ATTICANEWS.GR

Member Area
Ναυτιλιακά
Παρών ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς , στην 3η συνάντηση των Δήμων με Λιμάνια PDF Εκτύπωση E-mail
Αναρτήθηκε απο τον/την ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ   
Παρασκευή, 19 Φεβρουάριος 2016 19:04

Παρών ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς , στην 3η συνάντηση των Δήμων με Λιμάνια

12767349 1090981584297567 391027721 n

Στη συνάντηση για τη συμμετοχή των δήμων με λιμάνι στο σχεδιασμό, την ανάπτυξη και τη διοίκηση των Οργανισμών Λιμένων, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες 18/2/2016 στα γραφεία της ΚΕΔΕ, παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς.

Οι δήμαρχοι κατέθεσαν τα συγκεκριμένα αιτήματά τους, η υλοποίηση των οποίων, όπως τόνισαν, θα συμβάλει και στην τοπική ανάπτυξη αλλά και στην εύρυθμη λειτουργία των πόλεων και των λιμανιών.

Στην πολύωρη αυτή συνάντηση του κ. Λουκά με τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γιώργο Σταθάκη και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θόδωρο Δρίτσα, ήταν παρών και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, αλλά και Δήμαρχοι και εκπρόσωποι από τους Δήμους Ηγουμενίτσας, Πύλου, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Ραφήνας-Πικερμίου και Χαλκιδέων.

Ειδικότερα οι δήμοι ζητούν:

•Να τροποποιηθεί το άρθρο 44 του Ν. 4150/2013, έτσι ώστε να συμμετέχουν εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (Ε.Σ.Α.Λ.).

•Με νομοθετική ρύθμιση να διασφαλιστεί η συμμετοχή των δήμων στα Διοικητικά Συμβούλια των Οργανισμών Λιμένων.

•Τμήματα των χερσαίων ζωνών που δεν χρησιμοποιούνται για λιμενικές δραστηριότητες των Οργανισμών Λιμένων να παραχωρηθούν στους κατά τόπους δήμους, με εξαίρεση αυτών οριστικά από το ΤΑΙΠΕΔ.

•Να εκδοθούν Προεδρικά Διατάγματα ή να προωθηθεί νομοθετική παρέμβαση για τη δημιουργία Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων από τους οικείους Δήμους, στα πλαίσια του άρθρου 103 παρ. 1β του Ν. 3852/2010 (ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ), με σαφείς και ξεκάθαρες αρμοδιότητες.

•Να θεσπιστούν πάγιες ανταποδοτικές εισφορές επί των εσόδων των Οργανισμών Λιμένων στους δήμους.

•Ο πολεοδομικός σχεδιασμός των χερσαίων ζωνών λιμένα να γίνεται βάσει των διαδικασιών που προβλέπονται από τη νομοθεσία και προπάντων λαμβάνοντας υπόψη τις γενικότερες λειτουργίες της πόλης.

•Να υπάρξει ολοκληρωμένος σχεδιασμός σε όλες τις περιοχές που λειτουργούν Οργανισμοί Λιμένων και να γίνουν έργα βελτίωσης της σύνδεσης πόλεων και λιμένων, καθώς και λειτουργίας κοινωνίας και λιμένων.

•Να εγκατασταθούν σταθμοί μέτρησης της ρύπανσης που προκαλεί η λειτουργία των λιμένων και επιβάλλονται τέλη σε περίπτωση που υπερβαίνουν τα επιτρεπτά όρια, τηρώντας την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει».

Ταυτόχρονα, ο Δήμαρχος κ. Λουκάς έθεσε το σοβαρό θέμα των χρήσεων γης των parking σκαφών, που στην περιοχή μας ο αριθμός τους πλησιάζει τα 20 και τα οποία έχουν πρόστιμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Οι υπουργοί επιφυλάχθηκαν να εξετάσουν τις προτάσεις των δήμων και δεσμεύθηκαν να δώσουν έγγραφες απαντήσεις στα αιτήματα τους άμεσα.

Κατά τη συνάντηση, όλοι οι Δήμαρχοι επισήμαναν πως οι δήμοι διεκδικούν το αυτονόητο: να έχουν λόγο στη διαχείριση των χώρων που βρίσκονται στα διοικητικά όρια της πόλης τους, προς όφελος των πολιτών. Επιπρόσθετα ανέπτυξαν τις προτάσεις τους, τονίζοντας πως περιμένουν σαφείς απαντήσεις και ουσιαστικές λύσεις σε προβλήματα που χρονίζουν. Παράλληλα υπογράμμισαν πως είναι αναγκαίο να συσταθεί μία επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του υπουργείου Ναυτιλίας αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η οποία θα έχει αντικείμενο εργασίας την επεξεργασία των προτάσεων των Δήμων και την αναζήτηση, από κοινού, των βέλτιστων λύσεων στα προβλήματα που προκύπτουν.

 
Γ.Πατούλης: «Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει άμεσα και χωρίς χρονοτριβές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι που έχουν Οργανισμούς Λιμένων στην επικράτεια τους» PDF Εκτύπωση E-mail
Αναρτήθηκε απο τον/την ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ   
Παρασκευή, 19 Φεβρουάριος 2016 12:46

Γ.Πατούλης: «Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει άμεσα και χωρίς χρονοτριβές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι που έχουν Οργανισμούς Λιμένων στην επικράτεια τους»

resized patoulis 2 18.2

Συνάντηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ, Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη και αντιπροσωπείας Δημάρχων με τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη και τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θεόδωρο Δρίτσα.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης και αντιπροσωπεία Δημάρχων που έχουν στην επικράτεια των Δήμων τους Οργανισμούς Λιμένων, συναντήθηκαν χθες, Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου, με τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη και τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θεόδωρο Δρίτσα, στο υπουργείο Ναυτιλίας.

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η αναζήτηση πρόσφορων λύσεων στα προβλήματα που απορρέουν από τη λειτουργία των Οργανισμών Λιμένων και τα οποία επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την εύρυθμη λειτουργία των Δήμων.

resized patoulis 18.2

Κατά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε πως οι Δήμοι, ενωμένοι και συντεταγμένα, διεκδικούν το αυτονόητο. Να έχουν λόγο στη διαχείριση των χώρων που βρίσκονται στα διοικητικά όρια της πόλης τους, προς όφελος των πολιτών. Επιπρόσθετα ανέπτυξε τις προτάσεις των Δημάρχων, τονίζοντας πως η ΚΕΔΕ περιμένει σαφείς απαντήσεις και ουσιαστικές λύσεις σε προβλήματα που χρονίζουν.

Παράλληλα υπογράμμισε πως είναι αναγκαίο να συσταθεί μία επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του υπουργείου Ναυτιλίας αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η οποία θα έχει αντικείμενο εργασίας την επεξεργασία των προτάσεων των Δήμων και την αναζήτηση, από κοινού, των βέλτιστων λύσεων στα προβλήματα που προκύπτουν.

Στη συνάντηση εκτός από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ και τον Αντιπρόεδρο της ΚΕΔΕ και Δήμαρχο Πύλου-Νεστορος Δημήτρη Καφαντάρη, συμμετείχαν οι Δήμαρχοι: Γιάννης Μπουτάρης Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μώραλης Πειραιά, Δημήτρης Λουκάς Λαυρεωτικής, Ιωάννης Λώλος Ηγουμενίτσας, Βασίλης Λαμπρινός Ηρακλείου, Δήμητρα Τσανάκα Καβάλας, Βασίλης Πιστικίδης, Ραφήνας Πικερμίου, Χρήστος Παγώνης Χαλκιδέων και οι: Νικόλαος Αναστασόπουλος, Αντιδήμαρχος Κέρκυρας, Αθανάσιος Μαυρογιάννης Αντιδήμαρχος Ελευσίνας, Γεώργιος Δημαρέλος Εντεταλμένος Σύμβουλος Δήμου Θεσσαλονίκης, Γεώργιος Ντάνης Επιστημονικός Συνεργάτης Δημάρχου Ηγουμενίτσας.

resized patoulis 3 182

Ειδικότερα οι Δήμοι διεκδικούν από την κυβέρνηση τα εξής:

  1. Τροποποίηση του άρθρου 44 του Ν. 4150/2013, προκειμένου να συμμετέχουν εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (Ε.Σ.Α.Λ.).

  2. Νομοθετική ρύθμιση για τη συμμετοχή των Δήμων στα Διοικητικά Συμβούλια των Οργανισμών Λιμένων.

  3. Παραχώρηση των τμημάτων των χερσαίων ζωνών που δεν χρησιμοποιούνται για τις λιμενικές δραστηριότητες των Οργανισμών Λιμένων στους κατά τόπους Δήμους, εξαιρώντας αυτά οριστικά από το ΤΑΙΠΕΔ.

  4. Έκδοση Π.Δ. ή άλλης νομοθετικής παρέμβασης, για τη δημιουργία Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων από τους οικείους Δήμους, στα πλαίσια του άρθρου 103 παρ. 1β του Ν. 3852/2010 (ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ), με σαφείς και ξεκάθαρες αρμοδιότητες.

  5. Θέσπιση πάγιων ανταποδοτικών εισφορών επί των εσόδων των Οργανισμών Λιμένων στους Δήμους.

  6. Εγκατάσταση σταθμών μέτρησης της ρύπανσης που προκαλεί η λειτουργία των Λιμένων και επιβολή τελών σε περίπτωση που υπερβαίνουν τα επιτρεπτά όρια, τηρώντας την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει».

  7. Δημιουργία ολοκληρωμένου σχεδιασμού σε όλες τις περιοχές που λειτουργούν Οργανισμοί Λιμένων, προκειμένου να γίνουν έργα βελτίωσης της σύνδεσης Πόλεων και Λιμένων, καθώς και κοινωνίας και Λιμένων.

  8. Ο πολεοδομικός σχεδιασμός των χερσαίων ζωνών λιμένα πρέπει να γίνεται βάσει των διαδικασιών που προβλέπονται από τη νομοθεσία.

Από την πλευρά τους οι δύο υπουργοί επιφυλάχθηκαν να εξετάσουν τις προτάσεις των Δήμων και δεσμεύθηκαν να δώσουν έγγραφες απαντήσεις στα αιτήματα τους, άμεσα. 

 
Συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τις Θαλάσσιες Επενδύσεις στο Haarlem της Ολλανδίας PDF Εκτύπωση E-mail
Αναρτήθηκε απο τον/την ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ   
Πέμπτη, 18 Φεβρουάριος 2016 11:05

Συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τις Θαλάσσιες Επενδύσεις στο Haarlem της Ολλανδίας

1 3

Στο Ευρωπαϊκό «Συνέδριο για τις Θαλάσσιες Επενδύσεις» που πραγματοποιείται σήμερα στη πόλη Haarlem της Ολλανδίας συμμετέχει η Περιφέρεια Κρήτης που εκπροσωπείται από τον Εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο για Ευρωπαϊκά θέματα Γιώργο Αλεξάκη.

Το συνέδριο, που οργανώνει το Περιφερειακό Συμβούλιο του Noord-Holland, έχει σκοπό να διερευνήσει τις πραγματικές αναπτυξιακές δυνατότητες των «ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων» στο τρέχων οικονομικό κλίμα ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις θαλάσσιες επενδύσεις στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2014-20.

Στο συνέδριο θα αναλυθούν οι διάφοροι τύποι χρηματοδοτικών εργαλείων και αναμένεται η αξιολόγηση τους από τις Ευρωπαϊκές Περιφέρειες, στο βαθμό που ουσιαστικά βοηθάνε την ανάπτυξη τους και τη σύγκλιση στους στόχους της πολιτικής συνοχής.

Εξάλλου αύριο Παρασκευή ο Γιώργος Αλεξάκης θα συμμετέχει και στη Συνεδρίαση του πολιτικού Γραφείου της CRPM.

 
ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ Γ. ΜΩΡΑΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ PDF Εκτύπωση E-mail
Αναρτήθηκε απο τον/την ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ   
Παρασκευή, 12 Φεβρουάριος 2016 18:43

PEIREASLOGO2

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης που εξέδωσε «Το Λιμάνι της Αγωνίας», ο  Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Τα προβλήματα των δημοτών λύνονται με συστηματική εργασία, γνώση, σοβαρότητα και υπευθυνότητα, στοιχεία τα οποία οδηγούν σε ασφαλείς και αποτελεσματικές αποφάσεις.

Τα προβλήματα των πολιτών, όπως άλλωστε και στην συγκεκριμένη περίπτωση των παρόδιων ιδιοκτητών περίτρανα αποδείχθηκε, δεν λύνονται με προχειρότητα, ευχολόγια και έωλες αποφάσεις.

Καλώ λοιπόν, το Λιμάνι της Αγωνίας και τους έμπειρους Δημοτικούς Συμβούλους του, με αρκετές παρουσίες στα Δημοτικά Συμβούλια που χειρίστηκαν την υπόθεση με τα γνωστά αποτελέσματα, κ. Δ. Γκερλέ (Δημοτικό Σύμβουλο 1991-1994, 1995-1998, 1999-2002, 2003-2006, 2007-2010 & 2015 έως σήμερα) και την κα Μ. Σταθάκη (Δημοτική Σύμβουλο 2010-2014 & 2014 έως σήμερα) να εξηγήσουν στους δημότες αφού  η λύση είναι τόσο εύκολη, νόμιμη και την γνωρίζουν, γιατί δεν την πρότειναν τόσα χρόνια και άφησαν τους δημότες εκτεθειμένους και «χρεωμένους»;

- Ας μας εξηγήσει με επάρκεια ο κ. Δ. Γκερλές γιατί η δική του εισήγηση ως Δημοτικού Συμβούλου της μειοψηφίας το 2000, την οποία αποδέχθηκε η Διοίκηση Χ. Αγραπίδη, δεν έλυσε το πρόβλημα.

- Ας μας εξηγήσει επίσης, ο κ. Δ. Γκερλές γιατί σε 5 περιόδους  που ήταν Δημοτικός Σύμβουλος δεν εισήγαγε  παρόμοια με την προχθεσινή εισήγηση,  ώστε να λυθεί το πρόβλημα, όπως δήθεν επιχειρεί να κάνει σήμερα.

-Ας μας εξηγήσει η κα Μ. Σταθάκη, Δημοτική Σύμβουλος επί Δημαρχίας Β. Μιχαλολιάκου, γιατί δεν εισηγήθηκε κάτι αντίστοιχο τότε για να λύσει το θέμα.

-Ας μας εξηγήσει η κα Μ. Σταθάκη, γιατί η απόφαση επί Δημαρχίας Β. Μιχαλολιάκου την οποία ψήφισε και η ίδια  δεν έλυσε το θέμα.

Η σημερινή Δημοτική Αρχή έχει πείσει τους δημότες - δυστυχώς για το Λιμάνι της Αγωνίας - ότι είναι εκείνη που ίσως μπορεί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα,  να πάρει απόφαση που να λύνει και όχι να παρατείνει το πρόβλημα, όπως έγινε με τις αποφάσεις που ανά εποχές ψήφιζαν μεταξύ άλλων οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Δ. Γκερλές και Μ. Σταθάκη,  οι οποίοι σήμερα εμφανίζονται  μαζί με κάποιους άλλους ως μοναδικοί υπερασπιστές των παρόδιων ιδιοκτητών.

Σήμερα μετά από 15-20 χρόνια κατηγορούν δημόσια εμένα και τους Δημοτικούς Συμβούλους της πλειοψηφίας για παραπλάνηση. Όμως οι εύκολες δήθεν λύσεις είναι εκείνες που παραπλανούν τους δημότες και όχι η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα.

Για την ιστορία, ΠΟΤΕ εγώ και η σημερινή Δημοτική Αρχή δεν είπαμε ότι συμφωνούμε με τη συγκεκριμένη εισήγηση όπως εισήχθη στο Δημοτικό Συμβούλιο και όπως πραγματικά μας παραδόθηκε την Παρασκευή 05/02/2016, καθώς ποτέ δεν είχαμε, όπως και μέχρι σήμερα τα πλήρη και απαραίτητα στοιχεία, ώστε να ψηφιστεί άλλη μία πρόταση και να εφαρμοστεί, πιστεύοντας δήθεν ότι θα  λύσει το πρόβλημα.

Επίσης, για τη δωρεά των 30.000.000 δρχ. που τολμά το Λιμάνι της Αγωνίας να ρωτά και να αφήνει υπονοούμενα και επειδή αφορά δωρεά που έγινε το 1995 καλούμε τον κ. Δ. Γκερλέ, Δημοτικό Σύμβουλο και επί Δημαρχίας Σ. Λογοθέτη όταν και έγιναν οι απαλλοτριώσεις (εκτός μίας), έγινε αποδεκτή η δωρεά των 30.000.000 δρχ. και εκδόθηκαν οι αναλογιστικοί πίνακες που οδήγησαν στους βεβαιωτικούς καταλόγους επί Δημαρχίας Χ. Αγραπίδη. Να μας ξεκαθαρίσει λοιπόν τι ακριβώς συνέβη τότε και γιατί στην εισήγηση του το 2000, αλλά και μέχρι προχθές δεν αναρωτήθηκε ή δεν ρώτησε  για την συγκεκριμένη δωρεά.

Κλείνοντας θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι η όποια πιθανή λύση του προβλήματος αφορά σε πολλές παραμέτρους και το λιγότερο που προσωπικά με απασχολεί είναι το ποιος θα την πιστωθεί πολιτικά.

 

Οι δημότες και ειδικά οι παρόδιοι ιδιοκτήτες, οι οποίοι εκ των πραγμάτων έχουν παρακολουθήσει την υπόθεση στο βάθος των ετών έχουν μνήμη, γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα και η τελική τους κρίση είναι βέβαιο ότι θα είναι η σωστή. 

Ας μην προσπαθεί λοιπόν με παλαιοκομματικές πρακτικές το Λιμάνι της Αγωνίας να προκαταβάλλει ή να επηρεάσει την κρίση  των παρόδιων ιδιοκτητών, γιατί εξελίσσεται τάχιστα σε «Λιμάνι της Παρωδίας»".

 
«Εγκρίθηκαν οι Περιβαλλοντικοί Όροι Λειτουργίας του Υδατοδρομίου Παξών» PDF Εκτύπωση E-mail
Αναρτήθηκε απο τον/την ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ   
Τετάρτη, 10 Φεβρουάριος 2016 13:47

«Εγκρίθηκαν οι Περιβαλλοντικοί Όροι Λειτουργίας του Υδατοδρομίου Παξών»

                                                                        ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΟΥ ΠΑΞΩΝ 2004-2008                       

Ένα βήμα πριν την αδειοδότηση του δεύτερου Υδατοδρομίου στην Ελλάδα, μετά της Κέρκυρας, βρίσκονται οι Παξοί καθώς υπεγράφη η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.) για το «Υδατοδρόμιο Παξών».

Η συγκεκριμένη Περιβαλλοντική Αδειοδότηση έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς το «Υδατοδρόμιο Παξών» θα λειτουργεί εντός της ζώνης του Λιμένα Γάιου που είναι περιοχή Natura 2000, Τόπος Κοινοτικής Σημασίας, καθορισμένη ως Ειδική Ζώνη διατήρησης (ΕΖΔ) σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.3937/2011 περί Βιοποικιλότητας.

 

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, υπό την ηγεσία του Υπουργού κύριου Παναγιώτη Σκουρλέτη, έχει αναλάβει κομβικό ρόλο στο εγχείρημα «αδειοδοτήσεις Υδατοδρομίων» συντονίζοντας τις συναρμόδιες υπηρεσίες ώστε να εγκρίνονται, με την πιστή τήρηση της νομοθεσίας αλλά χωρίς καθυστερήσεις, οι Περιβαλλοντικοί Όροι των Υδατοδρομίων.

 

Με αφορμή την υπογραφή της ΑΕΠΟ του «Υδατοδρομίου Παξών» η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΑ πραγματοποίησε συνάντηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας κύριος Παναγιώτης Σκουρλέτης δήλωσε: “Στόχος μας είναι την ερχόμενη καλοκαιρινή σεζόν να έχει δημιουργηθεί ένα αρχικό δίκτυο υδατοδρομίων που θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στην οικονομία της χώρας, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και συμβάλλοντας στη διασύνδεση μικρών και απομονωμένων νησιών και στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εργάζεται εντατικά για την επιτάχυνση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης των υδατοδρομίων για τα οποία έχουν ήδη κατατεθεί τα σχετικά αιτήματα και δρομολογεί την απλοποίηση των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης για τα μελλοντικά αιτήματα. Ήδη έχει λάβει άδεια λειτουργίας το υδατοδρόμιο της Κέρκυρας, ενώ έχουν λάβει περιβαλλοντική αδειοδότηση τα υδατοδρόμια της Αγίας Μαρίνας Γραμματικού, της Σκύρου, της Αλονήσου και των Παξών, και σύντομα θα λάβουν τα υδατοδρομία Θεσσαλονίκης, Βόλου, Σκοπέλου, Ρεθύμνου και Ηρακλείου Κρήτης.”

 

Η Άδεια του Υδατοδρομίου Παξών θα ανήκει στην ιδιοκτησία του «Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας A.E» ενώ Φορέας λειτουργίας θα είναι η  “Υδατοδρόμια Βορείου Ιονίου ΕΠΕ” μικτή εταιρεία με εταίρους τον «Ο.Λ.ΚΕ Α.Ε» και την «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΑ».

 

Από την πλευρά της Αναδόχου εταιρείας «Ελληνικά Υδατοδρομία» ο Πρόεδρος κ. Γκόβας δήλωσε σχετικά: “Το γεγονός ότι το Υδατοδρόμιο Παξών εγκρίθηκε να λειτουργεί εντός περιοχής Natura 2000 αποδεικνύει ότι τα υδροπλάνα είναι από τα πλέον φιλικά προς το περιβάλλον μέσα μεταφοράς. Αυτή η επιστημονική τεκμηρίωση αποτελεί σημείο αναφοράς που θα βοηθήσει να αρθούν οι όποιες επιφυλάξεις και να επιταχυνθούν οι Περιβαλλοντικές εγκρίσεις όλων των, υπό αδειοδότηση, Υδατοδρομίων. Έτσι θα έρθει πιο κοντά ο στόχος δημιουργίας επαρκούς δικτύου Υδατοδρομίων, σε σύντομο χρονικό διάστημα, γεγονός που θα επιτρέψει τη βιώσιμη λειτουργία των υδροπλάνων στην Ελλάδα”.

 
Ένταξη νέου σκάφους Λιμενικού PDF Εκτύπωση E-mail
Αναρτήθηκε απο τον/την ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ   
Τρίτη, 09 Φεβρουάριος 2016 19:56

ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΕΝΝΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α΄ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ

LIMENIKO-SKAFOS-GAUDOS

Η Βουλευτής Α’ Πειραιώς & Νήσων κ. Γεωργία Γεννιά παρευρέθηκε στην τελετή ένταξης του νέου Περιπολικού Σκάφους Ανοιχτής Θαλάσσης 090 «Γαύδος» του Λιμενικού Σώματος.

 

Το έργο της ναυπήγησης συγχρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με περίπου 82,5% συμμετοχή, ενώ το υπόλοιπο ποσό χρηματοδοτήθηκε με εθνικούς πόρους. Το συνολικό κόστος ανέρχεται περίπου στα 29 εκατομμύρια Ευρώ.

 

Η κα. Γεννιά ευχήθηκε στους λιμενικούς καλές θάλασσες και το νέο σκάφος να βοηθήσει στο πολύ σημαντικό έργο του Λιμενικού Σώματος και των ηρωικών προσπαθειών των μελών του στη διάσωση των προσφύγων, αλλά και στην ασφάλεια των ακτών της χώρας. 

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 09 Φεβρουάριος 2016 19:58
 
Επίσκεψη Γεωργίας Γεννιά στο Ναυτικό Νοσοκομείο Πειραιά PDF Εκτύπωση E-mail
Αναρτήθηκε απο τον/την ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ   
Τρίτη, 09 Φεβρουάριος 2016 19:47

ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΕΝΝΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α΄ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ

resized Επίσκεψη ΝΝΠ

Η Βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσων κα. Γεωργία Γεννιά σήμερα Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου  επισκέφτηκε το Ναυτικό Νοσοκομείο Πειραιά όπου και πραγματοποίησε συνάντηση με τον Διευθυντή του Ν.Ν.Π Αρχιπλοίαρχο κ. Δημοσθένη Δαμιανό και το προσωπικό του νοσοκομείου.

Η Βουλευτής ενημερώθηκε για το σημαντικό έργο που προσφέρουν οι εργαζόμενοι ειδικά στο  Κέντρο  Ειδικής Φροντίδας Παιδιού Π.Ν.  αλλά και για τις ελλείψεις  που υπάρχουν σε ιατρικό και επιστημονικό προσωπικό.            

Η κα. Γεννιά  ευχαρίστησε το προσωπικό για την  υπερπροσπάθεια που καταβάλλει για τη φροντίδα των παιδιών, καθώς εργάζονται κυριολεκτικά χωρίς ωράριο, για να καλύψουν όλα τα περιστατικά. Από την πλευρά της εξέφρασε την αμέριστη στήριξή της στο έργο τους και από την πλευρά της θα εργαστεί για την επίλυση των θεμάτων του Ν.Ν.Π.

 

 

 

 
Εκδήλωση τέλεσης επιμνημόσυνης δέησης για τα θύματα του ναυαγίου ORIA – Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016. PDF Εκτύπωση E-mail
Αναρτήθηκε απο τον/την ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ   
Τρίτη, 09 Φεβρουάριος 2016 10:38

Εκδήλωση τέλεσης επιμνημόσυνης δέησης για τα θύματα του ναυαγίου ORIA – Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016.

 

            Τελετή επιμνημόσυνης δέησης για τα 4.100 θύματα – αιχμάλωτους Ιταλούς στρατιώτες του νορβηγικού πλοίου ORIA, θα πραγματοποιηθεί και φέτος, 72 χρόνια μετά τη μεγάλη ναυτική τραγωδία, το πρωί (11:00π.μ.) της Κυριακής 14 Φεβρουαρίου 2016 στο 60ο χλμ. της παραλιακής λεωφόρου Αθηνών – Σουνίου, στο σημείο που πριν δύο χρόνια έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου που στήθηκε για τα θύματα του ναυαγίου.

            Στην εκδήλωση μνήμης που διοργανώνουν από κοινού η Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, οι Δήμοι Λαυρεωτικής και Σαρωνικού και ο Σύνδεσμος Πνευματικής και Κοινωνικής Δραστηριότητας Κερατέας «Χρυσή Τομή», έχει κληθεί και θα παραβρεθεί ο Πρέσβης της Ιταλίας στην Ελλάδα κ. Luigi Efisio Marras ενώ στην τελετή θα χοροστατήσει ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος των Καθολικών της Αθήνας π. Σεβαστιανός Ροσσολάτος.

            Μετά το τέλος του τελετουργικού, θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων και σύντομοι χαιρετισμοί τόσο από την πλευρά των διοργανωτών όσο και από την Ιταλική πρεσβεία.

            Οι διοργανωτές θεωρούν τη συγκεκριμένη εκδήλωση ως ελάχιστη απόδοση τιμής στους νεκρούς του ναυαγίου ORIA που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες στα παγκόσμια χρονικά και παράμενε άγνωστη στο ευρύ κοινό για πολλές δεκαετίες.

 

Λίγα λόγια για το ναυάγιο

Το ναυάγιο του νορβηγικού πλοίου ORIA έγινε το βράδυ της 12ης Φεβρουαρίου 1944 κοντά στη νησίδα Πάτροκλος που βρίσκεται στον Σαρωνικό κόλπο. Μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας στις 8-9-1943, οι Γερμανοί κατείχαν τα Δωδεκάνησα. Η ιταλική φρουρά είχε παραδοθεί και βρισκόταν σε καθεστώς αιχμαλωσίας. Τις απογευματινές ώρες της 11ης Σεπτεμβρίου 1944, 4.115 ιταλοί στρατιώτες στοιβάχτηκαν στα αμπάρια του νορβηγικού πλοίου ORIA που είχε επιταχθεί από τις γερμανικές αρχές. Το ORIA αναχώρησε τις πρώτες βραδινές ώρες από τη Ρόδο με άσχημο καιρό και κατεύθυνση τον Πειραιά. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής προσέκρουσε λόγω της κακοκαιρίας στον βράχο Μεδίνα κοντά στη νησίδα Πάτροκλος, πήρε κλίση και άρχισε να βυθίζεται. Η θάλασσα της περιοχής έγινε ο υγρός τάφος για χιλιάδες ιταλούς αιχμαλώτους που ήταν στοιβαγμένοι στα αμπάρια του.

 

 
ΣΤΗΝ ANEK LINES ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΥ & ΤΗΣ ΠΟΚΣ PDF Εκτύπωση E-mail
Αναρτήθηκε απο τον/την ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ   
Δευτέρα, 08 Φεβρουάριος 2016 18:33

ΣΤΗΝ ANEK LINES ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΤΗΣ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΥ & ΤΗΣ  ΠΟΚΣ

 ΦΩΤΟ1

Χανιά, 8/2/2016

 

Την ΑΝΕΚ LINES επέλεξαν για ακόμη μία χρονιά τα κορυφαία κρητικά σωματεία της ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΥ ΕΝΩΣΕΩΣ και της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ (ΠΟΚΣ) για τις μεγάλες ετήσιες εκδηλώσεις τους.

 

Έτσι, και φέτος εκατοντάδες Κρήτες και φίλοι της Κρήτης, έδωσαν ραντεβού στην καρδιά του χειμώνα στο πλοίο «ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» της ΑΝΕΚ LINES, όπου φιλοξένησε με μεγάλη επιτυχία την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Παγκρητίου, στις 17/1, και της ΠΟΚΣ, στις 31/1, αντίστοιχα.

 ΦΩΤΟ2

Ο Πρόεδρος της «Παγκρητίου Ενώσεως», κος Γ. Μαριδάκης, ευχαρίστησε θερμά την ΑΝΕΚ LINES  για τη φιλοξενία και επαίνεσε τον κοινωνικό της χαρακτήρα, ενώ τόνισε  το εξαιρετικό έργο του “Συλλόγου Όραμα Ελπίδας”, εκπρόσωποι του οποίου παρευρέθηκαν στην εκδήλωση και ενημέρωσαν για την ουσιαστική και σημαντική αξία της δωρεάς του μυελού των οστών.

 ΦΩΤΟ3

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΠΟΚΣ, κος Μ. Πατεράκης, πραγματοποίησε έναν σύντομο απολογισμό του '15, αναφέρθηκε στην καθιερωμένη απλόχερη φιλοξενία της ΑΝΕΚ LINES, στην ευγένεια των πληρωμάτων της και εστίασε στους στόχους της Ομοσπονδίας.

 

Τέλος, ο Σύμβουλος Διοίκησης της ΑΝΕΚ, κος Χ. Σαλβαράκης, τόνισε τους ιδιαίτερους δεσμούς που ενώνουν την ΑΝΕΚ LINES με την Κρήτη και τους απανταχού Κρήτες και υποσχέθηκε ότι για ακόμη μια χρονιά η εταιρεία θα συνεχίσει να παραμένει σταθερά δίπλα σε όλους τους Έλληνες.

 ΦΩΤΟ4

Στις εκδηλώσεις το παρών έδωσαν Κρητικά Σωματεία της Αττικής,  Πολιτικοί Εκπρόσωποι, Εκκλησιαστικές και Λιμενικές Αρχές. 

Οι προσκεκλημένοι των κρητικών συλλόγων για δύο συνεχόμενες Κυριακές παρευρέθηκαν στο «ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» της ANEK LINES, απήλαυσαν την φημισμένη κρητική φιλοξενία, πεντανόστιμα παραδοσιακά τοπικά εδέσματα, διασκέδασαν με γνωστά κρητικά μουσικοχορευτικά συγκροτήματα και αντάλλαξαν θερμές ευχές για την χρονιά που μόλις ξεκίνησε.

***

 
Ο Δήμος Ιλίου τέλεσε Αρχιερατικό μνημόσυνο στη μνήμη του Σημαιοφόρου Έκτορα Γιαλοψού PDF Εκτύπωση E-mail
Αναρτήθηκε απο τον/την ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ   
Τρίτη, 02 Φεβρουάριος 2016 18:42

Ο Δήμος Ιλίου τέλεσε Αρχιερατικό μνημόσυνο
στη μνήμη του Σημαιοφόρου Έκτορα Γιαλοψού
Photo 1

Ο Δήμος Ιλίου τέλεσε Αρχιερατικό μνημόσυνο στη μνήμη του συμπολίτη μας Σημαιοφόρου Έκτορα Γιαλοψού, που έχασε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος, υπηρετώντας την πατρίδα τη νύχτα του Ιανουαρίου 1996 στην κρίση των Ιμίων. Το μνημόσυνο τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας Ιλίου, προεξάρχοντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ηλιουπόλεως κ. Θεόδωρου.

Photo 5

Στην τελετή παρευρέθηκαν εκτός από την οικογένεια και τους συγγενείς του Σημαιοφόρου Έκτορα Γιαλοψού, πολυμελής αντιπροσωπεία του Πολεμικού Ναυτικού με επικεφαλής τον Υποναύαρχο Αλέξανδρο Διακόπουλο, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι από όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου Ιλίου και πλήθος κόσμου.

Σύντομη ομιλία πραγματοποίησαν ο Δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος, ο Υποναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος και ο πρώην Δημοτικός Σύμβουλος και εκπαιδευτικός Ιωάννης Γκιώνης.

Photo 2

Σε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα της ομιλίας του ο Δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος ανέφερε:

«Στο ξεκίνημα του 1996, η Ελλάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με μια μεγάλη εθνική πρόκληση. Η κρίση των Ιμίων, έχει χαραχθεί βαθιά στη μνήμη μας, αφού έχασαν τη ζωή τους τρεις ήρωες του Πολεμικού μας Ναυτικού. Οι Αντιπλοίαρχοι Χριστόδουλος Καραθανάσης και Παναγιώτης Βλαχάκος και ο Σημαιοφόρος Έκτορας Γιαλοψός.

Ο συνδημότης μας Έκτορας Γιαλοψός, αποτελεί λαμπρό παράδειγμα ενός ευσυνείδητου και αφοσιωμένου πατριώτη, ο οποίος πέταξε για τα Ίμια προετοιμασμένος για τη μέγιστη προσφορά προς την πατρίδα. Έβαλε την πατρίδα και τα ιδανικά πάνω από την ζωή του, πάνω από την οικογένειά του, πάνω απ’ όλα. Είμαστε υπερήφανοι για τον Ήρωα Έκτορα Γιαλοψό.

Εμείς, ως δήμος, ως ελάχιστο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης, δώσαμε το όνομα του σε δρόμο της πόλης μας. Όμως αυτό δεν είναι αρκετό.

Οφείλουμε όλοι να συνεχίσουμε τον αγώνα στη μνήμη του και να παραδώσουμε στη νέα γενιά μια Ελλάδα ελεύθερη, δημοκρατική, κυρίαρχη, ανεξάρτητη και Εθνικά υπερήφανη.

Αιωνία του η μνήμη. Αθάνατος.» 

Photo 6

 
Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης τίμησε του Ήρωες των Ιμίων PDF Εκτύπωση E-mail
Αναρτήθηκε απο τον/την ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ   
Δευτέρα, 01 Φεβρουάριος 2016 19:32

Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης τίμησε του Ήρωες των Ιμίων

imia1

Σε μια σεμνή τελετή, στην Πλατεία Ιμίων την Κυριακή 31 Ιανουαρίου, ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης τίμησε τους πεσόντες στην κρίση των Ιμίων, 20 χρόνια από τα τραγικά γεγονότα του Ιανουαρίου του 1996.

Η τελετή ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση, που τελέστηκε από τους Ιερείς του Ι.Ν. Αγ. Ιωάννου Βούλας, π. Σωτήριο και π. Δημήτριο καθώς και τον π. Παναγιώτη Ασκούνη. Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, πήρε το λόγο και αφού ανέφερε επιγραμματικά τα γεγονότα του Ιανουαρίου του 1996 που οδήγησαν στην κρίση στα Ίμια, τόνισε πως σκοπός της εκδήλωσης δεν είναι να αποδοθούν πολιτικές ευθύνες ή εύσημα σε κάποιους, ούτε να γίνουν πολιτικές αναλύσεις. Στόχος της εκδήλωσης είναι να αποδοθεί τιμή στους τρεις ήρωες, Αντιπλοίαρχο Χριστόδουλο Καραθανάση, Αντιπλοίαρχο Παναγιώτη Βλαχάκο και Σημαιοφόρο Έκτορα Γιαλοψο, που πήραν θέση ανάμεσα στους χιλιάδες ένδοξους πολεμιστές που έχουν δώσει τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι στην πατρίδα.

imia4

Τέλος , ο Δήμαρχος ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους, ότι η πόλη μας είναι ιδιαίτερα συνδεδεμένη με τα Ίμια, αφού τον Ιούλιο του 1996, ο τότε Δήμαρχος, Άγγελος Αποστολάτος, ονόμασε την κεντρική πλατεία της Βούλας, Πλατεία Ιμίων και τοποθέτησε πλάκα με τα ονόματα των πεσόντων. Επίσης το 2000, ο Δήμαρχος Βούλας, Γιώργος Μάντεσης και ο Δήμαρχος Καλυμνίων, Δημήτρης Διακομιχάλης, προχώρησαν σε αδελφοποίηση των δύο δήμων.

Μετά την ομιλία του Δημάρχου ακολούθησε η τήρηση ενός λεπτού σιγής και η κατάθεση στεφάνων.

imia2

Στεφάνια κατέθεσαν:

Για το Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος

Για τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, ο υποδιοικητής, Ταξίαρχος Γεώργιος Λέτσιος

Για το Κεντρικό Λιμεναρχείο Σαρωνικού, ο Λιμενάρχης, Πλωτάρχης Κυριάκος Λιάκος

Για τη Δημοτική Παράταξη «Δημοτική Βούληση», ο επικεφαλής και δημοτικός σύμβουλος, Δημοσθένης Δόγκας.

Για το Σύνδεσμο Βετεράνων Αεροπόρων, ο Πρόεδρος, Κυβερνήτης Μιχάλης Άνθιμος

Η εκδήλωση έκλεισε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη φιλαρμονική μπάντα του Δήμου και την έπαρση της Ελληνικής Σημαίας.

imia3

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ακόμα, οι αντιδήμαρχοι, Δημοσθένης Βαμβασάκης και Νανά Κάραγιαν, ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης ΡΙ.ΚΙ.ΒΒΒ, Θάνος Ματόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι, Νίκος Βάσης, Βασίλης Παπαμιχαήλ, Φιλάρετος Χατζηστεφάνου, Δημήτρης Κιούκης, Δημήτρης Μπελετσιώτης, Μαρία Σίνα – Χόβρη, Σπύρος Βαλάτας, οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων, Νατάσα Κουρεντζή και Άννα Λεντή καθώς και τα μέλη, Γιάννης Καλύβας, Ελίνα Μελέτη, Βασίλης Λανάρης και Θοδωρής Ραγκούσης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων του Δήμου, Μανώλης Λουδάρος, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, Χάρης Κυριακίδης, ο Ταξίαρχος της ΕΛ.ΑΣ, Φώτιος Καραχάλιος, οι Αστυνομικοί Διευθυντές ΝΑ Αττικής κ.κ. Καργιαννάκης και Γεωργούσης, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Βουλιαγμένης, Πρωτοσίλαος Κωστάντζος, ο Διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Βόυλας, Αλέξης Κωτσιόπουλος, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Βούλας, Κωνσταντίνος Μίχος, ο Αντιπρόεδρος του Γκολφ και Δημοτικός Σύμβουλος Γλυφάδας, Νίκος Λεβετσοβίτης, ο Πρόεδρος του συνδέσμου Κυπρίων Αγωνιστών, Αλέξανδρος Μηλιώνης και το Διοικητικό Συμβούλιο του συνδέσμου, και η Πρόεδρος της «Εθνικής Αλληλεγγύης», Χριστίνα Σιδέρη.

 
Ο ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗ ΗΡΩΑ ΤΩΝ ΙΜΙΩΝ ΑΝΤΙΝΑΥΑΡΧΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΒΛΑΧΑΚΟΥ PDF Εκτύπωση E-mail
Αναρτήθηκε απο τον/την ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ   
Δευτέρα, 01 Φεβρουάριος 2016 13:17

Ο ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗ ΗΡΩΑ ΤΩΝ ΙΜΙΩΝ ΑΝΤΙΝΑΥΑΡΧΟΥ  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΒΛΑΧΑΚΟΥ

 

 IMG 9161

Ο Δήμος Πειραιά τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του ήρωα Αντιναυάρχου Παναγιώτη Βλαχάκου Π.Ν. που «έπεσε» στο καθήκον κατά την κρίση των Ιμίων, την 31η Ιανουαρίου 1996, μαζί με τους Χριστόδουλο Καραθανάση  και 'Εκτορα Γιαλοψό. 

Η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε στον ανδριάντα του Παναγιώτη Βλαχάκου στην πλατεία Κωνσταντίνου Καραμανλή (πρ. πλατεία Τερψιθέας) χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Πειραιώς και Φαλήρου κ.κ. Σεραφείμ.

 

IMG 9189

 

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, στην ομιλία του τόνισε:

 

«Σήμερα συμπληρώνονται 20 χρόνια από την ημέρα που ο Παναγιώτης Βλαχάκος, ο Χριστόδουλος Καραθανάσης και ο Έκτορας Γιαλοψός «έπεσαν» στο καθήκον, υπερασπιζόμενοι την πατρίδα. Τα ξημερώματα της τριακοστής πρώτης Ιανουαρίου 1996, ολόκληρη η Ελλάδα βυθίστηκε στο πένθος για το χαμό των τριών αντρών του Πολεμικού μας Ναυτικού στα Ίμια.

Το ξημέρωμα αυτό του 1996 σημάδεψε για πάντα και τη δική μας πόλη. Ένα δικό μας παιδί, ο Τάκης Βλαχάκος χάθηκε.  Ο Πειραιάς έχασε ένα δικό του παιδί. Σε ένδειξη τιμής και μνήμης, ο Δήμος Πειραιά πραγματοποιεί κάθε χρόνο το μνημόσυνο αυτό, όχι από τυπική υποχρέωση, αλλά ως αναγνώριση πραγματική της θυσίας του, η οποία δεν πρέπει να σβήσει ποτέ από τη συλλογική μνήμη της πόλης.

Τα παλικάρια αυτά, οι ήρωες αυτοί, έδωσαν για την πατρίδα ό,τι πολυτιμότερο είχαν, την ίδια τους τη ζωή. Άφησαν πίσω τους γονείς, αδέρφια, γυναίκες και παιδιά, υπερασπιζόμενοι την τιμή του λαού μας. Έχουμε καθήκον, μαζί με τους συγγενείς τους, να διατηρούμε τη θυσία και τη μνήμη τους άσβεστη. Η θύμηση των ηρώων άλλωστε, πάντα ένωνε τους λαούς. Περνάμε μια δύσκολη περίοδο. Νομίζω ότι και τώρα, ως έθνος, ως λαός αλλά και ως πόλη πρέπει να προχωρήσουμε ενωμένοι. Ας είναι η θυσία τους οδηγός για όλους μας, προκειμένου να παραδώσουμε μια πιο ασφαλή χώρα και μια καλύτερη κοινωνία. Αιωνία τους η μνήμη».

 

Ο αδερφός του ήρωα κ. Νίκος Βλαχάκος στην ομιλία του, επεσήμανε:

«Πέρασαν ακριβώς 20 χρόνια. 20 ολόκληρα χρόνια που λείπετε από τις οικογένειές σας και από την αγκαλιά του Πολεμικού Ναυτικού που τόσο αγαπήσατε και τόσο σας αγάπησε.

Σαν σήμερα ξημέρωνε αυτή η τραγική ημέρα που πάγωσε το βλέμμα, το μυαλό και η ψυχή όλων των Ελλήνων. Πρώτες ώρες, πρώτα σενάρια, πρώτα γρήγορα συμπεράσματα. Τι είχε συμβεί; Γιατί; Ένα απέραντο κενό. Κενό όμως και στην ψυχή μου. Ατελείωτες ώρες και μέρες αναζήτησής σας. Στιγμές φόβου, οργής, αλλά και ελπίδας. Άρχισα να ακούω πολιτικούς να μιλάνε, στρατιωτικούς να εξηγούν.

Όμως, εμένα το μυαλό μου, εκείνη τη στιγμή, είχε σταματήσει σε μια Αυγουστιάτικη Κυριακή μεσημέρι που όλη η οικογένεια μαζεμένη για το καθιερωμένο μεσημεριανό γεύμα, είχε αρχίσει για ακόμη μια φορά η ίδια συζήτηση με τον πατέρα μας. «Προσέξτε και οι δύο σας. Μαθαίνω ότι τρέχετε με τα αυτοκίνητά σας και ιδιαίτερα εσύ μικρέ. Πρόσεχε. Νομίζω ότι αρκεί που λείπει η μάνα σας από αυτό το τραπέζι». «Μην ανησυχείς για μένα, δεν πρόκειται να πάθω τίποτα. Εγώ θα πεθάνω σαν ήρωας», ήταν η απάντησή σου, όλο καμάρι Τάκη. Δυνατά γέλια απ΄ όλους. «Ποιος είσαι εσύ και με ποιο τρόπο θα πεθάνεις σαν ήρωας και μάλιστα εν καιρώ ειρήνης; Συμμορφώσου», ήταν η απάντηση του Αντώνη.

Και όμως. Ήσουν εσύ που όταν με αποχαιρετούσες δυο νύχτες πριν το συμβάν, σου είπα: «πρόσεχε μικρέ» και εσύ γέλαγες πάλι και έλεγες: «για εμάς αυτά δεν είναι τίποτα. Σε δύο μέρες θα τους στείλουμε στα σπίτια τους».  Ήσουν εσύ που δεν φοβήθηκες λεπτό, ούτε σκέφθηκες να κάνεις πίσω γιατί τρεις μήνες πριν είχες φορέσει το γαμπριάτικο κοστούμι σου και είχες ξεκινήσει την καινούργια σου ζωή.

Ήσουν εσύ που ήξερες καλύτερα απ΄ όλους μας την κατάσταση που επικρατούσε και τακτοποίησες τα προσωπικά σου αντικείμενα με απόλυτη τάξη και μπήκες στο ελικόπτερο για να εκτελέσεις το καθήκον σου. Δεν κοντοστάθηκες, δεν λύγισες στιγμή, δεν φοβήθηκες τίποτα, ούτε τον μανιασμένο καιρό ούτε βέβαια τον εχθρό. Ίσως γιατί πάντα όταν πετούσες έκανες τον σταυρό σου και στην τσέπη σου είχες για φυλαχτό τη φωτογραφία της μάνας μας.

Ήσουν εσύ που αν ζούσες σήμερα, θα ήθελες να πετάς συνέχεια πάνω από το Αιγαίο για να σώζεις παιδιά και να τα επιστρέφεις στην αγκαλιά της μάνας τους. Όμως, ήσουν εσύ που δεν ήξερες ότι η Ελλάδα εκείνες τις στιγμές ζούσε την απόλυτη ντροπή, την απόλυτη απαξίωση των πολιτικών νάνων της περιόδου εκείνης προς τις Ένοπλες Δυνάμεις, μαστιγώνοντας έτσι το γόητρο της ελληνικής ψυχής, όταν ήδη εσείς είχατε ξεκινήσει για να γίνετε ήρωες. Ήσασταν μπολιασμένοι με αντρειοσύνη, ψυχή, πίστη στα ιδανικά και όρκο μέχρι ρανίδας του αίματός σας.

Στα χρόνια που μεσολάβησαν, κάποιοι προσπάθησαν να σπιλώσουν την θυσία σας, χαρακτηρίζοντάς σας ακόμα και ανίκανους για εκείνη την αποστολή.

Στη μνήμη όμως όλων των Ελλήνων κάποια γεγονότα παραμένουν αναλλοίωτα. Για το μόνο σίγουρο είναι ότι εσύ, ο Χριστόδουλος και ο Έκτορας θα είστε πάντα οι τρεις σκιές – φρουροί των άγιων νερών του Αιγαίου, που θα καθρεφτίζονται στο πέρασμα του χρόνου, αρνούμενοι πεισματικά σε κάθε επίβουλο οραματιστή την αλλοίωση των θαλασσίων  και χερσαίων συνόρων μας.

Κύριε Δήμαρχε, η οικογένειά μου κι εγώ σας ευχαριστούμε για μια ακόμα φορά, για την τελετή μνήμης του ήρωα αδερφού μου, όπως κι όλους εσάς που παραβρίσκεστε σε αυτήν την τελετή. Ευχαριστώ πολύ».         

IMG 9166

 

Κατάθεση στεφάνων πραγματοποίησαν:

Εκ μέρους του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό κ. Τ. Κουίκ.

Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων η Βουλευτής κα Ε. Σταματάκη.

Εκ μέρους του ΓΕΕΘΑ, ο Αρχηγός Στόλου, Αντιναύαρχος Κ. Καραγιώργης. 

Εκ μέρους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ κ. Σπυρίδων- Άδωνις Γεωργιάδης.

Εκ μέρους του κόμματος «Λαϊκός Σύνδεσμος Χρυσή Αυγή» ο Βουλευτής κ. Ν. Κούζηλος.  

Εκ μέρους του Δήμου Πειραιά,  ο Δήμαρχος κ. Ι. Μώραλης.

Εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Π. Χατζηπέρος.

Ο εκτελών χρέη Διοικητού του νοσοκομείου «Μεταξά» κ. Ι. Σπηλιώτης.

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Β. Κορκίδης. 

Ο Αντιπρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Γ. Κωνσταντόπουλος.

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά κ. Ν. Πλατανησιώτης.

Ο Γ.Γ. του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά κ. Μ. Αγρανιώτης.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Απανταχού Μανιατών «Η ΜΑΝΗ» κ. Στ.  Μπαζάκος. 

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς, Κερατσινίου, Δραπετσώνας κ. Χρ. Δημόπουλος.

Ο Πρόεδρος της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Πειραιά "Εφτά" κ. Δ. Ζαρίφης.

Η Πρόεδρος του Μορφωτικού Φυσιολατρικού Συλλόγου Πειραιά «Ο ΦΟΙΒΟΣ» κα Δ. Γκλεζάκου.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου  Πειραιά κ. Κ. Γαλάνης.

Ο κ. Μ. Κολίγας, από τον Εθνικό Σύλλογο Βόρειος Ήπειρος 1914.

Ο υποπλοίαρχος Ε.Α. του Πολεμικού Ναυτικού κ. Α. Νικολάου. 

 IMG 9174

Στην τελετή παραβρέθηκαν επίσης:

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θ. Δρίτσας.

Οι Βουλευτές κ.κ.  Κ. Κατσαφάδος, και Ι. Τραγάκης.

Ο πρώην Υπουργός κ. Κ. Αρβανιτόπουλος, ο πρώην Υφυπουργός κ. Αν. Νεράντζης, οι πρώην  Βουλευτές κ.  Π. Μελάς κα Σ. Αντωνάκου και κ.  Β. Καπερνάρος.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Γ. Γαβρίλης.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά  κ. Γ. Δαβάκης.

Ο Αναπληρωτής Γ.Γ. του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Τ. Φιλιππάκος.

Εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών.

Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Β. Ταταρόπουλος. Αντιδήμαρχοι,  επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Δημοτικών Κοινοτήτων, θεσμικοί φορείς και σύλλογοι της πόλης.

 

Στη σεμνή τελετή παιάνισε η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού.

 
Περισσότερα Άρθρα...


Σελίδα 10 από 140

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
«Κοπή πίτας Ομίλου Φίλων Αστυνομίας Δυτικής Αττικής και βραβεύσεις».
 «Κοπή πίτας Ομίλου Φίλων Αστυνομίας Δυτικής Αττικής και βραβεύσεις».
 «Κοπή πίτας Ομίλου Φίλων Αστυνομίας Δυτικής Αττικής και βραβεύσεις».       Ο Όμιλος Φίλων Ελληνικής Αστυνομίας ...