ATTICANEWS.GR

Member Area
Πλανήτης Γη
Κατακλύζουν την Agrothessaly οι επισκέπτες από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της.
News - Πλανήτης Γη
Παρασκευή, 10 Μάρτιος 2017 09:58

Κατακλύζουν την Agrothessaly οι επισκέπτες από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της.

resized Agrothessaly 03

 

Με ιδιαίτερη δυναμική και πλήθος επισκεπτών από την πρώτη ημέρα ξεκίνησε σήμερα στην Σκεπαστή Αγορά της Νεάπολης στη Λάρισα, η 11η Πανελλήνια Έκθεση για τη Γεωργία και τη Κτηνοτροφία Agrothessaly, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Μαρτίου.

Η έκθεση συνδιοργανώνεται από την ΔΕΘ-Helexpo και τον Δήμο Λαρισαίων και συγκεντρώνει σε 20.000 τ.μ. 167 εκθέτες, που εκπροσωπούν περισσότερες από 500 επιχειρήσεις από 26 χώρες.

resized Agrothessaly 01

Όπως τόνισε κατά τη διάρκεια των αποψινών εγκαινίων της Agrothessaly ο Πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo κ. Τάσος Τζήκας, με την 11η διοργάνωσή της η Agrothessaly μπαίνει σε μία νέα τροχιά. «Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για την συνεργασία μας με τον δήμο, καθώς πρόκειται για μία έκθεση που θεωρήσαμε από την αρχή ότι έχει προοπτικές και μπορεί να αναδειχθεί στην σημαντικότερη περιφερειακή έκθεση στην Ελλάδα και η Λάρισα να μπει στον χάρτη των εκθέσεων. Είμαστε στην Λάρισα για να παραμείνουμε» επισήμανε ο κ. Τζήκας.

resized Agrothessaly 02

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, υπογράμμισε: «είναι διπλή η χαρά μου να εγκαινιάζω την έκθεση γιατί είναι σημαντική και για την χώρα και για την πόλη. Για την χώρα γιατί θα αναδειχθούν αξιόλογοι άνθρωποι που έχουμε ανάγκη να μπουν μπροστά στο παραγωγικό σχέδιο εξόδου από την κρίση και για την Λάρισα γιατί δείχνει ότι μπορεί να σηκώσει τέτοιες διοργανώσεις». Ο κ. Κόκκαλης συνεχάρη τον δήμο Λαρισαίων και την ΔΕΘ-Helexpo για την ουσιαστική συμβολή τους στην αναβάθμιση της έκθεσης.

resized Agrothessaly 04

«Από την πρώτη ημέρα η έκθεση καταδεικνύει την δυναμική της και αναδεικνύεται στην μεγαλύτερη περιφερειακή έκθεση της χώρας», τόνισε ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης, προσθέτοντας ότι η στρατηγική συνεργασία του δήμου με την ΔΕΘ-Helexpo κινείται σε εξαιρετικό επίπεδο και το αποτέλεσμα την δικαιώνει. Σε σχέση με την γεωργοκτηνοτροφική έκθεση που διοργάνωνε παλαιότερα ο δήμος, οι εκθέτες στην 11η Agrothessaly τριπλασιάστηκαν και υπερδιπλασιάστηκαν οι χώροι σημείωσε ο κ. Καλογιάννης, ενώ υπογράμμισε πως ήδη έχουν επιτευχθεί οι δύο από τους τρεις στόχους για την έκθεση και με το τέλος της διοργάνωσης θα επιτευχθεί και ο στόχος της επισκεψιμότητας.

resized Agrothessaly 05

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός, επισήμανε από την πλευρά του: «σήμερα είναι μία μεγάλη ημέρα για την Λάρισα και την Θεσσαλία», ενώ χαιρέτισε την επιτυχή επανεκκίνηση της έκθεσης και δήλωσε πως το επόμενο βήμα για την Agrothessaly είναι να δώσει έμφαση στις B2B συναλλαγές και στις ξένες αγορές.

resized Agrothessaly 06

Από την πλευρά της Οργανωτικής Επιτροπής της έκθεσης ο πρόεδρος της και Αντιδήμαρχος Οικονομίας και Ανάπτυξης του Δήμου Λαρισαίων κ. Παναγιώτης Νταής, στάθηκε στο γεγονός ότι δύο φορείς του δημοσίου συναντήθηκαν και παρήγαγαν αυτό το αποτέλεσμα της φετινής Agrothessaly. «Αυτό είναι το πρώτο βήμα για την πόλη και θα έρθουν και άλλα βήματα, το μόνο που πρέπει να συζητάει η χώρα είναι το σχέδιο της παραγωγικής ανασυγκρότησής της» τόνισε σχετικά ο κ. Νταής.

resized Δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης

H Agrothessaly πλαισιώνεται και από ένα πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων, που απευθύνεται στους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, τους γεωτεχνικούς, τους φοροτεχνικούς κ.α. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ημερίδες και εκδηλώσεις, με τη συμμετοχή πολλών φορέων του κλάδου, αλλά και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της περιοχής, όπως είναι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το ΤΕΙ Θεσσαλίας. Το πλήρες πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων είναι διαθέσιμο στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://agrothessaly.helexpo.gr/el/2017_programme

resized Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Τροφίμων Βασίλης Κόκκαλης

resized Τάσος Τζήκας Πρόεδρος ΔΕΘ-Helexpo

 
Δήμος Γλυφάδας - Δενδροφύτευση στον Υμηττό
News - Πλανήτης Γη
Πέμπτη, 09 Μάρτιος 2017 15:36

Δήμος Γλυφάδας - Δενδροφύτευση στον Υμηττό

resized 009           

Ο Δήμος Γλυφάδας σε συνεργασία με τον Σ.Π.Α.Υ. (Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού)  διοργανώνει δενδροφύτευση στους πρόποδες του Υμηττού αυτή την Κυριακή, 12 Μαρτίου, από τις 10:30 το πρωί. Το σημείο συνάντησης είναι το Πυροφυλάκιο του Δήμου Γλυφάδας, στο τέρμα της οδού Κωνσταντίνου Αθανάτου. Ειδικότερα, η δενδροφύτευση θα πραγματοποιηθεί στις εξής τοποθεσίες:

           

1.                  Περιοχή περιφερειακής οδού Αγίου Νεκταρίου και Αναλήψεως, στην Τερψιθέα Γλυφάδας

2.         Περιοχή πάνω από το Πυροφυλάκιο Γλυφάδας, στην θέση Πατητήρι Τερψιθέας

 

Η δράση είναι στοχευμένη και μικρής κλίμακας, με δένδρα και φυτά ενδημικά του οικοσυστήματος του Υμηττού, συμπληρώνοντας πρόσφατες και παλαιότερες αντίστοιχες προσπάθειες του Δήμου Γλυφάδας και των εθελοντικών οργανώσεων σε αυτές τις περιοχές.

 resized 008

Καλούμε όλους τους πολίτες να ενισχύσουν αυτή την πρωτοβουλία για αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην πόλη. Φυτεύοντας ένα δένδρο βελτιώνεις το κλίμα, ανανεώνεις τον αέρα, συγκρατείς τις πλημμύρες, δημιουργείς συνθήκες διαβίωσης της πανίδας του βουνού, εμπλουτίζεις τα υπόγεια νερά, απολαμβάνεις τον ίσκιο του και την ομορφιά του.

 
167 εκθέτες στην 11η Πανελλήνια Έκθεση για τη Γεωργία και τη Κτηνοτροφία Agrothessaly.
News - Πλανήτης Γη
Τετάρτη, 08 Μάρτιος 2017 19:06

167 εκθέτες στην 11η Πανελλήνια Έκθεση για τη Γεωργία και τη Κτηνοτροφία Agrothessaly.

Συνεντευξη τυπου agrothessaly

Με τις καλύτερες προοπτικές ανοίγει αύριο τις πύλες της στη Λάρισα η Agrothessaly, η 11η Πανελλήνια Έκθεση για τη Γεωργία και τη Κτηνοτροφία, που θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως τις 12 Μαρτίου και συνδιοργανώνεται από την ΔΕΘ-Helexpo και τον Δήμο Λαρισαίων στην Σκεπαστή Αγορά της Νεάπολης.

Η έκθεση συγκεντρώνει σε 20.000 τ.μ. 167 εκθέτες, που εκπροσωπούν περισσότερες από 500 επιχειρήσεις από 26 χώρες, ενώ θα υποδεχθεί ομαδικές επισκέψεις από τη Βουλγαρία, την ΠΓΔΜ και την Τουρκία.

Στο πλαίσιο σημερινής συνέντευξης Τύπου στη Λάρισα, ενόψει των αυριανών εγκαινίων, εκφράστηκε από όλους τους εμπλεκόμενους η βεβαιότητα πως η Agrothessaly θα αποτελέσει το μεγαλύτερο περιφερειακό εκθεσιακό γεγονός στη χώρα.

«Η έκθεση είναι ένα σημαντικό γεγονός για την πόλη. Η συνεργασία με την ΔΕΘ-HELEXPO μπαίνει σε άλλη ρότα. Σε σχέση με την Γεωργοκτηνοτροφική έκθεση που διοργάνωνε παλαιότερα ο δήμος, οι εκθέτες διπλασιάστηκαν και τριπλασιάστηκαν οι στεγασμένοι χώροι» σημείωσε ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης. Πρόσθεσε δε πως η προσπάθεια της δημοτικής αρχής του Δήμου Λαρισαίων για την εξωστρέφεια της πόλης γίνεται με προσεκτικά και μεθοδικά βήματα και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η στρατηγικού χαρακτήρα συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO. «Επιδιώκουμε η Λάρισα να γίνει ο πρώτος περιφερειακός πόλος ανάπτυξης της χώρας» είπε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO, κ. Τάσος Τζήκας, υπογράμμισε ότι «η Agrothessaly αποτελεί ουσιαστικά προϊόν του από κοινού επανασχεδιασμού της Πανελλήνιας Γεωργικής, Κτηνοτροφικής, Περιβαλλοντικής Έκθεσης Λάρισας, που διοργανώνει με επιτυχία εδώ και 20 χρόνια ο τοπικός δήμος. Το νέο αυτό εγχείρημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μας και συνάδει με τη στρατηγική της εταιρείας για έμπρακτη στήριξη της ελληνικής περιφέρειας και δη της αγροτικής επιχειρηματικότητας». Όπως ανέφερε ο κ. Τζήκας, τα στοιχεία δείχνουν πως η ανανεωμένη αυτή προσπάθεια ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς. Μάλιστα, τόνισε, ότι στη διοργάνωση θα εκπροσωπηθούν οι κορυφαίες εταιρείες του αγροτικού κλάδου, ενώ θα παρουσιαστούν όλες οι τελευταίες τάσεις της αγροτικής επιχειρηματικότητας. Καταλήγοντας εξέφρασε την πεποίθησή «πως η Agrothessaly θα αποδειχθεί ένα πολύτιμο περιφερειακό και αναπτυξιακό εργαλείο. Έχει άλλωστε όλα τα εχέγγυα για να αναδειχθεί στη σημαντικότερη περιφερειακή έκθεση της χώρας».

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος του Δήμου Λαρισαίων κ. Παναγιώτης Νταής, αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων της έκθεσης, που απευθύνεται στους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, τους γεωτεχνικούς, τους φοροτεχνικούς κ.α. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ημερίδες και εκδηλώσεις, με τη συμμετοχή πολλών φορέων του κλάδου, αλλά και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της περιοχής, όπως είναι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το ΤΕΙ Θεσσαλίας.

«Επιτυχία πριν καν ξεκινήσει είναι η Agrothessaly» τόνισε από την πλευρά του ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της ΔΕΘ-HELEXPO, κ. Αλέξης Τσαξιρλής, υπογραμμίζοντας ότι «η Θεσσαλική πρωτεύουσα μέσα από τη συνεργασία ανάμεσα στη ΔΕΘ-HELEXPO και τον Δήμο Λάρισας καθιερώνεται ως ένα μεγάλο περιφερειακό εκθεσιακό κέντρο, συνδεδεμένο με τη νέα δυναμική πλευρά της ελληνικής παραγωγής, ενώ ανοίγονται καινούργιοι ορίζοντες στην τοπική και πανελλήνια αγορά.»

Τέλος, από την πλευρά του ο υπεύθυνος της διοργάνωσης από την ΔΕΘ-HELEXPO, κ. Βασίλης Σπύρου, εξέφρασε τη βεβαιότητα του για την επιτυχία της έκθεσης, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η Λάρισα είναι για μεγάλα πράγματα».

Η έκθεση εγκαινιάζεται την Πέμπτη 9 Μαρτίου στις 19:00, παρουσία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλη Κόκκαλη. 

 
ΑΠΟΝΟΜΗ ΣΗΜΑΤΟΣ ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ A LA CARTE ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΕΛΙΑ – CACTUS ROYAL ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ..!!!
News - Πλανήτης Γη
Δευτέρα, 06 Μάρτιος 2017 11:37

ΑΠΟΝΟΜΗ ΣΗΜΑΤΟΣ ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ A LA CARTE ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΕΛΙΑ – CACTUS ROYAL ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ..!!!

eikona4

Παρουσία τοπικής αυτοδιοίκησης, φορέων και επιχειρηματιών πραγματοποιήθηκε μέσα σε πολύ ευχάριστο κλίμα η απονομή των σημάτων <Κρήτη>, < Κρητική Κουζίνα> και <Κρητικό Παντοπωλείο> από την Περιφέρεια Κρήτης.

Τα σήματα απονεμήθηκαν σε 48 Κρητικές επιχειρήσεις οι οποίες μέσα από την λειτουργία τους προωθούν και στηρίζουν τα τοπικά προϊόντα συμβάλλοντας στην ενίσχυση του τοπικής οικονομίας και του πρωτογενή τομέα.

Είναι μεγάλη χαρά και τιμή και για μας που είμαστε ανάμεσα στις 48 βραβευμένες επιχειρήσεις με το a la carte εστιατόριο ΕΛΙΑ της ξενοδοχειακής μας μονάδας Cactus Royal να συμβάλλει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην κοινή προσπάθεια προώθησης του τοπικού στοιχείου και συγκεκριμένα της Κρητικής διατροφής.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλη την ομάδα της Αγροδιατροφικής σύμπραξης για την άψογη συνεργασία που είχαμε όλο αυτό το διάστημα, η οποία και θα συνεχιστεί. Να ευχαριστήσουμε την Περιφέρεια Κρήτης για την αξιόλογη αυτή πρωτοβουλία, συγχαρητήρια σε όλους τις βραβευμένες επιχειρήσεις και ευχαριστούμε θερμά το Ι.Ι.ΕΚ. Taste Academy – Ντερέκας Κώστας για τις τοπικές λιχουδιές που είχαμε την χαρά να γευτούμε μετά το πέρας της εκδήλωσης.

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 06 Μάρτιος 2017 11:54
 
Σταύρος Καλαφάτης: "Καταιγίδα σπατάλης και ανοργανωσιάς στην καταγραφή μετεωρολογικών δεδομένων"
News - Πλανήτης Γη
Παρασκευή, 03 Μάρτιος 2017 13:38

Σταύρος Καλαφάτης: "Καταιγίδα σπατάλης και ανοργανωσιάς στην καταγραφή μετεωρολογικών δεδομένων"

kalafatis670

«Η μόνιμη …καταιγίδα ανοργανωσιάς και σπατάλης που επικρατεί στην καταγραφή μετεωρολογικών δεδομένων, είναι ένα από τα τρανταχτά παραδείγματα ευκαιριών εξοικονόμησης πόρων που θα μπορούσαν να είχαν αξιοποιηθεί, πριν το κράτος περικόψει εισοδήματα των πολιτών. Δυστυχώς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν ακολούθησε ούτε σ` αυτήν την περίπτωση την πολιτική που είχαμε χαράξει πριν το 2015 στο ΥΠΕΚΑ, για τη δικτύωση των φορέων και επιστημονικών ομάδων που διαθέτουν μετεωρολογικούς σταθμούς.»

Τα παραπάνω τονίζει ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση προς τις ηγεσίες των συναρμόδιων υπουργείων, για το απίστευτο χάος που επικρατεί στη χώρα μας, στο πεδίο της καταγραφής δεδομένων για τις καιρικές συνθήκες και την κλιματική αλλαγή.

Ο κ. Καλαφάτης επικαλείται στοιχεία από αναφορές του υποδιοικητή της ΕΜΥ, μετεωρολόγου Θ. Κολυδά, βάσει των οποίων, στη χώρα μας λειτουργούν περισσότεροι από 3.000 μετεωρολογικοί σταθμοί, διαφόρων φορέων και ερευνητικών ομάδων, χωρίς κανέναν συντονισμό, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα ύπαρξης πλατείας στη Θεσσαλονίκη, όπου υπάρχουν επτά τέτοιοι σταθμοί διαφορετικών φορέων.

Την ίδια ώρα, η ΕΜΥ διαθέτει μόλις 60 αξιόπιστους σταθμούς από τους 140 που είχε στο παρελθόν.

Η σπατάλη διογκώνεται από φαινόμενα επικαλύψεων, όπως η χρηματοδότηση των ιδίων επιστημόνων για την ίδια δουλειά, από 2-3 φορείς χωρίς κανέναν συντονισμό μεταξύ τους.

Ο κ. Καλαφάτης, υπογραμμίζει την ανάγκη ενίσχυσης της ΕΜΥ και δικτύωσης των φορέων που καταγράφουν τέτοια δεδομένα υπό την εποπτεία της, η οποία είχε ξεκινήσει με πρωτοβουλία του ΥΠΕΚΑ, από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ζητά δε, αναλυτικά στοιχεία για τις κρατικές δαπάνες –συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών κονδυλίων- στο πεδίο της παρακολούθησης και αξιοποίησης δεδομένων για την κλιματική αλλαγή.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

 

 

 

ΠΡΟΣ

 

ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

3883/3.3.2017

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

 

 

 1. Περιβάλλοντος και Ενέργειας

 2. Οικονομίας και Ανάπτυξης

 3. Εθνικής Άμυνας

 4. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

ΘΕΜΑ: «Ενοποίηση Δεδομένων για την Κλιματική Αλλαγή»

 

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η γνωστή σε όλους μας ΕΜΥ, στην ανακοίνωσή της για την Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας, ζήτησε επισήμως την ενοποίηση των Δικτύων παρατήρησης και καταγραφής των Κλιματικών και Μετεωρολογικών δεδομένων. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Σήμερα είναι απαραίτητο όσο ποτέ άλλοτε, να γίνουν οικονομίες κλίμακας με στόχο την ενοποίηση των Δικτύων παρατήρησης και καταγραφής των Κλιματικών και Μετεωρολογικών δεδομένων». Και προσθέτει ότι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, μέσω προγραμμάτων και μνημονίων συνεργασίας, επιζητά συνέργειες με τις δημόσιες και ιδιωτικές Υπηρεσίες, την Πανεπιστημιακή και Ερευνητική κοινότητα, με στόχο την αναβάθμιση της προστασίας του κοινωνικού συνόλου από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, καθώς και την παροχή υπηρεσιών κλίματος για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

 

Επιπλέον, ο υποδιοικητής της ΕΜΥ μαθηματικός-μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς, σε παλαιότερη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ (22/3/2016) προχωρά ακόμη περισσότερο και δίνει στοιχεία που επιβεβαιώνουν την τραγική κατάσταση στην καταγραφή κλιματικών δεδομένων της χώρας. Ο κ. Κολυδάς τονίζει ότι «θα μπορούσαμε πάντως να πετύχουμε εξοικονόμηση δαπανών, αν προχωρούσαμε σε ενοποίηση μετεωρολογικών υπηρεσιών διαφόρων φορέων όπως η ΕΜΥ, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κ.α». Σήμερα η ΕΜΥ διαθέτει 60 αξιόπιστους μετεωρολογικούς σταθμούς, από τους 140 που είχε παλαιότερα, ενώ συνολικά στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 3.000 μετεωρολογικοί σταθμοί από διάφορους φορείς, εκ των οποίων οι 1.800 είναι δημοσίου συμφέροντος. Υπενθυμίζεται ότι οι μετεωρολογικοί σταθμοί είναι συνήθως ιστοί που φέρουν πάνω τους τα μετεωρολογικά όργανα. Σύμφωνα με τον Υποδιοικητή της ΕΜΥ, με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο, οι άλλοι φορείς, όταν εγκαθιστούν ένα μετεωρολογικό σταθμό, θα πρέπει να ρωτάνε την ΕΜΥ πού πρέπει στρατηγικά να τον τοποθετήσουν, αλλά αυτό ακόμη δεν συμβαίνει. Ως μία λύση προτείνει να θεσμοθετηθεί ότι για την κυριότητα όλων των μετεωρολογικών σταθμών είναι υπεύθυνη η ΕΜΥ, ώστε να έχει πλέον τον κεντρικό σχεδιασμό, πράγμα που θα επιτρέψει την εξοικονόμηση χρημάτων σε εθνικό επίπεδο. Για να περιγράψει την τραγικότητα της κατάστασης ο κ. Κολυδάς δίνει και ένα εξωφρενικό παράδειγμα, απολύτως δηλωτικού του χάους που επικρατεί: «Υπάρχει πλατεία στη Βόρεια Ελλάδα, όπου έχουν τοποθετηθεί επτά μετεωρολογικοί σταθμοί από διαφορετικούς φορείς»!

 

Επίσης σε δημοσιογραφικά ρεπορτάζ καταγράφεται «Χάος και «greek statistics» για την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα» (greenagenda.gr, 22/2/2016 και 24/3/2016). Πιο συγκεκριμένα σε ρεπορτάζ της greenagenda.gr αναφέρεται ότι “κανείς δεν ελέγχει την αποτελεσματικότητα και κανείς δεν έχει αναλάβει το συντονισμό μεταξύ των υπηρεσιών και των φορέων» για την κλιματική αλλαγή και επίσης αναφέρεται ότι «πρόκειται για ένα σχεδόν «χαοτικό» σύστημα, συγκρινόμενο με άλλες χώρες, με κατακερματισμό υποδομών και αρμοδιοτήτων».

 

Σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ, «η μέχρι σήμερα κατάσταση έχει οδηγήσει:

 • Στην εγκατάσταση και λειτουργία πολυδάπανων αλλά κατακερματισμένων και μη διαλειτουργικών τεχνολογικών  υποδομών (σταθερών και κινητών) σε σημαντικό αριθμό δημοσίων φορέων. Αυτό σημαίνει ότι οι υφιστάμενες υποδομές όχι μόνο κοστίζουν πολύ αλλά και δεν συνεργάζονται μεταξύ τους, δηλαδή κανείς δεν μπορεί να έχει συνολική εικόνα των δεδομένων!

 • Σε συμμετοχή σημαντικού αριθμού ερευνητών, επιστημόνων και τεχνικών με συναφές επιστημονικό-τεχνολογικό αντικείμενο σε αρκετούς φορείς χωρίς να υπάρχει η στοιχειώδης συνεργασία μεταξύ τους. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι ερευνητές μπορεί να κάνουν την ίδια δουλειά ή σχεδόν το ίδιο έργο δύο και τρεις φορές (και να πληρώνονται αντιστοίχως δύο κι τρεις φορές) ή να γίνεται σχεδόν το ίδιο έργο σε δύο φορείς και κανείς από τους δύο να μην ξέρει για τον άλλο.

 • Σε έλλειψη θεσμικής συνεργασίας των δημόσιων φορέων στην εκπροσώπηση της χώρας σε διεθνείς, ευρωπαϊκούς  και διακρατικούς οργανισμούς έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης, στους οποίους η χώρα καταβάλλει ετησίως δεκάδες εκατομμύρια ΕΥΡΩ για την συμμετοχή της στα τεχνολογικά τους προγράμματα (επιχειρησιακά και ερευνητικά). Αυτό έχει οδηγήσει πολλές φορές μέχρι σήμερα να γελοιοποιηθούμε καθώς άλλα κράτη δεν μπορούν να αντιληφθούν «το ελληνικό μοντέλο»

 • Σε αυτόνομη και χωρίς κανέναν συντονισμό συμμετοχή συναφών φορέων  σε ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης επιτείνοντας τον υφιστάμενο κατακερματισμό και την έλλειψη συνεργασίας.  Δεν υπάρχει καμία κεντρική, κρατική ή μη, αρχή που να γνωρίζει πόσα και ποια προγράμματα για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή χρηματοδοτούνται στη χώρα!

 

Όπως αναφέρεται, «στη χώρα λειτουργούν περισσότεροι από 20 επιστημονικοί φορείς για τις επιστήμες της γης και τις εφαρμογές τους, ώστε σήμερα να μιλάμε για περισσότερους από 28 φορείς δημοσίου συμφέροντος και δημόσιας χρηματοδότησης – χωρίς κανέναν συντονισμό μεταξύ τους».

 

Η προηγούμενη κυβέρνηση, κατά τη θητεία μας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, είχε αναγνωρίσει την ανάγκη δικτύωσης των εθνικών φορέων και ερευνητικών κέντρων που δραστηριοποιούνται στο χώρο του περιβάλλοντος και είχε προχωρήσει τις σχετικές ενέργειες για την αρχική δικτύωση εθνικών φορέων οι οποίοι υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας και εκπόνησαν από κοινού πρόγραμμα για την ανάδειξη όλων των δεδομένων κλίματος του 20ου αιώνα της χώρας με συντονισμό του ΕΚΒΑΑ και με τη συμμετοχή της ΕΜΥ, της Υδρογραφικής Υπηρεσίας, του ΙΓΜΕ και του Ε.Κ. «Αθηνά». . Σύμφωνα με ανακοίνωση του τότε ΥΠΕΚΑ:

«Η δικτύωση εθνικών φορέων και ερευνητικών κέντρων που δραστηριοποιούνται στο χώρο του περιβάλλοντος είναι κρίσιμη για τη χώρα. Η διεπιστημονικότητα και η συνεργασία είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα, όχι μόνο στο Περιβάλλον αλλά και στην οικονομία και στην κοινωνία».

 

 

Κατόπιν των ανωτέρω

 

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί

 

 

 1. Υπάρχει σήμερα ενιαία καταγραφή και συντονισμός των κρατικών, τουλάχιστον, φορέων που ασχολούνται με την κλιματική αλλαγή και της χρηματοδότησης που λαμβάνουν από εθνικούς, κοινοτικούς και άλλους πόρους; Είναι συμβατή αυτή η ενασχόληση με τους εθνικούς στόχους για την κλιματική αλλαγή και ποιο Υπουργείο έχει αναλάβει την ευθύνη; Τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση για την εξοικονόμηση πόρων και τις οικονομίες κλίμακας στην παρατήρηση, καταγραφή και μελέτη των δεδομένων για την κλιματικής αλλαγή;

 

 1. Ποιος είναι ο προϋπολογισμός για έργα, μελέτες και άλλες δράσεις για την κλιματική αλλαγή και την προσαρμογή της χώρας στις σχετικές διεθνείς συνθήκες για την επόμενη προγραμματική περίοδο; Από ποια επιχειρησιακά προγράμματα προέρχονται οι πόροι; Έχει ολοκληρωθεί η σχετική εξειδίκευση των προγραμμάτων; Πότε αναμένονται οι πρώτες προκηρύξεις και πότε τα πρώτα παραδοτέα των έργων; Έχει οριστεί αρμόδιος για το συντονισμό της χρηματοδότησης κρατικών φορέων που παρακολουθούν την κλιματική αλλαγή από το ΕΣΠΑ 2014-2020 αλλά και από άλλους ευρωπαϊκούς πόρους;

 

 1. Ποια είναι η εξέλιξη του προγράμματος ανάδειξης όλων των δεδομένων κλίματος του 20ου αιώνα που είχε συνταχθεί από τους προαναφερόμενους εθνικούς φορείς κατά τη θητεία μας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Αθήνα 03 Μαρτίου 2017

Ο ερωτών Βουλευτής

 

Σταύρος Καλαφάτης

 


Σελίδα 10 από 471
Συναυλία της Γυναικείας Χορωδίας «Women’s Chamber Choir» του Πανεπιστημίου Moody των Η.Π.Α., στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Μαρκοπούλου «Άρτεμις».
Συναυλία της Γυναικείας Χορωδίας «Women’s Chamber Choir» του Πανεπιστημίου Moody των Η.Π.Α., στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Μαρκοπούλου «Άρτεμις».
Συναυλία της Γυναικείας Χορωδίας «Women’s Chamber Choir» του Πανεπιστημίου Moody των Η.Π.Α., στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Μαρκοπούλου ...

Το καυτό φιλί της Μόνικα Μπελούτσι
Το καυτό φιλί της Μόνικα Μπελούτσι
Το καυτό φιλί της Μόνικα Μπελούτσι Η όμορφη ηθοποιός επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τον τίτλο «σύμβολο του σεξ» με το ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση