ATTICANEWS.GR

Member Area
Πλανήτης Γη
«Χρυσοπράσινο Φύλλο», Ο Δήμος Σαρωνικού φιλοξένησε για τρίτη συνεχή διετία το πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Ελλάδας - Κύπρου.
News - Πλανήτης Γη
Τρίτη, 10 Ιανουάριος 2017 13:56

«Χρυσοπράσινο Φύλλο», 

Ο Δήμος Σαρωνικού φιλοξένησε για τρίτη συνεχή διετία το πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Ελλάδας - Κύπρου.

resized 6

Ο Δήμος Σαρωνικού φιλοξένησε με επιτυχία το πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Ελλάδας – Κύπρου «Χρυσοπράσινο Φύλλο», στο οποίο συμμετέχει για τρεις συνεχείς διετίες το 1ο Δημοτικό Σχολείο Καλυβίων.

Ειδικότερα, από την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου μέχρι και την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου το 1ο Δημοτικό Σχολείο Καλυβίων υποδέχτηκε και φιλοξένησε 12 μαθητές, 3 εκπαιδευτικούς και 2 γονείς συνοδούς από το συνεργαζόμενο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Στεφάνου Χλώρακας Λέμπας, στο πλαίσιο της υλοποίησης του δεύτερου έτους της διακρατικής σύμπραξης Ελλάδας – Κύπρου.

resized 1

Στόχος των δράσεων που αναπτύχθηκαν στη διάρκεια του προγράμματος ήταν η εμβάθυνση στη γνώση της τοπικής ιστορίας και της γεωγραφικής εικόνας του Δήμου Σαρωνικού, καθώς και η εξοικείωση με το ιστορικό, κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο μέσα από το οποίο εξελίχθηκε η περιοχή στις διαφορετικές ιστορικές περιόδους.

Την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου οι μαθητές παρουσίασαν τις εργασίες τους στη σχολική κοινότητα και στην ευρύτερη τοπική κοινωνία, σε μια ξεχωριστή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Αμφιθέατρο του Δήμου Σαρωνικού.

resized 2

Οι μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καλυβίων παρουσίασαν συνοπτικά τις δράσεις τους και στη συνέχεια, με ευφάνταστους τρόπους, παρουσίασαν θεατρικά και μουσικοχορευτικά δρώμενα ακολουθώντας τα βήματα των κούρων στο πέρασμα των αιώνων. Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν οι δράσεις των φιλοξενούμενων μαθητών. Το ραντεβού μεταξύ των δύο σχολείων ανανεώθηκε για το Μάρτιο στην Κύπρο, όπου οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Στεφάνου Χλώρακας Λέμπας θα ανταποδώσουν την φιλοξενία και θα παρουσιάσουν αναλυτικά τα αποτελέσματα του προγράμματός τους.

resized 4

Σε μήνυμά του, που διαβάστηκε από τον Αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Σπύρο Δημητρίου, ο Δήμαρχος Σαρωνικού, κ. Γιώργος Σωφρόνης τόνισε μεταξύ άλλων: «Είμαστε περήφανοι για τη συμμετοχή του Δήμου Σαρωνικού στο πρόγραμμα Χρυσοπράσινο Φύλλο. Τα προηγούμενα χρόνια η συνεργασία μεταξύ των σχολείων υπήρξε εξαιρετική, προσφέροντας στα παιδιά πολύτιμες γνώσεις, εμπειρίες αλλά και μοναδικές αναμνήσεις. Ως Δήμος στηρίζουμε το πρόγραμμα παρά τις οικονομικές δυσκολίες, γιατί πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει πιο σημαντική επένδυση, από την επένδυση στην Παιδεία.»

resized 8

Επίσης, ο κ. Σωφρόνης ευχαρίστησε τον Διευθυντή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καλυβίων, κ. Κυριάκο Λεμπέση και τα μέλη της παιδαγωγικής ομάδας, κ.κ. Σωτήριο Αναστασόπουλο, Σεβαστή Πανταζή, Δήμητρα Τζιομάκα και Κωνσταντίνα Σταθουλοπούλου, το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, τους γονείς των μαθητών, καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος.

resized 9

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο κ. Δημήτριος Λιοδακάκης, Πρόεδρος του ΝΠΔΔ Αριστόδικος, ο κ. Αλέξανδρος Αθανασόπουλος, Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Σαρωνικού, η κ. Μαρία Γκίνη, Δημοτική Σύμβουλος, ο κ. Δημήτριος Νικολετσόπουλος, Προϊστάμενος Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Δ/νσης Α/θμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, η κ. Βέρα Βορύλα, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Α/θμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, οι μαθητές των δύο προηγούμενων προγραμμάτων κατά τα έτη 2011-2013 και 2013-2015, καθώς και πολυάριθμοι πολίτες.

resized logo chrisoprasino fyllo

resized 10

 
Ενημέρωση Περιφερειάρχη για την λειτουργία στην Κρήτη πρωτοποριακής μονάδας παραγωγής «πράσινης ενέργειας» από βιοαέριο που παράγεται από ληγμένα τρόφιμα-υπολείματα
News - Πλανήτης Γη
Δευτέρα, 09 Ιανουάριος 2017 15:59

Ενημέρωση Περιφερειάρχη για την λειτουργία στην Κρήτη πρωτοποριακής μονάδας παραγωγής «πράσινης ενέργειας» από βιοαέριο που παράγεται από ληγμένα τρόφιμα-υπολείματα.

resized 1

Στη μονάδα υψηλής τεχνολογίας «Τεχνική Βιοενεργειακή Κρήτης» -θυγατρική του ομίλου SYCHEM- στη ΒΙΠΕ Ηρακλείου που θα παράγει πολύ σύντομα προς διάθεση «πράσινη ενέργεια» από βιοαέριο ξεναγήθηκε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης από τον Πρόεδρο και Διευθύνων Σύμβουλο της εταιρείας Αλέξανδρο Υφαντή δρ. χημικός-μηχανικός.

Πρόκειται για μια σημαντική επένδυση ύψους 3,5 εκ. ευρώ που ενισχύει την οικονομία της Κρήτης, είναι φιλική στο περιβάλλον ενώ παράλληλα δημιουργεί δεκάδες νέες θέσεις εργασίας.

resized 2

Η πρωτοποριακή μονάδα στη νησιωτική Ελλάδα που δανειοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «JESSICA» αναμένεται να εγκαινιαστεί τον ερχόμενο Απρίλιο και θα πωλεί «πράσινο ρεύμα» που θα παράγεται από βιοαέριο μετά από επεξεργασία υπολειμμάτων σφαγείων, ληγμένων τροφίμων, ακόμα και υπολείμματα κτηνοτροφικών προϊόντων.

Η μονάδα ουσιαστικά προστατεύει το περιβάλλον του νησιού λόγω της ολοκληρωμένης διαχείρισης των οργανικών αποβλήτων, που μέχρι πρόσφατα μεταφέρονταν στην Αττική για επεξεργασία με μεγάλο κόστος στην οικονομία του τόπου. Όπως ανέφερε στον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη ο Πρόεδρος της εταιρείας Αλέξανδρος Υφαντής, η μονάδα διαθέτει πρωτοποριακό σύστημα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων και απόσμησης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Αξίζει δε να τονιστεί ότι η τεχνογνωσία ανάπτυξης της μονάδας είναι Ελληνική, αναπτυσσόμενη από τα επιστημονικά στελέχη της ίδιας της εταιρείας.

resized 3

 

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης αφού ευχαρίστησε για την ξενάγηση στη μονάδα, συνεχάρη τον κ. Υφαντή για την «πράσινη» επένδυση στο νησί που είναι φιλική στο περιβάλλον και συμβάλλει, όπως είπε, στην προστασία του περιβάλλοντος στην ανάπτυξη της καινοτομίας-έξυπνης εξειδίκευσης της οικονομίας του τόπου προσφέροντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας. 

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 09 Ιανουάριος 2017 16:03
 
Salar de Uyuni, Βολιβία Έρημος από αλάτι που είναι ο μεγαλύτερος καθρέφτης της γης
News - Πλανήτης Γη
Τρίτη, 03 Ιανουάριος 2017 22:05

Salar de Uyuni, Βολιβία

Έρημος από αλάτι που είναι ο μεγαλύτερος καθρέφτης της γης
 
c9d72-salar-de-uyuni1

 

Αν έχετε σαν όνειρο να ταξιδέψετε σε άλλους πλανήτες, υπάρχει ένα «απόκοσμο» μέρος στην Γη που θα σας προετοιμάσει κατάλληλα ώστε να πραγματοποιήσετε το όνειρό σας.
 

Βρίσκεται σε υψόμετρο 3.650 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας, στα υψίπεδα της νοτιοδυτικής Βολιβίας, στη Νότια Αμερική και ονομάζεται Salar de Uyuni.

Οι ποσότητες αλατιού που περιέχει η λίμνη υπολογίζονται σε περίπου 10 δισ. τόνους - πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκταση αλατιού στη Γη.

Η κρούστα χρησιμεύει ως πηγή αλατιού και καλύπτει μια τεράστια λεκάνη εξαιρετικά πλούσια σε λίθιο αφού το 50 με 70% των παγκοσμίων αποθεμάτων βρίσκονται εκεί. Το λίθιο βρίσκεται στο στάδιο της εξαγωγής του από το υπέδαφος.

Οι αντικατοπτρισμοί που προσφέρει είναι μαγευτικοί και το τοπίο μοιάζει να είναι «εξωγήινο». Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι όταν βρέχει και υπάρχει νερό στη λίμνη, αποτελεί το μεγαλύτερο καθρέφτη του πλανήτη.

Το Salar de Uyuni αποτελεί για την μοναδικότητα του ένα σημαντικό τουριστικό προορισμό στα υψίπεδα των Άνδεων στην Βολιβία. Τα μικρά κομμάτια γης μέσα στην αχανή του έκταση ονομάζονται «νησιά», με γνωστότερο όλων το Isla del Pescadob (Νησί του Ψαριού).

Σε μικρή απόσταση από τις όχθες της λίμνης είναι κτισμένη η μικρή ομώνυμη πόλη Uyuni. Διαθέτοντας ικανοποιητική τουριστική υποδομή, προσφέρεται ως ορμητήριο για την εξερεύνηση της αλατοθάλασσας.


Πηγή: CNN

http://www.typos.com.cy/cat/12/article/25657

 
Δρομολογήθηκε το κρίσιμο έργο για την προστασία, διαχείριση και ανάπλαση του Άλσους Νέας Φιλαδέλφειας
News - Πλανήτης Γη
Δευτέρα, 02 Ιανουάριος 2017 12:42

Δρομολογήθηκε το κρίσιμο έργο για την προστασία, διαχείριση και ανάπλαση του Άλσους Νέας Φιλαδέλφειας.

PB263809a

Την αναβάθμιση ενός σημαντικού πνεύμονα πρασίνου και χώρου αναψυχής στον Δήμο Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνος, δρομολόγησαν με την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης με αντικείμενο την «Προστασία, Διαχείριση και Ανάπλαση Άλσους Νέας Φιλαδέλφειας», η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου και ο Δήμαρχος Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνος, Άρης Βασιλόπουλος. Το έργο, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ με ΦΠΑ, χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από πόρους της Περιφέρειας Αττικής.

Σκοπός του έργου είναι η ανάπλαση και η προστασία του Άλσους Νέας Φιλαδέλφειας με γνώμονα τη βελτίωση της οικολογικής του προσφοράς και την περαιτέρω ανάδειξή του ως κοινόχρηστου χώρου πρασίνου για τους πολίτες με την ανάπτυξη δραστηριοτήτων περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης σε αυτό. Μεταξύ άλλων, επιδιώκεται η προστασία του άλσους ως οικοσυστήματος (προστασία από φυσικούς και ανθρωπογενείς κινδύνους), καθώς και η ενίσχυση του φυσικού δασικού χαρακτήρα του και η συνεχής βελτίωση και αποτελεσματική συντήρησή του.

Ειδικότερα, θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις, όπως περιγράφονται στην τεχνική μελέτη του έργου, που αφορούν:

  • Στη διαχείριση της βλάστησης και του οικοτόπου, με νέες φυτεύσεις δέντρων και θάμνων.

  • Στη ρύθμιση λειτουργικών ζητημάτων του χώρου (περιλαμβάνει εργασίες στην περίφραξη, μικρές αλλαγές στις εισόδους, τοποθέτηση κάδων, τοποθέτηση ξύλινων σημάνσεων κ.ά).

  • Στον εμπλουτισμό του με νέες χρήσεις αναψυχής (Ειδικές Αναδασώσεις).

  • Στην αντιπυρική προστασία του Άλσους - Αρδευτικά δίκτυα.

Επισημαίνεται ότι ο περιτοιχισμένος χώρος του Άλσους Νέας Φιλαδέλφειας (πλην των ρυμοτομούμενων τμημάτων) καλύπτει έκταση 415.066,36 τ.μ., ενώ περικλείεται στα βόρεια από την οδό Χίου, δυτικά από την οδό Δεκελείας, ανατολικά από τις οδούς Πατριάρχου Κωνσταντίνου και Μηλιώρη και νότια από την οδό Ατταλείας και τον χώρο στον οποίο βρισκόταν το γήπεδο της Αθλητικής Ένωσης Κωνσταντινουπόλεως (ΑΕΚ) «Νίκος Γκούµας». Το έργο θα δημοπρατηθεί και θα εκτελεστεί από τον Δήμο Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνος, και συγκεκριμένα από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου.

 
Ηλιακή Καταιγίδα Μια διαστημική κακοκαιρία απειλεί τον πλανήτη μας
News - Πλανήτης Γη
Σάββατο, 31 Δεκέμβριος 2016 08:28

Ηλιακή Καταιγίδα

Μια διαστημική κακοκαιρία απειλεί τον πλανήτη μας
 
39f7a-0solar storms copy

Οι ηλιακές εκλάμψεις είναι εκρήξεις που παρατηρούνται όταν η έντονη δραστηριότητα στο εσωτερικό του ήλιου διαταράσσει τα μαγνητικά του πεδία.

Οι εκλάμψεις αυτές εξαπολύουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας και λαμπρότητας. Τα στρώματα της γήινης ιονόσφαιρας διαταράσσονται με συνέπειες μικρής ή μεγάλης βαρύτητας ανάλογα με την ισχύ τους. Έτσι, μπορεί να προκληθούν από μικρές διαταραχές σε ραδιοσυχνότητες, μέχρι το απόλυτο μπλακ-άουτ ασυρμάτων.

Την 21η Οκτωβρίου, μια ηλιακή έκλαμψη«χτύπησε» το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη μας. Οι συνέπειες, είναι προς το παρόν άγνωστες!
Η ποσότητα των ηλιακών ενεργειακών σωματιδίων που απελευθερώθηκαν μπορεί να επηρεάσει τη ζωή στη Γη με ακραία φαινόμενα του διαστημικού καιρού, προκαλώντας χάος!

Η ηλιακή έκλαμψη φαίνεται πως δημιούργησε μια σχετικά ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα, η οποία μπορεί να διαρκέσει αρκετές μέρες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ.

Οι γεωμαγνητικές καταιγίδες βρίσκονται πίσω από εντυπωσιακά φυσικά φαινόμενα όπως το Βόρειο Σέλας, αλλά μπορούν να αποβούν καταστροφικές για τον ανθρώπινο πολιτισμό, όπως έχουν επισημάνει στο παρελθόν οι επιστήμονες.

Δύο από τις πιο επικίνδυνες συνέπειές τους μπορεί να είναι η πρόκληση παρεμβολών σε κρίσιμα συστήματα πλοήγησης αλλά και η «εξουδετέρωση» του δικτύου ηλεκτροδότησης ολόκληρων χωρών.

Τον Οκτώβριο, ο Μπαράκ Ομπάμα έδωσε εντολή για λήψη μέτρων με στόχο την προετοιμασία των Ηνωμένων Πολιτειών για τα ακραία διαστημικά φαινόμενα. Το διάταγμα, που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου, κάνει λόγο για προστασία του ανθρώπινου πολιτισμού από τις πιθανές καταστροφικές συνέπειες μιας γεωμαγνητικής καταιγίδας.

Πηγή: CNN

http://www.typos.com.cy/cat/13/article/25621

 


Σελίδα 2 από 454

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση