ATTICANEWS.GR

Member Area
Ναυτιλιακά
ΕΥΛΟΓΙΑ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΒ.ΜΗΤΡ.ΠΕΙΡΑΙΩΣ PDF Εκτύπωση E-mail
Αναρτήθηκε απο τον/την ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ   
Πέμπτη, 26 Ιανουάριος 2017 18:55

ΕΥΛΟΓΙΑ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΒ.ΜΗΤΡ.ΠΕΙΡΑΙΩΣ

 
Ευλογία Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας στο Υπουργείο Ναυτιλίας από τον Σεβ.Μητρ.Πειραιώς
 

Επίσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής  πραγματοποίησε σήμερα Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017 μετά από πρόσκληση του υπουργού κ.Παναγιώτη Κουρουμπλή ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς και Φαλήρου κ.Σεραφείμ.

Οι δύο άνδρες είχαν την ευκαιρία και τη δυνατότητα να ανταλλάξουν κατ’ ιδίαν απόψεις επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, επιβεβαιώνοντας την μακρόχρονη ισχυρή φιλία που τους συνδέει.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος  Ευλόγησε την πρωτοχρονιάτικη Βασιλόπιτα του Υπουργείου και είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει ευχές τόσο με τον Αρχηγό και τους ανώτατους και ανώτερους αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος, όσο και με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.

Κατά την διάρκεια της κοπής πίτας ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του κ.Κουρουμπλή και ενθυμούμενος την κοινή πορεία τους στην Νομική Σχολή σημείωσε ότι εμπνέονταν «από το παράδειγμά του, από την αδαμάντινη κρυστάλλινη σκέψη του, από τη βαθιά πίστη στα ιδεώδη και στα ζώπυρα του Γένους μας». Τέλος υπογράμμισε ότι «ο Παναγιώτης Κουρουμπλής είναι ένα πρότυπο ζωής, ένας άνθρωπος που εμπνέει και οδηγεί», σημειώνοντας πως είναι τιμή για τον Πειραιά «ένας μεγάλος μαχητής της ζωής να βρίσκεται αυτή τη στιγμή επικεφαλής» του Υπουργείου, ευχόμενος παράλληλα ο Άγιος Νικόλαος να τον ενισχύει στο έργο του.

Λίγο νωρίτερα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής  για ακόμη μία φορά έκανε αναφορά στο χαρακτήρα και την προσωπικότητα του Μητροπολίτη Πειραιώς, επισφραγίζοντας την άριστη συνεργασία μεταξύ Μητροπόλεως και Υπουργείου. Σημείωσε την προσωπική φιλία που τον συνδέει με τον Σεβασμιώτατο «εδώ και πολλά έτη από τα φοιτητικά χρόνια», όπως χαρακτηριστικά τόνισε και επανέλαβε πως όσο καιρό παραμείνει στη θέση του Υπουργού, το γραφείο του θα παραμένει ανοιχτό προς όλους «γιατί εμείς δεν φοβόμαστε το φως της αλήθειας και της ειλικρίνειας».

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 26 Ιανουάριος 2017 18:59
 
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΟ ΣΑΣ PDF Εκτύπωση E-mail
Αναρτήθηκε απο τον/την ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ   
Τετάρτη, 25 Ιανουάριος 2017 18:09

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΟ ΣΑΣ.

kalogirou

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών του οποίου είναι μέλος ως εκπρόσωπος της ΕΝΠΕ, τόνισε για άλλη μια φορά την ανάγκη ακτοπλοϊκής διασύνδεσης των νησιών του Βορείου Αιγαίου με τη Θεσσαλονίκη και ζήτησε από τους αρμόδιους του Υπουργείου Ναυτιλίας να καταβάλλουν προς τούτο κάθε δυνατή προσπάθεια.

 

Κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικού θέματος για την τροποποίηση των δρομολογίων του Ε/Γ – Ο/Γ «Νήσος Μύκονος» και «Νήσος Ρόδος», η Περιφερειάρχης τόνισε την ιδιαίτερη σημασία για την προσέγγιση σε όλη τη διάρκεια του χρόνου πλοίου στα λιμάνια των νησιών της Π.Ε. Σάμου και επανέλαβε ότι αποτελεί πάγια θέση των τοπικών κοινωνιών η εξυπηρέτηση όλων των προορισμών χωρίς αποκλεισμούς, καθόσον τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι πολλές φορές ανυπέρβλητα.

 

Τέλος, ζήτησε από τις υπηρεσίες του Υπουργείου την έγκαιρη αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων, ώστε κατά τη διάρκεια της απαραίτητης εκτέλεσης εργασιών για την ετήσια επιθεώρηση των πλοίων, να μην δημιουργούνται κατά τους χειμερινούς μήνες σοβαρά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των νησιωτών, όπως αυτά που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Λήμνου κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα που έχει δρομολογηθεί πλοίο χωρίς τις απαραίτητες καμπίνες.

 
Ερωτηματικά εγείρει πλέον η στάση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου στο ζήτημα των υδατοδρομίων. Στα όρια της εμμονής η συνεχής «ανακάλυψη» προσκομμάτων για να μην υλοποιηθεί το μεγάλο αναπτυξιακό έργο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Επείγουσα επιστολή PDF Εκτύπωση E-mail
Αναρτήθηκε απο τον/την ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ   
Τρίτη, 24 Ιανουάριος 2017 14:22
Ερωτηματικά εγείρει πλέον η στάση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου στο ζήτημα των υδατοδρομίων. Στα όρια της εμμονής η συνεχής «ανακάλυψη» προσκομμάτων για να μην υλοποιηθεί το μεγάλο αναπτυξιακό έργο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Επείγουσα επιστολή του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου στον Υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή

 ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΑ - ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΣ

 

Τα αδύνατα δυνατά κάνει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, η οποία έχει ξεπεράσει τον εαυτό της στην προσπάθειά της να τορπιλλίσει πάση θυσία τη μεγάλη αναπτυξιακή πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που στηρίζεται από όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, την ίδρυση και λειτουργία δικτύου 25 υδατοδρομίων στα νησιά Κυκλάδων και Δωδεκανήσου.

Αγνοώντας επιδεικτικά την απαίτηση της κοινής γνώμης στα νησιά, για την υλοποιήση ενός σημαντικού έργου που θα άρει τις συνθήκες απομόνωσης και θα διαμορφώσει προοπτικές ανάπτυξης, φτάνει στο σημείο να προφασιστεί άγνοια των αποφάσεων και εγκρίσεων που ήδη έχουν δοθεί, τόσο από τον ίδιο τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, από τις 8 Δεκεμβρίου 2016,  όσο και του Γ.Ε.Ν., από τις 23 Ιουνίου 2016, για την σύναψη Προγραμματικών Συμβάσεων ανάμεσα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και στα κατά τόπους Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία.

Σημειώνεται δε ότι η απάντηση του Γ.Ε.Ν. έχει ως αποκλειστικό αποδέκτη την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου,  η οποία βρίσκεται επίσης πρώτη στη λίστα αποδεκτών της υπουργικής απόφασης.

Παρά ταύτα, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου με έγγραφό της προς το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου, προφασίζεται ότι δεν έχει γνώση των εγκρίσεων για την σύναψη των Προγραμματικών Συμβάσεων, γεγονός που έχει προφανή στόχο να δημιουργήσει νέα εμπλοκή, εκθέτοντας και αυτήν ακόμη την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας, όπως και το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού.

Κατόπιν αυτή της εμμονικής στάσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, υπηρεσιακοί παράγοντες της οποίας,  για λόγους που ουδεμία σχέση έχουν με την ορθότητα της διαδικασίας που ακολουθήθηκε και  για περισσότερους από 15 μήνες επιχειρούν παντίοις τρόποις να εγείρουν ακραία γραφειοκρατικά εμπόδια για  ακυρώσουν την δημιουργία του δικτύου υδατοδρομίων, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος απέστειλε σήμερα επιστολή στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, στην οποία επισημαίνει ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, το έργο των υδατοδρομίων δεν έχει καμία ελπίδα να υλοποιηθεί.

Διαβάστε εδώ :

1. Η επιστολή του Περιφερειάρχη προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

2. Η απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

3. Η σύμφωνη γνώμη του Γ.Ε.Ν.

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 24 Ιανουάριος 2017 14:24
 
Ο Περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκος, εκπρόσωπος της ΕΝΠΕ στην Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων. PDF Εκτύπωση E-mail
Αναρτήθηκε απο τον/την ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ   
Δευτέρα, 23 Ιανουάριος 2017 19:20
Ο Περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκος, εκπρόσωπος της ΕΝΠΕ στην Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων.

XATZHMARKOS

Εκπρόσωπος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος στην Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων (Ρ.Α.Λ.) ορίστηκε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, στην διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΠΕ.

Η Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων  αποτελεί αυτοτελή δημόσια υπηρεσία με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και  τελεί υπό την εποπτεία του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, με έδρα τον Πειραιά. Απαρτίζεται από πρόσωπα αναγνωρισμένου κύρους που διακρίνονται για την επιστημονική τους κατάρτιση και την επαγγελματική τους ικανότητα στον τεχνικό, νομικό και οικονομικό τομέα, ιδίως σε θέματα ναυτιλίας, στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδιασμού, οργάνωσης, διοίκησης και λειτουργίας λιμένων ή οικονομικής και πολιτικής λιμένων ή λιμενικής βιομηχανίας.

Στο πρόσωπο του κ. Χατζημάρκου, η ΕΝΠΕ εκπροσωπείται στην Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων μέσω της Περιφέρειας που διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό λιμανιών στη χώρα,  εκ των οποίων 2 είναι  διεθνούς σημασίας, 4 εθνικής,  3 μείζονος και 106  τοπικής σημασίας.

Σημειώνεται ότι το ζήτημα των λιμένων, έχει απασχολήσει επισταμένως τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο, ο οποίος επανειλημμένως έχει κάνει γνωστές τις θέσεις του για την ανάγκη να υπάρξει ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει τη λειτουργία των λιμανιών,  αναγκαία προϋπόθεση για την δρομολόγηση αναπτυξιακών πρωτοβουλιών που τόσο έχουν ανάγκη, υπό τις σημερινές συνθήκες, τα νησιά της Περιφέρειας αλλά και η χώρα συνολικά, ενώ έχει καταθέσει και συγκεκριμένες προτάσεις για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου.

 Ειδικότερα, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, με παρεμβάσεις του τα δύο τελευταία χρόνια στα αρμόδια υπουργεία,  έχει αναδείξει την ανάγκη επίλυσης του διαχρονικού προβλήματος  της νομιμοποίησης των λιμανιών, ζήτημα  το οποίο βρίσκεται σε πρώτη προτεραιότητα για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στο βαθμό που επηρεάζει την εκτέλεση έργων βελτίωσης των λιμενικών υποδομών στα νησιά και κατ’ επέκταση, έχει αντίκτυπο τόσο στην εξυπηρέτηση των νησιωτών, όσο και στον τουρισμό και κυρίως στον τομέα της κρουαζιέρας.

Η συμμετοχή του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου στην Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων, δίνει την δυνατότητα προώθησης των εκκρεμών ζητημάτων που αφορούν στα λιμάνια της Περιφέρειας.

Αναπληρωτής του κ. Χατζημάρκου στην Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων, ορίστηκε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Θόδωρος Γαλιατσάτος.

 
ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΜΩΡΑΛΗ ΣΤΟ 3ο ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ PDF Εκτύπωση E-mail
Αναρτήθηκε απο τον/την ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ   
Πέμπτη, 19 Ιανουάριος 2017 18:59

ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΜΩΡΑΛΗ ΣΤΟ 3ο ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ

 IMG 3445

Ο Δήμαρχος  Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, πραγματοποίησε ομιλία στο 3ο Ναυτιλιακό Συνέδριο της Ναυτεμπορικής “Ελληνική και Ευρωπαϊκή Ναυτιλία: Ανταγωνιστικότητα και προοπτικές σε καιρούς αβεβαιότητας”, το οποίο διεξήχθη σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

 

Από τον Δήμο Πειραιά, παρευρέθηκαν στο Συνέδριο,  ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας κ. Πέτρος Κόκκαλης και η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού κυρία Ειρήνη Νταϊφά.  

 

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, στην ομιλία του, τόνισε:

 

"Ευχαριστώ τους διοργανωτές του συνεδρίου για την πρόσκληση και τη δυνατότητα που μου δίνεται σήμερα, από το βήμα αυτό, να συνεισφέρω από την πλευρά μου ως Δήμαρχος της μεγαλύτερης Πόλης-Λιμάνι της χώρας, σε μια ουσιαστική πιστεύω συζήτηση για τη συμβολή του ελληνικού ναυτιλιακού cluster στην ελληνική οικονομία.

 

Όπως όλοι βιώνουμε, η οικονομία της χώρας μας βρίσκεται παγιδευμένη σε μια υφεσιακή κατάσταση εδώ και αρκετά πια χρόνια. Στόχος όλων μας είναι η άρση του ασφυκτικού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, με αποτέλεσμα να μπορέσουμε να ξανακερδίσουμε χαμένες θέσεις εργασίας.

 

Όμως αν θέλουμε πραγματικά να καταφέρουμε να αλλάξουμε το επενδυτικό κλίμα και να αναχαιτίσουμε την υφεσιακή πορεία της οικονομίας πρέπει να αφήσουμε κατά μέρος την αναζήτηση μαγικών λύσεων, γιατί δεν υπάρχουν. Είναι καιρός η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα, οι φορείς επιχειρηματικότητας, η πολιτεία αλλά και οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές να υιοθετήσουμε με αποτελεσματικό τρόπο τις σύγχρονες τάσεις για τη δημιουργία ανταγωνιστικών επιχειρηματικώνοικοσυστημάτων. Όσοι δραστηριοποιούνται στη ναυτιλία γνωρίζουν πολύ καλά σε τι αναφέρομαι καθώς από τη φύση της η ναυτιλία έχει εγγεγραμμένο στο DNA της τις υψηλές απαιτήσεις του διεθνούς ανταγωνισμού και την ανάγκη για διαρκή βελτίωση και ευελιξία μέσω της αξιοποίησης όλων των τεχνολογικών και άλλων καινοτομιών, οι οποίες είναι σε θέση να διατηρήσουν ή να ενισχύσουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον οι περιφέρειες, οι μητροπόλεις και οι πόλεις-εμπορικές πύλες όπως ο Πειραιάς μπορούν και πρέπει να αναδειχθούν σε σημαντικά κύτταρα οικονομικής ανάπτυξης.

 

Ο σχεδιασμός του Δήμου Πειραιά

 

Ως δημοτική αρχή τα τελευταία 2,5  χρόνια δουλεύουμε συστηματικά, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν στη χώρα και στην πόλη, για τη διαμόρφωση των απαραίτητων προϋποθέσεων προκειμένου να αλλάξει η φυσιογνωμία της πόλης του Πειραιά.  Σκοπός μας είναι η ανάδειξη του Πειραιά ως επιχειρηματικού, τουριστικού, ναυτιλιακού και εμπορικού προορισμού, διεθνούς αναγνωρισιμότητας και εμβέλειας, με ενεργειακή, περιβαλλοντική και κοινωνική προστιθέμενη αξία για τους κατοίκους, τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες. Η αναμενόμενη επέκταση της εμπορικής και επιβατικής δραστηριότητας του λιμανιού λόγω της ιδιωτικοποίησης, εφόσον φυσικά βρεθούν-και θα βρεθούν-οι απαραίτητες κοινές στρατηγικές και ισορροπίες μεταξύ του λιμανιού και του συνόλου της ναυτιλιακής οικογένειας, η τόνωση της τουριστικής κίνησης λόγω της αναβάθμισης της κρουαζιέρας και τα έργα υποδομής όπως η επέκταση των μέσων σταθερής τροχιάς (Μετρό, τραμ) στην πόλη διαμορφώνουν ευνοϊκές προϋποθέσεις για επιχειρηματική και οικονομική αναβάθμιση σε πολλούς τομείς. Για την αξιοποίηση και την πολλαπλασιαστική επίδραση των παραπάνω ευκαιριών στην πόλη ο Δήμος Πειραιά έχει εκπονήσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την αλλαγή της φυσιογνωμίας της πόλης στηριζόμενος σε σύγχρονα εργαλεία αναπτυξιακού σχεδιασμού και αξιοποίησης πόρων. Αυτό αποτυπώνεται στο σχέδιο μας ΠΕΙΡΑΙΑΣ 2020 το οποίο παρουσιάσαμε αναλυτικά πριν από λίγους μήνες.

 

Ειδικά, επιθυμώ να σταθώ στη στρατηγική στόχευση του Δήμου που είναι η άντληση και βέλτιστη αξιοποίηση ευρωπαϊκών  πόρων.  Για    αυτό   τον  σκοπό   επιλέξαμε ένα σύγχρονο χρηματοδοτικό εργαλείο

την “Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση” ως το πλέον κατάλληλο για τη ολιστική και διαρθρωτική ανάπτυξη της πόλης και είμαστε εδώ και αρκετούς μήνες έτοιμοι να υποβάλλουμε την πρότασή μας, μόλις -κι ελπίζω να γίνει σύντομα- το πρόγραμμα ανοίξει. Πρόκειται για ένα από τα πλέον σύγχρονα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία που παρέχουν μια συνεκτική και λειτουργική στρατηγική για την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων υποδομής, έναν συνεκτικό και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό με παρεμβάσεις ισχυρού αστικού, οικονομικού και κοινωνικού αντίκτυπου.

Ο συνδυασμός της αναπτυξιακής στρατηγικής του Δήμου με τις ευκαιρίες που ανοίγονται τα επόμενα χρόνια διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις για την άνοδο των αξιών γης και ακινήτων, την προσέλκυση επενδύσεων, κάτι που ήδη συμβαίνει στη πόλη μας δημιουργώντας μας μεγάλη ικανοποίηση, και ασφαλώς της θεσμοθέτηση και ισχυροποίηση του ελληνικού ναυτιλιακού cluster, που είναι και το σημερινό αντικείμενο της συζήτησης.

 

Ο ρόλος του Δήμου στην ανάπτυξη του ναυτιλιακού cluster στον Πειραιά

 

Κυρίες και κύριοι,

Είναι σαφές βεβαίως ότι κυρίαρχη θέση στη στρατηγική μας έχει η γαλάζια οικονομία. Ο Πειραιάς είναι διαχρονικά, άρρηκτα συνδεδεμένος με τη θάλασσα. Παραδοσιακά, η Ναυτιλιακή δραστηριότητα είχε ως επίκεντρο τον Πειραιά, καθώς οι ναυτιλιακές επιχειρήσεις και οι απασχολούμενοι σε αυτές και στα αντίστοιχα θαλάσσια ναυτικά επαγγέλματα είχαν εκεί την επιχειρηματική τους έδρα ή κατοικία αντιστοίχως. Ιστορικά, η πληθυσμιακή ανάπτυξη και η επέκταση του πολεοδομικού ιστού συνέπιπταν με την εμπορική αναβάθμιση του λιμανιού δημιουργώντας συνθήκες κοινωνικής και οικονομικής ευμάρειας στην πόλη του Πειραιά. Η ναυτιλιακή και εμπορική δραστηριότητα του λιμανιού, με τον πλούτο και τις θέσεις εργασίας που δημιουργούσε, διαμόρφωνε τις προϋποθέσεις για την αυτοδύναμη και αυτάρκη ανάπτυξη της Πόλης.

 

Στον τομέα της γαλάζιας οικονομίας λοιπόν, η σημερινή δημοτική αρχή έχει θέσει από την πρώτη στιγμή ως αναγκαιότητα ανάδειξης του Πειραιά σε Διεθνές Ναυτιλιακό Κέντρο. Λέγαμε από την προεκλογική εκστρατεία πριν 3 χρόνια, ότι το μέλλον του Πειραιά είναι στη θάλασσα, ο Πειραιάς πρέπει να κοιτάζει στη θάλασσα,  μέσα από δράσεις και δομές στήριξης της επιχειρηματικότητας στον τομέα της ναυτιλίας. Σκοπός μας είναι να συμβάλουμε στην ανάπτυξη της γαλάζιας οικονομίας μέσα από συνέργειες με όλους τους σχετικούς φορείς, με τη Ναυτιλία εννοώ, τη θάλασσα, κατά τρόπο που δημιουργεί θετικά πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα, τόσο για την πόλη όσο και για την ελληνική ναυτιλία και την ευρύτερη επιχειρηματική κοινότητα που σχετίζεται με τη γαλάζια οικονομία.

 

Για το λόγο αυτό άλλωστε πριν από περίπου 3 χρόνια θέσαμε για πρώτη φορά στο δημόσιο διάλογο δυναμικά ως δημοτική παράταξη αλλά και εγώ προσωπικά ως υποψήφιος δήμαρχος τότε, κατά τη διάρκεια του Μαΐου 2014 τη σημασία για τη δημιουργία και θεσμοθέτηση του ναυτιλιακού cluster στον Πειραιά. Από τα πρώτα πράγματα που κάναμε όταν αναλάβαμε το Δήμο, μαζί με τον Πέτρο Κόκκαλη ο οποίος είναι ο αιρετός Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος για την ανάπτυξη του Πειραιά,  ήταν να ξεκινήσουμε συζητήσεις αρχικά με το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά για το θέμα τουcluster  και πιο πρόσφατα με το Ναυτιλιακό Επιμελητήριο και την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών. Άποψή μας είναι ότι θα έπρεπε αυτό να θεσμοθετηθεί. Αισθάνομαι ιδιαίτερα χαρούμενος γιατί νωρίτερα παρουσιάστηκε μια πρώτη, σοβαρή προσπάθεια από το Ναυτικό Επιμελητήριο, από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο. Είδαμε την εφαρμογή που ουσιαστικά προς το παρόν είναι μια βάση δεδομένων επιχειρήσεων με κατηγορίες και νομίζω ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα πράγματα να κάνουμε.

Τώρα είναι η κρίσιμη στιγμή  να γίνουν τα σωστά και ολοκληρωμένα βήματα, για να προχωρήσει αυτή η αξιόλογη και αξιέπαινη προσπάθεια που γίνεται.

Είναι ανάγκη να γίνει σαφές ότι σήμερα, σε αυτό το περιβάλλον κανένας δεν μπορεί να προχωρήσει μόνος του. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια ανάπτυξης επιμέρους αναπτυξιακών σχεδίων τα οποία δεν υπηρετούν μια από κοινού στρατηγική. Σε αυτό το πλαίσιο ένα ναυτιλιακό cluster, με τη στενή συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών εταιρών, μπορεί να απελευθερώσει δημιουργικές δυνάμεις και να ξεκλειδώσει υφιστάμενες δυνατότητες. Μόνο μέσα από τέτοιου είδους συνεργασίες θα μπορέσουν οι επιχειρήσεις της γαλάζιας οικονομίας να έχουν καλύτερη πρόσβαση σε στρατηγική πληροφόρηση και τεχνογνωσία, σε εξειδικευμένες τεχνικές, νομικές και οργανωσιακές δεξιότητες, σε ανθρώπινο δυναμικό και χρηματοδοτικές πηγές, σε υποδομές και νέες αγορές.  Δίνοντας εν τέλει στις επιχειρήσεις αυτές να μοιραστούν το ρίσκο, μειώνοντας στο μέγιστο δυνατό τα κόστη.

 

Ακολουθώντας λοιπόν τις σύγχρονες τάσεις στον σχεδιασμό σχετικών clusters  παγκοσμίως και πανευρωπαϊκά, ο Δήμος Πειραιά επιδιώκει και επιθυμεί αυτή τη συνεργασία και θέλει να εμπλακεί ενεργά στη θεσμική συγκρότηση του ναυτιλιακού cluster στην πόλη του Πειραιά, το οποίο κάνει τα πρώτα του βήματα ως ένα πλέγμα ζωντανών επιχειρηματικών δικτύων και συνεργειών μεταξύ σχετικών επιχειρήσεων, φορέων και οργανισμών. Είναι η ώρα να κάνουμε όλοι μαζί το επόμενο βήμα και να το συγκροτήσουμε θεσμικά. Η θεσμική οργάνωση ενός ναυτιλιακού cluster στον Πειραιά αναβαθμίζει πολλαπλώς τις ήδη υπάρχουσες δραστηριότητες, συστηματοποιεί και εμπεδώνει τις υφιστάμενες δικτυώσεις. Επιπρόσθετα, διευρύνει τόσο το εύρος των συνεργαζόμενων εταίρων όσο και το είδος των σχετικών συνεργειών.

 

Ο Δήμος του Πειραιά από την πλευρά του το έχει συμπεριλάβει στον σχεδιασμό της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης για τον Πειραιά ώστε να αξιοποιήσει ευρωπαϊκούς πόρους για τη λειτουργία του και τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων του. Ενδεικτικά, η δημιουργία ενός σύγχρονου ναυτιλιακού cluster θα είναι σε θέση να αντλήσει πόρους για την ανάπτυξη δράσεων όπως ενδεικτικά:

- η ανάπτυξη εκπαιδευτικών, επιμορφωτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων στοχεύοντας στη γαλάζια ανάπτυξη και Οικονομία.

- η εκπόνηση στρατηγικών μελετών, η εξειδίκευση σχεδίων δράσης και η προώθηση της εκτέλεσής τους.

- δημιουργία δομών υποστήριξης των υφισταμένων επιχειρήσεων του Πειραιά που είναι μέλη του cluster, δομών εκκόλαψης νέων επιχειρήσεων και one-stop-shop για την προσέλκυση ξένων ναυτιλιακών -και συναφών με τη ναυτιλία- επιχειρήσεων στον Πειραιά και φυσικά πολλά άλλα.

 

Όμως, δεν περιοριζόμαστε μόνο στη διασφάλιση των χρηματοδοτικών προϋποθέσεων για την ανάπτυξη του ναυτιλιακού cluster στον Πειραιά για την οποία δουλεύουμε εντατικά. Έχουμε την πεποίθηση ότι ο Δήμος μιας πόλης που η τύχη της είναι στενά συνυφασμένη με το λιμάνι και τη γαλάζια οικονομία οφείλει να συμβάλει πολυδιάστατα στην ανάπτυξη του ναυτιλιακού cluster με τη συμμετοχή του ως θεσμικός εταίρος σε αυτό. Είναι υποχρέωση του Δήμου να έχει λόγο και να συνεισφέρει με τις προτάσεις, τον θεσμικό του ρόλο και τις δυνάμεις του στην ανάπτυξη ενός δυναμικού cluster το οποίο μπορεί είναι σε θέση να υποστηρίξει τόσο τον επιχειρηματικό κόσμο της γαλάζιας οικονομίας όσο και την πόλη αλλά ευρύτερα τη χώρα και την εθνική οικονομία. Με το ίδιο σκεπτικό, ο Δήμος Πειραιά συμμετέχει διαχρονικά και για τα επόμενα, τουλάχιστον, 5 χρόνια, στη διοίκηση του λιμανιού,  συμβάλλοντας στην εναρμόνιση των αναπτυξιακών σχεδίων του λιμανιού και της πόλης προς όφελος όλων. Με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή θεσμικά, θα συμμετέχει ο Δήμος και στο υπό διαμόρφωση ναυτιλιακό cluster.

 

Άλλωστε, το περιβάλλον του έντονου διεθνούς ανταγωνισμού μέσα στο οποίο αναπτύσσεται το ναυτιλιακό cluster στον Πειραιά δημιουργεί πιέσεις για ολοένα μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα, διαφοροποίηση υπηρεσιών και προϊόντων και βελτίωση διαδικασιών και οργανωσιακών πρακτικών. Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι σε ένα τόσο απαιτητικό περιβάλλον η ισχυροποίηση των δεσμών και ο στενός συντονισμός δημόσιων και ιδιωτικών φορέων και επιχειρήσεων μπορεί να δημιουργήσει την κρίσιμη μάζα για ένα δυναμικό cluster το οποίο να είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στον ανταγωνισμό αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και πόρους.

 

Κυρίες και κύριοι,

Ο Πειραιάς αλλάζει παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν. Ο Πειραιάς μπορεί και πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ελληνική οικονομία. Εμείς ως δημοτική αρχή από την πλευρά μας δεν παραμένουμε απλοί θεατές αλλά κάνουμε αυτό που μας αναλογεί συμβάλλοντας στη δημιουργία των προϋποθέσεων -φυσικά στο μέτρο των δικών μας αρμοδιοτήτων και δυνατοτήτων- για την ανάπτυξη ενός σύγχρονου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες και τα πλεονεκτήματα της πόλης και είναι αρκετά και σημαντικά τα πλεονεκτήματα αυτής της πόλης.  Στην προσπάθεια αυτή είναι ανάγκη να έχουμε την υποστήριξη όλων. Πιστεύω ακράδαντα ότι μόνο η στενή συνεργασία και ο κοινός σχεδιασμός μπορούν να φέρουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος για το γεγονός ότι ο Δήμος, οι φορείς και οι επιχειρήσεις του πλέγματος της γαλάζιας οικονομίας βρισκόμαστε στο ίδιο μήκος κύματος. Φαίνεται ότι είναι ώριμες οι συνθήκες ώστε να προχωρήσουμε όλοι μαζί με αποφασιστικότητα μπροστά.  Οι καιροί επιτάσσουν συνέργειες, επιτάσσουν συνεργασίες. Η κρίση αυτό έχει δείξει, ότι κανείς δεν μπορεί μόνος του, είτε είναι ιδιώτης, είτε είναι δημόσιο.  Η σύμπραξη των δύο αυτών φορέων φέρνει τα καλύτερα αποτελέσματα. Είμαι βέβαιος ότι στον Πειραιά, βαδίζουμε σε μια σωστή ράγα, σε μια σωστή οδό. Μένει φυσικά να δούμε και εμπράκτως τα αποτελέσματα, τα οποία βεβαίως χρειάζονται στόχευση, υπομονή και επιμονή.

Σας ευχαριστώ".

 
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΓΕΝΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑΥΤΗΛΙΑΣ. PDF Εκτύπωση E-mail
Αναρτήθηκε απο τον/την ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ   
Τετάρτη, 11 Ιανουάριος 2017 14:16

 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ  Γ. ΓΕΝΝΙΑ  ΜΕ ΤΟΝ  ΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑΥΤΗΛΙΑΣ.

GENNIAG

Η Βουλευτής Α’ Πειραιώς και Νήσων, Γεωργία Γεννιά πραγματοποίησε τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου και την Τρίτη 10 Ιανουαρίου συναντήσεις με τον Υπουργό και τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και κ. Νεκτάριο Σαντορινιό αντίστοιχα. Σκοπός των συναντήσεων ήταν να ενημερωθεί η Βουλευτής από τη νέα διοίκηση του Υπουργείου για ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους.

Ειδικότερα, η Βουλευτής ενημερώθηκε από τον Υπουργό για τον προγραμματισμό του Υπουργείου ο οποίος προβλέπει παρεμβάσεις σε 8 σημεία. Μέρος αυτών η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, η Ποντοπόρος Ναυτιλία, ο Θαλάσσιος Τουρισμός, η Ακτοπλοΐα και φυσικά η Παιδεία με στόχευση την αναβάθμιση των κτιρίων και του εξοπλισμού των σχολών του εμπορικού ναυτικού. Το τελευταίο σημείο αποσκοπεί στη δημιουργία ικανότατων στελεχών για τον τομέα της Ναυτιλίας, ο οποίος, όπως ανέφερε ο Υπουργός, θα χρειαστεί 150.000 στελέχη την επόμενη δεκαετία με βάση και τις εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Ναυτιλίας. Παράλληλα, η Βουλευτής έθεσε στον Υπουργό ζητήματα που αφορούν στον Πειραιά, λαμβάνοντας τη δέσμευσή του για ανάληψη πρωτοβουλιών με απώτερο στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων της περιοχής.

Επιπρόσθετα, η Βουλευτής ενημερώθηκε από τον Υφυπουργό για τη Νησιωτική Πολιτική και την Ακτοπλοΐα και για το ενδιαφέρον του για την ορθή εκμετάλλευση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Περαιτέρω, συζήτησαν για ευρύτερα διοικητικά θέματα των νησιών Αίγινας, Πόρου, Ύδρας, Σπετσών και Κυθήρων, όπως επίσης και για το πρόβλημα στις μεταφορές από και προς τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα.

Τέλος, η Βουλευτής ευχαρίστησε τον Υπουργό και τον Υφυπουργό, ευχόμενη καλή δύναμη απέναντι στις προκλήσεις που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν και κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο που έχουν αναλάβει. Παράλληλα, επεσήμανε και τη βούλησή της να αναλάβει πρωτοβουλίες, συνδράμοντας σε κάθε προσπάθεια αναβάθμισης της καθημερινότητας των κατοίκων του Πειραιά και Νήσων.

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 11 Ιανουάριος 2017 14:22
 
Σύσκεψη για την παραχώρηση της χερσαίας ζώνης του Λιμένα Ηγουμενίτσας στο Δήμο Ηγουμενίτσας PDF Εκτύπωση E-mail
Αναρτήθηκε απο τον/την ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ   
Πέμπτη, 29 Δεκέμβριος 2016 12:34

Σύσκεψη για την παραχώρηση της χερσαίας ζώνης του Λιμένα Ηγουμενίτσας στο Δήμο Ηγουμενίτσας.

siskipourg 1

Στα πλαίσια των προσπαθειών του Δήμου Ηγουμενίτσα για την επίλυση του προβλήματος με τη χερσαία ζώνη, το οποίο για δέκα περίπου έτη παρέμενε σε εκκρεμότητα, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλος συμμετείχε σε σύσκεψη στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, υπό τον Υπουργό κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον Γ.Γ. Λιμένων κ. Χρήστο Λαμπρίδη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες της Γενικής Γραμματείας Λιμένων, ο Συντονιστής Έργων του ΤΑΙΠΕΔ κ. Αθανάσιος Λιάγκος και ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένα Ηγουμενίτσας, κ. Ανδρέας Νταής.

Στόχος της σύσκεψης ήταν να επιβεβαιωθεί η πολιτική βούληση της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου αλλά και να ξεπεραστούν τα όποια νομοτεχνικά προβλήματα προκειμένου να προχωρήσει με ομαλότητα η διαδικασία της παραχώρησης εκείνων των τμημάτων της χερσαίας ζώνης τα οποία δεν απαιτούνται για λιμενικές δραστηριότητες, στο Δήμο Ηγουμενίτσας.

Ο Δήμαρχος μετά το πέρας της σύσκεψης δήλωσε:

«Ως Δημοτική Αρχή διεκδικούμε το καλύτερο δυνατό για τους πολίτες αλλά και την τοπική ανάπτυξη και μόνο μέσα από συνεργασίες θα καταφέρουμε να το πετύχουμε.

Χαίρομαι λοιπόν που ο κ. Υπουργός δήλωσε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες του προκατόχου του και θα σταθεί αρωγός, προκειμένου σε εύλογο χρονικό διάστημα να εκκινήσει η διαδικασία και να αποδοθούν τα τμήματα της χερσαίας ζώνης τα οποία δεν είναι απαραίτητα για τις λιμενικές δραστηριότητες, στο Δήμο και τους πολίτες.

Παράλληλα θέλω να ευχαριστήσω και την Διοίκηση του Οργανισμού Λιμένα για τις παρεμβάσεις που πραγματοποιεί στο υπό παραχώρηση τμήμα στα πλαίσια της αγαστής συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει αλλά και του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας που έχουμε υπογράψει.»

 
Χριστουγεννιάτικος μποναμάς Ψάρεψαν τόνο 185 κιλών στη Σκόπελο PDF Εκτύπωση E-mail
Αναρτήθηκε απο τον/την INTERNET NEWS   
Δευτέρα, 26 Δεκέμβριος 2016 11:28

Χριστουγεννιάτικος μποναμάς

Ψάρεψαν τόνο 185 κιλών στη Σκόπελο
 
70d73-0tuna 185kg

Όχι ένα, ούτε δύο αλλά…. 185 κιλά ζύγιζε ο τόνος που αλίευσαν ψαράδες ανοικτά της Σκοπέλου ανήμερα των Χριστουγέννων!

Ο λόγος για τον καπετάνιο Γιώργο Μπρουσγιάννη και το πλήρωμά του από την Σκόπελο, που ανήμερα των Χριστουγέννων έκαναν την καλύτερη ψαριά της χρονιάς.

Κυριολεκτικά «χριστουγεννιάτικος μποναμάς».

http://www.typos.com.cy/cat/1/article/25558

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 26 Δεκέμβριος 2016 11:30
 
Την ενίσχυση της νησιωτικότητας με την διεκδίκηση χρηματοδοτικού «εργαλείου» αλλά και την αδιατάρακτη ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιωτικών περιοχών με την ηπειρωτική Ελλάδα ζήτησαν σήμερα από τον ΥΕΝ ο Στ. Αρναουτάκης, Β. Λαμπρινός και Περιφερειάρχες νησιωτι PDF Εκτύπωση E-mail
Αναρτήθηκε απο τον/την ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ   
Τετάρτη, 14 Δεκέμβριος 2016 18:03

Την ενίσχυση της νησιωτικότητας με την διεκδίκηση χρηματοδοτικού «εργαλείου» αλλά και την αδιατάρακτη ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιωτικών περιοχών με την ηπειρωτική Ελλάδα ζήτησαν σήμερα από τον ΥΕΝ ο Στ. Αρναουτάκης, Β. Λαμπρινός και Περιφερειάρχες νησιωτικών περιοχών.

resized 1

Τα Ευρωπαϊκά θέματα που αφορούν την νησιωτικότητα αλλά και παράλληλα το μεγάλο θέμα ότι πρέπει να υπάρχει η συνεχής συγκοινωνία μεταξύ των περιοχών των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα τέθηκαν από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τους συναδέλφους του Περιφερειάρχες των Νησιωτικών περιοχών και τον Πρόεδρο της ΠΕΔ Κρήτης, δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό στη σύσκεψη που συγκάλεσε σήμερα στην Αθήνα ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής με θέμα την εδαφική συνοχή και την ανάπτυξη των νησιωτικών περιοχών.

Για το θέμα των προβλημάτων στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω των πρόσφατων απεργιακών κινητοποιήσεων της ΠΝΟ, ο κ. Αρναουτάκης δήλωσε ότι, δεχόμαστε τα αιτήματα των ναυτεργατών, όμως έχει το δίκιο του και ο Κρητικός λαός, οι πολίτες των νησιών, να μπορούν να μετακινούνται, να μεταφέρονται προϊόντα, να υπάρχει η συγκοινωνία, και για αυτό στη σύσκεψη εκφράσαμε την αγωνία μας. Μάλιστα και σε πρόσφατη επιστολή του ο κ. Αρναουτάκης προς τον κ. Κουρουμπλή την περίοδο της απεργίας της ΠΝΟ ζήτησε την εφαρμογή του νόμου με τη δρομολόγηση πλοίου στα μεγάλα λιμάνια της Κρήτης σε Ηράκλειο και Σούδα.

resized 2

Στη σημερινή σύσκεψη υπό την προεδρία του κ. Κουρουμπλή, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Κρήτης «εκφράσαμε όλοι την αγωνία μας γιατί διαφορετική είναι η Κρήτη διαφορετικά τα νησιά του Β. Αιγαίου, του Ν. Αιγαίου των Ιονίων. Εδώ πρέπει να υπάρξει μια κεντρική πολιτική για την νησιωτικότητα και επίσης να δούμε αν μπορέσουμε να διεκδικήσουμε ένα χρηματοδοτικό «εργαλείο» από πλευράς Ε.Ε. ενώνοντας τις δυνάμεις μας μαζί με τα υπόλοιπα νησιά της Ευρώπης».

Παράλληλα ο κ. Αρναουτάκης όπως ανέφερε, έθεσε στη σύσκεψη όλες τις ενέργειες-παρεμβάσεις που είχαν γίνει τα προηγούμενα χρόνια μέχρι σήμερα για τις νησιωτικές περιοχές μέσα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προσθέτοντας ότι «υπάρχει και το μεταφορικό ισοδύμανο το οποίο δεν έχει αναδειχθεί καθόλου. Δεν μπορεί να υπάρχει άλλη τιμή στη μετακίνηση ενός πολίτη από την Αθήνα στην ηπειρωτική Ελλάδα, και άλλες τιμές, πολύ υψηλότερες, για τους πολίτες των νησιωτικών περιοχών που πρέπει να ταξιδέψουν σε περιοχές της ηπειρωτικής χώρας». 

 
Σε σύσκεψη για θέματα εδαφικής συνοχής και ανάπτυξης των νησιωτικών περιοχών συμμετείχε η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου PDF Εκτύπωση E-mail
Αναρτήθηκε απο τον/την ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ   
Τετάρτη, 14 Δεκέμβριος 2016 17:59

Σε σύσκεψη για θέματα εδαφικής συνοχής και ανάπτυξης των νησιωτικών περιοχών συμμετείχε η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου

ΦωτογραφίαΝΑΥΤ

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου, συμμετείχε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, για θέματα εδαφικής συνοχής και ανάπτυξης των νησιωτικών περιοχών.

 

Στην τοποθέτησή της η Περιφερειάρχης υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί γρήγορα προς την κατεύθυνση διαμόρφωσης νέας εθνικής νησιωτικής πολιτικής και κοινής ολοκληρωμένης πρότασης και από τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, εκμεταλλευόμενη τη σημαντική συγκυρία ότι η Μάλτα, μια νησιωτική χώρα, αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Επίσης, σημείωσε ότι οι άνθρωποι που ζουν και δημιουργούν στο Αιγαίο, έρχονται κάθε μέρα αντιμέτωποι με μεγάλα προβλήματα, που συνδέονται με τον γεωγραφικό χώρο και τη νησιωτικότητα, γι’ αυτό και όπως είπε, κάθε μέτρο και κάθε απόφαση που διευκολύνει τη ζωή τους, είναι ένα θετικό βήμα στη δύσκολη πορεία που έχουμε μπροστά μας. Πιο συγκεκριμένα η κα. Καλογήρου τόνισε:

 

«Η νησιωτικότητα συνοδεύεται με προβλήματα που γεννάει η απόσταση και η δυσκολία της θαλάσσιας επικοινωνίας. Η νησιωτικότητα δεν είναι για τη χώρα μας ένας απλός προσδιορισμός με γεωγραφική και μόνο έννοια. Είναι το κυρίαρχο στοιχείο της ταυτότητας και του  χαρακτήρα της, με όρους ιστορικούς, πολιτισμικούς και οικονομικούς. Είναι επίσης σε όλους γνωστό ότι τόσο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις όσο και αργότερα στα όργανα της ΕΕ, η χώρα μας δεν ακολούθησε ή δεν κατάφερε να επιβάλει αυτό που οι υπόλοιπες χώρες κατάφεραν ακόμη και για τα υπερπόντια νησιά τους. Να διεκδικήσει και να εφαρμόσει συγκεκριμένα μέτρα για τα νησιά, ώστε να διασφαλίσει ισότητα ευκαιριών και αυτό παρά τις ρητές συνταγματικές προβλέψεις. Ταυτόχρονα σήμερα, στην Ελλάδα του 2016, δεν ισχύουν παντού οι ίδιες συνθήκες και τα προβλήματα που κάθε τοπική κοινωνία σηκώνει στους ώμους της είναι διαφορετικά».

 
Σύνοδος Ολομέλειας - Ευρωπαϊκά λιμάνια: νέος κανονισμός για τα τέλη χρήσης και τη δημόσια χρηματοδότηση PDF Εκτύπωση E-mail
Αναρτήθηκε απο τον/την ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ   
Τετάρτη, 14 Δεκέμβριος 2016 17:38

Σύνοδος Ολομέλειας - Ευρωπαϊκά λιμάνια: νέος κανονισμός για τα τέλη χρήσης και τη δημόσια χρηματοδότηση

strasvourgo-700x401
 

Οι κανόνες που διέπουν τα τέλη χρήσης και τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών λιμανιών από ναυτιλιακές εταιρείες και εθνικές κυβερνήσεις θα καταστούν σαφέστεροι χάρη στο νέο ευρωπαϊκό κανονισμό που υπερψήφισε το ΕΚ την Τετάρτη.


«Μετά από 15 χρόνια συζητήσεων σχετικά με την ευρωπαϊκή πολιτική για τα λιμάνια, καταλήξαμε επιτέλους σε μια συμφωνία: τα υπάρχοντα μοντέλα διαχείρισης των λιμένων θα διατηρηθούν και για πρώτη φορά θα δοθεί έμφαση στις καλές συνθήκες εργασίας, οι οποίες αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της ανταγωνιστικότητας των λιμανιών», δήλωσε ο εισηγητής Knut Fleckenstein (Σοσιαλιστές, Γερμανία). «Η χρηματοοικονομική διαφάνεια βρίσκεται στο επίκεντρο της συμφωνίας, και θα διευκολύνει το έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή ενός συγκροτημένου καθεστώτος κρατικών ενισχύσεων ενισχύοντας παράλληλα τις επενδύσεις στα λιμάνια», πρόσθεσε ο ίδιος.


Η έλλειψη σαφών κανόνων για τη δημόσια χρηματοδότηση των λιμενικών υποδομών και τα τέλη χρήσης τους αποτελεί σοβαρό εμπόδιο για τις επενδύσεις. Ο νέος κανονισμός θα αυξήσει την αποδοτικότητα των ευρωπαϊκών λιμανιών και θα τα κάνει πιο ελκυστικά για τους επενδυτές.


Ο νέος κανονισμός θα εφαρμοστεί σε πάνω από 300 θαλάσσιους ευρωπαϊκούς λιμένες που ανήκουν στο διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών. Περιλαμβάνει ειδικές διατάξεις που προβλέπουν την υποχρέωση των λιμανιών να καταγράφουν με ακρίβεια στα λογιστικά τους συστήματα τους δημόσιους πόρους λαμβάνουν. Περιλαμβάνει ακόμη διατάξεις για την ενίσχυση της διαφάνειας στον τρόπο με τον οποίο καθορίζονται τα τέλη χρήσης των λιμενικών υποδομών και η παροχή λιμενικών υπηρεσιών.


Κάθε κράτος μέλος της ΕΕ θα υποχρεούται να εξασφαλίζει την ύπαρξη αποτελεσματικής διαδικασίας για τη διεκπεραίωση καταγγελιών.


Ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των λιμενικών υπηρεσιών


Οι πάροχοι λιμενικών υπηρεσιών θα διασφαλίζουν ότι οι εργαζόμενοί τους λαμβάνουν την αναγκαία κατάρτιση για να αποκτήσουν τις γνώσεις που είναι απαραίτητες για την εργασία τους, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα υγείας και ασφάλειας. Οι απαιτήσεις κατάρτισης θα επικαιροποιούνται τακτικά προκειμένου να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της τεχνολογικής καινοτομίας.


Ο παρών κανονισμός δεν επιβάλλει κάποιο ειδικό μοντέλο για τη διαχείριση των θαλάσσιων λιμένων. Θέτει, ωστόσο, ειδικούς όρους, για τους φορείς διαχείρισης του λιμένα και τις αρμόδιες αρχές οι οποίοι θα μπορούν να θέτουν ελάχιστες απαιτήσεις για τους παρόχους υπηρεσιών ρυμούλκησης, πρόσδεσης των πλοίων, ανεφοδιασμού καυσίμων και συλλογής των αποβλήτων των πλοίων, ενώ θα μπορούν επίσης να περιορίζουν τον αριθμό των παρόχων αυτών των λιμενικών υπηρεσιών για λόγους ασφαλείας και προστασίας του περιβάλλοντας .


Οι υπηρεσίες διακίνησης φορτίων και επιβατών θα υπόκεινται στους κανόνες χρηματοοικονομικής διαφάνειας, αλλά θα εξαιρεθούν από τους κανόνες που αφορούν την οργάνωση των λιμενικών υπηρεσιών.


Το νομοθετικό ψήφισμα εγκρίθηκε με 546 ψήφους υπέρ, 140 κατά και 22 αποχές.


Επόμενα βήματα


Ο νέος κανονισμός μένει τώρα να εγκριθεί από το Συμβούλιο της ΕΕ.

 
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΜΕ ΤΟΝ Ο.Λ.Π. PDF Εκτύπωση E-mail
Αναρτήθηκε απο τον/την ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ   
Τρίτη, 13 Δεκέμβριος 2016 18:22

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΜΕ ΤΟΝ Ο.Λ.Π.

 resized IMG 5167

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα, μεταξύ του Δήμου Πειραιά και εκπροσώπων του Ο.Λ.Π.,  με αντικείμενο τις κοινές αναπτυξιακές προοπτικές του λιμανιού και της πόλης του Πειραιά.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Λ.Π.  Captain Fu Chengqiu,  ο Αναπληρωτής Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Άγγελος Καρακώστας, ο Ανώτερος Σύμβουλος Διοίκησης και μέλος Δ.Σ. κ. Αθανάσιος Λιάγκος και από τον Δήμο Πειραιά ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Μώραλης, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας κ. Πέτρος Κόκκαλης και ο Σύμβουλος του Δημάρχου κ. Αλέξανδρος Τσιατσιάμης.

Στη συνάντηση,  τέθηκαν οι βασικές αρχές του αναπτυξιακού σχεδιασμού της εταιρείας και οι ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στην κατεύθυνση αυτή. Από την πλευρά του Δήμου Πειραιά περιγράφηκε το αναπτυξιακό σχέδιο για την πόλη με επίκεντρο την εκπόνηση του σύγχρονου χρηματοδοτικού και αναπτυξιακού εργαλείου της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης. Ο Δήμος Πειραιά παρουσίασε το πολυδιάστατο πλέγμα στοχευμένων παρεμβάσεων για την αστική αναζωογόνηση και την οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη, το οποίο έχει θέσει σε ευρεία διαβούλευση με τους πολίτες και τους τοπικούς φορείς.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις επενδύσεις και τα έργα για την αναβάθμιση του λιμενικών εγκαταστάσεων για την εξυπηρέτηση της κρουαζιέρας, καθώς και για τη διασύνδεση των τουριστών κρουαζιέρας με την πόλη του Πειραιά. Συγκεκριμένα, συζητήθηκαν οι τρόποι και τα μέσα για τη διαμόρφωση τουριστικής διαδρομής από τη λιμενική περιοχή της κρουαζιέρας στα σημαντικά τουριστικά αξιοθέατα και τις περιοχές με υψηλή συγκέντρωση επιχειρήσεων εστίασης και διασκέδασης. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συστηματοποιήσουν τη μεταξύ τους συνεργασία,  με στόχο τη συμβατότητα και συμπληρωματικότητα των επιμέρους σχεδιασμών,  ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη για την πόλη του Πειραιά από την αύξηση της κίνησης της κρουαζιέρας που αναμένεται από τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις στο λιμάνι.

Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό και εποικοδομητικό κλίμα, ενώ και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η μεταξύ τους συνεργασία στο μέλλον δύναται να είναι αμοιβαία επωφελής.  

 resized IMG 5172

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, αμέσως μετά τη συνάντηση, δήλωσε: "Συναντήθηκα σήμερα στο Δημαρχείο με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του  ΟΛΠ  Captain Fu Chengqiu καθώς και με μέλη του Δ.Σ., προκειμένου να συζητήσουμε τα θέματα που αφορούν στην ανάπτυξη του λιμανιού και της πόλης. Είναι κοινή πεποίθηση, ότι το συμφέρον του λιμανιού και της πόλης είναι κοινό. Θέλουμε να γνωρίζουμε τι σχεδιάζουν οι νέοι διαχειριστές για την ανάπτυξη του λιμανιού και από την άλλη να γνωρίζουν και εκείνοι το σχεδιάζει η Δημοτική Αρχή για την πόλη. Νομίζω ότι  δεν μπορεί να γίνει μια διαφορετική ανάπτυξη στην πόλη του Πειραιά, αν αυτή δεν συνδυάζει το όραμα του λιμανιού και της πόλης. Από τη συζήτηση βγήκαν κοινά συμπεράσματα και συμφωνήσαμε να γίνονται τακτικά τέτοιου είδους συναντήσεις, ώστε να ενημερώνεται και ο Δήμος αλλά και το λιμάνι για τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται και από τις δύο πλευρές. Θεωρώ ότι θα υπάρχει μια καλή συνεργασία. Έχω ξαναπεί, ότι ανεξάρτητα της απόψεως που είχε ο καθένας για την ιδιωτικοποίηση, η επένδυση του ΟΛΠ θα προσφέρει στην πόλη, θα προσελκύσει κι άλλες επενδύσεις και αυτή η εξέλιξη θα φέρει νέες θέσεις εργασίας, που είναι το αποτέλεσμα που όλοι επιθυμούμε. Οι επενδύσεις του ΟΛΠ θα ξεκινήσουν εντός του 2017, οι επενδύσεις του Δήμου για μια διαφορετική πόλη ξεκινούν ουσιαστικά εντός του 2017, με την έγκριση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης. Ήταν μια χρήσιμη συνάντηση, με κοινά συμπεράσματα και επιδιώξεις. Είμαστε εδώ για να δούμε φυσικά και την υλοποίηση αυτών που είπαμε σήμερα".

Στο τέλος της συνάντησης,  ο κ. Μώραλης προσέφερε στον Captain Fu Chengqiu,  μια μινιατούρα αρχαίας τριήρους.      

 
Περισσότερα Άρθρα...


Σελίδα 6 από 108
Νέος έρωτας για την Celine Dion
Νέος έρωτας για την Celine Dion
Νέος έρωτας για την Celine Dion Η Celine Dion είναι απο τις γυναίκες που πέρασε έντονα την αρρώστια του συζύγου της μιας και πάνω από ...

Οι πειρατές της Καραϊβικής σε νοσοκομείο, Ο Τζόνι Ντεμπ ως Τζακ Σπάροου εμψυχώνει άρρωστα παιδιά!
Οι πειρατές της Καραϊβικής σε νοσοκομείο,  Ο Τζόνι Ντεμπ ως Τζακ Σπάροου εμψυχώνει άρρωστα παιδιά!
Οι πειρατές της Καραϊβικής σε νοσοκομείο, Ο Τζόνι Ντεμπ ως Τζακ Σπάροου εμψυχώνει άρρωστα παιδιά! Χαρά και αισιοδοξία ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Συνελήφθη 63χρονος ημεδαπός για απόπειρα εμπρησμού στην Πάρνηθα
Συνελήφθη 63χρονος ημεδαπός για απόπειρα εμπρησμού στην Πάρνηθα
Συνελήφθη 63χρονος ημεδαπός για απόπειρα εμπρησμού στην Πάρνηθα Στο αυτοκίνητό και στην οικία του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ...