ATTICANEWS.GR

Member Area
News
Η άνοδος και η πτώση της Ρώμης όπως καταγράφηκε στα δέντρα
News - Πολιτισμός
Κυριακή, 16 Ιανουάριος 2011 17:12

Η άνοδος και η πτώση της Ρώμης όπως καταγράφηκε στα δέντρα


Ουάσινγκτον
Οι περίοδοι ακμής και παρακμής στην ευρωπαϊκή ιστορία παρουσιάζουν ισχυρή αντιστοιχία με περιόδους κλιματικών μεταβολών, αποκαλύπτουν οι δακτύλιοι των δέντρων...
Ήπια και βροχερά καλοκαίρια ίσως βοήθησαν την άνοδο της Ρώμης, ενώ κύματα ψύχους φαίνεται να έπαιξαν ρόλο στην παρακμή της αυτοκρατορίας και την επέλαση του Μαύρου Θανάτου.

Η ανάπτυξη των δέντρων επηρεάζεται από τις αυξομειώσεις της ηλιοφάνειας, της θερμοκρασίας και της υγρασίας, και οι μεταβολές αυτές αποτυπώνονται στους δακτύλιους αύξησης που διακρίνει κανείς αν κόψει κάθετα έναν παλιό κορμό.

Μελέτη που δημοσιεύεται στο κορυφαίο περιοδικό Science εξέτασε 9.000 κομμάτια ξύλου από σύγχρονα δάση και αρχαιολογικές τοποθεσίες (οι αρχαιολόγοι χρησιμοποιούν τους δακτύλιους για τη λεγόμενη δενδροχρονολόγηση).

«Κοιτάζοντας 2.500 χρόνια προς τα πίσω, υπάρχουν παραδείγματα στα οποία η κλιματική αλλαγή επηρέασε την ανθρώπινη ιστορία» αναφέρει στο δικτυακό τόπο του περιοδικού ο πρώτος συγγραφέας της δημοσίευσης, ο Ουλφ Μπέντγκεν του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ερευνητικού Ινστιτούτου Δασών, Χιονιού και Τοπίου.

Σε πρώτη φάση, η ερευνητική ομάδα αντιστοίχισε τους δακτύλιους σύγχρονων δέντρων με μετεωρολογικές μετρήσεις για τα τελευταία 200 χρόνια. Αυτό τους επέτρεψε να δημιουργήσουν μια βάση αναφοράς ώστε να προχωρήσουν πίσω στο παρελθόν.

Οι μεταβολές της υγρασίας τα τελευταία 2.500 χρόνια υπολογίστηκαν με βάση 7.784 δείγματα δρυός από τη Γαλλία και τη Γερμανία, ενώ οι μεταβολές της θερμοκρασίας από 1.500 δείγματα πεύκου και αγριόπευκου από την Αυστρία.

Η ανάλυση αποκάλυψε ενδιαφέρουσες συσχετίσεις:

Σε περιόδους ευημερίας και κοινωνικής σταθερότητας, ο καιρός ήταν συνήθως καλός. Για παράδειγμα, η άνοδος της Ρώμης από το 300 π.Χ έως το 200 μ.Χ συνοδευόταν από ήπια και βροχερά καλοκαίρια, ιδανικά για τους γεωργούς. Το ίδιο συνέβη με την περίοδο ακμής της μεσαιωνικής Ευρώπης από το 1000 έως το 1200 μ.Χ.

Αντίστοιχα, τα κοινωνικά δεινά φαίνονται να συνδέονται με αναποδιές του κλίματος. Οι παρατεταμένες ξηρασίες του 3ου αιώνα συνέπεσαν για παράδειγμα με πολιτικές αναταραχές και επιθέσεις βαρβάρων κατά της Ρώμης. Το ίδιο συνέβη το διάστημα από το 300 έως το 600 μ.Χ, όταν ξένες φυλές εισέρρευσαν στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία από την ανατολή.

Ένα άλλο παράδειγμα ήταν οι κρύοι χειμώνες και τα υγρά καλοκαίρια που προηγήθηκαν του λιμού και της επιδημίας πανώλης που αποδεκάτισαν τους Ευρωπαίους στις αρχές του 14ου αιώνα.

Εκτός όμως από τη σχέση κλίματος-πολιτισμού, η μελέτη αποκαλύπτει και άλλες ενδιαφέρουσες σχέσεις ανάμεσα στα δέντρα και τον άνθρωπο: σε καιρούς ευημερίας, τα δέντρα που κόβονταν για την ξυλεία τους αυξάνονταν, αφήνοντας πίσω τους περισσότερα δείγματα για μελέτη. Αντίθετα, σε περιόδους παρακμής, όπως η πτώση της Ρώμης, τα δείγματα μειώνονταν δραματικά ή ακόμα και εξαφανίζονταν.
Newsroom ΔΟΛ
 
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης όλο το χρόνο στο αεροδρόμιο
News - Πολιτισμός
Κυριακή, 16 Ιανουάριος 2011 10:20

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης όλο το χρόνο στο αεροδρόμιο


Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουν τη συνεργασία τους κατά την οποία...
σε ειδικό εκθεσιακό χώρο του αεροδρομίου θα παρουσιάζονται ανά περιόδους αποσπάσματα από μεγάλες περιοδικές εκθέσεις...

Διαβάστε περισσότερα από το www.culturenow.gr
 
«Η Επιστήμη… γράφει Ιστορία» Νέα σειρά πειραμάτων και δραστηριοτήτων, στη ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ
News - Πολιτισμός
Παρασκευή, 14 Ιανουάριος 2011 19:24

Δελτίο Τύπου

 

«Η Επιστήμη… γράφει Ιστορία» Νέα σειρά πειραμάτων και δραστηριοτήτων, στη ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ

 

Αθήνα, Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

 HISTORY_Banner__2011_Web

Η πρώτη ενότητα της νέας χρονιάς σάς ταξιδεύει πίσω στο χρόνο στις ανακαλύψεις που άλλαξαν για πάντα την πορεία της ανθρωπότητας! Διάσημοι αλλά και αφανείς επιστήμονες, μυθικά πειράματα, ίντριγκες και αντιδικίες υφαίνουν έναν αόρατο ιστό γεγονότων που οδήγησαν στην εξέλιξη της επιστήμης στη σημερινή της μορφή! Κάθε Σάββατο και Κυριακή από 15 Ιανουαρίου έως 27 Φεβρουαρίου το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

 

Πειράματα Ώρα 13:30 – 14:10

(προτείνεται για παιδιά άνω των 9 ετών και ενήλικες)

Η αρχή του Αρχιμήδη: Η λύση του μυστηρίου της κορώνας του βασιλιά και η ανακάλυψη της άνωσης από τον Αρχιμήδη. Γιατί τα σώματα είναι ελαφρύτερα μέσα στο νερό; Τίνος ήταν τελικά ο «Δύτης του Καρτέσιου»;

Η μηχανή του Ήρωνα: Αιώνες πριν την εφεύρεση της ατμομηχανής, ο Ήρωνας από την Αλεξάνδρεια μετατρέπει τη δύναμη του ατμού σε κίνηση και φτιάχνει την πρώτη ατμομηχανή στην ιστορία. Δείτε πώς έμοιαζε!

Η πτώση των σωμάτων: Τα πειράματα του Γαλιλαίου από τον πύργο της Πίζας: μύθος ή πραγματικότητα; Τι είναι οι σωλήνες του Νεύτωνα και τι μας δείχνουν για την πτώση των σωμάτων; Η επαλήθευση της υπόθεσης του Γαλιλαίου στη Σελήνη από το πλήρωμα του Apollo 15 το 1971.

Η πρώτη εικόνα κυττάρων: Ποιος είδε πρώτος τα κύτταρα και γιατί τα ονόμασε «κελιά» (cells); Τι πίστευαν οι επιστήμονες για τους ζωντανούς οργανισμούς πριν από 500 χρόνια;

Κίνηση Μπράουν: Το παράξενο φυσικό φαινόμενο που έδωσε το βραβείο Νομπέλ στον Αϊνστάιν το ανακάλυψε ένας βιολόγος!

 

Δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους

Ώρες 16:30 έως 17:30 (προτείνεται για παιδιά άνω των 9 ετών και ενήλικες)

Το εκκρεμές του Νεύτωνα: Μικροί και μεγάλοι μπορούν να κατασκευάσουν ένα εκκρεμές το οποίο θα αποτελείται από 5 σφαίρες. Με τη βοήθειά του ο Νεύτωνας μελέτησε την κρούση και τη μεταφορά ορμής από σφαίρα σε σφαίρα.

Οι ηλιακές κηλίδες του Γαλιλαίου: Φημολογείται ότι ο Γαλιλαίος τραυμάτισε σοβαρά την όρασή του στην προσπάθειά του να παρατηρήσει τις ηλιακές κηλίδες. Στη δραστηριότητα αυτή θα μάθετε γι’ αυτές μέσα από τη ζωγραφική.

Μικρές Ιστορίες Επιστήμης

Η άγνωστη ζωή του Γαλιλαίου: Και όμως κινείται;

Ώρες 17:30 έως 18:00 (προτείνεται για παιδιά άνω των 10 ετών και ενήλικες)

Μία εντυπωσιακή αφήγηση γεμάτη πολιτικές ίντριγκες, θρησκευτικές διαμάχες και συνομωσίες, μυστικιστικά μαθηματικά, πειράματα που ίσως και να μην έγιναν ποτέ και το μύθο γύρω από το πείραμα του Πύργου της Πίζας. Γιατί ο Γαλιλαίος πίστεψε το ηλιοκεντρικό σύστημα του Κοπέρνικου, τι ανακάλυψε με το τηλεσκόπιό του και για ποιους λόγους τον καταδίκασε η φοβερή Ιερά Εξέταση; Θα ταξιδέψουμε μαζί στα τέλη του 16ου και στις αρχές του 17ου αιώνα για να ανακαλύψουμε άγνωστες πτυχές της ζωής του πολύ γνωστού σε όλους μας Γαλιλαίου.

Σημείωση: Για τις δραστηριότητες αυτές δεν γίνεται κράτηση, μπορείτε να τις παρακολουθήσετε με το εισιτήριο της Διαδραστικής Έκθεσης. Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Στο ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ

Η επιστήμη στα χέρια σας!

 

Η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου, αποτελεί ένα περιβάλλον, όπου το «πάντρεμα» της επιστήμης με την τεχνολογία υλοποιείται με τον πλέον πρωτότυπο και  μοναδικό τρόπο:  Μέσα από «έξυπνα» εκθέματα συνδεδεμένα με την καθημερινότητα, που προκαλούν το μυαλό και τη σκέψη!

Η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας, μία από τις πλέον οργανωμένες εκθέσεις επιστημονικού χαρακτήρα στη χώρα μας, άρχισε να δημιουργείται το 2003 σε συνεργασία με το γνωστό γαλλικό επιστημονικό κέντρο Cites des Sciences et de lIndustrie! 

 

Σκοπός της Έκθεσης

Σκοπός της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι να συμβάλλει στην εκπαίδευση των επισκεπτών της και ιδιαίτερα των νέων, όσον αφορά στο επιστημονικό και τεχνολογικό πεδίο, μέσα από μια σύγχρονη αντίληψη για τη διάδοση της γνώσης. Προσφέροντας εκπαιδευτικά ερεθίσματα σε ένα σύγχρονο, φιλικό περιβάλλον, που θα είναι ταυτόχρονα ενδιαφέρον, ελκυστικό και ευχάριστο, το Ίδρυμα Ευγενίδου ευελπιστεί να εμπνεύσει ένα πνεύμα συνεχούς επιστημονικής και τεχνολογικής εξερεύνησης για όλες τις ηλικίες. Παράλληλα όμως, σκοπός του είναι να κινητοποιήσει τον κόσμο, ώστε να  ανακαλύψει ότι οι τεχνολογίες αιχμής, οι επιστήμες και τα επιτεύγματά τους, μπορούν να είναι προσιτές σε όλους, να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης και να προσφέρουν μια ιδανική ευκαιρία ψυχαγωγικής διεξόδου. Έτσι, η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας μπορεί να αποτελέσει μια «άλλη», εναλλακτική προσέγγιση στην εκμάθηση των επιστημονικών νόμων και αρχών, συμπληρωματικά με τις μεθόδους και τις πρακτικές του σχολικού συστήματος, ειδικά για το απαιτητικό σε ερεθίσματα νεανικό κοινό.

 

Τι θα δείτε

Στους τρεις ορόφους της Διαδραστικής Έκθεσης, οι επισκέπτες κάθε ηλικίας έχουν τη δυνατότητα να εξετάσουν τις γνώσεις τους και να «ξυπνήσουν» την περιέργειά τους. Η Έκθεση εκτείνεται σε τρεις ορόφους και περιλαμβάνει τρεις θεματικές ενότητες: Ύλη και Υλικά (Ισόγειο), Επικοινωνία: Ήχος και Εικόνα (1ος Όροφος), Βιοτεχνολογία (2ος Όροφος). Η επαφή με καθένα από τα 65 μόνιμα διαδραστικά εκθέματα, που καλύπτουν τους χώρους της φυσικής, της χημείας, των υλικών, των τηλεπικοινωνιών, των ηλεκτρονικών υπολογιστών και της βιοτεχνολογίας, αποτελεί για τον επισκέπτη το ξεκίνημα μιας πρωτότυπης, ζωντανής και εξαιρετικά διαδραστικής «περιπέτειας». Πατώντας κουμπιά, μετρώντας δείγματα, χρησιμοποιώντας διακόπτες και μοχλούς, συνδυάζοντας εικόνες και ήχους, ο επισκέπτης μπορεί να διαδρά με το εκθεσιακό περιβάλλον, παρατηρώντας τα αποτελέσματα των ενεργειών του και αντιδρώντας σ' αυτά. Μέσα από τα εκθέματα θα μάθετε τι είναι οι περιβόητες οπτικές ίνες και οι οθόνες υγρών κρυστάλλων, αλλά και τα υλικά με μνήμη! Θα παίξετε εικονικά κρουστά, θα εξετάσετε πόσο καλή είναι η ακοή σας και αν τα γυαλιά ηλίου σας σας προστατεύουν από τις επικίνδυνες ακτινοβολίες. Επιπλέον, θα μάθετε πώς γίνονται τα 3D γραφικά, θα δείτε αληθινά δείγματα dna, δέρμα καρχαρία και άλλα πολλά!

 

Γραφείο Τύπου

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 14 Ιανουάριος 2011 19:34
 
Έκθεση: «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ», ένα αστρικό ταξίδι στη γη των Moai μέσα από το φακό του Λουκά Χαψή, στο Ίδρυμα Ευγενίδου.
News - Πολιτισμός
Τετάρτη, 12 Ιανουάριος 2011 19:02

Aθήνα, Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Έκθεση: «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ», ένα αστρικό ταξίδι στη γη των Moai μέσα από το φακό του Λουκά Χαψή,  στο Ίδρυμα Ευγενίδου. 

 a_Loukas_Hapsis_1

Tην ιδιαίτερη όσο και εντυπωσιακή έκθεση αστροφωτογραφίας του Έλληνα φωτογράφου Λουκά Χαψή με τίτλο: «Παρατηρητές του Χρόνου», διοργανώνει από 2 έως 27 Φεβρουαρίου 2011, το Ίδρυμα Ευγενίδου, σε συνεργασία με το περιοδικό Φωτογράφος.

 

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την 1η Φεβρουαρίου 2011 και ώρα 19:30, στο Ίδρυμα Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, 175 64 Π. Φάληρο, είσοδος από οδό Πεντελης 11).

 

Η έκθεση, αποτελεί ένα «αστρικό ταξίδι στη Γη των Μoai», όπως αυτό «συλλαμβάνεται» μέσα από το φωτογραφικό φακό του Λουκά Χαψή και περιλαμβάνει τις καλύτερες στιγμές από την αποστολή του γνωστού φωτογράφου στη μακρινή νήσο του Πάσχα, (το πιο απομονωμένο σημείο του πλανήτη). Η νήσος του Πάσχα (Rapa Nui στην πολυνησιακή γλώσσα), η οποία έχει κυρίως γίνει γνωστή για τα περίφημα αγάλματα Moai,  απέχει 3.510 χλμ. από την πλησιέστερη ηπειρωτική ακτή της Χιλής. Για να φθάσει εκεί ο φωτογράφος χρειάστηκε να αλλάξει τρία αεροπλάνα μέσω Ισπανίας (Μαδρίτη) και Χιλής (Σαντιάγο).

 

Όλες οι φωτογραφίες ελήφθησαν τον Ιούλιο του 2010. Αφορμή για τη φωτογράφηση αποτέλεσε η ολική έκλειψη ηλίου ορατή στη Νήσο του Πάσχα, η οποία ξεκίνησε στις 12:40 της 11ης Ιουλίου 2010 (τοπική ώρα),  έφθασε στη φάση της ολικότητας που κράτησε 4min.39sec. στις 14:08 και ολοκληρώθηκε στις 15.34.

 

Για τον Λουκά Χαψή, η αποστολή στη μακρινή Νήσο του Πάσχα ήταν μια μοναδική ευκαιρία αυτοσυγκέντρωσης και οργάνωσης υλικού. Με τη γνωστή του τελειομανία ο Λουκάς παρέμεινε στο νησί πάνω από ένα μήνα για να φωτογραφήσει όχι μόνον την έκλειψη αλλά και να τραβήξει πολλές αστροφωτογραφίες με κοινό παρονομαστή τα Moai, τα εμβληματικά πέτρινα αγάλματα των Rapa Nui, μοναδικά κατάλοιπα στα απώτατα σύνορα του χαμένου πολυνησιακού πολιτισμού. Η ιδέα ήταν να αξιοποιηθούν τα Moai σαν συνδετικός κρίκος για μια σειρά αστροφωτογραφιών, σε ένα μοναδικό νυκτερινό ταξίδι ανάμεσα στη γη και το γαλαξία, ανάμεσα στο ιστορικό παρελθόν και το αστρικό μέλλον της ανθρωπότητας. 

 

Εκπληρώνοντας σταδιακά το όνειρο ζωής να καταγράψει τις πιο εντυπωσιακές ολικές εκλείψεις ηλίου σε όλο τον κόσμο, ο φωτογράφος Λουκάς Χαψής έχει –ως τα σήμερα- περιδιαβεί με το φακό του τον ουρανό στα πιο αντιδιαμετρικά σημεία του πλανήτη, από την Αρούμπα ως τη Ζάμπια και από το Καστελόριζο ως (πρόσφατα) την εξωτική νήσο του Πάσχα. Παρατηρητής των αστρικών σωμάτων και των ουράνιων φαινόμενων που ξετυλίγονται μέσα στο χρόνο και αναζητούν την εικονική διατύπωσή τους, ο Λουκάς αποβλέπει στη δημιουργικότητα αλλά και στην επιστημονική ακρίβεια, στην τεχνική αρτιότητα αλλά και στις λεπτές προσωπικές πινελιές.


O Λουκάς Χαψής έχει στο ενεργητικό του σημαντικό επαγγελματικό portfolio με πορτρέτα επώνυμων, δημιουργική και εμπορική φωτογραφία και αντίστοιχες δημοσιεύσεις στα γνωστότερα περιοδικά και ειδικά έντυπα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Μια άλλη ενδιαφέρουσα πτυχή της δουλειάς του αφορά στη φωτογραφία φύσης και οικοσυστημάτων, ενώ για παράδειγμα φωτογραφίες αρχείου του διανέμονται από γνωστές φωτοθήκες.

 

Σημειώνεται ότι η είσοδος είναι ελεύθερη. Διάρκεια έκθεσης: 1-27 Φεβρουαρίου 2011, ώρες 10:00 – 20:00 καθημερινά.

Ισόγειοι χώροι, Ίδρυμα Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, 175 64 Π. Φάληρο, είσοδος από οδό Πεντέλης 11).

 

 


 Copyright

-Οι συνοδευτικές φωτογραφίες μπορούν να δημοσιευθούν αποκλειστικά για την δημοσιοποίηση και προβολή της έκθεσης ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ στο Ίδρυμα Ευγενίδου, 1-27 Φεβρουαρίου 2011, και σε καμμία περίπτωση απομονωμένες και άσχετα με την εν λόγω διοργάνωση.

-Κάθε δημοσίευση φωτογραφίας πρέπει να συνοδεύεται από το credit line ©Λουκάς Χαψής.

Γραφείο Τύπου

 

Ίδρυμα Ευγενίδου

Λία Πανταζοπούλου : email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. , τηλ.:210 9469684

 

 

 


Σελίδα 739 από 744

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση