ATTICANEWS.GR

Member Area
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Β. Πούτιν: "Δεν είμαι τόσο σκληρός και αγαπώ πολύ τα κορίτσια"
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Τρίτη, 01 Φεβρουάριος 2011 21:00

Β. Πούτιν: "Δεν είμαι τόσο σκληρός και αγαπώ πολύ τα κορίτσια"


Ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν εμπιστεύτηκε σε συνέντευξή του στη βρετανίδα τοπ μόντελ... Ναόμι Κάμπελ ότι γνωρίζει ανθρώπους πολύ πιό σκληρούς από τον ίδιο στη Ρωσία

ενώ έπλεξε το εγκώμιο στις φοιτήτριες που πόζαραν γυμνές σε ημερολόγιο που εκδόθηκε με αφορμή τα γενέθλιά του.

"Δεν είναι σκληρός" δήλωσε ο κ. Πούτιν αναφερόμενος σε μια μπαλάντα που έγραψε ο ίδιος όταν πήγαινε σε μια συγκέντρωση των φίλων της μοτοσυκλέτας Χάρλεϊ-Ντέιβινσον στην Ουκρανία πέρσι το καλοκαίρι.

"Αυτοί οι τύποι εκεί είναι σκληροί όχι εγώ" πρόσθεσε ο πιό ισχυρός άνδρας της Ρωσίας σε συνέντευξή του στο αγγλικό λάιφ-στάιλ περιοδικό GQ που θα κυκλοφορήσει αυτή την εβδομάδα.

Η Ναόμι Κάμπελ συναντήθηκε με τον κ. Πούτιν σε διεθνή σύνοδο με θέμα την προστασία των τίγρεων που έγινε το Νοέμβριο στην Αγία Πετρούπολη.

Στην ερώτηση για τη δημοσιοποίηση στη Ρωσία τον περασμένο Οκτώβριο του επίμαχου ερωτικού ημερολογίου όπου φιγουράρουν γυμνές δώδεκα όμορφες φοιτήτριες προς τιμή των 58ων γενεθλίων του, ο κ. Πούτιν δήλωσε πραγματικά ενθουσιασμένος από την υπόθεση αυτή.

"Αγαπώ πολύ τα κορίτσια είναι πολύ όμορφα" σχολίασε ο κ. Πούτιν που χιαρέτισε το κουράγιο τους να γυμνωθούν σε μια χώρα όπως είναι η Ρωσία, όπου είθισται να σχολιάζονται "όλοι οι άνδρες της εξουσίας που είναι μοντέρνοι".

"Τα κορίτσια του ερωτικού ημερολόγιου δεν φοβήθηκαν τίποτε. Παρόλο που είναι φοιτήτριες δημοσιογραφίας και γνωρίζουν από σχόλια, δεν τις ένοιαξε τι θα πεί ο κόσμος που ξεγυμνώθηκαν" πρόσθεσε γελώντας ο κ. Πούτιν.

Ο κ. Πούτιν δέχτηκε να μιλήσει στη Ναόμι Κάμπελ, ο συνοδός της οποίας είναι τα τελευταία χρόνια ο ισχυρός ρώσος επιχειρηματίας Βλάντισλαβ Ντορόνιν, γιατί την συμπάθησε επειδή τάχθηκε υπέρ της σωτηρίας των τίγρεων και ήταν ενεργό μέλος της οργάνωσης της συνόδου στην Αγία Πετρούπολη.

Η συνέντευξη με τον Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν η δεύτερη που πήρε το μοντέλο για λογαριασμό του περιοδικού. Η πρώτη της συνέντευξη με τους ισχυρούς του κόσμου ήταν με τον φίλο του κ. Πούτιν πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες.newsit
 
Συνέντευξη στις 31.1.2011 του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστου Παπουτσή, στην εκπομπή «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» με το δημοσιογράφο Γ. Πρετεντέρη για τα γεγονότα της Νομικής
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Τρίτη, 01 Φεβρουάριος 2011 19:32

Αθήνα, 01 Φεβρουαρίου 2011

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Συνέντευξη στις 31.1.2011 του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστου Παπουτσή, στην εκπομπή «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» με το δημοσιογράφο Γ. Πρετεντέρη για τα γεγονότα της Νομικής

 

 • Ο κ. Πρύτανης, ο κ. Πελεγρίνης, επικοινώνησε πράγματι με τον υπασπιστή μου, τον Αστυνομικό Διευθυντή τον κ. Μάρκου το Σάββατο το μεσημέρι. Για να του πει τι; Ότι πρόκειται να έρθουν μετανάστες που τους οργάνωνε το Φόρουμ Μεταναστών και ζήτησε να τους σταματήσει η Αστυνομία να μη μπουν στο πλοίο στα Χανιά. Αυτό του εξηγήσαμε ότι δεν μπορεί να γίνει, διότι δεν είναι εγκληματική πράξη αυτή, το να μπουν στο πλοίο, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν είναι μια διοργάνωση. Μια διοργάνωση του Φόρουμ Μεταναστών. Είναι μια ομάδα πολιτών, μια μη κυβερνητική οργάνωση, η οποία λειτουργεί νόμιμα, δεν είναι παράνομη η δραστηριότητα της. Και όσον αφορά στους μετανάστες δεν πρόκειται γενικά περί λαθρομεταναστών. Πρόκειται περί εργαζομένων μεταναστών επί πολλά χρόνια οι οποίοι έχασαν τη δουλειά τους και δεν μπορούν τα τελευταία 1-2 χρόνια να συμπληρώσουν τα απαραίτητα 150 ένσημα που χρειάζονται για την ανανέωση της άδειας και διεκδικούν τα δίκαια τους κατά την άποψη τους. Έχει πολύ σημασία αυτό που σας λέω γιατί ο κόσμος λέει «είναι λαθρομετανάστες, γιατί δεν τους συλλαμβάνετε;» Δεν είναι έτσι. Δεν είναι καθόλου έτσι. Οι άνθρωποι αυτοί δουλεύουν στην κοινωνία των Χανίων. Δουλεύουν στα μαγαζιά, στα σπίτια, στους αγρούς. Όμως έχασαν τις δουλειές τους.

 

 

 

 • Οι άνθρωποι ήρθαν στην Αθήνα με ομαδικό εισιτήριο το οποίο εξεδόθη από εκπροσώπους του Φόρουμ.  Δεν το έβγαλαν μόνοι τους, δεν εμφανίσανε ένα χαρτάκι ο καθένας. Αυτό εξηγώ. Ερχόμενοι στην Αθήνα τους υποδέχτηκαν άλλες 4 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις στον Πειραιά.

 

 

 • Οι πανεπιστημιακές Αρχές στο τέλος κατέληξαν να μη τους δώσουν άδεια. Όμως επαναλαμβάνω το πρωί της Κυριακής, ημέρα Κυριακή  σημειώστε, 5:30 η ώρα φτάνουν στον Πειραιά, τους περιμένουν 200 άτομα από 4 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με πούλμαν. Όλοι μαζί μπαίνουν στα πούλμαν και πηγαίνουν στη Νομική όπου οι πόρτες είναι ανοιχτές από νεολαίους του Συνασπισμού, οι οποίοι χαιρετίζουν κιόλας το γεγονός ότι ο Συνασπισμός έχει αναλάβει την υποστήριξη αυτής της δραστηριότητας και μπαίνουν μέσα και εγκαθίστανται. Οι άνθρωποι δεν έκαναν καμία φθορά, αυτό είναι αλήθεια. Από κει και πέρα όμως την άλλη μέρα το πρωί, Δευτέρα πρωί, γίνεται η συνάντηση που είχε προγραμματιστεί στο Υπουργείο Εργασίας. Γιατί αυτό είναι το αρμόδιο Υπουργείο για το θέμα των συγκεκριμένων ανθρώπων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Εσωτερικών. Δεν αφορά εμάς, δεν ζητούν  συγκεκριμένα πράγματα που αφορούν τη νομιμοποίηση τους είτε γενικώς είτε ειδικώς. Και τους κάλεσαν να προχωρήσουν να βρουν άλλες λύσεις που θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν κατά κάποιο τρόπο τα δικά τους αιτήματα. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

 

 • Με συγχωρείτε, είστε Πρόεδρος του Νομικού Τμήματος εσείς και θέτετε θέματα τα οποία θα μπορούσε να τα θέσει κάποιος που λειτουργεί σε αστυνομικό κράτος; Τι είναι η αστυνομία; Για να παρακολουθεί; Με συγχωρείτε πάρα πολύ. Διαφωνώ πλήρως με τη λογική σας. Δεν το δέχομαι για μια δημοκρατική κοινωνία, να ζητάτε από την αστυνομία να παρακολουθεί το ποιες εκδηλώσεις πρόκειται να γίνουν στο κτίριο της Νομικής.

 

 • Κάνετε δεύτερο ατόπημα κ. Καθηγητά.  Το ατόπημα που κάνετε αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν γνωρίζετε ως Καθηγητής ελληνικού Πανεπιστημίου που λειτουργεί σύμφωνα με τους νόμους του κράτους, ότι η είσοδος στους πανεπιστημιακούς χώρους είναι ελεύθερη. Και απαγορεύεται, μόνο εάν τα όργανα του Πανεπιστημίου ζητήσουν από την αστυνομία να την απαγορεύσει, πράγμα το οποίο υπέδειξαν οι αστυνομικές αρχές στον Πρύτανη κ. Πελεγρίνη μετά τις 2 η ώρα του Σαββάτου, όταν του ζητήσανε να στείλει γραπτώς το αίτημα για την απαγόρευση της εισόδου και ο κ. Πελεγρίνης δεν το έστειλε ποτέ. Παρακαλώ πάρα πολύ να επανορθώσετε αυτά τα οποία λέτε. Δεν τιμούν τη θέση σας και σε κάθε περίπτωση δείχνουν ότι ένας πανεπιστημιακός δάσκαλος δεν γνωρίζει ακριβώς ποιο είναι το πλαίσιο λειτουργίας του Πανεπιστημίου. Και λυπάμαι πολύ γι’ αυτό.

 

 • Κύριε Καθηγητά μάλλον σε λάθος κράτος ζείτε. Με συγχωρείτε πολύ. Εδώ ο ελληνικός λαός έχει επιλέξει την κοινοβουλευτική δημοκρατία.

 

 • Μου επιτρέπετε κ. Δένδια; Αν ήσασταν Υπουργός εσείς στη δική μου θέση θα παίρνατε την αστυνομία χωρίς να το ζητήσει το Πανεπιστήμιο;

 

 

 • Θεωρώ ότι είναι εξαιρετική επιτυχία το γεγονός ότι δεν επετεύχθησαν οι σχεδιασμοί για σύγκρουση, για γενικευμένες αναταραχές σε ολόκληρη τη χώρα, δεν υπήρξε αίμα, υπήρξε πλήρης εκκένωση της Νομικής Σχολής.

 

 • Υπήρχε η επιδίωξη να δημιουργηθεί μέτωπο, γενικευμένο μέτωπο σε ολόκληρη τη χώρα, στο οποίο να συμμετέχουν οι υπερασπιστές του πανεπιστημιακού ασύλου το οποίο θα παραβιάζετο απ’ τη μία πλευρά και οι αλληλέγγυοι των μεταναστών οι οποίοι ούτως ή άλλως ήταν έτοιμοι… Αυτή η επιδίωξη δεν επετεύχθη. Και δεν επετεύχθη γιατί με επιτυχείς χειρισμούς η ελληνική κυβέρνηση και η ελληνική αστυνομία, κατόρθωσε με τη συνδρομή ιδιωτών και των πανεπιστημιακών αρχών, οι οποίες την τελευταία στιγμή μπήκαν στην πραγματική διευθέτηση αυτού του προβλήματος και με τη συμμετοχή πολλών πολιτικών και από άλλους χώρους, όπως ο συνάδελφος ο κ. Δρίτσας, όπως άλλοι συνάδελφοι από το χώρο του Συνασπισμού οι οποίοι ανέλαβαν μεσολαβητικές κινήσεις, να βρεθεί λύση. Και η λύση είναι να μη συνεχιστεί η κατάληψη της Νομικής.

 

 • Απεργάζονταν αυτό το σχέδιο εκείνοι οι οποίοι είχαν κάνει πολιτική επιλογή το αδιέξοδο και όχι τη λύση. Εκείνοι οι οποίοι εμπορεύονται τα δικαιώματα των μεταναστών και την αγωνία τους.

 

 • Σας αναγνωρίζω κ. Κούρτοβικ τη βασική σας επιδίωξη να υπάρχει αδιέξοδο. Σας θυμίζω ότι την τελευταία στιγμή όταν υπήρχε η προσφορά του ιδιώτη για το κτίριο στο οποίο μεταφέρθηκαν και επιστρέφατε από εκεί που είχατε πάει εσείς κα Κούρτοβικ μαζί με τον Πρόεδρο της Συνόδου των Πρυτάνεων τον κ. Παπαθεοδώρου…Εσείς δίπλα φωνάζατε με πολύ δυνατή φωνή, οφείλω να ομολογήσω, και καθαρή φωνή και το άκουγα, και λέγατε «όχι, δε συμφωνώ», «όχι, δε συμφωνώ». Τη στιγμή που οι μετανάστες μέσα στη Νομική ήταν έτοιμοι για να φύγουν. Εσείς λέγατε «όχι», γιατί επιδίωξή σας κα Κούρτοβικ ήταν το αδιέξοδο.

 

 

 • Υπενθυμίζω σε όλους ότι ζούμε σε κοινοβουλευτική δημοκρατία, υπενθυμίζω σε όλους ότι η αστυνομία είναι όργανο της πολιτείας το οποίο συμβάλει στην προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών και στην εφαρμογή των νόμων.

 

 • Υπενθυμίζω σε όλους, ότι ο λαός επιλέγει την πολιτική  εξουσία, στην προκειμένη περίπτωση τον Γιώργο Παπανδρέου και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για να διαχειριστεί την πολιτική εξουσία στο όνομά του, επειδή ακριβώς εκτιμά το αξιακό πλαίσιο το οποίο υπηρετεί το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου. Και βασική επιλογή μας είναι όχι γενικώς και αορίστως το κράτος, αλλά το κράτος δικαίου, δηλαδή η εφαρμογή των νόμων, η μη κατάλυση του κράτους δικαίου …

 

 • Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου και ο Πρύτανης ανακοίνωσε στις αστυνομικές αρχές, ότι επιτρέπει να παρέμβει η δημόσια αρχή …Και σε μισή ώρα  από τη στιγμή που παρελήφθη η επιστολή του Πρύτανη που ζητούσε ακριβώς την εκκένωση του κτιρίου είχε αποκλειστεί όλη η Νομική. Και ταυτόχρονα ο Εισαγγελέας ευρίσκετο εκεί. Πράγματι ήταν εξαιρετική η παρουσία της Εισαγγελικής Αρχής, η οποία συνομιλούσε με τους εκπροσώπους του φόρουμ και του δικτύου Αλληλεγγύης και κάποιους εκπροσώπους των μεταναστών, οι οποίοι αμφιβάλω κα Κούρτοβικ αν γνώριζαν την διεύθυνση της Νομικής Σχολής τις προηγούμενες  ημέρες, ευρέθησαν οι άνθρωποι εκεί, τους μεταφέρατε.

 

 • Και ακριβώς την ώρα που παρατάχθηκε η αστυνομία, την ίδια στιγμή σε ολόκληρη τη χώρα ξεκίνησαν όλες οι οργανώσεις του Δικτύου, τα διάφορα Παραρτήματα του Δικτύου της κας Κούρτοβικ και των υπόλοιπων αντιεξουσιαστικών οργανώσεων να κινητοποιούν τον κόσμο και να καλούν σε συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις της χώρας.

 

 • Και την ίδια στιγμή στο διαδίκτυο υπήρχαν μηνύματα εξόχως επιθετικά από το «indymedia». Ανατρέξτε σας παρακαλώ πάρα πολύ σ’ αυτή την ιστοσελίδα για να δείτε την περίφημη φράση: «Το αίμα που θα χύσετε στη Νομική θα γυρίσει στην πλάτη σας». Ναι ή όχι; Η κάθε υπεύθυνη Κυβέρνηση κα Κούρτοβικ έχει την ευθύνη και την υποχρέωση να το παρακολουθήσει, να το εκτιμήσει …

 

 

 • Η υπεύθυνη κυβέρνηση, πάνω απ’ όλα και πέρα απ΄ όλα έχει υποχρέωση να σταθεί στην κοινωνική ειρήνη, στη γαλήνη, στην ασφάλεια του τόπου, στη διασφάλιση του κράτους δικαίου και με κάθε τρόπο μέσα από τη συναίνεση, τον διάλογο, τις παρεμβάσεις να προσπαθήσει να βρει λύση. Και βρέθηκε η λύση. Στα πλαίσια του νόμου. Ακριβώς λοιπόν σε αυτή την κατεύθυνση, σε αυτό το πλαίσιο αυτό το οποίο έγινε ήταν μια μεγάλη επιτυχία. Γιατί σας διαβεβαιώνω, το γνωρίζετε όλοι εξάλλου, θα ήταν εντελώς διαφορετικό το κλίμα σήμερα εάν η αστυνομία είχε αναγκαστεί να μπει μέσα στο Πανεπιστήμιο, εάν είχαμε επεισόδια σε όλη τη χώρα και αν είχαμε αιματοκύλισμα.

 

 • Η κατεύθυνση του Πρωθυπουργού ήταν μια και συγκεκριμένη. Δεν υπήρχαν διαφορετικές προσεγγίσεις . Εφαρμογή των νόμων, σε καμιά περίπτωση κατάλυση του κράτους – δικαίου, όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Δεν υπήρχε τίποτε διαφορετικό.

 

 • Το συγκεκριμένο μοντέλο οργάνωσης και Διοίκησης του Πανεπιστημίου έχει αποτύχει. Η λύση είναι ένα νέο μοντέλο οργάνωσης και Διοίκησης του Πανεπιστημίου σύγχρονο, αποδεκτό από τα υποκείμενα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, τους διδάσκοντες και τους διδασκόμενους και πάνω απ’ όλα να υπηρετεί το αξιακό πλαίσιο της ελληνικής κοινωνίας…

 

 • Η λύση σε καμία περίπτωση δεν είναι να δημιουργήσουμε ξανά το σπουδαστικό της ασφάλειας. Σας διαβεβαιώνω  κ. Δένδια γι΄ αυτό. Δεν πρόκειται να το δημιουργήσουμε ξανά.. Το σπουδαστικό της ασφάλειας ήταν δημιούργημα του καραμανλισμού και της δικτατορίας.

 

 • Κύριε Δένδια ξέρετε τι λένε; Υπάρχει μια κρητική έκφραση γι αυτά; «Για ε -ποιός»; Δηλαδή ποιος είναι αυτός που ομιλεί; Ομιλείτε εσείς που διαλύσατε τα πάντα, που διαλύσατε τη δικαιοσύνη, διαλύσατε την Αστυνομία, διαλύσατε το κράτος και μιλάτε εσείς; Θα μας τρελάνετε; Αυτό λέγεται θράσος.

 

 • Ένα από τα διδάγματα τα οποία βγήκε για τις μεταναστευτικές κοινότητες και για όλους τους νόμιμους μετανάστες στην Ελλάδα, είναι ότι καλά θα κάνουν να μην συμμετέχουν σε τέτοιου είδους διαδικασίες και σε τέτοιες πρωτοβουλίες όπως αυτές που οργανώσατε εσείς κα Κούρτοβικ, γιατί τελικά οι μόνοι οι οποίοι θίγονται πρώτα απ' όλα και πάνω απ’ όλα, είναι οι ίδιοι οι μετανάστες.

 

 • Όσοι έχουν δικαίωμα ασύλου, θα μείνουν στη χώρα. Όσοι έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας, θα το έχουν και μάλιστα σύντομα. Όσοι έχουν νόμιμη παρουσία στη χώρα και δικαιώματα για τη νομιμοποίησή τους και αυτοί θα τα έχουν. Οι υπόλοιποι όμως θα πρέπει να επιλέξουν το πρόγραμμα του εθελοντικού επαναπατρισμού.

 

 
Συνέντευξη Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστου Παπουτσή, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ (31/01/11) και στη δημοσιογράφο Έλλη Στάη
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Τρίτη, 01 Φεβρουάριος 2011 15:19

Αθήνα, 01 Φεβρουαρίου 2011

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Συνέντευξη Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστου Παπουτσή, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ (31/01/11) και στη δημοσιογράφο Έλλη Στάη

 

 

Σημεία συνέντευξης:

 

 • Οι συνεχείς αναταραχές, οι αναταραχές στην Αίγυπτο, οι αναταραχές στην Τυνησία και στην Αλγερία δημιουργούν ένα κλίμα, μία ιονισμένη ατμόσφαιρα θα έλεγα, εδώ στην Ελλάδα από τους υπάρχοντες μετανάστες. Δεν χρειάζεται να έρθουν καινούριοι. Γι’ αυτό το λόγο χρειάζεται να υπάρχει πολύ προσοχή.

 

 • Με την ευκαιρία αυτή, επιτρέψτε μου να καλέσω όλους τους μετανάστες που ζουν και κατοικούν και εργάζονται στην Ελλάδα να μη συμμετέχουν αυτήν την περίοδο στις εκδηλώσεις, στις οποίες τους καλούν διάφοροι επιτήδειοι, οι οποίοι επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν τα δικαιώματά τους στη ζωή και στην ελπίδα.

 

 • Υπάρχει πολύ μεγάλη σύγχυση γύρω από τη συζήτηση του μεταναστευτικού, το οποίο στην πραγματικότητα είναι μία βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας. Επειδή, ακριβώς επί πολλά χρόνια το αφήσαμε, δεν το έχουμε προσεγγίσει και υπάρχει η απόλυτη σύγχυση. Μπερδεύουμε συχνά εκείνους οι οποίοι θέλουν άσυλο, μπερδεύουμε εκείνους που εργάζονται και ζητούν άδεια εργασίας.

 

 • Όσον αφορά το πεδίο ευθύνης που αφορά δηλαδή το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και όσον αφορά την Αστυνομία η οποία αναφέρεται στον Υπουργό, έχω να σας πω τα εξής. Αυτά τα οποία ακούστηκαν τις τελευταίες μέρες και τα ερωτήματα τα οποία δημιουργήθηκαν ήταν «γιατί οι μετανάστες έφυγαν από τα Χανιά». Εξάλλου ήταν το μοναδικό αίτημα του κ. Πελεγρίνη, του κ. Πρύτανη. Όταν ο Αστυνομικός Διευθυντής Αθηνών του ζήτησε να στείλουν γραπτώς στην Αστυνομία, όπως όφειλαν και για την εφαρμογή του νόμου, το αίτημα με το οποίο θα ζητούν να προστατευθεί η Νομική και να μην μπει κανένας μέσα, αυτή η επιστολή δεν έφτασε ποτέ. Κάτι τέτοιο δε ζητήθηκε ποτέ από την Ελληνική Αστυνομία.

 

 • Η Αστυνομία δεν θα έκανε τίποτα χωρίς την έγγραφη δήλωση και αίτηση της Πρυτανικής Αρχής, όπως όφειλε. Η πρόσβαση στα πανεπιστήμια  είναι ελεύθερη για ολόκληρη τη χώρα, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν αυτή η υπόθεση ήδη είχε συζητηθεί στις συνελεύσεις των φοιτητών.

 

 

 • Η Νομική ήταν ανοιχτή στις 6.30 το πρωί της Κυριακής από τους νεολαίους του ΣΥΝ που βρίσκονταν εκεί. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Γιατί την κρύβουμε τόσες μέρες; Όπως η πραγματικότητα είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν ήρθαν μόνοι τους. Οι μετανάστες δεν πήραν το πλοίο της γραμμής και ήρθαν στην Αθήνα. Συμμετείχαν στην εκδήλωση αλληλεγγύης και διαμαρτυρίας την οποία διοργάνωσε το φόρουμ μεταναστών Χανίων, οι οποίοι και πλήρωσαν τα εισιτήρια, ομαδικό εισιτήριο.

 

 

 • Ο κόσμος δεν το ξέρει. Όπως επίσης δεν ξέρει ότι στις 5.30 ώρα το πρωί που έφτασε το πλοίο στον Πειραιά, υπήρχαν διακόσιοι συγκεντρωμένοι εκεί, μέλη διαφόρων οργανώσεων αλληλεγγύης οι οποίοι τους υποδέχθηκαν με πούλμαν και οι οποίοι τους πήγαν στη Νομική αλά μπρατσέτα, όλοι μαζί. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

 

 

 • Η πραγματικότητα είναι ότι το forum μεταναστών είχε ζητήσει ραντεβού από τον αρμόδιο Υπουργό τον κ. Ραγκούση και την κ. Νταλάρα την προηγούμενη βδομάδα. Το ραντεβού το έκλεισαν για τη Δευτέρα. Το ραντεβού πραγματοποιήθηκε  με την Υφυπουργό την κα. Νταλάρα και το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών τον κ. Αντρέα Τάκη, οι εκπρόσωποι τους ήταν οι εκπρόσωποι των μεταναστών συνοδευόμενοι από την κα. Κούρτοβικ  και τον κ. Γιαννόπουλο.

 

 • Ο κόσμος δεν τα γνωρίζει και δεν γνωρίζει ότι υπάρχει μία πολιτική κίνηση η οποία είχε στόχο το αδιέξοδο και την ένταση.

 

 • Η επιλογή μας ήταν σε καμία περίπτωση να μην πετύχει ο στόχος να δημιουργηθεί ένα μέτωπο νέων ανθρώπων και μεταναστών μεταξύ των υπερασπιστών του πανεπιστημιακού ασύλου και των αλληλέγγυων στους μετανάστες. Με στόχο φυσικά την ένταση και το αδιέξοδο.

 

 • Η πραγματικότητα είναι ότι οι διοικήσεις, οι πανεπιστημιακές Αρχές αρνήθηκαν να εφαρμόσουν τους υπάρχοντες νόμους για την προστασία του πανεπιστημιακού ασύλου. Αρνήθηκαν.

 

 • Την πρόταση της κ. Διαμαντοπούλου θα τη δούμε και θα τη συζητήσουμε όταν έρθει στο Υπουργικό Συμβούλιο. Είναι μία πολύ προωθημένη άποψη, μια πολύ προωθημένη προσέγγιση του θέματος των πανεπιστημιακών πραγμάτων. Βασίζεται στις διεθνείς εμπειρίες και μάλιστα επιτυχημένες πρακτικές στο εξωτερικό. Όμως, όσον αφορά το άσυλο που είναι άλλο πράγμα, εάν η ελληνική Πολιτεία, οι φοιτητές, οι πρωταγωνιστές της πανεπιστημιακής κοινότητας, δηλαδή οι διδασκόμενοι και οι διδάσκοντες θέλουν να συνεχίσουμε να έχουμε πανεπιστημιακό άσυλο στα Πανεπιστήμια θα πρέπει να αναλάβουν και τις ευθύνες τους και να το περιφρουρήσουν.

 

 • Η Νέα Δημοκρατία μας λέει στην πραγματικότητα να καταργηθεί τελείως το άσυλο και ως εκ τούτου να μπαίνει ο καθένας και να κάνει ό,τι θέλει. Και αφού μπαίνει και κάνει ό,τι θέλει, να μπαίνει και η αστυνομία και να τους μαζεύει και να τους  συλλαμβάνει.   Αυτό δεν είναι Πανεπιστήμιο, αυτό είναι Πεδίον του Άρεως.

 

 

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

 

Δημοσιογράφος: Να σας καλησπερίσω κ. Παπουτσή. Τι κάνετε;

 

Υπουργός: Καλησπέρα σας.

 

Δημοσιογράφος: Κύριε Παπουτσή τα προβλήματα είναι μεγάλα και το θέμα αυτό των μεταναστών, οι οποίοι βρίσκονται ακόμα σε απεργία πείνας, είναι ένα θέμα που δεν έχει κλείσει, παρόλο που έφυγαν από τη Νομική και λύθηκε το θέμα την προηγούμενη βδομάδα. Αλλά έχετε φόβους ότι θα έχουμε και ένα πιθανό μεταναστευτικό νέο κύμα και μάλιστα ύποπτο. Γι’ αυτό σήμερα πήρατε αποφάσεις. Πώς κ. Παπουτσή θα προλάβετε αυτό το κύμα;

 

Υπουργός: Κατ’ αρχάς, υπάρχει πολύ μεγάλη σύγχυση γύρω από τη συζήτηση του μεταναστευτικού και χαίρομαι πάρα πολύ που τις τελευταίες μέρες αρχίζει κι έρχεται στη δημοσιότητα, διότι πρόκειται περί ενός θέματος, το οποίο στην πραγματικότητα είναι μία βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας. Επειδή, ακριβώς επί πολλά χρόνια το αφήσαμε, δεν το έχουμε προσεγγίσει και υπάρχει η απόλυτη σύγχυση. Μπερδεύουμε συχνά εκείνους οι οποίοι θέλουν άσυλο, μπερδεύουμε εκείνους που εργάζονται και ζητούν άδεια εργασίας.

 

Δημοσιογράφος: Υπάρχουν πολλές κατηγορίες μεταναστών στη χώρα μας, όμως υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής που είναι η καθυστέρηση μέχρι τώρα  των ελληνικών Αρχών να δώσουν άδεια ή να μη δώσουν άδεια, να καθαρίσουν δηλαδή την κατάσταση. Αυτός είναι ο κοινός παρονομαστής.

 

Υπουργός: Έχετε απόλυτο δίκαιο και σε αυτό το σημείο δεχόμαστε κριτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Δημοσιογράφος: Θέλω να μου πείτε δυο λόγια. Πώς θα εμποδίσετε αυτό το μεταναστευτικό κύμα που φοβάστε από την Αίγυπτο; Πύλη εισόδου φαντάζομαι ότι θεωρείτε την Κρήτη, έτσι;.

 

Υπουργός: Κοιτάξτε. Ας ελπίσουμε πρώτα απ’ όλα να μη συμβεί. Ας ελπίσουμε να μη φτάσουμε σε αυτό το σημείο που θα είναι και το πιο κακό σενάριο. Όμως, αυτό που συμβαίνει σήμερα, οι συνεχείς αναταραχές, οι αναταραχές στην Αίγυπτο, οι αναταραχές στην Τυνησία και στην Αλγερία δημιουργούν ένα κλίμα, μία ιονισμένη ατμόσφαιρα θα έλεγα, εδώ στην Ελλάδα από τους υπάρχοντες μετανάστες. Δε χρειάζεται να έρθουν καινούριοι. Γι’ αυτό το λόγο χρειάζεται να υπάρχει πολύ προσοχή. Γι’ αυτό το λόγο με την ευκαιρία αυτή, επιτρέψτε μου να καλέσω όλους τους μετανάστες που ζουν και κατοικούν και εργάζονται στην Ελλάδα να μη συμμετέχουν αυτήν την περίοδο στις εκδηλώσεις, στις οποίες τους καλούν διάφοροι επιτήδειοι, οι οποίοι επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν τα δικαιώματά τους στη ζωή και στην ελπίδα.

 

Δημοσιογράφος: Ποιους εννοείτε; Εννοείτε τους φορείς αλληλεγγύης; Απ’ ότι ακούσατε και από το συνομιλητή μου πριν από λίγο, τον κύριο Χάλκη που είναι στο Μέγαρο Υπατεία, είναι απολύτως αλληλέγγυος και πιστεύουν ότι αυτές οι Επιτροπές Αλληλεγγύης τους βοηθούν και τους στηρίζουν για τον αγώνα που κάνουν να μείνουν στη χώρα μας, να έχουν τα απαραίτητα χαρτιά νομιμοποίησης και να αποφασίζουν για τη ζωή τους.

 

Υπουργός: Θέλω να πω ότι σέβομαι ιδιαίτερα τον αγώνα και τις προσπάθειες των οργανώσεων πολιτών που έχουν συγκεκριμένους στόχους, συγκεκριμένους εννοώ όσον αφορά τους σκοπούς για τους οποίους ιδρύθηκαν. Αλλά επιτρέψτε μου να έχω σοβαρότατες αμφιβολίες για εκείνους οι οποίοι δραστηριοποιούνται πολιτικά, εντάσσονται σε πολιτικούς σχεδιασμούς και στην πραγματικότητα εκμεταλλεύονται τα όνειρα και τις ελπίδες των μεταναστών, όπως εκμεταλλεύονται επίσης και την ελπίδα τους για μια καλύτερη ζωή.

 

Δημοσιογράφος: Θέλω να έρθω σε αυτά που έγιναν στη Νομική. Είναι η πρώτη φορά νομίζω που μιλάτε. Δεν έχετε μιλήσει για τα όσα έγιναν στη Νομική την προηγούμενη βδομάδα και θέλω να μου πείτε ποιοι ήταν οι λάθος χειρισμοί που έγιναν, γιατί υπάρχουν τοποθετήσεις, οι οποίες δείχνουν ότι το δάχτυλο δείχνει εσάς, δηλαδή το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και συγκεκριμένα να σας πω, εκτός από τον Πρύτανη τον κ. Πελεγρίνη, ο οποίος είπε σε χθεσινή συνέντευξή του στο «ΒΗΜΑ» ότι «δεν ξέρω αν η Κυβέρνηση έχει χειρισθεί σωστά το θέμα της κατάληψης της Νομικής». Είχαμε και δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών του κ. Ραγκούση στο «ΒΗΜΑ FM» όπου είπε ότι έχει ζητήσει εξηγήσεις από την Αστυνομία για το πώς οι μετανάστες πέρασαν την πόρτα της Νομικής, ζήτησε εξηγήσεις από εσάς.

 

Υπουργός: Δεν ξέρω πότε ακριβώς το ζήτησε ο κ. Ραγκούσης, τί ώρα, ποια μέρα και όλα αυτά. Δεν το ξέρω. Δεν ξέρω τι είπε ακριβώς.

 

Δημοσιογράφος: Αυτό που σας είπα είπε. Είναι ακριβές.

 

Υπουργός: Εγώ δε θέλω να σχολιάσω τις δηλώσεις των συναδέρφων μου, όπως επίσης, δε θέλω να σχολιάσω και το τι λέει ο κ. Πρύτανης, ο οποίος καλό είναι να διευκρινίσει το τι ακριβώς έχει γίνει στον Εισαγγελέα που τον έχει καλέσει. Όσον αφορά όμως το πεδίο ευθύνης που αφορά εμάς, που αφορά δηλαδή το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και όσον αφορά την Αστυνομία η οποία αναφέρεται στον Υπουργό, έχω να σας πω τα εξής. Αυτά τα οποία ακούστηκαν τις τελευταίες μέρες και τα ερωτήματα τα οποία δημιουργήθηκαν ήταν όπως λένε «γιατί οι μετανάστες έφυγαν από τα Χανιά». Εξάλλου ήταν το μοναδικό αίτημα του κ. Πελεγρίνη, του κ. Πρύτανη. Διότι όταν η Αστυνομία του ζήτησε να ζητήσει επισήμως από την Αστυνομία να μην επιτραπεί η είσοδος στη Νομική, αυτό δεν έγινε ποτέ.

 

Δημοσιογράφος: Ο Πρύτανης έχει πει πάρα πολλές φορές ότι σας ειδοποίησε. Ειδοποίησε μάλιστα λέει τον Υπασπιστή σας ότι ετοιμάζονται να έρθουν στην Αθήνα.

 

Υπουργός: Βεβαίως. Για να μην φύγουν από τα Χανιά. Και όταν ο Αστυνομικός Διευθυντής Αθηνών του ζήτησε να στείλουν γραπτώς στην Αστυνομία, όπως όφειλαν και για την εφαρμογή του νόμου, το αίτημα με το οποίο θα ζητούν να προστατευθεί η Νομική και να μην μπει κανένας μέσα, αυτή η επιστολή δεν έφτασε ποτέ, κάτι τέτοιο δε ζητήθηκε ποτέ από την Ελληνική Αστυνομία.

 

Δημοσιογράφος: Αυτό το σπασμένο τηλέφωνο είναι κάτι που δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να το διευκρινίσουμε, αλλά νομίζω ότι δεν μπορεί να μιλάει κανείς με σπασμένα τηλέφωνα.

 

Υπουργός: Εγώ δεν μιλώ με κανένα σπασμένο τηλέφωνο.

 

Δημοσιογράφος: Εγώ να σας ρωτήσω κάτι άλλο. Εγώ θέλω να μου πείτε για ποιο λόγο μπόρεσαν και άνοιξαν την πόρτα της Νομικής και μπήκαν μέσα;

 

Υπουργός: Μα η Νομική ήταν ανοιχτή στις 6.30 το πρωί της Κυριακής από τους νεολαίους του ΣΥΝ που βρίσκονταν εκεί. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Γιατί την κρύβουμε τόσες μέρες; Όπως η πραγματικότητα είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν ήρθαν μόνοι τους. Οι μετανάστες δεν πήραν το πλοίο της γραμμής και ήρθαν στην Αθήνα.

 

Δημοσιογράφος: Αυτό είναι γνωστό. Είναι γνωστό και το λένε ότι είναι οργανωμένη εκδήλωση διαμαρτυρίας.

 

Υπουργός: Όχι από τους ίδιους όμως. Οι ίδιοι συμμετείχαν στην εκδήλωση διαμαρτυρίας την οποία διοργάνωσε το φόρουμ μεταναστών Χανίων, οι οποίοι και πλήρωσαν τα εισιτήρια, ομαδικό εισιτήριο.

 

Δημοσιογράφος: Αυτά είναι γνωστά κ. Παπουτσή.

 

Υπουργός: Πώς είναι γνωστά; Ο κόσμος δεν το ξέρει. Όπως επίσης δεν ξέρει ότι στις 5.30 ώρα το πρωί που έφτασε το πλοίο στον Πειραιά, υπήρχαν διακόσιοι συγκεντρωμένοι εκεί, μέλη διαφόρων οργανώσεων αλληλεγγύης οι οποίοι τους υποδέχθηκαν με πούλμαν και οι οποίοι τους πήγαν στη Νομική αλά μπρατσέτα, όλοι μαζί. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

 

Δημοσιογράφος: Θέλετε να πείτε δηλαδή ότι ήταν η πόρτα της Νομικής Σχολής ανοιχτή και η Αστυνομία δεν μπορούσε να κάνει τίποτα, γιατί μπαίνανε στη ζώνη του πανεπιστημιακού ασύλου;

 

Υπουργός: Η Αστυνομία δεν θα έκανε τίποτα χωρίς την έγγραφη δήλωση και αίτηση της Πρυτανικής Αρχής, όπως όφειλε. Η πρόσβαση στα πανεπιστήμια  είναι ελεύθερη για ολόκληρη τη χώρα, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν αυτή η υπόθεση ήδη είχε συζητηθεί στις συνελεύσεις των φοιτητών.

 

Δημοσιογράφος: Εγώ γιατί νομίζω ότι σε αυτή την υπόθεση όλες οι αρμόδιες Αρχές  έπαιξαν την κολοκυθιά; Μέχρι που στο τέλος, ναι γιατί αυτό γινότανε, το παιχνίδι της κολοκυθιάς. Δεν είναι δικιά μου αρμοδιότητα, όχι δεν είναι δικιά σου

 

Υπουργός: Δεν είναι ζήτημα αρμοδιότητας,  είναι ζήτημα τελικών προθέσεων και σχεδιασμού. Η πραγματικότητα είναι ότι το forum μεταναστών είχε ζητήσει ραντεβού από τον αρμόδιο Υπουργό τον κ. Ραγκούση και την κ. Ντελάρα την προηγούμενη βδομάδα. Το ραντεβού το έκλεισαν για τη Δευτέρα. Το ραντεβού πραγματοποιήθηκε  με την Υφυπουργό την κα. Νταλάρα και το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών τον κ. Αντρέα Τάκη, οι εκπρόσωποι τους ήταν οι εκπρόσωποι των μεταναστών συνοδευόμενοι από την κα. Κούρτοβικ και τον κ. Γιαννόπουλο.

 

Δημοσιογράφος: Εντάξει, εντάξει.

 

Υπουργός: Όχι εντάξει. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

 

Δημοσιογράφος: Αυτή είναι η πραγματικότητα αλλά….

 

Υπουργός: Τα λέω αυτά,  γιατί ο κόσμος δεν τα γνωρίζει και δεν γνωρίζει ότι εδώ υπάρχει μία πολιτική κίνηση η οποία είχε στόχο το αδιέξοδο και την ένταση.

 

Δημοσιογράφος: Εντάξει, αλλά αυτή μπορεί να είναι η πραγματικότητα την οποία εκφράζεται εσείς, όμως και ο πολίτης θέλει από την κυβέρνηση, θέλει από όλες τις Αρχές της Πολιτείας να αντιμετωπίζουν τέτοιες καταστάσεις, γι’ αυτό σας είπα παίξατε λίγο την κολοκυθιά.

 

Υπουργός: Καμία κολοκυθιά δεν παίξαμε.

 

Δημοσιογράφος: Απλά σας το λέω εγώ, είναι δική μου δημοσιογραφική τοποθέτηση. Αυτή την αίσθηση είχα και νομίζω ότι δεν την είχα μόνο εγώ και σας το ρωτάω, γιατί το θέμα είναι ακόμα ανοιχτό, οι άνθρωποί αυτοί βρίσκονται στο κτίριο της Ηπείρου και Πατησίων και δεν γνωρίζουμε καθόλου ποια θα είναι η εξέλιξη.

 

Υπουργός: Με επιλογή τους και με επιλογή του forum μεταναστών που τους υποστηρίζει, οι οποίοι αδιαφορούν για τις επανειλημμένες δηλώσείς του αρμοδίου Υπουργού, του κ. Ραγκούση οτι δεν πρόκειται να γίνει καμία νομιμοποίηση, αυτή είναι η αλήθεια. Τώρα όσον αφορά το γενικότερο σχεδιασμό και το ποια ακριβώς ήταν η επιλογή μας, η επιλογή μας ήτανε σε καμία περίπτωση να μην πετύχει ο στόχος να δημιουργηθεί ένα μέτωπο νέων ανθρώπων και μεταναστών μεταξύ των υπερασπιστών του πανεπιστημιακού ασύλου και των αλληλέγγυων στους μετανάστες. Με στόχο φυσικά την ένταση και το αδιέξοδο.

 

Δημοσιογράφος: Να σας κάνω μια τελευταία ερώτηση. Πιστεύετε ότι το θέμα αυτό που ανέκυψε, στη Νομική Σχολή και που έχει ανακύψει με άλλες αφορμές στα ελληνικά πανεπιστήμια, του ασύλου ότι θα λυθεί με την πρόταση της Υπουργού Παιδείας κας Διαμαντοπούλου ότι οι διοικήσεις πια των πανεπιστημίων, όπου δεν θα είναι αυτές, θα είναι ένα είδος μάνατζερ, όπως καταλάβαμε θα παίρνουν τις  αποφάσεις για το αν θα υπάρχει παρέμβαση αστυνομίας ή όχι σε παρεμφερείς περιπτώσεις.

 

Υπουργός: Τώρα είναι που παίζουμε την κολοκυθιά, γιατί η πραγματικότητα είναι ότι οι διοικήσεις, οι πανεπιστημιακές Αρχές αρνήθηκαν να εφαρμόσουν τους υπάρχοντες νόμους για την προστασία του πανεπιστημιακού ασύλου. Αρνήθηκαν.

 

Δημοσιογράφος: Δεν είναι αυτή η τοποθέτηση των πρυτανικών Αρχών και το ξέρετε Λένε ότι εμείς εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο διαλόγου.

 

Υπουργός: Κανένα περιθώριο δεν εξαντλήσανε. Μα τί λέτε; Αυτοί δεν έχουν προσδιορίσει. Για τη Νομική; Όχι, εγώ σας λέω άλλο. Εγώ σας λέω ότι επί τέσσερα χρόνια οι πρυτανικές αρχές  δεν έχουν προσδιορίσει..

 

Δημοσιογράφος: Δηλαδή λέτε ότι η πρόταση της κας. Διαμαντοπούλου δεν είναι αυτή που θα λύσει το πρόβλημα;

 

Υπουργός: Όχι κατ΄αρχάς θα τη δούμε και θα τη συζητήσουμε την πρόταση όταν έρθει στο Υπουργικό Συμβούλιο, όταν υπάρχει μία προσέγγιση.

 

Δημοσιογράφος: Γιατί μεθαύριο θα έρθει και στη Βουλή η τροπολογία της Νέας Δημοκρατίας ότι μετά από καταγγελία κάθε πολίτη θα πρέπει να υπάρχει παρέμβαση.

 

Υπουργός: Άρα η Νέα Δημοκρατία μας λέει στην πραγματικότητα να καταργηθεί τελείως το άσυλο και ως εκ τούτου να μπαίνει ο καθένας και να κάνει ό,τι θέλει. Και αφού μπαίνει και κάνει ό,τι θέλει, να μπαίνει και η αστυνομία και να τους μαζεύει και να τους  συλλαμβάνει.   Αυτό δεν είναι Πανεπιστήμιο, αυτό είναι Πεδίον του Άρεως.

 

Δημοσιογράφος: Τελικά κ. Παπουτσή περιμένω να δω ποια είναι η λύση, γιατί την πρόταση της κας Διαμαντοπούλου ότι θα αναλάβουν οι μάνατζερ πια αυτό το οποίο έχουν, των Πανεπιστημίων, το οποίο δεν το δέχονται προς το παρόν οι Πρυτανικές Αρχές, αλλά είναι ένα θέμα συζήτησης.

 

Υπουργός: Είναι μία πολύ προωθημένη άποψη, μια πολύ προωθημένη προσέγγιση του θέματος των πανεπιστημιακών πραγμάτων. Βασίζεται στις διεθνείς εμπειρίες και μάλιστα επιτυχημένες πρακτικές στο εξωτερικό. Όμως, όσον αφορά το άσυλο που είναι άλλο πράγμα, εάν η ελληνική Πολιτεία, οι φοιτητές, οι πρωταγωνιστές της πανεπιστημιακής κοινότητας, δηλαδή οι διδασκόμενοι και οι διδάσκοντες θέλουν να συνεχίσουμε να έχουμε πανεπιστημιακό άσυλο στα Πανεπιστήμια θα πρέπει να αναλάβουν και τις ευθύνες τους και να το περιφρουρήσουν.

 

Δημοσιογράφος: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ κ. Παπουτσή.

 

 

 

 

 

 

 

 
Απόσπασμα από τη συνέντευξη της Ρένας Δούρου, μέλους της ΠΓ του ΣΥΝ και υπεύθυνης για την Ευρωπαϊκή Πολιτική, στο ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο 105,5», σχετικά με την επίσκεψή αντιπροσωπείας του ΣΥΝ στην Τουρκία
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Δευτέρα, 31 Ιανουάριος 2011 22:50

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απόσπασμα από τη συνέντευξη της Ρένας Δούρου, μέλους της ΠΓ του ΣΥΝ και υπεύθυνης για την Ευρωπαϊκή Πολιτική, στο ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο 105,5», σχετικά με την επίσκεψή αντιπροσωπείας του ΣΥΝ στην Τουρκία

Ποια ήταν η αφορμή για το ταξίδι σας στην Τουρκία και ποια θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν τα συμπεράσματα από το ταξίδι αυτό;

Αφορμή ήταν η πρόσκληση του κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης (ODP), ώστε να παραβρεθούμε στην εκδήλωσή τους για τα 15 χρόνια από την ίδρυσή του κόμματος τους. Ήταν όντως, μια συγκινητική τελετή, όπου μετείχαν πάνω από 6.000 σύντροφοι και συντρόφισσες, παρά το χιόνι, προκειμένου να τιμήσουν τα 15 χρόνια ζωής του ODP και στην οποία τηρήθηκε πολλές φορές ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του κόμματος, ενώ ακούστηκε και το τραγούδι που συνέθεσε το ODP στη μνήμη του Αλ. Γρηγορόπουλου. Στην παρέμβασή του, μάλιστα, ο  Πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης  Τσίπρας  έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους  κοινούς μας αγώνες, στις κοινές θέσεις για μείωση εξοπλισμών και άλλα θέματα μεταξύ των δύο χωρών, που δεν έχουν να κάνουν με διμερείς σχέσεις αλλά τις διεθνείς συμβάσεις, ενώ στις συζητήσεις μας κυριάρχησαν και οι υπό εξέλιξη εξεγέρσεις σε Τυνησία και Αίγυπτο.

Όσο για την συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, αυτή έγινε σε πολύ καλό κλίμα, και  εκθέσαμε τη διαρκή υποστήριξη του Συνασπισμό στα δίκαια αιτήματα του Πατριαρχείου που απορρέουν από τις διεθνείς συμβάσεις, ενώ εκφράσαμε και την αλληλεγγύη μας  προς τους  λαούς της Τυνησίας και της Αιγύπτου που αγωνίζονται για ελευθερία, δικαιοσύνη, προκοπή.

 

            31/1/2011                                                      ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΥ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ» ΣΤΗ ΝΕΤ
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Δευτέρα, 31 Ιανουάριος 2011 20:19

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΥ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕ  ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ» ΣΤΗ ΝΕΤ

 

 

          Κα. Παπαρήγα να ξεκινήσουμε από την Αίγυπτο και αυτό που λέγαμε από το πρωί το αναμενόμενο της εξέγερσης και που μπορεί να οδηγήσει;

 

          «Αναμενόμενο θα έλεγα. Σημειώστε αυτό που εδώ και αρκετά χρόνια λέμε και δεν το λέμε θεωρητικά, ότι οι πρώτες δεκαετίες του 21ου αιώνα θα είναι δεκαετίες κοινωνικών εξεγέρσεων.

          Μπορεί να συμβαίνουν ορισμένα γεγονότα και να οδηγούν σε κάτι που φαίνεται ξαφνικό ενώ στην πραγματικότητα κουφοβράζει».

 

                    Πως θα την χαρακτηρίζατε εσείς; Τι είναι;

 

          «Είναι μια κοινωνική εξέγερση. Ξεκίνησε από ορισμένα τμήματα των μεσαίων στρωμάτων αλλά αφυπνίστηκε και ο λαός, τα εργατικά – λαϊκά στρώματα, η φτωχολογιά. Το ζήτημα είναι ότι δεν μπορεί να πει κανείς ότι υπάρχουν ηγετικές πολιτικές δυνάμεις που να εκφράζουν τα συμφέροντά του. Μια εξέγερση για να έχει θετική πολιτική διέξοδο πρώτα από όλα θέλει το λαό στο δρόμο, οπωσδήποτε όμως η διέξοδος για να έρθει απαιτείται να υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις, πολιτική δύναμη τέτοια που θα εξασφαλίσει, να έχει μια πραγματικά εναλλακτική λύση. Τώρα, όπως βλέπετε, η εναλλακτική λύση που ετοιμάζεται είναι ένα διάδοχο σχήμα το οποίο δεν θα αλλάξει εκ βάθρων την πολιτική. Οπωσδήποτε μια κοινωνική εξέγερση θα έχει κάποιο αποτέλεσμα, ενδεχομένως να ληφθούν ορισμένα μέτρα δημοκρατίας αλλά δεν θα υπάρχει αλλαγή πολιτικής.

         

          Δηλαδή ο Ελ Μπαραντέι για εσάς είναι περίπου το ίδιο με τον Μουμπάρακ;

 

          «Από τη στιγμή που επιλέγεται ως ένα εναλλακτικό πρόσωπο οπωσδήποτε θα έχει ορισμένα καινούργια πράγματα, θα έλεγα όμως αρκετά επιδερμικά. Δεν μπορώ τώρα να προκαθορίσω αλλά μια λαϊκή εξέγερση έχει αποτελέσματα, ίσως δεν θα είναι τα επιθυμητά θα είναι όμως μια παρακαταθήκη αρκεί να μην υπάρχει μεγάλη περίοδος αναμονής και φρούδων ελπίδων ότι μια εξέλιξη διαφορετική στο κυβερνητικό επίπεδο θα αλλάξει τα πράγματα στην Αίγυπτο. Έως τώρα δεν έχει γίνει ακόμη αυτή η αλλαγή. Πάντως ετοιμάζεται».

 

          Κοιτούμε τις εξελίξεις της Αιγύπτου σε σχέση με το Παλαιστινιακό. Τι ηγεσία θα βγει, τι συμμαχίες θα υπάρχουν και βεβαίως θυμίζουμε ότι ο Μουμπάρακ ήταν ο καλός συνομιλητής του Ισραήλ χρόνια τώρα.

 

          «Κατ’ αρχήν θα ήθελα να επισημάνω ότι η αφετηρία αυτής της εξέγερσης είναι η φτώχια του λαού, η ταξική εκμετάλλευση και η καταπίεση. Αυτό είναι το βασικό.

          Οπωσδήποτε μπορούμε να τη δούμε μέσα στην αλυσίδα των εξελίξεων στη Μ. Ανατολή. Αν θυμάστε στην τελευταία προ ημερησίας διάταξη στη Βουλή, τοποθετηθήκαμε ως εξής απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης Παπανδρέου, ότι αυτό που λέει «εξωστρέφεια και πολυδιάστατη πολιτική» είναι το εξής: Η Ελλάδα να πάρει ενεργό μέρος στη διανομή πετρελαίου, φυσικού αερίου κ.α. Αυτό εμπλέκει την Ελλάδα μέσα σε αντιθέσεις και ανταγωνισμούς φοβερούς».

 

 

 

 

 

 

ΑΘΗΝΑ 31/01/2011                          ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

 

 


Σελίδα 117 από 123
Πολιτιστικός θεσμός το Φεστιβάλ Χορωδιών που έγινε στο Πανόραμα
Πολιτιστικός θεσμός το Φεστιβάλ Χορωδιών που έγινε στο Πανόραμα
Πολιτιστικός θεσμός το Φεστιβάλ Χορωδιών που έγινε στο Πανόραμα. Σε σημαντικό πολιτιστικό θεσμό της Θεσσαλονίκης εξελίσσεται ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση