ATTICANEWS.GR

Member Area
Πλανήτης Γη
ΑΝΟΙΚΤΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΕΣ ΤΟ ΝΕΟ ΠΑΡΚΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ «ΑΓΝΑΝΤΙ» ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΕΛΛΑ
News - Πλανήτης Γη
Πέμπτη, 15 Ιούνιος 2017 16:11

ΑΝΟΙΚΤΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΕΣ ΤΟ ΝΕΟ ΠΑΡΚΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ «ΑΓΝΑΝΤΙ» ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΕΛΛΑ

 resized IMG 4965

 

Ανοικτό για τους Πειραιώτες είναι το νέο πάρκο «Αγνάντι» στην Καστέλλα, το οποίο δημιουργήθηκε εξ αρχής από τον Δήμο Πειραιά, σε δημοτικό χώρο που παρέμενε ανεκμετάλλευτος,  καθώς  επί σειρά ετών χρησιμοποιείτο ως χώρος στάθμευσης.

 

Το πάρκο «Αγνάντι», έκτασης 600 τ.μ. βρίσκεται πάνω από την παραλία Βοτσαλάκια και δίπλα από τη νέα παιδική χαρά που έφτιαξε ο Δήμος Πειραιά πλησίον του Ιερού Ναού του Αγίου Χαραλάμπους στην Καστέλλα. Διαθέτει μεγάλο καθιστικό χώρο που προσφέρει μοναδική θέα. Επιπλέον στο πάρκο, έχουν φυτευθεί νέα δέντρα. 

 resized IMG 4972

Στο νέο πάρκο του Δήμου Πειραιά, πραγματοποιήθηκε χθες εκδήλωση για παιδιά, υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά και του Ο.Π.Α.Ν., στην οποία παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης.

 

Από τον Δήμο Πειραιά έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση οι Αντιδήμαρχοι κυρία Αθηνά Γλύκα Χαρβαλάκου, οι κ.κ. Αλέξανδρος Αργουδέλης, Γιάννης Μελάς, Σταύρος Βοϊδονικόλας και η Πρόεδρος του Ο.Π.Α.Ν. κυρία Σταυρούλα Αντωνάκου.

 resized ΝΕΟ-ΔΗΜΟΤΙΚΟ-ΠΑΡΚΟ-ΑΓΝΑΝΤΙ 1

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, σε δήλωσή του, τόνισε: «Στην Καστέλλα, σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία της πόλης μας, ο Δήμος Πειραιά δημιούργησε ένα πάρκο για μικρούς και μεγάλους. Το δημοτικό πάρκο «Αγνάντι», σε συνδυασμό με τη νέα  παιδική χαρά που φτιάξαμε δίπλα στον Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους, προσφέρει έναν ιδανικό χώρο για τα παιδιά και τις οικογένειές τους. Στόχος μας είναι να υπάρξουν κι άλλες αντίστοιχες ενέργειες από τον Δήμο Πειραιά. Πιστεύω ότι είναι ένα ιδανικό μέρος για να χαλαρώνει κανείς και να απολαμβάνει τη μοναδική αυτή θέα. Στις δύσκολες εποχές που ζούμε, είναι απαραίτητο να προσφέρουμε όμορφες στιγμές στους πολίτες. Με το νέο πάρκο, τις νέες παιδικές χαρές, τις νέες πλατείες, θέλουμε να περνούν όμορφα οι δημότες μας. Μέχρι στιγμής έχουμε δημιουργήσει 10 νέες παιδικές χαρές και έχουμε ανακατασκευάσει 12 παιδικές χαρές σε όλη την πόλη. Σκοπός μας δεν είναι να κόβουμε κορδέλες, αλλά να τις χαίρονται μικροί και μεγάλοι. Σε αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε, με συνεχή προσπάθεια και με επιμονή».

 

 
Κ. Αγοραστός στο συνέδριο για την κλιματική αλλαγή: «Η Θεσσαλία δεν έχει την πολυτέλεια να λέει «όχι» στο νερό που είναι αναγκαίο για την επιβίωσή της»
News - Πλανήτης Γη
Κυριακή, 11 Ιούνιος 2017 12:19

Κ. Αγοραστός στο συνέδριο για την κλιματική αλλαγή: «Η Θεσσαλία δεν έχει την πολυτέλεια να λέει «όχι» στο νερό

που είναι αναγκαίο για την επιβίωσή της»

 

Περιφερειακό Σχέδιο Θεσσαλίας για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή εκπονεί η Περιφέρεια και χρηματοδοτεί σειρά νέων έργων

ΦΩΤΟ

Κ. Αγοραστός: «Δεν έχει λογική να αντιμετωπίζουμε την κλιματική αλλαγή α λα καρτ, δηλαδή να μας απασχολούν οι επιπτώσεις της σε κάποιους τομείς αλλά να μην μας απασχολούν στη γεωργία και πολύ περισσότερο στους υδάτινους πόρους ή για παράδειγμα να εναντιωνόμαστε στο υδροηλεκτρικό της Μεσοχώρας με την «καθαρή» ενέργεια»

 

«Αναδιάρθρωση καλλιεργειών στη Θεσσαλία με στροφή σε προϊόντα που είναι περιζήτητα στην ελληνική αλλά και κυρίως στη διεθνή αγορά και μπορούν να αποφέρουν προστιθέμενη αξία, άρα επιπλέον εισόδημα και καινούργιες θέσεις εργασίας, στον τόπο μας, μπορεί να γίνει μόνο με τις απαιτούμενες ποσότητες νερού. Γεωργία χωρίς νερό δεν γίνεται…»

«Στρατηγικές αποθεμάτων βασικών τροφίμων και νερού»

«Την κλιματική αλλαγή δεν είναι λογικό να την αντιμετωπίζουμε α λα καρτ, δηλαδή να επισημαίνουμε τους κινδύνους σε κάποιους τομείς και σε κάποιους άλλους να σφυρίζουμε αδιάφορα», ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός κατά την ομιλία του στην τελετή έναρξης των εργασιών του συνεδρίου για την κλιματική αλλαγή σήμερα στην Καρδίτσα.

«Δεν μπορεί να μας απασχολούν – και σωστά μας απασχολούν – οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε κάποιους τομείς και να μην μας απασχολούν στη γεωργία και πολύ περισσότερο στους υδάτινους πόρους», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε με νόημα:

«Δεν μπορεί από τη μία να λέμε ότι ενδιαφερόμαστε για το περιβάλλον και από την άλλη να σφυρίζουμε αδιάφορα ή ακόμη και να εναντιωνόμαστε σε έργα όπως το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της Μεσοχώρας που είναι σχεδόν έτοιμο και με τη λειτουργία του οποίου θα προστεθούν στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας 362 GWh «καθαρής», «πράσινης» ενέργειας».

ΤΩΡΑ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΤΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΕΡΓΑ ΝΕΡΟΥ

Ο κ. Κώστας Αγοραστός έκρουσε για ακόμη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου για το γεγονός ότι η Θεσσαλία είναι ελλειμματική στο νερό και σημείωσε ότι «με την κλιματική αλλαγή η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί, το έλλειμμα αυτό να διευρυνθεί.

Η Θεσσαλία κινδυνεύει με περιβαλλοντική ερημοποίηση, η οποία με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει και στην κοινωνική. Με άλλα λόγια χιλιάδες Θεσσαλοί θα κινδυνεύσουν να μετατραπούν σε περιβαλλοντικούς πρόσφυγες», προειδοποίησε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και επισήμανε ότι «τώρα, έγκαιρα, πρέπει κατ’ απόλυτη προτεραιότητα να προχωρήσουμε στα έργα εκείνα που είναι απαραίτητα για να εξασφαλίσουμε τις ποσότητες νερού που χρειάζεται ο τόπος μας».

ΓΙΑ ΑΧΕΛΩΟ: ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΕΡΓΑ

Ο κ. Κ. Αγοραστός έκανε ειδική αναφορά στα έργα μεταφοράς νερού από τον Αχελώο τονίζοντας: «εδώ στον τόπο μας, δεν έχουμε την πολυτέλεια να επιλέγουμε έργα νερού ούτε να λέμε πως δεν θέλουμε ποσότητες νερού που σε άλλες περιοχές περισσεύουν και χύνονται στη θάλασσα, ενώ για τον τόπο μας είναι όρος επιβίωσης. Χρειαζόμαστε νερό πρώτα απ’ όλα για την ύδρευση – γιατί είμαστε ελλειμματικοί - αλλά βεβαίως και για την άρδευση», ξεκαθάρισε και συνέχισε:

«Και πρέπει εμείς εδώ ως τοπική κοινωνία, οι θεσμικοί φορείς αλλά και κάθε πολίτης, να αποφασίσουμε:

Θέλουμε να έχει μέλλον η γεωργία και η κτηνοτροφία στον τόπο μας; Θέλουμε να γίνει αναδιάρθρωση καλλιεργειών με στροφή σε προϊόντα που είναι περιζήτητα στην ελληνική αλλά και κυρίως στη διεθνή αγορά και μπορούν να αποφέρουν προστιθέμενη αξία, άρα επιπλέον εισόδημα και καινούργιες θέσεις εργασίας, στον τόπο μας;

Αν η απάντηση είναι καταφατική – και για εμάς ως Περιφερειακή Αρχή είναι απόλυτα καταφατική χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις, χωρίς «αλλά» - τότε πρέπει να εξασφαλίσουμε τις απαιτούμενες ποσότητες νερού.

Γιατί γεωργία χωρίς νερό δεν γίνεται χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνουμε ακόμη πιο αποτελεσματικοί στο να μειώσουμε τις απώλειες, να εφαρμόσουμε σύγχρονες καινοτόμες αρδευτικές μεθόδους, να εκσυγχρονίσουμε και να υπογειώσουμε τα δίκτυα και φυσικά να ενισχύσουμε την ορθολογική χρήση αποτρέποντας πιθανές σπατάλες.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι στην πρώτη γραμμή σ’ αυτήν την προσπάθεια, εξαντλούμε κάθε δυνατότητα προς αυτήν την κατεύθυνση και δεσμευόμαστε να κάνουμε ακόμη περισσότερα στο μέλλον», διαβεβαίωσε.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

«Οραματιζόμαστε ώστε η Θεσσαλία να είναι μια «πράσινη» περιφέρεια», υπογράμμισε ο κ. Κ. Αγοραστός σε άλλο σημείο της ομιλίας του κι αφού υπενθύμισε πως αφ’ ενός «ο ίδιος ο θεσμός της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης στη Θεσσαλία με το περιβάλλον ξεκίνησε» κι αφ’ ετέρου «στη Θεσσαλία υλοποιείται το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στην Ευρώπη, η Κάρλα», ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια ξεκινά την εκπόνηση Περιφερειακού Σχεδίου Θεσσαλίας για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή.

Όπως εξήγησε, «το Σχέδιο είναι βέβαιο πως πρόκειται να αποδειχθεί πολύτιμο εργαλείο καθώς θα οδηγήσει σε εκτίμηση των αναμενόμενων στη Θεσσαλία κλιματικών μεταβολών και ανάλυση της κλιματικής τρωτότητας επιμέρους τομέων και γεωγραφικών περιοχών, βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα (δηλαδή έως και το 2100) όπως προβλέπεται.

Θα περιλαμβάνει τα προτεινόμενα μέτρα και δράσεις για τους τομείς και τις περιοχές προτεραιοτήτων που θα αναδειχθούν, και που κατά προτεραιότητα στοχεύουν: α) στην αποφυγή των επιπτώσεων, β) στη μείωση της έντασης και έκτασης των επιπτώσεων και γ) στην αποκατάσταση.

 

Σε επίπεδο διατιθέμενων πόρων για δράσεις και έργα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στο ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020 έχουν προβλεφθεί στοχευμένα πόροι τάξης 12,5 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της Επενδυτικής Προτεραιότητας «5a: Στήριξη των επενδύσεων για προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή καθώς και των τεχνικών που βασίζονται στο οικοσύστημα».

Αφορούν σε δράσεις σχεδιασμού, πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού,

ενδεικτικά δε σε δράσεις προστασίας ακτών από διάβρωση (όπως έργα συγκράτησης, έργα τεχνητής ανάπλασης ακτών),

δράσεις και έργα προστασίας του δασικού πλούτου της Περιφέρειας, ιδιαίτερα από πυρκαγιές (δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, συστήματα εκτίμησης κινδύνων πυρκαγιάς, ενίσχυση της φύλαξης / παρακολούθησης ευάλωτων περιοχών και της ικανότητας άμεσης επέμβασης),

οικισμών από κατολισθήσεις (έργα φυσικής και τεχνητής συγκράτησης),

δράσεις, συστήματα και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας οικισμών Περιφέρειας Θεσσαλίας σύμφωνα με το σχέδιο αντιμετώπισης πλημμύρων Θεσσαλίας (έργα αντιπλημμυρικής προστασίας οικισμών, προμήθεια κατάλληλου εξοπλισμού, αντιμετώπιση πλημμυρικών συμβάντων), δράσεις ευαισθητοποίησης του πληθυσμού για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

 

Το ποσό αυτό αυξάνεται με συμπληρωματικούς πόρους από άλλες επενδυτικές δράσεις του ΠΕΠ.Θ, από Τομεακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ που αναμένονται να συνεισφέρουν, ή και άλλες πηγές χρηματοδότησης».

Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 11 Ιούνιος 2017 12:22
 
Πρόεδρος του ΕΚ Α. ΤΑJANI: "Η Συμφωνία των Παρισίων είναι ζωντανή και θα προχωρήσουμε"
News - Πλανήτης Γη
Παρασκευή, 02 Ιούνιος 2017 12:36

Πρόεδρος του ΕΚ Α. ΤΑJANI: "Η Συμφωνία των Παρισίων είναι ζωντανή και θα προχωρήσουμε"

 20170125pht59850 original 1

 

Βρείτε παρακάτω ανακοίνωση Τύπου στα αγγλικά:

 

EP President Tajani: “the Paris agreement is alive and we will take it forward”

 

   
   
 

 

 

 

 

European Parliament’s President Antonio Tajani reacted to the announcement by U.S. President Donald J. Trump to withdraw from the Paris Agreement on climate change, on Thursday.

 

“Pacta sunt servanda. The Paris Agreement must be respected. It is a matter of trust and leadership” said European Parliament President Antonio Tajani (EPP, IT). "This Agreement is alive and we will take it forward with or without the US administration" he said.

 

"Those who choose to remain on the outside will miss a historic opportunity for citizens, the planet and the economy. The EU will continue to lead efforts against climate change and be a global pole of attraction for investment, innovation and technology, creating new jobs and boosting competitiveness" he added.

 

Environment Committee Chair Adina-Ioana Vălean (EPP, RO) also reacted to the announcement

 

"We deeply regret this decision, and hope that this is only ‘see you soon’ and not ‘farewell’ from our U.S. friends", said Ms. Vălean. "To ease the transition to a low-carbon economy is simply to be pragmatic. The global community is committed to the Paris Agreement. Civil society, industry and public awareness have evolved. The United States still shares our planet, and we are entitled to hope that, beyond the decision of just one man – even if he is the President of the United States – America will, in the end, come back on our side in the fight against climate change”, she added.

 

“In the meantime, we shall continue leading, together with China and the High Ambition Coalition. What is more, given the threat of global warming, this is a fight for multilateralism, for international cooperation, and for peace. And for we Europeans, an existential one", she concluded.

 

Facts

 

The European Parliament is currently working on three legislative measures implementing the Paris Agreement: the post-2020 carbon market (EU ETS) reform (rapporteur Julie Girling), the 2030 targets Effort Sharing Regulation (rapporteur Gerben-Jan Gerbrandy) and the Regulation on greenhouse gas emissions and removals from land-use, land-use change and forestry (rapporteur Norbert Lins).

 

 
Δευτέρα 5 Ιουνίου | Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Ο δήμος Αθηναίων, πρώτος δήμος της Ελλάδας με Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης για την Κλιματική Αλλαγή.
News - Πλανήτης Γη
Τετάρτη, 31 Μάιος 2017 10:02

Δευτέρα 5 Ιουνίου | Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Ο δήμος Αθηναίων, πρώτος δήμος της Ελλάδας με Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης για την Κλιματική Αλλαγή.

 ATHENS C40

Το πρώτο ολοκληρωμένο σχέδιο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή που συντάχθηκε από ελληνική πόλη διαθέτει πλέον ο δήμος Αθηναίων, ακολουθώντας ενεργά τις προσπάθειες των μεγάλων πόλεων διεθνώς για την καταπολέμηση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου, ο δήμος Αθηναίων υπογραμμίζει ότι πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο με διπλή στόχευση και ορίζοντα που φτάνει ως το 2030: αφενός, αποσκοπεί στη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 40% και αφετέρου στην προστασία της πόλης και του πληθυσμού από την κλιματική αλλαγή.

Όπως δηλώνει ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, «έχει πλέον επιβεβαιωθεί ότι και στο περιβάλλον, οι πόλεις τα καταφέρνουν καλύτερα από τις χώρες. Όπου οι κυβερνήσεις έχουν αποτύχει, οι πόλεις λαμβάνουμε πιο δραστικές και αποτελεσματικές πρωτοβουλίες για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας, τη μείωση του ενεργειακού κόστους, περιβαλλοντικού και οικονομικού, την προστασία των ευάλωτων ομάδων, τη διαφύλαξη της κανονικότητας της ζωής στις πόλεις. Η συμμετοχή της Αθήνας σε μεγάλα και αναγνωρισμένα διεθνώς δίκτυα πόλεων, όπως είναι το «C40» και οι «100 Ανθεκτικές Πόλεις», καθώς και η ενεργή παρουσία μας στη διεθνή πρωτοβουλία του Συμφώνου των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια (Global Covenant of Mayors for Climate and Energy), φέρνει απτά αποτελέσματα και μάλιστα χωρίς επιβάρυνση για τον δήμο».

To σχέδιο αυτό είναι εναρμονισμένο και με τη Στρατηγική Ανθεκτικότητας του δήμου Αθηναίων που θα παρουσιαστεί τον Ιούνιο. Η στρατηγική αυτή στοχεύει στη συνδημιουργία - με τους πολίτες και φορείς - και την προτεραιοποίηση δράσεων που μπορούν να υποστηρίξουν μακροπρόθεσμα μια πόλη που προετοιμάζεται για επερχόμενες κρίσεις, ακούει τους πολίτες, υποστηρίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη και είναι ζωντανή, ελκυστική και δημιουργική.

Ενδεικτική της σημασίας αυτών των πρωτοβουλιών είναι η δήλωση του Mark Watts, Εκτελεστικού Διευθυντή του Δικτύου Πόλεων για την Κλιματική Αλλαγή C40 (www.c40.org): "Οι αποφάσεις και οι δράσεις που θα αναλάβουν οι πόλεις την επόμενη τριετία θα καθορίσουν αν ο κόσμος μπορεί να κάνει πράξει τη Συμφωνία του Παρισιού και να αποτρέψει μία καταστροφική αλλαγή των κλιματικών συνθηκών.  Με το ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης για το Κλίμα που παρουσιάζει η Αθήνα αναδεικνύει την απόλυτη δέσμευση της στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Το πλάνο αυτό θα προστατέψει του πολίτες της Αθήνας από τις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος που λαμβάνει χώρα με ταχείς ρυθμούς, αλλά ταυτόχρονα θα οδηγήσει στην απαραίτητη μείωση των εκπομπών που θα εξασφαλίσει ένα βιώσιμο μέλλον για την πόλη".

Ο Michael Berkowitz, πρόεδρος των 100 Resilient Cities – 100 Ανθεκτικών Πόλεων - Pioneered by Rockefeller Foundation (www.100resilientcities.org) επισημαίνει για το Σχέδιο της Αθήνας: "Το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης για την Κλιματική Αλλαγή της Αθήνας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια της πόλης για την οικοδόμηση ανθεκτικότητας ενόψει των μυριάδων προκλήσεων του 21ου αιώνα. Η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή είναι ένα κρίσιμο κομμάτι της αστικής ανθεκτικότητας και θέλουμε να συγχαρούμε τόσο την  πόλη όσο και τους συνεργάτες μας στο δίκτυο C40. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε για να υλοποιήσουμε τους στόχους αυτού του σχεδίου όπως και την επικείμενη Στρατηγική Ανθεκτικότητας της πόλης.”

Η προσπάθεια του δήμου Αθηναίων για το περιβάλλον είναι καινοτόμα και για έναν ακόμη λόγο. Ενσωματώνει, πρωτίστως, το έργο και τις δυνάμεις του ίδιου του προσωπικού. Οι υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων, με την τεχνική υποστήριξη και επιμόρφωση από τα διεθνή δίκτυα, κατάρτισαν ένα άρτιο σχέδιο που πληροί διεθνείς προδιαγραφές και πρότυπα, συνδυάζοντάς το ταυτόχρονα με το Επιχειρησιακό και Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου, το Σχέδιο Ολοκληρωμένων Αστικών Παρεμβάσεων (ΣΟΑΠ), τη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και τη Στρατηγική Ανθεκτικότητας.

Με απλά λόγια, όπως εξηγεί η Λενιώ Μυριβήλη, εντεταλμένη σύμβουλος του δήμου Αθηναίων για την Κλιματική Αλλαγή, «το Σχέδιο της Αθήνας για την Κλιματική Αλλαγή περιλαμβάνει τόσο παρεμβάσεις άμεσης προτεραιότητας – αρκετές από τις οποίες υλοποιήσαμε ήδη – όσο και δράσεις με μακροχρόνια προοπτική που είναι κρίσιμο να ξεκινήσουν με τη συνεργασία όλων».

Περιλαμβάνει δράσεις που αποσκοπούν:

Α) Στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, μέσω της μείωσης της θερμοκρασίας  και της δημιουργίας κατάλληλων συνθηκών στην πόλη, με βασικά στρατηγικά σημεία τα εξής:

 • Χώροι Πρασίνου: Δημιουργία, επέκταση, συντήρηση των χώρων πρασίνου, κλασικών όπως τα πάρκα αλλά και νέων μορφών, όπως οι κατακόρυφες φυτεύσεις
 • Ενσωμάτωση στοιχείων νερού
 • Δημόσιοι χώροι σχεδιασμένοι κατάλληλα, με σκιάσεις, ψυχρά υλικά, προτεραιότητα σε ήπιες μορφές μετακίνησης
 • Ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, εκπαίδευση

 

Β) Στη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, μέσω της αποτελεσματικότερης χρήσης ενέργειας για τον Δήμο και τους πολίτες, με βασικά στρατηγικά σημεία τα εξής:

 • Μείωση της κατανάλωσης ενέργειας από δημόσια κτίρια και υποδομές
 • Μείωση της χρήσης καυσίμων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο)
 • Ενημέρωση και κινητοποίηση του πληθυσμού
 • Προώθηση των ήπιων μορφών μετακίνησης
 • Βελτίωση του συστήματος διαλογής των βιοαποδομήσιων αστικών αποβλήτων

 

Μεταξύ των παρεμβάσεων που υλοποιούμε ήδη σε εναρμόνιση με το σχέδιο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, περιλαμβάνονται:

 • Πιλοτική παρέμβαση στο εμπορικό τρίγωνο, με πεζοδρομήσεις, χρήση ψυχρών υλικών, φωτισμό νέας τεχνολογίας και αναβάθμιση του αστικού εξοπλισμού
 • Συντήρηση χώρων πρασίνου / νέες φυτεύσεις ετησίως
 • Πράσινες στέγες σε σχολικά κτίρια (ήδη έχουν ολοκληρωθεί 13 και προγραμματίζουμε νέα)
 • Ενεργειακές αναβαθμίσεις σε 4 σχολικά συγκροτήματα, δλδ 9 κτήρια (ήδη προγραμματίζονται οι επόμενες παρεμβάσεις)
 • Κατασκευή 2 βιοκλιματικών βρεφονηπιακών σταθμών
 • Σύνδεση σχολικών κτιρίων με φυσικό αέριο και απαλλαγή από χρήση πετρελαίου θέρμανσης
 • Εκστρατεία ενημέρωση των μαθητών στα σχολεία της Αθήνας με τίτλο «Ενεργειακό Αποτύπωμα», με στόχο τη βελτίωση της ενεργειακής τους συμπεριφοράς (το πρόγραμμα έχει ήδη υλοποιηθεί σε 20 σχολεία και σταδιακά επεκτείνεται)
 • Πιλοτικοί καφέ κάδοι για συλλογή βιοαποβλήτων
 • Αγορά οχημάτων χαμηλότερης κατανάλωσης καυσίμου
 • Αποτελεσματικότερη διαχείριση του στόλου οχημάτων του Δήμου
 • Συντήρηση και λειτουργία των σιντριβανιών
 • Τοποθέτηση NFC tags στα δημόσια κτίρια με πληροφορίες για τη θερμοκρασία και τα δροσερά σημεία της πόλης, συνδεδεμένα με την εφαρμογή Treasure
 • Λειτουργία εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα «Treasure App», σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο, για την ενημέρωση του πληθυσμού σε  ημέρες καύσωνα
 • Λειτουργία Λεσχών Φιλίας ως κλιματιζόμενων χώρων κατά τους καύσωνες
 • Συνεργασία με το WWF Ελλάς για τη δημιουργία χάρτη δροσερών σημείων της Αθήνας

 

Επόμενες παρεμβάσεις:

 

 • Αύξηση του πρασίνου κατά τουλάχιστον 10% σε όλες τις αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων & εντατικοποίηση φύτευσης χώρων πρασίνου
 • Δημιουργία Αστικών Λαχανόκηπων
 • Πάρκα τσέπης (pocket parks)
 • Χρήση ψυχρών και άλλων βιώσιμων δομικών υλικών σε όλα τα δημοτικά έργα
 • Διάθεση πόσιμου νερού σε κοινόχρηστους χώρους
 • Επέκταση δροσερών σημείων με εμπλοκή ιδιωτικού τομέα
 • Bελτίωση και αντικατάσταση όλων των λαμπτήρων σε LED
 • Νέες ενεργειακές αναβαθμίσεις σε σχολικά κτήρια
 • Υλοποίηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας με πόρους από το Πράσινο Ταμείο
 • Επέκταση του προγράμματος καφέ κάδων για την κομποστοποίηση
 • Εντατικοποίηση της ενημέρωσης μαθητών και ενηλίκων για την βελτίωση της ενεργειακής  τους συμπεριφοράς

 

Η πόλη μας, όπως και όλες οι σύγχρονες πόλεις, έρχεται σταδιακά αντιμέτωπη με ορατούς κινδύνους από την αύξηση της θερμοκρασίας, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που μας επηρεάζουν όλους. Ενδεικτικά αρκεί να συνειδητοποιήσουμε ότι για κάθε 1°C αύξηση της μέγιστης ημερήσιας θερμοκρασίας πάνω από τους 31,5°C, το ποσοστό της θνησιμότητας αυξήθηκε κατά 5,2% την περίοδο 2000 – 2012. Το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης για την Κλιματική Αλλαγή του Δήμου Αθηναίων απαντά σε αυτούς ακριβώς τους κινδύνους και αποδεικνύει τη δέσμευσή μας για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και του πληθυσμού της Αθήνας, με σοβαρό σχεδιασμό, προοπτική αλλά και αμεσότητα.

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 31 Μάιος 2017 10:05
 
Απομάκρυνση των αμιαντούχων υλικών από το ΚΑΝ ΚΑΝ στα Μετέωρα Πολίχνης Δήμου Παύλου Μελά – Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από 29 έως 31 Μαϊου 2017
News - Πλανήτης Γη
Δευτέρα, 29 Μάιος 2017 16:59

Απομάκρυνση των αμιαντούχων υλικών από το ΚΑΝ ΚΑΝ στα Μετέωρα Πολίχνης Δήμου Παύλου Μελά – Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από 29 έως 31 Μαϊου 2017

resized IMG 20170529 083247

Ο Δήμος Παύλου Μελά μέσω της συμβεβλημένης εταιρείας INTERGEO Ε.Π.Ε. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ξεκίνησε τις εργασίες απομάκρυνσης των επικίνδυνων αμιαντούχων υλικών από το εγκαταλελειμμένο κτίσμα (πρώην Κέντρο Διασκέδασης ''ΚΑΝ-ΚΑΝ''), που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ακροπόλεως και Αν. Παπανδρέου στα Μετέωρα, παρουσία του Δημάρχου Δημήτρη Δεμουρτζίδη, των Αντιδημάρχων Δημήτρη Αθάνατου, Στέφανου Βάρφη, Κωνσταντίνου Πάντση και του αρμόδιου Εντεταλμένου Σάκη Λαζαρίδη.

resized 1IMG 20170529 092505

Έτσι μετά από συντονισμένες ενέργειες όλων των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου Παύλου Μελά σε συνεργασία με τις υπηρεσίες Υγειονομικού Ελέγχου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, δίνεται τέλος σε ένα χρόνιο περιβαλλοντικό πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους κατοίκους της περιοχής Μετεώρων.Υπολογίζεται ότι οι εργασίες που υλοποιούνται από εξειδικευμένο προσωπικό της εταιρείας με τη βοήθεια ειδικού καλαθοφόρου οχήματος, θα διαρκέσουν 3 ημέρες και θα αποξηλωθούν περίπου 700 τ.μ. αμιάντου μέσα από το κτίριο.

resized 2IMG 20170529 083928

Για το σκοπό αυτό σε συνεργασία με το Α΄ Τμήμα Τροχαίας Θεσσαλονίκης έχουν γίνει προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με διακοπή κυκλοφορίας όλων των οχημάτων προς αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων από τη Δευτέρα 29 έως και την Τετάρτη 31 Μαϊου 2017, στα εξής σημεία:

1.Συμβολή οδού Ακροπόλεως με οδό Αν. Παπανδρέου

2.Συμβολή οδού Ακροπόλεως με οδό Τσακάλωφ

3.Συμβολή οδού Ακροπόλεως με οδό Καλλιθέας

4.Συμβολή οδού Στρ. Δουμπιώτη με οδό Ζωγράφου.

Τις ενέργειες αποξήλωσης συντονίζει η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Παύλου Μελά.

resized 3IMG 20170529 090910

 


Σελίδα 6 από 357

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση

BLADE RUNNER 2049 - INTERNATIONAL TV SPOT #1 - 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ
BLADE RUNNER 2049 - INTERNATIONAL TV SPOT #1 - 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ
BLADE RUNNER 2049 - INTERNATIONAL TV SPOT #1 - 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ  30 χρόνια μετά τα γεγονότα της πρώτης ταινίας, ένας νέος blade ...