ATTICANEWS.GR

Member Area
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ κ. ΑΝΔΡΕΑ ΞΑΝΘΟΥ στον REAL FM Με τον κ. Μάνο Νιφλή
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Παρασκευή, 04 Αύγουστος 2017 16:22

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ κ. ΑΝΔΡΕΑ ΞΑΝΘΟΥ στον REAL FM Με τον κ. Μάνο Νιφλή

ksanthos

Κος ΝΙΦΛΗΣ:

…Μάνος Νιφλής στο μικρόφωνο και πάμε κατευθείαν στην τηλεφωνική μας γραμμή για να συνομιλήσουμε με τον Υπουργό Υγείας τον κύριο Ανδρέα Ξανθό.

Κύριε Υπουργέ, καλή σας ημέρα, ευχαριστώ για την αποδοχή της πρόσκλησης.

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Καλημέρα, κύριε Νιφλή, να είστε καλά και παρακαλώ.,

Κος ΝΙΦΛΗΣ:

Λοιπόν, ένα σημαντικό νομοσχέδιο πέρασε για την υγεία και τις πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας, με πολλές αντιδράσεις βέβαια από την αντιπολίτευση και μπαίνω κατευθείαν σε αυτό που λέμε στο ψητό, για να μας δώσετε μερικές απαντήσεις σε αυτά για τα οποία σας κατηγορεί η Αντιπολίτευση.

Τώρα, βλέπω εδώ και κατά τη διήμερη συζήτηση στη Βουλή, που παρακολούθησα, είδα ότι σας ασκεί μία έντονη κριτική σε σχέση με το κόστος του προγράμματος. Δηλαδή εκείνοι το έχουν κοστολογήσει γύρω στα 300-400 εκατομμύρια ευρώ, δεν ξέρω αν είναι έτσι, και το ερώτημα είναι πού θα βρείτε αυτά τα λεφτά γιατί αυτό που σας λένε είναι ότι μέχρι στιγμής καλά τη βγάζετε με τα χρήματα από ΕΣΠΑ και τα λοιπά, που είναι 100-140 εκατομμύρια ευρώ.

Στους αριθμούς δεν μπορώ να είμαι ακριβής, αυτά που θυμάμαι από την Βουλή λέω.

Η απάντηση σε αυτό ποια είναι, κύριε Υπουργέ;

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Κύριε Νιφλή, καταρχήν, νομίζω ότι το κρίσιμο ερώτημα είναι αν είναι απαραίτητη αυτή η παρέμβαση, αν καλύπτει μία πραγματική κοινωνική και υγειονομική ανάγκη και αν οι νέες δομές, τις οποίες θέλουμε να αναπτύξουμε, οι τοπικές μονάδες υγείας, που είναι στην ουσία αποκεντρωμένες δομές, περιφερειακές των σημερινών κέντρων υγείας, όπως θα λέγονται από εδώ και πέρα και τα ΠΕΔΥ, τα παλιά πολυιατρεία, δηλαδή του ΙΚΑ, τα οποία υπάρχουν σήμερα στα αστικά κέντρα, αν είναι απαραίτητες, αν ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού και της ομάδας υγείας, που θα πλαισιώνουν αυτές τις νέες δομές, θα βοηθήσει σε ένα αναπροσανατολισμό του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Όπως έχουμε πει από την περίθαλψη, τη στενή προσέγγιση της υγείας ως υπηρεσίας περίθαλψης που παρέχεται στο νοσοκομείο, η προσπάθεια είναι να αλλάξουμε το κέντρο βάρους και να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στην πρόληψη της ασθένειας, στον προσυμπτωματικό έλεγχο, στη αγωγή υγείας του πληθυσμού, στην παρέμβαση στην κοινότητα, στη σχολική υγιεινή, στην υγιεινή στους χώρους εργασίας και λοιπά.

Είναι μία άλλη προσέγγιση, μία άλλη φιλοσοφία, επιτρέψτε μου να πω, διότι από την Αντιπολίτευση, από κάποια κομμάτια της, εν πάση περιπτώσει, ασκείται και μια κριτική περί αυτού. Δηλαδή η άποψη είναι ότι αυτές οι δομές είναι αχρείαστες, δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα, είναι ένας κρατισμός, μία αγκύλωση, τέλος πάντων, ιδεολογική της Κυβέρνησης και τα λοιπά, που θέλει να δημιουργεί κρατικίστικες δομές και ότι θέλουμε να προσλάβουμε και ένα κομματικό στρατό 3.000 ανθρώπων, ο οποίος ας πούμε θα….

Κος ΝΙΦΛΗΣ:

Ναι, θα σας ρωτήσω για αυτό ούτως ή άλλως, απλώς….

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα, εάν είναι στη σωστή κατεύθυνση. Μετά να συζητήσουμε για τους πόρους και για τη χρηματοδότηση, βεβαίως να το κάνουμε.

Εμείς λέμε, λοιπόν, ότι όντως είναι κάτι το οποίο χρειάζεται. Είναι ένα έλλειμμα του συστήματος υγείας. Ποτέ στην ουσία το Εθνικό Σύστημα Υγείας, που προβλέφθηκε από το νόμο 1397/83 δεν αναπτύχθηκε σε αυτό το πεδίο, στο πεδίο της πρωτοβάθμιας φροντίδας παρά μόνο στην ύπαιθρο με τα κέντρα υγείας της υπαίθρου.

Αυτό, λοιπόν, το κενό ερχόμαστε, εν μέσω κρίσης, διασφαλίζοντας περίπου για την πρώτη 4ετία του προγράμματος αυτού εγγυημένους πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουμε παρουσιάσει, δηλαδή η κριτική τώρα ότι δεν είναι διασφαλισμένοι οι πόροι, επιτρέψτε μου να πω, μετά από τη συζήτηση τη διήμερη στη Βουλή δεν ευσταθεί.

Ήρθε ο ίδιος ο Υπουργός, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας ο κύριος Χαρίτσης, ο αρμόδιος για τα θέματα του ΕΣΠΑ. Παρουσιάσαμε, λοιπόν, ένα πλάνο χρηματοδοτικό το οποίο έχει και μία στρατηγική εξόδου από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Είπαμε, δηλαδή, ότι θα υπάρχει μία σταδιακή εμπλοκή των εθνικών πόρων, έχουν κατατεθεί αυτά, έχουν συμφωνηθεί με την Commission, έχουν συμφωνηθεί με τους κοινοτικούς, είναι σε γνώση των θεσμών, προφανώς, είναι δηλαδή εγγυημένη αυτή η χρηματοδότηση. Είναι περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, το κόστος το λειτουργικό των νέων δομών, δηλαδή της μισθοδοσίας του προσωπικού το οποίο θα εργαστεί, αυτών των 3.000 ανθρώπων, που θα προκηρυχθούν οι θέσεις, είναι περίπου 1.300 γιατροί και 1.700 οι λοιποί επαγγελματίες υγείας, νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, επισκέπτες υγείας….

Κος ΝΙΦΛΗΣ:

Όλοι οι εργαζόμενοι.

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Ναι. Η προκήρυξη βγήκε χθες στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ….

Κος ΝΙΦΛΗΣ:

Εδώ, αν μου επιτρέπετε να σας διακόψω, γιατί σε αυτό είχα και εγώ την απορία, ναι μεν εκφράστηκε ως κριτική από τη Νέα Δημοκρατία, κυρίως, αν θυμάμαι καλά, αλλά αυτό που σας λένε είναι ότι έχετε ναι μεν εξασφαλίσει, μας λέτε ότι από το ΕΣΠΑ τα έχετε τακτοποιημένα όλα, από την άλλη πλευρά πώς γίνεται χρήματα του ΕΣΠΑ να αξιοποιούνται, να δίνονται, αν μπορούν να δοθούν για την κάλυψη, για τη δημιουργία, μάλλον, νέων θέσεων.

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Ακούστε, κύριε Νιφλή. Αυτό γινόταν διαχρονικά. Με χρήματα ευρωπαϊκά, με χρήματα του ΕΣΠΑ έχουν χρηματοδοτηθεί πολύ σημαντικές κοινωνικές δομές σε όλη τη χώρα στο παρελθόν.

Θυμίζω τα κέντρα τα ΚΕΠ, θυμίζω τις δομές ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, θυμίζω τμήματα πανεπιστημιακά που είχαν αναπτυχθεί μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα κλπ., δομές βοήθειας στο σπίτι, κοινωνικού χαρακτήρα δομές, τα ΚΗΦΗ τα κέντρα ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων.

Υπήρχαν στο παρελθόν πολλαπλές παρεμβάσεις ενίσχυσης ας πούμε του κοινωνικού κράτους και της δημόσιας διοίκησης εν γένει που είχαν χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκούς πόρους. Προφανώς οφείλει μετά η πολιτεία στο βαθμό που αναγνωρίζει την κοινωνική ωφελιμότητα και ανταποδοτικότητα αυτών των πόρων και αυτών των δομών να τις υποστηρίξει στη συνέχεια με εθνικούς πόρους και να διασφαλίσει τη βιώσιμη χρηματοδότησή τους. Περί αυτού πρόκειται.

Κος ΝΙΦΛΗΣ:

Άρα λέτε λοιπόν ότι ξεκινάμε και πληρώνουμε αυτούς που θα προσλάβουμε με χρήματα του ΕΣΠΑ αλλά σιγά-σιγά απεγκλωβιζόμαστε και πάμε να τους πληρώνουμε εμείς.

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Ακριβώς, αυτό είναι. Εμείς λοιπόν λέμε το εξής, βγάζουμε μια προκήρυξη εχθές και αυτό είναι πολύ σημαντικό, είναι ποιοτικά διαφορετικό στοιχείο. Δηλαδή για πρώτη φορά ψηφίζεται ένας νόμος για την πρωτοβάθμια φροντίδα και ταυτόχρονα την ίδια μέρα που ψηφίζεται έχει πολύ μεγάλη συμβολική αξία αυτό το πράγμα.

Την ίδια μέρα που ψηφίζεται βγαίνει και η προκήρυξη για την κάλυψη των νέων θέσεων και των νέων δομών που θα αναπτυχθούν. Ενώ μέχρι τώρα συνήθως είχαμε ένα νόμο ο οποίος κάποια στιγμή εκτιμούνταν από τις πολιτικές ηγεσίες ότι επειδή δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις χρηματοδότησης έμενε στα χαρτιά.

Αυτό λοιπόν είναι πολύ σημαντικό. Τι λέμε λοιπόν σε αυτούς τους ανθρώπους; Ότι θα προσληφθούν με ένα πολύ σαφές πλαίσιο μοριοδότησης και κριτηρίων τα οποία είναι υπό την έγκριση του ΑΣΕΠ.

Κος ΝΙΦΛΗΣ:

Εδώ να σταθούμε λίγο γιατί το είπατε και μόνος σας ότι σας κατηγορούν για τη δημιουργία κομματικού στρατού. Δηλαδή ποια είναι τα κριτήρια, δεν θέλουμε προφανώς τα τυπικά χαρακτηριστικά.

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Το καταθέσαμε και στη Βουλή. Περιέχονται και στους όρους της προκήρυξης. Έχει βγει υπουργική απόφαση που τα προσδιορίζει αυτά, είναι αναρτημένη στο διαδίκτυο, υπάρχει ειδικό ΦΕΚ για αυτό, είναι τα πάντα απολύτως διαφανή και μοριοδοτημένα και προσδιορισμένα.

Δεν πρόκειται περί ας πούμε ευνοιοκρατικών διαδικασιών, το ξέρουν αυτό το πράγμα ο κόσμος. Είναι προσβλητικό απέναντι σε νέους γιατρούς, νέους επιστήμονες, νέους επαγγελματίες υγείας που θα διεκδικήσουν μια θέση αυτή την περίοδο με μια σύμβαση εργασίας η οποία θα είναι διετούς καταρχήν διάρκειας με δυνατότητα παράτασης μέχρι το τέλος του προγράμματος. Δηλαδή περίπου υπολογίζουμε ότι θα είναι 2 συν 2 ετών.

Για όλο αυτό το διάστημα είναι διασφαλισμένη η χρηματοδότηση, η μισθοδοσία και το λειτουργικό κόστος των νέων δομών που υπολογίζουμε ότι θα είναι γύρω στο 15% του συνολικού κόστους, δηλαδή από τα 80.000.000 ευρώ το χρόνο. Το 15% θα είναι το λειτουργικό κόστος των νέων δομών που θέλω να εξηγήσω ότι είναι μικρές ευέλικτες δομές, δεν είναι φαραωνικά έργα γιατί αυτό τον όρο χρησιμοποίησε εχθές η κυρία Γεννηματά στη Βουλή, δεν είναι φαραωνικά έργα αυτά.

Είναι μικρά πολυϊατρεία της τάξης των 100, 150 τετραγωνικών μέτρων στα οποία θα υπάρχουν οι τρεις βασικές ειδικότητες που εμπίπτουν στην κατηγορία του οικογενειακού γιατρού. Δηλαδή γενικός γιατρός, παθολόγος και παιδίατρος. Και θα υπάρχουν και οι υπόλοιποι επαγγελματίες υγείας που θα υποστηρίζουν αυτό το έργο και κυρίως θα διασφαλίζουν μια εξωστρέφεια αυτών των δομών, παρέμβαση στην κοινότητα, αγωγή υγείας, φροντίδα στο σχολείο, εμβολιασμοί κλπ.

Κος ΝΙΦΛΗΣ:

Τώρα Υπουργέ, γιατί σας ζητώ συγνώμη που σας διακόπτω απλώς μια και μιλάτε για τις δομές αυτές. Επειδή ούτως ή άλλως υπάρχουν δομές, συζητήθηκε στη Βουλή και αυτό, γιατί δεν αξιοποιούμε τις υπάρχουσες δομές;

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Αυτό λοιπόν είναι νομίζω ένα σημαντικό ερώτημα. Λοιπόν, η απάντηση είναι η εξής, ότι πρώτον τις σημερινές δομές τις στηρίζουμε ήδη.

Δηλαδή κάνουμε ότι είναι δυνατόν αυτή την περίοδο όχι με την ίδια ταχύτητα και με τον ίδιο τρόπο που έγινε στα δημόσια νοσοκομεία γιατί όντως εκεί ήταν η προτεραιότητα, εκεί είχε συσσωρευτεί ο κόσμος λόγω της πλήρους αποδιοργάνωσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας που προέκυψε μετά από το νόμο 4238/14 που θυμίζω ότι οδήγησε στην έξοδο 3.000 ταυτόχρονα ειδικευμένων γιατρών από αυτές τις δομές του πρώην ΙΚΑ ΕΟΠΥΥ.

Φύγανε 3000 άνθρωποι κύριε Νιφλή μαζικά. Αυτοί ήταν μια τεράστια αιμορραγία. Δεν έχει ξανασυμβεί αυτό το σύστημα υγείας και πραγματικά ενοχλούμαστε όταν έρχονται οι άνθρωποι που είχαν την πολιτική ευθύνη για αυτό το χειρισμό και σήμερα λένε ότι εμείς είχαμε λύσει το πρόβλημα, είχαμε φτιάξει σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και εσείς δεν το εφαρμόσατε και τώρα μας φέρνετε καινούργιο.

Κος ΝΙΦΛΗΣ:

Εγώ το ρωτώ πάντως όχι από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ρωτώ ξέρετε ως πολίτης λέω εφόσον..

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Όχι απλώς

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Εγώ δεν σας αποδίδω ότι υιοθετείτε τις κατηγορίες της Αντιπολίτευσης, αλλά….

Κος ΝΙΦΛΗΣ:

Λέω απλώς ότι στη γειτονιά μου έχω μία δομή…

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Θα σας εξηγήσω…

Κος ΝΙΦΛΗΣ:

Και ρωτώ, σας το θέτω και λίγο διαφορετικά το ερώτημα, ότι μήπως, βρε αδελφέ, καταλαβαίνετε πώς το λέω, είναι ένα κόστος τεράστιο που δεν το σηκώνουμε;

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Ακούστε, ακούστε, δεν είναι τεράστιο το κόστος, σας είπα, δηλαδή είναι ένα διαχειρίσιμο κόστος αυτό, ακόμα και με εθνικούς πόρους.

Κοιτάξτε, είχαμε δύο λύσεις. Η μία λύση ήταν αυτή που λέτε, δηλαδή να υποστηρίξουμε τις σημερινές δομές που, όμως – αυτό είναι το πρόβλημα – είχαν άλλη κουλτούρα μέχρι τώρα.

Αυτές οι δομές περίμεναν πότε θα πάει ο ασθενής να συνταγογραφηθεί, να κάνει τις εξετάσεις του, να παραπεμφθεί, να τον δει κάποιος ειδικός γιατρός και τα λοιπά.

Δεν είχαν αυτή την κουλτούρα ποτέ ενσωματώσει στην κουλτούρα της πρόληψης, της αγωγής υγείας, της παρέμβασης στην κοινότητα. Αυτό είναι το νέο ποιοτικό στοιχείο το οποίο θέλουμε να εισαγάγουμε στη φιλοσοφία του συστήματος υγείας.

Και αυτό μπορούν να το κάνουν μόνο νέες δομές, νέοι άνθρωποι, νέα αντίληψη, νέες διαδικασίες, μία γενικώς προσπάθεια αναδιοργάνωσης του συστήματος υγείας σε αυτή τη βάση. Για αυτό το κάνουμε αυτό το πράγμα.

Και κυρίως αυτές οι δομές έχουν την κουλτούρα της ομάδας υγείας. Αυτά δεν είναι μοντέλα τα οποία τα εφηύρε η Κυβέρνηση. Τα έχουμε συζητήσει με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος είναι ο επιστημονικός και τεχνικός μας σύμβουλος, έχουμε πάρει μοντέλα από την Ευρώπη, έχουμε μελετήσει ιδιαίτερα τριών νοτιοευρωπαϊκών χωρών την εμπειρία 15ετίας και παραπάνω από την ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων, δηλαδή που έχουν δομές οικογενειακής φροντίδας, έτσι λέγονται και στην Ισπανία και στην Ιταλία και στην Πορτογαλία.

Τα έχουμε κάτσει αυτά, τα συζητήσαμε, τα διαβουλευτήκαμε, τα διαπραγματευτήκαμε με την Commission και με τους θεσμούς, είναι μία πολύ καλά μελετημένη παρέμβαση.

Επιτρέψτε μου να πω, δεν θέλουμε να ευλογούμε τα γένια μας, αλλά πραγματικά εγώ προκαλώ όποιον καλόπιστο, ας πούμε, παρατηρητή να δει τα αντίστοιχα σχέδια νόμου τα οποία είχαν έρθει στην προηγούμενη 25ετία, 35ετία στο φως και να συγκρίνει τον βαθμό ωριμότητας και υλοποίησης και εφαρμοσιμότητας αυτής της αλλαγής.

Νομίζω, λοιπόν, ότι έχει γίνει πάρα πολύ σημαντική δουλειά.

Για εμένα το κρίσιμο είναι να ανταποκριθούν οι γιατροί, καταρχήν, γιατί πιστεύουμε ότι με τους υπόλοιπους επαγγελματίες δεν θα έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα, είναι να βρούμε την κρίσιμη μάζα των γιατρών οι οποίοι θα μπορέσουν να πειστούν ότι και τα κίνητρα τα οποία δίνουμε, τα οικονομικά, τα οποία είναι όντως σημαντικά.

Δηλαδή για να καταλάβετε ως ένα επιπλέον κίνητρο προσέλκυσης δίνουμε μισθολογικές απολαβές στους γιατρούς που θα προσληφθούν τον δεύτερο βαθμό του Εθνικού Συστήματος Υγείας, δηλαδή αντιστοιχίζονται με τις απολαβές του Επιμελητή Α’ και όχι του Επιμελητή Β’ που είναι ο εισαγωγικός βαθμός.

Θα είναι, κατά την άποψή μας, αξιοπρεπέστατη η αμοιβή και η σχέση εργασίας. Βεβαίως θα είναι πλήρως και αποκλειστικής απασχόλησης αυτοί, θέλουμε γιατρούς οι οποίοι να είναι αφοσιωμένοι στο σύστημα υγείας.

Η Αντιπολίτευση μας αντιπρότεινε το χρεοκοπημένο, κατά την άποψή μας, μοντέλο των συμβασιούχων, των συμβεβλημένων μάλλον γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ. Αυτό το μοντέλο, το ξέρετε πάρα πολύ καλά, δεν είναι αποτελεσματικό, δεν εξυπηρετεί τον κόσμο και είναι ιδιαίτερα κοστοβόρο.

Ξέρετε ότι οι 200 επισκέψεις τώρα των συμβεβλημένων γιατρών, των 5.500 γιατρών εξαντλούνται τις πρώτες μέρες του μήνα, ο κόσμος επιβαρύνεται και ταλαιπωρείται. Εμείς τους δημιουργούμε μία ευκολία στην πρόσβαση σε ένα οικογενειακό γιατρό και σε μία δομή που θα είναι το πρώτο σημείο επαφής με το σύστημα, θα διευκολύνει την εξυπηρέτησή του και τη διαχείριση των προβλημάτων υγείας που κάποιος θα έχει όλη την ευθύνη της παρακολούθησης και της συμβουλευτικής, αν θέλετε, για τα θέματα υγείας του αρρώστου.

Θα συμπληρώνει τον ηλεκτρονικό του φάκελο υγείας, θα τον συμβουλεύει για τα εμβόλια που πρέπει να κάνει, για τις εξετάσεις που πρέπει να κάνει, τον προσυμπτωματικό έλεγχο, θα τον παραπέμπει όποτε χρειάζεται και όχι όποτε νομίζει ο ασθενής ότι χρειάζεται, στον κατάλληλο πιο εξειδικευμένο γιατρό ή στο πιο εξειδικευμένο του νοσοκομείου….

Κος ΝΙΦΛΗΣ:

Εδώ τίθεται ένα θέμα με τον οικογενειακό γιατρό.

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Και θα διευκολύνεται σε αυτό. Προσέξτε….

Κος ΝΙΦΛΗΣ:

Τίθεται ένα θέμα με τον οικογενειακό γιατρό και η αντίθετη άποψη λέει ότι εγώ, για παράδειγμα, έχω δημιουργήσει μία σχέση εμπιστοσύνης, εγώ και η οικογένειά μου τόσα χρόνια με ένα γιατρό, ο οποίος θα μπορούσε να είναι συμβεβλημένος γιατί η σχέση γιατρού και ασθενή, το ξέρετε πολύ καλύτερα από εμένα, είναι σχέση εμπιστοσύνης...

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Προφανώς.

Κος ΝΙΦΛΗΣ:

Είναι σχέση που όπως λέτε και εσείς, γνωρίζει την οικογένεια, γνωρίζει τον άνθρωπο, μπορεί να τον συμβουλεύσει και υλοποιεί κιόλας και αυτό που λέτε, την παρέμβασή του σε μία κοινωνική ομάδα.

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Σωστό.

Κος ΝΙΦΛΗΣ:

Και η κριτική που δέχεστε είναι ότι επί της ουσίας περιορίζετε όλο αυτό, το κρατικοποιείτε.

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Δεν το περιορίζουμε διότι πρώτον, εξηγήσαμε ότι θα αυξηθούν οι θέσεις των συμβεβλημένων γιατρών.

Η λογική μας είναι εξής και σε αυτό είμαστε πολύ ειλικρινείς. Εμείς θέλουμε όσο είναι δυνατόν να καλύψουμε μέσα από το δημόσιο σύστημα υγείας περισσότερες ανάγκες. Νομίζω ότι είναι μια θεμιτή φιλοδοξία μιας πολιτείας, οποιασδήποτε πολιτείας που αναγνωρίζει ότι υπάρχει μια κοινωνική ανάγκη και ότι υπάρχει μια δυσκολία στην κοινωνία λόγω της φτωχοποίησης, λόγω της μακροχρόνιας ανεργίας, λόγω των μεγάλων ανατροπών που έχουν συμβεί στην καθημερινότητα των ανθρώπων να υπάρχουν όσο είναι δυνατόν πιο εγγυημένες παροχές χωρίς μεγάλη οικονομική επιβάρυνση των πολιτών.

Αυτό το πράγμα μόνο το δημόσιο σύστημα υγείας μπορεί να το εγγυηθεί. Αυτή είναι η αλήθεια. Ξέρουμε πολύ καλά ότι ακόμα και η υποτιθέμενη δωρεάν πρόσβαση σε κάποιους συμβεβλημένους γιατρούς πολύ εύκολα μετακυλύει ένα μέρος κόστους στον ίδιο τον πολίτη. Το ξέρετε πάρα πολύ καλά αυτό ότι συμβαίνει. Ακόμα και στα συμβεβλημένα εργαστήρια, ακόμα και για τη συνταγογράφηση πάρα πολλές φορές ζητείται επιπλέον πληρωμή παρότι είναι υποτίθεται συμβεβλημένος ο γιατρός.

Τα ξέρουμε αυτά, είναι στρεβλώσεις ενός συστήματος το οποίο δυστυχώς δεν παράγει καλής ποιότητας φροντίδας και εξυπηρέτηση του κόσμου. Αυτό προσπαθούμε να διορθώσουμε. Δεν θέλουμε ούτε να βάλουμε έναν οικογενειακό γιατρό ο οποίος θα είναι τροχονόμος απλός, δηλαδή δεν θα ασχολείται ο ίδιος επί της ουσίας αλλά απλώς θα παραπέμπει αλλά ούτε θα είναι ένας πορτιέρης του συστήματος ο οποίος θα εμποδίζει την πρόσβαση.

Εμείς θέλουμε λοιπόν μέσα από αυτό το σύστημα να υπηρετήσουμε το βασικό μας στόχο που είναι η καθολική κάλυψη με ισότιμο τρόπο των αναγκών υγείας του πληθυσμού ανεξάρτητα από την εργασία, την ασφάλιση, το εισόδημα.

Αυτός είναι ο κεντρικός μας πολιτικός στόχος και πιστεύουμε ότι η παρέμβαση αυτή στην πρωτοβάθμια φροντίδα μπορεί να τον υπηρετήσει καλύτερα αναβαθμίζοντας παράλληλα τις σημερινές δομές τις οποίες ενισχύουμε τα εργαστήριά τους, τα είπαμε και στη Βουλή αυτά.

Μόνο με μια κεντρικοποίηση που κάναμε στην Αθήνα της διαχείρισης των εργαστηριακών εξετάσεων και δημιουργώντας ένα κεντρικό εργαστήριο στην οδό Δεληγιώργη το οποίο κάνει τις πιο εξειδικευμένες εξετάσεις που δεν μπορούν να κάνουν τα περιφερειακά εργαστήρια καταφέραμε να αυξήσουμε 30% τον όγκο των εξετάσεων που καλύπτει το δημόσιο σύστημα δωρεάν προς τους ασφαλισμένους και τους ανασφάλιστους πολίτες.

Είναι μεγάλη αλλαγή αυτή. Έχουμε βάλει ήδη δυο δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας που μέχρι τώρα δεν εφημέρευαν. Μια στον Εύοσμο στη Θεσσαλονίκη και μια στη δομή της λεωφόρου Αλεξάνδρας πριν από λίγο καιρό που λειτουργούν σε 24ωρη βάση και αρχίζουν και φιλτράρουν τα περιστατικά τα οποία συσσωρεύονται στα δημόσια νοσοκομεία στην εφημερία και τα ΤΕΠ όπου υπάρχει όντως μεγάλο πρόβλημα ταλαιπωρίας των πολιτών.

Κος ΝΙΦΛΗΣ:

Το θέμα είναι τι γίνεται πάντως και με τις υπάρχουσες δομές, το κατά πόσο … και αυτά που υπάρχουν ήδη.

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Ξαναλέω, το ένα δεν έρχεται σε αντίθεση με το άλλο. Και εμείς έχουμε, το είπαμε και αυτό στη Βουλή, ότι θα προκηρύξουμε μέσα στο φθινόπωρο 400 θέσεις μονίμων γιατρών του ΕΣΥ στοχευμένες για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Αυτό ξέρετε πόσα χρόνια έχει να γίνει, κύριε Νιφλή; Καμιά δεκαετία έχει να γίνει αυτό το πράγμα είναι στο σύστημα υγείας.

Κος ΝΙΦΛΗΣ:

Αυτές οι προσλήψεις είναι ξεχωριστές από τις 3000, ναι.

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Ναι, ακριβώς. Αφορούν τις σημερινές δομές που μας λέει η αντιπολίτευση ότι τις εγκαταλείπουμε και δεν τις στηρίζουμε κλπ.

Σας είπα ότι είναι και ζήτημα εμπέδωσης μιας νέας αντίληψης που πιστεύουμε και αυτό λένε και τα μοντέλα του ΠΟΥ και τα μοντέλα από άλλες χώρες, ότι όταν κάνεις δομές κοντά, με εγγύτητα στο χώρο κατοικίας και στο χώρο εργασίας των ανθρώπων διευκολύνεις την πρόσβαση.

Δεν περιμένεις πότε θα πάει ο πολίτης να σε ψάξει στο κέντρο υγείας ή στο νοσοκομείο αλλά εσύ αποκεντρώνεις την παρέμβασή σου και της δίνεις μια εξωστρέφεια και μια κοινοτικού χαρακτήρα φροντίδα.

Αυτό είναι νομίζω μια μεγάλη αλλαγή που πάμε να περάσουμε. Ελπίζουμε τα βήματα τα οποία θα γίνουν από εδώ και πέρα να είναι στέρεα και να μπορέσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να αναπτύξουμε, να στελεχώσουμε αυτές τις δομές. Συνεργαζόμαστε με την τοπική Αυτοδιοίκηση εξαιρετικά, μας παρέχει σε πολλές περιπτώσεις ιδιόκτητα κτίρια δικά της για να στεγαστούν και να μην χρειάζεται να πληρώνουμε ενοίκια.

Νομίζουμε ότι το κρίσιμο στοίχημα βεβαίως είναι να πειστεί ο πολίτης. Γιατί κοιτάξτε, αν δεν πειστεί ο πολίτης ότι..

Κος ΝΙΦΛΗΣ:

Θα πειστεί βέβαια εκ του αποτελέσματος, όταν ξεκινήσει να λειτουργεί αυτό.

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Κοιτάξτε, ακριβώς αυτό λέω. Μα αυτό λέω, ο πολίτης.. Να σας πω κάτι, ξέρουμε πολύ καλά τι συμβαίνει στην κοινωνία. Ο πολίτης πλέον έχει χαμηλές προσδοκίες και δεν πείθεται με τα λόγια πλέον.

Ο πολίτης θέλει να δει πράξεις. Εμείς λοιπόν το στοίχημα είναι εκεί που θα γίνει αυτή η παρέμβαση οι πολίτες να αντιληφθούν ότι αυτό το νέο σύστημα και το νέο δίκτυο υπηρεσιών πραγματικά διευκολύνει και εξυπηρετεί και να ζητήσουν οι τοπικές κοινωνίες τη γενικευμένη εφαρμογή του και τη βιώσιμη χρηματοδότησή του και μετά τη λήξη του ευρωπαϊκού προγράμματος.

Κος ΝΙΦΛΗΣ:

Να είστε καλά κύριε Υπουργέ.

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Να είστε καλά σας ευχαριστώ και εγώ πάρα πολύ. Καλημέρα.

Κος ΝΙΦΛΗΣ:

Σας ευχαριστώ πολύ, καλημέρα σας.

 

 

 

***************

 
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ & ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΝΠΕ ΚΩΣΤΑ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΜΕΣΟΧΩΡΑ
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Τετάρτη, 02 Αύγουστος 2017 17:21

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - Κ. Αγοραστός: «Η Θεσσαλία «διψά» για καλές ειδήσεις, θέσεις εργασίας, έργα υποδομής, ήπια, βιώσιμη ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον όπως «διψά» και για επαρκείς ποσότητες νερού»

resized IMG 2864

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας στη συνέντευξη τύπου σήμερα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας:

«Χρειάζεται ταχύτητα για να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο στο υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας»

«Το υδροηλεκτρικό της Μεσοχώρας θα παράγει πράσινη, «καθαρή» ενέργεια που ισοδυναμεί με την ηλεκτροδότηση ενός νησιού του μεγέθους της Κέρκυρας για ένα χρόνο. Παράλληλα, μειώνονται κατά 400 χιλιάδες τόνους οι ρύποι διοξειδίου άνθρακα σε ετήσια βάση»

«Το έργο θα αποτελέσει το εφαλτήριο ώστε η ανάπτυξη στην περιοχή να αποκτήσει νέα κατεύθυνση: ήπια τουριστική ανάπτυξη, αναψυχή, οικολογικές δραστηριότητες. Άλλωστε, το παράδειγμα το έχουμε δίπλα μας, η λίμνη Πλαστήρα»

resized IMG 2846

 

«Σήμερα δεν είναι το τέλος, δεν είναι η ολοκλήρωση του έργου της Μεσοχώρας, είναι, όμως, η αρχή του τέλους. Για να έχει νόημα και αξία το βήμα που γίνεται σήμερα, πρέπει να έχει και συνέχεια και μάλιστα πολύ γρήγορα».

Αυτό τόνισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός σε συνέντευξη τύπου σήμερα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετά την υπογραφή της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για το υδροηλεκτρικό έργο του φράγματος της Μεσοχώρας, από τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελλο.

Στη συνέντευξη Τύπου εκτός των κ.κ. Σ. Φάμελλου και Κ. Αγοραστού, συμμετείχαν οι κ. κ. Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ, και Κώστας Μαράβας, Δήμαρχος Πύλης. Παρέστησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων κα Παναγιώτα Δριτσέλη και κ. Χρήστος Σιμορέλης, Καρδίτσας κα Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου και ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΗ κ. Γεώργιος Ανδριώτης.

resized IMG 2873

Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός ανέφερε:

«Το υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας ωφελεί όλους, δεν βλάπτει κανένα. Είναι έργο μεγάλης αξίας για την κοινωνία, το περιβάλλον, την οικονομία.

Τριανταένα ολόκληρα χρόνια μετά την έναρξη κατασκευής του υδροηλεκτρικού έργου στη Μεσοχώρα κι αφού έχουν επενδυθεί πάνω από 533 εκατομμύρια ευρώ σε σημερινές τιμές, γίνεται σήμερα ένα καθοριστικό βήμα για την ολοκλήρωση του έργου.

Αλλά βέβαια φαίνεται και η παθογένεια του Ελληνικού Δημοσίου στην κατασκευή μεγάλων έργων. Κι αυτή η παθογένεια πρέπει να γίνει μάθημα και να σταματήσουν η πολυνομία και η κακονομία.

Βεβαίως, σήμερα δεν είναι το τέλος, δεν είναι η ολοκλήρωση του έργου της Μεσοχώρας, είναι, όμως, η αρχή του τέλους.

Ωστόσο, για να ολοκληρωθεί το έργο και να γίνουν αισθητά τα οφέλη στο περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία, πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα- συν τοις άλλοις για να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο, να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος.

Η εισήγηση του προέδρου της ΔΕΗ μας γεμίζει με αισιοδοξία γιατί μίλησε για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου.

Σήμερα ο τόπος μας χρειάζεται πράξεις, έργα, αποτέλεσμα.

Η Θεσσαλία χρειάζεται, «διψά» θα έλεγα, καλές ειδήσεις, όπως «διψά» για θέσεις εργασίας, έργα υποδομής, για ήπια, βιώσιμη ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον όπως «διψά» και για επαρκείς ποσότητες νερού καθώς, όπως είναι γνωστό, αποτελεί την πλέον ελλειμματική περιοχή στην Ελλάδα όσον αφορά το πολυτιμότερο αγαθό στη φύση.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι πλέον το νερό μπαίνει, μπήκε στ’ αυλάκι και δεν θα υπάρξουν νέες υπαναχωρήσεις, πισωγυρίσματα και αναίτιες καθυστερήσεις. Ωστόσο, επαναλαμβάνω ότι πρέπει να κινηθούμε ταχύτατα.

Η λέξη κλειδί σ’ όλο το έργο είναι οι απαλλοτριώσεις. Αν προχωρήσουν γρήγορα, θα προχωρήσει γρήγορα και το έργο.

Το υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο και δέσμευσή μας ως Περιφέρεια Θεσσαλίας, που από την πρώτη ημέρα της θητείας μας ιεραρχήσαμε τη Μεσοχώρα ως έργο πρωτεύουσας σημασίας, δώσαμε και κερδίσαμε μαζί με τη ΔΕΗ τη νομική μάχη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, είναι να συμβάλλουμε δημιουργικά, συνεργατικά αλλά και αποφασιστικά στο να αποδοθεί το ταχύτερο στο κοινωνικό σύνολο και την εθνική οικονομία.

Εμείς είμαστε υπέρ της διαφύλαξης των υποδομών στρατηγικής σημασίας.

Τα οφέλη του έργου είναι πολύπλευρα και εξαιρετικά σημαντικά για το περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία. Οι αριθμοί πραγματικά εντυπωσιάζουν:

-Το σύστημα παραγωγής ενέργειας ενισχύεται με 380-90 Gwh ετησίως με πράσινη, «καθαρή» ενέργεια, και διασφαλίζεται η επάρκειά του σε ώρες αιχμής και ιδίως τους θερινούς μήνες. Ισοδυναμεί δηλαδή με την ηλεκτροδότηση ενός νησιού του μεγέθους της Κέρκυρας για ένα χρόνο.

-Μειώνονται οι εισαγωγές καυσίμων και η ενεργειακή εξάρτηση της χώρας από εισαγωγές, ενώ η χώρα μας καθίσταται εν δυνάµει εξαγωγέας πράσινης ενέργειας

-Μειώνονται οι εκπομπές ρύπων οξειδίων αζώτου, θείου και άνθρακος στην ατμόσφαιρα. Αναφέρω ενδεικτικά ότι μόνο από το διοξείδιο του άνθρακα μειώνονται 400 χιλιάδες τόνοι σε ετήσια βάση και ταυτόχρονα δεν θα αγοράζουμε ρύπους από το χρηματιστήριο ρύπων.

- Δημιουργούνται θέσεις εργασίας, άμεσες και έμμεσες,

-Τονώνεται η τοπική οικονομία, στην οποία θα παροχετευθεί «ζεστό» χρήμα.

-Γίνεται ένα καθοριστικό βήμα για να ανταποκριθεί η χώρα μας στους στόχους της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020». Όπως είναι γνωστό, έως το 2020 το 20% της παραγόμενης ενέργειας πρέπει να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.

- Δίνεται κυριολεκτικά μεγάλη βοήθεια στη ΔΕΗ καθώς, όπως η διοίκησή της υπολογίζει, η μη αξιοποίηση της επένδυσης των 533 εκατομμυρίων ευρώ έως σήμερα στη Μεσοχώρα δημιουργεί δυσεπίλυτα λογιστικά προβλήματα και επηρεάζει αρνητικά την βιωσιμότητα της επιχείρησης, Σημειώνεται ότι η ετήσια απώλεια από τη µη παραγωγή της ενέργειας ξεπερνά τα 25 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα τουλάχιστον 22 εκατ. ευρώ είναι το ετήσιο κόστος για την εξυπηρέτηση των ανενεργών κεφαλαίων που έχουν ήδη επενδυθεί και δεσμευτεί στο έργο.

-Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, τα υδροηλεκτρικά έργα δίνουν µε την κατασκευή τους και µόνο την µμεγαλύτερη εγχώρια προστιθέμενη αξία (περί το 80%) σε σχέση µε τις λοιπές ΑΠΕ και επιπλέον συμβάλλουν στη μεγιστοποίηση της διείσδυσης των λοιπών ΑΠΕ (Αιολικά Πάρκα και Φωτοβολταϊκά).

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή μου, θέλω να εξάρω για την εποικοδομητική συμβολή τους όλους όσοι μοχθούν για το έργο. Ιδιαίτερη αναφορά επιθυμώ να κάνω στον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο, η συμβολή του οποίου στο έργο είναι αδιαμφισβήτητη, ωστόσο το βήμα που γίνεται σήμερα για να έχει νόημα και αξία, πρέπει να έχει και συνέχεια και μάλιστα πολύ γρήγορα. Αυτό είναι το μεγάλο του στοίχημα.

resized IMG 2879

Επισημαίνω και πάλι πως πρέπει όλοι να συμβάλλουμε στο να μην επικρατήσουν ακραίες φωνές όσον αφορά τις απαλλοτριώσεις κι όπως τόνισα πριν, εμείς είμαστε εδώ παρόντες για να παρακολουθούμε την πορεία των διαδικασιών και των εργασιών.

Συμπερασματικά, εφ’ όσον όλα προχωρήσουν όπως επιθυμούμε, η πατρίδα μας δεν θα αποκτήσει ένα νέο γεφύρι της Άρτας αλλά ένα υπερσύγχρονο υδροηλεκτρικό έργο που θα «παράγει» καθαρή ενέργεια και θα αποτελέσει το εφαλτήριο ώστε η ανάπτυξη στην περιοχή να αποκτήσει νέα κατεύθυνση: ήπια τουριστική ανάπτυξη, αναψυχή, οικολογικές δραστηριότητες.

Άλλωστε, το παράδειγμα το έχουμε δίπλα μας, η λίμνη Πλαστήρα. Πως ήταν η περιοχή πριν και πως έγινε μετά τη λίμνη.

 

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Κ. Αγοραστός σημείωσε:

-Για το υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας έχουν επενδυθεί ήδη πάνω από 533 εκατομμύρια ευρώ σε σημερινές τιμές. Σ’ αυτή τη φάση που είναι το έργο, υπάρχουν δύο επιλογές: είτε να το συνεχίσεις και να το ολοκληρώσεις είτε να προχωρήσεις σε αποκατάσταση του τοπίου χάνοντας τα 533 εκατ. ευρώ και πληρώνοντας και άλλα από πάνω είτε. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί. Σωστά, συνεπώς, συνεχίζεται, εξέλιξη με την οποία, άλλωστε, συμφωνεί το 99,99% των κατοίκων.

-Για την ασφάλεια του οικισμού, προβλέπεται να εγκατασταθεί το πιο σύγχρονο σύστημα στη χώρα με οπτικές ίνες στο έδαφος για τη συστηματική παρακολούθηση των όποιων γεωλογικών φαινομένων και την έγκαιρη προειδοποίηση σε περίπτωση που αυτό χρειαστεί.

-Το νερό είναι το πολυτιμότερο αγαθό, είναι το blue chip της εποχής που έρχεται. Δεν υπάρχει σήμερα η πολυτέλεια να λέμε σήμερα «το νερό είναι δικό μου ή δικό σου», το νερό δεν είναι κανενός, είναι όλων των ανθρώπων.

Γιατί κατά μήκος του Αχελώου να υπάρχουν υδροηλεκτρικά εργοστάσια, όπως στο Καστράκι, στα Κρεμαστά και στο Στράτο και να μην υπάρχουν στο τμήμα του που διέρχεται από τη Θεσσαλία; Γιατί να μην γίνει, για παράδειγμα, άλλο ένα υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στη Συκιά προς όφελος της ΔΕΗ, του περιβάλλοντος και της εθνικής οικονομίας και της τοπικής κοινωνίας;

-Δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ο όρος «εκτροπή του Αχελώου». Στο σχέδιο διαχείρισης υδάτινων πόρων προβλέπεται η μεταφορά μιας ποσότητας 250 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού ετησίως. Η Θεσσαλία είναι σήμερα το πλέον ελλειμματικό διαμέρισμα σε νερό. Άλλες περιφέρειες πλημμυρίζουν και η Θεσσαλία ερημοποιείται.

Η μεταφορά νερού από τον Αχελώο δεν είναι θέμα που αφορά δυο περιφέρειες, είναι ζήτημα εθνικής σημασίας καθώς αν έχει πρόβλημα μία περιφέρεια, έχει πρόβλημα όλη η χώρα. Είναι θέμα που αφορά την παραγωγή, που αφορά την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας.

Μέχρι τώρα για τα έργα μεταφοράς νερού από τον Αχελώο έχουν επενδυθεί πάνω από 780 εκατομμύρια ευρώ. Δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Ωστόσο, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος καταρρεύσεων στη σήραγγα της Δρακότρυπας καθώς στα 12 από τα 17 χιλιόμετρα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες επένδυσής της και δεν γίνεται συντήρηση τα τελευταία χρόνια».

 
Συνέντευξη του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα στο ΑΠΕ
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Κυριακή, 30 Ιούλιος 2017 16:11

Συνέντευξη του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα στο ΑΠΕ

 

w30-9323728-20075317440700

 

Εγκληματικό λάθος να αφαιρέσει η ΕΕ πόρους και δυνάμεις από την Ελλάδα στο προσφυγικό

 

Την ανησυχία μήπως η Ευρωπαϊκή Ένωση «προβεί σε άστοχες ενέργειες» και αφαιρέσει κονδύλια και προσωπικό από την Ελλάδα προκειμένου να υποστηρίξει την Ιταλία στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης εκφράζει, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

 

Μια τέτοια ενέργεια θα ήταν «εγκληματικό λάθος» και υπάρχει ο κίνδυνος «να καταστρέψουμε ό,τι καλό κάναμε στο δρόμο του Αιγαίου χωρίς να κλείσουμε το δρόμο της Λιβύης», λέει ο κ. Μουζάλας και διευκρινίζει ότι, μπορεί η κατάσταση στην Ελλάδα να καλυτερεύει στη διαχείριση του προσφυγικού, αλλά «αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε σε μια κανονικότητα».

 

Στην εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής μιλάει για τα υπό κατάρτιση προγράμματα ένταξης των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία, με καταγραφή των δεξιοτήτων τους, εκπαίδευση και έμφαση στην εργασία σε συνεργασία με τους κοινωνικούς φορείς της χώρας.

 

Επίσης, περιγράφει τη μετάβαση της υγειονομικής περίθαλψης προσφύγων και μεταναστών στα νησιά από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις στο κράτος και ανακοινώνει επίσημα τη μεταφορά των υπηρεσιών του υπουργείου στο κτίριο Κεράνη και τη δημιουργία συμβουλίου που θα χαράσσει στρατηγικές με τη συμμετοχή εκπροσώπων άλλων υπουργείων.

 

Επιπλέον, κάνει λόγο για αύξηση του αριθμού των οικογενειακών επανενώσεων στη Γερμανία, ζητάει τη διεύρυνση του προγράμματος μετεγκατάστασης για τους Αφγανούς και όλα τα ασυνόδευτα παιδιά, ενώ διαψεύδει τις καταγγελίες ΜΚΟ για πίεση από την πλευρά της Ευρώπης ώστε να περιοριστούν τα κριτήρια ευαλωτότητας για τους αιτούντες άσυλο.

 

Τέλος, δηλώνει την αντίθεσή του στις παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων, ενώ αναφερόμενος στη Μόρια τονίζει «είναι σαφές ότι είμαστε αντίθετοι στην αστυνομική βία χωρίς λόγο», ωστόσο αναρωτιέται αν τα συγκεκριμένα επεισόδια θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν χωρίς καταστολή. «Χρειάζεται και η καταστολή με απόλυτα νόμιμο τρόπο και χωρίς καταχρήσεις», λέει χαρακτηριστικά.

 

Ακολουθεί η πλήρης συνέντευξη του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, στη Μαρία Κουζινοπούλου και το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

 

Ερ.: Ο γενικός εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου απέρριψε τις προσφυγές Ουγγαρίας και Σλοβακίας για μη υποχρεωτική μετεγκατάσταση και η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι συνεχίζονται οι διαδικασίες επί παραβάσει για τις χώρες που δεν συμμορφώνονται. Πώς σχολιάζετε τις παραπάνω εξελίξεις;
Απ.: Είναι πολύ θετικό το ότι η Επιτροπή αποφάσισε να προβεί σε κυρώσεις και ότι το δικαστήριο πήρε θέση υπέρ της και ενάντια στις χώρες που σαμπόταραν την απόφασή της για μετεγκατάσταση. Λυπάμαι όμως πάρα πολύ. Η Ενωμένη Ευρώπη δεν πρέπει να στηρίζεται σε κυρώσεις. Πρέπει να στηρίζεται σε μία κοινή θέληση μοιράσματος των προβλημάτων.

 

Ερ.: Η πρόσφατη έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάνει λόγο για αύξηση του ρυθμού της μετεγκατάστασης από την Ελλάδα. Οι μετεγκαταστάσεις αυξάνονται, οι ροές είναι σταθερά χαμηλές. Επιστρέφουμε σε μια κανονικότητα ως προς την προσφυγική κρίση;
Απ.: Τα πράγματα στην ενδοχώρα είναι υπό έλεγχο, αλλά τα πράγματα στα νησιά δεν είναι καλά. Εξακολουθούμε να έχουμε πολλές δυσκολίες. Το ότι είμαστε πολύ καλύτερα (και εγώ πιστεύω ότι τους επόμενους μήνες, εφόσον η Συμφωνία Ευρώπης- Τουρκίας συνεχίσει, τα πράγματα θα καλυτερέψουν κι άλλο) δεν σημαίνει ότι είμαστε σε μια κανονικότητα.
Επιτρέψτε μου μάλιστα να εκφράσω και ένα φόβο που έχω μήπως η Ευρωπαϊκή Ένωση προβεί σε άστοχες ενέργειες. Ήδη έχει λεχθεί σε Συμβούλιο υπουργών, έχουμε πληροφορίες από θεσμούς της Ευρώπης, όπως ο EASO και η Frontex, ότι υπάρχει μια τάση να αφαιρεθούν πόροι και δυνάμεις από το πέρασμα του Αιγαίου, δηλαδή την Ελλάδα, για να δοθούν στην Ιταλία, η οποία βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση τώρα, έχοντας να αντιμετωπίσει τη ροή από τη Λιβύη. Αυτό που είπαμε στο Συμβούλιο υπουργών στο Ταλίν είναι ότι δεν θα υπήρχε πιο εγκληματικό λάθος από το να αφαιρέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση πόρους και δυνάμεις από τη στήριξη που έδωσε στην Ελλάδα για το πέρασμα του Αιγαίου και να τους μεταφέρει στην Ιταλία. Διότι μπορεί να καταστρέψουμε ό,τι καλό κάναμε στο δρόμο του Αιγαίου χωρίς να κλείσουμε το δρόμο της Λιβύης και να ξαναγυρίσουμε σε παλιές εποχές. Θα πρέπει παράλληλα τα δύο συστήματα να δουλέψουν. Θα πρέπει να βρεθούν καινούριοι πόροι για την Ιταλία, η οποία δοκιμάζεται.

 

Ερ.: Από το πρόγραμμα μετεγκατάστασης συνεχίζουν να εξαιρούνται ομάδες πληθυσμού, όπως οι Αφγανοί. Υπάρχουν περιθώρια για τη διεύρυνσή του;
Απ.: Η διαδικασία της μετεγκατάστασης ήταν και είναι μια πολύ σωστή απόφαση. Κατά την άποψή μας κακώς έχει περιοριστεί σε ανθρώπους οι οποίοι έχουν προσφυγικό προφίλ πάνω από 75%. Εμείς πολύ καιρό τώρα, αλλά το τελευταίο διάστημα με μεγάλη επιμονή, και οι Ιταλοί συμφωνούν με αυτό, προτείνουμε η μετεγκατάσταση στην Ευρώπη να διευρυνθεί και να συμπεριλάβει και πρόσφυγες με χαμηλότερο προσφυγικό προφίλ. Για παράδειγμα, οι Αφγανοί έχουν 60-70% προσφυγικό προφίλ. Ζητάμε να μπορεί να γίνει μετεγκατάσταση και στους Αφγανούς που βρέθηκαν στη χώρα μας πριν από τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Το ίδιο ζητάμε και για τα ασυνόδευτα ανήλικα, που ήρθαν στη χώρα μας πριν από τη Συμφωνία, να τους δοθεί η δυνατότητα μετεγκατάστασης στην Ευρώπη ανεξάρτητα από γεωγραφική καταγωγή και από προσφυγικό προφίλ. Και τα δύο θέματα τα έχουμε θέσει επανειλημμένα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα θέτουμε κάθε φορά. Δεν έχουμε λάβει ευνοϊκή απάντηση, επιμένουμε και προσπαθούμε να δημιουργήσουμε συμμαχίες πάνω σε αυτό.

 

Ερ.: Επίσης, στον τομέα της οικογενειακής επανένωσης υπάρχει ένα «αγκάθι», οι περιορισμοί που τίθενται από την πλευρά της Γερμανίας.
Απ.: Είναι λάθος αυτό. Δείτε πόσους παίρνει κάθε μήνα η Γερμανία. Όταν γίνεται μια μετεγκατάσταση ή μια οικογενειακή επανένωση, υπάρχουν αυστηρές νομικές ρήτρες και υπάρχουν και εγγενείς δυσκολίες. Υπάρχουν μήνες που είχε χαμηλώσει ο ρυθμός που η Γερμανία έκανε οικογενειακές επανενώσεις. Αυξάνεται πάλι. Σας φαίνεται χαμηλό το ότι μέσα σε ένα χρόνο έγιναν 6.500 οικογενειακές επανενώσεις; Είναι ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά. Θα έπρεπε ή θα μπορούσαν να έχουν γίνει 10.000; Δεν είναι απίθανο. Και οι δικές μας υπηρεσίες έχουν αδυναμίες και οι δικές τους υπηρεσίες έχουν αδυναμίες. Αυτό το οποίο είναι σημαντικό για τον πρόσφυγα, τον μετανάστη, είναι όχι το να καταγγέλλει κανείς το ένα ή το άλλο κράτος, αλλά να μεσολαβεί, ώστε να κρατιέται αδιατάρακτη η ροή και η αλυσίδα με την οποία θα γίνουν οι οικογενειακές επανενώσεις. Πιστέψτε με, αν κάποιος έχει τη βούληση να σταματήσει τις οικογενειακές επανενώσεις μπορεί να βρει δεκάδες ψεύτικους νομικούς λόγους και να το κάνει. Εμείς δεν είχαμε κανένα τέτοιο κρούσμα.

 

Ερ.: Την ίδια ώρα, ΜΚΟ καταγγέλλουν ότι η Ευρώπη σάς πιέζει να περιορίσετε τα κριτήρια ευαλωτότητας για να μειώσετε τον αριθμό όσων δικαιούνται προστασία. Ισχύει αυτό;
Απ. : Δεν υπάρχει τίποτα πιο αναληθές από αυτό και θα πρέπει κανείς να αναζητήσει τι κρύβεται πίσω από αυτή τη φήμη που διαδίδεται συνέχεια. Να σας πω ότι έχουμε ένα τεράστιο ποσοστό ευάλωτων, το τεράστιο δεν το κρίνω αν είναι πολύ ή λίγο. Το ποσοστό ανέρχεται περίπου στο 50%. Ουδέποτε προβάλαμε μια πολιτική διαφωνία σε αυτό. Η άποψή μας, η άποψη της ΕΕ και η άποψη του διεθνούς δικαίου είναι ότι η ευαλωτότητα είναι μια πολύ συγκεκριμένη κατάσταση, η οποία περιγράφεται με ιατρικούς, ψυχιατρικούς και κοινωνικούς όρους και οφείλουμε να την αποδώσουμε σε όποιον την έχει. Καταρτίζουμε πρωτόκολλα ευαλωτότητας επιστημονικά και με τη σύμφωνη γνώμη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

 

Ερ.: Περνάμε σε ένα στάδιο όπου η διαχείριση του προσφυγικού θα γίνεται αποκλειστικά από το κράτος;
Απ.: Αυτό είναι μία πλευρά του σχεδίου. Το σχέδιο που εκπονήσαμε και μας βοήθησαν πολύ οι κκ Στυλιανίδης και Αβραμόπουλος, είναι μια τεράστια ποιοτική αλλαγή στην αντιμετώπιση που είχαμε μέχρι τώρα του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος. Λειτουργίες που πριν δίνονταν σε μη κυβερνητικές οργανώσεις και θεσμικές οργανώσεις περνάνε στο κράτος, για παράδειγμα η υγειονομική περίθαλψη και η κρίση της ευαλωτότητας στα νησιά θα γίνονται πλέον από το υπουργείο Υγείας. Στην ενδοχώρα δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι να κάνουμε αυτό το πράγμα. Επομένως, με βάση το σχεδιασμό μας, στην ενδοχώρα θα παραμείνουν ΜΚΟ να παρέχουν υπηρεσίες μέσα στα καμπ. Προσέξτε όμως, αυτή τη φορά θέλουμε να έχουμε σαφές περίγραμμα. Είμαστε σε συνεννόηση με τη Διεύθυνση Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Επιτροπής (DG ECHO) και τις ΜΚΟ και ετοιμάζουμε συμβάσεις και πρωτόκολλα, όπου, όταν λέμε ότι θα παρέχεται ιατρική φροντίδα στον Ελαιώνα, το Σκαραμαγκά, τα Διαβατά, θα είναι το ίδιο πράγμα και σαφώς περιγεγραμμένο.

 

Εδώ θέλω να προσθέσω ότι λέγονται πάρα πολλά για τις ΜΚΟ. Εγώ θα σας επαναλάβω τη θέση μου, που είναι ότι χωρίς τις ΜΚΟ και κυρίως χωρίς τις θεσμικές οργανώσεις, δηλαδή την Ύπατη Αρμοστεία και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, δεν θα μπορούσαμε να τα βγάλουμε πέρα. Μας βοήθησαν πάρα πολύ. Αυτό βέβαια δεν αναιρεί τα λάθη και τις δυσκολίες στη συνεργασία Πολιτείας και οργανώσεων.

 

Ερ.: Ποιες είναι οι ενέργειες που κάνει το υπουργείο στον τομέα της ένταξης των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία;
Απ.: Εδώ και τέσσερις μήνες προχωράμε στο νέο μας σχεδιασμό, ο οποίος έχει δύο ποιοτικά χαρακτηριστικά, που προκαλούν τεράστιες αλλαγές και διευκολύνουν την ένταξη. Το ένα είναι ότι σταματάμε το συσσίτιο και δίνουμε στους ανθρώπους μετρητά και το δεύτερο ότι περνάμε από τα καμπ στα διαμερίσματα. Τώρα που είμαστε λίγο καλύτερα και μπορούμε να ελέγξουμε τα πράγματα, ξεκινάμε τα προγράμματα ένταξης. Έχουμε δύο βασικούς στόχους, οι οποίοι θέλουμε να γίνουν μαζικά και είμαστε σε συνεννόηση με τα υπουργεία Παιδείας, Εργασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Υγείας. Ο πρώτος είναι να μάθουν ελληνικά, αγγλικά, δικαιώματα και υποχρεώσεις. Ετοιμάζουμε ένα τεράστιο πρόγραμμα με το υπουργείο Παιδείας. Ο δεύτερος είναι η εργασία. Στρεφόμαστε με σκέψεις προς τη γεωργία, σκοπεύουμε να κάνουμε μία καταγραφή μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου των δεξιοτήτων όλων των μεταναστών, ώστε να δούμε τι θα κάνουμε. Θα αξιοποιήσουμε και τους κοινωνικούς φορείς. Είμαστε σε επαφή με την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή Ελλάδας και σκοπεύουμε τον Σεπτέμβριο να αρχίσουμε συνεργασία με ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΣΕΕ, συνδικάτα, Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων, βιοτέχνες, ώστε να προκύψουν προγράμματα που θα πρέπει να παράγουν αποτέλεσμα για χιλιάδες ανθρώπους. Είναι δύσκολο.
Θα ήθελα να υπενθυμίσω, βέβαια, ότι μία παγκόσμια πρωτοτυπία στην ένταξη ήταν το γεγονός ότι, συγχρόνως με τη διάλυση της Ειδομένης, πριν ακόμα εκκενωθεί το Ελληνικό, από τα τότε κακά καμπ, τα παιδιά ξεκίνησαν να πηγαίνουν σχολείο, ήταν εμβολιασμένα, και επίσης γίνονταν μαθήματα γλωσσών και δραστηριότητες για ενήλικες και ανήλικους.

 

Ερ.: Σε ποια φάση βρίσκεται η συγκρότηση του νέου υπουργείου;
Απ.: Έχει καταρτιστεί το οργανόγραμμα. Όμως, η συγκρότηση ενός υπουργείου παίρνει χρόνο. Το υπουργείο δεν θα χρειαστεί λιγότερο από ένα χρόνο για να είναι έτοιμο, λειτουργικό. Αυτή τη στιγμή οι υπηρεσίες είναι διασπασμένες σε πάρα πολλά κτίρια. Έχουμε εξασφαλίσει ένα εξαιρετικό κτίριο στου Κεράνη για τη μεταφορά του υπουργείου.

 

Ερ.: Ανακοινώθηκε όμως και μια νέα γενική γραμματεία για τους παράτυπους μετανάστες, η οποία εντάχθηκε όχι στο δικό σας υπουργείο, αλλά στο υπουργείο Εσωτερικών.
Απ.: Αυτό είναι κάτι για το οποίο η Αστυνομία δικαίως έχει ένα μεγάλο κομμάτι. Επομένως, δεν υπάρχει σύγκρουση. Αντίθετα εμείς στο οργανόγραμμά μας προβλέπουμε τη σύσταση ενός think tank, ενός συμβουλίου στο οποίο θα συμμετέχουν σύνδεσμοι από άλλα εμπλεκόμενα υπουργεία (liaison officers), όλοι οι διευθυντές του υπουργείου και όποιος χρειάζεται κάθε φορά, και το οποίο σε τακτική βάση θα χαράσσει στρατηγικές.

 

Ερ.: Πώς σχολιάζετε τις καταγγελίες που ήρθαν στο φως για την αστυνομική βία που υπέστησαν πρόσφυγες και μετανάστες στη Μόρια;
Απ.: Η αστυνομική βία είναι κάτι για το οποίο θα απαντήσει η Αστυνομία. Είναι σαφές ότι είμαστε αντίθετοι στην αστυνομική βία χωρίς λόγο. Βέβαια, θα ήταν ενδιαφέρον να ρωτήσει κανείς για τη βία αυτών οι οποίοι καίνε τα καμπ. Δεν το φέρνω σε αντιδιαστολή με το άλλο, αλλά νομίζω ότι πάνε παρέα. Αν κάποιος οργανωμένα επειδή θύμωσε και επειδή έχει δίκιο να είναι θυμωμένος -και το λέω με ειλικρίνεια αυτό- πάρει ένα ματσούκι και αρχίζει να σπάει τα σπιτάκια, να βάζει φωτιές, είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί; Μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς καταστολή; Χρειάζεται και η καταστολή, αλλά πρέπει να γίνεται με απόλυτα νόμιμο τρόπο και χωρίς καταχρήσεις.

 

Ερ.: Και ποια είναι η θέση σας για τις καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις στον Έβρο;
Απ.: Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης, η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η θέση η δική μου, αλλά και η ζωή η δική μου μέχρι εδώ είναι ότι οι επαναπροωθήσεις, όπου γίνονται, αποτελούν βάρβαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Για το αν έγιναν στον Έβρο, από ό,τι ξέρω διατάσσεται έρευνα. Στον Έβρο υπήρχε μια παράδοση, που δεν ξέρω αν ήταν παράδοση κράτους, θέλω να ελπίζω ότι δεν ήταν κράτους, αλλά παρακράτους. Διερευνάται. Η απάντηση είναι μονολεκτική: Όχι. Όχι στις επαναπροωθήσεις.

http://www.amna.gr/mobile/article/175618/Egklimatiko-lathos-na-afairesei-i-EE-porous-kai-dunameis-apo-tin-Ellada-sto-prosfugiko

 

 

 

 
Σημεία από τις δηλώσεις του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη στη σημερινή συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδιος για την ανθρωπιστική βοήθεια και τη διαχείριση κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Πέμπτη, 27 Ιούλιος 2017 17:47

Σημεία από τις δηλώσεις του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη στη σημερινή συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδιος για την ανθρωπιστική βοήθεια και τη διαχείριση κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης

 AAAA7163

 

 • Αυτή τη στιγμή κάνουμε έναν πρώτο απολογισμό. Είναι 2 χρόνια που ξέσπασε η κρίση του προσφυγικού. Βέβαια για όποιους παρακολουθούν από κοντά τα πράγματα, το Νοέμβριο του 2014 στο Σύνταγμα βρέθηκαν ξαφνικά 600 Σύροι πρόσφυγες και έπρεπε να διαχειριστούμε το πρόβλημα. Και τότε διαπιστώσαμε οτι το ελληνικό κράτος ήταν ανέτοιμο. Εγώ αυτό το ήξερα, γιατί είχα χρηματίσει Συνήγορος του Πολίτη. Και από τότε το είπα οτι είμαστε ανέτοιμοι αν ο μοι γένοιτο συμβεί μια κρίση, δε θα μπορέσουμε να τη διαχειριστούμε. Η κρίση τελικά ενέσκηψε το 2015. Σήμερα, δύο χρόνια μετά, είμαστε τελικά σε θέση να κάνουμε έναν απολογισμό. Έναν θετικό απολογισμό. Υπό την προϋπόθεση - το είπε ο υπουργός κ. Μουζάλας - ότι θα κρατήσει αυτή η συμφωνία Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης, και οτι θα μπορέσουμε να έχουμε ελεγχόμενες ροές. 

 

 • Κατά τα λοιπά και εγώ τουλάχιστον με αυτή την πολιτική πορεύομαι, δε μπορούμε να μην το λάβουμε υπόψη μας, βρισκόμαστε χρόνια πολλά μπροστά σε ένα φαινόμενο μαζικής μετακίνησης πληθυσμών και προς την ΕΕ και αυτό πρέπει να το καταλάβουμε και να είμαστε προετοιμασμένοι. Έπρεπε να γίνει σταδιακά και ελεγχόμενα.

 

 • Οι πόλεις πράγματι καλούνται να διαχειριστούν το πρόβλημα, γιατί και οι πρόσφυγες στις πόλεις έρχονται. Εκεί βρίσκουν τα δίκτυα τα οποία θα χρησιμοποιήσουν για να επιβιώσουν ή για να πάνε σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Όταν το καλοκαίρι του 2015 οπότε και ξεκίνησαν να συρρέουν οι άνθρωποι από τα νησιά, άρχισαν να μένουν σε πάρκα και πλατείες. Αυτό που λέω πάντοτε, για να μπορούμε να συνεννοούμαστε με όλους και όχι μόνο με τους ανθρώπους οι οποίοι κινούνται από ανθρωπιστικά κριτήρια, είναι οτι ως δήμαρχοι καλούμαστε και το παράδειγμα να δώσουμε και να διαχειριστούμε το πρόβλημα. Ως πρωτεύουσα και το παράδειγμα θα δώσουμε και το πρόβλημα θα διαχειριστούμε. 
 • Σε όλη την προσπάθεια δυστυχώς, η ΚΕΔΕ ήταν ουσιαστικά απούσα. Αυτό πρέπει να το πούμε. Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, το μόνο που έλεγε ήταν το εύκολο : «δεν υπάρχει εθνικό σχέδιο, δεν υπάρχει εθνικό σχέδιο». Εγώ επέμενα «εάν δεν υπάρχει εθνικό σχέδιο, να αρχίσουμε να το φτιάχνουμε εμείς. Η ΚΕΔΕ, οι πόλεις. Γιατί εμείς το πληρώνουμε». Και ως δήμαρχος Αθηναίων, θα πω, οτι η πρωτεύουσα είναι η πρώτη που πληρώνει πάντοτε την έλλειψη σχεδίου. Όποιος λοιπόν πιστεύει ότι η Αθήνα δεν είναι πρωτεύουσα και οτι πρέπει να γίνει, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει, είναι να ξεκινήσει και να κάνει πράγματα και όχι να μεταθέτει τις ευθύνες. 

 

 • Ευχαριστώ τον Επίτροπο Χ. Στυλιανίδη για την σημερινή πρόσκληση για ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα στέγασης το οποίο, με πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία, διασφαλίζει από την αρχή της λειτουργίας του, αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης σε πολλές χιλιάδες ανθρώπους.
 • Για τον πολύ κρίσιμο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στη διαχείριση του προσφυγικού, για τις ευθύνες και τις πρωτοβουλίες που εκλήθησαν να να αναλάβουν οι δήμοι, έχω μιλήσει πολλές φορές.  Οι πόλεις παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση μεγάλων κρίσεων, κι αυτό φάνηκε και κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης, που κορυφώθηκε τέτοιες μέρες πριν δύο  χρόνια. Οι πόλεις έχουν την ευελιξία αλλά είναι και αναγκαίο να ανταποκριθούν γρήγορα στις προκλήσεις που απαιτούν οι συγκυρίες. Οι δήμοι παίζουν κεντρικό ρόλο αφενός για τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής και αφετέρου για την ένταξη των μεταναστών. Βεβαίως οι δήμοι δεν έχουν μόνο ευθύνες - πρέπει να ενισχύονται και με τους απαραίτητους πόρους για να μπορούν να δράσουν αποτελεσματικά.
 • Στην Αθήνα - αποφασίσαμε εξαρχής να λειτουργήσουμε παραδειγματικά, ως οφείλει ο πρώτος Δήμος της χώρας. Αποκτήσαμε πολύτιμη εμπειρία, χάρη και στην πολύμηνη πλέον λειτουργία του προγράμματος, αλλά και μέσω του Κέντρου Συντονισμού που έχουμε δημιουργήσει για τον καλύτερο συντονισμό των φορέων που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό. Έχουμε λοιπόν και τη βούληση και τις γνώσεις  για ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών με τους άλλους δήμους αλλά και για τη δημιουργία συνεργειών που θα ενισχύσουν την αποτελεσματικότητά μας.
 • Μετά τη διάθεση χώρου τον Αύγουστο του 2015 για τη δημιουργία δομής φιλοξενίας στον Ελαιώνα, ήμασταν ο πρώτος δήμος που συμμετείχε και υλοποίησε «Το πρόγραμμα στέγασης για αιτούντες άσυλο», ξεκινώντας τον Μάρτιο του 2016 με 200 διαμερίσματα, τα οποία σταδιακά αυξήθηκαν σε 280. Σήμερα έχουν δημιουργηθεί συνολικά 1.840 θέσεις στέγασης προσφύγων (μαζί με την δομή Welcommon
 • Η διανομή έγινε βάσει σχεδίου, που προέβλεπε τα διαμερίσματα και οι δομές φιλοξενίας να βρίσκονται διανεμημένα σε ολόκληρη την επικράτεια του δήμου Αθηναίων και σε όμορους δήμους, στους οποίους απευθυνθήκαμε. Αρχικά η εύρεση διαμερισμάτων δεν ήταν εύκολη υπόθεση,  καθώς προσπαθούσαμε  να αποφύγουμε την υπερσυγκέντρωση ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων σε περιοχές της Αθήνας, όπου υπήρχε ήδη μεγάλη παρουσία μεταναστών και προσφύγων. Θέλαμε να είναι ειρηνική η συνύπαρξη προσφύγων και πολιτών, και να μην διαταραχτεί η καθημερινότητα.
 • Από την αρχή συμμετείχαν στο πρόγραμμα οι δήμοι Αγ. Δημητρίου, Ταύρου, Ζωγράφου και Νέας Σμύρνης, ενώ στην πορεία ήρθε σε επαφή μαζί μας και ο Δήμος Βύρωνα που επίσης εντάχθηκε στο πρόγραμμα.
 • Παρακολουθούσαμε στενά την εξέλιξη του προγράμματος για ενδεχόμενες βελτιώσεις. Από την 1η Νοεμβρίου και μετά, τα κριτήρια για την ενοικίαση χώρων φιλοξενίας ενισχύθηκαν. Επιδιώκοντας ακόμη μεγαλύτερη αποκέντρωση, ο δήμος Αθηναίων προχώρησε στην εξαίρεση περιοχών, ώστε να μην επιβαρυνθούν επιπλέον-  όπως έγινε με την 1η και την 6η δημοτική κοινότητα.  Η συνθήκη αυτή αφορά όλα τα προγράμματα φιλοξενίας προσφύγων που διαχειρίζεται η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στην Αθήνα  και που υλοποιούνται από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.
 • Μέχρι σήμερα έχουν στεγαστεί στα διαμερίσματα του δήμου της Αθήνας 3.257 ωφελούμενοι. Έχουν ήδη μετεγκατασταθεί σε άλλες χώρες της ΕΕ 1.468 άτομα, που αντιστοιχεί περίπου σε 45%  του συνόλου των ωφελούμενων.Αυτήν την περίοδο διαμένουν στα διαμερίσματα 1.616 αιτούντες άσυλο και αναγνωρισμένοι πρόσφυγες.
 • Σημαντικό ρόλο για την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος- χωρίς προηγούμενο για τα δεδομένα του Δήμου- έπαιξε η εσωτερική οργάνωση. Η ομάδα του δήμου Αθηναίων, αποτελούμενη από νέους επαγγελματίες που προσλήφθηκαν μέσα από ανοιχτές δημόσιες συνεντεύξεις, έχει λειτουργήσει με επαγγελματισμό και ευελιξία σε έναν χώρο που μέχρι πρόσφατα αποτελούσε αχαρτογράφητα νερά για τα ελληνικά δεδομένα. Για κάθε ενοικιαζόμενο διαμέρισμα, όπου στεγάζονται ωφελούμενοι, υπάρχει μια τριμελής ομάδα, που αποτελείται από έναν διαχειριστή διαμερίσματος, έναν κοινωνικό λειτουργό και έναν διερμηνέα. Η ομάδα αυτή είναι υπεύθυνη για όλα τα θέματα που αφορούν τον εξοπλισμό και την ενοικίαση των διαμερισμάτων, τις ανάγκες των ωφελούμενων αλλά και τον διάλογο με τους κατοίκους της πολυκατοικίας.
 • Παράλληλα γίνεται και σημαντική δουλειά σε επίπεδο γειτονιάς. Βεβαίως και αντιμετωπίσαμε μεμονωμένα περιστατικά - διαφωνίες γειτόνων, κρούσματα ξενοφοβίας αλλά και εντάσεις μεταξύ των ωφελουμένων, ή απροθυμία συνεργασίας με το προσωπικό του προγράμματος. Εντέλει όμως αντιμετωπίσθηκαν με επιτυχία και δίχως να διαταραχθεί μεσοπρόθεσμα η συνύπαρξη.
 • Σε άλλες παραμέτρους του προγράμματος: Στους ωφελούμενους παρέχονται εισιτήρια για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και κάρτες ανάληψης μετρητών για την κάλυψη των αναγκών τους. Οι κοινωνικοί λειτουργοί συνοδεύουν τους ωφελούμενους σε διάφορες κοινωνικές υπηρεσίες, κυρίως για την κάλυψη ιατρικών αναγκών.
 • Οι ιατρικές ανάγκες των ωφελουμένων είναι πολλές, έτσι στο πλαίσιο του προγράμματος ζητήσαμε από την Ύπατη Αρμοστεία να προχωρήσουμε και στην πρόσληψη 10 γιατρών σε 2 δημοτικά ιατρεία του Δήμου, όπου παρείχαν ιατρική περίθαλψη στους πρόσφυγες και ιατρικά πιστοποιητικά. Δυστυχώς οι περικοπές οδηγούν στη σταδιακή κατάργηση αυτής της υπηρεσίας και σήμερα εργάζονται στο πρόγραμμα 5 γιατροί στο δημοτικό ιατρείο Πετραλώνων. Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η ιατρική περίθαλψη των ωφελουμένων καθώς πρόκειται για πολύ ευάλωτες περιπτώσεις.
 • Το φθινόπωρο του 2016 ενσωματώσαμε στο πρόγραμμα και τη δομή Welcommon, μια παλιά κλινική που μετατράπηκε σε ξενώνα φιλοξενίας, όπου διαμένουν σήμερα 151 αιτούντες άσυλο σε συνεργασία με την κοινωνική επιχείρηση «Άνεμος Ανανέωσης».
 • Με πρωτοβουλία της ομάδας υλοποίησης του έργου και με εθελοντές, πραγματοποιούνται μια σειρά από δράσεις για τους ωφελούμενους, όπως μαθήματα ελληνικών και αγγλικών, ξεναγήσεις στην πόλη, εκπαιδευτικά προγράμματα, επισκέψεις σε μουσεία, κ.α.  Οι δράσεις αυτές υλοποιούνται χωρίς επιπλέον πόρους.
 • Παράλληλα, εδώ και μερικούς μήνες λειτουργούν ομάδες εργασίας που ασχολούνται με την εργασιακή ένταξη, την προστασία, την εκπαίδευση, την αναζήτηση χορηγιών, τις παραπομπές, τη διαχείριση ψυχιατρικών περιστατικών και την αντιμετώπιση της παραβατικής συμπεριφοράς.  οη Η ομάδα του Δήμου Αθηναίων είναι σε πλήρη ετοιμότητα για να υποστηρίξει την κοινωνική ένταξη των ωφελουμένων.
 • Καθώς το πρόγραμμα στεγάζει πλέον και αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα, είναι σημαντικό να πλαισιωθεί και από δράσεις ένταξης. Πρόκειται για έναν πολύ ευάλωτο πληθυσμό, που είναι σε αδράνεια εδώ και πολλούς μήνες- μερικοί ίσως και χρόνια- και που πρέπει σταδιακά να ενεργοποιηθεί και να ενταχθεί στην ελληνική κοινωνία.

 

 

 • Το «Πρόγραμμα στέγασης για αιτούντες άσυλο» της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, δεν διασφαλίζει μόνον αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στους πρόσφυγες που έχουν ταξιδέψει υπό άθλιες συνθήκες για να φτάσουν στη χώρα μας, αλλά έχειπολλαπλά οφέλη και για την τοπική οικονομία.

 

 • Συγκεκριμένα:
 • Δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Έχουν προσληφθεί 94 επαγγελματίες πολλαπλών ειδικοτήτων, ενώ η στελέχωση του έργου θα συνεχίζεται όσο μεγαλώνουν οι ανάγκες του.
 • Ενισχύει την αγορά ακινήτων. Δίνει την ευκαιρία σε ιδιοκτήτες διαμερισμάτων να τα μισθώσουν, με την προπληρωμήόλων των ενοικίων. Αποτελεί μία ασπίδα προστασίας, σε μία περίοδο κατά την οποία, η μη καταβολή ενοικίων αποτελεί το σύνηθες.
 • Καλύπτει όλους τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ και τα κοινόχρηστα. Φέρνει και διασφαλίζει επιπλέον δημόσια έσοδα.
 • Επίσης, ενισχύεται σημαντικά η τοπική αγορά, καθώς οι ωφελούμενοι πρόσφυγες του προγράμματος, λαμβάνουν οικονομική βοήθεια μέσω καρτών για την κάλυψη των αναγκών τους, για σίτιση και αγαθά πρώτης ανάγκης. Η σημασία της ενίσχυσης είναι πολλαπλασιαστική, εάν αναλογιστούμε ότι διαμερίσματα του προγράμματος φιλοξενούνται και σε περιοχές που έχουν επιβαρυνθεί σοβαρά με την οικονομική κρίση.

 

 • Κλείνοντας, θα ήθελα να επισημάνω για άλλη μια φορά την επιτυχία του προγράμματος προσωρινής στέγασης προσφύγων, τόσο σε επίπεδο διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης, όσο σε επίπεδο κοινωνικής συνοχής.
 • Όλοι θυμόμαστε πως το προσφυγικό έθεσε το ζήτημα της αλληλεγγύης μεταξύ πόλεων- σε πανελλαδικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο. Στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, πολλοί στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, με τα μέσα που διέθεταν αλλά και με την συμμετοχή και κινητοποίηση των πολιτών. Είδαμε όμως και πολλά περιστατικά ξενοφοβίας καθώς και ανθρώπους να κλείνουν τα μάτια μπροστά στο πρόβλημα.
 • Η πρωτοβουλία της Αθήνας, για τη δημιουργία των «Πόλεων Αλληλεγγύης» βρήκε ανταπόκριση και σε άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις, όπως το Άμστερνταμ και τη Βαρκελώνη, με τις οποίες συνεργαζόμαστε στενά από την αρχή αυτής της κρίσης.
 • Είναι σημαντικός ο επιμερισμός της ευθύνης και η συμβολή όλων των Δήμων σε αυτή την προσπάθεια, καθώς και στο ευαίσθητο θέμα της κοινωνικής ένταξης των προσφύγων.
 • Τέλος, βλέπουμε θετικά το σχέδιο μεταφοράς και συνέχισης του προγράμματος στέγασης από τους δήμους στο τέλος του 2018. Είναι όμως απαραίτητο να γίνει βάσει ολοκληρωμένης προσέγγισης σε εθνικό επίπεδο και με τη διάθεση των απαραίτητων πόρων, διότι εάν δημιουργηθεί χρονικό ή οικονομικό κενό στην υλοποίηση του προγράμματος θα δημιουργηθούν πολύ περισσότερα προβλήματα από αυτά που θέλει να επιλύσει.
 
ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΑΙΑΣ-ΧΟΡΤΙΑΤΗ Ιγνάτιος Καϊτεζίδης: Υλοποιούμε ένα ιστορικό έργο βελτίωσης της ποιότητας της ζωής των πολιτών και αναβάθμισης του περιβάλλοντος. Χορτιάτης και Ασβεστοχώρι αποκτούν σύγχρονο δίκτυο αποχέτευσης
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Πέμπτη, 27 Ιούλιος 2017 17:13

ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΑΙΑΣ-ΧΟΡΤΙΑΤΗ

Ιγνάτιος Καϊτεζίδης: Υλοποιούμε ένα ιστορικό έργο βελτίωσης της ποιότητας της ζωής των πολιτών και αναβάθμισης του περιβάλλοντος. Χορτιάτης και Ασβεστοχώρι αποκτούν σύγχρονο δίκτυο αποχέτευσης

 MG 2248

Ένα μεγάλο έργο που βελτιώνει την καθημερινότητα των πολιτών της δημοτικής ενότητας του Χορτιάτη και αποτελούσε για πολλά χρόνια αίτημα του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη μπαίνει σε ράγες υλοποίησης. Ο λόγος για το δίκτυο αποχέτευσης των οικισμών Χορτιάτη και Ασβεστοχωρίου, που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και με το οποίο αναβαθμίζεται το φυσικό περιβάλλον και η ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ταμείο Συνοχής), έχει προϋπολογισμό 9 εκατομμυρίων ευρώ, φορέα διαχείρισης την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και φορέα υλοποίησης τον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη.
Τα καλά νέα ανακοινώθηκαν κατά την συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την Τρίτη το πρωί στην έδρα της Περιφέρειας, όπου ο περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ανακοίνωσε την ένταξη στο ΕΣΠΑ αποχετευτικών έργων σε 10 δήμους της κεντρικής Μακεδονίας. Ανάμεσά τους και το αποχετευτικό δίκτυο του πρώην δήμου Χορτιάτη που «τρέχει» ήδη για την υλοποίησή του.

«Με τα έργα αυτά αναβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων, βελτιώνονται οι υγειονομικές συνθήκες και η προστασία της δημόσιας υγείας,
διατηρείται και προστατεύεται το φυσικό περιβάλλον,
εξοικονομείται και αξιοποιείται μέσω της ανακύκλωσης των επεξεργασμένων λυμάτων, ένας πολύ σημαντικός φυσικός πόρος, όπως είναι το νερό, ενώ δίνεται ώθηση στην οικονομία και τον τουρισμό», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

«Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο βελτίωσης της ποιότητας της ζωής των πολιτών και αναβάθμισης του περιβάλλοντος. Αποτελεί μια δικαίωση για το δήμο μας που για χρόνια έδινε τη μάχη γι΄ αυτό το έργο. Με την ολοκλήρωσή του και με δεδομένο ότι και το Φίλυρο έχει συνδεθεί με το δίκτυο της ΕΥΑΘ όλος ο δήμος θα διαθέτει αποχετευτικό δίκτυο», σημείωσε στην παρέμβασή του ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. Μάλιστα ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη κεντρικής Μακεδονίας για την άψογη συνεργασία, καθώς και τις υπηρεσίες της περιφέρειας, τη Διαχειριστική Αρχή και την προϊσταμένη της Λίλα Ωραιοπούλου, αλλά και τον πρώην δήμαρχο Χορτιάτη Μιχάλη Γεράνη, που οραματίστηκε το έργο και ξεκίνησε τις σχετικές μελέτες.

«Στο έργο, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο σε 2 ½ χρόνια, προβλέπεται η κατασκευή εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης λυμάτων στον οικισμό του Χορτιάτη, συνολικού μήκους 8.310 μ.. Η παροχή των λυμάτων θα οδηγείται στον κεντρικό αγωγό μεταφοράς λυμάτων του οικισμού, μέσω αντλιοστασίων. Επίσης θα κατασκευασθεί εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης λυμάτων στον οικισμό του Ασβεστοχωρίου συνολικού μήκους 14.710 μ, κεντρικός συλλεκτήριος αγωγός μεταφοράς λυμάτων, δύο κεντρικά Αντλιοστάσια στον Χορτιάτη, καθώς και σύστημα αυτοποιημένου ελέγχου. Η μελέτη του ιστορικού αυτού έργου μέχρι την πλήρη ωρίμανσή του, ύψους περίπου 500.000€ χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από τον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη που πίστεψε και στήριξε από την αρχή το ιστορικό αυτό έργο και τώρα δικαιώνεται απόλυτα με την χρηματοδότηση και την έναρξη κατασκευής του» δήλωσε ο δήμαρχος Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. 

 


Σελίδα 2 από 97

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χόλιγουντ, Μαρκ Γουόλμπεργκ, ο ηθοποιός με τις υψηλότερες απολαβές στον κόσμο το 2017.
Χόλιγουντ, Μαρκ Γουόλμπεργκ, ο ηθοποιός με τις υψηλότερες απολαβές στον κόσμο το 2017.
Χόλιγουντ, Μαρκ Γουόλμπεργκ, ο ηθοποιός με τις υψηλότερες απολαβές στον κόσμο το 2017. Ο Μαρκ Γουόλμπεργκ κατέκτησε την κορυφή ...

Η Όπερα Κουν της Σαγκάης στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Η Όπερα Κουν της Σαγκάης στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Η Όπερα Κουν της Σαγκάης στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος 23 Αυγούστου 2017 Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος ...