ATTICANEWS.GR

Member Area
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Γ. Καμίνης στον Βήμα FM: «Δεν πιστεύω στην έννοια του ασύλου της παρανομίας» ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ Γ.ΚΑΜΙΝΗ ΣΤΟΝ ΡΣ ΒΗΜΑ 99.5
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Παρασκευή, 18 Νοέμβριος 2016 18:38

Γ. Καμίνης στον Βήμα FM: «Δεν πιστεύω στην έννοια του ασύλου της παρανομίας»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ Γ.ΚΑΜΙΝΗ ΣΤΟΝ ΡΣ ΒΗΜΑ 99.5

 kaminis

«Δεν πιστεύω στην έννοια του ασύλου της παρανομίας», δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, σχολιάζοντας τις χθεσινές καταστροφές στο Πολυτεχνείο, σημειώνοντας ότι «στη χώρα μας περισσεύει η υποκρισία».

 

Σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στον ΒΗΜΑ FM και τον δημοσιογράφο Μπάμπη Παπαπαναγιώτου, ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει ένα στρατηγικό σχέδιο καταπολέμησης της βίας, καθώς οι κάτοικοι της περιοχής δεν μπορούν να υπομένουν άλλο την τακτική της Αστυνομίας να περιορίζει το πρόβλημα στην περιοχή του Πολυτεχνείου. 

 

Όσο αφορά το ζήτημα της δημόσιας χρήσης ναρκωτικών, ο κ. Καμίνης δήλωσε ότι ο δήμος με ανοιχτές εκδηλώσεις επιδιώκει να ανακτηθεί η αισιοδοξία στην περιοχή του Πνευματικού Κέντρου και της Νομικής, καταλόγισε ωστόσο ευθύνες στις κυβερνήσεις που αρνούνται να συζητήσουν με τον δήμο Αθηναίων τη δημιουργία ειδικής δομής για ιατρικώς ελεγχόμενη χρήση ουσιών. «Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι υπάρχουν κάποιοι που ανέχονται το εμπόριο ναρκωτικών μέσα στη Νομική Σχολή» είπε ο κ. Καμίνης, σημειώνοντας ότι «ο δήμος της Αθήνας αλλά και όλοι οι δήμοι υπερβαίνουν τα καθήκοντά τους, αλλά δεν μπορούμε να τα βάλουμε με το κοινό έγκλημα».

 

Για το προσφυγικό ζήτημα, ο κ. Καμίνης, απευθύνοντας μήνυμα στους δημότες, είπε ότι η έγκαιρη δημιουργία του Ελαιώνα, που φιλοξενεί 2.200 πρόσφυγες και η ενοικίαση διαμερισμάτων σε 1.350 πρόσφυγες με τη στήριξη των Ηνωμένων Εθνών δεν έγινε μόνο για την προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων αλλά για το καλό της λειτουργίας της πόλης.  «Η υποψηφιότητά μου, αλλά και εκείνη του δημάρχου Λέσβου, για τον τίτλο του «Δημάρχου του Κόσμου 2016» για τη συνεισφορά μας στο προσφυγικό, είναι τιμητική για εμένα αλλά είναι και διάκριση για την ίδια τη χώρα» σημείωσε ο κ. Καμίνης απαντώντας σε σχετική ερώτηση.  

 

Απαντώντας σε ερώτηση για την αποκατάσταση του Εμπορικού Τριγώνου, ο κ. Καμίνης δήλωσε ότι επιλέχθηκε μία περιοχή ζωτικής σημασίας για την Αθήνα προκειμένου να πραγματοποιηθεί μια ολιστική παρέμβαση, ώστε να γίνει αυτή η περιοχή εμβληματικό τοπόσημο, όπως υπάρχει στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση των έργων που έγιναν με χρήματα ΕΣΠΑ, όπως η μετατροπή της Βίλας Αμαλίας σε σχολείο στην πλατεία Βικτωρίας και η απόδοση σε λειτουργία της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης, στη Φωκίωνος Νέγρη.

 

Επιπλέον, ο κ. Καμίνης επισήμανε ότι η Αθήνα έχει απογειωθεί τουριστικά τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας το 2015 ρεκόρ αφίξεων όλων των εποχών στα 4,1 εκ τουρίστες. Ο δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε επίσης στις δύο μεγάλες ευκαιρίες που διανοίγονται για την πρωτεύουσα και αφορούν τη διοργάνωση της διεθνούς έκθεσης Σύγχρονης Τέχνης documenta 14,  την Άνοιξη του 2017 στην Αθήνα και την ανάδειξη της Αθήνας σε Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, για το έτος 2018.

 

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκπομπών «Ελλάδα – Ευρώπη σε 60 λεπτά» με τη στήριξη του  Ευρωπαϊκού Κέντρου Πληροφόρησης και Ενημέρωσης «Europe Direct του δήμου Αθηναίων».

 

 
Συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη στο "Ράδιο Θεσσαλονίκη".
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Παρασκευή, 18 Νοέμβριος 2016 13:25

Συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη στο "Ράδιο Θεσσαλονίκη".

THEODORAKISFB

«Αυτή είναι μια κρυφή διαπραγμάτευση και κατά την άποψή μου δεν είναι καν διαπραγμάτευση. Η κυβέρνηση ψάχνει την επικοινωνιακή στιγμή που θα πει ναι σε όλα στην πρόταση των δανειστών» δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και τον Στέφανο Διαμαντόπουλο σχετικά με την τρέχουσα αξιολόγηση λέγοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει καν μια καθαρή εικόνα του τι είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ερωτώμενος για το δημόσιο χρέος τόνισε ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης κινείται σε λάθος κατεύθυνση καθώς δεν έχει σχέδιο αλλά και συμμάχους. «Η συμπεριφορά του Σόιμπλε ξέρουμε ότι είναι απόλυτα αρνητική και δεν νικιέται επειδή εμείς απλώς και μόνο επαναλαμβάνουμε το αίτημά μας. Πρέπει να βρούμε τρόπους πρέπει να υπάρχει μια εθνική πρόταση. Αλλιώς είναι να ζητάει ο Τσίπρας ελάφρυνση του χρέους και αλλιώς να το ζητάει ολόκληρο το πολιτικό σύστημα. Χρειαζόμαστε μια γραμμή επίθεσης και μια άμυνας σχεδιασμένη από όλες τις πολιτικές δυνάμεις».

Αναφερόμενος στην επίσκεψη Ομπάμα στη χώρα μας τόνισε πως δεν την αξιοποιήσαμε όπως έπρεπε, δε δώσαμε μια εικόνα δυναμισμού, μια εικόνα σεβασμού, αλλά και μια εικόνα ισοτιμίας. «Σκεφτείτε να γινόταν η ομιλία του στην Πνύκα. Θα ήταν δέκα φορές σημαντικότερο. Μας έσωσε ο σκηνοθέτης του, που έφτιαξε ένα ωραίο βίντεο για την Ακρόπολη. Υπήρχε ένα σενάριο πολύ επαρχιακό και φοβικό. Αντί να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, να την αναδείξουμε, να την προβάλουμε, να βάλουμε εικόνες από την Ελλάδα μεταδώσαμε μια ομιλία με τον Ομπάμα να έχει φόντο τέσσερις σημαίες και που θα μπορούσε να είναι σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Δεν καταφέραμε να δημιουργήσουμε μια αίσθηση κάτι μεγαλύτερου και να διαφημίσουμε τη χώρα μας».

Σχολιάζοντας την κακή εικόνα του Πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Ομπάμα ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε: «Η εικόνα της κυβέρνησης και η εικόνα του Πρωθυπουργού δεν ήταν η πρέπουσα. Η εικόνα που εξέπεμπαν τα διεθνή μέσα ήταν ότι υπήρχε μια υποχρεωτική συνάντηση, μια αγγαρεία, δε φάνηκε ότι είχαμε συναίσθηση ότι φιλοξενούσαμε έναν σπουδαίο άνθρωπο που πρωταγωνιστεί στα παγκόσμια πράγματα -ανεξαρτήτως αν σε λίγο καιρό λήγει η θητεία του», ενώ στη συνέχεια ερωτώμενος μήπως αυτό συνέβη επειδή η αριστερά δεν είναι μαθημένη στα «σαλόνια» τόνισε: «Μια χαρά μαθημένη στα σαλόνια είναι και τα απολαμβάνει κιόλας. Δεν είναι αυτό το ζήτημα. Είναι ότι μερικές φορές δεν έχουν συναίσθηση των μεγεθών».

Τέλος, ερωτώμενος για το αν το Ποτάμι θα συνεργαστεί με κάποια άλλη πολιτική δύναμη ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι το Κίνημα δεν θα γίνει «δεκανίκι» του κ. Μητσοτάκη ή του κ. Τσίπρα, ούτε «τσόντα» της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. «Αν μας βλέπατε αύριο να γινόμαστε μέρος και να προχωράγαμε αγκαζέ, με τους υπουργούς της χρεοκοπίας, θα μου λέγατε ακριβώς το ανάποδο. Θα μου λέγατε ότι έχουμε ανάγκη από ένα καθαρό Ποτάμι. Από ένα Ποτάμι που δεν θα έχει σχέση με το παλιό σύστημα» ανέφερε.

Ακούστε τη συνέντευξη στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://topotami.gr/i-kivernisi-psachni-tin-epikinoniaki-stigmi-pou-tha-pi-ne-stin-protasi-ton-daniston/

 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΑΓΟΡΑ» ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΧΡΗΣΤΟ ΤΣΙΓΟΥΡΗ
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Σάββατο, 12 Νοέμβριος 2016 17:06

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΑΓΟΡΑ» ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΧΡΗΣΤΟ ΤΣΙΓΟΥΡΗ

 

KAMMENOS

Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στα ελληνικά ζητήματα από την εκλογή Τραμπ;

 

Η όποια εκτίμηση μπορούμε να κάνουμε είναι με βάση τις προεκλογικές δηλώσεις του. Είναι ξεκάθαρο ότι ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της θητείας του θα θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις με τη Ρωσία. Αυτό σημαίνει ότι στον βόρειο τομέα του NATO η απειλή από τη Ρωσία προς τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης θα υποβαθμιστεί. Αντίθετα, θα αναβαθμιστεί ο νότιος τομέας και αυτό είναι που ενδιαφέρει κυρίως την Ελλάδα. Ο Τραμπ έχει δείξει ξεκάθαρα ότι θέλει μια αναβάθμιση της περιοχής της Μεσογείου, σε συνεννόηση με τη Ρωσία, για τη λήξη της κρίσης στη Συρία, με κοινό μέτωπο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και επαναφορά της ομαλότητας. Αυτό το θεωρώ θετικό. Από τη μία, η Ελλάδα ενισχύεται γεωπολιτικά ως πόλος σταθερότητας. Βόρεια με Βουλγαρία και Ρουμανία και νότια με Ιορδανία, Αίγυπτο, Ισραήλ και Κύπρο, η Ελλάδα θα έχει να παίξει έναν σημαντικό ρόλο.

 

Παράλληλα, έχει μιλήσει για την αναγκαιότητα της μετακίνησης του ενεργειακού κέντρου προς τη Μεσόγειο. Αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα, πρώτα απ' όλα, της εκμετάλλευσης του δημόσιου πλούτου μας (κάτι που επιδιώκουμε και εμείς), αλλά θα ωθήσει και σε μείωση της έντασης στο Αιγαίο. Η συνεργασία της Τουρκίας με φονταμενταλιστικές ομάδες είναι κάτι που πιστεύω πως τη φέρνει σε δύσκολη θέση.

 

Η αποκατάσταση στη Συρία θα δώσει τη δυνατότητα για οριστική λύση στο προσφυγικό, με την επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους. Και αυτό θα είναι μία θετική εξέλιξη για εμάς.

 

Θα συνεχίσει ή θα υποχωρήσει από την υποστηρικτική θέση του Μπαράκ Ομπάμα προς την Ελλάδα;

 

Στο ζήτημα του χρέους οι αμερικανικές θέσεις δεν έχουν να κάνουν με την αλλαγή της προεδρίας. Ήταν ξεκάθαρη η υποστήριξη που μας παρείχε η προεδρία Ομπάμα και μάλιστα έπαιξε καταλυτικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις, ειδικά τον Ιούλιο του '15, με προσωπική παρέμβαση του Μπαράκ Ομπάμα, του Τζακ Λιου, όπως και του Ολάντ, για την ανάγκη παρέμβασης στο χρέος. Πιστεύω ότι αυτή η πολιτική θα συνεχιστεί. Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες προχωρούν σε συμφωνία πολυετή - από μονοετή - στρατιωτικής συνεργασίας και αυτό θα δώσει τη δυνατότητα και σε άλλα επίπεδα να υπάρχει εμβάθυνση των σχέσεων.

 

Στο θέμα της οικονομίας το σημαντικό είναι ότι ο Τραμπ δεν υπήρξε ποτέ κοντά στους μεγάλους παίκτες των αγορών, όπως ο Τζορτζ Σόρος, σε αντίθεση με την Κλίντον. Αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα να διερευνήσουμε τι συνέβη το 2009 και πώς ο Γιώργος Παπανδρέου, σε συνεννόηση με αυτούς τους μεγάλους παίκτες, έβαλε την Ελλάδα σε αυτή τη μεγάλη κρίση.

 

Το δεύτερο είναι ότι στην οικονομία έχουν πολύ μεγάλη σημασία η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας και η σταθερότητα. Και αυτό πιστεύω ότι θα το επιδιώξει ο Τραμπ.

 

Τι προσδοκάτε από την επίσκεψη Ομπάμα; Ποιοι είναι οι φόβοι και ποιες οι ελπίδες;

 

Δεν υπάρχουν φόβοι. Η επίσκεψη έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί ο Ομπάμα (οφείλουμε όλοι Έλληνες να το πούμε) υπήρξε ιδιαίτερα φιλικός προς τη χώρα μας και μάλιστα με παρεμβάσεις που δεν μας έχουν συνηθίσει άλλοι Αμερικανοί πρόεδροι. Η παρουσία του εδώ και η ομιλία του - στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία - αναδεικνύουν τη θέση της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή και τη σημασία της χώρας μας και για την Ευρώπη και για το NATO. Η ομιλία του δε στον χώρο που έχει προγραμματιστεί δείχνει ακριβώς αυτό: ότι θέλει να στείλει ένα μήνυμα όχι μόνο προς τους Έλληνες, αλλά και προς όλο τον κόσμο. Και αυτό θα βοηθήσει ιδιαίτερα την πατρίδα μας.

 

Ειδικά μισθολόγια... Βρήκατε εναλλακτική;

 

Τη μάχη των ειδικών μισθολογίων την έχουμε δώσει και την έχουμε κερδίσει. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι κανένα στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων και απόστρατοι δεν θα υποστούν περαιτέρω μειώσεις. Εξορθολογίζουμε το σύστημα και θα μπορέσουμε να μειώσουμε δαπάνες που κακώς επιβαρύνουν τις Ένοπλες Δυνάμεις. Θα υπάρξει αναδιοργάνωση του στρατεύματος.

 

Έχετε ακόμα στα χέρια σας το... αίμα του Νίκου Φίλη;

 

Όχι, δεν έχω εκτελέσει κανέναν και ιδίως τον κ. Φίλη. Διαφωνήσαμε πολιτικά, γιατί πίστεψα ότι δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να υπάρξει σύγκρουση με την Εκκλησία. Οι ΑΝΕΛ είμαστε σταθεροί στο θέμα της θρησκείας και στις σχέσεις της Ορθοδοξίας με την πολιτεία. Θεωρώ ότι ο κύριος Φίλης είναι ένας καλός υπουργός Παιδείας. Είναι η πρώτη φορά που λειτούργησαν όλα τα σχολεία από την πρώτη ημέρα. Από εκεί και πέρα, όμως, στην επιμονή για να υπάρξει σύγκρουση με την Εκκλησία διαφώνησα και δημόσια μαζί του.

 

Τον θέλατε στην κυβέρνηση ή όχι;

 

Αυτό δεν είναι θέμα δικό μου, αλλά του πρωθυπουργού.

 

Θέσατε, όμως, θέμα Φίλη στον Αλέξη Τσίπρα;

 

Όχι. Εγώ ό,τι θέμα έθεσα το έθεσα μπροστά στον κ. Φίλη και ενώπιον της Εκκλησίας και θεωρώ ότι η λύση, η οποία βρέθηκε, ήταν η καλύτερη που υπήρχε. Εκκλησία και πολιτεία πρέπει να συμβαδίζουν μαζί χωρίς να υπάρχουν συγκρούσεις, σε μία εποχή που ο ελληνικός λαός ζητεί να υπάρχει εθνική συμφιλίωση.

 

Μέχρι πού μπορεί να φτάσει αυτή η κυβέρνηση όταν εφαρμόζει μνημόνιο; Έχασε μετά την απόφαση του ΣτΕ τη μάχη με αυτό που όριζε ως διαπλοκή;

 

Η διαπλοκή χτυπήθηκε. Πρώτη φορά που θα έχουμε κανάλια που θα πληρώσουν για τις δημόσιες συχνότητες. Αυτή η κυβέρνηση τη διαπλοκή τη χτύπησε, όπως και τη διαφθορά. Αυτή είναι η μεγάλη νίκη της κυβέρνησης και ένας από τους κύριους λόγους για τον οποίο βρίσκομαι μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα και θα είμαστε μαζί έως το τέλος τετραετίας, θα πάρουμε και την επόμενη τετραετία, όταν τα οικονομικά θα είναι καλύτερα.

 

Αναδιοργάνωση στρατού;

 

Είναι πολλές οι αλλαγές που επεξεργάζονται τα επιτελεία και θα ανακοινωθούν σύντομα. Ξεκινήσαμε την εκμετάλλευση της περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, αντικειμενικής αξίας 34 δισ., σε ακίνητα και παλιές στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Θα ενοικιάζονται για 100 χρόνια και θα αποδίδουν το 5% της αντικειμενικής τους αξίας στην άμυνα. Θα γίνει με διαδικασίες fast track που θα διευκολύνουν τους επενδυτές να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, αλλά και πόρους για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Τις επόμενες ημέρες θα βγουν οι πέντε πρώτοι διαγωνισμοί με e bid για τη μίσθωση τέτοιων χώρων.

 

Υψηλοί τόνοι από τον Ερντογάν σε περίοδο πολιτικής ρευστότητας στη γειτονική χώρα. Φοβάστε επεισόδιο;

 

Εκτός από την πολιτική ρευστότητα, υπάρχει και αμυντική ρευστότητα. Έχει αποστρατευθεί ένα μεγάλο μέρος των πιλότων της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, υπάρχει δίωξη πολλών αξιωματικών, όπως και μετακίνηση πολλών στρατιωτικών μονάδων από τα ελληνοτουρκικά σύνορα προς τις επιχειρήσεις που γίνονται στα νότια της Τουρκίας.

 

Είναι αλήθεια ότι σε επίπεδο ρητορικής οι προκλήσεις έχουν αυξηθεί και έχουν υπερβεί τα συνηθισμένα. Όμως, όταν αμφισβητεί τη συνθήκη της Λωζάνης ο ίδιος, είναι σαν να ανοίγει θέμα Κωνσταντινούπολης. Όταν αμφισβητεί διεθνείς συμβάσεις ένας πρόεδρος, δείχνει ότι είναι σε πανικό. Ελπίζω αυτός ο πανικός να μην οδηγήσει σε γεγονότα που θα απειλήσουν τη σταθερότητα της περιοχής. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να απαντήσουν σε οποιαδήποτε πρόκληση. Διασφαλίζουν την εθνική κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα. Το ηθικό, ο επαγγελματισμός και το φρόνημά τους ήταν και είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.

 

Όμως, τα 24 επιπλέον μαχητικά F35 από την Τουρκία δεν σας προβληματίζουν;

 

Μας απασχολεί σοβαρά και θεωρώ πως ήταν λάθος της Ελλάδας που δεν μπήκε στο πρόγραμμα των F35 από την πρώτη στιγμή. Δεν πρόκειται να αφήσουμε να ανατραπεί η ισορροπία που υπάρχει στο Αιγαίο και θα κάνουμε όσα πρέπει, και σε συνεργασία με τους συμμάχους μας.

 
Γ. Καμίνης: Ενίσχυση με 1,4 εκ. ευρώ της τοπικής οικονομίας, μέσω του προγράμματος προσωρινής στέγης για τους πρόσφυγες
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Τρίτη, 08 Νοέμβριος 2016 15:53
 - ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, σε συνάντησή του με δημοσιογράφους που καλύπτουν τοαυτοδιοικητικό και προσφυγικό ρεπορτάζ, μίλησε για την πολιτική του δήμου Αθηναίων στο προσφυγικό. Τόνισε ότι η συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών συνεχίζεται με επιτυχία, επισημαίνοντας το μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό αντιστάθμισμα για τις γειτονιές τηςΑθήνας.   

«Η σημερινή μας συνάντηση έχει ως στόχο την ενημέρωση για τη διαχείριση του προσφυγικού από τον δήμο Αθηναίων, την υποδοχή των πολιτικών αυτών από την τοπική κοινωνία, καθώς και την πορεία του προγράμματος προσωρινής στέγης, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών, που συμπληρώνει ένα χρόνο λειτουργίας.

Κεντρικός άξονας της πολιτικής μας είναι ότι η φιλοξενία των προσφύγων σε συνθήκες αξιοπρέπειας πρέπει να συνδυάζεται με την ποιότητα ζωής και το αδιατάρακτο της ζωής των κατοίκων, που ήδη βιώνουν μια πρωτόγνωρη για τα δεδομένα οικονομική κρίση.

Η Αθήνα, αλλά και η χώρα μας στο σύνολό της, ως ενδιάμεσος προορισμός όλου αυτού του προσφυγικού ρεύματος, έχουν χρέος να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να λάβουν μέτρα για την ασφαλή μετεγκατάσταση των προσφύγων αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη.

Είχαμε ήδη επισημάνει από τα Χριστούγεννα του 2014, διαρκούσης τότε της απεργίας πείνας Σύρων προσφύγων στο Σύνταγμα, ότι εκείνη ήταν μόνο η αρχή, μιας από τις μαζικότερες μετακινήσεις πληθυσμού μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Τους πρώτους μήνες του 2015 αρχίσαμε την επεξεργασία σχεδίου για τη διάθεση χώρου στην Αθήνα, προκειμένου να φιλοξενηθούν σε ανθρώπινες συνθήκες, οι πρόσφυγες.

Γινόμαστε ο πρώτος δήμος που θεσμοθετεί αντιδημαρχία για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό. Στο πλαίσιο της αντιδημαρχίας αναπτύσσονται δύο πρωτοβουλίες με τη στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος α) τοπαρατηρητήριο καταγραφής των προσφυγικών ροών και β) η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον συντονισμό από τον δήμο Αθηναίων, όλων των εμπλεκομένων στη διαχείριση του ζητήματος.  

Η έξαρση του κύματος προσφύγων, το καλοκαίρι του 2015, βρίσκει τη δομή του Ελαιώνα, να φιλοξενεί 700ανθρώπους στην αρχή, 1.500 κατά την πρώτη επέκταση και σήμερα μετά από δύο επεκτάσεις, σε 37 στρέμματα δημοτικής περιουσίας, φιλοξενούνται περίπου 2.180 πρόσφυγες, εκ των οποίων τα 750, παιδιά.

Οι εκκλήσεις μας προς την κυβέρνηση να παραχωρήσει ανενεργά στρατόπεδα πιάνουν τόπο αρκετούς μήνες μετά, προς το τέλος του 2015, όταν ήδη η κατάσταση σε κεντρικές πλατείες της Αθήνας είχε γίνει ανυπόφορη για κατοίκους και πρόσφυγες.

Τον Απρίλιο του 2016, οι Δήμαρχοι των Πρωτευουσών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εγκρίνουν ομοφώνως την πρότασή μου για τη Συγκρότηση της Πρωτοβουλίας των Ευρωπαϊκών Πόλεων για το προσφυγικό, που πήρε σάρκα και οστά πριν από λίγες ημέρες εδώ στην Αθήνα, με την έλευση εκπροσώπων από 50 πόλεις.

Τον περασμένο Μάρτιο, υπογράφουμε συμφωνία συνεργασίας με την Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, για την προσωρινή στέγαση σε διαμερίσματα, περίπου 2.000 προσφύγων, οι οποίοι θα μετεγκατασταθούν σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Μετά την κατά γενική ομολογία άψογη λειτουργία, το πρόγραμμα επεκτείνεται από τα 200 στα 240 διαμερίσματα. Στα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα έχουν έως σήμερα φιλοξενηθεί 1.352 άτομα, εκ των οποίων το 56%, παιδιά.

Σημαντικότατη πτυχή είναι ότι παρατηρείται κινητικότητα: 202 ωφελούμενοι έχουν ήδη μετεγκατασταθεί σε Γαλλία, Γερμανία, Ρουμανία,  Λιθουανία, Ολλανδία, Ισπανία, Βέλγιο, Φιλανδία, Κροατία, Ιρλανδία και Λετονία.

195 διαμερίσματα φιλοξενούν ήδη προσφυγικές οικογένειες, ενώ τα υπόλοιπα 45 διαμερίσματα είναι έτοιμα να υποδεχθούν ωφελούμενους, σε αριθμό που εξαρτάται από τους ρυθμούς απορρόφησης της Ύπατης Αρμοστείας.

Το πρόγραμμα «Προσωρινή Στέγαση Προσφύγων» ενισχύει όμως και την τοπική οικονομία. Δημιουργεί θέσεις εργασίας. Δίνει την ευκαιρία σε ιδιοκτήτες διαμερισμάτων να τα μισθώσουν, με την προπληρωμή όλων των ενοικίων και την κάλυψη όλων των λογαριασμών και των κοινοχρήστων. Επιπλέον, ενισχύεται η τοπική αγορά, καθώς οι ωφελούμενοι πρόσφυγες του προγράμματος, λαμβάνουν οικονομική βοήθεια μέσω προ-πληρωμένων καρτών για την κάλυψη των αναγκών τους για σίτιση και αγαθά πρώτης ανάγκης.

Πιο συγκεκριμένα: 

  • 410.884 ευρώ έχουν προπληρωθεί για τα ενοίκια των διαμερισμάτων μέχρι το τέλος του 2016
  • 672.047 ευρώ είναι το κόστος εξοπλισμού και επίπλωσης των διαμερισμάτων (έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές, οικοσκευή, λευκά είδη)
  • 234.706 ευρώ έχουν διοχετευθεί στην τοπική αγορά, από τη χρήση προ-πληρωμένων καρτών από τους ωφελούμενους για την αγορά ειδών διατροφής και ειδών πρώτης ανάγκης,
  • Ποσό 39.406 ευρώ διατίθεται για κοινόχρηστα, λογαριασμούς ΔΕΚΟ και επισκευές
  • 68.535 ευρώ για την αγορά 10.000 εβδομαδιαίων εισιτήριων του ΟΑΣΑ
  • Προσλήφθηκαν 82 ειδικοί επιστήμονες και λειτουργοί, με ύψος μισθοδοσίας 498.191 ευρώ
  • Δημιουργήθηκε, σε κτίριο παλιάς κλινικής, δομή φιλοξενίας δυναμικότητας 150 ανθρώπων, σε συνεργασία με τέσσερις φορείς: το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, τον Άνεμο Ανανέωσης και τον Πολιτιστικό Κέντρο ΑΝΑΣΑ.

Παράλληλα, 10 γιατροί (γενικοί γιατροί, ψυχίατροι, γυναικολόγοι, παιδίατροι) και ψυχολόγοι ενισχύουν δύο Δημοτικά Ιατρεία, στα Άνω Πατήσια και τα Πετράλωνα, προκειμένου να εξυπηρετούν ωφελούμενους του προγράμματος της Ύπατης Αρμοστείας, καθώς και Δημότες της Αθήνας.

Έως σήμερα σε συνεργασία με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα έχουν εμβολιασθεί 348 παιδιά προσφύγων».

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 08 Νοέμβριος 2016 15:56
 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗΝ ΕΡΤ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ Γ. ΔΑΡΡΑ & Γ. ΔΑΡΑΚΗ
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Δευτέρα, 24 Οκτώβριος 2016 13:07

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ

ΣΤΗΝ ΕΡΤ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ Γ. ΔΑΡΡΑ & Γ. ΔΑΡΑΚΗ

koutsoumpasd

Διαβάζω στο Ριζοσπάστη το εξής: Την ημέρα που η κυβέρνηση ξεκινά τη συζήτηση με τους θεσμούς για το νέο χτύπημα για τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ επιλέγουν να αντιπαρατεθούν γύρω από το προσφιλές τους και ταυτόχρονα αποπροσανατολιστικό ζήτημα της διαπλοκής, προκειμένου να κρύψουν την ταύτισή τους στα αντεργατικά μέτρα. Αποπροσανατολιστικό το ζήτημα της διαπλοκής, μπορείτε να μας το εξηγήσετε; Δεν υπάρχει αυτό το ζήτημα αντικειμενικά στη ζωή μας;

Πάντα το ζήτημα της διαπλοκής υπάρχει στη ζωή μας, υπάρχει σ’ αυτό το σύστημα, υπάρχει στο κράτος. Η δική μας εκτίμηση είναι ότι αυτό είναι το κράτος που έχει σαπίσει, έχει διαφθαρεί γενικότερα το πολιτικό σύστημα. Άρα είναι υπαρκτό ζήτημα, όμως αξιοποιείται κάθε φορά όταν θέλουν τα κόμματα εξουσίας, η κυβέρνηση και η εκάστοτε αξιωματική αντιπολίτευση, να αντιπαρατεθούν γύρω από ζητήματα τέτοιου είδους και να κρύψουν το μεγάλο πρόβλημα, το δάσος, που είναι τα λαϊκά προβλήματα, τα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα, που συζητούν αυτές τις μέρες με τους εταίρους τους – γιατί δεν είναι εταίροι του ελληνικού λαού – τους πιστωτές, για να φέρουν νέα μέτρα, πιθανόν και νέο μνημόνιο. Αυτή είναι η ουσία της όλης αντιπαράθεσης. Γιατί από κει και πέρα σ’ αυτό το σύστημα με αυτά τα μέτρα, με αυτές τις κυβερνήσεις, με αυτούς που έχουν την εξουσία, δεν πρόκειται ουσιαστικά ούτε να χτυπηθεί η διαπλοκή ούτε να λυθούν προβλήματα. Το είδαμε και στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, το είδαμε με τους αλλεπάλληλους νόμους που έχουν περάσει, πού τελικά κατέληξαν, όσον αφορά το ζήτημα του δήθεν χτυπήματος της διαπλοκής ή για παράδειγμα του ζητήματος της διαφάνειας, να κάνουν μια τρύπα στο νερό και οι προηγούμενοι και οι τωρινοί.

 

Δεν είναι κάποιο πεδίο που πρέπει να δοθεί μάχη ή είναι λάθος ο τρόπος που γίνεται;

Είναι σημαντικό πεδίο μάχης, όμως ένα λάθος, απ’ ότι λέει η κυβέρνηση και έτσι είναι, των προηγούμενων κυβερνήσεων δε διορθώνεται με άλλο ένα λάθος. Εμείς το είπαμε απ’ την αρχή όταν κατατέθηκε και εκείνο το νομοσχέδιο για τις άδειες, ότι δε θα οδηγήσει σε διέξοδο και όσον αφορά αυτό το πρόβλημα. Γιατί για μας τα βασικά κριτήρια είναι δύο, πέρα από γενικές κουβέντες και λόγια του αέρα, που τελικά μένουν μόνο για τα προεκλογικά μπαλκόνια. Πως λύνεται το ζήτημα των εργαζομένων μέσα από ένα νόμο που αφορά τα Μέσα Ενημέρωσης, όπως και άλλους κλάδους, ποιες είναι οι εργασιακές σχέσεις, πως γίνεται η ενημέρωση αν δηλαδή προωθείται, όσο είναι δυνατό σ’ αυτές τις συνθήκες, πιο αντικειμενική ενημέρωση, πολύπλευρη πληροφόρηση του ελληνικού λαού. Δηλαδή να διασφαλίζεται και η ενημέρωση του κοινού, αλλά και τα εργασιακά δικαιώματα. Και όλα αυτά έχουν μια βασική αιτία: ποιος έχει στα χέρια του αυτά τα Μέσα…

 

Εξασφαλίζονται με το νόμο της κυβέρνησης οι εργασιακές συνθήκες; Η κυβέρνηση λέει ότι έχει βάλει ένα μίνιμουμ νούμερο 400 ατόμων και όχι «λάστιχο».

Όχι μόνο δεν εξασφαλίζονται, γιατί γενικότερα το εργασιακό τοπίο πάει απ’ το κακό στο χειρότερο και αυτά που συζητούν τώρα είναι πάλι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, στα μισθολογικά, τα ασφαλιστικά και σε μια σειρά άλλα ζητήματα. Αλλά και το ίδιο το ζήτημα έτσι όπως τέθηκε με τις 4 τηλεοπτικές άδειες απ’ το συγκεκριμένο νόμο, δημιουργεί ανασφάλεια στους εργαζόμενους, δημιουργεί πρόβλημα στο τι θα γίνουν και που θα βρουν δουλειά όλοι αυτοί οι άνθρωποι αν κλείσουν τα Μέσα στα οποία δουλεύουν. Άνοιξε περισσότερα προβλήματα, δημιούργησε μια αδιέξοδη, κατά τη γνώμη μας, κατάσταση, η οποία δε θα λυθεί άμεσα. Γι αυτό άλλωστε εμείς απ’ την πρώτη στιγμή, όχι γενικά είχαμε προειδοποιήσει, αυτό δε λέει τίποτε, αλλά είχαμε και καταψηφίσει αυτό το νομοσχέδιο.

 

Έχετε εκτίμηση για την απόφαση του ΣτΕ;

Εκτίμηση όχι, δε μπορώ να έχω, περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει. Όμως αυτό που έχουμε καθαρό, και πιστεύουμε να το έχει καθαρό και ο ελληνικός λαός, είναι ότι σ’ αυτές τις συνθήκες, με αυτούς που κυβερνούν και τους σημερινούς και τους προηγούμενους, με αυτούς που έχουν την εξουσία, μ’ αυτό το σύστημα, δεν πρόκειται να υπάρξει πραγματική ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Γίνονται και κυβερνητικές παρεμβάσεις και επιχειρηματικών και άλλων συμφερόντων γύρω απ’ αυτά τα προβλήματα. Έχουν βγει μεγάλα μαχαίρια και έτσι εκφράζεται αυτό και στο χώρο της Δικαιοσύνης. Όπως ο τρόπος που διορίζεται η Δικαιοσύνη, γιατί διορίζονται οι Ανώτατοι Δικαστές, από την εκάστοτε κυβέρνηση, αυτό συνέβαινε και πριν, αυτό συμβαίνει δυστυχώς ακόμη και σήμερα, παρά τις γενικές διακηρύξεις της σημερινής κυβέρνησης. Και αυτό υλοποιείται και το βλέπουμε σε όλη την καθημερινότητα της Δικαιοσύνης. Για παράδειγμα ο πρωθυπουργός ζήτησε και συναντήθηκε με τους Ανώτατους Δικαστές, ένα τμήμα δηλαδή του δικαστικού κλάδου, ενώ η μεγάλη μάζα εκφράζεται μέσα από τις Ενώσεις τους, τα συνδικαλιστικά τους όργανα, συζήτησε μάλιστα συγκεκριμένα ζητήματα, είτε εργασιακά είτε άλλου είδους, απ’ ότι είπαν οι δικαστές, αλλά και η ίδια η κυβέρνηση. Αυτά είναι σοβαρά προβλήματα, που δείχνει ότι ουσιαστικά γίνεται μια συναλλαγή, η οποία δεν είναι και τόσο διαφανής, είναι και υπόγεια.

 

Πιστεύετε ότι γίνεται μόνο από την κυβέρνηση;

Όχι, γίνεται απ’ όλους και από την αξιωματική αντιπολίτευση. Άλλωστε στην ίδια ρότα κινείται, έχει και το κεκτημένο της ταχύτητας από τις αντιλαϊκές πολιτικές που υλοποίησε, δεν πέρασαν και πολλά χρόνια, κοντά μας είναι η διακυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, αλλά το ίδιο συνεχίζει και η τωρινή κυβέρνηση. Να σας το πω πιο απλά για να το καταλάβει και ο κόσμος, υπηρέτες κάποιων άλλων συμφερόντων είναι οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που τα λένε αυτά, εννοώ ιδιοκτητών καναλιών, υπηρέτες άλλων ιδιοκτητών και συμφερόντων είναι η σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

 

Να πούμε κάτι σ’ αυτό το σημείο, που έχει ένα ενδιαφέρον για την κριτική που ασκείται και στο ΚΚΕ και την τακτική του. Ρωτάνε άνθρωποι και απολύτως καλοπροαίρετα και λένε, σ’ αυτή τη συγκυρία που ο Τσίπρας έχει επιλέξει να συγκρουστεί με συγκεκριμένα συμφέροντα, με μεγάλα συμφέροντα, όπως λέτε είναι μεγάλα τα σπαθιά και τα μαχαίρια που έχουν βγει απ’ τα θηκάρια….

Εγώ δεν είπα ότι έχει αποφασίσει να συγκρουστεί, είπα ότι έχει αποφασίσει να υπηρετήσει κάποια άλλα συμφέροντα.

 

Ναι, αλλά βγαίνουν μαχαίρια. Σε αυτή λοιπόν τη συγκυρία εκτιμούν, ότι αυτή η τακτική που ακολουθεί το ΚΚΕ να βάζει «ίσα βάρκα – ίσα νερά», είναι μια τακτική που βοηθά τη ΝΔ. Ότι γίνεται κυρίαρχο η ιδεολογική σας αντίληψη «οι ψεύτες που εφάρμοσαν αυτά, άλλα μας έλεγε και άλλα έκανε κλπ.» λες και, λένε, ενδιαφέρεστε να εφαρμοστούν αυτά που έταξε ο ΣΥΡΙΖΑ … και σ’ αυτό το πλαίσιο λένε ότι εγκλωβίζεται το ΚΚΕ και ακολουθεί την ίδια ρητορεία, δηλαδή γίνεται ηγεμονική αντίληψη ο τρόπος αντιπολίτευσης της ΝΔ.

Είναι γνωστό αυτό το δήθεν επιχείρημα, έρχεται από πολύ παλιά και πιστεύουμε ότι ο λαός μας έχει κατακτήσει αρκετά μεγάλη εμπειρία. Ήταν το ίδιο που έλεγε το ΠΑΣΟΚ πριν, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, όταν ήταν «το φως και το σκότος» ο διαχωρισμός, όταν δεν ήταν συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, όπου το ΠΑΣΟΚ τότε, με το Γ. Παπανδρέου και με άλλους πιο πριν, έλεγε ότι το ΚΚΕ παίζει το ρόλο της ΝΔ. Είναι η ίδια ιστορία. Όταν ένα κόμμα γίνεται κυβερνητικό, μετά μιλά για το ΚΚΕ ή για την αντιπολίτευση ότι συντάσσεται με κάποιο άλλο κόμμα, αυτό γίνεται. Είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος. Υπάρχει αυτό το επιχείρημα που λέτε, ότι «το ΚΚΕ κάνοντας κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τη ΝΔ», το οποίο είναι γελοίο, γιατί το ΚΚΕ αντιπάλεψε τη ΝΔ σταθερά και την αντιπαλεύει και τώρα. Όπως έχετε δει εμείς μιλάμε για διπολισμό, κάνουμε κριτική αντίστοιχα και στους μεν και στους δε, διότι ακολουθούν την ίδια κατεύθυνση.

 

Φυσικά το ΚΚΕ θα ασκήσει κριτική, αυτό είναι προφανές, έχει άλλη ιδεολογική αφετηρία και προασπίζεται συγκεκριμένα συμφέροντα. Ρωτάω όμως άλλο πράγμα. Ισχυρίζονται ότι με αυτόν τον τρόπο ηγεμονεύει ως ιδεολογία, ως ιδεολόγημα αυτή η δεξιά αντίληψη που λέει εξορθολογισμός του κράτους, ότι μπορεί να γίνει καλύτερο, να φύγουν οι κακοί και να έρθουν οι πιο καλοί. Αλλάζουν δηλαδή την ατζέντα στην ουσία της πολιτικής.

Αυτό δεν αφορά το ΚΚΕ, αφορά την κριτική που κάνουμε κι εμείς στη ΝΔ. Εξορθολογισμός του κράτους, παραγωγική ανασυγκρότηση, με τους ίδιους ιδιοκτήτες και τους ίδιους να έχουν την εξουσία, δε μπορεί να γίνει. Το πολιτικό σύστημα να αλλάξει ουσιαστικά και το κράτος να μεταρρυθμιστεί, μέσω επιμέρους μέτρων, όπως κάνει η σημερινή κυβέρνηση ή όπως λέει ότι θα κάνει η ΝΔ, δε γίνεται. Η λογική που πρέπει να πρυτανεύσει και στον ελληνικό λαό, στο κίνημά του, στους αγώνες του, αλλά και στην ίδια τη συνείδηση των εργαζομένων είναι ότι αυτά χρειάζονται ανατροπή εκ βάθρων, χρειάζονται ριζικές ανατροπές, επαναστατικές ουσιαστικά αλλαγές, όχι στα λόγια όμως. Γιατί τέτοιες επαναστάσεις και τέτοιες ανατροπές στα λόγια γνωρίσαμε και προεκλογικά με τον κ. Τσίπρα με το ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Καμμένο με τους ΑΝΕΛ, γνωρίσαμε και πριν με τον Γ. Παπανδρέου του ΠΑΣΟΚ, με άλλους πριν της ΝΔ κλπ. Όλοι μιλούν για επανάσταση στην κοινωνία, για ριζικές αλλαγές εκ βάθρων του κράτους. Εδώ χρειάζεται άλλο πρόγραμμα, χρειάζεται άλλη προοπτική, χρειάζεται να χαραχτεί ένας άλλος δρόμος, όχι έτσι, άντε ξεκινάμε και πάμε, αλλά με σχέδιο. Τέτοιο σχέδιο έχει το ΚΚΕ και το προτείνει στον ελληνικό λαό. Λένε «φαίνεται δύσκολο». Μα γιατί αυτά που ζούμε είναι εύκολα; Έχουν έρθει τόσα μέτρα, τόσα μνημόνια, ετοιμάζεται 4ο μνημόνιο τώρα, έρχονται νέα μέτρα, ο λαός ματώνει καθημερινά απ’ αυτά, απ’ το φορολογικό, τα εισοδήματα έχουν μειωθεί για κάθε Έλληνα εργαζόμενο, ο αγρότης επίσης υποφέρει και ξεκληρίζεται απ’ τη γη του. Δε μπορεί να μιλάμε πάντα εν ονόματι κάποιων δυσκολιών ή ότι είναι δύσκολη η πολιτική πρόταση ενός κόμματος και είναι εύκολη η άλλη. Τέτοια ευκολία την ξέρουμε κι εμείς. Την ευκολία της κοροϊδίας και του ψέματος δε χρειάζεται να είσαι και ιδιαίτερα ευφυής για να την κάνεις πράξη. Όπως ήταν για παράδειγμα αυτά τα κυβερνητικά κόμματα, που κυβερνούν σήμερα και που πριν ήταν της τάξης του 4%, κορόιδεψαν τον ελληνικό λαό με συνθήματα ανατροπής, με συνθήματα επαναστατικών αλλαγών και είδαμε που φτάσανε. Και εμείς προειδοποιούσαμε από τότε. Άρα, δε φτάνει μόνο αυτό, θέλει και η λαϊκή συνείδηση να δουλέψει σ’ αυτή την κατεύθυνση και ο εργαζόμενος να αγωνιστεί γύρω απ’ αυτά τα ζητήματα. Ακούω τώρα τελευταία να λέγονται διάφορα και από κύκλους της εκκλησίας και από πολιτικά πρόσωπα, ηγεσίες κλπ. «πρέπει να ομονοήσουμε, πρέπει να δώσουμε τα χέρια», μα βεβαίως το ΚΚΕ τείνει το χέρι στον εργάτη, στον αγρότη, στον αυτοαπασχολούμενο, στη λαϊκή οικογένεια, στους ανθρώπους που υποφέρουν και όλοι μαζί να ενωθούμε, αλλά θέλει και υψωμένη γροθιά, γιατί η γροθιά συμβολίζει τον αγώνα, τη διεκδίκηση, χωρίς αγώνα και διεκδίκηση δε γίνεται τίποτε. Δε μπορεί να λες «άντε ομονοούμε και όλοι μια χαρά είμαστε». Αυτό είναι κήρυγμα από άμβωνος και όταν αυτό το λένε πολιτικά πρόσωπα ή πρόσωπα που έχουν κύρος μέσα στην ελληνική κοινωνία, είναι επικίνδυνο. Στρέφονται στην ουσία, χωρίς ίσως να το συνειδητοποιούν οι ίδιοι, ενάντια σ’ αυτό που λέμε αντίσταση, αγώνα, πάλη για ριζικές αλλαγές.

 

Κ. Κουτσούμπα, όλο το Σαββατοκύριακο έπαιζε το τρέιλερ ότι θα σας φιλοξενήσουμε στην εκπομπή. Χθες στο καφενείο μου είπε κάποιος, καλοπροαίρετα να σας κάνω μια ερώτηση: «Εγώ πιστεύω σ’ αυτή την ανατροπή που λέει το ΚΚΕ, μέχρι να έρθει, σ’ αυτόν τον Αρμαγεδώνα που ζούμε τώρα, έρχονται οι άλλοι και λένε για υποκατώτατο μισθό, γιατί δε βάζει πλάτη το ΚΚΕ μέχρι να έρθει αυτή η επανάσταση;»

Όχι μόνο βάζουμε πλάτη, αλλά και πόδια και χέρια. Ξέρετε πριν λίγες ημέρες, να του απαντήσετε του φίλου μας, έγινε μια μεγάλη κινητοποίηση – διαδήλωση, η οποία προήλθε από δουλειά μέσα στους χώρους εργασίας, στα σωματεία. Πάνω από 500 συνδικαλιστικές οργανώσεις, πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια σωματεία, ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα, έφτιαξαν μια πρόταση νόμου, που τη συζήτησαν με τους ίδιους τους εργαζόμενους, η οποία αναφερόταν στο σήμερα, στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, δεν αναφερόταν στη ριζική ανατροπή και στο σοσιαλισμό. Σ’ αυτή την κατεύθυνση βέβαια θα πρέπει να δουλεύουμε και τα συνδικάτα και όλοι, αλλά η πρόταση νόμου αναφερόταν στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, στον κατώτερο μισθό, σε μια σειρά εργασιακά δικαιώματα που έχουν παρθεί πίσω και είναι ώριμα πλέον να αναπληρωθούν ή να μπουν σε μια πορεία. Αυτή την πρόταση νόμου την κατέθεσαν σε όλα τα πολιτικά κόμματα στη βουλή και στο δικό μας. Το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα όμως, που κατέθεσε αυτή την πρόταση νόμου για να γίνει απόφαση της βουλής. Τα άλλα κόμματα και η κυβέρνηση γύρισαν την πλάτη. Άρα τι μου λέτε ότι δεν παλεύουμε για τα καθημερινά ή για τα προβλήματα του σήμερα. Τα προβλήματα του σήμερα και η πάλη γι’ αυτά ανοίγει το δρόμο στην πάλη για το αύριο, όταν τα συνδυάζεις αυτά και όταν δεν κοροϊδεύεις τον ελληνικό λαό ότι δήθεν μπορείς να διαχειριστείς από κυβερνητικές θέσεις ή από θέσεις αντιπολίτευσης μια απαράδεκτη κατάσταση που έχει σαπίσει και που ματώνει και συνεχώς κάνει το λαό μας να υποφέρει.

 

 

Είχαμε πριν τον κ. Ρομπόλη και μας είπε ότι όλα αυτά τα οποία ζητάνε στα εργασιακά, είναι 18ος αιώνας. Και υπάρχει πολύ μεγάλη συζήτηση ότι τα ζητούμενα της σοσιαλδημοκρατίας της δεκαετίας του ’90 σήμερα φαίνονται επαναστατικά….

Αυτά τελειώσανε. Μιλάμε για άλλες εποχές τότε. Υπήρχε το παγκόσμιο σοσιαλιστικό σύστημα, υπήρχε η Σοβιετική Ένωση, που πίεζε και υπήρχε ανταγωνισμός. Τώρα τελείωσαν αυτά…

 

Και μιλάνε περί σοσιαλδημοκρατίας, ανάγκη σοσιαλδημοκρατίας, στροφή ίσως και μιας αριστεράς να προσεγγίσει τη σοσιαλδημοκρατία, το αν και κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ πάει προς αυτή την κατεύθυνση ή όχι…

Πάντως η λεγόμενη αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, εδώ στην Ελλάδα, όχι απλώς κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, κατά τη γνώμη μας έχει αποκρυσταλλωθεί ως ένα κόμμα σοσιαλδημοκρατικό, καθαρά αστικό. Παίρνει όλο και περισσότερο, να μην πω και ολοκληρωτικά, τη θέση του ΠΑΣΟΚ και κινείται, με τις αποφάσεις του πρόσφατου συνεδρίου του, στο να καταλάβει όλο αυτόν το χώρο της κεντροαριστεράς, εξ ου και οι δυσκολίες που έχουν άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως είναι το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, η Ένωση Κεντρώων, που κινούνται σ’ αυτό το χώρο της κεντροαριστεράς. Διότι καταλαμβάνει αυτό το χώρο ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτό επιδιώκει. Δεν ξέρω αν θα το καταφέρει στο τέλος, θα εξαρτηθεί και από πολλούς άλλους παράγοντες και άλλες παραμέτρους, όμως σ’ αυτή την κατεύθυνση κινείται και έχει αποκρυσταλλωθεί. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι όλο και πιο συχνά συμμετέχει σε συσκέψεις και σε διαβούλια των Σοσιαλιστών στην Ευρώπη, της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, έχει στενές σχέσεις με τον Ολάντ και άλλους, οι οποίοι υλοποιούν κι αυτοί αντίστοιχες αντιλαϊκές – αντεργατικές πολιτικές στις χώρες τους, αυτοί μάλιστα και χωρίς να έχουν μνημόνια. Είναι η ίδια κατεύθυνση της ΕΕ και του κουαρτέτου. Και απ’ αυτή την άποψη ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο κ. Τσίπρας κινείται με γοργούς ρυθμούς σ’ αυτή την κατεύθυνση. Όμως ο λαός έχει γνωρίσει αυτές τις πολιτικές, είναι οι ίδιες πολιτικές που οδήγησαν το ΠΑΣΟΚ, πριν, σε συγκυβέρνηση με τη ΝΔ σε μια συνεχή αλλαγή θέσεων και σε μια κατάρρευση, την οποία θα ακολουθήσει προφανώς και ο ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη περίοδο.

 

Εκτιμάτε ότι μπορεί να υπάρξει μια τέτοια εκδοχή; Δηλαδή, τα δύο μεγάλα κόμματα, για να μπορέσουν να ξεπεράσουν τα εθνικά προβλήματα, όπως τα ονομάζουν, μπορεί να πορευτούν παρέα; Το βλέπετε σαν ενδεχόμενο;

Σε μια προοπτική, βέβαια. Αυτή τη στιγμή δε φαίνεται αυτό, δεν είναι και ρεαλιστικό. Όμως ένα τμήμα της ΝΔ μπορεί πολύ καλά, πιστεύουμε, φαντάζομαι γίνονται και συζητήσεις, υπόγειες ή υπέργειες δεν ξέρω, αλλά αυτό φαίνεται απ’ το πολιτικό σκηνικό και απ’ τις ενέργειες του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης σ’ αυτή την κατεύθυνση, ώστε να μπορέσει να προσεγγίσει όχι μόνο τμήματα του παλιού ΠΑΣΟΚ και να ενταχθούν – το περισσότερο έχει ενταχθεί βεβαίως στο ΣΥΡΙΖΑ – και να διευρυνθεί και με άλλες δυνάμεις που είναι και στο χώρο της κεντροδεξιάς.

 

Το αναπτύσσεται απ’ τη μία πλευρά, υπάρχει το ενδεχόμενο και από την άλλη. Θέλω να πω η ΝΔ έχει κάνει κυρίαρχο σήμερα στην πολιτική της ζητήματα δημοκρατίας, δημοκρατισμού, μιλάει σε διάφορες ανακοινώσεις της για παρακράτος, αντισυνταγματικότητα κλπ….

Ότι κάνουν τα κυβερνητικά κόμματα όταν είναι στην αντιπολίτευση.

 

Μήπως και αυτό είναι ένα προμήνυμα, προσπάθεια να ανοίξει σ’ ένα χώρο του λεγόμενου δημοκρατικού κέντρου, της αριστεράς, ώστε και εκείνη να συσπειρώσει με τον ανάποδο τρόπο, κομμάτι από ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ;

Σύμφωνοι, αυτό το ρόλο παίζει και η ΝΔ. Όμως κοιτάξτε να δείτε, την απώλεια των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως μέσα στα σωματεία, μέσα στους Συλλόγους, στους χώρους δουλειάς, στις αρχαιρεσίες, στους αγώνες, στις γειτονιές, στην κατεύθυνση που έχει ο κόσμος που αντιδρά, εκεί έχει αναπτυχθεί τεράστια δυσαρέσκεια τον τελευταίο χρόνο με την κυβερνητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, δεν την καρπώνεται η ΝΔ. Αυτό φαίνεται και δημοσκοπικά….

 

Αυτή η δυσαρέσκεια πάει κάπου;

Είναι μια μεγάλη μάζα ανθρώπων που αυτή τη στιγμή προβληματίζεται, σκέφτεται, είναι δυσαρεστημένοι απ’ την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, ταυτόχρονα είναι δυσαρεστημένοι γιατί έχουν γνωρίσει την πολιτική της ΝΔ και ούτε θέλουν να ξαναγυρίσουν στη ΝΔ ούτε στο ΠΑΣΟΚ, που επίσης το έχουν γνωρίσει από κυβερνητικές θέσεις πάρα πολλά χρόνια και άρα προβληματίζεται, δυσανασχετεί, συμμετέχει στους αγώνες. Αυτό εκφράζεται στις αρχαιρεσίες και στις εκλογές, δηλαδή στα εργατικά σωματεία και του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Οι δυνάμεις που στηρίζει το ΚΚΕ είναι δεύτερη δύναμη, με ποσοστά πάνω από 20% μέσα στο ευρύτερο συνδικαλιστικό κίνημα, όπως επίσης και στη νεολαία, στους φοιτητικούς συλλόγους, στους σπουδαστικούς συλλόγους, σε μαθητικά συμβούλια – για πιο μικρές ηλικίες, μιας και οι μαθητές της β’ και γ’ λυκείου ψηφίζουν τώρα με βάση τον καινούργιο νόμο – και βεβαίως μια μεγάλη απήχηση στους αγρότες. Εμείς λέμε σ’ αυτόν τον κόσμο, που είναι πάνω από 20%, που συναντιόμαστε στους αγώνες, οι οποίοι ψήφιζαν παλιότερα ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, άλλοι πιθανόν και ΝΔ ή άλλα μικρότερα κόμματα, ως ένδειξη δυσαρέσκειας, να συστρατευθούν, να συμπαραταχθούν, με τις όποιες επιφυλάξεις τους, με το ΚΚΕ. Γιατί είναι η μόνη πρόταση, η οποία μπορεί να δώσει διέξοδο και για το σήμερα και κυρίως να ανοίξει ένα δρόμο για ένα καλύτερο αύριο. Και αυτή η πρόταση πρέπει να ενισχυθεί παντού και μέσα στο κίνημα, στους αγώνες, αλλά και όποτε γίνονται εκλογικές αναμετρήσεις είτε βουλευτικές εκλογές είτε δημοτικές και περιφερειακές είτε ευρωεκλογές.

 


Σελίδα 7 από 119

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση