ATTICANEWS.GR

Member Area
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΚΡΙΣ ΣΠΥΡΟΥ: Κυπριακό: Αντί να κλαίει το γαϊδούρι, κλαίει το σαμάρι του! ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Τετάρτη, 18 Ιανουάριος 2017 12:49

ΚΡΙΣ ΣΠΥΡΟΥ: Κυπριακό: Αντί να κλαίει το γαϊδούρι, κλαίει το σαμάρι του!

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ενώ ακόμη, Αθήνα, Λευκωσία και Ευρωπαϊκή Ένωση ερίζουν για τα αποτελέσματα της ατέρμονης συνδιάσκεψης της Γενεύης, και ενόψει της επανέναρξης των συζητήσεων στις 18 Ιανουαρίου, η Panhellenic Post -γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τους αγώνες και την συνεισφορά σε κορυφαία επίπεδα του κ. Χρήστου (Κρις) Σπύρου, π. προέδρου της Βουλής, π. Γερουσιαστή και π. προέδρου των Δημοκρατικών για την Πολιτεία του ΝΗ, έσπευσε να του ζητήσει τη γνώμη του για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού.

Ρanhellenic Post: Κύριε Σπύρου, προσφάτως έληξε μία φάση της συνδιάσκεψης στη Γενεύη για την επίλυση του Κυπριακού. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

Ο κ. Χρήστος Σπύρου.

Ο κ. Χρήστος (Κρις) Σπύρου.

Κρις Σπύρου: Το θέμα της επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος, ήταν και παραμένει η κάθε πολιτική ηγεσία της Κύπρου! Θυμάμαι πολύ καλά όταν επισκέφθηκα την Κύπρο το 1979, απεσταλμένος από την κυβέρνηση του Προέδρου Κάρτερ, να ρωτήσω τον τότε πρόεδρο της Κύπρου Σπύρο Κυπριανού εάν θα δεχόταν να γίνει μία μίνι-Camp David συνδιάσκεψη, όπως είχε γίνει το 1978 μεταξύ Ισραήλ, Αιγύπτου και Ηνωμένων Πολιτειών.

Η απάντηση του Προέδρου Κυπριανού σε μένα ήτανε: Κύριε Σπύρου, να πεις στον Πρόεδρο Κάρτερ ότι εγώ έχω 21% στο Κοινοβούλιο. Το ΚΚΚ έχει το 23%. Δεν μπορώ να περάσω καμιά συμφωνία για την επίλυση του Κυπριακού από την κυβέρνησή μου. Και αυτήν την απάντηση διαβίβασα στον τότε Αντιπρόεδρο του Κάρτερ, τον Γουόλτερ Μοντέηλ, ο οποίος μου είχε

ζητήσει να επισκεφθώ την Κύπρο και να κάνω την πρόταση στον Προέδρου Κυπριανού.

Panhellenic Post. Και τώρα κ. Πρόεδρε; Τι γίνεται;

Κρις Σπύρου: Τώρα αυτό που γίνεται, ο λαός το λέει παραστατικά με την παροιμία «τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου»! Από ό,τι γνωρίζω, κ. Μαλασπίνα είναι ολόκληρη η Κύπρος Ανατολή, Δύση, Βορράς και Νότος, που έχει ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν είπε η Ευρώπη αναγνωρίζω 61% ελληνική και 39% τουρκική είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση!

Αντί οι Ευρωπαίοι ηγέτες και οι Κύπριοι πολιτικοί ηγέτες ταυτόχρονα να αναρωτιούνται και να ασχολούνται με το τι ζητούν τα ρωσικά στρατεύματα στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας, θα έπρεπε να ασχολούνται και να αναρωτιούνται γιατί να υπάρχουν Τουρκικά κατοχικά στρατεύματα μέσα στην Ευρώπη, μέσα στην Κύπρο.

Αυτό που τους καίει φαίνεται, είναι το πώς να νομιμοποιήσουν την κατάκτηση ενός κομματιού ενός μέλους τους, της Κύπρου!  Φαντασθείτε, κ. Μαλασπίνα, να αποφάσιζε η Τουρκία να εισβάλλει στην Γερμανία με την δικαιολογία ότι πήγε να προστατεύσει τα 5 εκατομμύρια Τούρκων πολιτών που ζουν σήμερα στην Γερμανία. Και στην διαπραγμάτευση που θα κάνανε για να αποσύρουν τα στρατεύματα, να έλεγε στους Ευρωπαίους και στους Γερμανούς ηγέτες ο Πρόεδρος Ερντογάν, ότι τα Τουρκικά στρατεύματα θα παραμείνουν εσαεί στο Γερμανικό έδαφος, όπως διαμήνυσε προχθές στην σύσκεψη της Γενεύης για την Κύπρο…

Φαντάζεται κανείς να συζητάνε οι Ευρωπαίοι το πώς θα συμμετέχουν στο Κυβερνητικό σχήμα της Γερμανίας εκ περιτροπής οι εκπρόσωποι των Τούρκων υπηκόων της Γερμανίας;

Η Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Δημοκρατίας της Κύπρου, πρόσφατα έβαλε κυρώσεις στον Πρόεδρο Πούτιν και στην χώρα του την Ρωσία. Γιατί προώθησε κατοχικά ρωσικά στρατεύματα σε τμήμα της Ουκρανίας, χώρας που δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί λοιπόν η Ευρώπη δεν βάζει κυρώσεις στον κατακτητή μιας χώρας-μέλους, την Κύπρο, κατακτητή που λέγεται Τουρκία με ηγέτη τον Ταγίπ Ερντογάν και βάζει κυρώσεις στον Πούτιν, στον κατακτητή ενός κομματιού μιας χώρας που δεν είναι Ευρώπη; Γιατί; Τυγχάνει ειδικών προνομίων ο κ. Ερντογάν και η χώρα του είναι πιο ισχυρή από την Ρωσία;

Γιατί η Ευρώπη δείχνει να εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά; Και γιατί η κυβέρνηση της Κύπρου δεν λέει στους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους της, «Από εδώ και πέρα, ό,τι έχει σχέση με την Τουρκία και την Ευρώπη, εμείς θα ασκήσουμε veto έως ότου τα κατοχικά στρατεύματά της παραμένουν στο κυπριακό έδαφος, το οποίο ταυτόχρονα είναι Ευρωπαϊκό έδαφος.» Μια ψήφο έχει η Γερμανία, μία ψήφο έχει η Γαλλία μία ψήφο έχει και η Κύπρος. Αυτή είναι η ισότητα της Ευρώπης. Όχι το πλήθος των αρμάτων μάχης και το μέγεθος του πληθυσμού της κάθε χώρας-μέλους.

Panhellenic Post:  Γιατί πιστεύετε ότι φέρεται έτσι η Ευρώπη και η Τουρκία;

Κρις Σπύρου: Η Τουρκία, κύριε Μαλασπίνα, θέλει να νομιμοποιήσει την παράλογη και παράνομη κατάκτησή της Κύπρου. Γιατί οι Τούρκοι θεωρούν ότι το κατακτημένο κομμάτι της Κύπρου είναι ιδιοκτησία τους. Αλλά το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, με την υπόθεση Λοιζίδου, είπε ότι η κατοχή δεν συνιστά ιδιοκτησία! Και τα Ηνωμένα Έθνη τους έχουν διατάξει 5 φορές να φύγουν από την Κύπρο άνευ όρων. Αυτές τις αποφάσεις φοβάμαι ότι δεν έχουν διαβάσει ποτέ οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Αλλά αυτά θα ισχυριζόταν η Ευρώπη αν η Τουρκία είχε κατακτήσει μέρος άλλου κράτους- μέλους, πέραν της Κύπρου. Και έτσι φτάσαμε να ζούμε το πολιτικά παράλογο: Οι πολιτικοί ηγέτες της Κύπρου, αντί να καταγγέλλουν την Τουρκία για εγκλήματα πολέμου και να ζητούν αποζημιώσεις, για καταστροφές και κατοχή, κάθονται και συζητάνε το πώς θα βρουν τον κατάλληλο τρόπο να νομιμοποιήσουν την κατοχή.  Παγιδεύοντας, έτσι,  Έλληνες, Κυπρίους και Ευρωπαίους σε έναν ιστορικό παραλογισμό!

Δεν έχω καταλάβει κάτι κ. Μαλασπίνα. Η ισότητα του Τουρκοκύπριου πολίτη κυρίου Ακιντζί ως πολιτικό ηγέτη από πού προέρχεται; Πως αναρτήθηκε η προσωπικότητα του κ. Μουσταφά Ακιντζί στο επίπεδο να διαπραγματεύεται επι ίσοις όροις με Ευρωπαίους πολιτικούς ηγέτες, είτε Έλληνες, είτε Γερμανούς, είτε Βούλγαρους, είτε Γάλλους, είτε Κύπριους? Η ύπαρξη του κ. Ακιντζί  προέρχεται μόνο από την κάννη των Τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων κι από πουθενά αλλού. Κι όταν η Ευρώπη δέχεται να διαπραγματεύεται με κατακτητές ενός κομματιού του εδάφους της, και να βάζει κυρώσεις σε κατακτητές χωρών έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε κάτι δεν πάει καλά.

Panhellenic Post: Τι προβλέπετε κ. Πρόεδρε; Ποια θα μπορούσε να είναι η εναλλακτική πολιτική;

Κρις Σπύρου: Το θέμα είναι απλό. Η Κύπρος είναι ενταγμένη ολόκληρη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Χωρίς υποσημείωση εάν οι κάτοικοί της είναι Έλληνες, Τούρκοι, Αρμένιοι, Αιγύπτιοι ή άλλοι. Η κυπριακή κυβέρνηση, με την δική μου ταπεινή άποψη, έπρεπε να έχει μόνο ένα στόχο: Να απαιτήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να διατάξει την Τουρκία pronto «άρον τον κατοχικό στρατό σου και περιπάτει από την Κύπρο»…

Ειδάλλως κ. Μαλασπίνα, φοβάμαι πως το επόμενο παράλογο που θα απαιτήσει η Τουρκία από την Ευρώπη είναι μηνιαίο κατοχικό επίδομα προστασίας. Αυτό το επιτρέπει η παγκόσμια νομοθεσία του 1912. Τότε, οι χώρες που σκοπεύανε να κατακτήσουν άλλες χώρες είχαν επιβάλλει τη ρήτρα ότι η κατεχόμενη χώρα πρέπει να αποδίδει μηνιαίο τίμημα στον κατακτητή ούτως ώστε να προστατεύει τους κατακτημένους πολίτες από τον κατακτητή! Έτσι, η Ελλάδα μας στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο πλήρωνε στον Γερμανό και Ιταλό κατακτητή μηνιαίο επίδομα κατοχής για να προστατεύει τον υπό κατοχή ελληνικό λαό από τους Ναζί του Χίτλερ και τους φασίστες του Μουσολίνι.

Νομίζω, κ. Μαλασπίνα, ότι έχει έρθει η ώρα να διαμηνύσουμε στους Ευρωπαίους και τους ηγέτες της Δύσης, ότι είναι παράλογο αυτό που γίνεται με το Κυπριακό. Αντί να κλαίει το γαϊδούρι, να κλαίει το σαμάρι του!

http://www.panhellenicpost.com/2017/01/18/%CE%BA%CF%81%CE%B9%CF%83-%CF%83%CF%80%CF%85%CF%81%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CF%85%CF%80%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CF%8C-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF-%CE%BD%CE%B1-%CE%BA%CE%BB%CE%B1%CE%AF%CE%B5%CE%B9-%CF%84/

 
Σημεία συνέντευξης του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Ρήγα στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και τους δημοσιογράφους Γ.Ντσούνο και Χρ.Κούτρα
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Τρίτη, 17 Ιανουάριος 2017 19:12

Σημεία συνέντευξης του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Ρήγα
στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και τους δημοσιογράφους Γ.Ντσούνο και Χρ.Κούτρα

rhgas

 

Για τον χρονικό ορίζοντα των επόμενων εκλογών


Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν το 2019. Αυτή την απόφαση έχει πάρει το κόμμα με τα συλλογικά του όργανα, αλλά αυτό είναι και το σωστό για την ελληνική κοινωνία. Η ανάπτυξη δεν αποτελεί πλέον μια προοπτική για τη χώρα, αλλά καταγράφεται με συγκριμένα στοιχεία. Όσοι θέλουν να φύγει η ελληνική κυβέρνηση βιάζονται να επανέλθουν στην εξουσία για να εξακολουθήσουν να στηρίζουν τη διαπλοκή και τα συμφέροντα που παραδοσιακά εξυπηρετούν.

 

Για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης


Πρέπει να ξεπεραστούν οι διαφορές μεταξύ θεσμών και ΔΝΤ και να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα η β’ αξιολόγηση. Ο κ. Σόιμπλε έχει κάνει και στο παρελθόν ανάλογες δηλώσεις, το θέμα όμως δεν είναι πλέον πόσο μπορούν να πιέσουν την Ελλάδα. Οι θεσμοί οφείλουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, γιατί πρόβλημα δεν έχει μόνο η Ελλάδα, αλλά ολόκληρος ο ευρωπαϊκός NΝότος. Τα προβλήματα αυτά λοιπόν, αφορούν τη συνοχή της ίδιας της Ευρώπης και των οικονομιών της.

Εγώ πιστεύω πως και η αξιολόγηση θα κλείσει και οι συσχετισμοί μέσα στην Ευρώπη έχουν αλλάξει σημαντικά τον τελευταίο χρόνο. Προφανώς οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις εξακολουθούν να επιμένουν και εδώ έχει τεράστιες ευθύνες η ΝΔ που τηρεί σιγή ιχθύος στις δηλώσεις Σόιμπλε και τις ακραίες απαιτήσεις του ΔΝΤ. Δυστυχώς, η Νέα Δημοκρατία παραμένει δεμένη στο άρμα του νεοφιλελευθερισμού σε βάρος της χώρας.

 

Για την πορεία της οικονομίας και το ενδεχόμενο νέας συμφωνίας με τους θεσμούς


Δεν υπάρχει καμία περίπτωση, λογική ή ανάγκη νέας συμφωνίας. Έχουμε ήδη μια συμφωνία που τηρήθηκε και μάλιστα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την οικονομία. Το πλεόνασμα υπερβαίνει το 1,5% και να θυμίσω πως η κυβέρνηση επέλεξε να επιστρέψει στο μέτρο του δυνατού ένα τμήμα της υπεραπόδοσης των εσόδων σε μία από τις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες της κοινωνίας. Ας απαντήσουν στην ελληνική κοινωνία λοιπόν όσοι έλεγαν πως δεν έπρεπε να δοθεί η ενίσχυση αυτή. 

 
Α. Τζιτζικώστας:' Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα παραστεί έστω και απρόσκλητη στη συνάντηση για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης' (13/1/2017)
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Κυριακή, 15 Ιανουάριος 2017 17:45
Α. Τζιτζικώστας:' Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα παραστεί έστω και απρόσκλητη στη συνάντηση για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης' (13/1/2017)
tzitzikostas
Τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα, για όλο το νομό Θεσσαλονίκης και με τις αρμοδιότητες της Μητροπολιτικής Διοίκησης, που έχει βάσει νόμου η Αντιπεριφέρεια Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, υπό την «ομπρέλα» του οποίου θα μπουν όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς (αστική συγκοινωνία, θαλάσσια συγκοινωνία, μετρό κτλ.), ζήτησε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο FM» και τη δημοσιογράφο Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου, εν όψει της αυριανής συνάντησης των Δημάρχων της Θεσσαλονίκης με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας επισήμανε ότι παρότι η Περιφέρεια δεν έχει επισήμως προσκληθεί, η Περιφέρεια θα παραστεί, προκειμένου να καταθέσει στον Υπουργό τις προτάσεις της για την επόμενη μέρα των αστικών συγκοινωνιών και των μετακινήσεων των πολιτών στη Θεσσαλονίκη, αλλά και για να λάβει γνώση του σχεδιασμού του Υπουργείου.
«Έρχεται ο αρμόδιος Υπουργός στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει το σχέδιό του για τις αστικές μεταφορές. Προσκαλεί τους Δήμους και αφήνει απ' έξω την Περιφέρεια, γεγονός απαράδεκτο. Εμείς, σε κάθε περίπτωση, θα είμαστε εκεί, έστω και απρόσκλητοι. Και θα είμαστε εκεί για να εξηγήσουμε στους αρμόδιους του Υπουργείου πώς έχουν τα πράγματα. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει συγκεκριμένη πρόταση, εφικτή και υλοποιήσιμη, η οποία περιλαμβάνει και τα μελλοντικά μέσα μαζικής μεταφοράς που θα αποκτήσει η Θεσσαλονίκη. Εδώ και χρόνια ζητώ να δημιουργηθεί ένας ενιαίος φορέας, με βάση τον νόμο και τις αρμοδιότητες της Μητροπολιτικής Διοίκησης, που βρίσκονται στην Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης, στον οποίο θα συμμετέχουν η Περιφέρεια και οι Δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος (τουλάχιστον), και σ' αυτόν τον φορέα θα ενταχθούν όλες οι αστικές συγκοινωνίες», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Ερωτηθείς για τα προβλήματα που ανέκυψαν στη Θεσσαλονίκη από την κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας είπε πως δεν επιτίθεται σε κανέναν, αλλά πρέπει όλοι να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, όπως έκανε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που με σωστή προετοιμασία, σχεδιασμό και δουλειά κατόρθωσε παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες να ανταποκριθεί στο έργο της, κρατώντας ανοιχτό το εθνικό οδικό δίκτυο, την περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης, καθώς και τις προσβάσεις στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» και στα νοσοκομεία. «Δεν καταλαβαίνω πώς είναι δυνατόν ένας φορέας, ο οποίος μάλιστα εισπράττει δημοτικά τέλη όλη τη χρονιά από τους πολίτες, να μην είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του. Η αποτυχία και ο διασυρμός της Θεσσαλονίκης οφείλεται αποκλειστικά στην πλημμελή άσκηση των καθηκόντων στο Δήμο της Θεσσαλονίκης στο θέμα της αντιμετώπισης του χιονιά. Δεν μπορώ όμως να πω ότι έγινε το ίδιο και σε άλλους Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας. Αντίθετα, στην πλειονότητά τους οι Δήμοι έκαναν υποδειγματικά τη δουλειά τους», ανέφερε ο Περιφερειάρχης.
Για τις διαδικασίες διερεύνησης των ευθυνών εντός του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο κ. Τζιτζικώστας είπε ότι δεν μπαίνει στα εσωτερικά ζητήματα των Δήμων, ενώ συνεχάρη την Εισαγγελία που παρενέβη στο θέμα των προβλημάτων από την κακοκαιρία. «Δεν είναι δυνατόν, το 2017, στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, να ξεμένουμε από νερό, να υπάρχουν προβλήματα με το αέριο και να δημιουργείται κομφούζιο στις κεντρικές αρτηρίες», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

 

 
Συνέντευξη του Γιώργου Αρβανιτίδη στον Ρ/Σ "Η Φωνή της Ελλάδας" και την εκπομπή "Η Ελλάδα στον Κόσμο".
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Παρασκευή, 13 Ιανουάριος 2017 18:48

Το παιχνίδι του μουτζούρη για το ΠΑΣΟΚ τελείωσε

Στο παρακάτω video μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα μικρό απόσπασμα από τη σημερινή (13.01.2017) συνέντευξη του Γιώργου Αρβανιτίδη στον Ρ/Σ "Η Φωνή της Ελλάδας" και την εκπομπή "Η Ελλάδα στον Κόσμο".

https://www.youtube.com/watch?v=tQQuS9MYGlg
Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 13 Ιανουάριος 2017 18:50
 
Συνέντευξη στο Βήμα FM 99,5 και τους δημοσιογράφους Ν. Παπαδόπουλο και Μ. Προβατά. Η μόνη λύση και διέξοδος για τη χώρα θα ήταν οι πολιτικές μεγάλων εθνικών συναινέσεων.
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Παρασκευή, 13 Ιανουάριος 2017 18:11

Συνέντευξη στο Βήμα FM 99,5 και τους δημοσιογράφους Ν. Παπαδόπουλο και Μ. Προβατά.

Η μόνη λύση και διέξοδος για τη χώρα θα ήταν οι πολιτικές μεγάλων εθνικών συναινέσεων.

LYKOYDHS

"Κάθε πρωτοβουλία που παίρνεται και που δεν απομακρύνει ανθρώπους αλλά δημιουργεί συναντήσεις, θετική είναι. Αν όμως θέλω να κρίνω τη συνάντηση Φ. Γεννηματά και Γ. Παπανδρέου, με βάση τη συνολική ανάγκη, το μεγάλο αίτημα των καιρών για να συγκροτηθεί ο χώρος, νομίζω ότι δεν απαντάει στο αίτημα."
 


Τι λένε οι ΜΕΤΑρρυθμιστές της Αριστεράς και ο Σπ.Λυκούδης για τις κινήσεις και συναντήσεις στο χώρο της Κεντροαριστεράς

Έχει ανοίξει ακόμα περισσότερο την τελευταία περίοδο το θέμα, κινήσεις γίνονται, συζητήσεις γίνονται, πρωτοβουλίες παίρνονται αλλά αν με ρωτήσετε αν όλα αυτά είναι ενταγμένα σε ένα αληθές και ειλικρινές σχέδιο να συναντηθούμε, έχω κάποιες αμφιβολίες και αυτό είναι που δημιουργεί τις δικές μου απογοητεύσεις

Για τις συζητήσεις του Ποταμιού με την Κίνηση Διαμαντοπούλου

Ξέρω ότι το Ποτάμι μετέχει στις κουβέντες που γίνονται με αυτήν την πρωτοβουλία των πρώην Υπουργών του ΠΑΣΟΚ. Στην τελευταία συνάντηση που κάναμε στην Κ.Ο. για άλλα θέματα, ο Σ. Θεοδωράκης είπε ότι «εμείς ως Ποτάμι διατηρούμε απολύτως την αυτοτέλεια μας αλλά μιλάμε και με αυτούς, όπως μιλάμε με όλους». Κάπως έτσι ήταν η κουβέντα. Δεν ξέρω κάτι παραπάνω.

Για τα ποσοστά του Ποταμιού και τη δυσκολία εκπροσώπησης του στη Βουλή σε ενδεχόμενο εκλογών

Εγώ το αντιλαμβάνομαι αυτό και είναι ένας σοβαρός λόγος για να δει το Ποτάμι τι πρέπει να κάνει. Παρά ταύτα εμένα το βασικό μου ενδιαφέρον για τη συνάντηση του χώρου δεν είναι μόνο για την επιβίωση κάποιων ανθρώπων ή επιμέρους τμημάτων. Είναι επειδή πιστεύω –και το λέω ειλικρινά - ότι αυτόν τον χώρο, συγκροτημένο, τον έχει ανάγκη το πολιτικό σύστημα για να ισορροπήσει. Και τον έχει ανάγκη και η κοινωνία. Για αυτούς τους λόγους αυτός ο πολύ μεγάλος δημοκρατικός χώρος που σφράγισε την Ελλάδα όλων των προηγούμενων δεκαετιών, έχει υποχρέωση να υπάρξει. Βεβαίως θα επιβιώσουν ενδεχομένως μέσα από μια συνάντηση και πρόσωπα και επιμέρους πλευρές αλλά θα έλεγα ότι δεν είναι αυτό που κυριαρχεί στο μυαλό μου.

Για την στρεβλή εικόνα της Αριστεράς που διαμορφώνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Στην τελευταία μου ομιλία στη Βουλή κατέληξα απευθυνόμενος στους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με αυτό ακριβώς, «όταν πρωτοξεκίνησε η κυβερνητική σας πολιτική, σας είπα ότι φοβάμαι μήπως το Πρώτη φορά Αριστερά, γίνει τελικά στην κοινωνία Ποτέ ξανά Αριστερά». Σκέφτομαι ότι δύο χρόνια μετά, μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας λένε «Αριστερά; Όχι ευχαριστώ, ακριβώς επειδή έχουν εσάς ως εικόνα και πρότυπο». Η πολιτική δυστυχία του χώρου είναι ότι μεγαλώνουν γενιές, έχοντας στρεβλή εικόνα για την Αριστερά. Θα μου πείτε, «εσύ τι κάνεις;». Στο μέτρο του δυνατού κάνω ό,τι μπορώ. Εγώ και όλη η πολιτική μου παρέα, οι Μεταρρυθμιστές της Αριστεράς, δεν κάνουμε τίποτε άλλο από τότε που συγκροτηθήκαμε, μετά τη διάλυση της ΔΗΜΑΡ, από το να λέμε «όλος μαζί ο χώρος. Να υπερβούμε προσωπικές επιδιώξεις και πολιτικές δυσκαμψίες».

Για τη συνάντηση Φ. Γεννηματά και Γ. Παπανδρέου

Κάθε πρωτοβουλία που παίρνεται και που δεν απομακρύνει ανθρώπους αλλά δημιουργεί συναντήσεις, θετική είναι. Αν όμως θέλω να κρίνω το γεγονός με βάση τη συνολική ανάγκη, το μεγάλο αίτημα των καιρών για να συγκροτηθεί ο χώρος, νομίζω ότι δεν απαντάει στο αίτημα.

Πιστεύω ότι υπάρχει ένα μεγάλο δημοκρατικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, χωρίς να μπορώ να δώσω την ακριβή έκταση του, που θέλει να υπάρξει ο χώρος. Είναι ριζωμένο στον Έλληνα εδώ και δεκαετίες αυτό το τμήμα, υπάρχει. Αυτός ο χώρος δεν μπορεί να είναι οι μικροσυναντήσεις μικροτμημάτων του. Σέβομαι απολύτως και τιμώ ό,τι υπάρχει σήμερα στο χώρο και σέβομαι και αυτό το μικρό κομμάτι σε σχέση με το παλιό κραταιό ΠΑΣΟΚ, που είναι το νυν ΠΑΣΟΚ. Γιατί; Γιατί στάθηκε όρθιο και θέλησε να κρατήσει αυτό που έχει. Αλλά υπάρχει ένα ζήτημα. Μπορεί να εμπνεύσουν αυτές οι μικροσυναντήσεις; εγώ πιστεύω ότι χρειάζεται με πρωτοβουλία όλων των ανθρώπων του χώρου ένα νέο ξεκίνημα. Ένας νέος, ενιαίος φορέας της Κεντροαριστεράς, που θα στηριχθεί στις υπάρχουσες δυνάμεις - αν θέλετε μπορεί να έχει και τη σφραγίδα των πιο δυνατών κομματιών, δεν το υποτιμώ – και που θα μπορεί να εμπνεύσει.

Για τον τρόπο που λειτουργεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε μήνες πήγε από το 5% στο 35%, επομένως δεν είναι πολύ εύκολο να εξηγηθεί με πολιτική ανάλυση ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί και παράγεται η πολιτική του σκέψη, ακριβώς επειδή ήταν καταιγιστικός ο χρόνος με τον οποίο έγινε κόμμα εξουσίας από ένα κόμμα περιθωρίου. Εγώ δεν έχω εξηγήσει ακόμα το βασικό μέσα μου. Τι υπήρξε όλη αυτή η ιστορία στην αρχή; απάτη ή αυταπάτη; αυτό δεν το έχω λύσει. Δηλαδή, υπήρξε ένα μεγάλο κομμάτι στελεχών της Αριστεράς που σκέφτηκε ότι «στην Ελλάδα και στο πολιτικό σύστημα δεν κερδίζεις εξουσία αν δεν πεις παραμύθι». Άρα απάτη! Η΄ πίστευαν αφελώς ότι είχαν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν άλλου τύπου καταστάσεις; Ενδεχομένως το δεύτερο να είναι χειρότερο από το πρώτο. Ίσως να είναι και τα δύο μαζί. Βλέπω στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που πραγματικά πιστεύουν ότι έχουν επιτελέσει ένα μεγάλο έργο και έφεραν την Αριστερά στο προσκήνιο. Τους βλέπεις και στο λένε και καταλαβαίνεις ότι δεν λένε ψέματα. Τι να πω.

Για το πώς η χώρα θα καταφέρει να βγει από το αδιέξοδο

Η μόνη λύση και διέξοδος για τη χώρα, μέχρι το τέλος του προγράμματος, θα ήταν οι πολιτικές μεγάλων εθνικών συναινέσεων. Αν ο πολιτικός κόσμος της χώρας είχε τη δυνατότητα να συμπράξει σε ένα μεγάλο εθνικό σχέδιο, θα μπορούσε απευθυνόμενος στους δανειστές, να χαλαρώσει και το πρόγραμμα. Διότι θα έδινε στους δανειστές αυτό που λείπει από την Ελλάδα: μια σοβαρότητα και μια πολιτική σταθερότητα. Αλλά βλέπετε πως λειτουργεί ο πολιτικός κόσμος.

Για τις ευθύνες του πολιτικού συστήματος

Νομίζω ότι οι ευθύνες του πολιτικού συστήματος είναι μεγάλες, είναι πίσω από τις ανάγκες των καιρών, αλλά είναι μεγάλη και η ευθύνη της κοινωνίας. Εγώ αυτήν την παλιά λαολαγνία της αριστεράς δεν την έχω πια. Ο λαός έχει κάνει λάθη και έχει κάνει κακές επιλογές. Είναι σεβαστή κάθε του επιλογή, αλλά κρίνεται κιόλας.

Για το ενδεχόμενο κλεισίματος του ΔΟΛ

Δεν μπορώ ούτε να το σκεφτώ. Δεν μπορώ να σκεφτώ πως θα είναι η καθημερινότητά μας χωρίς τα ΝΕΑ και το ΒΗΜΑ. Με αυτές τις εφημερίδες περάσαμε δεκαετίες ολόκληρες αγώνων, ψυχαγωγίας, δυνατότητας να έρθουμε σε επαφή με τον ελληνικό πολιτισμό και την πολιτική. Θα πάρει την ήττα αυτή των εφημερίδων η κυβέρνηση ως νίκη; δεν μπορώ να σκεφτώ πώς ένα κόμμα της αριστεράς θεωρεί νίκη το ότι έκλεισε εφημερίδες. Δεν ξέρω αν υπάρχει άλλο τέτοιο καταγραμμένο στην ιστορία της αριστεράς. Αυτό που είπε ο πρωθυπουργός «καλά κάνετε και δεν διαβάζετε εφημερίδες» είναι τόσο χοντρό που μακάρι να μην το άκουγα. Θέλω να σκέφτομαι ότι του «ξέφυγε».

Το ζήτημα για τη δημοκρατία δεν δημιουργείται από τη λειτουργία των εφημερίδων και του Τύπου έστω και με τα λάθη τους αλλά από την παραβίαση θεσμικών λειτουργιών όλο το προηγούμενο διάστημα, σε τομείς πολύ κρίσιμους όπως είναι η Δικαιοσύνη.

Για την σχέση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Αυτή η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ με έχει προβληματίσει πάρα πολύ. Δεν είναι ότι στηρίζεται μια κυβέρνηση σε ψήφους που έχει ανάγκη για να υπάρξει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Θυμάμαι την βραδιά των εκλογών αυτή την απίστευτη αγκαλιά Καμμένου-Τσίπρα στην εξέδρα και τη φράση «θα ενώσουμε τις σημαίες μας». Παρόλο που δεν είχα καμία σχέση συναισθηματική και πολιτική με το ΣΥΡΙΖΑ, ήταν σαν να τρώω και εγώ την μαχαιριά, για λόγους ιστορικούς. Αυτή η αγκαλιά διαμόρφωσε συνείδηση.

Για την ποιότητα της σημερινής Βουλής

Η βουλή που γνωρίζω εγώ τώρα με τη βουλή των μεγάλων προσωπικοτήτων που θυμάμαι σαν νέος, έχει απόσταση.

Για τα φαινόμενα τύπου «Σώρρα»

Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ώστε γραφικοί τύποι ή γραφικά κόμματα να γίνονται επικίνδυνοι τύποι και επικίνδυνα κόμματα.

Για το πρόβλημα της αριστεράς διεθνώς στο να απαντήσει στα σύγχρονα ζητήματα

Η αριστερά έχει υποστεί μεγάλες διαψεύσεις και μεγάλες ήττες, τέτοιες που να την εμποδίζουν να βρει εύκολα την περπατησιά της. Αλλά δεν είναι μόνο η αριστερά με την ιστορική της εκδοχή. Το μεγάλο ρεύμα της σοσιαλδημοκρατίας, επίσης αυτή η πλευρά της αριστεράς δηλαδή, που δημιούργησε το κοινωνικό κράτος στην Ευρώπη όλες τις προηγούμενες δεκαετίες, τι κάνει σήμερα; που βρίσκεται; Βρίσκεται σε άμυνα. Και όλα αυτά δημιουργούν έναν πολιτικό πεσιμισμό.

Για το ενδεχόμενο εκλογών

Δεν είναι εύκολο να το προβλέψεις. Για την κυβέρνηση υπάρχουν δύο εκδοχές. Ή θα επιχειρήσει κλείνοντας την αξιολόγηση και προχωρώντας, να κρατηθεί όσο μπορεί, διότι κατά τη γνώμη μου τους αρέσει που είναι εξουσία, ή θα σκεφτεί ότι όσο περνάει ο καιρός χάνει και ίσως πρέπει να φύγει για να κρατήσει ένα ικανό ποσοστό ως παίκτης για το επόμενο διάστημα. Και τα δύο υπάρχουν. Εγώ πιθανολογώ το πρώτο.

Για το αν έχουν προδοθεί από τα κόμματα στα οποία μετείχε, οι απόψεις του Σπ.Λυκούδη

Είμαι σε ευθεία γραμμή σε σχέση με τις απόψεις μου, από την νιότη μου έως και σήμερα. Προφανώς αυτές οι απόψεις μπορεί να βρίσκουν κάθε φορά την έκφρασή τους. Άλλωστε τα κόμματα είναι εργαλεία πολιτικής και τίποτε άλλο. Αν γίνει η μεγάλη κεντροαριστερά αύριο, εκεί θα είμαι. Νομίζω ότι σημασία λοιπόν έχει η ευθεία γραμμή των απόψεων μου.

Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τον Δεκέμβριο του 2014

Ήμουν ένα από τα 4-5 μέλη του κοινοβουλίου, εκτός της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που ψήφισα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, παρά τα όσα ακούσαμε σε εκείνη τη φάση. Επειδή ένιωθα την ιστορικότητα των στιγμών, έκανα αυτό που μου επέβαλε η συνείδηση μου. Και δεν έκανα αυτό που φόβισε κάποιους άλλους και δεν ψήφισαν. Ξέρω συναδέρφους μου που ήθελαν να ψηφίσουν Πρόεδρο σε εκείνη τη φάση και φοβήθηκαν τις ύβρεις και τον οχετό των συκοφαντιών που άκουγαν.

Ήταν μια σκοτεινή περίοδος του κοινοβουλίου.

 
 
 
*Ο Σπύρος Λυκούδης είναι Αντιπρόεδρος της Βουλής, Βουλευτής Α' Αθήνας με Το Ποτάμι και επικεφαλής των "ΜΕΤΑρρυθμιστών της Αριστεράς".
 


Σελίδα 5 από 123
Πολιτιστικός θεσμός το Φεστιβάλ Χορωδιών που έγινε στο Πανόραμα
Πολιτιστικός θεσμός το Φεστιβάλ Χορωδιών που έγινε στο Πανόραμα
Πολιτιστικός θεσμός το Φεστιβάλ Χορωδιών που έγινε στο Πανόραμα. Σε σημαντικό πολιτιστικό θεσμό της Θεσσαλονίκης εξελίσσεται ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση