ATTICANEWS.GR

Member Area
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Σύγκρουση με τα κατεστημένα που κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα/Συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη στην Real News
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Κυριακή, 09 Ιούλιος 2017 10:13

Σύγκρουση με τα κατεστημένα που κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα/Συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη στην Real News.

stavrostheod

 

«Οι κλεψιές δημοσίου χρήματος δεν παραγράφονται. Το Ποτάμι θα επιμείνει. Τα λεφτά που χάθηκαν στην άμυνα, στην υγεία και τις εργολαβίες δεν θα ξεχαστούν» ξεκαθάρισε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη στην εφημερίδα Real και το δημοσιογράφο Βασίλη Σκοuρή.

 

O επικεφαλής του Ποταμιού είπε πως «η μεγάλη αποτυχία όλων των πρωθυπουργών από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα είναι ότι δεν κατάφεραν να ελέγξουν τους παράγοντες και τους παραγοντίσκους που στο όνομα του κόμματος και της πατρίδας πλούτισαν εις βάρος της κοινωνίας». «Ακόμα και σήμερα», τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης, «ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είπαν "όχι" στην άσκηση δίωξης του Παπαντωνίου. Μόνο το Ποτάμι ψήφισε "ναι"».

 

Στο ερώτημα αν το Ποτάμι θα συμπορευτεί με τη ΔΗ.ΣΥ. ο Σταύρος Θεοδωράκης απάντησε πως «η λύση δεν βρίσκεται αριστερά – ούτε βέβαια δεξιά και αυτό που ο ίδιος επιθυμεί είναι μια προοδευτική επανάσταση» και έφερε το παράδειγμα του Εμανουέλ Μακρόν. «Έφτιαξε ένα κίνημα χωρίς βαρίδια, χωρίς εξαρτήσεις, χρησιμοποιεί ανθρώπους από όλο το πολιτικό φάσμα, που τους ενώνουν οι λύσεις και όχι το παρελθόν» είπε ο κ. Θεοδωράκης.

 

Ο επικεφαλής του Ποταμιού παραδέχτηκε ότι τον προβληματίζουν οι δημοσκοπήσεις αλλά αυτό δεν αποτελεί αιτία για να νερώσουν το κρασί τους οι Ποταμίσιοι. «Αυτό που τους ένωσε ήταν ένα σύνθημα: να τα αλλάξουμε όλα, χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα. Και ο στόχος τους παραμένει ένας: η σύγκρουση με τα κατεστημένα που κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα, με τις συντεχνίες και τα συμφέροντα» σημείωσε.

 

O Σταύρος Θεοδωράκης επιμένει πως για τον ίδιο σημασία έχει να μη χαθεί η διαφορετική πολιτική λύση του Ποταμιού και μόνο με αυτό το σκεπτικό συζητάει τις προτάσεις που γίνονται. Όπως διευκρινίζει «οι απαντήσεις θα δοθούν τη στιγμή που πρέπει».

 

Στο ερώτημα αν το Ποτάμι θα συνεργαστεί μετεκλογικά με τη Νέα Δημοκρατία ο Σταύρος Θεοδωράκης απάντησε πως δεν θα παζαρέψει καρέκλες και πως οποιαδήποτε συνεργασία θα γίνει με βάση τις λύσεις που έχει και μπορεί να δώσει το Ποτάμι γιατί «έχει και τους ανθρώπους για να το κάνει και τολμά να αγγίξει ιερές αγελάδες, όπως είναι οι κομματικοί εγκάθετοι στο δημόσιο τομέα που δεν κάνουν τη δουλειά τους. Αυτούς το Ποτάμι θα τους διώξει» είπε με απόλυτη σαφήνεια ο επικεφαλής του Ποταμιού.

 

Για το θέμα του Πάνου Καμμένου και τη συνομιλία που είχε με ισοβίτη σε μια εν εξελίξει δικαστική υπόθεση, είπε πως «αυτά είναι πράγματα που δεν στέκουν σε μια δημοκρατική, ευρωπαϊκή χώρα» και κάλεσε τον υπουργό Άμυνας «να πάψει να παίζει στο τουίτερ και στο κινητό του και να ασχοληθεί με αυτό που του έχει ανατεθεί».

 

Ο Σταύρος Θεοδωράκης χαρακτήρισε αστείες θεωρίες τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών και προέβλεψε ότι δεν θα γίνουν, όσο και αν κάποιοι στην ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θέλουν να κρατούν τον κόσμο σε προεκλογική επαναστατική γυμναστική.

 

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη παρακάτω:

 

Πριν λίγες μέρες κάνατε μια ανάρτηση στο Facebook και υποστηρίξατε ότι το καλοκαίρι του ‘15 η μισή κυβέρνηση φλέρταρε με τη δραχμή. Αναφέρατε μάλιστα ότι και ο κ.Τσίπρας το συζητούσε. Είναι κάτι που σας είχε πει τότε ο ίδιος;
Δεν είναι η ώρα να κάνουμε αυτή τη συζήτηση. Αλλά είναι σαφές ότι το καλοκαίρι του ‘15 η χώρα αιωρήθηκε πάνω από την άβυσσο της δραχμής. Άλλωστε το παραδέχθηκε αυτές τις μέρες και ο κ.Κιμ, ο διαχρονικός σύμβουλος της κυβέρνησης, σήμερα του κ.Τσακαλώτου και χθες του κ.Βαρουφάκη. Σχεδίαζαν ένα σύστημα παράλληλων πληρωμών που θα ήταν το πρώτο βήμα για παράλληλο νόμισμα. Αν ανατρέξετε στην ειδησεογραφία θα δείτε ότι το είχαμε καταγγείλει από τότε.

 

Πότε όμως θα μάθουμε τι ακριβώς συνέβη; Πιστεύετε ότι η Βουλή θα μπορούσε να διερευνήσει το θέμα με μια εξεταστική επιτροπή; 
Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι κάποιοι θα ομολογήσουν την αλήθεια στη Βουλή. Ειδικά αυτή την εποχή της μεγάλης πόλωσης. Θα χρειαστεί χρόνος για να ανοίξουν όλα τα στόματα. Άλλωστε αυτού του τύπου οι επιτροπές της Βουλής συνήθως δεν καταλήγουν πουθενά.

 

Αναφέρεστε προφανώς στην επιτροπή για τον Παπαντωνίου που ξεκίνησε με τυμπανοκρουσίες, τελικά όμως η Βουλή ψήφισε «όχι» στην άσκηση δίωξης του.
Η Βουλή ψήφισε όχι, το Ποτάμι ψήφισε ναι. Ήταν λίγο αστείο γιατί ήρθε ο κ.Τσίπρας στη Βουλή κατήγγειλε το ΠΑΣΟΚ για τα σκάνδαλα, κατήγγειλε την ΝΔ και αμέσως μετά και οι τρεις, ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ψήφισαν εναντίον της δίωξης. Και μόνο εμείς επιμείναμε να κρατηθεί η υπόθεση ζωντανή.

 

Τον Μάρτιο είχατε αποκαλύψει στην Βουλή ότι ο πρώην υπουργός είχε τρεις νέους λογαριασμούς στην Ελβετία κάτι που επιβεβαιώθηκε. Μάλιστα σας είχε καλέσει και η Εισαγγελία. Έχετε και άλλα στοιχεία που σας επέβαλαν να πείτε ναι στην δίωξη Παπαντωνίου;
Όταν αποκάλυψα στη Βουλή την υπόθεση των τριών λογαριασμών κάποιοι δυσανασχέτησαν. Όλοι φωνάζουν ηια τα σκάνδαλα των αντιπάλων τους αλλά κανείς δεν θέλει να μιλάει για τα σκάνδαλα του χώρου του. Η υπόθεση πάντως προχωράει. Και οι δικαστές, να είστε σίγουροι, θα βρουν την άκρη. Τους στηρίζουμε. Αλλά καλό είναι να μην μπλεκόμαστε στα πόδια τους. Ότι είχα να πω το είπα στους ίδιους. Το Ποτάμι πάντως θα επιμείνει. Τα λεφτά που χάθηκαν στην άμυνα, στην υγεία και τις εργολαβίες δεν θα ξεχαστούν. Οι κλεψιές δημοσίου χρήματος δεν παραγράφονται.

 

Πώς σχολιάζετε όμως την σιωπή του Κώστα Σημίτη επί του θέματος; Δεν πρέπει να τοποθετηθεί για τα σκάνδαλα επί των ημερών του; 
Προφανώς και ο Κώστας Σημίτης περιμένει τις αποφάσεις της δικαιοσύνης. Πάντως για την ανοιχτή πληγή της διαφθοράς έχει εκφραστεί. Αναγνωρίζει ότι το κομματικό κράτος της συναλλαγής έμεινε ζωντανό και επί των ημερών του. Και αυτό είναι μια μεγάλη αποτυχία όλων των πρωθυπουργών από την μεταπολίτευση μέχρι και σήμερα. Δεν κατάφεραν να ελέγξουν τους παράγοντες και τους παραγοντίσκους που στο όνομα του κόμματος και της πατρίδας, πλούτισαν εις βάρος της κοινωνίας.

 

Στο συνέδριο της ΔΗΣΥ την περασμένη εβδομάδα, οι σύνεδροι σας επεφύλαξαν θερμή υποδοχή. Εσείς όμως δεν φανήκατε το ίδιο θερμός απέναντι στην πρόταση της κυρίας Γεννηματά. Τελικά, κ. Θεοδωράκη, θα πάτε «όλοι μαζί»;
«Όλοι μαζί» προς τα που; «Μπροστά αριστερά» όπως λένε πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ; Για μας κ.Σκουρή η λύση δεν βρίσκεται αριστερά – ούτε βέβαια δεξιά. Θέλουμε μια προοδευτική επανάσταση. Δείτε και το παράδειγμα του Μακρόν. Έφτιαξε ένα κίνημα χωρίς βαρίδια, χωρίς εξαρτήσεις και χρησιμοποιεί ανθρώπους από όλο το πολιτικό φάσμα. Τους ενώνουν οι λύσεις και όχι το παρελθόν.

 

Ο Μακρόν πάντως κατάφερε να συγκινήσει την πλειοψηφία των Γάλλων, ενώ το Ποτάμι αντιστοίχως δυσκολεύεται στις δημοσκοπήσεις.
Δεν έχετε άδικο. Και είναι κάτι που μας προβληματίζει. Αυτός όμως δεν είναι λόγος για να νερώσουμε το κρασί μας. Στο Ποτάμι μαζεύτηκαν κεντροαριστεροί, κεντροδεξιοί, οικολόγοι, εναλλακτικοί, σοσιαλδημοκράτες, νέοι που δεν είχαν σχέση με την πολιτική… Αυτό που μας ένωσε ήταν ένα σύνθημα: να τα αλλάξουμε όλα, χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα. Να συγκρουστούμε με τα κατεστημένα που κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα, με συντεχνίες και συμφέροντα.

 

Κάποιοι σας προτρέπουν πάντως να κατεβείτε και να διεκδικήσετε την ηγεσία του νέου φορέα. Με την δική σας πολιτική πρόταση. Η κυρία Γεννηματά θα λέει «μπροστά και αριστερά», εσείς θα λέτε «ούτε αριστερά, ούτε δεξιά» και οι πολίτες θα αποφασίσουν. 
Το θέμα είναι να μην χαθεί η διαφορετική πολιτική λύση του Ποταμιού. Αυτό μας απασχολεί. Με αυτό το σκεπτικό λοιπόν συζητάμε τις προτάσεις που γίνονται και προφανώς θα δώσουμε τις απαντήσεις μας τη στιγμή που πρέπει. Δεν θα πούμε τίποτε άλλο μέχρι εκείνη τη στιγμή. Ο κόσμος θέλει από εμάς αγώνες για τα προβλήματα του και όχι ατέλειωτες θεωρητικές κουβέντες.

 

Στο συνέδριο της ΔΗ.ΣΥ. είπατε ότι οι μεταγραφές βουλευτών – «μετά από παζάρια και υποσχέσεις» όπως τονίσατε - δημιούργησαν χάσμα στις σχέσεις σας. Πως πιστεύετε ότι μπορεί να καλυφθεί αυτό το χάσμα; Το θεωρείτε εμπόδιο σε μια μελλοντική συνεργασία;
Προφανώς είναι εμπόδιο. Είναι μια άλλη αντίληψη πολιτικής. Και χάρηκα που αρκετοί σύνεδροι της ΔΗΣΥ στο τέλος της ομιλίας μου ήρθαν και μου είπαν «καλά έκανες και είπες για τις μεταγραφές βουλευτών». Οι αλαζονικές κινήσεις των μηχανισμών, δεν είναι πολιτική. Ελπίζω να το έχει καταλάβει και η ηγεσία της ΔΗΣΥ και να αναζητά τον τρόπο που θα καλύψει αυτό το χάσμα.

 

Υπάρχει ένα νέο φλερτ στις σχέσεις σας με την κυρία Διαμαντοπούλου και τον κ.Φλωρίδη; Διοργανώσατε από κοινού μια εκδήλωση εναντίον των αλλαγών που ετοιμάζει ο κ.Γαβρόγλου στην παιδεία. 
Δεν υπάρχει νέο φλερτ. Παραμένουμε σύμμαχοι. Και ειδικά στο θέμα της Παιδείας δίνουμε μαζί μια μεγάλη μάχη. Μαζί με φοιτητές και καθηγητές. Η κυβέρνηση, για να καλύψει την μνημονιακή της στροφή, το παίζει αριστερίστικα στα πανεπιστήμια και τα Εξάρχεια. Θέλουν να καταργήσουν τα αγγλικά από τις πανεπιστημιακές σπουδές. Ενισχύουν και άλλο τις κομματικές παρατάξεις. Περιορίζουν την ανεξαρτησία των Ιδρυμάτων. Είναι τρελά αυτά τα πράγματα.

 

Θα έχει συνέχεια αυτή η κοινή δράση με προσωπικότητες του εκσυγχρονιστικού χώρου και με κινήσεις όπως η Κοινωνία Αξιών;
Προφανώς θα έχει συνέχεια όσο θα υπάρχουν προβλήματα που θέλουν λύσεις. Και οι λύσεις θέλουν συνεργασίες.

 

Πως είναι οι σχέσεις σας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Αν βγει πρώτος αλλά όχι αυτοδύναμος θα συνεργαστείτε μαζί του;
Σας έχω απαντήσει ξανά σε αυτό. Το Ποτάμι δεν θα παζαρέψει καρέκλες. Αλλά δεν ήρθαμε στην πολιτική για να είμαστε στην κερκίδα. Έχουμε και ανθρώπους και λύσεις. Ίσως μάλιστα σε μερικά παλιά προβλήματα να είμαστε και οι μόνοι που τολμούν να έχουν λύσεις.

 

Θα μου πείτε πάλι για το κομματικό κράτος…
Ναι. θα σας πω ότι το δημόσιο δεν ανήκει στους κομματικούς συνδικαλιστές, ότι πρέπει να διώξουμε από το δημόσιο τους κομματικούς εγκάθετους που δεν κάνουν την δουλειά τους… Πράγματα που δεν τολμάει κανείς να κάνει. Αυτά μας διαχωρίζουν από την κυβερνητική πρακτική του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και τώρα του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα προς το ΠΑΣΟΚ για προγραμματικό διάλογο μετά τις εκλογές, γιατί εκτιμάτε ότι γίνεται; Εσάς σας αφορά;
Ίσως ο κ. Τσίπρας να αισθάνεται ανασφάλεια μετά από τόσες γκάφες του κ.Καμμένου και να ψάχνει εναλλακτική λύση. Και επειδή και στο παρελθόν έχει πάρει υπουργούς του ΠΑΣΟΚ να πιστεύει ότι υπάρχουν ακόμη πρόθυμοι να συνεργασθούν μαζί του. Οι εποχές όμως άλλαξαν και δεν νομίζω ότι θα βρεθούν πολλοί διαθέσιμοι να τον στηρίξουν.

 

Εάν το Ποτάμι διέθετε τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων θα κατέθετε αίτηση για Εξεταστική Επιτροπή ή πρόταση μομφής για τον Πάνο Καμμένο;
Η δική μας άποψη έχει διατυπωθεί από πολύ νωρίς. Άπλετο δικαστικό φως στην υπόθεση και καμία ασυλία σε κανέναν. Παράλληλα όμως δεν μπορεί ένας υπουργός να καθοδηγεί έναν ισοβίτη σε μια εν εξελίξει δικαστική υπόθεση. Αυτά είναι πράγματα που δεν στέκουν σε μια δημοκρατική, ευρωπαϊκή χώρα.

 

Η απάντηση του κ.Καμμένου είναι ότι έχει υποχρέωση να νοιάζεται για την απονομή δικαιοσύνης 
Ο κ.Καμμένος δεν είναι υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου. Είναι υπουργός Εθνικής Αμύνης σε μια κρίσιμη μάλιστα στιγμή για τη χώρα. Ας πάψει λοιπόν να παίζει στο τουίτερ και στο κινητό του και ας ασχοληθεί με αυτό που του έχει ανατεθεί.

 

Τελικά το ΕΣΡ αποφάσισε ότι μπορούν να δοθούν τουλάχιστον 7 τηλεοπτικές άδειες. 
Ναι και να σας θυμίσω ότι η πρόταση που κατέθεσε το Ποτάμι στη Βουλή μιλούσε για 8 άδειες. Άλλη μια απόδειξη πόσο χρόνο χάνουμε με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Στην χώρα πρέπει να υπάρξει ένας καθαρός και νόμιμος τηλεοπτικός χάρτης. Να πληρώνουν όλοι τις υποχρεώσεις τους και να υπάρχει ανταγωνισμός προς όφελος του τηλεθεατή και της πολυφωνίας. Αλλά οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ήθελαν να φτιάξουν τα δικά τους κανάλια. Και έστησαν όλη αυτή την ιστορία με την Φλωρεντία και τα βοσκοτόπια.

 

Αλήθεια κ. Θεοδωράκη, βλέπετε σύντομα εκλογές;
Με ρωτάτε αν ο κ.Τσίπρας θα κάνει πρόωρες εκλογές ξέροντας ότι θα χάσει; Αυτές είναι αστείες θεωρίες. Κάποιοι στην ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θέλουν να κρατούν τον κόσμο σε προεκλογική επαναστατική γυμναστική. Και βέβαια λένε ψέματα. Γιατί ο κ.Τσίπρας και οι 153 δεν είναι διατεθειμένοι να χάσουν ούτε μια μέρα εξουσίας.

 

Πηγή: Real News

 

 
Σπύρος Λυκούδης: Η επιβίωση της Κεντραριστεράς θέλει υπερβάσεις. Συνέντευξη στην στήλη Άνθρωποι, της δημοσιογράφου Μυρτώς Λιαλιούτη στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ.
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Σάββατο, 08 Ιούλιος 2017 10:51

 

Σπύρος Λυκούδης: Η επιβίωση της Κεντραριστεράς θέλει υπερβάσεις.

 

Συνέντευξη στην στήλη Άνθρωποι, της δημοσιογράφου Μυρτώς Λιαλιούτη στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ.

LYKOYDHS

Ψηφίσαμε ως Αντιπροέδρους της Βουλής στην πρόσφατη ψηφοφορία αυτούς που επέλεξαν να προτείνουν τα κόμματα που είχαν – με βάση τον Κανονισμό της Βουλής – την ευθύνη της πρότασης. Ψηφίσαμε απολύτως τυπικά και θεσμικά. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που έχουμε ψηφίσει ως σήμερα σε όλες τις συνόδους της Βουλής στις αντίστοιχες ψηφοφορίες.

Αν αυτή η εκλογή είχε διαφορετικό χαρακτήρα, είναι προφανές ότι θα είχαμε ψηφίσει αρνητικά στον Δ. Καμμένο για λόγους ιδεολογικούς, πολιτικούς αλλά και πολιτικής αισθητικής και βεβαίως με αιτιολόγηση της ψήφου μας μέσα στην Βουλή την ίδια ώρα. Δεν θα επιλέγαμε δηλαδή την σκόπιμη απουσία ως εύκολη λύση. Σε κάθε περίπτωση πάντως ακούω με σεβασμό την κριτική που ασκείται στην ψήφο μας και βεβαίως την επιχειρηματολογία που την συνοδεύει.

Το Συνέδριο της ΔΗΣΥ αν είχε στόχο να αναζωογονήσει το ενδιαφέρον σημαντικού τμήματος της κοινωνίας για το μέλλον της Κεντροαριστεράς, το πέτυχε. Αλλά ως εκεί. Γιατί διαβάζω και ακούω υπερβολές από πλευράς ΔΗ.ΣΥ. που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Το Συνέδριο τροφοδότησε με ιδέες και προτάσεις έναν παγωμένο διάλογο. Δεν είναι λίγο. Τα όσα όμως θα ακολουθήσουν είναι τα σημαντικά και εδώ έχει σημασία το πώς θα διαχειριστούν τα επόμενα βήματα και η ΔΗΣΥ και άλλες πολιτικές δυνάμεις του χώρου, κυρίως το Ποτάμι.

Βεβαίως θύμιζε ΠΑΣΟΚ το Συνέδριο και πολύ μάλιστα, αφού στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ στηρίχθηκε. Ήταν αναμενόμενο. Μην αδικήσουμε όμως εξ’ αυτού τις προθέσεις των διοργανωτών.

Το ΠΑΣΟΚ που είναι όχι απλώς ο κορμός της ΔΗΣΥ αλλά και ο κινητήριος άξονας της, πρέπει να αποδεχθεί μια μεγάλη αλήθεια, ότι ο κύκλος του, ως το κραταιό κόμμα των δεκαετιών της μεταπολίτευσης, έχει κλείσει.

Αυτό δεν λέγεται, τουλάχιστον από εμένα, απαξιωτικά. Αντιθέτως, τιμώ την προσφορά του σε κρίσιμες καμπές της μεταπολίτευσης και την γενναιότητά του στην τελευταία περίοδο της κρίσης. Αλλά μια άλλη πορεία είναι απολύτως αναγκαία. Το ΠΑΣΟΚ , άρα και η ΔΗ.ΣΥ., πρέπει να πείσουν με μια σειρά τολμηρές επιλογές ότι πρέπει να συγκροτηθεί ένας ΝΕΟΣ, ενιαίος, συλλογικός φορέας στον δημοκρατικό χώρο, ανοιχτός στην κοινωνία. Εγώ δεν πιστεύω βεβαίως ότι τα κόμματα συγκροτούνται με πολιτική παρθενογέννηση, από το πουθενά ή δια περιπάτου. Οι υπάρχουσες δυνάμεις θα γεννήσουν το νέο. Αλλά να το γεννήσουν. Έτσι θα πεισθούν όλοι για να προστρέξουν.

Όσες φορές βρέθηκαν στελέχη από όλα τα σχήματα, μικρά ή μεγαλύτερα της Κεντροαριστεράς, για να αναζητήσουν τον κοινό πολιτικό τόπο, δεν δυσκολεύτηκαν. Τελευταία απόδειξη το κοινό πόρισμα του περασμένου καλοκαιριού από ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Ποτάμι, Κινήσεις Πολιτών και ΜΕΤΑρρυθμιστές της Αριστεράς. Προφανώς υπάρχουν ακόμα πλευρές για συζήτηση, υπάρχουν διαφορές. Αλίμονο. Δεν είναι οι πολιτικοί χώροι νεκροταφείο σιγής. Αλλά ο κοινός τόπος υπάρχει. Οι προσωπικές υπερβάσεις είναι αυτές που χρειάζονται. Και όχι για την επιβίωση του χώρου αλλά για την δημιουργική ισορροπία του πολιτικού συστήματος.

Κεντροαριστερά ή προοδευτικό κέντρο; να ένα προκλητικό ερώτημα για μεγάλη ενδιαφέρουσα και ερεθιστική συζήτηση. Διαβάζω κείμενα υποστηρικτικά της δημιουργίας ενός προοδευτικού Κεντρώου κόμματος στην Ελλάδα σήμερα. Πολλοί αξιόλογοι άνθρωποι κλίνουν προς αυτήν την κατεύθυνση με τις αναλύσεις τους. Τις διαβάζω προσεκτικά. Κάθε φορά όμως νομίζω πως βρίσκω καθαρά μπροστά μου τον βίαιο και ταχύ τρόπο με τον οποίο βγήκε από τη σκέψη των καλών αυτών φίλων το σημαντικό ιστορικό και γεμάτο τομές και εμπειρίες φορτίο της Αριστεράς και το αξιακό της απόθεμα, σημαντικά στοιχεία και σήμερα για τις όποιες πολιτικές διαγνώσεις. Αυτή δε η αγνόηση ή και απαξίωση για κάθε τι που ακούγεται αριστερό, προφανώς έχει σχέση με το πώς διασύρθηκε στις μέρες μας, από την περιπέτεια των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, η Αριστερά στο σύνολό της.

Τι σημαίνει σήμερα Αριστερά, ακούς.

Τι χρειάζεται σήμερα η Αριστερά, ακούς.

Θα μπορούσα πολύ άνετα νομίζω να αντιστρέψω:

Τι σημαίνει σήμερα δηλαδή Κέντρο; τι σημαίνει σήμερα δηλαδή Κεντρώος;

Πιστεύω στην μεγάλη Δημοκρατική Μεταρρυθμιστική παράταξη με κοινωνικά χαρακτηριστικά, στηριγμένα και στις αγωνιστικές παραδόσεις της Αριστεράς.

Δηλαδή στην Κεντροαριστερά.

Την Αριστερά την δυσφημούν οι πολιτικές πρακτικές που αναιρούν τις αξίες της και από τέτοιες ο ΣΥΡΙΖΑ είναι γεμάτος. Με ρωτάτε αν θα μπορούσα στο μέλλον να συνεργασθώ με τον Αλ. Τσίπρα. Βεβαίως θα μπορούσα να συνεργαστώ με έναν διαφορετικό Τσίπρα σε μια διαφορετική Αριστερά. Απαντώ έτσι και είμαι ειλικρινής, αλλά ταυτοχρόνως χαμογελώ γιατί θυμάμαι αυτό που κατά καιρούς λέγαμε για να αποφύγουμε δύσκολες ερωτήσεις «εμείς υποστηρίζουμε μια… άλλη Ελλάδα σε μια… άλλη Ευρώπη, σε έναν… άλλο κόσμο».

Προφανώς δεν υπάρχουν σήμερα ηγετικές μορφές σαν τον Λεωνίδα Κύρκο. Όσοι ζούσαμε πολιτικά κοντά του, δίπλα του, ξέρουμε τι δύναμη αντλούσαμε από αυτόν και τι έμπνευση. Υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι ηγέτες βάζουν την σφραγίδα τους στις εποχές και στα γεγονότα και υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ένας ηγέτης σαν τον Λεωνίδα θα είχε σήμερα λειτουργήσει καταλυτικά στη συγκρότηση του μεγάλου Δημοκρατικού χώρου;

Δημοσιεύθηκε στα ΝΕΑ

08/07/2017

 

http://spyroslykoudis.gr/item/1917-%CE%B7-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%B2%CE%AF%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%B5%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%AC%CF%82-%CE%B8%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CE%B9-%CF%85%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B2%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82
 
Συνέντευξη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star Channel και τη δημοσιογράφο κυρία Μάρα Ζαχαρέα.
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Τετάρτη, 05 Ιούλιος 2017 08:17

Συνέντευξη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star Channel και τη δημοσιογράφο κυρία Μάρα Ζαχαρέα.

resized IMG 6262

 

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:

 

Στο σημείο αυτό θα υποδεχθούμε στο στούντιο του STAR τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα σας και σας ευχαριστούμε που ήρθατε στο στούντιο STAR.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

 

Καλησπέρα, κυρία Ζαχαρέα, και ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

 

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:

 

Θέλω να πάρω το νήμα από το σχόλιο της Κάτιας, θα ανοίξουμε βεβαίως όλη την ατζέντα της πολιτικής επικαιρότητας, να ξεκινήσουμε όμως από την οικονομία γιατί και χθες στη Βουλή ήταν το θέμα της συζήτησης. Ακούσαμε τον πρωθυπουργό να λέει ότι επιτεύχθηκαν πέντε στόχοι με τη συμφωνία του Eurogroup και ότι θα βγούμε στις αγορές με το σπαθί μας. Το λένε και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αυτό, ότι μπορούμε να βγούμε στις αγορές. Εσείς το αμφισβητείτε αυτό;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

 

Να ξεκινήσω, κυρία Ζαχαρέα, από εκεί που τελείωσε η κυρία Κάτια Μακρή. Η οριστικοποίηση της εκταμίευσης της δόσης απαιτεί ακόμα την υλοποίηση κάποιων προαπαιτούμενων. Θυμίζω στους τηλεθεατές μας ότι η δεύτερη αξιολόγηση έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από τον Φεβρουάριο του 2016. Είμαστε Ιούλιο του 2017, θα φτάσουμε πάρα πολύ κοντά σε μία κρίσιμη αποπληρωμή ενός ομολόγου για το οποίο δεν έχουμε χρήματα και χρειαζόμαστε τη δόση αυτή για να μπορέσουμε να το αποπληρώσουμε. Τι κερδίσαμε όλο αυτό το 16μηνο;

 

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:

 

Θα γίνει όμως η αποπληρωμή, δεν βλέπετε να υπάρξει κάποιο εμπόδιο.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

 

Εκτιμώ ότι θα υπάρξει τελικά, έστω και την τελευταία στιγμή ολοκλήρωση της αξιολόγησης αλλά με τι κόστος; Η οικονομία είναι σε μία κακή κατάσταση, ύφεση πέρυσι, αναιμική ανάπτυξη φέτος και η πραγματικότητα της οικονομίας είναι ότι, με εξαίρεση τον τουρισμό, έχουμε πολύ περισσότερα λουκέτα από ό,τι καινούριες επιχειρήσεις που ανοίγουν. Αυτή είναι η πραγματικότητα η οποία αποτυπώνεται σήμερα. Δυστυχώς, για το ζήτημα του χρέους δεν κερδίσαμε απολύτως τίποτα χειροπιαστό.

resized IMG 6259

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:

 

Μα το χρειαζόμαστε τώρα το χρέος; Ακούσαμε τον κ. Σόιμπλε να λέει ότι δεν είναι απαραίτητο να έχουμε τώρα το χρέος.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

 

Μη ρωτήσετε εμένα, ρωτήστε τον πρωθυπουργό ο οποίος ανήγαγε το χρέος σε κεντρικό στόχο της διαπραγμάτευσης. Δεν πήραμε τίποτα στο χρέος, δεν πήραμε τίποτα στην ποσοτική χαλάρωση. Η ανάπτυξη θα είναι πολύ χαμηλότερη από αυτό το οποίο εκτιμάμε.

 

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:

 

Θα τα πάρουμε και τα δύο λέει ο κ. Τσακαλώτος και είπε ο κ. Τσίπρας ότι υπάρχει και ένας έτοιμος αλγόριθμος για το χρέος.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

 

Από «θα» άλλο τίποτα. Ο κ. Τσακαλώτος είναι ο ίδιος ο οποίος έλεγε ότι αν φτάσουμε Μάιο, Ιούνιο, καήκαμε. Γιατί τονίζω ότι η καθυστέρηση έχει κόστος. Διότι το βιώνουν οι πολίτες και διότι φτάσαμε στο σημείο να δεσμευτούμε σε μία σειρά από μέτρα για το 2019 και το 2020 τα οποία πριν από ένα χρόνο κανείς δεν μας ζητούσε. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και όταν μιλάμε για τέταρτο Μνημόνιο αυτό ακριβώς εννοούμε. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν σήμερα ότι το τίμημα για την ολοκλήρωση αυτής της αξιολόγησης είναι η περικοπή του αφορολόγητου, είναι η μείωση των συντάξεων, είναι η περικοπή επιδομάτων και είναι και περικοπές στα ειδικά μισθολόγια. Αυτά τα συμφώνησε ήδη η Κυβέρνηση και θα υλοποιηθούν από το 2019 και μετά.

 

Αυτό το οποίο κερδίσαμε; Πράγματι την ολοκλήρωση, την τελευταία στιγμή, της αξιολόγησης, κάτι το οποίο σίγουρα μας βγάζει από την εξαιρετικά δυσάρεστη θέση να είμαστε πάλι με την πλάτη στον τοίχο. Και ενδεχομένως, εύχομαι να συμβεί αυτό, κάποια βελτίωση στο γενικότερο οικονομικό κλίμα.

 

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:

 

Κερδίσαμε πρώτη φορά, είπε ο πρωθυπουργός, ρήτρα για την ανάπτυξη, κερδίσαμε τράπεζα για την ανάπτυξη. Γιατί γελάτε με αυτά; Δεν τα πιστεύετε;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

 

Γελάω διότι ακούω τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού με κάποια σχετική καχυποψία. Είναι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ο οποίος έλεγε τον Ιανουάριο ότι δεν πρόκειται να δεχθεί ούτε ένα ευρώ πρόσθετα μέτρα και δέχθηκε 5,2 δις συνολικά μέτρα για το 2018, το 2019 και το 2020.

 

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:

 

Συμφωνείτε όμως και εσείς πως η οικονομία είναι κλίμα. Άρα είμαστε σε ένα σημείο εκκίνησης θετικό;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

 

Η οικονομία πράγματι είναι κλίμα και αυτό θα το διαπιστώσουν οι πολίτες αλλά οι Έλληνες και οι ξένοι επενδυτές όταν επέλθει η πολιτική αλλαγή μετά τις επόμενες εκλογές. Γιατί το λέω αυτό; Ένας από τους λόγους που σήμερα διαμορφώνεται κάπως ένα πιο θετικό κλίμα - όχι ο μόνος, αλλά ένας λόγος - έχει να κάνει με το γεγονός, κυρία Ζαχαρέα, ότι όλοι γνωρίζουν σήμερα, κυρίως αυτοί που θα έρθουν να επενδύσουν τα χρήματά τους, ότι η επόμενη Κυβέρνηση, αυτή που κατά πάσα πιθανότητα θα κερδίσει…

 

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:

 

Συμφωνείτε και εσείς, δηλαδή, ότι υπάρχει ένα πιο θετικό κλίμα.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

 

Θα σας απαντήσω, νομίζω, πολύ συγκεκριμένα. Αφήστε με να ολοκληρώσω λίγο τη σκέψη μου. Η επόμενη Κυβέρνηση θα είναι μια Κυβέρνηση η οποία θα είναι πολύ πιο φιλική στις επενδύσεις, πολύ πιο αποτελεσματική στην υλοποίηση των πολιτικών και μια Κυβέρνηση η οποία δεν θα έχει δυσκολία να πει ότι ναι πρέπει να γίνουν μια σειρά από τολμηρές αλλαγές, όχι γιατί μας τις επιβάλλουν κάποιοι ξένοι, αλλά γιατί τις χρειαζόμαστε ως χώρα.

 

Αυτό σημαίνει ότι σε αντίθεση με το ’13 και το ’14, όπου παραμόνευε στη γωνιά ο κ. Τσίπρας, που έλεγε ότι θα σκίσουμε τα Μνημόνια, πως υπάρχει μια σοβαρή και φερέγγυα Αντιπολίτευση η οποία για όποιον θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα εγγυάται μεσομακροπρόθεσμη σταθερότητα. Αρκεί αυτό από μόνο του; Όχι. Για αυτό και βλέπετε ότι η οικονομία δεν ανακάμπτει με τους ρυθμούς που περιμένουμε.

resized IMG 6268

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:

 

Θέτετε ένα θέμα δηλαδή ότι έχουμε ένα πρόγραμμα μπροστά μας το οποίο η Κυβέρνηση δεν θέλει να το υιοθετήσει;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

 

Μα δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος ο οποίος να πιστεύει ότι η Κυβέρνηση αυτή πιστεύει σε αυτές τις αλλαγές. Ο κ. Τσίπρας εξάλλου το έχει πει πολλές φορές μιλώντας στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα…

 

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:

 

Εσείς πιστεύετε; Αυτό το πρόγραμμα αν υποθέσουμε ότι θα συμβεί αυτό το οποίο λέτε και θα έρθετε εσείς ως μια νέα Κυβέρνηση θα το υιοθετήσετε το πρόγραμμα αυτό;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

 

Κυρία Ζαχαρέα, εγώ πιστεύω στις αποκρατικοποιήσεις διότι θεωρώ ότι πρέπει να μειωθεί το αποτύπωμα της παρουσίας του Κράτους στην οικονομία. Πιστεύω στη δύναμη της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας επειδή το ελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιο μπορεί να κάνει θαύματα αν απελευθερωθεί από τη γραφειοκρατία και την υψηλή φορολογία. Πιστεύω ότι υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω συμμάζεμα του Κράτους και για ένα καλύτερο Κράτος μέσα από αξιολόγηση υπαλλήλων και υπηρεσιών.

 

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:

 

Αυτά θα τα εξηγήσουμε αυτά που λέτε αλλά είναι λίγο ιδεολογική τοποθέτηση.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

 

Όχι, δεν είναι ιδεολογική, είναι πάρα πολύ συγκεκριμένη.

resized IMG 6289

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:

 

Γιατί αν υποθέσουμε ότι θα γίνει αυτό που λέτε, δηλαδή μια αλλαγή Κυβέρνησης θα συμφωνήσετε φαντάζομαι πως η χώρα έχει συνέχεια. Θα βρεθείτε μπροστά σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Το πρόγραμμα αυτό λέει για παράδειγμα: 2% πλεονάσματα έως το 2060. Θα έχετε απέναντί σας τους δανειστές. Θα το υιοθετήσετε, θα το υλοποιήσετε ή θα κάνετε κάτι άλλο εσείς;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

 

Κυρία Ζαχαρέα, έχω πει πολλές φορές και το επαναλαμβάνω και σε εσάς. Η Νέα Δημοκρατία ως επόμενη Κυβέρνηση - όταν με το καλό και με τη στήριξη των πολιτών έρθουμε στην εξουσία - θα υιοθετήσει πλήρως το μεταρρυθμιστικό σκέλος του προγράμματος. Όλο το πλαίσιο των διαρθρωτικών αλλαγών, δηλαδή, που θα κάνουν την οικονομία μας πιο ανταγωνιστική και το Κράτος πιο λειτουργικό. Όχι μόνο θα το υιοθετήσει, θα το ενισχύσει και με...

 

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:

 

Ιδιωτικοποιήσεις δηλαδή.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

 

Ιδιωτικοποιήσεις, απελευθερώσεις αγορών, ανοίγματα σε αγορές προϊόντων. Δεν θεωρώ ότι στην αγορά εργασίας πρέπει να κάνουμε περαιτέρω παρεμβάσεις.

 

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:

 

Για παράδειγμα απελευθέρωση του επαγγέλματος των Μηχανικών που πρέπει τώρα να κάνει η Κυβέρνηση.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

 

Και όχι μόνο. Υπάρχουν απελευθερώσεις στα φορτηγά, οι οποίες στη θεωρία έχουν γίνει, στην πράξη δεν έχουν γίνει. Εξακολουθούμε να έχουμε μια οικονομία η οποία σε πολλές πτυχές είναι κλειστή.

 

Στήριξη της επιχειρηματικότητας. Εμείς θεωρούμε απολύτως απαραίτητο ότι χρειαζόμαστε μια μείωση φορολογικών συντελεστών, ξεκινώντας με τις επιχειρήσεις, για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε.

 

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:

 

Το έχετε πει αυτό. Έχετε και μείωση του ΕΝΦΙΑ, αλλά πως ξέρετε ότι δεν θα έρθουν οι δανειστές, η τρόικα, να σας πει όχι δεν θα σας αφήνω να το κάνετε αυτό.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

 

Οι δανειστές από τη στιγμή που έχουμε τη δυνατότητα να προσδιορίσουμε περικοπές δαπανών ίσου ύψους δεν έχουν κανένα ζήτημα με αυτό, αλλά εγώ θέλω να πάω ένα βήμα παραπέρα…

 

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:

 

Μη φύγουμε από αυτό γιατί είναι σημαντικό αυτό που λέτε. Θα βρείτε δηλαδή να περικόψετε ίσες δαπάνες. Ποιες θα είναι αυτές;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

 

Για να μπορέσουμε να περικόψουμε φόρους, πρέπει να περικόψουμε δαπάνες.

resized IMG 6301

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:

 

Ποιες θα είναι αυτές, μπορείτε να μας πείτε κάποιο παράδειγμα;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

 

Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Έχετε καμία αμφιβολία ότι στον τομέα της Υγείας, παραδείγματος χάρη, δεν υπάρχει σημαντικότατο έδαφος για εξορθολογισμό δαπανών, όπως στα ζητήματα των προμηθειών; Όποιος γνωρίζει σήμερα πως γίνονται οι προμήθειες στα νοσοκομεία γνωρίζει την πραγματικότητα. Δεν υπάρχουν ουσιαστικά κεντρικές προμήθειες και ο καθένας προμηθεύεται με γνώμονα τις ανάγκες των επομένων μηνών και όχι των επόμενων ετών όπως θα λειτουργούσε ένα ευνομούμενο Κράτος.

 

Εμείς εισηγούμαστε ότι ο κανόνας αποχωρήσεις από το Δημόσιο προς νέες προσλήψεις πρέπει να μείνει στο ένα προς πέντε για πέντε χρόνια ακόμα. Αυτό σημαίνει ότι εμείς θα περιορίσουμε σταδιακά το μέγεθος του Δημοσίου, όχι μέσα από απολύσεις, το τονίζω, αλλά μέσα από μια σταδιακή μείωση λόγω μεγαλύτερου αριθμού συντάξεων από νέες προσλήψεις.

 

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:

 

Το έχω σημειώσει αυτό που είπατε, έχετε πει: «Θα καταργήσω φορείς, δεν θα κάνω απολύσεις». Αλλά ποιους φορείς θα καταργήσετε;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

 

Εμείς δεν θέλουμε να δημιουργούμε μια νέα στρατιά συμβασιούχων οι οποίοι θα είναι όμηροι της κάθε πολιτικής εξουσίας και θα εκβιάζονται με το «τυράκι» της μονιμοποίησης. Εμείς λέμε ξεκάθαρα σε όλους - και θέλω εδώ να είμαι απολύτως σαφής - υπογράφεις μια σύμβαση ορισμένου χρόνου με το Δημόσιο; Η σύμβαση αυτή είναι για τον αριθμό των μηνών που την υπογράφεις. Δεν στοιχειοθετείται δυνατότητα μονιμοποίησης μέσα από μια σύμβαση ορισμένου χρόνου.

 

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:

 

Μετά φεύγουν αυτοί και έρχονται άλλοι;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

 

Βεβαίως, φεύγουν αυτοί και έρχονται άλλοι, αν το Δημόσιο χρειάζεται άλλες συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Για εμένα η σωστή λύση θα ήταν να προχωρήσουμε σε σχήματα σύμπραξης με τον ιδιωτικό τομέα και στο ζήτημα της αποκομιδής των απορριμμάτων - το οποίο ήταν στην επικαιρότητα πριν από κάποιες μέρες - υπό την προϋπόθεση ότι οι Δήμοι το θέλουν. Απόφαση των Δήμων είναι αυτή, αλλά αν αυτό είναι οικονομικά συμφέρον, γιατί όχι; Και γιατί να μην απασχοληθούν οι άνθρωποι οι οποίοι απασχολούνται σήμερα ως συμβασιούχοι στους Δήμους, σε αυτά τα καινούρια σχήματα; Αυτές ξέρετε είναι συνταγές οι οποίες δουλεύουν στις πιο πολλές οικονομίες.

 

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:

 

Φορείς θα καταργήσετε του Δημοσίου; Είναι ένα θέμα που θα ήθελα να το απαντήσετε, γιατί υπάρχουν εργαζόμενοι που λένε ότι «αν κλείσει ο φορέας, εγώ μένω στο δρόμο. Τι θα κάνω»;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

 

Σας το λέω γιατί το είχα χειριστεί το ζήτημα αυτό όσο ήμουν Υπουργός. Δεν υπάρχουν ουσιαστικά περιθώρια για καταργήσεις φορέων. Υπάρχουν σημαντικότατα περιθώρια για εξορθολογισμό στη λειτουργία των φορέων. Δείτε παραδείγματος χάρη τις αστικές συγκοινωνίες. Από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε, υιοθέτησε τη λογική ότι ο καθένας μπαίνει χωρίς να πληρώνει εισιτήριο και υπήρχε μία γενικότερα χαλαρή διαχείριση, αυτό αύξησε τα ελλείμματα των αστικών συγκοινωνιών. Ποιος έρχεται και «προσθέτει» κυρία Ζαχαρέα για να λειτουργήσουν τα λεωφορεία μας όταν πέφτει έξω ο προϋπολογισμός ενός νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου; Το Κράτος φυσικά. Περιθώρια εξορθολογισμού στη λειτουργία του Κράτους υπάρχουν σημαντικά.

 

Αλλά έρχομαι στο αρχικό σας ερώτημα. Τι θα γίνει με τα πλεονάσματα. Εμείς λέμε σε κάθε τόνο και στο εξωτερικό και εντός Ελλάδος, ότι η δέσμευση που ανέλαβε ο κ. Τσίπρας με πολύ μεγάλη ευκολία, 3,5% πλεονάσματα για πέντε χρόνια, είναι μία δέσμευση υπερβολική για την ελληνική οικονομία και μία δέσμευση η οποία δεν δίνει αρκετά περιθώρια για να μπορέσουμε να μειώσουμε φόρους.

resized IMG 6316

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:

 

Θα προσπαθήσετε να το επαναδιαπραγματευθείτε αυτό εννοείτε.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

 

Ναι, αλλά με ποιο τρόπο; Εμένα δεν μου αρέσει η λέξη επαναδιαπραγμάτευση, διότι είναι μία πολυφορεμένη λέξη. Τι λέω ξεκάθαρα; Υποθέτοντας ένα τολμηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων η χώρα θα κερδίσει αξιοπιστία - όχι αμέσως - αφού δώσει δείγματα γραφής. Πιστεύω, ότι υπάρχει το περιθώριο για μία ειλικρινή συζήτηση με τους Ευρωπαίους συμμάχους μας και πιστωτές μας για τη μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος, αφού όμως κυρία Ζαχαρέα, η επόμενη Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι εννοεί αυτά τα οποία λέει. Εννοεί, δηλαδή, ότι πρώτα απ’ όλα εμείς θα κοιτάξουμε να σώσουμε τους εαυτούς μας. Δεν περιμένουμε σωτηρία από κάποιον ξένο. Εμείς πρέπει να αγκαλιάζουμε με θάρρος και με αποτελεσματικότητα τις μεταρρυθμίσεις που σας περιέγραψα.

 

Πιστεύετε πραγματικά ότι αυτή η Κυβέρνηση, με αυτούς τους ανθρώπους που τη στελεχώνουν - όλοι έχουν κατά καιρούς τοποθετηθεί εναντίον σε αυτές τις πολιτικές - με ποια πίστη και με ποια αποτελεσματικότητα μπορούν να πάνε να υλοποιήσουν ένα πρόγραμμα, το οποίο δεν πιστεύουν.

 

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:

 

Αυτό θα το δούμε βέβαια στην πράξη, τα δύο χρόνια που θα εξελιχθούν μπροστά μας.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

 

Όχι, κυρία Ζαχαρέα, δεν θα το δούμε.

 

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:

 

Γιατί όπως λέει ο πρωθυπουργός εκλογές θα γίνουν το 2019.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

 

Μισό λεπτό. Η Κυβέρνηση αυτή κυβερνάει ήδη 30 μήνες. Κυβερνάει, δηλαδή, περίπου όσο κυβέρνησε και η προηγούμενη Κυβέρνηση. Συγνώμη, δείγματα γραφής έχουμε. Δεν περιμένω εγώ να δω τίποτα παραπάνω από αυτήν την Κυβέρνηση.

 

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:

 

Επιμένετε να ζητάτε εκλογές;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

 

Εννοείται. Εμείς είμαστε πάρα πολύ.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:

 

Πως επιμένετε; Δεν σκέφτεστε ότι έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα θα πρέπει η Νέα Δημοκρατία να πει ένα διαφορετικό αφήγημα;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

 

Γιατί;

 

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:

 

Πιστεύετε, δηλαδή, ότι το αίτημα για εκλογές είναι ενεργό; Δεν ξέρω αν ξέρετε κάτι εσείς και εμείς δεν ξέρουμε. Το μήνυμα που εκπέμπει ο πρωθυπουργός σε όλους τους τόνους, είναι ότι θα πάει μέχρι το ’19.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

 

Το αίτημα το οποίο εκπέμπω ως Αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, είναι ότι όσο πιο γρήγορα έρθει η πολιτική αλλαγή, τόσο καλύτερα για τη χώρα. Από την πρώτη στιγμή που διατύπωσα το αίτημα για εκλογές, γνώριζα…

 

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:

 

Επιμένετε δηλαδή.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

 

Γνώριζα ότι η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να επιβάλει εκλογές. Στέλνουμε, όμως, ένα μήνυμα ξεκάθαρο στην ελληνική κοινωνία και εκτός Ελλάδος ότι αυτή η Κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται, κυρία Ζαχαρέα, στις προσδοκίες των Ελλήνων και στις δυνατότητες της χώρας. Είναι μία χείριστη Κυβέρνηση, είναι μακράν η χειρότερη Κυβέρνηση η οποία έχει γνωρίσει ο τόπος από τη Μεταπολίτευση και μετά. Και είναι και μία Κυβέρνηση η οποία εκτός από τις αποδόσεις στην οικονομία, υπονομεύει και την ποιότητα της Δημοκρατίας μας. Η Νέα Δημοκρατία εγγυάται σήμερα τη δημοκρατική νομιμότητα στη χώρα. Αυτά τα οποία έχουμε δει τις τελευταίες εβδομάδες, είναι πρωτοφανή.

resized IMG 6319

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:

 

Θέλω να έρθουμε στο θέμα του κυρίου Καμμένου – Γιαννουσάκης – Μαρινάκης, που πήρε και πολύ μεγάλο χρόνο συζήτησης χθες στη Βουλή. Υπήρξαν αιτιάσεις από όλες τις πλευρές για να τα πάρουν όλα ένα - ένα, γιατί ειπώθηκαν πάρα πολλά. Θέλω να ξεκινήσουμε από την κατηγορία που σας απευθύνει η Κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ότι τόσο εσείς, όσο και η Νέα Δημοκρατία έχετε σχέσεις με τον κ. Μαρινάκη τέτοιες, που δεν σας επιτρέπουν να θέλετε να ανοίξετε αυτό το θέμα και να μάθουμε όλοι τι ακριβώς έχει συμβεί με το NOOR 1, με τα ναρκωτικά και λοιπά και λοιπά και λοιπά. Θα ήθελα λοιπόν κατ’ αρχήν να μου πείτε εσείς, εάν θέλετε και εάν μπορείτε, για τι είδους σχέσεις μιλάμε; Τι συμβαίνει με αυτό το ζήτημα;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

 

Δεν έχω καμία προσωπική σχέση με τον κ. Μαρινάκη.

 

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:

 

Δεν έχετε κάποια φιλική σχέση;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

 

Όχι, δεν έχω καμία. Δεν έχω καμία.

 

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:

 

Εσείς, το ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

 

Δεν έχω καμία ιδιαίτερη σχέση με τον κ. Μαρινάκη. Και οι σχέσεις μου με τους επιχειρηματίες, όλους τους επιχειρηματίες, είναι σχέσεις οι οποίες προσδιορίζονται από το θεσμικό μου ρόλο. Ο κ. Τσίπρας συναντούσε τον κ. Μαρινάκη. Ο κ. Παππάς συναντούσε τον κ. Μαρινάκη και δεν είδα ο κ.Τσίπρας και ο κ. Παππάς να ενοχλούνται από την υπόθεση αυτή, η οποία είναι γνωστή εδώ και δύο χρόνια…

 

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:

 

Για τις τηλεοπτικές άδειες αναφέρεστε.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

 

Βεβαίως, όταν τον συναντούσε και πανηγύριζε για την επιτυχία του διαγωνισμού. Από εκεί και πέρα όλοι θέλουμε να μάθουμε την αλήθεια. Όποιος είναι ένοχος να πάει στη φυλακή, κυρία Ζαχαρέα, όποιος και αν είναι αυτός. Αλλά σε μία Δημοκρατία το ποιος είναι ένοχος το κρίνει η Δικαιοσύνη. Είναι αδιανόητο, το επαναλαμβάνω, αδιανόητο και πρωτοφανές - και παραπέμπει σε τριτοκοσμικές χώρες - Υπουργός της Κυβέρνησης να παίρνει τηλέφωνο ένα ισοβίτη για οποιονδήποτε λόγο. Και να σας πω και κάτι ακόμα;

 

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:

 

Ο κ. Καμμένος είχε δώσει μία εξήγηση ότι εγώ επικοινώνησα μαζί του για να νιώσει ο μάρτυρας ότι έχει προστασία γιατί φοβόταν….

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

 

Μα είναι δουλειά του;

 

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:

 

προκειμένου να πάει να καταθέσει αυτά τα οποία γνωρίζει να καταθέσει.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

 

Εγώ ρώτησα τον κ. Καμμένο. Επικοινωνεί και με άλλους ισοβίτες ο κ. Καμμένος; Είναι δουλειά του Υπουργού να μπλέκεται στα χωράφια της Δικαιοσύνης; Και εν πάση περιπτώσει, κυρία Ζαχαρέα, θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος….

 

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:

 

Δεν σας καλύπτει εσάς αυτή η εξήγηση.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

 

Όχι δεν με καλύπτει, δεν καλύπτει κανένα. Είναι μία εξήγηση η οποία δεν στέκει. Αλλά εν πάση περιπτώσει…

 

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:

 

Ζητήσατε εξεταστική και είπε ο κ. Τσίπρας όχι.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

 

Ας πάμε λοιπόν στην ουσία…

resized IMG 6334

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:

 

Θα εμμείνετε στο θέμα της εξεταστικής;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

 

Ας πάμε, λοιπόν, στην ουσία του επιχειρήματός σας. Πράγματι, αυτή είναι μία υπόθεση η οποία έχει προκαλέσει το δημόσιο ενδιαφέρον, δεν είναι συχνό να βρίσκονται δύο τόνοι ηρωίνης. Και υπάρχουν μία σειρά από καταγγελίες οι οποίες είναι άκρως προβληματικές, αφορούν και τον τρόπο λειτουργίας της Δικαιοσύνης και αφορούν και την εισπήδηση της εκτελεστικής εξουσίας στον ρόλο της Δικαιοσύνης.

 

Εγώ, λοιπόν, είμαι απολύτως σαφής. Η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει αίτημα για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για να μελετηθεί και να διερευνηθεί αυτή η υπόθεση.

 

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:

 

Όλες οι πτυχές;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

 

Όλες οι πτυχές προφανώς που έχουν να κάνουν με μία Εξεταστική, όλες οι πτυχές. Όλα στο…

 

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:

 

Όχι μόνο το σκέλος του κυρίου Καμμένου.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

 

Όλα στο φως. Φαντάζομαι ότι ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος που θέλουν να μάθουμε την αλήθεια θα συμφωνήσουν στο αίτημα για Εξεταστική Επιτροπή. Από εκεί και πέρα, η δικαιολογία του κ. Τσίπρα, χθες στη Βουλή, ότι δεν μπορούν να κάνουν Εξεταστική επειδή η υπόθεση είναι ανοιχτή στη Δικαιοσύνη δεν στέκει, κυρία Ζαχαρέα, διότι όλες οι Εξεταστικές που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, παραδείγματος χάριν για την Υγεία, η υπόθεση είναι ανοιχτή στην Δικαιοσύνη. Ταυτόχρονα, μπορεί η Βουλή να ερευνά μία υπόθεση χωρίς να παρεμβαίνει στη δικαστική έρευνα. Το επιχείρημα, λοιπόν, αυτό δεν στέκει. Εγώ, λοιπόν, απευθύνω και πάλι μία πρόσκληση….

 

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:

 

Εσείς τι πιστεύετε ότι έχει γίνει με αυτό το θέμα; Έχετε κάποια…

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

 

Δεν ξέρω. Το μόνο που ξέρω, κυρία Ζαχαρέα, είναι ότι ένας Υπουργός μίλησε 12 φορές με έναν ισοβίτη.

 

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:

 

Ποια είναι η δική σας ερμηνεία για αυτό, εφ' όσον δεν δέχεστε την ερμηνεία του κ. Καμμένου;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

 

Δεν θα προβώ σε καμία ερμηνεία και για αυτό και ζητώ - και θα ζητήσουμε και επίσημα - τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία εφ' όσον συσταθεί, θα μπορέσει να ερευνήσει αυτήν την υπόθεση και θα κληθούν, προφανώς, να καταθέσουν και να δώσουν την άποψή τους όλοι οι εμπλεκόμενοι σε αυτήν την ιστορία.

 

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:

 

Πάντως κατά καιρούς έχουν γίνει Εξεταστικές για πολλά θέματα και νομίζω ότι ο πολίτης έμεινε στο τέλος με την αίσθηση ότι τίποτα δεν βγήκε από αυτές.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

 

Να σας πω όμως κάτι; Εάν πραγματικά θέλουμε να μάθουμε κάτι περισσότερο, από αυτό το οποίο γνωρίζουμε σήμερα, η Εξεταστική Επιτροπή μπορεί να είναι χρήσιμη. Θυμίζω, ότι εμείς δεν έχουμε καταψηφίσει καμία Εξεταστική Επιτροπή. Θυμίζω, επίσης, ότι έχουμε καταθέσει Εξεταστική Επιτροπή για τους πρώτους έξι μήνες του 2015 την οποία ο κ. Τσίπρας απέρριψε. Θέλω να πιστεύω ότι ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος θα αναθεωρήσουν την άποψή τους και δεν θα καταψηφίσουν αυτή την Εξεταστική. Διότι αν το κάνουν, κυρία Ζαχαρέα, είναι βαθύτατα εκτεθειμένοι.

 

Εδώ συμβαίνουν δύο πράγματα. Εγώ ρώτησα τον κ. Τσίπρα ευθέως στη Βουλή δύο φορές, δεν πήρα καμία απάντηση. Ο κ. Τσίπρας έγειρε στην θέση του και έκανε πως δεν άκουγε αυτά τα οποία έλεγα. Τον ρώτησα ευθέως: «Γνωρίζατε ότι ο Υπουργός σας επικοινωνεί με ένα ισοβίτη;». Αν μεν το γνώριζε έχει μία ευθύνη να το πει. Εάν δεν το γνώριζε έχει ένα ανεξέλεγκτο Υπουργό τον οποίο πρέπει να αποπέμψει. Λοιπόν, ή το ένα συμβαίνει ή το άλλο. Ας γίνει λοιπόν αυτή η Εξεταστική για να μάθουμε επιτέλους ποια είναι η αλήθεια. Και, σας επαναλαμβάνω, θα ψάξουμε όλες τις πτυχές της υπόθεσης.

 

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:

 

Όλες τις παραμέτρους.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

 

Βεβαίως.

 

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:

 

Θέλω να έρθω σε κάτι που είπατε χθες στη Βουλή και προκάλεσε σάλο εκείνη την ώρα. Είπατε ότι η τρομοκρατία έχει προέλευση από τη μήτρα της άκρας αριστεράς. Δεν ξέρω πώς το εννοείτε αυτό, αν αναφέρεστε στην 17 Νοέμβρη, αν θέλατε να πείτε κάτι άλλο, αν ήταν μέσα στην ένταση….

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

 

Καθόλου μέσα στην ένταση.

resized  DIM8271

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:

 

της Βουλής. Εμμένετε σε αυτής σας τη θέση;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

 

Προφανώς. Δεν εμμένω σε αυτή τη θέση, είναι η αλήθεια.

 

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:

 

Τι εννοείτε με αυτό;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

 

Ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις, οι οποίες δραστηριοποιήθηκαν στην Ελλάδα από την Μεταπολίτευση και μετά, και ήμουν πάρα πολύ συγκεκριμένος, όλες έχουν ιδεολογικές αναφορές στο χώρο της άκρας, άκρας αριστεράς, η 17 Νοέμβρη και όλες οι παραφυάδες της. Μην κοροϊδευόμαστε. Δηλαδή, γιατί απορούμε με αυτό; Αρκεί κάποιος να διαβάσει τις προκηρύξεις τους. Απορώ μάλιστα, γιατί αυτή η αυτονόητη τοποθέτηση - και να σας πω και κάτι να λέμε την αλήθεια - είναι και μια στοιχειώδης δικαίωση και στη μνήμη των θυμάτων, διότι δεκάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Απορώ γιατί αυτή η αυτονόητη αλήθεια προκαλεί τέτοιες αντιδράσεις.

 

Εγώ δεν μίλησα για πολιτική βία. Προσέξτε, πολιτική βία έχουμε προφανώς από την άκρα Αριστερά και έχουμε και από την άκρα Δεξιά και έχουμε και από την ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, την οποία δεν είχα καμία δυσκολία εχθές στη Βουλή, για άλλη μια φορά, να χαρακτηρίσω ένα νεοναζιστικό μόρφωμα. Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας αυτήν τη στιγμή. Συζητάμε εδώ για την τρομοκρατία έτσι όπως εκφράστηκε στην Ελλάδα από το ’74 και μετά. Αυτή είναι μια πραγματικότητα. Είναι ακόμα ενεργή τρομοκρατία, είναι ακόμα ενεργή κυρία Ζαχαρέα. Και να σας πω και κάτι που δεν το είπα εχθές στη Βουλή; Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μάρτυρες υπεράσπισης στη δίκη της 17 Νοέμβρη. Λοιπόν ας τα αφήσουμε αυτά πίσω μας. Ας κοιτάξουμε αυτήν τη στιγμή πως θα αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της τρομοκρατίας και πως θα κάνουμε ξανά τους πολίτες να αισθανθούν ασφαλείς. Αλλά η Κυβέρνηση η οποία σήμερα έχει στην ουσία εκχωρήσει τα Εξάρχεια σε παρέες αντιεξουσιαστών…

 

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:

 

Εσείς τι θα κάνατε διαφορετικό;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

 

Τι θα κάνω διαφορετικό; Θα επέβαλα το νόμο.

 

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:

 

Με τι τρόπο;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

 

Δεν νομίζω ότι αμφιβάλει κανείς ότι μια αστυνομία έχει την επιχειρησιακή δυνατότητα να μπορέσει να μην επιτρέπει τα φαινόμενα κατάλυσης του νόμου που παρατηρούνται σήμερα στα Εξάρχεια.

 

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:

 

Μπορείτε να είστε πιο συγκεκριμένος; Δηλαδή τι, θα βάλετε τα Μ.Α.Τ. στα Εξάρχεια; Πώς το σκέφτεστε σε πρακτικό επίπεδο;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

 

Θεωρείτε λογικό εσείς να υπάρχει μια ολόκληρη συνοικία στο κέντρο της πόλης η οποία να είναι έξω από τον κρατικό έλεγχο;

 

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:

 

Ανεξαρτήτως αυτό, εγώ ρωτώ σε πρακτικό επίπεδο τι θα κάνατε εσείς.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

 

Αυτή είναι δουλειά της αστυνομίας. Γιατί να υπάρχουν 30 ή 40 καταλήψεις δημοσίων ή ιδιωτικών κτιρίων στα Εξάρχεια;

 

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:

 

Άρα, θα δίνατε εντολή στον αρμόδιο Υπουργό σας - όποιος και να ήταν - να στείλει την αστυνομία μέσα;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

 

Βεβαίως, να την αποκαταστήσει. Να έχει ένα επιχειρησιακό σχέδιο που θα αποκαταστήσει το νόμο και την τάξη στα Εξάρχεια και όχι μόνο στα Εξάρχεια. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο στα Εξάρχεια. Έχουμε σημαντικότατες εστίες ανομίας σε όλη τη δυτική Αθήνα σήμερα. Είδαμε το τραγικό περιστατικό στο Μενίδι το οποίο κάποιος με περισσή, δεν θέλω καν να χαρακτηρίσω, βλακεία, είπε ότι ήταν μια κακή στιγμή. Στα ζητήματα νόμου και τάξης δεν χωρά καμία έκπτωση. Οι Έλληνες πολίτες θα αισθανθούν και πάλι ασφαλείς όχι μόνο οι κάτοικοι των Εξαρχείων και οι κάτοικοι της δυτικής Αθήνας. Ο ασφαλής πολίτης είναι ελεύθερος πολίτης.

 

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:

 

Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ για τη συνομιλία που είχαμε.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

 

Εγώ σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

 
Η Περιφέρεια Αττικής για το Πεδίο του Άρεως: «Το συλλογικό στοίχημα που μας αφορά όλους»
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Τρίτη, 04 Ιούλιος 2017 17:44

Η Περιφέρεια Αττικής για το Πεδίο του Άρεως: «Το συλλογικό στοίχημα που μας αφορά όλους»

Συνέντευξη Τύπου

«Στόχος μας, όπως άλλωστε δεσμευθήκαμε προεκλογικά, είναι να αθροίσουμε δυνάμεις, με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα, προκειμένου να αποδώσουμε το Πάρκο στους πολίτες», τόνισε μεταξύ άλλων η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου κατά τη συνέντευξη Τύπου, σήμερα, με αντικείμενο τις παρεμβάσεις της Περιφέρειας Αττικής στο Πεδίο του Άρεως. Η ίδια επισήμανε ότι η συνέντευξη αυτή εντάσσεται στη «διαδικασία δημόσιας λογοδοσίας που εφαρμόζουμε στην Περιφέρεια Αττικής».

Η Περιφερειάρχης Αττικής αναφέρθηκε στις «πρωτιές» της Περιφέρειας Αττικής, η οποία, μέσα από συνέργειες, είτε πρόκειται για «σημαντικά μουσικά σύνολα όπως η ΚΟΑ και η Εθνική Λυρική Σκηνή που έδωσαν παραστάσεις στο χώρο, ανοικτές στους πολίτες» είτε για την Ελληνική Αστυνομία, με την οποία η Περιφέρεια έχει υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας από το 2015, επιχειρεί να κερδίσει αυτό το συλλογικό στοίχημα. «Και αυτό το επιχειρούμε απέναντι στα συμφέροντα εκείνα που προωθούν εμπορικές λογικές, που δεν διασφαλίζουν την ασφάλεια των πολιτών και δεν προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον», είπε χαρακτηριστικά η Περιφερειάρχης.

«Αίφνης τα τελευταία 2.5 χρόνια το Πάρκο έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλές σε δημοσιολογούντες, που όμως δεν συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που ενδιαφέρονται πραγματικά για το Πεδίο του Άρεως», παρατήρησε η Περιφερειάρχης, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «πρέπει να γίνει ακόμη πολλή δουλειά, σε όλα τα επίπεδα, γιατί οι ευθύνες δεν επιμερίζονται με τον ίδιο τρόπο, προκειμένου το Πεδίο να αποκτήσει πραγματικά μητροπολιτικό χαρακτήρα».

Νωρίτερα αναλυτική παρουσίαση του μέχρι σήμερα έργου της Περιφερειακής Αρχής καθώς και των επερχόμενων ενεργειών, είχε κάνει η Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Ερμίνα Κυπριανίδου. Η ίδια παρατήρησε χαρακτηριστικά ότι το Πεδίο του Άρεως, που «αποκρυσταλλώνει χρόνιες παθογένειες και δομικές δυσλειτουργίες», σήμερα αλλάζει πρόσωπο. «Πρόκειται για ένα συλλογικό στοίχημα που μας αφορά όλους». Όπως ανέφερε η κα Κυπριανίδου, η αναβάθμιση του Πεδίου του Άρεως αποτελεί για την Περιφερειακή Αρχή ένα διαρκές κεντρικό στοίχημα για μία ολοκληρωμένη διαχείριση του δημόσιου χώρου. «Ωστόσο, είναι ένα πολυπαραγοντικό θέμα, που απαιτεί τη συνεργασία - συνέργεια όλων», σημείωσε χαρακτηριστικά. Η ίδια τόνισε ότι σήμερα, μετά από συστηματική προσπάθεια τα αποτελέσματα είναι πλέον ορατά. Αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα και προχωράμε σε λύσεις. «Δίνουμε καθημερινά μάχη για να αλλάξουμε το Πάρκο» επισήμανε η Αντιπεριφερειάρχης κάνοντας λόγο για έναν διαρκή αγώνα στο χθες και στο σήμερα, σκιαγραφώντας παράλληλα τους τέσσερις άξονες και τις αντίστοιχες παρεμβάσεις της Περιφερειακής Αρχής: Καθαριότητα, Φύλαξη, Πολιτισμός - Αθλητισμός, Κοινωνική Ευαισθησία.

Ακολούθως, τον λόγο πήραν η Αντιπεριφερειάρχης Έργων και Υποδομών, Αγγέλικα Σαπουνά, η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Εύη Αποστολάκη, η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Πάρκων και Αλσών, Βασιλική Λάσκαρη - Κρασοπούλου και ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για θέματα Αθλητισμού, Σπύρος Πάντζας. Ο τελευταίος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ για την προώθηση αθλητικών προγραμμάτων που απευθύνονται στα παιδιά.

Τέλος, στη συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Χρήστος Καραμάνος καθώς και ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Αττικής, Βασίλης Σωτηρόπουλος.

 
Συνέντευξη Τύπου-Η κατάσταση στον τομέα της καθαριότητας στον Δήμο Θεσσαλονίκης
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Δευτέρα, 03 Ιούλιος 2017 16:27

Συνέντευξη Τύπου-Η κατάσταση στον τομέα της καθαριότητας στον Δήμο Θεσσαλονίκης.

resized prss cnfrnc waste managing crisis-2

Το τοπίο που διαμορφώνεται στον τομέα της καθαριότητας στον Δήμο Θεσσαλονίκης μετά τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των εργαζομένων αποτέλεσε αντικείμενο έκτακτης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα, Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017, ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Δήμου, Θωμά Ψαρρά, της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Καλυψώς Γούλα και εκπροσώπων των εργαζομένων.

Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε ιδιαίτερα το προσωπικό που εργάζεται στην καθαριότητα, το οποίο όπως ανέφερε, υπερέβαλλε σε προσπάθεια μέσα στο τριήμερο Παρασκευής, Σαββάτου και Κυριακής, κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες: «Οι εργαζόμενοι κατέβαλαν μια τεράστια προσπάθεια, δεδομένου και του καύσωνα και των ποσοτήτων των σκουπιδιών που είχαν συσσωρευτεί και παράλληλα προχωρούν στο πλύσιμο των κάδων και στην απολύμανση των χώρων. Πάγια θέση της Διοίκησης από τη στιγμή που αναλάβαμε, είναι ότι οι θέσεις του προσωπικού της καθαριότητας καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Η κάλυψή τους από συμβασιούχους είναι παράνομη» είπε ο Γιάννης Μπουτάρης, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι με το νέο νομοσχέδιο που κατέθεσε το Υπουργείο Εσωτερικών για τη μονιμοποίηση του προσωπικού, ο Δήμος έχει περιθώριο έως τις 31 Ιουλίου 2017 να υποβάλει το νέο οργανόγραμμα  Εσωτερικής Υπηρεσίας, που θα αφορά στην καθαριότητα και τις μόνιμες θέσεις του προσωπικού που απαιτούνται.

resized prss cnfrnc waste managing crisis-1

«Αυτήν τη στιγμή προβλέπονται 650 οργανικές θέσεις με τις 350 περίπου από αυτές να είναι καλυμμένες από μόνιμους και αορίστου χρόνου εργαζόμενους, που απασχολούνται στην αποκομιδή των απορριμμάτων αλλά και στην υπηρεσία της ανακύκλωσης, των ογκωδών και των οργανικών αποβλήτων. Με βάση τον συγκεκριμένο νόμο δεν χάνεται ούτε μια μέρα πληρωμής από τη στιγμή που κηρύχθηκε ουσιαστικά άκυρη η παράταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Δεν μπορεί να ισχύσει μια οριζόντια λογική στο καθεστώς των προσλήψεων για όλους τους δήμους. Η λύση που πρέπει να βρεθεί είναι ένα μεικτό σύστημα μόνιμου προσωπικού και οι ιδιωτικών εταιρειών, κάτι που δεν αφορά τον Δήμο Θεσσαλονίκης, ο οποίος θα προσφύγει σε ιδιώτες μόνον για αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης και όχι σε μόνιμη βάση, ενώ εξετάζουμε την προσέλκυση Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚΟΙΝΣΕΠ), που θα ασχοληθούν με τον τομέα της επανάχρησης υλικών, δίνοντας ευκαιρίες και σε άνεργους», τόνισε ο Γιάννης Μπουτάρης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη αναγνώρισης του αυτοδιοίκητου των δήμων: «Το πιο ουσιαστικό απ’ όλα είναι ότι στην απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου, ένας από τους λόγους της αντισυνταγματικότητας είναι το γεγονός ότι με την επιβολή των παρατάσεων και την εμπλοκή του Κράτους, καταργήθηκε ουσιαστικά το αυτοδιοίκητο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κάτι που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος.

resized prss cnfrnc waste managing crisis-5

»Εμείς λέμε ότι το Κράτος δεν έχει κανένα λόγο να ανακατεύεται στην καθαριότητα. Το Κράτος έχει αναγνωρίσει το αυτοδιοίκητο των δήμων, οι οποίοι οφείλουν να διαχειρίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το θέμα της ανταποδοτικότητας των δημοτικών τελών και της καθαριότητας. Όταν έχεις μόνιμο προσωπικό το εκπαιδεύεις καλύτερα, το διαλέγεις και το φροντίζεις αλλιώς. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης ξεκινά αγώνα και καλεί όποιους συμφωνούν να ακολουθήσουν», κατέληξε ο Δήμαρχος, ο οποίος αναφέρθηκε στο ατύχημα που σημειώθηκε χθες στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης, με συνέπεια τον σοβαρό τραυματισμό ενός 44χρονου συμβασιούχου, τονίζοντας ότι η Διοίκηση παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της υγείας του, καθώς και τις αιτίες που οδήγησαν στο γεγονός.

Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, Θωμάς Ψαρράς, παρέθεσε στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη της αποκομιδής, σημειώνοντας ότι την περασμένη Παρασκευή βρίσκονταν στους δρόμους της πόλης περί τους 4.000 τόνους σκουπιδιών, που συσσωρεύτηκαν από τις 21 Ιουνίου και την αρχή των απεργιακών κινητοποιήσεων, από τους οποίους μόνο σε μία μέρα μαζεύτηκαν οι 850, ενώ αυτή τη στιγμή η κατάσταση βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο. «Μέχρι χθες, Κυριακή, είχαν απομείνει ελάχιστες εστίες και όλα βαίνουν καλώς χάρη στις προσπάθειες των μόνιμων και των συμβασιούχων εργαζόμενων στην καθαριότητα. Ο Δήμος ακολουθεί τις υποδείξεις του ΚΕΕΛΠΝΟ σχετικά με την απολύμανση των χώρων όπου είχαν συσσωρευτεί απορρίμματα και παράλληλα, από σήμερα, Δευτέρα, προχωρά σε ενισχυμένα προγράμματα για την απομάκρυνση των ογκωδών, που αυξήθηκαν, δυστυχώς, αδικαιολόγητα τις ημέρες της απεργίας».

Παρέμβαση στη συνέντευξη Τύπου έκανε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στον Δήμο Θεσσαλονίκης, Κώστας Ξανθόπουλος, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι αποφεύχθηκε η εμπλοκή ιδιωτικών εταιριών στη διαδικασία της αποκομιδής. «Από την αρχή των κινητοποιήσεων αποφασίστηκε να λειτουργούμε με προσωπικό ασφαλείας και τη συνδρομή πέντε έως έξι οχημάτων, ωστόσο ενόψει του καύσωνα ενισχύσαμε τον στόλο σε 17 έως 19 οχήματα ανά βάρδια, με τους αντίστοιχους εργαζόμενους. Είμαστε ευχαριστημένοι που ανταπεξήλθαμε στο έργο μας, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγει ο Δήμος στη σύμβαση με ιδιώτη».

Τέλος, όπως ανακοινώθηκε στο πλαίσιο της συνέντευξης, όλοι οι εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας θα λάβουν από τρεις ημέρες αδείας, ως ανταμοιβή για την προσπάθεια που κατέβαλλαν ώστε να επανέλθει η πόλη στους φυσιολογικούς της ρυθμούς.

 


Σελίδα 4 από 97

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χόλιγουντ, Μαρκ Γουόλμπεργκ, ο ηθοποιός με τις υψηλότερες απολαβές στον κόσμο το 2017.
Χόλιγουντ,  Μαρκ Γουόλμπεργκ, ο ηθοποιός με τις υψηλότερες απολαβές στον κόσμο το 2017.
Χόλιγουντ, Μαρκ Γουόλμπεργκ, ο ηθοποιός με τις υψηλότερες απολαβές στον κόσμο το 2017. Ο Μαρκ Γουόλμπεργκ κατέκτησε την κορυφή ...

Η Όπερα Κουν της Σαγκάης στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Η Όπερα Κουν της Σαγκάης στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Η Όπερα Κουν της Σαγκάης στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος 23 Αυγούστου 2017 Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος ...