ATTICANEWS.GR

Member Area
News
ΔΗΜΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΣΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΗΦΙΣΙΑΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΚΑΙ ΩΡΩΠΟΥ
News - Πολιτισμός
Παρασκευή, 23 Δεκέμβριος 2016 10:50

ΔΗΜΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΣΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΗΦΙΣΙΑΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΚΑΙ ΩΡΩΠΟΥ.

Img 3504

Τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα έψαλλαν οι μαθητές του Β Παιδικού Σταθμού του Δήμου Κηφισιάς στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπου κ.κ. Κύριλλο, την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου στο Επισκοπείο της Ιεράς Μητρόπολης.

Οι λιλιπούτειοι μαθητές, συνοδευόμενοι από τους δασκάλους τους και τους Εντεταλμένους Συμβούλους των Παιδικών Σταθμών Δήμου Κηφισιάς κ.κ. Γιάννη Παντελεάκη και Κλεοπάτρα Χατζοπούλου, τραγούδησαν με περρισό ζήλο και ζωντάνια, τα παραδοσιακά κάλαντα, εισάγοντας όλους στο κλίμα των ημερών που ακολουθούν.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τα παιδιά, συνομίλησε μαζί τους και έδωσε τις ευχές και την ευλογία του.

 
Κάλαντα στο Υπουργείο Πολιτισμού
News - Πολιτισμός
Πέμπτη, 22 Δεκέμβριος 2016 17:45

Κάλαντα στο Υπουργείο Πολιτισμού.

resized 20161222 114329

Στις 22-12-2016, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα Λυδία Κονιόρδου δέχτηκε στο γραφείο της το Σύλλογο Χορωδιακής Ελληνικής Παραδοσιακής και Κλασσικής Μουσικής, των Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η Μικτή Χορωδία των Υπαλλήλων έψαλε τα κάλαντα και συναφείς ύμνους στην Υπουργό ενόψει της γιορτής των Χριστουγέννων.

resized 20161222 114400

 

resized 20161222 114410

resized 20161222 114451

 
Χριστουγεννιάτικο χωριό στο Δήμο Παλλήνης – Εκδηλώσεις – Άναμμα δέντρου
News - Πολιτισμός
Πέμπτη, 22 Δεκέμβριος 2016 09:54

Χριστουγεννιάτικο χωριό στο Δήμο Παλλήνης – Εκδηλώσεις – Άναμμα δέντρου

resized DKF 5158

Φέτος τα Χριστούγεννα ο Δήμος Παλλήνης και η Κοινωφελής Επιχείρηση Αθλητισμού – Πολιτισμού – Περιβάλλοντος Δήμου Παλλήνης ένωσαν τις δυνάμεις τους με τα εμπορικά καταστήματα και τους συλλόγους της πόλης, σε μια προσπάθεια αφύπνισης του αληθινού πνεύματος των Χριστουγέννων, μετατρέποντας για πρώτη φορά την κεντρική πλατεία του Γέρακα σε ένα Χριστουγεννιάτικο χωριό αγάπης & ψυχαγωγίας.

resized DKF 5068

Έτσι λοιπόν, την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου, το χωριό μας άνοιξε τα ξύλινα σπιτάκια του, έντυσε γιορτινά τα ξωτικά του, άναψε τα φώτα του και υποδέχθηκε το κοινό με σκοπό να γιορτάσουμε όλοι μαζί την έναρξη των φετινών Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων.

resized DKF 5081

Ένα άκρως εντυπωσιακό σκηνικό με φουσκωτά κάστρα, μπισκοτάνθρωπους, τρενάκι και φυσικά παγοδρόμιο μεταμόρφωσε τη πλατεία σε πολυχώρο ξεφαντώματος και διασκέδασης για τους μικρούς μας φίλους, οι οποίοι κατενθουσιασμένοι έτρεχαν από δραστηριότητα σε δραστηριότητα, με τα πρόσωπα τους πολύχρωμα από το face painting και τη διάθεση τους στα ύψη.

resized DKF 5096

Στις 20:00, η δράση μεταφέρθηκε στο κεντρικό σημείο της πλατείας όπου ο Δήμαρχος Παλλήνης κ. Αθανάσιος Ζούτσος αφού ευχήθηκε στους δημότες έδωσε το έναυσμα για το άναμμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου.

Φως αλλά και μουσική, από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου μας και τις παιδικές χορωδίες Δ.Ε. Γέρακα & Δ.Ε. Παλλήνης, πλημμύρισαν την πλατεία μεταδίδοντας το πνεύμα των Χριστουγέννων σε ολόκληρη τη πόλη.

resized DKF 5116

Η βραδιά συνεχίστηκε με διαγωνισμούς, ταχυδακτυλουργικά νούμερα και ξεσηκωτικά ομαδικά παιχνίδια.

resized DKF 5204

Πέρα όμως από διασκέδαση, Χριστούγεννα σημαίνει προσφορά, αγάπη και φυσικά αλληλεγγύη.

resized DKF 5225

Για το λόγο αυτό, υπάρχει ένα «ξεχωριστό» σπιτάκι στο χωριό μας, το σπιτάκι της αγάπης, όπου ο καθένας μας μπορεί να προσφέρει τρόφιμα, φάρμακα, ρούχα αλλά και παιχνίδια για τους συμπολίτες μας που έχουν αγάγκη.

resized DKF 5296

resized DKF 5312

resized DKF 5328

 

 
ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΛΕΧΑΙΟΥ
News - Πολιτισμός
Δευτέρα, 19 Δεκέμβριος 2016 18:28

ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΛΕΧΑΙΟΥ

resized Χ. 4

Αρχαιολόγος σχεδιάζει μετατοπισμένο δόμο στην περιοχή του διαύλου εισόδου. Ο δόμος φέρει ακέραιους τους μεταλλικούς συνδέσμους (Φωτ: Β. Τσιαΐρης, 2016)

Για τέταρτη χρονιά συνεχίστηκαν οι υποβρύχιες έρευνες στο αρχαίο λιμάνι του Λεχαίου από το Lechaion Harbour Project. Το Lechaion Harbour Project αποτελεί μια συνεργασία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, και του Ινστιτούτου της Δανίας στην Αθήνα υπό τη Διεύθυνση της Εφορείας και με σκοπό τη μελέτη και ανάδειξη του αρχαίου λιμένα της Κορίνθου στο Λέχαιο. Το λιμάνι διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στη μακρά ιστορική εξέλιξη της πόλης της αρχαίας Κορίνθου. Ευρισκόμενο σε απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων από την αρχαία πόλη αλλά και στραμμένο προς τη δύση, αποτέλεσε αναμφισβήτητα το σημαντικότερο όχημα ανάπτυξης κατά τις διαφορετικές περιόδους ακμής της Κορίνθου. Οι έρευνες διεξάγονται υπό τη διεύθυνση του Δρ. Δ. Κουρκουμέλη (Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων) και του Δρ. B. Lovén (SΑΧΟ-Institute, University of Copenhagen) και χρηματοδοτούνται από το Augustinus Foundation και το Ίδρυμα Carlsberg.

resized Χψ. 1

 

Τμήμα κίονα που εντοπίστηκε στην περιοχή βόρεια του διαύλου εισόδου (Φωτ: Β. Τσιαΐρης, 2016)

 

Κατά την περίοδο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2016 το Lechaion Harbour Project διεξήγαγε ανασκαφές και ψηφιακές αποτυπώσεις στην περιοχή του διαύλου εισόδου (Entrance Channel) του εξωτερικού λιμένα. Διεξήχθησαν επίσης για πρώτη φορά λεπτομερείς ψηφιακές τοπογραφικές αποτυπώσεις στα λιμενικά κατάλοιπα του εσωτερικού λιμένα. Τα παρακάτω συνοψίζουν τα σημαντικότερα αποτελέσματα της φετινής ερευνητικής περιόδου:

  1. Αποτυπώθηκε ψηφιακά και σχεδιαστικά τμήμα αποβάθρας μήκους 117 μέτρων και πλάτους 5.4 μέτρων στον εσωτερικό λιμένα, νότια του διαύλου εισόδου. Η αποβάθρα διατηρείται σε ύψος δύο δόμων και δεν έχει προς το παρόν αποκαλυφθεί πλήρως. Η τεκμηρίωση και η συσχέτισή της με τις λιμενικές κατασκευές του εξωτερικού λιμένα που ανασκάφηκαν τα προηγούμενα χρόνια θα προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τη χρονολόγησή του. Παράλληλα, αποτυπώθηκαν ψηφιακά και άλλα ορατά κατάλοιπα λιμενικών έργων της περιοχής του εσωτερικού λιμένα κατά μήκος των καναλιών και διεξήχθη λεπτομερής τοπογραφική τεκμηρίωση της έκτασης και του μεγέθους των εσωτερικών λιμενολεκάνων.

Αποτυπώθηκαν ψηφιακά και σχεδιαστικά τα κατάλοιπα μνημειακής κατασκευής στο μέσον της κεντρικής λιμενολεκάνης. Η κατασκευή έχει διαστάσεις περίπου 9 επί 9 μέτρα και σώζεται σε ύψος 3 δόμων. Αποτελείται από ορθογώνιους δόμους που φέρουν ίχνη λαξευτών τόρμων. Η χρήση της παραμένει προς το παρόν αδιευκρίνιστη.

  1. Δυτικά του διαύλου εισόδου, είχαν εντοπιστεί και αποτυπωθεί κατά τις προηγούμενες ανασκαφικές περιόδους τα κατάλοιπα κάθετων ξύλινων δοκών που πιθανώς αποτελούσαν τμήμα του ανατολικού μόλου. Κατά τη φετινή περίοδο, διερευνήθηκε ανασκαφικά τμήμα της δυτικής πλευράς του μόλου, σε τομή μήκους 6.3 μέτρων, και αποκαλύφθηκαν 40 δοκοί in situ (μέγιστο σωζόμενο ύψος 1.30μ κι με διάμετρο περίπου 0.18μ έκαστη) παράλληλα με το δυτικό μέτωπο του μόλου. Η κατασκευή φαίνεται να οριοθετεί τμήμα λιθοδομής, τα κατάλοιπα της οποίας σώζονται επίσης. Η μελέτη των σωζόμενων ξύλινων δομικών στοιχείων καθώς και η πιθανή παρουσία και άλλων οργανικών καταλοίπων στην περιοχή θα προσφέρει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τις μεθόδους κατασκευής λιμενικών έργων κατά την ύστερη αρχαιότητα. Η συντήρηση και προστασία των ξύλινων ευρημάτων έγινε επί τόπου με τη χρήση υλικών με τις απαραίτητες περιβαλλοντολογικές προδιαγραφές.

  2. Στο βορειοανατολικό τμήμα του διαύλου εισόδου και σε απόσταση 46.6 μέτρων από την ακτογραμμή διεξήχθη υποβρύχια ανασκαφή και αποτύπωση στα κατάλοιπα κατασκευής μήκους 23.4 μέτρων με κατεύθυνση ανατολικά προς δυτικά. Η κατασκευή αυτή φαίνεται να οριοθετεί το ανατολικότερο και το βορειότερο άκρο του μετώπου του αρχαίου λιμένα. Αποτελείται από ευμεγέθεις δόμους που φέρουν ίχνη από ορθογώνιους και σχήματος-Τ τόρμους. Σε πολλούς δόμους οι μολυβδοχοημένοι μεταλλικοί σύνδεσμοι σώζονται ακέραιοι.

resized Χ. 2

 

In situ καθαρισμός και συντήρηση των ξύλινων δοκών του μόλου (Φωτ: Β. Τσιαΐρης, 2016)

Παράλληλα, συνεχίστηκαν οι γεωφυσικές έρευνες και οι δειγματοληψίες πυρήνων ιζημάτων σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο εστιάζοντας κυρίως στις λιμενολεκάνες και τα κανάλια του εσωτερικού λιμένα. Σκοπός των ερευνών ήταν να μελετηθεί η στρωματογραφία και η γεωμορφολογία των λιμενολεκάνων και των καναλιών που τις συνέδεαν ώστε να ανασυντεθεί η παλαιογεωγραφία της περιοχής και να εντοπιστούν κατάλοιπα λιμενικών κατασκευών και άλλων ευρημάτων που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του νερού ή κάτω από τις αποθέσεις ιλύος.

Η έρευνα δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την υποστήριξη και τη βοήθεια της Προϊσταμένης της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, Δρ. Α. Σίμωσι.

 

 


Σελίδα 9 από 744

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση