ATTICANEWS.GR

Member Area
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΝΠΕ Κ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΦΥΞΙΑ, ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ, ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ - 2η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Δευτέρα, 05 Δεκέμβριος 2016 17:26

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΝΠΕ Κ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΦΥΞΙΑ, ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ, ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ - 2η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Κ. Αγοραστός: Σε οικονομική ασφυξία οι Περιφέρειες, στο 1,84 δις ευρώ τα παρακρατηθέντα, δεν καλύπτονται ούτε οι ανελαστικές λειτουργικές δαπάνες «Αδειάζουν» από εργαζόμενους, σταμάτησαν οι προκηρύξεις έργων

Η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση θα έπρεπε να γίνεται στη βάση της παραγωγής, όχι στη βάση είσπραξης των φόρων

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΠΕ Κ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

Σε οικονομική ασφυξία καταδικάζονται οι αιρετές Περιφέρειες και πλέον είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν ν’ ανταποκριθούν ακόμη και σε βασικές λειτουργίες τους καθώς λόγω της παρακράτησης των θεσμοθετημένων πόρων τους από το κεντρικό κράτος δεν καλύπτεται πλέον ούτε το 50% των ανελαστικών λειτουργικών δαπανών τους.

«Δεν πάει άλλο. Αυτό είναι το μήνυμα από τη μία έως την άλλη άκρη της ελληνικής επικράτειας. Το κεντρικό κράτος ουσιαστικά πυροβολεί τα πόδια του αποδυναμώνοντας τις Περιφέρειες, που αποτελούν τον βασικό αναπτυξιακό πυλώνα της χώρας καθώς και το στήριγμα της κοινωνίας σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο καλύπτοντας και τα κενά του κρατικού μηχανισμού», τόνισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός σε συνέντευξη τύπου σήμερα και πρόσθεσε:

«Οι αιρετές Περιφέρειες, ένας δυναμικός, αποτελεσματικός και πετυχημένος θεσμός, δοκιμάζονται καθημερινά λόγω της δραστικής περικοπής της χρηματοδότησης καθώς και της έλλειψης προσωπικού που τείνει να λάβει τραγικές διαστάσεις.

Θα φτάσουμε σε σημείο να μην μπορούμε να συντηρήσουμε τις 45 περίπου χιλιάδες χιλιόμετρα οδικού δικτύου που έχουν στην ευθύνη τους οι Περιφέρειες, να μην μπορούμε να καλύψουμε τον ηλεκτροφωτισμό των κόμβων και των περιφερειακών δρόμων, να υπάρχει αδυναμία για τη διενέργεια των πάσης φύσεως ελέγχων από τις υπηρεσίες των Περιφερειών».

Ο κ. Κ. Αγοραστός παρέθεσε στοιχεία σύμφωνα από τα οποία:

-Από το 2011, όταν ξεκίνησε ο νέος θεσμός της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, έως το 2017 σύμφωνα με τις προβλέψεις του νέου Κρατικού Προϋπολογισμού, θα έχουν παρακρατηθεί από τις Περιφέρειες πόροι ύψους 1 δις 837 εκατομμυρίων ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.) – πρόκειται για την απόκλιση μεταξύ των αποδιδόμενων πόρων στις Περιφέρειες και των θεσμοθετημένων με βάση το Ν. 3852/2010, Πρόγραμμα «Καλλικράτης» (4,2% επί των συνολικών ετήσιων εισπράξεων του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων και 4% επί των συνολικών ετήσιων εισπράξεων του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας»).

-Ειδικά στον Κρατικό Προϋπολογισμό 2017 προβλέπεται να είναι μειωμένο κατά 450 εκατ. ευρώ το αποδιδόμενο ποσό στις Περιφέρειες για τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.) σε σύγκριση με τα θεσμοθετημένα έσοδα.

 

Στην τοποθέτησή του ο Πρόεδρος των ΕΝΠΕ κ. Κ. Αγοραστός επισήμανε μεταξύ άλλων:

Παρακρατήθηκαν οι ΚΑΠ τριών χρόνων

«Όλα αυτά τα χρόνια το κεντρικό κράτος έχει παρακρατήσει από τις Περιφέρειες τους ΚΑΠ τριών χρόνων. Με άλλα λόγια είναι σαν τα τρία από τα επτά χρόνια που θα συμπληρώσει το 2017 ο θεσμός, οι Περιφέρειες να μην έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ. Η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο. Ήρθε η ώρα για όλους ν’ αναλάβουν τις ευθύνες τους ενώπιον της κοινωνίας.

Πως θα επιτευχθεί ανάπτυξη 2,7% αν δεν αυξηθεί το ΑΕΠ κάθε Περιφέρειας;

Πως θα επιτευχθεί ο – φιλόδοξος και αμφισβητούμενος από πολλούς διεθνείς οργανισμούς - στόχος της κυβέρνησης για αύξηση του ΑΕΠ της χώρας κατά 2,7% το 2017 αν δεν αυξηθεί το ΑΕΠ κάθε Περιφέρειας, αν δεν υπάρξει παραγωγή στη χώρα;

Και πως θα αυξηθεί το ΑΕΠ κάθε Περιφέρειας χωρίς αύξηση της χρηματοδότησης στο βασικό αναπτυξιακό βραχίονα που είναι η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση;

Πως μπορεί η κυβέρνηση να επιτύχει ανάπτυξη μ’ έναν υφεσιακό προϋπολογισμό;

Η υποστελέχωση ξεπερνά κάθε λογική

Η υποστελέχωση ξεκινά από το 18% με 19% στην Περιφέρεια Αττικής και όσο απομακρυνόμαστε από το κέντρο, αυξάνεται στο 30% και το 40%, ενώ ειδικά στις νησιωτικές Περιφέρειες ξεπερνά κάθε λογική. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ σε υπηρεσίες αιχμής, υπηρεσίες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή εξυπηρέτησης του πολίτη.

Οι Περιφέρειες σηκώνουν σημαντικό κοινωνικό φορτίο

Όλα αυτά τα χρόνια οι Περιφέρειες στηρίζουν σταθερά και αποτελεσματικά τη δοκιμαζόμενη κοινωνία και καλύπτουν τα σημαντικά ελλείμματα του κεντρικού κράτους στην κοινωνική πολιτική.

Σταμάτησαν να δημοπρατούνται νέα έργα – Κίνδυνος για την απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ

Το πρώτο πεντάμηνο του 2016 λόγω της απεργίας των μηχανικών δεν προχώρησαν νέα έργα καθώς έγιναν προκηρύξεις αλλά οι διαγωνισμοί κηρύχθηκαν άγονοι. Από τον περασμένο Αύγουστο, τέθηκε σε ισχύ ο νέος Νόμος για τις δημόσιες συμβάσεις (Ν. 4412/16), αλλά καθώς δεν ήταν έτοιμο το παράγωγο δίκαιο (Προεδρικά Διατάγματα, Υπουργικές Αποφάσεις) και τα υποδείγματα, έχουν σταματήσει οι προκηρύξεις νέων έργων. Επιπρόσθετα, δεν έχουν αντιμετωπιστεί ζητήματα σχετικά με τις απαλλοτριώσεις και την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να μην ξεκινούν νέα έργα, άρα να μην παροχετεύεται χρήμα στην πραγματική οικονομία, να μην στηρίζονται και δημιουργούνται θέσεις εργασίας και να τίθεται σε κίνδυνο η επίτευξη του στόχου του Ν+3 του 2017 για την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

Κι αυτό να δημιουργεί και πρόβλημα στους στόχους που έχει η χώρα, αλλά και στους στόχους που έχει κάθε Περιφέρεια, διότι εμείς ως Περιφέρειες είμαστε ο μοναδικός θεσμός και ο μοναδικός φορέας Αυτοδιοίκησης που έχει στοχοθεσία.

Η υποχρηματοδότηση υπονομεύει τη μεταρρύθμιση στον «Καλλικράτη»

Ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2017 υπονομεύει, αν δεν σηματοδοτεί το τέλος της, τη μεταρρύθμιση στον «Καλλικράτη» γιατί δεν μπορεί να υπάρξει μεταρρύθμιση χωρίς επαρκείς πόρους και προσωπικό.

Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα ενισχύουν τους αποτελεσματικούς θεσμούς

Οι Περιφέρειες έχουν αποδείξει τα τελευταία έξι χρόνια, ότι διακατέχονται από υπερκομματικό πατριωτισμό, από συνεργατικό πνεύμα και τα αποτελέσματά τους είναι απτά, μετρήσιμα και διαχέονται στην κοινωνία. Σε οποιαδήποτε άλλη αναπτυγμένη χώρα τους δυνατούς θεσμούς τους ενισχύουν, γιατί παράγουν μεγαλύτερο αποτέλεσμα, προστιθέμενη αξία.

Οι Περιφέρειες κατάφεραν με λίγα να κάνουν πολλά και όχι με πολλά λίγα. Αυτή τη στιγμή όμως είμαστε υγιείς. Και αναλάβαμε ευθύνες και αρμοδιότητες, χωρίς τους αναλογούντες πόρους.

Δεν είπαμε όχι. Δεν διακατεχόμαστε από τη φιλοσοφία της απειλητικής ετερότητας να βρίσκουμε εχθρούς για να θεμελιώνουμε την ύπαρξή μας, ούτε το να ηθικολογούμε πάνω στο κενό και να στρουθοκαμηλίζουμε μπροστά στην πραγματικότητα. Μπαίνουμε μπροστά για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τον συνάνθρωπό μας, γιατί αυτός είναι το μοναδικό μας μέλημα».

Διαπραγμάτευση για την παραγωγή, όχι για τους φόρους

H διαπραγμάτευση που γίνεται τώρα για τη διαδικασία της αξιολόγησης είναι σε λάθος βάση. Θα έπρεπε να είναι στη βάση της παραγωγής, όχι στη βάση είσπραξης των φόρων. Από το 2011 και μετά, ενώ μειώνεται η παραγωγή αυξάνονται οι φόροι. Άρα έχεις στραγγίσει την κοινωνία από φόρους, δε μπορείς να πας άλλο. Είναι λάθος, εμείς πρέπει να οδηγήσουμε τη διαπραγμάτευση στην παραγωγή. 

 
Γεγονός η 1η Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair Εγκαινιάζεται την 1η Δεκεμβρίου
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Τρίτη, 29 Νοέμβριος 2016 19:31

Γεγονός η 1η Art Thessaloniki

International Contemporary Art Fair

Εγκαινιάζεται την 1η Δεκεμβρίου

photo

Με 25 γκαλερί από εννέα χώρες, επτά παράλληλα projects, 25 συμμετοχές μουσείων, τιμώμενους καλλιτέχνες και μουσειακές εκθέσεις ξεκινά την 1η Δεκεμβρίου η 1η Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair, την οποία διοργανώνει η ΔΕΘ-Helexpo σε συνεργασία με τον γκαλερίστα κ. Παντελή Τσάτση, που είναι και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της διοργάνωσης. Η 1η Art Thessaloniki, που θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου, στις 20:00, θα διαρκέσει έως τις 4 Δεκεμβρίου και θα αναπτυχθεί στα περίπτερα 10 και 9 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Στην Art Thessaloniki συμμετέχουν 25 γκαλερί από 9 χώρες, οι οποίες είναι η Αυστρία, Ελλάδα, Γαλλία, Ιαπωνία, Ισραήλ, Ιταλία, Ρωσία, Σερβία και Τουρκία, θα υπάρχουν 25 σταντ από μουσεία, ινστιτούτα, σχολές και Art Fairs, ενώ τιμώμενοι καλλιτέχνες θα είναι ο γλύπτης Θόδωρος και ο ζωγράφος Νίκος Σαχίνης. Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει και στον Μάριο Πράσινο. Η έκθεση πλαισιώνεται από ένα δυναμικό και πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων, όπου, μεταξύ άλλων, ξεχωρίζουν οι εξής μουσειακές εκθέσεις:

-Collector’s eye Ι, ο εικαστικός Μάριος Πράσινος με έργα, χαρακτικά και πρωτότυπα βιβλία και η εγκατάσταση του Χρήστου Αντωναρόπουλου, συλλογή Κωστόπουλου, επιμελητής Μάνος Στεφανίδης.

-Jewish Museum, επιμέλεια Drorit Gur Arie (Director of Petach Tikva Museum of Art), Tel Aviv.

-outsider art / έκκεντρη τέχνη», επιμέλεια Παύλος Βασιλειάδης, Σάνια Παπά.

-«Άλλοι – Άλλοτε – Τώρα» , επιμέλεια Χάρης Σαββόπουλος, Λουΐζα Αυγήτα.

-Collector’s eye ΙΙ, contemporary art collection, συλλογή Άρις Στοΐδης, επιμέλεια Μαρία Κενανίδου.

Logo art thessaloniki

Στην ιστορική σχέση που διατηρεί διαχρονικά η ΔΕΘ-Helexpo με τον πολιτισμό αναφέρθηκε ο πρόεδρος του εθνικού εκθεσιακού φορέα, κ. Τάσος Τζήκας, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, ενόψει των εγκαινίων της 1ης Art Thessaloniki. «Ήταν εδώ και καιρό στην πρόθεσή μας η διοργάνωση μιας έκθεσης τέχνης και σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να την παρουσιάζουμε» σημείωσε ο κ. Τζήκας, που επισήμανε τη δικτύωση που μπορεί να επιτευχθεί μέσω της νέας αυτής έκθεσης ανάμεσα στις ξένες γκαλερί και τους Έλληνες καλλιτέχνες.

«Ξεκινάει ένα τρένο με 25 γκαλερί και την επόμενη χρονιά θα χρειαστούμε κι άλλα βαγόνια» τόνισε από την πλευρά του αναφερόμενος στην Art Thessaloniki ο καλλιτεχνικός της διευθυντής, κ. Παντελής Τσάτσης. Όπως σημείωσε, η διοργάνωση της έκθεσης αυτής ήταν ένα όραμα, που ξεκίνησε από την πεποίθηση ότι ο πολιτισμός είναι μοχλός εκκίνησης της οικονομίας. Τόνισε μάλιστα πως οι foires δεν γίνονται παντού, αλλά μόνο εκεί όπου οι γκαλερίστες θεωρούν πως αξίζει τον κόπο. «Δεν είναι δυνατό να λέμε ότι η Θεσσαλονίκη είναι προορισμός, χωρίς να έχει τέχνη» ανέφερε και επισήμανε τον διεθνή χαρακτήρα της έκθεσης, με έμφαση προς ανατολάς, αλλά και τη στενή της σχέση και με τις ελληνικές γκαλερί, όχι μόνο της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, αλλά και της περιφέρειας.

Σε μία από τις πιο διεθνοποιημένες εκθέσεις της ΔΕΘ-Helexpo θα εξελιχθεί, με ένα σχεδιασμό μέχρι το 2020, η Art Thessaloniki, όπως ανέφερε με τη σειρά του ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της εταιρείας, κ. Αλέξης Τσαξιρλής. «Είναι μια έκθεση που σκεφτόμασταν χρόνια και καταφέραμε τελικά να την εντάξουμε στο εκθεσιακό μας καλεντάρι» τόνισε. Ανέφερε μάλιστα πως με την Art Thessaloniki κλείνει ένας μεγάλος κύκλος εκθέσεων του 2016, που είχαν σημαντικά αποτελέσματα, παρά τη δύσκολη περίοδο.

Η 1η Art-Thessaloniki International Contemporary Art Fair τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Πολιτισμού και Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), ενώ πραγματοποιείται με την υποστήριξη και συνεργασία του δήμου Θεσσαλονίκης και πολυάριθμων φορέων της πόλης, που ενώνουν τις προσπάθειές τους για την ανάδειξη της έκθεσης σε ετήσιο θεσμό.

Το ωράριο λειτουργίας είναι: Πέμπτη: 17:00-22:00, Παρασκευή: 14:00-21:00, Σάββατο-Κυριακή: 11:00-21:00.

Το εισιτήριο εισόδου στην έκθεση κοστίζει 5 ευρώ.

Για το πλήρες περιεχόμενο της Art Thessaloniki κάντε κλικ εδώ  

Το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων της έκθεσης μπορείτε να το δείτε εδώ 

 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗ ΜΟΥΖΑΛΑ ΣΤΗΝ ΕΦ. «ΒΗΜΑ» Γιάννης Μουζάλας: «Κέντρα κράτησης θα γίνουν και στα πέντε νησιά»
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Δευτέρα, 28 Νοέμβριος 2016 09:55

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗ ΜΟΥΖΑΛΑ ΣΤΗΝ ΕΦ. «ΒΗΜΑ»

Γιάννης Μουζάλας: «Κέντρα κράτησης θα γίνουν και στα πέντε νησιά»

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής εξηγεί γιατί πρέπει να λειτουργήσουν – Ανεβαίνει το θερμόμετρο της έντασης στα νησιά – Μιλάει στο «Βήμα» ο δήμαρχος Χίου.

MOUZALAS

Αποφασισμένος να προχωρήσει με τη δημιουργία κέντρων κράτησης μεταναστών στα νησιά, όπως και με την επέκταση των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης στο Ανατολικό Αιγαίο είναι ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, την ώρα που η κατάσταση σε Χίο, Σάμο, Λέσβο είναι έκρυθμη και η ασφάλεια κρέμεται από μία κλωστή.


«Κέντρα κράτησης θα γίνουν και στα πέντε νησιά 
(σ.σ.: Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως, Λέρος), για δύο λόγους» δήλωσε ο κ. Μουζάλας στο «Βήμα». «Ειδικά τώρα που έρχονται στην Ελλάδα πολλοί παράτυποι που δεν είναι οικογένειες, υπάρχει κίνδυνος να αυξηθεί η εγκληματικότητα και χρειάζεται ένας φόβος περιορισμού. Για παράδειγμα, στη Χίο δύο μετανάστες έβγαλαν μαχαίρια και απειλούσαν ταξιτζήδες. Αν τους πάμε στον εισαγγελέα, θα ορίσει δικάσιμο και θα τους αφήσει ελεύθερους. Με βάση τον μεταναστευτικό νόμο, έχουμε το δικαίωμα να τους κλείσουμε σε προαναχωρησιακό κέντρο (σ.σ.: κράτησης)».


Ο δεύτερος και πολύ ουσιαστικός λόγος είναι ότι με τα κλειστά κέντρα θα προχωρήσει πιο γρήγορα η διαδικασία ασύλου στα νησιά. Οσοι φθάνουν στο Ανατολικό Αιγαίο από την Αλγερία, το Μαρόκο, το Πακιστάν, το Μπανγκλαντές κ.λπ. καταθέτουν αίτηση για άσυλο η οποία απορρίπτεται σε πρώτο βαθμό. 
«Ολοι προσφεύγουν για να εξεταστεί η αίτησή τους δευτεροβάθμια και στη συνέχεια πολλοί εξαφανίζονται. Οταν έρχεται η ώρα για την επανεξέταση, δεν βρίσκονται. Υπάρχουν κυκλώματα που τους περνούν με βάρκες σε άλλα νησιά και μετά στην ηπειρωτική Ελλάδα. Οι περισσότεροι τελικά χάνονται. Αν όμως μπουν σε κλειστά κέντρα μέχρι να ολοκληρωθεί η εξέταση της αίτησής τους, δεν θα μπορούν να εξαφανιστούν».

 

«Στο κόκκινο» η κατάσταση στα νησιά

Τα νησιά βράζουν. Οταν δεν ξεσπά βία στα κέντρα υποδοχής, ξεσπούν πυρκαγιές, όπως προχθές στη Μόρια της Λέσβου όπου σκοτώθηκαν μια 60χρονη κουρδικής καταγωγής από το Ιράκ και ο 6χρονος εγγονός της όταν εξερράγη το γκαζάκι που χρησιμοποιούσε για να μαγειρεύει στη σκηνή τους.

 

«Ανησυχούμε ότι την ερχόμενη εβδομάδα που προβλέπεται να χαλάσει ο καιρός μπορεί να υπάρχουν πάλι εντάσεις» λέει στο «Βήμα» η Ρόουζ ντε Γκονγκ, επικεφαλής του γραφείου της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Σάμο. Στις αρχές Νοεμβρίου, όταν οι βροχοπτώσεις πλημμύρισαν τις σκηνές όπου διαμένουν οι πρόσφυγες, η ένταση ήταν διάχυτη στο κέντρο καταγραφής και ταυτοποίησης στο Βαθύ για μία εβδομάδα. Στη Χίο, από τα μέσα Νοεμβρίου ξεσπούν συγκρούσεις ανάμεσα σε «αγανακτισμένους» ντόπιους και στους πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν στον χώρο φιλοξενίας στη Σούδα. «Τα αποτελέσματα των επεισοδίων είναι εμφανή: οικογένειες τρομοκρατήθηκαν και στρώνουν να κοιμηθούν, χωρίς σκηνές, στην κοντινή ιχθυόσκαλα. Μερικές μετακινήθηκαν πίσω στη Σούδα, άλλες συνεχίζουν να φοβούνται και τα βράδια πηγαίνουν να κοιμηθούν στην ιχθυόσκαλα - γιατί τα επεισόδια ξεσπούν συνήθως νύχτα» λέει στο «Βήμα» η Μαρία Λαβίδα, συντονίστρια των Γιατρών του Κόσμου στη Χίο.


Τα νεύρα των μεταναστών είναι τεντωμένα λόγω των συνθηκών διαβίωσης και του υπερπληθυσμού των δομών. Στη Λέσβο φιλοξενούνται 5.900 άτομα σε χώρους χωρητικότητας 3.500, ενώ στη Σάμο 2.200 σε χωρητικότητας 850.


«Θα δοθούν χώροι του Δημοσίου»

Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής προωθεί την επέκταση των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά για να επιτευχθεί η αποσυμφόρηση. Στη Χίο, η μετακίνηση των 800-850 ατόμων από τη Σούδα (η οποία στην πραγματικότητα είναι η τάφρος του κάστρου της πόλης) στον χώρο του ΧΑΔΑ, που ανήκει στον Δήμο Χίου, αποδείχθηκε τόσο προβληματική που το σχέδιο εγκαταλείφθηκε.

 

«Εδώ που έφθασαν τα πράγματα, θα βρεθούν χώροι που δεν ανήκουν στον δήμο» λέει στο «Βήμα» ο κ. Μουζάλας, μη αποκλείοντας να χρησιμοποιηθεί χώρος στο νησί που ανήκει στο υπουργείο Αμυνας. «Τη χρηματοδότηση την είχαμε πάρει για το ΧΑΔΑ και τώρα τρέχουμε να την αλλάξουμε» συνεχίζει. Αύριο Δευτέρα αναχωρεί για Γερμανία και Βρυξέλλες για να συζητήσει και αυτό το θέμα, αλλά «και να καθυστερήσει η χρηματοδότηση από την ΕΕ, θα πληρώσουμε προς το παρόν με κρατικά χρήματα».

Μανώλης Βουρνούς
«Η ανοχή της χιώτικης κοινωνίας εξαντλήθηκε»
Η Χίος ήταν «συνεργάσιμο» νησί. Τι άλλαξε; 
«Η αδυναμία της κυβέρνησης να επιτελέσει τον συντονιστικό της ρόλο και να υποστηρίξει τις τοπικές αρχές εξάντλησε την καλή διάθεση της τοπικής κοινωνίας» λέει στο «Βήμα» ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς«Τον Μάιο το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να διαθέσει τον ΧΑΔΑ για να γίνει χώρος φιλοξενίας μεταναστών και να κλείσει η Σούδα. Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, πριν από έναν μήνα, αποφασίστηκε ότι δεν συζητάμε για καμία νέα δομή. Αυτή η αλλαγή υποδηλώνει την έλλειψη εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση».


Ο κ. Βουρνούς φέρνει το παράδειγμα του «επίσημου» κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης στη ΒΙΑΛ όπου καμία υπόδειξη του δήμου δεν εισακούστηκε από την κυβέρνηση - για τα λύματα, τη διαχείριση του νερού που σπαταλιέται, το ότι δεν μπήκαν λεωφορεία για τη μεταφορά των προσφύγων στην πόλη με αποτέλεσμα να περνάνε από χωράφια και θερμοκήπια και να προκαλούν καταστροφές, για τη μονάδα αφαλάτωσης που κόστισε 150.000 ευρώ και σε δύο μήνες χάλασε... 
«Η ανοχή της χιώτικης κοινωνίας εξαντλήθηκε. Στα χωριά γύρω από τη ΒΙΑΛ όμως δεν κατηγορούν τον Μουζάλα αλλά τον δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους».


«Δεν υπάρχει πλέον ΧΑΔΑ. Αν η κυβέρνηση θέλει το κέντρο φιλοξενίας, ας το κάνει μόνη της σε δικό της χώρο. Γιατί το υπουργείο Αμυνας δεν προσέφερε ένα από τα στρατόπεδα του νησιού; Ο 
Πάνος Καμμένοςπηγαίνει μόνο εκεί που υπάρχουν τα φράγκα: στις κατασκευές και στη σίτιση - με μια εταιρεία κέτερινγκ που έχει έδρα στην Αθήνα και στέλνει στους μετανάστες φαγητό που δεν τρώγεται».


«Το Βήμα» ρώτησε τον κ. Μουζάλα: 
«Πάνω σε έναν δικαιολογημένο φόβο χτίστηκε μια ολόκληρη ιστορία χωρίς πρόταση παρά μόνο "Να φύγουν οι πρόσφυγες και δεν μας νοιάζει αν καταρρεύσει η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας"» απάντησε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δρα και μια μερίδα Χιωτών που πλούτισε από την περυσινή ροή προσφύγων. «Πέρα από τα ακροδεξιά στοιχεία και τους τοπικούς παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας, υπάρχουν κάποιοι που έχουν οικονομικά συμφέροντα να πέσει η συμφωνία».


Ο κ. Βουρνούς έχει ζητήσει γνωμοδότηση από τον Δικηγορικό Σύλλογο Χίου για το αν όντως ισχύει η υποχρεωτική παραμονή των προσφύγων και μεταναστών στα νησιά βάσει της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας. Ο κ. Μουζάλας παραδέχεται πως 
«είναι αλήθεια ότι το κείμενο της συμφωνίας δεν αναφέρεται σε αυτό, όμως ο τρόπος με τον οποίο ΕΕ και Τουρκία συμφώνησαν να εφαρμοστεί η συμφωνία προϋποθέτει την παραμονή τους στα νησιά. Αν τους μεταφέρουμε μαζικά, κινδυνεύουμε να θεωρηθεί ότι καταπατάμε τη συμφωνία. Εχω κάνει 11 ταξίδια στην ΕΕ και δύο στην Τουρκία για την άρση του περιορισμού αυτού και έλαβα μόνο αρνητικές απαντήσεις».

Κέντρο υποδοχής ΒΙΑΛ
Χωρίς πιστοποιητικό πυρασφάλειας

Ενδιαφέρον έχει η καταγγελία που κάνει στο «Βήμα» ο κ. Βουρνούς ότι, παρά τα γκαζάκια που χρησιμοποιούν κατά κόρον οι πρόσφυγες σε όλες τις δομές, κυρίως για μαγείρεμα αλλά και για θέρμανση, και παρά τα περιστατικά πυρκαγιάς που έχουν σημειωθεί τελευταίως, το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη ΒΙΑΛ της Χίου δεν έχει πιστοποιητικό πυρασφάλειας! 
«Η κυβέρνηση ζήτησε από τον δήμο να προσλάβει προσωπικό για τη ΒΙΑΛ, μέσω προγράμματος για την απασχόληση ανέργων, και όταν τα 93 άτομα που προσλάβαμε πήγαν εκεί, διατύπωσαν επιφυλάξεις για την ασφάλεια και την υγιεινή. Στείλαμε έγγραφο στον διοικητή της ΒΙΑΛ και εκείνος απάντησε ότι ο δήμος είναι υπεύθυνος για να τηρεί την ασφάλεια και την υγιεινή. Στείλαμε τεχνικό να ελέγξει και εκτός από ελλείψεις, όπως ότι δεν υπήρχαν γάντια, διαπίστωσε και ότι ο χώρος δεν διέθετε πιστοποιητικό πυρασφάλειας. Εκτοτε έχουν περάσει δύο μήνες και η έλλειψη αυτή δεν έχει καλυφθεί».

 

«Τελικά πολλά από τα 93 αυτά άτομα που πηγαίνουν στη ΒΙΑΛ δεν έχουν αντικείμενο εργασίας. Ζητήσαμε να στείλουν μερικούς από αυτούς στο νοσοκομείο της Χίου για να καλυφθούν ανάγκες εκεί, ούτε αυτό το έκαναν. Ζητήσαμε να βγει το προσωπικό αυτό να καθαρίσει την περιοχή γύρω από τη ΒΙΑΛ - τα χωράφια όπου έχουν πετάξει σκουπίδια, μπουκάλια κ.ά. οι μετανάστες - και η απάντηση ήταν πάλι "όχι"»

 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΜΩΡΑΛΗ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΡΑ
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Σάββατο, 26 Νοέμβριος 2016 17:17

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΜΩΡΑΛΗ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΡΑ

 moralis1

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, παραχώρησε συνέντευξη στο πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΑ και στον δημοσιογράφο κ. Νότη Ανανιάδη, σχετικά με τις αντιδράσεις για τη δημιουργία δομής φιλοξενίας ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων από την  ΜΚΟ Praksis, σε κτίριο στον Πειραιά.

 

Ο κ. Μώραλης δήλωσε σχετικά:

«Πριν από τρεις ημέρες έγινε ένα φόρουμ που διοργάνωσε η Unesco με το Ίδρυμα Μαριάννα Βαρδινογιάννη, με συζήτηση για το πώς θα ενταχθούν οι πρόσφυγες στη χώρα. Εκεί το ζήτημα το οποίο συζητήσαμε είναι ο φόβος, ο οποίος υπάρχει ή καλλιεργείται από ορισμένους στις τοπικές κοινωνίες. Είναι απαράδεκτο να θεωρεί μια γειτονιά, μια δημοτική κοινότητα, ότι δεν μπορεί να γίνει στην περιοχή της μια δομή που θα στεγάσει και θα φιλοξενήσει 20 ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά, με δικαιολογία ότι μπορεί να γίνει το οτιδήποτε. Φυσικά περιστατικά όπως αυτά της Χίου, όπως και το θλιβερό περιστατικό στη Μόρια δεν ευνοούν, διότι βρίσκουν έδαφος οι επιτήδειοι, κάποιοι ακραίοι ιδεολογικά, να φοβίσουν τους δημότες ότι τέτοια πράγματα θα γίνουν και σε αυτές τις δομές. Νομίζω είναι αστείο να το συζητάμε.

Θεωρώ ότι ο Πειραιάς πρέπει να γίνε μια αγκαλιά για όλο τον κόσμο. Ο Πειραιάς ξέρει από προσφυγιά, η χώρα ξέρει από προσφυγιά. Φιλοξενήσαμε χιλιάδες πρόσφυγες στο λιμάνι, παρά το ότι δεν συμφωνούσα και εγώ με την παραμονή τους εκεί και πήραμε συγχαρητήρια. Τους σιτίσαμε και τους προσφέραμε διάφορες υπηρεσίες, όλη η πόλη μαζί και όχι η Δημοτική Αρχή, η οποία απλώς συντόνισε. Δεν μπορεί λοιπόν τώρα να αρνηθούμε ή να υπάρχουν ενάντιες φωνές. Εγώ ντρέπομαι που υπάρχουν φωνές άρνησης για στέγαση 20 ανήλικων παιδιών. Από την άλλη πλευρά, επειδή η υπόθεση με τις ΜΚΟ, για το πώς λειτουργούν στη χώρα, θέλει λίγο ψάξιμο, θα πω ότι έχουν δίκιο οι κάτοικοι, όσοι λένε ότι βεβαίως να γίνει, αλλά να τηρηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες και να υπάρχει και ο απαραίτητος έλεγχος είτε από το κράτος είτε από τον Δήμο στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, ώστε να μην δούμε πράγματι, άλλα από αυτά που περιμένουμε με συνέπειες για την τοπική κοινωνία.

Είναι δύσκολη η ισορροπία το να διαφυλάξεις τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων και από την άλλη να διαφυλάξεις και την ομαλή λειτουργία μια πόλης. Βλέπετε τι γίνεται στα νησιά. Βέβαια εκεί η αναλογία κατοίκων και προσφύγων είναι πολύ διαφορετική. Εμείς είμαστε μια πόλη 200.000 κατοίκων. Δεν μπορεί να γίνεται συζήτηση για 20 ή 300 ανθρώπους. Πρέπει επίσης να πω ότι ήδη Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις έχουν μισθώσει διαμερίσματα στον Πειραιά και δεν είναι λίγα, είναι εκατοντάδες, τα οποία έχουν στεγάσει και καλώς, οικογένειες προσφύγων. Ξέρετε πολύ καλά ότι όσο και αν συζητάμε εμείς για μετεγκατάσταση, κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους θα παραμείνουν στη χώρας μας. Αυτό είναι δεδομένο. Πρέπει λοιπόν να βρούμε έναν τρόπο να τους εντάξουμε. Να στεγαστούν, να σιτίζονται, να έχουν περίθαλψη, να έχουν εκπαίδευση να έχουν δουλειές. Δεν είναι εύκολο, αλλά αυτό είναι το στοίχημα νομίζω της τοπικής αυτοδιοίκησης. Εγώ ντρέπομαι να βλέπω Δημάρχους οι οποίοι έχουν τραβήξει τα πάνδεινα ενάμιση χρόνο τώρα, στη Χίο, στη Σάμο και στη Λέσβο και να γίνεται κουβέντα σε μια πόλη σαν τον Πειραιά, για δομές φιλοξενίας μερικών δεκάδων ανθρώπων. Αυτό με στενοχωρεί. Από την άλλη θα στηρίξω και τη νομιμότητα της διαδικασίας, αλλά και το να γίνουν τέτοιες δομές».  

 
Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη της Περιφερειάρχη Ρένας Δούρου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ Μεταρρυθμίσεις και έργο για καλύτερη καθημερινότητα των πολιτών
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Κυριακή, 20 Νοέμβριος 2016 19:03

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη της Περιφερειάρχη Ρένας Δούρου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μεταρρυθμίσεις και έργο για καλύτερη καθημερινότητα των πολιτών

doyroy

«Εγκλήματα» που αναδεικνύουν τις διαχρονικές ευθύνες του μεταπολιτευτικού πολιτικού συστήματος, χαρακτήρισε την Ψυτάλλεια και τη Φυλή, σε συνέντευξή της προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, προσθέτοντας ότι πλέον σήμερα με το νέο Περιφερειακό Σχέδιο δρομολογείται το «οριστικό κλείσιμο του αίσχους της χωματερής της Φυλής».

 

Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή της, η Περιφερειάρχης δίνει έμφαση στις μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

 

Εντάσσοντας την επίσκεψη Ομπάμα στο πλαίσιο της «ενεργητικής και εξωστρεφούς» εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης και σε σειρά επίσημων επισκέψεων και ταξιδιών, η Περιφερειάρχης επισημαίνει ότι αυτή η πολιτική πρέπει να συμβάλλει στην αλλαγή προς το καλύτερο της καθημερινότητας των πολιτών, «για να μην φθάσουμε να λέμε το γνωστό ότι ‘έξω πάμε καλά’».

 

Η Περιφερειάρχης αναφέρεται σε «νέα παγκοσμιοποίηση» όπου «κυριαρχεί η άνοδος της εσωστρέφειας και της ξενοφοβίας που ‘πατάνε’ πάνω σε γενικευμένες κοινωνικές αγωνίες, απόρροια των πολιτικών της λιτότητας». Η ίδια υπογραμμίζει την ανάγκη να αντιληφθεί «η εγχώρια και ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή τη σημασία των διακυβευμάτων και να διατυπώσουν τις πολιτικές απαντήσεις» που «μπορούν να ακυρώσουν καταρχάς τα φαινόμενα εθνικισμού και λαϊκισμού. Να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για τη μείωση των ανισοτήτων».

 

Απαιτούνται άμεσα οι άνευ δημοσιονομικού κόστους μεταρρυθμίσεις

 

Σχολιάζοντας τον πρόσφατο ανασχηματισμό, υπογραμμίζει ότι το ζητούμενο ήταν ένα «σχήμα παραγωγής αποτελεσματικού έργου» από υπουργεία άσχετα με τις διαπραγματεύσεις που «όφειλαν να είχαν ήδη προχωρήσει δραστικά στις απαιτούμενες, άνευ δημοσιονομικού κόστους, μεταρρυθμίσεις», οι οποίες «βελτιώνουν τη λειτουργία του Δημοσίου και συνδέονται και με την αποτελεσματική λειτουργία των δήμων και των περιφερειών».

Ειδικότερα, σε ότι αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η Περιφερειάρχης παρατηρεί ότι προκειμένου να συμβάλλει στο «να μπει ο τόπος σε μια νέα τροχιά, στο πλαίσιο ενός νέου υποδείγματος αποκεντρωμένης, βιώσιμης ανάπτυξης», πρέπει να προωθηθούν «ριζικές αλλαγές του νομοθετικού πλαισίου, για παράδειγμα με τη συνταγματική καθιέρωση του μητροπολιτικού χαρακτήρα Περιφερειών».

 

Σταθερές θητείες για πολιτειακή και πολιτική κανονικότητα

 

Παράλληλα, ενόψει των εργασιών της Επιτροπής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση της οποίας είναι μέλος, η Περιφερειάρχης τονίζει ότι θα προτάξει την ανάγκη για «σταθερές θητείες» για «να μπει ο τόπος σε μια πολιτειακή και πολιτική κανονικότητα». Αναφερόμενη στο «σχεδόν εμμονικό και εντέλει ανεύθυνο αίτημα» της ΝΔ για πρόωρες εκλογές, παρατηρεί ότι έτσι «δεν βάλλει κατά της κυβέρνησης αλλά κατά της αξιοπιστίας της πολιτικής».

 

Η συζήτηση για τον χωρισμό εκκλησίας – κράτους να γίνει με καταλαγή, χωρίς ακρότητες και ιδεοληψίες

 

Σχολιάζοντας το θέμα χωρισμού εκκλησίας – κράτους, η Ρ. Δούρου τονίζει ότι αυτό «δεν πρέπει να αποτελεί διχαστική ρομφαία γιατί δεν έχει στόχο να ξεριζώσει κανέναν από τις παραδόσεις του ή να θέσει το έθνος σε κίνδυνο». Παρατηρεί ότι η «σχετική συζήτηση οφείλει να γίνει με καταλαγή, χωρίς ακρότητες και ιδεοληψίες που μας πηγαίνουν πολλά χρόνια πίσω», ενώ επισημαίνει ότι η ΝΔ «παρέπεμψε στις ελληνικές καλένδες τα της συνταγματικής κατοχύρωσης του χωρισμού Εκκλησίας – Κράτους».

 

Με την Ψυτάλλεια δώσαμε και κερδίσαμε τη μάχη του αυτονόητου

 

Αναφερόμενη ειδικότερα στην Ψυτάλλεια και τη Φυλή, «τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, από τη μια των τοπικών μικροσυμφερόντων και από την άλλη της περιβαλλοντικής αδιαφορίας», η Περιφερειάρχης παρατηρεί ότι «με την Ψυτάλλεια δώσαμε και κερδίσαμε τη μάχη του αυτονόητου». «Τη μάχη του αποχετευτικού συστήματος και των βιολογικών καθαρισμών στην Ανατολική Αττική για παράδειγμα, με τη συνεργασία των αρμόδιων υπουργείων και δημοσίων φορέων, απέναντι σε δημάρχους, σε τοπικές κοινωνίες και σε εκείνες τις «τοξικές» συνέργειες μεταξύ α’ και β’ βαθμού Αυτοδιοίκησης που χρονολογούνται εδώ και δεκαετίες».

 

Το νέο Σχέδιο αποτελεί την αρχή του τέλους της ντροπής της Φυλής

 

Αναφορικά με τη Φυλή, η Περιφερειάρχης τονίζει: «Το υπό αναθεώρηση Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων εναρμονίζει την Αττική με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και τη βασική νομοθεσία της ΕΕ: δεν είναι δυνατόν, εν έτει 2016, να θάβονται περίπου δύο εκατομμύρια τόνοι σκουπιδιών στη μεγαλύτερη χωματερή της Ευρώπης!». «Το νέο Σχέδιο αποτελεί την αρχή του τέλους της ντροπής της Φυλής και του επικίνδυνου αναχρονισμού που εκφράζει. Ας μη το παραγνωρίζει κανείς αυτό».

 


Σελίδα 6 από 119

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση