ATTICANEWS.GR

Member Area
News
Εγκαινιάζεται η επανέκθεση των αιθουσών του Επιγραφικού Μουσείο.
News - Πολιτισμός
Δευτέρα, 22 Μάιος 2017 16:52

Εγκαινιάζεται η επανέκθεση των αιθουσών του Επιγραφικού Μουσείο.

resized 2clip image002

Με κεντρική ιδέα Ιστορία μέσα από τους λίθους ανοίγει τις πύλες του για το κοινό η επανέκθεση των αιθουσών του Επιγραφικού Μουσείοu (Τοσίτσα 1)  την Πέμπτη 25 Μαΐου 2017 (ώρα 7.00 μ.μ.).

Υπό το πρίσμα αυτού του σκεπτικού η επανέκθεση εστιάζει στις ιστορικές και κοινωνικές πληροφορίες που παρέχουν τα ενεπίγραφα μνημεία και την σημασία τους για την γνώση των διαφόρων πτυχών του βίου των αρχαίων Ελλήνων.

  Στη νέα μουσειολογική  προσέγγιση οι επιγραφές παρουσιάζονται  κατά θεματικές ενότητες με  παράλληλη χρονολογική οργάνωση  και με πλούσιο πληροφοριακό  υλικό, επιτοίχιο και ψηφιακό, ώστε  να γίνουν πιο προσιτές τόσο  στο ευρύ όσο και στο επιστημονικό  κοινό.

resized clip image002

  Με αφορμή τα εγκαίνια  θα παρουσιαστεί στους χώρους  το θεατρικό δρώμενο «Πόλεμος  βίαιος διδάσκαλος» από την  ομάδα «Θουκυδίδης δραματικός», σε κείμενο-δραματουργία Γιάννη  Λιγνάδη. Τη σκηνοθεσία συνυπογράφουν  ο Δημήτρης Λιγνάδης και ο  Γιάννης Παναγόπουλος. Η παράσταση  είναι παραγωγή του Μορφωτικού  και Ερευνητικού Κέντρου Ελληνικού  Πολιτισμού.              

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

* Η επανέκθεση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική» του ΕΣΠΑ 2007-2013            

 
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο - Τα εργαστήρια συντήρησης αποκαλύπτουν τα μυστικά τους.
News - Πολιτισμός
Δευτέρα, 22 Μάιος 2017 13:00

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο - Τα εργαστήρια συντήρησης αποκαλύπτουν τα μυστικά τους.

resized ΕΙΚ 1

Ξύλινος πίνακας από το σπήλαιο Πιτσά της Κορινθίας με παράσταση πομπής προς τον βωμό για τη θυσία αρνιού, με συνοδεία αυλού και λύρας. 540-530 π.Χ. (© Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο/ TAΠΑ).

Το Ανοιχτό Μουσείο είναι η δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, με στόχο να γνωρίσει στο ευρύ κοινό τις πολύπλευρες εργασίες που διενεργούνται για την έρευνα, τη συντήρηση και την ανάδειξη των αρχαιοτήτων. Τι συμβαίνει στα εργαστήρια συντήρησης, όταν οι αρχαιότητες ετοιμάζονται να συναντήσουν το φως της δημοσιότητας στους εκθεσιακούς χώρους του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, αλλά και να ταξιδέψουν σε μουσεία και εκθέσεις σε όλο τον κόσμο; Ποιες ειδικότητες συνεργάζονται για τη μελέτη, αποκατάσταση και φροντίδα των αρχαίων που φυλάσσονται στο Μουσείο;

resized ΕΙΚ 2

 

Αττική λευκή λήκυθος με παράσταση πολεμιστή καθισμένου στον τάφο του. Από την Ερέτρια. 410-400 π.Χ. (© Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο/ TAΠΑ).

Από τον Νοέμβριο 2016 έως τον Ιούνιο 2017 θεματικές παρουσιάσεις στους εκθεσιακούς χώρους αποκαλύπτουν στους επισκέπτες τα μυστικά των εργαστηρίων συντήρησης, τιμώντας και υπενθυμίζοντας την υπεραιωνόβια προσφορά του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου ως κέντρου συντήρησης για όλη την Ελλάδα από την αρχή της λειτουργίας του.

Οι παρουσιάσεις, με διάρκεια από μισή έως μία ώρα, περιλαμβάνουν επιτόπια παρατήρηση των εκθεμάτων, παρουσίαση με powerpoint, επιδείξεις τεχνικών με χρήση ειδικών επιστημονικών οργάνων, καθώς και επίσκεψη στα εργαστήρια συντήρησης. Με την προσωπική επαφή με το εξειδικευμένο προσωπικό του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν σημαντικές πτυχές της επιστημονικής του δραστηριότητας.

Στις 25 Μαΐου 2017 και ώρα 12.00 θα πραγματοποιηθεί η τέταρτη παρουσίαση με τίτλο:

resized ΕΙΚ 3

Ειδώλιο γυναικείας μορφής από τη Μύρινα. 200-160 π.Χ. (© Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο/ TAΠΑ).

Ευαίσθητα χρώματα:

από τους ξύλινους πίνακες του Πιτσά στις λευκές ληκύθους και τα πήλινα ειδώλια

Στον πρώτο όροφο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου εκτίθενται οι ξύλινοι πίνακες του Πιτσά, μοναδικοί μάρτυρες για τις τεχνικές και τη χρωματική παλέτα που οι Κορίνθιοι καλλιτέχνες χρησιμοποιούσαν στη μεγάλη ζωγραφική. Λίγες αίθουσες παρακάτω, οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν τις λευκές ληκύθους με τις πολύχρωμες παραστάσεις, που συνόδευαν τους νεκρούς στην τελευταία τους κατοικία. Ακολουθούν τα πήλινα ειδώλια των ιστορικών χρόνων, που όπως και τα γλυπτά των αρχαίων Ελλήνων ήταν ζωγραφισμένα, δημιουργώντας έναν ζωντανό και χαρούμενο κόσμο. Κάθε μία από αυτές τις κατηγορίες αντικειμένων, υλικών και τεχνικών (ξύλο, επίθετα χρώματα, επιχρύσωση κ.ά.) θέτει ειδικές απαιτήσεις στους συντηρητές, τόσο κατά τη στιγμή της εύρεσης, όσο και μετέπειτα ως προς τις συνθήκες ασφαλούς καθαρισμού, φύλαξης, έκθεσης ή μεταφοράς των αρχαιοτήτων.

Μετά την παρουσίαση στους εκθεσιακούς χώρους, θα ακολουθήσει επίσκεψη στο εργαστήριο συντήρησης αγγείων και μικροτεχνίας.

resized ΕΙΚ 4

Άποψη του εργαστηρίου συντήρησης αγγείων και μικροτεχνίας (© Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο/ TAΠΑ).

Για την παρακολούθηση απαιτείται δήλωση συμμετοχής μια μέρα πριν στα τηλέφωνα 213 2144817. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας για 30 μόνο άτομα. Απαραίτητη είναι και η προμήθεια εισιτηρίου εισόδου στο μουσείο.

 

Στοιχεία επικοινωνίας:

Ώρες λειτουργίας (θερινό ωράριο): Δευτέρα 13:00-20:00, Τρίτη-Κυριακή 08:00-20:00

Διεύθυνση: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44, Αθήνα 10682

Τηλ: 213214 4891 Fax: 210 8213573

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. , Ιστότοπος: www.namuseum.gr

 

 
Ιγνάτιος Καϊτεζίδης (δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη): «Η ιστορική μνήμη να αποτελεί οδηγό για τις νεότερες γενιές». Σε πνεύμα ενότητας η Μνήμη της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.
News - Πολιτισμός
Δευτέρα, 22 Μάιος 2017 10:03

Ιγνάτιος Καϊτεζίδης (δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη): «Η ιστορική μνήμη να αποτελεί οδηγό για τις νεότερες γενιές».

Σε πνεύμα ενότητας η Μνήμη της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

 MG 4279

Με κάθε επισημότητα, σε πνεύμα ενότητας και με εκδηλώσεις στις δημοτικές ενότητες του Πανοράματος και του Φιλύρου τιμήθηκε και φέτος η επέτειος της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη, με το σύνθημα «δεν ξεχνώ» να κυριαρχεί στις εκδηλώσεις, που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή.
Στο Πανόραμα τις εκδηλώσεις συνδιοργάνωσαν η Ένωση Ποντίων Πανοράματος και η «Φιλόπτωχος Αδελφότης Ιμεραίων». Το πρωί εψάλη επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, ενώ στη συνέχεια κατατέθηκαν στεφάνια στο Ηρώο του Ακρίτα του Πόντου.
«Η γενοκτονία των Ποντίων δεν είναι μια απλή στιγμή της ιστορίας. Είναι ένα προμελετημένο έγκλημα εναντίον του ελληνισμού, που εκτελέστηκε με ασύλληπτη βαρβαρότητα», σημείωσε στον χαιρετισμό του ο αντιδήμαρχος πολιτισμού, αθλητισμού και νεολαίας Σωκράτης Δωρής. Στην εκδήλωση μίλησαν ακόμη ο πρόεδρος της «Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ιμεραίων» Κώστας Λειβαδόπουλος και ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πανοράματος Γιώργος Λαζαρίδης, ενώ στο τέλος της εκδήλωσης τραγούδησε η χορωδία της Ένωσης Ποντίων Πανοράματος.
«Αποτίουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στα θύματα της γενοκτονίας, με πνεύμα ενότητας και ομοψυχίας. Είναι σημαντικό η ιστορική μας μνήμη να ενώνεται με το σήμερα αυτού του τόπου. Για να θυμούνται οι παλιότεροι και να γνωρίζουν οι νεότεροι», τονίζει σε μήνυμά του ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, Εκδηλώσεις έγιναν και στο Φίλυρο, που διοργανώθηκαν από τον τοπικό Ποντιακό Σύλλογο. Το πρωί τελέστηκε μνημόσυνο στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, ενώ στη συνέχεια εψάλη επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο του Ποντιακού Ελληνισμού. Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του δήμου μας Μιχάλης Γεράνης, καθώς και ο πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου Φιλύρου Χρήστος Κουτσίδης, ενώ στη συνέχεια επακολούθησε μουσικοχορευτικό δρώμενο.

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 22 Μάιος 2017 10:06
 
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ
News - Πολιτισμός
Κυριακή, 21 Μάιος 2017 16:50

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΚΑΙ

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ

 resized IMG 2456

 resized 5667

Με επισημότητα και με την παρουσία εκπροσώπων της πολιτειακής, πολιτικής  και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου, πραγματοποιήθηκε σήμερα η τελετή των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου «Πυρρίχιο Πέταγμα», στην πλατεία Αλεξάνδρας.

 resized IMG 2522

Παράλληλα με την τελετή των αποκαλυπτηρίων του σπουδαίου, για τον Ποντιακό Ελληνισμό Μνημείου, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης και ο Πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός και πρώτος Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά κ. Βαγγέλης Μαρινάκης, εγκαινίασαν την ανακατασκευασμένη πλατεία Αλεξάνδρας.

 resized 5669

Το Μνημείο  όπως και η ανακατασκευή της Πλατείας Αλεξάνδρας που  το φιλοξενεί, είναι δωρεά του Προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός και πρώτου Δημοτικού Συμβούλου Πειραιά κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την πλευρά της μητέρας του, από το γένος  των Υψηλαντών.

 resized 2335

Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο κ. Μώραλης προσέφερε στον κ. Μαρινάκη τιμητική πλακέτα, ως αναγνώριση της προσφοράς του για το Μνημείο καθώς και για την ανακατασκευή της πλατείας Αλεξάνδρας.

 resized 2336

Το εμβληματικό Μνημείο της Γενοκτονίας των 353.000 Ελλήνων του Πόντου «Πυρρίχιο Πέταγμα», είναι έργο του εικαστικού κ. Παναγιώτη Τανιμανίδη. Πρόκειται για ένα τρισυπόστατο σύγχρονο έργο, με πολλές αναγνώσεις, το οποίο διαπερνάται από 17 γλυπτικές συνθέσεις που περιγράφουν τον αγώνα των προσφύγων του Πόντου.

 resized IMG 1989

Υπενθυμίζεται ότι η τελετή των αποκαλυπτηρίων εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού που διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής και η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος για την Ημέρα Μνήμης Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

 resized IMG 2011

Στην τελετή των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου, κατέληξε η λιτανευτική πομπή της Ιερής Εικόνας της Παναγίας Σουμελά, το Σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού, όπου τελέστηκε Επιμνημόσυνη δέηση  για τα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ.

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος στην ομιλία του, ανέφερε:

«Σεβασμιώτατοι, κύριε Υπουργέ, κύριε Δήμαρχε, κύριοι εκπρόσωποι της Βουλής των Ελλήνων, κύριοι εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, κυρίες και κύριοι,

Καταρχήν θα ήθελα να μεταφέρω τον χαιρετισμό της Περιφέρειας και της Περιφερειάρχου κυρίας Ρένας Δούρου για τη μεγάλη αυτή ημέρα μνήμης και τιμής, αλλά και πολύπλευρου συμβολισμού για τον Ελληνισμό. Βέβαια, η ημέρα αυτή είναι και για μένα ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά γιατί κι εγώ είμαι γόνος ενός προσφυγόπουλου. Οι γονείς μου ήρθαν το ΄22, ο πατέρας μου προσφυγόπουλο 8 ετών από τα Βουρλά της Μικράς Ασίας. Ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας επί 28 αιώνες έκανε θαύματα. Ήταν ένας μοναδικός πολιτισμός ο οποίος διαδόθηκε σε όλη τη περιοχή. Δυστυχώς, το 1911 οι Νεότουρκοι αποφάσισαν τις Γενοκτονίες. Δεν είναι μόνο μια Γενοκτονία. Ξεκίνησαν από τους Αρμένιους και κατέληξαν στους Πόντιους. Ήταν μια εθνοκάθαρση την οποία είχαν αποφασίσει σε συνεργασία με τους Γερμανούς. Αυτό λοιπόν θα πρέπει να μην το ξεχνάμε, θα πρέπει αυτός ο αφανισμός του ελληνικού στοιχείου να μην μείνει έτσι. Οι νεκροί μας πρέπει να δικαιωθούν και η Τουρκία πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τη Παγκόσμια Κοινότητα. Αυτοί οι γείτονες δίπλα μας δεν έχουν ιστορία, αλλά έχουν ποινικό μητρώο. Σας ευχαριστώ πολύ».  

 resized IMG 2226 1

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, στην ομιλία του, τόνισε:

 

«Σεβασμιότατοι,

Κύριε υπουργέ,

Κυρίες & κύριοι βουλευτές,

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

 

Σήμερα είναι μια ξεχωριστή ημέρα για την πόλη μας. Σήμερα ο Πειραιάς τιμά τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου με τον τρόπο που αρμόζει στην ιστορία αυτής της πόλης, με την ανέγερση αυτού του επιβλητικού και άκρως συμβολικού μνημείου προς τιμήν των 353.000 Ελλήνων του Πόντου που θυσιάστηκαν σε ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

 

Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή και υπερηφάνεια που αυτό το μνημείο δεσπόζει πλέον στην πόλη μας για να θυμίζει σε όλους ότι η ιστορία δεν πρέπει να ξεχνιέται. Ότι δεν πρέπει να υπάρξουν ποτέ στο μέλλον παρόμοια εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σαν αυτό της γενοκτονίας των Ποντίων την οποία και  περιμένουμε, αλλά και απαιτούμε να αναγνωρίσει η παγκόσμια κοινότητα.

 

Θα  ήθελα   να   ευχαριστήσω  την  Περιφερειάρχη   Αττικής κα Ρένα Δούρου, για την απόφαση προκειμένου ο φετινός εορτασμός της Ημέρας Μνήμης Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου να γίνει στον Πειραιά με αφορμή και  τα αποκαλυπτήρια του μνημείου.

 

Δεν θα μπορούσα, όμως,  να μην ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο της Π.Α.Ε. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ και Δημοτικό Σύμβουλο Πειραιά κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος ανέλαβε εξ ολοκλήρου τα έξοδα για τη δημιουργία του Μνημείου, καθώς οικογενειακά συνδέεται στενά με το ποντιακό Ελληνισμό, αλλά και για την ανακατασκευή της μεγάλης αυτής πλατείας, η οποία πλέον θα το φιλοξενεί.

 

Η Πλατεία Αλεξάνδρας ήταν ανέκαθεν τοπόσημο για τον Πειραιά και από σήμερα θα κοσμείται επιπλέον με αυτό το τόσο σημαντικό μνημείο της πόλης μας. Τον ευχαριστούμε θερμά για αυτή την αξιέπαινη πρωτοβουλία που τιμά τον Δήμο του Πειραιά.

 

Παράλληλα επιθυμώ να ευχαριστήσω το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, το οποίο ομόφωνα συμφώνησε στην τοποθέτηση του μνημείου στην Πλατεία Αλεξάνδρας δείχνοντας τον σεβασμό του στον Ποντιακό Ελληνισμό, αλλά και τιμώντας μια πόλη που ιστορικά φιλοξένησε πολλούς ξεριζωμένους από άλλες πατρίδες.

 

Τέλος, θα μου επιτρέψετε μια προσωπική αναφορά, καθώς θέλω από την πλευρά μου να αφιερώσω την όποια προσωπική μου συμβολή στην ανέγερση αυτού του μνημείου, του Πόντιου καλλιτέχνη Παναγιώτη Τανιμανίδη, σε έναν άνθρωπο που δεν ζει, αλλά είχα την τιμή να είναι πνευματικός μου πατέρας, τον Οδυσσέα Λαμψίδη, ενός  από τους σημαντικότερους Πόντιους βυζαντινολόγους και ιστορικούς του 20ου  αιώνα.

Σας ευχαριστώ».

 resized 2334

Ο Δωρητής του Μνημείου, Πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός και πρώτος Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά κ. Βαγγέλης Μαρινάκης, τόνισε στην ομιλία του:

 

«Κυρίες και Κύριοι,

Το Ελληνικό Έθνος έχει βαθιές ρίζες στο χώρο και στο χρόνο. Οι Έλληνες νιώθουμε περήφανοι -και δικαίως- για τη μακρά ιστορική μας πορεία. Αυτό που συχνά και εμείς οι ίδιοι λησμονούμε είναι ότι αυτή η ιστορική διαδρομή του Έθνους μας ποτίστηκε με το αίμα των προγόνων μας.

Η ελευθερία μας, η διατήρηση της ταυτότητάς μας, η προάσπιση των αρχών και των αξιών, των ιδανικών μας, δεν ήταν αυτονόητα. Είχαν ένα βαρύ τίμημα, το οποίο πληρώσαμε πολλές φορές μέσα στους αιώνες.

Οι Έλληνες του Πόντου βίωσαν -ίσως περισσότερο από όλους- το σκληρό αυτό πρόσωπο της Ιστορίας. 353.000 άνθρωποι, 353.000 ψυχές χάθηκαν σε μια συστηματική και οργανωμένη προσπάθεια εξόντωσης του Ποντιακού Ελληνισμού. Έχουμε χρέος να κρατήσουμε τη μνήμη αυτών των ανθρώπων ζωντανή.

Σήμερα είναι μια ιδιαίτερη ημέρα. Μια ιδιαίτερη ημέρα για τον Ποντιακό Ελληνισμό, αλλά και για την πόλη μας, τον Πειραιά.

Από σήμερα, ένα εμβληματικό μνημείο – φόρος τιμής στη μαρτυρική θυσία των 353.000 Ελλήνων του Πόντου, θα βρίσκεται στην καρδιά του Πειραιά και θα κοσμεί την πόλη μας. Είναι σημαντικό το μνημείο αυτό να γίνει στον Πειραιά, γιατί εδώ ήρθαν τα καραβάνια όσων ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες.

Επιτρέψτε μου να πω ότι η σημερινή ημέρα είναι ξεχωριστή και για εμένα. Έχω την τιμή να έλκω την καταγωγή μου, από την πλευρά της μητέρας μου, Ειρήνης, από το γένος των Υψηλαντών.

Τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα. Από τη μία έχω τη χαρά να βρίσκομαι στην πανέμορφη, ιστορική πλατεία Αλεξάνδρας με την απέραντη θέα κοιτάζοντας το γαλάζιο και τον ορίζοντα, μια πλατεία επτά στρεμμάτων, χτισμένη κοντά στα αρχαία τείχη του Πειραιά, την οποία φτιάξαμε από την αρχή και εγκαινιάζουμε σήμερα. Μια πραγματική όαση που θα χαίρονται καθημερινά οι Πειραιώτες.

(Και ας μην ξεχνάμε ότι η Πλατεία Αλεξάνδρας έχει ιστορική σημασία, καθώς βρίσκεται ανάμεσα  στα αρχαία λιμάνια της Ζέας και της Μουνιχίας όπου ο Θεμιστοκλής ναυπήγησε τον 4ο αιώνα π.Χ. τον Αθηναϊκό στόλο).

Από την άλλη πλευρά νιώθω τεράστια συγκίνηση αντικρίζοντας το «ΠΥΡΡΙΧΙΟ ΠΕΤΑΓΜΑ», το εμβληματικό έργο του Παναγιώτη Τανιμανίδη. 

Η ολοκλήρωση της κατασκευής αυτού του μνημείου αποτελεί ταυτόχρονα την εκπλήρωση ενός προσωπικού μου, εσωτερικού χρέoυς, του χρέους μου απέναντι στην ιστορία των Ελλήνων του Πόντου, στην ιστορία των προγόνων μου, αλλά και απέναντι στις επόμενες γενιές αυτού του τόπου, στα νέα παιδιά τα οποία δεν πρέπει να λησμονούν.

Οι λαοί πρέπει πάντα να θυμούνται τις ρίζες τους και τις θυσίες των προγόνων τους. Μόνον όταν σέβονται και στηρίζονται στην Ιστορία τους μπορούν να βαδίζουν υπερήφανοι και δυνατοί.

Αυτό το μνημείο, εδώ, στην καρδιά του Πειραιά, θα υπενθυμίζει στους Έλληνες αλλά και στους ξένους που θα φτάνουν στον Πειραιά, την τραγωδία της γενοκτονίας, αλλά και την παράδοση και την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού που επιβίωσε ενωμένος, στάθηκε στα πόδια του κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και κατάφερε να μεγαλουργήσει ξανά.

Σας ευχαριστώ πολύ».

 

 resized 2337

Επίσης , χαιρετισμό απηύθυναν :

 

Ο Πρόεδρος  της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων, ομότιμος καθηγητής Ιατρικής, κ. Γιώργος Παρχαρίδης 

Ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Χρήστος-Δημήτρης Τοπαλίδης.

Ο Γενικός Γραμματέας του παγκόσμιου Συμβουλίου του Ποντιακού Ελληνισμού,  κ. Στέφανος Τανιμανίδης.

Ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών κ. Αντώνης Παυλίδης.

Ο Καθηγητής Αισθητικής των Πανεπιστημίων Παρισιού και  Σαγκάης κ. Δημοσθένης Δαβρέττας.

Ο Δημιουργός του έργου κ. Παναγιώτης Τανιμανίδης.

 

Παγκόσμιο μήνυμα Ειρήνης, έστειλε η χρυσή Ολυμπιονίκης κα  Βούλα Πατουλίδου.

 

Συγκλονιστικά ήταν τα δρώμενα που πλαισίωσαν την εκδήλωση, με τη διαδικασία του Πυρρίχιου χορού από συγκρότημα πυρριχιστών καθώς και του συμβολισμού τιμής και μνήμης για τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

 

Συγκίνηση προκάλεσε η κατάθεση χώματος από τον Πόντο και αγιάσματος από την Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά Πόντου από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος  κ. Γεώργιο  Βαρυθυμιάδη.

 

 

 

 

Στεφάνια κατέθεσαν:

-Εκ μέρους της Αυτής Εξοχότητας του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Υπασπιστής του Αντισμήναρχος Ιπτάμενος κ. Ιωάννης Οικονομίδης.

-Εκ μέρους του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής. 

-Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων, των Πολιτικών Κομμάτων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Βουλευτής Β΄ Πειραιώς κα Νίνα Κασιμάτη.

-Εκ μέρους της Περιφερειάρχη Αττικής, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος.

-Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης.

-Ο δωρητής του Μνημείου κ. Ευάγγελος Μαρινάκης.

-Εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Υποναύαρχος κ. Γεώργιος Πελεκανάκης, Διοικητής της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων.

-Εκ μέρους του Προέδρου της Ανώτατης Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εφέδρων Αξιωματικών το μέλος κ. Μιχάλης Φιλιππίδης.

-Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βετεράνων Πολεμικής Αεροπορίας Υποπτέραρχος κ. Δημήτριος Λαζάρου.

-Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων κ. Κυριάκος Μπατζάρας.

–Εκ μέρους της Αρμενικής Επιτροπής Ελλάδος το μέλος κ. Αγκόπ Αγογκιμιάν.

-Εκ μέρους του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης Ε.Ο.Α.Ε. Ε.Δ.Ε.Σ. «Ναπολέων Ζέρβας», ο Γενικός Γραμματέας κ. Δημήτριος Γερογιάννης.

 

 

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν :

Οι  Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες κ.κ.  Πειραιώς και Φαλήρου κ. Σεραφείμ, Νικαίας κ. Αλέξιος και Βέροιας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων. 

 

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε  ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ.  Παναγιώτης Κουρουμπλής.

 

Τη  Βουλή των Ελλήνων  εκπροσώπησε η  Βουλευτής Β΄ Πειραιά κ. Νίνα  Κασιμάτη.  

 

 

Η πρώην Υπουργός Εξωτερικών και Βουλευτής  κα Ντόρα Μπακογιάννη.

 

Την αξιωματική αντιπολίτευση εκπροσώπησε ο   πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής κ. Ιωάννης Τραγάκης.  

 

Η  εκπρόσωπος του ΚΚΕ  κα Διαμάντω Μανωλάκου Βουλευτής Β΄ Πειραιά.   

 

 

Ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Δημήτρης

Καρύδης, πρώην Βουλευτής. 

 

 

Ο κ. Αθανάσιος Νίκου  εκπρόσωπος  από  το  «Ποτάμι»

 

Ο   εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ κ. Δημήτρης Καμμένος Βουλευτής Β΄ Πειραιά.

 

Η εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων κα Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου Βουλευτής Β΄ Πειραιά.

 

 

Ο πρώην  Πρόεδρος της Βουλής κ.  Δημήτρης Σιούφας.

 

Ο πρώην Υπουργός Παιδείας κ.  Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος,.

 

Οι πρώην Βουλευτές κ.κ. Παναγιώτης Μελάς και Πέτρος Μαντούβαλος .

 

 

 

Οι Βουλευτές κα Γεωργία Γεννιά και κ.κ. Κώστας Κατσαφάδος,  Θεόδωρος Φορτσάκης, Ανδρέας Λοβέρδος, Γιάννης Κεφαλογιάννης και Λευτέρης Αυγενάκης.

 

 

Ο Γενικός Γραμματέας του  Απόδημου Ελληνισμού κ.  Δημήτρης Πλευράκης.

 

 

Εκπρόσωπος του Α/ ΓΕΕΘΑ και Διοικητής της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων υποναύαρχος κ. Γεώργιος Πελεκανάκης.

 

 

Εκπρόσωποι:  ΓΕΝ Υποναύαρχος κ. Παπαδόπουλος και  ΓΕΣ Υποστράτηγος κ. Αζναουρίδης. 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Γιώργος Γαβρίλης. Ο κ. Σπύρος Σπυρίδων μέλος της Επιτροπής Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Ο Πρόεδρος ΤΕΙ Πειραιά κ. Λάζαρος Βρυζίδης.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της  «ΘΡΥΛΟΣ Α.Ε.» κ. Γιώργος Παύλου καθώς και στελέχη της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Ο Επίτιμος Γενικός Πρόξενος Μιανμάρ κ. Παναγιώτης Τζανέας.

Οι Δήμαρχοι : Μαραθώνα κ. Ηλίας Ψινάκης,  Νικαίας- Ρέντη κ. Γιώργος Ιωακειμίδης,  Πεντέλης κ. Δημήτρης Στεργίου και ο πρώην Δήμαρχος Περάματος κ. Γιάννης Γλύκας.

 

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργος Δαβάκης. Οι Αντιδήμαρχοι: κα Αθηνά Γλύκα – Χαρβαλάκου  και κ.κ. Γιάννης  Μελάς, Παναγιώτης Καλογερόγιαννης, Χρήστος Αγραπίδης, Στυλιανός  Γαϊτανάρος, Κυριάκος Σιγαλάκος, Αλέξανδρος  Αργουδέλης,  Σταύρος  Βοϊδονικόλας. Οι εντεταλμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι κα Ειρήνη Νταϊφά και κ. Ανδρέας Βεντούρης. Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Βασίλης Ταταρόπουλος. Η Πρόεδρος της ΚΟ.Δ.Ε.Π κα Κορίνα Λαουλάκου, η Πρόεδρος του Ο.Π.Α.Ν. κα Σταυρούλα  Αντωνάκου και ο Πρόεδρος της ΔΗ.ΡΑ.Π. κ.  Παναγιώτης Αβραμίδης.   Οι  Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Αλέξανδρος Τζεφεράκος, Νικόλαος Πηρούνιας, Δημήτριος Παρασκευόπουλος  και κυρίες Καλλιόπη Αστεριάδη, Ευαγγελία Σαρρή, Πασχαλίνα Καλαγιά, Αμαλία Φύκια και  ο κ. Ηλίας Κατσαφάδος.

Ο Επίτιμος Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτης Κουβάτσος.

Οι Πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων της πόλης και πολλοί Κοινοτικοί Σύμβουλοι.

 

Ο Πρόεδρος Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Ανδρέας Συναδινός. 

 

Ο Επίτιμος Πρόεδρος του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού κ. Λεωνίδας Θεοδωρακάκης.

 

Μέλη του Συνδέσμου Βετεράνων Ποδοσφαιριστών Ολυμπιακού. 

 

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά κ.  Γιώργος Σταματογιάννης.  Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά κ. Νίκος Πλατανησιώτης και η Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά κα Μαρία Μενενάκου. 

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΠ κ. Βασίλης Κορκίδης. Ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου κ. Ανδριανός Μιχάλαρος.  Ο πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Γιώργος Μπενέτος.  Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Νίκος Μανεσιώτης.

 

Ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Κρητών Πειραιά  «Η ΟΜΟΝΟΙΑ»  κ. Θεόδωρος Τσόντος. Η Πρόεδρος του «ΕΞΑΛΕΙΠΤΡΟΝ» κα Νανά Λάτση.  Επίσης, μέλη φορέων και  συλλόγων της πόλης,  Ποντιακών Συλλόγων της  Αττικής και πλήθος κόσμου.

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 21 Μάιος 2017 17:59
 


Σελίδα 2 από 779
Συναυλία της Γυναικείας Χορωδίας «Women’s Chamber Choir» του Πανεπιστημίου Moody των Η.Π.Α., στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Μαρκοπούλου «Άρτεμις».
Συναυλία της Γυναικείας Χορωδίας «Women’s Chamber Choir»  του Πανεπιστημίου Moody των Η.Π.Α.,  στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Μαρκοπούλου «Άρτεμις».
Συναυλία της Γυναικείας Χορωδίας «Women’s Chamber Choir» του Πανεπιστημίου Moody των Η.Π.Α., στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Μαρκοπούλου ...

ΟΙ ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΑΪΒΙΚΗΣ: Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΑΛΑΖΑΡ (Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge) - 25 Μαΐου στους κινηματογράφους από τη Feelgood και σε 3D. (trailer-photos)
ΟΙ ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΑΪΒΙΚΗΣ: Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΑΛΑΖΑΡ (Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge) - 25 Μαΐου στους κινηματογράφους από τη Feelgood και σε 3D. (trailer-photos)
ΟΙ ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΑΪΒΙΚΗΣ: Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΑΛΑΖΑΡ(Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge) - 25 Μαΐου στους κινηματογράφους από τη Feelgood ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση