ATTICANEWS.GR

Member Area
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Τα μυστικά του καλού ύπνου και τι προσφέρει στον οργανισμό μας. συνέντευξη της Μάρθας Ανδρίτσου, Ιατρός Πνευμονολόγος. ...της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή medlabnews.gr
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Δευτέρα, 19 Δεκέμβριος 2016 11:43

Τα μυστικά του καλού ύπνου και τι προσφέρει στον οργανισμό μας. 

συνέντευξη της Μάρθας Ανδρίτσου, Ιατρός Πνευμονολόγος.

...της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή medlabnews.gr 

goodSleep

 

 

Συναντήσαμε την Μάρθα Ανδρίτσου, Ιατρό Πνευμονολόγο, εξειδικευμένη στις διαταραχές της αναπνοής στον ύπνο, επιστημονική συνεργάτη του Κέντρου Μελέτης Ύπνου του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», και μας απάντησε για την σημασία του καλού ύπνου και πώς μπορούμε να έχουμε καλό ύπνο;

Κα Ανδρίτσου πώς ορίζουμε τον καλό ύπνο;

Λέγοντας "καλός και ποιοτικός ύπνος" εννοούμε τη συμπλήρωση 6-8 ωρών χωρίς μεγάλες διακοπές αφύπνισης ενδιάμεσα. Ο καλός και ποιοτικός ύπνος είναι απαραίτητος για τη καλή λειτουργία του οργανισμού, την ανάπαυση του νευρικού και μυϊκού συστήματος, την εμπέδωση της μνήμης και την αποκατάσταση των κυτταρικών λειτουργιών στον εγκέφαλο αλλά και σε όλο το σώμα. Τον καλό ύπνο τον αντιλαμβανόμαστε και εμείς οι ίδιοι, γιατί είναι αναζωογονητικός, και μας δίνει την ενέργεια για να αντιμετωπίσουμε και να ανταπεξέλθουμε στους στόχους και τις δραστηριότητες όλης της επόμενης ημέρας.  Η μακροχρόνια έλλειψη ενός καλού ύπνου μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία μας.

Πώς μπορούμε να έχουμε καλό και ποιοτικό ύπνο; 
Έχοντας ένα καλό ύπνο, αυξάνουμε τις πιθανότητες  να έχουμε μια υγιή, δραστήρια ζωή, με ευεξία. Για να το πετύχουμε αυτό, θα πρέπει να αποφεύγουμε την έντονη σωματική δραστηριότητα, τα προϊόντα καφεΐνης λίγο πριν την ώρα του ύπνου. Θα πρέπει να κοιμόμαστε όταν αισθανόμαστε την ανάγκη, και να διατηρούμε ένα σχετικά σταθερό ωράριο ύπνου, επαρκές χρονικά. Το περιβάλλον της κρεβατοκάμαρας να είναι ήσυχο, σκοτεινό, με ικανοποιητική θερμοκρασία, ούτε κρύο, ούτε πολύ ζεστό. Το στρώμα μας να είναι άνετο με σωστή στήριξη, καθώς και το μαξιλάρι να μη δημιουργεί κάμψη του αυχένα.


Πώς σχετίζεται η ποιότητα του ύπνου με το στρες και την κατάθλιψη;
Η έλλειψη ύπνου καθώς και ο «κακής ποιότητας» ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε έντονο στρες, κατάθλιψη, επιθετικότητα ακόμη και σε τάσεις αυτοκτονίας. Αλλά και αντιθέτως τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη ή παρουσιάζουν έντονο stress έχει φανεί πως παρουσιάζουν αϋπνίες και διαταραγμένο ύπνο.

Από τι άλλο μας προστατεύει ο καλός ύπνος;
Ο καλός ύπνος μας προστατεύει από ορμονικές ανισορροπίες οι οποίες μπορεί να εμφανιστούν και αφορούν διάφορες ορμόνες όπως της ινσουλίνης, η οποία είναι υπεύθυνη για τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η έλλειψη του ύπνου έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη. Επίσης ο καλός ύπνος ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, δηλαδή την άμυνα του οργανισμού μας σε βλαπτικούς παράγοντες, προστατεύοντας μας από τις λοιμώξεις. Ο καλός ύπνος βελτιώνει την ικανότητα για μάθηση, βοηθά στην προσοχή, στη συγκέντρωση και στην αποφυγή λαθών. Έτσι συμβάλλει στην καλύτερη απόδοση στις καθημερινές δραστηριότητες στην λήψη αποφάσεων και στην δημιουργικότητα.

Λέγεται ότι ο καλός ύπνος αδυνατίζει. Ισχύει; 
Όχι, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Όμως, αντίθετα, ο ανεπαρκής, κακός ύπνος, αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Έρευνες έδειξαν ότι ο καλός ύπνος οδηγεί σε ορμονική ισορροπία. Η ισορροπία μεταξύ της γκρελίνης (ορμόνης που αυξάνει το αίσθημα της πείνας) και της λεπτίνης (ορμόνης που ρυθμίζει το αίσθημα κορεσμού από το φαγητό) διαταράσσεται όταν δεν επαρκεί ο ύπνος μας, με συνέπεια να αυξάνεται το αίσθημα της πείνας και αυτό μας κάνει να τρώμε περισσότερο.


Ο καλός ύπνος βοηθάει στο δέρμα και την ομορφιά; 
Ναι, πράγματι ο ύπνος έχει βρεθεί ότι συμμετέχει στη διαδικασία της επούλωσης και επιδιόρθωσης της φυσιολογικής φθοράς που υφίσταται ο εγκέφαλος, η καρδιά, το δέρμα και τα αγγεία, με συνέπεια όταν δεν κοιμόμαστε επαρκώς να αυξάνουμε τις πιθανότητες για εμφάνιση πρόωρης γήρανσης. Επίσης κατά τη διάρκεια του βαθέως ύπνου ο οργανισμός διεγείρεται να παράγει μια ορμόνη που ονομάζεται αυξητική ορμόνη και είναι απαραίτητη για την σωματική ανάπτυξη των παιδιών και των εφήβων, καθώς επίσης και την επιδιόρθωση βλαβών στους ιστούς σε παιδιά και ενήλικες συμβάλλοντας  έτσι και στην αντιγήρανση.

Πόσο σημαντικό είναι το στρώμα στον καλό ύπνο; 
To στρώμα είναι το βασικό αντικείμενο που έρχεται σε επαφή με το σώμα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Επομένως αν δεν είναι αυτό που επιθυμούμε και δεν είναι κατάλληλο για το σώμα μας μπορεί να διαταράξει τον ύπνο μας προκαλώντας  κακής ποιότητας ύπνο και άλλα πολλά προβλήματα.
Το ότι το στρώμα έχει σχέση με την ποιότητα του ύπνου το διαπιστώσαμε και σε μία πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από το κέντρο Μελέτης Ύπνου του Πανεπιστημίου Αθηνών του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός, με την υποστήριξη της εταιρείας στρωμάτων και προϊόντων ύπνου, Μedia Strom και στην οποία μελετήσαμε πόσο επηρεάζεται η ποιότητα του ύπνου σε διαφορετικούς τύπους στρωμάτων. Από τη μελέτη αυτή φάνηκε ότι για τους περισσότερους τα στρώματα ανεξαρτήτων ελατηρίων(τύπου pocket) προσέφεραν μεγαλύτερη άνεση και καλύτερη ποιότητα ύπνου σε σχέση με τα στρώματα που είχαν το κλασικό ελατήριο (τύπου bonnel).

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν επιλέγουμε το στρώμα μας για να έχουμε κάλο ύπνο; 
Επειδή οι ατομικές προτιμήσεις και ιδιαιτερότητες κάθε ανθρώπου διαφέρουν, το σωστό στρώμα δεν είναι το ίδιο για όλους. Σε γενικές γραμμές πάντως μπορούμε να πούμε ότι το στρώμα που θα επιλέξουμε πρέπει να είναι άνετο. Να βοηθά στην ευθυγράμμιση και στήριξη της σπονδυλικής στήλης και του κεφαλιού και να απορροφά τις πιέσεις των ώμων, των ποδιών και της λεκάνης. Να στηρίζει και συγχρόνως να αποφορτίζει τον αυχένα και να μην ασκεί υπερβολική πίεση ώστε να επιτυγχάνεται η σωστή κυκλοφορία του αίματος και να επιτρέπεται στο δέρμα και τους μύες να ξεκουραστούν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επίσης θα πρέπει να είναι φτιαγμένο από καλής ποιότητας υποαλλεργικά υλικά, που να αντέχουν στο χρόνο και να είναι ελεγμένα και πιστοποιημένα, ώστε να εξασφαλίζονται οι συνθήκες υγιεινής.

http://medlabgr.blogspot.com/2016/12/good-sleep.html

 
Τηλεμαραθώνιος Αγάπης UNICEF - Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Παρασκευή, 09 Δεκέμβριος 2016 15:40

Τηλεμαραθώνιος Αγάπης UNICEF - Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου

161209a1b

ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ - ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ UNICEF
1946-2016 Εβδομήντα χρόνια έργου για τα παιδιά όλου του κόσμου

Με την ευκαιρία της Ημέρας του Παιδιού (11 Δεκεμβρίου, γενέθλια της UNICEF) και τη σημαντική επέτειο της συμπλήρωσης 70 χρόνων από την ίδρυση της οργάνωσης για τα παιδιά, παρουσιάζεται σε συνέντευξη τύπου στην ΕΣΗΕΑ ο Τηλεμαραθώνιος Αγάπης UNICEF της Δευτέρας 12 Δεκεμβρίου που είναι αφιερωμένος στα παιδιά που βιώνουν το σκληρό πρόσωπο της φτώχειας και του υποσιτισμού και διοργανώνεται σε συνεργασία με την ΕΡΤ.

Στην εκδήλωση για την παρουσίαση του Τηλεμαραθώνιου, η Πρόεδρος της UNICEF Ελλάδος, Σοφία Τζιτζίκου, επισημαίνει τα τελευταία στοιχεία της UNICEF σχετικά με την κατάσταση των παιδιών στον κόσμο. Στέλνουν μηνύματα συμπαράστασης, ο Γιάννης Παντής, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, ο Λάμπης Ταγματάρχης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ που διοργανώνει τον Τηλεμαραθώνιο στηρίζοντας το έργο της UNICEF, ο Βασίλης Ταλαμάγκας, Γενικός Συντονιστής Ειδήσεων ΕΡΤ, η δημοφιλής τραγουδίστρια Γλυκερία, που θα τραγουδήσει στον Τηλεμαραθώνιο το τραγούδι «Τα παιδιά όλου του κόσμου», που γράφτηκε για τα 70 χρόνια της UNICEF σε μουσική Ανδρέα Λάμπρου και στίχους Αργύρη Χατζηνάκη με την παιδική χορωδία του Δημήτρη Τυπάλδου, ο Γιώργος Χατζηπαύλου, stand up comedian και εκ των παρουσιαστών του Τηλεμαραθώνιου, η μαθήτρια Μαρία Ζούρα, εκπρόσωπος των Νέων Εθελοντών της UNICEF που επισκέφθηκε πρόσφατα πρόγραμμα της UNICEF σε καταυλισμό προσφύγων στην Ιορδανία, οι νεαροί ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού, που στηρίζει τη UNICEF, Πραξιτέλης Βούρος και Παναγιώτης Ρέτσος.

161209a2b

Μέσα στις επτά δεκαετίες από την ίδρυσή της, η UNICEF εξελίχθηκε από μια οργάνωση έκτακτης βοήθειας σε ένα αναπτυξιακό οργανισμό αφοσιωμένο στην προστασία των δικαιωμάτων και των αναγκών των παιδιών, οπουδήποτε και να βρίσκονται, ανεξάρτητα από το ποιες είναι οι συνθήκες της ζωής τους. Ενδεικτικά, χάρη και στις προσπάθειες και τον ηγετικό ρόλο της UNICEF:

  • Μειώθηκαν στο μισό οι θάνατοι παιδιών κάτω των 5 ετών το 2015 σε σχέση με το 1990.
  • Το 2015 επετεύχθη μείωση των ποσοστών καχεξίας μεταξύ παιδιών κάτω των 5 ετών κατά 41% σε σχέση με το 1990.
  • Πολλαπλασιάστηκαν οι δράσεις για τα παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο, λόγω ανθρωπογενών και μη κρίσεων. Το 2015, 45 από τα 70 εκατομμύρια ανθρώπους στους οποίους παρείχε υποστήριξη η UNICEF στους τομείς παροχής νερού, υγιεινής και αποχέτευσης, ζούσαν σε νοικοκυριά που είχαν πληγεί από κρίσεις.
  • Το 2014 83 εκατομμύρια περισσότερα παιδιά πηγαίνουν δημοτικό και γυμνάσιο σε σχέση με το 1999. Το 2015 η UNICEF παρείχε πρόσβαση σε επίσημη και άτυπη εκπαίδευση σε 7,5 εκατομμύρια παιδιά 3-18 ετών που βιώνουν τις συνέπειες των κρίσεων σε όλο τον κόσμο.

Η 70η επέτειος της UNICEF προσφέρει μια ευκαιρία για υπενθύμιση όλων αυτών που απομένουν να γίνουν για την πραγμάτωση των δικαιωμάτων του κάθε παιδιού. Παρά τις προόδους, ακόμα και σήμερα ο φαύλος κύκλος της φτώχειας, των ασθενειών και της πείνας και ο πολλαπλασιασμός των κρίσεων και των συγκρούσεων καταστρέφουν την παιδική ηλικία των πιο ευάλωτων παιδιών:

  • Περίπου 535 εκατομμύρια παιδιά - το ένα τέταρτο των παιδιών του κόσμου - ζουν σε χώρες που πλήττονται από καταστροφές ή συγκρούσεις, συχνά χωρίς ιατρική περίθαλψη, εκπαίδευση, φαγητό, προστασία.
  • Σχεδόν 385 εκατομμύρια παιδιά ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και πάνω από 250 εκατομμύρια παιδιά σχολικής ηλικίας, δεν μαθαίνουν.
  • Σχεδόν οι μισοί θάνατοι παιδιών κάτω των 5 ετών έχουν ως αιτία τον υποσιτισμό, που σημαίνει τον άδικο χαμό περίπου 3 εκατομμυρίων παιδιών κάθε χρόνο.
  • Σχεδόν 250 εκατομμύρια παιδιά μεγαλώνουν σε χώρες που χτυπήθηκαν από τον πόλεμο και 50 εκατομμύρια έχουν ξεριζωθεί, προσφυγόπουλα πολλά στην ίδια τους τη χώρα.

Ο Τηλεμαραθώνιος, θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα και θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ2 ενώ θα γίνουν πολλές απευθείας συνδέσεις με την ΕΡΤ3 και θα συνεχισθεί μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Αναμετάδοση θα κάνει και η Τηλεόραση TV Ρόδος - Κόσμος.

Την παρουσίαση της εκπομπής θα έχουν η Σταυρούλα Χριστοφιλέα, ο Γιώργος Χατζηπαύλου, ο Κώστας Αρβανίτης, ο Στέφανος Μουαγκιέ, ο Γιάννης Δάρρας, η Άννα Μπουσδούκου, ο Ανδρέας Ροδίτης, η Ντέμπορα Οντόγκ, η Ρίτσα Μπιζόγλη, ο Θόδωρος Μαραντίνης, η Ρένα Τσιτσιμπίκου και ο Γιώργος Μαυρίδης, όλοι τους θα υποδεχθούν προσωπικότητες από όλους τους χώρους, σε μια προσφορά αλληλεγγύης στο έργο της UNICEF.

Συμμετέχουν στον Τηλεμαραθώνιο δεκάδες ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί από όλη τη χώρα κάνοντας ήδη αναφορές και αφιερώματα στην εκστρατεία, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση της UNICEF, για την όσο το δυνατό ευρύτερη διάδοση του μηνύματος της ελπίδας για κάθε παιδί σε ένα καλύτερο αύριο. Συμμετέχουν Δήμοι από όλη τη χώρα με κουμπαράδες και άλλες εκδηλώσεις αλληλεγγύης ενώ δημόσια και ιδιωτικά σχολεία θα δραστηριοποιηθούν επίσης. Πολλές εταιρίες, η Αττικό Μετρό ΑΕ, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ΑΕ κ.α. προσφέρουν την υποστήριξή τους για την επιτυχία της προσπάθειας.

Μηνύματα θα στείλουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος της Βουλής, οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων, ο Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας.

Το κοινό μπορεί να στηρίξει τον Τηλεμαραθώνιο:

Στο Τηλεφωνικό Κέντρο του Τηλεμαραθώνιου: 210 77 61 500
- ισχύει μόνο για τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου από τις 6 το απόγευμα και μετά -

Δωρεές με SMS: Στείλτε μήνυμα με τη λέξη “ΠΑΙΔΙ” στο 54234 (αυτόματη χρέωση 1 ευρώ ΦΠΑ)
ισχύει έως και την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου.

Στο τηλέφωνο δωρεών της UNICEF 801 500 12345
(μόνο από σταθερό τηλέφωνο 24 ώρες το 24ωρο)

Μέσω INTERNET: στο www.unicef.gr

Επίσης από σταθερό ΟΤΕ: Καλέστε 901 11 17 17 17 (αυτόματη χρέωση 3 ευρώ ΦΠΑ  ανά κλήση).

Δωρεές στα ταμεία των υποκαταστημάτων των ΤΡΑΠΕΖΩΝ:

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: 169/480020-64
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: 5049-022842-011
ALPHA BANK: 115 002002 017649
EUROBANK: 0026-0102-14-0100540998
ATTICA BANK: 069 / 54799691
HSBC: 002-066694-130

Για δωρεές μέσω διαδικτύου - Internet Banking - από την ιστοσελίδα  της κάθε τράπεζας στο μενού πληρωμών/συναλλαγών.

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 09 Δεκέμβριος 2016 15:43
 
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΟΥ 2016
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Πέμπτη, 08 Δεκέμβριος 2016 19:11

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΟΥ 2016

resized prsscnfrncxmasevntredthread1

Τον προγραμματισμό του Δήμου Θεσσαλονίκης, που περιλαμβάνει τον εορταστικό διάκοσμο της πόλης καθώς και τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν ενόψει των Χριστουγέννων, παρουσίασε σήμερα, Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, πλαισιωμένος από τη Διοίκηση του Δήμου και τον Ομότιμο Καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, αρχιτέκτονα και σκηνογράφο, Απόστολο Βέττα και τους συνεργάτες του.

resized 15337384 295265610874378 8406685204261708837 n

Το πρόγραμμα με γενικό τίτλο «Χριστούγεννα μαζί», περιλαμβάνει δράσεις για παιδιά, μουσική, χορό, εικαστικά, θέατρο και παράλληλα δρώμενα. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016, στις 20.00, με τη φωταγώγηση του εορταστικού διακόσμου της πλατείας Αριστοτέλους και με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης και του χορευτικού σχήματος «Jingle Jitterbugs» και ολοκληρώνονται το Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016 με τον αποχαιρετισμό του 2016, στους δρόμους και τις πλατείες της πόλης, λίγο μετά τις 20.30.

Επιχειρώντας μια αναδρομή στα προηγούμενα χρόνια και τις πρωτοβουλίες του Δήμου, ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα, ο Γιάννης Μπουτάρης έκανε λόγο για πειραματισμούς που δεν αποδείχθηκαν επιτυχημένοι, κυρίως εξαιτίας της έλλειψης κονδυλίων. «Για τα φετινά Χριστούγεννα αποφασίσαμε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης έπρεπε να πάρει πρωτοβουλία, για διάφορους λόγους. Πρώτον για να στηρίξουμε την αγορά και να συμβάλλουμε στην αύξηση της αγοραστικής κίνησης. Δεύτερον, για να αποκτήσει η Θεσσαλονίκη έναν διακριτό χαρακτήρα για τις γιορτές, ώστε να γίνει ελκυστικός προορισμός. Τρίτον, για να έχουμε επιτέλους την περίοδο των γιορτών υψηλή αισθητική και έντονη καλλιτεχνική σφραγίδα και τέταρτον, για να στηρίξουμε και να προβάλλουμε το ντόπιο καλλιτεχνικό δυναμικό της πόλης, που εδώ δρα, που έχει επίδραση στην πόλη και στα καλλιτεχνικά δρώμενα και που η πόλη οφείλει να γνωρίσει και να στηρίξει.

resized prsscnfrncxmasevntredthread2

»Αποφασίσαμε λοιπόν να ζητήσουμε τη βοήθεια ενός επαγγελματία. Ζητήσαμε από τον αρχιτέκτονα και σκηνογράφο, Απόστολο Βέττα, να ‘’σκηνοθετήσει’’ και να ‘’σκηνογραφήσει’’ τον χριστουγεννιάτικο διάκοσμο και τις καλλιτεχνικές δράσεις» τόνισε ο Δήμαρχος, ο οποίος έκανε λόγο για ένα συνεργατικό εγχείρημα. «Τον περασμένο Ιούλιο καλέσαμε τα Επιμελητήρια, τους φορείς του τουρισμού και της αγοράς και την Περιφέρεια και τους παρουσιάσαμε την ιδέα μας. Βρήκε μεγάλη ανταπόκριση. Δυστυχώς, καθώς περνούσε ο καιρός, ένας-ένας οι φορείς αποχώρησαν.

»Συνεργατική ήταν όμως και η φύση του εγχειρήματος. Ο Δήμος βρέθηκε να συνεργάζεται με εξωτερικούς παράγοντες, τον Απόστολο Βέττα και τους συνεργάτες του. Όπως πάντα, βέβαια, αυτό είναι ένα πρόβλημα για τους δήμους, εξαιτίας του δυσκίνητου θεσμικού και νομικού πλαισίου. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε ήταν μεγάλες. Όμως, έχουμε πλέον την εμπειρία. Είναι μια παρακαταθήκη για τις επόμενες χρονιές».

resized prsscnfrncxmasevntredthread3

Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που παρουσίασε ο Δήμαρχος, το κόστος του διάκοσμου που κατασκευάζεται ανέρχεται σε 170.000€, ποσό το οποίο εξασφαλίστηκε αποκλειστικά μέσω των χορηγιών, ενώ το συνολικό κόστος του καλλιτεχνικού προγράμματος το οποίο επωμίζεται ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ανέρχεται σε 140.000€ και θα κατανεμηθεί σε περίπου 300 καλλιτέχνες που θα παρουσιάσουν 130 εκδηλώσεις στο διάστημα των γιορτών.

Καταλήγοντας, ο Γιάννης Μπουτάρης, ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν εντατικά, αλλά και εκείνους που προσφέρθηκαν εθελοντικά για την υλοποίηση του εγχειρήματος, ενώ δεν παρέλειψε να απευθύνει ευχαριστίες προς τις εταιρείες του ιδιωτικού και ευρύτερου δημόσιου τομέα που με τις χορηγίες τους συνέβαλαν ουσιαστικά ώστε να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός.

Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης, Πέτρος Λεκάκης, έδωσε διευκρινίσεις για τον τρόπο και το περιεχόμενο των χορηγιών καθώς και για την πρωτοβουλία του Δήμου να συσπειρώσει πολλές και διαφορετικές ομάδες. «Καταρρίπτεται ο μύθος ότι από τα ταμεία του Δήμου βγαίνουν υπέρογκα ποσά για τον εορτασμό των Χριστουγέννων. Δεν ισχύει η πληροφορία για μισό εκατομμύριο Ευρώ, την οποία κατήγγειλε η αντιπολίτευση. Αντιθέτως, για πρώτη φορά ο Δήμος Θεσσαλονίκης συγκέντρωσε τόσους φορείς και χορηγούς, οι οποίοι πίστεψαν στο σχεδιασμό που εμπνεύστηκε ο Απόστολος Βέττας. Συγκεντρώθηκαν περίπου 170.000€, τα οποία όμως δεν θα μπουν στα ταμεία του Δήμου, αλλά αποτελούν δωρεές και αγορές των κατασκευών που τοποθετούνται στον εορταστικό διάκοσμο της πόλης. Δηλαδή, ο κάθε χορηγός αγοράζει το κομμάτι του στολισμού το οποίο επιθυμεί και το δωρίζει στον Δήμο».

 

 

Αναφερόμενος στο καλλιτεχνικό σκέλος του προγραμματισμού, ο Πέτρος Λεκάκης, εκτίμησε ότι και αυτό χαρακτηρίζεται από καινοτομία, καθώς για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθούν τόσες πολλές εμφανίσεις καλλιτεχνών μέσα σε περιορισμένο χρονικό διάστημα. Ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης σημείωσε ότι στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς θα στηθεί η παραδοσιακή Χριστουγεννιάτικη αγορά, για πρώτη φορά οργανωμένα, όπου θα στεγαστούν ΜΚΟ δίνοντας μια ξεχωριστή νότα. Υπενθύμισε, επίσης, ότι η πρόταση για τον εορτασμό των φετινών Χριστουγέννων υιοθετήθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, ενώ ευχαρίστησε τη Δημοτική Εταιρεία Πληροφόρησης, Θεάματος και Επικοινωνίας, η οποία παρήγαγε το τηλεοπτικό και το ραδιοφωνικό σποτ.

resized prsscnfrncxmasevntredthread4

 

 

 

Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού, Έλλη Χρυσίδου, αναφέρθηκε στον ιδιαίτερο συμβολισμό του κατατεθέντος σήματος των φετινών εκδηλώσεων, που αποτυπώνεται σε ένα κουβάρι από κόκκινη κλωστή. «Κόκκινη κλωστή δεμένη για να δημιουργηθεί η Θεσσαλονίκη. Αυτό σχεδίασε ο κ. Βέττας και η ομάδα του. Ένα κουβάρι κλωστή, ένα κουβάρι ανθρώπων, μια ένωση συνανθρώπων και κυρίως μια ένωση φορέων, που συνεργάστηκαν για πρώτη φορά. Ένα δεύτερο σημείο του συμβολισμού αυτού του σχεδίου είναι οι συνέργιες και η συμμετοχή σχεδόν ολόκληρου του καλλιτεχνικού δυναμικού της πόλης. Δούλεψαν σε αυτή την ιστορία πάρα πολλά νέα παιδιά. Ευχαριστώ πολύ όλη την ομάδα, τους ανθρώπους που δούλεψαν για τα Χριστούγεννα, για να μας προσφέρουν αυτό το δεκαπενθήμερο των δράσεων, που γίνεται ακριβώς στον πραγματικό χρόνο των Χριστουγέννων».

Ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων, Σπύρος Πέγκας, από την πλευρά του έδωσε ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με την τουριστική κίνηση που αναμένεται να σημειωθεί στην Θεσσαλονίκη την περίοδο των εορτών. «Τα ξενοδοχεία έχουν πολύ υψηλές πληρότητες για το διάστημα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και νομίζω ότι η πόλη θα είναι γεμάτη κόσμο. Θεωρώ ότι φέτος θα δικαιωθούμε και ότι του χρόνου θα έχουμε ακόμη περισσότερους εταίρους και συνοδοιπόρους σε αυτή τη διαδρομή. Θέλω, τέλος, να ευχαριστήσω πολύ το Τμήμα Τουρισμού χάρη στο οποίο κατορθώσαμε στο σωστό χρόνο να είμαστε έτοιμοι για τα Χριστούγεννα».

resized prsscnfrncxmasevntredthread5

Με αναφορές στην εξαιρετική, όπως είπε, συνεργασία με τον Δήμαρχο, τη Διοίκηση του Δήμου και τις αρμόδιες υπηρεσίες, ξεκίνησε την παρέμβασή του ο Απόστολος Βέττας. «Από την αρχή ο Δήμαρχος μου έδωσε την απεριόριστη ελευθερία να σχεδιάσω αυτό που θα μπορούσα εγώ να φανταστώ για την πόλη». Σχετικά με τη σύλληψη της ιδέας και τον σχεδιασμό της, ο ίδιος διευκρίνισε: «παραπέμπει σε όλα τα θετικά στοιχεία που διακρίνουμε στη γενιά μας και στα όνειρά μας και στον τρόπο που αυτά συνδέονται σε μια περίοδο εορταστικών εκδηλώσεων όπου η γοητεία των άστρων κυριαρχεί σε όλους τους ανθρώπους».

Όσον αφορά στη συμμετοχή των φοιτητών και των ομάδων που πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά, ο Απόστολος Βέττας τη χαρακτήρισε εξαιρετικά ελπιδοφόρα για το μέλλον της εποχής μας, ενώ για το καλλιτεχνικό σκέλος προγραμματισμού, τόνισε χαρακτηριστικά: «Το εγχείρημα να κάνεις μια πρόταση, ένα μέρος της οποίας αφορά το σχεδιασμό του χώρου και ένα άλλο, την καλλιτεχνική δραστηριότητα, είναι μεγάλο ζήτημα. Το ρισκάρισα και ομολογώ ότι, παρά τις προσωπικές μου απόψεις, κάναμε πολύ καλά που απευθυνθήκαμε στους νέους και όχι μόνο καλλιτέχνες της πόλης που εδώ και χρόνια δημιουργούν, και ομολογώ ότι εκεί έγκειται και η πρωτοτυπία της υπόθεσης».

resized 15241843 295264364207836 6381335146099464199 n

 

Για τη φιλοσοφία των μουσικών εκδηλώσεων μίλησε ο συνθέτης, Κώστας Βόμβολος. «Ξεκίνησα από την ιδέα του Απόστολου Βέττα για δρώμενα που θα παρουσιάζονται στον δρόμο, σε ώρες αγοράς, για τον κόσμο που θα περάσει, θα δει, θα καθίσει ή θα ενδιαφερθεί. Επιπλέον, η λογική ήταν να είναι ευέλικτα, ώστε να μπορούν να πραγματοποιηθούν κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες». Όσον αφορά στην επιλογή των μουσικών ειδών, ο ίδιος επισήμανε: «Υπάρχουν μουσικά είδη που δεν εμπεριέχονται στις επιλογές μας, όπως το λαϊκό, το ρεμπέτικο και η έντεχνη μουσική. Αυτό συμβαίνει γιατί αφενός δεν θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί στους αντίστοιχους χώρους που φιλοξενούν τέτοιου είδους σχήματα και αφετέρου θέλαμε να δώσουμε τη δυνατότητα να ακουστούν οι νέοι μουσικοί που δεν έχουν την ευκαιρία να παρουσιαστούν στους χώρους αυτούς». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ένα ακόμη κριτήριο ήταν η συνύπαρξη των νέων μουσικών με τους διεθνώς καταξιωμένους σολίστες στην ίδια σκηνή, ενώ σημαντικός χώρος δόθηκε σε εκπαιδευτικούς οργανισμούς, για να παρουσιαστούν οι νέοι μουσικοί.

Αναφερόμενος στις θεατρικές δράσεις, ο σκηνοθέτης των Δράσεων Δρόμου και της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς, Χρήστος Θεοδωρίδης σημείωσε ότι «βασικό χαρακτηριστικό των θεατρικών δράσεων του προγράμματος είναι ότι δεν θέλαμε να κάνουμε θέατρο στο δρόμο αλλά Θέατρο Δρόμου», ενώ διευκρίνισε: «δεν παρουσιάζουμε μια έτοιμη παράσταση τοποθετημένη σε ένα σημείο της πόλης, δρόμο ή πλατεία, αλλά δημιουργούμε θεατρικά δρώμενα που ξαφνικά εμφανίζονται δίπλα στους περαστικούς και τους θέτουν την επιλογή είτε να τα παρατηρήσουν είτε να τα προσπεράσουν. Είναι οι εικόνες που είμαστε συνηθισμένοι να βλέπουμε στην πόλη και οι οποίες ζωντανεύουν με τρόπο παράδοξο».

 

Τέλος, αναφορικά με το χριστουγεννιάτικο σκηνικό, ο υπεύθυνος της Tetragon, Γιώργος Ιωαννίδης, διευκρίνισε ότι τα τελευταία 30 χρόνια η συγκεκριμένη κατασκευαστική εταιρία αναλαμβάνει αντίστοιχες διοργανώσεις κατά την περίοδο των γιορτών στην Θεσσαλονίκη. «Προσπαθήσαμε σε ελάχιστο χρόνο να υλοποιήσουμε τις ιδέες της ομάδας του Απόστολου Βέττα και σήμερα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε ότι όλα θα είναι έτοιμα στον χρόνο που πρέπει».

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 08 Δεκέμβριος 2016 19:24
 
Έργα και προγράμματα μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020 για την στήριξη της τουριστικής επιχειρηματικότητας και για νέες δημόσιες τουριστικές υποδομές, ανακοίνωσε το Υπουργείο Τουρισμού.
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Δευτέρα, 05 Δεκέμβριος 2016 17:31

Έργα και προγράμματα  μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020  για την στήριξη της τουριστικής επιχειρηματικότητας και για νέες δημόσιες τουριστικές υποδομές, ανακοίνωσε το Υπουργείο Τουρισμού.

 resized Pressconf 05 12 2

 

Την ενεργοποίηση  πόρων μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020  άνω των 300 εκατ. ευρώ σε συγχρηματοδοτούμενες δράσεις που αφορούν τον τουρισμό και περιλαμβάνουν την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας και έργα τουριστικών υποδομών στους ΟΤΑ και σε δημόσιους φορείς,  παρουσίασαν  η Υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά και ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης του Υπουργείου, κ. Γιώργος Τζιάλλας σε  σημερινή συνέντευξη Τύπου.

 

Εξ αυτών, τα 120  εκατ. ευρώ αφορούν στον προϋπολογισμό του προγράμματος ενίσχυσης της δημιουργίας  νέων μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων, που σχεδιάζεται να προκηρυχθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2017, όπως επισήμανε η κα Κουντουρά. Μαζί με  το πρόγραμμα ενίσχυσης υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων που υποβλήθηκαν, ανέρχονται σε 210 εκατ. ευρώ οι καθαρές κρατικές ενισχύσεις για τα δύο αυτά προγράμματα. Κατά συνέπεια, όπως επισήμανε ο κ. Τζιάλλας, οι παραπάνω ενισχύσεις αναμένεται να κινητοποιήσουν ιδιωτικές επενδύσεις ύψους περίπου μισού δις. ευρώ.

 resized Pressconf 05 12 1

Η κα Κουντουρά αναφέρθηκε στο σύνολο του νομοθετικού έργου και των αποφάσεων που υλοποιήθηκαν με στόχο την βελτίωση της καθημερινότητας των τουριστικών επιχειρήσεων, και επισήμανε ότι θα ακολουθήσουν άμεσα και νέες παρεμβάσεις για την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού. Αναφέρθηκε στην θετική δυναμική που κατέγραψε ο τουρισμός την τελευταία διετία και που κινητοποίησε σημαντικό ενδιαφέρον για νέες τουριστικές επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα.

 

Όπως, επισήμανε η Υπουργός, σε σύνολο 142 αιτήσεων αδειοδότησης ξενοδοχείων και εγκαταστάσεων  ειδικής τουριστικής υποδομής που υποβλήθηκαν στην υπηρεσία οne-stop-shop του Υπουργείου ΕΥΠΑΤΕ το 2016, οι  101 αιτήσεις αφορούν σε επεκτάσεις και αναβαθμίσεις σε υφιστάμενα ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων και δυναμικότητας άνω των 300 κλινών καθώς και στη δημιουργία νέων μονάδων αυτών των κατηγοριών. Επίσης, μέσα στον τελευταίο χρόνο, υποβλήθηκαν 4 νέες προτάσεις για τη δημιουργία Σύνθετων Τουριστικών Καταλυμάτων. Την τελευταία διετία υποβλήθηκαν 30   αιτήσεις για εγκαταστάσεις  ειδικής τουριστικής υποδομής για συνεδριακά κέντρα, γήπεδα γκολφ, θεματικά πάρκα και τουριστικούς λιμένες, καθώς και για 47 ορειβατικά καταφύγια.

Τα αναλυτικά στοιχεία των προγραμμάτων παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης κ. Γιώργος Τζιάλλας.

  

ΑΦΙΞΕΙΣ- ΕΣΟΔΑ

 

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την αύξηση των αφίξεων και εάν αυτή συνοδεύεται από αντίστοιχη θετική εξέλιξη στα έσοδα, η Υπουργός επισήμανε:

"To Υπουργείο Τουρισμού κατάφερε για άλλη μία χρονιά να φέρει ρεκόρ αφίξεων, με τους επισκέπτες να ανέρχονται σε 27,5 εκατ. συμπεριλαμβανομένων των αφίξεων της κρουαζιέρας. Μας ενδιαφέρει να υπάρχει και αντίστοιχη αύξηση των εσόδων.

Ωστόσο, το  θέμα των εσόδων είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών και επειδή τα προσωρινά στοιχεία που μέχρι στιγμής έχουν δημοσιοποιηθεί παρουσιάζουν αποκλίσεις, θα περιμένουμε τα τελικά στοιχεία προκειμένου να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα».

 

 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΝΠΕ Κ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΦΥΞΙΑ, ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ, ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ - 2η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Δευτέρα, 05 Δεκέμβριος 2016 17:26

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΝΠΕ Κ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΦΥΞΙΑ, ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ, ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ - 2η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Κ. Αγοραστός: Σε οικονομική ασφυξία οι Περιφέρειες, στο 1,84 δις ευρώ τα παρακρατηθέντα, δεν καλύπτονται ούτε οι ανελαστικές λειτουργικές δαπάνες «Αδειάζουν» από εργαζόμενους, σταμάτησαν οι προκηρύξεις έργων

Η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση θα έπρεπε να γίνεται στη βάση της παραγωγής, όχι στη βάση είσπραξης των φόρων

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΠΕ Κ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

Σε οικονομική ασφυξία καταδικάζονται οι αιρετές Περιφέρειες και πλέον είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν ν’ ανταποκριθούν ακόμη και σε βασικές λειτουργίες τους καθώς λόγω της παρακράτησης των θεσμοθετημένων πόρων τους από το κεντρικό κράτος δεν καλύπτεται πλέον ούτε το 50% των ανελαστικών λειτουργικών δαπανών τους.

«Δεν πάει άλλο. Αυτό είναι το μήνυμα από τη μία έως την άλλη άκρη της ελληνικής επικράτειας. Το κεντρικό κράτος ουσιαστικά πυροβολεί τα πόδια του αποδυναμώνοντας τις Περιφέρειες, που αποτελούν τον βασικό αναπτυξιακό πυλώνα της χώρας καθώς και το στήριγμα της κοινωνίας σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο καλύπτοντας και τα κενά του κρατικού μηχανισμού», τόνισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός σε συνέντευξη τύπου σήμερα και πρόσθεσε:

«Οι αιρετές Περιφέρειες, ένας δυναμικός, αποτελεσματικός και πετυχημένος θεσμός, δοκιμάζονται καθημερινά λόγω της δραστικής περικοπής της χρηματοδότησης καθώς και της έλλειψης προσωπικού που τείνει να λάβει τραγικές διαστάσεις.

Θα φτάσουμε σε σημείο να μην μπορούμε να συντηρήσουμε τις 45 περίπου χιλιάδες χιλιόμετρα οδικού δικτύου που έχουν στην ευθύνη τους οι Περιφέρειες, να μην μπορούμε να καλύψουμε τον ηλεκτροφωτισμό των κόμβων και των περιφερειακών δρόμων, να υπάρχει αδυναμία για τη διενέργεια των πάσης φύσεως ελέγχων από τις υπηρεσίες των Περιφερειών».

Ο κ. Κ. Αγοραστός παρέθεσε στοιχεία σύμφωνα από τα οποία:

-Από το 2011, όταν ξεκίνησε ο νέος θεσμός της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, έως το 2017 σύμφωνα με τις προβλέψεις του νέου Κρατικού Προϋπολογισμού, θα έχουν παρακρατηθεί από τις Περιφέρειες πόροι ύψους 1 δις 837 εκατομμυρίων ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.) – πρόκειται για την απόκλιση μεταξύ των αποδιδόμενων πόρων στις Περιφέρειες και των θεσμοθετημένων με βάση το Ν. 3852/2010, Πρόγραμμα «Καλλικράτης» (4,2% επί των συνολικών ετήσιων εισπράξεων του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων και 4% επί των συνολικών ετήσιων εισπράξεων του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας»).

-Ειδικά στον Κρατικό Προϋπολογισμό 2017 προβλέπεται να είναι μειωμένο κατά 450 εκατ. ευρώ το αποδιδόμενο ποσό στις Περιφέρειες για τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.) σε σύγκριση με τα θεσμοθετημένα έσοδα.

 

Στην τοποθέτησή του ο Πρόεδρος των ΕΝΠΕ κ. Κ. Αγοραστός επισήμανε μεταξύ άλλων:

Παρακρατήθηκαν οι ΚΑΠ τριών χρόνων

«Όλα αυτά τα χρόνια το κεντρικό κράτος έχει παρακρατήσει από τις Περιφέρειες τους ΚΑΠ τριών χρόνων. Με άλλα λόγια είναι σαν τα τρία από τα επτά χρόνια που θα συμπληρώσει το 2017 ο θεσμός, οι Περιφέρειες να μην έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ. Η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο. Ήρθε η ώρα για όλους ν’ αναλάβουν τις ευθύνες τους ενώπιον της κοινωνίας.

Πως θα επιτευχθεί ανάπτυξη 2,7% αν δεν αυξηθεί το ΑΕΠ κάθε Περιφέρειας;

Πως θα επιτευχθεί ο – φιλόδοξος και αμφισβητούμενος από πολλούς διεθνείς οργανισμούς - στόχος της κυβέρνησης για αύξηση του ΑΕΠ της χώρας κατά 2,7% το 2017 αν δεν αυξηθεί το ΑΕΠ κάθε Περιφέρειας, αν δεν υπάρξει παραγωγή στη χώρα;

Και πως θα αυξηθεί το ΑΕΠ κάθε Περιφέρειας χωρίς αύξηση της χρηματοδότησης στο βασικό αναπτυξιακό βραχίονα που είναι η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση;

Πως μπορεί η κυβέρνηση να επιτύχει ανάπτυξη μ’ έναν υφεσιακό προϋπολογισμό;

Η υποστελέχωση ξεπερνά κάθε λογική

Η υποστελέχωση ξεκινά από το 18% με 19% στην Περιφέρεια Αττικής και όσο απομακρυνόμαστε από το κέντρο, αυξάνεται στο 30% και το 40%, ενώ ειδικά στις νησιωτικές Περιφέρειες ξεπερνά κάθε λογική. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ σε υπηρεσίες αιχμής, υπηρεσίες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή εξυπηρέτησης του πολίτη.

Οι Περιφέρειες σηκώνουν σημαντικό κοινωνικό φορτίο

Όλα αυτά τα χρόνια οι Περιφέρειες στηρίζουν σταθερά και αποτελεσματικά τη δοκιμαζόμενη κοινωνία και καλύπτουν τα σημαντικά ελλείμματα του κεντρικού κράτους στην κοινωνική πολιτική.

Σταμάτησαν να δημοπρατούνται νέα έργα – Κίνδυνος για την απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ

Το πρώτο πεντάμηνο του 2016 λόγω της απεργίας των μηχανικών δεν προχώρησαν νέα έργα καθώς έγιναν προκηρύξεις αλλά οι διαγωνισμοί κηρύχθηκαν άγονοι. Από τον περασμένο Αύγουστο, τέθηκε σε ισχύ ο νέος Νόμος για τις δημόσιες συμβάσεις (Ν. 4412/16), αλλά καθώς δεν ήταν έτοιμο το παράγωγο δίκαιο (Προεδρικά Διατάγματα, Υπουργικές Αποφάσεις) και τα υποδείγματα, έχουν σταματήσει οι προκηρύξεις νέων έργων. Επιπρόσθετα, δεν έχουν αντιμετωπιστεί ζητήματα σχετικά με τις απαλλοτριώσεις και την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να μην ξεκινούν νέα έργα, άρα να μην παροχετεύεται χρήμα στην πραγματική οικονομία, να μην στηρίζονται και δημιουργούνται θέσεις εργασίας και να τίθεται σε κίνδυνο η επίτευξη του στόχου του Ν+3 του 2017 για την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

Κι αυτό να δημιουργεί και πρόβλημα στους στόχους που έχει η χώρα, αλλά και στους στόχους που έχει κάθε Περιφέρεια, διότι εμείς ως Περιφέρειες είμαστε ο μοναδικός θεσμός και ο μοναδικός φορέας Αυτοδιοίκησης που έχει στοχοθεσία.

Η υποχρηματοδότηση υπονομεύει τη μεταρρύθμιση στον «Καλλικράτη»

Ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2017 υπονομεύει, αν δεν σηματοδοτεί το τέλος της, τη μεταρρύθμιση στον «Καλλικράτη» γιατί δεν μπορεί να υπάρξει μεταρρύθμιση χωρίς επαρκείς πόρους και προσωπικό.

Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα ενισχύουν τους αποτελεσματικούς θεσμούς

Οι Περιφέρειες έχουν αποδείξει τα τελευταία έξι χρόνια, ότι διακατέχονται από υπερκομματικό πατριωτισμό, από συνεργατικό πνεύμα και τα αποτελέσματά τους είναι απτά, μετρήσιμα και διαχέονται στην κοινωνία. Σε οποιαδήποτε άλλη αναπτυγμένη χώρα τους δυνατούς θεσμούς τους ενισχύουν, γιατί παράγουν μεγαλύτερο αποτέλεσμα, προστιθέμενη αξία.

Οι Περιφέρειες κατάφεραν με λίγα να κάνουν πολλά και όχι με πολλά λίγα. Αυτή τη στιγμή όμως είμαστε υγιείς. Και αναλάβαμε ευθύνες και αρμοδιότητες, χωρίς τους αναλογούντες πόρους.

Δεν είπαμε όχι. Δεν διακατεχόμαστε από τη φιλοσοφία της απειλητικής ετερότητας να βρίσκουμε εχθρούς για να θεμελιώνουμε την ύπαρξή μας, ούτε το να ηθικολογούμε πάνω στο κενό και να στρουθοκαμηλίζουμε μπροστά στην πραγματικότητα. Μπαίνουμε μπροστά για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τον συνάνθρωπό μας, γιατί αυτός είναι το μοναδικό μας μέλημα».

Διαπραγμάτευση για την παραγωγή, όχι για τους φόρους

H διαπραγμάτευση που γίνεται τώρα για τη διαδικασία της αξιολόγησης είναι σε λάθος βάση. Θα έπρεπε να είναι στη βάση της παραγωγής, όχι στη βάση είσπραξης των φόρων. Από το 2011 και μετά, ενώ μειώνεται η παραγωγή αυξάνονται οι φόροι. Άρα έχεις στραγγίσει την κοινωνία από φόρους, δε μπορείς να πας άλλο. Είναι λάθος, εμείς πρέπει να οδηγήσουμε τη διαπραγμάτευση στην παραγωγή. 

 


Σελίδα 9 από 123
Πολιτιστικός θεσμός το Φεστιβάλ Χορωδιών που έγινε στο Πανόραμα
Πολιτιστικός θεσμός το Φεστιβάλ Χορωδιών που έγινε στο Πανόραμα
Πολιτιστικός θεσμός το Φεστιβάλ Χορωδιών που έγινε στο Πανόραμα. Σε σημαντικό πολιτιστικό θεσμό της Θεσσαλονίκης εξελίσσεται ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση