ATTICANEWS.GR

Member Area
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Συνέντευξη του Πρωθυπουργού στην Εφημερίδα των Συντακτών και τους δημοσιογράφους Τ. Παππά και Ν. Σβέρκο
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Πέμπτη, 26 Ιανουάριος 2017 12:13

Συνέντευξη του Πρωθυπουργού στην Εφημερίδα των Συντακτών και τους δημοσιογράφους Τ. Παππά και Ν. Σβέρκο

primeminister

 

Πέρασαν δύο χρόνια από την πρώτη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με την αντιπολίτευση είστε πια καθεστώς, κάνετε και θα κάνετε τα πάντα για να παραμείνετε στην εξουσία κι αυτό είναι εις βάρος της χώρας. Από αριστερή παρένθεση, καθεστώς. Είναι μια σημαντική εξέλιξη…

Το σχέδιο του συστήματος εξουσίας που λεηλάτησε και χρεοκόπησε τη χώρα ήταν πολύ κυνικό αλλά εντέλει αβαθές. Είχαν σχεδιάσει κατά απόλυτο τρόπο την χρηματοδοτική ασφυξία και την εξώθηση της πρώτης κυβέρνησης της Αριστεράς σε παραίτηση, κάτω από το βάρος του εκβιασμού για έξοδο από το ευρώ.

ΟΙ κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος, άλλωστε, είχαν απόλυτη επίγνωση ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δε θα ήταν ατύχημα αλλά επιθυμία του Γερμανού υπουργού οικονομικών ο οποίος δεν προσπάθησε ποτέ να κρύψει την προτίμησή του στη λεγόμενη «πυρηνική Ευρώπη». Δηλαδή σε μια ευρωζώνη ισχυρών οικονομικά κρατών.

Είχαν λογαριάσει μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας τα οικονομικά δεδομένα. Για αυτό, άλλωστε, ζήτησαν μόνο δίμηνη παράταση του προγράμματος έχοντας εξαντλήσει όλα τα αποθέματα  στα δημόσια ταμεία.

Αυτό που δε λογάριασαν τελικά, ήταν ο λαϊκός παράγοντας.

Η ζωή απέδειξε ότι τις κυβερνήσεις τις ανεβάζει ή τις ρίχνει ο λαός.

Και ο ΣΥΡΙΖΑ, τι έκανε για να ακυρώσει το σχέδιο αυτό;

Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε αυτό πού ποτέ δεν τόλμησαν να κάνουν οι κυβερνήσεις του συστήματος εξουσίας που χρεοκόπησε τη χώρα. Αντιστάθηκε στον παραλογισμό της κοινωνικής διάλυσης και της λιτότητας. Ωστόσο το έκανε με 5ετή καθυστέρηση και σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες. Αν τα μισά από όσα κάναμε εμείς, τα επιχειρούσε ο Γιώργος Παπανδρέου το 2010, η χώρα θα είχε γλυτώσει τη λεηλασία του 25% του Εθνικού της πλούτου. Τότε που οι Γερμανικές και Γαλλικές τράπεζες ήταν φορτωμένες με ελληνικά ομόλογα και οι ελληνικές τράπεζες είχαν διπλάσια κεφάλαια.

Όταν εμείς αναλάβαμε, πέραν της προμελετημένης ασφυξίας, τα περιθώρια κινήσεων ήταν περιορισμένα. Έγιναν ακόμη πιο περιορισμένα όταν λίγες μέρες πριν τις εκλογές η ΕΚΤ αποφάσισε την ποσοτική χαλάρωση αφήνοντας την Ελλάδα έξω από το πρόγραμμα. Δηλαδή έδωσε τη δυνατότητα ρευστότητας σε όλους τους άλλους για να αντιμετωπίσουν και τυχόν αναταράξεις από την ελληνική διαπραγμάτευση, αφήνοντας την Ελλάδα, τη χώρα που είχε περισσότερο ανάγκη από κάθε άλλη αυτό το πρόγραμμα, σε καθεστώς ασφυξίας.

Με αυτά τα δεδομένα ήταν άθλος ό,τι καταφέραμε. Ανατρέψαμε σειρά δεσμεύσεων των προηγούμενων κυβερνήσεων και συμφωνήσαμε σε μια ασύγκριτα ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή.

Κερδίσαμε 20 δις ευρώ στη τριετία από τα χαμηλότερα πλεονάσματα και ένα νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα τριετίας, όταν κανείς δε πίστευε ότι θα δοθεί τρίτο πακέτο. Και το κυριότερο : με όρους που για πρώτη φορά δίνουν ρεαλιστική προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας και εξόδου από τη κρίση, με τις λιγότερες δυνατές απώλειες για τη κοινωνία.

Ποια ήταν προσωπικά η δυσκολότερη στιγμή της διετίας; Το βράδυ πριν από την υπογραφή της νέας συμφωνίας ή το βράδυ που νίκησε το «όχι» στη δημοψήφισμα; Κάποιοι λένε ότι θα προτιμούσατε να είχε κερδίσει το «ναι» εκείνη την Κυριακή.

Έχω ακούσει πολλές φορές αυτήν την ανοησία. Όταν ένα διεθνές μέσον μου έκανε την ίδια ερώτηση, απάντησα «αν είχε επικρατήσει το ΝΑΙ, δεν θα ήταν εύκολο να με συναντήσετε». Και δεν το είπα για πλάκα. Όταν αποφάσιζα το δημοψήφισμα ήξερα πολύ καλά τι με περιμένει σε περίπτωση ήττας. Το σύστημα εξουσίας που λεηλάτησε και χρεοκόπησε τη χώρα θα έπαιρνε την εκδίκησή του με μανία και μίσος. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ακόμη και τώρα μιλάνε για ειδικά δικαστήρια, παρότι γνωρίζουν πως παίρνοντας δύσκολες πολιτικές αποφάσεις αποφύγαμε κάθε κίνδυνο και καταστροφή. Το 2015 παρά το γεγονός ότι είχαμε δύο εκλογικές αναμετρήσεις και ένα δημοψήφισμα η οικονομία όχι μόνο δε καταστράφηκε αλλά απέδωσε πέρα από κάθε πρόβλεψη στους στόχους. Και το 2016 περάσαμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης με υπεραπόδοση των εσόδων. Συγκεκριμένα το 2015 έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% και οριακή σχεδόν μηδενική ύφεση ενώ για το 2016 κλείσαμε τελικά και με θετικό ρυθμό ανάπτυξης έχοντας υπερβεί κατά πολύ το στόχο του 0,5% σε πρωτόγεννες πλεόνασμα. Και αυτό συνυπολογίζοντας τα 617 εκατομμύρια που δόθηκαν για την στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων.

Παρόλα αυτά ακόμη και τώρα μιλάνε για καταστροφή. Μας κατηγορούν ότι χρεώσαμε την Ελλάδα 80 δις και αναφέρονται στο δάνειο που πήραμε για να αποπληρώνουμε τα δικά τους σπασμένα. Κρύβουν όμως τεχνηέντως ότι η αναχρηματοδότηση του χρέους δε συνιστά επιπλέον χρέος.

Αντιθέτως, αυτοί, μέσα σε δυο χρόνια έφτασαν το χρέος απο το 124% στο 180% του ΑΕΠ, με το καταστροφικό PSI που αποτελείωσε τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ομολογιούχους.

Σε κάθε περίπτωση και όσο και αν προσπαθούν δεν θα καταφέρουν ποτέ να εξομοιώσουν την καταστροφική πενταετία τους με τις προσπάθειες της σημερινής κυβέρνησης να στήσει στα πόδια της την ελληνική οικονομία και να αποκαταστήσει στοιχειώδεις όρους ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Σκεφτήκατε έστω και μια στιγμή να βάλετε θέμα εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη; Οι αντίπαλοι σας έλεγαν τότε ότι το «όχι» σημαίνει «όχι» στο ευρώ. Θα μπορούσατε και εσείς να το πείτε και δεν θα σας κατηγορούσε κανείς, τουλάχιστον η αντιπολίτευση δεν θα εδικαιούτο να το πράξει, αφού η ίδια είχε προετοιμάσει το έδαφος.

Με ρωτάτε αν σκέφτηκα ποτέ να θέσω εγώ το θέμα που έθετε ο πιο σκληρός εκπρόσωπος  της άλλης πλευράς;

Μα αυτό θα ήταν ή ανοησία ή πραγματική προδοσία. Θα ήταν καταστροφικό  για τους εργαζόμενους που θα έβλεπαν την αγοραστική τους δύναμη και το βιοτικό τους επίπεδο να καταρρέει αλλά και συνολικά για την οικονομία της χώρας και την θέση της στο διεθνή καταμερισμό εργασίας.

Όχι, ούτε το σκέφτηκα ούτε το έθεσα.

Ούτε πιστεύω ότι αποτελεί λύση το να φύγει το ευρώ αλλά να μείνει το ΔΝΤ.

Διότι αυτό θα σήμαινε και άλλη τόση επιπλέον συρρίκνωση του εθνικού πλούτου από όσην έχουμε υποστεί μέχρι σήμερα. Θα σήμαινε νέες θυσίες για τα λαϊκά στρώματα και διατήρηση της οικονομικής επιτροπείας.

Ξεκινήσατε ως κυβέρνηση φουριόζικα. Πιστέψατε ότι επειδή η Ελλάδα είχε δίκιο θα της το αναγνώριζαν οι εταίροι. Παραδεχτήκατε ότι είχατε αυταπάτες και ότι υποτιμήσατε τους συσχετισμούς. Δώσατε μια μάχη χωρίς συμμάχους. Όπως είπε πρόσφατα ο Ετιέν Μπαλιμπάρ ούτε οι κυβερνήσεις ούτε οι πολίτες της Ευρώπης στήριξαν την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης. Πάθατε. Μάθατε;

Δε συμφωνώ καθόλου μαζί σας. Η μάχη που έδωσε ο ελληνικός λαός βρήκε συμμάχους και απήχηση σε ολόκληρο το κόσμο. Ξεχνάτε τις διαδηλώσεις με τις ελληνικές σημαίες στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ξεχνάτε το κύμα αλληλεγγύης σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στο πεδίο της διαπραγμάτευσης ήμασταν μόνοι. Αλλά έχει σημασία ότι αυτό σήμερα δε το λέει μόνο ο Μπαλιμπάρ. Το λέει ο ίδιος ο Μοσκοβισί στο βιβλίο του, υπονοώντας ότι σήμερα δεν είμαστε πια μόνοι, γιατί τόσο ο ίδιος όσο και η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία έχουν μετατοπιστεί και στηρίζουν τη προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να βγει η χώρα από τη κρίση, χωρίς επιπλέον απώλειες για την ελληνική κοινωνία.

Μεθαύριο πετάω για Λισσαβώνα. Εκεί θα παραβρεθώ στη 2η Σύνοδο της Διάσκεψης του Ευρωπαϊκού Νότου. Και αυτό είναι μια δική μας επιτυχία που αλλάζει τη γεωγραφία των συσχετισμών δύναμης στην Ευρώπη. Πιστεύετε οτι αν δεν υπήρχε η μάχη του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως ο αγώνας του ελληνικού λαού αυτό θα είχε συμβεί ;

 

Μέσα στη διετία που είστε κυβέρνηση είχαμε και τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Πρώην σύντροφοι σας και πρώην στενοί συνεργάτες σας σήμερα βρίσκονται αλλού και σας εγκαλούν για αθέτηση υποσχέσεων και προδοσία της Αριστεράς. Γεμάτη η ιστορία της Αριστεράς από εμφυλίους.

Αυτή είναι όντως η ιστορία της Αριστεράς, μόνο που στη περίπτωσή μας ευτυχώς είχαμε έναν αναίμακτο εμφύλιο και ένα παραμύθι δίχως δράκο. Στις επιλογές μου βάρυνε περισσότερο η ιστορική ευθύνη απέναντι στο λαό και στις κοινωνικές τάξεις που η Αριστερά εκπροσωπεί. Όχι ο φόβος απέναντι στην ευθύνη.

Και στο τέλος της ημέρας, όλοι κρινόμαστε από την απήχηση που έχουν και οι ιδέες μας και οι επιλογές μας στον ίδιο το λαό.

Σε λίγο έχουμε εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία. Οι ενδείξεις δεν είναι ενθαρρυντικές. Με πιο δεξιές κυβερνήσεις η θέση της Ελλάδας θα γίνει χειρότερη. Μήπως πρέπει η αξιολόγηση να κλείσει πριν μιλήσουν οι κάλπες στις χώρες αυτές; 

Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε υπαρξιακά διλλήματα. Η άνοδος της ακροδεξιάς δεν είναι άσχετη με τις κυρίαρχες επιλογές στην οικονομία και οι εξελίξεις αυτές είναι πράγματι ανησυχητικές. Αλλά δεν είναι μόνο οι εξελίξεις στην Ευρώπη ανησυχητικές. Η χώρα μας βρίσκεται σε μια δύσκολή γωνιά του πλανήτη. Αν κοιτάξετε τριγύρω θα δείτε παντού αστάθεια και συγκρούσεις. Είμαστε το τελευταίο οχυρό σταθερότητας σε μια αποσταθεροποιημένη περιοχή. Και αυτό οφείλουμε να το εκτιμήσουμε και εμείς αλλά και οι εταίροι μας. Φανταστείτε, για παράδειγμα, να είχαν επικρατήσει οι απόψεις ακραίων το 2015. Πως θα αντιμετώπιζε τη πρωτοφανή προσφυγική κρίση η Ευρώπη με μια Ελλάδα αποσταθεροποιημένη ;

Η αξιολόγηση λοιπόν πρέπει να κλείσει σύντομα και αυτό δεν είναι μόνο προς το συμφέρον της Ελλάδας αλλά του συνόλου της Ευρώπης.

Από εκεί και πέρα πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι η αιτία της καθυστέρησης είναι προφανής. Το ΔΝΤ οφείλει να αναλάβει με παρρησία την ευθύνη της άποψής του για το ελληνικό πρόγραμμα.  Και από την άλλη η Ευρώπη οφείλει να συνεκτιμήσει τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται με την αλλαγή πολιτικής ηγεσίας στις ΗΠΑ, και να αποφασίσει προτάσσοντας το κοινό συμφέρον. Και όχι τους πρόσκαιρους πολιτικούς υπολογισμούς που γίνονται σε κάθε χώρα ξεχωριστά.

Τελικώς συζητάτε ή όχι τη μείωση του αφορολόγητου, την προσαρμογή προς τα κάτω των συντάξεων και των μισθών, όπως ζητά το ΔΝΤ;

Έχουμε δηλώσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσουμε ούτε ένα ευρώ επί πλέον μέτρα από όσα προβλέπει η συμφωνία και, πολύ περισσότερο, για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος. Και επιτρέψτε μου να σας πω: Το αίτημα νομοθέτησης επιπλέον μέτρων και, μάλιστα, υπό αίρεση, δεν είναι μόνο ξένο προς το ελληνικό Σύνταγμα. Είναι ξένο και προς τους κανόνες της δημοκρατίας, είναι ξένο προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Σε μια ευνομούμενη ευρωπαϊκή δημοκρατία, αυτό δεν επιτρέπεται ούτε καν να το ζητάει κανείς. Και αυτό δεν είναι θέμα μιας κυβέρνησης, είναι θέμα αξιοπρέπειας και αυτοσεβασμού ενός λαού και μιας χώρας.

Ο ελληνικός λαός έχει κάνει μεγάλες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης και για λογαριασμό της. Τόσο με τη πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή όσο και με το βάρος της προσφυγικής κρίσης που έπεσε σχεδόν ολόκληρο στις μικρές μας πλάτες.

Αξίζει λοιπόν σεβασμό αυτή η μεγάλη συνεισφορά της μικρής Ελλάδας στην ενότητα της Ευρώπης.

Η Νέα Δημοκρατία όμως σας κατηγορεί ότι η αξιολόγηση καθυστερεί με δική σας υπαιτιότητα και λόγω των δικών σας ιδεοληψιών.

Η ΝΔ και ειδικότερα ο κος Μητσοτάκης δε μπορούν άλλο να κρύβονται. Πρέπει να απαντήσουν με ευθύτητα στο κρίσιμο ερώτημα της συγκυρίας. Πιστεύουν ότι πρέπει να γίνουν δεκτές οι παράλογες απατήσεις του ΔΝΤ για επιπλέον μέτρα ύψους 3,6 δις ευρώ ; Πιστεύουν ότι πρέπει να δεχθούμε να τα νομοθετήσουμε και μάλιστα εκ των προτέρων για το 2019; Πιστεύουν ότι πρέπει να νομοθετήσουμε μείωση αφορολογήτου και νέες περικοπές συντάξεων; Πιστεύουν ότι πρέπει να διατηρηθεί η εξαίρεση από την ευρωπαϊκή νομιμότητα στις εργασιακές σχέσεις και ότι η επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων αποτελεί αριστερή ιδεοληψία;

Επιρρίπτοντας την ευθύνη στην ελληνική κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις ο κος Μητσοτάκης προφανώς θεωρεί ότι έχει δίκιο το ΔΝΤ και ότι πρέπει να κάνουμε ότι μας ζητάει.

Εμείς έχουμε σαφή θέση πως δεν πρέπει. Και δεν θα το κάνουμε.

Στην περίπτωση που οι δανειστές δεν ικανοποιηθούν με την περιγραφή των μέτρων που θα εφαρμοστούν αν δεν πιαστούν οι στόχοι και απαιτήσουν την ψήφιση τους εδώ και τώρα ποια θα είναι η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης; Οι πρόωρες εκλογές;

Ξέρετε πολύ καλά ότι οι εκλογές και η κρίση του λαού δε με φοβίζουν. Η κυβέρνησή μου δε στηρίχτηκε ούτε σε εγχώρια συμφέροντα ούτε σε ξένους προστάτες, παρά μόνο στο λαό. Ωστόσο τι νόημα έχουν τώρα οι εκλογές;

Ακόμη και η ΝΔ που τις ζητάει από υποχρέωση, δεν είμαι βέβαιος ότι τις εννοεί. Θα είχε νόημα να τις ζητάει αν μπορούσε να καταθέσει στο τραπέζι μια εναλλακτική πρόταση, στοιχειωδώς επωφελέστερη για τον ελληνικό λαό. Ή έστω μια υπόσχεση ότι θα καταφέρει κάτι καλύτερο.

Αυτό όμως που υπόσχεται είναι ότι θα τα δεχτεί όλα και ακόμη περισσότερα από όσα ζητούν οι πιο ακραίοι από τους δανειστές. Δηλαδή σοκ και δέος για τους οικονομικά ασθενέστερους και τους συνταξιούχους. Φάνηκε άλλωστε αυτό με τη στάση του κου Μητσοτάκη στη ψηφοφορία για τη 13η σύνταξη.

Στη σκέψη μας λοιπόν δεν είναι οι εκλογές αλλά η έξοδος από τη κρίση.

Αναλάβαμε την ευθύνη της διαχείρισης της κρίσης στη πιο δύσκολη στιγμή της μεταπολιτευτικής μας ιστορίας. Δυο φορές ο ελληνικός λαός μας έδωσε εντολή να βγάλουμε το φίδι από τη τρύπα με τις λιγότερες δυνατές απώλειες για την ελληνική κοινωνία. Δε πρόκειται, λοιπόν, να τον εγκαταλείψουμε στις άγριες διαθέσεις των προθύμων.  Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και αφού η χώρα θα έχει βγει οριστικά από τη κρίση.

Ωστόσο είστε πίσω στις δημοσκοπήσεις. Σας ανησυχεί αυτό;

Όχι καθόλου. Πάντα πίσω ήμασταν στις δημοσκοπήσεις, αλλά τις εκλογές τις κερδίζαμε. Άλλωστε όταν, στο τέλος της τετραετίας, θα έρθει η ώρα της κάλπης, οι πολίτες θα μας κρίνουν για το έργο που ως τότε θα έχει ολοκληρωθεί. Δεν ανησυχούμε λοιπόν. Υλοποιούμε το πρόγραμμά μας, γνωρίζοντας ότι είναι πολύ κοντά η στιγμή που η συμφωνία θα έχει ολοκληρωθεί, η οικονομία θα μπορεί να λειτουργεί κανονικά και η κοινωνία θα μπορέσει να ανασάνει.

ΘΑ σημείωνα πάντως ότι ούτε η ΝΔ βγάζει κάποια αυτοπεποίθηση για τις δημοσκοπήσεις. Ο κ. Μητσοτάκης κρύβεται. Δεν έχει κάνει ούτε μια ερώτηση για την ώρα του Πρωθυπουργού, προτιμά την αντιπολίτευση από το instagram. Προφανώς κάτι περισσότερο θα ξέρουν από αυτά που επικαλούνται σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις.

Συμμερίζεστε την κριτική που ασκείται από διάφορες πλευρές ότι σήμερα αντί να έχουμε μια ευρωπαϊκή Γερμανία έχουμε μια γερμανική Ευρώπη; Αν ισχύει αυτό αναρωτιέμαι γιατί μια χώρα σαν την Ελλάδα να θέλει να παραμείνει σε μια συλλογικότητα, απαράβατος κανόνας της οποίας είναι το Σύμφωνο Σταθερότητας, δηλαδή το μεγάλο μνημόνιο;

 Γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις μεγάλες της αδυναμίες και τη καταφανώς συντηρητική της πορεία, συνεχίζει. δεδομένων των συνθηκών, να αποτελεί το καλύτερο δυνατό πεδίο ταξικής, κοινωνικής και πολιτικής πάλης για τους λαούς της.

Αν ρίξετε μια γρήγορη ματιά στις χώρες γύρω μας και στους διεθνείς συσχετισμούς δύναμης, θα βεβαιωθείτε.

Σε αυτά τα δύο χρόνια, το κυβερνητικό έργο δεν ήταν μόνο η διαπραγμάτευση και η εφαρμογή της συμφωνίας. Πως αποτιμάτε την εφαρμογή του «παράλληλου προγράμματος» για το οποίο είχατε δεσμευτεί;

Παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες ήταν εξαιρετικά δύσκολες, δεν θα σας πω ότι δεν υπάρχουν καθυστερήσεις. Όμως σε όλους τους τομείς η κυβέρνηση έχει προωθήσει πολιτικές και θεσμικές τομές, τις οποίες το παλιό πολιτικό κατεστημένο απέφευγε συστηματικά. Σε αντίθεση με τις προβλέψεις των καλοθελητών, έχουμε καταφέρει να επαναφέρουμε σε σταθερή τροχιά την οικονομία. Και παράλληλα δίνουμε μια μάχη στο κοινωνικό πεδίο: Εντάξαμε 2.5 εκατομμύρια ανασφάλιστους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Καλύπτουμε τα κενά προσωπικού στα νοσοκομεία και προωθούμε την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Αυξήσαμε τις δαπάνες του προϋπολογισμού για την Παιδεία και ανοίξαμε χωρίς κενά τα σχολεία. Μοιράζουμε 38.000 σχολικά γεύματα καθημερινά και υλοποιούμε μια πολυδιάστατη ανθρωπιστική πολιτική. Φέραμε έναν αναπτυξιακό νόμο που για πρώτη φορά δεν στοχεύει να εξυπηρετήσει ισχυρά συμφέροντα και αξιοποιούμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό αλλά και με διαφάνεια τα ΕΣΠΑ. Δώσαμε μέρος από την υπερκάλυψη του πλεονάσματος στους χαμηλοσυνταξιούχους. Συγκρουστήκαμε με την διαπλοκή σε όλα τα επίπεδα. Σχεδιάζουμε μια Συνταγματική Αναθεώρηση μέσα από ευρεία κοινωνική διαβούλευση. Πράγματα που ήταν εκτός ατζέντας για τις κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, γιατί δεν ωφελούσαν κάποιον από τους ισχυρούς τους φίλους, ή το πελατειακό τους σύστημα, εμείς τα κάνουμε. Και μάλιστα μέσα σε εξαιρετικά σκληρό δημοσιονομικό πλαίσιο. Και πάνω απ’ όλα δίνουμε μια τεράστια μάχη για την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την καταπολέμηση της μαύρης και αδήλωτης εργασίας ενώ ταυτόχρονα με στοχευμένες ενεργητικές πολιτικές μειώνουμε σταθερά τα ποσοστά ανεργίας. Και ξέρετε λέω πάνω από όλα διότι δεν νοείται δίκαιη ανάπτυξη με συντριβή της εργασίας. Αυτή είναι εξάλλου και η κύρια διαχωριστική μας γραμμή με τη ΝΔ και τις νεοφιλελεύθερες εμμονές της που θέλει να μετατρέψει την Ελλάδα σε Ειδική Οικονομική Ζώνη.

Για όλα  αυτά είμαστε περήφανοι αλλά και αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον καθημερινό αγώνα.

Θεωρείτε ότι έχει έρθει πλέον ο καιρός να λυθεί το Κυπριακό;

Ως προς το Κυπριακό οι θέσεις μας ήταν από την αρχή απολύτως σαφείς, ασφαλώς σε σταθερό συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία: Προσήλωση στις συνομιλίες για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος-μέλος της ΕΕ. Με κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, κάναμε πολλές προσπάθειες εδώ και μήνες- και ειδικά ο ΥΠΕΞ μας- καταθέτοντας  συγκεκριμένες προτάσεις, ώστε να ανοίξει έστω ατύπως με την Τουρκία, η συζήτηση για τα ζητήματα αυτά, στα οποία εμπλεκόμαστε. Αν και οι προσπάθειες αυτές δεν ευοδώθηκαν, με τη Διάσκεψη της Γενεύης, η συζήτηση αυτή επιτέλους άνοιξε σε πολιτικό επίπεδο, υπό τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και με την ενεργή συμμέτοχη του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι σαφές όμως – όπως φάνηκε στη Διάσκεψη και στις συνομιλίες στο Μοντ Πελεράν σε τεχνικό-διπλωματικό επίπεδο- ότι δεν υπάρχει σήμερα έδαφος για λύση.

Από εκεί και περά νομίζω ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στη διπλωματική μας προσπάθεια, μακριά από επικοινωνιακές λογικές και εθνικιστικές εξάρσεις- που βλέπουμε πόσο στοιχίζουν στη γείτονά μας. Να εντείνουμε τις επαφές μας με τους εταίρους και γείτονές μας, με τον ΓΓ ΟΗΕ και με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής  Επιτροπής, να συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε τη σημασία που έχει η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού για τις ευρωτουρκικες σχέσεις και να στηρίζουμε τις δικοινοτικές συνομιλίες. Εάν διαφανεί ότι υπάρχει έδαφος, είμαι έτοιμος να παραστώ ο ίδιος στις συνομιλίες. Για ουσιαστικό διάλογο. Χωρίς εκπτώσεις στις αρχές μας, αλλά και χωρίς φοβικότητα και υπεκφυγές.

Σας κατηγορούν, η αντιπολίτευση και οι ενώσεις δημοσιογράφων, ότι στοχοποιείτε μέσα ενημέρωσης και δημοσιογράφους. Με μια ατυχή κατά τη γνώμη μου δήλωση προτρέψατε τους πολίτες να μην διαβάζουν εφημερίδες. Τι σας ενοχλεί; Ακόμη και η πιο σκληρή κριτική μπορεί να φανεί χρήσιμη σε μια κυβέρνηση. Η απουσία της κριτικής δεν είναι φυσιολογική κατάσταση σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία.

Δεν είναι ακριβές ότι προέτρεψα τους πολίτες να μη διαβάζουν εφημερίδες. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι αυτό, σε μεγάλο βαθμό, συμβαίνει. Και ανεξαρτήτως αν πιστεύουμε ότι είναι καλό ή κακό, δεν έχει νόημα να το ξορκίζουμε αλλά να το αναλύσουμε. Η μια πλευρά της ανάλυσης έχει να κάνει με το γεγονός ότι βρισκόμαστε πλέον σε μια άλλη εποχή ενημέρωσης, την εποχή της ψηφιακής ενημέρωσης. Δεν μπορώ, λοιπόν, να κατηγορήσω κάποιον πολίτη που είτε για οικονομικούς λόγους, είτε από συνήθεια επιθυμεί να ενημερώνεται από το διαδίκτυο. Η άλλη πλευρά είναι ότι εδώ και χρόνια βιώνουμε και μια κρίση αξιών στο χώρο της ενημέρωσης. Έντυπα και συγκροτήματα, για πολλά χρόνια λειτουργούσαν ως κριτές και επικριτές των πάντων, ενώ αποτελούσαν βασικό σκέλος του περίφημου τριγώνου της διαπλοκής με την πολιτική και την οικονομική εξουσία. Και το χειρότερο : κίτρινη δημοσιογραφία, εκβιασμοί, μαύρο πολιτικό χρήμα, σκάνδαλα ξεπλύματος και δανειοδοτήσεων με αέρα. Δεν με ενοχλεί λοιπόν η κριτική των εφημερίδων. Περισσότερο με ενοχλεί που πολλοί συνάδελφοί σας, στο όνομα μιας στενής συντεχνιακής προσέγγισης, δεν κατανοούν ότι άλλο η ελευθερία του τύπου και άλλο η ασυδοσία της διαπλοκής.

Θα καταφέρετε όμως να χτυπήσετε τη διαπλοκή;  Στο πόρισμα της εξεταστικής δεν φαίνεται να εντοπίζονται ευθύνες πολιτικών προσώπων.

Η μάχη εναντίον της διαπλοκής και της διαφθοράς είναι διαρκής και αποτελεί μόνιμη προτεραιότητα της κυβέρνησης αυτής. Διότι ξέρετε είναι ακριβώς αυτό το σύστημα των ειδικών και προνομιακών σχέσεων μεταξύ της πολιτικής εξουσίας, των τραπεζών και των μέσων ενημέρωσης που ευθύνεται για πολλές από τις παθογένειες της χώρας, για το γεγονός ότι οδηγηθήκαμε στο χείλος του γκρεμού και της χρεοκοπίας. Η εξεταστική επιτροπή ήταν ένα ακόμα επεισόδιο αυτής της διαρκούς μάχης. Και δεν συμφωνώ μαζί σας ότι δεν ανέδειξε ευθύνες πολιτικών προσώπων. Αντίθετα κατά τις εργασίες της αλλά και στο πόρισμα της αναδεικνύονται τεράστιες ευθύνες τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ για τις δικές του δανειοδοτήσεις ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ όσο και για τα αστρονομικά ποσά που έχουν δανειστεί οι επιχειρήσεις ΜΜΕ, αν δεν κάνω λάθος αγγίζουν το 1,3 δις. Και ήταν ακριβώς η εξεταστική επιτροπή που επέβαλε ξανά την κανονικότητα και τη νομιμότητα στο πεδίο της χρηματοδότησης κομμάτων και ΜΜΕ. Διότι ήταν η εκκίνηση των εργασιών της επιτροπής που οδήγησε τραπεζικά ιδρύματα και εποπτικούς οργανισμούς να εφαρμόσουν τους κανόνες. Δεκάδες δάνεια καταγγέλθηκαν ενώ σωρεία παράνομων πράξεων ήρθαν στο φως. Η μάχη λοιπόν συνεχίζεται και το λόγο έχει τώρα η Δικαιοσύνη.

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 26 Ιανουάριος 2017 12:18
 
Συνέντευξη Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη στο ραδιοφωνικό σταθμό Arcadia 93.8 και το Δημοσιογράφο Νίκο Γρίτση
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Τρίτη, 24 Ιανουάριος 2017 10:50


Συνέντευξη Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη στο ραδιοφωνικό σταθμό Arcadia 93.8 και το Δημοσιογράφο Νίκο Γρίτση

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης στο ραδιοφωνικό σταθμό Arcadia 93.8 και το δημοσιογράφο κ. Νίκο Γρίτση την Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017.

«Οι πολιτικές μας πρωτοβουλίες επηρεάζουν την κεντρική πολιτική σκηνή»
Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με τη συμμετοχή του στην κεντρική πολιτική σκηνή ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου δήλωσε ότι «μας παρακολουθεί ιδιαίτερα η κεντρική πολιτική σκηνή και πολύ συχνά αναφέρονται στις πολιτικές πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η Πελοπόννησος να έχει καθιερώσει ένα υψηλό πολιτικό προφίλ και να διατυπώνει σύγχρονο αποφασιστικό πολιτικό λόγο σε αντίθεση με τις φοβικές φωνές που χρησιμοποιεί η κεντρική πολιτική σκηνή ως άλλοθι στις αδυναμίες της».
«Ο Ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας είναι η κύρια κατεύθυνσή της και πρέπει να προστατευτεί ως φυλαχτό»
Σε σχέση με την πορεία της Ευρώπης και τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας ο κ. Τατούλης εξέφρασε την άποψη ότι η Ευρώπη δεν κινδυνεύει, γιατί πάντα βρίσκει το βηματισμό της, με αποτέλεσμα να παραμένει κυρίαρχη πολιτικά και πολιτισμικά στην εξέλιξη του κόσμου.
Τόνισε ακόμη ότι «ο Ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας είναι η κύρια κατεύθυνσή της και πρέπει να προστατευτεί ως το φυλαχτό μας. Παραμένουμε σταθερή δημοκρατική χώρα μέσα από τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια».
«Το μεγάλο πρόβλημα της χώρας δεν είναι θεσμικό, αλλά η ποιότητα του πολιτικού προσωπικού της»
Οι πολιτικοί έκαναν φοβική τη νεοελληνική κοινωνία, παρόλο που ιστορικά ο χαρακτήρας της Ελληνικής κοινωνίας ήταν ιδιαίτερα δυναμικός, δήλωσε ο κ, Τατούλης για την ποιότητα του πολιτικού προσωπικού της χώρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του κ. Γρίτση και σημείωσε ότι έχει χάσει την ποιότητά του και το πολιτισμικό του υπόβαθρο. «Το μεγάλο πρόβλημα της χώρας δεν είναι θεσμικό, αλλά η ποιότητα του πολιτικού προσωπικού της».
Ο κ. Τατούλης επανέλαβε την πεποίθησή του στη συνταγματική υποχρέωση των βουλευτών να ψηφίζουν κατά συνείδηση και ανέφερε ότι «για το θέμα αυτό έχω συγκρουστεί με όλους τους προέδρους της Νέας Δημοκρατίας».
«Προειδοποίησα το 2007 για την κρίση χωρίς να φοβηθώ το πολιτικό ρίσκο»
Αναφερόμενος στο μείζον πρόβλημα της κρίσης ο Πέτρος Τατούλης δήλωσε ότι «το 2007 δεν δίστασα να αναλάβω το πολιτικό ρίσκο και να συγκρουστώ με τον πανίσχυρο τότε Πρωθυπουργό και το κόμμα, τονίζοντας ότι αποτελεί μεγάλη απειλή για τη χώρα το γεγονός ότι το δημόσιο χρέος είχε αφεθεί αδιαχείριστο. Το 2008 επίσης δεν ψήφισα τον προϋπολογισμό της χώρας ως έσχατο τρόπο να κρούσω τον κώδωνα του κινδύνου.
Ήμουν ο μόνος που μίλησα τότε, που όλη η πολιτική και πνευματική ηγεσία σιωπούσε, όπως επίσης η δικαστική εξουσία και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, χωρίς ωστόσο να εισακουστώ».
«Η πολιτική μας συμφωνία με τους πολίτες της Αρκαδίας είναι διαρκής και ισχυρή»
«Επί των ημερών μου το πολιτικό προσωπικό της Αρκαδίας είχε υιοθετήσει μια συνθήκη συνεργασίας, κύρους και ευγένειας. Ήμουν απ’ τους πρώτους που έσπασα τη λειτουργία της αντιπαλότητας και των «κομματικών καφενείων» και καθιέρωσα μια νέα δεοντολογία σχέσεων των πολιτικών μεταξύ τους και με τους πολίτες» δήλωσε ο Περιφερειάρχης απαντώντας σε σχετική ερώτηση και υπογράμμισε ότι «η πολιτική μας συμφωνία με τους πολίτες είχε εδραιωθεί στη βάση της προσφοράς μας για την Αρκαδία».
Εξέφρασε ωστόσο την αγωνία και ανησυχία του για το πολιτικό προσωπικό τόσο στην Αρκαδία, όσο και στην Πελοπόννησο, «καθώς το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η προσωποποίηση της πολιτικής τους θέσης ως ένδειξη της πολιτικής τους εξουσίας, αλλά σε αντιπαράθεση με τους πολίτες. Είναι επίσης ανεπίτρεπτο να αγνοούν τις αρμοδιότητες του κάθε φορέα».
«Οφείλω πολλά στην αγάπη των Αρκάδων και δεν υπάρχει Αρκάς, ο οποίος να μην έχει εκφραστεί θετικά για εμένα ή να μην με έχει ψηφίσει. Το αναγνωρίζω και ξέρω πολύ καλά ότι και να κάνω δεν θα μπορέσω ποτέ να ανταποδώσω πλήρως αυτή την αγάπη».
«Το μέλλον της χώρας και της Ευρώπης περνά μέσα από τις Περιφέρειες»
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι κυβερνητικά στελέχη έχουν αρχίσει πλέον και υιοθετούν τις θέσεις που από το 2011 έχει διατυπώσει η Περιφερειακή αρχή της Πελοποννήσου για την ενίσχυση του Περιφερειακού θεσμού και επανέλαβε την άποψή του ότι οι Περιφέρειες αποτελούν το σημαντικότερο εργαλείο για να βγει η χώρα από την κρίση. Τόνισε ακόμη ότι το μέλλον της Ευρώπης περνά μέσα από τη μετάβαση της Ευρώπης των λαών στην Ευρώπη των Περιφερειών.
«Προϋπόθεση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας η προσωπική αλλαγή»
Η χώρα δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της χωρίς την απαραίτητη προϋπόθεση της αλλαγής, η οποία ωστόσο θα πρέπει να ξεκινήσει πρώτα από το προσωπικό επίπεδο, υποστήριξε ο Περιφερειάρχης και αναφέρθηκε στην πρότασή του από την εποχή της θητείας του ως Βουλευτής και Υπουργός για τη θεσμική θωράκιση του ελέγχου της συνέπειας των προεκλογικών υποσχέσεων και των μετεκλογικών πράξεων. «Είμαι μάλιστα ιδιαίτερα χαρούμενος γιατί αυτή την άποψη έχει ενστερνιστεί και υποστηρίζει και η κόρη μου Εύη Τατούλη».
«Μόνη λύση για τα απορρίμματα παραμένει το σχέδιο της Περιφέρειας»
Στο θέμα των απορριμμάτων ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σημείωσε ότι σύμφωνα με τη βασική του πολιτική αρχή ότι ο πρώτος βαθμός της αυτοδιοίκησης, ο Δήμος, αποτελεί αυτοτελή θεσμό, δεν ασκεί κριτική στους Δημάρχους για τον τρόπο που έχουν χειριστεί το θέμα των απορριμμάτων.
Ανέφερε ωστόσο ότι με δική τους πρωτοβουλία δόθηκε στην Περιφέρεια η ευθύνη για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων «και την ανέλαβα γιατί είχα σχέδιο, το οποίο εξακολουθώ ακράδαντα να πιστεύω ότι αποτελεί τη λύση του προβλήματος, και μάλιστα το πιο οικονομικό και το πιο φιλικό προς το περιβάλλον. Η τιμή του σχεδίου μας άλλωστε είναι πολύ χαμηλότερη από το κόστος των Τοπικών Σχεδίων διαχείρισης των Δημάρχων».
«Οι Δήμαρχοι δεν μπορούν ακόμα και τώρα να υπόσχονται λύσεις» συνέχισε ο Περιφερειάρχης, «δεν μπορεί για παράδειγμα Δήμαρχος να έχει προτείνει μέχρι τώρα 4 με 5 διαφορετικές προτάσεις, δεν μπορεί να προωθεί συγκεκριμένες τεχνολογίες εταιρειών και παράλληλα να υφίστανται στο Δήμο του δύο ωρολογιακές βόμβες, μία στην Αγία Τριάδα και μία στον Άγιο Βλάσση. Είναι υπεύθυνη στάση αυτή;»
Με ακροβασίες ο Σύριζα και η Κυβέρνηση υποκινούσαν τους Δημάρχους απέναντι στην Περιφέρεια με την υπόσχεση ότι θα διαχειριστούν χρήματα, πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης και σημείωσε ότι «παρόλα αυτά δεν ήρθα σε αντιπαράθεση με τους Δημάρχους, παρά υποστήριξα και συνεχίζω να υποστηρίζω το ρεαλισμό, τη βιωσιμότητα και την αποτελεσματικότητα του σχεδίου μας. Μετά από δύο χρόνια που έχουν καθυστερήσει το έργο μας δεν έχουν τίποτα άλλο, παρά το σχέδιό μας. Αν το είχαν αφήσει να προχωρήσει τώρα οι υποδομές θα ήταν έτοιμες και το πρόβλημα θα είχε λυθεί».
«Άμεση προτεραιότητα για τη χώρα η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων»
«Αυτό που έχει άμεση προτεραιότητα για τη χώρα είναι η προσέλκυση και υποστήριξη άμεσων μικρών επενδύσεων που έχουν γρήγορες αποδόσεις» δήλωσε ακόμη ο κ. Τατούλης και ενημέρωσε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει ήδη έτοιμο σχέδιο για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επενδύσεων και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ανακοινώσει μια σπουδαία πρωτοβουλία της για το θέμα αυτό.
«Κυρίαρχος ο ρόλος της Περιφέρειας στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας»
«Ασφαλώς και δεν είμαι απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο, αλλά πρωτίστως με σεβασμό στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία» δήλωσε ο Περιφερειάρχης απαντώντας σε ερώτηση για την προσέλκυση επενδύσεων στην Πελοπόννησο, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα την πίστη του σε ένα νέο κράμα οικονομικής πολιτικής σε ότι αφορά την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. «Δε συμφωνώ με την ιδιωτικοποίησή της, αλλά με τη δημιουργία ΣΔΙΤ που θα παραχωρούν τη χρήση, με κύριο το ρόλο τόσο της Περιφέρειας, όσο και των Δήμων».
«Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στη ΝΑ Ευρώπη θα επηρεάσουν τη χώρα»
Σχολιάζοντας τις επερχόμενες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου δήλωσε ότι δεν θα έρθουν με τους πολιτικούς συσχετισμούς που υπάρχουν τώρα, ούτε οι αλλαγές με εκλογές, αλλά θα έχουν σημείο αναφοράς την αδυναμία της χώρας να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη που θα την επηρεάσουν. Η αλληλουχία των μεταβολών και των συγκρούσεων στην περιοχή αυτή θα προσδιορίσει τα επόμενα χρόνια της δικής μας παρουσίας.

 
Συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ.Πατούλη και των Δημάρχων Σάμου, Χίου, Λέσβου, Κω και Λέρου για το προσφυγικό ζήτημα
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Δευτέρα, 23 Ιανουάριος 2017 17:59

Συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ.Πατούλη και των Δημάρχων Σάμου, Χίου, Λέσβου, Κω και Λέρου για το προσφυγικό ζήτημα

resized photo syn 1

Γ. Πατούλης: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση λειτουργεί και θα συνεχίσει να λειτουργεί υπερκομματικά στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος. Είμαστε Εθνική Ελλάδος και στόχος μας είναι να αναλάβουν αυτοί που πρέπει τις ευθύνες τους»

Κοινή διακήρυξη των Δημάρχων πέντε νησιωτικών Δήμων

Το μήνυμα ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση ενωμένη, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα θα συνεχίσει να διαχειρίζεται την προσφυγική κρίση, δίνοντας έμφαση στην ανθρωπιστική διάσταση του ζητήματος, έστειλε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κατά τη σημερινή Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με Δημάρχους πέντε νησιωτικών Δήμων.

resized photo syn 2

Στη Συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Σάμου Μ. Αγγελόπουλος, Χίου Μ.Βουρνούς, Λέσβου Σ.Γαληνός, Κω Γ.Κυρίτσης και Λέρου Μ. Κόλιας.

Η Συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε και ενόψει της σημερινής συνάντησής τους με τον Πρωθυπουργό, όπου αναμένεται να του εκθέσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αλλά και να τον ενημερώσουν για τις κοινές πρωτοβουλίες που έχουν λάβει αλλά και τις προτάσεις τους προκειμένου να βρεθεί μία βιώσιμη λύση για το ζήτημα.

Ο κ. Πατούλης επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει ένας εθνικός σχεδιασμός για το ζήτημα, υπογραμμίζοντας πως οι Δήμοι έκαναν το καθήκον τους σηκώνοντας στις πλάτες τους το κύριο βάρος της προσφυγικής κρίσης. Ωστόσο, όπως ανέφερε, υπάρχουν σοβαρά ζητήματα τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης από την κυβέρνηση όπως είναι η διαδικασία επαναπροώθησης του προσφυγικού πληθυσμού, οι συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, ο ρόλος των ΜΚΟ στη διαχείριση του ζητήματος αλλά και η διαμόρφωση ενός αναπτυξιακού προγράμματος για τους Δήμους και τις τοπικές κοινωνίες που δοκιμάστηκαν από την προσφυγική κρίση.

«Σήμερα καταθέτουμε την αγωνία μας για τις σοβαρές επιπτώσεις του προσφυγικού ζητήματος κυρίως στους νησιωτικούς Δήμους, Η Τοπική Αυτοδιοίκηση λειτουργεί και θα συνεχίσει να λειτουργεί υπερκομματικά. Είμαστε Εθνική Ελλάδος και στόχος μας είναι να αναλάβουν αυτοί που πρέπει τις ευθύνες τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ολοκληρώνοντας την εισήγηση του.

resized photo syn 3

Κατά τη Συνέντευξη Τύπου οι πέντε Δήμαρχοι υπογράμμισαν μεταξύ άλλων ότι η κατάσταση είναι σε οριακό σημείο και εξέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εστιάζοντας κυρίως:

  • Στην αποσυμφόρηση των νησιών από το μεγάλο αριθμό προσφύγων

  • Στις περαιτέρω διευκρινίσεις που πρέπει να γίνουν στη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία

  • Στις πολιτικές που πρέπει να δρομολογηθούν για την ενίσχυση της ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών που δοκιμάζονται

  • Στην επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου

  • Στις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων

  • Σε θέματα ασφάλειας των νησιών εξαιτίας της γειτνίασής τους με την Τουρκία

  • Στην επαναπροώθηση των προσφύγων

Ειδικότερα, οι Δήμαρχοι των πέντε νησιών του Αιγαίου όπου έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν προσωρινά Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, με κοινή τους πρωτοβουλία προσδιόρισαν το πλαίσιο των αιτημάτων τους στα εξής:

Άμεση αποσυμφόρηση ​των νησιών από τους συσσωρευμένους μεγάλους αριθμούς προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται αποκλεισμένοι στα νησιά μας.

Ανθρώπινες συνθήκες​ για όλους όσους διαμένουν στα νησιά μας.

Καταγγέλλουν την θεώρηση των νησιών και των τοπικών κοινωνιών ως μεγάλων και ανοικτών ειδικών ζωνών αποκλεισμού για τους πρόσφυγες και μετανάστες, από τις πολιτικές πρακτικές που ακολουθούνται σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αναλογική κατανομή του συνολικού μηχανισμού αντιμετώπισης του προσφυγικού/μεταναστευτικού και των ανθρώπων, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε ευρωπαϊκό, λαμβάνοντας υπόψιν και εθνικά, κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.

Ενίσχυση και επιτάχυνση των υπηρεσιών που σχετίζονται με την κρίση των αιτήσεων ασύλου και την εγκαθίδρυση ενός αξιόπιστου μηχανισμού αντιμετώπισης του προσφυγικού/μεταναστευτικού. Είναι αναγκαίο να υπάρχουν εγγυήσεις για την παροχή των απαραίτητων μέσων για τη λειτουργία του (θεσμικών εργαλείων, ανθρώπινων πόρων, οικονομικών μέσων).

Διαμόρφωση ενός σοβαρού αναπτυξιακού και κοινωνικού προγράμματος για την αντιστάθμιση της μεγάλης ζημιάς που έχουν υποστεί εδώ και δύο χρόνια οι τοπικές μας κοινωνίες και οι οικονομίες, εξαιτίας της αναποτελεσματικής αντιμετώπισης από πλευράς των εθνικών και διεθνών αρχών.

 
Συνέντευξη του Υπουργού Μεταναστευτικής Γιάννη Μουζάλα στο news247.gr και την δημοσιογράφο Ιωάννα Μπρατσιάκου.
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Δευτέρα, 23 Ιανουάριος 2017 14:18

Συνέντευξη του Υπουργού Μεταναστευτικής Γιάννη Μουζάλα στο news247.gr και την δημοσιογράφο Ιωάννα Μπρατσιάκου.

MOUZALAS247

- Κύριε υπουργέ, «το χάος πήρε μορφή» είχατε δηλώσει όταν ολοκληρώθηκε η προκαταγραφή των προσφύγων στα τέλη Αυγούστου, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «διαχειρίσιμη». Αρκετούς μήνες μετά, ωστόσο, με προβλήματα στη διαχείριση να προκύπτουν συνεχώς, ο μέσος πολίτης εξακολουθεί να αδυνατεί να αποκωδικοποιήσει το χάος. Ακούει για πολλά χρήματα που έχουν έρθει στην Ελλάδα για το προσφυγικό, ακούει για ΜΚΟ και διεθνείς οργανισμούς και διερωτάται: Ποιος διαχειρίζεται τα χρήματα αυτά; Ποιος διοικεί τις δομές και ποιος έχει τελικά την ευθύνη αν ξεσπάσει μια φονική πυρκαγιά στη Μόρια ή γυναικόπαιδα ξεπαγιάζουν μέσα σε σκηνές στη Χίο;

Η σύγχυση που επικρατεί έχει μία πραγματική βάση που όμως καλλιεργείται και διογκώνεται. Ναι, το χάος πήρε μορφή και εξηγούμαι. Στην Ελλάδα εγκλωβίστηκαν 60.000 άνθρωποι μέσα σε δύο μήνες, δημιουργήθηκε η Ειδομένη, διαλύθηκε δύο μήνες μετά και οι άνθρωποι μπήκαν σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας. Κάποιες ήταν πολύ κακές, άλλες ήταν μέτριες, όλες μέρα με τη μέρα γινόντουσαν καλύτερες. Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, έχουμε στην ενδοχώρα 50.000 - 55.000 ανθρώπους, οι οποίοι βρίσκονται σε δομές και είναι όλοι υπό στέγη για το ξεχειμώνιασμα. Ταυτόχρονα, προχωράμε ένα πρόγραμμα βελτίωσης των δομών και γι’ αυτό μεταφέραμε σε ξενοδοχεία όσους διέμεναν σε δομές που ανανεώνονται ή ξαναδημιουργούνται. Επομένως, στην ενδοχώρα το χάος έχει πάρει μορφή και αυτή η μορφή είναι ικανοποιητική. Όταν όμως λέμε ικανοποιητική πρέπει κανείς να καταλαβαίνει για τι μιλάμε. Μιλάμε για ένα τεράστιο για την Ελλάδα προσφυγικό και μεταναστευτικό κύμα και δεν μπορούμε να φανταζόμαστε κήπους ανθισμένους, παιδάκια να παίζουνε, ανθρώπους ευτυχισμένους τη στιγμή που μιλάμε για ανθρώπους εγκλωβισμένους, οι οποίοι δεν θέλουν να βρίσκονται στη χώρα μας. Εμείς μέχρι στιγμής τους προσφέρουμε την επιβίωση. Με αυτό το σύστημα που εφαρμόζουμε, για το οποίο επικριθήκαμε, πετύχαμε να έχουμε όλους όσους είναι στην ενδοχώρα σε δομές, τα παιδιά να έχουν ξεκινήσει να πηγαίνουν στο σχολείο και όσα δεν πηγαίνουν να κάνουν μαθήματα μέσα στις δομές. Επιπλέον, έχουμε αρχίσει να διοργανώνουμε πολιτιστικές εκδηλώσεις και να δίνουμε μερικώς μετρητά. Οι άνθρωποι έχουν τρεις φορές την ημέρα φαγητό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δευτεροβάθμια περίθαλψη, έχουν wi-fi σε όλα τα στρατόπεδα, έχουν θέρμανση. Για όνομα του θεού. Πολλά από αυτά που σας λέω δεν τα έχουν ελληνικές οικογένειες.

Από αυτή τη σκοπιά δήλωσα στην τελευταία μου συνέντευξη ότι οι συνθήκες είναι ικανοποιητικές στην ενδοχώρα. Για τα νησιά τόνισα ότι η κατάσταση είναι πολύ κακή. Ξέρετε, όμως, εδώ γίνεται συνεχώς μια διαστρέβλωση. Ό,τι λέω διαστρεβλώνεται στα πλαίσια μιας βλακώδους εκστρατείας να πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ένα τέτοιο εθνικό θέμα όμως, δεν είναι ούτε για να πέσει ούτε για να ανέβει κανένας ΣΥΡΙΖΑ.

Να ξαναπώ λοιπόν ότι στα νησιά οι συνθήκες είναι πολύ κακές για συγκεκριμένους λόγους οι οποίοι δεν αφαιρούν βεβαίως τη δική μας ευθύνη. Η τελική ευθύνη είναι δική μας και πρέπει να την αναλαμβάνουμε αλλά πρέπει ο καθένας να αναλαμβάνει και τις δικές του ευθύνες. Στα νησιά με βάση τη συμπεριφορά των τοπικών αρχόντων και του συλλόγου ξενοδόχων δεν μπόρεσε να γίνει αυτό που έγινε στην ενδοχώρα, δηλαδή οι άνθρωποι να πάνε σε ξενοδοχεία μέχρι να βελτιώσουμε τις δομές, να δοθούν καινούριοι χώροι και να δοθεί και ένας χώρος που θα χρησιμεύσει ως κλειστό κέντρο για τους παραβατικούς και για τις διαδικασίες του ασύλου. Αυτά ακριβώς ζήτησε ο κύριος Αβραμόπουλος από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και παρόλα αυτά συνεχίζουν να ζητάνε να παραιτηθεί ο Μουζάλας. Εγώ έχω όλη την καλή διάθεση και πάντα αναλαμβάνω ευθύνες αλλά αυτό το βιολί να αναλαμβάνω και ευθύνες άλλων, όχι!

 

 

-   Οι νησιωτικές κοινωνίες και οι τοπικές αρχές επέδειξαν μεγάλη αλληλεγγύη και κατέβαλαν σημαντική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης το προηγούμενο διάστημα. Τι θεωρείτε ότι οδήγησε σε ρήξη; Δεν σας προβληματίζει αυτή η πλήρης αντιστροφή του κλίματος;

Επιτρέψτε μου να σας πω, δεν έγιναν οι κάτοικοι φασίστες, δεν έγιναν οι κάτοικοι ρατσιστές, όλα αυτά δημιουργούνται πάνω σε πραγματικές συνθήκες, ο λαϊκισμός άλλωστε πολλές φορές στηρίζεται πάνω σε πραγματικότητες. Ποια είναι η αλλαγή που έχει συμβεί στα νησιά; Πριν τη συμφωνία ήταν χώροι transit ενώ τώρα οι άνθρωποι μένουν στα νησιά, δεν μπορούν να φτάσουν στους προορισμούς που ήθελαν στην Ευρώπη και οι επιλογές που έχουν είναι είτε να γυρίσουν πίσω στην Τουρκία είτε να τους δοθεί άσυλο στην Ελλάδα. Δεν θέλουν όμως τίποτα από τα δύο και αυτό τους εκνευρίζει, τους κουράζει, τους κάνει δυστυχισμένους, προβληματικούς. Επιπλέον, δεν έχουν πια χρήματα και κυρίως άλλαξε η σύσταση του πληθυσμού. Ενώ το 2015 είχαμε πρόσφυγες σε ένα ποσοστό της τάξης του 70%-80% τώρα το 70% είναι αυτό που κοινωνικά και πολιτικά λέμε παράτυποι μετανάστες και νομικά ορίζεται ως παράνομοι μετανάστες. Πρόκειται για νέους άνδρες, μόνους, που ψάχνουν να φύγουν στην Ευρώπη και όχι για οικογένειες με παιδιά, που σημαίνει ότι πλέον προκύπτουν και προβλήματα παραβατικότητας. Επομένως, έχουν δίκιο οι νησιώτες, κουράστηκαν, αυτό όμως δεν δικαιολογεί όλα τα υπόλοιπα. Αντίθετα, είναι σαφές ότι η μόνη πρόταση που μπορεί να ξαλαφρώσει τα νησιά είναι να ισχύσει η συμφωνία και να μπορέσουμε να επιστρέψουμε αυτούς που δεν δικαιούνται άσυλο στην Τουρκία. Αυτό για να συμβεί έπρεπε να τους είχαμε σε κάποια ξενοδοχεία για να αντιμετωπίσουμε το χειμώνα μέχρι να φτιάξουμε καλύτερους χώρους. Χρειάζεται όμως όπως λέει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δημιουργηθεί και ένας μικρός κλειστός χώρος κράτησης για να μπορεί η διαδικασία του ασύλου να δουλέψει καλύτερα. Αυτά τα αρνούνται οι νησιώτες και λένε το λαϊκίστικο σύνθημα «να περάσουν στην ενδοχώρα». Μα αν περάσουν στην ενδοχώρα, η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας καταρρέει. Τους το είπε και ο κύριος Αβραμόπουλος, αν η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας καταρρεύσει, τα νησιά δεν θα μείνουν χωρίς πρόσφυγες, απλά θα έχουν πάλι 2.000 - 3.000 πρόσφυγες την ημέρα. Αυτό λοιπόν σε γενικές γραμμές που πιστεύω εγώ ότι φταίει είναι ότι πάνω σε μια μισή αλήθεια, στηρίχτηκε ένα μεγάλο ψέμα.

 

 

- Δεν θεωρείτε ότι οι κακές συνθήκες στις υπάρχουσες δομές είναι ένας εύλογος λόγος δυσπιστίας των τοπικών κοινωνιών στο να δημιουργηθούν νέες δομές;

Είναι ένας λόγος που αξιοποιείται για να δημιουργηθεί δυσπιστία στα νησιά αλλά ισχύει το αντίστροφο. Κακές συνθήκες υπάρχουν στα νησιά επειδή εμποδιστήκαμε να φτιάξουμε καινούριες και καλύτερες δομές. Ναι, αυτή τη στιγμή η Μόρια είναι σε μια εξαιρετικά κακή κατάσταση. Αν όμως το Σεπτέμβρη μπορούσαμε να βάλουμε τους ανθρώπους σε ξενοδοχεία, να βάλουμε διώροφα σπιτάκια, να φτιάξουμε καινούριους χώρους και κέντρο κράτησης δεν θα ήμασταν εδώ που είμαστε σήμερα. Επομένως δεν ισχύει η γνωστή ιστορία η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα, εδώ η  κότα έκανε το αυγό.

 

 

- Οι κάτοικοι των νησιών του ΒΑ Αιγαίου μπορούν να νιώθουν ασφαλείς στο επίκεντρο της εφαρμογής της συμφωνίας με την Τουρκία, τη στιγμή που ο πρόεδρος Ερντογάν δυναμιτίζει διαρκώς το κλίμα με εμπρηστικές δηλώσεις;

Οι νησιώτες έχουν δίκιο να νιώθουν ανασφάλειες, κι εμείς νιώθουμε ανασφάλειες. Αυτό όμως που δεν μπόρεσαν να καταλάβουν διότι διαστρεβλώθηκαν οι αλήθειες είναι ότι ακριβώς επειδή έχουμε αυτή την ανασφάλεια πρέπει να στηρίξουμε τη συμφωνία. Διότι αν εκπέσει η συμφωνία θα αρχίσουν ξανά οι ροές. Υπάρχουν φωνές που λένε ότι τώρα που μπήκαν φράχτες παντού οι ροές δεν θα είναι όπως ήταν το 2015. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Όταν μπήκαν φράχτες παντού οι ροές έπεσαν από 5.000-7.000 άτομα στα 2.000 - 2.500. Όταν υπεγράφη η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας οι ροές έπεσαν αμέσως στα 60 άτομα την ημέρα και μετά το πραξικόπημα αυξήθηκαν στα 100-120 άτομα. Οι Έλληνες και οι νησιώτες έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε 60-100 άτομα την ημέρα και 2.000-2.500 άτομα την ημέρα αν εκπέσει η συμφωνία. Δυστυχώς, όπως είπα και στους νησιώτες, τη γεωγραφία δεν μπορεί κανείς να την αλλάξει. Στην ιστορία παρεμβαίνεις, μέσα όμως σε ορισμένα πλαίσια. Και υπάρχουν πολλά ύποπτα ερωτήματα. Υπάρχει αυτή η ανόητη θεωρία ότι δεν φυλάμε τα σύνορά μας. Αυτό υπονοεί ότι θα έπρεπε να βουλιάζουμε τις βάρκες και πιθανώς κάποτε έτσι να γινόταν, όπως θα θυμάστε. Δεν υπάρχει αθωότητα πίσω από τέτοιες θεωρίες και ελπίζω να μην φτάσουμε σε σημείο να ζήσουμε ξανά τέτοια πράγματα διότι ξέρετε ο λαϊκισμός είναι ένα τέρας που ταΐζεται εύκολα αλλά στο τέλος τρώει τους ίδιους τους καλούς ανθρώπους οι οποίοι πέσανε σε αυτήν την πλάνη.


 

- Το περίφημο push factor, η συζήτηση δηλαδή ότι οι κακές συνθήκες στα νησιά αποτρέπουν άλλους πρόσφυγες από το να προσπαθήσουν να εισέλθουν στην Ελλάδα, υφίσταται και σε ποιους κύκλους;

Είναι ανόητο, μπορεί να συζητιέται στην Ουγγαρία αλλά δεν έχει καμία βάση επιστημονικά και επίσης δεν έχει καμία σχέση με τη βούλησή μας. Εμείς αυτό που θεωρούμε ότι μπορεί να επιδράσει ως push factor είναι να λειτουργήσουν γρήγορα οι επιστροφές και να αρχίσουν να φεύγουν από την Ελλάδα προς την Τουρκία, αυτό μπορεί να τους αποτρέψει. Επίσης, push factor μπορεί να είναι το ότι από τα δικά μας σύνορα δε περνάνε στην Ευρώπη και δεν είναι τυχαίο ότι ζητήσαμε από την Frontex να βοηθήσει σε αυτό.

 

 

- Για το οικονομικό σκέλος, πρόσφατα δόθηκαν στη δημοσιότητα οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις που έχουν λάβει κρατικοί φορείς, διεθνείς οργανισμοί και ΜΚΟ για την προσφυγική κρίση στην Ελλάδα. Τι φταίει κατά την άποψή σας και παρά το σημαντικό ύψος των κονδυλίων δεν έχουμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα;

Με τα οικονομικά γίνεται πάλι μια τεράστια προπαγάνδα εις βάρος της κυβέρνησης η οποία κάνει κακό και στο εξωτερικό. Πρώτον, πάλι στηρίζεται σε μια μισή αλήθεια, ότι δηλαδή πήραμε ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Nα εξηγήσω λοιπόν τι έχουμε κάνει. Συνολικά, από τη μία επιτροπή της Ευρώπης, πήραμε έκτακτα για την Ελλάδα 350 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά στο ελληνικό κράτος δόθηκαν τα 175. Τα υπόλοιπα δόθηκαν σε θεσμικές οργανώσεις, όπως είναι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, σε διεθνείς οργανισμούς και σε ΜΚΟ. Εμείς λοιπόν γι’ αυτά τα 175 εκατομμύρια για τα οποία δικαιούνται να μας ελέγξουν και οφείλουμε να αποδώσουμε λογαριασμό έχουμε απορροφήσει περίπου το 60-70% και μέχρι το τέλος Φλεβάρη θα έχουμε απορροφήσει πάνω από το 80%, καθώς έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί τα έργα. Στην έκτακτη κατάσταση λοιπόν κάναμε μια εξαιρετική απορροφητικότητα των εκτάκτων κονδυλίων.

Πώς βγαίνει ο μύθος του ενός δισεκατομμυρίου; Μέσω εθνικών προγραμμάτων υπάρχουν ακόμα 509 εκατομμύρια, χρήματα που εγκρίθηκαν από την Ε.Ε. πριν καν αρχίσει η προσφυγική κρίση το 2014 και η χώρα μας θα έπαιρνε για να αξιοποιήσει για το μεταναστευτικό που ήδη υπήρχε, μέχρι το 2022. Αυτά είναι επιλέξιμα. Μας ζητήθηκε λοιπόν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πάρουμε από αυτά τα χρήματα κι έχουμε αρχίσει να το κάνουμε. Όμως δεν έχουμε αυτή τη στιγμή μισό δισεκατομμύριο στην τράπεζα, κάνουμε κάθε φορά έργα και απορροφούμε από τις επιλέξιμες δαπάνες, διότι δεν είναι όλες επιλέξιμες, π.χ. το φαγητό δεν περιλαμβάνεται, οπότε πρέπει να υπερβούμε διάφορες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Μέχρι στιγμής έχουμε απορροφήσει το 17%, το οποίο είναι ένα υψηλό ποσοστό στην Ευρώπη. Και υπάρχουν επίσης και άλλα χρήματα που έχουν δοθεί στις θεσμικές οργανώσεις από αυτά τα ταμεία.

Μας κατηγορούν βλακωδώς γιατί αφήσαμε να δοθούν χρήματα στις οργανώσεις. Μα εμείς δεν θέλαμε να δοθούν, αντισταθήκαμε, δοθήκανε όμως, ήταν ένας τρόπος να χρηματοδοτήσει η Ευρώπη το προσφυγικό - μεταναστευτικό. Δεν ήταν δική μας επιλογή αλλά δεν κρίναμε ότι ήταν φάση που έπρεπε να κηρύξουμε πόλεμο και να πάμε με το στρατό μας να καταλάβουμε το Βέλγιο και την Ευρώπη.

Το πώς αξιοποιούνται τα χρήματα που δόθηκαν σε οργανώσεις είναι ένα θεμιτό ερώτημα, το θέτουμε και εμείς συνέχεια. Διότι ξέρετε η Ελλάδα είναι κράτος μέλος και είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί κανείς με τη διαχείριση, στο χειρισμό των χρημάτων υπάρχει μια διαφάνεια, όπως ισχύει για κάθε κράτος - μέλος. Οι οργανώσεις αυτές όμως, θεσμικά δεν έχουν καμία διαφάνεια, δεν δίνουν λογαριασμό σε εμάς, δίνουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έχουμε ζητήσει επανειλημμένα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υπάρξει διαφάνεια και απολογισμός στον ελληνικό λαό, συνεχίζουμε να το παλεύουμε αλλά δεν εξαρτάται από εμάς. Τα χρήματα των οργανώσεων δεν είναι ευθύνη του ελληνικού κράτους, μας αρέσει δεν μας αρέσει, δίνονται από την DGECΗO η οποία έχει τους δικούς της κανονισμούς και δεν είναι υποχρεωμένη να μας δώσει εξηγήσεις. Εμείς ζητάμε εξηγήσεις, το αν θα τις πάρουμε ή όχι είναι μια άλλη ιστορία, αλλά δεν μπορεί κανείς να μας κατηγορήσει και να μας πει «γιατί δεν ελέγχετε την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ;» Γιατί νομικά δεν έχουμε αυτήν την δυνατότητα.

 

 

- Για το λειτουργικό σκέλος,  με αφορμή την πρόσφατη κακοκαιρία η Εκπρόσωπος της Κομισιόν Ν. Μπερτό επεσήμανε ότι η διαχείριση των προσφυγικών κέντρων στην Ελλάδα και οι συνθήκες σε αυτά είναι πρωτίστως ευθύνη των ελληνικών αρχών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσφέρει οικονομική και τεχνική στήριξη, η ελληνική κυβέρνηση κάνει σωστά τη διαχείριση;

Αν σκεφτεί κανείς το έκτακτο, το κύμα αυτό που έπρεπε να διαχειριστούμε, κάνουμε καλή διαχείριση και το λέω χωρίς καμία αυταρέσκεια. Ωστόσο, δεν μπορεί παρά να υπάρχουν λάθη σε μια τέτοια διαχείριση. Ο κόσμος ακούει για χρήματα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και δεν του περνά από το μυαλό ότι χρειάστηκαν πολλά εκατομμύρια ευρώ για να δουλέψει η ακτοφυλακή, η οποία έκανε 170.000 διασώσεις, ή ότι επειδή δεν υπήρχε άλλος μηχανισμός για να χτίσει τους καταυλισμούς αξιοποιήθηκε ο στρατός. Ενεπλάκησαν αναγκαστικά πολλά υπουργεία. Μέσα σε αυτόν τον συντονισμό προφανώς υπήρξαν λάθη. Είναι βλακώδες να πει κανείς ότι δεν έγιναν λάθη, πρέπει όμως να αναλογιστεί και το μέγεθος του προβλήματος. Ξαφνικά έπρεπε να συντονιστούν υπουργεία χωρίς καμία παράδοση συντονισμού μεταξύ τους, να φτιαχτούν καινούριοι μηχανισμοί για να καλύψουν την ύπαρξη ενός κενού που αξίζει να το αναφέρουμε, ότι στη χώρα μας δεν υπήρξε μεταναστευτική πολιτική ποτέ. Όταν παραλάβαμε σαν ΣΥΡΙΖΑ και όταν εγώ έγινα αναπληρωτής υπουργός στην υπηρεσιακή κυβέρνηση υπήρχαν 1.000 θέσεις φιλοξενίας και 250 θέσεις για ασυνόδευτα ανήλικα, αυτά ήταν τα όπλα που είχαμε. Αντίθετα υπήρχαν 5.000 θέσεις φυλακής και άλλες 2.500 θέσεις κράτησης μέσα σε αστυνομικά τμήματα σε τρισάθλιες συνθήκες. Έχουμε καταδικαστεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης γιατί από το 2012 μέχρι το 2015 είχαν αναλάβει οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις να φτιάξουν επιπλέον 1000 θέσεις φιλοξενίας και δεν τις έφτιαξαν. Εμείς σήμερα έχουμε περίπου 50.000 θέσεις φιλοξενίας, η ανάγκη μας ώθησε αλλά και το πώς βλέπουμε τη μεταναστευτική πολιτική.

 

 

- Πώς μπορεί να λειτουργήσει σωστά μια δομή όταν ο διοικητής της αλλάζει κάθε 20 μέρες; Σε πρόσφατο ρεπορτάζ του NEWS247 στη Χίο, καταγράψαμε προβλήματα που επιδεινώνουν δραματικά τις συνθήκες διαβίωσης των φιλοξενούμενων στο Κέντρο Καταγραφής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ αλλά και των περιοίκων, ωστόσο χρονίζουν λόγω και της απουσίας σταθερής διοίκησης και λήψης αποφάσεων.

Έχετε δίκιο και μπορώ να πω ότι ήδη στα τέσσερα νησιά τελειώνει ο διορισμός των διοικητών, ενώ στη Μυτιλήνη φαντάζομαι θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο.

 

 

- Γιατί έπρεπε να περάσει σχεδόν ένας χρόνος από τη δημιουργία των Κέντρων για  να αρχίσετε να τοποθετείτε μόνιμους διοικητές;

Γιατί υπάρχουν τεράστια γραφειοκρατικά προβλήματα, γιατί δημιουργούσαμε καινούριους νόμους και γιατί δεν υπήρχαν οι μηχανισμοί ενός υπουργείου. Θα σας έλεγα ότι μπορεί κανείς να πάρει ευθύνη και γι’ αυτό το πράγμα αλλά νομίζω ότι το κύριο δεν είναι αυτό. Στη Γερμανία αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα από το 1950, στη Δανία από το 1952, εμείς υπηρεσία υποδοχής φτιάξαμε πριν από πέντε χρόνια στην Ελλάδα και είχε μόλις πέντε θέσεις. Και το άσυλο φτιάχτηκε πριν από τέσσερα χρόνια. Δεν είχαμε πρότερη εμπειρία, εμπλεκόμασταν πάρα πολλοί φορείς, δηλαδή ο στρατός έχτιζε, η αστυνομία έκανε αυτό, εμείς το άλλο. Ήταν ένα πράγμα το οποίο όλοι το αποκαλούσαν υπουργείο Μετανάστευσης αλλά υπουργείο Μετανάστευσης δεν υπήρχε, τώρα φτιάχνεται και θα είναι έτοιμο σε 4-5 μήνες, είναι ένα όπλο ακόμα, αλλά δεν μπορούσες να πεις ότι πρώτα θα φτιάξουμε το όπλο και μετά θα δράσουμε. Επομένως είναι αλήθεια ότι πολλές φορές δημιουργήθηκαν ζητήματα συντονισμού, δημιουργήθηκαν συγκρούσεις ανάμεσα σε υπουργεία, σε φορείς, δεν είναι σπάνιο στο Δημόσιο αυτό το φαινόμενο. Εγώ όμως, εκ των υστέρων και μετά από πολλούς καυγάδες, θεωρώ ότι στην πράξη η συνεργασία πέτυχε και ότι σιγά σιγά τα πράγματα θα γίνονται καλύτερα εφόσον η συμφωνία Ευρώπης Τουρκίας συνεχίσει να ισχύει.

 

 

- Υπάρχει σχέδιο σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά με τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας;

Κοιτάξτε, λάθη έχω κάνει αλλά ψέματα δεν έχω πει ποτέ. Σε μια εκπομπή όταν μου κάνανε αυτή την ερώτηση είπα "Παναγιά βοήθα" και μου βγήκε και το παρατσούκλι ότι ο Μουζάλας έχει σχέδιο θρησκευτικό για να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Πρέπει να λέμε την αλήθεια. Θα δοκιμαστούμε σκληρά, θα το αντιμετωπίσουμε, δεν έχει νόημα να σας πω θα κάνουμε αυτό κι εκείνο. Θα κάνουμε κάτι αν είναι 200.000, κάτι άλλο αν είναι 300.000, κάτι άλλο αν είναι 400.000 κ.ο.κ. Είναι σαν να λέτε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, "αν γίνει πόλεμος με την Αλβανία και πέσουν τα πρώτα πενήντα χιλιόμετρα έχουμε σχέδιο μετά τι θα κάνουμε;" Ε, δεν θα βγει να σας πει το σχέδιο. Αλλά το κύριο σχέδιο που πρέπει να έχουμε είναι να εφαρμοστεί η συμφωνία. Γιατί αν δεν εφαρμοστεί η συμφωνία θα επιζήσουμε, έχουμε επιζήσει σαν φυλή και σαν λαός και σαν έθνος από πολύ χειρότερες καταστάσεις, θα δοκιμαστούμε πάρα πολύ σκληρά. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να συζητάμε plan B, έχουμε την υποχρέωση να το έχουμε αλλά δεν το συζητάμε. Εμείς στην Ευρώπη πηγαίνουμε και απαιτούμε και τα δύο μέρη και η Ευρώπη και η Τουρκία να κρατήσουν τις δεσμεύσεις τους. Εμείς τη δική μας ευθύνη την αναλάβαμε, την πληρώνουμε ακριβά με θυσίες του λαού μας και το plan Β είναι το plan Α μας.


http://news247.gr/eidiseis/synentefxeis/moyzalas-sto-news-247-diastrevlwnoyn-o-ti-lew-gia-na-pesei-o-syriza.4490874.html

 
Πρόγραμμα Ιανουαρίου- Ιουνίου 2017│ Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης Νικήτας Μυλόπουλος (Πρόεδρος του Δ.Σ του ΟΜΜΘ): "και αυτό το πρόγραμμα που παρουσιάζουμε είναι μια πρόταση που συνεισφέρει στη διαλεκτική σχέση που έχει αναπτύξει το Μέγαρο με τη πόλη και
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Πέμπτη, 19 Ιανουάριος 2017 21:14

Πρόγραμμα Ιανουαρίου- Ιουνίου 2017│ Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Νικήτας Μυλόπουλος (Πρόεδρος του Δ.Σ του ΟΜΜΘ): "και αυτό το πρόγραμμα που παρουσιάζουμε είναι μια  πρόταση που συνεισφέρει στη διαλεκτική σχέση που έχει αναπτύξει το Μέγαρο με τη πόλη και συνδράμει ακόμα περαιτέρω στον εκπαιδευτικό του ρόλο και στην ανάδειξη νέων καλλιτεχνών".(Συνέντευξη τύπου)
 Συνέντευξη τύπου πρόγραμμα 2017α
Με συνέπεια στη στρατηγική εξωστρέφειας και συνεργασιών που ακολουθεί το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το πρόγραμμα της περιόδου Ιανουαρίου - Ιουνίου 2017 έρχεται να επιβεβαιώσει τη δυναμική πορεία του Οργανισμού προτείνοντας ένα πρόγραμμα πολυδιάστατο και πολυσυλλεκτικό, γεμάτο εκπλήξεις που αντιστέκεται στις τεράστιες δυσκολίες της εποχής και ταυτόχρονα προτείνει παραστάσεις που θα αποτελέσουν σημείο αναφορά
 
Όπως δήλωσε στη σημερινή συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος του Δ.Σ του ΟΜΜΘ κ Νικήτας Μυλόπουλος "και αυτό το πρόγραμμα που παρουσιάζουμε είναι μια  πρόταση που συνεισφέρει στη διαλεκτική σχέση που έχει αναπτύξει το Μέγαρο με τη πόλη και συνδράμει ακόμα περαιτέρω στον εκπαιδευτικό του ρόλο και στην ανάδειξη νέων καλλιτεχνών".   Ο Πρόεδρος ευχαρίστησε το προσωπικό του Οργανισμού για την προσπάθεια του,  ενώ ταυτόχρονα επισήμανε τις δύσκολες συνθήκες μέσα στις οποίες καλείται το Μέγαρο να εκπληρώσει την αποστολή του.
 
Αμέσως μετά τόνισε την αύξηση των παραγωγών του Μεγάρου, τη συνέχεια των εκπαιδευτικών μας προγραμμάτων, την σύμπραξη και τις συνεργασίες με τους φορείς της Θεσσαλονίκης τις οποίες χαρακτήρισε μονόδρομο και ταυτόχρονα "ένα υπόδειγμα στη διαχείριση του δημόσιου πολιτισμού".  
 
Ακόμη υπενθύμισε την νέα πολιτική τιμών που εφαρμόζεται εδώ και 2 μήνες ενώ παρουσίασε το ρόλο του Μεγάρου στη προσφυγική κρίση με τις παρεμβάσεις που έκανε και θα συνεχίσει να κάνει.  Τέλος παίρνοντας αφορμή από τον νέο κύκλο Ανήσυχοι ήχοι χαρακτήρισε και το ίδιο τον Οργανισμό ως ανήσυχο Μέγαρο στην προσπάθεια του να αφυπνίσει κα να οξύνει όσους αγαπούν την μουσική και τις τέχνες. 

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΟΜΜΘ κ. Γιώργος - Εμμανουήλ Λαζαρίδης δήλωσε με τη σειρά του ότι, το πρόγραμμα της πρώτης περιόδου του 2017 "ισορροπεί και πάλι ανάμεσα στην πραγματικότητα και στο όνειρο, ανάμεσα στο εφικτό και το υπερβατικό, με αδιαμφισβήτητη καλλιτεχνική αξία και δυναμικό στίγμα στην πολιτιστική πραγματικότητα του τόπου. Εξήρε την συλλογικότητα, την τόλμη  που διακρίνει το Μέγαρο  αλλά και την συνεργασία του Οργανισμού με άλλους φορείς, τονίζοντας παράλληλα τη σημαντική βοήθεια των χορηγών και δωρητών του Μεγάρου.
 4 πιάνα 4 πιανίστες

Το πρόγραμμα καθεαυτό, στηρίζει τις δημιουργικές αναζητήσεις, αγκαλιάζει τους νέους δημιουργούς, ενώ παγιώνει τη στενή και γόνιμη συνεργασία του Μεγάρου με πολιτιστικούς φορείς και θεσμούς όπως το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, η ΚΟΘ, η ΣΟΔΘ,  το ΚΘΒΕ,  το ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ή το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Συνάμα, εντείνονται οι συνεργασίες με φορείς όπως η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, το British Council και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο.
 
Η περίοδος Ιανουαρίου - Ιουνίου μας επιφυλάσσει ένα πολυσχιδές πρόγραμμα με υψηλή καλλιτεχνική αξία, το οποίο περιλαμβάνει πλήθος εκδηλώσεων με ιδιαίτερη έμφαση σε θεματικές ενότητες που έχουν ήδη δώσει το στίγμα τους, όπως η ενότητα "Πόλεμος, Μετανάστευση, Προσφυγιά", "Σινεμά με θέα", αλλά και περαιτέρω συμμετοχές καταξιωμένων καλλιτεχνών και σχημάτων σε κύκλους όπως η  "Μουσική Δωματίου".
Τέλος δυναμικό παρών έχουν θεματικές όπως ο κύκλος "Θέατρο στο Μέγαρο", διαλέξεις, παλαιά μουσική, ζωντανές αναμεταδόσεις και σινεμά, χορωδιακή μουσική και εκπαιδευτικοί θεσμοί, εμφανίσεις νέων και καταξιωμένων καλλιτεχνών και μουσικών σχημάτων και εκδηλώσεις που τονίζουν την κοινωνική ευαισθησία του Οργανισμού, απαρτίζουν έναν πολυεπίπεδο προγραμματισμό που θα κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού και θα προκαλέσει την τακτική του προσέλευση στο Μέγαρο.

Σημαντικό ρόλο φυσικά στον προγραμματισμό του Μεγάρου παίζει η MOYSA (η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου). Εκτός από τις προγραμματισμένες συναυλίες της θα εντείνει τις παρεμβάσεις σε συλλόγους φορείς και αναπάντεχους χώρους -εντός και εκτός Μεγάρου- τις συνεργασίες της (side by side) με άλλες ορχήστρες και φυσικά τη συμμετοχή της στο 2ο MOYSA Summer School.
 


Σελίδα 4 από 123
Πολιτιστικός θεσμός το Φεστιβάλ Χορωδιών που έγινε στο Πανόραμα
Πολιτιστικός θεσμός το Φεστιβάλ Χορωδιών που έγινε στο Πανόραμα
Πολιτιστικός θεσμός το Φεστιβάλ Χορωδιών που έγινε στο Πανόραμα. Σε σημαντικό πολιτιστικό θεσμό της Θεσσαλονίκης εξελίσσεται ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση