ATTICANEWS.GR

Member Area
News
Δήλωση της Τομεάρχη Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ν.Δ. κυρίας Όλγας Κεφαλογιάννη, με αφορμή την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.
News - Πολιτισμός
Τετάρτη, 15 Φεβρουάριος 2017 17:01

Δήλωση της Τομεάρχη Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ν.Δ. κυρίας Όλγας Κεφαλογιάννη, με αφορμή την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

olga kefalogianni

Η Τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών, κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, με αφορμή την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
 
«Ο Παρθενώνας αποτελεί μοναδικό μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς με ισχυρούς, διαχρονικούς συμβολισμούς και ανεκτίμητη αξία. Αυτή η αξία ορίζει σε μεγάλο βαθμό και τα όρια της χρήσης του.
 
Υπάρχουν μνημεία αδιαπραγμάτευτα, εκτός συναλλαγής, όπως υπάρχουν δεκάδες άλλα μνημεία ή χώροι, στην Αθήνα, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα, που μπορούν, πάντα με κανόνες, να αξιοποιηθούν για την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
 
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού όφειλε να έχει εξετάσει το θέμα σε πρώτο στάδιο, πριν αυτό φτάσει να συζητηθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
 
Να έχει προτείνει εναλλακτικές και να έχει δείξει ότι αντιλαμβάνεται το μέγεθος της δημοσιότητας που θα προκύψει.
 
Οφείλει επίσης, έστω και τώρα, να προχωρήσει σε μια συγκροτημένη πολιτική διαχείρισης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, μακριά από παρωχημένες αντιλήψεις και φοβικές ιδεοληψίες.
 
Με σύγχρονους όρους, που θα προσφέρουν στη χώρα την τεράστια υπεραξία του πολιτιστικού μας αποθέματος».

 
Εορτασμός της κινεζικής Πρωτοχρονιάς στη Θεσσαλονίκη.
News - Πολιτισμός
Τρίτη, 14 Φεβρουάριος 2017 09:42

Εορτασμός της κινεζικής Πρωτοχρονιάς  στη Θεσσαλονίκη.

 Η Θεσσαλονίκη είναι ο κρίκος που θα διασυνδέει τον θαλάσσιο με τον ηπειρωτικό νέο Δρόμο του Μεταξιού, τονίστηκε στην εκδήλωση της ΔΕΘ για την κινεζική Πρωτοχρονιά. 

resized upl589f1f28752f1

Με αναφορές στις προοπτικές που ανοίγονται για τη Θεσσαλονίκη με το σχέδιο της Κίνας για αναβίωση του Δρόμου του Μεταξιού πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου  στη νότια πύλη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης εκδήλωση έναρξης του εορτασμού της Κινέζικης Πρωτοχρονιάς και έγιναν τα αποκαλυπτήρια του συμβόλου της ελληνοκινεζικής συνεργασίας.Υπό τους ήχους της φιλαρμονικής του δήμου Θεσσαλονίκης παρουσία του Κινέζου πρέσβη, Τζόου Σιαολί, του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, του Δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, εκπροσώπων της ΔΕΘ και μελών της κινέζικης κοινότητας ξεκίνησε μία σειρά εκδηλώσεων που θα κορυφωθούν με τη συμμετοχή της Κίνας ως τιμώμενη χώρα στην 82η ΔΕΘ. 

resized upl589f1e72e0e8d

«Οι πολιτισμοί της Κίνας και της Ελλάδας έδωσαν τα φώτα τους στον πλανήτη και ήρθε η ώρα αυτή την ιστορική σχέση να την κάνουν και οικονομική σχέση. Αυτός είναι ο στόχος της 82ης ΔΕΘ » τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, κ.Τάσος Τζήκας. 

Ο πρέσβης της Κίνας σημείωσε ότι η Θεσσαλονίκη αποτελούσε σημαντικό κόμβο του Δρόμου του Μεταξιού που συνέδεε την Ασία με την Ευρώπη και έχει αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμά της στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού. «Ως σημαντικός κρίκος της Σινο-Ευρωπαϊκής Χερσαίας και Θαλάσσιας Ταχείας Οδού η Θεσσαλονίκη σίγουρα θα απολαύσει ευρύτερες προοπτικές ανάπτυξης» τόνισε ο κ. Σαολί. 

«Τα ωραία πράγματα στην Ελλάδα αρχίζουν από τη Θεσσαλονίκη, μιλώ από προσωπική μου εμπειρία, η πόλη φέρνει γούρι» τόνισε ο Δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης και αναφέρθηκε στη γνωριμία του με τον πρέσβη της Κίνας.

resized upl56bf4f728a1a4

Η φιλαρμονική του δήμου έπαιξε τους εθνικούς ύμνους των δυο χωρών και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παρέλαση κινέζικων δράκων,επίδειξη Κουνγκ-Φου και πολλή μουσική.     

resized upl589f1f0769564

 

resized upl589f1f732ca1b

resized upl589f1f356fe11

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 14 Φεβρουάριος 2017 10:26
 
Επαναπατρισμός τμήματος σαρκοφάγου ρωμαϊκών χρόνων
News - Πολιτισμός
Δευτέρα, 13 Φεβρουάριος 2017 19:00

Επαναπατρισμός τμήματος σαρκοφάγου ρωμαϊκών χρόνων

16641040 414388068902487 8037418829593136188 n

Την Παρασκευή 10-02-2017 παραδόθηκε στον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στην Ν. Υόρκη τμήμα ρωμαϊκής σαρκοφάγου, η οποία είχε κατασχεθεί στις 14-01-2017 από την Εισαγγελία της Νέας Υόρκης.

Πρόκειται για το αριστερό τμήμα σαρκοφάγου ρωμαϊκών χρόνων (περί τα τέλη του 2ου αι. μ.Χ.), αττικού εργαστηρίου, που σώζεται μαζί με το κυματιοφόρο γείσο της, το οποίο αναλύεται, από κάτω προς τα πάνω, σε: αστράγαλο, ιωνικό κυμάτιο, λέσβιο κυμάτιο και άβακα με διακόσμηση αντιθετικών ζώων. Στο σώμα της σαρκοφάγου εικονίζεται σκηνή μάχης: αριστερά όρθια γυμνή ανδρική μορφή παρακολουθεί την σκηνή της μάχης. Στη συμπλοκή συμμετέχει ένας ιππέας που κινείται προς τα δεξιά, έτοιμος να επιτεθεί με ένα ρόπαλο που κραδαίνει στο δεξί χέρι. Διακρίνεται επίσης η κεφαλή δεύτερης ανδρικής μορφής – πολεμιστή που είναι αντιμέτωπη με τον ιππέα.

Το συγκεκριμένο θραύσμα, που ήταν διαθέσιμο προς πώληση από την Γκαλερί Royal Athena, αποτυπώνεται σε Polaroid φωτογραφία, σε φωτογραφικό αρχείο κατασχεθέν εις χείρας γνωστού ιταλού αρχαιοκαπήλου, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί έως τώρα ως αποδεικτικό στοιχείο παράνομης διακίνησης πολλών αρχαιοτήτων, με αποτέλεσμα τον επαναπατρισμό τους.

Η συνεργασία μεταξύ των Υπηρεσιών των Η.Π.Α. και της Ελλάδος, υπήρξε εξαιρετικά εποικοδομητική, αποδεικνύοντας έτσι έμπρακτα απόλυτη προσήλωση στην καταπολέμηση της διεθνούς μάστιγας της παράνομης διακίνησης των πολιτιστικών αγαθών.

Συνεπώς, σύντομα η σαρκοφάγος θα επιστρέψει στην Ελλάδα και θα εκτεθεί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα.

 
Την Κυριακή 12-2-2017 οι Φίλοι του Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα έκοψαν την πίτα τους
News - Πολιτισμός
Δευτέρα, 13 Φεβρουάριος 2017 13:28

Την Κυριακή 12-2-2017 οι Φίλοι του Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα έκοψαν την πίτα τους.

resized ΠΙΤΑ ΦΙΛΟΙ 12022017 016

Σε μια ιδιαίτερα ζεστή ατμόσφαιρα στην αίθουσα του Τροπαίου του μουσείου με μεγάλη συμμετοχή φίλων και του προσωπικού κόψαμε τη βασιλόπιτά μας.

resized ΠΙΤΑ ΦΙΛΟΙ 12022017 002

Την εκδήλωση άνοιξε η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατ. Αττικής κ. Λαζαρίδου που παρουσίασε τις σχεδιαζόμενες ενέργειες από την εφορεία για το επόμενο διάστημα:

1.Μέσα στο 2017 ολοκληρώνεται η μελέτη επανέκθεσης του μουσείου που θα παρουσιάσει και πλήθος ευρημάτων που βρίσκονται στις αποθήκες

2.Την προσπάθεια εκπόνησης σωστής μελέτης αποκατάστασης του ΧΑΔΑ στην πρώην αμερικανική Βάση με σωστή πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο της Μπρέξιζας και ανάδειξη του ώστε να συνδεθεί με τους άλλους αρχαιολογικούς χώρους.

3.Τη χάραξη διαδρομών επίσκεψης στο μοναδικό χώρο του Ραμνούντα.

4.Τη στέγαση του μυκηναϊκού τάφου στον Αρνό και την ένταξή του στο δίκτυο αρχαιολογικών χώρων μαζί με το μουσείο.

Επισήμανε την ανάγκη να προβληθεί το μουσείο και ιδιαίτερα στην τοπική κοινότητα και να γίνονται εκδηλώσεις στο χώρο του.

 resized ΠΙΤΑ ΦΙΛΟΙ 12022017 005

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα Βασίλης Δελαγραμμάτικας επισημαίνοντας την προσπάθεια του Συλλόγου να έρθει σε στενότερη επαφή με τα σχολεία.

Η αρχαιολόγος κ. Χαριτάκη μας ανέπτυξε θέμα «Ξένοι περιηγητές στο Μαραθώνα και στο Ραμνούντα» παρουσιάζοντας και σειρά διαφανειών με λιθογραφίες και χάρτες της περιοχής

Το νόμισμα της πίτας έτυχε στο κ. Περικλή Βυλτανιώτη που κέρδισε ένα ακριβές αντίγραφο κεφαλής του 4ου π.Χ. αιώνα από ιερό της Δήμητρας στη Θάσο.

resized ΠΙΤΑ ΦΙΛΟΙ 12022017 006

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους:

Οι δημοτικοί σύμβουλοι Φώτης Δεληβοριάς και Αλέξανδρος Αστρινάκης, ο πρόεδρος της δημ. Κοινότητας Μαραθώνα κ. Άγγελος Λένας οι τοπικοί σύμβουλοι Μαραθώνα Ευαγγελία Τσιμήνη και Νικόλαος Κουρουνάκος και της Ν. Μάκρης Κων. Κουλούκουσας. Ο αρχαιολόγος καθηγητής κ. Μαρτιν Κρεμπ οι διευθυντές του Γυμνασίου Μαραθώνα κ. Δημ. Σπυρόπουλος και του Δημοτικού του Τύμβου κ. Αμαλία Αποστολοπούλου, από το Λύκειο Μαραθώνα η φιλόλογος κ. Δ. Βασιλακοπούλου.

 

resized ΠΙΤΑ ΦΙΛΟΙ 12022017 013

 

resized ΠΙΤΑ ΦΙΛΟΙ 12022017 022

 

resized ΠΙΤΑ ΦΙΛΟΙ 12022017 021

 


Σελίδα 3 από 753
Πολιτιστικός θεσμός το Φεστιβάλ Χορωδιών που έγινε στο Πανόραμα
Πολιτιστικός θεσμός το Φεστιβάλ Χορωδιών που έγινε στο Πανόραμα
Πολιτιστικός θεσμός το Φεστιβάλ Χορωδιών που έγινε στο Πανόραμα. Σε σημαντικό πολιτιστικό θεσμό της Θεσσαλονίκης εξελίσσεται ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση