ATTICANEWS.GR

Member Area
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Γ. Καμίνης στον ΣΚΑΙ: «Η Ελλάδα της κουτοπονηριάς και του «κουτσαβακισμού» μας οδήγησε στη χρεοκοπία»
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Τετάρτη, 24 Μάιος 2017 16:09

Γ. Καμίνης στον ΣΚΑΙ: «Η Ελλάδα της κουτοπονηριάς και του «κουτσαβακισμού» μας οδήγησε στη χρεοκοπία»

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΜΙΝΗ ΣΤΟΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΣΚΑΙ 100,3 ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟ ΚΑΙ ΤΑΚΗ ΧΑΤΖΗ

 Kaminhs2

Η Αθήνα δεν είναι ακόμη στο επίπεδο που θέλουμε, τα προβλήματα είναι αρκετά αλλά είμαι περήφανος για την προσπάθεια που έχει γίνει, δήλωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, επισημαίνοντας ότι η πόλη κρατιέται όρθια στην πιο βαθιά κοινωνική κρίση και την οικονομική ύφεση.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ 100,3 και τους δημοσιογράφους Τάκη Χατζή και Γιώργο Παπαχρήστο, ο κ. Καμίνης τόνισε ότι η Αθήνα αντιμετωπίζει με ένταση τα προβλήματα κάθε σύγχρονης μεγαλούπολης, αν και τα σημαντικά εμπόδια στις προμήθειες και τους διαγωνισμούς οχημάτων και υλικού έχουν, όπως είπε, ξεπεραστεί. Ο δήμαρχος Αθηναίων υπενθύμισε ότι ένα από τα σημαντικά ζητήματα είναι πως οι δημόσιες υπηρεσίες δεν πληρώνουν δημοτικά τέλη αν και επιβαρύνουν πολύ τον καθημερινό σχεδιασμό της αποκομιδής απορριμμάτων, ενώ τόνισε ότι «ο δήμος Αθηναίων και οι εργαζόμενοί του υπερβαίνουν εαυτούς, προκειμένου να αντιμετωπίσουν μία καθημερινότητα πάρα πολύ δύσκολη».

Ερωτηθείς για την κατάληψη από τη διοίκηση του ΕΒΕΑ σε κτίριο που επισκεύασε ο δήμος Αθηναίων στο κέντρο της Αθήνας, μέσω ΕΣΠΑ, ο κ. Καμίνης απάντησε: «Παραδώσαμε στην Αθήνα πριν τρεις μήνες ένα “κόσμημα”. Το αποτέλεσμα ήταν ότι πληρώσαμε 3 εκ. ευρώ από ευρωπαϊκούς, εθνικούς και ίδιους πόρους και μπήκαμε στον κόπο να φτιάξουμε το κτίριο, με όρο να έχουμε τη χρήση του για 12 χρόνια. Η διοίκηση του ΕΒΕΑ, ο πρόεδρος του δηλαδή, προφασίστηκε ότι πάμε εμείς να εγκαταστήσουμε πρόσφυγες - είναι για γέλια και για κλάματα- προκειμένου να εισβάλει μέσα στο κτίριο με φουσκωτούς, να το καταλάβει, να αλλάξει τις κλειδαριές. Και να έχει και το θράσος να με καλεί τη Δευτέρα στα εγκαίνια. Αυτή η Ελλάδα είναι η Ελλάδα που μας οδήγησε στη χρεοκοπία. Η Ελλάδα της κουτοπονηριάς. Η Ελλάδα του «κουτσαβακισμού» και του «έτσι θέλω». Αλλά ο κ. Μίχαλος νομίζει ότι θα επωφεληθεί από το γεγονός ότι η δικαιοσύνη καθυστερεί και ότι μετά, όταν θα έρθει στο ΕΒΕΑ να καταβάλει το “μπουγιουρντί” των 3 εκ. ευρώ, ο κ. Μίχαλος θα έχει φύγει από εκεί. Θα του έλεγα να μην κοιμάται τόσο ήσυχος. Θα έλεγα και στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΒΕΑ και στους ανυποψίαστους χιλιάδες επαγγελματοβιοτέχνες, ότι θα κληθούν αυτήν την παρανομία του κ. Μίχαλου να την πληρώσουν πάρα πολύ ακριβά και πολύ συντομότερα από ό, τι φαντάζονται».

Απαντώντας σε ερώτηση για την κεντροαριστερά ο κ. Καμίνης τόνισε ότι αν η κεντροαριστερά δεν εμφανιστεί ενωμένη, το κενό που θα αφήσει, θα γυρέψει να το καλύψει η ΝΔ από τη μια πλευρά και ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη». Ο δήμαρχος Αθηναίων αποσαφηνίζοντας ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει στις διαδικασίες, τόνισε: «Ο κόσμος δεν πολυκαταλαβαίνει από τους βυζαντινισμούς, θέλει την κεντροαριστερά να κατέβει ενωμένη. Ο ευρύτερος χώρος του κέντρου και της κεντροαριστεράς, είναι αυτό που χρειάζεται η χώρα για να μπορέσει να ορθοποδήσει και να ξεπεράσει δημιουργικά τις εντάσεις. Έχω ξεκαθαρίσει ότι δεν θα είμαι υποψήφιος αλλά θα είμαι στη διάθεση οποιουδήποτε προκειμένου να λειτουργήσω ενωτικά γιατί νομίζω ότι αυτό τουλάχιστον στο δήμο το έχουμε καταφέρει».

 
Χαιρετισμός Προέδρου ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη στη Συνέντευξη Τύπου για την υλοποίηση δράσεων του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών για την ενίσχυση των ευπαθών ομάδων Δήμων της Αττικής.
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Τρίτη, 23 Μάιος 2017 18:20

Χαιρετισμός Προέδρου ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη στη Συνέντευξη Τύπου για την υλοποίηση δράσεων του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών για την ενίσχυση των ευπαθών ομάδων Δήμων της Αττικής.

Γ. Πατούλης: Η συνεργασία και οι κοινές δράσεις Αυτοδιοίκησης, Εκκλησίας και επαγγελματιών, εκτός από πράξη αλληλεγγύης, αποτελεί ένα βήμα προς την ανάπτυξη του τόπου μας.

resized VAR 0783

 

«Οι στοχευόμενες δράσεις και η συνεργασία δήμων, Εκκλησίας και επαγγελματιών, αποτελούν ένα πρώτο βήμα προκειμένου να δείξουμε στους συμπολίτες μας ότι όταν υπάρχει διάθεση και πνεύμα συνεργασίας, όλοι μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε μια άλλη Ελλάδα. Εκτός από πράξη αλληλεγγύης η συνεργασία μας για την ενίσχυση ευπαθών ομάδων αποτελεί άλλο ένα βήμα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και της ελπίδας. Της ελπίδας ότι θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις προκειμένου οι νέοι άνθρωποι να παραμείνουν στο τόπο μας».

 

Στη σχετική επισήμανση προχώρησε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου η οποία πραγματοποιήθηκε με αφορμή την πρωτοβουλία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ) να υλοποιήσει δράσεις για την ενίσχυση των ευπαθών ομάδων οκτώ δήμων της Αττικής.

 

«Είναι ανάγκη να συμβάλλουμε όλοι στη διαμόρφωση των προϋποθέσεων για την τοπική και εθνική ανάπτυξη. Η αλληλεγγύη στα οκτώ χρόνια της οικονομικής κρίσης κράτησε όρθιους χιλιάδες συνανθρώπους μας. Τα κοινωνικά παντοπωλεία και τα κοινωνικά φαρμακεία που λειτούργησαν με τη συνεργασία δήμων, Εκκλησίας, του ΙΣΑ και την ενεργό υποστήριξη του ΕΕΑ και ΕΒΕΑ συνέβαλλαν καθοριστικά προς την κατεύθυνση αυτή».

resized VAR 0787

«Ως Πρόεδρος της ΚΕΔΕ αγωνίζομαι, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, προκειμένου να κινητοποιηθούν όλες εκείνες οι δυνάμεις των Ελλήνων που θα βοηθήσουν να γυρίσουμε σελίδα. Δε μπορεί η Ελλάδα να μείνει στα συσσίτια, είναι ανάγκη να κάνουμε τα επόμενα βήματα. Είναι ανάγκη να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για να επιστρέψουν όλοι οι νέοι που έχουν φύγει μετανάστες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Πατούλης

 

Στα 100 χιλιάδες ευρώ η οικονομική ενίσχυση για τους 8 δήμους

 

Όπως έγινε γνωστό από το Πρόεδρο του ΕΕΑ Γ. Χατζηθεοδοσίου, το επιμελητήριο θα χρηματοδοτήσει συγκεκριμένες δράσεις στους οκτώ δήμους της Αττικής με κεντρικό στόχο την υποστήριξη ευπαθών ομάδων, ενώ μελλοντικά θα αναπτυχθούν και τοπικές δράσεις επιμόρφωσης και ενημέρωσης πολιτών που ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν δική τους επιχείρηση.

 

Το ποσό που θα διατεθεί αρχικά ανέρχεται στις 100 χιλιάδες ευρώ και θα κατανεμηθεί σύμφωνα με πληθυσμιακά κριτήρια στους δήμους Αθηναίων, Περιστερίου, Καλλιθέας, Αγίων Αναργύρων -Καματερού, Καισαριανής, Ν. Ιωνίας, Χαϊδαρίου και Αγίας Βαρβάρας.

 

Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχαν εκτός από το Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη και το Πρόεδρο του ΕΕΑ Γ. Χατζηθεοδοσίου, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, ο δήμαρχος Περιστερίου Α. Παχατουρίδης, Καλλιθέας Δ. Κάρναβος, ο δήμαρχος Αγίων Αναργύρων –Καματερού Ν. Σαράντης, Ν. Ιωνίας Η. Γκότσης, Αγίας Βαρβάρας Γ. Καπλάνης και ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας πατήρ Β. Χαβατζάς.

 
Παρουσίαση Σχεδιασμού του Δήμου Θεσσαλονίκης για τη Σχολική Στέγη.
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Παρασκευή, 19 Μάιος 2017 12:03

 

Παρουσίαση Σχεδιασμού του Δήμου Θεσσαλονίκης για τη Σχολική Στέγη.

resized prsnttn plnnng prss cnfrnc schl prmss-1

 

Συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της οποίας αναπτύχθηκε ο σχεδιασμός του Δήμου Θεσσαλονίκης για τη σχολική στέγη, παραχώρησε σήμερα, Πέμπτη 18 Μαΐου 2017, ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, παρουσία των Αντιδημάρχων Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος, Θανάση Παππά και Εκπαίδευσης και Αθλητισμού, Γιώργου Δημαρέλου.

resized prsnttn plnnng prss cnfrnc schl prmss-2

Τα κυριότερα σημεία του πενταετούς Επιχειρησιακού Σχεδίου Σχολικής Στέγης που έχει συντάξει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, συνοψίζονται στις παρακάτω ενέργειες:

 • Διεκδίκηση επανενεργοποίησης των Προγραμματικών Συμβάσεων που είχαν καταγγελθεί μονομερώς από τον πρώην ΟΣΚ, προκειμένου να αποκτηθούν με χρηματοδότηση από τις «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» τα υπόλοιπα 16 οικόπεδα, καθώς από το σύνολο των αρχικώς 21 προγραμματικών συμβάσεων, συνολικού προϋπολογισμού 40 εκ. Ευρώ, υλοποιήθηκαν μόνον οι πέντε.
 • Ολοκλήρωση της κατασκευής δύο νέων Νηπιαγωγείων (οδοί Αετοράχης και Πεστών), της μελέτης ενός ακόμη Νηπιαγωγείου (οδός Κ. Άγρα), της προμελέτης δύο Νηπιαγωγείων (περιοχή Τροχιοδρομικών και οδός Λαχανά) και ανάθεση σε εξωτερικό μελετητή για την ανέγερση Λυκείου (επίσης, περιοχή Τροχιοδρομικών)
 • Ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη δημοπράτηση της προσθήκης πτέρυγας στο 106ο Δημοτικό Σχολείο (οδό Αργ. Ζάχου) και ωρίμανσης ενός χώρου Νηπιαγωγείου στη Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας καθώς και δρομολόγηση της διαδικασίας ώστε ένα δημοτικό ακίνητο στη συμβολή των οδών Μητρ. Ευσταθίου-Βιζύης-Επιδαύρου να προωθηθεί για την ανέγερση Ειδικού Δημοτικού Σχολείου
 • Προώθηση των διαδικασιών καθορισμού των αναγκαίων όρων δόμησης και παραχώρησης του οικοπέδου στον Δήμο για τη δημιουργία ειδικού νηπιαγωγείου (όμορο του παραπάνω ακινήτου), ιδιοκτησίας της πρώην Πρόνοιας
 • Ανάθεση των αναγκαίων μελετών στατικής ενίσχυσης και ενεργειακής αναβάθμισης των ιστορικών διδακτηρίων της οδού Ικτίνου και της οδού Συγγρού και της μελέτης αποκατάστασης του διατηρητέου διδακτηρίου της οδού Κριεζώτου
 • Υποβολή σειράς αιτημάτων προς δημόσιους φορείς για τη δωρεάν παραχώρηση των περισσοτέρων εκ των 23 θεσμοθετημένων σχολικών χώρων ιδιοκτησίας τους (Ελληνικό Δημόσιο, ΕΥΑΘ, πρώην Πρόνοια, κ.λπ.).

resized prsnttn plnnng prss cnfrnc schl prmss-3

Ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, τόνισε ότι πρέπει ν’ αλλάξει ολοκληρωτικά ο τρόπος διαχείρισης των σχολείων και να περιέλθει στην αυτοδιοίκηση, προκειμένου να βελτιωθεί ουσιαστική η κατάσταση.

Αναφερόμενος στον στρατηγικό σχεδιασμό του Δήμου για τη σχολική στέγη, ο Γιάννης Μπουτάρης σημείωσε ότι επιδίωξη είναι η εφαρμογή των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, μετά από την επιτυχημένη εφαρμογή τους στον Δήμο Αθηναίων, προκειμένου να προχωρήσει η κατασκευή σχολείων, δεδομένης και της μονομερούς καταγγελίας εκ μέρους του ΟΣΚ των προγραμματικών συμβάσεων. «Το ΣΔΙΤ έχει το πλεονέκτημα ότι αυτός που το αναλαμβάνει φροντίζει και τη συντήρηση του σχολείου για όσο διαρκεί η σύμβαση».

resized prsnttn plnnng prss cnfrnc schl prmss-4

Μιλώντας για τις αρμοδιότητες των δήμων γύρω από τη σχολική στέγη, ο Δήμαρχος διευκρίνισε: «Ο Δήμος είναι απολύτως υπεύθυνος κατά νόμο και κατ’ ουσία  για την κατάσταση των σχολείων. Αυτό θα πει ότι, ανάλογα με το ποια είναι η κατάσταση ενός σχολείου, οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου συντάσσουν σχετική τεχνική έκθεση και την αποστέλλουν στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης».

resized prsnttn plnnng prss cnfrnc schl prmss-5

Έκανε λόγο, επίσης για τις θεσμικές αλλαγές που επιδιώκει η δημοτική Αρχή φέρνοντας ως παράδειγμα την προσπάθεια να ανοίξουν οι αυλές των σχολείων αλλά και τα ίδια τα σχολεία μετά το πέρας του ωραρίου των μαθημάτων, εγχείρημα που δυσχεραίνεται λόγω του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των σχολείων. «Γι’ αυτό είναι σημαντικό να αλλάξει η αντίληψη της διαχείρισης των σχολικών κτιρίων και να περιέλθει στην αρμοδιότητα των δήμων, ώστε να μην περιμένουμε λ.χ. από το Υπουργείο Παιδείας να στείλει χρήματα για το πετρέλαιο».

resized prsnttn plnnng prss cnfrnc schl prmss-6

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος, Θανάσης Παππάς, προχώρησε στην παρουσίαση του πενταετούς προγράμματος 2015-19 για τη σχολική στέγη το οποίο αφορά παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, ενώ εμπεριέχει ανάλυση όλων των δομών και των προβλημάτων σε σχέση με τον πληθυσμό στις 24 πολεοδομικές δημοτικές ενότητες – συνοικίες. «Η στόχευση της Διοίκησης αφορά τόσο την αξιοποίηση των δημοτικών οικοπέδων  όσο και στη συνέχεια την απόκτηση χώρων μέσω των Προγραμματικών Συμβάσεων με τις ‘’Κτιριακές Υποδομές’’. Επ’ αυτού, όμως, πρέπει να γίνει από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης ένας ενδελεχής έλεγχος ως προς το μαθητικό δυναμικό στον δήμο, προκειμένου αμέσως μετά να εισηγηθούμε στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση τον επαναπροσδιορισμό των ορίων και την επίλυση του ζητήματος της σχολικής στέγης, αφού υπάρχουν ισχυρές μεταβολές και ανισορροπίες, μια και κάποια σχολικά συγκροτήματα είναι πυκνοκατοικημένα ενώ κάποια άλλα αραιοκατοικημένα».

resized prsnttn plnnng prss cnfrnc schl prmss-7

Ο Θανάσης Παππάς επιχείρησε έναν πρώτο απολογισμό της κατάστασης που επικρατεί στον δήμο. Όπως, εξήγησε σήμερα λειτουργούν 238 σχολικές μονάδες σε 111 σχολικά συγκροτήματα. Ωστόσο, σημείωσε, το σύστημα κατανομής του μαθητικού πληθυσμού στις σχολικές μονάδες χρειάζεται μεταρρύθμιση. Προς το παρόν, ο Δήμος Θεσσαλονίκης μισθώνει 10 κτίρια/καταστήματα για τη στέγαση 17 σχολικών μονάδων, με ετήσιο κόστος 620.000 Ευρώ, ενώ για χώρους που δεν πληρούν ουσιαστικά τις προδιαγραφές, έχουμε οκτώ συγκροτήματα σε λυόμενες εγκαταστάσεις και ένα κτίριο ειδικής κατασκευής, αλλά και το 12ο  Δημοτικό, που είναι ένα ιδιαίτερο σχολείο, με ειδικές κατασκευαστικές συνθήκες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση υπάρχει έλλειμμα γης 48.000 μ2 , με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά, ενώ από τις 24 συνοικίες στις έξι Δημοτικές Κοινότητες οι 12 παρουσιάζουν σημαντικά ελλείμματα γης και είναι οι πολυπληθέστερες. Οι μεγαλύτερες, όμως, ελλείψεις παρουσιάζονται στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στις συνοικίες εντός των ορίων της πόλης καθώς και στις τέσσερεις πολυπληθέστερες συνοικίες του Νοτιοανατολικού τομέα. Όσον αφορά τους χώρους ειδικών σχολείων, η έλλειψη είναι ιδιαίτερα μεγάλη, αφού το μοναδικό ειδικό σχολείο που λειτουργεί σήμερα στεγάζεται σε λυόμενες εγκαταστάσεις.

resized prsnttn plnnng prss cnfrnc schl prmss-8

Τέλος, αναφέρθηκε στον τομέα των συντηρήσεων της σχολικής στέγης, εξηγώντας ότι, παρά το γεγονός ότι η ΣΑΤΑ του 2014 ανερχόταν σε 1,3 εκ. Ευρώ ενώ η ΣΑΤΑ του 2017 μετά βίας φτάνει τα 470.000 Ευρώ, ο Δήμος Θεσσαλονίκης διαχειρίζεται προβλήματα που παρέλαβε από το παρελθόν, αλλά και όσα προκύπτουν καθημερινά, με εργολαβίες για τη συντήρηση σχολικών κτιρίων που βρίσκονται σε εξέλιξη συνολικού προϋπολογισμού 2,14 εκ. Ευρώ. Αντιστοίχως, προγραμματίζονται παρεμβάσεις συντήρησης σχολικής στέγης ύψους 3 εκ. Ευρώ περίπου. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται εργολαβία ύψους 1,14 εκ. Ευρώ για τη διαμόρφωση τεσσάρων σχολικών προαύλιων με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά, ενώ συντάσσεται αντίστοιχη μελέτη για άλλα πέντε σχολικά προαύλια, η οποία προγραμματίζεται να δημοπρατηθεί εντός του 2017.

resized prsnttn plnnng prss cnfrnc schl prmss-9

            Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Εκπαίδευσης και Αθλητισμού, Γιώργος Δημαρέλος, έδωσε έμφαση στην ανάγκη να μπει άμεσα τέλος στο ζήτημα που προκύπτει από τη δήλωση των ψεύτικων διευθύνσεων, προκειμένου να φοιτήσουν ορισμένοι μαθητές σε σχολεία εκτός των ορίων κατοικίας τους. «Δεν μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι, υπάρχουν συγκεκριμένα σχολεία τα οποία είναι άδεια και άλλα γεμάτα, με ποσοστά μαθητών που δεν ανήκουν εκεί, τα οποία ξεπερνούν το 30 με 35%. Το θέμα της εκπαίδευσης είναι πάρα πολύ δύσκολο όσον αφορά τον σχεδιασμό. Καταρχήν βαίνουμε σε μειούμενο ποσοστό πληθυσμού, βάσει των γεωγραφικών χαρακτηριστικών, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να αντιμετωπίσουμε με ρεαλισμό θέματα σχετικά με συγχωνεύσεις ή καταργήσεις σχολικών δομών». Αναφερόμενος στο 12ο Δημοτικό σχολείο, διευκρίνισε ότι ο Δήμος έχει πάρει παράταση έως τα μέσα Αυγούστου, ώστε να αποφασιστεί τι θα ισχύσει με το τεχνικό σκέλος, πριν το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς.

resized prsnttn plnnng prss cnfrnc schl prmss-10

 
Η Αττική τιμώμενη Περιφέρεια στην πρώτη έκθεση Ταξιδίων και Διακοπών «Greek Travel Show Ελληνικές Διακοπές» «Μια νέα προσπάθεια που αξίζει να συνδυαστεί με ένα νέο πνεύμα, στον αντίποδα των λαθών του παρελθόντος» Στη συνέντευξη Τύπου για τη διοργάνωση η
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Τετάρτη, 17 Μάιος 2017 17:29

Η Αττική τιμώμενη Περιφέρεια στην πρώτη έκθεση Ταξιδίων και Διακοπών «Greek Travel Show Ελληνικές Διακοπές»

«Μια νέα προσπάθεια που αξίζει να συνδυαστεί με ένα νέο πνεύμα, στον αντίποδα των λαθών του παρελθόντος»

Στη συνέντευξη Τύπου για τη διοργάνωση η Περιφερειάρχης Αττικής

Συνέντευξη Τύπου Greek Travel Show

Στη συνέντευξη Τύπου της πρώτης έκθεσης Ταξιδίων και Διακοπών «Greek Travel Show Ελληνικές Διακοπές», με τιμώμενη Περιφέρεια την Αττική, μετείχε σήμερα η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, συνοδευομένη από την Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλο σε θέματα Τουρισμού, Ελένη Δημοπούλου.

Η Περιφερειάρχης επισήμανε συγκεκριμένα πως πρόκειται για «ένα σημαντικό γεγονός, όχι μόνο για τον τουρισμό αλλά γενικότερα για την οικονομία της χώρας», ειδικά σήμερα, που «μέσα σε πολύ δυσκολότερες ανταγωνιστικές διεθνώς συνθήκες, νέοι ‘παίκτες’ στο πεδίο του τουρισμού έχουν κάνει την εμφάνισή τους αλλάζοντας τα δεδομένα».

Η νέα τουριστική έκθεση διεξάγεται από τις 19 έως τις 21 Μαΐου 2017, στο Εκθεσιακό Κέντρο Αττικής, HELEXPO MAROUSSI.

Ακολουθούν σημεία από την ομιλία της Περιφερειάρχη:

 • Ο ελληνικός τουρισμός, οι ελληνικές επιχειρήσεις καλούνται ξανά να ανταποκριθούν στο ρόλο της «ατμομηχανής» της οικονομίας της χώρας μας.

 • Μία αποστολή που έχουν κληθεί να εκπληρώσουν πολλές φορές στο παρελθόν, σε περιόδους κυριαρχίας ενός στρεβλού μοντέλου ανάπτυξης, το οποίο στην πραγματικότητα κατασπατάλησε πόρους και αποδυνάμωσε επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

 • Αποτέλεσμα ήταν να πληγούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η ραχοκοκαλιά της οικονομίας της χώρας, αυτές που πρωταγωνιστούν στον τουριστικό τομέα.

 • Στην Περιφέρεια Αττικής, από το 2014 που αναλάβαμε την ευθύνη της Διοίκησης, πήραμε την απόφαση για μια τουριστική προβολή της Αττικής ως ιδιαίτερου προορισμού, χωρίς εποχικότητα, 12 μήνες το χρόνο. Και ως πόλου προσέλκυσης επενδύσεων. Ενός «πολύ-προϊόντος», που συνδέει οικονομία, πολιτισμό, διπλωματία.

 • Καθώς μας κάνετε τη μεγάλη τιμή να είναι η Αττική η τιμώμενη Περιφέρεια, στο πλαίσιο αυτής της νέας σημαντικής έκθεσης, θα αναφερθώ στις ενέργειές μας σε διπλή κατεύθυνση. Αφενός στην αναβάθμιση της τουριστικής ταυτότητας της Αττικής, και αφετέρου στον εκσυγχρονισμό των τουριστικών της υποδομών.

 • Στο πλαίσιο αυτό, εγγράφεται και η συμμετοχή της Αττικής στο Greek Travel Show: μια νέα προσπάθεια που αξίζει να συνδυαστεί με ένα νέο πνεύμα, στον αντίποδα των λαθών του παρελθόντος.

 • Γιατί το στοίχημα του τουρισμού είναι πολυεπίπεδο και δεν κερδίζεται από τη μια μέρα στην άλλη, σε μία ή δύο σεζόν. Αλλά δουλεύοντας, με όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες, με ορίζοντα ετών, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις ανάπτυξης των επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου και των τουριστικών προϊόντων, στη βάση ενός νέου παραγωγικού προτύπου.

Απόσπασμα από την ομιλία της Περιφερειάρχη εδώ.

 
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Safe Water Sports
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Τετάρτη, 17 Μάιος 2017 11:00

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Safe Water Sports

resized KOY 6koutroumanos968

Τις δράσεις και τα ευεργετικά αποτελέσματα της προσφοράς του Safe Water Sports για την ασφάλεια στη θάλασσα και την πρόληψη των ατυχημάτων στο νερό παρουσίασε τη Δευτέρα 15 Μαίου στο αμφιθέατρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής ο πρόεδρος του Οργανισμού Παναγιώτης Πασχαλάκης.

Ο εμπνευστής της εθελοντικής πρωτοβουλίας, η γέννηση της οποίας οφείλεται στην απώλεια του γιού του σε θαλάσσιο παιχνίδι το καλοκαίρι του 2014, η οποία αποσκοπεί στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών αναφορικά με την ασφάλεια στη θάλασσα και τα σπορ, υποστηρίζεται από Έλληνες Ολυμπιονίκες και πρωταθλητές που η αθλητική τους διαδρομή σχετίζεται με τη θάλασσα και το νερό.

resized KOY 77koutroumanosvassiliosphotos47

Ο πρόεδρος του Safe Water Sports Παναγιώτης Πασχαλάκης υπογράμμισε τους βασικούς στόχους του Οργανισμού :

«Στόχος του Safe Water Sports είναι να κάνουμε τις Ελληνικές Θάλασσες υπόδειγμα ασφάλειας και οργάνωσης σε όλο τον κόσμο. Οι τέσσερις βασικοί άξονες στους οποίους δραστηριοποιούμαστε έχουν να κάνουμε την ενίσχυση του έργου της Πολιτείας σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή και την τήρηση των κανόνων ασφαλείας, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, την εκπαίδευση των παιδιών και την πιστοποίηση των επιχειρήσεων που ασχολούνται με τα θαλάσσια σπορ και γενικότερα τις δραστηριότητες αναψυχής στη θάλασσα και το νερό».

Οι αθλητές, που έγραψαν και γράφουν ιστορία με σημείο αναφοράς το υγρό στοιχείο, επιβεβαίωσαν τον κοινωνικό τους χαρακτήρα και με την παρουσία τους στη Συνέντευξη Τύπου. Βασικός σκοπός στην επικοινωνία τους η ασφάλεια όλων μας, ζήτημα στο οποίο επικεντρώνεται η προσπάθεια του Παναγιώτη Πασχαλάκη.

resized 18447656 1851878521718002 3972547742693836794 n

Ο χρυσός (1996) και ασημένιος (2004) Ολυμπιονίκης στην ιστιοσανίδα Mistral και σημαιοφόρος Νίκος Κακλαμανάκης, ο Σπύρος Γιαννιώτης μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος (ασημένιο μετάλλιο στην ανοιχτή θάλασσα στο Ρίο), η ασημένια Ολυμπιονίκης της υδατοσφαίρισης (2004) Αγγελική Καραπατάκη, η χάλκινη Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοίας (2008) Σοφία Παπαδοπούλου, ο χάλκινος Παγκόσμιος πρωταθλητής (2015) Χρήστος Αφρουδάκης και τα ντουέτα της συγχρονισμένης κολύμβησης Ευαγγελία Πλατανιώτη- Εβελίνα Παπάζογλου (10η θέση στους Ολυμπιακούς στο Ρίο) και Αθανασία Τσόλα- Σοφία Μαλκογεώργου (χάλκινο στο Ευρωπαϊκό νεανίδων), μίλησαν για την αναγκαιότητα της αλλαγής κουλτούρας όλων όπως και της ορθής και συνετής προσέγγισης στην επαφή με τη θάλασσα.

resized 18451419 1851576598414861 2220950820273116241 o

Οι τοποθετήσεις από τους Έλληνες Ολυμπιονίκες και πρωταθλητές μας.

Νίκος Κακλαμανάκης : «Το να πω ναι σε αυτή την πρωτοβουλία ήταν για μένα μονόδρομος. Όχι για να επιστρέψω την ενέργεια που μου έχει δώσει η θάλασσα αλλά γιατί πιστεύω ότι σημασία έχει τι κάνεις για την αδικία και τον πόνο. Σέβομαι τη θάλασσα και πιστεύω στην δύναμη της γνώσης. Αυτό που έμαθα όλα αυτά τα χρόνια στον αθλητισμό είναι ότι στην θάλασσα δεν επιβιώνει ο καλύτερος αλλά ο καλύτερα προετοιμασμένος. Αέρας στα πανιά μας λοιπόν και όχι αέρας στα μυαλά μας».

resized 18485550 1851876855051502 1872214788087948080 n

ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΙΩΤΗΣ : «Οι κανόνες της θάλασσας πρέπει να είναι ίδιοι για όλους. Ακόμη και εγώ φροντίζω να τους ακολουθώ αυστηρά για να είμαι εντάξει και να τη σέβομαι. Είναι απίστευτος ο αριθμός των θυμάτων κάθε χρόνο στις θάλασσές μας και αυτό οφείλουμε να το αλλάξουμε».

Αγγελική Καραπατάκη : «Είναι κρίμα να είμαστε από μια τόσο όμορφη χώρα με τόσο όμορφα θάλασσες και να μην έχουμε την κατάλληλη ενωμέρωση».

Σοφία Παπαδοπούλου : «Πρέπει να ξεκινήσουμε να έχουμε και αθλητική παιδεία μαζί με όλα τα άλλα. Θυμάμαι ο πατέρας μου μου έλεγε : Σοφία μπορείς να κερδίσεις τα πάντα αλλά αν δε σέβεσαι τη θάλασσα δε θα καταφέρεις τίποτα».

Χρήστος Αφρουδάκης : «Είναι μια δουλειά που ξεπερνάει τα ελληνικά δεδομένα και δουλεύει σε ευρωπαϊκά πρότυπα με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι πρέπει να κινηθούμε σε δύο κατευθύνσεις. Αυτή της εκπαίδευσης των παιδιών και των εφήβων αλλά και σε αυτή την ενημέρωσης των ενηλίκων». 

Ευαγγελία Πλατανιώτη : «Ευχαριστώ τον κ. Πασχαλάκη για αυτό το δώρο που κάνει στη χώρα μας. Είναι αδιανόητο να μην υπάρχει ενημέρωση. Ελπίζω να γίνει παγκοσμίως γνωστή αυτή η πρωτοβουλία. Το νερό είναι ένα στοιχείο της φύσης και όπως όλα τα στοιχεία της φύσης θέλει σεβασμό».

resized 18485566 1851878601717994 4933424238588804150 n

Ο πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος (και πρώην διεθνής παίκτης της υδατοσφαίρισης) ευχήθηκε : «Να μην ακούσουμε ποτέ ξανά για ανθρώπινες απώλειες σε μία χώρα η οποία βασίζεται στο υγρό στοιχείο».

Μήνυμα για τη σημασία της προσπάθειας απηύθυνε ο Β’ Υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος αντιναύαρχος Παναγιώτης Παρασκευάς, ενώ τον σεβασμό τους στην προσπάθεια του Safe Water Sports και την αναγκαιότητά αυτής εξέφρασαν με χαιρετισμούς οι βουλευτές Α΄Αθήνας Βασίλης Κικίλιας και Όλγα Κεφαλογιάννη.

Η ενημερωτική εκστρατεία του Safe Water Sports για το 2017 έχει την υποστήριξη των φίλων του Οργανισμού Θοδωρή Αθερίδη, Σμαράγδας Καρύδη και Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη.

 

* * *

Σχετικά με το Safe Water Sports

Το Safe Water Sports είναι ένα μη-κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2015 με βασικούς στόχους:

 • την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών (Ελλήνων όσο και ξένων επισκεπτών) για όλα τα θέματα που σχετίζονται με τις δραστηριότητες (αθλητικές και ψυχαγωγικές) στο νερό και τη θάλασσα, με ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα ασφάλειας και πρόληψης των ατυχημάτων

 • την υλοποίηση δράσεων σε συνεργασία με τον Ιδιωτικό και Δημόσιο τομέα για την ενίσχυση του ευρύτερου θεσμικού πλαισίου για την ασφάλεια στην χώρα μας

 • την εκπαίδευση - ενημέρωση των παιδιών στα σχολεία, με στόχο την διαμόρφωση μιας νέας κουλτούρας αναφορικά με την αντιμετώπιση της θάλασσας και των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με αυτή.

 

Οι σημαντικότερες δράσεις του Safe Water Sports:

 

 1. Το Safe Water Sports, ανέπτυξε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα ενημέρωσης των πολιτών, που είναι σήμερα διαθέσιμη στο Internet (μέσω του web site μας – https://safewatersports.gr/) αλλά κυρίως μέσω εφαρμογών (apps) για όλα τα κινητά τηλέφωνα, οι οποίες προσφέρονται εντελώς δωρεάν. Με την πλατφόρμα αυτή, που είναι διαθέσιμη τόσο στα ελληνικά όσο και αγγλικά, ο πολίτης σήμερα μπορεί εύκολα, με το πάτημα ενός πλήκτρου, να ενημερωθεί για:

 

 • ΟΛΕΣ και ΜΟΝΟ τις νόμιμες επιχειρήσεις εκμίσθωσης θαλάσσιων σπορ (waterski, scuba diving, tubes, kitesurf κλπ.) που λειτουργούν στην Ελλάδα

 • Τις 3.000+ παραλίες με πρόσβαση που έχουμε από κοινού χαρτογραφήσει με το Λιμενικό Σώμα, και στις οποίες μπορούν οι πολίτες να κολυμπήσουν καθώς και τα χαρακτηριστικά αυτών από την πλευρά της ασφάλειας (δηλαδή αν έχουν ναυαγοσώστη, βαθιά/ρηχά νερά, το είδος παραλίας –πχ. αμμώδης, με βότσαλα κλπ.-, το μήκος της παραλίας, αν είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες, αν υπάρχει πρόσβαση για ΑΜΕΑ, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, parking κλπ.), μια ενδεικτική φωτογραφία, το στίγμα τους καθώς και άλλες χρήσιμες πληροφορίες

 • Όλα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας με πλήρη στοιχεία επικοινωνίας

 • τις λιμενικές αρχές που βρίσκονται σε όλη την χώρα με στοιχεία επικοινωνίας

 • Τις μαρίνες και γενικότερα τις τοποθεσίες που επιτρέπεται ο ελλιμενισμός σκαφών καθώς τις υπηρεσίες που αυτές προσφέρουν

 • Τις επιχειρήσεις εκμίσθωσης σκαφών κάθε τύπου, για αναψυχή

 • Τους ισχύοντες κανονισμούς ασφάλειας (νομοθεσία) για κάθε θαλάσσιο σπορ και δραστηριότητα στη θάλασσα

 • Τον καιρό σε κάθε περιοχή που γίνονται θαλάσσια σπορ

 • Πολλές άλλες πληροφορίες που σχετίζονται έμμεσα ή άμεσα με δραστηριότητες στην θάλασσα και το νερό.

 

 1. Σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα – Δ/νση Λιμενικής Αστυνομίας, και το Υπ. παιδείας, υλοποιείται ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης - ενημέρωσης μαθητών στα σχολεία όλης της χώρας με την ονομασία «ΠΡΟΣΕΧΩ – ΜΑΘΑΙΝΩ – ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ». Η εκπαίδευση αυτή, η οποία έχει ως βασικό αντικείμενο την εμπέδωση των κανόνων ασφάλειας για τη θάλασσα και τα θαλάσσια σπορ, αφορά τους μαθητές Δημοτικών και Γυμνασίων και πραγματοποιείται την περίοδο Μάρτιο – Ιούνιο του σχολικού έτους σε πανελλαδική κλίμακα. Το πρόγραμμα υποστηρίζεται με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

 

 1. Σε συνεργασία με την διεθνώς αναγνωρισμένη εταιρεία πιστοποίηση TÜV AUSTRIA HELLAS, δημιουργήσαμε από κοινού ένα Ιδιωτικό πρωτόκολλο Ελέγχου Συμμόρφωσης και Σήματος Ποιότητας Επιχειρήσεων Εκμίσθωσης Θαλάσσιων Σπορ (ΕΕΘΣ) για την ασφάλεια

Ο στόχος του Ιδιωτικού Πρωτοκόλλου είναι να αποτελέσει το πρώτο και πλέον εξειδικευμένο «Ελληνικό Ιδιωτικό Σχήμα Ελέγχου Συμμόρφωσης» για τη Σήμανση και την Προβολή των εγκεκριμένων και συμμορφούμενων με τις σχετικές απαιτήσεις επιχειρήσεις εκμίσθωσης θαλασσίων σπορ

Το πρότυπο αυτό (κάτι σαν το ISO) αποτελεί πανευρωπαϊκή καινοτομία, η εφαρμογή του οποίου στις επιχειρήσεις εκμίσθωσης θαλασσίων σπορ, ξεκίνησε στις αρχές του 2017, η δε επιτυχία του θα καταστήσει την χώρα μας παράδειγμα για όλη την Ευρώπη.

 

 1. Το Safe Water Το Safe Water Sports έχει διαθέσει στο Λιμενικό Σώμα, χωρίς κανένα απολύτως κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο, ένα Ολοκληρωμένο πανελλαδικό Πληροφοριακό Σύστημα Ελέγχων & Επιθεωρήσεων που αφορά μια μεγάλη γκάμα δραστηριοτήτων που γίνονται στην θάλασσα.

Μέσω του συστήματος αυτού, που σήμερα λειτουργεί σε όλα τα λιμεναρχεία της χώρας καθώς και στην κεντρική υπηρεσία (Υπουργείο), οι λιμενικές αρχές διαχειρίζονται, ηλεκτρονικά πλέον, όλες τις άδειες και τις επιθεωρήσεις που γίνονται, παρακολουθούν τις παραβάσεις και τα πρόστιμα που επιβάλλονται, εντοπίζουν τα ενδεχόμενα κενά σε ελέγχους, και όλα αυτά άμεσα, με πλήρη διαφάνεια, και χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε επικοινωνία ή έγγραφο μεταξύ Κεντρικής Υπηρεσίας και των λιμενικών αρχών.

 


Σελίδα 1 από 132
Συναυλία της Γυναικείας Χορωδίας «Women’s Chamber Choir» του Πανεπιστημίου Moody των Η.Π.Α., στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Μαρκοπούλου «Άρτεμις».
Συναυλία της Γυναικείας Χορωδίας «Women’s Chamber Choir» του Πανεπιστημίου Moody των Η.Π.Α., στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Μαρκοπούλου «Άρτεμις».
Συναυλία της Γυναικείας Χορωδίας «Women’s Chamber Choir» του Πανεπιστημίου Moody των Η.Π.Α., στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Μαρκοπούλου ...

ΟΙ ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΑΪΒΙΚΗΣ: Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΑΛΑΖΑΡ (Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge) - 25 Μαΐου στους κινηματογράφους από τη Feelgood και σε 3D. (trailer-photos)
ΟΙ ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΑΪΒΙΚΗΣ: Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΑΛΑΖΑΡ (Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge) - 25 Μαΐου στους κινηματογράφους από τη Feelgood και σε 3D. (trailer-photos)
ΟΙ ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΑΪΒΙΚΗΣ: Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΑΛΑΖΑΡ(Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge) - 25 Μαΐου στους κινηματογράφους από τη Feelgood ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση