ATTICANEWS.GR

Member Area
Πλανήτης Γη
Έως το 2020 η επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα
News - Πλανήτης Γη
Τρίτη, 18 Ιανουάριος 2011 11:13

Έως το 2020 η επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα


Επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2020 έχει η Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση επιτροπής της Ακαδημίας Αθηνών.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι θα πρέπει να αυξηθεί σημαντικά η χρήση του φυσικού αερίου και να μειωθεί το ποσοστό του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα.

Τα μέλη της Ακαδημίας εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για το εάν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα έχουν πετύχει σημαντική διείσδυση μέχρι το έτος 2020.

newsday
 
Αύξηση της αρτιότητας σε προστατευόμενες περιοχές:
News - Πλανήτης Γη
Δευτέρα, 17 Ιανουάριος 2011 19:42
17.1.2011
 
Αύξηση της αρτιότητας σε προστατευόμενες περιοχές:
Θετική μόνο υπό προϋποθέσεις
 
Σχετικά με το ζήτημα της εκτός σχεδίου δόμησης και της αύξησης της αρτιότητας των οικοπέδων από τα 4 στα 10 στρέμματα η εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων Ελεάννα Ιωαννίδου έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η διάσπαρτη δόμηση οπουδήποτε έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο, υποβαθμίζοντας τις φυσικές αξίες των προστατευόμενων περιοχών, παραβιάζοντας την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία του Τοπίου και υποθηκεύοντας το μέλλον ολόκληρων περιοχών.  Επιπλέον, ανεβάζει κατακόρυφα το κόστος των κοινόχρηστων υποδομών που χρειάζεται να απλώνονται παντού, επιβαρύνοντας το σύνολο των τοπικών κοινωνιών.
 Όπως σε όλη την Ευρώπη, πρέπει να γίνει σαφές ποια γη είναι οικιστική και ποια είναι αγροτική, τουριστική, δασική, με ανάλογη όμως προσαρμογή και της φορολογίας της. Η αύξηση λοιπόν της αρτιότητας μπορεί να είναι θετική μόνο ως πρώτο βήμα για συνολική κατάργηση της δόμησης εκτός σχεδίου, με παράλληλο όμως σχεδιασμό ώστε να μη δημιουργηθούν αδικίες, ιδιαίτερα για όσους έχουν μικρότερους κλήρους. Η κυβέρνηση έχει ευθύνη να μην υποχωρήσει στις πιέσεις των συμφερόντων, αλλά και να μην απαξιώσει και τη συγκεκριμένη αλλαγή».
 
                                                           Το Γραφείο Τύπου των Οικολόγων Πράσινων
 
Οι πολίτες ήταν συνεπείς στο ραντεβού για το χρυσό!
News - Πλανήτης Γη
Κυριακή, 16 Ιανουάριος 2011 23:05
16.1.2011
 
Οι πολίτες ήταν συνεπείς στο ραντεβού για το χρυσό!
Στα αζήτητα η «διαβούλευση» και η «πράσινη ανάπτυξη» της κυβέρνησης
Με τους κατοίκους στην Ιερισσό ο Μ. Τρεμόπουλος
 
 
«Αυτή τη μαζική διαβούλευση φοβήθηκαν στην κυβέρνηση και δεν ήρθαν», τόνισε ο ευρωβουλευτής και περιφερειακός σύμβουλος Μ. Τρεμόπουλος στο χαιρετισμό του στη συγκέντρωση των κατοίκων της Ιερισσού, που μάταια περίμεναν τους κυβερνητικούς εκπροσώπους.
Επικαλούμενη τον «απόηχο των εντάσεων» του Δεκεμβρίου, η Ειδική Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος -ΥΠΕΚΑ κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη ανέβαλε την προγραμματισμένη για τις 15-16 Ιανουαρίου διαβούλευση στην Ιερισσό της Χαλκιδικής για το σχεδιαζόμενο έργο της «Ελληνικός Χρυσός», καθώς και τις άλλες 3 προγραμματισμένες διημερίδες στη Χαλκιδική. Σύμφωνα με τη νέα εξαγγελία του ΥΠΕΚΑ, η διαβούλευση με την τοπική κοινωνία θα συνεχιστεί κάποια στιγμή στο μέλλον και μάλιστα στην Αθήνα! 
Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, οι οποίοι στηρίζουν με συνέπεια τους αγώνες των κατοίκων ενάντια στο Νέο Επενδυτικό Σχέδιο της «Ελληνικός Χρυσός», αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- στην ανάγκη να αμφισβητηθεί συνολικά το μοντέλο ανάπτυξης που κάποιοι θέλουν να επιβάλλουν στην περιοχή ερήμην των πολιτών. Με την επένδυση αυτή θα υποβαθμιστεί μια ευρύτατη έκταση στη Χαλκιδική και θ’ αλλάξει δραματικά ο χάρτης, εξήγησε. Με την εξόρυξη θα καταστραφεί ο Κάκαβος, τα πανέμορφα δάση του, θα δηλητηριαστεί το έδαφος και τα νερά με τις αποθέσεις των υλικών και θα ανατραπεί το υδατικό ισοζύγιο.
Το πρόβλημα το αντιλαμβάνονται οι πολίτες και στην υπόλοιπη Χαλκιδική και απορρίπτουν τις μεθοδεύσεις και τους αποκλεισμούς, τόνισε ο Μ. Τρεμόπουλος. Και θα ανατρέψουν και πάλι τα σχέδια των κερδοσκόπων και των κυβερνήσεων που παραχωρούν χωρίς κανέναν αντίτιμο το δημόσιο πλούτο και τεράστιες πανέμορφες εκτάσεις. Οι συμπεριφορές αυτές συναντιούνται μόνο σε τριτοκοσμικές χώρες. Μια κυβέρνηση που εκλέχτηκε στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης», σήμερα την αγνοεί και ξεφτιλίζει και την έννοια της διαβούλευσης και υποσκάπτει τις οικονομικές δραστηριότητες της περιοχής και κάθε έννοια βιώσιμης ανάπτυξης. Μοναδική ελπίδα η κινητοποίηση των πολιτών, κατέληξε.
Στην συγκέντρωση πήραν μέρος και πληθώρα εκπροσώπων πολιτιστικών, εμπορικών και επιστημονικών συλλόγων και φορέων, πρώην δήμαρχοι και προσωπικότητες της Χαλκιδικής και πολλοί κάτοικοι, που φώναζαν –μεταξύ άλλων- το σύνθημα: 
«Θέλουμε τα δάση, τη γη και το νερό
και όχι τον τάφο μας φτιαγμένο από χρυσό»
 
Αναλυτικά τα γεγονότα:
Στις 27 Οκτωβρίου 2010, 10 μόλις μέρες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, το ΥΠΕΚΑ απέστειλε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Χαλκιδικής τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων -ΜΠΕ 1400 σελίδων για να γνωμοδοτήσει ως τις 3.12.2010, με συνοπτικές διαδικασίες.
Στις 26 Νοεμβρίου 2010 η Ειδ. Γ. του ΥΠΕΚΑ κ. Καραβασίλη, μαζί με τον εκπρόσωπο της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», 1 εβδομάδα μόλις πριν την προθεσμία για υποβολή της γνωμοδότησης του απερχόμενου ΝΣ Χαλκιδικής, ξεκίνησε τη «διαβούλευση» με την τοπική κοινωνία. Η έναρξή της μάλιστα συνοδεύτηκε από ρητή δήλωση της εκπροσώπου της Πολιτείας ότι η απόφαση για την επένδυση είναι προειλημμένη!
Στις 10 Δεκεμβρίου 2010, σε μια παρωδία συνεδρίασης με face control και μέσα σε κλίμα φοβερής πόλωσης έξω από την αίθουσα, το απερχόμενο ΝΣ Χαλκιδικής διάβασε τη θετική γνωμοδότησή του για το έργο. Η ΓΓ του ΥΠΕΚΑ υπόσχεται ότι ανεξαρτήτως (!) της απόφασης του ΝΣ, η κυβέρνηση θέλει πραγματικά να διαβουλευτεί με τις τοπικές κοινωνίες και γι’ αυτό εγκαινιάζει μια σειρά συναντήσεων με πρώτη αυτή στην Ιερισσό στις 18 Δεκεμβρίου 2010.
Στις 17 Δεκεμβρίου 2010, το ΥΠΕΚΑ αποφασίζει αιφνιδίως να αναβάλλει τη συνάντηση της επόμενης μέρας και παρά το ότι πολιτικοί φορείς όπως οι Οικολόγοι Πράσινοι είχαν παρουσία από την αρχή της «διαβούλευσης». Η συνάντηση της Ιερισσού, η πρώτη από τις 4 προγραμματισμένες, αναβάλλεται για το διήμερο 15-16/1/2011.
Στις 14 Ιανουαρίου 2011, μία μόλις μέρα πριν τη νέα συνάντηση, η Ειδ. Γ. του ΥΠΕΚΑ αναβάλλει ξανά τη διαβούλευση αλλά και τις 4 διημερίδες. Η κυβέρνηση προαναγγέλλει τη συνέχιση της διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες της Χαλκιδικής...στην Αθήνα!
 
Πιθανώς η κυβέρνηση να θέλει να διαβουλευτεί μόνο με τους «επενδυτές» (εικονικούς και πραγματικούς) και τον σημερινό δήμαρχο Αριστοτέλη κ. Πάχτα, εμπνευστή της σκανδαλώδους μεταφορά των δικαιωμάτων εξόρυξης 317.000 στρεμμάτων γης από το Ελληνικό Δημόσιο στην «Ελληνικός Χρυσός» έναντι μόλις 11.000.000 ευρώ!
Επειδή όμως οι Οικολόγοι Πράσινοι μελέτησαν τη ΜΠΕ της «Ελληνικός Χρυσός» και συζήτησαν με ειδικούς, καλούν την κυβέρνηση να δει τις ενστάσεις τους στο έργο, που τεκμηριώνονται αναλυτικά.. Ζητούμε, επιπλέον, από την κυβέρνηση τα εξής:
·                     Να ανακαλέσει άμεσα την προειλημμένη απόφαση να προχωρήσει η επένδυση και να ξεκινήσει επιτέλους το διάλογο με τη ρητή δέσμευση ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, όπως επιτάσσει η συνθήκη του Άαρχους. 
·                     Να καταρτίσει σαφές χρονοδιάγραμμα, τόσο για την ολοκλήρωση του διαλόγου όσο και για τη διαδικασία λήψης της απόφασης στο πνεύμα διαφάνειας και δημοκρατικής έκφρασης όλων των απόψεων.
·                     Να δώσει στη δημοσιότητα εκείνους τους Περιβαλλοντικούς Όρους που παραβιάζονται από την «Ελληνικός Χρυσός», όπως αναφέρει η Ειδ. Γ. του ΥΠΕΚΑ κ. Μ. Καραβασίλη στο non-paper που απέστειλε τον Ιούλιο του 2010 στην εταιρεία1.
1 http://oikomargarita.blogspot.com/2010/12/blog-post.html
 
Ο ήλιος ανέτειλλε δύο ημέρες νωρίτερα στην Γροιλανδία, πυροδοτώντας φόβους ότι η κλιματική αλλαγή επιταχύνεται
News - Πλανήτης Γη
Κυριακή, 16 Ιανουάριος 2011 17:10

Ο ήλιος ανέτειλλε δύο ημέρες νωρίτερα στην Γροιλανδία, πυροδοτώντας φόβους ότι η κλιματική αλλαγή επιταχύνεται

Ο ήλιος πάνω από τη Γροιλανδία έκανε την εμφάνιση του δύο ημέρες νωρίτερα, δημιουργώντας τεράστιες απορίες στους επιστήμονες και πυροδοτώντας φόβους ότι οι πάγοι της Αρκτικής λιώνουν πιο γρήγορα από ό, τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα.
Οι ειδικοί λένε ότι ο ήλιος ανέτειλε νωρίτερα πάνω απο τις αρκτικές περιοχές και ειδκά στην δυτική πόλη της Αρκτικής, την Ilulissat, λήγοντας το σκότος του χειμώνα για φέτος.
Αλλά για πρώτη φορά στην ιστορία το φώς εμφάνιστηκε περίπου στις 13:00 τοπική ώρα τις Τρίτη - 48 ώρες νωρίτερα από τη συνήθη ημερομηνία της 13ης Ιανουαρίου.
Η μυστηριώδης ανατολή έχει προκαλέσει σύγχυση τους επιστήμονες, αν και θεωρούν ως πιο πιθανή εξήγηση το λιώσιμο των πάγων επιτρέποντας στο φως του ήλιου για να το διαπεράσει νωρίτερα.
Ο Thomas Posch, του Ινστιτούτου Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Βιέννης, δήλωσε ότι μια τοπική αλλαγή του ορίζοντα ήταν «σαφώς η πιο προφανής εξήγηση».
Επίσης αναφερε ότι το ύψος του πάγο, είναι η αιτία δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ότι ο ήλιος εμφανίστηκε νωρίτερα.
Αυτή η θεωρία, με βάση τη σταδιακή μείωση του στρώματος πάγου της Γροιλανδίας, υποστηρίζεται και από την πρόσφατη μελέτη του κλίματος.
Μια έκθεση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Μετεωρολογίας δείχνει ότι οι θερμοκρασίες της Γροιλανδίας έχουν αυξηθεί περίπου 3C άνω του μέσου όρου κατά το τελευταίο έτος.
Επίσης, επισήμανε ότι ο Δεκέμβριος ήταν πολύ θερμότερος από ό, τι συνήθως, με βροχοπτώσεις αντί χιονιού που καταγράφηκε για πρώτη φορά στην Kuujjuaq.
Ακόμη και έχει προβλεφθεί η έγκαιρη εμφάνιση του ήλιου θα μπορούσε να υπάρχει μια αστρονομική εξήγηση.
Ο Wolfgang Lenhardt, διευθυντής του Τομέα Γεωφυσικής στο Κεντρικό Ινστιτούτο Μετεωρολογίας στη Βιέννη, δεν υποστηρίζει αυτή τη θεωρία αφου όπως τονίζει «Ο αστερισμός των αστεριών δεν έχει αλλάξει. Αν αυτό είχε συμβεί, θα είχε υπάρξει κατακραυγή σε όλο τον κόσμο.
«Τα δεδομένα του άξονα της Γης και της περιστροφής της παρακολουθούνται συνεχώς και προσεκτικά και θα το γνωρίζαμε αν αυτό είχε συμβεί."

http://www.7news.gr/ 
Ακμή και παρακμή πολιτισμών σχετίζονται με τον καιρό
News - Πλανήτης Γη
Κυριακή, 16 Ιανουάριος 2011 17:07

Ακμή και παρακμή πολιτισμών σχετίζονται με τον καιρό

Ισχυρή αντιστοιχία με περιόδους κλιματικών μεταβολών παρουσιάζουν οι περίοδοι ακμής και παρακμής στην ευρωπαϊκή ιστορία, κάτι...


 που αποκαλύπτεται από τους δακτύλιους των δέντρων.
Σε μελέτη που δημοσίευσε το περιοδικό Science, με τους επιστήμονες να έχουν εξετάσει 9.000 κομμάτια ξύλου από σύγχρονα δάση και αρχαίες τοποθεσίες, επισημαίνεται ότι ήπια και βροχερά καλοκαίρια ενδεχομένως βοήθησαν την άνοδο της Ρώμης, ενώ τα κύματα ψύχους φαίνεται να έπαιξαν ρόλο στην παρακμή της αυτοκρατορίας και την επέλαση του Μαύρου Θανάτου.

Η ανάπτυξη των δέντρων επηρεάζεται από τις αυξομειώσεις της ηλιοφάνειας, της θερμοκρασίας και της υγρασίας, και οι μεταβολές αυτές αποτυπώνονται στους δακτύλιους αύξησης που διακρίνει κανείς αν κόψει κάθετα έναν παλιό κορμό.

«Κοιτάζοντας 2.500 χρόνια προς τα πίσω, υπάρχουν παραδείγματα στα οποία η κλιματική αλλαγή επηρέασε την ανθρώπινη ιστορία» αναφέρει ο συγγραφέας της δημοσίευσης, ο Ουλφ Μπέντγκεν του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ερευνητικού Ινστιτούτου Δασών, Χιονιού και Τοπίου.

Η ερευνητική ομάδα αντιστοίχισε αρχικά τους δακτύλιους σύγχρονων δέντρων με μετεωρολογικές μετρήσεις για τα τελευταία 200 χρόνια. Αυτό τους επέτρεψε ουσιαστικά να δημιουργήσουν μια βάση αναφοράς ώστε να προχωρήσουν πίσω στο παρελθόν.

Οι μεταβολές της υγρασίας τα τελευταία 2.500 χρόνια υπολογίστηκαν με βάση 7.784 δείγματα δρυός από τη Γαλλία και τη Γερμανία, ενώ οι μεταβολές της θερμοκρασίας από 1.500 δείγματα πεύκου και αγριόπευκου από την Αυστρία.

Αυτό που παρατηρήθηκε ήταν ότι σε περιόδους ευημερίας και κοινωνικής σταθερότητας ο καιρός ήταν συνήθως καλός. Η άνοδος της Ρώμης για παράδειγμα από το 300 π.Χ έως το 200 μ.Χ συνοδευόταν από ήπια και βροχερά καλοκαίρια, ιδανικά για τους γεωργούς. Κάτι ανάλογο συνέβη με την περίοδο ακμής της μεσαιωνικής Ευρώπης από το 1000 έως το 1200 μ.Χ.

Αντίστοιχα, τα κοινωνικά δεινά φαίνονται να συνδέονται με αναποδιές του κλίματος. Οι παρατεταμένες ξηρασίες του 3ου αιώνα συνέπεσαν για παράδειγμα με πολιτικές αναταραχές και επιθέσεις βαρβάρων κατά της Ρώμης. Κάτι ανάλογο συνέβη το διάστημα από το 300 έως το 600 μ.Χ, όταν ξένες φυλές εισέρρευσαν στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία από την ανατολή.

Ένα άλλο παράδειγμα ήταν οι κρύοι χειμώνες και τα υγρά καλοκαίρια που προηγήθηκαν του λιμού και της επιδημίας πανώλης που αποδεκάτισαν τους Ευρωπαίους στις αρχές του 14ου αιώνα.

Εκτός από τη σχέση κλίματος-πολιτισμού, η μελέτη αποκαλύπτει και άλλες ενδιαφέροντα στοιχεία για τη σχέση ανάμεσα στα δέντρα και τον άνθρωπο. Σε καιρούς ευημερίας, τα δέντρα που κόβονταν για την ξυλεία τους αυξάνονταν, αφήνοντας πίσω τους περισσότερα δείγματα για μελέτη.

Αντίθετα, σε περιόδους παρακμής, όπως η πτώση της Ρώμης, τα δείγματα μειώνονταν δραματικά ή ακόμα και εξαφανίζονταν
cosmo.gr
 


Σελίδα 453 από 459
Πολιτιστικός θεσμός το Φεστιβάλ Χορωδιών που έγινε στο Πανόραμα
Πολιτιστικός θεσμός το Φεστιβάλ Χορωδιών που έγινε στο Πανόραμα
Πολιτιστικός θεσμός το Φεστιβάλ Χορωδιών που έγινε στο Πανόραμα. Σε σημαντικό πολιτιστικό θεσμό της Θεσσαλονίκης εξελίσσεται ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση