ATTICANEWS.GR

Member Area
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Γ. Καμίνης στον «Αθήνα 984»: «Εγκληματική ενδεχόμενη μείωση των προστίμων για την κοινωνική στάθμευση»
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Παρασκευή, 27 Ιανουάριος 2017 19:14
Kaminisradio

Στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του δήμου Αθηναίων, τη δραματική κατάσταση στο Γηροκομείο Αθηνών, καθώς και για την απόλυτη αντίθεσή του στα σενάρια μείωσης των προστίμων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης στην τακτική μηνιαία εκπομπή του, «Ραντεβού με τον Δήμαρχο»* στον δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 984».

Σχετικά με τις απεργιακές κινητοποιήσεις, ο κ. Καμίνης είπε ότι είναι μία απεργία που δεν ωφελεί, ούτε την πόλη, ούτε τους ίδιους τους εργαζόμενους. «Οι κινητοποιήσεις δε μπορεί να είναι δυσανάλογες των προβλημάτων και της συνολικής στάσης που η δημοτική αρχή έχει τηρήσει στα ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους και τις συνθήκες που εργάζονται» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων και επισήμανε: «επειδή γίνεται πολύ κουβέντα για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της καθαριότητας, αυτό μπορεί να γίνει μόνο όταν είναι αποτελεσματική και υπηρετεί τους δημότες».

Για το Γηροκομείο Αθηνών ο κ. Καμίνης είπε ότι είναι ένα ιδιωτικό Ίδρυμα, βουτηγμένο χρόνια στην κακοδιαχείριση με το δήμο που είναι υπεύθυνος από το νόμο για την εποπτεία όλων των ιδρυμάτων που βρίσκονται στην πόλη, να έχει παρέμβει από την πρώτη στιγμή. Ο κ. Καμίνης τόνισε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο κήρυξε έκπτωτη τη διοίκηση του Γηροκομείου  που βαρύνεται με σοβαρότατες ποινικές κατηγορίες και εδώ και δυόμιση μήνες διόρισε την προσωρινή διοίκηση. Παράλληλα, ο δήμαρχος Αθηναίων σημείωσε ότι από την περασμένη Δευτέρα ο δήμος ανέλαβε την σίτιση των ηλικιωμένων, η θέρμανση αποκαταστάθηκε και το Γηροκομείο άρχισε να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους εργαζόμενους.

Σε ό, τι αφορά τα σενάρια, για μείωση στο μισό, των προστίμων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι κάτι τέτοιο θα ενθαρρύνει την αντικοινωνική στάθμευση σε ράμπες αναπήρων, πεζόδρομους και πλατείες και ως εκ τούτου θα είναι εγκληματικό. Ο κ. Καμίνης πρόσθεσε ότι ο δήμος Αθηναίων δεν αντιλαμβάνεται τα πρόστιμα ως ευκαιρία για να γεμίσει τα ταμεία του αλλά ως ένα απαραίτητο εργαλείο για τη λειτουργία της πόλης, υπογραμμίζοντας ότι ο δήμος θα επεκτείνει το μέτρο με τις δαγκάνες και στις γειτονιές.

Για την έκθεση που είναι αφιερωμένη στη δεκαετία του ‘80 και πραγματοποιείται στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων, καλεσμένοι του δημάρχου Αθηναίων στο στούντιο ήταν οι πανεπιστημιακοί Παναγής Παναγιωτόπουλος και Βασίλης Βαμβακάς.

*Η εκπομπή «Ραντεβού με τον Δήμαρχο» μεταδίδεται την τελευταία Παρασκευή κάθε μήνα, από τις 11πμ έως τις 12μμ. από τον «Αθήνα 984».

 
Η συνέντευξη Τύπου για τον απολογισμό του έργου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Πέμπτη, 26 Ιανουάριος 2017 18:22

Η συνέντευξη Τύπου για τον απολογισμό του έργου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

resized 001

Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας κ. Ισίδωρος Κούβελος έκανε σήμερα τον απολογισμό των σπουδαίων δράσεων που ανέπτυξε η ΔΟΑ την περίοδο 2009–2016 και ανέλυσε τις απαραίτητες κινήσεις που έχουν γίνει και θα γίνουν, για ένα καλύτερο μέλλον για την Ακαδημία.

resized 002

Στην παρουσίαση που έγινε στο Αμφιθέατρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, το «παρών» έδωσαν τα μέλη της Εφορείας της ΔΟΑ Λάμπης Νικολάου (Επίτιμο μέλος ΔΟΕ), Ντόρα Πάλλη, Ευθύμης Κοτζάς (Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας) και Χριστίνα Κουλούρη, τα μέλη της Ολομέλειας της ΕΟΕ Φάνη Πετραλιά, Μανώλης Κολυμπάδης, Στέλιος Αγγελούδης, Πέτρος Συναδινός, Γιώργος Λενός, Θανάσης Κανελλόπουλος, η Πρωθιέρεια Κατερίνα Λέχου, η Χορογράφος Αρτεμις Ιγνατίου, η Πρόεδρος και η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών Βούλα Κοζομπόλη και Εύη Μωραϊτίδου, ο Αντιπρόεδρος του ΠΣΑΤ Θοδωρής Νταβέλος και πολλοί εκπρόσωποι αθλητικών ομοσπονδιών. Την παρουσίαση συντόνιζε ο Διευθυντής της ΔΟΑ Διονύσης Γάγγας.

resized 005 1

Όπως τόνισε ο κ. Κούβελος, στην αρχή δειλά και στη συνέχεια με γοργά βήματα ξεκίνησε επί της προεδρίας του, η πορεία αναβάθμισης του εκπαιδευτικού ρόλου της ΔΟΑ στο σύγχρονο Ολυμπιακό Κίνημα: «Για να πετύχουμε τον στόχο αυτόν η ΔΟΑ έπρεπε να κάνει τέσσερα αποφασιστικά βήματα:

 

Να ανοίξει τις πύλες προς όλους τους εκπαιδευτικούς φορείς διεθνώς, προσφέροντας τις εγκαταστάσεις της σε προσιτή τιμή και προσκαλώντας τους να συμβάλουν, μέσα από συγκεκριμένες δράσεις και σεμινάρια, στην ανάγκη εξάπλωσης της Ολυμπιακής Παιδείας και των Αξιών του Ολυμπισμού.

Να επικοινωνήσει με καλύτερο τρόπο τον ρόλο που έχει κληθεί να παίξει στο Ολυμπιακό Κίνημα, επικαιροποιώντας την θεματολογία των Συνεδρίων και των Συνόδων και βοηθώντας με τον τρόπο αυτόν την ίδια την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή στις προκλήσεις που φυσιολογικά καλείται να αντιμετωπίσει καθημερινά.

Να χρησιμοποιήσει κάθε μορφή νέας τεχνολογίας προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών και να πλησιάσει τους νέους μέσα από διαδικασίες φίλες προς αυτούς.

Να αναζητήσει σοβαρούς οικονομικούς εταίρους, μέσα από χορηγίες ή δωρεές, προκειμένου να στηριχθεί ολόκληρο το οικοδόμημα της ΔΟΑ αλλά και εκείνο των εγκαταστάσεων στην Αρχαία Ολυμπία. »

Στη συνέχεια ο κ. Κούβελος, αφού επισήμανε ότι ζήτησε από τον Υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειά να σταματήσει και το τελευταίο 6,5% του προυπολογισμού της ΔΟΑ που έδινε η Πολιτεία καθώς πλέον η Ακαδημία μπορεί να σταθεί μόνη στα πόδια της, έκανε τον απολογισμό των δράσεων

«Οι εγκαταστάσεις στην Αρχαία Ολυμπία, αποτελούσαν ανέκαθεν το «σπίτι» της ΔΟΑ, την ευθύνη της διοικητικής και οικονομικής συντήρησης του οποίου είχε η ΕΟΕ. Το 2011, και όταν η οικονομική κρίση στην Ελλάδα περιόρισε σε μεγάλο βαθμό την επιχορήγηση της Πολιτείας απέναντι στην ΕΟΕ, η συνέχιση της συντήρησης των εγκαταστάσεων κατέστη προβληματική. Τότε ήταν που η ΔΟΑ, παρά το μεγάλο ρίσκο που ήταν ορατό, ζήτησε από την Ολομέλεια της ΕΟΕ την παραχώρηση της συνολικής διαχείρισης του χώρου, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την απειλούμενη διακοπή της λειτουργίας των εγκαταστάσεων. Σήμερα η ΔΟΑ με απόφαση της Ολομέλειας της ΕΟΕ έχει την πλήρη διαχείριση των εγκαταστάσεων μέχρι το 2020. Το γεγονός ότι η ΔΟΑ είναι ΝΠΙΔ, μας επέτρεψε να ξεφύγουμε εν μέρει από τις αγκυλώσεις του Δημοσίου και να περιορίσουμε άμεσα το κόστος συντήρησης κατά 500.000 ευρώ!!!

Προγραμματίσαμε μια σειρά από νέα σεμινάρια, θερινά σχολεία και διεθνή συνέδρια τα οποία και πραγματοποιήθηκαν από το 2010 μέχρι σήμερα. Πολλές Εθνικές Ολυμπιακές Ακαδημίες επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις της ΔΟΑ στο διάστημα αυτό και μια σειρά Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων οργάνωσαν θερινά σχολεία όπως, τα Πανεπιστήμια του Yale και St. Andreus (2012, 2013, 2014) Georgetown (2012, 2013, 2014, 2015) και ΠΑΝΤΕΙΟ Πανεπιστήμιο (2013, 2014) και το Πανεπιστήμιο Πάτρας (2016). Από το 2012 και κάθε χρόνο, η ΔΟΑ οργανώνει το ετήσιο Συμπόσιο «Sports, Cultures and Societies”, με τη συνεργασία του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Harvard και την συμμετοχή επίλεκτων φοιτητών από ελληνικά Πανεπιστήμια. Επίσης, σε συνεργασία με το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας και τα Η.Ε., στο διάστημα των τελευταίων τριών ετών, οργανώθηκαν δύο εκπαιδευτικά Campus με την συμμετοχή νέων από ευαίσθητες περιοχές του κόσμου (2014, 2016). Τέλος, με την συνεργασία του Υπουργείου Αθλητισμού και Νεότητας του Αζερμπαϊτζάν, οργανώθηκαν το 2013 και 2014, δύο εκπαιδευτικά προγράμματα για νέους της Ευρώπης και για στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Αγώνων του Baku και τρία μεγάλα Διεθνή Συνέδρια με την συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων, το «Scientific Symposium: The need for a constructive dialogue between peoples and cultures and the Olympic idea” ,(2015), “Knots in Hellas 2016” του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και το «Ancient Greece and the Modern World” του Πανεπιστημίου Πάτρας.(2016)

Από την πρώτη κιόλας χρονιά (2009), η ΔΟΑ καθιέρωσε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Ι. Λάτση, το Διεθνές Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών, σε επίπεδο Master’s Degree, «Olympic Studies”. Μέχρι σήμερα, στο πρόγραμμα αυτό έχουν φοιτήσει συνολικά 215 φοιτητές από 78 διαφορετικές χώρες! Είναι το μοναδικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ολυμπιακών Σπουδών που απονέμει ακαδημαϊκό τίτλο σε επίπεδο Master’s στον κόσμο.

Από το 2015, μετά από αίτημα της Εταιρίας «Ιστορικό Αρχείο ΑΘΗΝΑ 2004» και σχετική έγκριση της ΔΟΕ, παραχωρήθηκε αφιλοκερδώς στην ΔΟΑ που πλέον λειτουργεί ως θεματοφύλακας, το Ιστορικό Αρχείο της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Για τον σκοπό αυτό η πιο πάνω Εταιρία ανακαίνισε εκ βάθρων τη παλιά Αίθουσα «Οττο Σίμιτσεκ» και έτσι το μοναδικό αυτό εκπαιδευτικό και ιστορικό υλικό θα είναι στην διάθεση κάθε ερευνητή.

Με την οικονομική συμπαράσταση της ΔΟΕ, οι εγκαταστάσεις στην Αρχαία Ολυμπία απέκτησαν από το 2010 ένα ικανοποιητικό σύστημα Wi-Fi και παράλληλα δημιούργησε το διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με προηγμένη τεχνολογία, “Discovering the Olympic Movement and its Values” που φιλοξενήθηκε σε όλους τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων, με μεγάλη επιτυχία και χιλιάδες επισκέψεις αθλητών και συνοδών!

Παράλληλα, πρόσφατα ανανεώσαμε εκ βάθρων την ιστοσελίδα της ΔΟΑ www.ioa.org.gr, ενώ από το 2012 η ΔΟΑ εκδίδει το 6μηνιαίο Official Journal, με άρθρα διακεκριμένων προσωπικοτήτων του Ολυμπιακού κινήματος και πληροφορίες για τις δράσεις Εθνικών Ολυμπιακών Ακαδημιών σε ολόκληρο τον κόσμο. Την ίδια χρονιά η ΔΟΑ άλλαξε και το λογότυπο της, έπειτα από συνεννόηση με την ΔΟΕ.

Η οκταετία 2009-2016 αναμφίβολα δεν υπήρξε για την ΔΟΑ και η ιδανικότερη από πλευράς οικονομικής σταθερότητας, όπως δηλαδή γινόταν στις προηγούμενες δεκαετίες, στην διάρκεια των οποίων, η εκάστοτε κυβέρνηση, είτε απευθείας, είτε μέσω της ΕΟΕ, κάλυπτε τις ανάγκες της σχετικά μικρής της δράσης. Έτσι αποφασίστηκε η προσφυγή σε άλλες μορφές χρηματοδότησης της λειτουργίας της. Πρώτα ζητήθηκε η συνδρομή της ΔΟΕ κατά την συνάντηση που πραγματοποίησα με τον τότε Πρόεδρο Jacques Rogge στην Λωζάνη. Η αύξηση της οικονομικής ενίσχυσης από πλευράς ΔΟΕ έγινε σε δύο φάσεις για να φθάσει σήμερα να καλύπτει το 50% του προϋπολογισμού της ΔΟΑ. Η στήριξη του έργου της ΔΟΑ από την σημερινό Πρόεδρο της ΔΟΕ Dr. Thomas Bach είναι δεδομένη και αποδεικνύεται μέρα με την μέρα.

Μετά το Ίδρυμα Ιωάννης Λάτσης που ανέλαβε το κόστος λειτουργίας των πρώτων 4 ετών του προγράμματος Master’s, η ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΕ συνέχισε τα τελευταία 3 χρόνια να συντηρήσει το μεγάλο αυτό εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Η πρώτη σοβαρή χορηγία προς την ΔΟΑ ήρθε από τον ΟΠΑΠ το 2011 για τρία χρόνια και για την χορηγία αυτήν θα πρέπει να ευχαριστήσουμε θερμά τον κ. Γιάννη Σπανουδάκη, ένα αληθινό φίλο της ΔΟΑ, ο οποίος λίγο αργότερα, το 2015, μέσα από την εταιρία ΣΤΟΙΧΗΜΑΝ Α.Ε. ανέλαβε την χρηματοδότηση του ετήσιου Διεθνούς Συμποσίου “Sports, Cultures and Societies” για τα επόμενα 4 χρόνια.

Η Πρώτη Κυρία του Αζερμπαϊτζάν Mehriban Aliyeva ενόψει οργάνωσης το 2015 των 1ων Ευρωπαϊκών Αγώνων από την χώρα της θέλησε να ενισχύσει την Ακαδημία με ένα σημαντικότατο ποσό, που στήριξε την ΔΟΑ για την διετία 2013 & 2014, δίνοντας παράλληλα και την ευκαιρία και για μια ουσιαστική ανακαίνιση μέρους των εγκαταστάσεων.

Η πραγματικά μεγάλη όμως χορηγία προς την ΔΟΑ, πραγματοποιήθηκε τους τελευταίους μήνες, μετά από αλλεπάλληλα ταξίδια στην Κίνα και την προσωπική φιλία που ανέπτυξα με έναν εξαίρετο λάτρη του αθλητισμού και την Ολυμπιακής Παιδείας. Όλα ξεκίνησαν όταν το μέλος της Ε.Ε. της ΔΟΕ, φίλος μου Ser Miang NG, με κάλεσε στην Σιγκαπούρη για να με γνωρίσει με έναν ιδιαίτερα εύπορο επιχειρηματία, τον Gordon Tang, ο οποίος ενδιαφέρθηκε να στηρίξει την Ακαδημία και το έργο καθώς και την βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων της με το σημαντικό ποσό των 3.3 εκ ευρώ για τα επόμενα 5 χρόνια, !!!

Παράλληλα όμως, ο Gordon Tang , αποφάσισε να χρηματοδοτήσει εξ’ ολοκλήρου ένα παγκόσμια πρωτοποριακό πρόγραμμα On Line Olympic Education! Για τον λόγο αυτόν αποφάσισε να ιδρύσει για λογαριασμό της ΔΟΑ, Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στην Κίνα, καλύπτοντας όλα τα έξοδα στο ύψος των 10 εκ δολαρίων, τα όποια κέρδη του οποίου, θα κατευθυνθούν στην Ακαδημία μας τα επόμενα χρόνια! Η ΔΟΑ, σε συνεργασία με μεγάλο Πανεπιστήμιο της Κίνας, θα προωθήσει μέσα από το ίδρυμα αυτό, On Line προγράμματα μεταπτυχιακών Ολυμπιακών σπουδών κατά το πρότυπο του δικού μας προγράμματος Master’s, με προφανή οφέλη για την Ακαδημία. Παράλληλα, τις μέρες αυτές, διαπραγματευόμαστε με την μεγάλη εταιρία ALISPORT, θυγατρική της ALIBABA, για χορηγία μέχρι 1 εκ τον χρόνο για την στήριξη του έργου της ΔΟΑ και την περεταίρω βελτίωση των εγκαταστάσεων στην Αρχαία Ολυμπία.»

Κλείνοντας ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας τόνισε: «Εύχομαι ειλικρινά, το αύριο της ΔΟΑ, να είναι αντίστοιχα πετυχημένο με το πρόσφατο χθες και το σήμερα του σημαντικού αυτού εκπαιδευτικού και ερευνητικού ιδρύματος. Ενός ιδρύματος, την αποστολή του οποίου μας έχει εμπιστευθεί η ΔΟΕ.»

 
Συνέντευξη του Πρωθυπουργού στην Εφημερίδα των Συντακτών και τους δημοσιογράφους Τ. Παππά και Ν. Σβέρκο
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Πέμπτη, 26 Ιανουάριος 2017 12:13

Συνέντευξη του Πρωθυπουργού στην Εφημερίδα των Συντακτών και τους δημοσιογράφους Τ. Παππά και Ν. Σβέρκο

primeminister

 

Πέρασαν δύο χρόνια από την πρώτη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με την αντιπολίτευση είστε πια καθεστώς, κάνετε και θα κάνετε τα πάντα για να παραμείνετε στην εξουσία κι αυτό είναι εις βάρος της χώρας. Από αριστερή παρένθεση, καθεστώς. Είναι μια σημαντική εξέλιξη…

Το σχέδιο του συστήματος εξουσίας που λεηλάτησε και χρεοκόπησε τη χώρα ήταν πολύ κυνικό αλλά εντέλει αβαθές. Είχαν σχεδιάσει κατά απόλυτο τρόπο την χρηματοδοτική ασφυξία και την εξώθηση της πρώτης κυβέρνησης της Αριστεράς σε παραίτηση, κάτω από το βάρος του εκβιασμού για έξοδο από το ευρώ.

ΟΙ κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος, άλλωστε, είχαν απόλυτη επίγνωση ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δε θα ήταν ατύχημα αλλά επιθυμία του Γερμανού υπουργού οικονομικών ο οποίος δεν προσπάθησε ποτέ να κρύψει την προτίμησή του στη λεγόμενη «πυρηνική Ευρώπη». Δηλαδή σε μια ευρωζώνη ισχυρών οικονομικά κρατών.

Είχαν λογαριάσει μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας τα οικονομικά δεδομένα. Για αυτό, άλλωστε, ζήτησαν μόνο δίμηνη παράταση του προγράμματος έχοντας εξαντλήσει όλα τα αποθέματα  στα δημόσια ταμεία.

Αυτό που δε λογάριασαν τελικά, ήταν ο λαϊκός παράγοντας.

Η ζωή απέδειξε ότι τις κυβερνήσεις τις ανεβάζει ή τις ρίχνει ο λαός.

Και ο ΣΥΡΙΖΑ, τι έκανε για να ακυρώσει το σχέδιο αυτό;

Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε αυτό πού ποτέ δεν τόλμησαν να κάνουν οι κυβερνήσεις του συστήματος εξουσίας που χρεοκόπησε τη χώρα. Αντιστάθηκε στον παραλογισμό της κοινωνικής διάλυσης και της λιτότητας. Ωστόσο το έκανε με 5ετή καθυστέρηση και σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες. Αν τα μισά από όσα κάναμε εμείς, τα επιχειρούσε ο Γιώργος Παπανδρέου το 2010, η χώρα θα είχε γλυτώσει τη λεηλασία του 25% του Εθνικού της πλούτου. Τότε που οι Γερμανικές και Γαλλικές τράπεζες ήταν φορτωμένες με ελληνικά ομόλογα και οι ελληνικές τράπεζες είχαν διπλάσια κεφάλαια.

Όταν εμείς αναλάβαμε, πέραν της προμελετημένης ασφυξίας, τα περιθώρια κινήσεων ήταν περιορισμένα. Έγιναν ακόμη πιο περιορισμένα όταν λίγες μέρες πριν τις εκλογές η ΕΚΤ αποφάσισε την ποσοτική χαλάρωση αφήνοντας την Ελλάδα έξω από το πρόγραμμα. Δηλαδή έδωσε τη δυνατότητα ρευστότητας σε όλους τους άλλους για να αντιμετωπίσουν και τυχόν αναταράξεις από την ελληνική διαπραγμάτευση, αφήνοντας την Ελλάδα, τη χώρα που είχε περισσότερο ανάγκη από κάθε άλλη αυτό το πρόγραμμα, σε καθεστώς ασφυξίας.

Με αυτά τα δεδομένα ήταν άθλος ό,τι καταφέραμε. Ανατρέψαμε σειρά δεσμεύσεων των προηγούμενων κυβερνήσεων και συμφωνήσαμε σε μια ασύγκριτα ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή.

Κερδίσαμε 20 δις ευρώ στη τριετία από τα χαμηλότερα πλεονάσματα και ένα νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα τριετίας, όταν κανείς δε πίστευε ότι θα δοθεί τρίτο πακέτο. Και το κυριότερο : με όρους που για πρώτη φορά δίνουν ρεαλιστική προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας και εξόδου από τη κρίση, με τις λιγότερες δυνατές απώλειες για τη κοινωνία.

Ποια ήταν προσωπικά η δυσκολότερη στιγμή της διετίας; Το βράδυ πριν από την υπογραφή της νέας συμφωνίας ή το βράδυ που νίκησε το «όχι» στη δημοψήφισμα; Κάποιοι λένε ότι θα προτιμούσατε να είχε κερδίσει το «ναι» εκείνη την Κυριακή.

Έχω ακούσει πολλές φορές αυτήν την ανοησία. Όταν ένα διεθνές μέσον μου έκανε την ίδια ερώτηση, απάντησα «αν είχε επικρατήσει το ΝΑΙ, δεν θα ήταν εύκολο να με συναντήσετε». Και δεν το είπα για πλάκα. Όταν αποφάσιζα το δημοψήφισμα ήξερα πολύ καλά τι με περιμένει σε περίπτωση ήττας. Το σύστημα εξουσίας που λεηλάτησε και χρεοκόπησε τη χώρα θα έπαιρνε την εκδίκησή του με μανία και μίσος. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ακόμη και τώρα μιλάνε για ειδικά δικαστήρια, παρότι γνωρίζουν πως παίρνοντας δύσκολες πολιτικές αποφάσεις αποφύγαμε κάθε κίνδυνο και καταστροφή. Το 2015 παρά το γεγονός ότι είχαμε δύο εκλογικές αναμετρήσεις και ένα δημοψήφισμα η οικονομία όχι μόνο δε καταστράφηκε αλλά απέδωσε πέρα από κάθε πρόβλεψη στους στόχους. Και το 2016 περάσαμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης με υπεραπόδοση των εσόδων. Συγκεκριμένα το 2015 έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% και οριακή σχεδόν μηδενική ύφεση ενώ για το 2016 κλείσαμε τελικά και με θετικό ρυθμό ανάπτυξης έχοντας υπερβεί κατά πολύ το στόχο του 0,5% σε πρωτόγεννες πλεόνασμα. Και αυτό συνυπολογίζοντας τα 617 εκατομμύρια που δόθηκαν για την στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων.

Παρόλα αυτά ακόμη και τώρα μιλάνε για καταστροφή. Μας κατηγορούν ότι χρεώσαμε την Ελλάδα 80 δις και αναφέρονται στο δάνειο που πήραμε για να αποπληρώνουμε τα δικά τους σπασμένα. Κρύβουν όμως τεχνηέντως ότι η αναχρηματοδότηση του χρέους δε συνιστά επιπλέον χρέος.

Αντιθέτως, αυτοί, μέσα σε δυο χρόνια έφτασαν το χρέος απο το 124% στο 180% του ΑΕΠ, με το καταστροφικό PSI που αποτελείωσε τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ομολογιούχους.

Σε κάθε περίπτωση και όσο και αν προσπαθούν δεν θα καταφέρουν ποτέ να εξομοιώσουν την καταστροφική πενταετία τους με τις προσπάθειες της σημερινής κυβέρνησης να στήσει στα πόδια της την ελληνική οικονομία και να αποκαταστήσει στοιχειώδεις όρους ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Σκεφτήκατε έστω και μια στιγμή να βάλετε θέμα εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη; Οι αντίπαλοι σας έλεγαν τότε ότι το «όχι» σημαίνει «όχι» στο ευρώ. Θα μπορούσατε και εσείς να το πείτε και δεν θα σας κατηγορούσε κανείς, τουλάχιστον η αντιπολίτευση δεν θα εδικαιούτο να το πράξει, αφού η ίδια είχε προετοιμάσει το έδαφος.

Με ρωτάτε αν σκέφτηκα ποτέ να θέσω εγώ το θέμα που έθετε ο πιο σκληρός εκπρόσωπος  της άλλης πλευράς;

Μα αυτό θα ήταν ή ανοησία ή πραγματική προδοσία. Θα ήταν καταστροφικό  για τους εργαζόμενους που θα έβλεπαν την αγοραστική τους δύναμη και το βιοτικό τους επίπεδο να καταρρέει αλλά και συνολικά για την οικονομία της χώρας και την θέση της στο διεθνή καταμερισμό εργασίας.

Όχι, ούτε το σκέφτηκα ούτε το έθεσα.

Ούτε πιστεύω ότι αποτελεί λύση το να φύγει το ευρώ αλλά να μείνει το ΔΝΤ.

Διότι αυτό θα σήμαινε και άλλη τόση επιπλέον συρρίκνωση του εθνικού πλούτου από όσην έχουμε υποστεί μέχρι σήμερα. Θα σήμαινε νέες θυσίες για τα λαϊκά στρώματα και διατήρηση της οικονομικής επιτροπείας.

Ξεκινήσατε ως κυβέρνηση φουριόζικα. Πιστέψατε ότι επειδή η Ελλάδα είχε δίκιο θα της το αναγνώριζαν οι εταίροι. Παραδεχτήκατε ότι είχατε αυταπάτες και ότι υποτιμήσατε τους συσχετισμούς. Δώσατε μια μάχη χωρίς συμμάχους. Όπως είπε πρόσφατα ο Ετιέν Μπαλιμπάρ ούτε οι κυβερνήσεις ούτε οι πολίτες της Ευρώπης στήριξαν την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης. Πάθατε. Μάθατε;

Δε συμφωνώ καθόλου μαζί σας. Η μάχη που έδωσε ο ελληνικός λαός βρήκε συμμάχους και απήχηση σε ολόκληρο το κόσμο. Ξεχνάτε τις διαδηλώσεις με τις ελληνικές σημαίες στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ξεχνάτε το κύμα αλληλεγγύης σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στο πεδίο της διαπραγμάτευσης ήμασταν μόνοι. Αλλά έχει σημασία ότι αυτό σήμερα δε το λέει μόνο ο Μπαλιμπάρ. Το λέει ο ίδιος ο Μοσκοβισί στο βιβλίο του, υπονοώντας ότι σήμερα δεν είμαστε πια μόνοι, γιατί τόσο ο ίδιος όσο και η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία έχουν μετατοπιστεί και στηρίζουν τη προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να βγει η χώρα από τη κρίση, χωρίς επιπλέον απώλειες για την ελληνική κοινωνία.

Μεθαύριο πετάω για Λισσαβώνα. Εκεί θα παραβρεθώ στη 2η Σύνοδο της Διάσκεψης του Ευρωπαϊκού Νότου. Και αυτό είναι μια δική μας επιτυχία που αλλάζει τη γεωγραφία των συσχετισμών δύναμης στην Ευρώπη. Πιστεύετε οτι αν δεν υπήρχε η μάχη του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως ο αγώνας του ελληνικού λαού αυτό θα είχε συμβεί ;

 

Μέσα στη διετία που είστε κυβέρνηση είχαμε και τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Πρώην σύντροφοι σας και πρώην στενοί συνεργάτες σας σήμερα βρίσκονται αλλού και σας εγκαλούν για αθέτηση υποσχέσεων και προδοσία της Αριστεράς. Γεμάτη η ιστορία της Αριστεράς από εμφυλίους.

Αυτή είναι όντως η ιστορία της Αριστεράς, μόνο που στη περίπτωσή μας ευτυχώς είχαμε έναν αναίμακτο εμφύλιο και ένα παραμύθι δίχως δράκο. Στις επιλογές μου βάρυνε περισσότερο η ιστορική ευθύνη απέναντι στο λαό και στις κοινωνικές τάξεις που η Αριστερά εκπροσωπεί. Όχι ο φόβος απέναντι στην ευθύνη.

Και στο τέλος της ημέρας, όλοι κρινόμαστε από την απήχηση που έχουν και οι ιδέες μας και οι επιλογές μας στον ίδιο το λαό.

Σε λίγο έχουμε εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία. Οι ενδείξεις δεν είναι ενθαρρυντικές. Με πιο δεξιές κυβερνήσεις η θέση της Ελλάδας θα γίνει χειρότερη. Μήπως πρέπει η αξιολόγηση να κλείσει πριν μιλήσουν οι κάλπες στις χώρες αυτές; 

Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε υπαρξιακά διλλήματα. Η άνοδος της ακροδεξιάς δεν είναι άσχετη με τις κυρίαρχες επιλογές στην οικονομία και οι εξελίξεις αυτές είναι πράγματι ανησυχητικές. Αλλά δεν είναι μόνο οι εξελίξεις στην Ευρώπη ανησυχητικές. Η χώρα μας βρίσκεται σε μια δύσκολή γωνιά του πλανήτη. Αν κοιτάξετε τριγύρω θα δείτε παντού αστάθεια και συγκρούσεις. Είμαστε το τελευταίο οχυρό σταθερότητας σε μια αποσταθεροποιημένη περιοχή. Και αυτό οφείλουμε να το εκτιμήσουμε και εμείς αλλά και οι εταίροι μας. Φανταστείτε, για παράδειγμα, να είχαν επικρατήσει οι απόψεις ακραίων το 2015. Πως θα αντιμετώπιζε τη πρωτοφανή προσφυγική κρίση η Ευρώπη με μια Ελλάδα αποσταθεροποιημένη ;

Η αξιολόγηση λοιπόν πρέπει να κλείσει σύντομα και αυτό δεν είναι μόνο προς το συμφέρον της Ελλάδας αλλά του συνόλου της Ευρώπης.

Από εκεί και πέρα πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι η αιτία της καθυστέρησης είναι προφανής. Το ΔΝΤ οφείλει να αναλάβει με παρρησία την ευθύνη της άποψής του για το ελληνικό πρόγραμμα.  Και από την άλλη η Ευρώπη οφείλει να συνεκτιμήσει τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται με την αλλαγή πολιτικής ηγεσίας στις ΗΠΑ, και να αποφασίσει προτάσσοντας το κοινό συμφέρον. Και όχι τους πρόσκαιρους πολιτικούς υπολογισμούς που γίνονται σε κάθε χώρα ξεχωριστά.

Τελικώς συζητάτε ή όχι τη μείωση του αφορολόγητου, την προσαρμογή προς τα κάτω των συντάξεων και των μισθών, όπως ζητά το ΔΝΤ;

Έχουμε δηλώσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσουμε ούτε ένα ευρώ επί πλέον μέτρα από όσα προβλέπει η συμφωνία και, πολύ περισσότερο, για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος. Και επιτρέψτε μου να σας πω: Το αίτημα νομοθέτησης επιπλέον μέτρων και, μάλιστα, υπό αίρεση, δεν είναι μόνο ξένο προς το ελληνικό Σύνταγμα. Είναι ξένο και προς τους κανόνες της δημοκρατίας, είναι ξένο προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Σε μια ευνομούμενη ευρωπαϊκή δημοκρατία, αυτό δεν επιτρέπεται ούτε καν να το ζητάει κανείς. Και αυτό δεν είναι θέμα μιας κυβέρνησης, είναι θέμα αξιοπρέπειας και αυτοσεβασμού ενός λαού και μιας χώρας.

Ο ελληνικός λαός έχει κάνει μεγάλες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης και για λογαριασμό της. Τόσο με τη πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή όσο και με το βάρος της προσφυγικής κρίσης που έπεσε σχεδόν ολόκληρο στις μικρές μας πλάτες.

Αξίζει λοιπόν σεβασμό αυτή η μεγάλη συνεισφορά της μικρής Ελλάδας στην ενότητα της Ευρώπης.

Η Νέα Δημοκρατία όμως σας κατηγορεί ότι η αξιολόγηση καθυστερεί με δική σας υπαιτιότητα και λόγω των δικών σας ιδεοληψιών.

Η ΝΔ και ειδικότερα ο κος Μητσοτάκης δε μπορούν άλλο να κρύβονται. Πρέπει να απαντήσουν με ευθύτητα στο κρίσιμο ερώτημα της συγκυρίας. Πιστεύουν ότι πρέπει να γίνουν δεκτές οι παράλογες απατήσεις του ΔΝΤ για επιπλέον μέτρα ύψους 3,6 δις ευρώ ; Πιστεύουν ότι πρέπει να δεχθούμε να τα νομοθετήσουμε και μάλιστα εκ των προτέρων για το 2019; Πιστεύουν ότι πρέπει να νομοθετήσουμε μείωση αφορολογήτου και νέες περικοπές συντάξεων; Πιστεύουν ότι πρέπει να διατηρηθεί η εξαίρεση από την ευρωπαϊκή νομιμότητα στις εργασιακές σχέσεις και ότι η επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων αποτελεί αριστερή ιδεοληψία;

Επιρρίπτοντας την ευθύνη στην ελληνική κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις ο κος Μητσοτάκης προφανώς θεωρεί ότι έχει δίκιο το ΔΝΤ και ότι πρέπει να κάνουμε ότι μας ζητάει.

Εμείς έχουμε σαφή θέση πως δεν πρέπει. Και δεν θα το κάνουμε.

Στην περίπτωση που οι δανειστές δεν ικανοποιηθούν με την περιγραφή των μέτρων που θα εφαρμοστούν αν δεν πιαστούν οι στόχοι και απαιτήσουν την ψήφιση τους εδώ και τώρα ποια θα είναι η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης; Οι πρόωρες εκλογές;

Ξέρετε πολύ καλά ότι οι εκλογές και η κρίση του λαού δε με φοβίζουν. Η κυβέρνησή μου δε στηρίχτηκε ούτε σε εγχώρια συμφέροντα ούτε σε ξένους προστάτες, παρά μόνο στο λαό. Ωστόσο τι νόημα έχουν τώρα οι εκλογές;

Ακόμη και η ΝΔ που τις ζητάει από υποχρέωση, δεν είμαι βέβαιος ότι τις εννοεί. Θα είχε νόημα να τις ζητάει αν μπορούσε να καταθέσει στο τραπέζι μια εναλλακτική πρόταση, στοιχειωδώς επωφελέστερη για τον ελληνικό λαό. Ή έστω μια υπόσχεση ότι θα καταφέρει κάτι καλύτερο.

Αυτό όμως που υπόσχεται είναι ότι θα τα δεχτεί όλα και ακόμη περισσότερα από όσα ζητούν οι πιο ακραίοι από τους δανειστές. Δηλαδή σοκ και δέος για τους οικονομικά ασθενέστερους και τους συνταξιούχους. Φάνηκε άλλωστε αυτό με τη στάση του κου Μητσοτάκη στη ψηφοφορία για τη 13η σύνταξη.

Στη σκέψη μας λοιπόν δεν είναι οι εκλογές αλλά η έξοδος από τη κρίση.

Αναλάβαμε την ευθύνη της διαχείρισης της κρίσης στη πιο δύσκολη στιγμή της μεταπολιτευτικής μας ιστορίας. Δυο φορές ο ελληνικός λαός μας έδωσε εντολή να βγάλουμε το φίδι από τη τρύπα με τις λιγότερες δυνατές απώλειες για την ελληνική κοινωνία. Δε πρόκειται, λοιπόν, να τον εγκαταλείψουμε στις άγριες διαθέσεις των προθύμων.  Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και αφού η χώρα θα έχει βγει οριστικά από τη κρίση.

Ωστόσο είστε πίσω στις δημοσκοπήσεις. Σας ανησυχεί αυτό;

Όχι καθόλου. Πάντα πίσω ήμασταν στις δημοσκοπήσεις, αλλά τις εκλογές τις κερδίζαμε. Άλλωστε όταν, στο τέλος της τετραετίας, θα έρθει η ώρα της κάλπης, οι πολίτες θα μας κρίνουν για το έργο που ως τότε θα έχει ολοκληρωθεί. Δεν ανησυχούμε λοιπόν. Υλοποιούμε το πρόγραμμά μας, γνωρίζοντας ότι είναι πολύ κοντά η στιγμή που η συμφωνία θα έχει ολοκληρωθεί, η οικονομία θα μπορεί να λειτουργεί κανονικά και η κοινωνία θα μπορέσει να ανασάνει.

ΘΑ σημείωνα πάντως ότι ούτε η ΝΔ βγάζει κάποια αυτοπεποίθηση για τις δημοσκοπήσεις. Ο κ. Μητσοτάκης κρύβεται. Δεν έχει κάνει ούτε μια ερώτηση για την ώρα του Πρωθυπουργού, προτιμά την αντιπολίτευση από το instagram. Προφανώς κάτι περισσότερο θα ξέρουν από αυτά που επικαλούνται σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις.

Συμμερίζεστε την κριτική που ασκείται από διάφορες πλευρές ότι σήμερα αντί να έχουμε μια ευρωπαϊκή Γερμανία έχουμε μια γερμανική Ευρώπη; Αν ισχύει αυτό αναρωτιέμαι γιατί μια χώρα σαν την Ελλάδα να θέλει να παραμείνει σε μια συλλογικότητα, απαράβατος κανόνας της οποίας είναι το Σύμφωνο Σταθερότητας, δηλαδή το μεγάλο μνημόνιο;

 Γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις μεγάλες της αδυναμίες και τη καταφανώς συντηρητική της πορεία, συνεχίζει. δεδομένων των συνθηκών, να αποτελεί το καλύτερο δυνατό πεδίο ταξικής, κοινωνικής και πολιτικής πάλης για τους λαούς της.

Αν ρίξετε μια γρήγορη ματιά στις χώρες γύρω μας και στους διεθνείς συσχετισμούς δύναμης, θα βεβαιωθείτε.

Σε αυτά τα δύο χρόνια, το κυβερνητικό έργο δεν ήταν μόνο η διαπραγμάτευση και η εφαρμογή της συμφωνίας. Πως αποτιμάτε την εφαρμογή του «παράλληλου προγράμματος» για το οποίο είχατε δεσμευτεί;

Παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες ήταν εξαιρετικά δύσκολες, δεν θα σας πω ότι δεν υπάρχουν καθυστερήσεις. Όμως σε όλους τους τομείς η κυβέρνηση έχει προωθήσει πολιτικές και θεσμικές τομές, τις οποίες το παλιό πολιτικό κατεστημένο απέφευγε συστηματικά. Σε αντίθεση με τις προβλέψεις των καλοθελητών, έχουμε καταφέρει να επαναφέρουμε σε σταθερή τροχιά την οικονομία. Και παράλληλα δίνουμε μια μάχη στο κοινωνικό πεδίο: Εντάξαμε 2.5 εκατομμύρια ανασφάλιστους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Καλύπτουμε τα κενά προσωπικού στα νοσοκομεία και προωθούμε την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Αυξήσαμε τις δαπάνες του προϋπολογισμού για την Παιδεία και ανοίξαμε χωρίς κενά τα σχολεία. Μοιράζουμε 38.000 σχολικά γεύματα καθημερινά και υλοποιούμε μια πολυδιάστατη ανθρωπιστική πολιτική. Φέραμε έναν αναπτυξιακό νόμο που για πρώτη φορά δεν στοχεύει να εξυπηρετήσει ισχυρά συμφέροντα και αξιοποιούμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό αλλά και με διαφάνεια τα ΕΣΠΑ. Δώσαμε μέρος από την υπερκάλυψη του πλεονάσματος στους χαμηλοσυνταξιούχους. Συγκρουστήκαμε με την διαπλοκή σε όλα τα επίπεδα. Σχεδιάζουμε μια Συνταγματική Αναθεώρηση μέσα από ευρεία κοινωνική διαβούλευση. Πράγματα που ήταν εκτός ατζέντας για τις κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, γιατί δεν ωφελούσαν κάποιον από τους ισχυρούς τους φίλους, ή το πελατειακό τους σύστημα, εμείς τα κάνουμε. Και μάλιστα μέσα σε εξαιρετικά σκληρό δημοσιονομικό πλαίσιο. Και πάνω απ’ όλα δίνουμε μια τεράστια μάχη για την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την καταπολέμηση της μαύρης και αδήλωτης εργασίας ενώ ταυτόχρονα με στοχευμένες ενεργητικές πολιτικές μειώνουμε σταθερά τα ποσοστά ανεργίας. Και ξέρετε λέω πάνω από όλα διότι δεν νοείται δίκαιη ανάπτυξη με συντριβή της εργασίας. Αυτή είναι εξάλλου και η κύρια διαχωριστική μας γραμμή με τη ΝΔ και τις νεοφιλελεύθερες εμμονές της που θέλει να μετατρέψει την Ελλάδα σε Ειδική Οικονομική Ζώνη.

Για όλα  αυτά είμαστε περήφανοι αλλά και αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον καθημερινό αγώνα.

Θεωρείτε ότι έχει έρθει πλέον ο καιρός να λυθεί το Κυπριακό;

Ως προς το Κυπριακό οι θέσεις μας ήταν από την αρχή απολύτως σαφείς, ασφαλώς σε σταθερό συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία: Προσήλωση στις συνομιλίες για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος-μέλος της ΕΕ. Με κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, κάναμε πολλές προσπάθειες εδώ και μήνες- και ειδικά ο ΥΠΕΞ μας- καταθέτοντας  συγκεκριμένες προτάσεις, ώστε να ανοίξει έστω ατύπως με την Τουρκία, η συζήτηση για τα ζητήματα αυτά, στα οποία εμπλεκόμαστε. Αν και οι προσπάθειες αυτές δεν ευοδώθηκαν, με τη Διάσκεψη της Γενεύης, η συζήτηση αυτή επιτέλους άνοιξε σε πολιτικό επίπεδο, υπό τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και με την ενεργή συμμέτοχη του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι σαφές όμως – όπως φάνηκε στη Διάσκεψη και στις συνομιλίες στο Μοντ Πελεράν σε τεχνικό-διπλωματικό επίπεδο- ότι δεν υπάρχει σήμερα έδαφος για λύση.

Από εκεί και περά νομίζω ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στη διπλωματική μας προσπάθεια, μακριά από επικοινωνιακές λογικές και εθνικιστικές εξάρσεις- που βλέπουμε πόσο στοιχίζουν στη γείτονά μας. Να εντείνουμε τις επαφές μας με τους εταίρους και γείτονές μας, με τον ΓΓ ΟΗΕ και με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής  Επιτροπής, να συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε τη σημασία που έχει η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού για τις ευρωτουρκικες σχέσεις και να στηρίζουμε τις δικοινοτικές συνομιλίες. Εάν διαφανεί ότι υπάρχει έδαφος, είμαι έτοιμος να παραστώ ο ίδιος στις συνομιλίες. Για ουσιαστικό διάλογο. Χωρίς εκπτώσεις στις αρχές μας, αλλά και χωρίς φοβικότητα και υπεκφυγές.

Σας κατηγορούν, η αντιπολίτευση και οι ενώσεις δημοσιογράφων, ότι στοχοποιείτε μέσα ενημέρωσης και δημοσιογράφους. Με μια ατυχή κατά τη γνώμη μου δήλωση προτρέψατε τους πολίτες να μην διαβάζουν εφημερίδες. Τι σας ενοχλεί; Ακόμη και η πιο σκληρή κριτική μπορεί να φανεί χρήσιμη σε μια κυβέρνηση. Η απουσία της κριτικής δεν είναι φυσιολογική κατάσταση σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία.

Δεν είναι ακριβές ότι προέτρεψα τους πολίτες να μη διαβάζουν εφημερίδες. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι αυτό, σε μεγάλο βαθμό, συμβαίνει. Και ανεξαρτήτως αν πιστεύουμε ότι είναι καλό ή κακό, δεν έχει νόημα να το ξορκίζουμε αλλά να το αναλύσουμε. Η μια πλευρά της ανάλυσης έχει να κάνει με το γεγονός ότι βρισκόμαστε πλέον σε μια άλλη εποχή ενημέρωσης, την εποχή της ψηφιακής ενημέρωσης. Δεν μπορώ, λοιπόν, να κατηγορήσω κάποιον πολίτη που είτε για οικονομικούς λόγους, είτε από συνήθεια επιθυμεί να ενημερώνεται από το διαδίκτυο. Η άλλη πλευρά είναι ότι εδώ και χρόνια βιώνουμε και μια κρίση αξιών στο χώρο της ενημέρωσης. Έντυπα και συγκροτήματα, για πολλά χρόνια λειτουργούσαν ως κριτές και επικριτές των πάντων, ενώ αποτελούσαν βασικό σκέλος του περίφημου τριγώνου της διαπλοκής με την πολιτική και την οικονομική εξουσία. Και το χειρότερο : κίτρινη δημοσιογραφία, εκβιασμοί, μαύρο πολιτικό χρήμα, σκάνδαλα ξεπλύματος και δανειοδοτήσεων με αέρα. Δεν με ενοχλεί λοιπόν η κριτική των εφημερίδων. Περισσότερο με ενοχλεί που πολλοί συνάδελφοί σας, στο όνομα μιας στενής συντεχνιακής προσέγγισης, δεν κατανοούν ότι άλλο η ελευθερία του τύπου και άλλο η ασυδοσία της διαπλοκής.

Θα καταφέρετε όμως να χτυπήσετε τη διαπλοκή;  Στο πόρισμα της εξεταστικής δεν φαίνεται να εντοπίζονται ευθύνες πολιτικών προσώπων.

Η μάχη εναντίον της διαπλοκής και της διαφθοράς είναι διαρκής και αποτελεί μόνιμη προτεραιότητα της κυβέρνησης αυτής. Διότι ξέρετε είναι ακριβώς αυτό το σύστημα των ειδικών και προνομιακών σχέσεων μεταξύ της πολιτικής εξουσίας, των τραπεζών και των μέσων ενημέρωσης που ευθύνεται για πολλές από τις παθογένειες της χώρας, για το γεγονός ότι οδηγηθήκαμε στο χείλος του γκρεμού και της χρεοκοπίας. Η εξεταστική επιτροπή ήταν ένα ακόμα επεισόδιο αυτής της διαρκούς μάχης. Και δεν συμφωνώ μαζί σας ότι δεν ανέδειξε ευθύνες πολιτικών προσώπων. Αντίθετα κατά τις εργασίες της αλλά και στο πόρισμα της αναδεικνύονται τεράστιες ευθύνες τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ για τις δικές του δανειοδοτήσεις ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ όσο και για τα αστρονομικά ποσά που έχουν δανειστεί οι επιχειρήσεις ΜΜΕ, αν δεν κάνω λάθος αγγίζουν το 1,3 δις. Και ήταν ακριβώς η εξεταστική επιτροπή που επέβαλε ξανά την κανονικότητα και τη νομιμότητα στο πεδίο της χρηματοδότησης κομμάτων και ΜΜΕ. Διότι ήταν η εκκίνηση των εργασιών της επιτροπής που οδήγησε τραπεζικά ιδρύματα και εποπτικούς οργανισμούς να εφαρμόσουν τους κανόνες. Δεκάδες δάνεια καταγγέλθηκαν ενώ σωρεία παράνομων πράξεων ήρθαν στο φως. Η μάχη λοιπόν συνεχίζεται και το λόγο έχει τώρα η Δικαιοσύνη.

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 26 Ιανουάριος 2017 12:18
 
Συνέντευξη Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη στο ραδιοφωνικό σταθμό Arcadia 93.8 και το Δημοσιογράφο Νίκο Γρίτση
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Τρίτη, 24 Ιανουάριος 2017 10:50


Συνέντευξη Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη στο ραδιοφωνικό σταθμό Arcadia 93.8 και το Δημοσιογράφο Νίκο Γρίτση

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης στο ραδιοφωνικό σταθμό Arcadia 93.8 και το δημοσιογράφο κ. Νίκο Γρίτση την Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017.

«Οι πολιτικές μας πρωτοβουλίες επηρεάζουν την κεντρική πολιτική σκηνή»
Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με τη συμμετοχή του στην κεντρική πολιτική σκηνή ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου δήλωσε ότι «μας παρακολουθεί ιδιαίτερα η κεντρική πολιτική σκηνή και πολύ συχνά αναφέρονται στις πολιτικές πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η Πελοπόννησος να έχει καθιερώσει ένα υψηλό πολιτικό προφίλ και να διατυπώνει σύγχρονο αποφασιστικό πολιτικό λόγο σε αντίθεση με τις φοβικές φωνές που χρησιμοποιεί η κεντρική πολιτική σκηνή ως άλλοθι στις αδυναμίες της».
«Ο Ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας είναι η κύρια κατεύθυνσή της και πρέπει να προστατευτεί ως φυλαχτό»
Σε σχέση με την πορεία της Ευρώπης και τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας ο κ. Τατούλης εξέφρασε την άποψη ότι η Ευρώπη δεν κινδυνεύει, γιατί πάντα βρίσκει το βηματισμό της, με αποτέλεσμα να παραμένει κυρίαρχη πολιτικά και πολιτισμικά στην εξέλιξη του κόσμου.
Τόνισε ακόμη ότι «ο Ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας είναι η κύρια κατεύθυνσή της και πρέπει να προστατευτεί ως το φυλαχτό μας. Παραμένουμε σταθερή δημοκρατική χώρα μέσα από τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια».
«Το μεγάλο πρόβλημα της χώρας δεν είναι θεσμικό, αλλά η ποιότητα του πολιτικού προσωπικού της»
Οι πολιτικοί έκαναν φοβική τη νεοελληνική κοινωνία, παρόλο που ιστορικά ο χαρακτήρας της Ελληνικής κοινωνίας ήταν ιδιαίτερα δυναμικός, δήλωσε ο κ, Τατούλης για την ποιότητα του πολιτικού προσωπικού της χώρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του κ. Γρίτση και σημείωσε ότι έχει χάσει την ποιότητά του και το πολιτισμικό του υπόβαθρο. «Το μεγάλο πρόβλημα της χώρας δεν είναι θεσμικό, αλλά η ποιότητα του πολιτικού προσωπικού της».
Ο κ. Τατούλης επανέλαβε την πεποίθησή του στη συνταγματική υποχρέωση των βουλευτών να ψηφίζουν κατά συνείδηση και ανέφερε ότι «για το θέμα αυτό έχω συγκρουστεί με όλους τους προέδρους της Νέας Δημοκρατίας».
«Προειδοποίησα το 2007 για την κρίση χωρίς να φοβηθώ το πολιτικό ρίσκο»
Αναφερόμενος στο μείζον πρόβλημα της κρίσης ο Πέτρος Τατούλης δήλωσε ότι «το 2007 δεν δίστασα να αναλάβω το πολιτικό ρίσκο και να συγκρουστώ με τον πανίσχυρο τότε Πρωθυπουργό και το κόμμα, τονίζοντας ότι αποτελεί μεγάλη απειλή για τη χώρα το γεγονός ότι το δημόσιο χρέος είχε αφεθεί αδιαχείριστο. Το 2008 επίσης δεν ψήφισα τον προϋπολογισμό της χώρας ως έσχατο τρόπο να κρούσω τον κώδωνα του κινδύνου.
Ήμουν ο μόνος που μίλησα τότε, που όλη η πολιτική και πνευματική ηγεσία σιωπούσε, όπως επίσης η δικαστική εξουσία και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, χωρίς ωστόσο να εισακουστώ».
«Η πολιτική μας συμφωνία με τους πολίτες της Αρκαδίας είναι διαρκής και ισχυρή»
«Επί των ημερών μου το πολιτικό προσωπικό της Αρκαδίας είχε υιοθετήσει μια συνθήκη συνεργασίας, κύρους και ευγένειας. Ήμουν απ’ τους πρώτους που έσπασα τη λειτουργία της αντιπαλότητας και των «κομματικών καφενείων» και καθιέρωσα μια νέα δεοντολογία σχέσεων των πολιτικών μεταξύ τους και με τους πολίτες» δήλωσε ο Περιφερειάρχης απαντώντας σε σχετική ερώτηση και υπογράμμισε ότι «η πολιτική μας συμφωνία με τους πολίτες είχε εδραιωθεί στη βάση της προσφοράς μας για την Αρκαδία».
Εξέφρασε ωστόσο την αγωνία και ανησυχία του για το πολιτικό προσωπικό τόσο στην Αρκαδία, όσο και στην Πελοπόννησο, «καθώς το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η προσωποποίηση της πολιτικής τους θέσης ως ένδειξη της πολιτικής τους εξουσίας, αλλά σε αντιπαράθεση με τους πολίτες. Είναι επίσης ανεπίτρεπτο να αγνοούν τις αρμοδιότητες του κάθε φορέα».
«Οφείλω πολλά στην αγάπη των Αρκάδων και δεν υπάρχει Αρκάς, ο οποίος να μην έχει εκφραστεί θετικά για εμένα ή να μην με έχει ψηφίσει. Το αναγνωρίζω και ξέρω πολύ καλά ότι και να κάνω δεν θα μπορέσω ποτέ να ανταποδώσω πλήρως αυτή την αγάπη».
«Το μέλλον της χώρας και της Ευρώπης περνά μέσα από τις Περιφέρειες»
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι κυβερνητικά στελέχη έχουν αρχίσει πλέον και υιοθετούν τις θέσεις που από το 2011 έχει διατυπώσει η Περιφερειακή αρχή της Πελοποννήσου για την ενίσχυση του Περιφερειακού θεσμού και επανέλαβε την άποψή του ότι οι Περιφέρειες αποτελούν το σημαντικότερο εργαλείο για να βγει η χώρα από την κρίση. Τόνισε ακόμη ότι το μέλλον της Ευρώπης περνά μέσα από τη μετάβαση της Ευρώπης των λαών στην Ευρώπη των Περιφερειών.
«Προϋπόθεση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας η προσωπική αλλαγή»
Η χώρα δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της χωρίς την απαραίτητη προϋπόθεση της αλλαγής, η οποία ωστόσο θα πρέπει να ξεκινήσει πρώτα από το προσωπικό επίπεδο, υποστήριξε ο Περιφερειάρχης και αναφέρθηκε στην πρότασή του από την εποχή της θητείας του ως Βουλευτής και Υπουργός για τη θεσμική θωράκιση του ελέγχου της συνέπειας των προεκλογικών υποσχέσεων και των μετεκλογικών πράξεων. «Είμαι μάλιστα ιδιαίτερα χαρούμενος γιατί αυτή την άποψη έχει ενστερνιστεί και υποστηρίζει και η κόρη μου Εύη Τατούλη».
«Μόνη λύση για τα απορρίμματα παραμένει το σχέδιο της Περιφέρειας»
Στο θέμα των απορριμμάτων ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σημείωσε ότι σύμφωνα με τη βασική του πολιτική αρχή ότι ο πρώτος βαθμός της αυτοδιοίκησης, ο Δήμος, αποτελεί αυτοτελή θεσμό, δεν ασκεί κριτική στους Δημάρχους για τον τρόπο που έχουν χειριστεί το θέμα των απορριμμάτων.
Ανέφερε ωστόσο ότι με δική τους πρωτοβουλία δόθηκε στην Περιφέρεια η ευθύνη για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων «και την ανέλαβα γιατί είχα σχέδιο, το οποίο εξακολουθώ ακράδαντα να πιστεύω ότι αποτελεί τη λύση του προβλήματος, και μάλιστα το πιο οικονομικό και το πιο φιλικό προς το περιβάλλον. Η τιμή του σχεδίου μας άλλωστε είναι πολύ χαμηλότερη από το κόστος των Τοπικών Σχεδίων διαχείρισης των Δημάρχων».
«Οι Δήμαρχοι δεν μπορούν ακόμα και τώρα να υπόσχονται λύσεις» συνέχισε ο Περιφερειάρχης, «δεν μπορεί για παράδειγμα Δήμαρχος να έχει προτείνει μέχρι τώρα 4 με 5 διαφορετικές προτάσεις, δεν μπορεί να προωθεί συγκεκριμένες τεχνολογίες εταιρειών και παράλληλα να υφίστανται στο Δήμο του δύο ωρολογιακές βόμβες, μία στην Αγία Τριάδα και μία στον Άγιο Βλάσση. Είναι υπεύθυνη στάση αυτή;»
Με ακροβασίες ο Σύριζα και η Κυβέρνηση υποκινούσαν τους Δημάρχους απέναντι στην Περιφέρεια με την υπόσχεση ότι θα διαχειριστούν χρήματα, πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης και σημείωσε ότι «παρόλα αυτά δεν ήρθα σε αντιπαράθεση με τους Δημάρχους, παρά υποστήριξα και συνεχίζω να υποστηρίζω το ρεαλισμό, τη βιωσιμότητα και την αποτελεσματικότητα του σχεδίου μας. Μετά από δύο χρόνια που έχουν καθυστερήσει το έργο μας δεν έχουν τίποτα άλλο, παρά το σχέδιό μας. Αν το είχαν αφήσει να προχωρήσει τώρα οι υποδομές θα ήταν έτοιμες και το πρόβλημα θα είχε λυθεί».
«Άμεση προτεραιότητα για τη χώρα η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων»
«Αυτό που έχει άμεση προτεραιότητα για τη χώρα είναι η προσέλκυση και υποστήριξη άμεσων μικρών επενδύσεων που έχουν γρήγορες αποδόσεις» δήλωσε ακόμη ο κ. Τατούλης και ενημέρωσε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει ήδη έτοιμο σχέδιο για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επενδύσεων και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ανακοινώσει μια σπουδαία πρωτοβουλία της για το θέμα αυτό.
«Κυρίαρχος ο ρόλος της Περιφέρειας στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας»
«Ασφαλώς και δεν είμαι απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο, αλλά πρωτίστως με σεβασμό στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία» δήλωσε ο Περιφερειάρχης απαντώντας σε ερώτηση για την προσέλκυση επενδύσεων στην Πελοπόννησο, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα την πίστη του σε ένα νέο κράμα οικονομικής πολιτικής σε ότι αφορά την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. «Δε συμφωνώ με την ιδιωτικοποίησή της, αλλά με τη δημιουργία ΣΔΙΤ που θα παραχωρούν τη χρήση, με κύριο το ρόλο τόσο της Περιφέρειας, όσο και των Δήμων».
«Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στη ΝΑ Ευρώπη θα επηρεάσουν τη χώρα»
Σχολιάζοντας τις επερχόμενες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου δήλωσε ότι δεν θα έρθουν με τους πολιτικούς συσχετισμούς που υπάρχουν τώρα, ούτε οι αλλαγές με εκλογές, αλλά θα έχουν σημείο αναφοράς την αδυναμία της χώρας να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη που θα την επηρεάσουν. Η αλληλουχία των μεταβολών και των συγκρούσεων στην περιοχή αυτή θα προσδιορίσει τα επόμενα χρόνια της δικής μας παρουσίας.

 
Συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ.Πατούλη και των Δημάρχων Σάμου, Χίου, Λέσβου, Κω και Λέρου για το προσφυγικό ζήτημα
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Δευτέρα, 23 Ιανουάριος 2017 17:59

Συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ.Πατούλη και των Δημάρχων Σάμου, Χίου, Λέσβου, Κω και Λέρου για το προσφυγικό ζήτημα

resized photo syn 1

Γ. Πατούλης: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση λειτουργεί και θα συνεχίσει να λειτουργεί υπερκομματικά στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος. Είμαστε Εθνική Ελλάδος και στόχος μας είναι να αναλάβουν αυτοί που πρέπει τις ευθύνες τους»

Κοινή διακήρυξη των Δημάρχων πέντε νησιωτικών Δήμων

Το μήνυμα ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση ενωμένη, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα θα συνεχίσει να διαχειρίζεται την προσφυγική κρίση, δίνοντας έμφαση στην ανθρωπιστική διάσταση του ζητήματος, έστειλε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κατά τη σημερινή Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με Δημάρχους πέντε νησιωτικών Δήμων.

resized photo syn 2

Στη Συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Σάμου Μ. Αγγελόπουλος, Χίου Μ.Βουρνούς, Λέσβου Σ.Γαληνός, Κω Γ.Κυρίτσης και Λέρου Μ. Κόλιας.

Η Συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε και ενόψει της σημερινής συνάντησής τους με τον Πρωθυπουργό, όπου αναμένεται να του εκθέσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αλλά και να τον ενημερώσουν για τις κοινές πρωτοβουλίες που έχουν λάβει αλλά και τις προτάσεις τους προκειμένου να βρεθεί μία βιώσιμη λύση για το ζήτημα.

Ο κ. Πατούλης επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει ένας εθνικός σχεδιασμός για το ζήτημα, υπογραμμίζοντας πως οι Δήμοι έκαναν το καθήκον τους σηκώνοντας στις πλάτες τους το κύριο βάρος της προσφυγικής κρίσης. Ωστόσο, όπως ανέφερε, υπάρχουν σοβαρά ζητήματα τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης από την κυβέρνηση όπως είναι η διαδικασία επαναπροώθησης του προσφυγικού πληθυσμού, οι συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, ο ρόλος των ΜΚΟ στη διαχείριση του ζητήματος αλλά και η διαμόρφωση ενός αναπτυξιακού προγράμματος για τους Δήμους και τις τοπικές κοινωνίες που δοκιμάστηκαν από την προσφυγική κρίση.

«Σήμερα καταθέτουμε την αγωνία μας για τις σοβαρές επιπτώσεις του προσφυγικού ζητήματος κυρίως στους νησιωτικούς Δήμους, Η Τοπική Αυτοδιοίκηση λειτουργεί και θα συνεχίσει να λειτουργεί υπερκομματικά. Είμαστε Εθνική Ελλάδος και στόχος μας είναι να αναλάβουν αυτοί που πρέπει τις ευθύνες τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ολοκληρώνοντας την εισήγηση του.

resized photo syn 3

Κατά τη Συνέντευξη Τύπου οι πέντε Δήμαρχοι υπογράμμισαν μεταξύ άλλων ότι η κατάσταση είναι σε οριακό σημείο και εξέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εστιάζοντας κυρίως:

  • Στην αποσυμφόρηση των νησιών από το μεγάλο αριθμό προσφύγων

  • Στις περαιτέρω διευκρινίσεις που πρέπει να γίνουν στη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία

  • Στις πολιτικές που πρέπει να δρομολογηθούν για την ενίσχυση της ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών που δοκιμάζονται

  • Στην επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου

  • Στις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων

  • Σε θέματα ασφάλειας των νησιών εξαιτίας της γειτνίασής τους με την Τουρκία

  • Στην επαναπροώθηση των προσφύγων

Ειδικότερα, οι Δήμαρχοι των πέντε νησιών του Αιγαίου όπου έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν προσωρινά Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, με κοινή τους πρωτοβουλία προσδιόρισαν το πλαίσιο των αιτημάτων τους στα εξής:

Άμεση αποσυμφόρηση ​των νησιών από τους συσσωρευμένους μεγάλους αριθμούς προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται αποκλεισμένοι στα νησιά μας.

Ανθρώπινες συνθήκες​ για όλους όσους διαμένουν στα νησιά μας.

Καταγγέλλουν την θεώρηση των νησιών και των τοπικών κοινωνιών ως μεγάλων και ανοικτών ειδικών ζωνών αποκλεισμού για τους πρόσφυγες και μετανάστες, από τις πολιτικές πρακτικές που ακολουθούνται σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αναλογική κατανομή του συνολικού μηχανισμού αντιμετώπισης του προσφυγικού/μεταναστευτικού και των ανθρώπων, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε ευρωπαϊκό, λαμβάνοντας υπόψιν και εθνικά, κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.

Ενίσχυση και επιτάχυνση των υπηρεσιών που σχετίζονται με την κρίση των αιτήσεων ασύλου και την εγκαθίδρυση ενός αξιόπιστου μηχανισμού αντιμετώπισης του προσφυγικού/μεταναστευτικού. Είναι αναγκαίο να υπάρχουν εγγυήσεις για την παροχή των απαραίτητων μέσων για τη λειτουργία του (θεσμικών εργαλείων, ανθρώπινων πόρων, οικονομικών μέσων).

Διαμόρφωση ενός σοβαρού αναπτυξιακού και κοινωνικού προγράμματος για την αντιστάθμιση της μεγάλης ζημιάς που έχουν υποστεί εδώ και δύο χρόνια οι τοπικές μας κοινωνίες και οι οικονομίες, εξαιτίας της αναποτελεσματικής αντιμετώπισης από πλευράς των εθνικών και διεθνών αρχών.

 


Σελίδα 6 από 125
"Όλα για Σένα" | Νέο single και video clip από τους ΜΟΡΤΕΣ!!
  "Όλα για Σένα" | Νέο single και video clip από τους ΜΟΡΤΕΣ!!    Παντρεύοντας την ...

Ξανά μαζί Brad Pitt και η Jennifer Aniston;
Ξανά μαζί Brad Pitt και η Jennifer Aniston;
Ξανά μαζί Brad Pitt και η Jennifer Aniston; Το 2005, ο Brad Pitt και η Jennifer Aniston αποφάσισαν να χωρίσουν, έπειτα από πέντε χρόνια έγγαμου βίου.  ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση