ATTICANEWS.GR

Member Area
Πλανήτης Γη
Κώστας Μπακογιάννης/Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας/Παρατηρητήριο & Κέντρο Προαγωγής Υγείας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στον Δήμο Τανάγρας (ΠΥΣΤΕΤ): Δράσεις για την προστασία και την προαγωγή της υγείας κατοίκων και εργαζομένων του Δήμου Τανάγρας.
News - Πλανήτης Γη
Πέμπτη, 15 Δεκέμβριος 2016 19:39

Κώστας Μπακογιάννης/Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας/Παρατηρητήριο & Κέντρο Προαγωγής Υγείας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στον Δήμο Τανάγρας (ΠΥΣΤΕΤ): Δράσεις για την προστασία και την προαγωγή της υγείας κατοίκων και εργαζομένων του Δήμου Τανάγρας.

 


image001

 

15 Δεκεμβρίου 2016 – Σε πλήρη λειτουργία βρίσκεται από τον Μάιο του 2016 το Παρατηρητήριο & Κέντρο Προαγωγής Υγείας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στον Δήμο Τανάγρας (ΠΥΣΤΕΤ), στο πλαίσιο του οποίου διοργανώνεται η πρώτη Εβδομάδα Προαγωγής Υγείας στον ίδιο Δήμο (12-18 Δεκεμβρίου).

 

Το Παρατηρητήριο, που δημιουργήθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, λειτουργεί στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδίου που καταρτίστηκε μετά από μελέτη και διαβούλευση των εμπλεκόμενων φορέων με την Περιφέρεια για την εξυγίανση του Ασωπού. Αποσκοπεί στην προστασία και προαγωγή υγείας των κατοίκων και των εργαζομένων του Δήμου Τανάγρας μέσω της έγκαιρης αναγνώρισης σοβαρών προβλημάτων υγείας που παρουσιάζουν αυξημένη συχνότητα και πιθανόν σχετίζονται με την περιβαλλοντική ρύπανση, αλλά και μέσω συστηματικών δράσεων ενημέρωσης για θέματα δημόσιας υγείας. Οι δράσεις θα βασίζονται σε καταγραφή των αναγκών των κατοίκων της ίδιας της περιοχής, η οποία μάλιστα αντιμετωπίζει ήδη σοβαρά προβλήματα, λόγω της υπαρκτής περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, αλλά και της σχετικής κινδυνολογίας που μεγεθύνει το πρόβλημα, προσδίδοντάς σε αυτό και οικονομικές διαστάσεις.

 

Το έργο του ΠΥΣΤΕΤ, διάρκειας τεσσάρων ετών, χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και υλοποιείται από το Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και σε συνεργασία με τον Δήμο Τανάγρας.

 

Η επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) βρίσκεται καθημερινά στην περιοχή και συλλέγει ιατρικά δεδομένα σε συνεργασία με νοσοκομεία και κέντρα υγείας. Με την εθελοντική συνεργασία του πληθυσμού της περιοχής, διενεργούνται εργαστηριακές εξετάσεις και βιολογικές μετρήσεις, ενώ παράλληλα οι κάτοικοι συμπληρώνουν ερωτηματολόγια, στα οποία καταγράφεται η συχνότητα διαφόρων παθήσεων και ο συσχετισμός τους με ειδικότερα χαρακτηριστικά του πληθυσμού (π.χ. διατροφικές συνήθειες, τρόπος ζωής, επαγγελματική έκθεση, δημογραφικά και κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά).

 

Από τις 12 μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου διοργανώνεται η πρώτη Εβδομάδα Προαγωγής Υγείας, η οποία περιλαμβάνει ενημερωτικές δράσεις για τους ιατρούς και τους κατοίκους της περιοχής και εκδηλώσεις με θέμα τη σωστή διατροφή, θέμα ιδιαίτερα επίκαιρο, τόσο λόγω των υπερβολών που συχνά συνοδεύουν τις  γιορτές των Χριστουγέννων όσο και λόγου του θορύβου που συχνά δημιουργείται γύρω από τα προϊόντα της περιοχής. Η κυρία Αθηνά Λινού, Καθηγήτρια και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών δήλωσε για το θέμα: «Σε καμία μελέτη, εξ όσων γνωρίζω, μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί ότι τα λαχανικά περιέχουν εξασθενές χρώμιο, ακόμα και αν πειραματικά ποτίζονταν με νερό που περιείχε υψηλές ποσότητες εξασθενούς χρωμίου». Σε ό,τι αφορά τις μελέτες της επιστημονικής της ομάδας συμπλήρωσε «Οι μελέτες που έχουν δημοσιευτεί αφορούν αποκλειστικά την έκθεση μέσω του πόσιμου νερού, το οποίο τις δεκαετίες του '80 και '90 περιείχε όντως εξασθενές χρώμιο σε υψηλές συγκεντρώσεις». Εβδομάδες Προαγωγής Υγείας πρόκειται να διοργανωθούν σε τακτά χρονικά διαστήματα, προκειμένου να ενημερώσουν τους κατοίκους όλων των περιοχών του Δήμου Τανάγρας και να προάγουν θέματα δημόσιας υγείας.  

 

Στο πλαίσιο συνεχούς ενημέρωσης του κοινού λειτουργεί γραμμή επικοινωνίας στο 22620-31440, όπου οι κάτοικοι μπορούν να αναφέρουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν και μπορεί να σχετίζεται με την περιβαλλοντική ρύπανση, να λαμβάνουν σχετική πληροφόρηση από ιατρούς ή να ενημερώνουν για θέματα Δημόσιας Υγείας που τους ανησυχούν, π.χ. ποιότητα του αέρα ή του νερού, σκουπίδια, στάσιμα νερά/κουνούπια κλπ.

Η σύσταση και λειτουργία του ΠΥΣΤΕΤ κρίθηκε απαραίτητη με βάση τα πολλαπλά ευρήματα τα οποία καταγράφουν επιδείνωση της υγείας του πληθυσμού γύρω από τον Ασωπό ποταμό και ιδιαίτερα στον Δήμο Τανάγρας, τα οποία προκύπτουν από επιδημιολογική μελέτη του ΕΚΠΑ στην περιοχή, η οποία ξεκίνησε το 2009 από το ΕΚΠΑ και το Ινστιτούτο Prolepsis, με τη χρηματοδότηση του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Η μελέτη κατέληξε σε τεκμηριωμένα επιστημονικά συμπεράσματα ότι η κατανάλωση νερού με υψηλή περιεκτικότητα σε εξασθενές χρώμιο οδηγεί σε καρκινογένεση και ανάπτυξη ουρογεννητικών νοσημάτων. Επιπλέον, από τους 1.800 κατοίκους που συμμετείχαν στην επιδημιολογική μελέτη των Οινοφύτων, το 19,8% αντιμετώπιζε κάποιο αναπνευστικό πρόβλημα (κατά κύριο λόγο άσθμα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια).

 

Επίσης, μελέτη του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) πραγματοποίησε αναλύσεις περιβαλλοντικών (πόσιμο νερό και υπόγεια ύδατα) και βιολογικών δειγμάτων στην ευρύτερη περιοχή της λεκάνης του Ασωπού τα τελευταία 3 χρόνια. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης η έκθεση του πληθυσμού σε διάφορα χημικά στο συγκεκριμένο περιβάλλον συμβάλλει στην αύξηση της πιθανότητας εκδήλωσης αλλεργίας και άσθματος και πιθανά συνδέεται και με την αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου.

 

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης δήλωσε σχετικά: «Η δημιουργία του Παρατηρητηρίου & Κέντρου Προαγωγής Υγείας, αποτελεί μέρος του σχεδίου που μελετήσαμε, θέσαμε προς δημόσια διαβούλευση και υλοποιούμε, για την εξυγίανση του Ασωπού και την αποκατάσταση των ομαλών περιβαλλοντικών συνθηκών  στη βιομηχανική περιοχή στο Σχηματάρι και τα Οινόφυτα. Πρόκειται για ένα στοίχημα που θέσαμε από τις πρώτες ημέρες ανάληψης των καθηκόντων μας, όταν επικρατούσε εκκωφαντική σιωπή για το πρόβλημα. Η υγεία των κατοίκων και των εργαζομένων αποτελεί προτεραιότητα και είναι αδιαπραγμάτευτη μπροστά σε όποια παρανομία ή κέρδος. Το έργο του Παρατηρητηρίου έχει αρχίσει να αποδίδει ήδη καρπούς και αυτό οφείλεται στην εξαιρετική συνεργασία που έχουμε με τους ανθρώπους του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και φυσικά την κ. Αθηνά Λινού, όπως επίσης και με τις υπηρεσίες του Δήμου Τανάγρας και τον Δήμαρχο, κ. Βασίλη Περγάλια».

 

Το Παρατηρητήριο & Κέντρο Προαγωγής Υγείας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στον Δήμο Τανάγρας είναι η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια υλοποίησης προληπτικών δράσεων που προκύπτει από στενή συνεργασία του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Τανάγρας.

 
«Ο Άνθρωπος από τις 9 Διαστάσεις» στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016
News - Πλανήτης Γη
Τετάρτη, 14 Δεκέμβριος 2016 19:50

«Ο Άνθρωπος από τις 9 Διαστάσεις» στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου

την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

 

resized title

 

«Ο Άνθρωπος από τις 9 Διαστάσεις», ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ για την θεωρία των Πάντων, παρουσιάζεται μία και μόνο ημέρα, την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016 στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου!

 

Μία ψηφιακή πλανηταριακή παράσταση με πρωταγωνιστή «κάποιον» που, ενώ γνωρίζει «τα πάντα», τα κρατά για τον εαυτό του... Ο μυστηριώδης αυτός άνθρωπος αρχίζει να μας θέτει παράξενα ερωτήματα, προσκαλώντας μας σ’ ένα συναρπαστικό ταξίδι: από το απειροστά μικρό έως την απεραντοσύνη του Διαστήματος, από το «εδώ και τώρα» έως την απαρχή του Σύμπαντος, και από τον τρισδιάστατο χώρο στον παράξενο κόσμο των κρυφών διαστάσεων. Θα μας αποκαλύψει άραγε τα μυστικά του στο τέλος του ταξιδιού μας;

resized 03 newTrino

Πρόκειται για μία εντυπωσιακή ψηφιακή παραγωγή του Miraikan, του Εθνικού Μουσείου Αναδυομένων Επιστημών και Καινοτομίας της Ιαπωνίας, που έχει ήδη αποσπάσει το βραβείο «Καλύτερης εκπαιδευτικής παραγωγής» από τον Διεθνή Οργανισμό Πλανηταρίων (IPS – International Planetarium Society) στο φεστιβάλ του Μπρνο, στην Τσεχία, καθώς και το βραβείο «Καλύτερης πρακτικής» από το Advanced Imaging Society, στην Ιαπωνία.

Την ημέρα αυτή και μόνον (Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016) θα πραγματοποιηθούν δύο παραστάσεις (ώρα 18:30 και 20:00), με ελεύθερη είσοδο. Απαραίτητα είναι μόνο τα δελτία εισόδου, η διάθεση των οποίων θα πραγματοποιηθεί στο ταμείο του Πλανηταρίου από τις 18:00 και έως εξάντλησης των διαθέσιμων θέσεων. Προτείνεται για παιδιά 10 ετών και άνω και για ενήλικες.

resized toe bigbang

«Ο Άνθρωπος από τις 9 Διαστάσεις»

 

«Ο Άνθρωπος από τις 9 Διαστάσεις» είναι μία παράσταση πλανηταρίου για την «Θεωρία των Πάντων», δηλαδή τον απώτερο στόχο της φυσικής να περιγράψει τα βασικά δομικά συστατικά της ύλης και τις θεμελιώδεις δυνάμεις της φύσης με μία ενιαία συνεπή θεωρία.

 

«Ο Άνθρωπος από τις 9 Διαστάσεις» συνδυάζει ζωντανές σκηνές δράσης, εντυπωσιακά γραφικά, αλλά και τις πλέον σύγχρονες τεχνικές οπτικοποίησης επιστημονικών δεδομένων, προκειμένου να μας ξεναγήσει στον κόσμο της θεωρητικής φυσικής με έναν τρόπο που δεν έχετε δει ξανά.

 

Σήμερα είναι μια συναρπαστική εποχή για την Φυσική. Οι αντιλήψεις μας για τον μικρόκοσμο των στοιχειωδών σωματιδίων και τον μακρόκοσμο του Σύμπαντος είναι αντιφατικές. Οι θεωρητικοί φυσικοί προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις αντιφάσεις αυτές και να υλοποιήσουν το όνειρό τους για την ανάπτυξη μιας ενιαίας Θεωρίας των Πάντων. Ετοιμαστείτε για ένα συναρπαστικό ταξίδι στον νέο κόσμο των παλλόμενων χορδών και των κρυφών διαστάσεων, που προβλέπει η θεωρία των υπερχορδών.

 

Μια εντυπωσιακή παραγωγή του Miraikan του Εθνικού Μουσείου Αναδυομένων Επιστημών και Καινοτομίας της Ιαπωνίας, που αντιμετώπισε με εξαιρετική επιτυχία την πρόκληση να παρουσιάσει σύνθετες όσο και δύσκολες έννοιες της θεωρητικής φυσικής. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την οπτικοποίηση των επιστημονικών δεδομένων χρησιμοποιήθηκε το πλέον έγκυρο πρόγραμμα προσομοίωσης του Σύμπαντος, το Ιllustris project. Πρόκειται για ένα project που δημιουργήθηκε από ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Harvard, του ΜΙΤ καθώς και του Πανεπιστημίου του Cambridge.

resized toe koushi

Σκηνοθεσία: Τακάσι Σιμίζου

Επιστημονική Επιμέλεια: Καθηγητής Hirosi Ooguri, California Institute of Technology, University of Tokyo.

 

Οδηγίες Πρόσβασης

 

Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο, ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ, Λεωφ. Συγγρού 387, 175 64 Π. Φάληρο (είσοδος από οδό Πεντέλης 11).

 

Το Ίδρυμα Ευγενίδου είναι προσβάσιμο και φιλικό σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, ενώ υπάρχει δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα ή/και χειλεανάγνωσης κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο: 6936177143, στο fax: 2109417514 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. . Οι σκύλοι-οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι.

 
Η Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ υλοποιούν το Πρόγραμμα Ανακύκλωσης Χαρτιού στα σχολεία «Έλα στον κύκλο μας» Η Περιφερειάρχης στο 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κερατσινίου
News - Πλανήτης Γη
Τετάρτη, 14 Δεκέμβριος 2016 17:30

Η Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ υλοποιούν το Πρόγραμμα Ανακύκλωσης Χαρτιού στα σχολεία «Έλα στον κύκλο μας»

Η Περιφερειάρχης στο 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κερατσινίου.

Έλα στον κύκλο μας

Το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κερατσινίου επισκέφθηκε σήμερα η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, στο πλαίσιο εφαρμογής του Προγράμματος Ανακύκλωσης Χαρτιού στα σχολεία «Έλα στον κύκλο μας», συνοδευόμενη από τον Αντιπεριφερειάρχη Πειραιώς, Γιώργο Γαβρίλη, την Περιφερειακή Σύμβουλο και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΔΣΝΑ, Σοφία Κορωναίου - Καμπά, καθώς και εργαζομένους του ΕΔΣΝΑ.

Τα παιδιά ενημερώθηκαν για τα οφέλη της ανακύκλωσης και έλαβαν σχετικό διαδραστικό υλικό. Στους χώρους του σχολείου τοποθετήθηκαν οι κάδοι από χαρτόνι («χαρτοφάγοι»), και στον εξωτερικό χώρο, ο ειδικός κάδος πράσινου χρώματος προκειμένου να συλλέγεται και να μεταφέρεται το προς ανακύκλωση υλικό. Επισημαίνεται ότι το Πρόγραμμα έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται σε σειρά Δήμων της Περιφέρειας Αττικής, και εντάσσεται στις δράσεις που αναπτύσσει η Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ, με στόχο να ενισχύσει την περιβαλλοντική κουλτούρα των μαθητών, μέσα από την ευαισθητοποίηση και την ενεργό συμμετοχή τους στη διαδικασία της ανακύκλωσης. 

 
Οδήγηση σε επικίνδυνους δρόμους Συμβουλές για οδήγηση σε συνθήκες χιονόπτωσης από το REACTION
News - Πλανήτης Γη
Τετάρτη, 14 Δεκέμβριος 2016 12:00

Οδήγηση σε επικίνδυνους δρόμους

Συμβουλές για οδήγηση σε συνθήκες χιονόπτωσης από το REACTION
 
a5b82-car-driving-in-snow

Η Μονάδα Οδικής Ασφάλειας του REACTION είναι σε πλήρη επιφυλακή για την ενημέρωση του κοινού αναφορικά με το οδικό δίκτυο και τις καιρικές συνθήκες, αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη.

Επειδή ως λαός είμαστε σχετικά άπειροι στην οδήγηση στο χιόνι, χρειάζεται ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή, συνεχίζει και προσθέτει ότι σν δεν χρειάζεται να πάμε κάπου ας μην χρησιμοποιήσουμε το οδικό δίκτυο.

Για οδήγηση στο χιόνι η μπαταρία του αυτοκινήτου πρέπει να έχει αρκετή ισχύ. Η εκκίνηση του κινητήρα σε χαμηλές θερμοκρασίες είναι δύσκολη, ενώ το όχημα έχει μεγάλη κατανάλωση ενέργειας.

Συμβουλευτείτε, σημειώνει, τις οδηγίες των κατασκευαστών για τα ελαστικά. Τα ελαστικά για καλύτερη συμπεριφορά στο χιόνι έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές από τον κατασκευαστή τους.

Ελέγξτε τα φρένα του αυτοκινήτου σας. Η απόσταση φρεναρίσματος στο χιόνι και τον πάγο είναι 10 φορές μεγαλύτερη από ό,τι είναι στο στεγνό οδόστρωμα. Μην αναπτύσσετε ταχύτητα.

Κρατήστε πολύ μεγαλύτερη απόσταση ασφαλείας και προσπαθήστε να προβλέπετε τις κινήσεις των άλλων αλλά και την επόμενη κίνηση σας για να έχετε περισσότερο χρόνο χειρισμών και αντίδρασης.

Έχετε μαζί σας εξοπλισμό έκτακτης ανάγκης. Αλυσίδες, φανάρι, μια κουβέρτα, ένα φτυάρι, μια ξύστρα χιονιού και γάντια είναι απαραίτητα.

Ελέγξτε τη θέρμανση του οχήματος σας. Θα μπορείτε να ταξιδεύετε σε ζεστό περιβάλλον αλλά ταυτόχρονα τα τζάμια του οχήματος σας θα παραμένουν καθαρά από τους ατμούς.

Φροντίστε το όχημα σας να είναι γεμάτο με καύσιμα, όταν θα μετακινηθείτε σε χιονισμένες περιοχές για κάθε ενδεχόμενο.

Αν χρειαστεί να βάλετε αντιολισθητικές αλυσίδες, θυμηθείτε, προσθέτει, ότι οι αλυσίδες μπαίνουν στους κινητήριους τροχούς,
μετά από λίγα μέτρα κίνησης, τις ξανατεντώνουμε, και όταν έχουμε αλυσίδες η ανώτατη ταχύτητα πρέπει να είναι αυτή που αναφέρει ο κατασκευαστής.
Συμβουλευόμαστε τις οδηγίες του κατασκευαστή εάν δεν είμαστε σίγουροι για κάτι.

Να βλέπετε και να σας βλέπουν. Φροντίστε την ορατότητα κρατώντας τα φώτα σας αναμμένα και τα τζάμια σας καθαρά.

Εάν θα αλλάξετε κατεύθυνση, οι χειρισμοί σας πρέπει να είναι αργοί και προσεκτικοί, αφού πάνω στο χιόνι και ειδικά στον πάγο η αλλαγή πορείας και γενικά η μεταβολή της κινητικής κατάστασης του αυτοκινήτου πρέπει να είναι εξαιρετικά ομαλή. Προχωρείτε αργά και σταθερά, παίρνετε τις στροφές «ήπια» και προσοχή στο φρένο.

Όταν γλιστράτε στο χιόνι και αυτό μπορεί να είναι συνεχές, οδηγείστε προς την πλευρά της ολίσθησης, μη φρενάρετε απότομα, διορθώστε την πορεία με απαλές κινήσεις στο τιμόνι και φρενάρετε μαλακά, αν χρειαστεί.

Στην περίπτωση που παγιδευτείτε με το όχημα σας στο χιόνι μην πανικοβληθείτε. Κρατήστε τον κινητήρα του οχήματος σας αναμμένο για να παρέχετε θερμότητα στο εσωτερικό του οχήματος. Εάν και εφόσον γνωρίζετε ένα κοντινό σημείο που είναι πιο ασφαλισμένο κατευθυνθείτε πεζοί στο σημείο το γρηγορότερο. Εάν δεν έχει σημείο που μπορείτε να πάτε, τότε καλέστε με το κινητό σας τηλέφωνο το 112 και εξηγήστε τους την κατάσταση.

http://www.typos.com.cy/cat/1/article/25368

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 14 Δεκέμβριος 2016 12:01
 
Ελβετία Δόθηκε στην κυκλοφορία η μεγαλύτερη σήραγγα στον κόσμο
News - Πλανήτης Γη
Δευτέρα, 12 Δεκέμβριος 2016 11:06

Ελβετία

Δόθηκε στην κυκλοφορία η μεγαλύτερη σήραγγα στον κόσμο
 
9f122-0gbt-tunnel

Η μεγαλύτερη σήραγγα στον κόσμο, που φιλοδοξεί να δημιουργήσει έναν νέο άξονα  σιδηροδρομικών μεταφορών βορρά-νότου στην Ευρώπη, δόθηκε χθες στην κυκλοφορία  στην Ελβετία, σύμφωνα με την εταιρία των ελβετικών ομοσπονδιακών σιδηροδρόμων.
 
Η σήραγγα GBT (Σήραγγα Βάσης Γκοτάρ), μεταξύ των πόλεων Ζυρίχη και Λουγκάνο,  έχει μήκος 57 χιλιομέτρων και διασχίζει το βουνό Σεν Γκοτάρ στις Άλπεις. 

"Είναι Χριστούγεννα"! αναφώνησε ο Αντρέας Μέγερ, επικεφαλής των ελβετικών  σιδηροδρόμων (SBB), τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων ATS, μετά την  πρώτη διέλευση της σήραγγας από επιβατική αμαξοστοιχία που αναχώρησε από τη  Ζυρίχη στις 06:09 τοπική ώρα (07:09 ώρα Κύπρου) και έφθασε στο Λουγκάνο στις  08:17 (09:17 ώρα Κύπρου).
 
Τα εγκαίνια της σήραγγας είχαν γίνει τον Ιούνιο από τον πρόεδρο της ελβετικής  συνομοσπονδίας Γιόχαν Σνάιντερ-κμαν, παρουσία του Γάλλου προέδρου Φρανσουά  Ολάντ, της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο  Ρέντσι και του Αυστριακού καγκελαρίου Κρίστιαν Κερν.
 
Το κολοσσιαίο έργο χρειάστηκε 17 χρόνια εργασιών προκειμένου να ολοκληρωθεί και  κόστισε 11 δισεκατομμύρια ευρώ.  Ο νέος διάδρομος ανάμεσα στον Ρήνο και στις Άλπεις ενώνει σε ευθεία γραμμή τη  Βόρεια Θάλασσα με τη Μεσόγειο, από το λιμάνι του Ρότερνταμ μέχρι το λιμάνι της  Γένοβας. 

Από τη σήραγγα θα διέρχονται κάθε μέρα 260 εμπορικά τρένα με ταχύτητα 100χλμ την ώρα και 65 επιβατικά τρένα με ταχύτητα έως 200χλμ την ώρα. 

Οι μεγαλύτερες σήραγγες στον κόσμο μετά την ελβετική είναι του Σέϊκάν στην  Ιαπωνία (53,9 χλμ.), και η υποθαλάσσια σήραγγα της Μάγχης που ενώνει τη Γαλλία  με τη Βρετανία (50,5 χλμ.).

ΔΕΙΤΕ ΕΣΩ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ http://www.atticanews.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=18377&Itemid=66

http://www.typos.com.cy/cat/1/article/25328

 


Σελίδα 9 από 459
Πολιτιστικός θεσμός το Φεστιβάλ Χορωδιών που έγινε στο Πανόραμα
Πολιτιστικός θεσμός το Φεστιβάλ Χορωδιών που έγινε στο Πανόραμα
Πολιτιστικός θεσμός το Φεστιβάλ Χορωδιών που έγινε στο Πανόραμα. Σε σημαντικό πολιτιστικό θεσμό της Θεσσαλονίκης εξελίσσεται ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση