ATTICANEWS.GR

Member Area
Πλανήτης Γη
2 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ: Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΩΝ
News - Πλανήτης Γη
Πέμπτη, 27 Ιανουάριος 2011 14:45

Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

2 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ: Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΩΝ

 

Στη μικρή πόλη του Ραμσάρ του Ιράν, στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας, υπογράφηκε στις  2 Φεβρουαρίου 1971 η ομώνυμη σύμβαση προστασίας των Υγροτόπων. Η σύμβαση ίσχυσε από το 1975 με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο και αποβλέπει στην προστασία και τη συνετή χρήση των υγροτόπων μέσα από εθνικές δράσεις αλλά και με τη διακρατική συνεργασία. Από το 1997 και εφεξής η επέτειος υπογραφής της συνθήκης του Ραμσάρ γιορτάζεται σαν Παγκόσμια ημέρα υγροτόπων.

Με  αφορμή την επέτειο αυτή αλλά και το γεγονός ότι με αφορμή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την βιοποικιλότητα οι υγρότοποι μας – μεταξύ άλλων περιβαλλοντικών ζητημάτων - βρίσκονται εκ νέου στη πολιτική επικαιρότητα, θέλω να αναπτύξω κάποιες σκέψεις μου πάνω στο θέμα. Σαν υγρότοπος ή αλλιώς υδροβιότοπος νοείται κάθε τόπος που καλύπτεται σε μόνιμη ή εποχική βάση από νερά κατά βάση ρηχά. Οι υγρότοποι, δηλαδή, αποτελούν υδάτινες περιοχές, οι οποίες διατηρούν μια ποικιλία σημαντικών βιολογικών, οικολογικών και γεωμορφολογικών στοιχείων. Σε αυτά σαφώς θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και την αισθητική αξία που προσδίδουν στον περιβάλλοντα χώρο.

Η σημασία των υδροβιότοπων είναι ανυπολόγιστη τόσο για τη συντήρηση και ρύθμιση του υδροβιολογικού κύκλου, όσο και για το γεγονός ότι αποτελούν παραγωγικά οικοσυστήματα. Γι’ αυτό η ασύνετη ανθρώπινη παρέμβαση θεωρείται επικίνδυνη, ενώ η καταστροφή τους επιζήμια από όλες τις απόψεις. Στην Ελλάδα έχουμε την ευλογία η βιοποικιλότητα να βρίσκεται ανάμεσα στις πλουσιότερες της Ευρώπης. Η Σύμβαση Ραμσάρ αναγνωρίζει έντεκα περιοχές στην Ελλάδα ως υδροβιότοπους διεθνούς σημασίας. Δυστυχώς όμως αυτοί απειλούνται από πολλούς κινδύνους, μεταξύ των οποίων ενδεικτικά μόνο αναφέρω τις καταπατήσεις, την αυθαίρετη δόμηση, τη ρύπανση, τη λαθροθηρία, την υπεράντληση υδάτων για αρδευτικούς λόγους και τις χωρίς περιβαλλοντική μελέτη βιομηχανικές  ή άλλου είδους δραστηριότητες.

Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αποτελεί σαφώς σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 24 του Συντάγματος υποχρέωση του Κράτους και η Νέα Δημοκρατία έχει εντάξει στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων της τη συστηματική και σωστή διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών. Πέρα από αυτό, ωστόσο, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αποτελεί δικαίωμα αλλά και υποχρέωση του καθενός από εμάς. Είναι γεγονός ότι καμία μορφή κρατικής δράσης δεν μπορεί να έχει επαρκή αποτελέσματα, αν η αξία και η σημασία της δεν έχει καθιερωθεί πρώτα στη συνείδηση των πολιτών.

Σαν πολίτες αυτής της χώρας, λοιπόν, οφείλουμε να στηρίζουμε έμπρακτα τις κρατικές δράσεις στον τομέα αυτό, αλλά και να καταγγέλλουμε κάθε είδους αυθαιρεσία που βλάπτει τις προστατευόμενες περιοχές. Ειδικά για τους πολίτες της Αττικής, οι υδροβιότοποι όπως ο Σχοινιάς Μαραθώνα, η λίμνη Κουμουνδούρου, η λίμνη Βουλιαγμένης, το Βουρκάρι, αλλά και λιγότερο γνωστές περιοχές, όπως η λίμνη Μπελέτσι στην Πάρνηθα, αποτελούν ανάσα και πνεύμονα ζωής. Σε μια πόλη, όπου ο κάθε κάτοικός της έχει δικαίωμα μόνο σε 1,5 τ.μ. πρασίνου, όπου το οξυγόνο και το καθαρό περιβάλλον τείνουν να αποτελέσουν είδη προς εξαφάνιση, η προστασία των υδροβιότοπων από όλους μας δεν αποτελεί πλέον προαιρετική επιλογή, αλλά επιτακτική και επιβεβλημένη ανάγκη. Η ήπια και συνετή αξιοποίησή τους εξάλλου μπορεί να συνεισφέρει στην ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών μέσα από τη βελτίωση των υποδομών τους και την καταπολέμηση της ανεργίας. Αυτού του είδους η παρέμβαση μόνο εξασφαλίζει την αειφορική διαχείριση των φυσικών πόρων των υδροβιοτόπων και διασφαλίζει ένα καλύτερο αύριο τόσο για εμάς, όσο και για τα παιδιά μας.

 

Γράφει ο

Νίκος  Καντερές

Βουλευτής  Αττικής– Μετεωρολόγος

Αναπληρωτής Τομεάρχης Περιβάλλοντος της Νέας Δημοκρατίας

Μέλος Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής

 
Αντίθετοι και οι δήμαρχοι για τα 10 στρέμματα του Natura
News - Πλανήτης Γη
Πέμπτη, 27 Ιανουάριος 2011 00:28

Αντίθετοι και οι δήμαρχοι για τα 10 στρέμματα του Natura

 

 

Στο δρόμο που χάραξαν οι βουλευτές κινήθηκαν και οι δήμαρχοι σχετικά με την πρόβλεψη του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος για αύξηση του ορίου της αρτιότητας στις περιοχές Natura από τα 4 στα 10 στρέμματα.

Σε σημερινή ομόφωνη απόφαση της η ΚΕΔΚΕ  τονίζει χαρακτηριστικά: «Δεν μπαίνουμε στη λογική των 4 ή 10 στρεμμάτων αλλά στην ανάγκη να θεσπιστούν οι οριστικές διατάξεις (μέσω Π.Δ.) και να μη διαταραχθεί η κοινωνική ισορροπία. Γιατί μια γενική μεταβολή, ισοπεδωτική και άμεση, καμία φιλο-περιβαλλοντική πολιτική δεν εξυπηρετεί και τεράστια προβλήματα δημιουργεί ταυτόχρονα. Άλλωστε η Αυτοδιοίκηση από μόνη της έχει δεχτεί αρτιότητα σε μεγαλύτερη έκταση, παρά τις πιέσεις και αντιδράσεις, όπως έγινε με τον καθορισμό αρτιότητας στα 20 στρέμματα σε περιοχή του ΓΠΣ της Λάρισας», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

«Θέση μας είναι ότι πρέπει να πάμε σε ρυθμίσεις που θα εξεταστούν κατά περίπτωση - μέσω Π.Δ.- ανάλογα με το επίπεδο σημασίας και τις ιδιαιτερότητες κάθε προστατευόμενης περιοχής», σημειώνει η ΚΕΔΚΕ.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται, στην ανακοίνωση, «σύμφωνα  με στοιχεία βάσης δεδομένων του προγράμματος ΧΩΡΟΣ, που υλοποιεί η ΚΕΔΚΕ, από τους 325 δήμους, στους 263 τμήμα της χωρικής τους ενότητας αποτελεί περιοχή Natura, μάλιστα σε κάποιες φτάνει το 100% της έκτασής τους. Ενδεικτικά αναφέρονται: Δήμος Αλοννήσου, Αλμωπίας, Παξών, Μεγανησίου, Ζαγοράς - Μουρεσίου κ.λπ. Στο Δήμο Δράμας το ποσοστό ανέρχεται στο 60,14%, στην Καισαριανή στο 60,1%μ στο Δήμο Ιωαννίνων στο 70,26%, στο Δήμο Καλαμπάκας στο 63,04% κ.λπ.»

Επιπλέον, κατά τη συνεδρίαση κοινή διαπίστωση όλων των ομιλητών ήταν ότι απαιτείται να τηρηθεί αυστηρά το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των προβλέψεων του νόμου. Και τούτο γιατί η κεντρική διοίκηση, 25 χρόνια μετά την ψήφιση του Ν.1650/86 ελάχιστα έχει πράξει για τα ζητήματα προστασίας της βιοποικιλότητας και των προστατευόμενων περιοχών. Δυόμισι χρόνια πριν εκπνεύσει η προθεσμία για να ανταποκριθεί η χώρα μας στις δεσμεύσεις της ευρωπαϊκής οδηγίας 92, από τις 419 περιοχές Natura 2000, στις 118 έχουν εγκριθεί οι στρατηγικές μελέτες περιβαλλοντικής προστασίας τους, σε 7 περιοχές έχουν εκπονηθεί τα σχέδια διαχείρισης και μόλις για 28 υπάρχει φορέας Διαχείρισης της περιοχής.

Σε άλλη της επισήμανση η ΚΕΔΚΕ τονίζει ότι πρέπει να απλοποιηθούν, κωδικοποιηθούν και να επισπευστούν οι διαδικασίες των χωροταξικών και πολεοδομικών ρυθμίσεων με έμφαση στα ΓΠΣ, όπου αυτά δεν υφίστανται, ώστε όλοι οι Καλλικράτειοι δήμοι, στην ολότητά του ο καθένας, να διαθέτoυν Πολεοδομικό Σχεδιασμό -  με προτεραιότητα οι δήμοι που έχουν περιοχές Natura - ώστε να μην υπάρχει έλλειμμα και διαφορετικό καθεστώς αντιμετώπισης όμορων οικισμών ή περιοχών που ανήκουν στον ίδιο δήμο και αναφέρονται στην ίδια περιοχή Natura, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με την Λίμνη της Κερκίνης, γύρω από την οποία είχαν μέτωπο τέσσερις Καποδιστριακοί δήμοι, όμως μόνο ένας είχε ΓΠΣ και άρα πολεοδομικούς κανόνες και μέτρα προστασίας για το τμήμα της περιοχής Natura, που του αναλογούσε.


 

 
Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος συζητάει με Δημάρχους και φορείς για την ηχορύπανση από το «Ελ. Βενιζέλος»
News - Πλανήτης Γη
Πέμπτη, 27 Ιανουάριος 2011 00:15
26/01/2011
Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος συζητάει με Δημάρχους και φορείς για την ηχορύπανση από το «Ελ. Βενιζέλος»
 
            Αύριο Πέμπτη, 20.30, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, ευρωβουλευτής  των Οικολόγων Πράσινων,  θα πάρει μέρος σε συζήτηση με Δημάρχους και μέλη Δημοτικών συμβουλίων της περιοχής των Μεσογείων στο Δημαρχείο Σπάτων-Αρτέμιδας.
Η συζήτηση θα έχει ως θέμα "Το Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»  και υιοθέτηση από την Ελληνική Κυβέρνηση της Ευρωπαϊκής οδηγίας για τον θόρυβο".
            Στη συζήτηση θα πάρουν επίσης  μέρος οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Αττικής Κώστας Διάκος και Γιώργος Δημαράς καθώς και ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων  Παρασκευόπουλος Γιάννης.
Ο κ. Τρεμόπουλος, Αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας  και ασφάλειας των Τροφίμων είχε καταθέσει, στις 04-11-2010 ερώτηση προς την Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα «Προβλήματα ηχορρύπανσης στις περιοχές γύρω από τα αεροδρόμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης», στην οποία έλαβε στις 17-12-2010 την ακόλουθη απάντηση του κ. Potočnik εξ ονόματος της Επιτροπής:
«Η Επιτροπή πληροφορεί το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου ότι ο διεθνής αερολιμένας της Θεσσαλονίκης δεν έχει χαρακτηριστεί από τις ελληνικές αρχές ως μείζονος σημασίας(1), κατά την έννοια της οδηγίας 2002/49/ΕΚ (οδηγία για τον περιβαλλοντικό θόρυβο – OΠΔ/END). Κατά συνέπεια, δεν έπρεπε να απογραφεί στο πλαίσιο του πρώτου γύρου χαρτογράφησης του θορύβου. Ενδέχεται, αντίθετα, να εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της OΠΔ για το δεύτερο γύρο χαρτογράφησης του θορύβου το 2012.
Το μόνο χαρακτηρισμένο ως μείζονος σημασίας αεροδρόμιο είναι ο διεθνής αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Οι ελληνικές αρχές υπέβαλαν μελέτη(2) όσον αφορά την έκθεση του εν λόγω αεροδρομίου στον θόρυβο. Από την αξιολόγηση της ως άνω μελέτης προκύπτει ότι δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της OΠΔ. Η Επιτροπή εξετάζει την κατάσταση και, εν ανάγκη, ενδέχεται να αποφασίσει να αναλάβει νομική δράση».
 
ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ «ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ»
News - Πλανήτης Γη
Πέμπτη, 27 Ιανουάριος 2011 00:11

Το Καφενείο της Επιστήμης

(7ος κύκλος) 

Ίδρυμα Ευγενίδου, Γαλλικό Ινστιτούτο, Βρετανικό Συμβούλιο

 

Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2011, ώρα 19.00

΄Iδρυμα Ευγενίδου

(Λ.Συγγρού 387, Π. Φάληρο, είσοδος από οδό Πεντέλης 11)

 

Θέμα: «Αναπροσαρμογή της Αρχιτεκτονικής για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής»

 

Επιστημονικός Οικοδεσπότης: Χρήστος Φλώρος, Αρχιτέκτων Μελετητής, Εντεταλμένος Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Πανεπιστημίου Πατρών

Συντονισμός: Γιώργος Κεραμιτζόγλου, Δημοσιογράφος

 

 

Καθώς η κλιματική αλλαγή είναι ήδη παρούσα, γεννιούνται τα ερωτήματα:

Πως πρέπει να σχεδιάζονται τα κτίρια και οι ακάλυπτοι χώροι των οικοπέδων τους, με στόχο την αποφυγή της υπερθέρμανσής τους;

Πως μπορούμε να μειώσουμε την υπερθέρμανση των ήδη υφισταμένων κτιρίων;

Πώς μπορεί η Μοντέρνα Αρχιτεκτονική του 20ου αιώνα να αναβαθμισθεί στην Οικολογική Αρχιτεκτονική του 21ου αιώνα;

Ο Χρήστος Φλώρος, Αρχιτέκτων (Ε.Μ.Π.), H.F.Planner (M.A.R.U. London), με πλήθος βραβείων σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, Εντεταλμένος Επίκουρος Καθηγητής Αρχιτεκτονικής Πανεπιστημίου Πατρών και Συγγραφέας, θα επιχειρήσει να δώσει απαντήσεις σε αυτά και σε ακόμη περισσότερα επίκαιρα ερωτήματα, στο Καφενείο της Επιστήμης, που διοργανώνεται στο Ίδρυμα Ευγενίδου, ημέρα Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2010, στις 19.00, με θέμα: «Αναπροσαρμογή της Αρχιτεκτονικής για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής».

Ο Χρήστος Φλώρος θα παρουσιάσει τις σύγχρονες τάσεις ώστε η αρχιτεκτονική να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να εμπλακεί σε ζωντανό διάλογο με τον επιστήμονα και – με τη βοήθεια του δημοσιογράφου κ. Γιώργου Κεραμιτζόγλου που θα συντονίσει τη συζήτηση - θα μπορέσει να εμπλακεί σε διάλογο και να αναζητήσει απαντήσεις σε ‘καυτά’ ερωτήματα γύρω από το πως θα καταφέρουμε να ζούμε με άνεση σε ένα κλίμα που θα είναι θερμότερο από αυτό που έχουμε συνηθίσει.

Το Καφενείο της Επιστήμης διοργανώνεται σε συνεργασία με τη μη-κυβερνητική οργάνωση ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ (www.day-after.gr). Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ δημιουργήθηκε από επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων, με σκοπό να υποστηρίξει κάθε δημιουργική προσπάθεια για αλλαγή του σημερινού αναπτυξιακού μοντέλου, που οδηγεί σε αδιέξοδο την κοινωνία και την οικονομία και υποβαθμίζει διαρκώς το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής.

 

Λίγα λόγια για το θέμα

Τον 20ο αιώνα, μεθυσμένοι από τα τεχνολογικά επιτεύγματα, οι άνθρωποι έχτιζαν χωρίς όρια, με την ψευδαίσθηση ότι η φύση δεν μπορεί να τους τιμωρήσει. Τώρα, υπό την απειλή της κλιματικής αλλαγής, η αρχιτεκτονική πρέπει να αναπροσαρμοσθεί προς δύο κατευθύνσεις:

Κατεύθυνση Α: Τα κτίρια πρέπει να σχεδιάζονται με στόχο την ελαχιστοποίηση έκλυσης αερίων του θερμοκηπίου και κατανάλωσης ενέργειας που προέρχεται από μη ανανεώσιμες πηγές, ώστε να μη συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή.

Κατεύθυνση Β: Τα κτίρια και το άμεσο περιβάλλον τους πρέπει να σχεδιάζονται με στόχο την αποφυγή της υπερθέρμανσής τους, καθώς η κλιματική αλλαγή είναι ήδη παρούσα και κατά τις επόμενες δεκαετίες οι άνθρωποι πρέπει να κατορθώσουν να ζουν με άνεση σε ένα κλίμα που θα είναι θερμότερο από αυτό που έχουν συνηθίσει.

Το Καφενείο θα επικεντρωθεί στη δεύτερη κατεύθυνση, στην οποία θεωρείται ότι  δεν έχει δοθεί η αρμόζουσα σημασία στο δημόσιο πεδίο, σε σχέση με την πρώτη κατεύθυνση. Θα παρουσιασθούν οι κυριότερες μέθοδοι για την αποφυγή υπερθέρμανσης των κτιρίων και του περιβάλλοντός τους, αλλά και πώς μπορεί να συνεισφέρει στο στόχο αυτό η εφαρμογή των βασικών αρχών της παραδοσιακής βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής της Μεσογείου. Τέλος, θα επισημανθούν πρακτικές μέθοδοι με τις οποίες μπορεί να μειωθεί η υπερθέρμανση των υφιστάμενων κτιρίων.

Καφενείο της Επιστήμης: Ένας Ανοικτός Διάλογος για την Επιστήμη

Το Ίδρυμα Ευγενίδου, το Γαλλικό Ινστιτούτο και το Βρετανικό Συμβούλιο, συνεχίζουν και τη φετινή χρονιά μια σειρά ανοιχτών διαλόγων ανάμεσα σε επιστήμονες - ερευνητές και στο ευρύ κοινό, με σύγχρονα θέματα από το πεδίο της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν τις τελευταίες εξελίξεις σε σύγχρονα και επίκαιρα ζητήματα όπως η κοσμολογία, η βιολογική εξέλιξη, η συνείδηση, η οικολογία, η αρχιτεκτονική, η τεχνητή νοημοσύνη, τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, η εκπαίδευση και η διά βίου μάθηση. Ταυτόχρονα, οι επιστήμονες γίνονται κοινωνοί των προβληματισμών, της αγωνίας και των προσδοκιών των πολιτών σχετικά με τα μείζονα επιστημονικά θέματα.

Οι συζητήσεις γίνονται πάντα σε ένα ζεστό κλίμα φιλικής ανταλλαγής απόψεων, σε χαλαρό περιβάλλον, όπου μπορεί κάποιος να απολαύσει έναν καφέ ή ένα ποτήρι κρασί.

Κρατήσεις Θέσεων

H είσοδος στο Καφενείο της Επιστήμης είναι ελεύθερη και ανοιχτή σε κάθε ενδιαφερόμενο. Επειδή ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος, είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής.

Κρατήσεις θέσεων, τηλ.: 210 9469615.

Βιογραφικά στοιχεία για τον Επιστημονικό Οικοδεσπότη

 Χρήστος Φλώρος (E-mail: cfloro@tee.gr)

 

Επαγγελματική Εμπειρία

Από το 1977, διατηρεί γραφείο αρχιτεκτονικών μελετών στην Αθήνα. Έχει εκπονήσει μελέτες πλήθους δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων που έχουν υλοποιηθεί (νοσοκομείων, πανεπιστημιακών κτιρίων, μουσείων, πολιτιστικών κτιρίων, εμπορικών κτιρίων, κατοικιών κλπ.).

Έχει λάβει ένα Α΄ και τρία Β΄ βραβεία σε Πανελλήνιους Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς και έξι Α΄ βραβεία σε λοιπούς Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς.

Πολλά από τα έργα του έχουν παρουσιασθεί σε αρχιτεκτονικά περιοδικά.

Ακαδημαϊκές Δραστηριότητες

Εντεταλμένος Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, 2007 – 2011.

Επιστημονικός Συνεργάτης στο Ε.Μ.Π. και στο Α.Π.Θ. (1973-76). Ερευνητής, Medical Architecture Research Unit, Λονδίνο (1976-77).

Δίδαξε σε Διατμηματικά Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Ε.Μ.Π. και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και σε πλήθος σεμιναρίων μεταπτυχιακής κατάρτισης του Τ.Ε.Ε., Ε.Μ.Π., Σ.Α.Δ.Α.Σ., Σ.Π.Μ.Ε. και ΥΠ.ΠΟ.

Λοιπές Δραστηριότητες

Μέλος, επιτροπή σύνταξης ισχύοντος Κτιριοδομικού Κανονισμού.

Συγγραφεύς τριών βιβλίων με θέματα οικολογίας και αρχιτεκτονικής. Το πρώτο του βιβλίο "Ο Οικολογικός Στόχος εις την Αναπτυξιακή Πολιτική και την Χωροταξία", δημοσιεύθηκε το 1973.

Έχει δημοσιεύσει και ανακοινώσει 40 εργασίες.

Μέλος Δ.Σ. Ελληνικής Αρχιτεκτονικής Εταιρείας.

 
«Προστατέψτε το ελληνικό μητρώο εμπορίας ρύπων» λέει η Κομισιόν μετά τις επιθέσεις
News - Πλανήτης Γη
Τρίτη, 25 Ιανουάριος 2011 21:49

e-Κλοπή δεκάδων εκατομμυρίων

«Προστατέψτε το ελληνικό μητρώο εμπορίας ρύπων» λέει η Κομισιόν μετά τις επιθέσεις

Το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής CO2 εντάσσεται στο πλαίσιο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής CO2 εντάσσεται στο πλαίσιο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.   (Φωτογραφία:  Associated Press )
Βρυξέλλες, Βέλγιο
Η Ελλάδα και τουλάχιστον τρεις ακόμα ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να αποδείξουν την ακεραιότητα των εθνικών μητρώων τους για το ευρωπαϊκό χρηματιστήριο ρύπων, τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η σύσταση έρχεται μετά τις επιθέσεις χάκερ που έκλεψαν δύο εκατομμύρια άδειες, αξίας 28 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με την «καλύτερη εκτίμηση» που έχει στη διάθεσή της η Κομισιόν, οι άδειες εκλάπησαν στη διάρκεια οργανωμένης κυβερνοεπίθεσης στα εθνικά μητρώα της Ελλάδας, της Τσεχίας, της Εσθονίας και της Αυστρίας.

Η Επιτροπή ενημέρωσε τις χώρες-μέλη ότι θα πρέπει να αποδείξουν την ακεραιότητα των συστημάτων ασφαλείας τους, προτού τα εθνικά μητρώα συνδεθούν και πάλι με την αγορά, η οποία αναμένεται να επανέλθει σε λειτουργία την Τετάρτη.

Προέβλεψε μάλιστα ότι ορισμένες χώρες δεν θα μπορέσουν να αποδείξουν την ακεραιότητα των συστημάτων τους σε αυτό το μεσοδιάστημα.

Η Επιτροπή διευκρίνισε πάντως ότι οι χάκερ εισέβαλαν μόνο στην αγορά «spot market» του χρηματιστηρίου ρύπων, η οποία αντιστοιχεί σε λιγότερο από το ένα πέμπτο της συνολικής αγοράς εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών. Η αγορά «futures market» δεν επηρεάστηκε.

Η ευρωπαϊκή αγορά άνθρακα βρίσκεται συχνά στο στόχαστρο χάκερ. Πριν από σχεδόν ένα χρόνο, τον περασμένο Φεβρουάριο, είχαν δεχθεί κυβερνοεπιθέσεις τα εθνικά μητρώα της Ισπανίας και της Ολλανδίας.

Οι ηλεκτρονικές επιθέσεις δεν ήταν όμως το μόνο πρόβλημα: Το 2008 και το 2009, το χρηματιστήριο ρύπων υπήρξε θύμα μεγάλης απάτης με τον ΦΠΑ, την οποία η Εuropol αποτιμά περί τα 5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα πάντως με πρόταση της Επιτροπής, που υιοθετήθηκε το 2009, τα εθνικά μητρώα συναλλαγών θα αντικατασταθούν σταδιακά από ένα κοινό ευρωπαϊκό μητρώο.

Το σύστημα αγοραπωλησίας των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Κάθε χρόνο η ΕΕ παρέχει ποσοστώσεις εκπομπής, τις οποίες τα κράτη αναδιανέμουν στις βιομηχανίες τους. Τα δικαιώματα CO2 υπολογίζονται και καταγράφονται στα εθνικά μητρώα. Αν οι βιομηχανίες χρειάζονται περισσότερα δικαιώματα ρύπων, μπορούν να τα αγοράζουν από εταιρείες που έχουν πλεόνασμα δικαιωμάτων.


Newsroom ΔΟΛ

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231075921

 


Σελίδα 453 από 464
1.500 παιδιά και νέοι ενώνουν τις φωνές τους για την ελευθερία │ Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
1.500 παιδιά και νέοι ενώνουν τις φωνές τους για την ελευθερία │ Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
7ο Φεστιβάλ Χορωδιών στο Μέγαρο Μουσικής Χίλια πεντακόσια παιδιά και νέοι ενώνουν τις φωνές τους για την ελευθερία   Η ...

Tο σύμπαν του Κουεντίν Ταραντίνο, Κουέντιν Ταραντίνο: Πώς συνδέονται όλοι οι χαρακτήρες των ταινιών του;
Tο σύμπαν του Κουεντίν Ταραντίνο,  Κουέντιν Ταραντίνο: Πώς συνδέονται όλοι οι χαρακτήρες των ταινιών του;
Tο σύμπαν του Κουεντίν Ταραντίνο, Κουέντιν Ταραντίνο: Πώς συνδέονται όλοι οι χαρακτήρες των ταινιών του; Ο Κουέντιν Ταραντίνο ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση