «να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις για να διευκολύνουν τη δημιουργία μιας σταθερής εκεχειρίας και να εντείνουν τις εργασίες για την επίτευξη μόνιμης πολιτικής διευθέτησης στη Συρία» και προσθέτει ότι η ΕΕ θα πρέπει «να διαδραματίσει πιο έντονο ρόλο στη διαμεσολάβηση για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας για τη Συρία».


Το μη νομοθετικό ψήφισμα εγκρίθηκε με 508 ψήφους υπέρ, 50 κατά και 56 αποχές.

 
Σύνοδος Ολομέλειας To ΕΚ επικυρώνει τη συμφωνία των Παρισίων και τη θέτει σε ισχύ
News - Κόσμος
Τρίτη, 04 Οκτώβριος 2016 17:29

Σύνοδος Ολομέλειας To ΕΚ επικυρώνει τη συμφωνία των Παρισίων και τη θέτει σε ισχύ

 
 
610 ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της επικύρωσης της διεθνούς συνθήκης των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή © Ευρωπαϊκή Ένωση, 2016 - ΕΚ

Η συμφωνία των Παρισίων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, η πρώτη διεθνής, νομικά δεσμευτική παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα, θα τεθεί σε ισχύ τον επόμενο μήνα, εφόσον πληρούνται πλέον όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις και μάλιστα πολύ συντομότερα από το αναμενόμενο, χάρη στη σημερινή ιστορική ψηφοφορία του ΕΚ για την επικύρωσή της από την ΕΕ.


Η ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ινδία, χώρες που αποτελούν σημαντικές πηγές εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, θα συναντηθούν το Νοέμβριο στη συνάντηση όλων των συμβαλλομένων μερών της συμφωνίας του Παρισιού στο Μαρρακές.


Το Κοινοβούλιο έδωσε την έγκρισή του για την επικύρωση της συμφωνίας από την ΕΕ με 610 ψήφους υπέρ, 38 κατά και 31 αποχές.


Για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία θα πρέπει να την επικυρώσουν τουλάχιστον 55 μέλη που καλύπτουν τουλάχιστον το 55% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η πρώτη προϋπόθεση (τα 55 μέλη) έχει ήδη εκπληρωθεί. Η σημερινή ψηφοφορία όμως οδηγεί στην πλήρωση και της δεύτερης προϋπόθεσης θέτοντας κατά αυτόν τον τρόπο τη διεθνή συμφωνία σε ισχύ.


«Η ψήφος μας ανοίγει το δρόμο εξασφαλίζοντας ότι πληρείται το όριο που είναι απαραίτητο (...) Η έναρξη ισχύος της συμφωνίας σε λιγότερο από ένα χρόνο μετά την υπογραφή της αποτελεί ένα τεράστιο επίτευγμα, δεδομένου ότι χρειάστηκαν οκτώ χρόνια για να τεθεί σε ισχύ το πρωτόκολλο του Κιότο. Η σημερινή ψηφοφορία σημαίνει επίσης ότι η ΕΕ διατηρεί τον ηγετικό της ρόλο στην πολιτική για το κλίμα», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς  ο οποίος υπέγραψε το έγγραφο μεταφοράς της σύμφωνης γνώμης του Κοινοβουλίου για την κύρωση της συνθήκης από την ΕΕ παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, της υπουργού περιβάλλοντος της Γαλλίας και Προέδρου του COP21 Σεγκολέν Ρουαγιάλ, του Σλοβάκου υπουργού Ivan Korčok, που εκπροσώπησε την προεδρία του Συμβουλίου, και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.


«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μια μακρά ιστορία ηγετικού ρόλου στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής», σημείωσε ο Μπαν Κι Μουν πριν από την ψηφοφορία. Ευχαρίστησε τους ευρωβουλευτές και τόνισε τη σημασία της επικύρωσης της συμφωνίας από την ΕΕ. Πρόσθεσε ακόμη ότι η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής δεν είναι μόνο μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις της εποχής μας, αλλά αποτελεί και ευκαιρία για την οικοδόμηση μιας πιο βιώσιμης και ανταγωνιστικής οικονομίας.


Οι περισσότεροι ομιλητές από τις πολιτικές ομάδες τόνισαν ότι η σημερινή ψηφοφορία δείχνει ότι η συνεργασία και η από κοινού αντιμετώπιση ζητημάτων αποτελεί τη μόνη λύση στα παγκόσμια προβλήματα. Τόνισαν την επιτακτική ανάγκη να εφαρμοστεί η συμφωνία και να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. «Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας ομαδικής προσπάθειας, που δείχνει ότι σήμερα μπορούμε!» σημείωσε ο εισηγητής του Giovanni La Via (ΕΛΚ, Ιταλία).


Δείτε τα βίντεο από την τελετή και τις παρεμβάσεις των ομιλητών:


http://audiovisual.europarl.europa.eu/Package.aspx?id=47863&asset=V&type=L


Επόμενα βήματα


Τώρα που έχει την έγκριση του Κοινοβουλίου, το Συμβούλιο μπορεί να εγκρίνει και επισήμως την απόφαση, ώστε η ΕΕ μαζί με τα 7 κράτη μέλη που έχουν ήδη ολοκληρώσει τη διαδικασία επικύρωσης, να μπορέσουν να καταθέσουν τα έγγραφα επικύρωσης στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου.


Οι ευρωβουλευτές θα υιοθετήσουν την Πέμπτη ένα ψήφισμα για τις προτεραιότητές τους για τον επόμενο γύρο των συνομιλιών που θα ξεκινήσει το Νοέμβριο στο Μαρρακές και θα αφορά τις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν για να επιτευχθούν οι στόχοι του Παρισιού.

Σημείωση για τους συντάκτες

 

Επτά κράτη μέλη έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία επικύρωσης μέχρι στιγμής: η Ουγγαρία, η Γαλλία, η Σλοβακία, η Αυστρία, η Μάλτα, η Πορτογαλία και η Γερμανία. Αυτά τα επτά κράτη μέλη αντιπροσωπεύουν περίπου το 5% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

 

Επικυρώσεις που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον 55 Μέλη  και το 55% των παγκόσμιων εκπομπών απαιτούνται προκειμένου η συμφωνία να τεθεί σε ισχύ. Μέχρι σήμερα 62 Μέλη, αντιπροσωπεύοντας το 51,89% των παγκόσμιων εκπομπών, έχουν καταθέσει επισήμως τα έγγραφα επικύρωσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιπροσωπεύει περίπου το 12% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, και χάρη στην επικύρωση της ΕΕ, η συμφωνία των Παρισίων θα τεθεί σε ισχύ εγκαίρως για τη διάσκεψη COP 22 για την Κλιματική Αλλαγή που θα πραγματοποιηθεί στο Μαρρακές από τις 7 έως τις 18 Νοεμβρίου 2016.

 
Προσφυγικό «Απόρθητα τείχη» στήνει στα σύνορα της η Βουλγαρία
News - Κόσμος
Τρίτη, 04 Οκτώβριος 2016 10:20

Προσφυγικό

«Απόρθητα τείχη» στήνει στα σύνορα της η Βουλγαρία
 
78339-0barbed-wire-border

Σε «απόρθητα τείχη» επιχειρεί να μετατρέψει τα σύνορά της με την Τουρκία, αλλά και με την Ελλάδα η Βουλγαρία, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει μια πιθανή εξ ανατολών πίεση προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

Συρμάτινος αγκαθωτός φράχτης, ο οποίος ξεπερνά μέχρι στιγμής τα 100 χιλιόμετρα, έχει κατασκευαστεί ήδη στην μεθόριο με την Τουρκία και σύμφωνα με τους σχεδιασμούς πρόκειται να φτάσει τα διακόσια χιλιόμετρα, ενώ χιλιάδες συνοριοφύλακες περιπολούν στην συνοριογραμμή επικουρούμενοι από αξιωματικούς του στρατού και άντρες της FRONTEX.

Αυξημένες καταγράφονται οι περιπολίες, μάλιστα κάποιες από κοινού με την Ελλάδα και στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, όπου ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ έχει δηλώσει ότι θα υψώσει συρματοπλέγματα, εάν χρειαστεί.

Παρότι οι ροές από την Τουρκία εμφανίζουν ύφεση, η Βουλγαρία ενισχύει τα μέτρα για το ενδεχόμενο κατάρρευσης της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας, εξέλιξη που θα φέρει και στα νοτιοανατολικά και τα νότια σύνορά της ανθρώπινα «ποτάμια» που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ώστε να μην καταστεί μεγάλη «δεξαμενή ψυχών».

http://www.typos.com.cy/cat/1/article/24126

 
Περισσότερα Άρθρα...


Σελίδα 8 από 208

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση