ATTICANEWS.GR

Member Area
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Γ. Αρβανιτίδης: Καθαρή στάση απέναντι στην κρίση, καθαρές κουβέντες στους πολίτες
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Παρασκευή, 26 Μάιος 2017 16:20

Γ. Αρβανιτίδης: Καθαρή στάση απέναντι στην κρίση, καθαρές κουβέντες στους πολίτες


Η επιστολή της Φώφης Γεννηματά στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές για το θέμα του χρέους αποδεικνύει για ακόμα μια φορά τη σταθερή στάση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στην κρίση.

Όσοι εκμεταλλεύονται την εκάστοτε συγκυρία για να εγγράψουν πόντους στην εσωτερική πολιτική σκηνή να αναλογιστούν τη ζημιά που κάνουν στη χώρα.

*Απόσπασμα από τη σημερινή συνέντευξη του Γ. Αρβανιτίδη στον Ρ/Σ 102FM της ΕΡΤ3 και τους δημοσιογράφους Ασπασία Βούζη και Βασίλη Πεκλάρη

Συνέντευξη στον Ρ/Σ 102FM της ΕΡΤ3 (26.05.2017)

 

 
Η Περιφερειάρχης Αττικής στη Συνέντευξη Τύπου για το Athens Pride 2017
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Παρασκευή, 26 Μάιος 2017 12:43

 Η Περιφερειάρχης Αττικής στη Συνέντευξη Τύπου για το Athens Pride 2017

Athens Pride

Ρ. Δούρου: «Θέμα Παιδείας η καταπολέμηση των οπισθοδρομικών στερεοτύπων και η απόρριψη των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου»

«Η καταπολέμηση των οπισθοδρομικών στερεοτύπων και η απόρριψη των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου, αποτελεί ουσιαστικά θέμα Παιδείας – παραφράζοντας τη γνωστή φράση, θα μπορούσα να πω, it’s the education stupid!», τόνισε η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου κατά την παρέμβασή της στη Συνέντευξη Τύπου για το Athens Pride 2017, στην οποία συνοδευόταν από την Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού, Εύη Αποστολάκη. Φέτος το σύνθημα του Athens Pride είναι “ΘΕΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ”, ενώ σημειώνεται ότι η κεντρική εκδήλωση του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Συντάγματος, το Σαββάτο 10 Ιουνίου 2017.

Η Περιφερειάρχης, μιλώντας στο περιθώριο της Συνέντευξης Τύπου, παρατήρησε, μεταξύ άλλων, ότι η Περιφέρεια Αττικής στηρίζει εδώ και τρία χρόνια το Athens Pride, «όχι γιατί "έτσι πρέπει", όχι για λόγους πρωτοκόλλου ή για λόγους νομικής υποχρέωσης, ή γιατί η ενεργή συμβολή στην καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου, αποτελεί εδώ και δύο χρόνια, υποχρέωση της τοπικής αυτοδιοίκησης σύμφωνα με το σχετικό Ψήφισμα του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης». «Αλλά γιατί θεωρούμε ότι αυτό πρέπει να γίνει. Γιατί αυτή είναι η πεποίθησή μας. Και αυτό θα πράξουμε και φέτος», επισήμανε χαρακτηριστικά.

«Αποτελεί βαθιά μας πεποίθηση ότι ο πλήρης σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών, χωρίς διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου, είναι προϋπόθεση συνεκτικής και αλληλέγγυας ανάπτυξης μιας κοινωνίας».

«Και πλέον όλοι μας, από όποια θέση ευθύνης κατέχουμε, πρέπει να συντονίσουμε τις ενέργειές μας, έτσι ώστε το μήνυμα του Athens Pride να μην ισχύει για μία ημέρα του χρόνου, όπως για παράδειγμα το Σάββατο, 10 Ιουνίου, αλλά και για τις 365», παρατήρησε η Περιφερειάρχης, μετά το τέλος της Συνέντευξης Τύπου.

 
Γ. Καμίνης στον ΣΚΑΙ: «Η Ελλάδα της κουτοπονηριάς και του «κουτσαβακισμού» μας οδήγησε στη χρεοκοπία»
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Τετάρτη, 24 Μάιος 2017 16:09

Γ. Καμίνης στον ΣΚΑΙ: «Η Ελλάδα της κουτοπονηριάς και του «κουτσαβακισμού» μας οδήγησε στη χρεοκοπία»

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΜΙΝΗ ΣΤΟΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΣΚΑΙ 100,3 ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟ ΚΑΙ ΤΑΚΗ ΧΑΤΖΗ

 Kaminhs2

Η Αθήνα δεν είναι ακόμη στο επίπεδο που θέλουμε, τα προβλήματα είναι αρκετά αλλά είμαι περήφανος για την προσπάθεια που έχει γίνει, δήλωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, επισημαίνοντας ότι η πόλη κρατιέται όρθια στην πιο βαθιά κοινωνική κρίση και την οικονομική ύφεση.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ 100,3 και τους δημοσιογράφους Τάκη Χατζή και Γιώργο Παπαχρήστο, ο κ. Καμίνης τόνισε ότι η Αθήνα αντιμετωπίζει με ένταση τα προβλήματα κάθε σύγχρονης μεγαλούπολης, αν και τα σημαντικά εμπόδια στις προμήθειες και τους διαγωνισμούς οχημάτων και υλικού έχουν, όπως είπε, ξεπεραστεί. Ο δήμαρχος Αθηναίων υπενθύμισε ότι ένα από τα σημαντικά ζητήματα είναι πως οι δημόσιες υπηρεσίες δεν πληρώνουν δημοτικά τέλη αν και επιβαρύνουν πολύ τον καθημερινό σχεδιασμό της αποκομιδής απορριμμάτων, ενώ τόνισε ότι «ο δήμος Αθηναίων και οι εργαζόμενοί του υπερβαίνουν εαυτούς, προκειμένου να αντιμετωπίσουν μία καθημερινότητα πάρα πολύ δύσκολη».

Ερωτηθείς για την κατάληψη από τη διοίκηση του ΕΒΕΑ σε κτίριο που επισκεύασε ο δήμος Αθηναίων στο κέντρο της Αθήνας, μέσω ΕΣΠΑ, ο κ. Καμίνης απάντησε: «Παραδώσαμε στην Αθήνα πριν τρεις μήνες ένα “κόσμημα”. Το αποτέλεσμα ήταν ότι πληρώσαμε 3 εκ. ευρώ από ευρωπαϊκούς, εθνικούς και ίδιους πόρους και μπήκαμε στον κόπο να φτιάξουμε το κτίριο, με όρο να έχουμε τη χρήση του για 12 χρόνια. Η διοίκηση του ΕΒΕΑ, ο πρόεδρος του δηλαδή, προφασίστηκε ότι πάμε εμείς να εγκαταστήσουμε πρόσφυγες - είναι για γέλια και για κλάματα- προκειμένου να εισβάλει μέσα στο κτίριο με φουσκωτούς, να το καταλάβει, να αλλάξει τις κλειδαριές. Και να έχει και το θράσος να με καλεί τη Δευτέρα στα εγκαίνια. Αυτή η Ελλάδα είναι η Ελλάδα που μας οδήγησε στη χρεοκοπία. Η Ελλάδα της κουτοπονηριάς. Η Ελλάδα του «κουτσαβακισμού» και του «έτσι θέλω». Αλλά ο κ. Μίχαλος νομίζει ότι θα επωφεληθεί από το γεγονός ότι η δικαιοσύνη καθυστερεί και ότι μετά, όταν θα έρθει στο ΕΒΕΑ να καταβάλει το “μπουγιουρντί” των 3 εκ. ευρώ, ο κ. Μίχαλος θα έχει φύγει από εκεί. Θα του έλεγα να μην κοιμάται τόσο ήσυχος. Θα έλεγα και στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΒΕΑ και στους ανυποψίαστους χιλιάδες επαγγελματοβιοτέχνες, ότι θα κληθούν αυτήν την παρανομία του κ. Μίχαλου να την πληρώσουν πάρα πολύ ακριβά και πολύ συντομότερα από ό, τι φαντάζονται».

Απαντώντας σε ερώτηση για την κεντροαριστερά ο κ. Καμίνης τόνισε ότι αν η κεντροαριστερά δεν εμφανιστεί ενωμένη, το κενό που θα αφήσει, θα γυρέψει να το καλύψει η ΝΔ από τη μια πλευρά και ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη». Ο δήμαρχος Αθηναίων αποσαφηνίζοντας ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει στις διαδικασίες, τόνισε: «Ο κόσμος δεν πολυκαταλαβαίνει από τους βυζαντινισμούς, θέλει την κεντροαριστερά να κατέβει ενωμένη. Ο ευρύτερος χώρος του κέντρου και της κεντροαριστεράς, είναι αυτό που χρειάζεται η χώρα για να μπορέσει να ορθοποδήσει και να ξεπεράσει δημιουργικά τις εντάσεις. Έχω ξεκαθαρίσει ότι δεν θα είμαι υποψήφιος αλλά θα είμαι στη διάθεση οποιουδήποτε προκειμένου να λειτουργήσω ενωτικά γιατί νομίζω ότι αυτό τουλάχιστον στο δήμο το έχουμε καταφέρει».

 
Χαιρετισμός Προέδρου ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη στη Συνέντευξη Τύπου για την υλοποίηση δράσεων του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών για την ενίσχυση των ευπαθών ομάδων Δήμων της Αττικής.
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Τρίτη, 23 Μάιος 2017 18:20

Χαιρετισμός Προέδρου ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη στη Συνέντευξη Τύπου για την υλοποίηση δράσεων του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών για την ενίσχυση των ευπαθών ομάδων Δήμων της Αττικής.

Γ. Πατούλης: Η συνεργασία και οι κοινές δράσεις Αυτοδιοίκησης, Εκκλησίας και επαγγελματιών, εκτός από πράξη αλληλεγγύης, αποτελεί ένα βήμα προς την ανάπτυξη του τόπου μας.

resized VAR 0783

 

«Οι στοχευόμενες δράσεις και η συνεργασία δήμων, Εκκλησίας και επαγγελματιών, αποτελούν ένα πρώτο βήμα προκειμένου να δείξουμε στους συμπολίτες μας ότι όταν υπάρχει διάθεση και πνεύμα συνεργασίας, όλοι μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε μια άλλη Ελλάδα. Εκτός από πράξη αλληλεγγύης η συνεργασία μας για την ενίσχυση ευπαθών ομάδων αποτελεί άλλο ένα βήμα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και της ελπίδας. Της ελπίδας ότι θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις προκειμένου οι νέοι άνθρωποι να παραμείνουν στο τόπο μας».

 

Στη σχετική επισήμανση προχώρησε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου η οποία πραγματοποιήθηκε με αφορμή την πρωτοβουλία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ) να υλοποιήσει δράσεις για την ενίσχυση των ευπαθών ομάδων οκτώ δήμων της Αττικής.

 

«Είναι ανάγκη να συμβάλλουμε όλοι στη διαμόρφωση των προϋποθέσεων για την τοπική και εθνική ανάπτυξη. Η αλληλεγγύη στα οκτώ χρόνια της οικονομικής κρίσης κράτησε όρθιους χιλιάδες συνανθρώπους μας. Τα κοινωνικά παντοπωλεία και τα κοινωνικά φαρμακεία που λειτούργησαν με τη συνεργασία δήμων, Εκκλησίας, του ΙΣΑ και την ενεργό υποστήριξη του ΕΕΑ και ΕΒΕΑ συνέβαλλαν καθοριστικά προς την κατεύθυνση αυτή».

resized VAR 0787

«Ως Πρόεδρος της ΚΕΔΕ αγωνίζομαι, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, προκειμένου να κινητοποιηθούν όλες εκείνες οι δυνάμεις των Ελλήνων που θα βοηθήσουν να γυρίσουμε σελίδα. Δε μπορεί η Ελλάδα να μείνει στα συσσίτια, είναι ανάγκη να κάνουμε τα επόμενα βήματα. Είναι ανάγκη να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για να επιστρέψουν όλοι οι νέοι που έχουν φύγει μετανάστες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Πατούλης

 

Στα 100 χιλιάδες ευρώ η οικονομική ενίσχυση για τους 8 δήμους

 

Όπως έγινε γνωστό από το Πρόεδρο του ΕΕΑ Γ. Χατζηθεοδοσίου, το επιμελητήριο θα χρηματοδοτήσει συγκεκριμένες δράσεις στους οκτώ δήμους της Αττικής με κεντρικό στόχο την υποστήριξη ευπαθών ομάδων, ενώ μελλοντικά θα αναπτυχθούν και τοπικές δράσεις επιμόρφωσης και ενημέρωσης πολιτών που ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν δική τους επιχείρηση.

 

Το ποσό που θα διατεθεί αρχικά ανέρχεται στις 100 χιλιάδες ευρώ και θα κατανεμηθεί σύμφωνα με πληθυσμιακά κριτήρια στους δήμους Αθηναίων, Περιστερίου, Καλλιθέας, Αγίων Αναργύρων -Καματερού, Καισαριανής, Ν. Ιωνίας, Χαϊδαρίου και Αγίας Βαρβάρας.

 

Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχαν εκτός από το Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη και το Πρόεδρο του ΕΕΑ Γ. Χατζηθεοδοσίου, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, ο δήμαρχος Περιστερίου Α. Παχατουρίδης, Καλλιθέας Δ. Κάρναβος, ο δήμαρχος Αγίων Αναργύρων –Καματερού Ν. Σαράντης, Ν. Ιωνίας Η. Γκότσης, Αγίας Βαρβάρας Γ. Καπλάνης και ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας πατήρ Β. Χαβατζάς.

 
Παρουσίαση Σχεδιασμού του Δήμου Θεσσαλονίκης για τη Σχολική Στέγη.
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Παρασκευή, 19 Μάιος 2017 12:03

 

Παρουσίαση Σχεδιασμού του Δήμου Θεσσαλονίκης για τη Σχολική Στέγη.

resized prsnttn plnnng prss cnfrnc schl prmss-1

 

Συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της οποίας αναπτύχθηκε ο σχεδιασμός του Δήμου Θεσσαλονίκης για τη σχολική στέγη, παραχώρησε σήμερα, Πέμπτη 18 Μαΐου 2017, ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, παρουσία των Αντιδημάρχων Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος, Θανάση Παππά και Εκπαίδευσης και Αθλητισμού, Γιώργου Δημαρέλου.

resized prsnttn plnnng prss cnfrnc schl prmss-2

Τα κυριότερα σημεία του πενταετούς Επιχειρησιακού Σχεδίου Σχολικής Στέγης που έχει συντάξει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, συνοψίζονται στις παρακάτω ενέργειες:

  • Διεκδίκηση επανενεργοποίησης των Προγραμματικών Συμβάσεων που είχαν καταγγελθεί μονομερώς από τον πρώην ΟΣΚ, προκειμένου να αποκτηθούν με χρηματοδότηση από τις «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» τα υπόλοιπα 16 οικόπεδα, καθώς από το σύνολο των αρχικώς 21 προγραμματικών συμβάσεων, συνολικού προϋπολογισμού 40 εκ. Ευρώ, υλοποιήθηκαν μόνον οι πέντε.
  • Ολοκλήρωση της κατασκευής δύο νέων Νηπιαγωγείων (οδοί Αετοράχης και Πεστών), της μελέτης ενός ακόμη Νηπιαγωγείου (οδός Κ. Άγρα), της προμελέτης δύο Νηπιαγωγείων (περιοχή Τροχιοδρομικών και οδός Λαχανά) και ανάθεση σε εξωτερικό μελετητή για την ανέγερση Λυκείου (επίσης, περιοχή Τροχιοδρομικών)
  • Ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη δημοπράτηση της προσθήκης πτέρυγας στο 106ο Δημοτικό Σχολείο (οδό Αργ. Ζάχου) και ωρίμανσης ενός χώρου Νηπιαγωγείου στη Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας καθώς και δρομολόγηση της διαδικασίας ώστε ένα δημοτικό ακίνητο στη συμβολή των οδών Μητρ. Ευσταθίου-Βιζύης-Επιδαύρου να προωθηθεί για την ανέγερση Ειδικού Δημοτικού Σχολείου
  • Προώθηση των διαδικασιών καθορισμού των αναγκαίων όρων δόμησης και παραχώρησης του οικοπέδου στον Δήμο για τη δημιουργία ειδικού νηπιαγωγείου (όμορο του παραπάνω ακινήτου), ιδιοκτησίας της πρώην Πρόνοιας
  • Ανάθεση των αναγκαίων μελετών στατικής ενίσχυσης και ενεργειακής αναβάθμισης των ιστορικών διδακτηρίων της οδού Ικτίνου και της οδού Συγγρού και της μελέτης αποκατάστασης του διατηρητέου διδακτηρίου της οδού Κριεζώτου
  • Υποβολή σειράς αιτημάτων προς δημόσιους φορείς για τη δωρεάν παραχώρηση των περισσοτέρων εκ των 23 θεσμοθετημένων σχολικών χώρων ιδιοκτησίας τους (Ελληνικό Δημόσιο, ΕΥΑΘ, πρώην Πρόνοια, κ.λπ.).

resized prsnttn plnnng prss cnfrnc schl prmss-3

Ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, τόνισε ότι πρέπει ν’ αλλάξει ολοκληρωτικά ο τρόπος διαχείρισης των σχολείων και να περιέλθει στην αυτοδιοίκηση, προκειμένου να βελτιωθεί ουσιαστική η κατάσταση.

Αναφερόμενος στον στρατηγικό σχεδιασμό του Δήμου για τη σχολική στέγη, ο Γιάννης Μπουτάρης σημείωσε ότι επιδίωξη είναι η εφαρμογή των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, μετά από την επιτυχημένη εφαρμογή τους στον Δήμο Αθηναίων, προκειμένου να προχωρήσει η κατασκευή σχολείων, δεδομένης και της μονομερούς καταγγελίας εκ μέρους του ΟΣΚ των προγραμματικών συμβάσεων. «Το ΣΔΙΤ έχει το πλεονέκτημα ότι αυτός που το αναλαμβάνει φροντίζει και τη συντήρηση του σχολείου για όσο διαρκεί η σύμβαση».

resized prsnttn plnnng prss cnfrnc schl prmss-4

Μιλώντας για τις αρμοδιότητες των δήμων γύρω από τη σχολική στέγη, ο Δήμαρχος διευκρίνισε: «Ο Δήμος είναι απολύτως υπεύθυνος κατά νόμο και κατ’ ουσία  για την κατάσταση των σχολείων. Αυτό θα πει ότι, ανάλογα με το ποια είναι η κατάσταση ενός σχολείου, οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου συντάσσουν σχετική τεχνική έκθεση και την αποστέλλουν στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης».

resized prsnttn plnnng prss cnfrnc schl prmss-5

Έκανε λόγο, επίσης για τις θεσμικές αλλαγές που επιδιώκει η δημοτική Αρχή φέρνοντας ως παράδειγμα την προσπάθεια να ανοίξουν οι αυλές των σχολείων αλλά και τα ίδια τα σχολεία μετά το πέρας του ωραρίου των μαθημάτων, εγχείρημα που δυσχεραίνεται λόγω του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των σχολείων. «Γι’ αυτό είναι σημαντικό να αλλάξει η αντίληψη της διαχείρισης των σχολικών κτιρίων και να περιέλθει στην αρμοδιότητα των δήμων, ώστε να μην περιμένουμε λ.χ. από το Υπουργείο Παιδείας να στείλει χρήματα για το πετρέλαιο».

resized prsnttn plnnng prss cnfrnc schl prmss-6

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος, Θανάσης Παππάς, προχώρησε στην παρουσίαση του πενταετούς προγράμματος 2015-19 για τη σχολική στέγη το οποίο αφορά παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, ενώ εμπεριέχει ανάλυση όλων των δομών και των προβλημάτων σε σχέση με τον πληθυσμό στις 24 πολεοδομικές δημοτικές ενότητες – συνοικίες. «Η στόχευση της Διοίκησης αφορά τόσο την αξιοποίηση των δημοτικών οικοπέδων  όσο και στη συνέχεια την απόκτηση χώρων μέσω των Προγραμματικών Συμβάσεων με τις ‘’Κτιριακές Υποδομές’’. Επ’ αυτού, όμως, πρέπει να γίνει από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης ένας ενδελεχής έλεγχος ως προς το μαθητικό δυναμικό στον δήμο, προκειμένου αμέσως μετά να εισηγηθούμε στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση τον επαναπροσδιορισμό των ορίων και την επίλυση του ζητήματος της σχολικής στέγης, αφού υπάρχουν ισχυρές μεταβολές και ανισορροπίες, μια και κάποια σχολικά συγκροτήματα είναι πυκνοκατοικημένα ενώ κάποια άλλα αραιοκατοικημένα».

resized prsnttn plnnng prss cnfrnc schl prmss-7

Ο Θανάσης Παππάς επιχείρησε έναν πρώτο απολογισμό της κατάστασης που επικρατεί στον δήμο. Όπως, εξήγησε σήμερα λειτουργούν 238 σχολικές μονάδες σε 111 σχολικά συγκροτήματα. Ωστόσο, σημείωσε, το σύστημα κατανομής του μαθητικού πληθυσμού στις σχολικές μονάδες χρειάζεται μεταρρύθμιση. Προς το παρόν, ο Δήμος Θεσσαλονίκης μισθώνει 10 κτίρια/καταστήματα για τη στέγαση 17 σχολικών μονάδων, με ετήσιο κόστος 620.000 Ευρώ, ενώ για χώρους που δεν πληρούν ουσιαστικά τις προδιαγραφές, έχουμε οκτώ συγκροτήματα σε λυόμενες εγκαταστάσεις και ένα κτίριο ειδικής κατασκευής, αλλά και το 12ο  Δημοτικό, που είναι ένα ιδιαίτερο σχολείο, με ειδικές κατασκευαστικές συνθήκες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση υπάρχει έλλειμμα γης 48.000 μ2 , με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά, ενώ από τις 24 συνοικίες στις έξι Δημοτικές Κοινότητες οι 12 παρουσιάζουν σημαντικά ελλείμματα γης και είναι οι πολυπληθέστερες. Οι μεγαλύτερες, όμως, ελλείψεις παρουσιάζονται στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στις συνοικίες εντός των ορίων της πόλης καθώς και στις τέσσερεις πολυπληθέστερες συνοικίες του Νοτιοανατολικού τομέα. Όσον αφορά τους χώρους ειδικών σχολείων, η έλλειψη είναι ιδιαίτερα μεγάλη, αφού το μοναδικό ειδικό σχολείο που λειτουργεί σήμερα στεγάζεται σε λυόμενες εγκαταστάσεις.

resized prsnttn plnnng prss cnfrnc schl prmss-8

Τέλος, αναφέρθηκε στον τομέα των συντηρήσεων της σχολικής στέγης, εξηγώντας ότι, παρά το γεγονός ότι η ΣΑΤΑ του 2014 ανερχόταν σε 1,3 εκ. Ευρώ ενώ η ΣΑΤΑ του 2017 μετά βίας φτάνει τα 470.000 Ευρώ, ο Δήμος Θεσσαλονίκης διαχειρίζεται προβλήματα που παρέλαβε από το παρελθόν, αλλά και όσα προκύπτουν καθημερινά, με εργολαβίες για τη συντήρηση σχολικών κτιρίων που βρίσκονται σε εξέλιξη συνολικού προϋπολογισμού 2,14 εκ. Ευρώ. Αντιστοίχως, προγραμματίζονται παρεμβάσεις συντήρησης σχολικής στέγης ύψους 3 εκ. Ευρώ περίπου. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται εργολαβία ύψους 1,14 εκ. Ευρώ για τη διαμόρφωση τεσσάρων σχολικών προαύλιων με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά, ενώ συντάσσεται αντίστοιχη μελέτη για άλλα πέντε σχολικά προαύλια, η οποία προγραμματίζεται να δημοπρατηθεί εντός του 2017.

resized prsnttn plnnng prss cnfrnc schl prmss-9

            Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Εκπαίδευσης και Αθλητισμού, Γιώργος Δημαρέλος, έδωσε έμφαση στην ανάγκη να μπει άμεσα τέλος στο ζήτημα που προκύπτει από τη δήλωση των ψεύτικων διευθύνσεων, προκειμένου να φοιτήσουν ορισμένοι μαθητές σε σχολεία εκτός των ορίων κατοικίας τους. «Δεν μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι, υπάρχουν συγκεκριμένα σχολεία τα οποία είναι άδεια και άλλα γεμάτα, με ποσοστά μαθητών που δεν ανήκουν εκεί, τα οποία ξεπερνούν το 30 με 35%. Το θέμα της εκπαίδευσης είναι πάρα πολύ δύσκολο όσον αφορά τον σχεδιασμό. Καταρχήν βαίνουμε σε μειούμενο ποσοστό πληθυσμού, βάσει των γεωγραφικών χαρακτηριστικών, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να αντιμετωπίσουμε με ρεαλισμό θέματα σχετικά με συγχωνεύσεις ή καταργήσεις σχολικών δομών». Αναφερόμενος στο 12ο Δημοτικό σχολείο, διευκρίνισε ότι ο Δήμος έχει πάρει παράταση έως τα μέσα Αυγούστου, ώστε να αποφασιστεί τι θα ισχύσει με το τεχνικό σκέλος, πριν το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς.

resized prsnttn plnnng prss cnfrnc schl prmss-10

 


Σελίδα 8 από 97

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση

BLADE RUNNER 2049 - INTERNATIONAL TV SPOT #1 - 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ
BLADE RUNNER 2049 - INTERNATIONAL TV SPOT #1 - 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ
BLADE RUNNER 2049 - INTERNATIONAL TV SPOT #1 - 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ  30 χρόνια μετά τα γεγονότα της πρώτης ταινίας, ένας νέος blade ...