ATTICANEWS.GR

Member Area
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Συνέντευξη Δημάρχου Ναυπλιέων Δημήτρη Κωστούρου και Παναγιώτη Ταχτσίδη για ΠΑΝΝΑΥΠΛΙΑΚΟ
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Τρίτη, 20 Ιούνιος 2017 15:38

Συνέντευξη Δημάρχου Ναυπλιέων Δημήτρη Κωστούρου και Παναγιώτη Ταχτσίδη για ΠΑΝΝΑΥΠΛΙΑΚΟ

Dsc 0739

Συνέντευξη Δημάρχου Ναυπλιέων Δημήτρη Κωστούρου και Παναγιώτη Ταχτσίδη για ΠΑΝΝΑΥΠΛΙΑΚΟ
 
 
Συνέντευξη τύπου για το Μενίδι.
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Παρασκευή, 16 Ιούνιος 2017 17:51

Συνέντευξη τύπου για το Μενίδι.

resized IMG 5878

Κοινή συνέντευξη τύπου έξι υπουργών για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή του Μενιδίου και τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές για την αναβάθμιση της περιοχής, την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και την κοινωνική ενσωμάτωση των ΡΟΜΑ, δόθηκε σήμερα (16/6) στο υπουργείο Εσωτερικών.

Οι υπουργοί που παραχώρησαν τη συνέντευξη ήταν: Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου, Αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών με αρμοδιότητες Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, Αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης και ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης. Από την Περιφέρεια Αττικής παρέστησαν οι Αντιπεριφερειάρχες Ανατολικής και Δυτικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου και Γιάννης Βασιλείου αντίστοιχα, ενώ τον δήμο Αχαρνών εκπροσώπησαν αντιδήμαρχοι λόγω προβλημάτων υγείας του Δημάρχου κ. Κασσαβού.

Στις τοποθετήσεις τους οι υπουργοί ανακοίνωσαν τα μέτρα που θα λάβει ο καθένας στον τομέα ευθύνης του για την περιοχή του Μενιδίου. τόσο για τις υποδομές, την παιδεία, την κοινωνική πρόνοια αλλά κυρίως για την πάταξη της εγκληματικότητας ιδιαίτερα μετά τα τελευταία τραγικά γεγονότα στην περιοχή.

resized IMG 5881

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Φιλίππου, μεταφέροντας το μήνυμα της Περιφερειάρχη Ρένας Δούρου, αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία που έχει η Περιφέρεια Αττικής με τη Δημοτική Αρχή Αχαρνών και δήλωσε ότι μέχρι σήμερα έχουν προγραμματιστεί και δημοπρατούνται άμεσα έργα επισκευής και αναβάθμισης 50 σχολικών κτιρίων αλλά και παιδικών χαρών της περιοχής, έργα οδοποιίας, και έργα κατασκευής δικτύου ακαθάρτων. Παράλληλα, εκπονείται η μελέτη για την αντιπλημμυρική προστασία του Μενιδίου ενώ υλοποιείται και πρόγραμμα καθαρισμού των ρεμάτων της περιοχής.

Στον τομέα της κοινωνικής στήριξης, η Περιφέρεια έχει εκφράσει έμπρακτα τη συμπαράστασή της στους προσωρινά φιλοξενούμενους στο στρατόπεδο ΚΑΠΟΤΑ, όταν προέκυψε πρόβλημα με τη διακοπή ηλεκτροδότησης στις εγκαταστάσεις του στρατοπέδου και σε συνεννόηση με τη ΔΕΗ απέτρεψε τη σχετική επιχείρηση, αποδεικνύοντας ότι στέκεται πάντα δίπλα στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και στις ομάδες πολιτών που ζουν σε συνθήκες στέρησης και φτώχειας. Επίσης, σε συνεργασία με τον δήμο Αχαρνών και τα αρμόδια υπουργεία, η Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής προτίθεται να χρηματοδοτήσει όσα προγράμματα καταρτιστούν για την ενσωμάτωση των ΡΟΜΑ και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους, όπως ήδη έχει γίνει μέχρι σήμερα στη Δυτική Αττική με πρωτοβουλία και ευθύνη του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Γιάννη Βασιλείου. 

 
Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Αττικής και ΣΕΓΑΣ για την προαγωγή του μαζικού αθλητισμού και την περαιτέρω ανάδειξη της Αττικής ως αθλητικού, πολιτιστικού και τουριστικού προορισμού
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Δευτέρα, 12 Ιούνιος 2017 17:19

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Αττικής και ΣΕΓΑΣ για την προαγωγή του μαζικού αθλητισμού και την περαιτέρω ανάδειξη της Αττικής ως αθλητικού, πολιτιστικού και τουριστικού προορισμού.

resized Μνημόνιο Συνεργασίας Περιφέρειας Αττικής - ΣΕΓΑΣ 1

Την πρόθεση της Περιφέρειας Αττικής να συμβάλλει στην υπέρβαση των δυσκολιών που σχετίζονται με χρόνιες παθογένειες και αδράνειες, προκειμένου να γίνει δυνατή η χρηματοδότηση και η διαχείριση της λειτουργίας του Κλειστού Γυμναστηρίου Παιανίας, διατύπωσε η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου κατά την κοινή Συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ, Κώστα Παναγόπουλο με την ευκαιρία της υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας των δύο πλευρών.

Η ενίσχυση του κλασικού αθλητισμού, η προώθηση των πολιτικών συμμετοχής στον μαζικό αθλητισμό και η περαιτέρω ανάδειξη της Αττικής ως αθλητικού, πολιτιστικού και τουριστικού προορισμού είναι, μεταξύ άλλων, το αντικείμενο του Μνημονίου Συνεργασίας που υπέγραψε, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου με τον Πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ, Κώστα Παναγόπουλο και τον Γενικό Γραμματέα της Ομοσπονδίας, Βασίλη Σεβαστή.

Συγκεκριμένα, Περιφέρεια Αττικής και ΣΕΓΑΣ θέτουν ως κοινό τους στόχο τη στήριξη ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αθλητικών δράσεων μαζικής συμμετοχής και τουριστικής ανάπτυξης, οι οποίες προάγουν την υγεία ευρύτερων στρωμάτων της κοινωνίας, και ιδιαίτερα των παιδιών, και συμβάλλουν στην ενίσχυση του αθλητικού τουρισμού. Στο ίδιο πλαίσιο, τα δύο μέρη δίνουν έμφαση στη βέλτιστη αξιοποίηση των αθλητικών υποδομών μέσω ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού.

resized Μνημόνιο Συνεργασίας Περιφέρειας Αττικής - ΣΕΓΑΣ 2

Στη Συνέντευξη Τύπου η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου επισήμανε: «Η Περιφέρεια Αττικής και ο ΣΕΓΑΣ έχουμε κάνει την επιλογή μας. Μια τριπλή επιλογή που αφορά: στην ενίσχυση του κλασικού αθλητισμού, στην προώθηση των πολιτικών συμμετοχής στον μαζικό αθλητισμό και στην περαιτέρω ανάδειξη της Αττικής ως αθλητικού, πολιτιστικού και τουριστικού προορισμού».

Βασικά σημεία της παρέμβασης της Περιφερειάρχη:

 • Σήμερα, για να μιλήσω με όρους στίβου και αγώνων δρόμου, βρισκόμαστε στην αφετηρία. Δίνουμε, ως αφέτες, την εκκίνηση. Η υλοποίηση, ο τερματισμός, επαφίεται σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, σε όλα τα επίπεδα. Είμαι πεπεισμένη, ότι όλοι μας θα δώσουμε τον «αγώνα τον καλό» και θα είμαστε όλοι νικητές στο τέλος του αγώνα. Ενός αγώνα για τον κλασικό αθλητισμό, για τον μαζικό αθλητισμό – για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας.

 • Ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο στη συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής με τον ΣΕΓΑΣ. Μια συνεργασία, η οποία συμβάλλει στην προώθηση ενός μοντέλου ανάπτυξης το οποίο στηρίζεται στη σύνδεση αθλητισμού και τουρισμού, δύο από τα πιο ισχυρά χαρτιά της Αττικής.

 • Και το επιχειρούμε αυτό, μέσα από μια συνέργεια με τον εμβληματικό φορέα του κλασικού αθλητισμού, με στόχο τη στήριξη και τη διάδοση του μαζικού αθλητισμού. Μια συνέργεια ποιοτική και στοχευμένη, την οποία δεν αναπτύσσουμε σήμερα με τον ΣΕΓΑΣ αλλά την καλλιεργούμε, με σύστημα, χωρίς τυμπανοκρουσίες, εδώ και 2.5 χρόνια, με απτά αποτελέσματα.

 • Τα τελευταία χρόνια έχουμε αναβαθμίσει την ποιότητα της συνεργασίας δύο φορέων, που εκ της θεσμικής τους θέσεως, καλούνται να παίξουν σημαντικό ρόλο τόσο στην εδραίωση του κλασικού αθλητισμού όσο και στη διάδοση του μαζικού αθλητισμού.

 • Πλέον αυτή η ποιοτικά αναβαθμισμένη σχέση στοχεύει να λειτουργήσει καταλυτικά για την ανάδειξη της Αττικής ως αθλητικού, πολιτιστικού και τουριστικού προορισμού.

 • Αυτός ο στόχος, αυτή η πρόκληση θα μπορούσα να πω, σχεδιάζεται ακριβώς μέσα από πολλούς άξονες κοινών πρωτοβουλιών και κοινών ενεργειών.

 • Η εμβληματικότερη ίσως από αυτές, είναι η επιλογή της Αττικής να στηρίξει τις ετήσιες διεθνείς εκδηλώσεις του ΣΕΓΑΣ και της Παγκόσμιας Ένωσης Μαραθωνίων Δρόμων (AIMS), και συγκεκριμένα, του Συμποσίου της AIMS και των Βραβεύσεων των Καλυτέρων Μαραθωνοδρόμων του Κόσμου, οι οποίες λαμβάνουν μέρος παράλληλα με τον Μαραθώνιο Αθήνας. Πρόκειται για μια στρατηγική επιλογή που στοχεύει στην ανάδειξη σε παγκόσμιο επίπεδο της Αθήνας, της Αττικής, της Ελλάδας, της γενέτειρας του Μαραθωνίου, στο διεθνές γίγνεσθαι του κλασικού αθλητισμού. Χώρων που ξεχωρίζουν σε επίπεδο αθλητικών, πολιτιστικών και τουριστικών γεγονότων. Είναι μια επιλογή που αποτυπώνει παράλληλα την επιδίωξη της σύζευξης αθλητισμού και τουρισμού με έναν άρρηκτο όσο και μοναδικό, στην αποτελεσματικότητά του, τρόπο.

 • Στοχεύουμε να στηρίξουμε αυτή την κοινή στρατηγική επιλογή, η οποία αποσκοπεί στη δημιουργία εκείνων των συνθηκών που θα ταυτίσουν ένα παγκόσμιας σημασίας γεγονός με το κορυφαίο γεγονός του Μαραθωνίου. Μια κορυφαία επιλογή για ένα κορυφαίο γεγονός.

 • Στοχεύουμε παράλληλα στο μέλλον: στην ανάπτυξη των αθλημάτων του στίβου για τις νέες γενιές, για τα παιδιά της Αττικής.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος τόνισε: «Η διευρυμένη συνεργασία Περιφέρειας Αττικής και ΣΕΓΑΣ στηρίζεται στην κοινή μας αντίληψη ότι ο αθλητισμός δεν είναι μόνο κοινωνικό αγαθό και διαβατήριο για καλύτερη υγεία και ζωή, αλλά και ένα ισχυρό όχημα προβολής της Αττικής σε ολόκληρο τον κόσμο και ανάπτυξης του αθλητικού τουρισμού. Πρόκειται για συνεργασία που θα υλοποιηθεί πλήρως σε όλους της τους άξονες, προς όφελος κυρίως της νεολαίας της Αττικής και ακριβώς για αυτό θέλω να ευχαριστήσω την κ. Δούρου και τους συνεργάτες της, στην Περιφέρεια Αττικής τόσο για την μέχρι σήμερα συνεργασία μας, όσο και για τα πολύ περισσότερα που θα κάνουμε μαζί στα χρόνια που έρχονται». Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ αναφέρθηκε και σε ορισμένα από τα προγράμματα που θα τρέξουν στο πλαίσιο της συνεργασίας. «Το πρόγραμμα Kids athletics θα διεξαχθεί από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στο Πεδίο του Άρεως σε ένα κεντρικό σημείο και θα έχουν την ευκαιρία να περάσουν πολλά παιδιά Δημοτικών σχολείων. Παράλληλα από την Άνοιξη του 2018 θα εφαρμοστεί σε δέκα στάδια της Αττικής το πρόγραμμα «Γνωρίστε το στίβο», στο οποίο οι μαθητές Γυμνασίων θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν κοντά στο στίβο και παράλληλα οι προπονητές μας να εντοπίσουν ταλέντα», είπε.

Τι περιλαμβάνει το Μνημόνιο Συνεργασίας

Το Μνημόνιο Συνεργασίας θέτει τις αρχές για στενότερη συνεργασία μεταξύ της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας, της Περιφέρειας Αττικής και της αρχαιότερης Ελληνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας που κλείνει φέτος 120 χρόνια ζωής, του ΣΕΓΑΣ, με στόχο:

 • Την ανάπτυξη υποδομών και εγκαταστάσεων του στίβου, σε συνεργασία με φορείς που μπορούν να συνάψουν προγραμματικές συμβάσεις με την Περιφέρεια Αττικής, καθώς και την καθιέρωση αναπτυξιακών προγραμμάτων εκμάθησης όλων των στιβικών αγωνισμάτων στην ευρύτερη κοινωνία και ιδίως τα παιδιά.

 • Την προώθηση της Περιφέρειας Αττικής ως τουριστικού προορισμού πολλαπλών διαφορετικών τουριστικών εμπειριών (city breaks, συνεδριακός τουρισμός, αθλητικός τουρισμός, κ.λπ.).

 • Την ανάπτυξη συνεργειών της Περιφέρειας Αττικής και του ΣΕΓΑΣ και με άλλους εμπλεκόμενους φορείς, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με γνώμονα την ενδυνάμωση της προώθησης της Αττικής ως αθλητικού, πολιτιστικού και τουριστικού προορισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι δύο φορείς εξειδικεύουν περαιτέρω το πλαίσιο συνεργασίας τους, μεταξύ άλλων, στους παρακάτω άξονες:

 • Τη συνεργασία για τη χρηματοδότηση εγκαταστάσεων ανοικτού και κλειστού στίβου με στόχο την πλήρη αξιοποίησή τους για την ενίσχυση τόσο του αναπτυξιακού, σχολικού και σωματειακού αθλητισμού στην Αττική, όσο και την υποστήριξη ταλέντων και αθλητών των εθνικών ομάδων στίβου.

 • Την ανάπτυξη ενός προγράμματος προώθησης κλασικού αθλητισμού και ανίχνευσης ταλέντων στα σχολεία και σωματεία, με σύνθημα «Οι μαθητές συναντούν το στίβο», το οποίο θα συντονίζει και θα υλοποιεί ο ΣΕΓΑΣ με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής.

 • Τη διοργάνωση του προγράμματος της IAAF “Kids’ Athletics” στον χώρο του Πεδίου του Άρεως, με σκοπό την επαφή και γνωριμία παιδιών - μαθητών δημοτικών σχολείων με το στίβο.

 • Τη συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής, κάθε Νοέμβριο, ως συνδιοργανωτή του ΣΕΓΑΣ στη διοργάνωση τόσο του μεγαλύτερου διεθνούς ετήσιου αθλητικού, πολιτιστικού και τουριστικού γεγονότος στη χώρα μας, του Αυθεντικού Μαραθωνίου, όσο και των ετήσιων διεθνών εκδηλώσεων του ΣΕΓΑΣ και της Παγκόσμιας Ένωσης Μαραθωνίων Δρόμων (AIMS), και συγκεκριμένα, του Συμποσίου της AIMS και των Βραβεύσεων των Καλυτέρων Μαραθωνοδρόμων του Κόσμου, οι οποίες λαμβάνουν μέρος παράλληλα με τον Μαραθώνιο Αθήνας, καθώς και - κάθε Μάρτιο - στη διοργάνωση του ραγδαίως αναπτυσσόμενου Ημιμαραθωνίου Αθήνας που διοργανώνει ο ΣΕΓΑΣ και ο Δήμος Αθηναίων.

 • Τη συνεργασία για την υποβολή φακέλου ένταξης του Αυθεντικού Μαραθωνίου (Μαραθωνίου Αθήνας) στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

 • Την από κοινού κατάρτιση ενός προγράμματος προωθητικών και αθλητικών εκδηλώσεων, εκθέσεων, δρώμενων, κ.ά. στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τις λεπτομέρειες υλοποίησης των οποίων θα επεξεργάζεται ομάδα εργασίας, η οποία θα συσταθεί για την εξυπηρέτηση του σκοπού αυτού.

 • Την υλοποίηση προγραμμάτων ειδικότερου ενδιαφέροντος με γνώμονα την ανάπτυξη του κλασικού αθλητισμού, του στίβου, του αθλητικού τουρισμού, με την καθιέρωση αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων με υψηλή ποιοτική αθλητική και πολιτιστική αξία που θα διοργανώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου στην Περιφέρεια Αττικής.

 
Αρβανιτίδης Γιώργος: Οι πολίτες ζητούν λύσεις στα καθημερινά προβλήματα και ανθρώπους ικανούς να τις υπερασπιστούν
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Πέμπτη, 08 Ιούνιος 2017 11:11

Αρβανιτίδης Γιώργος: Οι πολίτες ζητούν λύσεις στα καθημερινά προβλήματα
και ανθρώπους ικανούς να τις υπερασπιστούν

Συνέντευξη στον αρχισυντάκτη του TheCaller Κωστή Μοσχολιό (07.06.2017)

Σχεδόν 2,5 χρόνια από την ανάληψη της κυβέρνησης από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η χώρα έχει «ζήσει» εκλογές, δημοψήφισμα, 3ο Μνημόνιο και πριν λίγο καιρό το λεγόμενο 4ο Μνημόνιο. Ποιος είναι ο απολογισμός της κυβέρνησης Τσίπρα;

Όπως είπα και σε μια πρόσφατη ομιλία μου στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας από εδώ και στο εξής θα παλεύει να πείσει τον ελληνικό λαό ότι είναι ο καλύτερος διαχειριστής του μνημονίου. Αυτός είναι ο απολογισμός του. Μόνο αυτό του έμεινε. Από την δυναμική και τις προσδοκίες που έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, στις αποσκευές τους σήμερα υπάρχει μόνο το γκουβέρνο. Ούτε κι εκεί, όμως, δείχνουν ικανοί να τα καταφέρουν. Γι’ αυτό πιστεύω ότι η καμπή που βρισκόμαστε σήμερα θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Διανύουμε τη φάση που τα στρατηγικά αδιέξοδα του ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπονται σε στρατηγικά αδιέξοδα για τη χώρα. Αυτό, ξέρετε, δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση, ειδικά, όταν στο τιμόνι της χώρας βρίσκεται μια Κυβέρνηση με μηδενική αξιοπιστία εντός και εκτός συνόρων.

Η σύνδεση της διαπραγμάτευσης και της αξιολόγησης με το χρέος φαίνεται πως γύρισε «μπούμερανγκ» για την κυβέρνηση. Εκτιμάτε ότι μπορεί να πάρει κάτι θετικό η χώρα μας στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου;

Ακόμα κι αν καταφέρουν να πάρουν πίσω την απόφαση του Eurogroup του 2012 για το χρέος – μια απόφαση που οι ίδιοι πέταξαν στα σκουπίδια το 2015 – η χώρα θα έχει χάσει τρία πολύτιμα χρόνια. Επιτρέψτε μου, όμως, να πω κάτι που πολλές φορές μας διαφεύγει. Για ακόμα μια φορά η Κυβέρνηση κάθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς πρόταση, με το χέρι απλωμένο να πάρει ότι της δώσουν οι δανειστές. Δεν γίνεται έτσι. Η Κυβέρνηση οφείλει να καταθέσει τη δική της πρόταση αναδιάρθρωσης του χρέους και να εξηγήσει τόσο στον ελληνικό λαό, όσο και τους δανειστές, πώς η διαδικασία αυτή θα επηρεάσει την ανάπτυξη. Αυτό είναι το κρίσιμο. Αυτό περιμένουν οι πολίτες από την ηγεσία της χώρας.

Πολλοί πιστεύουν πως η κυβέρνηση Τσίπρα θα εξαντλήσει την 4ετία και μόνο ένα «ατύχημα» ίσως αναγκάσει την κυβέρνηση να πάει σε πρόωρες εκλογές. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;

Πάντα οι πρόωρες εκλογές συνδέονται με κάποιου είδους «ατύχημα». Διαφορετικά όλες οι Κυβερνήσεις θα εξαντλούσαν την 4ετία. Θα σας πω, όμως, το εξής. Το κρίσιμο ερώτημα είναι τι είδους «ατύχημα» μπορεί να προκαλέσει την πτώση της Κυβέρνησης. Αν το «ατύχημα» σχετίζεται με εκλογικούς τακτικισμούς του Μεγάρου Μαξίμου, τότε μικρό το κακό θα πω εγώ. Αν, όμως, το «ατύχημα» σχετίζεται με την εθνική οικονομία και την γενικότερη προσπάθεια εξόδου από την κρίση, τότε η επόμενη μέρα για τη χώρα θα είναι πολύ πιο δύσκολη από αυτό που ζούμε σήμερα. Αυτός είναι και ο λόγος που η Δημοκρατική Συμπαράταξη ζητά επίμονα άλλη Κυβέρνηση, Εθνική Συνεννόηση, Εθνικό Σχέδιο Εξόδου από την Κρίση. Είναι κρίμα και άδικο οι θυσίες του ελληνικού λαού να πάνε χαμένες επειδή η σημερινή Κυβέρνηση είναι κατώτερη των περιστάσεων.

Θα ήθελα το σχόλιό σας για τις αιχμές του Γερμανού ΥΠΟΙΚ κ. Σόιμπλε ότι η χώρα μας «δεν κατήργησε τα φορολογικά προνόμια των εφοπλιστών», γεγονός που προκάλεσε και την οργίλη αντίδραση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

Ακούστε. Τα πράγματα στη ζωή τα αντιμετωπίζει κανείς με δύο τρόπους. Υπάρχουν οι άνθρωποι που έχουν «μια λύση για κάθε πρόβλημα», υπάρχουν όμως και οι άνθρωποι που έχουν «ένα πρόβλημα για κάθε λύση». Δυστυχώς, ο κ. Σόιμπλε αποδεικνύει καθημερινά ότι ανήκει στην δεύτερη κατηγορία. Η ελληνική ναυτιλία είναι από τους λίγους τομείς οικονομικής δραστηριότητας που η χώρα μας τα πηγαίνει καλά. Έχουμε τον πρώτο σε χωρητικότητα στόλο παγκοσμίως, έχουμε εξαιρετικούς Έλληνες ναυτικούς, έχουμε σημαντική τεχνογνωσία στην ναυπηγοεπισκευή. Αν, λοιπόν, ο κ. Σόιμπλε θέλει πραγματικά να βοηθήσει τη χώρα μας, ας επικεντρώσει τις προσπάθειές του εκεί που πραγματικά έχουμε ανάγκη· στην ελάφρυνση χρέους και στην ενίσχυση της παραγωγικής μας βάσης. Όλα τα υπόλοιπα είναι «προφάσεις εν αμαρτίαις».

Στη Βουλή η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι 3η δύναμη, ωστόσο στις δημοσκοπήσεις, παρά την αρχική άνοδο, παρατηρείται τώρα τελευταία μια στασιμότητα στα ποσοστά του κόμματος με αποτέλεσμα σε ορισμένες έρευνες να βρίσκεται στην 4η ή ακόμη και 5η θέση. Πως το εξηγείτε αυτό;

Το ΠΑΣΟΚ έκανε συγκεκριμένα λάθη τα οποία πλήρωσε ακριβά. Βρεθήκαμε σε απόσταση με τις κοινωνικές δυνάμεις που μας στήριξαν για 40 ολόκληρα χρόνια. Έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας, έχουμε εντοπίσει τα λάθη μας και έχουμε πλέον την εμπειρία να μην τα επαναλάβουμε. Η εμπιστοσύνη, όμως, θέλει χρόνο για να οικοδομηθεί και έχουμε αποφασίσει να την χτίσουμε σε γερές βάσεις. Η προσπάθεια που καταβάλει η Φώφη Γεννηματά να ενώσει την παράταξη και να την καταστήσει ξανά νικηφόρα ήδη αποδίδει καρπούς. Αυτή τη στιγμή τα στελέχη μας σε όλη τη χώρα κάνουν μια μεγάλη προσπάθεια για να δημιουργήσουν την πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για μια Ελλάδα ισχυρή και παραγωγική, μια Ελλάδα που θα βρει ξανά την θέση που της αρμόζει στην Ευρώπη του 21ουαιώνα. Είμαι αισιόδοξος ότι με σκληρή δουλειά και καθημερινή επαφή με τους πολίτες θα τα καταφέρουμε.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη οδεύει προς Συνέδριο σε λίγες μέρες. Εσείς προσωπικά τι περιμένετε από αυτό το Συνέδριο;

Για μένα επιτυχία θα είναι να εξηγήσουμε πειστικά στους πολίτες πως δεν πρόκειται να επιστρέψουμε σε μια Ελλάδα ισχυρή και ευημερούσα αν δεν φτιάξουμε τον πλούτο που μας λείπει. Και φυσικά να εξηγήσουμε πώς η διαδικασία αυτή μπορεί να αποκτήσει προοδευτικό πρόσημο ώστε τα οφέλη της να επηρεάσουν στο σύνολό της την ελληνική κοινωνία και όχι μια μικρή ή μεγαλύτερη ελίτ. Επιτρέψτε μου να εξηγήσω τι εννοώ.

Το 2015 είχαμε ένα ΑΕΠ κοντά στα 175 δις €, στο οποίο συνέβαλαν περίπου 100 κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας. Αν προσθέσουμε τα ποσοστά όλων των κωδικών του πρωτογενή τομέα, με τους υπόλοιπους κωδικούς που περιέχουν τη λέξη «παραγωγή», θα δυσκολευτούμε να περάσουμε το 8%. Άρα το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να δούμε πώς συντίθεται το ΑΕΠ της χώρας στο σύνολο, ανά κλάδο, ανά προϊόν και ανά γεωγραφική περιοχή. Και πάνω σε αυτά τα δεδομένα, να χτίσουμε τοπικά σχέδια ανάπτυξης που θα αξιοποιούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής. Τέρμα οι γενικότητες, τέρμα η λογική του «πάρτε όλοι από λίγο». Η χώρα χρειάζεται χθες σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης με ευρύτερη κοινωνική και πολιτική συναίνεση ώστε να αντέχει στον χρόνο και τον διεθνή ανταγωνισμό.


Τι απαντάτε σε όσους λένε πως «το ΠΑΣΟΚ έχει πεθάνει» και ότι χρειάζεται ένα νέο κόμμα, με νέο όνομα και νέα πρόσωπα;

Το νέο καθορίζεται με πολιτικούς όρους, όχι με το πιστοποιητικό γέννησης, ούτε με επίκληση σε αυθεντίες. Ακούστε. Αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία υποφέρει. Πιστεύετε ότι ασχολείται κανείς με αυτή την ατζέντα; Οι πολίτες ζητούν λύσεις στα καθημερινά τους προβλήματα και ανθρώπους ικανούς να τις υπερασπιστούν. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι ότι η κοινωνία πιστεύει πως στη Βουλή ασχολούμαστε μόνο με τα δομικά προβλήματα της εθνικής οικονομίας και οι πολίτες τα δικά τους προβλήματα τα παλεύουν μόνοι τους. Αυτά είναι τα κρίσιμα ζητήματα που πρέπει ο πολιτικός μας χώρος να απαντήσει. Όλα τα υπόλοιπα αυτή τη στιγμή αφορούν μόνο όσους τα αναπαράγουν.

Πριν λίγες μέρες είχαμε την επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων, ενώ στις 23 Ιουνίου συμπληρώνονται 21 χρόνια από τον θάνατο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα στην αναγνώριση της Γενοκτονίας. Πόσο σημαντικό ήταν αυτό για τους Έλληνες του Πόντου;

Ο Ανδρέας Παπανδρέου έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο θέμα αυτό, όπως έκανε και σε όλα τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν την πατρίδα μας. Όπως τόνισα προ ημερών και στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής, το χρέος της ελληνικής πολιτείας παραμένει διπλό. Χρειαζόμαστε συντεταγμένες πρωτοβουλίες για τη διεθνή και ευρωπαϊκή αναγνώριση της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, στο πλαίσιο των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και των Ευρωπαϊκών Θεσμών. Χρειαζόμαστε, όμως, και συλλογική προσπάθεια για να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας το μεγαλείο ψυχής των Ελλήνων του Πόντου.

Οι Έλληνες του Πόντου μας δίδαξαν με το πάθος τους, τι σημαίνει αγώνας για επιβίωση, προκοπή, πρόοδο, ευημερία και πολιτισμό. Μας δίδαξαν τι σημαίνει να ξεκινάς από την αρχή, να μην υποκύπτεις, να σηκώνεσαι στα πόδια σου και να τραβάς μπροστά ξανά. Αυτό είναι κουλτούρα, είναι πολιτισμός, είναι στάση ζωής. Και αυτή η στάση ζωής, αυτό το παράδειγμα, είναι χρέος μας να περάσει στην επόμενη γενιά.

 

 
Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΛΥΔΙΑ ΚΟΝΙΟΡΔΟΥ ΟΜΙΛΗΤΡΙΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ documenta 14 ΣΤΟ ΚΑΣΣΕΛ
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Τετάρτη, 07 Ιούνιος 2017 18:39

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΛΥΔΙΑ ΚΟΝΙΟΡΔΟΥ ΟΜΙΛΗΤΡΙΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ documenta 14 ΣΤΟ ΚΑΣΣΕΛ

resized AIMG 1656

 

Στο Kongress Palais του Κάσελ  πάνω από τρεις χιλιάδες  δημοσιογράφοι και  προσωπικότητες  της εικαστικής σκηνής από όλη την υφήλιο έδωσαν το ‘παρών’ σήμερα το μεσημέρι στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τα εγκαίνια της  documenta 14 στη ιστορική της κοιτίδα στη Γερμανία.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου πήρε μέρος μαζί με τους συντελεστές της διοργάνωσης , ως μια εκ των κεντρικών ομιλητών/τριών στο επίσημο πάνελ για την παρουσίαση του γερμανικού σκέλους αυτής της κορυφαίας διεθνούς έκθεσης που ξεκίνησε την πορεία της από την Αθήνα στις 10 Απριλίου

Όπως είπε μεταξύ άλλων, «Σήμερα περισσότερο παρά ποτέ άλλοτε έχουμε απελπιστικά ανάγκη τις φωνές των καλλιτεχνών, των ανεξάρτητων υπηρετών της τέχνης. Έχουμε ανάγκη τις φωνές που θα αφυπνίσουν το πνεύμα μας, που θα εστιάσουν σε αυτά που αγνοούμε, που θα αναδείξουν όσα δεν μπορούμε να δούμε στη διάρκεια της καθημερινότητάς μας. Υπάρχουν φορές που κάτι φωνάζει δίπλα μας, κι εμείς δεν το ακούμε.

Img 1655

Στην Ελλάδα οι καλλιτέχνες, παρά την κρίση ή ακριβώς εξαιτίας της, ύψωσαν τη φωνή τους για τις θλιβερές συνέπειες των μέτρων λιτότητας που μας επηρέασαν όλους ταράζοντάς μας. Και με κάθε δυνατό τρόπο, σε κάθε τόπο, με οποιοδήποτε δυνατό μέσο και με ελάχιστη οικονομική βοήθεια εξέφρασαν τις ιδέες, τα ερωτήματα, τους προβληματισμούς που μας απασχολούν ως κοινωνία που αντιμετωπίζει μια τόσο μεγάλη πρόκληση. (…) Αυτό είναι το κλίμα και το πνεύμα μέσα στο οποίο αναπτύχθηκε η documenta 14. Η παρουσία καλλιτεχνικών φωνών από όλο τον κόσμο σε συνεργασία με τους Έλληνες καλλιτέχνες, μας έκανε όλους ικανότερους  να βλέπουμε πιο καθαρά τολμάμε, να μοιραζόμαστε ένα δώρο σε ανταπόδοση για ένα άλλο δώρο.»

 «Αισθανόμαστε πλέον ως Αθηναίοι» είπε ο επιμελητής   του Προγράμματος Δημόσιων Δράσεων  Paul B. Preciado για την καθοριστική εμπειρία του στην ελληνική πρωτεύουσα, υπογραμμίζοντας, με μια αναφορά στη μάστιγα του νεοφασισμού και στο έργο του Όργουελ «Η φάρμα των ζώων» , ότι η  Documenta 14 « θα μπορούσε να περιγραφεί ως μια εξέγερση στο αγρόκτημα».

resized AIMG 1658

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος του Κάσελ,  Bertram Hilgen, τόνισε  πως θεωρεί ότι η συμμετοχή της Αθήνας, της «πολιτιστικής πρωτεύουσας του κόσμου» έκανε πιο  «ζωντανή» την  documenta. 

Το ελληνικό Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης συμμετέχει στο προγράμμα της documenta 14 στο Κάσελ με 180 έργα  82 καλλιτεχνών. Η συλλογή του ΕΜΣΤ θα καταλάβει ολόκληρο το εμβληματικό κτήριο του Fridericianum με την έκθεση ΑΝΤΙΔΩΡΟΝ που εγκαινιάζεται στις 10 Ιουνίου.  Την επιμελείται υπογράφει  η Διευθύντρια του ΕΜΣΤ,  Κατερίνα Κοσκινά

Η συνέντευξη τύπου άνοιξε με τον Bonaventure Soh Bejeng Ndikung , έναν εκ των επιμελητών της documenta 14 και έκλεισε με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή της , τον Πολωνό Adam Szymczyk . «Ζούμε σε μια εποχή αβεβαιότητας, η οποία  οδηγεί συχνά σε περισσότερη βία» σημείωσε ο Bonaventure Soh Bejeng Ndikung. Και επειδή  «ο φόβος και η ανασφάλεια είναι τα  βασικά στοιχεία των σύγχρονων κοινωνικών διαχωρισμών» προέτρεψε τους καλλιτέχνες να είναι πιο «επαναστατικοί» στις δουλειές τους.

«Το μεγάλο μάθημα της documenta 14 είναι ότι δεν υπάρχουν δάσκαλοι που θα μας μάθουν πως θα ζούμε» υπογράμμισε ο Πολωνός Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Adam Szymczyk  και απευθυνόμενος στο πολυπληθές κοινό της αίθουσας έδωσε το σύνθημα:   «Το ταξίδι μόλις ξεκίνησε».

Στη συνέντευξη τύπου πήραν τον λόγο επίσης οι: Annette Kulenkampff (Διευθύνουσα Σύμβουλος, documenta  και Μουσείου Fridericianum).   Boris Rhein (Υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης, Έρευνας και Τεχνών της  Έσσης)   Hortensia

Völckers (Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Ομοσπονδιακού Γερμανικού Ιδρύματος Πολιτισμού). Και οι επιμελητές Dieter Roelstraete,  Hendrik Folkerts, Candice Hopkin και η σύμβουλος επιμέλειας   Natasha Ginwala.

Τους ομιλητές συντόνισε η  Henriette Gallus, Διευθύντρια Επικοινωνίας, της  documenta 14.

Η συγκίνηση απλώθηκε στην αίθουσα όταν ο Σύρος βιολιστής και πρόσφυγας  Ali Moraly παρουσίασε απόσπασμα από το έργο του με τίτλο  Quatrain.

Τα επίσημα εγκαίνια της  documenta 14 θα πραγματοποιηθούν στις 10 Ιουνίου.  Η διοργάνωση εκτείνεται σε περισσότερα από 30 διαφορετικά σημεία του Κάσελ  ( δημόσιους φορείς, πλατείες, κινηματογράφους και πανεπιστημιακά κτίρια) ενώ συμμετέχουν με τα έργα τους που δημιουργήθηκαν ειδικά για την έκθεση   περισσότεροι από  160 καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο. Όπως  και στην Αθήνα, η Documenta στο Κάσελ θα  διαρκέσει συνολικά  100 ημέρες.

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 07 Ιούνιος 2017 18:47
 


Σελίδα 6 από 97

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση

BLADE RUNNER 2049 - INTERNATIONAL TV SPOT #1 - 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ
BLADE RUNNER 2049 - INTERNATIONAL TV SPOT #1 - 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ
BLADE RUNNER 2049 - INTERNATIONAL TV SPOT #1 - 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ  30 χρόνια μετά τα γεγονότα της πρώτης ταινίας, ένας νέος blade ...