ATTICANEWS.GR

Member Area
Πλανήτης Γη
Υπέρ-γεννητικότητα Η «εκτόξευση» του παγκόσμιου πληθυσμού μέσα στο χρόνο
News - Πλανήτης Γη
Σάββατο, 05 Νοέμβριος 2016 16:43

Υπέρ-γεννητικότητα

Η «εκτόξευση» του παγκόσμιου πληθυσμού μέσα στο χρόνο
Image1
 
 

Σήμερα υπολογίζεται ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός αγγίζει τα 7,35 δισεκατομμύρια. Η ανθρωπότητα χρειάστηκε 200.000 χρόνια για να αγγίξει το ένα δισεκατομμύριο αλλά μόλις 200 χρόνια για να ξεπεράσει τα επτά δισεκατομμύρια. 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις βασισμένες σε μαθηματικά μοντέλα, ο πληθυσμός της Γης έφθασε το ένα δισεκατομμύριο το 1804, τα δύο δισεκατομμύρια το 1927, τα τρία το 1960, τα τέσσερα το 1974, τα πέντε το 1987 και τα έξι δισεκατομμύρια το 1999 και  ξεπέρασε  τα επτά δισεκατομμύρια τον Οκτώβριο του 2011.

Μεταξύ 2045 και 2050 ο παγκόσμιος πληθυσμός προβλέπεται (με τις σημερινές εκτιμήσεις) να φθάσει τα εννέα δισεκατομμύρια, με εναλλακτικά σενάρια να κυμαίνονται από 7,4 ως 10,6 δισεκατομμύρια.

Ο παγκόσμιος πληθυσμός κατά ήπειρο 

Στην Ασία κατοικεί το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού, περίπου 4,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι. Η Κίνα και η Ινδία μαζί έχουν περίπου το 36,5% του παγκόσμιου πληθυσμού. Η Αφρική ακολουθεί με 1,2 δισεκατομμύρια, το 16,4% του παγκόσμιου πληθυσμού. Τα 739 εκατομμύρια άνθρωποι της Ευρώπης αντιπροσωπεύουν μόλις το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού. Η Κεντρική και Νότια Αμερική με την Καραϊβική φιλοξενούν 641 εκατομμύρια (8,6%), η Βόρεια Αμερική 361 εκατομμύρια (5%) και η Ωκεανία 40 εκατομμύρια (0,5%), σύμφωνα με έρευνα των Ηνωμένων Εθνών. 

Το βίντεο που ακολουθεί είναι μια παραγωγή του Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας.

http://www.typos.com.cy/cat/1/article/24736

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 05 Νοέμβριος 2016 16:50
 
ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΝΩΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΓΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
News - Πλανήτης Γη
Πέμπτη, 03 Νοέμβριος 2016 18:13

ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΝΩΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΓΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

ΕΝΠΕ: Να υπηρετηθεί επί της ουσίας η στρατηγική της βιολογικής γεωργίας και να παραμείνουν οι ΔΑΟΚ των Περιφερειακών Ενοτήτων ως φορείς υλοποίησης του Μέτρου 11 «Βιολογική Γεωργία» του ΠΑΑ 2014-20

VAR 6378

Να παραμείνει στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) των Περιφερειακών Ενοτήτων η αρμοδιότητά τους ως φορέων υλοποίησης του Μέτρου 11 «Βιολογική Γεωργία» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) 2014-2020 ζητεί η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).

Στη σημερινή του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΠΕ έκρινε ότι α) Ο τρόπος που οργανώνεται σύμφωνα με τα κείμενα της διαβούλευσης το πρόγραμμα της Βιολογικής Γεωργίας ως απλή γραφειοκρατική τακτοποίηση αγροτεμαχίων συνιστά υπονόμευση του ίδιου του συστήματος της Βιολογικής Γεωργίας ως φιλοπεριβαλλοντικού συστήματος παραγωγής γεωργικών προϊόντων που αποτελεί στρατηγική επιλογή και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας.

β) Αποτελεί πισωγύρισμα ο αποκλεισμός των Περιφερειών από το Μέτρο 11 του ΠΑΑ και η πλήρης εκχώρηση των μέχρι πρότινος αρμοδιοτήτων τους στον ΟΠΕΚΕΠΕ τη στιγμή μάλιστα που το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει λάβει την ουσιαστική και επωφελή για τους αγρότες απόφαση να εκχωρήσει στις Περιφέρειες το 37,4% των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20.

Το ΔΣ της ΕΝΠΕ αξιολόγησε ως οξύμωρο να ανατίθεται ένα Μέτρο που το διαχειριζόταν οι Περιφέρειες στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος εκ του ιδρυτικού του νόμου δεν είναι οργανισμός για την υλοποίηση και την εφαρμογή των γεωργικών προγραμμάτων αλλά, αντίθετα, έχει ελεγκτικό ρόλο. Πολύ περισσότερο καθώς, όπως επισημάνθηκε, ο ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν ο κύριος υπεύθυνος για τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην υλοποίηση του Μέτρου της Βιολογικής Γεωργίας – Κτηνοτροφίας κατά το παρελθόν.

Αντίθετα, κοινή ήταν η διαπίστωση πως στη συντριπτική τους πλειονότητα και παρά την υποστελέχωσή τους οι ΔΑΟΚ υλοποίησαν άρτια τα προγράμματα, εξυπηρέτησαν τους αγρότες και κτηνοτρόφους κατά τον πλέον πρόσφορο τρόπο, αποτέλεσαν και αποτελούν συνδετικό κρίκο ανάμεσα στον τοπικό αγροτικό πληθυσμό και τις υπόλοιπες δομές της διοίκησης.

Συνεπώς, με στόχο τον απρόσκοπτη εφαρμογή του Μέτρου11 του ΠΑΑ 2014-20 και την ορθή αγροτική ανάπτυξη του τομέα της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, το ΔΣ της ΕΝΠΕ ομόφωνα αποφάσισε και ζητεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

-Να επανέρθει στο φυσικό αντικείμενο του μέτρου η προϋπόθεση Περιβαλλοντικού Σχεδίου Διαχείρισης και η συνέχιση της ύπαρξης τεχνικού συμβούλου γεωτεχνικού στην άσκηση της Βιολογικής Γεωργίας από τον δικαιούχο γεωργό.

-Στο φυσικό αντικείμενο του Μέτρου 11 φορείς υλοποίησής του να είναι οι ΔΑΟΚ των Περιφερειακών Ενοτήτων και όχι Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης ουσιαστικά ο ΟΠΕΚΕΠΕ (άρθρο 3).

-Η αρχική αξιολόγηση, το σύνολο των διοικητικών ελέγχων (προενταξιακών και μεταενταξιακών) αλλά και των επιτόπιων ελέγχων καθώς και η διαδικασία τροποποίησης ή ανάκλησης των Αποφάσεων ένταξης Πράξεων (άρθρα 11, 12 και 13) να πραγματοποιηθούν από τις ΔΑΟΚ.

Στην περίπτωση που το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εμμείνει στην απόφασή του, όπως αποτυπώνεται στο σχέδιο Υπουργικής Απόφασης που έχει τεθεί σε διαβούλευση, να εκχωρηθούν οι αρμοδιότητες των ΔΑΟΚ στον ΟΠΕΚΕΠΕ, το ΔΣ της ΕΝΠΕ εκτιμά πως θα έχει ως συνέπεια ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα και καθυστερήσεις στην υλοποίηση του Μέτρου 11.

Πάντως, η ΕΝΠΕ αναγνωρίζει δύο θετικά σημεία στο Μέτρο 11:

-Το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού του είναι επαρκές, αν και σε επιμέρους καλλιέργειες θα μπορούσε να είναι υψηλότερο και

-Η προσθήκη σημαντικών ειδών καλλιέργειας τα οποία είχαν αποκλειστεί από το τρέχον πρόγραμμα προκειμένου να καταστεί εμφανέστερη η ανάπτυξη τόσο της βιολογικής γεωργίας όσο και της βιολογικής κτηνοτροφίας ώστε να στηριχθεί ένα κυκλικό μοντέλο γεωργικής εργασίας.

ΜΕΤΡΟ 10.4.1 ΜΕΙΩΣΗ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΝΕΡΟΥ

Στη σημερινή του συνεδρίαση το ΔΣ της ΕΝΠΕ αποφάσισε επίσης να ζητήσει από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να προκηρύξει αμέσως το Μέτρο 10.1.4 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα» καθώς οι αγρότες αναμένουν την προκήρυξη καθώς και επίσημη πληροφόρηση για τον τρόπο υλοποίησης του Μέτρου προκειμένου να ετοιμάσουν το πλάνο τους εν όψει της καλλιεργητικής περιόδου 2016-7. Όπως επισημάνθηκε στη συνεδρίαση, η υλοποίηση του Μέτρου συνεπάγεται σημαντικά οφέλη για το περιβάλλον και συγκεκριμένα μείωση της ρύπανσης του νερού από τη γεωργική δραστηριότητα, ταχύτερη απορρύπανση των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων καθώς επίσης και μείωση της χρήσης νερού για γεωργική δραστηριότητα.

 
Διάλεξη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης - Βαρυτικά κύματα: «ακούγοντας» για πρώτη φορά τους ψιθύρους του Σύμπαντος
News - Πλανήτης Γη
Πέμπτη, 03 Νοέμβριος 2016 15:44

Διάλεξη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Βαρυτικά κύματα: «ακούγοντας» για πρώτη φορά τους ψιθύρους του Σύμπαντος

Οι φιλόδοξοι ορίζοντες που διανοίγονται, όσον αφορά στη μελέτη του Σύμπαντος, χάρη στην ανίχνευση των βαρυτικών κυμάτων, είναι το αντικείμενο της νέας εκδήλωσης λόγου που διοργανώνει το Μέγαρο Μουσικής, σε συνεργασία με το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του δήμου Θεσσαλονίκης.

Στην τρίτη κατά σειρά επιστημονική διάλεξη που απευθύνεται στο ευρύ κοινό, ο διεθνώς καταξιωμένος ερευνητής Κωνσταντίνος Κόκκοτας θα αναπτύξει το θέμα «Βαρυτικά κύματα: Οι ψίθυροι του "κενού" χώρου».

Η ομιλία θα δοθεί την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016, στις 7 μ.μ. (κτήριο Μ2, Αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ) και κατά τη διάρκειά της ο κ. Κόκκοτας θα αναφερθεί στην πρόσφατη επιστημονική ανακάλυψη και στη σημασία της για την ολοκλήρωση του οικοδομήματος της θεωρητικής φυσικής.

Στις πιο κρυφές γωνιές

«Mετά την ανίχνευση των βαρυτικών κυμάτων, το Σύμπαν δεν θα είναι ξανά το ίδιο. Θα αποκαλυφθούν ακόμα και οι πιο κρυφές γωνιές του. Σε λιγότερο από μια δεκαετία θα μπορούμε να παρατηρούμε την εξέλιξή του από τη γέννησή του έως σήμερα, αφού τα βαρυτικά κύματα που εκλύθηκαν στο πρώιμο Σύμπαν, δευτερόλεπτα μετά τη Μεγάλη ‘Εκρηξη, άφησαν το αποτύπωμά τους στη μικροκυματική ακτινοβολία», έχει δηλώσει πρόσφατα ο κ. Κόκκοτας, με αφορμή την πειραματική απόδειξη του φαινομένου.

Οι προβλέψεις του Αϊνστάιν

Η ύπαρξη των βαρυτικών κυμάτων αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της θεωρίας του Αϊνστάιν για τη βαρύτητα. Είχαν προβλεφθεί το 1916, ακριβώς πριν από 100 χρόνια, αλλά μόλις πριν από λίγους μήνες έγινε δυνατή η απευθείας ανίχνευσή τους. Στις αρχές Φεβρουαρίου 2016 το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ, τα Πανεπιστήμια Caltech και MIT και η ερευνητική κοινοπραξία LIGO ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν τα ίχνη βαρυτικών κυμάτων, δηλαδή ανεπαίσθητων ρυτιδώσεων στον «ιστό» του χωροχρόνου, που δημιουργήθηκαν από τη σύγκρουση δύο μαύρων οπών σε απόσταση 1,3 δισ. ετών φωτός από τη Γη. Η ανακάλυψη αυτή, εάν επιβεβαιωθεί κατά το επόμενο χρονικό διάστημα και από ανεξάρτητους ανιχνευτές, αναμένεται να δώσει το έναυσμα για την έναρξη νέας εποχής στην Αστρονομία.

Kokkotas photo

Η διάλεξη του Έλληνα επιστήμονα εντάσσεται στον κύκλο ομιλιών του Ανοιχτού Πανεπιστημίου του δήμου Θεσσαλονίκης (θεματικός κύκλος φυσικής), που φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του ΟΜΜΘ, με την υποστήριξη του Συλλόγου Αποφοίτων ΑΠΘ. Το πρόγραμμα διαλέξεων, το οποίο φέρει τον τίτλο «Η Γιορτή της Επιστήμης», συντονίζει και επιμελείται ο Αργύρης Νικολαΐδης, καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής του ΑΠΘ.

Μόνο με δελτία εισόδου

Η πρόσβαση στη διάλεξη του κ. Κόκκοτα είναι ελεύθερη για το κοινό, αλλά προηγουμένως απαιτείται η προμήθεια δωρεάν δελτίων εισόδου, που θα διανεμηθούν από τα εκδοτήρια του ΟΜΜΘ αυστηρώς με σειρά προτεραιότητας μία (1) ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης, δηλαδή από τις 6 μ.μ. Οι διαθέσιμες θέσεις είναι περιορισμένες.

Σε ζωντανή μετάδοση

Η ομιλία του κ. Κόκκοτα θα μεταδοθεί ζωντανά, σε πραγματικό χρόνο, ώστε να μπορέσουν να την παρακολουθήσουν εξ αποστάσεως, μέσω του διαδικτύου, όσοι δεν καταστεί δυνατόν να παραστούν στην εκδήλωση. Ο σύνδεσμος live streaming θα είναι διαθέσιμος κατά την ημέρα της εκδήλωσης στην ιστοσελίδα του Μεγάρου Μουσικής (www.tch.gr) και στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας «Δίαυλος» (https://diavlos.grnet.gr/event/e739).

Ποιος είναι ο Κωνσταντίνος Κόκκοτας

Ο Κωνσταντίνος Κόκκοτας, ο οποίος γεννήθηκε το 1959 στη Θεσσαλονίκη, έλαβε πτυχίο Μαθηματικών από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο το 1981, μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά και την Αστρονομία από το Πανεπιστήμιο της Ουαλίας το 1985 και διδακτορικό δίπλωμα στη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας από το ΑΠΘ το 1988.

Υπηρέτησε σε όλες τις ακαδημαϊκές βαθμίδες στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ από το 1989 έως το 2014. Από το 2007 κατέχει την Έδρα Θεωρητικής Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Τύμπιγκεν (Tübingen) στη Γερμανία.

Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του επικεντρώνονται στη γενική θεωρία της σχετικότητας και στη σχετικιστική αστροφυσική, ιδίως στη μελέτη των μελανών οπών, των αστέρων νετρονίων και των βαρυτικών κυμάτων.

###

 

 

 

 
Συνεργάστηκαν γονείς, εκπαιδευτικοί, καλλιτέχνες και ο δήμος Οικολογικό γκράφιτι για «τη μητέρα φύση» στο 1ο Γυμνάσιο Πυλαίας
News - Πλανήτης Γη
Τετάρτη, 02 Νοέμβριος 2016 09:58

Συνεργάστηκαν γονείς, εκπαιδευτικοί, καλλιτέχνες και ο δήμος

Οικολογικό γκράφιτι για «τη μητέρα φύση» στο 1ο Γυμνάσιο Πυλαίας

14711222 635206269985220 2851461777426873891 ob

Ένα πανέμορφο γκράφιτι με οικολογικά μηνύματα κοσμεί εδώ και μερικές ημέρες τους τοίχους του 1ου Γυμνασίου Πυλαίας. Με τα χρώματα να κυριαρχούν και να ξεχωρίζουν στην αυλή του σχολείου : το μπλε του ποταμιού, το λευκό του ουρανού, το πράσινο των δένδρων, αλλά και το πανέμορφο γυναικείο πρόσωπο «της μητέρας φύσης».

Η πρωτοβουλία για την τοιχογραφία εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ζωγραφίζοντας Σχολικά Κτίρια», τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και υλοποιείται από την Urban Act στα σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων ανά την Ελλάδα. Στην Πυλαία ξεκίνησε χάρη στην ενεργή υποστήριξη του ιδιαίτερα δραστήριου Συλλόγου Γονέων του 1ου Γυμνασίου και σε συνεργασία με τη διεύθυνση του Γυμνασίου και του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, που συνείσφερε στο project.

«Ήταν μια αισθητική παρέμβαση που ελπίζουμε ότι οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας θα τη σεβασθούν. Και αυτό δείχνουν οι πρώτες αντιδράσεις τους με το που ολοκληρώθηκε το έργο. Γιατί εκεί που παλιά βλέπαμε καθημερινά συνθήματα και κακόγουστα γκράφιτι τώρα υπάρχει μια ωραία εικόνα», τονίζει η διευθύντρια του σχολείου Μαρία Βρέζα, ενώ από τη μεριά του Συλλόγου Γονέων ο αντιπρόεδρος του, Παναγιώτης Αθανασιάδης έκανε λόγο για «την πανσπερμία της άνοιξης που απεικονίζεται στο γκράφιτι», ενώ επισήμανε ότι «είναι και ένα μήνυμα για μια καλύτερη αισθητική των δημόσιων χώρων που όλοι πρέπει να σεβόμαστε».

Πολλά συγχαρητήρια τόσο στους εκπαιδευτικούς και τους γονείς του σχολείου όσο και στην ομάδα του Urban Act που για μια εβδομάδα δούλεψε στο Γυμνάσιο, παρουσιάζοντας - όπως και στα υπόλοιπα σχολεία της χώρας όπου έχει υλοποιηθεί η σχετική πρωτοβουλία - ένα αισθητικά πανέμορφο αποτέλεσμα. 

 
Ξεκινά η συγκομιδή ελιών στη Γλυφάδα
News - Πλανήτης Γη
Τρίτη, 01 Νοέμβριος 2016 13:32

Ξεκινά η συγκομιδή ελιών στη Γλυφάδα

resized IMG 6033

 

Ο Δήμος Γλυφάδας ξεκινά, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, τη συγκομιδή ελιών από τους κοινόχρηστους χώρους του Δήμου με σκοπό την παραγωγή ελαιόλαδου.

Την περσινή περίοδο, συγκεντρώθηκαν με τη βοήθεια εθελοντών καρποί ελιάς από ελαιόδεντρα σε προαύλια σχολείων, σε πεζοδρόμια, στους πρόποδες του Υμηττού και αλλού. Σύλλογοι, σχολεία, φορείς και κάτοικοι της πόλης συμμετείχαν με κέφι και μεράκι στην προσπάθεια αυτή. Παρήχθη περίπου 1,5 τόνος αγνό παρθένο ελαιόλαδο, με οξύτητα 0.7, το οποίο συσκευάστηκε και διανεμήθηκε στις φτωχές και άπορες οικογένειες του Δήμου Γλυφάδας μέσω του κοινωνικού παντοπωλείου.

resized IMG 2231

Ο Δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, κάλεσε όσους επιθυμούν να δώσουν το παρών, «για να στηρίξουμε την καινοτόμο αυτή προσπάθεια και να ενισχύσουμε τους οικονομικά ασθενείς συμπολίτες μας». Όπως υπογράμμισε, «το λάδι που θα παραχθεί θα διανεμηθεί στους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη. Η διανομή θα γίνει μέσω της κοινωνικής υπηρεσίας και του κοινωνικού παντοπωλείου του Δήμου μας».

resized IMG 2282

Όσοι επιθυμούν να δηλώσουν εθελοντικά συμμετοχή και να βοηθήσουν στη συγκομιδή, αλλά και να ενημερωθούν για τις ακριβείς ώρες και ημέρες, μπορούν να επικοινωνούν στο πενταψήφιο τηλέφωνο του Δήμου Γλυφάδας, 15464.

 


Σελίδα 8 από 454

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση