ATTICANEWS.GR

Member Area
Πλανήτης Γη
Αυγουστιάτικη πανσέληνος, Πανσέληνος και μερική έκλειψη σελήνης θα σημειωθούν απόψε.
News - Πλανήτης Γη
Δευτέρα, 07 Αύγουστος 2017 17:32

Αυγουστιάτικη πανσέληνος,

Πανσέληνος και μερική έκλειψη σελήνης θα σημειωθούν απόψε.
01a5d-full moon

Η πιο δημοφιλής πανσέληνος του έτους θα σκιαστεί απόψε μερικώς όταν θα εισέλθει στη σκιά του πλανήτη μας σε ένα φαινόμενο που ονομάζεται μερική έκλειψη σελήνης.

Η αυγουστιάτικη πανσέληνος αναμένεται να καλυφθεί από τη σκιά της Γης κατά 25%.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Αστρονομικής Εταιρείας Κύπρου, Χρύσανθος Φάκας, είπε ότι απόψε θα έχουμε το πρώτο καλοκαιρινό αστρονομικό φαινόμενο του 2017, τη Μερική Έκλειψη της Σελήνης, η οποία και θα είναι ορατή από όλα τα μέρη της Κύπρου μετά τη δύση του Ηλίου.

«Κατά τη διάρκεια μιας έκλειψης Σελήνης η Γη παρεμβάλλεται ανάμεσα στη Σελήνη και τον Ήλιο και έτσι αποκρύβει τον Ήλιο από τη Σελήνη, δηλαδή η Σελήνη μπαίνει στη σκιά της Γης» είπε.

Όπως ανέφερε, τα στοιχεία της έκλειψης είναι τα εξής: είσοδος στη σκιά της Γης : 19ω 22λ 18δ (έναρξη αλλαγής χρώματος)
μέγιστο της έκλειψης: 20ω 20λ 30δ, έξοδος εκ της σκιάς της Γης : 21ω 18λ 48δ (έναρξη επαναφοράς Σελήνης στο αρχικό της χρώμα).

Ο κ. Φάκας είπε ότι με την ευκαιρία αυτή τα Φροντιστήρια Φάκα προσκαλούν το κοινό στο Αστεροσκοπείο τους, στη Λεωφόρο Λάρνακος 78, στη Λευκωσία, όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την έκλειψη Σελήνης δια τηλεσκοπίου καθώς και τους πλανήτες Δία και Κρόνο που αυτές τις μέρες κοσμούν τον ουρανό.

Εξάλλου, το Κίτιον Πλανητάριο και Αστεροσκοπείο αναφέρει ότι η Σελήνη ανατέλλει στην Κύπρο στις 19:33 και από εκείνη τη στιγμή θα βρίσκεται στην παρασκιά της Γης.

Το φαινόμενο της μερικής έκλειψης της Σελήνης θα ξεκινήσει στις 20:15 όταν η Σελήνη θα εισέλθει στη σκοτεινότερη σκιά της Γης. Αυτή τη χρονική περίοδο το κάτω μέρος του σεληνιακού δίσκου θα γίνει πιο σκοτεινό. Το μέγιστο της έκλειψης θα είναι στις 21:19 και εκείνη τη στιγμή περίπου το ένα τέταρτο της Σελήνης θα είναι σκοτεινό.

Στις 22:22 η μερική έκλειψη θα φτάσει στο τέλος της, ενώ οι φθίνουσες φάσεις στην παρασκιά της Γης θα συνεχιστούν μέχρι τις 23:53.

Το Κίτιον Πλανητάριο και Αστεροσκοπείο διοργανώνει εκδήλωση για το κοινό (http://www.astronomycyprus.eu/)

Επίσης, το Σπίτι της Επιστήμης με τη στήριξη του Δήμου Λεμεσού διοργανώνει εκδήλωση για το φαινόμενο που θα ξεκινήσει στις 8 το βράδυ στο Μόλο Λεμεσού. `Κατά τη διάρκεια αυτού του ιδιαίτερου αστρονομικού φαινομένου το 25% του φεγγαριού θα χαθεί στην κυρίως σκιά της Γης. Η συγκεκριμένη έκλειψη είναι ιδιαίτερη καθώς με την ανατολή της σελήνης στις 20.25 το φαινόμενο θα βρίσκεται σε εξέλιξη και θα κορυφωθεί γύρω στις 21.20`, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Εκδηλώσεις για παρατήρηση της μερικής έκλειψης Σελήνης θα πραγματοποιηθούν και από άλλα σωματεία και οργανώσεις.

http://www.typos.com.cy/cat/13/article/29145

 
Δώρισε 4 απορριμματοφόρα ο Δήμος Περιστερίου
News - Πλανήτης Γη
Πέμπτη, 03 Αύγουστος 2017 17:22

Δώρισε 4 απορριμματοφόρα ο Δήμος Περιστερίου

resized Από τη δωρεά του απορριματοφόρου από το Δήμαρχο Περιστερίου Α. Παχατουρίδη στο Δήμαρχο Καλαβρύτων Γ. Λαζουρά 2

Ο Δήμος Περιστερίου δώρισε τέσσερα (4) απορριμματοφόρα στους Δήμους Χαϊδαρίου, Καλαβρύτων, Ζαχάρως και Γ. Καραϊσκάκη Άρτας, μετά την ανανέωση του στόλου καθαριότητας με οχήματα τελευταίας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας και χαμηλότερων ρύπων (Euro 6).

Στις 3 Αυγούστου 2017 ο Δήμαρχος Ανδρέας Παχατουρίδης παρέδωσε το απορριμματοφόρο στο Δήμαρχο Καλαβρύτων Γεώργιο Λαζουρά, που βρέθηκε στο Περιστέρι γι' αυτό το λόγο.

Ο κ. Παχατουρίδης σε δηλώσεις του, τόνισε: «Όταν έχεις τη δυνατότητα και μπορείς, ασφαλώς και πρέπει να βοηθάς, Δήμους που έχουν ανάγκη τη βοήθειά σου. Όπως είναι γνωστόν σε όλους, ο Δήμος Περιστερίου είναι ένας Δήμος με υπερεπάρκεια σύγχρονου μηχανολογικού εξοπλισμού, μετά και από την πρόσφατη ανανέωση του στόλου καθαριότητας με τελευταίου τύπου μηχανήματα».

resized Από τη δωρεά του απορριματοφόρου από το Δήμαρχο Περιστερίου Α. Παχατουρίδη στο Δήμαρχο Καλαβρύτων Γ. Λαζουρά 1

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων ευχαρίστησε θερμά τον κ. Παχατουρίδη, τους Αντιδημάρχους και όλο το Δημοτικό Συμβούλιο για την παραχώρηση του απορριμματοφόρου, που θα καλύψει βασικές ανάγκες του μεγάλου σε έκταση ιστορικού Δήμου του.

Στην παράδοση του απορριμματοφόρου παρέστησαν η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος & Πολιτισμού Μ. Τσιώτα - Μάρκου, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Αλ. Σταυρούλιας, ο Πρόεδρος Δ.Σ. Καλαβρύτων Δ. Κοντογιάννης, οι Αντιδήμαρχοι Καλαβρύτων Δ. Χουλιάρας και Β. Καρράς και στελέχη των διευθύνσεων καθαριότητας των δύο Δήμων.

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 03 Αύγουστος 2017 17:24
 
Ανθρώπινες ιστορίες…Ορεινές διασώσεις στο «βουνό των Θεών» ....της Ειρήνης Μπουδρονικόλα
News - Πλανήτης Γη
Τρίτη, 01 Αύγουστος 2017 17:13

Ανθρώπινες ιστορίες…Ορεινές διασώσεις στο «βουνό των Θεών»

....της Ειρήνης Μπουδρονικόλα

resized Ορεινές Διασώσεις 1

Κάθε χρόνο, οι Σαμαρείτες Διασώστες του Ε.Ε.Σ. επιχειρούν σε αποστολές έρευνας και διάσωσης στα Πιέρια Όρη και στον Όλυμπο.

Όταν ακούς κάποιον άνθρωπο να σου λέει «βοήθησέ με», η ευθύνη που νιώθεις είναι πολύ μεγάλη. Για τη Μαρία, τον Διονύση και την Χριστίνα, Εθελοντές Σαμαρείτες - Διασώστες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ο εθελοντισμός και οι ορεινές διασώσεις είναι οικογενειακή υπόθεση.

Κάθε χρόνο, εκατοντάδες περιπατητών, αναρριχητών και ορειβατών επισκέπτονται τον Όλυμπο, ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο. Τα ατυχήματα που συμβαίνουν πολλά. Από απλούς τραυματισμούς, διαστρέμματα, ηλίαση, υποθερμία έως πτώσεις σε γκρεμούς, καρδιακά επεισόδια, ανθρώπους που χάνουν τον προσανατολισμό τους γιατί ακολούθησαν λάθος μονοπάτι ή λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών. Όπως μας εξηγεί ο Αρχηγός Σαμαρειτών, Διασωστών & Ναυαγοσωστών Κατερίνης Δημήτρης Κατιρτζής, οι Σαμαρείτες Διασώστες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού καλούνται να αντιμετωπίσουν πολλά περιστατικά, τόσο στα Πιέρια Όρη όσο και στον Όλυμπο. «Έχουμε τουλάχιστον 6-7 περιστατικά ανθρώπων που χάνονται και που επιχειρούμε να τους εντοπίσουμε και να τους διασώσουμε. Στην ομάδα μας έχουμε εκπαιδευμένους διασώστες, αναρριχητές, ορειβάτες και οδηγούς βουνού. Δεν είναι καθόλου εύκολο να εντοπίσεις κάποιον.

Σε κάποιες περιπτώσεις παίρνουμε στίγμα στο GPS μέσω του 112, μπορεί όμως να επικρατούν πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες, να έχει ομίχλη, χιόνι, να μην έχουμε προσανατολισμό, το θύμα να έχει πέσει σε γκρεμό και να μην είναι ορατό, ή να είναι αναίσθητος. Υπάρχουν φορές που χρειάζεται να μεταφέρουμε το θύμα, κουβαλώντας το στην πλάτη για ώρες. Η κόπωση και ο πόνος στις αρθρώσεις είναι πολύ μεγάλος. Ο ιδρώτας ατελείωτος, αλλά όταν σώζεις μία ζωή, αξίζει ο κόπος».

Η Μαρία Ζολώτα είναι διαχειρίστρια του καταφυγίου «Σπήλιος Αγαπητός» που βρίσκεται σε υψόμετρο 2.100 μέτρα. Μαζί με τον σύζυγό της Διονύση Πουρλιώτη και την αδελφή της Χριστίνα, κάθε χρόνο, από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο, ζουν κοντά στην κορυφή του Ολύμπου. Και οι τρεις είναι Εθελοντές Σαμαρείτες - Διασώστες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. «Ήμουν τριών μηνών όταν ο πατέρας μου με πρωτοέφερε εδώ. Ήταν και εκείνος διαχειριστής του καταφυγίου και έκανε πάνω από 100 διασώσεις. Για την προσφορά του αυτή βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών. Μας μεγάλωσαν με τις αρχές του Εθελοντισμού και της προσφοράς στον άνθρωπο. Τώρα, συνήθως αναλαμβάνω τον συντονισμό της επιχείρησης. Επειδή βρισκόμαστε εδώ, είμαστε οι πρώτοι που φθάνουμε στο σημείο του συμβάντος. Έχουμε δει πολλά. Συγγενείς να κρέμονται από τα χείλη σου και να σου λένε κάνε ό,τι μπορείς, άλλοι που δεν επέζησαν ή βρέθηκαν μετά από καιρό σε πολύ άσχημη κατάσταση. Όταν είσαι στη μέση του πουθενά και διαβάζεις στα μάτια του θύματος “σώσε με” και δεν υπάρχει κανένας άλλος εκεί, παρά μόνο εσύ, το ψυχολογικό βάρος που σηκώνεις είναι πολύ μεγάλο», λέει η Μαρία.

resized Ορεινές Διασώσεις 2

«Οι καιρικές συνθήκες στον Όλυμπο είναι δύσκολες και η κόπωση μεγάλη, αλλά το να σώσεις μια ζωή είναι ανεκτίμητο», λένε οι Σαμαρείτες - Διασώστες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Οι διασώσεις δεν έχουν ώρα. «Ανά πάσα στιγμή μπορεί να χτυπήσει το τηλέφωνο, ή να έρθει κάποιος να σου πει ότι ένας άνθρωπος χάθηκε στο βουνό ή τραυματίστηκε. Η προετοιμασία για να φύγεις είναι πολύ γρήγορη, το βάρος όμως που σηκώνεις είναι πάνω από 20 κιλά. Υπάρχουν περιπτώσεις που δεν ξέρεις τι ακριβώς έχει συμβεί, οπότε είσαι αναγκασμένος να έχεις όλο τον εξοπλισμό για να μπορέσεις να ανταποκριθείς, συν έξτρα φακούς, μπαταρίες, νερά, ρούχα. Οι καιρικές συνθήκες είναι δύσκολες και η θερμοκρασία πολύ χαμηλή. Ποτέ δεν ξέρεις πόσες ώρες θα επιχειρείς, για αυτό πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για όλα. Ζητάς βοήθεια από όσους περισσότερους ανθρώπους μπορείς. Πάρα πολλές φορές έχω κατεβάσει ανθρώπους μόνος μου, κουβαλώντας τους στην πλάτη», λέει ο Διονύσης και συνεχίζει: «Υπάρχουν περιστατικά που περνάνε στο πετσί σου. Που δεν θέλεις να τα βλέπεις στον ύπνο σου. Συνεχίζεις όμως, γιατί εκείνη την ώρα βλέπεις κάποιον, που το μόνο που σε παρακαλάει είναι να ζήσει. Ξέρεις ότι η ζωή του κρέμεται από τα χέρια σου. Πρέπει να του δώσεις τις πρώτες βοήθειες και να τον κατεβάσεις με ασφάλεια και όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να φτάσει στο νοσοκομείο. Κάθε λεπτό μπορεί να είναι κρίσιμο. Δε χρειάζεται κανένας να μας πει ευχαριστώ. Όταν η επιχείρηση τελειώσει και ο άνθρωπος φθάσει στο νοσοκομείο και είναι καλά, τότε λέμε ότι σώσαμε μία ζωή. Αυτή είναι η ευχαρίστηση μας», λέει φανερά συγκινημένος ο Εθελοντής Σαμαρείτης.

 

Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας

Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

 

 
Ένα πρωτότυπο Hλιακό Δέντρο δώρισε στην Σίφνο το Ίδρυμα Ευγενίδου
News - Πλανήτης Γη
Πέμπτη, 27 Ιούλιος 2017 19:28

Ένα πρωτότυπο Hλιακό Δέντρο δώρισε στην Σίφνο το Ίδρυμα Ευγενίδου

resized hliako dentro

Ένα πρωτότυπο Ηλιακό Δέντρο, που χρησιμοποιεί αποκλειστικά ηλιακή ενέργεια, τοποθετήθηκε πρόσφατα στο λιμάνι των Kαμαρών Σίφνου, από το Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου «Μαριάνθη Σίμου» κατόπιν δωρεάς του Ιδρύματος Ευγενίδου - Κληροδοτήματος «Μαριάνθη Σίμου».

Πρόκειται για έναν φωτοβολταϊκό φορτιστή για φορητές συσκευές που φορτίζονται από θύρα USB. Διαθέτει ηλιακά πάνελ που μοιάζουν με κλαδιά δέντρου, τα οποία συλλέγουν τις ηλιακές ακτίνες και παράγουν ηλεκτρική ενέργεια. Η πρωτότυπη αυτή κατασκευή, χρησιμοποιεί μία καθαρή, ανανεώσιμη πηγή ενέργειας και σέβεται απόλυτα το περιβάλλον, παρέχοντας τη δυνατότητα ταυτόχρονης φόρτισης 5-6 συσκευών.

Το Ηλιακό Δέντρο τοποθετήθηκε σε χώρο που ευγενικά παραχώρησε για τον σκοπό αυτόν το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σίφνου. Διατίθεται ελεύθερα προς χρήση από κατοίκους και επισκέπτες του νησιού ειδικά κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.

Το Ίδρυμα Ευγενίδου - Κληροδότημα «Μαριάνθη Σίμου» δώρισε το Ηλιακό Δέντρο στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μαριάνθη Σίμου» της Σίφνου, με σκοπό την υποστήριξη των νέων τεχνολογιών και της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Κυκλαδίτικο νησί. Η δωρεά αυτή αποτελεί μέρος μόνον της πολύπλευρης και πολυσχιδούς προσφοράς του Ιδρύματος Ευγενίδου προς το νησί της Σίφνου.

 

resized Χωρίς τίτλο

 
Ευρεία συμμετοχή στο Εθελοντικό Πότισμα στην περιοχή του Κοκκιναρά του Δήμου Κηφισιάς.
News - Πλανήτης Γη
Δευτέρα, 24 Ιούλιος 2017 12:33

Ευρεία συμμετοχή στο Εθελοντικό Πότισμα στην περιοχή του Κοκκιναρά του Δήμου Κηφισιάς.

resized IMG 8620 Large

Με μεγάλη συμμετοχή εθελοντών, εργαζομένων και αιρετών πραγματοποιήθηκε το Εθελοντικό Πότισμα στην περιοχή του Κοκκιναρά που δεντροφυτεύτηκε με μεγάλη επιτυχία κατά τη χειμερινή περίοδο του 2016 και την εαρινή περίοδο του 2017, την Κυριακή 23 Ιουλίου 2017. Η δράση του Δήμου Κηφισιάς πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (Σ.Π.Α.Π.) και το «Όλοι Μαζί Μπορούμε και στο Περιβάλλον».

resized IMG 8623 Large

Στη δράση παραβρέθηκαν o Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος, ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ και Γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΕ Βλάσσης Σιώμος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Φώτης Χρυσικός, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κηφισιάς και Μέλος της ΕΕ του ΣΠΑΠ Δημήτρης Λιανός, ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΣΠΑΠ και Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάτων Αρτέμιδας Πέτρος Πουλάκης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Αμαρουσίου και Μέλος της ΕΕ του ΣΠΑΠ Στέφανος Τσιπουράκης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Κηφισιάς και Μέλος του ΔΣ του ΣΠΑΠ Παντελής Παπανικολόπουλος, καθώς και εκπρόσωποι του Δασαρχείου Πεντέλης.

resized IMG 8756 Large

Στο πότισμα συμμετείχαν βυτιοφόρα από τους Δήμους Κηφισιάς, Χαλανδρίου, Παλλήνης, Βριλησσίων, Λυκόβρυσης-Πεύκης, καθώς και η Εθελοντική Ομάδα της Άνοιξης. Στη δράση συμμετείχαν επίσης, παρά την υψηλή θερμοκρασία που επικρατούσε στην περιοχή, πολυάριθμοι συμπολίτες μας, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, οι οποίοι μαζί με τους ανθρώπους του Δήμου Κηφισιάς και του Σ.Π.Α.Π. έδωσαν δροσιά και ζωή στα χιλιάδες δεντράκια που φυτεύτηκαν κατά τους προηγούμενους μήνες.

resized IMG 8833 Large

 


Σελίδα 2 από 357

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χόλιγουντ, Μαρκ Γουόλμπεργκ, ο ηθοποιός με τις υψηλότερες απολαβές στον κόσμο το 2017.
Χόλιγουντ,  Μαρκ Γουόλμπεργκ, ο ηθοποιός με τις υψηλότερες απολαβές στον κόσμο το 2017.
Χόλιγουντ, Μαρκ Γουόλμπεργκ, ο ηθοποιός με τις υψηλότερες απολαβές στον κόσμο το 2017. Ο Μαρκ Γουόλμπεργκ κατέκτησε την κορυφή ...

Η Όπερα Κουν της Σαγκάης στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Η Όπερα Κουν της Σαγκάης στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Η Όπερα Κουν της Σαγκάης στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος 23 Αυγούστου 2017 Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος ...