ATTICANEWS.GR

Member Area
Κόσμος
Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία Το διαστημόπλοιο Πρόγκρες κάηκε στην ατμόσφαιρα, ανακοίνωσε η Roscosmos
News - Κόσμος
Παρασκευή, 02 Δεκέμβριος 2016 15:16

Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία

Το διαστημόπλοιο Πρόγκρες κάηκε στην ατμόσφαιρα, ανακοίνωσε η Roscosmos
 
65362-0space-accident

Το διαστημόπλοιο Progress MS-04 που επρόκειτο να ανεφοδιάσει τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό καταστράφηκε στην ατμόσφαιρα, λίγα λεπτά μετά την εκτόξευσή του από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ του Καζακστάν, ανακοίνωσε η ρωσική διαστημικό υπηρεσία Roscosmos.

"Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, λόγω μιας έκτακτης κατάστασης, το διαστημόπλοιο ανεφοδιασμού χάθηκε περίπου 190 χιλιόμετρα πάνω από την απομονωμένη και ορεινή περιοχή της Τούβα.

Τα περισσότερα από τα συντρίμμια κάηκαν στην ατμόσφαιρα" ανέφερε η υπηρεσία. Η Roscosmos έχασε την επαφή με το Πρόγκρες λίγα λεπτά μετά την εκτόξευσή του.

http://www.typos.com.cy/cat/13/article/25174

 
Σύνοδος Ολομέλειας - Έγκριση του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2017: περισσότερα κονδύλια για νεολαία και ανάπτυξη
News - Κόσμος
Πέμπτη, 01 Δεκέμβριος 2016 18:41

Σύνοδος Ολομέλειας  - Έγκριση του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2017: περισσότερα κονδύλια για νεολαία και ανάπτυξη


 
20161201PHT54201 original
 
 Μετά την ψηφοφορία ο Πρόεδρος Σουλτς υπογράφει τον προϋπολογισμό για το 2017. Οι διαπραγματευτές του ΕΚ ήταν οι: Jean Arthuis (Φιλελεύθεροι, Γαλλία), Indrek Tarand (Πράσινοι, Εσθονία) και Jens Geier (Σοσιαλιστές, Γερμανία) (από αριστερά προς τα δεξιά).

Οι ευρωβουλευτές διασφάλισαν την καλύτερη υποστήριξη των άνεργων νέων, καθώς και πρόσθετους πόρους για την ενίσχυση βασικών πρωτοβουλιών στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των έργων υποδομής στις μεταφορές, της έρευνας και της κινητικότητας των φοιτητών μέσω του Erasmus+, μέσω του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος. Τα συνολικά ποσά του προϋπολογισμού για το 2017 είναι 157,8578 δισ. ευρώ σε αναλήψεις υποχρεώσεων και 134,49 δισ. ευρώ σε πιστώσεις πληρωμών.


Σε συνέχεια της επίσημης έγκρισης από το Συμβούλιο της συμφωνίας με το ΕΚ για τον προϋπολογισμό του 2017, το Κοινοβούλιο ενέκρινε τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους με 438 ψήφους υπέρ, 194 κατά και 7 αποχές.


«Έχουμε πετύχει τους στόχους μας. Ο προϋπολογισμός του 2017 επικεντρώνεται σαφώς στις προτεραιότητές μας για την ενίσχυση της ανάπτυξης, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ειδικά για τους νέους, και την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. Τα επιπλέον 500 εκατ. ευρώ για την πρωτοβουλία για την απασχόληση των νέων είναι ένα σαφές μήνυμα για την ΕΕ να αναλάβει δράση. Έχουμε καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της μετανάστευσης», δήλωσε ο εισηγητής, Jens Geier (Σοσιαλιστές, Γερμανία).


«Είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αγνόησε την πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για διατήρηση μέρους των απολαβών των πρώην Επιτρόπων ως αποθεματικό, και για την αποδέσμευσή του μόνο εφόσον ο Κώδικας Δεοντολογίας καταστεί αυστηρότερος. Η πρόταση αυτή εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με μεγάλη πλειοψηφία και είχε ως στόχο τη βελτίωση της συμπεριφοράς των Επιτρόπων και της δημόσιας εικόνας των θεσμικών οργάνων της ΕΕ», δήλωσε ο εισηγητής Indrek Tarand (Πράσινοι, Εσθονία).


Νεολαία, ανάπτυξη και απασχόληση


Το ΕΚ εξασφάλισε 500 εκατ. ευρώ επιπλεόν συγκριτικά με την αρχική πρόταση του σχεδίου προϋπολογισμού για την πρωτοβουλία για την απασχόληση των νέων (Youth Employment Initiative), προκειμένου να παρασχεθεί στους νέους η απαραίτητη βοήθεια στην αναζήτηση εργασίας. Πρόσθετα κονδύλια ύψους 200 εκατ. ευρώ θα δώσουν ώθηση σε βασικά προγράμματα για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, όπως το COSME (πρόγραμμα για την ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων), ο μηχανισμός «Συνδέοντας την Ευρώπη» (Connecting Europe Facility), το ερευνητικό πρόγραμμα Horizon 2020 και το πρόγραμμα Erasmus + για την κινητικότητα των φοιτητών.


Πρόσφυγες και μετανάστες


Οι ευρωβουλευτές εξασφάλισαν επίσης ένα «πακέτο» ύψους 728 εκατ. ευρώ για κεφάλαια που αφορούν τη μετανάστευση. Στο πακέτο αυτό περιλαμβάνονται επιπλέον 28 εκατ. ευρώ για  το Γραφείο Αρωγής και Έργων των ΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) (σύνολο 310 εκατ. ευρώ) και επιπλέον 3 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των ειρηνευτικών συνομιλιών στην Κύπρο (σύνολο 34,8 εκατ. ευρώ).


Αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ)

 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την ενδιάμεση αναθεώρηση του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ (πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2014-2020), ο Ivan Korčok, εκπροσωπώντας τη σλοβακική προεδρία του Συμβουλίου, υποσχέθηκε την ενίσχυση της ευελιξίας του προϋπολογισμού, καθώς και ένα πακέτο αναθεώρησης, το οποίο «θα κινητοποιήσει περισσότερα από 6 δισ. ευρώ για τις πιο σημαντικές προτεραιότητες» μέχρι το τέλος του τρέχοντος ΠΔΠ.

 

Οι συν-εισηγητές του ΕΚ Jan Olbrycht (ΕΛΚ, Πολωνία) και Isabelle Thomas (Σοσιαλιστές, Γαλλία) χαιρέτισαν με επιφύλαξη τις προσπάθειες του Συμβουλίου, υπενθυμίζοντας στους ευρωβουλευτές ότι η πρόταση βρίσκεται ακόμη υπό συζήτηση από τα κράτη μέλη, ενώ δήλωσαν ότι προσβλέπουν στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

 
Επικεφαλής Europol Πιθανή νέα τρομοκρατική επίθεση το επόμενο διάστημα
News - Κόσμος
Τρίτη, 29 Νοέμβριος 2016 18:58

Επικεφαλής Europol

Πιθανή νέα τρομοκρατική επίθεση το επόμενο διάστημα
 
8eb10-paris christmas

Ως πιθανή κρίνει την πιθανότητα τρομοκρατικής επίθεσης στην Ευρώπη εντός του προσεχούς διαστήματος ο επικεφαλής της Europol, Ρομπ Γουεϊνράιτ.

«Οι επιθέσεις του ISIS έχουν διττό στόχο. Να προξενήσουν όσο γίνεται περισσότερα θύματα αφενός και να αποκτήσουν όσο γίνεται περισσότερη δημοσιότητα αφετέρου», είπε σε συνομιλία του με Βέλγους δημοσιογράφους ο κ. Γουεϊνράιτ, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εφημερίδα De Tijd.

Εξαιτίας αυτού λοιπόν δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα τρομοκρατική επίθεση και μάλιστα κατά την διάρκεια των γιορτών.

«Η τρομοκρατική απειλή δεν περιορίζεται μόνο στη Γαλλία και το Βέλγιο, αλλά και στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο όπως και την Ιταλία, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο επιθέσεων και στην Ισπανία και την Πορτογαλία», υπογράμμισε.

http://www.typos.com.cy/cat/1/article/25119

 
Κούβα Πέθανε ο Φιδέλ Κάστρο
News - Κόσμος
Σάββατο, 26 Νοέμβριος 2016 10:39

Κούβα

Πέθανε ο Φιδέλ Κάστρο
 
21f6b-fidel-castro

Ο πατέρας της κουβανικής επανάστασης Φιδέλ Κάστρο απεβίωσε χθες Παρασκευή στις 22:29 σε ηλικία 90 ετών, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κούβας και αδελφός του Ραούλ Κάστρο, ο οποίος τον διαδέχθηκε στην εξουσία το 2006.

"Ο κομαντάντε της κουβανικής επανάστασης απεβίωσε στις 22:29 (χθες) το βράδυ", είπε ο Ραούλ Κάστρο σε διάγγελμά του το οποίο μετέδωσε απευθείας η δημόσια τηλεόραση της Κούβας.

Σαν να γνώριζε ότι το τέλος του πλησίαζε, ο Κάστρο είχε εκφωνήσει έναν ιδιαιτέρως συγκινητικό λόγο στο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος, στις 19 Απριλίου 2016.

«Σύντομα θα γίνω 90 ετών. Ποτέ δεν πίστευα ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο σε μένα. Δεν είναι το αποτέλεσμα καμίας προσπάθειας, αλλά το καπρίτσιο της μοίρας. Σύντομα θα είμαι σαν όλους τους άλλους. Για όλους μας έρχεται κάποια στιγμή η σειρά μας. Αυτή ίσως είναι και από τις τελευταίες φορές που βρίσκομαι σε αυτή την αίθουσα. Ίσως είναι έτσι, αλλά οι ιδέες του Κομουνιστικού Κόμματος θα παραμείνουν ως απόδειξη ότι σε αυτόν τον πλανήτη, όταν κάποιος εργάζεται με θέρμη και αξιοπρέπεια, θα μπορεί να παράγει αυτά τα υλικά και πολιτιστικά αγαθά που οι άνθρωποι χρειάζονται».

http://www.typos.com.cy/cat/1/article/25076

 
Πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Τουρκία μέχρι να αρθούν τα μέτρα καταστολής ζητά το ΕΚ Σύνοδος Ολομέλειας
News - Κόσμος
Πέμπτη, 24 Νοέμβριος 2016 15:12

Πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Τουρκία μέχρι να αρθούν τα μέτρα καταστολής ζητά το ΕΚ

Σύνοδος Ολομέλειας 
 strasvourgo-700x401

Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν με ψήφισμα που υιοθέτησαν την Πέμπτη την προσωρινή αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Επανέλαβαν παράλληλα τη δέσμευση «να παραμείνει η Τουρκία προσδεδεμένη στην ΕΕ». Δεσμεύθηκαν επίσης να επανεξετάσουν τη θέση τους όταν αρθούν τα «δυσανάλογα μέτρα» που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία.


Το ΕΚ επισημαίνει στο ψήφισμά του ότι «η Τουρκία αποτελεί σημαντικό εταίρο της ΕΕ», υπογραμμίζει ωστόσο ότι «στο πλαίσιο μιας εταιρικής σχέσης πρέπει να υπάρχει εκατέρωθεν πολιτική βούληση για συνεργασία και η Τουρκία δεν επιδεικνύει αυτή την πολιτική βούληση, δεδομένου ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης εκτρέπουν ακόμη περισσότερο την Τουρκία από την ευρωπαϊκή της πορεία».


Μια προσωρινή διακοπή των διαπραγματεύσεων θα είχε ως αποτέλεσμα να παγώσουν οι σημερινές συνομιλίες, να μην ανοίξει κανένα κεφάλαιο και να μην αναληφθούν νέες πρωτοβουλίες σε σχέση με το διαπραγματευτικό πλαίσιο της ΕΕ για την Τουρκία.


Η θανατική ποινή, κόκκινη γραμμή για το ΕΚ


Η επαναφορά της θανατικής ποινής από την τουρκική κυβέρνηση θα οδηγούσε αναγκαστικά σε επίσημη διακοπή της ενταξιακής διαδικασίας, σημειώνουν οι ευρωβουλευτές, και προσθέτουν ότι «η κατηγορηματική απόρριψη της θανατικής ποινής αποτελεί ουσιώδες στοιχείο του κεκτημένου της Ένωσης».


Το ΕΚ καταδικάζει απερίφραστα τα δυσανάλογα μέτρα καταστολής που εφαρμόζονται στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου 2016. Τα μέτρα αυτά  «παραβιάζουν βασικά δικαιώματα και ελευθερίες που προστατεύονται από το τουρκικό σύνταγμα» υπογραμμίζουν οι ευρωβουλευτές.


Ιστορικό


Η παράγραφος 5 του διαπραγματευτικού πλαισίου ορίζει ότι, «σε περίπτωση σοβαρής και διαρκούς παραβίασης στην Τουρκία των αρχών της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου, στις οποίες εδράζεται η Ένωση, η Επιτροπή, με δική της πρωτοβουλία ή κατόπιν αιτήματος του ενός τρίτου των κρατών μελών, συνιστά την αναστολή των διαπραγματεύσεων και προτείνει τους όρους για ενδεχόμενη επανάληψή τους».


Το μη νομοθετικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εγκρίθηκε με 479 ψήφους υπέρ, 37 κατά και 107 αποχές. Το ψήφισμα δεν είναι νομικά δεσμευτικό, καθώς το ΕΚ δεν έχει επίσημο ρόλο στην αρχική ενεργοποίηση των μηχανισμών αυτών. Θα πρέπει, ωστόσο,  να ενημερωθεί σε περίπτωση που ληφθεί μία τέτοια απόφαση.

 
Κακοκαιρία στη Γαλλία Σφοδροί άνεμοι σαρώνουν τη βορειοδυτική Γαλλία, 44.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα
News - Κόσμος
Κυριακή, 20 Νοέμβριος 2016 19:29

Κακοκαιρία στη Γαλλία

Σφοδροί άνεμοι σαρώνουν τη βορειοδυτική Γαλλία, 44.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα
 
e7b48-floods

Σφοδροί άνεμοι που πνέουν με ταχύτητα έως 160 χλμ την ώρα σαρώνουν σήμερα τη βορειοδυτική Γαλλία με αποτέλεσμα 44.000 νοικοκυριά να έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, ανακοίνωσε η Enedis, η εταιρία που διαχειρίζεται το δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Οι διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν σήμερα το πρωί σε σχεδόν 25.000 νοικοκυριά στη Νορμανδία και σε 19.000 σπίτια στη Βρετάνη.

Πολλά δένδρα έπεσαν πάνω σε σπίτια, σε αυτοκίνητα και στέγες υπέστησαν ζημιές εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, οι οποίοι ωστόσο δεν έχουν προκαλέσει μέχρι στιγμής θύματα, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Παρότι ο συναγερμός ήρθη σε ένα μέρος της περιφέρειας αυτής, οι υπηρεσίες παραμένουν σε επιφυλακή μέχρι αύριο βράδυ.

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία, πρόκειται για «μια συνήθη καταιγίδα στη θάλασσα, από τον Ατλαντικό έως τη Μάγχη, και για ισχυρές ριπές ανέμου πάνω από τη βορειοδυτική Γαλλία" -- ένα "φαινόμενο που παρατηρείται τρεις με τέσσερις φορές τον χρόνο».

http://www.typos.com.cy/cat/1/article/24968

Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 20 Νοέμβριος 2016 19:32
 
Eurostat Ένα στα τέσσερα παιδιά απειλείται με φτώχεια στην ΕΕ – Στην τρίτη θέση η Ελλάδα
News - Κόσμος
Πέμπτη, 17 Νοέμβριος 2016 11:59

Eurostat

Ένα στα τέσσερα παιδιά απειλείται με φτώχεια στην ΕΕ – Στην τρίτη θέση η Ελλάδα
 
09094-child-poverty-rates-rise

Εκτεθειμένο στον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού είναι ένα στα τέσσερα παιδιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην τρίτη θέση και την Κύπρο στην δέκατη τρίτη θέση μεταξύ των 28 χωρών μελών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, περίπου 25 εκατομμύρια παιδιά στις 28 χώρες μέλη της ΕΕ, δηλαδή το 26,9% του πληθυσμού ηλικίας 0 έως 17 ετών, απειλούνταν με φτώχεια το 2015.

«Αυτό σημαίνει ότι ζουν σε νοικοκυριά τα οποία είτε κινδυνεύουν από φτώχεια ακόμα και μετά την καταβολή κοινωνικών παροχών, είτε είναι σε κατάσταση σοβαρής στέρησης υλικών αγαθών ή ζουν σε νοικοκυριά με μικρό ποσοστό εργασίας», εξηγεί η Eurostat.

Το πιο αυξημένο ποσοστό παιδιών που απειλούνται από τη φτώχεια καταγράφεται στη Ρουμανία με 46,8%. Ακολουθεί η Βουλγαρία με ποσοστό 43,7%, η Ελλάδα με 37,8%, η Ουγγαρία (36,1%), η Ισπανία (34,45) και η Ιταλία (33,5%). Η Κύπρος είναι στην δέκατη τρίτη θέση με 28.9%.

Στον αντίποδα, τα πιο μικρά ποσοστά καταγράφονταν στις σκανδιναβικές χώρες, με πρώτη τη Σουηδία (14%), ενώ ακολουθεί η Φινλανδία (14,9%), και η Δανία (15,7%). Στη συνέχεια έρχεται η Σλοβενία (16,6%), η Ολλανδία (17,2%), η Τσεχία και η Γερμανία (18,5%).

Ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 26.9%.

Το ποσοστό των παιδιών που είναι εκτεθειμένα στον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού στην ΕΕ μειώνεται στο μέτρο που αυξάνεται το μορφωτικό επίπεδο των γονιών τους, υπογραμμίζει η Eurostat.

To 2015, σχεδόν τα δύο τρίτα (65,5%) των παιδιών οι γονείς των οποίων είχαν χαμηλό μορφωτικό επίπεδο (έως γυμνάσιο) απειλούνταν με φτώχεια στο εσωτερικό της ΕΕ, έναντι 30,3% των παιδιών που ζούσαν με γονείς με υψηλό μορφωτικό επίπεδο.

Η τάση αυτή επιβεβαιώθηκε σε όλες τις χώρες της ΕΕ για το 2015.

http://www.typos.com.cy/cat/2/article/24924

 
Το Master Chef Γαλλίας γεύεται την πλούσια κουζίνα της χώρας μας.
News - Κόσμος
Τρίτη, 15 Νοέμβριος 2016 18:44

Το Master Chef Γαλλίας γεύεται την πλούσια κουζίνα της χώρας μας.

113348-masterchef-france

Με 20σέλιδο αφιέρωμα στην πλούσια Ελληνική γαστρονομία θα κυκλοφορήσει τον Μάρτιο του 2017 στη Γαλλία, η πρώτη έντυπη έκδοση της δημοφιλούς εκπομπής “Master Chef”.

Για τις ανάγκες του αφιερώματος ο Γενικός Γραμματέας ΕΟΤ κ. Δημήτρης Τρυφωνόπουλος ενέκρινε την φιλοξενία σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Κέα, συντακτικής ομάδας του υπό έκδοση ταξιδιωτικού και γαστρονομικού περιοδικού αποτελούμενη από τον αρχισυντάκτη, τη δημοσιογράφο και τον φωτογράφο της έκδοσης.

Πρόκειται για ένα ακόμη δημοσιογραφικό ταξίδι εξοικείωσης που πραγματοποιείται από 15 έως 23 Νοεμβρίου στο πλαίσιο του στρατηγικού επικοινωνιακoύ σχεδιασμού της Υπουργού Τουρισμού κ Έλενας Κουντουρά,

με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στην χώρα μας, μέσα από την προβολή στο εξωτερικό θεματικών μορφών τουρισμού, όπως είναι η πλούσια Ελληνική γαστρονομία.

Το ταξίδι θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη (15 έως 17 Νοεμβρίου) και θα συνεχιστεί στην Αθήνα και την Κέα μέχρι τις 23 Νοεμβρίου.

Η τριμελής αποστολή θα έχει την ευκαιρία να επισκεφτεί εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας, εστιατόρια με ειδίκευση στο ψάρι καθώς και παραδοσιακές ταβέρνες, ώστε να μεταφέρουν στο απαιτητικό αναγνωστικό κοινό της Γαλλίας, το πλήθος και την ποικιλία των επιλογών φαγητού που έχουν οι επισκέπτες της Ελλάδας.

Είναι μια σημαντική δράση προβολής του γαστρονομικού τουρισμού της χώρας μας καθώς οι συντελεστές της έκδοσης “Master Chef” είναι ιδιαίτερα καταξιωμένοι και λειτουργούν ως opinion leader στο χώρο της γαστρονομίας παγκοσμίως.

 
Γαλλία Ένας χρόνος από τα τρομοκρατικά κτυπήματα στο Παρίσι, εκδηλώσεις μνήμης
News - Κόσμος
Σάββατο, 12 Νοέμβριος 2016 17:11

Γαλλία

Ένας χρόνος από τα τρομοκρατικά κτυπήματα στο Παρίσι, εκδηλώσεις μνήμης
 
e6e06-paris-attack-11-2015

Μετά τη σιγή ενός λεπτού στο Σταντ ντε Φρανς χθες βράδυ, η φωνή του Στινγκ σήμερα στο Μπατακλάν: ένα χρόνο μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015, η αίθουσα συναυλιών θα ξαναζήσει και θα θυμηθεί με μουσική τους 90 νεκρούς της, θύματα της τζιχαντιστικής τρέλας.

Οι επιθέσεις αρχικά έπληξαν την περιοχή γύρω από το Σταντ ντε Φρανς, κοντά στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα Γαλλίας-Γερμανίας και στη συνέχεια συγκλόνισαν το Παρίσι, βράδυ Παρασκευής με το Μπατακλάν να είναι γεμάτο θεατές και τους υπαίθριους χώρους των έξι καφέ και εστιατορίων να σφύζουν από ζωή. Τελικός απολογισμός: 130 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες, στο πλαίσιο μιας σφαγής την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Ένα χρόνο μετά, οι τελετές μνήμης των δραματικών αυτών ωρών άρχισαν στο ίδιο σημείο, στο Στάδιο της Γαλλίας, χθες βράδυ. Το στάδιο του Σεν-Ντενί και οι περίπου 80.000 θεατές του τήρησαν ενός λεπτού σιγή, πριν αρχίσει ο αγώνας μεταξύ Γαλλίας και Σουηδίας στο πλαίσιο των αναμετρήσεων για το Μουντιάλ του 2018. Πριν από ένα χρόνο, ο πρώτος νεκρός, ο Πορτογάλος Μανουέλ Ντίας, ένας 63χρονος οδηγός λεωφορείου που είχε μεταφέρει οπαδούς κειτόταν στο έδαφος έξω από το στάδιο, μόλις οι τρεις καμικάζι ανατίναξαν τις ζώνες γεμάτες εκρηκτικά που φορούσαν.

Στη συνέχεια, 129 ακόμη άνθρωποι μέσα στο Παρίσι χάθηκαν, κάθονταν σε υπαίθριους χώρους των μπαρ και κυρίως στο Μπατακλάν, όπου έδινε συναυλία το αμερικανικό ροκ συγκρότημα Eagles of Death Metal."Πρέπει να θυμόμαστε: 130 νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες. Αρχικά για τη μνήμη τους αλλά και για όλους αυτούς που επέζησαν, για τους οποίους οφείλουμε αυτή την πράξη μνήμης αλλά και εμψύχωσης, υποστήριξης, αλληλεγγύης", δήλωσε ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ πριν αρχίσει ο ποδοσφαιρικός αγώνας.

Δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων, ο Φρανσουά Ολάντ, η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό και ο δήμαρχος του Σεν-Ντενί Ντιντιέ Παγιάρ θα μεταβούν αύριο σε κάθε σημείο που επλήγη από τις επιθέσεις: στο Stade de France, έπειτα στα καφέ και στα ρεστοράν le Carillon, le Petit Cambodge, la Bonne Biere, le Cosa Nostra, le Comptoir Voltaire και la Belle equipe. Τέλος στο Bataclan.

Ανήμερα, 13 Νοεμβρίου, θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια πλακών στη μνήμη των νεκρών, με τα ονόματα των θυμάτων. Παράλληλα, το Μπατακλάν που ξαναφτιάχτηκε εξ ολοκλήρου θα ανοίξει απόψε με συναυλία του Στινγκ. Ο πρώην αρχηγός των Police αναμένεται στη σκηνή γύρω στις 21.00 τοπική ώρα (22.00 ώρα Κύπρου) για μια συναυλία μιας ώρας, κατά τη διάρκεια της οποίας θα μιλήσει για λίγο στα γαλλικά. Χίλια εισιτήρια, η διάθεση των οποίων άρχισε την Τρίτη, πουλήθηκαν μέσα σε μισή ώρα. Κάποια εισιτήρια για τις τελευταίες θέσεις πουλήθηκαν χθες. Η αίθουσα, μέγιστης χωρητικότητας 1.497 ατόμων, θα είναι γεμάτη, με πολλούς προσκεκλημένους --κυρίως τις οικογένειες των θυμάτων και ελάχιστους επίσημους.

http://www.typos.com.cy/cat/1/article/24854

 
ΗΠΑ Τραμπ: Προτεραιότητα η μετανάστευση, το σύστημα υγείας και πρόνοιας, και η απασχόληση
News - Κόσμος
Παρασκευή, 11 Νοέμβριος 2016 09:24

ΗΠΑ

Τραμπ: Προτεραιότητα η μετανάστευση, το σύστημα υγείας και πρόνοιας, και η απασχόληση
 
49d50-trump-president-speech

Ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε, έπειτα από μια συνάντηση με τον ηγέτη των Ρεπουμπλικάνων στο αμερικανικό Κογκρέσο, ότι οι τρεις βασικές του προτεραιότητες είναι η μετανάστευση, το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και πρόνοιας, και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Ο Τραμπ έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά τη συνάντησή του με τον ηγέτη της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στο Κογκρέσο, Μιτς Μακόνελ.

Νωρίτερα, ο Τραμπ είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, τον Ρεπουμπλικάνο Πολ Ράιαν, αλλά και με τον Δημοκρατικό απερχόμενο Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

http://www.typos.com.cy/cat/1/article/24842

 
Περισσότερα Άρθρα...


Σελίδα 5 από 208

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση