ATTICANEWS.GR

Member Area
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Όταν μένεις χωρίς οξυγόνο υπογράφεις τα πάντα | Συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη στο ΣΚΑΪ
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Τετάρτη, 28 Δεκέμβριος 2016 13:07

Όταν μένεις χωρίς οξυγόνο υπογράφεις τα πάντα | Συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη στο ΣΚΑΪ.

Image1τηε

«Υπάρχει η ερμηνεία του Λαζόπουλου για τον Σόιμπλε, ότι τα κάνει αυτά επειδή είναι ανάπηρος. Υπάρχει η ερμηνεία του κ. Τσίπρα ότι τα κάνει αυτά επειδή έχει πρόβλημα με την ψυχή του. Είναι και τα δύο λάθος. Μόνο μια πατριωτική πολιτική στη χώρα μας θα μπορούσε να απαντήσει στις πιέσεις των άλλων χωρών». Αυτά, μεταξύ άλλων, τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και τους Βασίλη Λυριτζή και Μάιρα Μπάρμπα. «Και πατριωτική πολιτική», εξήγησε, «είναι να παράγεις πλούτο και να τον μοιράζεις δίκαια, αλλιώτικα θα είσαι συνεχώς με το χέρι απλωμένο να παρακαλείς τους ισχυρούς της Ευρώπης να σε βοηθήσουν».

Για την επιστολή Τσακαλώτου προς τους δανειστές ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε: «Είναι η γνωστή διγλωσσία. Στους δανειστές λένε αυτά που προσπαθούν να αποσιωπήσουν στο εσωτερικό της χώρας. Για παράδειγμα, ο κ. Τσίπρας λέει δεν θα δώσει λογαριασμό για το πώς θα διαθέσει τα πλεονάσματα, ενώ ο κ. Τσακαλώτος με την επιστολή του λέει "πως δεν θα το ξανακάνουμε αν δεν σας ρωτήσουμε. Είναι μια επιστολή μετάνοιας που μαρτυρά την απουσία πατριωτικής πολιτικής και σχεδίου», τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης προβλέποντας ότι εντός του Ιανουαρίου θα κλείσει και η δεύτερη αξιολόγηση με χειρότερους όρους για τη χώρα. Γιατί, όπως είπε, «όταν ξεμένεις από λεφτά, όταν ξεμένεις από οξυγόνο, υπογράφεις τα πάντα».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέδειξε ως σημαντική τη δέσμευση του κ.Τσακαλώτου ότι τα επόμενα πλεονάσματα, αν υπάρξουν, θα κατευθυνθούν στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και στη μείωση των φόρων. Προτεραιότητες, που όπως θύμισε, είχαν υποδείξει στη Βουλή τόσο ο ίδιος όσο και οι βουλευτές του Ποταμιού.

Σε ότι αφορά το εφάπαξ βοήθημα στους συνταξιούχους, τόνισε ότι ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε να το πάρει πίσω αν υπάρξει ταμειακό πρόβλημα, με τις περικοπές που θα κάνει αυτομάτως ο «κόφτης» στις συντάξεις.

«Υπάρχουν σπίτια με δύο ανέργους, όπως επίσης υπάρχουν 550.000 εργαζόμενοι που παίρνουν λιγότερο από 500 ευρώ το μήνα» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης επισημαίνοντας την απουσία οποιασδήποτε πολιτικής για τους ανέργους.

Αναφερόμενος στη φράση του Πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο («εν ανάγκη θα ξενυχτήσουμε για να κλείσουμε την αξιολόγηση») είπε ότι αυτή μαρτυρά τον τρόπο σκέψης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. «Στο ωράριο τους δεν προλαβαίνουν, οπότε τους ζητάει να ξενυχτήσουν για ένα εθνικό θέμα», επεσήμανε δηκτικά.

Ξεχωρίζοντας την πολιτική συμπεριφορά του Ποταμιού από τις υπόλοιπες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, τόνισε ότι το Κίνημα δεν υποκρίνεται και δεν λαϊκίζει. Και έφερε ως παράδειγμα τις «τροπολογίες του Άη Βασίλη». Ρουσφετολογικές τροπολογίες που ήρθαν στο τέλος του χρόνου για να νομιμοποιήσουν αυθαίρετα και να χαρίσουν πρόστιμα για παραβίαση εκλογικής νομοθεσίας. «Κάποιοι της αντιπολίτευσης έκαναν σώου πετώντας στον αέρα τις τοπολογίες, μετά όμως τις ψήφισαν. Το ΠΑΣΟΚ ψήφισε τις περισσότερες από αυτές τις τροπολογίες και η ΝΔ ψήφισε κάποιες παρά τις ενστάσεις που υποτίθεται ότι είχαν. Το Ποτάμι είπε ότι αυτό είναι ντροπή του πολιτεύματος και αποχώρησε αρνούμενο να εξυπηρετήσει συντεχνίες και συμφέροντα».

Τέλος, απαντώντας στο ερώτημα τι έχει ανάγκη το 2017 ο τόπος, ζήτησε περισσότερη ειλικρίνεια από όλους τους πολιτικούς και εθνική συνεννόηση στο χρέος και τα εθνικά θέματα.

Δείτε το βίντεο εδώ

 
Ανάρτηση του Σταύρου Θεοδωράκη στο Facebook - Τι είπα στην Τατιάνα Στεφανίδου
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Δευτέρα, 26 Δεκέμβριος 2016 18:37

Ανάρτηση του Σταύρου Θεοδωράκη στο Facebook - 

Τι είπα στην Τατιάνα Στεφανίδου

Δείτε εδώ την ανάρτηση. 

15747686 1380436188687851 9159185584711626456 n

«Υπήρχε πολλή χαρά, πολλή ευτυχία, πολλή δουλειά. Οι γονείς μου δούλευαν και οι δύο. Πήγαινα και βοηθούσα. Μετά ήμουν σε μια εταιρία που έκανε διανομή τάπερ. Πηγαίναμε με το φορτηγό στα αυθαίρετα στο Αιγάλεω, φορτώναμε στον ώμο το κιβώτιο με τις παραγγελίες και ανεβαίναμε την πλαγιά.

Διάβαζα το βράδυ την προπαίδεια και το πρωί στο σχολείο μου λέγανε «5 επί 5» και εγώ έκανα πρόσθεση για να το βρω. Τότε δεν έλεγαν «έχει δυσλεξία». Έλεγαν «δεν τα παίρνει τα γράμματα».

Οι φτωχοί άνθρωποι έχουν ανάγκη μια πολυτέλεια για να κρατηθούν. Ο πατέρας μου λοιπόν ακόμα και στα πολύ δύσκολά του, φορούσε ένα φανταχτερό, για την εποχή του, δαχτυλίδι.

Στο σχολείο στην Αγία Βαρβάρα ήμουν ο καλύτερος φίλος των κοριτσιών. Και στο σπίτι είχα τρεις αδελφές. Δεν υπάρχει γυναικεία ιστορία που να μην την ξέρω. Μια φίλη μου έχει προτείνει όταν τελειώσω με τα πολιτικά να κάνω ένα blog όπου θα δίνω συμβουλές στις γυναίκες.

Πρέπει να αφήνει χώρο ο ένας στον άλλον. Εγώ δεν ελέγχω και δεν ζηλεύω. Μεγαλώσαμε βέβαια στα χρόνια της σεξουαλικής απελευθέρωσης. Λέγαμε «δεν είμαι της γυναικός μου» όπως και η γυναίκα δεν είναι του ανδρός της.

Στο Ηράκλειο έρχεται μια γυναίκα με το παιδί της και μου δίνει ένα φιλί. Της λέω «ποια είσαι» και μου λέει «είμαι αυτή που πριν 10 χρόνια μου είχες πει να μην ντρέπομαι που μεγαλώνω μόνη μου το παιδί μου». Σε μια εκπομπή για τις ανύπαντρες μητέρες είχα πει: «Δεν πρέπει να ντρέπεσαι. Να ντρέπεται αυτός που σ΄ έχει αφήσει». Ε, κάτι τέτοια με κάνουν να νιώθω περήφανος για τους «Πρωταγωνιστές».

Όταν βγήκε το Ποτάμι λέγανε ψέματα συνέχεια. Για συγγένειες με πολιτικούς, για συμφέροντα, για εργολάβους. Ιστορίες για αγρίους. Στην αρχή γέλαγα. Αναρωτιόμουν: «Είναι χαζοί; Τι λένε στον κόσμο; Ποιος θα τους πιστέψει;». Η αλήθεια είναι ότι εδώ έκανα ένα μικρό λάθος καθώς υπήρξε κόσμος που πίστεψε τα ψέματα.

Ότι φωτογραφίες έχω με πολιτικούς είναι από συνεντεύξεις. Δεν υπάρχει ούτε μια φωτογραφία μου σ' ένα γλέντι πολιτικού ή σ' ένα σπίτι πολιτικού. Δεν μπήκα ποτέ στα σαλόνια ή στις λιμουζίνες της πολιτικής.

Από τις εικόνες που με ενοχλούν στη Βουλή, είναι όταν καταφθάνουν κάποιοι με συνοδεία λες και ήρθε ξανά ο Ομπάμα στην Αθήνα. Έλεος με τα συνοδευτικά αυτοκίνητα και με τις μοτοσικλέτες.

Είναι ωραία η διαδρομή στην πολιτική. Μπορεί να τρως «ξύλο», να υπάρχουν χτυπήματα κάτω από τη μέση αλλά όταν ανεβαίνεις σκαλί-σκαλί ζεις και ωραίες εκπλήξεις. Ανοίγει πότε-πότε μια πόρτα, γνωρίζεις κάποιους ανθρώπους και λες: «άσε τους άλλους να πηγαίνουν με το ασανσέρ, εγώ θα συνεχίσω να πηγαίνω με τις σκάλες»...».

Αποσπάσματα από τα όσα είπα στην Τατιάνα Στεφανίδου

Αν θες, δες εδώ ολόκληρο το κείμενο: http://topotami.gr/mpika-stin-politiki-gia-na-diorthoso-af.../

 
Συνέντευξη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στους δημοσιογράφους, κ. Νίκο Αρμένη και Δημήτρη Κοτταρίδη
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Πέμπτη, 22 Δεκέμβριος 2016 18:30

Συνέντευξη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη 
στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων 
και στους δημοσιογράφους, κ. Νίκο Αρμένη και Δημήτρη Κοτταρίδη
 

 

KM1216

 
Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, να σας καλωσορίσουμε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι που λίγο με έχει μπερδέψει. Ζητάτε από τον κ. Τσίπρα να κλείσει άμεσα την δεύτερη αξιολόγηση και, την ίδια ώρα, τον κατηγορείτε ότι κωλυσιεργεί και δεν διαπραγματεύεται. Δεν στέλνετε ένα αντικρουόμενο μήνυμα; Γιατί έχουμε ως δεδομένη την πολύ σκληρή στάση των δανειστών, οι οποίοι ζητούν συνέχεια μέτρα που τα είχατε περάσει και εσείς ως Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, έχετε ανάλογη εμπειρία. Εσείς τι ζητάτε από τον κ. Τσίπρα; Να πάει να κλείσει την αξιολόγηση όπως έχει;
 
Κ. Μητσοτάκης: Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας στη Βουλή, πριν από 40 ημέρες, είχε δεσμευτεί ότι η αξιολόγηση θα κλείσει στις αρχές Δεκεμβρίου, η χώρα θα εισέλθει σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το πρώτο τρίμηνο του 2017 και, στη συνέχεια, θα δανειστεί από τις αγορές. Αυτά δεν έχουν συμβεί. Και δεν έχουν συμβεί με ευθύνη της Κυβέρνησης, η οποία μας βουλιάζει πάλι σε ένα κύκλο συνεχόμενης δήθεν διαπραγμάτευσης, η οποία νομοτελειακά θα αποβεί εις βάρος της χώρας. Εμείς είπαμε, από την πρώτη στιγμή, στον κ. Τσίπρα «Κλείστε την αξιολόγηση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τη χώρα. Μην επαναλάβετε το ίδιο έργο, το οποίο είδαμε το πρώτο εξάμηνο του 2015. Μια συνεχόμενη διαπραγμάτευση με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό ακροατήριο, η οποία οδηγεί πάντα σε περισσότερα μέτρα, περισσότερη λιτότητα, περισσότερους φόρους και περικοπές συντάξεων». Πολύ φοβάμαι ότι σε αυτήν την κατάληξη πάλι πηγαίνουμε με τις τακτικές του κ. Τσίπρα.
 
Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, από την Κυβέρνηση σας κατηγορούν ότι η στάση σας, σε μία σειρά από ζητήματα, για παράδειγμα στο θέμα του επιδόματος στους συνταξιούχους, υπαγορεύεται από το εξωτερικό. Θέλετε να δείξετε ότι είσαστε το καλό παιδί, ότι λειτουργείτε ως εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Τι απαντάτε;
 
Κ. Μητσοτάκης: Θα αστειεύεστε, φαντάζομαι. Εμείς υπηρετούμε τα συμφέροντα των πολλών Ελλήνων. Και στο ζήτημα του επιδόματος, από την πρώτη στιγμή, είπαμε ότι δεν είμαστε αντίθετοι σε ένα τέτοιο επίδομα. Αλλά προσέξτε. Το επίδομα αυτό δίνεται σήμερα σε συνταξιούχους χωρίς κανένα απολύτως εισοδηματικό κριτήριο. Είπαμε ότι υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι στην Ελλάδα, οι οποίοι έχουν ανάγκη κοινωνικής στήριξης. Μακροχρόνια άνεργοι, άνθρωποι που είναι κάτω από το επίπεδο της φτώχειας. Το Κράτος εξακολουθεί και αυξάνει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του, δεν πληρώνει την αγορά, την ίδια στιγμή που ο κ. Τσίπρας επιλέγει να δώσει αυτό το επίδομα μόνο στους συνταξιούχους, χωρίς μάλιστα εισοδηματικά κριτήρια. Οι συνταξιούχοι που έχουν πολλά άλλα εισοδήματα, οι ίδιοι έρχονται και λένε ότι εμείς δεν πρέπει να πάρουμε αυτό το επίδομα, γιατί έχουμε και άλλα εισοδήματα. Γιατί λοιπόν γίνεται; Εμείς υπακούμε στη δική μας συνείδηση και ασκούμε πολιτική με γνώμονα το συμφέρον των πολλών Ελλήνων. Ο κ. Τσίπρας είναι αυτός, ο οποίος συστηματικά διχάζει την ελληνική κοινωνία, μας βάζει σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης, δρομολογεί καινούργια μέτρα, περικόπτει συντάξεις και αυξάνει φόρους. Ο κ. Τσίπρας είναι ο πρωθυπουργός της αιώνιας λιτότητας, είναι ο πρωθυπουργός ο οποίος έχει καταδικάσει τη χώρα σε έναν φαύλο κύκλο εσωστρέφειας και εθνικής οπισθοχώρησης.
 
Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, παρά το γεγονός ότι – απ' όσο ξέρω – υπήρχαν πάρα πολλοί βουλευτές που είχαν εισηγηθεί να ψηφίσετε «ναι» στο θέμα των χαμηλοσυνταξιούχων, προφανώς είχαν τα θέματά τους με τις εκλογικές περιφέρειες πως θα πάνε εκεί στις γιορτές, τελικά επιλέξατε το «παρών» και τονίσατε ότι δεν θα υποκύψετε στον λαϊκισμό. Την ίδια ώρα στο θέμα του Φ.Π.Α. στα νησιά συμφωνείτε με την Κυβέρνηση να μην προχωρήσει η αύξηση. Δεν στέλνετε αντικρουόμενα μηνύματα στην Κυβέρνηση;
 
Κ. Μητσοτάκης: Εμείς είπαμε ότι δεν μπαίνουμε σε αυτό το παιχνίδι των τακτικισμών της Κυβέρνησης. Είμαστε πολύ ξεκάθαροι. Και στο ζήτημα του επιδόματος είναι ξεκάθαρο ότι η Κυβέρνηση προχώρησε σε αυτήν την κίνηση χωρίς να έχει κάποια συνεννόηση με τους πιστωτές. Ήταν πολύ εύκολο – ξέρετε – να βρει ένα επίπεδο συνεννόησης με τους πιστωτές και να μπορέσει να δρομολογήσει μία τέτοια παρέμβαση, χωρίς να μπούμε τώρα στη δυσάρεστη – τολμώ να πω – και στην εξευτελιστική  θέση να ζητείται, προσέξτε, από τον Υπουργό Οικονομικών μια δήλωση μετάνοιας. Διότι αυτό ζητείται αυτήν τη στιγμή. Και έχουν καθυστερήσει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τα οποία τόσο διαφήμισε η Κυβέρνηση. Και όλα αυτά γιατί; Για έναν κακό τακτικό χειρισμό του κ. Τσίπρα. Εμείς είπαμε, λοιπόν, σε αυτό το κάδρο δεν πρόκειται να μπούμε. Για το ζήτημα του Φ.Π.Α. στα νησιά, εμείς ήμασταν αντίθετοι στην αύξηση του Φ.Π.Α. Αν θα κατηγορηθούμε γιατί συναινούμε στην αναστολή του μέτρου, ας μην γελιόμαστε τώρα, το μέτρο έχει πολύ χαμηλό δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Και είναι ένα μέτρο απολύτως απαραίτητο για τα νησιά μας, τα οποία δοκιμάζονται σήμερα από μία πρωτοφανή προσφυγική κρίση. Και να σας πω και κάτι. Δεν υπάρχει και ουσιαστικά κανείς αντίλογος από κανέναν. Για το ζήτημα του Φ.Π.Α. στα νησιά είναι κοινός τόπος ότι το μέτρο αυτό πρέπει να προχωρήσει. Δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία διαφορετική άποψη γι' αυτό.
 
Δημοσιογράφος: Για το επίδομα, όμως, στους συνταξιούχους αλλάξατε στάση. Και θέλω να ρωτήσω: Δεν σας έχει προβληματίσει, δεν έχετε σκεφτεί το ενδεχόμενο να έχετε δημιουργήσει πρόβλημα με αυτή την αλλαγή ακόμη και στη διαπραγμάτευση, στην αξιολόγηση;
 
Κ. Μητσοτάκης: Εμείς δημιουργήσαμε το πρόβλημα ή ο κ. Τσίπρας; Ο οποίος φάνηκε ότι προχώρησε σε αυτήν την κίνηση, χωρίς να κάνει το στοιχειώδες, χωρίς να κάνει μία συνεννόηση με τους πιστωτές. Αυτό το έκανε ο κ. Τσίπρας. Και μάλιστα, να σας πω κάτι; Δεν ξέρω αν και γι' αυτήν την κίνηση του κ. Τσίπρα ήταν πραγματικά ενήμερο και το οικονομικό επιτελείο. Ήταν μία κίνηση που ελήφθη στα ενδότερα του Μαξίμου, με γνώμονα τις δημοσκοπήσεις και τον πιθανό θετικό αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει σε μία κατηγορία πολιτών, με τους οποίους ο κ. Τσίπρας έχει πάρει διαζύγιο εδώ και πάρα πολύ καιρό. Σας θυμίζω ότι, την ίδια στιγμή, που δίνει ο κ. Τσίπρας αυτό το επίδομα στους συνταξιούχους, κόβει το ΕΚΑΣ. Είναι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ο οποίος έχει δρομολογήσει μειώσεις στις συντάξεις. Αυτό οι συνταξιούχοι το γνωρίζουν. Κατά συνέπεια, οι αποφάσεις αυτές, όπως σας είπα, δεν παίρνονται με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Λαμβάνονται με γνώμονα το τι βολεύει τον κ. Τσίπρα τακτικά εκείνη τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Και εμείς σε αυτό το κάδρο, σε αυτό το παιχνίδι του κ. Τσίπρα, δεν πρόκειται να μπούμε.
 
Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, επειδή συνεχίζετε να ζητάτε εκλογές και υποθέτω αν είχατε την ευκαιρία να οδηγήσετε τη χώρα σε κάλπες θα το κάνατε, όπως ο κ. Τσίπρας με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Οταν ο κ. Τσίπρας σε μία παρόμοια φάση με Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και μία αξιολόγηση που καταβάλλεται προσπάθεια να κλείσει, τόνιζε την ανάγκη να πάει η χώρα σε εκλογές και τελικά πήγε τη χώρα σε εκλογές, εσείς κάνατε λόγο για καταστρεπτικά σενάρια. Τελικά, οι εκλογές είναι καταστροφικές για τη χώρα ή όχι;
 
Κ. Μητσοτάκης: Οι εκλογές σήμερα είναι η λύση για τη χώρα. Και είναι λύση για το πρόβλημα της χώρας γιατί ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε ανάπτυξη. Το πρόβλημα της χώρας σήμερα είναι ότι δεν έχουμε επενδύσεις, δεν έχουμε δουλειές, και έχουμε και μια υψηλή φορολογία. Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί, αυτήν τη στιγμή, να οδηγήσει τη χώρα σε μια τροχιά ανάπτυξης. Μόνο μια πολιτική αλλαγή μπορεί να προκαλέσει αυτό το αναπτυξιακό σοκ, το οποίο χρειάζεται η χώρα.
 
Δημοσιογράφος: Εκλογές που δεν μπορείτε να τις προκαλέσετε. Εσείς πιστεύετε ότι θα γίνουν τελικά;
 
Κ. Μητσοτάκης: Αυτό δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω. Εμείς εξακολουθούμε να ζητάμε εκλογές και πιστεύουμε ότι είναι χρήσιμες για τη χώρα.
 
Δημοσιογράφος: Ο πρωθυπουργός, πάντως, λέει ακριβώς το αντίθετο. Λέει ότι το '17 θα είναι η χρόνια που θα επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη. Και το ερώτημα που γεννάται είναι: Εσείς τι διαφορετικό θα κάνετε σε αυτό το αυστηρό μνημονιακό πλαίσιο που κινούμαστε; Και επίσης είσαστε έτοιμοι να κυβερνήσετε; Αν είχαμε εκλογές αύριο, μεθαύριο και η Νέα Δημοκρατία ήταν στην Κυβέρνηση έχετε έτοιμο πρόγραμμα;
 
Κ. Μητσοτάκης: Είμαστε απολύτως έτοιμοι να κυβερνήσουμε. Το πρόγραμμά μας το έχουμε παρουσιάσει στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης με πολύ αναλυτικό τρόπο. Εμείς λέμε ξεκάθαρα ότι η χώρα χρειάζεται ένα άλλο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής. Χρειαζόμαστε λιγότερους φόρους και ένα συμμάζεμα στο Κράτος. Και ξέρουμε πως θα φέρουμε επενδύσεις στη χώρα. Πείτε μου αν σήμερα η χώρα είναι ελκυστική για επενδύσεις. Αν βλέπετε τους επενδυτές να συνωστίζονται στην Ελλάδα για να επενδύουν τα χρήματά τους. Δεν συμβαίνει αυτό. Ο κ. Τσίπρας δεν έχει πείσει ότι μπορεί να υλοποιήσει πραγματικές μεταρρυθμίσεις, που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Δεν μπορεί να το κάνει, εμείς μπορούμε. Αυτή είναι η διαφορά μας.
 
Δημοσιογράφος: Αποκρατικοποιήσεις έκανε ο κ. Τσίπρας. Προχώρησε πράγματα που η Νέα Δημοκρατία είχε αφήσει,  δεν είχε ολοκληρώσει.
 
Κ. Μητσοτάκης: Κάποιες, με μεγάλη καθυστέρηση. Και χωρίς να τις πιστεύει. Η αποκρατικοποίηση για τα αεροδρόμια καθυστέρησε ένα χρόνο. Στο «Ελληνικό» τι συμβαίνει αυτήν τη στιγμή; Βλέπετε καμία πρόοδο στο «Ελληνικό»; Την ίδια στιγμή που ο κ. Τσίπρας ισχυρίζεται ότι αυτή η επένδυση πρέπει να προχωρήσει, υπάρχουν Υπουργοί που δημιουργούν συνέχεια προσχώματα.
 
Δημοσιογράφος: Θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με το θέμα της αυτοδυναμίας, των συμμαχιών. Έχετε τονίσει πως, ακόμα και αν γίνει μία κΚυβέρνηση αυτοδύναμη της Νέας Δημοκρατίας, εσείς θα προσπαθήσετε σε επίπεδο Κοινοβουλίου να έχετε ευρύτερες συναινέσεις, συμμαχίες για το μεγάλο πρόβλημα της χώρας. Πόσο εφικτό είναι αυτό και αν θα το κάνετε προεκλογικά. Θα προσπαθήσετε και προεκλογικά να μπείτε σε μια ευρύτερη λογική συμμαχιών; Και επειδή απορρίπτετε κάθε συνεννόηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, εγώ απλά να σας θυμίσω ότι, αν πριν από μερικά χρόνια μιλούσαμε για μια συγκυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ, θα γελάγαμε.
 
 
Κ. Μητσοτάκης: Εμείς διεκδικούμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Και έχουμε πει ξεκάθαρα ότι και αυτοδύναμοι να είμαστε θα επιδιώξουμε μία ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία την επόμενη ημέρα. Από εκεί και πέρα, δεν ενδιαφερόμαστε για προεκλογικές συνεργασίες. Ενδιαφερόμαστε να διευρύνουμε την απήχηση της Νέας Δημοκρατίας στην κοινωνία. Αυτό κάνουμε μεθοδικά. Ανοίγουμε τη Νέα Δημοκρατία σε νέες ιδέες, σε στελέχη, σε νέα πρόσωπα και πιστεύω ότι είναι μία πολιτική η οποία έχει απήχηση. Το βλέπω σε όλες τις περιοδείες που κάνω ανά την Ελλάδα. Βλέπω ανθρώπους οι οποίοι έρχονται για πρώτη φορά στις συγκεντρώσει της Νέας Δημοκρατίας. Οι οποίοι μας ακούνε για πρώτη φορά.
 
Δημοσιογράφος: Είναι δυνατόν να μην υπάρχει συνεννόηση, να μην μπορεί να βρεθεί συνεννόηση με την Κυβέρνηση ούτε σε μισό θέμα;
 
Κ. Μητσοτάκης: Πάρτε το θέμα του προσφυγικού. Εμείς προσφέραμε στην Κυβέρνηση συνεννόηση. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα, επτά μήνες τώρα, η Κυβέρνηση κωλυσιεργεί, δεν μπορεί να κάνει ούτε ένα στοιχειώδη διαχωρισμό μεταξύ προσφύγων και οικονομικών μεταναστών, δεν προχωράει στη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών Κέντρων. Και όλα αυτά είχαν συμφωνηθεί στη σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο. Στα ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής έχουμε πει στην Κυβέρνηση: «Ελάτε να συζητήσουμε, να συνεννοηθούμε». Με ένα μήνα καθυστέρηση, ο κ. Κοτζιάς ήρθε και συγκαλεί Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Στα μεγάλα εθνικά θέματα είμαστε εδώ για να συζητήσουμε. Αλλά στα βασικά ζητήματα της οικονομίας, θα πρέπει να το καταλάβετε, μας χωρίζει άβυσσος. Ο κ. Τσίπρας είναι ένας πολιτικός ο οποίος δεν πιστεύει στην ελεύθερη αγορά, δεν πιστεύει στην επιχειρηματικότητα, δεν πιστεύει στη δυναμική που μπορούν να δημιουργήσουν οι ιδιωτικές επενδύσεις. Είναι ένας πολιτικός που παραμένει προσκολλημένος σε μία άλλη εποχή. Αναγκάζεται να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα το οποίο δεν το πιστεύει. Γι' αυτό και το εφαρμόζει λάθος, γι' αυτό και κωλυσιεργεί και γι' αυτό και οδηγεί τη χώρα σε παρατεταμένα αδιέξοδα, τα οποία – επαναλαμβάνω - θα τα πληρώσουν οι ίδιοι οι πολίτες, με πρόσθετα μέτρα. Όπως συνέβαινε πάντα, όπως συνέβη το πρώτο εξάμηνο του 2015, όπως συνέβη με την καθυστέρηση του κλεισίματος της πρώτης αξιολόγησης, η οποία οδήγησε στο Υπερταμείο και στον «κόφτη».   
 
Δημοσιογράφος: Αυτός είναι και ο πυρήνας της κουβέντας που θα έχετε με τη Γερμανίδα καγκελάριο το Φεβρουάριο στο Βερολίνο; 
 
Κ. Μητσοτάκης: Καταρχάς, με τη Γερμανίδα Καγκελάριο έχουμε συναντηθεί πολλές φορές. Θα έχω την ευκαιρία να της παρουσιάσω το δικό μας σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Είναι ένα σχέδιο καλά τεκμηριωμένο. Είναι ένα σχέδιο το οποίο έχει τύχει αποδοχής από την ελληνική κοινωνία. Οι Έλληνες πολίτες καταλαβαίνουν ότι εξαιτίας αυτής της φορολογικής επιβάρυνσης, δεν μπορούμε ουσιαστικά να προχωρήσουμε, δεν μπορούμε να προσελκύσουμε επενδύσεις, δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε θέσεις απασχόλησης. Καταλαβαίνουν οι Έλληνες πολίτες ότι όταν μιλάμε για  μεταρρυθμίσεις δεν μιλάμε ουσιαστικά μόνο για αυξήσεις φόρων ή περικοπές συντάξεων, διότι η μεταρρύθμιση είναι μια πολύ παρεξηγημένη έννοια σήμερα στην ελληνική κοινωνία. Μιλάμε για το πως θα ανασυγκροτήσουμε το Κράτος, πως θα αποκτήσουμε καλύτερα σχολεία, πως θα κάνουμε τη Δικαιοσύνη να λειτουργεί πιο σύντομα. Αυτές είναι οι πραγματικές μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να υλοποιήσουμε. Και για αυτό επιμένω ότι η χώρα χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, ένα εθνικό σχέδιο αλλαγών ελληνικής ιδιοκτησίας, που θα πηγαίνει πολύ πέρα από το στενό πλαίσιο του Μνημονίου, το οποίο θα μπορούμε να πείσουμε και τους Έλληνες πολίτες, αλλά και τους πιστωτές μας ότι είμαστε σε θέση να το εφαρμόσουμε. Και, αν το κάνουμε αυτό, πιστεύω ότι θα δούμε κατανόηση από την Ευρώπη. Και θα μπορούσε να ξανασυζητήσουμε και το καίριο ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων, το οποίο, αυτήν τη στιγμή, δεσμεύει τη χώρα για ένα παρατεταμένο διάστημα. Ο κ. Τσίπρας κατάφερε κάτι το οποίο πραγματικά θέλει πολύ μεγάλη προσπάθεια. Πέτυχε κάποια βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Και αυτά με τους χειρισμούς του έχουν ανασταλεί. Και ποιο ήταν το τίμημα που έπρεπε να πληρώσουμε για αυτό; Δέκα χρόνια πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 3,5%. Η χώρα δεν μπορεί να τα πετύχει αυτά τα πλεονάσματα. Αυτό είναι απολύτως ξεκάθαρο και νομίζω δεν θα βρείτε και κάποιον οικονομολόγο, σοβαρό, να σας πει κάτι διαφορετικό. Το θέμα είναι εμείς πως μπορούμε να διαπραγματευτούμε; Μόνο εάν προτάξουμε ένα επιθετικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων ελληνικής ιδιοκτησίας. Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να το κάνει. Εμείς μπορούμε να το κάνουμε. Γι' αυτό και ζητούμε εκλογές, το συντομότερο δυνατό.
 
Δημοσιογράφος: Το «σουλούπωμα» του Κράτους που λέτε, περιλαμβάνει και απολύσεις; Γιατί η Κυβέρνηση, σας κατηγορεί ότι είναι βασικό σχέδιο σας αυτό.
 
Κ. Μητσοτάκης: Πόσες φορές θα πρέπει να το απαντήσουμε αυτό, κ. Κοτταρίδη; Εγώ σε αυτήν την άθλια προπαγάνδα της Κυβέρνησης αρνούμαι να συμμετέχω. Έχω πει σε όλους τους τόνους ότι δεν συζητάμε για απολύσεις στο Δημόσιο. Αλλά – προσέξτε – συζητάμε για αξιολόγηση, συζητάμε για  εξορθολογισμό δομών, συζητάμε για κινητικότητα, συζητάμε το προσωπικό του Δημοσίου να το αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Συζητάμε για σεβασμό στα χρήματα του φορολογούμενου, συζητάμε για μεγαλύτερη συνεργασία του Δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα. Να σας δώσω ένα παράδειγμα; Βρέθηκα στην Αλεξανδρούπολη, σε μια πολύ ενδιαφέρουσα περιοδεία πριν από λίγες μέρες και επισκέφτηκα το τελωνείο των Κήπων, το οποίο είναι σε μια άθλια κατάσταση. Είναι η πύλη εισόδου από την Ευρώπης στην Τουρκία. 'Ένα σημείο από το οποίο μπαίνουν εκατομμύρια επισκέπτες και διακινείται ένα μεγάλο κομμάτι του διασυνοριακού εμπορίου. Γιατί  δεν μπορούμε ένα τέτοιο τελωνείο να το κατασκευάσουμε σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα; Μέσα από μια  σύμπραξη Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Βεβαίως μπορούμε να το κάνουμε και αυτό πρέπει να κάνουμε. Αυτή η Κυβέρνηση, όμως, εγκλωβισμένη μέσα στις ιδεοληψίες της, τέτοιες τολμηρές πράξεις, δεν μπορεί ούτε να τις δει, ούτε να τις σχεδιάσει και πάντως δεν μπορεί να τις υλοποιήσει. 
 
Δημοσιογράφος: Επειδή επαναφέρετε πολύ συχνά το θέμα του νόμου και τάξης και κατηγορείτε την Κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να παρέχει ασφάλεια στους πολίτες  ούτε στην Αθήνα, ούτε στα μεγάλα αστικά κέντρα και πολλοί σας κατηγορούν ότι λοξοκοιτάτε  προς τα δεξιά με αυτή τη ρητορική, ισχύει κάτι τέτοιο; Επειδή υπάρχει και ένα συγκεκριμένο κοινό το οποίο έχει μια μεγαλύτερη ευαισθησία υποθέτω σε αυτό.
 
Κ. Μητσοτάκης: Φαντάζομαι, δηλαδή, ότι ο κ. Καμίνης είναι «σκληρός δεξιός». Όταν καίγονται τρία τρόλεϊ στο κέντρο της Αθήνας και ο κ. Τόσκας σφυρίζει αδιάφορα, αυτό ευαισθητοποιεί τα «ρεφλέξ» μόνο των δεξιών συμπολιτών μας; Είναι αστείο να συζητάμε ότι η εφαρμογή του νόμου και της τάξης είναι δεξιά ατζέντα. Είναι ατζέντα κοινής λογικής, είναι μια βαθιά φιλελεύθερη ατζέντα. Η εφαρμογή του νόμου και της τάξης είναι απαραίτητη προϋπόθεση, όχι μόνο για την ασφάλεια των πολιτών, αλλά και για την οικονομική ευημερία.
 
Δημοσιογράφος: Και επί Νέας Δημοκρατίας δεν ήταν παράδεισος το κέντρο της Αθήνας...
 
Κ. Μητσοτάκης: Ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι είναι σήμερα. Και είναι πολιτική μου βούληση αυτό το άβατο των Εξαρχείων να τελειώνει και να τελειώνει το συντομότερο δυνατόν. Και αυτό είναι μη διαπραγματεύσιμο για μένα 
 
Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, να έρθουμε λίγο στα εθνικά θέματα. Δεχόμαστε προκλήσεις από παντού, από την Τουρκία, την Αλβανία, το Κυπριακό είναι σε πολύ κρίσιμη φάση, λίγο έως πολύ  λέτε  ότι η Κυβέρνηση δεν τα κάνει καλά, είπατε πριν από λίγο ότι με καθυστέρηση γίνεται το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Τι άλλο, δηλαδή, θα κάνατε εσείς που δεν γίνεται σήμερα;
 
Κ. Μητσοτάκης: Το ζήτημα της συνεννόησης αφορά τη διαδικασία όχι την ουσία. Ως προς την ουσία του ζητήματος του Κυπριακού όλες οι πολιτικές δυνάμεις σήμερα ή σχεδόν όλες στηρίζουν την προσπάθεια του Προέδρου Αναστασιάδη για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό και ακολουθούν το δόγμα – το οποίο για μένα είναι μη διαπραγματεύσιμο – ότι η Κύπρος είναι αυτή η οποία αποφασίζει  και η Ελλάδα είναι αυτή η οποία συμπαρίσταται. Από εκεί και πέρα, υπάρχει μια έντονη ανησυχία  για την τουρκική προκλητικότητα, για δηλώσεις οι οποίες αμφισβητούν τον πυρήνα των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Είναι θέματα που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή, χρειάζονται συνεννόηση. Και νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μια εθνική γραμμή στα ζητήματα αυτά και πάντως δεν πρέπει να είναι αντικείμενο επικοινωνιακής διαχείρισης.  Στο δε ζήτημα του προσφυγικού, η δική μας κριτική στην Κυβέρνηση είναι ότι με τις δικές της κινήσεις, δυσκολεύει την ίδια την εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. – Τουρκίας. Όταν καθυστερεί πάρα πολύ, η επεξεργασία  των αιτήσεων ασύλου, όταν καθυστερεί τόσο πολύ και βλέπουμε ότι αυτήν τη στιγμή δεν έχουμε επιστροφές από την Ελλάδα στην Τουρκία, επειδή δεν εκδικάζονται με την απαραίτητη ταχύτητα αυτές οι αιτήσεις, αυτό είναι ζήτημα που αφορά πρωτίστως την ελληνική Κυβέρνηση. Και αυτή είναι μια διαχειριστική ανεπάρκεια την οποία προφανώς και θα κριτικάρουμε όταν βλέπουμε την κατάσταση στα νησιά να έχει ξεφύγει. Και αυτό πάλι αφορά την ελληνική Κυβέρνηση. Δεν αφορά τη συνολική μας πολιτική, αλλά αφορά τον διαχειριστικό τρόπο με τον οποίο η Κυβέρνηση χειρίζεται αυτό το εξαιρετικά σύνθετο ζήτημα. Όταν βλέπουμε ότι υπάρχουν ευρωπαϊκά κονδύλια τα οποία λιμνάζουν και δεν αξιοποιούνται  από την Κυβέρνηση δεν πρέπει να το κριτικάρουμε αυτό; Όταν υπάρχουν γενικοί γραμματείς της Κυβέρνησης οι οποίοι παραιτούνται κατηγορώντας πολιτικούς προιστάμενους για  διαφθορά δεν θα το στηλιτεύσουμε αυτό;  
 
Δημοσιογράφος: Σε λίγες μέρες συμπληρώνετε ένα χρόνο στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας. Αν κάνετε απολογισμό, θυμηθείτε τι είχατε υποσχεθεί πριν γίνεται Πρόεδρος τα έχετε υλοποιήσει; Τα έχετε κάνει όλα καλά ή υπάρχει και κάτι που  δεν γίνεται καλά;
 
Κ. Μητσοτάκης: Μέσα σε ένα χρόνο αλλάξανε πολλά πράγματα στη Νέα Δημοκρατία. Εγώ εκλέχθηκα με μια ρητή δέσμευση να ανανεώσω τη Νέα Δημοκρατία και πιστεύω ότι, σε μεγάλο βαθμό, αυτό το έχουμε πετύχει. Επίσης εάν σας έλεγα  πριν από ένα χρόνο ότι η Νέα Δημοκρατία θα προηγείτο με διψήφιο ποσοστό δημοσκοπικά σε μια εποχή που μόλις είχε χάσει εθνικές εκλογές μάλλον θα με κατηγορούσατε ότι θα ήμουν υπερβολικά αισιόδοξος. Η Νέα Δημοκρατία ακούγεται και πάλι στην κοινωνία, ο κόσμος πιστεύει ότι η Νέα Δημοκρατία  είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να δώσει λύση στο αδιέξοδο της χώρας. Η ίδια η Νέα Δημοκρατία έχει αλλάξει σημαντικά, έχει ανανεωθεί σε πρόσωπα, σε ιδέες, και δεν αναφέρομαι μόνο στα καινούργια γραφεία, στα οποία σας φιλοξενούμε σήμερα. Αυτά έχουν και τη δική τους συμβολική αξία. Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι η Νέα Δημοκρατία που ήταν πριν από ένα χρόνο. Έχουμε πολλή δουλειά ακόμα να κάνουμε. Πρέπει να απευθυνθούμε σε ένα κόσμο ο οποίος είναι αποστασιοποιημένος από την πολιτική σήμερα. Και δεν μας ακούει όλους τους πολιτικούς, διότι θεωρεί ότι δεν έχουμε να του πούμε κάτι το ιδιαίτερο. Για αυτό προχωράμε σε συγκεκριμένες προτάσεις, τεκμηριωμένες, κοστολογημένες. Διότι εμείς δεν πρόκειται να επαναλάβουμε το λάθος του κ. Τσίπρα. Δεσμεύτηκα από την πρώτη στιγμή ότι θα πω την αλήθεια στους πολίτες. Αυτό κάνω. Πιστεύω ότι αυτή η πολιτική έχει ανταπόκριση. Όπως δεσμεύτηκα ότι θα ακολουθούμε μια πολιτική η οποία θα ενώνει και δεν θα διχάζει, ότι θα υπηρετεί τους πολλούς και όχι τους λίγους. Αυτά, λοιπόν, τα υλοποιώ απαρέγκλιτα. Δέσμευση δική μου προσωπική. Με αυτήν την ατζέντα εκλέχθηκα Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και αυτήν την ατζέντα έχω υποχρέωση να υλοποιήσω. 
 
Δημοσιογράφος: Να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ.
 
Κ. Μητσοτάκης: Εγώ να σας ευχαριστήσω. Να σας ευχηθώ Χρόνια Πολλά για τις μέρες αυτές. Και εύχομαι το 2017 να είναι, πάνω απ' όλα, μια καλή χρονιά για τη χώρα.

 

 
Γ. Καμίνης: «Δεν θα αφήσω να θυσιαστούν τα Εξάρχεια, επειδή κάποιοι δηλώνουν αδύναμοι μπροστά στην τυφλή βία»
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Τετάρτη, 21 Δεκέμβριος 2016 13:23
skairadio

«Ας μας πει ο κ. Τόσκας σε ποιαευρωπαϊκή πρωτεύουσα πυρπολούνται συστηματικά τρόλεϊ μπροστά από τοκεντρικό της μουσείο», δήλωσε οδήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, απαντώντας στην αντίδραση τουΥπουργού Προστασίας του Πολίτη στη χθεσινή δήλωσή του, με την οποία τον κάλεσε να παραιτηθεί.

Σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ 100,3 και τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα, ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που ζητάει παραίτηση υπουργού, λόγω της ανοχής σε φαινόμενα ανομίας, που προσλαμβάνει χαρακτηριστικά ρουτίνας. «Έχει διαπιστωθεί η υπηρεσιακή επάρκεια της ΕΛΑΣ που στο παρελθόν συνέβαλε στη βελτίωση της κατάστασης στο κέντρο της πόλης» τόνισε ο κ. Καμίνης, επισημαίνοντας ότι ο τουρισμός ανεβαίνει στην Αθήνα και ότι αυτό δεν πρέπει να διακυβευθεί με τα φαινόμενα βίας. 

Ο Δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι η εξοικείωση με την καταστροφική μανία σημαίνει υποταγή του αθηναϊκού λαού απέναντι στην τυφλή βία, ενώ τόνισε ότι «δε μπορούν να μπουν διοικητικά όρια στην ανομία και να θυσιαστεί μία ιστορική συνοικία, όπως είναι τα Εξάρχεια, επειδή κάποιοι δηλώνουν αδύναμοι μπροστά στην καταστροφική μανία».

 
Γ. Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ : «Απαιτείται σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να μην ζήσει το Λεκανοπέδιο τον εφιάλτη των σκουπιδιών» «Περιμένουμε από την κα Δούρου σαφείς απαντήσεις και δημόσια στα ερωτήματα που έχουμε θέσει» Συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της Κ
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Τρίτη, 20 Δεκέμβριος 2016 18:54

Γ. Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ : «Απαιτείται σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να μην ζήσει το Λεκανοπέδιο τον εφιάλτη των σκουπιδιών»

«Περιμένουμε από την κα Δούρου σαφείς απαντήσεις και δημόσια στα ερωτήματα που έχουμε θέσει»

Συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ.Πατούλη για τη διαχείριση των απορριμμάτων του Λεκανοπεδίου.

resized IMG 4389

Τον κώδωνα του κινδύνου ότι αν δεν υπάρξει άμεσα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη διαχείριση των απορριμμάτων του λεκανοπεδίου της Αττικής τότε το ζήτημα θα λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, έκρουσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κατά τη σημερινή Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με Δημάρχους του Λεκανοπεδίου.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι η Αττική χρειάζεται να εκπονήσει άμεσα ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης το οποίο θα σχεδιαστεί με τη συνεργασία υπουργείων, Δήμων και Περιφέρειας.

Ειδικότερα εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για το ζήτημα, η οποία έγινε μεγαλύτερη μετά και τη χθεσινή συνάντηση με την Περιφερειάρχη Αττικής Ρ.Δούρου, παρουσία και του Δημάρχου Αθηναίων Γ.Καμίνη. Στη διάρκεια της συνάντησης, όπως τόνισε, όχι μόνο δεν δόθηκε καμία επίσημη και σαφή απάντηση στα ερωτήματα που της έθεσε, αλλά παραπέμφθηκε για απαντήσεις από την ίδια την Περιφερειάρχη, στη «Διαύγεια».

Στη Συνέντευξη Τύπου παρέστησαν επίσης ο Δήμαρχος Μαρκοπούλου-Μεσογαίας Σ. Μεθενίτης, ο Δήμαρχος Φυλής Χ. Παππούς, το μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ Ν. Χιωτάκης, ο Πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΔΣΝΑ Γ. Ζαχαρόπουλος και ο επιστημονικός συνεργάτης της ΚΕΔΕ για το ζήτημα των απορριμμάτων Α. Μαυρόπουλος.

resized IMG 4411

Η ΚΕΔΕ ζητά ξεκάθαρες απαντήσεις στα 5 ερωτήματα που θέτει δημόσια

 

Ειδικότερα ο κ. Πατούλης τόνισε πως η ΚΕΔΕ έθεσε στην κα Δούρου 5 ξεκάθαρα ερωτήματα, σχετικά με το νέο περιφερειακό σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων που ψήφισε η παράταξη της στο περιφερειακό συμβούλιο.

Τα ερωτήματα αυτά είναι:

1ο ερώτημα: Πότε θα κλείσει επιτέλους o XYTA της Φυλής και αν σήμερα λειτουργεί σύμφωνα με τους περιβαλλοντικούς όρους που προβλέπει η νομοθεσία.

2ο ερώτημα: Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα κατασκευής των μεγάλων έργων υποδομής που πρέπει να δημιουργηθούν στο Λεκανοπέδιο αλλά και ποια είναι αυτά σε κάθε τομέα. Αν έχουν εξασφαλιστεί οι αδειοδοτήσεις για να προχωρήσει ο σχεδιασμός αυτός, με δεδομένο ότι για κάποιες περιοχές που φαίνεται να έχουν επιλεγεί, όπως π.χ. ο Ελαιώνας, υπάρχει ρητή απαγόρευση λόγω των χρήσεων γης.

Σε αυτό το σημείο ο κ. Πατούλης σημείωσε ότι το μόνο που ανέφερε η κα Δούρου είναι ότι ο σχεδιασμός της λαμβάνει υπόψη το σχεδιασμό που ήδη έχουν ξεκινήσει οι Δήμοι της Αθήνας και του Πειραιά.

Το ίδιο ασαφείς ήταν οι απαντήσεις της Περιφερειάρχου και για το αν θα γίνουν ΜΕΑ στον Ελαιώνα, την Κατεχάκη ή το Σχιστό ή ποιες είναι οι προθέσεις για το Γραμματικό και την Κερατέα. Για όλα αυτά παρέπεμψε στη «Διαύγεια».

3ο ερώτημα: Είναι κοστολογημένη η πρότασή της; Ζήτησα διευκρινίσεις πόσο θα κοστίζει το σχέδιο της στους δημότες μας. Γιατί είναι λογικό όταν καταθέτεις ένα σχέδιο, να το έχεις κοστολογήσει, ώστε να ξέρουμε αν είναι φθηνότερο ή ακριβότερο από αυτό που σήμερα υπάρχει.

4ο ερώτημα: Από πού θα χρηματοδοτηθούν τα έργα που πρέπει να κατασκευαστούν με βάση το νέο ΠΕΣΔΑ; Είναι διασφαλισμένα όλα τα κονδύλια που απαιτούνται; Αν τα έργα θα γίνουν μόνον με χρήματα από τα ευρωπαϊκά ταμεία ή αν θα υπάρξουν και ΣΔΙΤ;

Σε ότι αφορά αυτό το ζήτημα, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ σημείωσε ότι η κα Δούρου ανέφερε ότι έδωσε αγώνα για να μην χαθούν τα χρήματα, αλλά δεν διευκρίνισε ούτε πόσα χρήματα εξασφάλισε κι έσωσε, ούτε πόσα της λείπουν για να εφαρμοστεί το σχέδιο της.

5ο ερώτημα: Θα χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια την αγορά γης για τη δημιουργία πράσινων σημείων, όπως είχε ήδη δεσμευτεί, γιατί διαπιστώνεται ότι υπάρχει προχειρότητα σε αυτό το θέμα.

resized VAR 7650

Η συμπεριφορά της κας Δούρου είναι απαξιωτική για τους Δήμους

 

Ο κ. Πατούλης τόνισε ότι με δεδομένο ότι ο ΧΥΤΑ της Φυλής που αποτελεί, όπως ανέφερε, μία υγειονομική βόμβα για το Λεκανοπέδιο, έχει κορεστεί, είναι ορατός ο κίνδυνος να ζήσει το Λεκανοπέδιο τον εφιάλτη των σκουπιδιών στους δρόμους.

Για να μη ζήσουμε «εικόνες ντροπής» πρέπει η Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ να εκπονήσει σαφές σχέδιο διαχείρισης υπογράμμισε, επισημαίνοντας ωστόσο πως η αρμοδιότητα διαχείρισης των απορριμμάτων πρέπει να μεταφερθεί στην Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση.

«Η θέση αυτή ενισχύεται κι από τη συμπεριφορά που επιδεικνύει έναντι των Δήμων η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής πάνω στο ζήτημα αυτό.

«Συμπεριφορά μειωτική και απαξιωτική για τους Δήμους, και συγχρόνως εντελώς αντιδημοκρατική» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, επικαλούμενος «την πραξικοπηματικού χαρακτήρα» ενέργεια της κας Δούρου, να πάρει για λογαριασμό της Περιφέρειας όλες τις αρμοδιότητες του ΕΔΣΝΑ, όσον αφορά τις μελέτες για τα έργα που αφορούν στη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής.

Παράλληλα καυτηρίασε την απόφαση να περάσει προ ημερών από το Περιφερειακό Συμβούλιο χωρίς κανέναν διάλογο και χωρίς να δοθεί ο λόγος στην αντιπολίτευση και ο νέος , αναθεωρημένος ΠΕΣΔΑ, ο σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, γεγονός που χαρακτήρισε «μαύρη κηλίδα για τη δημοκρατία».

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ χαρακτήρισε απαξιωτική και αλαζονική τη στάση της Περιφερειάρχου Αττικής υπογραμμίζοντας την άμεση ανάγκη να υπάρξει ειλικρινής συνεργασία για να βρεθούν αποτελεσματικές λύσεις και να μην μένουμε σε σχέδια επί χάρτου.

resized VAR 7658

Γ.Πατούλης: «Απαιτείται σχέδιο έκτακτης ανάγκης»

 

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ έθεσε τον προβληματισμό: «Τι θα γίνει με τα σκουπίδια όταν θα κλείσει η Φυλή; Θα τα πηγαίνουμε σε ανενεργά λατομεία, που λέει στο κείμενο του ΠΕΣΔΑ; Η θα τα στέλνουμε στην Κίνα ή τη Σουηδία, όπως έχει διαρρεύσει στον Τύπο; Πως είναι δυνατόν να φτιάχνουμε έναν ΠΕΣΔΑ χωρίς να μπορούμε πρώτα να διασφαλίσουμε τη δημιουργία των πράσινων σημείων που προβλέπονται;».

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ σημείωσε χαρακτηριστικά: Θεωρώ ότι η κα Δούρου παίζει με τον πολιτικό χρόνο. Ελπίζει ότι μέχρι το 2019 που θα λήξει η θητεία της, η Φυλή θα αντέξει και το πρόβλημα θα «σκάσει» στον επόμενο.

Εμείς όμως δεν παίζουμε με το χρόνο. Πολιτικά παιχνίδια στην πλάτη των πολιτών της Αττικής δεν θα ανεχθούμε. Η πρόταση μας είναι ξεκάθαρη. Θεωρούμε απαραίτητο να υπάρξει σε συνεργασία με την Κεντρική Κυβέρνηση η εκπόνηση ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης .

Ενός σχεδίου που θα προβλέπει τη συνεργασία Υπουργείων, Δήμων και Περιφέρειας και fast track διαδικασίες αδειοδότησης για τις νέες υποδομές, για τις χωροθετήσεις, τις χρήσεις γης και τα Προεδρικά Διατάγματα που απαιτούνται για να λειτουργήσουν, οι υποδομές αυτές.

 

«Αν θέλει η κα Δούρου να μας δώσει την αρμοδιότητα διαχείρισης απορριμμάτων είμαστε έτοιμοι»

 

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση η κα Δούρου ανέφερε πως δεν έχει πρόβλημα να πάρουν τις αρμοδιότητες της διαχείρισης των απορριμμάτων οι Δήμοι και ότι αν χρειαστεί θα το ζητήσει από τον κ. Σκουρλέτη.

Σε αυτό το ενδεχόμενο οι Δήμοι είναι έτοιμοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους πολίτες της Αττικής τόνισε ο κ. Πατούλης και επισήμανε ότι:

«Προφανώς τώρα που βρίσκει τα σκούρα, θέλει να πετάξει το μπαλάκι στους Δήμους.

Της απαντούμε. Εφόσον θέλει να μας δώσει την αρμοδιότητα, να πάμε μαζί στον Υπουργό και να μας τη δώσει.

Ακόμη κι αν δεν είμαστε 100% έτοιμοι, θα είμαστε έτοιμοι γιατί αυτό έχουν ανάγκη οι πολίτες μας.

Εμείς πολιτικά παιχνίδια στην πλάτη των κατοίκων του Λεκανοπεδίου δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν .

Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας».

 

 

 

Α.Μαυρόπουλος, επιστημονικός συνεργάτης της ΚΕΔΕ

 

 

«Είναι αναγκαίο να αναλάβουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς τις ευθύνες που τους αναλογούν προκειμένου να μην λάβει το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων ανεξέλεγκτες διαστάσεις» υπογράμμισε ο Αντώνης Μαυρόπουλος, Χημικός Μηχανικός και επιστημονικός συνεργάτης της ΚΕΔΕ.

Όπως τόνισε, επιβάλλεται να εκπονηθεί ένα σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης στην Αττική με κεντρικό στόχο την επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης απορριμμάτων και πρόσθεσε πως αν δε υπάρξουν δραστικά βήματα, είναι ορατός ο κίνδυνος στα επόμενα 4 με 5 χρόνια το λεκανοπέδιο να αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα.

Ο Α. Μαυρόπουλος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην ανάγκη να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων που φθάνουν στους ΧΥΤΑ με μια ορθολογική διαχείριση και σταδιακή αύξηση του ποσοστού ανακυκλώσιμων υλικών.

 

Σωτήρης Μεθενίτης, δήμαρχος Μαρκοπούλου

 

Ο δήμαρχος Μαρκοπούλου Σωτήρης Μεθενίτης αναφέρθηκε στην ανάγκη εκπόνησης ενός συγκροτημένου σχεδίου επίλυσης του προβλήματος και τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνεται συζήτηση για αξιοποίηση χώρων για τη διαχείριση των απορριμμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές, χωρίς να έχει προηγηθεί συζήτηση και διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και αρχές. Όπως έκανε γνωστό, όλες οι δημοτικές παρατάξεις του δήμου συμφωνούν προς αυτή τη κατεύθυνση και ήδη ετοιμάζεται κοινό ψήφισμα διαμαρτυρίας.  

 

Δήμαρχος Φυλής, Χ. Παππούς

Ο δήμαρχος Φυλής Χ. Παππούς αναφέρθηκε στον κίνδυνο κορεσμού του ΧΥΤΑ της περιοχής και στην ανάγκη να βρεθούν χώροι άμεσα. Ο Χ. Παππούς υπογράμμισε ότι ο ΧΥΤΑ Φυλής έχει διάρκεια ζωής το πολύ 2 ακόμα χρόνια. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρξει άμεση πρόβλεψη για το πώς θα λυθεί το πρόβλημα στο μέλλον.  

 

 

Ν. Χιωτάκης, μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ 

 

«Η Αττική χρειάζεται σαφή χρονοδιαγράμματα υλοποίηση των αναγκαίων έργων, ξεκάθαρο πλαίσιο χρηματοδότησης και άμεση χωροθέτηση για τις νέες υποδομές προκειμένου να έχουμε αποτελέσματα» υπογράμμισε ο κ. Χιωτάκης.

 

Γ. Ζαχαρόπουλος εκπρόσωπος εργαζομένων ΕΔΣΝΑ

«Την ανησυχία του ότι αν μέχρι το 2018 η πολιτεία δε λάβει γενναίες αποφάσεις για το ζήτημα τότε το πρόβλημα θα είναι πολύ σοβαρό» εξέφρασε ο κ. Ζαχαρόπουλος. 

 


Σελίδα 10 από 125
"Όλα για Σένα" | Νέο single και video clip από τους ΜΟΡΤΕΣ!!
  "Όλα για Σένα" | Νέο single και video clip από τους ΜΟΡΤΕΣ!!    Παντρεύοντας την ...

Ξανά μαζί Brad Pitt και η Jennifer Aniston;
Ξανά μαζί Brad Pitt και η Jennifer Aniston;
Ξανά μαζί Brad Pitt και η Jennifer Aniston; Το 2005, ο Brad Pitt και η Jennifer Aniston αποφάσισαν να χωρίσουν, έπειτα από πέντε χρόνια έγγαμου βίου.  ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση