ATTICANEWS.GR

Member Area
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Το Κολέγιο «ΔΕΛΑΣΑΛ» στην κορυφή των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2016! Συνέντευξη της πρώτης μαθήτριας Νίας Σακαγιάννη!
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Πέμπτη, 01 Σεπτέμβριος 2016 17:00

Το Κολέγιο «ΔΕΛΑΣΑΛ» στην κορυφή των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2016!

Συνέντευξη της πρώτης μαθήτριας Νίας Σακαγιάννη!

delasalle epityxontes2016

Η Διεύθυνση και όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό του Κολεγίου «ΔΕΛΑΣΑΛ» εκφράζουν θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ΄ Λυκείου, που εισήχθησαν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της χώρας μας, με ποσοστό 90% σε ΑΕΙ! Η πρώτη μαθήτρια του ΚΟΛΕΓΙΟΥ ΔΕΛΑΣΑΛ, Νία Σακαγιάννη πέρασε στην Ιατρική Σχολή και μας μιλάει για την εμπειρία της.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΝΙΑΣ ΣΑΚΑΓΙΑΝΝΗ- Απόφοιτη ΔΕΛΑΣΑΛ 2016

 1. Έλαβες τον μεγαλύτερο βαθμό μεταξύ των συμμαθητών σου στις πανελλαδικές εξετάσεις, έναν βαθμό από τους υψηλότερους πανελλαδικά και ο οποίος σε οδήγησε στην Ιατρική Θεσσαλονίκης. Πώς αισθάνεσαι για αυτή την επιτυχία και πώς πιστεύεις ότι συνέβαλε το σχολείο σου σε αυτήν;

Για μένα, στόχος δεν ήταν ο βαθμός, αλλά η συγκεκριμένη σχολή, μια σχολή υψηλών απαιτήσεων, η οποία, όμως, αποτελούσε πάντα το όνειρό μου. Πέρα από την προφανή χαρά που αισθάνθηκα μόλις έμαθα πως πέρασα, το συναίσθημα που με πλημμύρισε, κατά κύριο λόγο, ήταν η δικαίωση, τόσο για τις θυσίες της συγκεκριμένης χρονιάς όσο και για όλη την προσπάθειά μου τόσα χρόνια. Σε αυτή μου την επιτυχία συνέβαλε, αναμφισβήτητα και ποικιλοτρόπως, το σχολείο μου, το Κολέγιο «ΔΕΛΑΣΑΛ».Κατ’ αρχάς, οι καθηγητές του σχολείου, στους οποίους οφείλω ένα τεράστιο ευχαριστώ, στάθηκαν όλα αυτά τα χρόνια δίπλα μου, προσφέροντάς μου απλόχερα τις γνώσεις τους και την αστείρευτη αγάπη τους, ιδιαίτερα φέτος, που ήταν μια χρονιά δύσκολη, γεμάτη άγχος και πίεση. Επιπλέον, το Κολέγιο «ΔΕΛΑΣΑΛ» μού χάρισε πληθώρα ευκαιριών και εμπειριών, μέσα αλλά πρωτίστως έξω από τις σχολικές τάξεις, από τις εθελοντικές δράσεις έως τα διεθνή συνέδρια. Όλα αυτά λειτούργησαν καταλυτικά στη διαμόρφωση του ατόμου που είμαι σήμερα.

 1. Τι θυμάσαι από τα χρόνια σου στο σχολείο και τι είναι αυτό που σε

σημάδεψε;

Για μένα, το σχολείο μου υπήρξε κάτι πολύ παραπάνω από ένα ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα. Οι συμμαθητές μου, οι καθηγητές μου και όλο το προσωπικό αποτέλεσαν την κοινωνία μου, τα τελευταία εννέα χρόνια. Με όλους αυτούς δεθήκαμε, ταυτιστήκαμε, διαφωνήσαμε, μαλώσαμε, συνεργαστήκαμε και μεγαλώσαμε μαζί. Το πιο σημαντικό θεωρώ πως ήταν το οικογενειακό κλίμα του σχολείου, το οποίο πλέον αισθάνομαι ειλικρινά δεύτερο σπίτι μου. Δάσκαλοι, καθηγητές και μαθητές με αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή που ήρθα, στην Δ’ Δημοτικού. Έτσι, τα σχολικά μου χρόνια έχουν πλημμυρίσει από αναμνήσεις, γεμάτες χαρά, γέλιο, φιλίες και αγάπη.

 1. Ποια πιστεύεις ότι είναι τα συστατικά της επιτυχίας;

Δεν ξέρω αν υπάρχει συστατικό της επιτυχίας, αλλά ξέρω πως σίγουρα δεν είναι οι ώρες μελέτης στη Γ’ Λυκείου. Προσωπικά, πιστεύω πως η αρετές, που αποκτώνται καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής πορείας, και από το σχολείο και από την οικογένεια. Η δική μου οικογένεια με στήριξε, όσο περισσότερο μπορούσε, και εξακολουθεί να με στηρίζει. Η επιτυχία, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι συγκυρία, αλλά ένα οικοδόμημα που, για να κτιστεί, χρειάζεται χρόνο, προσπάθεια και, εν προκειμένω, διάβασμα πολλών ετών. Με αυτό ως δεδομένο, αν θα έδινα συμβουλές σε κάποιον που είναι υποψήφιος για τις Πανελλήνιες, θα του έλεγα να κοιμάται καλά, όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται, να προσέχει τον εαυτό του, να μην κάνει υπερβολές και, το σημαντικότερο από όλα, να το κάνει για τον εαυτό του, να θέσει τον δικό του στόχο και, τότε, η επιτυχία, αργά ή γρήγορα, θα ακολουθήσει.

 1. Ποια είναι τα όνειρά σου για το μέλλον;

Η εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο, για μένα, δεν είναι το τέλος ενός αγώνα, αλλά η αρχή. Από εδώ και πέρα, το επόμενο βήμα είναι να πάρω το πτυχίο μου, να ολοκληρώσω την ειδικότητά μου και να αρχίσω να προσφέρω ό,τι περισσότερο μπορώ στην επιστήμη μου, αλλά κυρίως στον άνθρωπο. Τα σχέδιά μου περιλαμβάνουν την έρευνα, τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και ό,τι άλλο προκύψει στο μέλλον.

 
Α. ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ: ΜΝΗΜΕΙΟ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Η ΔΕΘ (συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεοπτική εκπομπή «Online ΣΚΑΪ» και τη δημοσιογράφο Μαρία Αναστασοπούλου)
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Τετάρτη, 24 Αύγουστος 2016 16:48

Α. ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ: ΜΝΗΜΕΙΟ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Η ΔΕΘ

(συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεοπτική εκπομπή «Online ΣΚΑΪ» και τη δημοσιογράφο Μαρία Αναστασοπούλου)

tzitzikostas

«Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης εδώ και δύο χρόνια αποτελεί μνημείο αναξιοπιστίας για τη σημερινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με το “πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης”. Η Νέα Δημοκρατία ως Αξιωματική Αντιπολίτευση οφείλει να εμφανιστεί και θα εμφανιστεί με ένα ρεαλιστικό σχέδιο και ένα εφαρμόσιμο πρόγραμμα για τη διακυβέρνηση της χώρας» τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας σε σημερινή συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεοπτική εκπομπή «Online ΣΚΑΪ» και τη δημοσιογράφο Μαρία Αναστασοπούλου.

Ερωτώμενος σχετικά με τις αναμενόμενες εξαγγελίες τόσο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα όσο και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης της ΔΕΘ, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι «τα τελευταία χρόνια έχουμε ακούσει πολλά, όχι μόνο για τη χώρα αλλά και για τον τόπο μας, τη Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη. Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης εδώ και δύο χρόνια αποτελεί μνημείο αναξιοπιστίας για τη σημερινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με το “πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης”. Η Νέα Δημοκρατία ως Αξιωματική Αντιπολίτευση οφείλει σήμερα να εμφανιστεί και θα εμφανιστεί με ένα ρεαλιστικό σχέδιο, ένα εφαρμόσιμο πρόγραμμα, ένα γενικό πλαίσιο προτάσεων για τη διακυβέρνηση της χώρας όταν έρθουν οι εκλογές».

Σχετικά με το θεσμό της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας υπογράμμισε ότι «ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στηρίζουμε το θεσμό της ΔΕΘ ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει λάβει ένα χαρακτήρα πολύ σημαντικότερο απ’ ό,τι στο παρελθόν. Πλέον δεν πρόκειται για μία κρατικοδίαιτη έκθεση όπου συμμετέχουν μόνο περίπτερα των υπουργείων αλλά αντιθέτως έχουμε αξιόλογες εμπορικές πρωτοβουλίες. Φέτος μάλιστα θα υπάρχει πολύ ισχυρή παρουσία ξένων χωρών στη ΔΕΘ».

Στην ερώτηση της δημοσιογράφου σχετικά με την πρόσφατη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε ότι «στη Νέα Δημοκρατία, είμαστε όλοι κοντά, απέναντι στον κοινό μας στόχο που δεν είναι άλλος από το να φέρουμε στη χώρα μια καλύτερη κυβέρνηση από αυτή που υπάρχει σήμερα. Μια κυβέρνηση που θα έχει σχέδιο, ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα εφαρμόσιμο, η οποία θα εκλεγεί από τους πολίτες χωρίς να τους έχει πει πράγματα τα οποία δεν μπορεί να υλοποιήσει, όπως συμβαίνει σήμερα».

Αναφερόμενος εκτενώς στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα και τον τρόπο αντιμετώπισής τους από τη σημερινή κυβέρνηση ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας τόνισε ότι «στο προσφυγικό και στο μεταναστευτικό, η σημερινή κυβέρνηση πιάστηκε στον ύπνο, χωρίς να έχει κανένα απολύτως σχέδιο. Όταν τους λέγαμε ότι θα κλείσουν τα σύνορα, ότι θα έχουμε πρόβλημα διότι θα συγκεντρωθούν όλες οι προσφυγικές ροές στα βόρεια της χώρας μας, κάτι το οποίο έγινε, δυστυχώς κώφευαν. Τελικά τα βρήκαν και τα βρήκαμε όλοι μπροστά μας».

Επιχειρώντας να δώσει τη σημερινή εικόνα του προσφυγικού ζητήματος στην Κεντρική Μακεδονία ο κ. Τζιτζικώστας επεσήμανε ότι «εξακολουθούμε να έχουμε πάνω από το 50% του συνολικού πληθυσμού των προσφύγων και των μεταναστών ολόκληρης της χώρας. Γι’ αυτό και έχω ζητήσει από την κυβέρνηση και βλέπω ότι εσχάτως υπάρχει ένα σχέδιο για την αποσυμφόρηση της περιοχής μας. Θα πρέπει να γίνει ένας αναλογικός επιμερισμός σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα. Να γίνουν δηλαδή περισσότερα κέντρα προσφύγων και μεταναστών με μικρότερο πληθυσμό φιλοξενίας και όχι να υπάρχουν λίγα κέντρα με περισσότερους μετανάστες και πρόσφυγες, όπως συμβαίνει σήμερα. Σήμερα ζουν περίπου 30.000 πρόσφυγες και μετανάστες στην Κεντρική Μακεδονία. Έχω τη δέσμευση όμως της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού, του κυρίου Μουζάλα, ότι το επόμενο διάστημα, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, θα προχωρήσει η αποσυμφόρηση της περιοχής. Βλέπω ότι δημιουργούνται ήδη δομές, έτσι ώστε να απορροφηθεί αυτός ο πληθυσμός σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα. Είναι επικίνδυνο να υπάρχει ένας τόσο μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών βόρεια, κοντά στα σύνορα της χώρας μας».

Ο κ. Τζιτζικώστας εξέφρασε την έντονη ανησυχία του σχετικά με τις εξελίξεις στην Τουρκία και τα προβλήματα συνεργασίας με την Ε.Ε. στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος: «Με ανησυχεί ιδιαίτερα η κατάσταση σήμερα στην Τουρκία. Αν η Τουρκία αθετήσει τη δέσμευσή της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση κι ανοίξει τις πόρτες της, η Ευρώπη κινδυνεύει πάλι να πλημμυρίσει με πρόσφυγες και μετανάστες. Η ελληνική κυβέρνηση, πολύ φοβάμαι και λυπάμαι που θα το πω. παραμένει απαθής, δεν αντιδρά. Θα ήθελα να δω μια ελληνική κυβέρνηση που θα πιέζει τους Ευρωπαίους στην κατεύθυνση του αναλογικού επιμερισμού των προσφύγων σε όλη την Ευρώπη, σε όλα τα κράτη- μέλη. Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και δεν μπορεί να παίρνει το βάρος αυτού του ζητήματος μόνον η Ελλάδα. Γιατί αυτή τη στιγμή αυτό συμβαίνει».

Ο κ. Τζιτζικώστας ερωτήθηκε ακόμη σχετικά με τη συνεργασία της κυβέρνησης με την ΠΚΜ και κατά πόσο η πρώτη στηρίζει το έργο της: «Γενικά οι κυβερνήσεις στη χώρα μας δεν έχουν δείξει ότι εμπιστεύονται το θεσμό της αυτοδιοίκησης, είτε τις περιφέρειες είτε τους δήμους παρότι οι περιφέρειες και οι δήμοι είναι ο μόνος πυλώνας σταθερότητας σήμερα στη χώρα. Σκεφτείτε ότι στα έξι χρόνια που υπηρετώ την αυτοδιοίκηση έχουν αλλάξει έξι πρωθυπουργοί και ισάριθμες κυβερνήσεις. Ταυτόχρονα, οι δήμοι και οι περιφέρειες αποδεικνύουν καθημερινά ότι ξέρουν και μπορούν να κερδίζουν τη μάχη απέναντι στα καθημερινά προβλήματα. Στην Κεντρική Μακεδονία μάλιστα, έχουμε πρωτεύσει στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ για όλη την Ελλάδα και για όλη την προγραμματική περίοδο. Εκτελούμε 523 σημαντικά έργα αναβάθμισης της περιοχής μας. Παρόλα αυτά οι κυβερνήσεις δεν μας έχουν ακόμη εμπιστευτεί, όχι στο βαθμό που θα θέλαμε εμείς, αλλά στο βαθμό που θα ήταν καλό για τη χώρα. Εφόσον οι περιφέρειες μπορούσαν να λειτουργήσουν καλύτερα θα έφερναν και αποτελέσματα».

Τέλος, ο κ. Τζιτζικώστας ερωτήθηκε σχετικά με τις πιθανότητες της ΝΔ να κερδίσει τις εκλογές: «Η Νέα Δημοκρατία φυσικά και μπορεί να κερδίσει και θα κερδίσει στις επόμενες εκλογές. Αλλά το ζητούμενο, κατά την άποψή μου, δεν είναι να κερδίσει τις εκλογές απλά επειδή υπάρχει δυσαρέσκεια στον κόσμο απέναντι στη σημερινή κυβέρνηση, την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Το ζητούμενο είναι η ΝΔ να κερδίσει τις επόμενες εκλογές επειδή θα έχει καταφέρει να πείσει τους Έλληνες, με το πρόγραμμα και τις θέσεις που θα έχει, για τη θετική επιλογή τους. Εμείς λοιπόν θα πρέπει να εργαστούμε όλοι σε αυτή την κατεύθυνση. Όχι μόνο στο πώς θα κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές αλλά στο πόσο έτοιμοι θα είμαστε όταν έρθουν οι εκλογές αυτές να κυβερνήσουμε αποτελεσματικά τη χώρα την επόμενη ημέρα».

 
Συνεντευξεις του Βουλευτη Επικρατειας Β. Οικονομου στην Ημερησια και τον Ελευθερο Τυπο
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Δευτέρα, 22 Αύγουστος 2016 17:23

Συνεντευξεις του Βουλευτη Επικρατειας Β. Οικονομου στην Ημερησια και τον Ελευθερο Τυπο

OIKONOMOU

Δύσκολα θα ξεπεράσει ο Τσίπρας το εκρηκτικό κοινωνικό κοκτέιλ (Εφημερίδα Ημερησία 12-08-16)

 • Με βάση τα έως τώρα δεδομένα και τις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τα μέτρα ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων, πόσο πιθανή θεωρείτε την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές στα μέσα του Φθινοπώρου;

 

Οι εξαγγελίες του κ. Τσίπρα μόνο ως προκλητικές μπορούν να χαρακτηριστούν. Τη στιγμή που παίρνει από τη μία τσέπη 200 εκ. ευρώ από το ΕΚΑΣ 150 χιλιάδων χαμηλοσυνταξιούχων, τους «δίνει» στην άλλη τσέπη ως φιλοδώρημα 20εκ. ευρώ!! Το κοκτέιλ των κοινωνικών και πολιτικών διεργασιών θα είναι εκρηκτικό από το φθινόπωρο και δύσκολα θα το ξεπεράσει με τέτοιες προκλητικές συμπεριφορές ο κ. Τσίπρας.

 

 • Αν ο κ. Τσίπρας προσφύγει στις κάλπες, θεωρείτε ότι θα το κάνει αφού κλείσει και τη δεύτερη αξιολόγηση ή θα προκαλέσει μια τεχνητή, ίσως κρίση, με τους δανειστές προκειμένου να αφήσει την «καυτή πατάτα» των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις στην επόμενη κυβέρνηση;

Όπως σας ανέφερα και προηγουμένως, η συσσώρευση απανωτών εγκληματικών λαθών από την ομάδα του κ. Τσίπρα θα οδηγήσει τις πολιτικές εξελίξεις σε αλυσιδωτές αντιδράσεις. Δυστυχώς η χώρα κινείται για δεύτερη συνεχή χρονιά σε τροχιά ύφεσης, χωρίς σχέδιο, με διαλυμένες τις τράπεζες και τσακισμένη την αγορά. Την ίδια στιγμή το ασφαλιστικό μας σύστημα  καταρρέει και μετά την περικοπή των 2 δις από τις φετινές συντάξεις εκτιμώ ότι θα έχουμε και το 2017 νέο γύρο περικοπών τουλάχιστον 1,5 δις ευρώ! Αυτό σημαίνει ότι εκτός των εργασιακών, ο κ. Τσίπρας και η ομάδα του ετοιμάζεται να «βάλει χέρι» περαιτέρω στο ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων, να περικόψει επιπλέον τις επικουρικές συντάξεις και επιπλέον, σας κάνω την πρόβλεψη ότι θα κόψει και τις κύριες συντάξεις μέσω της προσωπικής διαφοράς που έχει ήδη δημιουργήσει. Τον κ. Τσίπρα δεν τον γλυτώνει πλέον κανένα κόλπο καθώς είναι πλέον ολοφάνερη η αποτυχία του και η εξαπάτηση του συνόλου του ελληνικού λάου.

 • Με την ιδιότητα του τομεάρχη Εργασίας της ΝΔ, θα ήθελα να μου πείτε, τι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις είσαστε διατεθειμένοι να συζητήσετε και να αποδεχθείτε, αν το κόμμα σας κερδίσει τις επόμενες εκλογές και κληθείτε να κάνετε αυτή τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας και κυρίως το ΔΝΤ που φαίνεται ότι θα επιμείνει σε μια σκληρή γραμμή;

Ακούμε όλοι να έχει ανοίξει μια νέα συζήτηση για τα εργασιακά την στιγμή που μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014 δεν είχε τεθεί θέμα απελευθέρωσης των ομαδικών  απολύσεων, δεν υπήρχε λοκ άουτ, δεν καταργήθηκε ο 13ος και 14ος μισθός του ιδιωτικού τομέα. Τι είδους διαπραγμάτευση είναι αυτή, όταν ο κ. Τσίπρας και η παρέα του ξαναφέρνουν όλα τα θέματα πάνω στο τραπέζι της «διαπραγμάτευσης»;

Η ΝΔ θα εφαρμόσει μια τελείως διαφορετική πολιτική που θα δίνει έμφαση στην επαναδιαπραγμάτευση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2% και θα επιδιώξει ρυθμό ανάπτυξης στο 4%. Αυτό το Νέο Ξεκίνημα θέλει τον εργαζόμενο σύμμαχο με την επιχειρηματικότητα και το κράτος και όχι αντιμέτωπους. Θέλει διάλογο, συναίνεση αλλά και τολμηρές αποφάσεις, μεταρρυθμίσεις, αλήθειες και ρεαλισμό. Πρέπει να τελειώνουμε πλέον με την εποχή της μπουρδολογίας και να μπούμε στην εποχή του συγκεκριμένου, της κοινής λογικής και του αυτονόητου.

 • Αν κάνετε εσείς τη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση, σκοπεύετε-παράλληλα με την ατζέντα των εργασιακών- να θέσετε και θέμα αλλαγής του μείγματος των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί; Θα θέσετε τώρα το ζήτημα της μείωσης των ετήσιων πρωτογενών πλεονασμάτων;

Όπως σας ανέφερα και προηγουμένως η επαναδιαπραγμάτευση των  πρωτογενών πλεονασμάτων είναι ένας βασικός όρος για την ορθολογική και ισορροπημένη προσέγγιση ενός γνήσια ολοκληρωμένου και επιτυχημένου προγράμματος εξόδου της χώρας από τον μνημονιακό κύκλο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα υπάρξει σκληρή διαπραγμάτευση, χωρίς όμως “βαρουφακισμούς” δηλαδή γραφικότητες, ψευδολογίες, ασυναρτησίες, λαϊκισμούς και δημαγωγίες. Οι Ευρωπαίοι θα δουν μπροστά τους ένα σοβαρό Πρωθυπουργό στο πρόσωπο του Κ. Μητσοτάκη με συγκεκριμένο σχέδιο ανόρθωσης της οικονομίας για να βάλει ένα τέλος στην παρακμιακή Ελλάδα των μνημονίων και της ύφεσης και να τη βάλει στον Κύκλο της Μεταμνημονιακής εποχής, που θα είναι εποχή μεταρρυθμίσεων, ανάπτυξης και προόδου.

 

 

 • Τι αναμένετε μετά την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ, από τον Κυρ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ; Είστε από εκείνους που πιστεύουν ότι η ΝΔ θα αποκτήσει μια μεγαλύτερη ώθηση ή από εκείνους που θεωρούν παγίως ότι οι πολίτες δεν ασχολούνται με τα προγράμματα των κομμάτων και ψηφίζουν με βάση τη συγκυρία της συγκεκριμένης χρονικής στιγμής;

Τον Σεπτέμβριο θα παρουσιαστεί όλο το περίγραμμα του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ από τον Κ. Μητσοτάκη. Θα είναι ένα επικαιροποιημένο, ολοκληρωμένο και σοβαρό σχέδιο για την Παραγωγική και Αναπτυξιακή Ανασυγκρότηση της χώρας, ώστε να εισέλθουμε στο νέο ιστορικό και πολιτικό κύκλο της Μεταμνημονιακής Ελλάδας. Οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να πάρει μπροστά η οικονομία είναι αναγκαίες για να ανοίξουν οι δουλειές και να γυρίσει πίσω η νεολαία που ξενιτεύτηκε, για να γυρίσει το χαμόγελο στον Έλληνα και η αισιοδοξία. Αυτό το σχέδιο που θα παρουσιάσει ο Κ. Μητσοτάκης θα αποδείξει ότι υπάρχει ελπίδα για την πρόοδο της πατρίδας μας και ότι ο Έλληνας μπορεί να είναι σίγουρος για το μέλλον του.

 • Κύριε Οικονόμου, προέρχεστε από την Κεντροαριστερά και υποθέτω ότι παρακολουθείτε τις εξελίξεις στο χώρο αυτό και τις διεργασίες για τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα. Ποια είναι η εκτίμησή σας; Θα τα καταφέρει αυτή τη φορά ο χώρος αυτός να βρει έναν κοινό τόπο πολιτικής έκφρασης;

Η εκτίμηση μου είναι ότι η ΝΔ θα διαμορφώσει μια μεγάλη βεντάλια κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που θα της δώσουν μια μεγάλη πολιτική πλειοψηφία. Μετά την τραγική διετία ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και τη διάψευση της αντιμνημονιακής αυταπάτης αλλά και την ανάδειξη της χαρακτηριστικής ανεπάρκειας του πολιτικού προσωπικού που κατέφυγε στην ομάδα Τσίπρα, διαμορφώνεται μια μεγάλη μεταρρυθμιστική, αναπτυξιακή και αναγεννητική πλειοψηφία που θα κάνει το Νέο Ξεκίνημα για την πατρίδα μας. Αυτό το εγχείρημα θέλει μεγάλες συμμαχίες, μεγάλες συναινέσεις και έναν ηγέτη που έχει την αντίστοιχη κουλτούρα, όπως είναι ο Κ. Μητσοτάκης. Σας διαβεβαιώνω  ότι πάρα πολλοί πολίτες, ειδικά από  το χώρο του Κοινωνικού και Μεταρρυθμιστικού Κέντρου, από τον οποίο και προέρχομαι, είναι διατεθειμένοι να συνδράμουν σε αυτή του την προσπάθεια…

 • Αν η Κεντροαριστερά μπορέσει να εκφραστεί ενιαία, θεωρείται ότι ο φορέας αυτός θα είναι ένας προνομιακός σύμμαχος για τη ΝΔ, προκειμένου αυτή- αν είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές- να σχηματίσει κυβέρνησης ή πιστεύετε ότι και ο ελληνικός σοσιαλδημοκρατικός χώρος θα ακολουθήσει το «παράδειγμα» της Ισπανίας, όπου το εκεί Σοσιαλιστικό Κόμμα αρνείται να συνεργαστεί με το Λαϊκό Κόμμα του κ. Ραχόι;

Κ Τσιούφε, για να απαντήσω σε αυτό το ερώτημά σας θα συμφωνήσω για μία φορά σε μια εκτίμηση του κ. Τσίπρα ( είναι και η μοναδική) για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Στις επόμενες εκλογές θα υπάρξει διπολισμός. Θα αναμετρηθούν δύο λογικές και δύο αντιλήψεις για το μέλλον της πατρίδας μας. Από τη μία πλευρά θα είναι η πρόοδος, οι μεταρρυθμίσεις, η ανάπτυξη, η αλήθεια, η παραγωγική Ελλάδα και από την άλλη ο λαϊκισμός, το ψέμα, η στασιμότητα, ο κρατισμός, η πελατειακή αντίληψη, η ύφεση, η μιζέρια, η παρακμιακή Ελλάδα….

Η αντιπαράθεση αυτή θα είναι μετωπική, σκληρή και καθοριστική γιατί θα σημάνει ταυτόχρονα και ποιόν δρόμο θα ακολουθήσει η χώρα. Οι δυνάμεις της Κεντροαριστεράς και του Κέντρου πιστεύω ότι θα λειτουργήσουν με ωριμότητα και υπευθυνότητα και θα διαδραματίσουν εποικοδομητικό ρόλο στην τελική επικράτηση του πνεύματος της δημιουργικής Ελλάδας. Πιστεύω ότι είναι ανοιχτός ο δρόμος της συνεννόησης και της συνεργασίας της ΝΔ με αυτές τις δυνάμεις, με αποκλειστικό γνώμονα την έξοδο της χώρας από τον φαύλο κύκλο της μνημονιακής ύφεσης και κρίσης.

 

Η κυβέρνηση θα φέρει νέες περικοπές συντάξεων το 2017 (Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής 07-08-2016)

1) Τα εργασιακά, που είναι και ο τομέας σας, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης στο επόμενο διάστημα. Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να ανταποκριθεί στη διαπραγμάτευση;

 

Μέχρι τον Ιανουάριο του 2015 δεν υπήρχε απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, δεν υπήρχε λοκ άουτ , δεν καταργήθηκε ο 13-14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα. Σήμερα, ο κος. Τσίπρας και η παρέα του τα έχουν όλα αυτά πάνω στο τραπέζι για τη 2ηαξιολόγηση. Είναι μια θλιβερή περίοδος για τους εργαζομένους, για τους χαμηλοσυνταξιούχους, για τον αδύναμο Έλληνα, για την παραγωγική Ελλάδα.

 

 

2) Θεωρείτε ότι μπορούν να πυροδοτηθούν πολιτικές εξελίξεις; Γιατί βλέπουμε το κόμμα σας εμφανίζεται σε προεκλογική ετοιμότητα… 

 

Από το Σεπτέμβριο όλα είναι ανοιχτά και πιθανά. Δυστυχώς από το φθινόπωρο θα ενταθούν τα προβλήματα και τα αδιέξοδα στη ζωή του μέσου Έλληνα και ιδιαίτερα θα αντιμετωπίσει την εφιαλτική πραγματικότητα που του έχει ετοιμάσει ο Τσίπρας με αυτά που έχει ψηφίσει…Προβλέπω ένα εκρηκτικό κοινωνικό και πολιτικό κοκτέιλ να διαμορφώνεται και να προκαλεί αλυσιδωτές πολιτικές εξελίξεις. Η Ν.Δ. και ο Κ. Μητσοτάκης είναι έτοιμοι να αναλάβουν την ευθύνη να συγκρατήσουν τη χώρα από την άβυσσο και να κρατήσουν την κοινωνία όρθια.

 

 

3) Τι διαφορετικό θα έκανε η ΝΔ, στα εργασιακά για παράδειγμα;

 

 

Η Ν.Δ. θα εφαρμόσει μια τελείως διαφορετική πολιτική που θα δίνει έμφαση στην επαναδιαπραγμάτευση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2% και θα επιδιώξει ρυθμό ανάπτυξης 4%, ώστε να μπορέσει να διαμορφώσει τους όρους μιας αναπτυξιακής και παραγωγικής ανασυγκρότησης και εκκίνησης. Αυτό το Νέο Ξεκίνημα θέλει τον εργαζόμενο σύμμαχο με την επιχείρηση και το κράτος και όχι αντιμέτωπους. Θέλει διάλογο, συναίνεση, τολμηρές αποφάσεις, μεταρρυθμίσεις, ρεαλισμό, αλήθειες και διαζύγιο με τη δημαγωγία , το λαϊκισμό, και τη μπουρδολογία!!!

 

 

4) Η ζημιά που έχουν πάθει οι συνταξιούχοι που από τις αρχές του μήνα είδαν μειωμένες τις επικουρικές, μπορεί να διορθωθεί και πως;

 

 

Η ζημιά των συνταξιούχων είναι μεγάλη και θα είναι ακόμα μεγαλύτερη αυτή που έρχεται και έχει ήδη ψηφιστεί από τον Τσίπρα και την παρέα του. Εμείς τα είπαμε στη Βουλή, τα είπαμε και σε όλη την Ελλάδα στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Τομέας Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας της Ν.Δ. Μιλήσαμε με παραδείγματα, με στοιχεία και είπαμε την αλήθεια. Απέναντι σ’αυτούς που λένε συνέχεια ψέματα και μιλάνε σε άδεια αμφιθέατρα θα βρεθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι που έχασαν το ΕΚΑΣ, οι συνταξιούχοι χηρείας, οι ανάπηροι συνταξιούχοι , όσοι ελάμβαναν επικουρικές και τώρα θα τις δουν κομμένες  έως και 50%!!! (κατά τα άλλα τους μάρανε η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που θα έκοβε το 6%), στα μισά θα κόψει τα μερίσματα των δημοσίων υπαλλήλων και κατά 30% το εφάπαξ τους!!!! Θα σας κάνω και μια πρόβλεψη. Αν προλάβει τον Τσίπρα και ο νέος προϋπολογισμός του 2017, θα δείτε και νέες δραματικές περικοπές και τη νέα χρονιά στις συντάξεις. Δε θέλω να είμαι μάντης κακών αλλά μέχρι τώρα δεν έχω πέσει έξω στις εκτιμήσεις μου και επειδή αυτό το ασφαλιστικό των Τσίπρα – Κατρούγκαλου δε βγαίνει, θα οδηγηθούμε σε νέες περικοπές… Η Ν.Δ. θα διαμορφώσει μια νέα αρχιτεκτονική για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, που σημαίνει τέρμα στον κατήφορο και θα βάλουμε τα θεμέλια ενός νέου ασφαλιστικού συστήματος που θα προβλέπει συντάξεις σε όλους τους Έλληνες με αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη.

 

 

 

5) Δεν υπάρχει περίπτωση οι εταίροι και δανειστές να μην δεχτούν τις προτάσεις της ΝΔ (στη βάση του 4+2%); Σε μια τέτοια περίπτωση τι θα κάνετε;

 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα υπάρξει σκληρή διαπραγμάτευση, χωρίς όμως “βαρουφακισμούς” δηλαδή γραφικότητες, ψευδολογίες, ασυναρτησίες, λαϊκισμούς και δημαγωγίες. Οι Ευρωπαίοι θα δούν μπροστά τους ένα σοβαρό Πρωθυπουργό στο πρόσωπο του Κ. Μητσοτάκη με συγκεκριμένο σχέδιο ανόρθωσης της οικονομίας για να βάλει ένα τέλος στην παρακμιακή Ελλάδα των μνημονίων και της ύφεσης και να τη βάλει στον Κύκλο της Μεταμνημονιακής εποχής, που θα είναι εποχή μεταρρυθμίσεων, ανάπτυξης και προόδου. Κανείς λογικός και σοβαρός συνομιλητής στην Ευρώπη δε θα αρνηθεί να υλοποιεί ένα ρεαλιστικό, σοβαρό και αιτιολογημένο σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης της χώρας.

 

6) Ναι, αλλά πολλοί λένε ότι η ΝΔ δεν έχει αποκτήσει ακόμη το προβάδισμα που έπρεπε να έχει έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τους τραγικούς κυβερνητικούς χειρισμούς.

 

Αλήθεια υπάρχουν άνθρωποι που δεν ικανοποιούνται με τη σχεδόν στις 10% υπεροχή της Ν.Δ. από το ΣΥΡΙΖΑ και την καθαρή υπεροχή του Μητσοτάκη από τον Τσίπρα; Δηλαδή, αυτοί οι άνθρωποι τι θέλουν; Μήπως πίσω από αυτή τη δυσφορία τους προσπαθούν να κρύψουν την απογοήτευσή τους για το μεγάλο προβάδισμα της Ν.Δ. και του Κ. Μητσοτάκη; Να σας κάνω και άλλη μια πρόβλεψη λοιπόν… Όπως πάνε τα πράγματα τους επόμενους μήνες ο Τσίπρας και η παρέα του θα δίνουν αγώνα να κρατηθούν στη δεύτερη θέση και η Ν.Δ. θα καταγράψει μεγάλη κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία, λυτρωτική για τη επόμενη φάση της πολιτικής στην Ελλάδα.

 

7) Σε περίπτωση που η ΝΔ βγει πρώτο κόμμα εκτιμάτε ότι μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση και με ποιους; Δεν φοβάστε μια δεύτερη αναμέτρηση με τη λεγόμενη «απλή αναλογική» του ΣΥΡΙΖΑ;

 

 

Η εκτίμηση μου είναι ότι η ΝΔ θα διαμορφώσει μια μεγάλη βεντάλια κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που θα δώσουν μια μεγάλη πολιτική πλειοψηφία. Μετά την τραγική διετία ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και τη διάψευση της αντιμνημονιακής αυταπάτης αλλά και την ανάδειξη της χαρακτηριστικής ανεπάρκειας του πολιτικού προσωπικού που κατέφυγε στην ομάδα Τσίπρα, διαμορφώνεται μια μεγάλη μεταρρυθμιστική, αναπτυξιακή και αναγεννητική πλειοψηφία που θα κάνει το Νέο Ξεκίνημα για την πατρίδα μας. Η Μεταμνημονιακή Ελλάδα  θα είναι μια νέα χώρα χωρίς λαϊκισμούς, δημαγωγίες, χωρίς αυταπάτες και πολιτικές απάτες και θα δώσει τον πρώτο ρόλο στους δημιουργικούς Έλληνες, στους Έλληνες που θέλουν την πρόοδο, την ανάπτυξη και είναι περήφανοι για την πατρίδα!! Αυτό το εγχείρημα θέλει μεγάλες συμμαχίες μεγάλες συναινέσεις και έναν ηγέτη που έχει την αντίστοιχη κουλτούρα, όπως είναι ο Κ. Μητσοτάκης. Σας διαβεβαιώνω  ότι πάρα πολλοί πολίτες, ειδικά από    το χώρο του Κέντρου, από τον οποίο και προέρχομαι, είναι διατεθειμένοι να συνδράμουν σε αυτή του την προσπάθεια…

 

8) Στο διάλογο του κ. Τσίπρα για τη συνταγματική αναθεώρηση γιατί δεν μπαίνει η ΝΔ; Δεν είστε υπέρ της συναίνεσης;

 

 

Συγνώμη αλλά την συζήτηση για την Συνταγματική Αναθεώρηση πρώτος την άνοιξε ο Κ.Μητσοτάκης κατά την περίοδο διεκδίκησης της προεδρίας της ΝΔ και ως βασικό πολιτικό διακύβευμα  της παράταξης και του ιδίου, μετά την εκλογή του. Η ΝΔ θεωρεί πολύ σοβαρή υπόθεση την αναθεώρηση του Συντάγματος για να την αναλώνει σε επιδερμικές και φθηνού επικοινωνιακού τύπου εκδηλώσεις, όπως ο κ. Τσίπρας αρέσκεται να πράττει. Ο σοβαρός διάλογος γίνεται συγκεκριμένα, μεθοδικά και ξεκινάει μέσα στη Βουλή και όχι βέβαια απ’ έξω..

 

 

9) Υπάρχουν ωστόσο και μια σειρά προβλημάτων της καθημερινότητας, με τα οποία δεν φαίνεται να ασχολείται η κυβέρνηση, όπως αυτό της ασφάλειας. Δεν πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα;

 

 

Η ασφάλεια είναι ατομικό δικαίωμα και η δημόσια ασφάλεια είναι κοινωνικό δικαίωμα που υποχρεούται η πολιτεία να παρέχει στους πολίτες. Είναι πολιτική και ιδεολογική παραχάραξη να θεωρείται συντηρητική ατζέντα το ζήτημα της ασφάλειας και δυστυχώς αυτές τις ιδεοληπτικές αγκυλώσεις του ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τις πληρώνει ο ελληνικός λαός με τις καταλήψεις δημόσιων κτιρίων, τις βιαιοπραγίες, τα γκέτο που διαμορφώνονται (Εξάρχεια, Πανεπιστημιούπολη) και τις άνομες συμπεριφορές έναντι μιας δημοκρατικής πολιτείας. Στην τελική ανάλυση το θέμα είναι βασικό ζητούμενο μιας δημοκρατικής αντίληψης που θα πρέπει να κυριαρχεί σε μια ευνομούμενη πολιτεία, απέναντι στην αυταρχικότητα και τον φασισμό.

 

 

10) Για το πώς φτάσαμε μέχρι εδώ, δεν θα πρέπει να λογοδοτήσει κανείς;

 

Ο μεταπολιτευτικός κύκλος και ο μνημονιακός κύκλος ειδικότερα είναι μια ιστορική περίοδος για την Ελλάδα που θέλει μελέτη, για να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα, για να διορθωθούν λάθη, για να χαραχθεί μια νέα πορεία που τη χρειάζεται ο τόπος. Έχουν γίνει λάθη στο παρελθόν. Ίσως κάποια να ήταν και εγκληματικά. Έχουν γίνει όμως και πολλά θετικά. Δεν είμαι οπαδός των διώξεων. Δεν πιστεύω στους ρεβανσισμούς και στα λαϊκά δικαστήρια. Ούτε ψάχνω να ρίξω το ανάθεμα σε κανένα. Πείτε το λάθος μου, μειονέκτημα μου, αλλά αυτή είναι η αντίληψη μου. Μέτρο, μετριοπάθεια, κοινή λογική και κοιτάμε μπροστά… Αυτές είναι οι θέσεις μου…

 

 

 

Βασίλης Οικονόμου

 

Βουλευτης  Επικρατειας της Ν.Δ.

Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

 

 
«Η σπίθα να γίνει φλόγα και η Ελλάδα να φύγει μπροστά» Σταύρος Θεοδωράκης στην εκπομπή «Στα χρώματα του Μεσημεριού» στο Ράδιο ΝΕΤ 101.9, Λαμίας
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Σάββατο, 20 Αύγουστος 2016 18:30

«Η σπίθα να γίνει φλόγα και η Ελλάδα να φύγει μπροστά»

Σταύρος Θεοδωράκης στην εκπομπή «Στα χρώματα του Μεσημεριού» στο Ράδιο ΝΕΤ 101.9, Λαμίας

theodorakisstavros

«Η Ελλάδα μπορεί να πάει πολύ μπροστά αρκεί να το πιστέψουμε. Αλλά οι περισσότεροι που έχουν κυβερνήσει μέχρι σήμερα δεν έχουν εμφυσήσει στον κόσμο την δύναμη να φύγει μπροστά. Όλοι μπορούμε να νικήσουμε τις αδυναμίες μας, να καλύψουμε τα ελαττώματά μας με προτερήματα και να φύγουμε μπροστά σαν κοινωνία. Σήμερα που γιορτάζουμε ένα χρυσό μετάλλιο είναι μια αφορμή για να το σκεφτούμε και να το συζητήσουμε» δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην εκπομπή «Στα χρώματα του Μεσημεριού» στο Ράδιο ΝΕΤ 101.9, Λαμίας.

Μιλώντας για τις αξιοσημείωτες επιτυχίες των Ελλήνων αθλητών στους Ολυμπιακούς του Ρίο, ο Επικεφαλής του Ποταμιού, τόνισε τη σημασία των επιτευγμάτων τους, ενώ επανέλαβε την πρότασή του να εισακουστούν οι απόψεις και τα βιώματα των Ολυμπιονικών μας στη Βουλή. «Έχει σημασία να μας πουν μερικά πράγματα σε σχέση με τις προσπάθειες που έκαναν. Και τις αδυναμίες που ένιωσαν, και πού δεν τους στηρίξαμε και το τι πρέπει να γίνει. Κυρίως όμως πρέπει να μιλήσουν στην ελληνική κοινωνία γι΄ αυτή την εσωτερική προσπάθεια που κατέβαλαν: από εκεί που είσαι ένας από τους πολλούς, φεύγεις μπροστά και η σπίθα γίνεται φλόγα. Αυτό έχει σημασία. Είναι κάτι που πρέπει να κάνει και η Ελλάδα».

Αναλυτικά ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε:

Για τις επιτυχίες των Ελλήνων αθλητών στο Ρίο:
«Είναι απαραίτητο να δώσουμε λίγο παραπάνω σημασία στην επιτυχία των παιδιών στο Ρίο. Γι΄ αυτό πρότεινα να τους ακούσουμε στη Βουλή να προβληματιστούμε με όσα έχουν να μας πουν. Είναι σημαντικό αυτό που έχουν πετύχει αυτά τα παιδιά. Είμαστε σε μια δύσκολη εποχή για τη χώρα. Ο κόσμος νιώθει ότι δεν έχει διέξοδο και ξαφνικά βρίσκονται αυτά τα παιδιά που πάνε στους Ολυμπιακούς, έχοντας στη διάθεση τους ελάχιστα μέσα σε σχέση με αθλητές άλλων χωρών, και καταφέρνουν το αδύνατο. Καταφέρνουν να φέρουν ένα μετάλλιο στην Ελλάδα. Έχει σημασία λοιπόν να μας πουν μερικά πράγματα σε σχέση με τις προσπάθειες που έκαναν. Και για τις αδυναμίες που ένιωσαν, και πού δεν τους στηρίξαμε και το τι πρέπει να γίνει. Κυρίως όμως πρέπει να μιλήσουν στην ελληνική κοινωνία γι΄ αυτή την εσωτερική προσπάθεια που κατέβαλαν: που εκεί που είσαι ένας από τους πολλούς, φεύγεις μπροστά και η σπίθα γίνεται φλόγα. Αυτό έχει σημασία. Είναι κάτι που πρέπει να κάνει και η Ελλάδα. Άρα πρέπει να ακούσουμε αυτά τα παιδιά.

Για τη χαμένη ευκαιρία των Ολυμπιακών του 2004 στην Αθήνα:

«Αυτό που είπα, μέσω της ανάρτησής μου στο Facebook, είναι ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι πολλές φορές μια ευκαιρία για να ανέβει επίπεδο η χώρα: να προσελκύσει παραπάνω τουρισμό, να φτιάξει εγκαταστάσεις που θα χρησιμοποιηθούν και μετέπειτα. Στην Ελλάδα δεν τα κάναμε αυτά. Δεν αξιοποιήσαμε τη μεγάλη ευκαιρία του 2004. Ο κόσμος μας πρόσεξε αλλά αντί να πατήσουμε πάνω σ΄ αυτόν τον άνεμο αισιοδοξίας που υπήρχε τότε, τα αφήσαμε όλα να σαπίσουν. Νομίζω μπορούμε να πάρουμε ένα μάθημα απ΄ αυτή τη συμπεριφορά. Έτσι και αλλιώς όμως αυτό που προέχει σήμερα είναι να πούμε συγχαρητήρια στα παιδιά και να έχουμε ανοιχτά τα αυτιά μας στις μικρές τους υποδείξεις. Όχι κορώνες πατριωτικές. Είμαστε και εμείς ένας λαός σαν όλους τους άλλους αλλά υπάρχουν άνθρωποι που ανάμεσα μας που μπορούν και ξεχωρίζουν, που προσπαθούν και ξεχωρίζουν. Ας μας πουν λοιπόν πώς το κάνουν, μήπως όλοι γίνουμε λίγο καλύτεροι».

Για το ψυχικό σθένος των Ελλήνων: 

«Έχουμε τη δύναμη μέσα μας αρκεί να το πιστέψουμε. Και το ίδιο ισχύει για τη χώρα. Η Ελλάδα μπορεί να πάει πολύ μπροστά αρκεί να το πιστέψουμε. Δεν είναι μέρα τώρα για να κάνουμε αντιπολίτευση. Αλλά οι περισσότεροι που μας έχουν κυβερνήσει μέχρι σήμερα δεν έχουν εμφυσήσει στον κόσμο την δύναμη να φύγει μπροστά. Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Δεν ξέρω ποια θα είναι αυτή η στιγμή - αν θα είναι φέτος ή του χρόνου ή κάποια άλλη χρονιά- αλλά μπορεί η Ελλάδα να νικήσει τις αδυναμίες της. Όλοι μπορούμε να νικήσουμε τις αδυναμίες μας, να καλύψουμε τα ελαττώματά μας με προτερήματα και να φύγουμε μπροστά σαν κοινωνία. Σήμερα που γιορτάζουμε ένα χρυσό μετάλλιο είναι μια αφορμή για να το σκεφτούμε και να το συζητήσουμε».

 
Βασίλης Κορκίδης (Πρόεδρος ΕΒΕΠ) : "ΘΕΜΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΑ "ΛΟΥΚΕΤΑ" ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ"
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Σάββατο, 30 Ιούλιος 2016 10:38

Βασίλης Κορκίδης (Πρόεδρος ΕΒΕΠ) : "ΘΕΜΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΑ "ΛΟΥΚΕΤΑ" ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ"

13895321 158242404599753 8032354734480272606 n

Η εγγραφή και διαγραφή στο ΓΕ.ΜΗ διαφέρει από την ίδρυση και λειτουργία μιας ΝΕΑΣ επιχείρησης καθώς και από τη λύση ή παύση λειτουργίας μιας υφιστάμενης για τους παρακάτω ειδικούς λόγους: 
* Αλλαγή Νομικής μορφής της επιχείρησης
* Αλλαγή έδρας ή επωνυμίας με διατήρηση ΑΦΜ
* Συγχώνευση ή εξαγορά 
* Ίδρυση Υποκαταστημάτων
* Ίδρυση επιχειρήσεων ΥΜΣ
* αναδρομικές διαγραφές από Μητρώα Επιμελητηρίων 
* εγκλωβισμός ανάμεσα σε ΤΑΧΙS & ΓΕ.ΜΗ ανενεργών επιχειρήσεων 
* Μετάπτωση ατομικών επιχειρήσεων στο ΓΕ.ΜΗ
* Εγγραφή σε πραγματικό χρόνο & διαγραφή σε μεταγενέστερο
Αυτοί είναι κάποιοι από τους λόγους που προκύπτει διαφορά στη σύγκριση ανάμεσα στα στοιχεία για τις εγγραφές και τις διαγραφές επιχειρήσεων που δημοσίευσε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, από εκείνα του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) που περιλαμβάνει η βάση δεδομένων και είναι προσβάσιμα στην ιστοσελίδα του. Σύμφωνα, με την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, το πρώτο εξάμηνο του 2016 το σύνολο των συστάσεων επιχειρήσεων ανήλθε σε 20.345, εκ των οποίων οι 13.826 ήταν ατομικές και οι υπόλοιπες 6.519 νομικά πρόσωπα (ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ κ.ο.κ.). Το ίδιο διάστημα οι διαγραφές επιχειρήσεων, σύμφωνα με την εν λόγω ανακοίνωση, ανήλθαν σε 16.994, εκ των οποίων οι 12.641 αφορούν ατομικές επιχειρήσεις. Με άλλα λόγια, με βάση τα στοιχεία που έδωσε χθες το υπουργείο το πρώτο εξάμηνο του 2016 το ισοζύγιο εγγραφών/διαγραφών είναι θετικό κατά 3.351 επιχειρήσεις.
Από τη βάση δεδομένων του ΓΕΜΗ, ωστόσο, προκύπτει ότι το ίδιο διάστημα οι συστάσεις ανήλθαν σε 15.659, εκ των οποίων οι 10.474 είναι ατομικές. Οι διαγραφές το ίδιο διάστημα ανέρχονται σε 17.939, εκ των οποίων οι 12.034 πρόκειται για παύσεις ατομικών επιχειρήσεων. Με άλλα λόγια, από τα στοιχεία του υπουργείου, όπως αυτά δημοσιεύονται στη βάση δεδομένων του ΓΕΜΗ, προκύπτει ότι το ισοζύγιο εγγραφών/διαγραφών είναι αρνητικό κατά 2.280 επιχειρήσεις.
Απόκλιση επίσης παρατηρείται και σε ό,τι αφορά τα στοιχεία για το σύνολο του 2015. Το υπουργείο υποστηρίζει στη χθεσινή ανακοίνωσή του ότι οι συστάσεις ανήλθαν συνολικά σε 43.846, ενώ η βάση δεδομένων του ΓΕΜΗ δείχνει 31.022 νέες συστάσεις. Οι διαγραφές το 2015 ήταν, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας (με βάση την ανακοίνωση), 24.846, αλλά, σύμφωνα με το... υπουργείο Οικονομίας (τη βάση δεδομένων του ΓΕΜΗ), 26.837. Στα στοιχεία πρέπει να ληφθεί υπόψη και η δυνατότητα αναδρομικής διαγραφής σε επιχειρήσεις που είχαν διακόψει την επιχειρηματική δραστηριότητα σε παρελθόντα χρόνο και είχε ως αποτέλεσμα τη διαγραφή από το ΓΕΜΗ 6.600 επιχειρήσεων το 2015 και 1.600 το 2016 που ήταν ανενεργές επί μακρόν. 
Το ΓΕΜΗ είναι ένα σημαντικό πολυεργαλείο σε εθνικό επίπεδο γιατί κατάφερε να συνδέσει τον δημόσιο με τον ιδιωτικό τομέα προσφέροντας πολλές υπηρεσίες και μειώνοντας την γραφειοκρατία. Παρακολουθεί την ιστορικότητα και την διαδρομή των επιχειρήσεων, εκδίδει έγγραφα και πιστοποιητικά ψηφιακά, διατηρεί στοιχεία για τις Α.Ε. και βεβαίως προσφέρει την Υπηρεσία Μιας Στάσης - Υ.Μ.Σ. Επίσης, ενδέχεται να έχει γίνει σύγχυση μεταξύ των εγγραφών στην ΥΜΣ και των εγγραφών στο ΓΕΜΗ, οι οποίες όμως δεν πρέπει να αθροίζονται και ενδέχεται να έχει γίνει λάθος και να αθροίστηκαν. Η ΚΕΕΕ έχει λάβει ήδη σχετική απόφαση για δημιουργία λογισμικού προκειμένου να εξάγονται ομοιογενή και πολύ αναλυτικά στατιστικά στοιχεία από το ΓΕΜΗ και θα είναι έτοιμο σε περίπου 2-3 μήνες. Η βελτίωση στην εφαρμογή του ΓΕΜΗ - όπως έχουν στην εφαρμογή τα Μητρώου των Επιμελητηρίων θα συμπεριλαμβάνει - αιτία εγγραφής και διαγραφής, αφού άλλο είναι ΝΕΑ επιχείρηση άλλο ΕΓΓΡΑΦΗ στο ΓΕΜΗ. Και τέλος, άλλο διαγραφή από το ΓΕΜΗ που έπεται και άλλο το "ΛΟΥΚΕΤΟ" που δυστυχώς προηγείται.
Το μεγάλο πρόβλημα όμως δεν είναι η διαφορά στα λουκέτα, αλλά το γεγονός ότι κάθε χρόνο δημιουργούνται όλο και λιγότερες νέες επιχειρήσεις στην ελληνική αγορά και αυτό δεν αμφισβητείται από κανέναν.

Βασίλης Κορκίδης
Πρόεδρος ΕΒΕΠ

 


Σελίδα 10 από 119

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση