ATTICANEWS.GR

Member Area
Ναυτιλιακά
16ο EAST MED YACHT SHOW 5-7 ΜΑΙΟΥ ΣΤΗ ΜΑΡΙΝΑ ΖΕΑΣ Συνέντευξη Τύπου για το 16ο East Med Yacht Show, που θα διεξαχθεί από τις 5 έως τις 7 Μαΐου 2017 στη Μαρίνα Ζέας στον Πειραιά, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δημοτικό Θεάτρο Πειραιά. PDF Εκτύπωση E-mail
Αναρτήθηκε απο τον/την ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ   
Τρίτη, 25 Απρίλιος 2017 17:49

16ο EAST MED YACHT SHOW 5-7 ΜΑΙΟΥ ΣΤΗ ΜΑΡΙΝΑ ΖΕΑΣ

 Συνέντευξη Τύπου για το 16ο East Med Yacht Show, που θα διεξαχθεί από τις 5 έως τις 7 Μαΐου 2017 στη Μαρίνα Ζέας στον Πειραιά, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δημοτικό Θεάτρο Πειραιά.

Img 0907 1

 

 Στη Συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού κ. Αντώνης Στελλιάτος και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Μεσιτών και Εμπειρογνωμόνων Θαλαμηγών κ. Γιώργος Κολλίντζας.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), εκπρόσωπος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΝΕΕ) και επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού (ΕΠΕΣΤ) κ. Γιώργος Βερνίκος καθώς και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού (FED ΗΑΤΤΑ) κ. Λύσανδρος Τσιλίδης.

Στη Συνέντευξη Τύπου παρέστη επίσης ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, κ. Χρήστος Λαμπρίδης.

Ακολουθούν αποσπάσματα από τις ομιλίες:

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, στην ομιλία του, μεταξύ άλλων τόνισε ότι ο τουρισμός, η θάλασσα και η ναυτιλία αποτελούν για εμάς βασικούς άξονες για την ανάπτυξη του Πειραιά.

«Το East Med Yacht Show που είναι μία από τις σημαντικότερες εκθέσεις διεθνώς για τον θαλάσσιο τουρισμό. Εντάσσεται στην προσπάθεια που κάνουμε ως δημοτική αρχή για την ανάδειξη του Πειραιά ως τουριστικού προορισμού, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου δυόμισι χρόνια με την προώθηση της τουριστικής καμπάνιας Destination Piraeus. Είναι ένας συνολικός στρατηγικός σχεδιασμός για την τουριστική ανάπτυξη του Πειραιά, ο οποίος με επιμονή και σκληρή δουλειά θα μπορέσει μακροπρόθεσμα να αποδώσει καρπούς για την πόλη μας.

Το σαλόνι σκαφών αναμένεται να προσελκύσει χιλιάδες επισκέπτες στον Πειραιά, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για αξιοθέατα, μουσεία, περιπάτους και μέρη όπου μπορούν να διασκεδάσουν ή να ψωνίσουν στον Πειραιά, στο ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο που θα διαθέτει ο Δήμος στην έκθεση

 

Κλείνοντας, ευχαρίστησε τους διοργανωτές του 16ου East Med Yacht Show για την εποικοδομητική συνεργασία και την προσπάθεια που καταβάλλουν έτσι ώστε και η φετινή διοργάνωση να στεφθεί από απόλυτη επιτυχία»

 Ο Αντώνης Στελλιάτος- Πρόεδρος της  Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού δήλωσε «Πέρυσι αναλάβαμε ένα ρίσκο και μεταφέραμε μια ήδη αναγνωρισμένη διεθνώς έκθεση, σε άλλο τόπο. Η απόφαση μας αυτή αποδείχτηκε σωστή και ο Πειραιάς αποτελεί πλέον το μόνιμο μέρος φιλοξενίας του EAST MED YACHT SHOW.

Οι συμμετοχές του 2016 έφτασαν στα 54 σκάφη, επανδρωμένα Motor Yachts, Sailing Yachts, Catamaran & Bareboats, 30 περίπτερα εταιρειών ναύλωσης σκαφών, καθώς και εταιρειών που παρέχουν υπηρεσίες και προϊόντα στο χώρο του θαλάσσιου τουρισμού, 250 Yacht brokers, τουριστικοί πράκτορες και εμπορικοί επισκέπτες από την Ελλάδα και πολλές χώρες του εξωτερικού, ενώ εκτιμάται ότι περισσότερα απο 2.500 άτομα επισκέφτηκαν τον χώρο της έκθεσης. Ξεκινήσαμε σε έναν καινούριο χώρο και σίγουρα έγιναν λάθη. Προσπαθούμε να τα διορθώσουμε και ήδη οι δηλώσεις συμμετοχής τόσο σε επίπεδο σκαφών και εκθετών, όσο και σε επίπεδο επισκεπτών είναι μεγαλύτερος από πέρυσι.

Ευελπιστούμε ότι η φετινή διοργάνωση θα έχει μεγαλύτερη επιτυχία, αυτό τουλάχιστον αντιλαμβανόμαστε από τις προσκλήσεις που έχουμε στείλει και την επικοινωνία με τα ξένα γραφεία που θα έρθουν στην Ελλάδα και θα έχουν την ευκαιρία να δουν ότι ο Πειραιάς είναι ένα φιλόξενο λιμάνι, μια φιλόξενη πόλη που υποδέχεται τους καλεσμένους της όπως κάνει κάθε Έλληνας και προσφέρει τη φιλοξενία του όπως μόνο η Ελλάδα ξέρει και μπορεί.

Εκτός από τον Δήμαρχο Κύριο Μώραλη και το επιτελείο για την πάντα πολύτιμη συνεργασία τους, θα ήθελα κλείνοντας να ευχαριστήσω και τον Σταύρο Κυριακούλη για την παραχώρηση των εγκαταστάσεων της μαρίνας για την διεξαγωγή της έκθεσης, τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού για την ευγενική υποστήριξή του, που είναι δίπλα μας αρωγός και στηρίζει την έκθεση και τα 16 χρόνια, καθώς και όλους τους χορηγούς που στηρίζουν τη φετινή διοργάνωση, γιατί χωρίς αυτούς τίποτα δεν θα ήταν εφικτό».

Ο κ. Γιώργος Κολλίντζας- Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Μεσιτών και Εμπειρογνωμόνων Θαλαμηγών μεταξύ άλλων ανέφερε ότι αυτή η διοργάνωση αποτελεί τη μεγαλύτερη έκθεση πολυτελών επαγγελματικών επανδρωμένων θαλαμηγών στον χώρο της Ανατολικής Μεσόγειου που διεξάγεται αποκλειστικά για την προώθηση του ελληνικού θαλασσίου τουρισμού.

Συμπλήρωσε πως η έκθεση απευθύνεται στους επαγγελματίες του χώρου και προσελκύει Charter brokers και τουριστικούς πράκτορες από όλον τον κόσμο.

«Η χώρα μας αποτελεί τον ιδανικό τόπο προορισμού για θαλάσσιο τουρισμό για όλους τους ανθρώπου. Τα 16.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής τα χιλιάδες νησιά τα καταγάλανα νερά και ελληνική φύση μπορούν να ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη του yachting. Το μέλλον του ελληνικού θαλασσιού τουρισμού αναμένεται τα επόμενα χρονιά να είναι λαμπρό κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις . Η πολιτεία θα πρέπει να ρίξει το ανάλογο βάρος στην προώθηση και την ανάδειξη του θαλασσίου τουρισμού».

Κλείνοντας, τόνισε ότι το Ναυτικό Σαλόνι που πραγματοποιείται φέτος στον Πειραιά για 16η συνεχή χρονιά έχει τον σκοπό να είναι το όργανο που θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη του ελληνικού θαλασσίου τουρισμού .

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, τόνισε «Ειλικρινά, κάθε φορά που βρίσκεται κανείς σε μια τέτοια συνάντηση, αναλογίζεται γιατί η Ελλάδα δεν αξιοποίησε στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό όλα αυτά τα χρόνια τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει όπως για παράδειγμα το φυσικό και εξαιρετικό περιβάλλον της ελληνικής θάλασσας, των ελληνικών ακτογραμμών. Μια Ελλάδα που είναι 11η στον κόσμο σε μήκος ακτογραμμών, ενώ είναι 97η χώρα στον κόσμο σε έκταση. Μια χώρα που είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε αριθμό κατοικούμενων νησιών»

Τόνισε πως, αυτή τη φορά γίνεται μια συλλογική προσπάθεια, γιατί όλοι οι θεσμοί διαθέτουν ακριβώς αυτήν τη διάθεση, να συνηγορήσουν και να συμβάλλουν ο καθένας από την πλευρά του. «Σήμερα είμαστε εδώ, με την παρουσία του Δημάρχου της πόλης του Πειραιά και με την ουσιαστική του συμβολή σε τέτοιου είδους αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, με τους ίδιους τους επιχειρηματίες οι οποίοι πασχίζουν, με τους χορηγούς και με την πολιτεία. Εγώ, όπως ξέρετε, είμαι νέος στο χώρο της Ναυτιλίας. Αλλά όταν έχεις την αυτογνωσία ότι δεν γνωρίζεις και πρέπει να μάθεις και να μην είσαι «ξερόλας», κάθεσαι κάτω, συνεργάζεσαι με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τους ακούς με προσοχή, μπολιάζεις τον προβληματισμό σου και μέσα από μια τέτοια γόνιμης ανησυχίας προσπάθεια, φθάνεις σε ένα σημείο να μπορείς να εξελίσσεις πολιτικές που μπορεί πραγματικά να φανούν χρήσιμες και ευεργετικές»

Αναφερόμενος στη φετινή χρονιά και την προσπάθεια που έγινε και με το Υπουργείο Τουρισμού και την Υπουργό Έλενα Κουντουρά ανέφερε ότι η χώρα πραγματικά θα ζήσει εποχές παρουσίας τουριστών που δεν τις έχει ζήσει. Κι εδώ, ανέφερε, το Ναυτικό Σαλόνι έχει κι αυτό να παίξει ένα πολύ σημαντικό και πρωταγωνιστικό ρόλο: Να προβάλλει δυνατότητες σκαφών, την αισθητική τους, να προβάλλει αυτό το πνεύμα το τουριστικό και να αξιοποιήσει την ασφάλεια που παρέχει η χώρα σε κάθε άνθρωπο πολίτη που θέλει να την επισκεφθεί.

«Δουλέψαμε μαζί το νέο θεσμικό πλαίσιο. Έχουμε αυτήν την στιγμή έτοιμο ένα νομοσχέδιο 140 άρθρων που αφορά συνολικά τα ζητήματα της ναυτιλίας. Είναι κόπος και μόχθος όχι μόνο των ανθρώπων του Υπουργείου, αλλά όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Θέλω λοιπόν να ευχαριστήσω και για λογαριασμό του Γενικού και για λογαριασμό του Υπουργείου και για την πρόσκληση να είμαστε σήμερα εδώ σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση, αλλά και να συγχαρώ όλους όσους κοπίασαν για αυτήν την προσπάθεια»

Ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), εκπρόσωπος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΝΕΕ) και επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού (ΕΠΕΣΤ) κ. Γιώργος Βερνίκος σε σύντομη παρέμβασή του αναφέρθηκε στον Υπουργό κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή για τον οποίο δήλωσε ότι είναι ο κατεξοχήν άνθρωπος που ακούει και συνθέτει τις απόψεις, ενώ στη συνέχεια τόνισε ότι στον τομέα του τουρισμού, τα τελευταία χρόνια γίνεται ένας αγώνας να μην πάμε πίσω, παρά μόνο προς τα εμπρός. Για τις δραστηριότητες του θαλασσίου τουρισμού, το 2016 ήταν μια άσχημη χρονιά, λόγω του μεταναστευτικού αλλά το 2017 θα είναι μια καλή χρόνια και θα μπορέσει να καλύψει την υποχώρηση του 2016.

 

Επιπλέον ανέφερε πως οι ιστορικές συγκυρίες διαμορφώνονται ώστε στον ελληνικό θαλάσσιο τουρισμό μέσω συνεργειών και εκσυγχρονισμού του νομικού πλαισίου , των έργων υποδομής και των ποιοτικών υπηρεσιών να αξιοποιηθεί μια ευνοϊκή περίοδος που ανοίγεται μπροστά μας. Τέλος, ευχαρίστησε τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, τον Δήμαρχο του Πειραιά και τόνισε χαρακτηριστικά πως όσον αφορά στην διοργάνωση του Ναυτικού Σαλονιού χρειάζεται υπομονή κι επιμονή.

 

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού (FED ΗΑΤΤΑ) κ. Λύσανδρος Τσιλίδης ανέφερε πως οι ξένοι που επισκέπτονται το Μικρολίμανο και τη Μαρίνα Ζέας βλέπουν το πιο ωραίο κομμάτι της Αττικής και αυτό ουσιαστικά αναδεικνύει το τουριστικό μεγαλείο του Δήμου Πειραιά. «Είναι γεγονός ότι εμείς που δουλεύουμε με την ακτοπλοΐα, θέλουμε περισσότερο από όλους η πόλη να μεγαλώνει και να επεκτείνει την τουριστική περίοδο και για τον χειμώνα, βάζουμε ένα στοίχημα να πετύχουμε αυτό που είναι εύκολο εφόσον υπάρχει συνεργασία μεταξύ των φορέων και της πολιτείας να αναδειχθούν οι ανάγκες και να επιλύθούν τα προβλήματα του θαλάσσιου τουρισμού»

Πληροφορίες για το 16ο East Med Yacht Show

Η Έκθεση, θεσμός, για το Επαγγελματικό Yachting στην Ελλάδα, για 16η συνεχή χρονιά διοργανώνεται από την Ένωση Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού (ΕΠΕΣΤ) και τoν  Ελληνικό Σύνδεσμο Μεσιτών & Εμπειρογνωμόνων Θαλαμηγών (ΕΣΜΕΘ),  σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών Άνευ Πληρώματος (ΣΙΤΕΣΑΠ) και τον Σύνδεσμο των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (HATTA).

Στόχος της διοργάνωσης είναι η ανάδειξη του Ελληνικού θαλάσσιου τουρισμού σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό διεθνώς, με κύριο σκοπό τη δικτύωση και τη διερεύνηση συνεργασιών μέσω των επαγγελματιών του yachting και του κλάδου γενικότερα.

 

Πιο συγκεκριμένα το EAST MED YACHT SHOW αποσκοπεί στην:

α) τόνωση του ποιοτικού θαλάσσιου τουρισμού.

β) αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών των πλοίων αναψυχής.

γ) βελτίωση της θέσης της Ελλάδας στον Παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.

δ) καθιέρωση του Πειραιά σαν μόνιμο και συνεχή τουριστικό προορισμό.

ε) ανάπτυξη του δείκτη της ανταγωνιστικότητας σε σχέση με το ποιοτικό και εξειδικευμένο στοιχείο του θαλάσσιου τουρισμού.

στ) δημιουργία συνεργασιών με ξένους φορείς.

ζ) διεύρυνση των συνεργασιών και με άλλους ελληνικούς φορείς που δραστηριοποιούνται με σεβασμό και σοβαρότητα στην Ελληνική Τουριστική Αγορά.

 

Η έκθεση αποτελείται από δυο μέρη:

  • Έκθεση σκαφών: 50 και πλέον σκάφη-μέλη της ΕΠΕΣΤ και του ΣΙΤΕΣΑΠ, επανδρωμένα Motor Yachts, Sailing Yachts, Catamaran, Bareboat καθώς και φουσκωτά, καλύπτοντας όλο το εύρος των σκαφών που διατίθενται προς ναύλωση στην ελληνική αγορά, θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τις υπηρεσίες τους, στο καθιερωμένο κοινό των ναυλομεσιτών και σε τουριστικούς πράκτορες από όλο τον κόσμο. Το τμήμα αυτό θα είναι επισκέψιμο μόνο από τους επαγγελματίες του κλάδου.

  • Περίπτερα εκθετών: 35 περίπτερα Ελληνικών που παρέχουν υπηρεσίες στο θαλάσσιο τουρισμό. Το τμήμα αυτό θα είναι ελεύθερα επισκέψιμο από το ευρύ κοινό.

 

Η έκθεση τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (EOT), της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Πειραιά, του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, τόνισε:

«Κύριε Δήμαρχε, κύριοι εκπρόσωποι του Σαλονιού, του θεσμού, κύριε Γενικέ, κυρίες και κύριοι,

 

Ειλικρινά, κάθε φορά που βρίσκεται κανείς σε μια τέτοια συνάντηση, αναλογίζεται γιατί η Ελλάδα δεν αξιοποίησε στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό όλα αυτά τα χρόνια τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει όπως για παράδειγμα το φυσικό και εξαιρετικό περιβάλλον της ελληνικής θάλασσας, των ελληνικών ακτογραμμών. Μια Ελλάδα που είναι 11η στον κόσμο σε μήκος ακτογραμμών, ενώ είναι 97η χώρα στον κόσμο σε έκταση. Μια χώρα που είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε αριθμό κατοικούμενων νησιών.

 

Μια Ελλάδα με εξαιρετικές παραλίες που οφείλουμε να ομολογήσουμε παρά τις πολλές μας αδυναμίες, μπορούμε να πούμε ότι πρωταγωνιστεί σε ποιότητα παραλιών σε όλη τη Νότια Ευρώπη και η εκτίμησή μου είναι ότι το λάθος ότι δεν φθάσαμε στο βαθμό που έπρεπε να είμαστε είναι η αδυναμία να δουλέψουμε συλλογικά. Δεν είναι τίποτα περισσότερο ή λιγότερο. Και μυαλά δυνατά διαθέτει η χώρα και φαντασία διαθέτει, ανθρώπινη φαντασία με ευρηματικότητα, με διάθεση ρίσκου, με πρωτοβουλίες. Πιστεύω λοιπόν, ότι αυτή τη φορά γίνεται μια συλλογική προσπάθεια, γιατί όλοι οι θεσμοί διαθέτουν ακριβώς αυτήν τη διάθεση, να συνηγορήσουν και να συμβάλλουν ο καθένας από την πλευρά του.

 

Σήμερα είμαστε εδώ, με την παρουσία του Δημάρχου της πόλης του Πειραιά και με την ουσιαστική του συμβολή σε τέτοιου είδους αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, με τους ίδιους τους επιχειρηματίες οι οποίοι πασχίζουν, με τους χορηγούς και με την πολιτεία. Εγώ, όπως ξέρετε, είμαι νέος στο χώρο της Ναυτιλίας. Αλλά όταν έχεις την αυτογνωσία ότι δεν γνωρίζεις και πρέπει να μάθεις και να μην είσαι «ξερόλας», κάθεσαι κάτω, συνεργάζεσαι με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τους ακούς με προσοχή, μπολιάζεις τον προβληματισμό σου και μέσα από μια τέτοια γόνιμης ανησυχίας προσπάθεια, φθάνεις σε ένα σημείο να μπορείς να εξελίσσεις πολιτικές που μπορεί πραγματικά να φανούν χρήσιμες και ευεργετικές.

 

Αυτό το πνεύμα επικράτησε στις σχέσεις μου και στις σχέσεις μας ως πολιτική ηγεσία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Γιατί θέλουμε τη ναυτιλία από τον τομέα της εκπαίδευσης μέχρι την ακτοπλοΐα, την ποντοπόρο, την ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, τη λιμενική βιομηχανία, τη νησιωτική πολιτική, τη κρουαζιέρα και τα τουριστικά σκάφη αναψυχής και τα γιότ να είναι πολιτικές προκριματικές που θα τραβήξουν ως ρυμουλκά την προσπάθεια ανάπτυξης της χώρας, αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

 

Φέτος, με την προσπάθεια που έγινε και με το Υπουργείο Τουρισμού - το οποίο πραγματικά έχει παίξει ένα πολύ σημαντικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο, μέσα στο πνεύμα αυτής της συνεργασίας είναι πάντα και η Υπουργός Έλενα Κουντουρά- θεωρείται ότι η χώρα πραγματικά θα ζήσει εποχές παρουσίας τουριστών που δεν τις έχει ζήσει. Αυτή είναι η εκτίμηση. Κι εδώ λοιπόν, το Ναυτικό Σαλόνι έχει κι αυτό να παίξει ένα πολύ σημαντικό και πρωταγωνιστικό ρόλο: Να προβάλλει δυνατότητες σκαφών, την αισθητική τους, να προβάλλει αυτό το πνεύμα το τουριστικό και να αξιοποιήσει την ασφάλεια που παρέχει η χώρα σε κάθε άνθρωπο πολίτη που θέλει να την επισκεφθεί.

 

Δουλέψαμε μαζί το νέο θεσμικό πλαίσιο. Έχουμε αυτήν την στιγμή έτοιμο ένα νομοσχέδιο 140 άρθρων που αφορά συνολικά τα ζητήματα της ναυτιλίας. Είναι κόπος και μόχθος όχι μόνο των ανθρώπων του Υπουργείου, αλλά όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Θέλουμε λοιπόν, η ναυτιλία με ό,τι σημαίνει αυτό από τον τουρισμό, τον θαλάσσιο τουρισμό και όσα προανέφερα, με βάση τον Πειραιά, ένα ιστορικό λιμάνι, μια πόλη που συνδέεται και είναι μπολιασμένη με την έννοια της θάλασσας και της ναυτιλίας και μέσα από τη συλλογική προσπάθεια όλων μας να το μετατρέψουμε σε ένα παγκόσμιο ναυτιλιακό κέντρο.

Αυτή πρέπει να είναι η φιλοδοξία, η συλλογική φιλοδοξία, το συλλογικό εγώ όλων μας όσων ασχολούμεθα και με τον Πειραιά και με τα ζητήματα της θάλασσας, του θαλάσσιου τουρισμού και της ναυτιλίας.

 

Θέλω λοιπόν, να συγχαρώ τους οργανωτές και για το πείσμα που διαθέτουν παρά τις δύσκολες συνθήκες που υπάρχουν κάθε φορά και για την ευρηματικότητά τους και την πρωτοβουλία και την προσπάθειά τους. Με τέτοιες προσπάθειες, εν τη πράξη και όχι εν τοις λόγοις, όπως έλεγαν οι Αρχαίοι, είμαι βέβαιος ότι ο τομέας του θαλάσσιου τουρισμού θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια να βγει η χώρα από την φοβερή τρικυμία των τελευταίων 7 χρόνων της μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

 

Θέλω λοιπόν να ευχαριστήσω και για λογαριασμό του Γενικού και για λογαριασμό του Υπουργείου και για την πρόσκληση να είμαστε σήμερα εδώ σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση, αλλά και να συγχαρώ όλους όσους κοπίασαν για αυτήν την προσπάθεια. Να είστε καλά».

Ομιλία ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ EAST MED YACHT SHOW

Κυρίες και κύριοι,

Σας καλωσορίζουμε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στη Συνέντευξη Τύπου για το 16Ο East Med Yacht Show που θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη συνεχή χρονιά στην πόλη μας, στη Μαρίνα Ζέας από τις 5 έως τις 7 Μαΐου.

Είχαμε πει πέρυσι στην αντίστοιχη συνέντευξη Τύπου, ότι η μεταφορά της έκθεσης σκαφών από τον Πόρο όπου γινόταν για πολλά χρόνια, στον Πειραιά, αποτελούσε πρόσκληση για εμάς. Το αποτέλεσμα θεωρώ ότι μας δικαίωσε. Ήταν μια άκρως επιτυχημένη διοργάνωση η οποία έκανε αίσθηση, τόσο μεταξύ των επαγγελματιών του κλάδου, αλλά και στην πόλη του Πειραιά.

 

Είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία με την οργανωτική επιτροπή και με οδηγό την περυσινή διοργάνωση συνεχίζουμε δυναμικά για το φετινό σαλόνι σκαφών.

Ο στόχος παραμένει η σημαντική αυτή διοργάνωση να φιλοξενείται κάθε χρόνο για τα επόμενα χρόνια στην πόλη μας, να γίνει ένας ακόμη θεσμός για την πόλη μας.

Έχουμε ξαναπεί ότι ο τουρισμός, η θάλασσα και η ναυτιλία αποτελούν για εμάς βασικούς άξονες για την ανάπτυξη του Πειραιά. Το East Med Yacht Show που είναι μία από τις σημαντικότερες εκθέσεις διεθνώς για τον θαλάσσιο τουρισμό. Εντάσσεται στην προσπάθεια που κάνουμε ως δημοτική αρχή για την ανάδειξη του Πειραιά ως τουριστικού προορισμού, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου δυόμισι χρόνια με την προώθηση της τουριστικής καμπάνιας Destination Piraeus. Είναι ένας συνολικός στρατηγικός σχεδιασμός για την τουριστική ανάπτυξη του Πειραιά, ο οποίος με επιμονή και σκληρή δουλειά θα μπορέσει μακροπρόθεσμα να αποδώσει καρπούς για την πόλη μας.

 

Το σαλόνι σκαφών αναμένεται να προσελκύσει χιλιάδες επισκέπτες στον Πειραιά, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για αξιοθέατα, μουσεία, περιπάτους και μέρη όπου μπορούν να διασκεδάσουν ή να ψωνίσουν στον Πειραιά, στο ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο που θα διαθέτει ο Δήμος στην έκθεση.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους διοργανωτές του 16ου East Med Yacht Show για την εποικοδομητική συνεργασία και την προσπάθεια που καταβάλλουν έτσι ώστε και η φετινή διοργάνωση να στεφθεί από απόλυτη επιτυχία: Την Ένωση Πλοιοκτητών Σκαφών Τουρισμού, τον Ελληνικό Σύνδεσμο Μεσιτών & Εμπειρογνωμόνων Θαλαμηγών και φυσικά τη Μαρίνα Ζέας. Είναι ανάγκη να υπάρχουν τέτοιου είδους συνέργειες και πρωτοβουλίες. Εύχομαι σε όλους του συμμετέχοντες εκθέτες καλή επιτυχία και θα ήθελα να προσκαλέσω, εκτός από τους επαγγελματίες του κλάδου, τους Πειραιώτες αλλά και τους κατοίκους της Αττικής να έλθουν τις ημέρες αυτές στον Πειραιά και να απολαύσουν τη βόλτα τους σε μια πανέμορφη τοποθεσία της πόλης μας, στη Μαρίνα Ζέας.

 

Στελλιάτος 

 

«Πέρυσι αναλάβαμε ένα ρίσκο και μεταφέραμε μια ήδη αναγνωρισμένη διεθνώς έκθεση, σε άλλο τόπο. Η απόφαση μας αυτή αποδείχτηκε σωστή και ο Πειραιάς αποτελεί πλέον το μόνιμο μέρος φιλοξενίας του EAST MED YACHT SHOW.

Οι συμμετοχές του 2016 έφτασαν στα 54 σκάφη, επανδρωμένα Motor Yachts, Sailing Yachts, Catamaran & Bareboats, 30 περίπτερα εταιρειών ναύλωσης σκαφών, καθώς και εταιρειών που παρέχουν υπηρεσίες και προϊόντα στο χώρο του θαλάσσιου τουρισμού, 250 Yacht brokers, τουριστικοί πράκτορες και εμπορικοί επισκέπτες από την Ελλάδα και πολλές χώρες του εξωτερικού, ενώ εκτιμάται ότι περισσότερα απο 2.500 άτομα επισκέφτηκαν τον χώρο της έκθεσης. Ξεκινήσαμε σε έναν καινούριο χώρο και σίγουρα έγιναν λάθη. Προσπαθούμε να τα διορθώσουμε και ήδη οι δηλώσεις συμμετοχής τόσο σε επίπεδο σκαφών και εκθετών, όσο και σε επίπεδο επισκεπτών είναι μεγαλύτερος από πέρυσι.

Ευελπιστούμε ότι η φετινή διοργάνωση θα έχει μεγαλύτερη επιτυχία, αυτό τουλάχιστον αντιλαμβανόμαστε από τις προσκλήσεις που έχουμε στείλει και την επικοινωνία με τα ξένα γραφεία που θα έρθουν στην Ελλάδα και θα έχουν την ευκαιρία να δουν ότι ο Πειραιάς είναι ένα φιλόξενο λιμάνι, μια φιλόξενη πόλη που υποδέχεται τους καλεσμένους της όπως κάνει κάθε Έλληνας και προσφέρει τη φιλοξενία του όπως μόνο η Ελλάδα ξέρει και μπορεί.

Εκτός από τον Δήμαρχο Κύριο Μώραλη και το επιτελείο για την πάντα πολύτιμη συνεργασία τους, θα ήθελα κλείνοντας να ευχαριστήσω και τον Σταύρο Κυριακούλη για την παραχώρηση των εγκαταστάσεων της μαρίνας για την διεξαγωγή της έκθεσης, τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού για την ευγενική υποστήριξή του, που είναι δίπλα μας αρωγός και στηρίζει την έκθεση και τα 16 χρόνια, καθώς και όλους τους χορηγούς που στηρίζουν τη φετινή διοργάνωση, γιατί χωρίς αυτούς τίποτα δεν θα ήταν εφικτό.

Ιδιαίτερα θα ήθελα να ευχαριστήσω τους χορηγούς μας:

 

Κολλιντζάς

Αγαπητοί φίλοι και φίλες είμαι ευτυχής που για μια ακόμη χρονιά ευρίσκομαι στην θέση να ευχαριστήσω όλους τους φορείς του ελληνικού θαλασσίου τουρισμού για την συμβολή τους στην πραγματοποίηση ενός ακόμα ναυτικού σαλονιού.

Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο και τον Δήμο του Πειραιά καθώς και την Μαρίνα ΖΕΑΣ που μας φιλοξενούν για άλλη μια χρονιά καθώς και για την συμπαράσταση τους στην διοργάνωση του ναυτικού σαλονιού.

Κάθε χρόνο ο ελληνικός σύνδεσμος μεσιτών και εμπειρογνωμόνων θαλαμηγών (ΕΣΜΕΘ ) Hellenic Yacht Brokers Association (HYBA)μαζί με την Ένωση Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού, Διοργανώνουν στο Πειραιά το 16 ναυτικό σαλόνι “Εast Med Yacht Show – το όποιο φέτος θα διεξαχθεί από τις 4-7 Μαΐου 2017.

Είναι η μεγαλύτερη έκθεση πολυτελών επαγγελματικών επανδρωμένων θαλαμηγών στον χώρο της Ανατολικής Μεσόγειου που διεξάγεται αποκλειστικά για την προώθηση του ελληνικού θαλασσίου τουρισμού.

Η έκθεση απευθύνεται στους επαγγελματίες του χώρου και προσελκύει Charter brokers και τουριστικούς πράκτορες από όλον τον κόσμο, ο αριθμός των σκαφών που θα συμμετάσχουν φέτος αναμένετε να προσεγγίσει τα 60.

Οι έλληνες ναυλομεσίτες θα είναι εκεί για να υποδεχθούν , να φιλοξενήσουν να ανταλλάξουν απόψεις με τους ξένους συναδέλφους τους και να προωθήσουν το ελληνικό σκάφος σε όλο τον κόσμο.

Η χώρα μας αποτελεί το ν ιδανικό τόπο προορισμού για θαλάσσιο τουρισμό για όλους τους ανθρώπους .Τα 16.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής τα χιλιάδες νησιά τα καταγάλανα νερά και ελληνική φύση μπορούν να ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη του yachting.

Το μέλλον του ελληνικού θαλασσιού τουρισμού αναμένεται τα επόμενα χρονιά να είναι λαμπρό κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις . Η πολιτεία θα πρέπει να ρίξει το ανάλογο βάρος στην προώθηση και την ανάδειξη του θαλασσίου τουρισμού.

Θα πρέπει να γίνει στοχευμένη διαφήμιση.

Το ελληνικό σκάφος θα πρέπει να είναι ανταγωνιστικό , το κόστος λειτουργιάς του σκάφους δεν θα πρέπει να ξεπερνά αυτό των ανταγωνιστών μας ( Τουρκία , Κροατία , Μαυροβούνιο κτλ )

Η παροχή υπηρεσιών θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε να αναδεικνύεται η ποιότητα του Ελληνικού σκάφους.

Η πολιτεία θα πρέπει να επαναφέρει το αίσθημα ασφαλείας των επισκεπτών του θαλάσσιου Τουρισμού στην Ελλάδα.

 

 

Το σκάφος προσφέρει ιδιωτικότητα, πολυτέλεια, ελευθερία κινήσεων, και επιλογής προγράμματος, και εναλλαγή εικόνων και παραστάσεων.

Η Ζήτηση την φετινή χρονιά του 2017 παρουσιάζεται ελαφρώς αυξημένη συγκριτικά με το 2016 που ήταν μια χρονιά ανάκαμψης.

Αυτή τη στιγμή διαφαίνεται ότι έχουμε μια αύξηση των ζητήσεων περίπου 10 % τόσο στα επανδρωμένα σκάφη όσο και στα bare boat μηχανοκίνητα και ιστιοπλοϊκά.

Εκείνο που θα πρέπει να αλλάξουμε ώστε να γίνουμε ανταγωνιστικότερη από τις γείτονες χώρες

Εκείνο που θα πρέπει να γίνει είναι να αποκτήσουμε σταθερό και ανταγωνιστικό νομοσχέδιο, που θα αφορά τον θαλάσσιο τουρισμό και το σκάφος εν γένει.

Το νομοσχέδιο και οι νόμοι του κράτους θα πρέπει να είναι αναπτυξιακοί και όχι φοροεισπρακτικοί με αβέβαιο αποτέλεσμα.

Το φορολογικό πλαίσιο θα πρέπει να είναι ευέλικτο και αποδοτικό τόσο για τους πλοιοκτήτες όσο και για το κράτος.

Αυτή τη στιγμή η χώρα μας διαθέτει πολύ αξιολογότερα σκάφη από ότι οι ανταγωνιστές μας , διαθέτει την εμπειρία του θαλάσσιου τουρισμού που έχει οικοδομηθεί τα τελευταία 60 χρόνια, παράμετροι οι οποίοι κατατάσσουν το Ελληνικό τουριστικό επαγγελματικό σκάφος σε μια κατηγορία ανώτερη των ανταγωνιστών μας.

Για να διατηρήσουμε το πλεονέκτημα αυτό θα πρέπει η πολιτεία να συμβάλλει με την εν γένει πολιτική της ώστε να δοθούν τα κίνητρα σε Έλληνες επιχειρηματίες του κλάδου να μπορέσουν να φέρουν στην Ελληνική αγορά νέα σκάφη καλλίτερα και ποιοτικότερα.

Το Ναυτικό Σαλόνι που πραγματοποιείται φέτος στον Πειραιά για 16η συνεχή χρονιά έχει τον σκοπό να είναι το όργανο που θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη του ελληνικού θαλασσίου τουρισμού .

Τα Ελληνικά νησιά και οι καταγάλανες ακτές μας είναι ο προορισμός και το όνειρο του κάθε τουρίστα ανεξαρτήτως βιοτικού επιπέδου να επισπευτεί τη χώρα μας να ναυλώσει ένα σκάφος το οποίο είναι ένα πλωτό ξενοδοχείο να απολαύσει τον ουρανό την θάλασσα και τις μοναδικές ακτές μας με τα πεντακάθαρα νερά, την γραφικότητα των ελληνικών νησιών και να απολαύσει την πανέμορφη ελληνική φύση.

Όλα αυτά είναι τα θετικά στοιχεία τα οποία προσελκύουν τον ξένο επισκέπτη στο χώρο του Ελληνικού Θαλάσσιου Τουρισμού.

Πράγματα που τον αποθαρρύνουν είναι η οικονομική κρίση, οι απεργίες, και διάφορα έκτακτα γεγονότα τα οποία μπορούν να επηρεάσουν ώστε να μην επισκεφτεί τη χώρα μας. Η διασπορά δυσφημιστικών ειδήσεων από τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης

 

 

 

Είναι γεγονός πάντως ότι οι άνθρωποι που επισκέπτονται τα Ελληνικά Νησιά και τον θαλάσσιο Ελληνικό χώρο, εντυπωσιάζονται , και παίρνουν μαζί τους τις καλύτερες αναμνήσεις και μεταφέρουν τις εμπειρίες τους και γίνονται οι καλύτεροι διαφημιστές για το ελληνικό σκάφος και τα ελληνικά νησιά, και οι περισσότεροι από αυτούς γίνονται επαναλαμβανόμενοι πελάτες.  

 

 

 

 

 
Συνάντηση Περιφερειάρχη Πελοποννήσου – Δημάρχου Ναυπλιέων για την αναβάθμιση του λιμένα Ναυπλίου PDF Εκτύπωση E-mail
Αναρτήθηκε απο τον/την ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ   
Σάββατο, 22 Απρίλιος 2017 16:17

 Συνάντηση Περιφερειάρχη Πελοποννήσου – Δημάρχου Ναυπλιέων για την αναβάθμιση του λιμένα Ναυπλίου.

unnamed 3

Με τις κατάλληλες ενέργειες διαχείρισης από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη και τη συνεργασία του Δημάρχου Ναυπλιέων κ. Δημητρίου Κωστούρου εξασφαλίστηκε η ολοκλήρωση του σημαντικού έργου της αναβάθμισης του λιμένα Ναυπλίου, το οποίο αναμένεται να συμβάλλει δυναμικά και καθοριστικά στην ανάπτυξη του Ναυπλίου και της ευρύτερης περιοχής.
Μετά τη 2η Τροποποίηση της Πράξης «Έργα Αναβάθμισης Λιμένος Ναυπλίου», η οποία παραμένει ενταγμένη στο Ε.Π. ΔΕΠΙΝ 2007 – 2013 δίνεται η δυνατότητα εκτέλεσης όλων των εργασιών των υποέργων της συγκεκριμένης πράξης έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ολοκληρωμένη και λειτουργική παρέμβαση στον εν λόγω Λιμένα διατηρώντας παράλληλα την επιλεξιμότητα των δαπανών που δηλώθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 
ΤΕΛΕΤΗ ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑΣ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΣΚΑΦΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΜΕΣΩ ΔΩΡΕΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΡΒΗΓΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ PDF Εκτύπωση E-mail
Αναρτήθηκε απο τον/την ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ   
Παρασκευή, 21 Απρίλιος 2017 18:10

ΤΕΛΕΤΗ ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑΣ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΣΚΑΦΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ

ΜΕΣΩ ΔΩΡΕΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΡΒΗΓΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ

resized naming crmn 4 hllnc rescue tm-14

resized naming crmn 4 hllnc rescue tm-15

Στην τελετή ονοματοδοσίας των τεσσάρων νεότευκτων σκαφών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης πήρε μέρος ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, σήμερα, Παρασκευή 21 Απριλίου 2017, στο θαλάσσιο χώρο μπροστά στον Λευκό Πύργο.

resized naming crmn 4 hllnc rescue tm-1

Την ονοματοδοσία των σκαφών, που προήλθαν από δωρεά της Νορβηγικής Οργάνωσης Θαλάσσιας Διάσωσης (Redningsselskapet - The Norwegian Society of Sea rescue), πραγματοποίησαν ο Γιάννης Μπουτάρης, η Υφυπουργός Δικαιοσύνης της Νορβηγίας, Anette Elseth και ο Διοικητής της 2ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος Ελληνικών Ακτοφυλακών, Αρχιπλοίαρχος Γεώργιος Περδικούρης.

resized naming crmn 4 hllnc rescue tm-2

Ο Γιάννης Μπουτάρης στην ομιλία του τόνισε: «Αισθάνομαι ιδιαίτερα υπερήφανος για το γεγονός ότι η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης έχει για έδρα της την Θεσσαλονίκη και έχει να επιδείξει στα 30 χρόνια από την ίδρυση της ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο, το οποίο βασίζεται αποκλειστικά και μόνο σε εθελοντική εργασία. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, προκειμένου να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τη δράση της. Θέλω να ευχαριστήσω τη Νορβηγική Κυβέρνηση, τις αντίστοιχες οργανώσεις και το Νορβηγικό λαό για την αλληλεγγύη που δείχνουν δωρίζοντας στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης αυτά τα τέσσερα σκάφη. Οι Νορβηγοί είναι ένας ναυτικός λαός, όπως και οι Έλληνες. Εύχομαι στην Ομάδα μας καλά πανιά».

resized naming crmn 4 hllnc rescue tm-3

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Πρέσβης της Νορβηγίας στην Ελλάδα, Jorn Eugene Gjelstad, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος και ο πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας.

 

resized naming crmn 4 hllnc rescue tm-4

 

resized naming crmn 4 hllnc rescue tm-5

resized naming crmn 4 hllnc rescue tm-6

resized naming crmn 4 hllnc rescue tm-7

resized naming crmn 4 hllnc rescue tm-8

resized naming crmn 4 hllnc rescue tm-9

resized naming crmn 4 hllnc rescue tm-10

resized naming crmn 4 hllnc rescue tm-11

resized naming crmn 4 hllnc rescue tm-12

resized naming crmn 4 hllnc rescue tm-13resized naming crmn 4 hllnc rescue tm-15resized naming crmn 4 hllnc rescue tm-16resized naming crmn 4 hllnc rescue tm-17

 
Ερώτηση που κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος με το Ποτάμι Γιώργος Αμυράς σχετικά με την ίδρυση και λειτουργία υδατοδρομίων στα ελληνικά νησιά. Άλλο ένα χαμένο ελληνικό καλοκαίρι; PDF Εκτύπωση E-mail
Αναρτήθηκε απο τον/την ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ   
Τρίτη, 11 Απρίλιος 2017 11:53

Ερώτηση που κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος  με το Ποτάμι Γιώργος Αμυράς σχετικά με την ίδρυση και λειτουργία υδατοδρομίων στα ελληνικά νησιά.

Άλλο ένα χαμένο ελληνικό καλοκαίρι;

AMYRAS

Και το καλοκαίρι του 2017 κινδυνεύει να χαθεί για την ίδρυση και λειτουργία υδατοδρομίων στα ελληνικά νησιά καθώς άφαντο παραμένει το νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει τις σχετικές διαδικασίες.

Ελλείψει νομοθετικού πλαισίου οι ελληνικές και ξένες εταιρίες που επιθυμούν να επενδύσουν στην ίδρυση και λειτουργία υδατοδρομίων βγάζουν τη χώρα μας από τα επενδυτικά τους πλάνα και ο ελληνικός τουρισμός καθίσταται αδύναμος να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό γειτονικών χωρών οι οποίες δείχνουν να αντιλαμβάνονται πλήρως την προστιθέμενη αξία που προσδίδει στο τουριστικό τους προϊόν η λειτουργία υδατοδρομίων.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς με ερώτησή του προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη ζητά να μάθει πότε επιτέλους η κυβέρνηση θα φέρει προς ψήφιση νομοσχέδιο για τη ρύθμιση αυτής της νέας τουριστικής αγοράς που μπορεί να δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και να στηρίξει οικονομικά και κοινωνικά τα ελληνικά νησιά.

Ο κ. Αμυράς αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η Κροατία προχώρησε σε αδειοδότηση έντεκα υδατοδρομίων μέσα σε μία χρονιά ενώ η Ελλάδα χρειάστηκε τρία ολόκληρα χρόνια για να αδειοδοτήσει μόλις τρία.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

 

Γιώργος Αμυράς

Βουλευτής Β΄ Αθήνας – Το Ποτάμι

Αθήνα, 11.04.2017

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

ΘΕΜΑ: Νομικό πλαίσιο Υδατοδρομίων

Από τον Σεπτέμβριο του 2016, όταν ολοκληρώθηκε κι επίσημα η διαβούλευση έως και σήμερα, το νομοσχέδιο για την ίδρυση και λειτουργία υδατοδρομίων εξακολουθεί να παραμένει στα συρτάρια του υπουργείου Υποδομών. Ελλείψει νομικού πλαισίου με το οποίο θα απλοποιούνται οι διαδικασίες αδειοδότησης, οι εταιρείες που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στον χώρο αδυνατούν να βρουν επενδυτές.

Οι βασικές αλλαγές που προωθούνται αφορούν στη διάρκεια της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας. Η άδεια ίδρυσης, ενώ αρχικώς προβλεπόταν ότι θα είναι 5ετούς διάρκειας, θα μετατραπεί σε αορίστου χρόνου υπό την προϋπόθεση ότι οι εγκαταστάσεις επιθεωρούνται επιτυχώς. Η άδεια λειτουργίας, από την άλλη, θα χορηγείται για αόριστη διάρκεια, όχι μικρότερη των τριών ετών. Προβλέπονται, ωστόσο, αυστηρές προϋποθέσεις για τη διατήρηση της άδειας, που σχετίζονται με συστήματα ασφάλειας καθώς και την εκτέλεση πτητικού έργου.

Δυστυχώς όμως, ακόμη και αν το νομοσχέδιο βρει το δρόμο του προς την Βουλή μέσα στο επόμενο διάστημα, η όποια δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πτητικού προγράμματος βρίσκεται ρεαλιστικά, πολύ μακριά και μάλιστα εκτός της θερινής τουριστικής περιόδου της χώρας μας. Χρειάστηκαν τρία ολόκληρα χρόνια για να προχωρήσει η αδειοδότηση μόλις τριών υδατοδρομιών (Κέρκυρας, Παξών, Πάτρας) με το τελευταίο να μην έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Τη στιγμή που γειτονικές χώρες μέσα σε μία μόνο χρονιά έχουν αδειοδοτήσει τριπλάσιο αριθμό.

Χάσαμε ως χώρα ακόμη ένα καλοκαίρι, που σημαίνει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας χαμένες και λιγότερα έσοδα από τον τουρισμό.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

 

  1. Πότε επιτέλους θα φέρετε προς ψήφιση το νομοσχέδιο για την ίδρυση και λειτουργία των υδατοδρομίων;

  2. Έχετε φροντίσει να ορίσετε τα υδάτινα πεδία, ώστε να εξασφαλιστεί από την αρχή η ορθή λειτουργία της νέας αυτής αγοράς;

  3. Έχετε προβλέψει με ποιον τρόπο ο συνδυασμός της ακτοπλοΐας και της αεροπλοΐας θα καλύψει τις αναπτυξιακές και κοινωνικές ανάγκες των νησιών μας;

  4. Θα απλοποιήσετε τις διαδικασίες αδειοδότησης στο νέο νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να δημιουργηθεί ένα υγιές περιβάλλον προσέλκυσης επενδυτών χωρίς τη γνωστή γραφειοκρατία που σκοτώνει κάθε επενδυτική προσπάθεια εν τη γενέσει της;

 

 

 

Ο ερωτών βουλευτής

Γιώργος Αμυράς, Β’ Αθήνας

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 11 Απρίλιος 2017 11:55
 
50 χρόνια ΑΝΕΚ LINES. Το ταξίδι συνεχίζεται με πλώρη το μέλλον. PDF Εκτύπωση E-mail
Αναρτήθηκε απο τον/την ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ   
Παρασκευή, 07 Απρίλιος 2017 19:02

50 χρόνια ΑΝΕΚ LINES.

Το ταξίδι συνεχίζεται με πλώρη το μέλλον.

resized ΦΩΤΟ 2

 

Η ΑΝΕΚ LINES, φέτος, συμπληρώνει 50 χρόνια δυναμικής παρουσίας στην ελληνική και διεθνή ναυτιλία. Μια μακρά διαδρομή που χαρακτηρίζεται από τον επαγγελματισμό και εστιάζει στη δημιουργία μιας μοναδικής ταξιδιωτικής εμπειρίας για κάθε επιβάτη που επιλέγει κάποιο από τα πλοία της.  Με σεβασμό στην κρητική παράδοση που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της και εγγύηση την αυθεντικότητα που διακρίνει τους ανθρώπους της, η ΑΝΕΚ LINES κάνει με σταθερά βήματα πράξη το όραμά της εδώ και πέντε δεκαετίες.

 resized ΦΩΤΟ 1

Όλα ξεκίνησαν στις 10 Απριλίου του 1967 όταν ένας φωτισμένος ιεράρχης, ο Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης, δύο καταξιωμένοι Χανιώτες οικονομολόγοι, ο Κώστας Αρχοντάκης και ο Γιάννης Τζαμαριουδάκης και εκατοντάδες απλοί άνθρωποι, έμποροι, υπάλληλοι, συνταξιούχοι και αγρότες ένωσαν τις δυνάμεις τους σε ένα κοινό όραμα, διέθεσαν το υστέρημά τους για να "γεννηθεί" η ΑΝΕΚ. Ήταν η δυναμική απάντηση των Κρητικών στο αίτημα για εξυγίανση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της μεγαλονήσου με τον Πειραιά.  Η ΑΝΕΚ ήταν η πρώτη εταιρεία λαϊκής βάσης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η δραστηριοποίηση της εταιρείας στο χώρο της επιβατηγού ναυτιλίας ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 1970 με τη δρομολόγηση του πρώτου πλοίου της, του ιστορικού «ΚΥΔΩΝ», στη γραμμή Πειραιά – Χανιά. Έκτοτε η ΑΝΕΚ «έπιασε» πολλά λιμάνια, που αποτέλεσαν ορόσημα για την ανάπτυξή της. Το 1987 άνοιξε πανιά για τις διεθνείς θάλασσες, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την παρουσία της στην Αδριατική. Παράλληλα, η εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών από το Δεκέμβριο του 1998, διασφάλισε την ανοδική της πορεία.

Σήμερα η ΑΝΕΚ LINES έχει παγιώσει τη θέση της ανάμεσα στις πλέον σύγχρονες ναυτιλιακές εταιρείες, με πανευρωπαϊκή εμβέλεια και κύρος. Συνεχίζει να υπηρετεί σταθερά τον ηγετικό της ρόλο και διατηρεί με συνέπεια τον πρωτοποριακό της χαρακτήρα και αμιγή την ελληνική της ταυτότητα. Η ΑΝΕΚ διοικείται από 15μελές συμβούλιο και η έδρα της βρίσκεται στα Χανιά, σε ιδιόκτητο υπερσύγχρονο κτήριο, που διαθέτει μεγάλο συνεδριακό κέντρο χωρητικότητας 500 ατόμων.

resized ΦΩΤΟ 3

Η ΑΝΕΚ διαχειρίζεται έναν στόλο από 10 επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία και εξυπηρετεί 23 προορισμούς στηνΚρήτη, το Αιγαίο, το Ιόνιο και την Αδριατική.

Κάθε μέρα μπορούν με τα πλοία της ANEK LINES να μεταφερθούν συνολικά 15.315 επιβάτες και 5.500 οχήματα, ενώ συνεργάζεται με πάνω 1.500 πρακτορεία σε όλη την Ελλάδα και σε 18 χώρες του εξωτερικού.

Μεταξύ των σημαντικών διακρίσεων που έχει λάβει από καταξιωμένους ελληνικούς και διεθνείς φορείς, συγκαταλέγεται η βράβευσή της ΑΝΕΚ  ως Καλύτερης Εταιρείας του 2008

για την επιβατηγό ναυτιλία από την κορυφαία ναυτιλιακή επιθεώρηση Lloyd's List. Επίσης,

η ΑΝΕΚ έχει επιλεχθεί ως "Εθνικός Πρωταθλητής" στα European Business Awards 2016 - 2017 ανάμεσα σε 33.000 επιχειρήσεις από 34 ευρωπαϊκές χώρες.

Σε αυτό το μισό αιώνα η εταιρεία συνέβαλε αποφασιστικά στην αναβάθμιση των ακτοπλοϊκών υπηρεσιών υιοθετώντας τεχνολογικές καινοτομίες, αναδεικνύοντας την παραδοσιακή κρητική φιλοξενία και μεριμνώντας για την προβολή του πολιτισμού και της ιστορίας του νησιού.

Η ΑΝΕΚ LINES χάρη στην αδιαπραγμάτευτη υποστήριξη των Κρητικών,  υπερβαίνει τα εμπόδια των οικονομικών και πολιτικών κρίσεων που έζησε η χώρα και με σταθερή ρότα στις αξίες και τα ιδανικά των ιδρυτών της εξελίσσεται διαρκώς.

 resized ΦΩΤΟ 4

50 χρόνια τώρα η ANEK LINES εξυπηρετεί καθημερινά χιλιάδες επιβάτες, με άνεση, πολυτέλεια, ποιοτικές μεσογειακές – κρητικές γευστικές επιλογές.

50 χρόνια τώρα η ANEK LINES, στέκεται υπεύθυνα δίπλα σε χιλιάδες συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη και στηρίζει στην πράξη τον πολιτισμό, την παιδεία και τον αθλητισμό. 50 χρόνια τώρα η ANEK LINES, εκπροσωπεί την Κρήτη και όλη την Ελλάδα με περηφάνια στις ελληνικές και διεθνείς θάλασσες.

 resized ΦΩΤΟ 5

Πιστή στις αρχές της η ΑΝΕΚ LINES αποτελεί ιστορικό κεφάλαιο της ελληνικής ναυτιλίας συνεχίζοντας το ταξίδι της με πλώρη το μέλλον!

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 07 Απρίλιος 2017 19:05
 
ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΝΙΓΕΝΤΕΣ ΚΑΙ ΦΟΝΕΥΘΕΝΤΕΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΤΕΛΕΣΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ PDF Εκτύπωση E-mail
Αναρτήθηκε απο τον/την ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ   
Πέμπτη, 06 Απρίλιος 2017 16:34

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΝΙΓΕΝΤΕΣ ΚΑΙ ΦΟΝΕΥΘΕΝΤΕΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥΣ  ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΤΕΛΕΣΕ

Ο ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

 resized IMG 0307

 

Μνημόσυνο για τους πνιγέντες και φονευθέντες ναυτικούς του Εμπορικού Ναυτικού τέλεσε σήμερα ο Δήμος Πειραιά στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν ρίψεις στεφάνων στη θάλασσα, στον προβλήτα απέναντι από τον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα. Την τελετή πλαισίωσε η Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών του Δήμου Πειραιά.

 resized IMG 0314

Αμέσως μετά, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά κ. Γιώργος Δαβάκης, δήλωσε:

«Για μια ακόμη χρονιά είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τη μνήμη των ηρωικώς πεσόντων και φονευθέντων ή πνιγέντων ναυτικών του Εμπορικού Ναυτικού μας. Είναι μεγάλη τιμή για μας να τιμούμε τη μνήμη αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι έχουν βάλει ένα μεγάλο λιθάρι για την ανάπτυξη της ναυτιλίας μας και να την καταστήσουν τη μεγαλύτερη δύναμη στον κόσμο από παλιά, σήμερα και αύριο. Γι’ αυτό πρέπει κάθε χρόνο να τους θυμόμαστε και να τους τιμούμε».

 

Ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο.) κ. Γιάννης Χαλάς, σε δήλωσή του επισήμανε:

«Η εκδήλωση σήμερα ήταν υπέρ των ναυτικών, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους σε διάφορα ατυχήματα που πνίγηκαν και άλλοι που φονεύθηκαν σε περιπτώσεις πολέμου. Είναι μια μέρα την οποία ζούμε, η οποία μας συγκινεί και η οποία μας κάνει να πιστεύουμε πράγματι ότι θα πρέπει να αγωνιζόμαστε για καλύτερες μέρες».

 resized IMG 0332

 

Στεφάνια έρριψαν στη θάλασσα:. Ο  Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά κ. Γιώργος Δαβάκης, ο οποίος εκπροσώπησε τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη. Ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο.) κ. Γιάννης Χαλάς. Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Συνταξιούχων Αξιωματικών Ε.Ν. κ. Θεμιστοκλής Δασκαλάκης. Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων Πλοιάρχων Ε.Ν κ. Δημήτρης Μηνδρινός. Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων Μηχανικών Ε.Ν. κ. Αντώνης Ευγένιος. Ο Ειδικός Γραμματέας του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά κ. Ιωάννης Μένης.

 

Στο μνημόσυνο παρευρέθηκαν:. Ο εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ. και Περιφερειακός Σύμβουλος Πειραιά κ. Γιάννης Μοίρας. Ο Κοινοτικός Σύμβουλος κ. Γιάννης Αλιφραγκής. Ο Β΄ Υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος κ. Παναγιώτης Παρασκευάς, ο οποίος εκπροσώπησε τον Αρχηγό του Λ. Σ., καθώς  και συγγενείς πνιγέντων και φονευθέντων ναυτικών.

 
Συνάντηση εν όψει της εκπόνησης Master Plan του Λιμένα Νάξου PDF Εκτύπωση E-mail
Αναρτήθηκε απο τον/την ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ   
Πέμπτη, 06 Απρίλιος 2017 16:25

Συνάντηση εν όψει της εκπόνησης Master Plan του Λιμένα Νάξου

IMG 20170405 130850

Τον Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανόλη Μαργαρίτη επισκέφθηκε χθες ο Πολιτικός Μηχανικός Αλβέρτος Παύλος Γιαμίν, ο οποίος ανέλαβε την εκπόνηση του Master Plan του λιμανιού. Η συνάντηση, στην οποία παραβρέθηκε και ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Νάξου Νίκο Σέργης, είχε χαρακτήρα γνωριμίας, εν όψει της σύνταξης του αναπτυξιακού προγράμματος και της μελέτης διαχείρισης της λιμενικής ζώνης.

Όπως τονίστηκε, το προσεχές διάστημα εκπρόσωποι του αναδόχου  θα επισκεφθούν τη Νάξο, ώστε να συνεργαστούν με τον Δήμο, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, καθώς και με τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να ξεκινήσει η διαβούλευση για την εικόνα και τη μορφή που θα λάβει η λιμενική ζώνη της Νάξου.

Για την εκπόνηση του Πλαισίου Έργων Ανάπτυξης του Λιμένα θα διερευνηθούν τα ζητήματα που αφορούν στους κυματοθραύστες του λιμανιού, στις εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης επιβατών, στις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, στην πόντιση πλωτών προβλητών στην περιοχή του αλιευτικού καταφυγίου ή και στο Βίντσι, στην επέκταση ή βελτίωση των υποδομών του αγκυροβολίου τουριστικών σκαφών, στην πρόβλεψη για την εξυπηρέτηση υδροπλάνων και κρουαζιερόπλοιων και στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την εξυπηρέτηση του λιμανιού.

«Το Master Plan θα αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία ενός σύγχρονου και ασφαλούς λιμανιού. Ο Δήμος θα σταθεί αρωγός στο Λιμενικό Ταμείο σε οτιδήποτε χρειαστεί, προκειμένου να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα η εκπόνησή του» τόνισε ο Μανόλης Μαργαρίτης κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

 
2η Πλεύση Αγάπης/Sail for Love ένα ιστιοπλοϊκό αγώνα φιλανθρωπικού χαρακτήρα τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν στην ΦΛΟΓΑ - Σύλλογος Γονέων παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια. PDF Εκτύπωση E-mail
Αναρτήθηκε απο τον/την ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ   
Παρασκευή, 24 Μάρτιος 2017 20:27

2η Πλεύση Αγάπης/Sail for Love ένα ιστιοπλοϊκό αγώνα φιλανθρωπικού χαρακτήρα τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν στην ΦΛΟΓΑ - Σύλλογος Γονέων παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια. 

resized Sail for love  4

Φέτος για δεύτερη χρονιά ανοίγουμε πανιά και αγωνιζόμαστε για καλό σκοπό. Προσφέρουμε με τη συμμετοχή μας σε οικογένειες με παιδιά που έχουν ανάγκη. Φέτος η "Πλεύση Αγάπης/Sail for Love” συνδιοργανώνεται από την εταιρεία Alpha Victory και το περιοδικό Skipper ONDECK.

resized Sail for love  1

H εταιρία Alpha Victory και το περιοδικό ONDECK συνδιοργανώνουν την 2η Πλεύση Αγάπης / Sail for Love, ένα ιστιοπλοϊκό αγώνα φιλανθρωπικού χαρακτήρα τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν στην ΦΛΟΓΑ - Σύλλογος Γονέων παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια. Πρόκειται για μια μοναδική εκδήλωση με την συμμετοχή και υποστήριξη των μεγαλύτερων εταιρειών Chartering και εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της θαλάσσιας αναψυχής.

resized Sail for love  2

Ιστιοπλοϊκά σκάφη όλων των κατηγοριών, αγωνιστικά με έμπειρους κυβερνήτες και τουριστικά με πληρώματα όλων των επιπέδων θα κληθούν να δώσουν ένα ισχυρό παρών μετατρέποντας την συμμετοχή σε μια καλή πράξη.

Η Πλεύση Αγάπης / Sail For Love θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στις 9 Απριλίου 2017 και ο στίβος προβλέπει ένα νοητό τραπέζιο στην περιοχή του Σαρωνικού συνολικής απόστασης 16 ναυτικών μιλίων κοντά στην ακτή.

resized Sail for love  3

Η απονομή των επάθλων, η βράβευση των συμμετεχόντων καθώς και δωρεά του συνολικού ποσού θα πραγματοποιηθεί σε δεξίωση παρουσία στελεχών από το επιχειρηματικό και αθλητικό στερέωμα και βεβαίως το Δ.Σ. της ΦΛΟΓΑΣ.

Η συμμετοχή ανά σκάφος είναι 100 ευρώ

resized 05

Video διαθέσιμο στο παρακάτω σύνδεσμο

https://www.youtube.com/watch?v=IcVEUz46umM

 
Θάλασσες- Ξενάγηση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο PDF Εκτύπωση E-mail
Αναρτήθηκε απο τον/την ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ   
Δευτέρα, 20 Μάρτιος 2017 13:20

Θάλασσες- Ξενάγηση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

17038491 1906691879608233 850621240711103768 o
Η 4η Δράση της Be a Greek θα μας συναρπάσει μέσω μιας δίωρης εξερεύνησης για την ανάδειξη των ιδιαιτεροτήτων μιας εκ των σημαντικότερων αλλά και συγχρόνως εντονότερων σχέσεων που χαρακτηρίζει και πλάθει το λαό μας από αρχαιοτάτων χρόνων, της σχέσης μας με τη θάλασσα!

Ελάχιστοι λαοί παγκοσμίως μπορούν να συγκρίνουν την ιστορική τους σχέση με τη θάλασσα με αυτή των Ελλήνων. Η ναυτική μας παράδοση και η ιστορική διαδρομή του Έλληνα ναυτίλου εκτείνεται από την πρώτη θαλάσσια μεταφορά του οψιδιανού, ενός στιλπνού και σκληρού πολύτιμου λίθου κατάλληλου για την κατασκευή εργαλείων και όπλων, από τη Μήλο στο Φράγχθι πριν από τουλάχιστον 13.000 χρόνια, ως τον εκρηκτικό στόλο του Βυζαντίου, τα Σπετσιώτικα και Υδραίικα καράβια της Επανάστασης του 1821 και τα σημερινά υπερσύγχρονα ποντοπόρα, που συνιστούν το μεγαλύτερο εμπορικό στόλο του κόσμου. Αμέτρητες είναι οι αναφορές στην επίδραση που είχε η θάλασσα στη καθημερινότητα αλλά και στην εξέλιξη της χώρας μας ανά τους αιώνες. Η απόδοση της σχέσης αυτής στις τέχνες και τα γράμματα, από τον Όμηρο ως τους σύγχρονους μεγάλους ποιητές και συγγραφείς, στη γλυπτική και τη ζωγραφική, στη τεχνολογική μας εξέλιξη αλλά ακόμα και σε θρησκευτικό επίπεδο είναι διαχρονικά έντονη.

Απολαύστε τα αρχαιολογικά ευρήματα που σχετίζονται με τη θάλασσα με τη βοήθεια των πιστοποιημένων ξεναγών μας, οι οποίοι θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα και να εξερευνήσουμε εις βάθος αυτή την ιδιαίτερα δυναμική σχέση θαυμασμού, λατρείας και σεβασμού!

Σημαντικές Πληροφορίες

• Ημερομηνία Ξενάγησης: Κυριακή 26 Μαρτίου 2017
• Ώρα Έναρξης Ξενάγησης: 11:00 π.μ.
• Διάρκεια Ξενάγησης: 2 ώρες περίπου
• Κόστος Ξενάγησης: 10€ / άτομο
• Παιδιά έως 10 ετών: δωρεάν (με τη συνοδεία ενηλίκου)
• Στο κόστος συμμετοχής δεν περιλαμβάνεται το κόστος του εισιτηρίου του Μουσείου (Γενική είσοδος: 5€ , δικαιούχοι δωρεάν εισόδου στο Μουσείο:http://www.namuseum.gr/visiting/index-gr.html )
• Σημείο Συνάντησης: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44, Αθήνα (αίθουσα στην είσοδο του Μουσείου)
• Η Ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί από Διπλωματούχο Ξεναγό, μέλος της Ομάδας της Be a Greek

 

* Για τη διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής της Δράσης μας, σας καλούμε να είστε στο σημείο συνάντησης τουλάχιστον 15 λεπτά πριν από την προκαθορισμένη ώρα έναρξης. Για λειτουργικούς λόγους, θα τηρηθεί αυστηρά η ώρα έναρξης.

** Οι διαθέσιμες θέσεις για τη συγκεκριμένη Δράση μας είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί απόλυτα η σειρά προτεραιότητας με την οποία θα ολοκληρώνεται η εγγραφή των ενδιαφερομένων.

 

 
Κυνηγοί θησαυρών, Βρετανοί εξερευνητές αναζητούν χρυσό αξίας 5,2 δισ. σε πλοία που βύθισαν οι ναζί. PDF Εκτύπωση E-mail
Αναρτήθηκε απο τον/την INTERNET NEWS   
Κυριακή, 19 Μάρτιος 2017 08:40

Κυνηγοί θησαυρών,

Βρετανοί εξερευνητές αναζητούν χρυσό αξίας 5,2 δισ. σε πλοία που βύθισαν οι ναζί.
89248-divers

Τολμηροί Βρετανοί εξερευνητές θα ξεκινήσουν ένα... κυνήγι θησαυρού με έπαθλο χρυσό αξίας... 5,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο χρυσός είναι κρυμμένος σε πλοία που βυθίστηκαν στις βρετανικές ακτές από τους ναζί κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τέσσερις ερευνητικές ομάδες επιχειρούν τα τελευταία 25 χρόνια να δημιουργήσουν μια βάση δεδομένων με τα ακριβή σημεία στα οποία βυθίστηκαν τα πολύτιμα πλοία των Βρετανών. Ο χρυσός που βρισκόταν στα αμπάρια τους προοριζόταν να βοηθήσει τους στρατιώτες της χώρας να προμηθευτούν όπλα και φαγητό για να συνεχίσουν τον πόλεμο κατά των Γερμανών.

Οι πληροφορίες θέλουν πολλά από τα πλοία αυτά να μπήκαν στο στόχαστρο των ναζί, που είχαν σκοπό να σταματήσουν τον ανεφοδιασμό των αντιπάλων τους αφενός και αφετέρου ήθελαν και μετά το τέλος του πολέμου να επιστρέψουν για να πάρουν το πολύτιμο φορτίο τους.

Δεκαετίες αργότερα, όπως αναφέρεται στην Telegraph, τα πλοία και ο θησαυρός που κρύβουν παραμένουν στον βυθό της θάλασσας.

Περισσότερα από 7.500 εμπορικά πλοία βυθίστηκαν από τους ναζί και οι ερευνητές έχουν καταφέρει να εντοπίσουν 700 από αυτά, στα οποία πιστεύουν ότι υπάρχει χρυσός και άλλα πολύτιμα μέταλλα.

Σε μερικές εβδομάδες μια αποστολή θα ξεκινήσει τις έρευνες για τον εντοπισμό φορτίου αξίας 17 εκατομμυρίων δολαρίων, σε μια περιοχή που βρίσκεται μερικές εκατοντάδες μίλια δυτικά της Ιρλανδίας.

«Από την μεγάλη βάση δεδομένων μας έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες για το φορτίο, το σημείο του ναυαγίου, το βάθος που βρίσκεται το πλοίο και τα πρόσωπα που έχουν τα νομικά δικαιώματα», αναφέρει στην ιστοσελίδα της η Britannia’s Gold, μια εκ των τεσσάρων ομάδων που κάνει τις έρευνες.

«Ως ένδειξη σεβασμού, μια αναμνηστική πλάκα θα τοποθετηθεί σε κάθε ένα από τα σημεία ναυαγίων που θα εντοπιστούν μετά το τέλος της αποστολής της ομάδας μας», αναφέρεται ακόμη και ξεκαθαρίζεται πως η ομάδα δεν θα εξερευνήσει πλοία που μετέφεραν πολίτες, οι οποίοι έχασαν τραγικά την ζωή τους στην θάλασσα.
Όλα τα πλοία της Μεγάλης Βρετανίας που ναυάγησαν από το 1914 έχουν οριστεί ως σημεία ταφής πεσόντων του πολέμου.

Πηγή: CNN

http://www.typos.com.cy/cat/1/article/26810

 
Η Περιφέρεια Κρήτης σε Διεθνές Συνέδριο της UNESCO για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό PDF Εκτύπωση E-mail
Αναρτήθηκε απο τον/την ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ   
Παρασκευή, 17 Μάρτιος 2017 19:07

Η Περιφέρεια Κρήτης σε Διεθνές Συνέδριο της UNESCO για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό.

resized 1 2

Σε Διεθνές Συνέδριο της UNESCO και της “DG MARE” για τη Θαλάσσια Χωροταξία συμμετείχε η Περιφέρεια Κρήτης, στο Παρίσι. Το συνέδριο αποτελεί δραστηριότητα της ΕΕ σε συνέχεια σειράς πρωτοβουλιών για την σωστή εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό στις χώρες - μέλη, και με παράλληλη συνεργασία και επικοινωνία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες της ΕΕ, των παράκτιων χωρών-μελών αλλά και με επιστημονικούς φορείς από όλο τον κόσμο, προκειμένου να συνεργαστούν για την οικοσυστημική προσέγγιση του θέματος, δηλαδή την χρήση του παράκτιου-θαλάσσιου χώρου προστατεύοντας το περιβάλλον, που αποτελεί βασική προϋπόθεση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας.

Όπως επισημάνθηκε από τους ομιλητές και τον αρμόδιο εκπρόσωπο της «DG MARE» Φελιξ Λέινεμανν, καίρια ζητήματα αποτελούν: η ανάπτυξη και υλοποίηση παρακτίων-θαλάσσιων σχεδίων χρήσεων σε Περιφερειακό Επίπεδο αλλά και η δια-περιφερειακή συνεργασία για την κοινή χρήση του θαλάσσιου χώρου. Η UNESCO αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια πρωτοπόρο οργανισμό και στα θέματα Θαλάσσιας Χωροταξίας με στόχο την αειφορία στις Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην κατεύθυνση αυτή στο συνέδριο παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές στον Ευρωπαϊκό Θαλάσσιο χώρο, τον Ατλαντικό και Ειρηνικό, ως παραδείγματα μεθοδολογίας που έχει αναπτυχθεί για το σκοπό αυτό.

resized 3 1

Η Περιφέρεια Κρήτης, διατηρεί σταθερή παρουσία στις συναντήσεις εργασίας , συνέδρια και άλλες δράσεις για την Θαλάσσια Χωροταξία, καθώς και συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία αλλά και με επιστημονικούς φορείς μέσω Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Τόσο η θέση της στη Μεσόγειο, όσο ο νησιωτικός της χαρακτήρας αλλά και η ολοένα αναπτυσσόμενη παράκτια ζώνη, επιτάσσουν την ανάγκη ορθής εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Οδηγίας και την μεθοδολογικά αποτελεσματική ανάπτυξη σχεδίων χρήσεων, σε συμφωνία με την εθνική νομοθεσία στη χώρα μας. Την Περιφέρεια Κρήτης εκπροσώπησε στο Συνέδριο η Δρ. Ελένη Χατζηγιάννη Προϊσταμένη της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού.

 
Στρατηγική συνεργασία της Atalanta Marine με την κυπριακή Interyachting PDF Εκτύπωση E-mail
Αναρτήθηκε απο τον/την ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ   
Πέμπτη, 16 Μάρτιος 2017 12:23
Στρατηγική συνεργασία της Atalanta Marine με την κυπριακή Interyachting.
resized D54.2

Αθήνα, Μάρτιος 2017 - Μια νέα συνεργασία ξεκίνησε η Atalanta Marine ενώνοντας τις δυνάμεις της με την κυπριακή Interyachting, η οποία στο εξής θα αποτελεί τον αποκλειστικό εκπρόσωπο της εταιρείας στην Κύπρο. Με στόχο τη διεύρυνση του δικτύου συνεργατών της, η Atalanta Marine προχωρά στη σύναψη μίας ακόμα σημαντικής συνεργασίας εδραιώνοντας τη θέση της στον τομέα του yachting στη Μεσόγειο.

Με σαράντα χρόνια εμπειρίας, η Atalanta Marine διατηρεί συνεργασίες με μερικές από τις σημαντικότερες εταιρείες του κλάδου παγκοσμίως. Ως αποκλειστικός αντιπρόσωπος των Nautor's SwanX-YachtsFountaine PajotDragonflyOQSBotnia MarinSargoDelta και Greenline και προσφάτως της Black Pepper Yachts®, που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή πολυτελών σκαφών, καθώς και της North Sails, εταιρείας κατασκευής πανιών, κατέχει ηγετική θέση στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού. Η Interyachting αποτελεί την ισχυρότερη εταιρεία στον κλάδο του yachting στην Κύπρο, καθώς εδώ και δύο δεκαετίες ασχολείται με τη ναύλωση σκαφών, καθώς και τις πωλήσεις πολυτελών σκαφών αναψυχής και εξοπλισμού yacht.

resized Ipanema58-1s 4

Ο κ. Γιώργος Έρτσος, Πρόεδρος της Atalanta Marine, δήλωσε σχετικά: «Η Atalanta Marine χαιρετίζει τη νέα συνεργασία με ιδιαίτερη χαρά, καθώς η Interyachting  αποτελεί μία από τις πιο αξιόλογες εταιρείες του κλάδου στην Κύπρο. Η τεράστια εμπειρία και των δύο εταιρειών, το κοινό εύρος δραστηριοτήτων, καθώς και οι ισχυρές συνεργασίες των δύο πλευρών θέτουν τις βάσεις για μια δυνατή σύμπραξη που θα ενισχύσει τη θέση και των δύο στον ευρύτερο χώρο της Μεσογείου».

Ο κ. Νικόλας Επιφανίου, Managing Director της Interyachting, ανέφερε: «Η συνεργασία αυτή ανοίγει νέους ορίζοντες και για τις δύο εταιρείες. Με την κατασκευή των νέων μαρίνων στην Κύπρο και την κάθοδο νέων εταιρειών και ξένων επενδυτών, δημιουργούνται καινούργιες προοπτικές και για τους δύο εταίρους. Είμαστε σίγουροι ότι η εν λόγω συνεργασία θα οδηγήσει στην επίτευξη των κοινών μας στόχων όπως αυτοί προσδιορίζονται μέσα από τη σύμπραξή μας, ενώ θα φέρει πολλά οφέλη και στις δύο πλευρές».

 
Περισσότερα Άρθρα...


Σελίδα 1 από 143
Άξιος εκπρόσωπος η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Περιστερίου
Άξιος εκπρόσωπος η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Περιστερίου
Άξιος εκπρόσωπος η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Περιστερίου Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Περιστερίου συμμετείχε ...

ΟΤΑΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Ο ΕΡΩΤΑΣ - 4 Μαϊου στους κινηματογράφους (φωτο - τρειλερ)
ΟΤΑΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Ο ΕΡΩΤΑΣ - 4 Μαϊου στους κινηματογράφους (φωτο - τρειλερ)
ΟΤΑΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Ο ΕΡΩΤΑΣ - 4 Μαϊου στους κινηματογράφους (φωτο - τρειλερ) Πρεμιέρα στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών, Cannes Film ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα που διέπραττε ληστείες σε βάρος πεζών στα Πατήσια και τις όμορες περιοχές
Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα που διέπραττε ληστείες σε βάρος πεζών στα Πατήσια και τις όμορες περιοχές
Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα που διέπραττε ληστείες σε βάρος πεζών στα Πατήσια και τις όμορες περιοχές   Συνελήφθησαν ...