ATTICANEWS.GR

Member Area
News
Με μεγάλη επιτυχία ο Όμιλος για την UNESCO Τεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδας έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του την Κυριακή 22 Ιανουαρίου στη μουσική σκηνή "Methodia".
News - Πολιτισμός
Τετάρτη, 25 Ιανουάριος 2017 12:28

Με μεγάλη επιτυχία ο  Όμιλος για την UNESCO  Τεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδας έκοψε  την πρωτοχρονιάτικη πίτα του την Κυριακή 22 Ιανουαρίου στη μουσική σκηνή "Methodia".

 

Πλήθος κόσμου παρέστη στην εκδήλωση καθώς και σύσσωμο το ΔΣ  του Ομίλου.

Η Πρόεδρος Nίνα Διακοβασίλη, πολύ συγκινημένη ευχαρίστησε το κοινό και τόνισε "ότι σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να συγκεντρωνόμαστε και να γινόμαστε όλοι μαζί μία παρέα".

 

Ακολούθησαν οι βραβεύσεις μελών του Ομίλου από την Πρόεδρο Νίνα Διακοβασίλη.

Πρώτα βραβεύτηκε η Αγάθη Αρβανιτάκη ως μέλος της χρονιάς για το 2016.

Η Κατερίνα Λουπάκη και η Λένα Ιωαννίδου βραβεύτηκαν για την αμέριστη και ανιδιοτελή συμβολή τους απέναντι στον 'Ομιλο. 

resized πιτα4

resized 5 1

 

Η πρόεδρος, έχοντας δίπλα της τα μέλη του Δ.Σ, έκοψε την πίτα και το φλουρί κέρδισαν ο γλύπτης Γιώργος Ρούσσης μέλος του ΔΣ και η εικαστικός Άννα Μπουρλά.

resized πιτα 1

 

Τη διασκέδαση της εκδήλωσης είχε αναλάβει ο εξαιρετικός λυράρης-τραγουδιστής Ηλίας Παλιουδάκης με το συγκρότημά του.  

Η  σοπράνο-ηθοποιός Δέσποινα Τσολάκη τραγούδησε και γέμισε χαρά και ζωντάνια τη σκηνή του Methodia με τη σπιρτόζικη παρουσία της.

Μία υπέροχη έκπληξη ήταν και η παρουσία του Καθηγητή Βυζαντινής μουσικής Σωτήρη Δογάνη και σπουδαίου ερμηνευτή, που με την μαγική του φωνή πλημμύρισε το χώρο της μουσικής σκηνής, καταχειροκροτούμενος.

To κέφι παρέμεινε αμείωτο καθ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

resized πιτα 2

resized πιτα 3

 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι : Γραφίδου Μπετίνα - Πρώην Αντιδήμαρχος Παιδείας και Σύμβουλος του Δημάρχου, νυν Διευθύντρια του 4ου δημοτικού σχολείου Δήμου Καισαριανής, Άκης Λυκούδης - πρ.Αντιδήμαρχος Αθλητισμού Δήμου Καισαριανής, Γιώργος Καλιακμάνης - Πρόεδρος Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων ΝΑ Αττικής, Αριστομένης Ζούζουλας - Διοικητής Τροχαίας Καλλιθέας, Bαγγέλης Παπαδόπουλος – Δημοσιογράφος, Οδυσσέας Σταμούλης - Ηθοποιός, Τένια Μακρή -Οικογενειακή Σύμβουλος-Ψυχολόγος, Γιώργος Τσούκαλης - Ιδιωτικός Ερευνητής, Αντώνης Τσαγκρώνης - Δημοσιογράφος, Δημήτρης Ζάχος – Δημοσιογράφος, οι ποιητές Δημήτρης Βαρβαρήγος, Νιόβη Ιωάννου, Χρήστος Παπουτσής, Στέλλα Λεοντιάδου, Άννα Μπιθικώτση ποιήτρια, συγγραφέας, στιχουργός, παραγωγός και χρονογράφος, Σωτήρης Δογάνης - Καθηγητής μουσικής και ερμηνευτής, Βίκυ Νυφλή - Καταστήματα Στρογγυλός Κηφισιάς-Χριστάκης καθώς και πολλά από τα μέλη του Ομίλου.

 

Η πρόεδρος με την κ. Τένια Μακρή και τον κ. Γιώργο Τσούκαλη

resized 1 1

 

Ο κ. Γιώργος Καλλιακμάνης με τη σύζυγό του και την πρόεδρο

resized 2 1

 

 «Με τον δημοσιογράφο Βαγγέλη Παπαδόπουλο και τη συντροφιά του.

resized 3 1

Φωτογραφία: Δημήτρης Καρβουντζής

 
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ ΤΟΥ ΑΠΘ Βραβεύσεις για τις Καλύτερες Πρακτικές Ασκήσεις
News - Πολιτισμός
Τετάρτη, 25 Ιανουάριος 2017 10:43

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ ΤΟΥ ΑΠΘ 

Βραβεύσεις για τις Καλύτερες Πρακτικές Ασκήσεις

resized 1

1. Χαιρετισμός Πρύτανη ΑΠΘ, Καθηγητή Περικλή Α. Μήτκα

 

 

Το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης του ΑΠΘ πραγματοποίησε εκδήλωση, με θέμα «Απολογιστική Εκδήλωση Προγράμματος Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών ΑΠΘ, για το ακαδημαϊκό έτος 2015 - 2016». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 18.00, στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ.

 

Στην εκδήλωση βραβεύθηκαν φοιτητές/ τριες και επόπτες Φορέων Υποδοχής με τις καλύτερες πρακτικές, για το ακαδημαϊκό έτος 2015 - 2016.

  

Στο πλαίσιο του Προγράμματος, πραγματοποιήθηκε Απολογιστική Εκδήλωση για το ακαδημαϊκό έτος 2015 - 2016, στην οποία βραβεύθηκαν οι Φοιτητές/τριες και οι Επόπτες των Φορέων Υποδοχής με τις Καλύτερες Πρακτικές Ασκήσεις. Η επιλογή των Φοιτητών και των Εποπτών πραγματοποιήθηκε από τους Επιστημονικά Υπεύθυνους των Τμημάτων σε συνεργασία με τους Επόπτες Μέλη ΔΕΠ, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, με βάση τις αξιολογήσεις του Προγράμματος.

  resized 2

 

2. Ο Ιδρυματικά Υπεύθυνος του Προγράμματος «Πρακτική Άσκηση Φοιτητών ΑΠΘ», Καθηγητής Αντώνιος Κορωναίος.

 

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Πρύτανης ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας. Ο Ιδρυματικά Υπεύθυνος, Καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, Αντώνιος Κορωναίος παρουσίασε τον Απολογισμό του Προγράμματος για το ακαδ. έτος 2015 - 2016, ενώ απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες και βεβαιώσεις στους φοιτητές/τριες, στους Επόπτες των Φορέων Υποδοχής. Η απονομή των τιμητικών πλακετών στους Φορείς Υποδοχής έγινε από τον Πρύτανη ΑΠΘ., Καθηγητή Περικλή Α. Μήτκα, ενώ η βράβευση των φοιτητών/τριών έγινε από τον Αναπληρωτή Πρύτανη Οικονομικών, Αν. Καθηγητή Νικόλαο Βαρσακέλη. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγιναν τοποθετήσεις από τους Φορείς Υποδοχής με τις εμπειρίες τους από τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα, ενώ προβλήθηκε ένα video με συνεντεύξεις φοιτητών/τριών με τις εμπειρίες τους από τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα.

  

Στην ίδια εκδήλωση απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες στην Καθηγήτρια του Τμήματος Βιολογίας, Πηνελόπη Μαυραγάνη - Τσιπίδου και στον Καθηγητή του Τμήματος Γεωπονίας, Γρηγόριο Διαμαντίδη, για την πολυετή συμβολή τους στο Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης ως Επιστημονικά Υπεύθυνοι των Τμημάτων τους.

  resized 3

 

3. Βράβευση του Φορέα Υποδοχής «Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης» για τη συμβολή & συμμετοχή του στο Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης ΑΠΘ κατά το ακαδ. έτος 2015 -2016. Την τιμητική πλακέτα παρέλαβε ο Πρόεδρος του Επιμελητήριου, κος Παναγιώτης Παπαδόπουλος.

 

Τα 39 Τμήματα του Πανεπιστημίου που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα είναι: Αγγλικής Γλώσσας & Φιλολογίας, Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών, Βιολογίας, Γαλλικής Γλώσσας & Φιλολογίας, Γερμανικής  Γλώσσας & Φιλολογίας, Γεωλογίας, Γεωπονίας, Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος, Δημοσιογραφίας & Μ.Μ.Ε., Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών, Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού (Θεσσαλονίκη), Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού (Σέρρες), Επιστημών Προσχολικής Αγωγής & Εκπαίδευσης, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών, Θεάτρου, Θεολογίας, Ιατρικής, Ιστορίας & Αρχαιολογίας, Ιταλικής  Γλώσσας & Φιλολογίας, Κινηματογράφου, Κτηνιατρικής, Μαθηματικών, Μηχανικών Χωροταξίας & Ανάπτυξης, Μηχανολόγων Μηχανικών, Μουσικών Σπουδών, Νομικής, Οδοντιατρικής, Οικονομικών Επιστημών, Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης, Πληροφορικής, Ποιμαντικής & Κοινωνικής Θεολογίας, Πολιτικών Επιστημών, Πολιτικών Μηχανικών, Φαρμακευτικής, Φιλοσοφίας & Παιδαγωγικής, Φυσικής, Χημείας, Χημικών Μηχανικών και Ψυχολογίας.

  resized 5

5. Βράβευση της φοιτήτριας Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού (Σερρών), κας Δέσποινας Πεπονίδου, για την επίδοσή της στο Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης κατά το ακαδ. έτος 2015 - 2016.

 

 

Το Πρόγραμμα «Πρακτική Άσκηση Φοιτητών ΑΠΘ» στοχεύει στην ουσιαστική επαφή των φοιτητών με τους εν δυνάμει χώρους απασχόλησης, στην ενημέρωση τους για τις τάσεις της αγοράς και τις δεξιότητες που απαιτούνται, στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των πτυχιούχων, στη διοχέτευση στην αγορά εργασίας πτυχιούχων με επαγγελματική πείρα, καθώς και στη δημιουργία ενός σταθερού δεσμού μεταξύ του Πανεπιστημίου και του φοιτητικού δυναμικού με την αγορά εργασίας.

  

Οι φοιτητές/τριες ασκούνται για διάστημα από 1 έως 3 μήνες ανάλογα με το Τμήμα, σε Δημόσιους και Ιδιωτικούς Φορείς. Το Πρόγραμμα αναλαμβάνει εξ' ολοκλήρου την αμοιβή των φοιτητών και την ασφάλισή τους.

  resized 4

 

4. Βράβευση του φοιτητή Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας & Φιλολογίας ΑΠΘ, κου Νικόλαου Γκαραγκασίδη, για την επίδοσή του στο Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης κατά το ακαδ. έτος 2015 -2016.

 

Το Πρόγραμμα «Πρακτική Άσκηση Φοιτητών ΑΠΘ» συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ.) και από Εθνικούς Πόρους, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δία Βίου Μάθηση 2014 - 2020.

  

Συνοπτικό βίντεο της εκδήλωσης: https://youtu.be/H6t4GwA4W3o 

 

 
ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ΟΙ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ: «Η ΑΤΤΙΚΗ ΓΗ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΟΥ ΄22» ΚΑΙ «ΔΡΟΜΟΙ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ»
News - Πολιτισμός
Τρίτη, 24 Ιανουάριος 2017 15:41

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΟΙ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ: «Η ΑΤΤΙΚΗ ΓΗ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΟΥ ΄22» ΚΑΙ «ΔΡΟΜΟΙ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ»

 

Τα εγκαίνια των δύο εκθέσεων φωτογραφίας: «Η Αττική γη υποδέχεται τους πρόσφυγες του ΄22», που οργανώθηκε από τον Δήμο Πειραιά σε συνεργασία  με το «Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία» και «Δρόμοι Επιβίωσης» με τη συνεργασία του Δήμου και της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας,  πραγματοποιήθηκαν χθες, στη Δημοτική Πινακοθήκη.

 resized IMG 7099

Η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά κα Ειρήνη Νταϊφά, στον χαιρετισμό της, επισήμανε:      

«Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση χαιρετίζω τις εκθέσεις «η Αττική γη υποδέχεται τους πρόσφυγες του ΄22»  και «Δρόμοι επιβίωσης», που παρουσιάζει το «Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία», σε συνεργασία με τον Δήμο Πειραιά, στους εκθεσιακούς χώρους της Δημοτικής Πινακοθήκης της πόλης μας. Θεωρώ χρέος τιμής όλου του πολιτισμένου κόσμου να σταθεί αρωγός σε μία από τις πλέον ευπαθείς ομάδες, τους πρόσφυγες. Δεν θα σταθώ στις αιτίες που γενούν αυτό το αυξανόμενο προσφυγικό κύμα, αλλά στην υποστήριξη και στη θετική στάση με τις οποίες πρέπει να αγκαλιάσουμε και να περιβάλλουμε αυτούς τους ανθρώπους, που τόσο δοκιμάζονται.

 

Όπως φαίνεται και από τα στοιχεία της έκθεσης « η Αττική υποδέχεται τους πρόσφυγες του ΄22», ανέκαθεν υπήρξαμε ευαισθητοποιημένοι μπροστά στο τεράστιο αυτό πρόβλημα, που δοκιμάζει τις κοινωνίες παγκοσμίως, όπως στα μέσα της δεκαετίας 1910 ως την κορύφωση της προσφυγικής τραγωδίας με τη Μικρασιατική καταστροφή του 1922. Το νεοσύστατο τότε ελληνικό κράτος βίωσε μία κοσμογονική δοκιμασία, καθώς η υποδοχή, η περίθαλψη και εντέλει ενσωμάτωση χιλιάδων προσφύγων απαιτούσε μια υπεράνθρωπη προσπάθεια, τόσο από τις τοπικές κοινωνίες, όσο και από την Πολιτεία. Οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία με αγώνα και πολύ κόπο  κατάφεραν να ενσωματωθούν και να γίνουν όχι απλά οργανικό τμήμα, αλλά δυναμικό και πρωτοπόρο των κοινωνιών που τις υποδέχθηκαν, ενσωματώνοντας τον δικό τους δυναμισμό, πολιτισμό και δημιουργικότητα στους ήδη υπάρχοντες.

 

Έχοντας μια τέτοια ιστορία και ένα τέτοιο πολιτισμό να μας συνοδεύει,  θα ήταν τουλάχιστον ανεπίτρεπτη αδιαφορία και εφησυχασμός μπροστά στο νέο προσφυγικό κύμα, στη νέα προσφυγική πρόκληση που χτυπά την πόρτα της πατρίδας μας. Οφείλουμε να ορθώσουμε όλοι ανάστημα και να αντιταχθούμε σε όποιο φαινόμενο καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τόσο των προσφύγων που ευελπιστούν σε μια καινούρια ευκαιρία ζωής όσο και των κατοίκων των περιοχών που ανοίγουν την αγκαλιά τους για να τους υποδεχθούν και που  διεκδικούν το δικαίωμα διατήρησης της καθημερινότητάς τους.

 

Οι φωτογραφικές μαρτυρίες προσφύγων στην Αττική, αλλά και πιο ειδικά  στην περιοχή του Πειραιά με κάνει να εστιάζω περισσότερο στα παιδιά που αναγκάστηκαν μόνα ή με την οικογένειά τους να εγκαταλείψουν την πατρική γη, αναζητώντας ασφάλεια και προστασία σε ξένους τόπους. Απέναντι σε αυτούς τους σκληρά δοκιμαζόμενους ανθρώπους κι απέναντι σε αυτά τα αθώα παιδικά μάτια, έχουμε όλη την ηθική υποχρέωση να προστατέψουμε τα δικαιώματά τους για ένα καλύτερο αύριο.

 

Θα ήθελα κλείνοντας να συγχαρώ κι εγώ το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία για την επίπονη και αξιόλογη δουλειά που χρειάστηκε για να παρουσιαστούν οι εκθέσεις και τον Πειραιά μας που συνέβαλε με όλες του τις δυνάμεις για να φιλοξενηθούν στη Δημοτική Πινακοθήκη. Σας ευχαριστώ και σας καλωσορίζω όλους.                                                               

 resized IMG 7118

Ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος για την Τοπική Οικονομική Ανάπτυξη και την Επιχειρηματικότητα κ. Πέτρος Κόκκαλης, χαιρετίζοντας τα εγκαίνια της έκθεσης, με την ιδιότητα του Αναπληρωτή Προέδρου του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων του Δήμου Πειραιά,  τόνισε:

«Με ρώτησε πριν δημοσιογράφος του καναλιού της Βουλής ποια είναι η σημασία της έκθεσης αυτής για τον Πειραιά. Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντική, διότι στην πραγματικότητα πρόκειται για δύο εκθέσεις: η μία είναι για την άφιξη των προσφύγων στην Αττική γη το 1922 και η άλλη είναι μία απεικόνιση των γεγονότων που ζήσαμε την περασμένη χρονιά. Το γεγονός λοιπόν ότι αυτές οι δύο εκθέσεις βρίσκονται εδώ δίπλα – δίπλα, σε διπλανές αίθουσες στον Πειραιά, είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί ο Πειραιάς και στις δύο περιπτώσεις  είναι το πραγματικό σημείο ένταξης  και άφιξης των προσφύγων στη χώρα μας. Και στις δύο αίθουσες βλέπουμε γνώριμους ανθρώπους.

 

Στη μία αίθουσα βλέπουμε παππούδες, γιαγιάδες αδελφούς, θείους, ξαδέλφες και στην άλλη πρόσωπα που φιλοξενήσαμε εδώ στο λιμάνι στην Πύλη Ε1, στην Ε2, στην Ε3, για αρκετούς μήνες, την περασμένη άνοιξη. Βλέπουμε σκηνές από την αρχική φιλοξενία και βλέπουμε ότι στην περίοδο του ΄22 ήτανε οι συνθήκες πραγματικά άθλιες. Ας μην ξεχνάμε ότι στην τωρινή προσφυγική κρίση οι άνθρωποι μείνανε σε κακές συνθήκες μεν, αλλά μείνανε μερικούς μήνες. Το 1922 είχανε μείνει μέχρι και χρόνια και είχαμε θνησιμότητες που υπερβαίνανε τα 1500 άτομα την εβδομάδα.

 

Βλέπουμε τις συνοικίες γύρω από τον Πειραιά, βλέπουμε τα σπίτια στη Δραπετσώνα και βλέπουμε και τους σημερινούς καταυλισμούς που είναι πραγματικά πάρα πολύ καλύτεροι – δεν είναι τέλειοι, αλλά είναι  καλύτεροι. Βλέπουμε τον ρόλο που παίξανε μη Κυβερνητικές οργανώσεις όπως η «Χριστιανική Ένωση Νέων»  τότε, άλλες όπως, η «Παμπειραϊκή Επιτροπή Αλληλεγγύης» τώρα. Βλέπουμε τον ρόλο που παίξανε διεθνείς Οργανισμοί, όπως τότε η Επιτροπή Αποκατάστασης  Προσφύγων με την Αμερικανική βοήθεια και τώρα η Ύπατη Αρμοστεία με τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών. Βλέπουμε διαχείριση κονδυλίων, βλέπουμε σχεδιασμό, βλέπουμε τρόπους ένταξης. Και αυτό πρέπει να το κοιτάξουμε πολύ προσεκτικά γιατί δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι οι πρόσφυγες που ήρθαν το 1922 και κυρίως επειδή αναγκάστηκαν να αφήσουν περισσότερα πράγματα στην παλιά τους πατρίδα, χρειαστήκανε τουλάχιστον δύο γενιές για να ενταχθούν ισότιμα οικονομικά και πολιτικά στην ελληνική κοινωνία.  Ήταν άνθρωποι που μιλούσαν ελληνικά κατά κύριο λόγο, ήταν του ίδιου θρησκεύματος με μας και του ίδιου πολιτισμού.

 

Σήμερα έχουμε ένα πολύ μικρότερο πληθυσμό, όμως υπάρχει το φράγμα της γλώσσας, υπάρχει η διαφορά της θρησκείας και πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, ότι πολλοί απ’ αυτούς θα μείνουν κοντά μας.  Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, ότι στις σημερινές συνθήκες πολιτικής, αλλά και κλιματικής αστάθειας, το πιθανότερο είναι  να έχουμε, στο προσεχές μέλλον,  πολλές σημαντικές και νέες προσφυγικές ροές. Πρέπει λοιπόν να μάθουμε γρήγορα – κι αυτό κάνουμε στο Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων του Δήμου Πειραιά - πώς μπορεί μια πόλη να προσφέρει γρήγορα υπηρεσίες ένταξης στην κοινωνία.

 

Πρέπει να δούμε γρήγορα τρόπους να προσεγγίσουμε τους πληθυσμούς που σήμερα μένουν σε πρόχειρους καταυλισμούς, αλλά και σε διαμερίσματα στην πόλη του Πειραιά. Σήμερα νοικιάζονται πάνω από 1200 διαμερίσματα,  στα οποία κατοικούν 4000 περίπου άνθρωποι και πρέπει να βρούμε τον τρόπο να τους βγάλουμε από την κοινωνική απομόνωση και να προσφέρουμε υπηρεσίες εκπαίδευσης, αναψυχής -και όταν έρθει και η ανάπτυξη - και εργασίας. Σας ευχαριστώ πολύ που είσαστε σήμερα εδώ.  Θα ήθελα με την ευκαιρία να καλέσω όλους τους Πειραιώτες να έρθουν να δουν αυτές τις εικόνες. Σας ευχαριστώ πολύ».

 resized IMG 7169

 

Ο καθηγητής της Φιλοσοφίας του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του «Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία» κ. Παύλος Σούρλας, στον χαιρετισμό του,  μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Τα αποψινά εγκαίνια αφορούν δύο παράλληλες εκθέσεις με το ίδιο θέμα, από διαφορετικές εποχές κι από διαφορετικές ίσως οπτικές γωνίες. Δύο εκθέσεις που έχουν το ίδιο αντικείμενο και μας προκαλούν τα ίδια συναισθήματα και τις ίδιες σκέψεις. Πρόκειται για το μεγάλο θέμα το προσφυγικό,  το οποίο βίωσε η χώρα μας το ΄22, περίπου πριν από 100 χρόνια, το βιώνει και τώρα πάρα πολύ έντονα, έστω και αν οι πρόσφυγες είναι διαφορετικοί. Το πρόβλημα όμως είναι ακριβώς το ίδιο. Και στις δύο εκθέσεις απεικονίζεται το δράμα των ανθρώπων.»  

 

Ο κ. Σούρλας αναφέρθηκε κατόπιν συνοπτικά στην πολυσχιδή δραστηριότητα του «Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία» με εκθέσεις συνέδρια, εκδόσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα και στάθηκε στη συγκίνηση που προκάλεσαν οι δύο εκθέσεις σε προσφυγικούς Δήμους, όπου σε ορισμένες φωτογραφίες αναγνωρίζονταν οικεία πρόσωπα.

 

Όσον αφορά στην τέχνη της φωτογραφίας υπογράμμισε: «Η τέχνη της φωτογραφίας εκτός από την αποστολή της να διατηρεί τις μνήμες, είναι και η τέχνη που από τη ρευστή πραγματικότητα επιλέγει κάποιες φευγαλέες στιγμές, που να είναι τέτοιες, που να επιτρέπουν σε μας να αναπαραστήσουμε  και να ερμηνεύσουμε τα γεγονότα του παρελθόντος».

 

Χαιρετισμούς επίσης απηύθυναν: η Διευθύντρια Πολιτισμού του Δήμου κ Ευαγγελία Μπαφούνη και ο Πρόεδρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας κ. Μάριος Λώλος.

 

Στην εκδήλωση εγκαινίων των δύο εκθέσεων παρευρέθηκαν: η βουλευτής Έβρου κα Αναστασία Γκαρά,  ως Εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής κ. Νίκου Βούτση, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Γιώργος Βασιλειάδης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλης Λεβέντης, ο πρώην Υπουργός και βουλευτής κ. Θοδωρής Δρίτσας, ο πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής κ. Γιάννης Τραγάκης. Επίσης οι βουλευτές: κα Ελένη Σταματάκη, κα Εύη Καρακώστα, κ. Κώστας Κατσαφάδος, η Γενική Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, κα Μαρία Γιαννακάκη, ο πρώην βουλευτής κ. Δημήτρης Καρύδης, ο πρώην Δήμαρχος Πειραιά κ. Στέλιος Λογοθέτης, ο Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Νίκος Αγγελόπουλος, η Δημοτική Σύμβουλος κα Σταυρούλα Μελά, ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής Ε.Μ.Π. και Συντονιστής του  Κοινωνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, κ. Νίκος Μπελαβίλας,  ο καθηγητής της Πολιτικής Επιστήμης του Ε.Κ.Π.Α. και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του «Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία», κ. Μιχάλης Σπυρδαλάκης και πολύς κόσμος.  

 

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΟ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

 

Η έκθεση «Η Αττική Γη Υποδέχεται τους Πρόσφυγες του ’22»

Η έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, ξεκινώντας από το ιστορικό και το πολιτικό πλαίσιο της εποχής ξεναγεί τους επισκέπτες στις πρώτες δύσκολες μέρες της νέας ζωής των προσφύγων, στην καινούρια καθημερινότητά τους, καθώς και στην προσπάθειά τους για αποκατάσταση και ένταξη. Οι φωτογραφικές μαρτυρίες ανασυνθέτουν την εικόνα της νέας πραγματικότητας που διαμορφώθηκε με την άφιξη των προσφύγων και φωτίζουν προσωπικές ιστορίες προσφυγιάς, στην Αττική γενικότερα, αλλά και για την περιοχή του Πειραιά ειδικότερα.  Τα τεκμήρια της έκθεσης προέρχονται από πολλά ιστορικά αρχεία και προσωπικές συλλογές.

 

Η έκθεση «Δρόμοι επιβίωσης» σε συνεργασία με την Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας

Η έκθεση, η οποία είχε παρουσιαστεί στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής το καλοκαίρι του 2016, παρουσιάζει φωτογραφικές καταγραφές έμπειρων και  καταξιωμένων φωτορεπόρτερ, που συμμετείχαν με τον τρόπο τους, την ευαισθησία τους και τη ματιά τους στο αναγκαστικό ταξίδι − στον δρόμο της επιβίωσης − των προσφύγων:

 

Χάρης Ακριβιάδης, Βασίλης Ασβεστόπουλος, Mehmet  AyhanAndrea Bonetti, Βασίλης Βερβερίδης, Χριστίνα Ζαχοπούλου, Αλέξανδρος Ζωντανός, Μιχάλης Καραγιάννης, Δημήτρης Καρβουντζής, Γιάννης Κολεσίδης, Ελένη Κουρή, Μάρω Κουρή, Ηλίας Κουτουλογένης, Μανόλης Λαγουτάρης, Γιάννης Λιάκος, Μάριος Λώλος, Στέλιος Ματσάγκος, Ανδριανός Μελτζάνης, Στέλιος Μισίνας, Παναγιώτης Μοσχανδρέου, Τατιάνα Μπόλαρη, Λεωνίδας Μπακόλας, ΓιάννηςΜπεχράκης, Ορέστης Παναγιώτου, Γεωργία Παναγοπούλου, Χρύσα Πανουσιάδου, Γιάννης Παπανίκος, Λευτέρης Πιταράκης, Αντώνης Πασβάντης, Μιχάλης Πατσούρας, Θανάσης Σταυράκης, Γρηγόρης Σιαμίδης, Στέλιος Στεφάνου, Δημήτρης Τοσίδης, Κωνσταντίνος Τσακαλίδης, Κώστας Τσιρώνης, Hodo OldiGhulamullah HabibiBarda MohammedYoussef BadawiBarda MohammedAtef Safadi.

 

Εποπτικό υλικό και χάρτες συμπληρώνουν τη φωτογραφική διαδρομή. Ποιες είναι οι χώρες προέλευσης προσφύγων; Ποιοι είναι οι θαλάσσιοι και χερσαίοι δρόμοι που ακολούθησαν; Πόσοι άνθρωποι μετακινήθηκαν;

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα παρουσιαστεί το βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα Δρόμοι Επιβίωσης: το προσφυγικό ζήτημασε  μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.  

Διάρκεια έκθεσης μέχρι 5 Μαρτίου 2017

 
Την ένταξη στο Ε.Π. "Ήπειρος 2014-2020" της ανάδειξης του Μικρού θεάτρου της Αρχαίας Αμβρακίας, υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλεξ. Καχριμάνης
News - Πολιτισμός
Τρίτη, 24 Ιανουάριος 2017 14:34

Την ένταξη στο Ε.Π. "Ήπειρος 2014-2020" της ανάδειξης του Μικρού θεάτρου

της Αρχαίας Αμβρακίας, υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλεξ. Καχριμάνης

AMVRAKIAS

 

Mε απόφαση που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, εντάχθηκε στο Ε.Π. "Ήπειρος 2014-2020" η πράξη για τις "Εργασίες ανάδειξης και διαμόρφωσης του αρχαιολογικού χώρου του Μικρού θεάτρου της Αρχαίας Αμβρακίας, με δημόσια δαπάνη 749.400,00 €.

Οι εργασίες που πρόκειται να εκτελεστούν, μεταξύ άλλων, είναι οι εξής: τοποθέτηση κιγκλιδώματος, μεταλλικής θύρας εισόδου και ελαφρών περιφράξεων, αποψιλώσεις, απομάκρυνση επιχώσεων, περαιτέρω διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου με τη δημιουργία διαδρομής περιήγησης-στάσεων θέασης και την τοποθέτηση στεγάστρων. Θα κατασκευαστούν, επίσης, πέργολες και καθίσματα. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθούν φυτεύσεις, διαμόρφωση κλίμακας πρόσβασης από το επίπεδο της περιμετρικής οδού στο επίπεδο του θεάτρου, σύνδεση στα δίκτυα ΟΚΩ, μεταφορά του δικτύου ομβρίων και αποχέτευσης σε διαφορετική θέση από την σημερινή, μελέτη φωτισμού ανάδειξης του χώρου του θεάτρου και η εγκατάσταση δικτύου φωτισμού ανάδειξης, συντήρηση και αποκατάσταση του αρχαίου δομικού υλικού, φωτογραφική τεκμηρίωση. Αντιστήριξη πρανών αρχαιολογικού χώρου με τη χρήση μικροπασσάλων.

Δικαιούχοι φορείς είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας και η Περιφέρεια Ηπείρου. Ημερομηνία έναρξης της Πράξης ορίστηκε η 1η Μαρτίου 2017 και λήξης η 31η Αυγούστου 2019.

Δύο προσκλήσεις για την "Προστασία

του Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης"

 

Δύο προσκλήσεις του Άξονα Προτεραιότητας 2 "Προστασία του Περιβάλλοντος και Αειφόρος Ανάπτυξη", έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Ε.Π. Περιφέρειας Ηπείρου.

Η πρώτη δράση αφορά την "ανάπτυξη συστημάτων για την παρακολούθηση, αξιολόγηση και δημιουργία μοντέλων για την εξέλιξη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής σε επιμέρους υψηλής σημαντικότητας περιοχές", η οποία χρηματοδοτείται με 500.000 ευρώ.

Η δεύτερη δράση αφορά την «Ανάπτυξη σχεδιασμού και ανάληψη δράσεων για πρόληψη και αντιμετώπιση κινδύνων από κατολισθητικά φαινόμενα», με την χρηματοδότηση να ανέρχεται σε 300.000 ευρώ.

Οι δυνητικοί δικαιούχοι και των δύο προκηρυσσόμενων δράσεων είναι τα εποπτευόμενα από τη ΓΓΕΤ Ερευνητικά Κέντρα / Ινστιτούτα και Τεχνολογικοί Φορείς, τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ.

Οι προτάσεις θα υποβληθούν από 6 Φεβρουαρίου 2017 μέχρι και την 9η Ιουνίου 2017, ώρα 2 το μεσημέρι.

Περαιτέρω πληροφορίες για το Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020, το σύστημα διαχείρισης, το θεσμικό πλαίσιο υλοποίησης των πράξεων, τους κανόνες επιλεξιμότητας των δαπανών των πράξεων, καθώς και οποιαδήποτε πληροφορία για την υποβολή των προτάσεων βρίσκονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.peproe.gr. Οι ενδιαφερόμενοι δύνανται να απευθύνονται επίσης στoν κ. Μανώλη Ματσάγκα, τηλέφωνο 2651 3 60522.

 


Σελίδα 9 από 753
Πολιτιστικός θεσμός το Φεστιβάλ Χορωδιών που έγινε στο Πανόραμα
Πολιτιστικός θεσμός το Φεστιβάλ Χορωδιών που έγινε στο Πανόραμα
Πολιτιστικός θεσμός το Φεστιβάλ Χορωδιών που έγινε στο Πανόραμα. Σε σημαντικό πολιτιστικό θεσμό της Θεσσαλονίκης εξελίσσεται ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση