ATTICANEWS.GR

Member Area
Κόσμος
Ηνωμένα Έθνη Ορκίστηκε ο νέος ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες
News - Κόσμος
Τρίτη, 13 Δεκέμβριος 2016 11:26

Ηνωμένα Έθνη

Ορκίστηκε ο νέος ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες
 
5eced-antonio-gutieres

Ο εκλελεγμένος Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, έλαβε χθες τον νενομισμένο όρκο ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Στο πρώτο μέρος της τελετής η γενική συνέλευση εξέδωσε ψήφισμα αποτίοντας φόρο τιμής στον απερχόμενο ΓΓ Μπαν Γκι-μουν.

Ο κ. Γκουτιέρες αναλαμβάνει καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου 2017. Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του διεθνούς οργανισμού αμέσως μετά το νενομισμένο όρκο που έδωσε ενώπιον των 193 μελών των Ηνωμένων Εθνών, εξέφρασε την ετοιμότητά του να προσφέρει τις καλές του υπηρεσίες και να εμπλακεί προσωπικά σε καταστάσεις, όταν του ζητηθεί.

«Ως μέρος των καλών μου υπηρεσιών, είμαι έτοιμος να εμπλακώ προσωπικά στην επίλυση συγκρούσεων, όπου αυτό θα προσφέρει προστιθέμενη αξία, αναγνωρίζοντας τον ηγετικό ρόλο των κρατών μελών», είπε ο εκλελεγμένος ΓΓ του ΟΗΕ.

Ο κ. Γκουτιέρες χαρακτήρισε ως μεγαλύτερη πρόκληση την αδυναμία του ΟΗΕ να προλαμβάνει τις κρίσεις και τόνισε τη σημασία να αντιμετωπίζονται τα αίτια που τις προκαλούν. Ανέφερε ότι προτεραιότητες σε κάθε τι που κάνει ο ΟΗΕ θα πρέπει να είναι η ειρήνη και η ασφάλεια, η αειφόρος ανάπτυξη και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

 Όπου αποτυγχάνει η πρόληψη, είπε, "θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα για την επίλυση των κρίσεων. Από τις πρόσφατες κρίσεις στην Συρία, την Υεμένη, το Σουδάν και αλλού, μέχρι τις πολυετείς κρίσεις, συμπεριλαμβανομένης της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, χρειαζόμαστε διαμεσολάβηση, επιδιαιτησία, όπως και δημιουργική διπλωματία.»

Απευθυνόμενος αργότερα στους δημοσιογράφους, ο Αντόνιο Γκουτιέρες υποσχέθηκε να εργαστεί για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον διεθνή οργανισμό, δεσμεύτηκε να εργαστεί για να γίνει πραγματικότητα η Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή και να προχωρήσει η διοικητική μεταρρύθμιση των Ηνωμένων Εθνών.

«Το μόνο που θέλω είναι να ανταποκριθώ στις προσδοκίες σας», είπε και εξήγησε ότι το πρώτο πράγμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης είναι να λες την αλήθεια. Είναι ο μόνος τρόπος αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις ανθρώπινες αλλά και τις διεθνείς σχέσεις», είπε.

Για τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, ισχύει το ίδιο, να συνεργαστούμε για την επίλυση των προβλημάτων της ανθρωπότητας, ανέφερε.

Για τη συριακή κρίση, αλλά και άλλες κρίσεις, τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να κινητοποιηθούν όλες οι προσπάθειες.

Επεσήμανε την ανάγκη τα Ηνωμένα `Εθνη να είναι έντιμος διαμεσολαβητής, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο ΓΓ δεν είναι ο ηγέτης του κόσμου, καθώς η ισχύς του ΟΗΕ πηγάζει από τα κράτη μέλη.

Στην ομιλία του αμέσως μετά τη διαβεβαίωση, ο Αντόνιο Γκουτιέρες απέτισε φόρο τιμής στον απερχόμενο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν για τη δεκαετή του προσφορά, τη δέσμευσή του στην ειρήνη και την ασφάλεια, την αειφόρο ανάπτυξη και τις πρωτοβουλίες του να τεθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα στο επίκεντρο του έργου του διεθνούς οργανισμού.

«Είναι τιμή μου που συνεχίζω στα βήματά σας ακολουθώντας τις ίδιες αξίες που μας ενώνουν όλους», είπε ο εκλελεγμένος ΓΓ, κάνοντας παράλληλα ιδιαίτερη μνεία στην συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή, τονίζοντας ότι η δυναμική που δημιούργησε είναι ασταμάτητη.

Αναπτύσσοντας στα 193 κράτη – μέλη του διεθνούς οργανισμού το προσωπικό του όραμα, είπε πως όταν πριν 21 ορκιζόταν Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας ο κόσμος ήταν γεμάτος αισιοδοξίας από τον τερματισμό του ψυχρού πολέμου.

«Κάποιοι το περιέγραφαν ως το τέλος της ιστορίας, πιστεύοντας ότι θα ζούσαμε σ’ ένα κόσμο ειρηνικό, με οικονομική ευημερία για όλους. Όμως συνέβη το αντίθετο. Η ιστορία φαίνεται πως σε κάποια μέρη πάγωσε και όταν διαλύθηκε η παλαιά τάξη, η ιστορία επέστρεψε εκδικούμενη», επεσήμανε.

Αναφέρθηκε στην αναβίωση παλαιών εχθροτήτων, δημιουργία νέων συγκρούσεων και περίπλοκων καταστάσεων στις διεθνείς σχέσεις και την εμφάνιση της διεθνούς τρομοκρατίας.

Δίνοντας κοινωνικό πρόσημο στο πρόγραμμά του, ο Αντόνιο Γκουτιέρες μίλησε για τις μεγάλες ανισότητες που δημιουργήθηκαν παράλληλα με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και την παγκοσμιοποίηση, ακόμη και σε πολύ προηγμένες χώρες, αφήνοντας πίσω μεγάλα τμήματα του πληθυσμού.

«Όλα αυτά βάθυναν το ρήγμα μεταξύ του λαού και των πολιτικών κατεστημένων, με αποτέλεσμα να βλέπουμε σε αρκετές χώρες αυξημένη αστάθεια, κοινωνική αναταραχή, ακόμη και βία και συγκρούσεις", ανέφερε και πρόσθεσε πως "πολλοί έχασαν την εμπιστοσύνη τους, όχι μόνο στις κυβερνήσεις τους, αλλά και στους διεθνείς θεσμούς, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών".

Διαπιστώνοντας ότι ο φόβος καθοδηγεί πολλές από τις πράξεις των ανθρώπων, είπε πως πρέπει να ανταποκριθούμε στις ανάγκες τους, χωρίς ωστόσο να χάνουμε τις οικουμενικές μας αξίες.

«Είναι καιρός να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις μεταξύ λαού και ηγετών, εθνικά και διεθνώς. Είναι καιρός οι ηγέτες να δείξουν πως ακούν και νοιάζονται για τον ίδιο το λαό τους και την παγκόσμια σταθερότητα και αλληλεγγύη, στις οποίες στηριζόμαστε», ανέφερε.

Κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να πράξουν το ίδιο, αναγνωρίζοντας τις αδυναμίες τους και να μεταρρυθμίσουν τον τρόπο με τον οποίο εργάζονται.

«Ο οργανισμός είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της πολυμερούς διπλωματίας, αλλά οι προκλήσεις ξεπερνούν την ικανότητά μας να ανταποκριθούμε. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε», ανέφερε.

http://www.typos.com.cy/cat/1/article/25345

 
Γαλλία Κριστίν Λαγκάρντ: Κανένα σφάλμα στην υπόθεση Ταπί
News - Κόσμος
Δευτέρα, 12 Δεκέμβριος 2016 11:00

Γαλλία

Κριστίν Λαγκάρντ: Κανένα σφάλμα στην υπόθεση Ταπί
 
langard

Τη βεβαιότητά της ότι δεν προέβη σε κανένα σφάλμα εξέφρασε την Κυριακή η Κριστίν Λαγκάρντ, ενόψει της ακροαματικής διαδικασίας που ξεκινά σήμερα, με επίκεντρο την αποζημίωση που καταβλήθηκε σε έναν επιχειρηματία, όταν εκείνη ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

Ο ρόλος που διετέλεσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για την καταβολή της αποζημίωσης ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ προς τον Μπερνάρ Ταπί το 2008, όταν ήταν υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης, του Νικολά Σαρκοζί αναμένεται να τεθεί στο μικροσκόπιο.

«Η αμέλεια είναι ένα παράπτωμα που διαπράττεται χωρίς πρόθεση. Νομίζω ότι όλοι μας είμαστε λίγο αμελείς κάποιες φορές στην ζωή μας. Έκανα τη δουλειά μου όσο καλύτερα μπορούσα, εντός των ορίων όσων γνώριζα» τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ, ενώ παράλληλα αρνήθηκε ότι ευνόησε τον Ταπί ή ότι έδρασε ακολουθώντας τις εντολές του Σαρκοζί.http://www.typos.com.cy/cat/1/article/25333

 
Κυπριακό Η Κομισιόν έτοιμη για ενεργητικό ρόλο σε αυτή την 'τελική ίσως' φάση της διαπραγμάτευσης
News - Κόσμος
Παρασκευή, 09 Δεκέμβριος 2016 09:35

Κυπριακό

Η Κομισιόν έτοιμη για ενεργητικό ρόλο σε αυτή την 'τελική ίσως' φάση της διαπραγμάτευσης
european-commission-flags 1

Η Κομισιόν είναι έτοιμη να αναλάβει ενεργητικό ρόλο σε αυτή την "τελική ίσως" φάση της διαπραγμάτευσης κατά την διεθνή διάσκεψη στην Ελβετία, σύμφωνα με Ευρωπαίο Διπλωμάτη.

Ο Ευρωπαίος Διπλωμάτης που μίλησε στο ΚΥΠΕ και το ΡΙΚ υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, δήλωσε ότι: "Η Κομισιόν και ο Πρόεδρός της, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είναι εξαιρετικά θερμοί στο ενδεχόμενο να βοηθήσουν ενεργητικά σε αυτή, την τελική ίσως, φάση επίλυσης του Κυπριακού. Δεν χωράει αμφιβολία ότι ή ο Πρόεδρος Γιούνκερ, ή η κ.Μογκερίνι είναι έτοιμοι για την Γενεύη. Αλλά δεν θα το κάνουν αυτό παρά μόνο με τη συγκατάθεση και των δύο πλευρών", σημείωσε.

Κληθείς να αποσαφηνίσει τις προθέσεις της πλευράς που συναντήθηκε τις προηγούμενες δύο μέρες με Γιούνκερ και Μογκερίνι, δηλαδή του Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε: "η χθεσινή επίσκεψη Ακιντζί και στους δύο, πρέπει να ιδωθεί υπό αυτό το πλαίσιο". Πηγές των Βρυξελλών έλεγαν ότι ο κ. Ακιντζί δεν θα μπλοκάρει τη συμμετοχή της ΕΕ και πως αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαφωνούσε, τότε ο κ.Ακιντζί δεν θα βρισκόταν στις Βρυξέλλες.

Η φράση του Ευρωπαίου Διπλωμάτη "να βοηθήσουν ενεργητικά" είναι σαφής για το είδος ετοιμότητας της ΕΕ για την Γενεύη. 

http://www.typos.com.cy/cat/1/article/25285

 
EU & UNICEF - ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΟΣΟ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
News - Κόσμος
Τρίτη, 06 Δεκέμβριος 2016 16:38

Το σχολείο είναι τόσο σημαντικό όσο τα τρόφιμα και τα φάρμακα

161206a1

Ε.Ε. & UNICEF: Το σχολείο είναι «τόσο σημαντικό, όσο τα τρόφιμα και τα φάρμακα»
για τα παιδιά που εμπλέκονται σε συγκρούσεις και άλλες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης

H Εκστρατεία #EmergencyLessons κερδίζει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής νεολαίας

Βρυξέλλες / Νέα Υόρκη, 6 Δεκεμβρίου 2016 - Υπομένοντας τις συνέπειες του πολέμου, φυσικών καταστροφών και άλλων καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, σχεδόν 2 εκατομμύρια παιδιά σε 20 χώρες σε όλο τον κόσμο είχαν τη δυνατότητα να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ως αποτέλεσμα μιας συνεργασίας μεταξύ του Τμήματος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της UNICEF.

Τα αποτελέσματα του υποστηριζόμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) προγράμματος για την εκπαίδευση σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια δημόσιας εκδήλωσης στις Βρυξέλλες επισφραγίζοντας μια καινοτόμο εκστρατεία ευαισθητοποίησης κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που επεδίωκε να ευαισθητοποιήσει τους νέους της Ευρώπης σχετικά με το ζήτημα αυτό.

«Όταν συμβαίνουν συγκρούσεις ή άλλες κρίσεις, τα παιδιά χρειάζονται περισσότερα, πέρα από τροφή, στέγη και φάρμακα», είπε ο Επίτροπός της Ε.Ε. του Τμήματος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ECHO), κ. Χρήστος Στυλιανίδης στην εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Η εκπαίδευση μπορεί να είναι εξίσου σωτήρια, παρέχοντας στα παιδιά έναν ασφαλή, προστατευτικό χώρο και βοηθώντας ώστε να εξασφαλιστεί ότι μαθαίνουν τις δεξιότητες που χρειάζονται για να οικοδομηθεί ένα καλύτερο μέλλον για τα ίδια και τις κοινότητές τους. Η Ε.Ε. είναι πρωτοπόρος στην υποστήριξη για την εκπαίδευση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.»

Από τα 462 εκατομμύρια παιδιά σχολικής ηλικίας και τους νέους που ζουν σε χώρες που πλήττονται από καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, κατ' εκτίμηση 75 εκατομμύρια έχουν απελπιστική ανάγκη εκπαιδευτικής υποστήριξης. Παρόλα αυτά, η εκπαίδευση εξακολουθεί να είναι ένας από τους λιγότερο χρηματοδοτούμενους τομείς στις ανθρωπιστικές εκκλήσεις. Αυτή τη στιγμή, λιγότερο από το 2% του παγκόσμιου προϋπολογισμού για ανθρωπιστική βοήθεια διατίθεται για το σκοπό αυτό.

Η επτάμηνη  εκστρατεία Ε.Ε.-UNICEF #EmergencyLessonsπροσέγγισε πάνω από 70 εκατομμύρια ανθρώπους στο Twitter και μόνο, με ιδιαίτερη έμφαση στους νεαρούς Ευρωπαίους σε επτά* επιλεγμένες χώρες της Ε.Ε. Οι υποστηρικτές ενθαρρύνθηκαν να διαδώσουν το μήνυμα της εκστρατείας στους συνομηλίκους τους, μέσω των κοινωνικών δικτύων, καθώς και στα σχολεία τους και σε δημόσιες εκδηλώσεις. Η εκστρατεία βασίστηκε σε εμπνευσμένες αληθινές ιστορίες από τη ζωή των παιδιών στο Ιράκ, την Ουκρανία, το Νεπάλ και τη Γουινέα που συνέχισαν να σπουδάζουν, παρά τον πόλεμο, τις φυσικές καταστροφές και τα ξεσπάσματα επιδημιών.

«Τα παιδιά είναι διατεθειμένα να αναλάβουν εξαιρετικές προσπάθειες ώστε για να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους ακόμη και στις χειρότερες περιστάσεις», δήλωσε ο Αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής της UNICEF, JustinForsyth. «Είναι στο χέρι όλων εμάς των υπολοίπων να εξασφαλίσουμε ότι οι αναγκαίοι πόροι θα είναι διαθέσιμοι για αυτά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δώσει το παράδειγμα με τη δέσμευση για την αύξηση του προϋπολογισμού για την ανθρωπιστική βοήθεια της Ε.Ε. για την εκπαίδευση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στο 6% το 2017 και ελπίζουμε ότι άλλοι θα κάνουν το ίδιο». Ο Χρήστος Στυλιανίδης έκανε την ανακοίνωση στο Διεθνές Φόρουμ για την Εκπαίδευση σε Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης που πραγματοποιήθηκε στις 30 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Υποστήριξη για την εκστρατεία ήρθε από διασημότητες όπως ο Βρετανός ηθοποιός TomHiddleston, η παρουσιάστρια και συγγραφέας παιδικών βιβλίων Μαρί Κυριακού, η Ιταλίδα αστροναύτης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος SamanthaCristoforetti, ο Σλοβένος παίκτης του μπάσκετ BoštjanNachbar, η Ουγγαρέζα παρουσιάστρια ειδήσεων και διασημότητα στα μέσα ενημέρωσης KrisztaD. Tóth και ο Σλοβάκος χορευτής JaroBekr.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στις Βρυξέλλες, οι εκπρόσωποι των παιδιών και της νεολαίας παρουσίασαν τη δική τους έκκληση για ισχυρότερη διεθνή στήριξη για τα προγράμματα που επιτρέπουν στα παιδιά που εμπλέκονται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους.

* Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Σλοβενία, Σλοβακία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Σχετικά με το Τμήμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ECHO)

Το Τμήμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ECHO) χρηματοδοτεί επιχειρήσεις ανακούφισης για τα θύματα φυσικών καταστροφών και συρράξεων παγκοσμίως. Η βοήθεια παρέχεται αμερόληπτα, απευθείας στα άτομα που τη χρειάζονται, χωρίς διακρίσεις ανάλογα με τη φυλή, τη θρησκεία, το φύλο, την ηλικία, την εθνικότητα, ή τις πολιτικές πεποιθήσεις τους.

Για να μάθετε περισσότερα για το Τμήμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ECHO), δείτε εδώ:http://ec.europa.eu/echo/index_en

Σχετικά με τη UNICEF

Η UNICEF προάγει τα δικαιώματα και την ευημερία κάθε παιδιού σε κάθε της δράση. Εργαζόμαστε σε 190 χώρες και περιοχές για να κάνουμε πράξη αυτή τη δέσμευση, ρίχνοντας ιδιαίτερο βάρος στο να βοηθήσουμε τα πλέον ευάλωτα και περιθωριοποιημένα παιδιά, εργαζόμενοι προς όφελος όλων των παιδιών οπουδήποτε και να βρίσκονται.

Για να μάθετε περισσότερα για τη UNICEF, δείτε εδώ: www.unicef.org

Για να μάθετε περισσότερα για την εκστρατεία #EmergencyLessons, δείτε εδώ: www.emergencylessons.eu

 
Γερμανία Πρώην στρατιώτης των SS άφησε όλη την περιουσία του σε ένα χωριό της Σκωτίας
News - Κόσμος
Κυριακή, 04 Δεκέμβριος 2016 09:13

Γερμανία

Πρώην στρατιώτης των SS άφησε όλη την περιουσία του σε ένα χωριό της Σκωτίας
 
61fc7-0steinmeyer

Ένας πρώην στρατιώτης των SS, που υπήρξε αιχμάλωτος πολέμου και δεν βρίσκεται πια στη ζωή, άφησε ολόκληρη την περιουσία του με διαθήκη του σε ένα μικρό χωριό της Σκωτίας για να δείξει την ευγνωμοσύνη του για την ευγενική αντιμετώπιση που είχε εκεί στη διάρκεια της αιχμαλωσίας του.

Ο Χάινριχ Στάινμαγερ, ο οποίος ήταν στρατιώτης των SS κατά τη διάρκεια του Β` Παγκοσμίου Πολέμου, είχε συλληφθεί στη Γαλλία και κρατήθηκε στο στρατόπεδο αιχμαλώτων πολέμου Κάλτιμπραγκαν, κοντά στο χωριό Κόμρι στα Χάιλαντς της Σκωτίας, όπου εκεί ο 19χρονος τότε έτυχε ανέλπιστα θερμής υποδοχής.
 
Ο Στάινμαγερ πέθανε σε ηλικία 90 ετών το 2013, δύο εβδομάδες μετά τον θάνατο ενός κατοίκου του χωριού, του Τζορτζ Κάρσον, ο οποίος έγινε στενός του φίλος στη διάρκεια της αιχμαλωσίας του.
 
Ωστόσο, το κληροδότημά του διευθετήθηκε έπειτα από μακροχρόνια δικαστική διαδικασία στη Γερμανία.
 
Στη διαθήκη του, αναφέρει: "Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στους πολίτες της Σκωτίας για την ευγένεια και την γενναιοδωρία που βίωσα εκεί στη διάρκεια της αιχμαλωσίας μου κι έπειτα".
 
Τα χρήματα από την πώληση του σπιτιού του και τα υπάρχοντά του θα δοθούν σε υπηρεσίες μέριμνας για τους ηλικιωμένους της περιοχής, κάτι που θα αποφασίσουν οι ίδιοι οι κάτοικοι.
 
Οι ευγενικές πράξεις των κατοίκων προς το πρόσωπό του ξεκίνησαν όταν κάποια παιδιά του χωριού τον έκαναν φίλο πίσω από το συρμπατόπλεγμα και τον βοήθησαν κρυφά να βγει από εκεί για να παρακολουθήσει μία ταινία σε γειτονικό κινηματογράφο.
 
"Κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας του, ο Χάινριχ Στάινμαγερ είχε εντυπωσιαστεί πολύ από την ευγένεια που του έδειξαν οι κάτοικοι της Σκωτίας, την οποία δεν περίμενε", δήλωσε ο Άντριου Ρέιντ του Ιδρύματος για την Ανάπτυξη του Κόμρι, ο οποίος θα είναι ο διαχειριστής του κληροδοτήματος που ανέρχεται σε 458.000 ευρώ.
 
Ο εκλιπών πρώην στρατιώτης των SS παρέμεινε εκεί και εργάστηκε στο χωριό Πέρθσαϊρ για κάποιο διάστημα μετά το τέλος του πολέμου κι έκτοτε επισκεπτόταν την περιοχή κι έκανε μακροχρόνιες φιλίες, είπε ο Ρέιντ.
 
"Είχε υποσχεθεί ότι θα άφηνε όλα του τα υπάρχοντα για το καλό των ηλικιωμένων κατοίκων της περιοχής που ήθελε να ευχαριστήσει".
 
Ο γιος του Κάρσον--του στενού φίλου του Στάινμαγερ--τον περιέγραψε ως "έναν υπέροχο άνθρωπο".
 
"Ακούγεται ως μία απίστευτη ιστορία αλλά είναι απολύτως αληθινή", είπε στο BBC Radio 4 περιγράφοντας πώς η μητέρα του και οι φίλες της έκαναν παρέα με τον αιχμάλωτο πολέμου πίσω από το συρματόπλεγμα.
 
"Ανακάλυψαν ότι ο Χάινριχ δεν είχε δει ποτέ ταινία κι έτσι τον έντυσαν με μία σχολική στολή και τον έβγαλαν κρυφά μέσα από τον σιδερένιο φράκτη και τον πήγαν στον κινηματογράφο όπου είδε την πρώτη του ταινία... Ξετρελάθηκε με την εμπειρία.

Ο κ.Στάινμαγερ πάντα έλεγε ότι ήταν τυχερός που κρατήθηκε αιχμάλωτος από τους Σκωτσέζους", είπε ο Ρέιντ.

http://www.typos.com.cy/cat/1/article/25198

 
Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία Το διαστημόπλοιο Πρόγκρες κάηκε στην ατμόσφαιρα, ανακοίνωσε η Roscosmos
News - Κόσμος
Παρασκευή, 02 Δεκέμβριος 2016 15:16

Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία

Το διαστημόπλοιο Πρόγκρες κάηκε στην ατμόσφαιρα, ανακοίνωσε η Roscosmos
 
65362-0space-accident

Το διαστημόπλοιο Progress MS-04 που επρόκειτο να ανεφοδιάσει τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό καταστράφηκε στην ατμόσφαιρα, λίγα λεπτά μετά την εκτόξευσή του από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ του Καζακστάν, ανακοίνωσε η ρωσική διαστημικό υπηρεσία Roscosmos.

"Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, λόγω μιας έκτακτης κατάστασης, το διαστημόπλοιο ανεφοδιασμού χάθηκε περίπου 190 χιλιόμετρα πάνω από την απομονωμένη και ορεινή περιοχή της Τούβα.

Τα περισσότερα από τα συντρίμμια κάηκαν στην ατμόσφαιρα" ανέφερε η υπηρεσία. Η Roscosmos έχασε την επαφή με το Πρόγκρες λίγα λεπτά μετά την εκτόξευσή του.

http://www.typos.com.cy/cat/13/article/25174

 
Σύνοδος Ολομέλειας - Έγκριση του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2017: περισσότερα κονδύλια για νεολαία και ανάπτυξη
News - Κόσμος
Πέμπτη, 01 Δεκέμβριος 2016 18:41

Σύνοδος Ολομέλειας  - Έγκριση του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2017: περισσότερα κονδύλια για νεολαία και ανάπτυξη


 
20161201PHT54201 original
 
 Μετά την ψηφοφορία ο Πρόεδρος Σουλτς υπογράφει τον προϋπολογισμό για το 2017. Οι διαπραγματευτές του ΕΚ ήταν οι: Jean Arthuis (Φιλελεύθεροι, Γαλλία), Indrek Tarand (Πράσινοι, Εσθονία) και Jens Geier (Σοσιαλιστές, Γερμανία) (από αριστερά προς τα δεξιά).

Οι ευρωβουλευτές διασφάλισαν την καλύτερη υποστήριξη των άνεργων νέων, καθώς και πρόσθετους πόρους για την ενίσχυση βασικών πρωτοβουλιών στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των έργων υποδομής στις μεταφορές, της έρευνας και της κινητικότητας των φοιτητών μέσω του Erasmus+, μέσω του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος. Τα συνολικά ποσά του προϋπολογισμού για το 2017 είναι 157,8578 δισ. ευρώ σε αναλήψεις υποχρεώσεων και 134,49 δισ. ευρώ σε πιστώσεις πληρωμών.


Σε συνέχεια της επίσημης έγκρισης από το Συμβούλιο της συμφωνίας με το ΕΚ για τον προϋπολογισμό του 2017, το Κοινοβούλιο ενέκρινε τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους με 438 ψήφους υπέρ, 194 κατά και 7 αποχές.


«Έχουμε πετύχει τους στόχους μας. Ο προϋπολογισμός του 2017 επικεντρώνεται σαφώς στις προτεραιότητές μας για την ενίσχυση της ανάπτυξης, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ειδικά για τους νέους, και την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. Τα επιπλέον 500 εκατ. ευρώ για την πρωτοβουλία για την απασχόληση των νέων είναι ένα σαφές μήνυμα για την ΕΕ να αναλάβει δράση. Έχουμε καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της μετανάστευσης», δήλωσε ο εισηγητής, Jens Geier (Σοσιαλιστές, Γερμανία).


«Είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αγνόησε την πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για διατήρηση μέρους των απολαβών των πρώην Επιτρόπων ως αποθεματικό, και για την αποδέσμευσή του μόνο εφόσον ο Κώδικας Δεοντολογίας καταστεί αυστηρότερος. Η πρόταση αυτή εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με μεγάλη πλειοψηφία και είχε ως στόχο τη βελτίωση της συμπεριφοράς των Επιτρόπων και της δημόσιας εικόνας των θεσμικών οργάνων της ΕΕ», δήλωσε ο εισηγητής Indrek Tarand (Πράσινοι, Εσθονία).


Νεολαία, ανάπτυξη και απασχόληση


Το ΕΚ εξασφάλισε 500 εκατ. ευρώ επιπλεόν συγκριτικά με την αρχική πρόταση του σχεδίου προϋπολογισμού για την πρωτοβουλία για την απασχόληση των νέων (Youth Employment Initiative), προκειμένου να παρασχεθεί στους νέους η απαραίτητη βοήθεια στην αναζήτηση εργασίας. Πρόσθετα κονδύλια ύψους 200 εκατ. ευρώ θα δώσουν ώθηση σε βασικά προγράμματα για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, όπως το COSME (πρόγραμμα για την ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων), ο μηχανισμός «Συνδέοντας την Ευρώπη» (Connecting Europe Facility), το ερευνητικό πρόγραμμα Horizon 2020 και το πρόγραμμα Erasmus + για την κινητικότητα των φοιτητών.


Πρόσφυγες και μετανάστες


Οι ευρωβουλευτές εξασφάλισαν επίσης ένα «πακέτο» ύψους 728 εκατ. ευρώ για κεφάλαια που αφορούν τη μετανάστευση. Στο πακέτο αυτό περιλαμβάνονται επιπλέον 28 εκατ. ευρώ για  το Γραφείο Αρωγής και Έργων των ΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) (σύνολο 310 εκατ. ευρώ) και επιπλέον 3 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των ειρηνευτικών συνομιλιών στην Κύπρο (σύνολο 34,8 εκατ. ευρώ).


Αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ)

 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την ενδιάμεση αναθεώρηση του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ (πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2014-2020), ο Ivan Korčok, εκπροσωπώντας τη σλοβακική προεδρία του Συμβουλίου, υποσχέθηκε την ενίσχυση της ευελιξίας του προϋπολογισμού, καθώς και ένα πακέτο αναθεώρησης, το οποίο «θα κινητοποιήσει περισσότερα από 6 δισ. ευρώ για τις πιο σημαντικές προτεραιότητες» μέχρι το τέλος του τρέχοντος ΠΔΠ.

 

Οι συν-εισηγητές του ΕΚ Jan Olbrycht (ΕΛΚ, Πολωνία) και Isabelle Thomas (Σοσιαλιστές, Γαλλία) χαιρέτισαν με επιφύλαξη τις προσπάθειες του Συμβουλίου, υπενθυμίζοντας στους ευρωβουλευτές ότι η πρόταση βρίσκεται ακόμη υπό συζήτηση από τα κράτη μέλη, ενώ δήλωσαν ότι προσβλέπουν στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

 
Επικεφαλής Europol Πιθανή νέα τρομοκρατική επίθεση το επόμενο διάστημα
News - Κόσμος
Τρίτη, 29 Νοέμβριος 2016 18:58

Επικεφαλής Europol

Πιθανή νέα τρομοκρατική επίθεση το επόμενο διάστημα
 
8eb10-paris christmas

Ως πιθανή κρίνει την πιθανότητα τρομοκρατικής επίθεσης στην Ευρώπη εντός του προσεχούς διαστήματος ο επικεφαλής της Europol, Ρομπ Γουεϊνράιτ.

«Οι επιθέσεις του ISIS έχουν διττό στόχο. Να προξενήσουν όσο γίνεται περισσότερα θύματα αφενός και να αποκτήσουν όσο γίνεται περισσότερη δημοσιότητα αφετέρου», είπε σε συνομιλία του με Βέλγους δημοσιογράφους ο κ. Γουεϊνράιτ, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εφημερίδα De Tijd.

Εξαιτίας αυτού λοιπόν δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα τρομοκρατική επίθεση και μάλιστα κατά την διάρκεια των γιορτών.

«Η τρομοκρατική απειλή δεν περιορίζεται μόνο στη Γαλλία και το Βέλγιο, αλλά και στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο όπως και την Ιταλία, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο επιθέσεων και στην Ισπανία και την Πορτογαλία», υπογράμμισε.

http://www.typos.com.cy/cat/1/article/25119

 
Κούβα Πέθανε ο Φιδέλ Κάστρο
News - Κόσμος
Σάββατο, 26 Νοέμβριος 2016 10:39

Κούβα

Πέθανε ο Φιδέλ Κάστρο
 
21f6b-fidel-castro

Ο πατέρας της κουβανικής επανάστασης Φιδέλ Κάστρο απεβίωσε χθες Παρασκευή στις 22:29 σε ηλικία 90 ετών, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κούβας και αδελφός του Ραούλ Κάστρο, ο οποίος τον διαδέχθηκε στην εξουσία το 2006.

"Ο κομαντάντε της κουβανικής επανάστασης απεβίωσε στις 22:29 (χθες) το βράδυ", είπε ο Ραούλ Κάστρο σε διάγγελμά του το οποίο μετέδωσε απευθείας η δημόσια τηλεόραση της Κούβας.

Σαν να γνώριζε ότι το τέλος του πλησίαζε, ο Κάστρο είχε εκφωνήσει έναν ιδιαιτέρως συγκινητικό λόγο στο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος, στις 19 Απριλίου 2016.

«Σύντομα θα γίνω 90 ετών. Ποτέ δεν πίστευα ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο σε μένα. Δεν είναι το αποτέλεσμα καμίας προσπάθειας, αλλά το καπρίτσιο της μοίρας. Σύντομα θα είμαι σαν όλους τους άλλους. Για όλους μας έρχεται κάποια στιγμή η σειρά μας. Αυτή ίσως είναι και από τις τελευταίες φορές που βρίσκομαι σε αυτή την αίθουσα. Ίσως είναι έτσι, αλλά οι ιδέες του Κομουνιστικού Κόμματος θα παραμείνουν ως απόδειξη ότι σε αυτόν τον πλανήτη, όταν κάποιος εργάζεται με θέρμη και αξιοπρέπεια, θα μπορεί να παράγει αυτά τα υλικά και πολιτιστικά αγαθά που οι άνθρωποι χρειάζονται».

http://www.typos.com.cy/cat/1/article/25076

 
Πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Τουρκία μέχρι να αρθούν τα μέτρα καταστολής ζητά το ΕΚ Σύνοδος Ολομέλειας
News - Κόσμος
Πέμπτη, 24 Νοέμβριος 2016 15:12

Πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Τουρκία μέχρι να αρθούν τα μέτρα καταστολής ζητά το ΕΚ

Σύνοδος Ολομέλειας 
 strasvourgo-700x401

Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν με ψήφισμα που υιοθέτησαν την Πέμπτη την προσωρινή αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Επανέλαβαν παράλληλα τη δέσμευση «να παραμείνει η Τουρκία προσδεδεμένη στην ΕΕ». Δεσμεύθηκαν επίσης να επανεξετάσουν τη θέση τους όταν αρθούν τα «δυσανάλογα μέτρα» που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία.


Το ΕΚ επισημαίνει στο ψήφισμά του ότι «η Τουρκία αποτελεί σημαντικό εταίρο της ΕΕ», υπογραμμίζει ωστόσο ότι «στο πλαίσιο μιας εταιρικής σχέσης πρέπει να υπάρχει εκατέρωθεν πολιτική βούληση για συνεργασία και η Τουρκία δεν επιδεικνύει αυτή την πολιτική βούληση, δεδομένου ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης εκτρέπουν ακόμη περισσότερο την Τουρκία από την ευρωπαϊκή της πορεία».


Μια προσωρινή διακοπή των διαπραγματεύσεων θα είχε ως αποτέλεσμα να παγώσουν οι σημερινές συνομιλίες, να μην ανοίξει κανένα κεφάλαιο και να μην αναληφθούν νέες πρωτοβουλίες σε σχέση με το διαπραγματευτικό πλαίσιο της ΕΕ για την Τουρκία.


Η θανατική ποινή, κόκκινη γραμμή για το ΕΚ


Η επαναφορά της θανατικής ποινής από την τουρκική κυβέρνηση θα οδηγούσε αναγκαστικά σε επίσημη διακοπή της ενταξιακής διαδικασίας, σημειώνουν οι ευρωβουλευτές, και προσθέτουν ότι «η κατηγορηματική απόρριψη της θανατικής ποινής αποτελεί ουσιώδες στοιχείο του κεκτημένου της Ένωσης».


Το ΕΚ καταδικάζει απερίφραστα τα δυσανάλογα μέτρα καταστολής που εφαρμόζονται στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου 2016. Τα μέτρα αυτά  «παραβιάζουν βασικά δικαιώματα και ελευθερίες που προστατεύονται από το τουρκικό σύνταγμα» υπογραμμίζουν οι ευρωβουλευτές.


Ιστορικό


Η παράγραφος 5 του διαπραγματευτικού πλαισίου ορίζει ότι, «σε περίπτωση σοβαρής και διαρκούς παραβίασης στην Τουρκία των αρχών της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου, στις οποίες εδράζεται η Ένωση, η Επιτροπή, με δική της πρωτοβουλία ή κατόπιν αιτήματος του ενός τρίτου των κρατών μελών, συνιστά την αναστολή των διαπραγματεύσεων και προτείνει τους όρους για ενδεχόμενη επανάληψή τους».


Το μη νομοθετικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εγκρίθηκε με 479 ψήφους υπέρ, 37 κατά και 107 αποχές. Το ψήφισμα δεν είναι νομικά δεσμευτικό, καθώς το ΕΚ δεν έχει επίσημο ρόλο στην αρχική ενεργοποίηση των μηχανισμών αυτών. Θα πρέπει, ωστόσο,  να ενημερωθεί σε περίπτωση που ληφθεί μία τέτοια απόφαση.

 


Σελίδα 7 από 210
Τον μεγάλο τραγουδοποιό & ποιητή Διονύση Σαββόπουλο τίμησε ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης.
Τον μεγάλο τραγουδοποιό & ποιητή Διονύση Σαββόπουλο τίμησε ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης.
Τον μεγάλο τραγουδοποιό & ποιητή Διονύση Σαββόπουλο τίμησε ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης. «Ολοκληρώθηκε στο κατάμεστο ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση