ATTICANEWS.GR

Member Area
News
Σημεία από το χαιρετισμό της Υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννας Διαμαντοπούλου, στην εκδήλωση για τον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου
News - Πολιτισμός
Τρίτη, 08 Φεβρουάριος 2011 19:45

Δελτίο Τύπου                                             08/02/2011

Σημεία από το χαιρετισμό της Υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννας Διαμαντοπούλου, στην εκδήλωση για τον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου

 

Η σημερινή ημέρα, που  γιορτάζεται για 8η χρονιά, είναι μια αφορμή για να εξετάσουμε τις προοπτικές και τους ορίζοντες που ανοίγονται μέσω του διαδικτύου, ένα θέμα με διαστάσεις, που αφορά όλες τις κοινωνίες, όλες τις οικογένειες και όλα τα εκπαιδευτικά συστήματα.

Τα παιδιά είναι πάντα παιδιά. Θα έχουν άγνοια κινδύνου, περιέργεια και θα προχωρούν πέρα από τα όρια που φανταζόμαστε. Το διαδίκτυο είναι άναρχο και οι κανόνες του μεταβάλλονται συνεχώς.

Η θέσπιση κανόνων είναι αναγκαία, αλλά όχι ικανή συνθήκη για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.  Αναγκαία συνθήκη σημαίνει ότι διαμορφώνουμε, στο βαθμό που μπορούμε, τους κανόνες εκείνους, με τους οποίους το παιδί έχει τη δυνατότητα να προστατεύεται. Από την άλλη  υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος της αδιαφορίας , που βασίζεται στην άγνοια ή στην ημιμάθεια. Την ίδια στιγμή υπάρχει και ο κίνδυνος της κουλτούρας του «Big Brother», εξαιτίας του φόβου.

Ας μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά, όσον αφορά στο διαδίκτυο, μας διδάσκουν. Έτσι γινόταν από τη στιγμή που ξεκίνησε το διαδίκτυο και έτσι θα γίνεται. Τα παιδιά ξέρουν πάντα περισσότερα και κινούνται με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα.

Χρειάζεται, λοιπόν, οργανωμένη υποστήριξη και προς τους γονείς, ώστε να μάθουν να χρησιμοποιούν τα εργαλεία, αλλά και   προς τους εκπαιδευτικούς.

Έχουμε ενδιαφέροντα παραδείγματα και πιλοτικά σωστές λειτουργίες από εκπαιδευτικούς  όλων των βαθμίδων, σε όλη τη χώρα, για το πώς αντιμετωπίζεται το θέμα των κανόνων στο διαδίκτυο.

Έγινε μια σειρά από δράσεις. Η συνεργασία με το Saferinternet ήταν ουσιαστική, με τη συμφωνία που υπογράψαμε, για να μπορέσουμε  να συνεργαστούμε σε όλα τα επίπεδα.

Υπήρξαν συγκεκριμένοι κανόνες για τη λειτουργία του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου- που είναι ίσως το μεγαλύτερο δίκτυο στην Ελλάδα( www.sch.gr), με το μεγαλύτερο αριθμό χρηστών. Έγιναν διαδικασίες που αφορούν στην ασφάλεια των λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των παιδιών. 

Υπάρχει συνεχής συνεργασία με την κοινότητα των εκπαιδευτικών στο διαδίκτυο και έχουν υπάρξει οδηγίες προς τους γονείς. Αυτές οι διαδικασίες και οι κανόνες μας επιτρέπουν να δώσουμε στα παιδιά μας τη δυνατότητα να αναπτύξουν την κριτική ικανότητα που χρειάζονται, ώστε να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο με το σωστό τρόπο – γιατί το διαδίκτυο, για αυτή τη γενιά είναι μέρος της ζωής τους.

Το διαδίκτυο έχει τεράστια δύναμη. Το πιο σημαντικό είναι οι πολίτες να έχουν την κριτική ικανότητα για τη σωστή χρήση του. Η παρέμβαση της Πολιτείας και του Υπουργείου Παιδείας είναι ουσιαστική, ώστε η ψηφιακή διάσταση του Νέου Σχολείου να περιλαμβάνει όλα αυτά που είναι αναγκαία: το ψηφιακό περιεχόμενο, τη χρήση του διαδικτύου ως εργαλείο για τη μάθηση, τη συνεχή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, τις σωστές υποδομές. Όλα αυτά τα εργαλεία, ουσιαστικά, επικεντρώνονται στη γνώση και χρησιμοποιούν το διαδίκτυο ως εργαλείο. Η ουσία του σχολείου και του εκπαιδευτικού συστήματος δεν θα παύσει ποτέ να είναι η γνώση και η ανάπτυξη πολιτών με κριτική ικανότητα.

Είναι σημαντικό το στοίχημα της ψηφιακής διάστασης του Νέου Σχολείου, που πρέπει να κερδίσουμε. Δεν πρέπει  να το βλέπουμε απλώς ως ένα διαδραστικό πίνακα, ένα κομπιούτερ ή ένα ηλεκτρονικό βιβλίο στα χέρια του παιδιού.  Όλα αυτά πρέπει να αποτελούν τα εργαλεία, με τα οποία το παιδί μπορεί να χρησιμοποιήσει σωστά τη γνώση.

Το διαδίκτυο είναι πλέον μέρος της ζωής μας. Όλοι μας, όσοι ερχόμαστε σε επαφή με τα παιδιά, έχουμε ευθύνη να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να τα προστατεύσουμε επί της ουσίας και να τους δώσουμε τα εφόδια εκείνα, για να μπορέσουν να προστατεύσουν τον εαυτό τους και να χρησιμοποιούν δημιουργικά τα εργαλεία που τους   παρέχονται.      

 
«ΣΑΒΒΑΤΟΒΡΑΔΑ ΜΕ ΝΟΗΜΑ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΩΦΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ» - ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ
News - Πολιτισμός
Τρίτη, 08 Φεβρουάριος 2011 13:37

                                         ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 a_KOUFON

ΣΑΒΒΑΤΟΒΡΑΔΑ ΜΕ ΝΟΗΜΑ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΩΦΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

 

Οι ηθοποιοί και οι συντελεστές του ενός και μοναδικού εδώ και 26 χρόνια Θεάτρου Κωφών Ελλάδος απαιτούν την προσοχή όλων. Την δικαιούνται. Κυρίως διότι δεν ανήκουν σε κείνη την κατηγορία των προσώπων ή φορέων που αρέσκονται στις φλύαρες δημόσιες σχέσεις. Αντίθετα, ζητούν να λάβουν τον λόγο σπάνια, μόνο όταν νιώθουν ότι έχουν κάτι πραγματικά σημαντικό να δημοσιοποιήσουν.

Από το ερχόμενο Σάββατο 12 Φεβρουαρίου και κάθε Σάββατο μέχρι τις 2 Απριλίου 2011, διεκδικούμε την παρουσία σας στον φιλόξενο χώρο του θεάτρου μας (Σαχτούρη 8-10, Πλατεία Κουμουνδούρου) στις 8:30 μμ - 01:30πμ. Κάθε βράδυ σας θέλουμε μαζί μας, ενεργητικούς θεατές με νόημα, για κάμποσες ώρες γεμάτες νόημα.

 

Μετά από δύσκολη προσπάθεια, μη επικουρούμενη από υψηλές γνωριμίες και δημόσιες σχέσεις που διευκολύνουν την ζωή, κατορθώσαμε να εξασφαλίσουμε την συνεργασία σημαντικών δημιουργών με άποψη. Η παρουσίαση επιλεγμένων ντοκιμαντέρ και ταινιών  μυθοπλασίας θα αποτελεί το κυρίως θέμα, το κύριο σώμα, της σαββατιάτικης συνάντησης που σας προτείνουμε. Δεν θα είναι το μόνο. Μετά το πέρας των προβολών και με τη συμμετοχή των δημιουργών ή/και των πρωταγωνιστών των ταινιών, το πρόγραμμα προβλέπει συζήτηση. Για τους μύθους και τα στερεότυπα που εδραιώνουν τον ρατσισμό μέσα μας. Για τους ορατούς και αόρατους φράκτες που κτίζουμε ή μας κτίζουν στο όνομα της ασφάλειας και που εντέλει είναι τα βαθιά σύμβολα της καθημερινής μας ανασφάλειας. Για όσα τεχνητά μας χωρίζουν. Ώστε να ανακαλύψουμε και να αποκαλύψουμε όσα φυσικά και αυτονόητα μας ενώνουν.

 

Προχωρημένες ταινίες και κατόπιν εξίσου προχωρημένη συζήτηση; Αυτό είναι όλο; Τόσοι και τόσοι δεν το προτείνουν; Γιατί να είναι η δική μας πρόταση κάτι το διαφορετικό, το ιδιαίτερο, το πιο θελκτικό; Είναι;

Είναι! Διότι η τέχνη μας, το θέατρο Κωφών, είναι βαθύτερα όλων συνδεδεμένη με την αναγνώριση, απόδοση και εμβάθυνση του κάθε νοήματος, είναι εξ' ορισμού και εξ' ολοκλήρου νοηματική τέχνη. Διότι η "δουλειά" μας, η "δουλειά" όσων επί 26 χρόνια υπηρέτησαν το θέατρο Κωφών και όσων σήμερα το υπηρετούν, ήταν και είναι το πάντρεμα της προσωπικής μητρικής νοηματικής γλώσσας με την παγκόσμια εκφραστική θεατρική γλώσσα. Διότι ξέροντας να επικοινωνούμε το νόημα, ξέρουμε και να νοηματοδοτούμε την επικοινωνία με τον πλέον φυσικό τρόπο.

 

Οι μέρες που διανύουμε μόνο μέρες νηνεμίας δεν είναι για το θέατρο Κωφών. Ακριβώς το αντίθετο ισχύει. Στην σημερινή Ελλάδα της πολύπλευρης κρίσης, το θέατρο Κωφών απειλείται περισσότερο από ποτέ, ακόμα και με οριστική... εξαφάνιση! Ουδέν το αξιοπερίεργο. Σε εποχές στερημένες νοημάτων, η νοηματική προσέγγιση της έκφρασης, η αποθεωτική συνύπαρξη επί σκηνής Κωφών και ακουόντων που αφοπλίζει καταλυτικά χρόνιες ρατσιστικές προκαταλήψεις και στερεότυπα, θα ήταν παράλογο να μην απειλείται. Η απειλή, όχι απλώς δεν μας αποθαρρύνει, αλλά αντίθετα μας πεισμώνει, μας υπενθυμίζει βιωματικά πλέον το νόημα ζωής που μια ζωή υπηρετήσαμε και μια ζωή θα υπηρετούμε. Ζωή χωρίς τεχνητούς φραγμούς και φράκτες όπως του ρατσιστικού νόμου που αποκλείει τους “μη αρτιμελείς” από την θεατρική εκπαίδευση.

 

Η εκ βαθέων εξομολόγηση και συνάμα υπενθύμιση του βαθύτατου της ζωής νοήματος, είναι το "μήνυμα" που επιδιώκουμε να μοιραστούμε και επικοινωνήσουμε στις συναντήσεις των Σαββατόβραδων. Είναι το μόνο νόημα ζωής, το μόνο μήνυμα, υπέρ του οποίου είμαστε βαθιά προκατειλημμένοι. Γι' αυτό και κατά κύριο λόγο απευθυνόμαστε σε όσους/όσες μοιράζονται μαζί μας αυτή - τη μία και μοναδική - προκατάληψη. Τους θέλουμε, σας θέλουμε όλους/όλες. Για να αλωθούν τα τείχη των προκαταλήψεων που μοιάζουν σήμερα απόρθητα, το μόνο που νοηματικά απαιτείται είναι να καταφέρουμε να συντονιστούμε όλοι/όλες μαζί. Ελάτε να κάνουμε μια αρχή, σας προσκαλούμε να το προσπαθήσουμε...

 

Πρόγραμμα Προβόλων

 

Φεβρουάριος

 

 

12/02/2011

 

Αληθινή ζωή Πάνος Χ. Κούτρας  (111 λεπτά)

 

Αφιέρωμα στους  Γιάννη Διαμαντή και Χρήστο Κωστόπουλο (Κωφούς ηθοποιούς του Θ.Κ.Ε. που μας άφησαν νωρίς…)

 

Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από τη ζωή του 27χρονου Αρη Καλλιγά ο οποίος έχει μόλις επιστρέψει στην Αθήνα μετά από μία μακρά περίοδο παραμονής του στο εξωτερικό για αποτοξίνωση. Η μητέρα του είναι μία πλούσια, διάσημη αλλά εκκεντρική γυναίκα της Αθηναϊκής κοινωνίας. Εκείνος είναι αποφασισμένος να αφήσει πίσω του την παλιά, καταστροφική ζωή του και προσπαθεί να θυμηθεί τον πατέρα του που τον έχασε σε πολύ τρυφερή ηλικία. Μία μέρα θα συναντήσει την Αλεξάνδρα, μία φτωχή κοπέλα που σπουδάζει μόδα και οι δύο νέοι θα ερωτευτούν παράφορα. Η μοίρα όμως έχει παίξει περίεργο παιχνίδι καθώς ο αδελφός της Αλεξάνδρας ο πρώην dealer του Αρη. Όμως η μητέρα του θα επέμβει και θα ξαναβάλει στη ζωή του την πρώην φίλη του, Τζόυ Μαρτινοκώστα, η οποία θα τον παρασύρει στις παλιές του συνήθειες. Τα πράγματα περιπλέκονται, καθώς η πισίνα της οικογένειας Καλλιγά, η βαθύτερη πισίνα στην Ευρώπη, μοιάζει να κρύβει μερικά μεγάλα μυστικά.

(Παρουσία του σκηνοθέτη)

 

 

 

 

19/02/2011

 

 «Ακαδημία Πλάτωνος» Φίλιππος Τσίτος (103 λεπτά)

 

Τέσσερις φίλοι περνούν τις μέρες τους χασομερώντας και σχολιάζοντας επιτιμητικά τους μετανάστες που δουλεύουν στην περιοχή, μέχρι την ημέρα που η μητέρα ενός από αυτούς αναγνωρίζει στο πρόσωπο ενός Αλβανού μετανάστη το χαμένο της γιο.

(Παρουσία του σκηνοθέτη και του πρωταγωνιστή Αντώνη Καφετζόπουλου)

 

 

26/02/2011

 

«Μαύρο γάλα» Νίκος Τριανταφυλλίδης(90 λεπτά)

 

Ο Αλέκος, νεαρός συγγραφέας χάνει τη μούσα του και μαζί της την έμπνευσή του. Σαν μην έφτανε αυτό, μπλέκεται στα γρανάζια της Τηλεόρασης, γράφοντας σήριαλ της συμφοράς για την πρώην. Ο κολλητός του, μεγαλοεκδότης Σωτήρης Πούπαλος, προσπαθεί μάταια να τον βάλει στον ίδιο δρόμο. Όμως, τότε είναι που τα πράγματα γίνονται θεόστραβα. (1999)

(Παρουσία του σκηνοθέτη)

 

 

Μάρτιος

 

5/03/2011

« Όνειρα σε άλλη γλώσσα» Λουκία Ρικάκη (68 λεπτά)

Έχει σημασία σε ποιά γλώσσα ονειρεύεται ένα παιδί; Δεν θα έπρεπε αλλά όταν η ζωή ακολουθεί τη δική της πολυπλοκότητα τότε και τα όνειρα μιλούν τη δική τους γλώσσα. Γλώσσα με αλήθεια, χιούμορ, πίκρα, απορία, τρυφερότητα, αγάπη. Και τα όνειρα γίνονται τόπος και δύναμη ζωής σε όποια γλώσσα, σε όποια συνθήκη και αποκαλύπτονται όταν βρουν γόνιμη γη. (2010)

(Παρουσία της σκηνοθέτιδας)

 

12/03/2011

 “See What I'm Saying: The Deaf Entertainers Documentary”

Hilari Scarl(91 λεπτά)

Με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ευγενίδου


Τέσσερις διασκεδαστές Κωφοί, τέσσερα αλληλένδετα ταξίδια. Ο Bob ήταν ντράμερ στο συγκρότημα «Ο Εφιάλτης του Μπετόβεν», το μοναδικό  ροκ συγκρότημα Κωφών στον κόσμο, και τώρα σκοπός του είναι να ενώσει πάλι την μπάντα. Ο CJ είναι ένας διάσημος κωμικός που εξακολουθεί να είναι απελπισμένος όταν βρίσκεται μπροστά σε κοινό ακουόντων. Ο Robert είναι ένας λαμπρός ηθοποιός και καλλιτέχνης της παντομίμας, ως άστεγος όμως δίνει καθημερινά την δική του μάχη. Η TL είναι βαρήκοη τραγουδίστρια και  προσπαθεί να ολοκληρώσει  το πρώτο της CD «Όχι αρκετά Κωφή».(2009)

(βιντεοσκοπημένο μήνυμα της σκηνοθέτιδας)

 

19/03/2011

 

 ΣΤΡΕΛΛΑ  Πάνος Χ. Κούτρας  (111 λεπτά)


O Γιώργος αποφυλακίζεται μετά από 15 χρόνια εγκλεισμού για ένα φόνο που ομολόγησε ότι διέπραξε στο χωριό όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε. Είναι 48 ετών και αποφασισμένος να κάνει μία καινούρια αρχή στην Αθήνα, μία πόλη άγνωστη γι’ αυτόν. Οι άμεσοι στόχοι του: να πουλήσει το πατρικό του σπίτι και να βρει το γιο του, Λεωνίδα, του οποίου τα ίχνη έχει χάσει από τη μέρα της καταδίκης του. Το βράδυ της αποφυλάκισής του διανυκτερεύει σ’ ένα φτηνό ξενοδοχείο στην Ομόνοια. Εκεί γνωρίζει τη Στρέλλα, μία όμορφη νεαρή πόρνη τρανσέξουαλ. Στη νέα του ζωή όλα επιτρέπονται κι έτσι αποφασίζει να περάσει το βράδυ μαζί της. Η ιδιόμορφη ομορφιά της, η λαχτάρα της για ζωή και το κυνικό της χιούμορ τον γοητεύουν. Λίγες μέρες μετά θα την ξανασυναντήσει και δε θα αργήσουν να μείνουν μαζί. Ωστόσο οι λογαριασμοί του Γιώργου με το παρελθόν είναι ακόμα ανοιχτοί. Μία άλλη «φυλακή» τον περιμένει. Μαζί με τη Στρέλλα θα πρέπει να βρουν το δρόμο προς την έξοδο. 2009

(Παρουσία του σκηνοθέτη και της πρωταγωνίστριας Μίνας Ορφανού)

 

26/03/2011

“Αγγίξτε τον Ήχο: ένα μουσικό ταξίδι με Evelyn Glennie

Thomas Riedelsheimer (99 λεπτά)

 

Με την υποστήριξη του Goethe-Institut Athen

 

Ένα ντοκιμαντέρ που διερευνά τις διασυνδέσεις ανάμεσα στον  ήχο, ρυθμό, χρόνο, και το σώμα ακολουθώντας την βιρτουόζο κρουστών Evelyn Glennie, η οποία είναι βαρήκοη.(2004)

(βιντεοσκοπημένο μήνυμα του σκηνοθέτη)

 

 

 

 

Απρίλιος

02/04/2011

«Κι εγώ για μένα»  Τζώρτζης Γρηγοράκης (19λεπτα)

O Αντώνης πρέπει να γυρίσει γρήγορα σπίτι του. H Ευτυχία είναι κολλημένη στην κίνηση. Μια ιστορία για μια σχέση αλληλεξάρτησης. Βασισμένη σε αληθινή ιστορία(2009)

(Παρουσία του σκηνοθέτη)

 

«Ισμαήλ» Γιώργος Ζαφείρης (30 λεπτά)

 

Δύο αλβανοί μετανάστες, ο Ισμαήλ και ο Μουρράς, έρχονται στην Αθήνα, ψάχνοντας τη «Γη της επαγγελίας».  1ο Βραβείο ταινίας μυθοπλασίας στο Φεστιβάλ μικρού μήκους Δράμας, 1994.

(Παρουσία του σκηνοθέτη)

 

 

«Ένας λαμπερός ήλιος» Βασίλης Λουλές (36 λεπτά)

  

Η  Νατάσα, Ρωσίδα μετανάστρια, ψάχνει για μια θέση στον ήλιο της Ελλάδας. 1ο Βραβείο ταινίας μυθοπλασίας στο Φεστιβάλ μικρού μήκους Δράμας, 2000.

(Παρουσία του σκηνοθέτη)

 

 

Οι ταινίες θα προβληθούν με ελληνικούς υπότιτλους για Κωφούς.

Στις συζητήσεις θα υπάρχει διερμηνεία στην Ελληνική νοηματική γλώσσα (Ε.Ν.Γ.). Ο χώρος είναι προσβάσιμος για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ).

Θέατρο Κωφών Ελλάδος: Σαχτούρη 8-10, Πλατεία Κουμουνδούρου, Ψυρρή, Αθήνα

Είσοδος: €7 με κρασί/αναψυκτικό. Στον χώρο θα λειτουργεί και πλήρως εξοπλισμένο μπαρ.

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Τηλέφωνο κρατήσεων (μόνο με SMS): 6985765550

Τηλέφωνα επικοινωνίας/πληροφορίες:

 Αντώνης Ρέλλας: 6977202216

Σοφία Ρομπόλη: 6945390799        .

 

 
Μίκης: Η κύρια αντίθεση είναι ο ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ και των κρατών –εθνών διεθνώς
News - Πολιτισμός
Δευτέρα, 07 Φεβρουάριος 2011 21:12

Μίκης: Η κύρια αντίθεση είναι ο ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ και των κρατών –εθνών διεθνώς

07/02/2011 - 15:09 -

Τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής και το ιδεολογικό μανιφέστο της Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών «Σπίθα», ανέλυσε ο Μίκης Θεοδωράκης, καλώντας τους πολίτες σε ένα νέο Λαϊκό Μέτωπο  ενάντια στο «σημερινό θανατηφόρο κίνδυνο για την ανθρωπότητα προέρχεται από την ιμπεριαλιστική στρατηγική και τακτική του Αμερικανικού Ιμπεριαλισμού», όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι στόχος της Κίνησης είναι «να πείσουμε τους ανεξάρτητους πολίτες του Δυτικού Κόσμου ότι ο η σημερινή ολομέτωπη επίθεση του διεθνούς ιμπεριαλισμού με κέντρο τις ΗΠΑ, τόσο η στρατιωτική όσο και η οικονομική μαζί με τις οικονομικές και πολιτικές δυνάμεις της κάθε χώρας, που ταξικά εκφράζουν την αντιδραστική εξουσία στην κάθε χώρα, έρχεται σε θανάσιμη αντίθεση με τη λαϊκή πλειοψηφία του κάθε Κράτους-Εθνους».

 

Στηλίτευσε την κυβέρνηση, το κοινοβούλιο και όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα ότι με την παρουσία τους στη Βουλή νομιμοποιούν την συνταγματική εκτροπή που κατά τη γνώμη του έχει συντελεστεί.

 

Ο χαλκέντερος μουσικοσυνθέτης, κάλεσε σε διεθνή πρωτοβουλία για την ανάδειξη της πραγματικής αντίθεσης στον κόσμο, επικαλέστηκε το 75% του ελληνικού λαού το οποίο «στέκεται προς το παρόν αρνητικά απέναντι στο υφιστάμενο καθεστώς». Τεκμηρίωσε τη θεωρία του λέγοντας ότι έχει ως βασικό κώδικα και οδηγό το βιβλίο της Ναόμι Κλάιν.

 

Στην εκδήλωση η οποία σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία» αποτέλεσε και την  πρώτη δημόσια εμφάνιση της Προσωρινής Συμβουλευτικής Επιτροπής που πλαισιώνει την Κίνηση, υπήρξε εξαιρετικά μεγάλη προσέλευση ανεξάρτητων πολιτών από όλη την Αττική, από τη Λάρισα, τα Χανιά, το Ηράκλειο και την Κύπρο.

 

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ως προς την πολιτική και επιστημονική τους προέλευση είναι και τα μέλη της Προσωρινής Συμβουλευτικής Επιτροπής που συγκρότησαν τη «Σπίθα»:

 

 Γ. Κασιμάτη καθ. πανεπιστημίου, Δ. Αλευρομάγειρο αντιστράτηγο ε.α., Ν. Κούνδουρο σκηνοθέτη, Β. Φίλια καθηγητή - πρώην πρύτανη Παντείου, Γ. Καραμπελιά συγγραφέα, Στέφ. Ληναίο ηθοποιό, Κ. Ζουράρι καθηγητή Πανεπιστημίου Παρισίων -  πολιτειολόγο, Δ. Κωνσταντακόπουλο δημοσιογράφο - συγγραφέα, Δ. Καζάκη οικονομολόγο, Διον. Τόδουλο πολιτικό μηχανικό.

 

Η ομιλία- μανιφέστο του Μίκη Θεοδωράκη

 

«Η σύγχρονη διεθνής κατάσταση χαρακτηρίζεται από την προσπάθεια δημιουργίας συνθηκών που θα οδηγήσουν μέσω της παγκοσμιοποίησης της Αγοράς σε μια παγκοσμιοποιημένη Κοινωνία Υπερεθνικού χαρακτήρα υπό την αιγίδα της Υπερδύναμης.

 

Στον δρόμο για την ολοκλήρωση αυτού του στόχου τα ισχυρότερα εμπόδια είναι έως σήμερα τα Κράτη - Εθνη των οποίων οι ιστορικές και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες αμύνονται στην προσπάθεια της Υπερδύναμης να θρυμματίσει τον κοινωνικό τους ιστό, που εκτός από την ιστορία και τον πολιτισμό του κάθε λαού, τον αποτελούν και οι κάθε είδους κατακτήσεις ειδικά στον κοινωνικό, εργασιακό και μορφωτικό τους τομέα.

 

Επομένως το Κράτος-Εθνος αποτελεί σήμερα το τελευταίο στάδιο άμυνας των ελεύθερων λαών. Το έσχατο φρούριο που εμποδίζει τον τελικό στόχο της πολιτικής του σοκ και του δέους, στρατιωτικού και οικονομικού, να μεταβάλει τους πολίτες σε απλά νούμερα ανίκανα να αντισταθούν στις ανάγκες και τους κανόνες της Νέας Τάξης.

 

Με τον τρόπο αυτό η βασική διεθνής αντίθεση ανάμεσα στις δυνάμεις του Κακού και του Καλού περνά κάθετα μέσα σε κάθε Κράτος-Εθνος και γίνεται η κυρίαρχη αντίθεση που χωρίζει τους «Κακούς» της κάθε χώρας, δηλαδή το σύνολο των δυνάμεων της εξάρτησης από την Υπερδύναμη, από τους «Καλούς», δηλαδή τους ανεξάρτητους πολίτες της κάθε χώρας που δεν δέχονται και αντιστέκονται στον νέο ολοκληρωτισμό που απειλεί το σύνολο της ανθρωπότητας. Κάθε άλλου είδους αντίθεση που χώριζε έως τώρα τις κοινωνίες των Κρατών-Εθνών που βρίσκονται στο στόχαστρο, εξακολουθεί μεν να υπάρχει, αποκτά όμως δευτερεύουσα σημασία μπροστά σ' αυτή τη βασική αντίθεση που η έκβασή της θα σημάνει το τέλος είτε ένα νέο ξεκίνημα του κάθε λαού.

 

Πρωτοβουλία

 

Θα πρότεινα η Κίνησή μας να έπαιρνε τη πρωτοβουλία για τη διοργάνωση στη χώρα μας μιας διεθνούς συσκέψεως από εκπροσώπους Κρατών-Εθνών που έχουν περάσει από την διαδικασία του οικονομικού «ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ», που τη βιώνουν σήμερα όπως εμείς και που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή υποψήφιες να την υποστούν. Σ' αυτή τη διάσκεψη θεωρώ ότι οι παρουσίες τόσο της Ναόμι Κλάιν όσο και των εκπροσώπων των Ισλανδίας, Ισημερινού, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας θα είναι πολύτιμες.

 

Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί ένα συμπαγές μέτωπο των Κρατών-Εθνών, που με βάση την παραδοχή από αυτά του ιδεολογικού μας στίγματος, που θεωρεί την ανάδειξη των Κρατών-Εθνών σε βασικούς παράγοντες άμυνας στα σχέδια του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και με την υιοθέτηση της άποψης ότι η βασική διεθνής αντίθεση περνά κάθετα μέσα σε κάθε Κράτος-Εθνος, ώστε να αλλάξει όλη η ώς σήμερα εικόνα που έχουμε για την τακτική που θα πρέπει να ακολουθηθεί για την άμυνα και σε συνέχεια για την επίθεση των ανεξάρτητων πολιτών.

 

Η ισχύουσα σήμερα αντίθεση ανάμεσα στον αυτοαποκαλούμενο «Ελεύθερο Κόσμο» -δηλ. τον καπιταλισμό- και στον πρώην και νυν κομμουνισμό έχει προ πολλού ξεπεραστεί από την υποταγή των Κρατών-Εθνών του Δυτικού Κόσμου στις επιδιώξεις της Υπερδύναμης, η οποία χωρίς ηθικούς φραγμούς έχει αναδείξει την καταπίεση, τον φόβο, το ΔΕΟΣ και το ΣΟΚ, τα βασανιστήρια, τον πόλεμο και την εξόντωση ολόκληρων λαών με όπλο τη στρατιωτική μηχανή από τη μία πλευρά και την οικονομική εξαθλίωση από την άλλη. Επομένως οι μέθοδοι που εφαρμόζει η Υπερδύναμη δεν διαφέρουν σε τίποτα από τη νοοτροπία και τις μεθόδους των ναζιστών-φασιστών που οδήγησαν την ανθρωπότητα στο χείλος της καταστροφής.

 

Χρειάζεται λοιπόν να προσπαθήσουμε να ακυρώσουμε την ισχύουσα αντίθεση ανάμεσα στον αυτοαποκαλούμενο «Ελεύθερο Κόσμο» και τους άλλους, ιδιαίτερα τους κατά τον κ. Μπους «Κακούς», όπως η Συρία, το Ιράκ, το Ιράν, η Κίνα, η Βόρειος Κορέα, η Ρωσία και η Κούβα. Και να πείσουμε τους ανεξάρτητους πολίτες του Δυτικού Κόσμου ότι ο σημερινός θανατηφόρος κίνδυνος για την ανθρωπότητα προέρχεται από την ιμπεριαλιστική στρατηγική και τακτική του Αμερικανικού Ιμπεριαλισμού.

 

Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται μια εξ αντικειμένου συμμαχία ανάμεσα στους Ανεξάρτητους Πολίτες μιας χώρας με τις στοχοποιημένες και βαφτισμένες σε Δυνάμεις του Κακού που προανέφερα. Αν προσθέσουμε στις χώρες αυτές τα δύο μεγάλα ανεξάρτητα Εθνη, τη Βραζιλία και τις Ινδίες, και κάθε άλλη χώρα που αντιστέκεται στον Ιμπεριαλισμό, όπως λ.χ. η Βενεζουέλα και η Βολιβία, βλέπουμε ότι συγκροτείται ένα κολοσσιαίο διεθνές μέτωπο αντίστασης στην αναβίωση του φασισμού-ναζισμού που με νέο ένδυμα αλλά τα ίδια όπλα, τη βία και τον πόλεμο, επιδιώκει να βυθίσει όλους τους λαούς της γης σε μια νέα τραγωδία, που δεν μπορούμε να φανταστούμε και που θα έχει σύμβολα εκατοντάδες Γκουαντανάμο διάσπαρτα σε όλες τις χώρες του κόσμου.

 

Οδηγός

 

Από την άποψη αυτή θεωρώ το βιβλίο της Ναόμι Κλάιν ως βασικό κώδικα και οδηγό, προκειμένου να γνωρίσουμε καλά την πεμπτουσία της νέας πολιτικής του Ιμπεριαλισμού που συνίσταται στη βίαιη μεταλλαγή προσώπων και κοινωνιών μέσω των μεθόδων ηλεκτροσόκ για τα άτομα και δέους και σοκ για τα κοινωνικά σύνολα σε απρόσωπες, άβουλες και πειθαρχημένες μονάδες στα επίπεδα του ζώου και του κοπαδιού, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη κυριαρχία του διεθνούς Μαύρου Μπλοκ με επίκεντρο το στρατιωτικό, οικονομικό Διευθυντήριο των ΗΠΑ.

 

Εμείς πρώτοι στην Ελλάδα τοποθετήσαμε τη βασική αντίθεση της ελληνικής κοινωνίας ανάμεσα σε όλους τους ανεξάρτητους πολίτες και στο μπλοκ των εξαρτημένων δυνάμεων από την Υπερδύναμη (εξάρτηση που τη θεωρούμε ως ξένη κατοχή, δεδομένου ότι στηρίζεται στη δύναμη των ξένων) και χαρακτηρίσαμε τη μορφή του αγώνα μας ως αγώνα απελευθερωτικού.

 

Οι κοινωνικές-ταξικές αντιθέσεις δεν έχουν φυσικά εξαφανιστεί. Ομως όλες οι δυνάμεις της οικονομικής ολιγαρχίας μαζί με τα παρασιτικά επαγγέλματα ανήκουν στο στρατόπεδο της ξένης εξάρτησης. Αντίθετα το στρατόπεδο των ανεξάρτητων πολιτών το αποτελούν όλες οι υγιείς κοινωνικές δυνάμεις - θύματα εκμετάλλευσης και εξαπάτησης οικονομικής και πολιτικής, του μπλοκ της ξένης εξάρτησης.

 

Οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι υπάλληλοι, οι επαγγελματίες, οι επιστήμονες, οι διανοούμενοι, όλοι οι φορείς ανάπτυξης και προόδου, η εργαζόμενη και η σπουδάζουσα νεολαία ανήκουν στο ενιαίο πατριωτικό στρατόπεδο των ανεξάρτητων πολιτών με στόχους την Εθνική Ανεξαρτησία, τη Λαϊκή κυριαρχία και την πατριωτική αναγέννηση μέσα σε μια Ελλάδα ελεύθερη.

 

Δύο μπλοκ

 

Με βάση την παραπάνω ανάλυση της κατάστασης φαίνεται εκ πρώτης όψεως ότι ο συσχετισμός δυνάμεων ανάμεσα στα δύο ΜΠΛΟΚ, της Εξάρτησης και των Ανεξάρτητων, είναι κατά πολύ υπέρ του πρώτου για τρεις βασικούς λόγους: Πρώτον, γιατί ελέγχει τον κρατικό μηχανισμό, τα ΜΜΕ και τα φιλικά του συνδικάτα. Δεύτερον, γιατί έχει παγιδεύσει μεγάλες λαϊκές μάζες που τις έχει οδηγήσει στην απογοήτευση, τον φόβο και την αδυναμία να αντιδράσουν και, τρίτον, γιατί το στηρίζουν ισχυρές διεθνείς δυνάμεις.

 

Επί πλέον οι Βουλευτές που ψήφισαν ενάντια στο Μνημόνιο αναγνωρίζοντας έτσι ότι πρόκειται για ενέργεια καθαρά πραξικοπηματική, εν τούτοις εξακολουθώντας να παραμένουν και να συμμετέχουν στις διαδικασίες, δίνουν ένα μεγάλο άλλοθι στην κυβέρνηση ουσιαστικής μειοψηφίας να προχωρεί στα αντιλαϊκά της μέτρα ξεγελώντας την ελληνική κοινωνία ότι όλα γίνονται σύμφωνα με το Σύνταγμα. Επομένως μπορεί τα μέτρα να είναι σκληρά, αλλά τελικά δίνεται η εντύπωση ότι έχουν την ευλογία της Βουλής, άρα όλα γίνονται καλά και ομαλά.

 

Τι πιστεύουν άραγε τα κόμματα της Αριστεράς και οι λίγοι βουλευτές που δεν ψήφισαν το Μνημόνιο, ότι οι όποιες παρεμβάσεις και οι ψήφοι τους παίζουν κανένα ρόλο στην κοινή γνώμη; Εκείνο που μένει είναι ότι όλες οι κυβερνητικές αποφάσεις ψηφίζονται μονοκούκι από την πλειοψηφία παίρνοντας σφραγίδα νομιμότητας χάρη στην παρουσία και τη συμμετοχή των δυνάμεων της μειοψηφίας, που αντί να καταγγείλουν το ουσιαστικό πραξικόπημα και να αφήσουν μόνους τους εξαρτημένους από τα διεθνή κέντρα και να στρέψουν όλες τους τις δυνάμεις στην ουσιαστική διαφώτιση και στον ξεσηκωμό του λαού, δίνουν την ευκαιρία στην κυβέρνηση να χρησιμοποιεί τη Βουλή για την προπαγάνδα της, που την πολλαπλασιάζουν τα ΜΜΕ μπλοκάροντας τις λαϊκές μάζες που, αν και είναι θύματα της κυβερνητικής πολιτικής, στηρίζουν στα γκάλοπ την κυβέρνηση και την αντιλαϊκή της πολιτική. Πράγμα πρωτοφανές.

 

Οπως καταλαβαίνετε, μέσα σ' αυτό τον παραλογισμό και το απόλυτο χάος η θέση της Κίνησής μας γίνεται απελπιστικά δύσκολη, μιας και είμαστε σήμερα οι μόνοι που βλέπουμε καθαρά, γιατί είμαστε οι μόνοι που βρισκόμαστε ανεξάρτητοι και ελεύθεροι έξω από αυτό το τερατώδες κύκλωμα, μέσα στο οποίο δεν βρίσκονται μόνο οι δυνάμεις της εξάρτησης αλλά και οι δυνάμεις της κοινοβουλευτικής Αριστεράς, που έχουν την αυταπάτη ότι είναι ικανές να χτυπήσουν την εξάρτηση από τα μέσα. Δηλαδή να σκοτώσουν την αράχνη εκμεταλλευόμενοι τα ίδια της τα δίχτυα. Πράγμα αδύνατο φυσικά.

 

Ας μας πουν και τα δύο κόμματα της Αριστεράς, πού τοποθετούν σήμερα τη βασική αντίθεση, τόσο την παγκόσμια όσο και τη δική μας. Εμείς θεωρούμε ότι η σημερινή ολομέτωπη επίθεση του διεθνούς ιμπεριαλισμού με κέντρο τις ΗΠΑ, τόσο η στρατιωτική όσο και η οικονομική μαζί με τις οικονομικές και πολιτικές δυνάμεις της κάθε χώρας, που ταξικά εκφράζουν την αντιδραστική εξουσία στην κάθε χώρα, έρχεται σε θανάσιμη αντίθεση με τη λαϊκή πλειοψηφία του κάθε Κράτους-Εθνους. Δηλαδή η παγκόσμια βασική αντίθεση περνά κατακόρυφα μέσα από τους λαούς, που τους χωρίζει σε δύο αντίθετα στρατόπεδα που και τα δύο παλεύουν για την επιβίωσή τους. Συμφωνούν με αυτή την ανάλυση - τοποθέτηση;

 

Εκτροπή

 

Ουσιαστικά μετά το Μνημόνιο, την τρόικα και το ΔΝΤ, η ελληνική μεγαλοαστική τάξη ακύρωσε τις βασικές αρχές του δικού της Συντάγματος. Και μόνο η δημόσια ομολογία του πρωθυπουργού της χώρας ότι είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε σε τρίτους ένα μέρος της εθνικής μας ακεραιότητας, ήταν ικανή να βάλει δυναμίτη στα θεμέλια του Πολιτειακού μας συστήματος.

 

Το γεγονός ότι με την εγκατάσταση της τρόικα στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε η παράδοση της εθνικής μας αυτοτέλειας σε τρίτους, ανατίναξε εκ βάθρων το οικοδόμημα βάζοντας τους Ελληνες στο δίλημμα «είτε δέχεστε να ζείτε μέσα στα ερείπια αυτής της συνταγματικής εκτροπής είτε αντιδράτε θεωρώντας την παράδοση αυτή καθαρά απαράδεκτη και ασυμβίβαστη προς την αρχή της ανεξαρτησίας της χώρας». Χωρίς αυτή την καθαρή στάση που είναι βέβαιο ότι τη διαισθάνεται η πλειοψηφία του λαού μας, δίδεται -έστω και όχι σκόπιμα- παράταση ζωής σ' ένα καθαρά εθνικό έγκλημα, δεδομένου ότι ο μοναδικός τρόπος για να σωθεί η χώρα και ο λαός είναι η προσπάθεια μιας μετωπικής σύγκρουσης του λαού μας με δυνάμεις ξένες και ντόπιες, που έχουν ξεκινήσει και συνεχίζουν με γοργούς ρυθμούς τη διάλυση της χώρας με σκοπό τον έλεγχο της εξουσίας, που να εκφράζει την πραγματική θέληση του ελληνικού λαού.

 

Ας θέσουμε τώρα, μετά τα όσα είπα, το κρίσιμο ερώτημα: «Μήπως χτίζουμε στην άμμο;». Είδαμε ότι ο παρών συσχετισμός δυνάμεων είναι υπέρ των δυνάμεων της Εξάρτησης. Αν λάβουμε όμως υπ' όψιν ότι ο τελικός κριτής-νικητής θα πρέπει να είναι ο ίδιος ο Λαός, τότε θα διαπιστώσουμε ότι ο χρόνος δουλεύει εναντίον τους. Μιλάνε γι' αυτό οι αριθμοί: Στις εκλογές του 2009 2 εκατ. ψηφοφόροι εγκατέλειψαν τη Ν.Δ. Ενώ στις δημοτικές του 2010, 1.100.000 δεν ψήφισαν ΠΑΣΟΚ. Τι έγιναν αυτά τα 3 εκατομμύρια; Συνειδητοί ανεξάρτητοι πολίτες; Βεβαίως όχι. Ομως η αμφιβολία είναι ένα πρώτο βήμα, που είναι δυνατόν να οδηγήσει στη συνειδητοποίηση της πραγματικότητας, ιδωμένης χωρίς τις κομματικές παρωπίδες. Και σ' αυτό η Κίνησή μας έχει μεγάλη ευθύνη να συμβάλει βοηθώντας τον καθένα να δει καθαρά τη βασική αντίθεση της ελληνικής κοινωνίας και να πάρει θέση στις γραμμές μας.

 

Από την άλλη πλευρά, το μεγάλο ποσοστό της αποχής (50%) σημαίνει την άρνηση της υφιστάμενης κομματοκρατίας που είναι επίσης ένα βήμα για τη συνειδητοποίηση του ρόλου που παίζει η Ξένη Εξάρτηση στη χώρα μας και της αναγκαιότητας για τη δημιουργία ενός Λαϊκού Μετώπου. Χοντρικά, θα λέγαμε ότι το 75% του ελληνικού λαού στέκεται προς το παρόν αρνητικά απέναντι στο υφιστάμενο καθεστώς.

 

Αμεση δημοκρατία

 

Επομένως ο κύριος στόχος μας θα πρέπει να είναι να προσπαθούμε να περάσουμε τις ιδέες μας σε όλο και περισσότερους πολίτες καθημερινά. Με βάση τον στόχο αυτόν θα πρέπει η κάθε Επιτροπή να χαράξει τη δράση της στον χώρο που ζει. Οπως είπα, πιστεύω ότι μόνο η Δημοκρατία και ειδικά η Αμεση Δημοκρατία μπορεί να καταστήσει βιώσιμο ένα οποιοδήποτε σύστημα διακυβέρνησης της χώρας. Στην περίπτωσή μας Δημοκρατία είναι η επίμονη προσπάθεια για την ολοένα και πιο πλατιά συνένωση των Λαϊκών δυνάμεων με στόχο να δημιουργηθεί ένα πανίσχυρο πλειοψηφικό μέτωπο αναγεννητικών δυνάμεων. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να μεταβάλουμε τον σημερινό αρνητικό για τον λαό μας συσχετισμό δυνάμεων σε θετικό και νικηφόρο».

 

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

 

 

 

(Πηγή: «Ελευθεροτυπία»)

http://www.eklogika.gr/news/3936

 
«Ο αρχαιολογικός χώρος του Οβριοκάστρου Κερατέας»
News - Πολιτισμός
Κυριακή, 06 Φεβρουάριος 2011 11:14

«Ο αρχαιολογικός χώρος του Οβριοκάστρου Κερατέας»

Δημοσίευμα από τη Βιβλιοθήκη της Ελευθεροτυπίας

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Πρόκειται για ένα βιβλίο 140 σελίδων, που εκδόθηκε το 2007 από τον Δήμο Κερατέας και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ανατ. Αττικής. Ο δήμαρχος Κερατέας, Σταύρος Ιατρού, στον πρόλογο γράφει, μεταξύ άλλων, ότι η έκδοσή του έχει έναν μοναδικό στόχο, πρωτοφανή ίσως στα ελληνικά αλλά και στα παγκόσμια εκδοτικά χρονικά: Να υπερασπίσει τον τόπο στον οποίο αναφέρεται, έναν σημαντικό αρχαιολογικό χώρο της αττικής γης, ώστε να μη μετατραπεί σε μια τεράστια χωματερή, ή πιο κομψά σε Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ).


Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, από την 11η Δεκεμβρίου 2010, που είχαμε μια βάρβαρη εισβολή των ΜΑΤ και της Αστυνομίας στην Κερατέα, με μάχες, δακρυγόνα, χημικά συλλήψεις, άγριους ξυλοδαρμούς, οδοφράγματα, μολότοφ και τη διαρκή αντίσταση 30 μέρες και πλέον των κατοίκων, δίνουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο βιβλίο αυτό.


Στα περιεχόμενα του βιβλίου υπάρχουν:
  • Ενα σπάνιο περιηγητικό κείμενο για το Οβριόκαστρο του πεζοπόρου συγγραφέα αττικολάτρη Δημήτρη Χατζόπουλου (είχε 17 ψευδώνυμα, μεταξύ των οποίων Πεζοπόρος, Μποέμ κ.ά.), που δημοσιεύτηκε στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας Εμπρός.
  • Τρεις αρχαιολογικές μελέτες για την περιοχή από διαπρεπείς αρχαιολόγους, τον Αμερικανό Ευγένιο Βάντερπουλ (1906-1984), τον Ευάγγελο Κακαβογιάννη (τέως δ/ντή Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ), την Ολγα Κακαβογιάννη και τον Γερμανό Χανς Λόμαν.
Ο Ευγένιος Βάντερπουλ (1906-1989) ασχολήθηκε συστηματικά με την αρχαιολογία της Αττικής, ιδιαίτερα με τις ανασκαφές της αρχαίας ελληνικής Αγοράς της Αθήνας. Είναι πατέρας της Λίζας Εβερτ, μελέτησε το Οβριόκαστρο και δημοσίευσε τη σχετική του έρευνα το 1975. Ο Δήμος Κερατέας τού έχει αφιερώσει μία οδό προς τιμήν του.


Ο Ευάγγελος και η Ολγα Κακαβογιάννη ασχολούνται με τα μνημεία της περιοχής Οβριόκαστρο-Δάρδεζα-Ποτάμι Σταθμός-Δασκαλιού του Δήμου Κερατέας, που βρίσκονται μεταξύ Κερατέας - Λαυρίου. Με χάρτες και πολλά στοιχεία αναφέρονται στο αρχαίο οχυρό των Ελληνιστικών χρόνων του Οβριόκαστρου, στους αρχαίους δήμους «Ποτάμιοι καθύπερθεν», «Ποτάμιοι υπένερθεν», που βρίσκονται εκεί, στον Κούρο της Κερατέας, που βρίσκεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, και σε έναν θαλαμοειδή μυκηναϊκό τάφο που βρέθηκε κοντά στο Οβριόκαστρο, στη θέση Μυρτέζα.


Ο Χανς Λόμαν, καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Μπόχουμ της Γερμανίας, έκανε έρευνες σχετικά με το Οβριόκαστρο τα έτη 1981, 1984, 1992, 1993, πριν χωροθετήσουν τον χώρο ως ΧΥΤΑ το 1996. Μάλιστα, όπως αναφέρει, στις 16 Σεπτεμβρίου του 1993 κατέστη δυνατή η άδεια των υπηρεσιών και το ελληνικό κράτος βοήθησε στην αεροφωτογράφηση του Οβριόκαστρου, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την DFG, στο πλαίσιο του προγράμματος «Αττικά Φρούρια».


Αξίζει να σημειώσουμε ότι το Οβριόκαστρο κηρύχτηκε ως «Α' ζώνη απολύτου προστασίας λόγω αρχαιολογικού ενδιαφέροντος» (ΦΕΚ 1070/29-12-1995). Επίσης ανήκει στον ευρύτερο ιστορικό χώρο της Λαυρεωτικής, που έχει κηρυχτεί τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους(ΦΕΚ 852/Β/1980) και ως γνωστόν, ο χρυσός αιώνας των Αθηνών την εποχή του Περικλέους οφείλεται στον αργυρό αιώνα του Λαυρίου. Στους άφρονες, τους ανιστόρητους που δεν έχουν επισκεφθεί ποτέ το Οβριόκαστρο, που χωρίς περίσκεψη και αιδώ προσπάθησαν, καταλύοντας κάθε έννοια δικαίου και αξιοπρέπειας, να διαπράξουν αυτή την ανόσια ύβρι, να γίνει χωματερή σκουπιδιών ο αρχαιολογικός χώρος, αφιερώνουμε τους στίχους του νομπελίστα ποιητή μας Γιώργου Σεφέρη από το ποίημά του «Κίχλη»
Τα αγάλματα είναι στο μουσείο.

- Οχι σε κυνηγούν, πώς δεν το βλέπεις;

Θέλω να πω με τα σπασμένα μέλη τους,

με την αλλοτινή μορφή τους

που δεν γνώρισες κι όμως την ξέρεις

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

- Τα αγάλματα είναι στο μουσείο.

Καληνύχτα.

- Γιατί τα αγάλματα δεν είναι πια συντρίμμια. είμαστε εμείς.

Τα αγάλματα λυγίζουν αλαφριά ...καληνύχτα.Γιώργος Ιατρού, μαθηματικός, κάτοικος Κερατέας
 


Σελίδα 739 από 753
Πολιτιστικός θεσμός το Φεστιβάλ Χορωδιών που έγινε στο Πανόραμα
Πολιτιστικός θεσμός το Φεστιβάλ Χορωδιών που έγινε στο Πανόραμα
Πολιτιστικός θεσμός το Φεστιβάλ Χορωδιών που έγινε στο Πανόραμα. Σε σημαντικό πολιτιστικό θεσμό της Θεσσαλονίκης εξελίσσεται ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση