ATTICANEWS.GR

Member Area
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Πέμπτη, 16 Μάρτιος 2017 19:55

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

resized prss cnfrnc intracat cntrlld parking 1 of 7

Η εφαρμογή και λειτουργία συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης στον Δήμο Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκε σήμερα, Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης και η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η υλοποίηση του νέου συστήματος θα ξεκινήσει άμεσα καθώς ήδη υπογράφηκε σχετική σύμβαση ανάμεσα στον Δήμο Θεσσαλονίκης και της Ένωσης Εταιρειών INTRAΚATINTRASOFT INTERNATIONAL S.A. σε συνεργασία με την Εταιρία Park Pal.

Το νέο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης προβλέπει τη δημιουργία 1.987 βραχυχρόνιων θέσεων επισκεπτών και 6.054 αποκλειστικών θέσεων κατοίκων.

Ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, εξέφρασε την ικανοποίησή του καθώς, όπως ανέφερε, «λύθηκαν διάφορα διαδικαστικά προβλήματα, κυρίως η αρχική πρόβλεψη ότι η Δημοτική Αστυνομία και μόνον είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο της ελεγχόμενης στάθμευσης. Πλέον, η Υπηρεσία θα συνεπικουρείται και από διοικητικό προσωπικό, το Σώμα Ελεγκτών και Επιδοτών. Επομένως η ορθή λειτουργία του συστήματος διασφαλίζεται. Το νέο σύστημα είναι τεχνολογικά υπερσύγχρονο, κι αυτό σημαίνει ότι διευκολύνει τους πολίτες στη στάθμευση – που πάντα είναι μια δύσκολη υπόθεση στις μεγαλουπόλεις – γιατί προσφέρει δυνατότητες μέσω έξυπνων κινητών, διαδικτύου, χρήσης ηλεκτρονικής τραπεζικής και χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών για την αγορά χρόνου στάθμευσης».

resized prss cnfrnc intracat cntrlld parking 2 of 7

Ο Δήμαρχος χαρακτήρισε το νέο σύστημα δικαιότερο σε σύγκριση με ό,τι ισχύει ως τώρα, καθώς η χρέωση γίνεται με το λεπτό και όχι με την ώρα και πρόσθεσε: «Για εμάς ήταν προτεραιότητα, και, μετά από πολλά προβλήματα που προέκυψαν και τα οποία καταφέραμε να λύσουμε, επιτέλους μπαίνει σε εφαρμογή. Είναι πολύ σημαντική εξέλιξη, πιστεύουμε ότι θα βελτιώσει ουσιαστικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων, τις συνθήκες στάθμευσης και την κατάσταση της κυκλοφορίας στην πόλη, ενώ οι μόνιμοι κάτοικοι θα διευκολυνθούν στην αναζήτηση θέσης για το όχημά τους την ίδια στιγμή που η διαδικασία για τον χαρακτηρισμό κάποιου ως ‘’μόνιμου κατοίκου’’ βελτιώνεται και διευκολύνεται πάρα πολύ. Το νέο σύστημα ουσιαστικά φέρνει την αλλαγή νοοτροπίας στη στάθμευση και άρα στη χρήση του ΙΧ μας. Το κυκλοφοριακό πρόβλημα στη Θεσσαλονίκη είναι τεράστιο και δεν λύνεται με τη δημιουργία, όπως μας λένε συχνά, και άλλων χώρων στάθμευσης. Το πρόβλημα λύνεται με το να εγκαταλείψουμε το αυτοκίνητο». Ο Γιάννης Μπουτάρης κατέληξε λέγοντας ότι ο Δήμος θα κινηθεί στην κατεύθυνση χαρακτηρισμού των εσόδων του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης ως ανταποδοτικών, που θα διοχετεύονται μόνο για τη βελτίωση του κυκλοφοριακού.

Η Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Άννα Αγγελίδου, από την πλευρά της εκτίμησε ότι πέρα από την τάξη που θα επιφέρει το νέο σύστημα στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, θα προκύψει σημαντικό όφελος στα έσοδα του Δήμου από την εφαρμογή. «Οι περίπου 7.000 θέσεις που είναι διαθέσιμες σήμερα είναι ουσιαστικά μικτές, αφορούν τόσο τους επισκέπτες όσο και τους μόνιμους κατοίκους, και τελικά δεν εξυπηρετούν ούτε τη μία ούτε την άλλη κατηγορία. Από αυτές τις θέσεις ο Δήμος μέχρι τώρα είχε ετήσια έσοδα περί τις 200.000€. Με το νέο σύστημα και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μόνο από τις περίπου 2.000 θέσεις για τους επισκέπτες αναμένεται να εισπράττουμε το δεκαπλάσιο ποσό, δηλαδή περίπου 2 εκ.€. Δεν πρόκειται, ωστόσο, για μια φοροεισπρακτική πολιτική του Δήμου, καθώς η χρέωση για μια ώρα στάθμευσης ανέρχεται σε 1,70€, αλλά για την προσπάθεια αναβάθμισης της ποιότητας ζωής».

resized prss cnfrnc intracat cntrlld parking 5 of 7

Όπως τόνισε η ίδια, το νέο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης αποτελεί τμήμα ενός πλέγματος μέτρων και δράσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης για τη βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών στην πόλη, όπως είναι ο Κανονισμός Λειτουργίας Πεζοδρόμων και η αλλαγή του ωραρίου φορτοεκφόρτωσης. Η Αντιδήμαρχος Οικονομικών επισήμανε ότι το νέο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης είναι εκσυγχρονισμένο, λύνοντας διάφορα προβλήματα του παλιού, όπως η δυσκολία εύρεσης καρτών, καθώς πλέον οι χρήστες θα μπορούν να προ-αγοράζουν χρόνο μέσω κινητών τηλεφώνων ή και διαδικτύου. Επιπλέον, τόνισε ότι το νέο σύστημα βελτιώνει την ποιότητα ζωής στην πόλη, ενώ αποθαρρύνει τη μακροχρόνια στάθμευση και ενθαρρύνει την επισκεψιμότητα στο κέντρο της πόλης και άρα λειτουργεί αναπτυξιακά, την ίδια στιγμή που βελτιώνει τις κυκλοφοριακές συνθήκες.

Ο Αντιδήμαρχος Εκπαίδευσης και Αθλητισμού, Γιώργος Δημαρέλος, που ασχολήθηκε με τη σύμβαση του έργου με την πρότερη ιδιότητά του ως εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου για δράσεις κυκλοφορίας, διευκρίνισε ότι «ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα για την Δήμο Θεσσαλονίκης θα είναι η αποτύπωση της εικόνας όσον αφορά τις ανάγκες στάθμευσης, ανά περιοχή, που θα δώσει τη δυνατότητα στον Δήμο να επανακαθορίσει τις πολιτικές που ασκεί και εφαρμόζει για το ζήτημα της κυκλοφορίας και της στάθμευσης, χωρίς να είναι αναγκαίες έρευνες ή σχετικές μελέτες».

Ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας INTRAKAT, Χαράλαμπος Καλλής, προχώρησε στην παρουσίαση της εφαρμογής του συστήματος, το οποίο χαρακτήρισε απλοποιημένο και αποδοτικό. «Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι μέσω της εφαρμογής βελτιώνεται η καθημερινότητα στην πόλη. Είμαστε σίγουροι ότι οι δημότες και οι επισκέπτες θα αγκαλιάσουν τις αναβαθμισμένες υπηρεσίες των περιοχών εφαρμογής. Είναι ένα έργο που θα συμβάλλει στη μείωση της κυκλοφορίας, στην αποσυμφόρηση της καρδιάς της πόλης και θα καταστήσει πιο εύκολη και λειτουργική τη στάθμευση για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του Δήμου».

Παρών στη συνέντευξη Τύπου ήταν και ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για δράσεις της Δημοτικής Αστυνομίας και δημόσιας τάξης, Λευτέρης Κιοσέογλου, που εκτίμησε ότι η αξιοποίηση των Δημοτικών Αστυνομικών και των Ελεγκτών θα επιταχύνουν τη διαδικασία ελέγχου μέσω του νέου συστήματος.

Το έργο με τίτλο «Παροχή Υπηρεσιών για την Εφαρμογή και Λειτουργία Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης σε Δημοτικές Κοινότητες (Α΄, Γ΄ και Ε΄) του Δήμου Θεσσαλονίκης» προβλέπεται από τη σύμβαση να έχει διάρκεια 5 χρόνια, και η λειτουργία του αναμένεται να ξεκινήσει σε 5 μήνες.

Η συνεργασία στοχεύει στην εγκατάσταση και λειτουργία Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης με την χρήση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, με κοινό παρονομαστή την παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών στους επισκέπτες και τους κατοίκους των περιοχών εφαρμογής του έργου, την ικανοποίηση των αυξημένων αναγκών στάθμευσης αλλά και την εξασφάλιση των δημοτικών προσόδων που προκύπτουν από την εγκατάσταση του νέου συστήματος, προς όφελος των δημοτών. 

 
Γ. Πατούλης Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Περιμένουμε τον Υπουργό Εσωτερικών να έρθει στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και να μας παρουσιάσει επιτέλους τις θέσεις του για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Τετάρτη, 15 Μάρτιος 2017 19:56

Γ. Πατούλης Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Περιμένουμε τον Υπουργό Εσωτερικών να έρθει στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και να μας παρουσιάσει επιτέλους τις θέσεις του για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση

Στην Τρίπολη, στη συνεδρίαση της ΠΕΔ Πελοποννήσου ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης και μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ στο πλαίσιο των ενημερωτικών συναντήσεων που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα για την αλλαγή του Καλλικράτη

resized FOTO TRIPOLI OK 2

Ανοιχτή πρόσκληση προς τον Υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη προκειμένου να αποδεχθεί το αίτημα της ΚΕΔΕ να παραβρεθεί στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ με στόχο να ανοίξει τα χαρτιά του σχετικά με τη Διοικητική Μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση, έστειλε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης από την Τρίπολη, στο πλαίσιο του κύκλου ενημερωτικών συναντήσεων που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα, με αφορμή τις προωθούμενες κυβερνητικές αλλαγές στον Καλλικράτη.

Όπως υπογράμμισε ο Γ. Πατούλης «η ΚΕΔΕ έχει καλέσει εδώ και καιρό τον Υπουργό Εσωτερικών προκειμένου να παραβρεθεί στο Δ.Σ. της και να ενημερώσει τον Πρώτο Βαθμό, πέρα από την απλή αναλογική, ποιες είναι οι θέσεις του ίδιου και της κυβέρνησης σχετικά με τη Μεταρρύθμιση. Η ΚΕΔΕ με συγκεκριμένες αποφάσεις που έλαβε στα συνέδριά της στο Βόλο και στη Θεσσαλονίκη, έχει καταθέσει τις θέσεις της για τη Μεταρρύθμιση, ωστόσο διάλογος δεν μπορεί να γίνει αν το Υπουργείο Εσωτερικών δεν καταθέσει συγκεκριμένες θέσεις και απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουμε καταθέσει».

Ο Γ. Πατούλης επισήμανε στη συνέχεια, ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται σε εγρήγορση και ενωμένη, χωρίς κομματικές ταυτότητες λειτουργεί προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

resized FOTO TRIPOLI 1

Στο πλαίσιο της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΔΕ, η οποία θα πραγματοποιηθεί αρχές Απριλίου θα προσδιοριστούν οι τρόποι και οι μορφές των αντιδράσεων της Αυτοδιοίκησης.

Όπως υπογράμμισε στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ «στόχος μας είναι να μπορέσουμε στην Ελλάδα της κρίσης να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις της τοπικής ανάπτυξης, της μείωσης της ανεργίας και της επιστροφής των 500 χιλιάδων επιστημόνων που έχουν φύγει στο εξωτερικό. Πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε ουραγοί στην Ευρώπη. Δεν μπορεί η χώρα μας και η Τοπική Αυτοδιοίκηση να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη λόγω της αδυναμίας της κεντρικής εξουσίας να ασκήσει τα καθήκοντά της».

Ο Γ. Πατούλης, κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου που προηγήθηκε στα Τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, αναφέρθηκε στην οικονομική ασφυξία που έχει προκληθεί στην Αυτοδιοίκηση, λόγω των τεράστιων περικοπών των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων της από την Κυβέρνηση.

«Ζούμε μια απαξίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την Κεντρική Διοίκηση», ανέφερε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και συμπλήρωσε: «οι μόνοι που αύξησαν τους μισθούς τους είναι οι βουλευτές και οι Γενικοί Γραμματείς. Γιατί ο ειδικός συνεργάτης του Γ.Γ. και των Υπουργών παίρνει 1850 και ο δήμαρχος 1100; Καλούμε τους βουλευτές να αποδεχθούν τη πρότασή μας να πάρουν τον ίδιο μισθό με εκείνο που παίρνει ο δήμαρχος της Πρωτεύουσας της Ελλάδος».

resized FOTO TRIPOLI OK

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε στην ανάγκη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών να ενημερώσει την Αυτοδιοίκηση σχετικά με το κόστος της μεταρρύθμισης κι από ποιους πόρους θα χρηματοδοτηθεί, καθώς ο πρώην υπουργός Ν. Βούτσης είχε αναφέρει η αλλαγή του Καλλικράτη απαιτεί 3, 5 δις. ευρώ.

Σχετικά με την ύφεση επισήμανε ότι για αυτή δε φταίει το εκλογικό σύστημα στην Αυτοδιοίκηση το οποίο έχει γίνει για την Κυβέρνηση «σημαία» της μεταρρύθμισης, αλλά το γεγονός ότι «αποφασίζουν άλλοι για εμάς χωρίς εμάς».

Ο Γ. Πατούλης έθεσε και άλλα ζητήματα όπως το θέμα των συμβασιούχων, οι δασικοί χάρτες και τα τεράστια προβλήματα που έχει δημιουργήσει στη δημοπράτηση έργων και στη λειτουργία των Δήμων ο Νόμος Σπίρτζη, που αφορά τη σύναψη δημόσιων συμβάσεων.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου Δ. Καμπόσος κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του υπογράμμισε ότι οι κινήσεις της Κυβέρνησης για τη θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής είναι εκ του πονηρού και στόχο τους έχουν να αποδυναμώσουν το Πρώτο Βαθμό.

resized FOTO TRIPOLI 5

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι τα τελευταία χρόνια η Κεντρική Διοίκηση έχει οδηγήσει σε οικονομικό μαρασμό την Αυτοδιοίκηση. Ως παράδειγμα ανέφερε τις χρηματοδοτήσεις στο δήμο του όπου η μείωση των ΚΑΠ σε σχέση με τη περίοδο πριν από το 2010 έχει εκτιναχθεί στο 92%.

Στην αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ συμμετέχουν ο Πρώτος Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Καφαντάρης, ο Δ. Μπίρμπας επικεφαλής της παράταξης «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία», ο Γ. Τσιάμης μέλος της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» και ο Ν. Σακούτης, εκπρόσωπος της νεοσυσταθείσας παράταξης Συντονισμός Αιρετών. 

 
Η Ε.Ε. δρομολογεί τη μείωση της χρήσης του οδοντιατρικού αμαλγάματος με στόχο την προστασία του Περιβάλλοντος Ιδιαίτερες οδηγίες για εγκύους και γυναίκες οι οποίες θηλάζουν Απαγόρευση της χρήσης οδοντιατρικού αμαλγάματος σε παιδιά ηλικίας κάτω των 15 ετ
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Τρίτη, 14 Μάρτιος 2017 13:29

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ 

 • Η Ε.Ε. δρομολογεί τη μείωση της χρήσης του οδοντιατρικού αμαλγάματος με στόχο την προστασία του Περιβάλλοντος

 • Ιδιαίτερες οδηγίες για εγκύους και γυναίκες οι οποίες θηλάζουν

 • Απαγόρευση της χρήσης οδοντιατρικού αμαλγάματος σε παιδιά ηλικίας κάτω των 15 ετών

17098649 1874352322808198 6604873206892232051 n

ΤΡΙΤΗ 14 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017

 • Η Ε.Ε. δρομολογεί τη μείωση της χρήσης του οδοντιατρικού αμαλγάματος με στόχο την προστασία του Περιβάλλοντος

 • Ιδιαίτερες οδηγίες για εγκύους και γυναίκες οι οποίες θηλάζουν

 • Απαγόρευση της χρήσης οδοντιατρικού αμαλγάματος σε παιδιά ηλικίας κάτω των 15 ετών

Ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός για τον Υδράργυρο είναι ένα ευρωπαϊκό νομοθέτημα για το Περιβάλλον που εναρμονίζει το ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο με τη Σύμβαση της Μιναμάτα. Η πρόθεση των νομοθετών ήταν να μειώσουν την ποσότητα του υδραργύρου, περιλαμβανομένου αυτού από το οδοντιατρικό αμάλγαμα, στο Περιβάλλον.

 • Η απαγόρευση της χρήσης του οδοντιατρικού αμαλγάματος σε παιδιά κάτω των 15 ετών πρέπει να ερμηνευθεί ως μία υπόθεση ότι τα παιδιά κάτω των 15 ετών έχουν μικρές τερηδονικές βλάβες και κατά συνέπεια απαιτούνται μικρές εμφράξεις. Aποτελεί ήδη βέλτιστη πρακτική για τους οδοντιάτρους να ακολουθούν μιαν ελάχιστα παρεμβατική προσέγγιση στις μικρές κοιλότητες, για τις οποίες, άλλωστε, τα διαθέσιμα υλικά εξελίσσονται διαρκώς. Ωστόσο, κάποια παιδιά κάτω των 15 ετών μπορεί να μην έχουν μικρές κοιλότητες ή να έχουν άλλες ιατρικές ή οδοντιατρικές ανάγκες που καθιστούν τα άλλα υλικά λιγότερο αποτελεσματικά. Ο Κανονισμός παρέχει στους οδοντιάτρους την ευκαιρία να εκτιμήσουν τις ατομικές ανάγκες του ασθενούς και να κάνουν χρήση του κατάλληλου/ενδεικνυόμενου υλικού αποκατάστασης σε μια δεδομένη περίσταση.

 • Kατά τη θεραπεία εγκύων γυναικών, ακολουθούμε την προσέγγιση που προβλέπεται από μια σειρά δημοσίων φορέων, στους οποίους περιλαμβάνεται και η SCENIHR (Scientific Committee on Emerging and Newly Identified Health Risks/Eπιστημονική Επιτροπή για τους ανακύπτοντες και τους πρόσφατα εντοπιζόμενους κινδύνους για την υγεία): «Oπως συμβαίνει και με κάθε άλλη

ιατρική ή φαρμακευτική παρέμβαση, θα πρέπει να υπάρχει αυξημένη προσοχή όταν μελετάται η τοποθέτηση οποιουδήποτε οδοντιατρικού υλικού

αποκατάστασης σε έγκυες γυναίκες». Αποτελεί τη βέλτιστη πρακτική να αναβάλουμε μια οδοντιατρική παρέμβαση για μετά την εγκυμοσύνη, εκτός εάν τούτο κρίνεται ιατρικά απαραίτητο από τον οδοντίατρο. Ο Κανονισμός επεκτείνει την αρχή αυτή και για τις γυναίκες που θηλάζουν.

 • Σε γενικές γραμμές, οι οδοντίατροι αξιολογούν την κατάσταση του κάθε ασθενούς προκειμένου να χρησιμοποιήσουν τα ενδεικνυόμενα/σωστά υλικά, στη σωστή χρονική στιγμή, για το σωστό ασθενή.

 • Κλειδί για τη μείωση της ανάγκης παρεμβατικής θεραπείας είναι η επένδυση στην πρόληψη της τερηδόνας και των λοιπών οδοντιατρικών νοσημάτων.

 • Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μελέτη σκοπιμότητας προκειμένου να διερευνήσουμε μια πιθανή σταδιακή ελάττωση (phase-down) της χρήσης του οδοντιατρικού αμαλγάματος για Περιβαλλοντικούς λόγους μέχρι το 2030. Mιά σταδιακή κατάργηση (phase-out) οφείλει να σεβαστεί την αρμοδιότητα των Κρατών-μελών για την οργάνωση και την παροχή των Υπηρεσιών υγείας και της Ιατρικής περίθαλψης, όπως εκφράζεται μέσω της αρχής της επικουρικότητας και του Άρθρου 168 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επόμενα βήματα της νομοθετικής διαδικασίας στην Ε.Ε.

 

 • 14 Μαρτίου: Ψηφοφορία στην Oλομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

 • Μάρτιος: Τελική έγκριση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

 • Απρίλιος-Μάιος: Δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ

 • 20 ημέρες μετά τη δημοσίευση: Έναρξη ισχύος

 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ: ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Πέμπτη, 09 Μάρτιος 2017 18:11

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ: ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

resized prss cnfrnc pote xana 2017 1 of 7

Συνέντευξη Τύπου με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης, υπό τον τίτλο «Ποτέ Ξανά. 74 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού για το στρατόπεδο Άουσβιτς – Μπίρκεναου», πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017, στο Δημαρχείο.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, στην τοποθέτησή του μνημόνευσε τη συμβολή τόσο του καθηγητή Εβραϊκής Ιστορίας και συγγραφέα Ιακώβ Σιμπή, που πρώτος είχε προτείνει τη διοργάνωση της Πορείας Μνήμης, όσο και της καθηγήτριας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ και Προέδρου της 1ης Δημοτικής Κοινότητας, Ελένης Χοντολίδου, η οποία συνέβαλε στην καθιέρωσή της.

resized prss cnfrnc pote xana 2017 2 of 2

«Η Πορεία αυτή δεν αφορά πλέον μόνο τους Εβραίους, αλλά ολόκληρη την πόλη. Είναι ένας θεσμός που αποσκοπεί στη διατήρηση της μνήμης και πρέπει οι γενιές να αντιλαμβάνονται ότι αυτή η θηριωδία δεν πρέπει να επαναληφθεί ποτέ ξανά», ανέφερε ο Δήμαρχος, τονίζοντας ότι στόχος είναι η σιωπηλή αυτή πορεία να καταλήγει στο Μουσείο Ολοκαυτώματος, όταν αυτό κατασκευαστεί.

«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει κάνει πολλές προσπάθειες, ώστε η μακραίωνη παρουσία της Εβραϊκής Κοινότητας της Θεσσαλονίκης και ο σημαντικός ρόλος που έπαιξε στην ζωή και στην ανάπτυξη της πόλης να διατηρηθεί, όχι απλά ως μνήμη, αλλά ως ένα υπόδειγμα συγκατοίκησης πολλών θρησκειών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μπουτάρης, επισημαίνοντας τις από κοινού προσπάθειες με την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης για τη διάσωση της Ισπανοεβραϊκής γλώσσας («Λαντίνο») καθώς και τις εν εξελίξει ενέργειες του Δήμου για την ανακατασκευή της Πλατείας Ελευθερίας, ως ένα ζωντανό μνημείο της πόλης, στη βάση βραβευμένης μελέτης που προέκυψε από διαγωνισμό.

resized prss cnfrnc pote xana 2017 3 of 2

Ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας, δήλωσε ότι το Ίδρυμα συμμετέχει ενεργά από την πρώτη χρονιά στις εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τον Δήμο και την Ισραηλιτική Κοινότητα. «Το ΑΠΘ προσπαθεί μέσα από την εκπαίδευση και την έρευνα να ενημερώσει και να γράψει σωστά την ιστορία και να παρουσιάζει τα γεγονότα για τα οποία η πόλη θα έπρεπε να πονά πολύ περισσότερο. Δεν έχουμε αναδείξει ίσως όσο πρέπει, και οφείλουμε να το πράξουμε με κάποιο τρόπο, το γεγονός ότι με τα τρένα έφυγαν για το Άουσβιτς και μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΑΠΘ», ανέφερε ο Πρύτανης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι υπήρξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον από φοιτητές πολλών τμημάτων του Ιδρύματος, προκειμένου να συμμετάσχουν εθελοντικά στις φετινές εκδηλώσεις. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην Έδρα Εβραϊκών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής, την οποία υποστηρίζει η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, και η οποία πρόκειται να στελεχωθεί με μόνιμο καθηγητή/τρια τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα μαθήματα που παραδίδονται εδώ και αρκετά χρόνια και από το τμήμα Πολιτικών Επιστημών, σχετικά με το Ολοκαύτωμα, καθώς και στα μαθήματα εβραϊκής γλώσσας που πρόκειται να ξεκινήσουν από τη Θεολογική Σχολή.

resized prss cnfrnc pote xana 2017 4 of 7

Ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ, δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της πόλης και ανέφερε: «Σε ότι αφορά την Θεσσαλονίκη, στόχος, πριν την εξόντωση των Εβραίων, ήταν η απόλυτη εκμετάλλευσή τους με καταναγκαστική εργασία, η οικονομική απομύζηση και η καταλήστευση των αρχείων και βιβλιοθηκών της Κοινότητας και των Ιδρυμάτων της, τα οποία μετά από 74 χρόνια περιμένουμε ακόμη να μας επιστραφούν. Νομίζω ότι η δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος θα πρέπει να αποτελέσει την αφορμή για την ανάκτηση όσων εκλάπησαν. Ας μην ξεχνάμε ότι υπήρχαν περίπου 30 συναγωγές και όλα τα ιερά αντικείμενα χάθηκαν».

Όπως σημείωσε ο ίδιος, εξάλλου, «με την αντίληψη ότι κάποτε η αδιαφορία συνέβαλε τα μέγιστα στην επικράτηση του ναζισμού, σήμερα πρέπει όλοι μας να παραμένουμε σε εγρήγορση απέναντι σε όσους αρνούνται το Ολοκαύτωμα και διαστρεβλώνουν την ιστορία. Η συμμετοχή στην πορεία δεν τιμά μόνο τη μνήμη των Θεσσαλονικέων που τόσο άδικα χάθηκαν, αλλά δείχνει ταυτόχρονα την αλληλεγγύη ανάμεσα στους πολίτες και αποτελεί ένδειξη ότι δεν φοβόμαστε να κοιτάξουμε κατάματα το παρελθόν, αναγνωρίζοντας πόσο εύκολο είναι να ζήσουμε την επανάληψή του. Αυτό είναι το κυρίαρχο νόημα που υπογραμμίζεται με κάθε βήμα όσων συμμετέχουν στην Πορεία Μνήμης και αυτό το βαρύ καθήκον δεν περιορίζεται στους απογόνους των θυμάτων, καθώς ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία είναι προβλήματα παιδείας και πολιτισμού, θέματα που αφορούν την κοινωνία στο σύνολό της» κατέληξε ο Δαυίδ Σαλτιέλ.

resized prss cnfrnc pote xana 2017 5 of 7

Από την πλευρά του ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ευτύχιος Σαρτζετάκης, εκτίμησε ότι ένας καίριος ρόλος της εκπαίδευσης και των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων συνίσταται στη εδραίωση μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας. «Καθήκον μας είναι να ενισχύσουμε την ανεκτικότητα, ιδιαίτερα σε μια εποχή που οξύνονται οι εθνικιστικές φωνές. Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να αναδεικνύουμε τα γεγονότα. Να γνωρίζουμε, να θυμόμαστε και να τα τιμούμε».

Στη συνέντευξη Τύπου το Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης εκπροσώπησε ο καθηγητής, Θανάσης Μπελίδης, ενώ παραβρέθηκε ακόμη η Πρόεδρος της 1ης Δημοτικής Κοινότητας, Ελένη Χοντολίδου.

resized prss cnfrnc pote xana 2017 6 of 7

Το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης διαμορφώνεται ως εξής:

 

 • Σάββατο 18 Μαρτίου 2017, στις 19.00, Αμφιθέατρο Τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας: Συναυλία Μνήμης με τα μουσικά σχήματα του ΠΑΜΑΚ, τη χορωδία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, το φωνητικό σύνολο «Εν Χορώ», τη Νέα Χορωδία του Δήμου Καλαμαριάς και το Concerto Quartet, με σολίστ την Αγγελική Καθαρίου, υπό τη διεύθυνση του Κωστή Παπάζογλου. Είσοδος ελεύθερη.

 

 • Κυριακή 19 Μαρτίου 2017, στις 11.30: Πορεία Μνήμης με αφετηρία την Πλατεία Ελευθερίας Θεσσαλονίκης και προορισμό την Πλατεία Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού.

Χαιρετισμοί:

 • Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης

 • Πρύτανης ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας

 • Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Αχιλλέας Ζαπράνης

 • Πρόεδρος του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ-Θ, Κωνσταντίνος Βαρσαμίδης

 • Επικεφαλής του International March of The Living, Ααρόν Ταμίρ

 • Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ

resized prss cnfrnc pote xana 2017 7 of 7

Ομιλία της Ιστορικού, Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ρίκας Μπενβενίστε, με θέμα: «Από την ημέρα πένθους στις ημέρες μνήμης»

 

 • Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017, στις 18.00, Φουαγιέ Δημαρχείου Θεσσαλονίκης:

 • Εγκαίνια έκθεσης βιβλίου με τίτλο «Μαρτυρίες και ιστορικά δοκίμια για την Εβραϊκή γενοκτονία». Θα εκτεθούν βιβλία από τη Συλλογή Shoa της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ και εκδόσεις από την Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη

 • Ομιλία της Ιστορικού, Ρένας Μόλχο, με τίτλο: «Ιστορική έρευνα και μνήμη ως τρόπος ζωής»

 
Ο Τάκης Τσαγκρώνης περιγράφει την Ελλάδα που άφησε και την Ελλάδα που βρήκε - Μια συνέντευξη με αφορμή την μετανάστευση 450.000 πτυχιούχων μας!
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Τετάρτη, 08 Μάρτιος 2017 08:17

Ο Τάκης Τσαγκρώνης περιγράφει την Ελλάδα που άφησε και την Ελλάδα που βρήκε - Μια συνέντευξη με αφορμή την μετανάστευση 450.000 πτυχιούχων μας!

τακης

Πάνω από 450.000 πτυχιούχοι Έλληνες έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα για να εργαστούν στο εξωτερικό, προσφέροντας πάνω από 50 δισ. ευρώ στα ΑΕΠ των χωρών αυτών. Η αιμοραγία της χώρας από ένα δυναμικό γεμάτο ταλέντα και ικανότητες δεν είναι σημερινό φαινόμενο ωστόσο έχει πλέον πάρει διαστάσεις εθνικής καταστροφής.

Το molonoti.gr επιλέγει τον καθηγητή κ. Τάκη Τσαγκρώνη για μια εκ βαθέων συνέντευξη γιατί είναι ο φοιτητής που θα φύγει για τις ΗΠΑ και όταν θα έχει φτάσει στα υψηλό επίπεδο που διεκδικούσε θα γυρίσει στην Ελλάδα. Θα φύγει μόνος, θα γυρίσει μόνος και τίποτε δεν έχει αλλάξει σε μια χώρα που αφήνει τους νέους να αγωνίζονται παντα μόνοι.

Η συνέντευξη Τσαγκρώνη έχει δημοσιευτεί στην ΕΝΤΥΠΗ μηνιαία "Μολονότι" με τίτλο:

- Τάκης Τσαγκρώνης: Ένας μαέστρος της ψηφιακής εικόνας που εμπνέεται από την μαγεία των εικόνων της ζωής

- Οι μεγάλες αποφάσεις, οι αρχές που ορίζουν πορείες και η αγάπη του για την ουσία της καθημερινότητας.

Ακολουθεί η συνέντευξη:

"Μια ιδανική κοινωνία, μικρή ή μεγάλη, έχει ως βάση την ΜΟΝΑΧΙΚΟΤΗΤΑ των μελών της. Οι άνθρωποι που έχουν επιλέξει την μοναχικότητα (όχι την μοναξιά που σε βρίσκει αυτή), είναι άνθρωποι συγκροτημένοι, που απαλλαγμένοι από την ασημαντότητα, γνωρίζουν τι θέλουν, παίρνουν τις σωστές αποφάσεις την σωστή στιγμή, ξέρουν να διαλέξουν τον φίλο τον σύντροφο, τον συνεταίρο.

Με λίγα λόγια μέσα από την μοναχικότητα αυξάνονται οι πιθανότητες για στέρεες κοινωνικές σχέσεις, υγιείς διαδρομές, σωστές επιλογές που στο τέλος καταλήγουν σε καλύτερες κοινωνίες, αφού μιλάμε για κοινωνίες συγκροτημένων ανθρώπων με πληρότητα και παιδεία.

Τα σκέφτομαι όλα αυτά έχοντας απέναντί μου τον καθηγητή  κ. Παναγιώτη (Τάκη) Τσαγκρώνη που είναι η απόλυτη απόδειξη των παραπάνω σκέψεων. Είναι δηλαδή ο άνθρωπος που θα ξεκινήσει από μια φτωχική γειτονιά των Πατρών και ενώ πολλές φορές θα μπορούσε να σταματήσει όπου ψηλά είχε φτάσει, η δημιουργική μοναχικότητά του θα τον υποχρεώνει να προχωρεί. Και κάθε φορά που θα έκανε το επόμενο βήμα (που στα μάτια των άλλων δεν φάνταζε αναγκαίο), ο Τάκης Τσαγκρώνης θα είχε αποδείξει στον εαυτό του ότι “δεν γινόταν αλλιώς”.

Ο Τάκης Τσαγκρώνης θα νικήσει από τα εφηβικά του χρόνια την στέρηση καταφέρνοντας να τα απολαύσει μέσα από τις παιδικές του παρέες, εκεί στα Υψηλά Αλώνια, ταξιδεύοντας σε όλη την Ελλάδα, παίζοντας μπάσκετ στον Απόλλωνα και σπουδάζοντας στο Μαθηματικό Πάτρας.

Βασικές αθλητικές αρετές και κυρίως το “ ευ αγωνίζεσθε” έχουν διαπλάσει τον χαρακτήρα του και παρά την “ αρχή της μοναχικότητας” είναι αυτός που προσπαθεί περισσότερο να συνυπάρχουν οι διαφορετικοί χαρακτήρες σε μια παρέα του “εμείς” όχι του εγώ.

Όταν θα αποφοιτήσει όλοι περιμένουν το αυτονόητο: Θα συνεχίσει ως καθηγητής μέσης εκπαίδευσης, προσπαθώντας να προσληφθεί “κάπου κοντά στην Πάτρα”. Όμως δεν θα γίνει έτσι και αυτή είναι και η πρώτη μου ερώτηση. (Είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις που θέλω να ανακαλύψω από μια τέτοια συζήτηση την οπτική γωνία του συνομιλητή μου για την ζωή και όχι να μείνω στην βιτρίνα των όποιων επιτυχιών του).

ΕΡ: Δεν έχεις χρήματα για να σπουδάσεις στο εξωτερικό κι όμως: Αποφασίζεις να πας στις πανάκριβες ΗΠΑ. Πώς σκέφτηκες τότε και κάνεις το πρώτο σου άλμα;

ΑΠ: Είχα θαυμάσια εφηβικά και φοιτητικά χρόνια στην πόλη που γεννήθηκα και επέλεξα να φοιτήσω, όμως  είχε επέλθει για μένα ένας κορεσμός στην καθημερινότητα μου. Αναπτύχθηκε η έντονη ανάγκη για αναζήτηση ποιο ενδιαφερουσών εμπειριών στη ζωή πέρα από αυτά που είχα ζήσει. Με έπνιγε η επανάληψη των ίδιων εμπειριών στους ίδιους τομείς ενδιαφέροντος.

Πήρα την απόφαση να φύγω μετά από ένα ακόμη ξενύχτι που συνήθως κατέληγε στα ψηλά αλώνια με την παρέα και μετά μια μοναχική βόλτα στο αγαπημένο Ρίο.

ΕΡ: Ήταν δηλαδή μια μοναχική απόφαση...

ΑΠ: Νομίζω ότι πάντοτε έτσι πήρα κάθε μεγάλη απόφαση στην πορεία μου.

ΕΡ: Υπήρξε και ανάγκη για περισσότερη μόρφωση; Για εξειδίκευση;

ΑΠ: Σαν Μαθηματικός είχα την ευκαιρία σαν βοηθός στην έδρα Υπολογιστών και Αριθμητικής ανάλυσης να κάνω το μεταπτυχιακό μου και να συνεχίσω ακαδημαϊκή καριέρα. Όμως μου είχε από τα πρώτα χρόνια τραβήξει το ενδιαφέρον η σχέση υπολογιστή και εικόνας. Δεν υπήρχαν δυνατότητες σε ελληνικά πανεπιστήμια τότε παρά μόνο ένας πολύ μικρός αριθμός πανεπιστήμιων της Αμερικής που είχε προχωρημένα ερευνητικά πανεπιστημιακά εργαστήρια σε αύτη την κατεύθυνση.

ΕΡ: Βρήκατε αμέσως Πανεπιστήμιο;

ΑΠ: όχι φυσικά. Ξεκίνησα να αλληλογραφώ με πανεπιστήμια του εξωτερικού και να διαβάζω ότι σχετικό με νέα πεδία χρήσης εικόνας μέσω υπολογιστών. Ανέβαινα δυο φόρες την εβδομάδα με το ΚΤΕΛ Αθήνα για να βρω πληροφορίες στην αμερικανική πρεσβεία, σε βιβλιοθήκες , ελληνοαμερικανική ένωση κλπ με ποιες διαδικασίες και σε ποια πανεπιστήμια μπορώ να βρω αυτό που ζητούσα αλλά και να βρω σχετικά βιβλία και άρθρα σε αυτό που με ενδιέφερε, αφού δεν υπήρχαν άνθρωποι με προηγούμενη εμπειρία να με κατευθύνουν.

ΕΡ: Που κατέληξε αυτή η έρευνα;

ΑΠ: Διάβασα ένα άρθρο που είχε γράψει στον οικονομικό ταχυδρόμο ο δημοσιογράφος κ. Παπανδρόπουλος για θέματα ασφάλειας και νέες ειδικότητες στους υπολογιστές . Του έγραψα ότι θέλω να κάνω μια ειδικότητα που δεν υπήρχε παρά μόνο στα λίγα ερευνητικά πανεπιστημιακά εργαστήρια και αν ξέρει κάτι που θα με βοηθήσει. Μετά από κάποιες ημέρες χωρίς να το περιμένω πήρα γραπτή απάντηση ότι δεν γνωρίζει για το θέμα άλλα μου είχε κλείσει ραντεβού με τον υπεύθυνο μεγάλης πολυεθνικής εταιρίας υπολογιστών να πάω να συζητήσω στην Αθηνά. Ένας άγνωστος για μένα είχε κάνει κάτι ουσιαστικό !!!  Πήγα στο ραντεβού. Μου πρότειναν να συνεχίσω σπουδές στην Γαλλία και να γυρίσω Αθήνα με σίγουρη υψηλή θέση.

Αρνήθηκα ήμουν σταθερά προσανατολισμένος στις ΗΠΑ. Λίγο πριν την αναχώρησή μου παρέλαβα τον διορισμό μου ως καθηγητού μαθηματικών μέσης εκπαίδευσης. Το δημόσιο το είχα συνδέσει με την αναξιοκρατία λόγω πολιτικών παρεμβάσεων αλλά και το βόλεμα του δεν θέλω να ψάχνομαι πολύ.  Δεν μετανιώνω.

ΕΡ: Στις ΗΠΑ άφραγκος... Μεγάλο τόλμημα.

ΑΠ: Με 1000 δολάρια στην τσέπη βρίσκομαι στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης. Δεν με περιμένει κάνεις φυσικά αφού δεν με είχε δεχτεί το Harvard άλλα το πολιτειακό πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.  Ένα τηλέφωνο και μια διεύθυνση ενός γνωστού του πατέρα για ώρα ανάγκης, ο Έλληνας ταξιτζής που μας πλησίασε με ένα άλλο φίλο και μας χρέωσε πολλαπλάσια κατακλέβοντας μας μιας και συγκινήθηκε που είμαστε συμπατριώτες.

Παντελής έλλειψης χρημάτων, δουλειάς και γενικά μεγάλη ανέχεια αλλά ή ελληνική φοιτητική κοινότητα κάνει το θαύμα. Με φιλοξενεί για λίγες  μέρες έλληνας φοιτητής που με γνωρίζει από τα μπασκετικά μου χρόνια.

ΕΡ: Η πρώτη εμπειρία στο Πανεπιστήμιο;

ΑΠ: Ξεκίνησα απολογούμενος για το ότι ο βαθμός στο πτυχίο δεν εκφράζει τις δυνατότητες μου και αυτοί με διακόπτουν λέγοντας μου “μην ανησυχείς ξέρουμε τι μπορεί να κάνετε οι διαβολεμένοι Έλληνες για μας”.

Ήξεραν 9 από τους 10 καθηγητές μου (πανεπιστήμιο Πατρών φυσικομαθηματική σχόλη ) με τα μικρά τους ονόματα. Τότε έμαθα ότι αυτοί οι καθηγητές μου δούλευαν για την ΝΑΣΑ και τα καλυτέρα ερευνητικά κέντρα της Αμερικής όταν εμείς τους είχαμε δίπλα μας αντί να εκμεταλλευτούμε τις γνώσεις και εμπειρίες τους είχαμε την μια απεργία μετά την άλλη για να λύσουμε τα πολιτικά προβλήματα της άμοιρης Ελλάδας μας. Σύντομα βρέθηκα να διδάσκω με άλλους τρεις  Έλληνες του τμήματος στο Πανεπιστήμιο σαν αναπληρωτής καθηγητής.

 ΕΡ: Μου περιγράφεις ήδη την χαοτική διαφορά μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ. Εδώ στα αζήτητα όση αξία και να έχεις εκεί σε στηρίζουν και δεν σε αδικούν.  Παίρνεις ότι αξίζεις.

ΑΠ: Δείτε πόσο απλά έγινε η πρώτη μου αξιοποίηση. Ένα απόγευμα που είχε χιονίσει αρκετά και εγώ ήμουν με αθλητικά παπούτσια και τζιν παντελόνι να παρακολουθώ από το πρωί τα τελευταία μαθήματα και τα εργαστήρια με ζήτησε στο τηλέφωνο ένας καθηγητής μου και διευθυντής έρευνας στην ΙΒΜ. Μου είπε να μπω να διδάξω αντ΄ αυτού το μεταπτυχιακό μάθημα Computer Graphics . Όταν μπήκα να διδάξω σε συνομήλικους και μεγαλύτερους θυμάμαι τα ποδιά μου έτρεμαν , έψαχνα να βρω από που να αρχίσω αφού ήταν όλα ξαφνικά και δεν είχα κάνει προετοιμασία. Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές κάτω στο αμφιθέατρο δεν έδιναν σημασία όταν έσβηνα τον πινάκα για να αρχίσω αφού δεν πλανταζόντουσαν ότι θα διδάξω εγώ και όχι ο επώνυμος καθηγητής.

Στο τέλος του μεταπτυχιακού (Master Degree) οι καθηγητές αποφασίζουν για μένα…. θα συνεχίσω για το διδακτορικό (Ph. d).

ΕΡ: Υπάρχει και συνέχεια φυσικά.

ΑΠ: Ο αγαπημένος μου καθηγητής Dr. Jerry Waxman, ενώ εγώ σκέπτομαι να επιστρέψω Ελλάδα αφού έχω ολοκληρώσει τον αρχικό μου στόχο “απαιτεί” να προχωρήσω σε διδακτορικό λέγοντας μου “είσαι ερευνητής έχεις υποχρέωση να πάς τα πράγματα παρακάτω. Δέχομαι αλλά ζητάω να έχω ειδική άδεια να παρακολουθώ σε άλλο πανεπιστήμιο (ΝΥΙΤ) κάποια από τα μαθήματα που αφορούσαν στην ειδικότητα που με ενδιέφερε και το δέχονται.

Πως όμως θα με δεχτούν στο άλλο πανεπιστήμιο (ΝΥΙΤ ) που είχε το πλέον διάσημο ερευνητικό κέντρο για την ψηφιακή εικόνα και τα computer graphics και έχει τους σημαντικότερους επιστήμονες στο χώρο ;  Ναι, κάποιες φορές όταν θέλεις κάτι πολύ και αληθινά με παθός συνωμοτεί το σύμπαν.

Το ερευνητικό κέντρο ήταν το Computer Graphics Lab of New York Institute of Technology (CGL NYIT).

 ΕΡ: Και πώς συνωμότησε το σύμπαν;

ΑΠ: Περπατούσα μέσα στο γειτονικό δασός με κατεύθυνση το πανεπιστήμιο συνάντησα ένα ψηλό γυμνασμένο τύπο με βερμούδα και σαγιονάρες που είχε σκάσει η ρόδα του ποδήλατου του. Τον ρώτησα αν θέλει βοήθεια, με ρώτησε αν ξέρω πως μπαλώνουν το λάστιχο….. Γέλασα …Οι φτωχογειτονιές της Πάτρας αν μη τι άλλο μας έμαθαν να φτιάχνουμε μόνοι μας τα πράγματα μας. Μπαλώσαμε το λάστιχο, έτοιμο το ποδήλατο και τότε έρχεται  το ερώτημα από τον άγνωστο τι γυρεύω εκεί γύρω…. Του εξήγησα εκεί κοντά είναι ένα σπουδαίο ερευνητικό κέντρο που θα ήθελα πολύ να δουλέψω κάποτε ….Και πέφτει σαν βόμβα στα αυτιά μου το ερώτημα δηλαδή: “ θες να μπούμε στο κέντρο να δεις πως δουλεύουν εκεί μέσα;”.

 Θεώρησα ότι κάποιον γνωστό έχει . Όμως το σύμπαν που λέγαμε …ήταν ο καθηγητής που έδινε το μάθημα ειδικότητας που ήθελα να πάρω κατ εξαίρεση και ερευνητής στο Computer Graphics Lab Robert Mc Dermott.!!!!  Έγινε καθηγητής μου, έγινα βοηθός του και τον επόμενο χρόνο τακτικός καθηγητής στο πανεπιστήμιο διδάσκοντας την ειδικότητα. Στο κορυφαίο ερευνητικό κέντρο είχα την τιμή να είμαι o μόνος Έλληνας.  Ένας ονειρεμένος δρόμος με φοβερές προκλήσεις.

 ΕΡ: Η επόμενη πρόκληση;

ΑΠ: Γύρω στο 1986 ήρθαν ευρωπαίοι με μια γερμανική ομάδα επιχειρηματιών αναζητώντας στην Αμερική μια ομάδα ειδικών στη ψηφιακή εικόνα για να δημιουργήσουν το σύνολο των εργαλείων σε λογισμικό ώστε να γίνει η πρώτη πλήρως ψηφιακή ταινία κανονικού μήκους στον κόσμο. Επέλεξαν τη μόνη ομάδα την δική μας στο ερευνητικό κέντρο που μπορούσε να απαντήσει θετικά σε αυτό το αίτημα.

Για μήνες χρειάστηκε να ζήσω στη Γερμανία και να εργαστώ σε ένα εξαιρετικά πρωτοποριακό project. Ιδανικός τόπος να συγκεντρωθείς, να απομονωθείς και να δημιουργήσεις.

ΕΡ: Δίνεις μεγάλη σημασία στο περιβάλλον όπου ζεις την καθημερινότητά σου.

ΑΠ: Η ποιότητα ζωής για μένα αναφέρεται στη καθημερινότητα . Στη Γερμανία είχα τον χρόνο, την ψυχολογία  και “την επιλεγμένη μοναχικότητα” για πνευματική αναζήτηση . Γνώρισα την πανεπιστημιούπολη της Χαϊδελβέργης ,την Κολωνία, την Γερμανία του Βάγκνερ, το Στρασβούργο....

Την περίοδο εκείνη αναδεικνύεται σε κέντρο πολιτισμού και κουλτούρας το Βερολίνο και έχω την τύχη να το παρακολουθώ από κοντά.... Αυτό είναι ποιότητα ζωής για μένα....

ΕΡ: Πότε φτάνεις στην επόμενη μεγάλη σου απόφαση; Πότε... “πλήττεις”;

ΑΠ: Το 1989 στη Βοστώνη συμμετέχω στο παγκόσμιο συνέδριο ( ACM SIGGRAPH) και από κοινού με τον ερευνητή Peter Oppenheimer (εγγονό του διάσημου φυσικού που δημιούργησε την ατομική βόμβα)  παρουσιάζουμε ένα έργο με καινούργιο λογισμικό . Τότε ακριβώς  και με αφορμή το συνέδριο επιλέγομαι από το περιοδικό who is who – international platinum edition .

Συνειδητοποιώ τη διαδρομή που έχω διανύσει καθώς και τη μεγάλη αυτή επαγγελματική καταξίωση και αναρωτιέμαι μετά τι;

ΕΡ: Οπότε;

ΑΠ: Η “δόξα” της προηγούμενης βραδιάς που έδωσε την απόλυτη δικαίωση των προσπαθειών μου ήταν και ο καταλύτης για την ανατρεπτική απόφαση. Θέλω να γυρίσω στην πατρίδα , κοντά στους δικούς μου ανθρώπους. Επιτυχία που δεν την μοιράζεσαι με δικούς σου ανθρώπους έχει λίγη αξία. Η Αμερική μου τα έδωσε όλα ίσως και περισσότερα από ότι άξιζα στον επιστημονικό , επαγγελματικό , ερευνητικό τομέα μα μου έλειπαν όλα τα αλλά. Και η ζυγαριά έγειρε ….στα άλλα. Συνειδητά και τελεσίδικα. Θα επέστρεφα στην Ελλάδα.

ΕΡ: Μοναχικότητα. Νοιώθεις μόνος και πάλι μόνος αποφασίζεις επιστροφή αν και είσαι σε μια κορυφή

ΑΠ: Ναι. Το 1992 με βρίσκει στην Ελλάδα. Επέλεξα να θυσιάσω την επαγγελματική περαιτέρω εξέλιξη για τα οφέλη του να ζεις με τους αγαπημένους σου. Με αντάμειψε το να είμαι χρήσιμος στην αρρώστια της μάνας μου και να της κρατώ το χέρι όταν έφευγε.

Όταν έφυγα για Αμερική το πλάνο για την επιστροφή μου ήταν να ζω στο Ρίο το αγαπημένο των εφηβικών χρόνων και με ποδήλατο να πηγαινοερχόμουν ερευνητής αναζητητής στο επίσης αγαπημένο πανεπιστήμιο της Πάτρας.

Οι βλέψεις μου για κάτι τέτοιο αποκλείστηκαν νωρίς όταν διερευνώντας την περίοδο του διδακτορικού μου κατά πόσον η ειδικότητα μου θα μου το επέτρεπε αυτό, ενώ εγώ εξηγούσα τις προοπτικές να ενταχθεί στο πανεπιστημιακό πρόγραμμα ένα ερευνητικό εργαστήριο και παράλληλα να διδάσκεται ειδικότητα οι απαντήσεις στον περίγυρο επικεντρώνονταν στο πόσοι και ποιοι βουλευτές θα μιλούσαν για μένα για να πάρω αύτη τη θέση. Θλιβερά πράγματα.

Αποφάσισα με κάποια λίγα χρήματα που είχα φέρει από την Αμερική (και κάποια που απέκτησα τα πρώτα χρόνια του ερχομού στην Ελλάδα δεχόμενος μια δελεαστική οικονομική πρόταση για την ανάληψη της γενικής διεύθυνσης ιδιωτικής εταιρείας ) να δημιουργήσω αργότερα ένα μικρό ερευνητικό εργαστήριο σε μικρογραφία σε σχέση με τα ονειρεμένα της Αμερικής.

Επέλεξα άξιους συνεργάτες και επικεντρωθήκαμε στη χρήση της ψηφιακής εικόνας στα νέα μέσα (internet, multimedia, mobile, ψηφιακή τηλεόραση). Στην εταιρεία που είχε σαν σκοπό να μετατρέπει τους πειραματισμούς σε εμπορικό προϊόν έδωσα το όνομα NOUS έτσι ώστε συμβολικά να παραπέμπει στο ελληνικό μυαλό και στο γαλλικό εμείς.

ΕΡ: Θέλω τώρα μια σύγκριση ΗΠΑ - Ελλάδας, ως επιχειρηματία πια.

ΑΠ: Οι συγκρίσεις περιγράφουν και την καταστροφή της χώρας μας. Ωστόσο με την Αμερική η επιμονή στο να δημιουργήσουμε και η σκέψη στο πίσω μέρος του μυαλού ότι δεν θα με ξανά διώξετε από τον τόπο μου επικράτησε.

Στην Αμερική εντοπίζεις μια ανάγκη, προτείνεις μια λύση, την παρουσιάζεις κι αν είναι στα λογικά οικονομικά πλαίσια παίρνεις τη δουλειά χτίζεις μια εμπιστοσύνη, ανεβαίνεις σαν εταιρεία.

Στην Ελλάδα εντοπίζεις μια ανάγκη, προτείνεις μια λύση, την παρουσιάζεις και αυτό που σκέπτεται ο άλλος είναι πόσα θα πάρω εγώ και δεν με ενδιαφέρουν τα υπόλοιπα. Οι λίγες εξαιρέσεις στον κανόνα αυτό δεν μπορούν να δώσουν τα έσοδα για την επιβίωση μιας ανεξάρτητης ιδιωτικής εταιρείας.

ΕΡ: Πώς πήγε η εταιρεία τελικά;

ΑΠ: Η εταιρεία έκανε ένα πολύ καλό όνομα και είχα πολλές προτάσεις να την πουλήσω, αφού ήταν και η χρυσή εποχή του Χρηματιστηρίου. Δεν την πούλησα  γιατί ήθελα τον έλεγχο των αποφάσεων. Και μια ταπεινή συμβουλή στους νέους entrepreneur. Do what you Know and Love and see opportunity in (κάνε αυτό που ξέρεις και αγαπάς και υπάρχουν ευκαιρίες). Επειδή το όνειρο έχει και δράκο το “opportunity in” (δηλαδή οι ευκαιρίες) στην Ελλάδα δεν είναι πολλές (αν  όχι ανύπαρκτες) και πρέπει να εκτιμηθούν σωστά και ρεαλιστικά οι προοπτικές ενός επιχειρηματικού ξεκινήματος.

ΕΡ: Από μια διαδρομή υπερβατικών αποφάσεων, “βουτιάς” στα βαθιά μιας επιστήμης και συγκρούσεων με μια Ελλάδα της απαξίωσης ποιο είναι το δια ταύτα;

ΑΠ: Οι περισσότεροι άνθρωποι ξεκινάμε συνήθως στη ζωή επιδιώκοντας χρήμα και δόξα. Το χρήμα σου δίνει μια μορφή ελευθερίας με την έννοια ότι σου δίνει δικαίωμα να έχεις επιλογές για να οδηγήσεις την ζωή σου στο σημαντικό. Μα η δόξα αν δεν την μοιραστείς με τους δικούς σου ανθρώπους δεν έχει αντίκρισμα.

Η δημιουργία είναι επίσης σημαντική. Αν σκεφτεί κανείς ότι ο θάνατος δεν είναι τίποτα παραπάνω παρά μια στασιμότητα που δεν αλλάζει τίποτα, με αυτή την έννοια η δημιουργία (δημιουργώ άρα αλλάζω μια κατάσταση σε μια νέα ) είναι αυτονόητα ένας τρόπος να ζούμε κυριολεκτικά.

Αυτό που όμως τελικά μετράει τελικά είναι οι ποιοτικές ανθρώπινες σχέσεις . Να μοιράζεσαι με ανθρώπους που νοιάζεσαι και νοιάζονται για σένα την καθημερινότητα στα μικρά αλλά και στα σπουδαία. Η οικογένεια σου από την όποια ξεκίνησες, αύτη που δημιούργησες εσύ, οι φίλοι , οι συνεργάτες , οι γείτονες και γενικά οι άνθρωποι που συναναστρέφεσαι είναι σημαντικός καταλύτης στην χημεία της ατομικής ευτυχίας.

Πρέπει όμως να επιλέγουμε στιγμές μακριά από τον θόρυβο του κοινωνικού μας περίγυρου για να συγκεντρωνόμαστε στη σκέψη που οδηγεί σε σωστές αποφάσεις.

Στο τώρα απολαμβάνω τις μικρές καθημερινές χαρές εργαζόμενος παράλληλα δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για τις μεγαλύτερες χαρές.

Νιώθω και οφείλω να πω ότι καταλυτικό ρόλο στην πορεία μου έπαιξε  μια σημαντική μάνα που στήριξε όλες τις επιλογές μου  κι ακόμα σήμερα από μακριά μου δείχνει τον δρόμο, ένας πατέρας που μου διδάσκει ακόμα περηφάνια και αξιοπρέπεια, μια γυναίκα που με συντροφεύει όλο και ουσιαστικότερα  με τα χρόνια και μου χάρισε αυτό που δεν προσπάθησα, που δεν περίμενα και είναι όλα, την κόρη μου".

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 08 Μάρτιος 2017 08:21
 


Σελίδα 5 από 128
CARS 3 - 15 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ KAI ΣΕ 3D - Αφίσες - Sneak Peek Trailer
CARS 3 - 15 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ KAI ΣΕ 3D - Αφίσες - Sneak Peek Trailer
CARS 3 - 15 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ KAI ΣΕ 3D - Αφίσες - Sneak Peek Trailer CARS 3 are back   Παραγκωνισμένος από μια καινούργια γενιά ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση