ATTICANEWS.GR

Member Area
Πλανήτης Γη
ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΑΠΘ ΘΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΟΥΝ ΣΧΟΛΙΚΗ ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΤΗ ΓΚΑΝΑ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ
News - Πλανήτης Γη
Δευτέρα, 31 Οκτώβριος 2016 10:25

ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΑΠΘ ΘΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΟΥΝ ΣΧΟΛΙΚΗ ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΤΗ ΓΚΑΝΑ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ

 φωτογραφία670

 (από αριστερά προς δεξιά): Παναγιώτα Στεργιοπούλου και Λήδα Λιούπη

Μεταξύ 130 συμμετοχών, η σχεδιαστική ομάδα του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, που αποτελείται από τις φοιτήτριες Λήδα Λιούπη και Παναγιώτα Στεργιοπούλου, απέσπασε εύφημο μνεία στον Διεθνή Διαγωνισμό Αρχιτεκτονικής «Ένα Σχολείο για την Γκάνα (4th Earth Architecture Competition-School for Ghana) που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα «Nka Foundation».

 

Το έργο θα υλοποιηθεί από την 1η Ιουλίου έως τις 23 Σεπτεμβρίου του 2017 στο χωριό Abetenim που απέχει 40χλμ. από την πόλη Κουμάσι, στη Γκάνα. Το αγροτικό χωριό χαρακτηρίζεται από έλλειψη βασικών υποδομών ενώ μεγάλο ποσοστό των νέων ανθρώπων, που απαρτίζουν τόσο την κοινότητα του Abetenim όσο και των γύρω αγροτικών περιοχών, δεν είναι σε θέση να διαβάσει ή να γράψει αφού δεν έχει λάβει ούτε τη στοιχειώδη σχολική εκπαίδευση.

 αναπαράσταση Ι

«Βασική επιδίωξη της πρότασής μας ήταν να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της τοπικής κοινότητας» αναφέρουν οι φοιτήτριες του ΑΠΘ και επισημαίνουν «Η αρχιτεκτονική πρόταση της σχολικής αίθουσας συνάδει με το πνεύμα του τόπου, μέσα από τη χρήση περιβαλλοντικών πρακτικών, τη δόμηση με τοπικά και ανακυκλώσιμα υλικά, τον σχεδιασμό με παραδοσιακές αλλά και σύγχρονες κατασκευαστικές τεχνικές που μπορούν εύκολα να διδαχθούν στην τοπική κοινότητα και την ενσωμάτωση των πολιτισμικών στοιχείων της περιοχής. Οι σχεδιαστικοί μας στόχοι συνδυάστηκαν με την οικονομική προσιτότητα της κατασκευής ώστε ο προϋπολογισμός να ανταποκρίνεται στις συνθήκες υλοποίησης του έργου».

 

Η περιβαλλοντική βιωσιμότητα, η λειτουργικότητα και η υψηλή αισθητική δημιούργησαν μια μοναδική σχολική αίθουσα. Το έργο θα πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία της σχεδιαστικής ομάδας, των εθελοντών και της τοπικής κοινότητας με τη μορφή workshop. Η ομάδα θα απαρτίζεται από 30 εθελοντές. Το κόστος συμμετοχής ανά εθελοντή είναι 400€ και καλύπτει τη χρηματοδότηση της κατασκευής (υλικά και ορισμένο εργατικό δυναμικό). Ωστόσο, η ομάδα του workshop προσπαθεί να μειώσει το κόστος των εθελοντών μέσω αναζήτησης χορηγιών και διοργάνωσης εκδηλώσεων οικονομικής ενίσχυσης.

 αναπαράσταση ΙΙ

Από την πραγμάτωση αυτού του έργου ανθρωπιστικής αρχιτεκτονικής, οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν πρακτική κατασκευαστική εμπειρία σε παραδοσιακές και σύγχρονες τεχνικές και θα εξοικειωθούν με τη χειρωνακτική εργασία. Ταυτόχρονα, θα έρθουν σε επαφή με την τοπική κοινότητα και κουλτούρα, τόσο μέσω της κατασκευής όσο και μέσω παράλληλων δραστηριοτήτων.

 

H Nka Foundation δραστηριοποιείται από το 2005 στην Αφρική, με βασικό σκοπό να φέρει σε επαφή ανθρώπους και ομάδες για να δημιουργήσουν τοπικές και παγκόσμιες ανθρωπιστικές δραστηριότητες μέσω της χρήσης των τεχνών. Το 2009 ενσωματώθηκε ως εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα υπό τους νόμους της Δημοκρατίας της Γκάνας ώστε να συνεχίσει το έργο της.

 workshop poster

Περισσότερες πληροφορίες:

Nka Foundation: http://www.nkafoundation.org/aboutus.html

Προκήρυξη διαγωνισμού: http://competitions.archi/competition/4th-earth-competition-school-for-ghana

Αποτελέσματα: https://www.prlog.org/12574041-ghana-nka-foundation-announces-the-winners-of-4th-earth-architecture-competition.html

Workshop website page: https://schoolghana.wordpress.com

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 31 Οκτώβριος 2016 10:33
 
Η ομορφιές της Κρήτης σε 25" Το "ωωωω" video για την Κρήτη που γκρεμίζει το διαδίκτυο
News - Πλανήτης Γη
Παρασκευή, 28 Οκτώβριος 2016 09:48

Η ομορφιές της Κρήτης σε 25"

Το "ωωωω" video για την Κρήτη που γκρεμίζει το διαδίκτυο
Image1κρρρρ

Απίστευτος είναι ένας Τσέχος τουρίστας, ο οποίος κατά τη διάρκεια των διακοπών του στην Κρήτη δείχνει ξετρελαμένος με τις ομορφιές του νησιού.

Χαρακτηριστικό είναι το επιφώνημα "ωωωωωω" και οι μορφασμοί που συνοδεύουν κάθε πλάνο του σε διάφορα σημεία της Κρήτης.

Ήταν αναμενόμενο ότι το βίντεο έγινε viral...

http://www.typos.com.cy/cat/1/article/24581

 
Επιστροφή στην ύπαιθρο για χιλιάδες νέους φέρνει η Ελλάδα της κρίσης. Από τα γραφεία λοιπόν στα χωράφια και από την πόλη στο χωριό. ...της Ιφιγένειας Βλαχογιάννη (Σύμβουλος Επιχειρήσεων)
News - Πλανήτης Γη
Δευτέρα, 24 Οκτώβριος 2016 13:38

Επιστροφή στην ύπαιθρο για χιλιάδες νέους φέρνει η Ελλάδα της κρίσης. Από τα γραφεία λοιπόν στα χωράφια και από την πόλη στο χωριό.

 

...της Ιφιγένειας Βλαχογιάννη (Σύμβουλος Επιχειρήσεων)

resized shutterstock 178754624

 

Επιστροφή στην ύπαιθρο!

Επιστροφή στην ύπαιθρο για χιλιάδες νέους φέρνει η Ελλάδα της κρίσης. Από τα γραφεία λοιπόν στα χωράφια και από την πόλη στο χωριό.

Ένας από τους λόγους θα λέγαμε πως είναι σίγουρα και το μικρότερο κόστος έναρξης της αγροτικής δραστηριότητας έναντι των υπολοίπων ενώ παράλληλα και ο φυσικός τρόπος ζωής χωρίς περιττά και πολλές φορές υπέρογκα κεφάλαια.

resized 2533840

Παράλληλα, να επισημάνουμε πως τα τελευταία χρόνια τα κίνητρα που παρέχονται από την Πολιτεία μέσω των αγροτικών ενισχύσεων για να επιστρέψει στην ύπαιθρο η νέα γενιά έχουν σα στόχο να στρέψουν τους νέους να ασχοληθούν με την αγροτική παραγωγή, την κτηνοτροφία και τις αγροτοδιατροφικές επιχειρήσεις.

Ανάμεσα λοιπόν στην πόλη και το χωράφι, παρατηρούμε πως σε ότι αφορά στον παράγοντα ηλικία, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο ζήτημα της κοινωνικής αναπαραγωγής και ανανέωσης των γενεών στον γεωργικό τομέα και, ειδικότερα, στο ζήτημα της προώθησης και ενίσχυσης της παρουσίας νέου σε ηλικία ανθρώπινου δυναμικού στον αγροτικό χώρο.

resized 635535845925920017-tjn-1206-young-farmers-2-2-

Είναι λοιπόν προφανές, πως είτε για λόγους οικογενειακούς είτε για λόγους μικρότερου κόστους, όπως προαναφέραμε, ο νέος παραγωγός φαίνεται περισσότερο έτοιμος να αντιμετωπίσει και ταυτόχρονα να υιοθετήσει, ένα παραγωγικό πρότυπο περισσότερο ευέλικτο και προσαρμοστικό στις νέες προκλήσεις και απαιτήσεις της αγοράς, που φαίνεται περισσότερο να ταιριάζει με το νέο πλαίσιο των προτεραιοτήτων της υπαίθρου παρά της πόλης και της ‘στενής’, θα λέγαμε γραφειοκρατίας και της αστικής αγοράς εργασίας.

Επιστροφή λοιπόν στην ύπαιθρο, με την κατάλληλη στήριξη και κατάρτιση, με απώτερο στόχο τη δημιουργία υγιών βιώσιμων μονάδων που θα συνδέουν την παραγωγή με τη βιομηχανία στην Ελλάδα.   

vlaxogianniifig

epidotein

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 24 Οκτώβριος 2016 14:02
 
ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΔΗΜΟΥ ΣΥΡΟΥ - ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
News - Πλανήτης Γη
Πέμπτη, 20 Οκτώβριος 2016 11:38

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΔΗΜΟΥ ΣΥΡΟΥ - ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

resized ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ 1

Πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016, στο Ευγενίδειο Ίδρυμα, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Π. Κουρουμπλή, του αν. Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γ. Τσιρώνη, εκπροσώπων του κεντρικού κράτους και των κομμάτων, του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, κ. Γ. Πατούλη, καθώς και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορέων, η 6η Τελετή Απονομής των «Ευρωπαϊκών Βραβείων Επιχειρήσεων για το Περιβάλλον - European Business Awards for the Environment» και των «Ελληνικών Βραβείων για το Περιβάλλον», τα οποία τελούν υπό την αιγίδα του Πανελλήνιου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Προστασίας του Περιβάλλοντος (ΠΑΣΕΠΠΕ) και της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Environment), σε συνεργασία με τέσσερα (4) ελληνικά Υπουργεία.

resized ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ 2

Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης διακρίθηκε με το 1ο Βραβείο στην κατηγορία «Βραβείο Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού» με την πρόταση, υπό τον τίτλο «Δράσεις και Πρωτοβουλίες του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης προς ένα αειφόρο μέλλον», η οποία περιελάμβανε δέσμη δράσεων, ενεργειών και έργων για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και την προστασία του περιβάλλοντος που υλοποιήθηκαν ή πρόκειται να υλοποιηθούν στο πλαίσιο της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ 2014 -2020.

resized ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ 3

Οι δράσεις αυτές αφορούσαν, μεταξύ άλλων, στη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος, προάγοντας την περιβαλλοντική καινοτομία και την αειφόρο ανάπτυξη. Οι περισσότερες από αυτές περιλαμβάνονται στο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, το οποίο έχει ήδη εγκριθεί από το Δημοτικό μας Συμβούλιο και έχει υποβληθεί στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

resized ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ 4

Ενδεικτικά και όχι περιοριστικά αναφέρουμε κάποιες από αυτές:

  1. Η κατάρτιση του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (2015).

  2. Η δημιουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Ανακυκλώσιμων Υλικών (Σ.Μ.Α.Υ.) και οι προμήθειες τεμαχιστή ογκώδων αντικειμένων στον Χ.Υ.Τ.Α. Σύρου (2015).

  3. Η συνεργασία και σύμπραξη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και του Φο.Δ.Σ.Α. με όλα τα Εθνικά Συστήματα Διαχείρισης Ανακύκλωσης.

  4. Η συμμετοχή του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης μέσω των πολιτικών στελεχών του στην κατάρτιση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων Νοτίου Αιγαίου.

  5. Η συμμετοχή του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, ως ωφελούμενος εταίρος, στο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα «Life DeBag» με στόχο τη μείωση χρήσης της πλαστικής σακούλας στην καθημερινότητα των δημοτών του (2015-2018).

  6. Το εγκεκριμένο Δημοτικό Σχέδιο Δράσης για έργα εξοικονόμησης ενέργειας.

  7. Η συμμετοχή του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, ως ωφελούμενος εταίρος, στο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ» για δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης τριών δημοτικών ακινήτων (1ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης, Νηπιαγωγείο Φοίνικα και Νηπιαγωγείο Ποσειδωνίας), συνολικού προϋπολογισμού 258.000 € (2013 – 2015).

  8. Το έργο διασύνδεσης του Δημοτικού Κολυμβητηρίου με τον Αυτόνομο Σταθμό Παραγωγής (Α.Σ.Π.) Ηλεκτρισμού Δ.Ε.Η. Σύρου για τη θέρμανση του Κολυμβητηρίου με την πλήρη χρηματοδότηση από το ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ (2013 – παρόν).

resized ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ 5

Το βραβείο του Δήμου μας παρέλαβε ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, κ. Γ. Μαραγκός, ο οποίος στην ομιλία του τόνισε πως το εν λόγω βραβείο επιβεβαιώνει και επιβραβεύει τη στρατηγική του Δήμου μας και την προσήλωση του στην προστασία του περιβάλλοντος και την πράσινη οικονομία.

Καταλήγοντας, συνεχάρη θερμά πρωτίστως του δημότες της Σύρου, για την ενεργό συμμετοχή τους και την υιοθέτηση και εφαρμογή περιβαλλοντικών δράσεων διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, όπως επίσης και τα στελέχη του Δήμου μας, αλλά και το πολιτικό προσωπικό, καθώς με το όραμα και το συγκροτημένο σχέδιο της Δημοτικής μας Αρχής για τα επόμενα χρόνια, σε συνδυασμό με τις χρηματοδοτήσεις, που έχουμε ήδη εξασφαλίσει ή πρόκειται να διεκδικήσουμε, ο Δήμος μας θα καταστεί Δήμος – πρότυπο στην προστασία του περιβάλλοντος και στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, την ίδια στιγμή που πολλοί νησιωτικοί δήμοι έχουν σημαντικά και διαπιστωμένα προβλήματα σε αυτόν τον τομέα. 

resized ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ 6

 
Διαπλανητικό θρίλερ Νεκρική σιγή από το ρομπότ Schiaparelli στον Άρη
News - Πλανήτης Γη
Πέμπτη, 20 Οκτώβριος 2016 08:26

Διαπλανητικό θρίλερ

Νεκρική σιγή από το ρομπότ Schiaparelli στον Άρη
 
12306-0schiaparelli

Το πολυπόθητο σήμα που θα επιβεβαίωνε την ιστορική προσεδάφιση του ευρωπαϊκού ρομπότ Schiaparelli στον Άρη δεν έφτασε στο Κέντρο Ελέγχου της αποστολής το απόγευμα της Τετάρτης.

Οι υπεύθυνοι της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας ESA περιμένουν τώρα μήπως λάβουν νεώτερα από το μικρό ρομπότ τις επόμενες ώρες.

Ο ραδιοφάρος του Schiaparelli λειτουργούσε κατά την κάθοδό του, σταμάτησε όμως να μεταδίδει λίγο πριν το ρομπότ αγγίξει την αρειανή επιφάνεια.

Το Sciaparelli δεν αναμένεται να κηρυχθεί επίσημα νεκρό πριν η ESA λάβει αναφορές από δορυφόρους που παρακολουθούσαν τη διαδικασία.

Τα δορυφορικά δεδομένα ίσως δείξουν αν η στατική συσκευή έφτασε ανέπαφη μέχρι την επιφάνεια, ή αν καταστράφηκε στη διάρκεια της δραματικής καθόδου.

Η απόπειρα της Τετάρτης είναι, ή μάλλον ήταν, μόλις η δεύτερη προσπάθεια της Ευρώπης να πατήσει στον Άρη, έπειτα από το βρετανικό ρομπότ Beagle που χάθηκε κατά την άφιξή του στον πλανήτη το 2003.

Η αποστολή του Schiaparelli ήταν ουσιαστικά μια πρόβα υψηλής τεχνολογίας για την εκτόξευση ενός μεγαλύτερου, τροχοφόρου ρομπότ το 2020.

Σε τροχιά το TGO

Το ρομπότ ταξίδεψε μέχρι τον Άρη συνδεδεμένο στο μητρικό σκάφος TGO από το οποίο απελευθερώθηκε την Κυριακή για την τελική του κάθοδο.

Το TGO, ένας δορυφόρος που θα μελετήσει τα αέρια της αρειανής ατμόσφαιρας, τέθηκε την Τετάρτη σε τροχιά γύρω από τον Άρη για μια πολυετή αποστολή -κάτι που σημαίνει ότι η ESA έχει έναν λόγο να πανηγυρίζει.

Στόχος της διπλής αποστολής ExoMars 2016 και 2020 είναι να διαπιστώσει αν ο Άρης διαθέτει ή διέθετε κάποτε μικροβιακή ζωή.

 

Animation της σύνθετης διαδικασίας προσεδάφισης. Το ρομπότ εισήλθε στην ατμόσφαιρα με ταχύτητα 21.000 χιλιομέτρων την ώρα.

Το ρομπότ επρόκειτο να αγγίξει την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη λίγο πριν από τις 18.00 ώρα Ελλάδας, και το σήμα UHF που θα επιβεβαίωνε την άφιξή του θα έφτανε στη Γη σχεδόν δέκα λεπτά αργότερα.

Κλεισμένο σαν στρείδι μέσα σε μια θερμική ασπίδα σε σχήμα δίσκου, το Schiaparelli επρόκειτο να εισέλθει στην αρειανή ατμόσφαιρα με ταχύτητα 21.000 χιλιομέτρων.

Θα άνοιγε στη συνέχεια δύο αλεξίπτωτα και θα πυροδοτούσε πυραυλοκινητήρες για να ακινητοποιηθεί δύο μέτρα πάνω από την επιφάνεια, πριν πέσει τελικά ελεύθερο στο έδαφος.

Tο Schiaparelli ήταν σχεδιασμένο να λειτουργήσει μόνο για λίγες μέρες, ακίνητο στην αρειανή έρημο, πριν τελειώσει για πάντα η μπαταρία του.

Αν και θα συνέλεγε σχετικά λίγες μετρήσεις, η σύντομη αποστολή του θα έστρωνε το δρόμο για την εκτόξευση του τροχοφόρου ρομπότ ExoMars -το πρώτο που θα εξετάσει το υπέδαφος του πλανήτη με γεωτρύπανο.

Όμως η προσεδάφιση στον Κόκκινο Πλανήτη είναι πάντα ένα δύσκολο εγχείρημα, το οποίο η ESA δεν δείχνει να έχει ακόμα τελειοποιήσει.

Την επιφάνεια του Άρη εξερευνούν σήμερα δύο αμερικανικά ρομπότ, τo Opportunity που συνεχίζει να λειτουργεί από το 2003 και το μεγαλύτερο Curiosity από το 2012.

http://www.typos.com.cy/cat/13/article/24422

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 20 Οκτώβριος 2016 08:34
 


Σελίδα 9 από 454

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση