ATTICANEWS.GR

Member Area
News
Τα «Φαναράκια» φώτισαν άλλη μια φορά την Τήνο (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ) Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το νησί της Τήνου γιόρτασε την Εύρεση της ιερής εικόνας της Παναγίας αναβιώνοντας το έθιμο «Φαναράκια».
News - Πολιτισμός
Τρίτη, 31 Ιανουάριος 2017 19:21

 

Τα «Φαναράκια» φώτισαν άλλη μια φορά την Τήνο (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το νησί της Τήνου γιόρτασε την Εύρεση της ιερής εικόνας της Παναγίας  αναβιώνοντας το έθιμο «Φαναράκια».

Εκατοντάδες κεριά κράτησαν στα χέρια τους – το βράδυ της Δευτέρας 30 Ιανουαρίου- οι μαθητές όλων των σχολείων της Τήνου, και μαζί τους ιερείς, οι Δήμαρχοι Τήνου και Μυκόνου Σίμος Ορφανός και Κωνσταντίνος Κουκάς, ο Έπαρχος Τήνου Ιωάννης Γιαγιάς, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, πολιτευτές των Κυκλάδων, εκπαιδευτικοί και πλήθος κόσμου.

 

Πρόκειται για μια ξεχωριστή θρησκευτική γιορτή, στην οποία συμμετέχουν όλοι οι Τηνιακοί, αλλά και πολλοί επισκέπτες και η οποία ξεχειλίζει από ζωντάνια, χρώματα και τραγούδια.

Στην εξέδρα εκ μέρους της Διοικούσης Επιτροπής απένειμαν τα χρηματικά βραβεία που είχαν εξαγγελθεί από μηνών με την ευκαιρία του μαθητικού διαγωνισμού με την αφορμή της εορτής της Ευρέσεως.

Σύμφωνα με το έθιμο οι κάτοικοι του νησιού αλλά και οι επισκέπτες ξεχύνονται στους δρόμους της πόλης και να ακολουθούν συγκεκριμένη διαδρομή, όπως έκαναν οι πρόγονοι τους και τη νύκτα της 30ης Ιανουαρίου του 1823, για να φτάσουν στο προαύλιο της Μεγαλόχαρης.

Ο κόσμος κρατάει πολύχρωμα φαναράκια τα οποία κρέμονται από λεπτά κοντάρια και ψάλλουν ύμνους της γιορτής, όπως το «Χαίρε Πάναγνε Μαρία, Χαίρε Μήτηρ του Θεού, που αξίωσες την Τήνο την εικόνα σου να βρει. Ως μας έσωσες την Τήνο, σώσε ακόμα μια φορά, για τη δόξα του Υιού σου την Ελλάδα τη γλυκιά…..».

Πολλά από τα φαναράκια που κρατούν στην λαμπαδηδρομία, είναι μικρά αριστουργήματα ξυλογλυπτικής, και καλυμμένα με πολύχρωμες ζελατίνες.

Δεν είναι λίγοι οι Τήνιοι που έχουν το δικό τους φαναράκι αρκετές δεκαετίες και για τον καθένα φέρνει ξεχωριστές θύμησες. Μάλιστα, κάποια περνάνε από γενιά σε γενιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παλαιότερα, η κατασκευή τους αποτελούσε βασικό μέσο ανάπτυξης ευγενούς άμιλλας ανάμεσα στους μαθητές και δεν ήταν λίγοι αυτοί που είχαν διακριθεί στην κατασκευή τους.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις έγιναν ακόμα πιο φαντασμαγορικές όταν η νύχτα έγινε μέρα… απο τα εντυπωσιακά πυροτεχνήματα που έδωσαν ακόμα πιο χαρμόσυνη ατμόσφαιρα!

Μετά την ομιλία του κ. Δημάρχου και την καύση πυροτεχνημάτων η πομπή κατέληξε στον Ναό των Τριών Ιεραρχών.

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΕΣ     

 

 

 

 

 

 

 http://cyclades24.gr/2017/01/fanarakia-tinos-foto-video-ethimo/

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 31 Ιανουάριος 2017 19:41
 
Το Αθέατο Μουσείο παρουσιάζει «ένα αίνιγμα 7000 χρόνων» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
News - Πολιτισμός
Τρίτη, 31 Ιανουάριος 2017 14:44

Το Αθέατο Μουσείο παρουσιάζει «ένα αίνιγμα 7000 χρόνων» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

resized Εικ.1

 «Ένα Αίνιγμα 7000 χρόνων»: λίθινη ανθρώπινη μορφή της τελικής νεολιθικής περιόδου (Φωτογραφικό Αρχείο Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου)

 

 

Το Αθέατο Μουσείο είναι η επιτυχημένη δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών. Κάθε δύο μήνες ένα αντικείμενο παρουσιάζεται στους επισκέπτες για πρώτη φορά και ξεδιπλώνει την αφήγηση της άγνωστης ιστορίας του.

Μετά από τα έντεκα θαυμάσια αντικείμενα που ήρθαν στο φως της έκθεσης έως τώρα, το Αθέατο Μουσείο υποδέχεται «ένα αίνιγμα 7000 χρόνων». Πρόκειται για ένα μοναδικό σε μέγεθος έργο γλυπτικής της τελικής νεολιθικής περιόδου, που αποδίδει αινιγματικά την ανθρώπινη μορφή. Το «αίνιγμα 7000 χρόνων» αναδύθηκε την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου στην «αίθουσα του βωμού» (αιθ.34) για να παραμείνει εκεί ως την Κυριακή 26 Μαρτίου 2017.

resized Εικ.2

 

 «Ένα Αίνιγμα 7000 χρόνων»: λίθινη ανθρώπινη μορφή της τελικής νεολιθικής περιόδου (Φωτογραφικό Αρχείο Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου)

 

 

Στις 19 Φεβρουαρίου και 19 Μαρτίου ημέρα Κυριακή και στις 10 Φεβρουαρίου και 10 Μαρτίου ημέρα Παρασκευή, ώρα 13.00, αρχαιολόγοι του Μουσείου υποδέχονται τους επισκέπτες στο χώρο της έκθεσης και συνομιλούν μαζί τους για τους τρόπους απόδοσης της ανθρώπινης μορφής στους νεολιθικούς χρόνους και για τις πολύπλευρες και άγνωστες σημασίες των ειδωλίων στις πρώιμες κοινωνίες του ελλαδικού χώρου, πολλές χιλιάδες χρόνια πριν από τις μέρες μας.

resized Εικ.3

 «Ένα Αίνιγμα 7000 χρόνων»: λίθινη ανθρώπινη μορφή της τελικής νεολιθικής περιόδου (Φωτογραφικό Αρχείο Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου)

 

 

Για την παρακολούθηση της παρουσίασης είναι απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίου και η δήλωση συμμετοχής κατά την προσέλευση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Τηλ. Επικοινωνίας: 213 214 4891

 

resized Εικ.4

 
Γ. Πατούλης: Η Κεραμική είναι η ιστορία μας, είναι το Μαρούσι μας. Το Κέντρο Ελληνικής Κεραμικής θα παραμείνει για πάντα στην Κεραμική και στο Δήμο Αμαρουσίου. Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ετήσια παραδοσιακή Ρεβυθάδα που διοργανώνει η Πανελλήνια Ένωση
News - Πολιτισμός
Δευτέρα, 30 Ιανουάριος 2017 18:45

Γ. Πατούλης: Η Κεραμική είναι η ιστορία μας, είναι το Μαρούσι μας. Το Κέντρο Ελληνικής Κεραμικής θα παραμείνει για πάντα στην Κεραμική και στο Δήμο Αμαρουσίου.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ετήσια παραδοσιακή Ρεβυθάδα που διοργανώνει η Πανελλήνια Ένωση Κεραμιστών Αγγειοπλαστών Ελλάδας, υπό την αιγίδα του Δήμου Αμαρουσίου.

resized sm 1

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη παραδοσιακή Ρεβυθάδα, στο πλαίσιο της 54ης Πανελλήνιας Έκθεσης Κεραμικής, που διοργανώνει η Ένωση Κεραμιστών Αγγειοπλαστών Ελλάδας (ΠΕΚΑ) κάθε χρόνο, υπό την αιγίδα του Δήμου Αμαρουσίου.

Την εκδήλωση τίμησε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης, που μαζί με τις εγκάρδιες ευχές του στους προσκεκλημένους για το Νέο Έτος μίλησε για τη σημασία του Κέντρου Κεραμικής Τέχνης.

resized sm IMG 0337

« Η Κεραμική είναι η ιστορία μας, είναι το Μαρούσι μας. Το Κέντρο Ελληνικής Κεραμικής που βρισκόμαστε εδώ σήμερα, αποτελεί έναν χώρο συνυφασμένο με την ιστορία και την πολιτιστική μας κληρονομιά. Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε την παραχώρησή του στο Δήμο, ως διατηρητέο πολιτιστικό οίκημα, ώστε να γίνει «το Σπίτι των Κεραμιστών» και σημείο αναφοράς για την πόλη μας. Το Κέντρο Ελληνικής Κεραμικής θα παραμείνει για πάντα στην Κεραμική και στο Δήμο Αμαρουσίου» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Πατούλης.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΠΕΚΑ κ. Νικόλαος Βαλλάτος αφού καλωσόρισε τους παριστάμενους, αναφέρθηκε στην ομιλία τους για το σκοπό της Ρεβυθάδας, αλλά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της Κεραμικής Τέχνης και την αναγκαιότητα της προάσπισης του χώρου και του πολιτισμού μας.

resized sm IMG 0418

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και ο Πρόεδρος της Ένωσης απένειμαν τιμητικές βραβεύσεις στους παλαίμαχους κεραμιστές: Αντώνη Καλογήρου, Συμεών Καλογήρου, Στέλιο Λάσκαρη και στους ανθρώπους που συνέβαλαν με το έργο τους στην αναβάθμιση της κεραμικής, όπως οι κ.κ. Κώστας Μπόνης Αλέκος Μωραϊτης και η κα Φλώρα Σκλάβαινα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Επαμεινώνδας Γαρδέλης, οι Αντιδήμαρχοι Σπύρος Σταθούλης Ρένα Χαλιώτη, Αθανάσιος Βελής και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Νικόλαος Πέππας, Δημήτρης Καρλαύτης, Ελένη Λέκκα, Ελένη Βλάχου Σταματάκη, Δημήτρης Σμυρνής, Πέτρος Κόνιαρης, Ελευθέριος Μαγιάκης, Κώστας Βλάχος. Επίσης ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Γιώργος Καραμέρος, ο πρώην Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Χρήστος Βλάχος, εκπρόσωποι Φορέων και Συλλόγων, καθώς και πλήθος κεραμιστών και αγγειοπλαστών.                               

 
ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 2017 ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ, ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ Ή ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΕΣ.
News - Πολιτισμός
Δευτέρα, 30 Ιανουάριος 2017 18:21

ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 2017 ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ,

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ Ή ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΕΣ.

 

resized   S 7818

Οι νικητές μαθητές στις Διεθνείς ή Βαλκανικές Επιστημονικές Ολυμπιάδες 2016 και (από αριστερά) η Διευθύντρια Επικοινωνίας του Ιδρύματος Ωνάση κα Αφροδίτη Παναγιωτάκου, ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κώστας Γαβρόγλου, η Γραμματέας Δ.Σ. του Ιδρύματος Ωνάση κα Μαριάννα Μόσχου και η Εκτελεστική Διευθύντρια του Ιδρύματος Ωνάση κα Έφη Τσιότσιου. 

 

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017. Το Ίδρυμα Ωνάση θα συνεχίσει να στηρίζει τους Έλληνες μαθητές και τους συνοδούς καθηγητές τους, που θα συμμετάσχουν στις Διεθνείς ή Βαλκανικές Επιστημονικές Ολυμπιάδες και το 2017. Σε αυτή τη σημαντική ανακοίνωση προχώρησε η Γραμματέας Δ.Σ. του Ιδρύματος Ωνάση κα Μαριάννα Μόσχου, παρουσία του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κώστα Γαβρόγλου, σε εκδήλωση που πραγματοποίησε, σήμερα, το Ίδρυμα Ωνάση, στο χώρο της Ωνασείου Βιβλιοθήκης (Αμαλίας 56). Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε προς τιμήν των 24 μαθητών, που κατάφεραν να διακριθούν στις Επιστημονικές Ολυμπιάδες το 2016 κατακτώντας κάποιο Μετάλλιο (Χρυσό, Αργυρό, Χάλκινο) ή Εύφημο Μνεία.

resized   S 7631

 

Ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κώστας Γαβρόγλου απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση.

«Αυτό που ξεκίνησε το Ίδρυμα Ωνάση, δύο χρόνια πριν, δεν τελείωσε. Και το 2017 θα είμαστε εδώ. Και το 2017 το Ίδρυμα Ωνάση -βοηθώντας και την Πολιτεία σε δύσκολες ώρες και εποχές-, θα χρηματοδοτήσει τη συμμετοχή των αρίστων μαθητών στις Διεθνείς ή Βαλκανικές Επιστημονικές Ολυμπιάδες. Ελπίζουμε και οι νέοι μαθητές να αναγνωριστούν, ελπίζουμε και εκείνοι να αναδειχθούν και όλοι μαζί να νιώθουμε περήφανοι ότι η Ελλάδα πηγαίνει μπροστά», ήταν η δήλωση της κας Μαριάννας Μόσχου, η οποία απευθυνόμενη στους νικητές μαθητές τόνισε: «Μας συγκινήσατε πολύ με τα επιτεύγματά σας. Μας κάνατε υπερήφανους, όπως κάνατε υπερήφανους τους δασκάλους και τους γονείς σας. Είναι μεγάλη ικανοποίηση για όλους μας να ακούγεται η Ελλάδα στο εξωτερικό, μέσα από τέτοιες επιτυχίες. Αυτός είναι και ο στόχος του Ιδρύματος Ωνάση: να απελευθερώνει δυνάμεις στην κοινωνία, δίνοντας τα εφόδια σε όσους μπορούν και θέλουν να επιτύχουν τον στόχο τους».

resized   S 7572

Το Ίδρυμα Ωνάση τίμησε σήμερα στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη τους μαθητές που, με τη στήριξή του, κατάφεραν να διακριθούν στις Επιστημονικές Ολυμπιάδες το 2016 κατακτώντας κάποιο Μετάλλιο (Χρυσό, Αργυρό, Χάλκινο) ή Εύφημο Μνεία.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κώστας Γαβρόγλου τόνισε στο χαιρετισμό του: «Θεώρησα αυτονόητο καθήκον μου να βρίσκομαι σήμερα εδώ και σε αυτό το πλαίσιο θα ήθελα να ευχαριστήσω το Ίδρυμα Ωνάση γι’ αυτή την πρωτοβουλία. Θα ήθελα να μοιραστώ τη δική μου εμπειρία που έχω αποκομίσει από τα Πανεπιστήμια όλα αυτά τα χρόνια ως ακαδημαϊκός. Από την εμπειρία μου, λοιπόν, θεωρώ ότι το επίπεδο των Ελλήνων φοιτητών είναι πολύ υψηλό. Και αυτό δεν συμβαίνει γιατί στο DNA μας έχουμε κάτι που μας βοηθά να είμαστε τόσο καλοί. Η επιτυχία οφείλεται στα σχολεία μας, που παρά τις απίστευτες ελλείψεις και τα προβλήματα, εξακολουθούν να έχουν κάτι που βοηθά να δημιουργηθεί μια άλλη Ελλάδα. Γιατί αυτή είναι η άλλη Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Γαβρόγλου ενώ απευθυνόμενος στους μαθητές που διακρίθηκαν το 2016 στις Επιστημονικές Ολυμπιάδες επεσήμανε: «Ανάμεσα στα βιβλία της Ωνασείου Βιβλιοθήκης μπορείτε να δείτε ανοιχτό ένα βιβλίο του Χρύσανθου Νοταρά (σ.σ. «Εισαγωγή εις τα Γεωγραφικά και Σφαιρικά», 1716). Ήταν ιερωμένος του 18ου αιώνα και ήταν από τους πρώτους ανθρώπους που έφερε τις νέες επιστημονικές ιδέες στον ελλαδικό χώρο. Στα χρόνια πριν την Ελληνική Επανάσταση, δεν ήταν και σίγουρο ότι αυτές οι ιδέες θα μπορούσαν να μεταδοθούν στη χώρα μας. Βλέπετε, όμως, ότι ιερωμένοι που ήταν διανοούμενοι, οι λόγιοι της εποχής, άρχισαν να φέρνουν σιγά σιγά αυτές τις νέες ιδέες της Φυσικής, της Χημείας και των άλλων επιστημών στα σχολεία μας και αυτό σημαίνει ότι έχουμε μια παράδοση: Ότι οι λόγιοί μας, αυτοί που είναι καλύτεροι, οι άριστοι, όπου και να είναι, πάντοτε επανέρχονται στον τόπο τους -είτε με τη φυσική τους παρουσία, είτε με την αρωγή τους. Είμαι σίγουρος, λοιπόν, ότι και εσείς θα έχετε σημείο αναφοράς τον τόπο που σας έκανε να είστε αυτό που είστε».

resized   S 7605

 

Η Διευθύντρια Επικοινωνίας του Ιδρύματος Ωνάση κα Αφροδίτη Παναγιωτάκου στην εναρκτήρια ομιλία της εκδήλωσης προς τιμήν των μαθητών, που διακρίθηκαν στις Διεθνείς ή Βαλκανικές Ολυμπιάδες το 2016.

 Τέλος, η Διευθύντρια Επικοινωνίας του Ιδρύματος Ωνάση κα Αφροδίτη Παναγιωτάκου, ανοίγοντας τη σημερινή εκδήλωση, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο πολυετές έργο του Ιδρύματος Ωνάση στον τομέα της Παιδείας: «Χιλιάδες υπότροφοι, υποστήριξη της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα, έμφαση στην Ειδική Αγωγή, υποστήριξη των Ελληνικών Σπουδών σε όλο τον κόσμο. Υποστήριξη της εκπαίδευσης και της γνώσης ως αγωγούς παιδείας -γιατί η γνώση αποκτά δύναμη ωφέλιμη για την κοινωνία όταν συνδέεται με την παιδεία, όταν οι επιστήμονες είναι και πολίτες. Το Ίδρυμα Ωνάση στηρίζει την Παιδεία, τον Πολιτισμό και την Υγεία, ως οχήματα κοινωνικής αλληλεγγύης, αναλαμβάνοντας την ευθύνη που του αναλογεί στην υποστήριξη της Πολιτείας, ώστε να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση δημοκρατικών και ανοικτών κοινωνιών. Σε καιρούς κρίσης, το όραμα, οι στόχοι, το όνειρο δεν επιδέχονται εκπτώσεων. Αντίθετα, το όνειρο γίνεται πιο δυνατό. Πρέπει να γίνεται πιο δυνατό. Οι μαθητές που είναι σήμερα εδώ, οι δάσκαλοι και οι γονείς τους, εκπροσωπούν την Ελλάδα στα καλύτερά της».

Υπενθυμίζεται ότι, στις φετινές Διεθνείς ή Βαλκανικές Επιστημονικές Ολυμπιάδες, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση, συμμετείχαν 57 μαθητές και 22 συνοδοί καθηγητές, ενώ 24 μαθητές κατάφεραν να διακριθούν αποσπώντας Μετάλλιο (Χρυσό, Αργυρό, Χάλκινο) ή Εύφημο Μνεία. Συνολικά στα 2 χρόνια, με την αρωγή του Ιδρύματος Ωνάση, σημειώθηκαν 103 μαθητικές συμμετοχές και 44 συμμετοχές καθηγητών-συνοδών στις Διεθνείς ή Βαλκανικές Επιστημονικές Ολυμπιάδες.

resized   S 7725

Η Γραμματέας Δ.Σ. του Ιδρύματος Ωνάση κα Μαριάννα Μόσχου και ο Υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου συγχαίρουν τον Ραφαήλ Τσιάμη.

 

ΟΙ 24 ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΤΙΜΗΘΗΚΑΝ:

 

resized   S 7698

Η Γραμματέας Δ.Σ. του Ιδρύματος Ωνάση κα Μαριάννα Μόσχου και ο Υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου συγχαίρουν την Ειρήνη Μηλιώρη.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

1.Γαβριλόπουλος Γεώργιος, 57η Διεθνής Μαθηματική Ολυμπιάδα (Χάλκινο Μετάλλιο) & 33η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα (Αργυρό Μετάλλιο)

2.Γεωργιάδης Βασίλειος, 57η Διεθνής Μαθηματική Ολυμπιάδα, (Εύφημος Μνεία) & 33η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα (Χάλκινο Μετάλλιο)

3.Διγαλάκη Κορίνα, 57η Διεθνής Μαθηματική Ολυμπιάδα, (Εύφημος Μνεία)

4.Κοτσόβολης Γεώργιος, 33η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα, (Χάλκινο Μετάλλιο)

5.Λιγνός Ορέστης, 20ή Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα Νέων (Χάλκινο Μετάλλιο)

6.Λώλας Δημήτριος, 20ή Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα Νέων (Χρυσό Μετάλλιο)

7.Μελάς Δημήτριος, 33η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα (Χάλκινο Μετάλλιο)

8.Μηλιώρη Ειρήνη, 20ή Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα Νέων (Αργυρό Μετάλλιο)

9.Μισιακός Παναγιώτης, 57η Διεθνής Μαθηματική Ολυμπιάδα (Εύφημος Μνεία) & 33η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα (Χάλκινο Μετάλλιο)

10.Πλοιαρίδης Ορφέας, 20ή Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα Νέων (Χάλκινο Μετάλλιο)

11.Τσαταλμπασίδης Ορέστης, 20ή Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα Νέων (Χάλκινο Μετάλλιο)

12.Τσιάμης Ραφαήλ, 57η Διεθνής Μαθηματική Ολυμπιάδα (Χάλκινο Μετάλλιο) & 33η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα (Αργυρό Μετάλλιο)

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

13.Κετσετσίδης Ραφαήλ, Διεθνής Βαλκανιάδα Πληροφορικής 2016 (Χάλκινο Μετάλλιο)

14.Μαρκόπουλος Πέτρος, Διεθνής Βαλκανιάδα Πληροφορικής Νέων 2016 (Χάλκινο Μετάλλιο)

15.Πίπης Χαρίλαος, Διεθνής Βαλκανιάδα Πληροφορικής 2016 (Χάλκινο Μετάλλιο)

16.Ροντογιάννης Αριστοφάνης, Διεθνής Ολυμπιάδα Πληροφορικής (Χάλκινο Μετάλλιο) & Διεθνής Βαλκανιάδα Πληροφορικής 2016 (Αργυρό Μετάλλιο)

17.Ροντογιάννης Δημήτρης, Διεθνής Βαλκανιάδα Πληροφορικής Νέων 2016 (Εύφημος Μνεία) & International Tournament in Informatics (Χάλκινο Μετάλλιο)

 

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ & ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ

18.Βαλμάς Αντώνης, 10η Διεθνής Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής (Χάλκινο Μετάλλιο)

19.Βογιατζής Γιάννης, 10η Διεθνής Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής (Εύφημος Μνεία)

20.Παπαχατζάκης Γεώργιος, 10η Διεθνής Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής (Χάλκινο Μετάλλιο)

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΒΙΟΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ

21.Κουτουράτσας Τηλέμαχος, 27η Διεθνής Ολυμπιάδα Βιολογίας (Χάλκινο Μετάλλιο)

22.Λασκαράτος Αχιλλέας, 27η Διεθνής Ολυμπιάδα Βιολογίας, (Χάλκινο Μετάλλιο)

23.Τσάμπρας Θοδωρής, 27η Διεθνής Ολυμπιάδα Βιολογίας (Εύφημος Μνεία)

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΥΣΙΚΗΣ & ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

24.Κίτσιος Παναγιώτης, 47η Διεθνή Ολυμπιάδα Φυσικής 2016, (Εύφημος Μνεία)

 

resized   S 7627

Η Γραμματέας Δ.Σ. του Ιδρύματος Ωνάση κα Μαριάννα Μόσχου ανακοινώνει την απόφαση του Ιδρύματος Ωνάση να στηρίξει και το 2017 τους Έλληνες μαθητές. 

Ίδρυμα Ωνάση & Παιδεία

 

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ

Από το 1978 έως σήμερα, το Ίδρυμα Ωνάση έχει χορηγήσει περίπου 6700 υποτροφίες σε Έλληνες και αλλοδαπούς φοιτητές και επιστήμονες. Ετησίως μέσω των Προγραμμάτων Υποτροφιών του Ιδρύματος Ωνάση εγκρίνονται περισσότερες από 200 υποτροφίες.

 

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ & ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το Ίδρυμα Ωνάση χορηγεί παιδαγωγικό υλικό και τεχνολογικό εξοπλισμό σε σχολεία παραμεθόριων περιοχών, αλλά και αστικών υποβαθμισμένων συνοικιών και στα πολιτιστικά κέντρα της ομογένειας με οικονομικά προβλήματα, από την Αστυπάλαια και την Σταυρούπολη Ξάνθης μέχρι την Ελευσίνα και το Καματερό. Επίσης, το Ίδρυμα Ωνάση, σταθερός αρωγός στην προσπάθεια των Ελλήνων μαθητών να αριστεύσουν στο εξωτερικό, το 2015 και το 2016 ανέλαβε να καλύψει τις δαπάνες συμμετοχής των ελληνικών ομάδων σε Διεθνείς ή Βαλκανικές Επιστημονικές Ολυμπιάδες.

 

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το Ίδρυμα Ωνάση χρηματοδοτεί Ελληνικά Πανεπιστήμια για την εκπόνηση ερευνητικών προγραμμάτων, την ενίσχυση βιβλιοθηκών και πανεπιστημιακών εκδόσεων, την προμήθεια τεχνολογικού εξοπλισμού και υποστηρικτικού υλικού.

 

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Στον τομέα της Ειδικής Αγωγής, εδώ και δεκαετίες, το Ίδρυμα Ωνάση ενισχύει ειδικά σχολεία και τμήματα ένταξης, με τη δωρεά βιβλίων, εξοπλισμού και εποπτικών μέσων προκειμένου να διευκολύνει την εκπαιδευτική προσπάθεια των παιδαγωγών. Επιπλέον, στο θεσμοθετημένο από το 1978 πρόγραμμα Υποτροφιών που λειτουργεί το Ίδρυμα, συμπεριλαμβάνεται ο κλάδος της Ειδικής Αγωγής για μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορική έρευνα σε ΑΕΙ της χώρας μας και του εξωτερικού.

 

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Το Ίδρυμα υποστηρίζει οικονομικά πανεπιστημιακές έδρες, τμήματα ή προγράμματα στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Νότια Αμερική, την Αφρική, την Αυστραλία και την Ασία, όπου διδάσκονται οι ελληνικές σπουδές. Η οικονομική ενίσχυση του Ιδρύματος καλύπτει τη διδασκαλία της αρχαίας και νέας ελληνικής γλώσσας, της ελληνικής φιλολογίας, λογοτεχνίας, της ιστορίας, της φιλοσοφίας, της αρχαιολογίας και του ελληνικού πολιτισμού. Το Ίδρυμα έχει ενισχύσει πάνω από 100 εκπαιδευτικά ιδρύματα σε 40 χώρες.

 

Το Ίδρυμα Ωνάση συνολικά έχει προσφέρει σχεδόν 6.000 χορηγίες σε πολιτιστικούς / εκπαιδευτικούς φορείς.

 

Λίγα λόγια για το Ίδρυμα Ωνάση

 

Το Ίδρυμα Ωνάση συστάθηκε το 1975 ακολουθώντας την εντολή του Αριστοτέλη Ωνάση, όπως αυτή καταγράφηκε στη διαθήκη του, για να συνδράμει την ελληνική κοινωνία σε καίριους τομείς: στην υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό και την κοινωνική αλληλεγγύη. Πάγια συνισταμένη των προσπαθειών και των δράσεων του Ιδρύματος ήταν - και παραμένει - η διασφάλιση της πρόσβασης όσο το δυνατόν περισσότερων συνανθρώπων μας στα κρίσιμα για την κοινωνική ευημερία και συνοχή αυτά αγαθά. Απώτερος στόχος, η απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας μας, για να διασφαλιστεί ένα καλύτερο παρόν και ένα πιο αισιόδοξο μέλλον.

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 30 Ιανουάριος 2017 18:35
 


Σελίδα 7 από 753
Πολιτιστικός θεσμός το Φεστιβάλ Χορωδιών που έγινε στο Πανόραμα
Πολιτιστικός θεσμός το Φεστιβάλ Χορωδιών που έγινε στο Πανόραμα
Πολιτιστικός θεσμός το Φεστιβάλ Χορωδιών που έγινε στο Πανόραμα. Σε σημαντικό πολιτιστικό θεσμό της Θεσσαλονίκης εξελίσσεται ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση