ATTICANEWS.GR

Member Area
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Γ. Καμίνης: «Η έκθεση documenta είναι το μεγάλο όπλο της Αθήνας για το 2017» ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΜΙΝΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΣΤΑΘΗ ΚΟΥΣΟΥΝΗ
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Δευτέρα, 24 Οκτώβριος 2016 09:34

Γ. Καμίνης: «Η έκθεση documenta είναι το μεγάλο όπλο της Αθήνας για το 2017»

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΜΙΝΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΣΤΑΘΗ ΚΟΥΣΟΥΝΗ 

kathimerini 1

Ποια ήταν η εξέλιξη της τουριστικής κίνησης κατά τη φετινή περίοδο στην Αθήνα;
Το 2016 αποδεικνύεται μία πολύ καλή χρονιά αφού διατηρείται η δυναμική και η αυξητική πορεία. Η Αθήνα όχι μόνο άντεξε αλλά απέκτησε δυναμική. Το διάστημα από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο φέτος, οι αφίξεις ξένων επισκεπτών στο Ελευθέριος Βενιζέλος καταγράφουν συνολική αύξηση της τάξης του 8,5%. Αυτό όμως που πρέπει να επισημάνουμε είναι η αλματώδης άνοδος της τουριστικής κίνησης από το 2013 και μετά. Από τις εικόνες της βίας και των οδομαχιών, στην εικόνα μιας πόλης ασφαλούς και δυναμικής που αξίζει κανείς να επισκεφθεί. Στο διάστημα 2014-2015 οι αφίξεις τουριστών αυξήθηκαν κατά 60%. Με καλύτερη χρονιά το 2015, όπου είχαμε ρεκόρ αφίξεων όλων των εποχών, με 4,1 εκατομμύρια τουρίστες. Ενάμιση εκατομμύριο τουρίστες περισσότερους από το 2013. Φανταστείτε τι δύναμη δίνει αυτό στην οικονομία της πόλης και βεβαίως της χώρας. Αυτό το διάστημα εκπονείται ένα νέο μεγάλο στρατηγικό σχέδιο που βασίζεται στην «οικονομία του επισκέπτη», το visitor economy της πόλης, ένα σχέδιο που φιλοδοξεί να αποτυπώσει όλο το φάσμα της τουριστικής οικονομίας της Αθήνας και να προωθήσει δράσεις που θα διασυνδέουν και θα αξιοποιούν όλες τις πτυχές και τους κλάδους της.


Ποιες δράσεις υλοποίησε ο Δήμος για τη τόνωση του τουρισμού, φέτος, και ποιές ενέργειες δρομολογούνται για του χρόνου;
Θα ξεκινήσω από το δεύτερο: Η τουριστική αγορά πρέπει να τροφοδοτείται συνεχώς με νέες καλές ειδήσεις. Θεωρώ ότι η Αθήνα διαθέτει ένα σημαντικό όπλο. Την διεθνή έκθεση Σύγχρονης Τέχνης documenta, που θα φιλοξενηθεί στην Αθήνα από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο του 2017. Την παραδοσιακή έδρα της documenta, τη γερμανική πόλη του Κάσελ, επισκέπτονται περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι, από τους οποίους 10.000 είναι δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες. Έχουμε ως στόχο κάθε χρόνο κάτι σημαντικό. Ο δήμος Αθηναίων πέτυχε να ανακηρυχθεί η Αθήνα, το 2018, παγκόσμια πρωτεύουσα βιβλίου. Επίσης, δημιουργήσαμε δύο καινούργια μουσεία που έχουν μπει δυναμικά στα σημεία που αξίζει να επισκεφθεί ένας τουρίστας: το διαδραστικό μουσείο για τον Πλάτωνα, στο χώρο που δίδαξε, στην Ακαδημία Πλάτωνος και το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων στο Γκάζι.

Αυτά που έχουν γίνει;
Να σας πω ότι, ότι αιχμή της πολιτικής του δήμου Αθηναίων στον τουρισμό είναι η ΕΑΤΑ, η Εταιρία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών του δήμου Αθηναίων. Συνεχίζουμε επιτυχημένες πρωτοβουλίες επαγγελματικού χαρακτήρα που φέρνουν ξένους επαγγελματίες και εκπροσώπους ΜΜΕ στην Αθήνα. Χαρακτηριστικότερη, το Travel Trade Athens, κατά το οποίο έχουν φιλοξενηθεί στην Αθήνα περισσότεροι από 500 ξένοι επαγγελματίες και στελέχη μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων και έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 10.000 συναντήσεις με ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις. Κάναμε θεσμό για την πόλη, το Athens Democracy Forum, που πραγματοποιείται κάθε Σεπτέμβριο. Διοργανώσαμε το ετήσιο συνέδριο των ταξιδιωτικών και τουριστικών bloggers στην Αθήνα. Σκεφθείτε ότι επί 4 ημέρες, 900 bloggers έστειλαν περισσότερα από 11 εκατομμύρια μηνύματα σε όλο τον πλανήτη με θέμα την Αθήνα. Η στρατηγική μας στην τουριστική προβολή της Αθήνας κινείται σε τέσσερις άξονες: συμμετέχουμε στοχευμένα σε κομβικής σημασίας διεθνείς διοργανώσεις,  διεκδικούμε και πετυχαίνουμε τη διοργάνωση μεγάλων γεγονότων στην πόλη μας, αναπτύσσουμε συνεργασία με τους φορείς και τους επαγγελματίες της ελληνικής αγοράς και τα τέλος στην αναβάθμιση της παρουσίας μας ως πόλης στο ψηφιακό περιβάλλον  μέσω του This is Athens και την ανάπτυξη νέων τουριστικών προϊόντων.

Ειδικότερα, για τον συνεδριακό τουρισμό τι έχει κάνει ο Δήμος για την προσέλκυση περισσότερων διεθνών συνεδρίων;
Κι εκεί, η ανοδική πορεία της Αθήνας είναι εντυπωσιακή. Μεταξύ 2013 και 2014, η Αθήνα κέρδισε 20 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη, και βρέθηκε από την 47η θέση, στην 27η. Το 2015 η Αθήνα ανέβηκε κι άλλες τρεις θέσεις και βρίσκεται ανάμεσα στις 25 πρώτες πόλεις στον κόσμο, στον συνεδριακό τουρισμό. Το ACVB, το γραφείο συνεδρίων της ΕΑΤΑ, της αναπτυξιακής μας εταιρίας, έχει μέχρι στιγμής διαχειριστεί 50 αιτήματα από διοργανωτές συνεδρίων. Ενδεικτικό της ανοδικής πορείας των αιτημάτων αλλά και την εδραίωση της Αθήνας ως συνεδριακού προορισμού παγκοσμίως, είναι πως μόνο τον μήνα Σεπτέμβριο 2016 το ACVB, έλαβε απευθείας 10 αιτήματα από διοργανωτές.

Τι περιμένετε από το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω ο τουρισμός στην Αθήνα;
Καλή συνεργασία και συντονισμό, κύριε Κουσουνή. Αυτό χρειάζεται, γιατί αυτό είναι που λείπει στον τρόπο που δουλεύουμε στην Ελλάδα. Αν έχουμε πετύχει κάποια πράγματα στον Τουρισμό, είναι γιατί αποδείξαμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε, με αποτέλεσμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τα περιθώρια για περισσότερες στρατηγικές συνεργασίες και μεγαλύτερη υποστήριξη σε δράσεις προβολής του δήμου Αθηναίων. Όπως επίσης και η ανάγκη συνεργασίας και άλλων υπουργείων για τα μεγάλα ζητήματα της πόλης, που είναι η ασφάλεια, η αναβάθμιση των υποδομών, και η δημιουργία ενός πιο φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος. Επίσης, είναι δεδομένο ότι απαιτείται και ένα νέο marketing για τα σημεία μεγάλου ενδιαφέροντος, όπως είναι τα Μουσεία και οι Αρχαιολογικοί Χώροι.

-Ποια είναι η θέση σας σε σχέση με τις τουριστικές μισθώσεις σε ακίνητα που λαμβάνει διαστάσεις και στην Αθήνα;
Η τάση αυτή όσο κινείται σε ένα θολό καθεστώς, τόσο νομικό όσο και φορολογικό, θα δημιουργεί ζητήματα. Εξελίσσεται σε μία ανεξέλεγκτη επιχειρηματική δραστηριότητα, με πολύ μεγάλο ποσοστό φοροδιαφυγής, χωρίς προδιαγραφές ασφάλειας και υγιεινής, δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό με τις αδειοδοτημένες επιχειρήσεις. Υπολογίζουμε ότι, με αυτόν τον τρόπο, νοικιάζονται περίπου 5.000 διαμερίσματα στην Αθήνα, και τον τελευταίο χρόνο παρουσιάζεται αύξηση 120%. Πρέπει γρήγορα να υπάρξουν κανόνες.

 

Υπάρχει κάποιο σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος των γκράφιτι σε τουριστικά σημεία της πόλης;

Είναι μία σκληρή και καθημερινή μάχη που δίνουμε. Ίσως από τις πιο δύσκολες. Κι αυτό γιατί αν δεν συνεργαστούν μαζί μας οι δημότες, οι επαγγελματίες και η κοινωνία των πολιτών, ακόμη και αν γινόταν ένα θαύμα και αύριο το πρωί καθάριζαν όλοι οι τοίχοι της πόλης, σε μία εβδομάδα θα βρισκόμασταν στην ίδια κατάσταση. Το στοίχημα βρίσκεται στη διατήρηση. Και μάχη για μία πόλη απαλλαγμένη από μουτζούρες, έγκειται σε μεγάλο βαθμό στη συνεργασία με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, που θα κρατήσουν τους τοίχους καθαρούς. Ήδη τα αποτελέσματα της συνεργασίας και της νέας αντίληψης στην Πανεπιστημίου είναι πολύ ενθαρρυντικά. Εμπορικά καταστήματα, επιχειρήσεις, τράπεζες και κοινωνία των πολιτών, μαζί στην κοινή προσπάθεια. Το ίδιο συμβαίνει στην Πλάκα, ενώ μεγάλα βήματα κάνουμε και στην οδό Πειραιώς.   

 

 
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΔΥΟ ΕΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΜΩΡΑΛΗ
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Σάββατο, 22 Οκτώβριος 2016 17:26

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΔΥΟ ΕΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΜΩΡΑΛΗ

 

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, παραχώρησε  Συνέντευξη Τύπου για τα πεπραγμένα των δύο ετών της Δημοτικής Αρχής, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Img 2737

Ο απολογισμός πεπραγμένων των δύο ετών της Δημοτικής Αρχής στο site του Δήμου Πειραιά και στον εξής σύνδεσμο:

http://www.pireasnet.gr/LinkClick.aspx?fileticket=ETsbUvpQFPs%3d&tabid=36

Ακολουθούν αποσπάσματα από την ομιλία του Δημάρχου Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη.

 

«Καλησπέρα σε όλους κι από έμενα. Ευχαριστώ για την παρουσία σας εδώ. Θέλω να πιστεύω ότι σήμερα θα έχουμε μια παραγωγική συζήτηση. Θα κάνω μια ολιγόλεπτη παρουσίαση των πεπραγμένων της νέας Δημοτικής Αρχής για τα δύο χρόνια αυτά. Θα μιλήσω επίσης για ένα διάστημα για το τι παραλάβαμε το Σεπτέμβριο του 2014 ως νέα Δημοτική Αρχή και προφανώς μέσα από τις ερωτήσεις σας θα αναφερθούμε για τα υπόλοιπα τρία χρόνια που έχουμε δηλαδή της διοίκησης του Δήμου γιατί φαντάζομαι, σίγουρα ενδιαφέρει κι αυτό, εκτός των πεπραγμένων.

Νομίζω ότι έχει μοιραστεί και έχετε στα χέρια σας ένα έντυπο το οποίο τυπώσαμε με αυτά που έχουν γίνει αυτά τα δύο χρόνια στον Δήμο Πειραιά και νομίζω είναι αντιληπτό ότι εγώ δεν θα αναφερθώ επιγραμματικά σε όλες τις επιμέρους ενέργειες σε κάθε τομέα. Θα αναφερθώ, αν θέλετε, σε τίτλους, στα βασικότερα και νομίζω ότι μέσα από ένα διάλογο μετά που εκτιμώ ότι θα υπάρξει, θα μπορούμε να πούμε ίσως περισσότερα και πιο πολλές λεπτομέρειες.

Πρέπει να πω αρχικά ότι όσα είχαμε πει προεκλογικά, τον Μάιο του 2014 συνεχίζουν και ισχύουν. Είναι οι στόχοι της νέας Δημοτικής Αρχής, οι στόχοι που ακόμα πιστεύουμε ότι είναι υλοποιήσιμοι, στόχοι για τους οποίους εργαζόμαστε συστηματικά όχι μόνο εγώ αλλά και η δημοτική ομάδα, οι Αντιδήμαρχοι, οι Εντεταλμένοι, το Δημοτικό Συμβούλιο στο σύνολό του και φυσικά υπηρεσιακοί παράγοντες, Διευθυντές, Προϊστάμενοι και όλο το προσωπικό του Δήμου, καθώς και των δημοτικών επιχειρήσεων και της ΚΟΔΕΠ και της ΔΗΡΑΠ και του ΟΠΑΝ. Πολλές φορές έχει γίνει συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και από δημοσιογράφους ερωτήματα, για το τι παρέλαβε η Δημοτική Αρχή. Δεν είχα επισέλθει ποτέ στο κομμάτι αυτό ή μάλλον είχα επισέλθει θα έλεγα ακροθιγώς σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου και έχω πει ορισμένα πράγματα σε διάφορες συνεντεύξεις οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί όλο αυτό το διάστημα.

Είχαμε πει ότι υπήρξε στον Δήμο από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή κακοδιαχείριση. Πολλά γράφονται και λέγονται, αρκεί να ξεκαθαρίσω ότι εγώ δεν μίλησα ποτέ ούτε για υπεξαιρέσεις ούτε για χρήματα που χάθηκαν. Η έννοια της κακοδιαχείρισης δεν είναι αυτή. Θα ήθελα να ξεκινήσω με αυτό για να προχωρήσουμε μετά στο τι κάναμε εμείς για τα οποία παραλάβαμε, τι έχουμε κάνει με το πρόγραμμά μας και φαντάζομαι όπως είπα και προηγουμένως τι θα κάνουμε για τα υπόλοιπα περίπου τρία χρόνια που έχουμε.

Δεν είμαι εδώ για να κρίνω το 2015, 2016 αποφάσεις του 1995, του 1998, του 2004, του 2008. Θα πω αυτά τα οποία παραλάβαμε ως Δημοτική Αρχή από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Το παράπονο το δικό μου και η ένσταση είναι ότι η προηγούμενη Δημοτική Αρχή δεν «άγγιξε» αυτά τα θέματα τα οποία θα σας αναφέρω. Έχουμε υποχρεωθεί αντί να ασχολούμαστε με την υλοποίηση του δικού μας προγράμματος ως δημοτική ομάδα, να αφιερώνουμε, θα έλεγα, πολύ χρόνο προκειμένου να επιλύσουμε αυτές τις παθογένειες, αυτές τις εκκρεμότητες, αυτά τα προβλήματα που θα σας αναφέρω.

 

 • Παραδείγματος χάριν, μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, θα έχει επιτέλους αδειοδοτηθεί η δημοτική συγκοινωνία του Πειραιά, η οποία λειτουργεί όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς άδεια δημοτικής συγκοινωνίας. Το παράπονο λοιπόν είναι ότι η προηγούμενη Δημοτική Αρχή δεν «άγγιξε» αυτό το θέμα, να προσπαθήσει να αδειοδοτήσει τη δημοτική συγκοινωνία ώστε τα λεωφορεία του Δήμου Πειραιά να μεταφέρουν πολίτες και δημότες ως αδειοδοτημένη δημοτική συγκοινωνία. Δεν ήταν εύκολο. Έχει περάσει ένας χρόνος και το επιχειρούμε και θα το υλοποιήσουμε, αλλά επαναλαμβάνω δεν το «άγγιξε» κανείς.

 

 • 62 πεζόδρομοι του Πειραιά παραμένουν δρόμοι. Δεν ασχολήθηκε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή να ξεκινήσει διαδικασίες ώστε αυτά να γίνουν και τυπικά πεζόδρομοι. Δηλαδή, η Σωτήρος, η Δραγάτση, η Καραϊσκου και πολλοί άλλοι δρόμοι σε όλα τα Διαμερίσματα, στο ΦΕΚ είναι δρόμοι, με αποτέλεσμα να μπορούν να γίνουν μια σειρά ενεργειών. Π.χ. αν επιθυμούσε η Δημοτική Αρχή η κατάληψη των τραπεζοκαθισμάτων που υπάρχει στην πλατεία Κοραή να έρθει και να "κολλήσει" στην οικοδομική γραμμή, ώστε να μεγαλώσει η πλατεία, είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει γιατί η Δραγάτση είναι δρόμος ακόμα ή δεν μπορεί η Τροχαία να γράψει παρκάρισμα στη Σωτήρος διότι η Σωτήρος είναι δρόμος ακόμα, άσχετα αν λειτουργούν 30 χρόνια ως πεζόδρομοι.

 

 • Ο σταθμός μεταφόρτωσης σκουπιδιών του Δήμου Πειραιά, ο οποίος έγινε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και σωστά στο Σχιστό δεν έχει αδειοδότηση.

 • Το Ωδείο του Δήμου Πειραιά για τέσσερα χρόνια λειτουργούσε χωρίς να πληρώνει τα μισθώματα. Με το που αναλάβαμε εμείς ήρθε μια αγωγή 500.000 ευρώ. Λειτουργούσε το Δημοτικό Ωδείο του Πειραιά χωρίς να πληρώνει μισθώματα για τέσσερα χρόνια.

 

 • Όταν αναλάβαμε από την 1η Σεπτεμβρίου είχαμε οριστικά πρωτοκολλά κατεδάφισης για το Μικρολίμανο και 70 ημέρες να αντιδράσουμε. Κανένας σχεδιασμός δεν υπήρχε. Καταφέραμε με τροπολογίες να πάρουμε παρατάσεις, υποβάλλαμε στην Επιτροπή Αιγιαλού τον Οκτώβριο του 2015 την πρότασή μας για αλλαγή χάραξης αιγιαλού και παραλίας. Εγκρίθηκε, δυστυχώς, μετά από ένα χρόνο, μας δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε οριστικές μελέτες για ένα πολύ σημαντικό έργο που και έχουμε υποσχεθεί και το έχει ανάγκη και ο Πειραιάς την ανάπλαση του Μικρολίμανου.

 

 • Παραλάβαμε ανείσπρακτες απαιτήσεις 75 και πλέον εκατομμυρίων. Και καλούμαστε ως Δημοτική Αρχή και είμαστε υποχρεωμένοι και πρέπει να εισπράξουμε αυτές τις απαιτήσεις. Γιατί το πρόβλημα του Δήμου Πειραιά, κατά την εκτίμησή μου, δεν είναι μόνο ο υψηλός δανεισμός. Είναι διπλό, είναι ο υψηλός δανεισμός και οι ανείσπρακτες απαιτήσεις που έχουμε.

 

 • Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, επαναλειτούργησε το 2013 χωρίς να έχει παραληφθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού. Μπορούσαν να μισθωθούν τα καταστήματα του Δημοτικού Θεάτρου και να δημιουργεί ένα φουαγιέ στο Δημοτικό Θέατρο και να αυξήσει τα έσοδά του. Παραλάβαμε έναν προϋπολογισμό στο Δημοτικό Θέατρο, 1,9 εκ. ευρώ έξοδα λειτουργίας του Δημοτικού Θεάτρου διότι είχε δώσει τότε όπως θυμάστε ο πρώην Πρωθυπουργός ένα εκατομμύριο και καλώς και κάποιοι νομίζοντας ότι θα παίρνουν κάθε χρόνο ένα εκατομμύριο από τον όποιο πρωθυπουργό, κατάρτισαν έναν προϋπολογισμό ο οποίος ήταν τρομερά υψηλός.

Ρίξαμε τον προϋπολογισμό περίπου 40%. Παράλληλα, ανεβάσαμε και την ποιότητα του Δημοτικού Θεάτρου. Το λέω γιατί είναι κόσμημα για την πόλη μας, είναι η ναυαρχίδα του πολιτισμού αν θέλετε και σαν κτίριο και σαν χώρος, αλλά και η λειτουργία μέσα.

Δεν θα μπορούσε ο Δήμος Πειραιά ο οποίος επιδοτεί τον Ο.Π.Α.Ν. και άρα το Δημοτικό Θέατρο να λειτουργήσει το Θέατρο με αυτούς τους προϋπολογισμούς.

 • Χρέη από δημοτικά καταστήματα στην περιοχή γύρω από το Δημαρχείο δηλαδή, εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες να εισπράξουμε. Υπάρχει στέρηση εισόδων του Δήμου και ένας άνισος ανταγωνισμός μεταξύ ομοειδών επιχειρήσεων. Κάναμε τις απαραίτητες ενέργειες για να εισπράξουμε. Δεν είναι κοινωνική πολιτική το να μην εισπράττει ένας Δήμος αυτά τα οποία βεβαιώνει.

 

 • Βρήκαμε τους υπαλλήλους της ΔΗΡΑΠ 4 μήνες απλήρωτους, τον Σεπτέμβριο του 2014, όταν αναλάβαμε.

 

 • Βρήκαμε ένα προϋπολογισμό του 2014 που όταν αναλάβαμε εμείς, έπρεπε να κάνουμε αναμόρφωση 12.700.000 ευρώ. Δηλαδή εγκρίθηκε ο Προϋπολογισμός του 2014, με σημείωση για αναμόρφωση δώδεκα εφτακόσια, η οποία δεν είχε γίνει μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων από εμάς την 1η Σεπτεμβρίου 2014.

 

 • Σχολικές Επιτροπές: δεν είχαν γίνει απολογισμοί ούτε το ΄12 ούτε το ΄13 ούτε το ΄14. Εκκρεμότητες, δουλειά, αυτό είναι εργατοώρες του προσωπικού, της Διεύθυνσης Παιδείας, των Αντιδημάρχων, των Εντεταλμένων, του Δημοτικού Συμβουλίου και να κλείσουμε τους προϋπολογισμούς του ΄12, του ΄13, του ΄14, το ΄15 όλες.

 • Παραλάβαμε τον λογαριασμό της Ιωνιδείου, με καθυστέρηση δύο ετών, ενώ θα έπρεπε να έχει έρθει στον Δήμο ο λογαριασμός της Ιωνιδείου, από το 2012 αν θυμάμαι καλά τον νόμο, τον παραλάβαμε εμείς.

 

 • Βρήκαμε γήπεδα κλειδωμένα στα σωματεία όλα, χωρίς παραχωρητήρια και χωρίς να υπάρχουν δυνατότητες άθλησης των δημοτών. Βεβαίως, θέλουμε να στηρίξουμε κι εμείς τα αθλητικά σωματεία, αλλά δεν μπορεί τα αθλητικά σωματεία του Πειραιά, τα οποία τιμούμε και θέλουμε να τα βοηθήσουμε και είμαστε άνθρωποι που προερχόμαστε από τον αθλητισμό, αλλά δεν μπορεί τα γήπεδα να είναι κλειδωμένα με όλα τα σωματεία και οι δημότες να μην μπορούν να αθληθούν. Επίσης, τα σωματεία να μην αναλαμβάνουν ούτε το κόστος λειτουργίας και να τα πληρώνει ο Δήμος. Επαναλαμβάνω, έχουν έσοδα. Έχουν ακαδημίες και έχουν έσοδα.

 • Δωρεάν παραχωρήσεις δημοτικών χώρων βεβαίως χωρίς αποφάσεις, χωρίς παραχωρητήρια. Σωματείο πινγκ –πονγκ του Δήμου Περιστερίου, να κάνει αποκλειστική χρήση κλειστού γυμναστηρίου σε σχολείο των Καμινίων, όταν δεν έχουμε εμείς αθλητικούς χώρους για τα δικά μας σωματεία και τα δικά μας παιδιά.

 

 • Βρήκαμε εταιρεία στάθμευσης που απαλλασσόταν παρανόμως από δημοτικά τέλη για 9 χρόνια, από το καλοκαίρι του 2007 νομίζω και η υπηρεσία δεν είχε διαπιστώσει την απώλεια πάνω από 500.000 ευρώ με προσαυξήσεις κλπ.

 

 • Βρήκαμε ένα βαν, αυτοκίνητο το οποίο από το ΄06 – παρελήφθη στο τέλος του ΄05 - το πήγαιναν για σκραπ. Ήταν ένα βαν που θα κάλυπτε ανάγκες παιδιών με ειδικές ανάγκες για να τα μεταφέρουμε στα σχολεία. Καταφέραμε να βγάλουμε πινακίδες, να κάνουμε ό,τι πρέπει για να λειτουργεί και να εξυπηρετεί παιδιά.

 

 • Δεν υπήρξαν παρεμβάσεις σε επικίνδυνα και εγκαταλελειμμένα κτίρια. Ξεκινήσαμε δειλά - δειλά και έχει γίνει μια σημαντική δουλειά. Πρόσφατα κάναμε και δύο μεγάλες κατεδαφίσεις επικινδύνων στην Παλαιά Κοκκινιά.

 

 • Τεχνικά έργα: έλεγε προεκλογικά ο πρώην Δήμαρχος για 100 εκατομμύρια έργα. Τα έργα αυτά πρέπει να ξέρετε ότι είναι λιγότερο από 20 εκατομμύρια, εντάχθηκαν τέλος ΄13 αρχές ΄14, εκτός του Δηλαβέρη και του ΚΑΠΗ στη Γεωργίου και Βούλγαρη, τα υπόλοιπα είχαν ένα αριθμό εκτέλεσης 6, 7, 8% και με χρόνο ολοκλήρωσης μέχρι 31-12-2015. Ελάχιστο δηλαδή.

Θα μου πείτε: τα ολοκληρώσατε; Όχι. Προσπαθούμε, κάποια ολοκληρώθηκαν, το Δηλαβέρη, το ΚΑΠΗ στη Γεωργίου και κάποια άλλα έργα πρασίνου ολοκληρώθηκαν, θα τα πούμε στην πορεία και κάποια έχουν πάρει τις απαραίτητες παρατάσεις ώστε να ολοκληρωθούν.

 

Αλλά επειδή δεν είμαστε σήμερα εδώ για να πούμε μόνο τι παραλάβαμε. Επαναλαμβάνω όμως ότι για μένα αυτά είναι ενδεικτικά του τρόπου που λειτούργησε ο Δήμος τα τελευταία 4 χρόνια πριν αναλάβουμε εμείς. Επαναλαμβάνω, τα αναφέρω διότι αναλώνουμε πάρα πολύ χρόνο όλοι μας, για να ξεμπερδέψουμε τέτοια ζητήματα. Συμβάσεις που μετά από δύο χρόνια και δεν μπορούμε να εξορθολογήσουμε με επιχειρηματίες σε διάφορούς χώρους.

 

 

Σηκώσαμε ψηλά τον πήχη προεκλογικά. Αυτό αποτυπώνεται και στο προεκλογικό μας υλικό και το κάναμε απολύτως συνειδητά. Διότι θέλαμε από την καθαρή πόλη να πάμε στον Πειραιά της ανάπτυξης, γιατί παραλάβαμε μια επαρκώς καθαρή πόλη και πιστεύω ότι συνεχίζουμε το ίδιο και λίγο καλύτερα, αλλά επαναλαμβάνω από την καθαρή πόλη, θέλαμε να πάμε στον Πειραιά της ανάπτυξης, της εργασίας, του τουριστικού προορισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού.

Αυτά θέλαμε να επιτύχουμε και συνειδητά ανεβάσαμε τον πήχη ψηλά. Και θέλουμε ο Πειραιάς και οι Πειραιώτες να έχουν όραμα. Επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά ότι πολλές φορές όταν έχεις μεγάλα σχέδια που πρέπει να έχεις, δεν θα τα περάσεις πάντα πάνω από τον πήχη. Θα υπάρχουν και τομείς που θα περάσεις κάτω από τον πήχη. Παράδειγμα: θέλαμε να διεκδικήσουμε την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 ως Πειραιάς. Το κάναμε, δεν τα καταφέραμε. Έστω και αν δεν κερδίσαμε είναι πολύ σημαντική παρακαταθήκη ώστε να έχουμε μια στρατηγική στο τομέα του πολιτισμού στην πόλη μας που δεν υπήρχε. Άρα, θέλω να πω ότι πρέπει μια πόλη σαν τον Πειραιά να έχει όραμα με τις δυνατότητες του Πειραιά, ένα μεγάλο λιμάνι, η έδρα του εφοπλισμού. Ο χώρος, το λιμάνι και η πόλη που έρχονται εκατομμύρια τουρίστες, ένας συγκοινωνιακός κόμβος που θα γίνει ο Πειραιάς που θα είναι από τους λίγους στην Ευρώπη με ένα μεγάλο λιμάνι, με σιδηρόδρομο, με Μετρό, με Τραμ, ασχέτως αν και αυτό μας ταλαιπωρεί. Θα το πούμε και αυτό μετά. Άρα, νομίζω ότι η πόλη του Πειραιά οφείλει να έχει όραμα, επαναλαμβάνω και συνειδητά βάλλαμε ψηλά τον πήχη και συνειδητά τον κρατάμε ψηλά. Γι αυτό και είπα ότι ό,τι έχουμε πει στο πρόγραμμά μας εξακολουθεί να ισχύει.

 

 

Το έντυπο το οποίο έχετε στα χέρια σας, αναγράφει ανά τομέα τις δράσεις, τις πρωτοβουλίες και το τι έχει κάνει η σημερινή Δημοτική Αρχή. Θα προσπαθήσω σε τίτλους, δεν θα μπω στην ουσία, αλλά νομίζω ο τομέας των έργων είναι ένας σημαντικός τομέας όπως και της κοινωνίας, θα το πούμε αργότερα.

Άρα, ξεκινάω από το παραλιακό μέτωπο. Το έργο του παραλιακού μετώπου συμβασιοποιήθηκε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή τον Οκτώβριο του 2013, έξι μήνες δηλαδή πριν τις εκλογές.

 • Παραλάβαμε τον Σεπτέμβριο ήταν στο 6% το έργο αυτό είμαστε αυτή την στιγμή στο 45 %δεν μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι τις 30/11 που υπήρχε η παράταση που είχε δώσει η ελληνική κυβέρνηση και φιλοδοξούμε και ευελπιστούμε να μπει στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων το 2017 ώστε να ολοκληρωθεί γιατί είναι ένα σημαντικό έργο, όταν ολοκληρωθεί.

 • Στο Μικρολίμανο είπα και προηγουμένως είμαστε σε ένα στάδιο μελέτης ώστε να μπορέσουμε να το δημοπρατήσουμε μέσα στο 2017και να είναι ένα έργο εμβληματικό, σημαντικό για την πόλη, που θα ολοκληρωθεί στον πολιτικό χρόνο τον οποίο έχουμε.

 • Ολοκληρώσαμε τον Βρεφονηπιακό Σταθμό στου Δηλαβέρη, έναν πολύ σημαντικό βρεφονηπιακό σταθμό τον οποίο εγκαινιάσαμε - και όπως είπα και πάντα θα το λέω - παρελήφθη αυτός, κι είχε ένα βαθμό εκτέλεσης ικανοποιητικό από την περασμένη δημοτική αρχή και το ολοκληρώσαμε όμως κι εμείς με τις δικές μας προσπάθειες σύντομα, ώστε να λειτουργήσει από φέτος και νομίζω είναι πολύ σημαντικό.

 • Βοηθήσαμε για την νέα Ράλλειο παρ όλο που δεν είναι έργο της δημοτικής αρχής, αλλά βοηθήσαμε στο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες όπως κι ο Περιφερειάρχης έτσι κι εγώ με παρεμβάσεις μας ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει από το τέλος της προηγούμενης χρονιάς, ολοκληρωμένα γυμνάσιο και λύκειο. Είναι ένα σχολείο που κοσμεί την πόλη είναι από τα λίγα που υπάρχουν στη χώρα αυτό το σχολείο.

 • Βρήκαμε τα δικαστήρια με ενάμισι πόδι εκτός Πειραιά όταν αναλάβαμε, όταν έγιναν οι εκλογές ειλημμένη απόφαση να μεταφερθούν τα δικαστήρια εκτός δήμου Πειραιά. Καταφέραμε με συντονισμένες προσπάθειες όλη η πόλη για να είμαι ειλικρινής να πιέσουμε και την κυβέρνηση που είχαμε όταν πρωτοαναλάβαμε, τις επόμενες κυβερνήσεις και να συμφωνήσουμε και να βρεθεί πλέον χρηματοδότηση και να είμαστε σε ένα τελικό στάδιο πλέον ώστε να ξεκινήσει το έργο ή δυνατόν το 2017 από τις κτηριακές υποδομές. Άρα, τα δικαστήρια θα μείνουν στην πόλη μας και αυτό είναι μια επιτυχία.

 • Έχουμε κάνει έργα οδοκλιμάκων έργα αποχετεύσεων. Σημαντικό έργο στις παιδικές χαρές. Ενταγμένα έργα τα οποία ήταν να απενταχθούν τα σώσαμε και έγιναν 22 ή 23 παιδικές χαρές . Δώδεκα ή δεκατρείς παιδικές χαρές από τα έργα πρασίνου από τη Διεύθυνση Πρασίνου και δέκα νέες παιδικές χαρές από την Οδοποιία . Έχουμε φυσικά το πρόβλημα για αυτό είχα κάνει και δήλωση πριν ένα περίπου μήνα των συνεχιζόμενων φθορών και βανδαλισμών σε δημόσιους χώρους. Παιδικές χαρές κι όχι μόνο. Διότι υπάρχει και αδυναμία φύλαξης όλων αυτών των χώρων από το τμήμα φυλάκων του Δήμου το οποίο έχει πολύ περιορισμένο αριθμό όπως κι άλλες διευθύνσεις του δήμου και άρα δεν μπορούμε να έχουμε τη φύλαξη η οποία είναι απαραίτητη.

 • Προσπαθήσαμε και με την συνδρομή της ΠΑΕ Ολυμπιακός και του Βαγγέλη Μαρινάκη και στις παιδικές χαρές σε δύο πλατείες Θεμιστοκλέους και Αγ. Αναργύρων στην Παλιά Κοκκινιά αλλά και αυτά που κάναμε να ωραιοποιήσουμε αισθητικά λίγο τα άθλια εργοτάξια του μετρό και του τραμ, βάζοντας πάνελ με εικόνες του Πειραιά, πόλεων αδελφοποιημένων κάποια φυτά να ομορφύνουμε λίγο την κατάσταση που υπήρχε.

 • Φτιάξαμε μόνοι μας με αυτεπιστασίες την είσοδο της πόλης στην Αλιπέδου όπου εκατομμύρια κόσμος πηγαίνει για τα καράβια κι είχε μια άθλια εικόνα, κι αυτή την στιγμή είναι μια όμορφη θα έλεγα καλή, εικόνα.

 • Το ίδιο και στην είσοδο της 34ης Συντάγματος.

 • Κάναμε πέρυσι τον πεζόδρομο της Νικήτα όπου ήταν ένα αίτημα και κάναμε μια ανάπλαση συνεχίζουμε τώρα Σωτήρου Διός και Παλαιολόγου. Θέλω να πιστεύω ότι η Παλαιολόγου θα ολοκληρωθεί σύντομα. Η Σωτήρος δεν θα ολοκληρωθεί πριν τα Χριστούγεννα όπως περιμέναμε. Οι καταστηματάρχες όμως δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα γιατί θα κλείσουμε τα πέντε με έξι τετράγωνα και θα σταματήσουμε τα δυο επόμενα θα ολοκληρωθούν με το νέο έτος.

 • Υπάρχει μια εργολαβία ασφαλτόστρωσης η οποία ξεκίνησε από το τρίτο συνεχίζεται στο πρώτο και θα επεκταθεί και στο πέμπτο ειδικά στο Βώκο αλλά και στο τέταρτο και κάποια κομμάτια στο Β Διαμέρισμα.

 • Χώροι πρασίνου πάρα πολλοί. Δεν μπορώ να αναφερθώ γιατί είναι εκατοντάδες- χιλιάδες τα στρέμματα πρασίνου που μπήκαν σε γκαζόν αλλά και εκατοντάδες σε νησίδες τα πάρκα που φτιάξαμε αλλά πήραμε κι ένα βραβείο σε μια εκδήλωση στη Ρόδο όπου παρέστει ο κ. Βοϊδονικόλας για να το παραλάβει.

Κι εκεί όμως έχουμε πρόβλημα. Τα προβλήματα του Δήμου δεν είναι στο να φτιάχνει, είναι στο να καταφέρνει να συντηρεί και θα το πούμε παρακάτω αυτό γενικότερα.

 • Ένα άλλο πρόβλημα που υπήρχε στους δρόμους του Πειραιά με την σήμανση δεν υπήρχαν ταμπέλες στους δρόμους που να δείχνουν όπως που είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Ναυτικό Μουσείο, το Δημοτικό Θέατρο, ήδη ξεκίνησε ήδη μπήκαν κάποιες πινακίδες και συνεχίζεται το έργο. Έστω και καθυστερημένα γιατί έπρεπε να γίνει τον Μάιο.

 • Τον Ιούνιο κάναμε μια παρέμβαση σημαντική στη Φρεαττύδα και έγινε πιο ανθρώπινη η παραλία. Προφανέστατα δεν είναι η παραλία της Καραϊβικής αλλά έγινε πιο ανθρώπινη.

 • Τοποθετούμε παγκάκια σε χώρους ώστε να μπορούν να κάθονται ηλικιωμένοι και παιδιά και εκεί όμως έχουμε πολλές φθορές.

 • Σε αθλητικούς χώρους. Βασικό έργο στην Αμοργού στα Καμίνια. Από την αρχή έγινε το γήπεδο, έδωσε 90000 ευρώ ο Δήμος για να έρθει στην ιδιοκτησία του ο χώρος και τα υπόλοιπα χρήματα τα έβαλε η ΠΑΕ Ολυμπιακός για να φτιαχτεί ένα νέο γήπεδο.

 • Βρήκαμε την πισίνα του 1ου Ειδικού Σχολείου να έχει εγκαινιαστεί δύο φορές αλλά να μην λειτουργεί. Την λειτουργήσαμε και λειτουργεί για τα παιδάκια με αναπηρία στα Καμίνια. Βελτιώσαμε το κλειστό και των Καμινίων και του Σαλπέα με την συνδρομή του Ολυμπιακού και τα γήπεδα στα Βοτσαλάκια και το Μπητς βόλεϊ. Στον Αγ. Διονύσιο, έγινε μια σημαντική δουλειά και πλέον μπορούν να παίζουν και να προπονηθούν ομάδες εκεί σε ένα καλύτερο περιβάλλον.

 • Εντάξαμε ήδη με την Περιφέρεια και να ευχαριστήσω τον Γιώργο τον Γαβρίλη για την γενικότερη συνεργασία και την Περιφερειάρχη σε πολλά ζητήματα. Αλλά μια που είμαστε στον αθλητισμό να πούμε ότι εντάξαμε και θα δημοπρατηθούν το επόμενο έτος πλήρης ανακατασκευή του Θεμιστοκλείου του γηπέδου Σαλπέας, του γηπέδου Καμινίων και τα Βοτσαλάκια το μπάσκετ και είναι σημαντικές παρεμβάσεις στον αθλητισμό.

 • Κάναμε τα SPORT CAMP δωρεάν για τα παιδιά τα δύο Καλοκαίρια.

 • Έχουμε την καλοκαιρινή δημιουργική απασχόληση της ΚΟΔΕΠ.

 • Χριστούγεννα και απόκριες με την συνδρομή του Ολυμπιακού κι όπου υπάρχει συνδρομή θα το αναφέρω, γιατί έτσι καμιά φορά βλέπω και ορισμένα ότι αν δεν ήταν ο Ολυμπιακός τι θα είχε κάνει ο δήμος. Δεν είναι έτσι. Ευχαριστούμε τον Ολυμπιακό που μας συνδράμει σε αυτά αλλά αν κάποιος κάνει μια αναλογία θα δει ότι έχει γίνει μια ιδιαιτέρως σημαντική δουλειά σε ένα δύσκολο περιβάλλον κι από τις υπηρεσίες του Δήμου. Αλλά είναι θετικό να βοηθάει κι ο Ολυμπιακός κι άλλοι και το έχουμε καταφέρει κι αυτό. Πήραμε προγράμματα στο Δημοτικό Θέατρο, από το Ίδρυμα Νιάρχος, Λάτση.

 • Έχουμε ήδη πάρει 50.000 ευρώ από το Ίδρυμα Νιάρχου για να κάνουμε μια μελέτη για του Παπαδογιωργή στην περιοχή των Καμινίων. Κι αυτό πραγματικά θέλουμε να παρουσιαστεί, θέλουμε να έρθουν κι άλλοι ιδιώτες που έχουν τη δυνατότητα είτε από Ιδρύματα είτε ως ιδιώτες να προσφέρουν.

 • Είμαστε σε συνεννόηση με την εταιρεία Σκλαβενίτης που είναι και Πειραιώτες για να συνδράμουν στο Παντοπωλείο και σε άλλες δομές.

 • Είχαμε δράσεις πολλές για τα παιδιά. Έχουμε κάνει μια πολύ σημαντική δουλειά και εκεί σε αρκετό βαθμό με τη συνδρομή του Ολυμπιακού στα Κέντρα Αγάπης. Δεν θα πω για τους υπολογιστές, τις γιορτές στο ΣΕΦ, τις εκδρομές τις πολλαπλασιάσαμε, τα προγράμματα που κάνουμε, χορούς, γυμναστικές, υπολογιστές στα ΚΑΠΗ και έχω αποκομίσει, πραγματικά το λέω, από τα ΚΑΠΗ μια πολύ καλή ανταπόκριση.

 • Κοινωνικά έχουμε πλήρη απαλλαγή από δημοτικά τέλη για τους απόρους ΄15, ΄16. Απαλλαγή το ΄15 για άτομα με ειδικές ανάγκες 80% με 80 τ.μ. σπίτια και το βελτιώνουμε το ΄16 και πάμε στο 67% με 100 τ.μ. σπίτι και προχωράμε για να δούμε παρά το δύσκολο περιβάλλον να πάμε παρακάτω.

Πολύ σημαντική δουλειά και στην υγεία και στην πρόληψη.

 • Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην αναβάθμιση των πολυϊατρείων, κάναμε ιατρικές και κοινωνικές ενημερωτικές εκδηλώσεις οι οποίες είναι περίπου 20. Κάναμε δωρεάν εξετάσεις, βοηθάμε απόρους μέσω της ΚΟΔΕΠ με συνδρομή, τρόφιμα, διατακτικές. Συνεργαστήκαμε με τον «BHMA FM», τα δύο έτη και συγκεντρώθηκε συνολικά ένα ποσό της τάξεως των 250.000 ευρώ, το οποίο διατέθηκε για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του Δήμου μας.

 • Έχουμε τον Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών που εξυπηρετεί 21 γυναίκες, φιλοξένησε 27 παιδιά. Πραγματοποιήθηκαν επίσης 1.038 συνεδρίες στήριξης για την παραμονή στον Ξενώνα. Έχουμε το Χώρο Φιλοξενίας Αστέγων του Πειραιά που δυστυχώς, είχαμε 31 αστέγους το 2015 και μόνο 10 αστέγους το 2016. Η Κοινωνική Υπηρεσία και η ΚΟΔΕΠ εντοπίζει αστέγους, τους ενημερώνουμε ότι υπάρχει ο Χώρος Αστέγων και δεν πηγαίνουν. Αυτή τη στιγμή έχουμε 20 άδεια κρεβάτια στον Ξενώνα Αστέγων. Τους καλούμε κάθε φορά να πάνε, λέγοντάς τους πως υπάρχει χώρος για ύπνο, για σίτιση, για να κάνουν μπάνιο από το να είναι έξω στο πεζοδρόμιο.

 

 • Κάναμε την συμφωνία με την εταιρία PEPSICO. Μεγάλη. Κι αυτό είναι στο πλαίσιο αυτών που λέμε συνεργασιών με ιδιώτες. Δεν πρέπει να τους φοβόμαστε πρέπει να τις επιδιώκουμε. Τέσσερις χιλιάδες άνθρωποι στα διαμερίσματα παίρνουν μια βοήθεια από μικρή ως μεσαία. Εγώ δεν θα πω τεράστια. Με διανομή που γίνεται στα διαμερίσματα. Προχθές παραβρέθηκα στο Ε Διαμέρισμα, στην Κοινότητα και πραγματικά πήραν ένα πλήρες πακέτο και νομίζω ότι οι άνθρωποι το χάρηκαν. Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις, δεν θα πω τον αριθμό που έχουμε κάνει. Η ΚΟΔΕΠ σε πολλά προγράμματα, η ένταξη στο ΤΕΒΑ, ένα πρόγραμμα πολύ σημαντικό. Και μάλιστα χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο μου έκαναν μια ερώτηση ή μια κριτική θα έλεγα γιατί στο συνολικό πρόγραμμα του ΤΕΒΑ δεν απορροφούμε και πρέπει να το ξέρετε αυτό δεν έχει πάρει ο Δήμος Πειραιά, τρόφιμα νωπά. Δεν μπορούμε και εμένα η άποψή μου είναι ότι πρώτα απ΄ όλα είναι η αξιοπρέπεια του ανθρώπου. Κ ι όχι να βάλουμε ένα φορτηγό με κοτόπουλα και να είναι από κάτω οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη και να τα πετάμε και να τα πιάνουν. Έπρεπε να έχουμε δομές, ψυγεία, να έχουμε κλειστούς χώρους που δεν έχει ο Πειραιάς, καλώς ή κακώς. Δεν έχει τέτοια ψυγεία για να πάρουμε κοτόπουλα ή φέτα και να τα διανείμουμε στους ανθρώπους . Δεν έλλειψε η ευαισθησία. Την ευαισθησία την απέδειξε η πόλη και η Δημοτική Αρχή στο προσφυγικό. Πόσο μάλλον για συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Αλλά να γίνεται με αξιοπρέπεια. Σε ένα κλειστό χώρο με ένα σύστημα . Κι όχι οι εικόνες που βλέπουμε οι οποίες δεν τιμούν νομίζω τη χώρα.

 

 • Το πρόγραμμα Εστία και Εργασία, πολύ σημαντικό. Επαναλαμβάνω δεν θα αναφερθώ στα νούμερα.

 • Προσφυγικό: δουλειά όλης της πόλης. Ο Δήμος μπήκε μπροστά να καλύψει το κενό της πολιτείας, του κράτους. Από χίλιους ξεκινήσαμε φθάσαμε έξι χιλιάδες ανθρώπους στο λιμάνι, εδώ που κακώς τοποθετήθηκαν εκεί, αλλά δεν είναι ώρα τώρα να κάνουμε κριτική και συνδράμαμε όλη η πόλη μαζί, να σιτίζουμε αυτούς τους ανθρώπους επί μήνες, καθημερινά, με πολλά γεύματα, ο Δήμος, εστιάτορες της πόλης, η ΚΟΔΕΠ, ο Ολυμπιακός, η Εκκλησία, ο Ιατρικός Σύλλογος του Πειραιά «παρών», άλλες δομές να βοηθήσουμε αυτήν την κατάσταση εκεί, παρά τη διαφωνία μας, επαναλαμβάνω, για την πολύμηνη παραμονή αυτών των ανθρώπων εκεί. Όχι για άλλο λόγο όμως, όχι μόνο για τον τουρισμό, για το γιότινγκ, για την ναυτιλία, αλλά γιατί οι συνθήκες δεν ήταν κατάλληλες για τους ίδιους τους ανθρώπους πρωτίστως και δεύτερον δεν είναι τιμητικό στο μεγάλο λιμάνι της χώρας να έχεις μια τέτοια εικόνα.

 • Εξυπηρέτηση πολιτών: Κάναμε το «pireapp». Ανταποκρινόμαστε; Προσπαθούμε. Αλλά πλέον είναι εργαλείο που το έχει ο δημότης στα χέρια του. Μπορεί καθημερινά να αναφέρει προβλήματα και να τα επικοινωνήσει στο δήμο. Έχουμε έναν αριθμό ανταπόκρισης 25% περίπου σε ένα εύλογο διάστημα. Άλλες Διευθύνσεις όπως είναι η Καθαριότητα ανταποκρίνεται πολύ γρηγορότερα, άλλες όπως είναι η Οδοποιία ανταποκρίνεται λίγο καθυστερημένα αλλά αυτό εκ των πραγμάτων είναι έτσι, δεν είναι εύκολο. Είναι διαφορετικό να σηκώσεις κάτι από ένα κάδο, είναι διαφορετικό να κλείσεις μια λακκούβα ή πεζοδρόμια. Εμείς δημιουργήσαμε το εργαλείο επικοινωνίας με τους δημότες και σιγά – σιγά να βελτιώνουμε την απόδοσή μας και θα το κάνουμε, άλλωστε τα προβλήματα είναι πολλά της καθημερινότητας. Το προσωπικό είναι μετρημένο αυτήν την στιγμή. Δεν λέω ότι είναι ελάχιστο αλλά είναι πολύ μειωμένο σε σχέση με τα περασμένα χρόνια. Είναι περίπου 40% ή μπορεί 30% μειωμένο από το 2008-2009.

 • Δημοτικό φωτισμό: έχουμε κάνει μια δουλειά και ήδη προχωράμε σε πλήρη μελέτη ώστε να αλλάξουμε όλο τον φωτισμό της πόλης, να έχουμε τηλεδιαχείριση, σύγχρονα μέσα, να πετύχουμε μια οικονομία 50% τουλάχιστον από τη ΔΕΗ, πολύ σημαντικός τομέας γιατί θέλουμε να δώσουμε έμφαση τα επόμενα χρόνια.

 • Στα οικονομικά καταρτίσαμε δύο αξιόπιστους προϋπολογισμούς. Ο πρώτος του ΄15 χωρίς καμία παρατήρηση από την Αποκεντρωμένη και τους ελεγκτές μας και το 2016 με ορισμένες παρατηρήσεις επουσιώδης, όχι σημαντικές. Άρα είναι προϋπολογισμοί ειλικρινείς και όσον αφορά τα έξοδα και όχι τα έσοδα και όχι προϋπολογισμοί που να χρειάζονται αναμόρφωση 12.700 εκ. ευρώ ή οτιδήποτε άλλο.

 • Βρήκαμε συμβάσεις που εκτελούνταν πλημμελώς με πολλά προβλήματα και κοιτάμε ή να καταγγείλουμε ή να εξορθολογήσουμε.

 • Αξιοποίηση δημοτικής περιουσίας. Μπορούμε πλέον να μισθώσουμε τα καταστήματα του Δημοτικού Θεάτρου, να γίνουν τα δικαστήρια της Ραλλείου, εξετάζουμε το θέμα του Πύργου. Συζητάμε και με ξένους και με Έλληνες για την αξιοποίηση του. Μακάρι να γίνει. Θα είναι πολύ σημαντικό. Αν γεμίσει και γίνει λειτουργικός ο Πύργος, μόνο από τα τέλη τα έσοδα του Δήμου θα είναι 1,7 εκ. ευρώ το χρόνο. Μόνο από τα τέλη, δεν λέω από μισθώματα ή άλλα. Οπότε, θα βρούμε τρόπους αξιοποίησης για άλλα πράγματα που σκεφτόμαστε.

 • Για τον πολιτισμό είπα για το Δημοτικό Θέατρο. Βελτιώσεις στο Βεάκειο και σε επίπεδο σκηνής, καμαρινιών δηλαδή έργα, αλλά νομίζω και σε επίπεδο παραστάσεων, συναυλιών πήγαμε αρκετά καλά. Πάρα την πρώτη χρονιά είχαμε capital control, το 2015 μέσω του προγράμματος του Βεακείου και όλη αυτήν την ανακατωσούρα στη χώρα, αλλά και φέτος είχαμε μια αύξηση 15%. Επαναλαμβάνω είναι επιθυμητή, μπορεί και παραπάνω.

 • Καθαριότητα. Σημαντικό για την πόλη. Επαναλαμβάνω, θα είμαι ειλικρινής. Δεν παραλάβαμε μια βρόμικη πόλη. Παραλάβαμε μια επαρκώς καθαρή πόλη κυρίως το Β Δημοτικό Διαμέρισμα αλλά και στην περιφέρεια λίγο λιγότερο. Κάνουμε εξίσου καλή και καλύτερη, κατά την άποψή μου, δουλειά. Δεν θα πω πάρα πολλά για την καθαριότητα. Πάντα κάνει ο Αντιδήμαρχος αναλυτικό απολογισμό στον Δήμο. Έχουμε ένα βασικό πρόβλημα ότι δεν ανακυκλώνουμε, είμαστε από τους τελευταίους Δήμους. Κοιτάμε τώρα με τα νέα σχέδια της διαχείρισης απορριμμάτων να δούμε και το θέμα της ανακύκλωσης, με ενημέρωση στα σχολεία, στις επιχειρήσεις, στις κατοικίες. Να αρχίσει ο Πειραιάς να ανακυκλώνει κι εκείνος. Υπάρχει ένα γενικό πρόβλημα με τα σκουπίδια, όπως ξέρε, στο Λεκανοπέδιο όπως παρακολουθείτε. Δημοσιογράφοι είστε παρακολουθείτε το πρόβλημα που υπάρχει με τα σκουπίδια στο Λεκανοπέδιο και τι πρόκειται να γίνει. Αλλά νομίζω προσπαθούμε, ανταποκρινόμαστε στην καθαριότητα. Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν προβλήματα, ποτέ δεν θα είμαι ευχαριστημένος και καμιά φορά λέω στον Αντιδήμαρχο: Καλά πάμε; Και μου λέει: όχι, μπορούμε και καλύτερα. Πάντα μπορούμε και καλύτερα. Επαναλαμβάνω, εγώ δεν παρουσιάζω ότι αυτή η Δημοτική Αρχή τα κάνει όλα τέλεια. Προφανώς έχει και η Δημοτική Αρχή παραλείψεις και πράγματα που μας διαφεύγουν ή τομείς που δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε όπως άμεσα θα θέλαμε ή τομείς που μπορεί να αφήσαμε από δικά μας λάθη πίσω.

 • Κάναμε σημαντική δουλειά με τον τουρισμό. Αυτό που λέμε προορισμός να γίνει ο Πειραιάς. Επισκεφθήκαμε τις εισόδους της κρουαζιέρας όταν αναλάβαμε η νέα δημοτική ομάδα και διαπιστώσαμε ότι σε όλα τε terminal δεν είχε μια φωτογραφία του Πειραιά. Υπήρχε η όμορφη Αλόννησος, η όμορφη Μύλος, τα όμορφα Μετέωρα, η όμορφη Πλάκα, η Μύκονος και δεν υπήρχε καμία φωτογραφία του Δήμου Πειραιά. Σηματοποιήσαμε με την βοήθεια του Ολυμπιακού τα terminal ώστε να βλέπουν οι άνθρωποι ότι έρχονται σε μια άλλη πόλη, όχι στο λιμάνι της Αθήνας.

Img 2686

Μάλιστα έτυχε πριν λίγες ημέρες να πάω σε ένα κρουαζιερόπλοιο από τα πιο πολυτελή στον κόσμο, όπου μας ξενάγησαν. Η κυρία που μας ξεναγούσε, μου είπε «πολύ ωραία θέα της Αθήνας» και της λέω «συγγνώμη, αλλά είναι η πόλη του Πειραιά». Μου ζήτησε συγγνώμη, αλλά αυτό δείχνει ότι ακόμη και τα στελέχη των καραβιών, δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι έρχονται σε μια διαφορετική πόλη. Με τη δική της ιστορία, πολιτισμό, τη δική της κουλτούρα που βεβαίως είναι όμορη της Αθήνας, αλλά είναι ξεχωριστή πόλη. Καταρτίσαμε στρατηγικό σχέδιο τουρισμού, το υποβάλαμε στον ΕΟΤ, εγκρίθηκε, έχουμε λοιπόν ένα σχέδιο για το πως πρέπει να κινηθούμε. Φτιάξαμε με τη συνδρομή του Ολυμπιακού εφαρμογές και έντυπα, το Destination Piraeus, ώστε να σηματοδοτήσουμε ότι ο Πειραιάς πρέπει να είναι προορισμός και όχι πέρασμα, όπως ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Για να μείνουν οι τουρίστες στον Πειραιά χρειάζονται πολλά πράγματα, πρόκειται για ένα μωσαϊκό, ένα πάζλ το οποίο πρέπει να ολοκληρώνεται σταδιακά. Θέλει υπομονή, δεν γίνεται μια πόλη τουριστικός προορισμός από τη μια στιγμή στην άλλη. Πρέπει να έχεις ένα σχέδιο, το οποίο να υλοποιείς σιγά - σιγά. Να κάνεις πιο όμορφη την πόλη σου, να κάνεις αναπλάσεις, να αναδείξεις τον πολιτισμό σου, να συνεργαστείς με tour operator, με εταιρίες κρουαζιέρας, με τη διοίκηση του ΟΛΠ. Η επικοινωνία, η προβολή, οι δρόμοι, να μπορούν οι τουρίστες να κινηθούν, να δημιουργηθούν διαδρομές. Αυτό θέλει δουλειά, με έναν ανταγωνιστή -με την καλή έννοια- που έχει την Ακρόπολη, το Αρχαιολογικό Μουσείο και άλλα πολλά και είναι βέβαιο ότι ένας τουρίστας όταν έρθει στη χώρα μας, θέλει να επισκεφθεί την Ακρόπολη. Μπορούμε να αποκομίσουμε και εμείς οφέλη, αν δουλέψουμε συστηματικά και με πρόγραμμα. Διαφημίσαμε τον Πειραιά στο μετρό, τα τρένα, το αεροδρόμιο, προχωράμε σε συνέργειες ώστε να προβάλλεται ο Πειραιάς όσο γίνεται περισσότερο. Δεν είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε τουρίστες για να είμαστε ειλικρινείς. Ούτε ως πόλη, ούτε ως πολίτες έχουμε εκπαιδευτεί στον Πειραιά να είμαστε τουριστικός προορισμός. Θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε το περίπου 1.000.000 σε πληρώματα που έρχονται στον Πειραιά. Σε συνεργασία με τους εμπόρους και τα επιμελητήρια να κάνουμε προγράμματα. Υπάρχουν ιδέες και για τον τουρισμό. Το θέμα είναι να γίνουμε εξωστρεφείς. Πολλές πόλεις είναι αδελφοποιημένες με τον Πειραιά, χωρίς κοινές δράσεις. Επισκεφθήκαμε την Αγία Πετρούπολη και με αφορμή το κοινό έτος Ρωσίας Ελλάδος να κάνουμε συνέργειες. Πήγαμε στην Οδησσό μετά από πρόσκληση, είμαστε αδελφοποιημένες πόλεις-λιμάνια, στη Μασσαλία και σε άλλες πόλεις. Συμμετέχουμε σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις για να κάνουμε αισθητή την παρουσία μας, στα Ποσειδώνια και σε άλλες. Είναι τόσοι τομείς.

 • Μορφωτικά σεμινάρια στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς πολλά και εκπαιδευτικά προγράμματα. Κάναμε την μοριοδότηση και είναι πολύ σημαντικό. Την πρώτη χρονιά με την κυρία Ζηλάκου πρόταση ώστε να ξέρει ο κάθε γονιός γιατί μπαίνει το παιδί του στον Βρεφονηπιακό και όχι του δημάρχου ο ψηφοφόρος ή οτιδήποτε άλλο. Μπαίνει στον Βρεφονηπιακό γιατί έχει μοριοδότηση η οποία διατηρείται στο ακέραιο και είμαι κάθετος σε αυτό, ώστε να ξέρουν τα παιδιά θα μπαίνουν με βάση τα μόρια στους Βρεφονηπιακούς. Κι όχι με βάση τις γνωριμίες ή όχι. Πρέπει να εμπεδώσουμε ένα αίσθημα αξιοκρατίας τουλάχιστον στους Πειραιώτες. Όλοι οι Έλληνες πιστεύουμε ότι όλα γίνονται με μέσον και μπορώ να πω σε μεγάλο βαθμό μπορεί να γινόταν. Πρέπει να προσπαθήσουμε να εμπεδώσουμε μια άλλη λογική στον κόσμο. Είναι σημαντικό να πιστέψει ο κόσμος ότι υπάρχει μια μοριοδότηση, η οποία τηρείται και δεν παρεμβαίνουμε. Γι αυτό και το κάναμε και σε άλλους τομείς, όχι μόνο στους Βρεφονηπιακούς. Δράσεις για το παιδί, πολλά. Τα γήπεδα τα είπαμε.

 

Πρόσφατα κάναμε παρεμβάσεις σε πολλά σχολεία.

Θα μου πείτε: καθοριστικές; Άλλαξαν όψη τα σχολεία; Όχι, δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε σε αυτό και να έχουμε τόσες δεκάδες σχολικά κτήρια και τόσα σχολεία και να μπορέσουμε να είναι στον βαθμό που θα θέλαμε τα κτήρια. Αλλά, σε 12 σχολεία στο Α΄ Διαμέρισμα, σε 7 σχολεία στο Β, σε 4 σχολεία στο Γ, σε 10 σχολεία στο Δ και σε 7 σχολεία στο Ε΄ Διαμέρισμα, έγιναν από μικρές έως μέτριες επιδιορθώσεις, ανακατασκευές, βελτιώσεις χώρων. Αυτό μπορούμε, δεν έχουμε χρήματα για παραπάνω.

 

 • Πέρα από το ότι σας είπα ότι καταφέραμε να κλείσουμε 2012 και 2013 τους απολογισμούς. Πολλά θέματα για την παιδεία και για το Τμήμα Δια Βίου Μάθησης. Πολλά σεμινάρια και πρωτοβουλίες. Οργάνωση καλύτερη, καλύτερη συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων, με τους Διευθυντές.

 

Αυτό που θέλω να δώσω ως τόνο είναι ότι δουλεύουμε αρκετά. Δεν περιποιεί τιμή ότι δουλεύουμε, όλοι οι Έλληνες δουλεύουν. Δουλεύουμε συστηματικά, δουλεύουμε με ένα πλάνο και είμαι απολύτως αισιόδοξος για τον Πειραια, παρά τις δυσκολίες του Δήμου και της χώρας. Ο Πειραιάς, φαίνεται ότι το τελευταίο διάστημα μπαίνει ξανά στον χάρτη των επενδύσεων και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Είχαμε πει προεκλογικά για νέες θέσεις εργασίας, για 35.000 νέες θέσεις εργασίας στον Πειραιά. Πως; Οργανώνοντας το δημόσιο; Προφανέστατα όχι. Μέσα από την ανάπτυξη και μέσα από επενδύσεις θα έρθουν οι θέσεις εργασίας και αυτή τη στιγμή στην πόλη μας, γίνονται πρωτόγνωρες επενδύσεις για τον Πειραιά. Συνεργάτης μου είναι ο πρώην Δήμαρχος επί 8 χρόνια κ. Αγραπίδης. Μου έλεγε ότι τέτοιου είδους επενδύσεις δεν είχαμε δει στην πόλη. Και είμαστε σε περίοδο κρίσης και δεν μιλάω μόνο για τη μεγάλη επένδυση στο λιμάνι, ανεξάρτητα των διαφορετικών απόψεων που είχαμε σε σχέση με την ιδιωτικοποίηση, οι οποίες είναι θεμιτές όλες, αλλά πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον. Το λιμάνι πέρασε σε νέους διαχειριστές, σε νέους μεγαλομετόχους, οι οποίοι πέρα των επενδύσεων θα βοηθήσουν και το λιμάνι και την πόλη. Εφόσον υλοποιηθεί η συμφωνία παραχώρησης που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση με την Cosco. Παράλληλα περάσαμε χθες από το Δημοτικό Συμβούλιο ένα μνημόνιο συναντίληψης, συνεργασίας με την εταιρεία Dimand, όπου αγόρασαν τα κτίρια του Παπαστράτου, 3 οικοδομικά τετράγωνα, για να γίνει μια επένδυση περίπου 100.000.000 ευρώ. Ξεκινάει η πρώτη φάση με 14.000.000 ευρώ, θα φέρει θέσεις εργασίας στην πόλη και μια ανάπτυξη σε μια περιοχή που ήταν υποβαθμισμένη. Ξενοδοχείο στην Αριστείδου, δίπλα στον Σιδηροδρομικό Σταθμό από την Πειραιώτικη οικογένεια Μεταξά, στις παλιές Αποθήκες, μετατρέπεται σε ένα πεντάστερο ξενοδοχείο. Το έχουν υποβάλει και θα ξεκινήσουν ενδεχομένως εντός του 2016. Μικρότερες επενδύσεις σε εμπορικά καταστήματα, σε χώρους εστίασης, μεγάλες παγκόσμιες αλυσίδες εστίασης που δεν ήταν στην πόλη μας, έρχονται στον Πειραιά. Βλέπουμε ένα ενδιαφέρον για την πόλη. Βοηθήσαμε και εμείς από την πλευρά μας τους επιχειρηματίες γιατί εκείνοι επένδυσαν στην περιοχή της Τρούμπας και αναβίωσε μια περιοχή και έτσι κρατήσαμε τη νεολαία του Πειραιά στην πόλη για να μην πηγαίνει στη Γλυφάδα, στο Γκάζι ή όπου αλλού και σιγά σιγά να φέρουμε και κόσμο από την Αθήνα στον Πειραιά. Είναι μια ωραία περιοχή εστίασης η οποία θα έχει και προβλήματα. 'Έγινε όμως σε δύο χρόνια και επαναλαμβάνω, ότι τα εύσημα ανήκουν στους επιχειρηματίες. Εμείς συνδράμαμε στην προσπάθεια αυτή. Ολοκληρώσαμε την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου στη Νοταρά και στη Φίλωνος, τοποθετήθηκε νέος δημοτικός φωτισμός, προχωρήσαμε σε αναπλάσεις πρασίνου, συζητάμε μαζί τους, διοργανώνουμε στο πλαίσιο των Ημερών Θάλασσας το πάρτι στην Τρούμπα για να τους βοηθήσουμε. Δεν γίνονται όλα από μόνα τους, άρα το γεγονός ότι ο Πειραιάς μπήκε στον χάρτη των επενδύσεων και πιστεύω ότι θα ακολουθήσουν και άλλες, γιατί η μια επένδυση συμπαρασύρει την άλλη. Αυτό μου δίνει έναν τόνο αισιοδοξίας. Στην καθημερινότητα έχουμε και θα έχουμε προβλήματα. Δεν είμαστε αριθμητικά επαρκείς σε μέσα για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε πλήρως στο πράσινο, στην καθαριότητα, στον φωτισμό. Προσπαθούμε και βελτιώνουμε τους υπηρεσίες, βάζουμε συστήματα, αρχές και κανόνες. Σιγά σιγά θα χτιστεί κάτι καλύτερο για τον Πειραιά. Θέλει υπομονή, επιμονή, δουλειά. Είμαι χαρούμενος γιατί πιστεύω ότι σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου -αν και πάντα θα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις, ιδεολογικές διαφορές-δεν μπορώ να πω ότι σε σημαντικά θέματα της πόλης, υπάρχουν μεγάλες αντιπαραθέσεις. Οι όποιες αντιπαραθέσεις αφορούν παρελθόντα έτη και όχι τη λειτουργία της Δημοτικής Αρχής. Πιστεύω ότι έχουμε ένα κοινό στόχο. Ποιός μπορεί να αμφισβητήσει ότι πρέπει να γίνουν επενδύσεις στην πόλη, πρέπει να αναδείξουμε τον πολιτισμό, να γίνει ο Πειραιάς τουριστικός προορισμός. Ποιός αμφισβητεί ότι θα πρέπει να συνδράμουν ιδιώτες στην προσπάθεια μας και μακάρι να έρθουν και άλλοι. Αυτό που όλοι θέλουμε για τον Πειραιά είναι κοινό στο Δημοτικό Συμβούλιο. Μπορεί να διαφέρουμε σε επιμέρους αποφάσεις. Κάτι άλλο θετικό, είναι ότι οι φορείς της πόλης είναι στοιχισμένοι σε αυτό που κάνουμε και αυτό αποδεικνύεται από την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση, καθώς η πρόταση που θα υποβάλουμε σύντομα στην Περιφέρεια είναι ουσιαστικά το master plan που έχουμε για την πόλη, ώστε να χρηματοδοτηθούμε και να προχωρήσουμε σε τομείς επιχειρηματικότητας, κοινωνικά, αναπλάσεις, πολιτισμό, τουρισμό έτσι ώστε να υλοποιήσουμε το σχέδιό μας. Το είχαμε και προεκλογικά. Ο Δήμος δεν έχει δικούς του πόρους. Αγωνιζόμαστε κάθε χρόνο -και έχει έρθει αυτή η ώρα- να κλείσουμε προϋπολογισμό. Αυτή είναι η αγωνία μας. Να μην μπει ο Δήμος σε επιτήρηση με ότι αυτό συνεπάγεται. Άρα, αν δεν ανοίξουν ευρωπαϊκά προγράμματα για να απορροφήσουμε χρήματα, πως θα υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας; Εκεί στηριζόμασταν, εκεί στηριζόμαστε και από εκεί και πέρα θα κριθούμε για το αν μας εγκρίνουν χρήματα στο βαθμό απορρόφησης και υλοποίησης. Έχουμε πλάνα και περιμένουμε το άνοιγμα της πρότασης για να υποβάλουμε και να πάρουμε χρήματα. Σε αυτή την προσπάθεια η πόλη είναι ενωμένη. Προχωρήσαμε σε μεγάλη διαβούλευση, με δημότες, με φορείς, με τους εμπόρους, με τα επιμελητήρια, με τους δικηγόρους, το Πανεπιστήμιο, τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, με τις Κοινότητες. Αυτό είναι και το νόημα της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης, να είναι μια κοινωνική συμμαχία. Επίσης, προϋπόθεση της Ο.Χ.Ε. , είναι να υπάρχουν και ιδιωτικές επενδύσεις στην πόλη. Βοηθούν στο σχέδιο μας οι επενδύσεις του Παπαστράτου, του Μεταξά αλλά και μικρότερες επενδύσεις. Ο Πειραιάς είναι μια πόλη με δυναμική, δεν είναι μόνο τα χρήματα του ΕΣΠΑ ή του δημοσίου. Υπάρχει ενδιαφέρον από ιδιώτες και αυτό προσμετράται για την έγκριση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης. Άρα, λόγω των παραπάνω, διατηρώ την αισιοδοξία μου ότι μπορούμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας, αλλά αυτό που με ενδιαφέρει είναι αν έχει εμπεδωθεί στην πλειοψηφία της πόλης και θέλω να πιστεύω ότι συμβαίνει-ότι είμαστε μια δημοτική ομάδα που δουλεύει σοβαρά, έντιμα, που δουλεύει με σχέδιο, με συνεργασίες, που έχει στόχο. Αυτά πιστεύω ότι παίζουν ρόλο και αν αυτά έχουν εμπεδωθεί στην πόλη, είμαι ευχαριστημένος. Προφανώς ακούω τα παράπονα και είναι δικαιολογημένα, είναι υπαρκτά. Σε μια πόλη με πολλά προβλήματα, που ταλαιπωρείται από έργα, μπορώ να καταλάβω τα παράπονα. Και σε ό,τι αφορά το Τραμ, επαναλαμβάνω ότι δεν θα μπορούσε, κατά την εκτίμησή μου, των νομικών και όλων των υπουργών όλων των κυβερνήσεων που εγώ συνεργάστηκα, σε καμία περίπτωση να φύγει από την πόλη. Αν το ΣΤΕ, το οποίο εκκρεμεί αποφασίσει κάτι διαφορετικό, είναι άλλο. Έχω ξαναπεί, ότι αν παραλάμβανα σε σημείο μηδέν, δεν θα εισηγούμουν, δεν ξέρω αν θα μπορούσα να εμποδίσω την έλευση του μετρό ή του τραμ στον Πειραιά. Και ο κ. Χατζηδάκης ξάπλωσε στις γραμμές και πέρασε και ο Δήμαρχος της Γλυφάδας δεν το ήθελε, αλλά μπήκε γιατί το τραμ είναι ένα κυβερνητικό έργο, δεν είναι έργο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Επαναλαμβάνω αν δεν είχε ξεκινήσει, ναι κι εγώ θα ήμουν εναντίον, ειδικά για αυτή τη γραμμή που έχει επιλεγεί, γιατί δεν θα προσφέρει πολλά πράγματα στην πόλη. Από την άλλη πιστεύω, ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι η καθυστέρηση του έργου, το οποίο ήταν να ολοκληρωθεί τον 3ο ή 4ο του 2015 και πάμε προς 30, 40 2017. Δύο χρόνια έχουμε κλείσιμο επιχειρήσεων, ταλαιπωρία δημοτών, κατοίκων, επισκεπτών, τουριστών και αυτή την εικόνα στην πόλη η οποία δυσκολεύει και την καθαριότητα και την οδοποιία και τον οδοφωτισμό. Επίσης να αναφέρω ότι είναι σημαντικό για την πόλη του Πειραιά, ότι έχουμε μια πολύ καλή σχέση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων, διότι αν δεν υπάρχει καλή σχέση δεν μπορούν να προχωρήσουν εύκολα τα πράγματα. Άρα έχουμε μια στενή συνεργασία ώστε να προχωρήσουν οι αναπλάσεις της Πειραϊκής, του Μικρολίμανου και άλλων περιοχών και να δούμε που εμπλέκεται η Αρχαιολογία ώστε να έχουμε μια καλή συνεννόηση και να μην κάνουμε πράγματα και μετά να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα. Έχουμε καλές συνεργασίες, είμαι αισιόδοξος για την πόλη και για την περιοχή. Αναμένεται να δούμε αν θα δικαιωθεί η αισιοδοξία η δική μου αλλά και της δημοτικής μου ομάδας. Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Αντιδημάρχους, τους Εντεταλμένους, τους Δημοτικούς Συμβούλους, αλλά και τους υπηρεσιακούς παράγοντες, οι οποίοι στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, καταβάλουμε προσπάθειες καθώς και στο κομμάτι λειτουργίας του Δήμου, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης». 

 
Ο κ. Παππάς κάνει λες και θα του πάρουν το τρενάκι του Συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη στα «Νέα»
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Σάββατο, 22 Οκτώβριος 2016 17:09

Ο κ. Παππάς κάνει λες και θα του πάρουν το τρενάκι του Συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη στα «Νέα»

theodorakis16

Στην πρωτοβουλία του Ποταμιού να παρουσιάσει την Τρίτη στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Βούτση μια ολοκληρωμένη πρόταση ώστε να υπάρξει λύση στο διαφαινόμενο αδιέξοδο της αδειοδότησης των καναλιών αναφέρθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Τα Νέα» και την Καρολίνα Παπακώστα, τονίζοντας παράλληλα ότι «Ο  κ. Παππάς κάνει λες και θα του πάρουν το τρενάκι του». Συγκεκριμένα ανέφερε: «Το Ποτάμι  από την αρχή έχει κάνει μια άλλη πρόταση για την τηλεόραση. Εμείς μιλάμε για διαγωνισμό που θα φέρει λεφτά στα δημόσια ταμεία χωρίς να στραγγαλίζουμε την πολυφωνία. Πολλές άδειες – πολλοί εργαζόμενοι. Και κάθε χρόνο τα κανάλια, για να ανανεώσουν την άδεια τους από το ΕΣΡ, θα έχουν την υποχρέωση να παρουσιάζουν στοιχεία ότι πληρώνουν φόρους, εισφορές, τέλη και εξυπηρετούν τα δάνεια τους. Η πρόταση μας φέρνει αμέσως στα δημόσια ταμεία περί τα 100 εκατομμύρια και σε μια δεκαετία 300».
Απαντώντας στα ερωτήματα περί συνεργασιών ανέφερε: «Το να φύγουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι η μισή λύση στο πρόβλημα της χώρας. Η άλλη μισή είναι ποιοι θα έρθουν και κυρίως με τι σχέδιο θα έρθουν», ενώ έθεσε και τις προτεραιότητες του Κινήματος λέγοντας: «Σύγκρουση με τον λαϊκισμό και τις συντηρητικές νοοτροπίες. Να βγάλουμε τα εμπόδια από τον δρόμο της νεολαίας.  Να απελευθερώσουμε την κοινωνία, την παιδεία, το δημόσιο από το κομματικό κράτος».
Αναφερόμενος στην καθεστωτική λειτουργία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τόνισε ότι ίδιοι θεωρούν κατόρθωμα να συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο και έφερε το παράδειγμα της «Αυγής»: «Η κυβερνητική τους εφημερίδα κρέμασε προχθές  στα μανταλάκια την προσωπική ζωή ενός δικαστή επειδή τον θεωρούν αντίπαλό τους. Ο Αυριανισμός ξανάρχεται. Στο γραφείο της κυβερνητικής εκπροσώπου, στο υπουργείο Αμύνης… μισθοδοτούν ακροδεξιά αποβράσματα για να βρίζουν το Ποτάμι και όσους άλλους θεωρούν εχθρούς» ενώ μιλώντας για τα τρολ, τους μπλόγκερ και τους έμμισθους δημοσιογράφους των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είπε: « Ένας ακροδεξιός δεν παύει να είναι ακροδεξιός επειδή τον μισθοδοτεί αριστερός υπουργός. Ακόμη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δυσανασχετούν με αυτές τις παρακρατικές συμπεριφορές. Το θέμα όμως είναι ότι συνεχίζονται. Και στα ΜΜΕ θέλουν μόνο τέσσερα κανάλια, θέλουν να κλείσουν εφημερίδες και να ανοίξουν δικές τους, με υπάκουους δημοσιογράφους που θα τους κάνουν μόνο αγιογραφίες, ενισχύουν και τα κομματικά τους σάιτ. Λεφτά προφανώς υπάρχουν».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν είναι «κοντά» στο ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ είπε: «Το Ποτάμι προσπαθεί να είναι κοντά στους νέους, κοντά στους ανθρώπους της δουλειάς και όχι κοντά σε κάποιο άλλο κόμμα. Αλίμονο μας αν το άγχος μας είναι, αν θα αρέσουμε στην ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ ή τον ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε πολλές διαφορές με όλους τους “παλιούς”. Οι συνταγές τους μας οδήγησαν στην χρεοκοπία. Είναι όλα αυτά που εφαρμόζουν και σήμερα οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Κομματικό κράτος, λαϊκισμός και άγιος ο Θεός» ενώ σε ότι αφορά την πρόταση περί συνένωσης των κοινοβουλευτικών ομάδων του Ποταμιού με το ΠΑΣΟΚ ανέφερε: «Ένα βήμα για να γίνουμε όλοι ΠΑΣΟΚ;  Όμως αυτό είναι που θέλει η κοινωνία; Ο κόσμος θέλει να φύγουμε μπροστά και όχι να γυρίσουμε στα εικονίσματα του παρελθόντος. Αφήστε που αν κάναμε κάτι τέτοιο θα προσφέραμε ένα μεγάλο δώρο στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Οι φωνές της αντιπολίτευσης στην Βουλή θα μειωνόντουσαν κατά μια».
Απαντώντας σε ερώτηση για τη διαγραφή του βουλευτή Ιάσονα Φωτήλα ανέφερε ότι κανείς δεν διαγράφεται επειδή προτείνει μια συνεργασία και τόνισε: «Ο κ. Φωτήλας πρότεινε την ένταξή μας στην ΝΔ! Είπε επί λέξη «σκέφτομαι να πάω στην ΝΔ» και μας κάλεσε όλους να τον ακολουθήσουμε λέγοντας ότι το Ποτάμι δεν έχει πλέον λόγο ύπαρξης. Είναι αστείο αλλά και συνάμα προσβλητικό γι’ αυτούς που σε όλη την Ελλάδα δίνουν τη μάχη για το Ποτάμι». Επανέλαβε δε την εκτίμηση του ότι υπάρχουν υποσχέσεις, εξαγορές και παλαιοκομματικές πρακτικές, από ένα μέρος της ΝΔ. «Όταν ένα κόμμα εξουσίας, κλείνει το μάτι σε ένα βουλευτή μικρού κόμματος, “φύγε, ανεξαρτητοποιήσου και εμείς θα σε ξαναβγάλουμε βουλευτή”, εσείς πώς θα το χαρακτηρίζατε;» αναρωτήθηκε.  

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη παρακάτω:

Ας αφήσουμε τα εισαγωγικά. Πόσο βέβαιος είστε ότι το Ποτάμι θα κατέβει στις επόμενες εκλογές; 
Απολύτως βέβαιος.

Οι δημοσκοπήσεις όμως σήμερα δείχνουν ότι το κόμμα σας δεν πιάνει το όριο του 3%.
Η συνολική εκλογική μας επιρροή στις δημοσκοπήσεις, αυτό που κάποιοι λένε και δυνητική ψήφος, είναι κοντά στο 10%. Όταν λοιπόν έρθει η ώρα των εκλογών αυτό το 10% θα κληθεί να απαντήσει: Πρέπει να έχει ρόλο το Ποτάμι στην επόμενη Βουλή; Και πιστέψτε με, οι περισσότεροι θα πουν «ναι» κι ας μην μας ψηφίζουν σήμερα στις δημοσκοπήσεις.

Πάντως προς το παρόν αυτό που βλέπουμε είναι το 2%. Κάνοντας την αυτοκριτική σας, έχετε ευθύνη γι’ αυτήν την πτώση; Τι θα μπορούσατε να έχετε κάνει διαφορετικά;
Η ευθύνη είναι πάντα των αρχηγών. Πολλά θα μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά. Αλλά όταν φτιάξαμε το Κίνημά μας δεν μας έδωσε κανείς κάποιο μάνιουαλ. Και τα παλιά προσπέκτους των παλιών κομμάτων, είπαμε να μην τα αντιγράψουμε.

Όμως ήδη έχετε χάσει δύο βουλευτές. Θα επιμείνω. Τι πήγε λάθος;
Το Ποτάμι δημιουργήθηκε με αυτοοργάνωση. Δεν έβαλα υποψήφιους τους συγγενείς μου ή τους κολλητούς μου. Σε κάποιες περιπτώσεις μπήκαν άνθρωποι που απλώς δήλωσαν Ποτάμι. Είχαμε 3 εκλογικές αναμετρήσεις σε δύο χρόνια. Και δεν έχει εφευρεθεί ακόμη το μηχάνημα που εντοπίζει τους καιροσκόπους.

Διαγράψατε τον Φωτήλα γιατί επέμενε στη συνεργασία με τη ΝΔ. Θα διαγράψετε και εκείνους που θα ήθελαν να συνεργαστούν με το ΠΑΣΟΚ;
Να σας διορθώσω. Κανείς δεν διαγράφεται επειδή προτείνει μια συνεργασία. Ο κ.Φωτήλας πρότεινε την ένταξή μας στην ΝΔ! Είπε επί λέξη «σκέφτομαι να πάω στην ΝΔ» και μας κάλεσε όλους να τον ακολουθήσουμε λέγοντας ότι το Ποτάμι δεν έχει πλέον λόγο ύπαρξης. Είναι αστείο αλλά και συνάμα προσβλητικό γι’ αυτούς που σε όλη την Ελλάδα δίνουν τη μάχη για το Ποτάμι. Μάχη χωρίς μισθό βέβαια. Σκεφθείτε τους εθελοντές στην Αχαΐα που αγωνίστηκαν για να κερδίσουμε την έδρα και τώρα ακούνε τον βουλευτή τους να τους λέει «τελειώσατε, εγώ πάω στην ΝΔ».

Ο γραμματέας Οργανωτικού του Ποταμιού μίλησε για «υποσχέσεις, εξαγορές και παλαιοκομματικές πρακτικές», δείχνοντας προς το μέρος της ΝΔ. Βαρύ δεν είναι; Τι στοιχεία έχετε;
Όταν ένα κόμμα εξουσίας, κλείνει το μάτι σε ένα βουλευτή μικρού κόμματος, «φύγε, ανεξαρτητοποιήσου και εμείς θα σε ξαναβγάλουμε βουλευτή», εσείς πώς θα το χαρακτηρίζατε;

Πιστεύετε δηλαδή ότι έχει δοθεί υπόσχεση στον κ.Φωτήλα ότι θα είναι στις λίστες της ΝΔ;
Βεβαίως. Και εδώ θα είμαστε για να δείτε αν έχω δίκιο ή όχι.

Τελικά με ποιον είναι πιο κοντά το Ποτάμι; Με το ΠΑΣΟΚ της Φώφης Γεννηματά ή με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη;
Το Ποτάμι προσπαθεί να είναι κοντά στους νέους, κοντά στους ανθρώπους της δουλειάς και όχι κοντά σε κάποιο άλλο κόμμα. Αλίμονο μας αν το άγχος μας είναι, αν θα αρέσουμε στην ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ ή τον ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε πολλές διαφορές με όλους τους «παλιούς». Οι συνταγές τους μας οδήγησαν στην χρεοκοπία. Είναι όλα αυτά που εφαρμόζουν και σήμερα οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Κομματικό κράτος, λαϊκισμός και άγιος ο Θεός.

Ναι αλλά τόσο εσείς όσο και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να ομονοείτε ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν τα πάει καλά, για να το πω κομψά. Τι σας εμποδίζει λοιπόν να συνεργασθείτε.
Το να φύγουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι η μισή λύση στο πρόβλημα της χώρας. Η άλλη μισή είναι ποιοι θα έρθουν και κυρίως με τι σχέδιο θα έρθει.

Δεν σας πείθει δηλαδή η πρόταση αλήθειας του κ.Μητσοτάκη.
Η ΝΔ για το Δημόσιο, για να σας φέρω ένα παράδειγμα, λέει «αξιολόγηση». Τελεία. Εμείς λέμε. Αξιολόγηση αλλά και απομάκρυνση των κομματικών εγκάθετων. Μείωση του Δημοσίου. Προτείνουμε να πάψουν τα πολιτικά γραφεία των υπουργών να είναι δημόσιες υπηρεσίες. Για όλα αυτά δεν θα σας μιλήσει ποτέ κανένα κόμμα εξουσίας γιατί φοβούνται μην δυσαρεστήσουν τους κομματικούς στρατούς που σέρνουν μαζί τους. Εμείς όμως μιλάμε και θα μιλάμε. Είμαστε μόλις δυόμισι χρονών και έχουμε καταφέρει να έχουμε ένα ξεκάθαρο στίγμα. Μας ακούει κάποιος και λέει «αυτό είναι το Ποτάμι»! Ρωτήστε και τον Βουλαρίνο.

Φταίει η κυρία Γεννηματά που δεν συνεργαστήκατε με την Δημοκρατική Συμπαράταξη ή δεν είναι θέμα προσώπων;
Πάντα είναι και θέμα προσώπων. Εμείς δεν θέλαμε να γίνουμε συνιστώσα του ΠΑΣΟΚ και η κυρία Γεννηματά δεν ήθελε να μπει στην περιπέτεια της εκλογής από την βάση. Νιώθει ασφαλής με το μηχανισμό της στο κόμμα της. Όμως η εποχή απαιτεί καθαρές λύσεις και όχι αναπαλαίωση. Και κυρίως απαιτεί ένα Κίνημα που θα έχει χώρο για νέα πρόσωπα. Αυτά θα μας έδιναν δυναμική και όχι οι μεταξύ μας αγκαλίτσες.

Ο κ.Λοβέρδος πρότεινε να ενώσετε τις Κοινοβουλευτικές ομάδες; Δεν θα ήταν αυτό ένα βήμα;
Ένα βήμα για να γίνουμε όλοι ΠΑΣΟΚ; Ίσως. Όμως αυτό είναι που θέλει η κοινωνία; Ο κόσμος θέλει να φύγουμε μπροστά και όχι να γυρίσουμε στα εικονίσματα του παρελθόντος. Αφήστε που αν κάναμε κάτι τέτοιο θα προσφέραμε ένα μεγάλο δώρο στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Οι φωνές της αντιπολίτευσης στην Βουλή θα μειωνόντουσαν κατά μια.

Έχουν τελειώσει λοιπόν οι διεργασίες για κάτι νέο στο χώρο του κέντρου;
Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει αποχωρήσει αλλά υπάρχει κόσμος και μέσα στο ΠΑΣΟΚ που επιμένει. Εμείς λοιπόν είμαστε εδώ. Χωρίς μικροκομματικά παιγνίδια, χωρίς διαρροές και σού’πα – μού’πες, μπορούμε να δώσουμε λύση. Να σχεδιάσουμε αυτό που έχει ανάγκη η προοδευτική κοινωνία. Και να καλέσουμε όλους τους Έλληνες να αποφασίσουν για την ηγεσία του.

Το Ποτάμι έχει πια εννιά βουλευτές. Ποιες είναι οι προτεραιότητες της κοινοβουλευτικής σας ομάδας το επόμενο χρονικό διάστημα;
Οι προτεραιότητες που είχαμε πάντα. Σύγκρουση με τον λαϊκισμό και τις συντηρητικές νοοτροπίες. Να βγάλουμε τα εμπόδια από τον δρόμο της νεολαίας. Να απελευθερώσουμε την κοινωνία, την παιδεία, το δημόσιο από το κομματικό κράτος.

Όλο και πιο συχνά τώρα τελευταία λέτε ότι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ συμπεριφέρονται ως καθεστώς. Δεν είναι υπερβολικός χαρακτηρισμός για μια κυβέρνηση ενάμιση χρόνου;
Οι ίδιοι πάντως το θεωρούν κατόρθωμα. Η κυβερνητική τους εφημερίδα κρέμασε προχθές στα μανταλάκια την προσωπική ζωή ενός δικαστή επειδή τον θεωρούν αντίπαλο τους. Ο αυριανισμός ξανάρχεται. Στο γραφείο της κυβερνητικής εκπροσώπου, στο υπουργείο Αμύνης… μισθοδοτούν ακροδεξιά αποβράσματα για να βρίζουν το Ποτάμι και όσους άλλους θεωρούν εχθρούς.

Ακροδεξιά αποβράσματα;
Ναι. Γιατί σας φοβίζουν οι λέξεις; Ένας ακροδεξιός δεν παύει να είναι ακροδεξιός επειδή τον μισθοδοτεί αριστερός υπουργός. Ακόμη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δυσανασχετούν με αυτές τις παρακρατικές συμπεριφορές. Το θέμα όμως είναι ότι συνεχίζονται. Και στα ΜΜΕ θέλουν μόνο τέσσερα κανάλια, θέλουν να κλείσουν εφημερίδες και να ανοίξουν δικές τους, με υπάκουους δημοσιογράφους που θα τους κάνουν μόνο αγιογραφίες, ενισχύουν και τα κομματικά τους σάιτ. Λεφτά προφανώς υπάρχουν.

Ο Νίκος Παππάς είπε ότι αν καταπέσει ο νόμος θα επέλθει χάος.
Ο Παππάς κάνει λες και θα του πάρουν το τρενάκι του. Το Ποτάμι από την αρχή έχει κάνει μια άλλη πρόταση για την τηλεόραση. Την Τρίτη θα την παρουσιάσω αναλυτικά στον Πρόεδρο της Βουλής και θα την στείλουμε σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Είναι ίσως και η μόνη διέξοδος αυτή τη στιγμή.

Τι προτείνετε δηλαδή; Να γυρίσουμε στο προηγούμενο καθεστώς;
Αυτά τα προτείνουν τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει. Εμείς μιλάμε για διαγωνισμό που θα φέρει λεφτά στα δημόσια ταμεία χωρίς να στραγγαλίζουμε την πολυφωνία. Πολλές άδειες – πολλοί εργαζόμενοι. Και κάθε χρόνο τα κανάλια για να ανανεώσουν την άδεια τους από το ΕΣΡ θα έχουν την υποχρέωση να παρουσιάζουν στοιχεία ότι πληρώνουν φόρους, εισφορές, τέλη και εξυπηρετούν τα δάνεια τους. Η πρόταση μας φέρνει αμέσως στα δημόσια ταμεία περί τα 100 εκατομμύρια και σε μια δεκαετία 300. Αλλά τις λεπτομέρειες θα τις δείτε την Τρίτη.

Πότε μιλήσατε τελευταία φορά με τον Τσίπρα;
Νομίζω ότι πάνε αρκετές εβδομάδες.

Και με τον Μητσοτάκη;
Νομίζω ότι πάνε λίγες εβδομάδες

 
Συνέντευξη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας»
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Παρασκευή, 14 Οκτώβριος 2016 19:25

Συνέντευξη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη

στην εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας»

Mits-1

Ποιες αναμνήσεις σας έρχονται στο νου με την τωρινή επίσκεψη σας στη Βοστώνη;

 

Η Βοστώνη είναι συνυφασμένη με τα φοιτητικά μου χρόνια. Ήρθα για πρώτη φορά στην πόλη πριν από τριάντα χρόνια. Ήμουν 18 ετών. Είχα μόλις αποφοιτήσει από το λύκειο. Έμεινα έξι υπέροχα χρόνια. Είχα την τιμή να σπουδάσω σε ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου. Έκανα φίλους αληθινούς, από εκείνους που κρατάς για μια ζωή. Γνώρισα ακαδημαϊκούς που μου άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους για μια ολόκληρη ζωή. Ήρθα έφηβος και έφυγα επιστήμονας. 

 

Μπορείτε να μας περιγράψετε, επιγραμματικά, το όραμά σας για την Ελλάδα; 

 

Ο καταστροφικός κύκλος οικονομικής μιζέριας, πολιτικής αδράνειας και χαμηλών προσδοκιών, που καθηλώνει τη χώρα στη στασιμότητα πρέπει επιτέλους να σπάσει. Σήμερα, είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο, να συν - διαμορφώσουμε ένα συλλογικό εθνικό όραμα για την Ελλάδα. 

 

 • Μιας Ελλάδας, που απελευθερώνει και στέκεται αρωγός, δίπλα και όχι απέναντι στις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου μας και ειδικά στους νέους

 

 • Μιας Ελλάδας, που επιδιώκει την αριστεία και την επιβράβευση σε κάθε τομέα της οικονομικής και  κοινωνικής ζωής και η οποία, πέρα από την ατομική επιτυχία, διαμορφώνει συλλογικά πρότυπα 

 

 • Μιας Ελλάδας, που βάζει το δημόσιο συμφέρον και τη λειτουργία των θεσμών στην πρώτη θέση της πολιτικής

 

 • Μιας Ελλάδας, που δεν λησμονά ότι στο επίκεντρο κάθε δίκαιης δημόσιας πολιτικής είναι οι «ξεχασμένοι Έλληνες». Οι συμπολίτες μας που σήμερα βρίσκονται απομονωμένοι, στο περιθώριο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

 

Στο επίκεντρο της Συμφωνίας Αλήθειας, που παρουσιάσαμε στη Δ.Ε.Θ., βρίσκεται μία κρίσιμη παραδοχή: Μόνο η κοινωνική οικονομία της αγοράς μπορεί να παράγει πλούτο για όλους, να προσελκύσει επενδύσεις, να δημιουργήσει νέες δουλειές. Και μόνο ένα ισχυρό, αλλά και αποτελεσματικό Κράτος, απαλλαγμένο από τα βαρίδια της πελατειακής λογικής, μπορεί να διευκολύνει την όσον το δυνατόν πιο δίκαιη κατανομή αυτού του πλούτου. Η μάχη που πρέπει να δώσουμε είναι μια βαθιά ιδεολογική μάχη. Μια μάχη, που απαιτεί από όλους μας να επαναπροσδιορίσουμε το πλαίσιο των αξιών πάνω στις οποίες οργανώνουμε την οικονομική και κοινωνική μας ζωή, αλλά και την εν γένει συμπεριφορά μας. Μια μάχη για να επιστρέψει η κοινωνία και η οικονομία στις δημιουργικές αξίες της ζωής. Σε εκείνες τις αξίες που καθιστούν ισχυρές τις δημοκρατικές κοινωνίες: Στην αξιοκρατία, στη διαφάνεια, στη σκληρή δουλειά, στη δημιουργική φιλοδοξία, στην εμπιστοσύνη στους θεσμούς, στην αλληλεγγύη και συνοχή, στην ανάδειξη και στήριξη της αριστείας, την επιβράβευση της επιχειρηματικής ανάληψης κινδύνων και της καινοτόμου επιχειρηματικής δραστηριότητας.  Αυτές τις αξίες πρέπει να αντιτάξουμε στην απαξία του λαϊκισμού, που τόσα δεινά συσσώρευσε στη χώρα μας. Αλλά, δυστυχώς, και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου, καλλιεργώντας τη νοοτροπία της ήσσονος προσπάθειας και, τελικά, καθηλώνοντας κοινωνίες σε ένα καταθλιπτικό περιβάλλον χαμηλών προσδοκιών.

 

Η απαίτηση για την παροχή ψήφου στον απόδημο Ελληνισμό φουντώνει. Εσείς έχετε ταχτεί υπέρ της ψήφου πολλές φορές. Ο κ. Τσίπρας όμως αρνείται. Τι μπορεί να κάνει η ομογένεια για να ξεπεραστεί επιτέλους αυτό το εμπόδιο;

 

Όπως γνωρίζετε, περίπου δυο μήνες μετά την εκλογή μου στη θέση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, στις αρχές Απριλίου, καταθέσαμε πρόταση νόμου που δίνει στους Έλληνες πολίτες που διαμένουν στο εξωτερικό ή υπηρετούν σε ελληνική Αρχή του εξωτερικού, τη δυνατότητα να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα, από τον τόπο που βρίσκονται και συγκεκριμένα στις κατά τόπους διπλωματικές και προξενικές Αρχές. Δυστυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφώνησε. Επαναφέραμε το θέμα, αμέσως μόλις η Κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αλλάξει το εκλογικό σύστημα, τονίζοντας ότι είναι ανάγκη να δούμε τον εκλογικό νόμο συνολικά και όχι αποσπασματικά. Και βέβαια να συμπεριλάβουμε στις αλλαγές που θα συμφωνούσαμε και το θέμα της ψήφου των ομογενών μας. Δυστυχώς, ούτε κι αυτή τη φορά υπήρξε ανταπόκριση από την πλευρά της Κυβέρνησης.

 

Για μας για τη Νέα Δημοκρατία και για μένα προσωπικά η δυνατότητα των Ελλήνων πολιτών του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο που βρίσκονται είναι χρέος προς τον Οικουμενικό Ελληνισμό. Είναι μια οραματική δέσμευση, στη βάση της συνταγματικής αρχής για την καθολικότητα της ψήφου. Είναι ένα βήμα που οφείλουμε να κάνουμε για να έρθουμε οι Έλληνες ακόμη πιο κοντά. Και το βήμα αυτό το έχουμε ανάγκη πιο πολύ από ποτέ. Δεν θα υποδείξω στην ομογένεια τρόπους πίεσης προς την Κυβέρνηση, αλλά είμαι έτοιμος να ακούσω τι προτείνει να κάνουμε εμείς.

 

Η αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάννης από τον Τούρκο Πρόεδρο πάει να δημιουργήσει μια νέα κατάσταση στις ελληνο – τουρκικές σχέσεις. Γιατί πιστεύετε ότι Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε αυτή την περίοδο για να προβεί σ’ αυτές τις δηλώσεις και τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα;

 

Σίγουρα υπάρχει μια έντονη εσωτερική αντιπαράθεση στην Τουρκία. Αυτό, όμως, δεν μας καθησυχάζει. Αντιθέτως, μάλιστα. Όταν μια τέτοια συζήτηση απλώνεται σε θέματα που αφορούν το Αιγαίο - και μάλιστα με τον τρόπο που είδαμε τον τελευταίο καιρό - μας ανησυχεί και μας προβληματίζει πολύ σοβαρά. Οποιαδήποτε συζήτηση αφήνει έστω και την ελάχιστη υπόνοια αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης είναι εξόχως επικίνδυνη για τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ειρήνη στην - κατά τα άλλα - εύφλεκτη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Και αυτό είναι ανάγκη να το γνωρίζει, στο σύνολό της, η διεθνής κοινότητα και ιδίως τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολλά από τα οποία είναι συμβαλλόμενα στη Συνθήκη αυτή.

 

Πέρα, όμως, από τις δηλώσεις Ερντογάν υπήρξαν και οι ισχυρισμοί που ανέπτυξαν οι αντίπαλοί του για δήθεν παράδοση, κατά τα τελευταία χρόνια, 16 νησιών και νησίδων στην Ελλάδα. Υπήρξε, κατόπιν και η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών που έσπευσε να επαναφέρει θέμα δήθεν «γκρίζων ζωνών». Προσθέτω και την υπερδραστηριότητα τουρκικών υποβρυχίων στο Αιγαίο, που συνιστά επίσης μια πολύ σοβαρή εξέλιξη. Όλα αυτά προκαλούν πολύ σοβαρό προβληματισμό και ανησυχία.

 

Υπάρχει καμιά βελτίωση στην πορεία της οικονομίας και σε ποιους τομείς κι αν όχι γιατί;

 

Δυστυχώς, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ γύρισε τη χώρα μέσα σε δύο χρόνια, πολύ πίσω. Αντί για ανάπτυξη 2,9% το 2015 και 3,7% το 2016 που προέβλεπαν όλοι οι εγχώριοι και διεθνείς οργανισμοί το φθινόπωρο του 2014, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, έφερε ύφεση 0,2% το 2015 και 0,3% το 2016, λόγω της κρίσης εμπιστοσύνης που προκάλεσε. Αλλά, δυστυχώς, δεν είναι μόνο ο δείκτης του ΑΕΠ. Οι εξαγωγές υποχώρησαν 3,8% το 2015 και προβλέπεται να υποχωρήσουν 6,3% το 2016. Τα «λουκέτα» επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 33,4%. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Κράτους προς τους ιδιώτες έφτασαν τα 6,3 δισ. ευρώ μέχρι τέλος Αυγούστου 2016.

 

Ταυτόχρονα, οι μεταρρυθμίσεις και οι αποκρατικοποιήσεις σέρνονται. Μόνο οι δείκτες της ανεργίας και της απασχόλησης δείχνουν να βελτιώνονται κάπως. Αλλά αυτή η επίδοση, οφείλεται στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας από το 2011 -2012, που την κατέστησαν πιο ευέλικτη, στην μείωση κατά 5 μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών το 2013 - 2014, καθώς και στους στοχευμένους ελέγχους για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

 

Είναι σαφές ότι, η ιδεοληπτική Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν μπορεί να δημιουργήσει τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις για να ξεπεράσει η χώρα την κρίση και να επιστρέψει σε ισχυρούς, βιώσιμους, ρυθμούς ανάπτυξης. Η Κυβέρνηση αυτή με την υπέρ φορολόγηση και την έλλειψη αποφασιστικού μεταρρυθμιστικού σχεδίου οδηγεί στο τέλμα την οικονομία. Χρειάζεται πολιτική αλλαγή και εφαρμογή της Συμφωνίας Αλήθειας για να βγάλουμε την πατρίδα από το τέλμα και να προκόψει κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα. Πολιτική αλλαγή που θα προκύψει από εκλογές, που πρέπει να γίνουν το ταχύτερο δυνατό.

 

Τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στην ομογένεια δια μέσου του Εθνικού Κήρυκα;

 

Έχω πει πολλές φορές - και είναι βαθιά πεποίθησή μου - ότι οι απόδημοι Έλληνες είναι ζωτικό τμήμα του Οικουμενικού Ελληνισμού. Απέδειξε - και αποδεικνύει - ότι είναι πάντα στην πρωτοπορία των αγώνων για τα εθνικά μας δίκαια, για τα συμφέροντα της χώρας μας. Ενώ πρόκοψε και διακρίθηκε σε μια δεύτερη Πατρίδα, έχει πάντα στην καρδιά του την Ελλάδα. Νοιώθει περηφάνια για τις νίκες, για τα επιτεύγματα του Ελληνισμού και θλίβεται για τα βάσανα που περνούμε σήμερα. Είναι μια πολύτιμη δύναμη, που σε αυτήν την πολύ δύσκολη περίοδο, την έχουμε ανάγκη πιο πολύ από ποτέ.

 

Θέλουμε να επιλέγουν τη χώρα μας για τις διακοπές τους, θέλουμε να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που υπάρχουν εδώ για να κάνουν τις δικές τους επενδύσεις, θέλουμε να μας βοηθήσουν ώστε διαλύσουμε τις σκιές που δημιουργήθηκαν πάνω από τη χώρα μας. Είναι, όμως, δική μας υποχρέωση, είναι καθήκον μας να κάνουμε τους Απανταχού Έλληνες συμμέτοχους στην προσπάθεια ανόρθωσης της Ελλάδας. Και σε αυτήν την προσπάθεια - το επαναλαμβάνω – οφείλουμε να κάνουμε το βήμα που εκκρεμεί από καιρό και αφορά στη δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο που βρίσκονται. Γιατί οι Έλληνες μόνο ενωμένοι, μπορούμε να τα καταφέρουμε.

 
Συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη στο δελτίο ειδήσεων της Νέας Τηλεόρασης Κρήτης
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Σάββατο, 08 Οκτώβριος 2016 09:26

Συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη στο δελτίο ειδήσεων της Νέας Τηλεόρασης Κρήτης

theodorakis16

«Προτείναμε να δοθεί η δυνατότητα στους ανθρώπους που χρωστάνε το δάνειο τους, όταν μιλάμε για πρώτη κατοικία διαπιστωμένα και όχι για μία βίλα στην Μύκονο, να μπορούν να κάνουν κι αυτοί πρόταση εξαγοράς του δανείου τους. Όταν ένα fund έρχεται να αγοράσει ένα τέτοιο δάνειο στο 10% της αξίας του, πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα σε έναν άνθρωπο που πραγματικά υποφέρει να το αγοράσει στο 20% ή στο 30% της αξίας του. Φυσικά αυτό πρέπει να γίνει με τρόπο ώστε να μην ωφεληθούν οι πονηροί, αυτοί που μεταβιβάζουν περιουσίες για να καλύψουν τα δάνειά τους, αλλά αυτοί που πραγματικά έχουν ανάγκη» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης στη συνέντευξη στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων της Νέας Τηλεόρασης Κρήτης και τον δημοσιογράφο Λευτέρη Κουρκουλό, αναφερόμενος στο μείζον ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και των πλειστηριασμών. 

Σχολιάζοντας την συνάντηση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Άμυνας με την ηγεσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Μέγαρο Μαξίμου, που παραπέμπει σε τριτοκοσμικές χώρες ανέφερε: «Στην τελευταία συνάντηση, στο Μέγαρο Μαξίμου, που ήταν ο Πρωθυπουργός, ο Υπουργός Αμύνης και οι ιεράρχες κατέστησαν τον υπουργό Παιδείας κομπάρσο. Αυτό είναι ντροπή για τα δημοκρατικά μας ήθη. Δεν μπορεί οι αποφάσεις για την αλλαγή των βιβλίων να λαμβάνονται από τον Υπουργό Αμύνης, όπως έγινε στην τελευταία συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Πρέπει να ακούσουμε τους ειδικούς και όχι να παζαρεύουμε στους διαδρόμους» ανέφερε, ενώ επανέλαβε την πρόταση του Κινήματος ώστε να ανοίξει η συζήτηση για τον διαχωρισμό Κράτους - Εκκλησίας.  

Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο Σταύρος Θεοδωράκης εκτίμησε ότι δεν υπάρχει τέτοια πιθανότητα αυτή τη στιγμή και τόνισε ότι θα ήταν λάθος καθώς η χώρα πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσει τα μεγάλα της προβλήματα, τα «κόκκινα» δάνεια, την ανεργία, ώστε να μην μπει σε νέα περιπέτεια. 

Μιλώντας για το προσφυγικό το οποίο βρίσκεται σε έξαρση και πάλι ανέφερε ότι η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και σε αυτό το θέμα είναι μηδαμινή, καθώς συνήθως άλλα λέει, άλλα κάνει, ενώ παράλληλα τόνισε ότι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχουν αφήσει τις τοπικές κοινωνίες στην τύχη τους. «Θα πρέπει η κυβέρνηση να σοβαρευτεί και να παρουσιάσει στους δημάρχους και στους περιφερειάρχες συγκεκριμένες λύσεις, όχι γενικόλογα, ώστε να νιώσουν μια ασφάλεια και οι τοπικοί πληθυσμοί» είπε χαρακτηριστικά. 

Ερωτώμενος για τη δημιουργία ενός νέου μεγάλου Κεντρώου Κινήματος ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι η πρόταση του Ποταμιού ήταν πολύ ξεκάθαρη: «Να αφήσουμε τις καρέκλες μας, να αφήσουμε τις βεβαιότητές μας και να δοκιμαστούμε στην κοινωνία. Δείλιασε η κ. Γεννηματά, δεν το τόλμησε, ελπίζω κάποια στιγμή να το ξανασκεφτεί. Εμείς όμως λέμε: Με κανένα τρόπο δεν θα ενισχύσουμε παλιούς μηχανισμούς. Ούτε του ΠΑΣΟΚ ούτε της ΝΔ, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ».

Τέλος, ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε ότι, υπογράφοντας μνημόνια, τρέφοντας το κομματικό κράτος με την τεράστια δημόσια διοίκηση και κάνοντας φορολογική επίθεση διαρκείας στους ανθρώπους που παράγουν η Ελλάδα θα πηγαίνει από μνημόνιο σε μνημόνιο, από καταστροφή σε καταστροφή και από κρίση σε κρίση. «Θα βγούμε από την κρίση μόνο αν αποφασίσουμε να δουλέψουμε σ' ένα σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης» τόνισε.

 


Σελίδα 8 από 119

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση