ATTICANEWS.GR

Member Area
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Συνέντευξη της Ράνιας Σβίγκου, εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στο Πρακτορείο 104,9 FM (Σ.Παπαδοπούλου – Κ.Παπαδάκης)
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Πέμπτη, 12 Ιανουάριος 2017 14:28

Συνέντευξη  της Ράνιας Σβίγκου, εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στο Πρακτορείο  104,9 FM (Σ.Παπαδοπούλου – Κ.Παπαδάκης)

Το ΔΝΤ πίσω από την καθυστέρηση στην αξιολόγηση. Η επιμονή στο λάθος παράγει τερατουργήματα εναντίον της Ευρώπης

Υποκρισία της αντιπολίτευσης στο ζήτημα της μήνυσης Καμμένου.

Η αντίδραση της ΔΑΚΕ στις δηλώσεις Κεραμέως δείχνει την απόσταση της ΝΔ ακόμα και από την κομματική της βάση στις θέσεις της για τους δημόσιους υπαλλήλους

 svigkou

Για τις εξελίξεις στο Κυπριακό

Είναι θετικά αυτά που ακούγονται αυτή τη στιγμή από τη Γενεύη. Είναι σημαντικό η επιθυμία για την εξεύρεση βιώσιμης και δίκαιης λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ επιτέλους να γίνει πραγματικότητα. Μένει να το δούμε αυτό και ευελπιστούμε για το καλύτερο.

Για τη διαπραγμάτευση

Βασική αιτία των καθυστερήσεων είναι οι διαφορές μεταξύ των θεσμών και πιο συγκεκριμένα οι εξωφρενικές απαιτήσεις του ΔΝΤ που απαιτεί χωρίς καμία οικονομική αιτιολογία να ψηφιστούν τώρα μέτρα για μετά το 2018. Το ΔΝΤ επιμένει να πορεύεται από τη μια λάθος εκτίμηση στην άλλη και από το ένα λάθος στο άλλο, χωρίς να αντιλαμβάνεται ούτε το ίδιο, ούτε οι σύμμαχοί του εντός της Ευρώπης, ότι η επιμονή στο λάθος το μόνο που μπορεί να παράξει είναι νέα λάθη και νέα τερατουργήματα εναντίον όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και εναντίον της Ευρώπης.

Εμείς από την πλευρά μας έχουμε τηρήσει όλα τα συμφωνηθέντα. Το ίδιο περιμένουμε να κάνουν και οι υπόλοιποι θεσμοί. Η οικονομία έχει υπεραποδώσει τους στόχους της, οπότε, αυτή τη στιγμή ούτε αιτιολογούνται καθυστερήσεις, ούτε αιτιολογούνται μέτρα τα οποία επί της ουσίας αντιβαίνουν  και στην ίδια την υλοποίηση του προγράμματος. Είδαμε και τη χθεσινή συνάντηση Σαπέν – Τσακαλώτου, που αυτό το μήνυμα ήθελαν να δώσουν, ότι πρέπει η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό. Όπως έχουμε δει και άλλες δηλώσεις τις τελευταίες μέρες στο επίπεδο της Ευρώπης, όπως η χθεσινή του Βέλγου υπουργού Οικονομικών, που δήλωσε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε και χωρίς το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Το ΔΝΤ συμμετάσχει στο πρόγραμμα ως τεχνικός σύμβουλος. Είναι επιθυμία άλλων μέσα στην Ευρώπη να υπάρχει το ΔΝΤ. Η παρουσία, όμως, αυτή τη στιγμή του ΔΝΤ και αυτά που το ίδιο ζητάει αντιβαίνουν στην ίδια την πορεία του προγράμματος. Και το ίδιο το ΔΝΤ, αντί να ζητήσει, όπως πολλές φορές έχουμε τονίσει, μεγαλύτερη γενναιότητα στη ρύθμιση του χρέους, αυτό που ζητάει είναι μέτρα που δεν έχουν καμία λογική.

Για το προσφυγικό

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είναι αξιοπρεπής η διαβίωση των προσφύγων και να γίνεται σε συνθήκες ασφάλειας και αυτό είναι που αρμόζει στην επιθυμία της Ελλάδας να διαχειριστεί το προσφυγικό με όρους αξιοπρέπειας και αλληλεγγύης. Και βέβαια να τονίσουμε εδώ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει η Ελλάδα να κάνει ό,τι περνάει από το δικό της χέρι για την καλύτερη δυνατή εξασφάλιση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων, ότι είναι συγκεκριμένες οι ευθύνες της Ευρώπης τόσο στο επίπεδο της μετεγκατάστασης όπου δεν εφαρμόζονται από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. οι συμφωνίες, όσο και στην παροχή υλικοτεχνικής βοήθειας. Κι αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να αλλάξει, γιατί αντιλαμβάνεστε ότι η αντιμετώπιση του προσφυγικού θα πρέπει να γίνεται από την Ευρώπη με όρους αναλογικής κατανομής και με όρους αλληλεγγύης από όλα τα κράτη και όχι μόνο από την Ελλάδα, που, επαναλαμβάνω, όμως ότι πρέπει να κάνει τα πάντα ώστε να μην είναι απροετοίμαστη και ώστε επαρκώς να εξασφαλίζονται οι καλύτερες δυνατές συνθήκες για τους πρόσφυγες.

Για τη μήνυση Καμμένου και την υποκρισία της ΝΔ

Υπάρχουν τρία πράγματα. Το ένα είναι η υποκρισία την οποία έχουμε δει τις τελευταίες ημέρες γύρω απ’ αυτό το θέμα από κόμματα  όπως η ΝΔ που ξαφνικά ανακαλύπτουν τη δημοσιογραφική ανεξαρτησία και τη δημοσιογραφική δεοντολογία, όταν όλο το προηγούμενο διάστημα όταν ήταν στην κυβέρνηση, αντιμετώπισαν τη δημοσιογραφία με όρους διαπλοκής, με όρους χειραγώγησης των μέσων, με όρους εξυπηρέτησης και εύνοιας ημετέρων κ.ο.κ. Το ένα είναι αυτό.

Το δεύτερο ως προς την υπόθεση αυτή καθ’ εαυτή είναι ότι προσωπικά κατανοώ την αντίδραση δημοσιογράφων, όπως είναι ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ο Στ. Κούλογλου, όπως ο Κ. Βαξεβάνης και άλλοι δημοσιογράφοι που κατέκριναν αυτό καθ’  εαυτό το γεγονός της σύλληψης και αντέδρασαν σ’  αυτό. Αυτή είναι μια στάση που εγώ την κατανοώ πλήρως κι εδώ θα μπορούσε να ανοίξει μια συζήτηση ως προς τη διαδικασία του αυτόφωρου και την εξαίρεση απ’  αυτή τη διαδικασία των δημοσιογράφων. Αυτό είναι μια συζήτηση και αναφερόμαστε σε μια διάταξη η οποία προϋπήρχε προφανώς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. –γι αυτό και αναφέρθηκα πριν στην υποκρισία. Αυτό όμως δεν αναιρεί ότι, αν υπάρχει παραβίαση του νόμου, θα πρέπει να ακολουθούνται οι νόμιμες διαδικασίες και να τιμωρούνται οι παραβάτες. Κι αυτό είναι χρέος της δικαιοσύνης να το διαλευκάνει. Την ίδια στιγμή να συμπληρώσω ότι είναι άλλο πράγμα η σκληρή πολιτική κριτική που οφείλει ο δημοσιογράφος να ασκήσει σε όλα τα πολιτικά πρόσωπα και σε όλους όσοι ασκούν την εξουσία και άλλο πράγμα είναι αυτή η κριτική να εμπλέκει πρόσωπα του οικογενειακού περιβάλλοντος, όπως έγινε στην περίπτωση του κ. Καμμένου. Νομίζω ότι τέτοιου τύπου πρακτικές υπερβαίνουν τα όρια της δημοσιογραφικής κριτικής και παραβιάζουν τα όρια της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το δείτε πρώτιστα εσείς οι δημοσιογράφοι και συνολικά ο δημοσιογραφικός κόσμος.

Για τις κατηγορίες της ΝΔ για προσλήψεις στο δημόσιο

Από τη μία αυτό είναι ψέμα και έχουν παρουσιαστεί τα σχετικά στοιχεία σχετικά με τις δήθεν προσλήψεις που άλλες αφορούν προγράμματα μέσω ΕΣΠΑ, άλλα αφορούν προσλήψεις στην υγεία και την παιδεία και άλλα αφορούν προσλήψεις ύστερα από δικαστικές αποφάσεις τις οποίες και προφανώς έπρεπε να σεβαστεί η ελληνική κυβέρνηση. Η ΝΔ δεν κρύβει το όραμά της για περιστολή του κράτους και για συνέχιση της διάλυσης και της απαξίωσης του δημόσιου τομέα και στην παιδεία και στην υγεία, που είναι οι δύο τομείς που πάσχουν θα λέγαμε περισσότερο, μέσα από απολύσεις και συνέχιση του ίδιου έργου που θυμόμαστε από τον κ. Μητσοτάκη ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Να σημειώσουμε ότι πρόσφατες  δηλώσεις της κυρίας Κεραμέως για τους εκπαιδευτικούς προκάλεσαν τις εύλογες αντιδράσεις ακόμα και της συνδικαλιστικής παράταξης της Ν.Δ.. Είδαμε όμως μ’  αυτόν τον τρόπο ποια είναι η απόσταση της ΝΔ όχι μόνο απλώς από το ευρύτερο σώμα των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και από το ίδιο το κομματικό σώμα της Ν.Δ.

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 12 Ιανουάριος 2017 14:31
 
Α. ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ: «ΚΡΑΤΗΣΑΜΕ ΤΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΑΝΟΙΧΤΟ ΜΕ ΣΩΣΤΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ, ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ»
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Τετάρτη, 11 Ιανουάριος 2017 16:12

Α. ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ: «ΚΡΑΤΗΣΑΜΕ ΤΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΑΝΟΙΧΤΟ ΜΕ ΣΩΣΤΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ, ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ»

resized 170111-Xionia1

Αποτίμηση της κατάστασης στις επτά περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας αναφορικά με το κύμα κακοκαιρίας και την αντιμετώπισή του από το μηχανισμό της Περιφέρειας έκανε με δηλώσεις του στα ΜΜΕ ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τζιτζικώστας στις δηλώσεις του επισήμανε: «Με σωστή προετοιμασία, πολύ καλό σχεδιασμό και δουλειά, κατορθώσαμε ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να κρατήσουμε το οδικό δίκτυο ευθύνης μας σε όλη τη διάρκεια του χιονιά καθαρό και προσπελάσιμο. Θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τους εργαζόμενους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που κατόρθωσαν, υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, να κρατήσουν ανοιχτό το εθνικό οδικό δίκτυο, τους δρόμους που οδηγούν στα νοσοκομεία και το αεροδρόμιο ‘Μακεδονία’, την περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης, που δεν έκλεισε ούτε λεπτό, αλλά και τους επαρχιακούς δρόμους, με κάποιες εξαιρέσεις όπου χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες, στα βόρεια του νομού Θεσσαλονίκης και στο επαρχιακό δίκτυο της Χαλκιδικής. Προετοιμαστήκαμε έγκαιρα και σωστά, καθώς εκτός από τους περίπου 5.000 τόνους αλατιού που είχαμε στη διάθεσή μας, φροντίσαμε να προμηθευτούμε επιπλέον 4.000 τόνους για να αντιμετωπίσουμε το χιονιά. Επίσης, ενεργοποιήσαμε όλα τα μηχανήματα, συνολικά 85, σε όλες τις περιφερειακές ενότητες, τα οποία παραμένουν στους δρόμους επιχειρώντας όπου χρειάζεται και θα παραμείνουν σε πλήρη κινητοποίηση και επιφυλακή και για τις επόμενες μέρες του παγετού. Θέλω να ευχαριστήσω επίσης όλους τους εθελοντές, τους πολίτες που συνέδραμαν το έργο μας, ακόμη και με υποδείξεις προβληματικών σημείων, την Τροχαία, την Πυροσβεστική, το ΕΚΑΒ και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».

resized 170111-Xionia2

Σε ερώτηση σχετικά με την προετοιμασία των φορέων και για τα προβλήματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης κατά τη χτεσινή μέρα, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε: «Όλοι οι φορείς όφειλαν, εφόσον είχαν την έγκαιρη προειδοποίηση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, να προετοιμαστούν κατάλληλα για το κύμα κακοκαιρίας. Εμείς στην Περιφέρεια το κάναμε με αλλεπάλληλες συσκέψεις, με προμήθεια επιπλέον αλατιού, με μίσθωση επιπλέον μηχανημάτων, με αποτέλεσμα να κατορθώσουμε να κρατήσουμε το οδικό δίκτυο ευθύνης μας ανοιχτό. Για το κυκλοφοριακό κομφούζιο στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, η Περιφέρεια δεν φέρει απολύτως καμιά ευθύνη, διότι δεν είναι στην αρμοδιότητά της το τοπικό οδικό δίκτυο, αλλά στην αρμοδιότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης».

Επίσης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας εξήγησε πως από όποιους Δήμους ζητήθηκε βοήθεια η Περιφέρεια την παρείχε, εφόσον όμως υπήρχε η σχετική δυνατότητα.

Ο Περιφερειάρχης μάλιστα διευκρίνισε πως ο μηχανισμός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παραμένει σε πλήρη κινητοποίηση και επιφυλακή και για τις επόμενες μέρες: «Μέχρι σήμερα τα μηχανήματα λειτουργούσαν προκειμένου να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτά με το χιόνι. Συνεχίζουμε να είμαστε σε πλήρη κινητοποίηση με τα 85 μηχανήματά μας, διότι ξεκινάει ο παγετός και θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι δε θα έχουμε προβλήματα στους δρόμους ευθύνης μας. Εφιστώ την προσοχή των πολιτών και για τον παγετό, καθώς θα πρέπει οι οδηγοί να κινούνται με χαμηλές ταχύτητες και οι πεζοί να αποφεύγουν τα σημεία όπου παγώνει το νερό ή το χιόνι στα πεζοδρόμια».

 
Βασικά σημεία συνέντευξης του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ελπίδα για τη χώρα στηρίζεται στην αλήθεια και όχι στο ψέμα
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Τρίτη, 10 Ιανουάριος 2017 21:50

Βασικά σημεία συνέντευξης του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ελπίδα για τη χώρα στηρίζεται στην αλήθεια και όχι στο ψέμα

 

MITSOTAKIS1

«Η ελληνική κοινωνία και οι πιστωτές γνωρίζουν ότι είμαστε μεθοδικοί και έχουμε συνολικό σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση». Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας, σήμερα Τρίτη 10 Ιανουαρίου, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «Alpha», σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δημοσιογράφο κ. Αντώνη Σρόιτερ.
 
«Θα παρουσιάσουμε ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων που θα το πιστεύουμε. Και η Ευρώπη θα δείξει μεγαλύτερη κατανόηση στο ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων. Θα είμαστε πιο επιθετικοί στις μειώσεις φόρων. Είναι ο μόνος τρόπος να στείλουμε μήνυμα στην επιχειρηματική κοινότητα ότι αξίζει να επενδύσει στη χώρα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας είναι η ανεργία», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
 
«Το σχέδιό μας» είπε «το ακούει η σιωπηλή πλειοψηφία της κοινωνίας». Και συνέχισε λέγοντας ανάμεσα στα άλλα: «Η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων είναι μια μεταρρύθμιση... Οι συνολικές δαπάνες του προϋπολογισμού για τους μεγάλους φορείς αστικών συγκοινωνιών ξέφυγαν κατά 500.000.000 ευρώ. Κανείς δεν ασχολείται με το εάν θα κοπούν εισιτήρια. Η Κυβέρνηση εξακολουθεί να εφαρμόζει ρουσφετολογική πολιτική. Η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε παραδώσει σχεδιασμό για συγκεκριμένες προσλήψεις 2.000 νοσηλευτών. Η τελευταία προκήρυξη περιλαμβάνει απίστευτες ειδικότητες... Χτίζεται ένα νέο κομματικό Κράτος».
 
«Εμείς απολύσεις δεν θα κάνουμε αλλά αν ένας συμβασιούχος μονιμοποιείται με τρόπο παράνομο δεν θα το δεχτούμε. Παράνομες μονιμοποιήσεις δεν θα δεχτούμε. Αυτά τα κάνει η Κυβέρνηση για να δημιουργηθεί μια νέα φάμπρικα μονιμοποιήσεων», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
 
Εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη του στην Ελληνική Αστυνομία, τονίζοντας ωστόσο: «Δεν μπορώ να πω το ίδιο και για τους πολιτικούς της προϊσταμένους. Η απόλυτη αδυναμία της Κυβέρνησης να επέμβει στα Εξάρχεια έχει ιδεολογική αφετηρία. Σήμερα, στα Εξάρχεια διακινείται βαρύς οπλισμός. Η Αστυνομία έχει τη βούληση αλλά δεν έχει την πολιτική εντολή... Οι αντιεξουσιαστές είναι οι τρομοκράτες της επόμενης γενιάς. Ο Υπουργός έχει τεράστιες ευθύνες. Και τον κ. Τσίπρα προσωπικά βαραίνει η ευθύνη για την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας Τύπου Γ... Με χαριστικές διατάξεις αποφυλακίζονται τρομοκράτες. Δεσμεύομαι ότι θα καταργήσω τον νόμο Παρασκευόπουλου».
 
Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι έχουν πραγματοποιηθεί βαθιές τομές στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας «με συστηματική δουλειά, με μεθοδικότητα και προσήλωση στον τελικό στόχο». «Η Νέα Δημοκρατία», είπε, «ήταν ταυτισμένη με αυτό που αποκαλούμε παλιό πολιτικό κατεστημένο. Έχει βαθιές ρίζες στην κοινωνία. Έχει κάνει όμως και λάθη... Η διαδικασία αλλαγών δεν είναι ανώδυνη... Το πιο σημαντικό μας επίτευγμα είναι ότι δεν λαϊκίσαμε».
 
Απέρριψε την ορολογία «σκιώδης Κυβέρνηση» ενώ συμπλήρωσε: «Δεν επιτρέπω κανένα φαινόμενο αλαζονείας... Η κατανομή των ρόλων στο σχήμα των τομεαρχών αφορά τα κοινοβουλευτικά μας στελέχη... Η διαδικασία ανοίγματος στην κοινωνία με νέα στελέχη έχει ξεκινήσει... Μετά βεβαιότητας, η επόμενη Κυβέρνηση θα συμπεριλαμβάνει αρκετούς εξωκοινοβουλευτικούς».
 
Ξεκαθάρισε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα ζητούσε εκλογές εάν δεν ήταν έτοιμη να κυβερνήσει και να αλλάξει τα πράγματα. «Το πρώτο νομοσχέδιο της επόμενης Κυβέρνησης» είπε «θα είναι το νομοσχέδιο οργάνωσης του κυβερνητικού έργου με αρμοδιότητες... Σήμερα, η Κυβέρνηση είναι το απόλυτο σκορποχώρι». 
 
Αναφερόμενος στην περίοδο των εορτών, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Ήταν ευκαιρία να βρεθούμε οικογενειακώς δίπλα σε συνανθρώπους μας που μας έχουν ανάγκη. Έτσι καταλαβαίνουν τα παιδιά ότι έχουν πολλά προνόμια. Κόψαμε την πίτα μας... Ξεφύγαμε και πήγαμε δύο ημέρες στο Πήλιο. Περάσαμε ωραία στα χιόνια. Δεν είμαστε μια συνηθισμένη οικογένεια, αλλά είμαστε μια κανονική οικογένεια». 
 
«Το 2017 να είναι επιτέλους η χρονιά που θα βγούμε από την κρίση. Έχουμε μια κοινωνία καταπονημένη που διψά για μια διέξοδο και για μια εμπεριστατωμένη ελπίδα. Το 2017 να αφήσουμε πίσω μας την κρίση. Όσο πιο γρήγορα έρθει η πολιτική αλλαγή τόσο καλύτερα για τον τόπο», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 10 Ιανουάριος 2017 21:54
 
Παρέμβαση του Διευθυντή της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Ζαχαριάδη, στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ και στους δημοσιογράφους Γ. Πίκουλα και Μ. Γεωργίου.
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Δευτέρα, 09 Ιανουάριος 2017 17:32

Παρέμβαση του Διευθυντή της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Ζαχαριάδη, στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ και στους δημοσιογράφους Γ. Πίκουλα και Μ. Γεωργίου.

zaxariadhs

Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων Γ. Πίκουλα και Μ. Γεωργίου στο “Πρώτο Πρόγραμμα” της ΕΡΑ, ο Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

 

Για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της Β΄ αξιολόγησης

Κατά δήλωση του κ. Μοσκοβισί έχει ολοκληρωθεί το 95% των θεμάτων και μένει ένα 5%. Αυτό το 5% μπορεί να είναι ποσοτικά μικρό, ποιοτικά όμως να είναι κρίσιμο. Δεν σημαίνει όμως ότι αυτό μπορεί να καθυστερεί επ΄ άπειρον την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης και την είσοδο της Ελλάδας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης, με ότι αυτό σηματοδοτεί και θετικές εξελίξεις για την κοινωνία και την οικονομία.


Η στάση των σκληροπυρηνικών της διαπραγμάτευσης

Ένα ζήτημα είναι ότι η γερμανική πλευρά προσπαθεί να συμβιβάσει στο εσωτερικό της γερμανικής κοινής γνώμης κάτι ασυμβίβαστο. Δηλαδή την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα χωρίς ουσιαστική απομείωση του χρέους όπως την ζητά το ΔΝΤ. Αυτό που ζητάει ο κ. Σοίμπλε δεν γίνεται , είναι δυο πράγματα αντιφατικά. Το δεύτερο έχει να κάνει με την απόφαση και την στάση που θέλει να τηρήσει το ίδιο το ταμείο (ΔΝΤ). Είναι πιθανό, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, που αναλαμβάνει στις 20 Γενάρη, να θέλει να παίξει τον δικό του ρόλο σε αυτό το ζήτημα, οπότε, και αυτό δημιουργεί μια περιττή κατά την γνώμη μας χρονοκαθυστέρηση. Περιττή με βάση τα συμφέροντα της ελληνικής πλευράς και της ελληνικής οικονομίας.


Για τη στάση του ΔΝΤ

Προφανώς πρέπει να δούμε την πολιτική την οποία θα ασκήσει το ταμείο. Βέβαια, το ταμείο δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ, αλλά παίζουν ένα σημαντικό ρόλο οι ΗΠΑ στα του ταμείου, καθώς η γνώμη τους είναι βαρύνουσα. Με αυτή την έννοια λοιπόν, εμείς εκτιμούμε ότι στο Eurogroup στα τέλη Γενάρη μπορούμε να ολοκληρώσουμε και πρέπει να ολοκληρώσουμε την διαδικασία της β΄ αξιολόγησης - και ρίχνουμε την έμφαση στο «πρέπει». Λογικές και αμοιβαίες υποχωρήσεις χρειάζεται να υπάρξουν από όλες τις πλευρές για να μπορέσει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση χωρίς να συμφωνηθεί κάτι καταστροφικό για παράδειγμα για την ελληνική οικονομία. Αυτό, δεν θα βοηθήσει τον ρητό στόχο στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης που λέει: πάνω από 2,5% ανάπτυξη το 2017 περίπου στο 3% το 2018 και το 2019.


Η διάσταση χρόνος είναι βασική για την ελληνική πλευρά

Σας απαντώ, η διάσταση του χρόνου είναι βασική παράμετρος ώστε να μπορέσει η ελληνική οικονομία να ανακάμψει και να ανασυγκροτηθεί. Η λογική που λέει ότι θα πρέπει να ολοκληρώνεται η αξιολόγηση κάθε φορά που είμαστε στο “και πέντε” ή στο “παρά πέντε” για να καταβάλουμε μια δόση, δημιουργεί ένα ασφυκτικό, εκβιαστικό και στραγγαλιστικό κλίμα στην οικονομία, το οποίο λειτουργεί σε βάρος της πραγματικής οικονομίας, της υγιούς επιχειρηματικότητας και ότι έχει μείνει όρθιο από την κρίση των τελευταίων οκτώ ετών. Άρα λοιπόν, εμάς ο στόχος μας σαν ελληνική πλευρά είναι να μην φτάνουμε με την πλάτη στον τοίχο, να μην φτάνουμε στο «και πέντ»ε στο «και δέκα» στο «και τέταρτο», να προχωράμε βάση ενός συμφωνημένου χρονοδιαγράμματος - όχι απλά για να περνάμε τα εμπόδια της αξιολόγησης - αλλά, για να μπορέσει η ελληνική οικονομία να αρχίσει να ανεβαίνει. Για να μπορέσουμε σε ενάμιση χρόνο από τώρα, δηλαδή το καλοκαίρι του 2018, να βγούμε από τα μνημόνια, να βγούμε από την επιτροπεία και να αρχίσει η χώρα να μπαίνει στους κανονικούς της ρυθμούς.

 
Σταύρος Καλαφάτης - Εκλογές και αυτοδυναμία της Ν.Δ. η καλύτερη λύση για τη χώρα! (συνέντευξή στο Radio North 98 FM)
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Τετάρτη, 04 Ιανουάριος 2017 14:09

Σταύρος Καλαφάτης - Εκλογές και αυτοδυναμία της Ν.Δ. η καλύτερη λύση για τη χώρα! (συνέντευξή στο Radio North 98 FM)

kalafatis670

«Δεν είναι εύκολο να προβλέψεις πότε θα προσφύγει στις κάλπες, μια κυβέρνηση που καθοδηγείται από το κομματικό συμφέρον με γνώμονα την παραμονή στην εξουσία και όχι από το εθνικό καλό, που επιβάλει πολιτική αλλαγή. Σε κάθε περίπτωση όμως, η καλύτερη για την Ελλάδα είναι να γίνουν εκλογές γρήγορα και να προκύψει από αυτές αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας.»

Τα παραπάνω τόνισε ο Βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης σε συνέντευξή του, σήμερα, στο Radio North 98 FM.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση διευκρίνισε πως η Ν.Δ. είναι σε κάθε περίπτωση ανοιχτή σε συνεργασίες με όποιον ενστερνίζεται το πλαίσιο αξιών και αρχών που πρεσβεύει, από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα και συμπλήρωσε: «Αυτή τη στιγμή, με άλλα κόμματα να αναζητούν ταυτότητα ή αγωνιούν για την πολιτική τους επιβίωση, η μόνη σταθερή και αξιόπιστη δύναμη, προσηλωμένη στις ανάγκες της κοινωνίας, είναι η Νέα Δημοκρατία.»

Ο κ. Καλαφάτης τόνισε πως οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης από τους «θεσμούς», διαψεύδονται για πολλοστή φορά με δραματική επίπτωση για τους πολίτες:

«Θυμίζω πως όλα είναι ακριβότερα από την αρχή του 2017, λόγω της καταιγίδας έμμεσων φόρων, ενώ τα εφαρμοζόμενα μέτρα εν γένει προκαλούν οικονομική ασφυξία, σε μια χώρα, όπου η ιδιωτική πρωτοβουλία βρίσκεται υπό διωγμό και βλέπουμε πολιτικές διαρκούς φτωχοποίησης των Ελλήνων. Παρ όλα αυτά, βλέπουμε συμπεριφορές κολλήματος στην καρέκλα με κάθε κόστος, από στελέχη των κυβερνόντων κομμάτων, που δεν δείχνουν να καταλαβαίνουν τι γίνεται στην κοινωνία. Και επιπλέον, βλέπουμε έναν πρωθυπουργό που δεν μπορεί ή δεν θέλει να τιθασεύσει αντιδημοκρατικές συμπεριφορές υπουργών και στελεχών του κόμματός του, όχι μόνο κατά της αντιπολίτευσης, αλλά και κατά του Τύπου και σε άλλες περιπτώσεις.»

Ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε, τέλος, πως η Ν.Δ. προσβλέπει στην ευκαιρία να εφαρμόσει εγκαίρως μια σειρά μεταρρυθμίσεων που θα δημιουργήσουν θετικό κλίμα για την επιχειρηματικότητα, με βάσει αποκρατικοποιήσεις που θα δημιουργήσουν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας.

 


Σελίδα 6 από 123
Πολιτιστικός θεσμός το Φεστιβάλ Χορωδιών που έγινε στο Πανόραμα
Πολιτιστικός θεσμός το Φεστιβάλ Χορωδιών που έγινε στο Πανόραμα
Πολιτιστικός θεσμός το Φεστιβάλ Χορωδιών που έγινε στο Πανόραμα. Σε σημαντικό πολιτιστικό θεσμό της Θεσσαλονίκης εξελίσσεται ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση