ATTICANEWS.GR

Member Area
News
Τα έθιμά της ημέρας, Τι γιορτάζουμε την Πρωτομαγιά.
News - Πολιτισμός
Δευτέρα, 01 Μάιος 2017 16:57

Τα έθιμά της ημέρας,

Τι γιορτάζουμε την Πρωτομαγιά.
cc268-0magiatiko

Σήμερα που γιορτάσουμε την Πρωτομαγιά και για πολλούς είναι η γιορτή της άνοιξης και των λουλουδιών. Γι’ αυτό και το έθιμο της ημέρας θέλει να φτιάχνουμε και να φοράμε στεφάνι από λουλούδια. Το γνωστό μαγιάτικο στεφάνι.

Πρόκειται για ένα πανάρχαιο έθιμο που τηρείται πιστά σε κάθε μεριά της χώρας. Κάθε τέτοια μέρα ένα λουλουδένιο στεφάνι στολίζει τις πόρτες των σπιτιών.

Παλιότερα η κατασκευή του αποτελούσε ολόκληρη ιεροτελεστία, αφού τίποτα δεν φτιαχνόταν στην τύχη και καθετί που είχε πάνω του είχε και το δικό του συμβολισμό. Το μαγιάτικο στεφάνι έχει κατά πάσα πιθανότητα τις ρίζες του στην αρχαιότητα. Είναι γνωστό ότι στην αρχαία Ελλάδα τέτοια κλαδιά ή στεφάνια χρησιμοποιούσαν πολύ συχνά και δεν έλειπαν από καμία σημαντική εκδήλωση.

Είναι αξιοπρόσεκτο ότι μια σημαντική γιορτή ενός μήνα των αρχαίων, του Θαργηλιώνος, που αντιστοιχούσε περίπου χρονικά στο Μάιο, περιελάμβανε στα δρώμενά της την κατασκευή ενός κλαδιού ανάλογου με το μαγιάτικο. Το κλαδί αυτό δεν το έφτιαχναν με άνθη, αλλά με κλαδιά οπωροφόρων δέντρων, στα οποία τοποθετούσαν επίσης κρεμμύδι και σκόρδο. Το μαγιάτικο στεφάνι «χαρίζει» στους ενοίκους ενός σπιτιού υγεία, καλή τύχη, ειρήνη, ευτυχία και ευφορία.

Παλιότερα, όμως, το στεφάνι του Μάη έπρεπε να έχει ορισμένα λουλούδια για να πιάσουν οι ευχές που έκαναν οι νοικοκυρές, όπως: Τριαντάφυλλα, γαρίφαλα, βιόλες, πασχαλιές (λιλά), γεράνια, για να είναι ανθισμένο το σπίτι, ή κλωνάρια ανθισμένα από αγιόκλημα ή ελιά, για την ευτυχία του σπιτιού. Τα στεφάνια τα κρεμούν στις εξώπορτες ή στους εξώστες των σπιτιών μέχρι τις 24 Ιουνίου, οπότε τα καίνε στις φωτιές του Αϊ-Γιάννη, όπως αναφέρει το ekklisiaonline.

Αλλά δεν είναι μόνον το μαγιάτικο κλαδί που βεβαιώνει για τη σχέση ανάμεσα στον προχριστιανικό και χριστιανικό Μάιο. Σε πολλές χώρες που γνώρισαν ρωμαιοκρατία, όπως η Ελλάδα, υπάρχει μια προκατάληψη για τον μήνα αυτόν, που γενικά θεωρείται μιαρός. Έτσι, π.χ., πιστεύουν ότι οι γάμοι που γίνονται στη διάρκειά του είναι καταδικασμένοι σε αποτυχία. Το ίδιο ακριβώς συνέβαινε και στην αρχαία Ρώμη.

Στην εποχή μας για την αντίληψη αυτή προβάλλεται συνήθως η δικαιολογία ότι ο Μάιος δεν μπορεί να είναι ευνοϊκός για τους νεόνυμφους αφού πρόκειται για μήνα κατά τη διάρκεια του οποίου έχουν οργασμό οι συμπαθητικοί γάιδαροι!

http://www.typos.com.cy/cat/1/article/27536

 
Ανακάλυψη κτερισμένου θαλαμωτού τάφου των ύστερων μυκηναϊκών χρόνων στην πόλη της Σαλαμίνας
News - Πολιτισμός
Παρασκευή, 28 Απρίλιος 2017 17:45

Ανακάλυψη κτερισμένου θαλαμωτού τάφου των ύστερων  μυκηναϊκών χρόνων στην πόλη της Σαλαμίνας.

resized Σαλαμίνα Υστερομυκηναικός τάφος

Στις 24 και 25 Απρίλιου 2017, στο κέντρο της πόλης της Σαλαμίνας, ερευνήθηκε από την εφορεία αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής Πειραιώς και Νήσων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού θαλαμοειδής τάφος που ανήκει σε νεκροταφείο μυκηναϊκών χρόνων. Συστάδες του ίδιου νεκροταφείου  έχουν ερευνηθεί με σωστικές ανασκαφές το 1964, 1992 και 2009.  Τότε αποκαλύφθηκαν δύο θάλαμοι της ίδιας συστάδας τάφων με τον σημερινό.

  Ο θάλαμος του τάφου, λαξευμένος στο φυσικό πέτρωμα της περιοχής,  εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια εκσκαφικών εργασιών  για τη σύνδεση παρακείμενης οικίας με τον κεντρικό αγωγό της αποχέτευσης της πόλης.

resized Ευρημα

Πρόκειται για θάλαμο διαστάσεων 2,60μ.Χ 2,90μ και ύψους 1,50μ. στο ψηλότερο σημείο του. Λόγω της ύπαρξης πλούσιων πηγών γλυκού νερού στο τμήμα αυτό της πόλης, το κενό του θαλάμου βρέθηκε πλημμυρισμένο με νερό , το οποίο αντλείτο με μηχανικά μέσα προκειμένου να διεξαχθεί η έρευνα.

Αποκαλύφθηκαν περί τα 40 ακέραια αγγεία , με πολύ καλή κατάσταση διατήρησης της γραπτής τους διακόσμησης και περίπου 10 σε θραύσματα , καθώς και σκελετικό υλικό πέντε τουλάχιστον ατόμων.

 Ο τάφος από μια πρώτη εκτίμηση, χρησιμοποιήθηκε από το 2ο μισό του 13ου  έως το 1ο μισό του 12ου  αιώνα π.Χ.

 

 
Κινητοποίηση των φορέων της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας για την συμμετοχή της Κίνας ως Τιμώμενης Χώρας στην 82η ΔΕΘ
News - Πολιτισμός
Παρασκευή, 28 Απρίλιος 2017 15:24

Κινητοποίηση των φορέων της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας για την συμμετοχή της Κίνας ως Τιμώμενης Χώρας στην 82η ΔΕΘ.

resized Συνάντηση Φορέων 1

Κομβικό σημείο στην πορεία της οικοδόμησης μίας μονιμότερης και πιο γόνιμης σχέσης της Ελλάδας με την Κίνα αποτελεί η συμμετοχή της τελευταίας ως Τιμώμενης Χώρας στην 82η ΔΕΘ, η οποία πραγματοποιείται από τις 9-17 Σεπτεμβρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Η διαπίστωση αυτή αποτελεί την κοινή συνισταμένη των φορέων της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, όπως διατυπώθηκε σε σχετική σύσκεψη, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ-Helexpo, παρουσία του υφυπουργού Ανάπτυξης και Οικονομίας κ. Στέργιου Πιτσιόρλα.

Όπως επισήμανε ο Πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo κ. Τάσος Τζήκας, θα δημιουργηθεί μία ομάδα εργασίας με συντονιστή τον εθνικό εκθεσιακό φορέα, η οποία θα επεξεργαστεί και θα καταλήξει σε ένα πλάνο δράσεων και πρωτοβουλιών με άξονα την «Κίνα-Τιμώμενη Χώρα στην 82η ΔΕΘ».

Από την πλευρά του ο κ. Πιτσιόρλας σημείωσε πως η επικείμενη ΔΕΘ μπορεί να είναι ένα σημαντικό γεγονός στην αναπτυξιακή προσπάθεια της κυβέρνησης, η οποία επενδύει στη σχέση με την Κίνα, ενώ παράλληλα η Θεσσαλονίκη θα πρέπει να αναδειχθεί ως το κέντρο της ευρύτερης περιοχής.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Οικονομίας δήλωσε ακόμη ότι καταγράφεται μεγάλο ενδιαφέρον κινεζικών επιχειρήσεων, προκειμένου να συμμετάσχουν στην 82η ΔΕΘ και απαιτείται η εκθεσιακή παρουσία τους να συνδυαστεί και με άλλα γεγονότα, πολιτικά, οικονομικά και επιχειρηματικά, που θα αναδείξουν ακόμη περισσότερο την στενή συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Κίνα.

resized Συνάντηση Φορέων 2

Σε γραπτό χαιρετισμό της η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) κ. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, αναφέρθηκε στο ότι η 82η ΔΕΘ συμπίπτει χρονικά με την αλλαγή του διεθνούς κλίματος για την χώρα μας.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε πως η συμμετοχή της Κίνας ως Τιμώμενης Χώρας αποτελεί μία εξαιρετική ευκαιρία για την ανάληψη δράσεων από τους φορείς της περιοχής, έτσι ώστε να υλοποιηθεί μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο η μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης στάθηκε στο γεγονός πως οι Κινέζοι επισκέπτες της ΔΕΘ θα πρέπει να αποκομίσουν μία πολύ καλή εικόνα της πόλης, επισημαίνοντας πως η έκθεση μπορεί να αποτελεί έναν φορέα προώθησης των κινέζικων προϊόντων στα Βαλκάνια και στη Ν.Α. Ευρώπη.

Στα ζητούμενα της σημερινής συνάντησής των φορέων αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo κ. Κυριάκος Ποζρικίδης, σημειώνοντας πως απαιτείται η εμπλοκή όλων στην 82η ΔΕΘ για να επιτευχθεί η υψηλότερη δυνατή προστιθέμενη αξία στην προσέγγιση με την Κινεζική πλευρά.

Στο πλαίσιο αυτό, θα χρειαστεί να συντονιστούν ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, οι επιχειρηματικοί φορείς, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τα σωματεία-ενώσεις επαγγελματιών για να αναδειχθούν άρτια και με πληρότητα οι οικονομικές, επιχειρηματικές, εκπαιδευτικές, πολιτιστικές, ψυχαγωγικές, τουριστικές και λοιπές δυνατότητες της πόλης, αλλά και οι μελλοντικές προοπτικές της.

Τέλος να σημειωθεί ότι ήδη προγραμματίζονται επιχειρηματικά φόρουμ και πολιτιστικές-τουριστικές εκδηλώσεις με επίκεντρο την Κινέζικη συμμετοχή στην 82η ΔΕΘ.

 
Επίσημη έναρξη του Έτους Ελλάδας – Κίνας, Κίνας – Ελλάδας και οι πρώτες συνεργασίες.
News - Πολιτισμός
Παρασκευή, 28 Απρίλιος 2017 15:07

Επίσημη έναρξη του Έτους Ελλάδας – Κίνας, Κίνας – Ελλάδας και οι πρώτες συνεργασίες.

 resized IMG 4879

 

Πραγματοποιήθηκε χθες στους χώρους του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου η επίσημη έναρξη του Έτους Ελλάδας – Κίνας, Κίνας – Ελλάδας. Την επίσημη έναρξη κήρυξε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου και ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού της Κίνας, Γιου Κουνπαρουσία του αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη και του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος,Λίου Κιμπάο.

 Στον χαιρετισμό της η  Λυδία Κονιόρδου είπε “Ο Νίκος Καζαντζάκης ύστερα από ένα ταξίδι του στην Κίνα είχε διατυπώσει την άποψη πως εάν ψάξεις πίσω από έναν Κινέζο θα βρεις έναν Έλληνα και εάν ψάξεις πίσω από έναν Έλληνα θα βρεις έναν Κινέζο, περιγράφοντας έτσι με παραστατικό τρόπο τις ομοιότητες ανάμεσα στους δύο λαούς. Και πράγματι αν κάποιος εξετάσει τους δύο πολιτισμούς θα έρθει σε επαφή με περισσότερα κοινά χαρακτηριστικά παρά διαφορές. Από τα συστήματα ιδεών του Πλάτωνα και του Κομφούκιου, το θέατρο έως την ιατρική και τον αθλητισμό μέχρι τον τρόπο που συντήρησαν την ταυτότητά τους ανά τους αιώνες μπολιάζοντας την με στοιχεία άλλων πολιτισμών χωρίς ποτέ να μετακινούνται από τον άξονά τους.

 resized IMG 4830

Η Γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟΑ, Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη κατά τον χαιρετισμό της παρουσίασε το ιστορικό που οδήγησε στην υλοποίησή της συνεργασίας του πολιτιστικού έτους 2017-2018  Ελλάδας  Κίνας. Όπως τόνισεη ηγεσία του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ζήτησε από τιςΥπηρεσίες του να καταθέσουν τις προτάσεις και τις ιδέες τους για συνεργασίεςμε την κινεζική πλευρά. “Υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση με αρκετές εξαιρετικέςιδέες για τις αρχαιότητες και την ορθή ολιστική διαχείρισή τους.

Ανέφερε επίσης ενδεικτικά τρεις εκθέσεις για τις οποίες έχει δείξει μεγάλοενδιαφέρον  η κινεζική πλευρά η πολύ επιτυχημένη περιοδική έκθεσηαρχαίων ελληνικών έργων «The Greeks. From Agamemnon to Alexander the Great», η οποία είχε σπουδαία απήχηση σε πόλεις του Καναδά και τωνΗνωμένων Πολιτειών, η εξίσου σημαντική έκθεση του Ναυαγίου και τουΜηχανισμού των Αντικυθήρων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και εμπλουτισμένη, η  έκθεση αρχαίων κοσμημάτων Vanity, που παρουσιάστηκεστο Αρχαιολογικό.

Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού της Κίνας, Γιου Κουν υπογράμμισε ότι«παρά το γεγονός ότι απέχουν σημαντικά η Ελλάδα από την Κίνα και έχουν διαφορετικές ιστορικές και κοινωνικές εξελίξεις, έχουμε πολύ σημαντικούς πολιτισμούς για τους οποίους είμαστε περήφανοι. Και οι δυο πολιτισμοί είναι πάντα συνδεδεμένοι, αλληλοσεβόμαστε και θαυμάζουμε ο ένας τον άλλο».

 resized IMG 4867

Στην συνέχεια της ομιλίας της η Λυδία Κονιόρδου τόνισε:

 

«Σήμερα είμαστε ευτυχείς που κηρύσσουμε την επίσημη έναρξη του έτους Ελλάδας- Κίνας, Κίνας-Ελλάδας. Στο Βυζαντινό μουσείο, στο οποίο βρισκόμαστε φιλοξενούνται δύο εκθέσεις ως συμβολική πράξη ανταλλαγής και μπορούμε να ανακοινώσουμε ότι με κοινή επιθυμία η έκθεση Κινεζικές Ιστορίες θα ανοίξει στο κοινό για 2-3 εβδομάδες.  

 

»Οι δύο αρχαίοι πολιτισμοί διακρίνονται από την ισχυρή εμβέλεια της επιρροής που άσκησαν στους υπόλοιπους πολιτισμούς τους κόσμου. Οι δύο πολιτισμοί μας συναντιούνται στο βάθος, στη σημασία της διαδρομής τους, στη επίδρασή τους ανά τους αιώνες. Σήμερα με την επίσημη έναρξη του έτους Ελλάδας Κίνας οι δύο πολιτισμοί μας συναντιούνται και στο παρόν τους. 

»Το παρελθόν είναι ο σπόρος για το μέλλον. Η πολιτισμική μας κληρονομιά πηγή έμπνευσης για τη σύγχρονη δημιουργία, για τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο, το θέατρο, την μουσική, τα εικαστικά. Είναι λοιπόν σημαντικό, οι δύο αρχαίοι πολιτισμοί με τα τόσα κοινά στοιχεία του παρελθόντος να ξανασυναντηθούν στον 21ο αιώνα, να αναπτύξουν πεδίο διαλόγου μέσω του πολιτισμού στις σύγχρονες ιστορικές συνθήκες και προκλήσεις, να διαμορφώσουν μια δημιουργική δυναμική, διαγράφοντας νέα πορεία.

»Οι ανταλλαγές που θα πραγματοποιηθούν κατά το έτος Ελλάδας- Κίνας είναι σύνθετες και ανταποκρίνονται στις πολύπλευρες εκφάνσεις του πολιτισμού. Ανταλλαγές στη λογοτεχνία, στον κινηματογράφο, στο θέατρο, την μουσική, τα σύγχρονα εικαστικά, αλλά και με έργα τέχνης του παρελθόντος. Ανταλλαγές στο επίπεδο των πολιτιστικών βιομηχανιών εν γένει. Στους τομείς της πολιτιστικής διαχείρισης και της ανάδειξης του πολιτιστικού της πλούτου από τη σύγχρονη έρευνα και τεχνολογία. Όπως στους τομείς της συντήρησης και της ενάλιας αρχαιολογίας. Αξιοποίηση του μυθολογικού πλούτου όπως και της σύγχρονης καινοτομίας μέσα από θεματικά πάρκα.

»Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που σήμερα είναι παρόντες οι φορείς που θα υλοποιήσουν κάποιες από αυτές τις πολιτιστικές ανταλλαγές. Σήμερα, θα υπογράψουν μνημόνιο συνεργασίας για την μετάφραση και την έκδοση έργων του λόγου της κλασσικής και σύγχρονης βιβλιοπαραγωγής και Συμφωνία για την ανάπτυξη της Κινηματογραφικής συμπαραγωγής.

»Η Ελλάδα εξελίσσεται σταθερά σε μια χώρα φιλική για το σινεμά μέσα από τη συγκρότηση και ανάπτυξη του Hellenic Film Comission από το ΥΠΠΟΑ. Έχουν ήδη συγκεντρωθεί μια σειρά προτάσεων για συνεργασίες από σχεδόν όλους τους εποπτευόμενους φορείς του ΥΠΠΟ, τόσο στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς, όσο και του νεώτερου πολιτισμού και δημιουργίας. Η επιθυμία μας είναι να συνεχιστούν οι δράσεις και το 2018 όπως επίσης να διαμορφωθούν θεσμοί πιο μόνιμης συνεργασίας. Και είμαστε βέβαιοι ότι οι ανταλλαγές θα συνεχιστούν και σε άλλα επίπεδα και με άλλες μορφές και οι σχέσεις των δύο χωρών θα ενισχυθούν. Η Ελλάδα άλλωστε υπήρξε πάντα ένας τόπος συνάντησης και συνομιλίας πολιτισμών. Οι σχέσεις ανάμεσα στους λαούς μπορούν να στηρίζονται στην οικονομία, στο εμπόριο και στις επενδύσεις. Όμως μέσα από τον πολιτισμό οι σχέσεις αυτές ριζώνουν, γίνονται ουσιαστικές και ισότιμες, αποκτούν βάθος και προοπτική. Η συνθήκη του διαλόγου και η χειρονομία της ανταλλαγής δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς τον πολιτισμό. 

»Σήμερα λοιπόν κάνουμε ένα ακόμα σημαντικό βήμα σε μια στρατηγική σχέση αμοιβαίας κατανόησης, αλληλοσεβασμού και ισότιμης συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών.

 

 

Η ΓΓ του ΥΠΠΟΑ  προανήγγειλε επίσης  ότι το ερχόμενο φθινόπωροπρογραμματίζεται η έκθεση μιας αρχαϊκής κόρης από το Μουσείο τηςΑκρόπολης στο Μουσείο της Σαγκάης. Αντίστοιχα, μια χάλκινη λεκάνητου 6ου αι. π. Χ από το Μουσείο της Σαγκάης  πρόκειται να εκτεθούν στοΜουσείο Ακρόπολης.

«Ένα άλλο πεδίο καλλιέργειας περαιτέρω συμπράξεων» όπως πρόσθεσε ηΜαρία Βλαζάκη είναι η «αμοιβαία επιμόρφωση ειδικών στη συντήρηση καιαναστήλωση μνημείων. Η διενέργεια σεμιναρίων και εργαστηρίων στηνΕλλάδα και την Κίνα και οι ανταλλαγές ειδικών επιστημόνων που θαεκπαιδευτούν από τους ομολόγους τους, θα οδηγήσει σε πολύτιμη και χρήσιμηανταλλαγή τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών. Η προσαρμογή και χρήσηνέων τεχνολογιών και η εξοικείωση με διαφορετικές τεχνικές θα εμπλουτίσειτους ορίζοντες και θα συμβάλει αποτελεσματικά στη διάσωση και προστασίατου πολιτιστικού μας πλούτου. Η θεματολογία των εργαστηρίων –σεμιναρίωναφορά στη συντήρηση τοιχογραφιών, αρχαιολογικών οργανικών ευρημάτων ,υφάσματος και χαρτιού, όπως και σε θέματα προληπτικής συντήρησης

Επίσης η Μαρία Βλαζάκη είπε ότι ένα ειδικό πρόγραμμα που έχει προκριθείσχετίζεται με ποικίλους επιμέρους τομείς της διάσωσης, προστασίας,συντήρησης, προβολής και γενικότερης διαχείρισης της ενάλιας πολιτιστικήςκληρονομιάς σε μια πολυεπίπεδη σύμπλευση, με την τήρηση των ευαίσθητωνισορροπιών και της απαιτητικής μεταχείρισης που απαιτούν και αξίζουνιδιαίτερα τα ενάλια πολιτιστικά αγαθά.

Συγκεκριμένα στοιχεία για τις παραπάνω δράσεις θα ανακοινωθούν επίσημαμόλις οριστικοποιηθούν οι απαιτούμενες λεπτομέρειες.

Η Γ.Γ. του ΥΠΠΟΑ ανακοίνωσε  την έκθεση «Δρόμοι του Μεταξιού. Βασιλική Ruπορσελάνη» που θα εγκαινιαστεί στις 10 Μάϊου στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνηςτης Κέρκυρας, η οποία συνδυάζει την πολιτιστική κληρονομιά με τη σύγχρονηδημιουργία και αναφέρεται στη σπάνια πορσελάνη της επαρχίας Ruzhou.

Στο πνεύμα της ανταποδοτικότητας, έκθεση με αριστουργήματα τουΚερκυραϊκού Μουσείου  θα πραγματοποιηθεί στη συνέχεια στο ΚρατικόΜουσείο της πόλης Chen Τianzu με την οποία έχει αδελφοποιηθεί η πόλη τηςΚέρκυρας.

Με το πέρας των ομιλιών  η Λυδία Κονιόρδου συνυπόγραψε  με τον υφυπουργό Τύπου, Δημοσιεύσεων, Ραδιοφώνου, Κινηματογράφου και Τηλεόρασης της Κίνας, Ζανγκ Χονγκσέν, δυο διμερής πολιτιστικές συμφωνίες που αφορούν: τη συμφωνία για την ανάπτυξη της κινηματογραφικής συμπαραγωγής και το μνημόνιο συνεργασίας σχετικά με το «Έργο Μετάφρασης και Έκδοσης Έργων Λόγου της Κλασσικής Σύγχρονης Βιβλιοπαραγωγής της Κίνας και της Ελλάδας»

Ακολούθησαν τα εγκαίνια των  δυο  εκθέσεων που θα φιλοξενούνται για τις επόμενες τρεις εβδομάδες στο κεντρικό κτήριο του Μουσείου. Πρόκειται για την έκθεση Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, με αφορμήτους Αγώνες της 24ης Χειμερινής Ολυμπιάδας που θα διεξαχθούν το2022 στο Πεκίνο. Στην έκθεση παρουσιάζεται φωτογραφίες, μακέτες,οπτικοακουστικό υλικό και τριών διαστάσεων αναπαραστάσεις που  στοιχειοθετούν την προετοιμασία της διοργάνωση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Στη δεύτερη έκθεση με τίτλο  «Κινεζικές Ιστορίες: Καινοτομία στην παραδοσιακή τέχνη και τεχνολογία – Huangzhou» φιλοξενούνται σύγχρονα χρηστικά αντικείμενα με επιρροές από την πλούσια κληρονομιά τηςκινεζικής πόλης Huangzhou.

 

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έκλεισε με τη συναυλία κουαρτέτου “Αέναον” της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών ε τη συμμετοχή Λυρικών ερμηνευτων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε έργα Σκαλκώτα, Καρέρ, καιΧατζηδάκη.

Παράλληλα  στην αυλή του ΒΧΜ  η γυναικεία ορχήστρα Xizi Chinese Orchestra παρουσίασε κινέζικη παραδοσιακή μουσική αλλά καιπραγματοποιήθηκε επίδειξη τελετουργίας παρασκευής τσαγιού για τουςπαρευρισκόμενους.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε μεγάλη κινεζική αντιπροσωπεία. Απο ελληνικής πλευράς: ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόλας, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο υφυπουργός του ΥΠΠΟΑΓιώργος Βασιλειάδης, ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρολιάκος ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτσης, ο Βουλευτής Δημήτρης Σεβαστάκης κ.α.

Από κινεζικής πλευράς παραβρέθηκαν συνολικά 21 επίσημοι ανάμεσα τους ο υφυπουργός Τμήματος Πληροφόρησης της ΚΕ του ΚΚ Κίνας, ο υφυπουργός του Διεθνούς Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας κ.α.

  Επίσης προσωπικότητες από τους εποπτευόμενους θεσμούς του ΥΠΠΟΑ : οπρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ο πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής, η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, ο  καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος ο πρόεδρος του ΔΣ του Ελληνικού Φεστιβάλ Γιάννης Μηλιός, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Γιάννης Αναστασάκης, ο Πρόεδρος του ΔΣ του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Νίκος Θεοχαράκης, ο πρόεδρος του οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης Νικήτας Μυλόπουλος κ.α.

 

 

 


Σελίδα 7 από 778
Συναυλία της Γυναικείας Χορωδίας «Women’s Chamber Choir» του Πανεπιστημίου Moody των Η.Π.Α., στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Μαρκοπούλου «Άρτεμις».
Συναυλία της Γυναικείας Χορωδίας «Women’s Chamber Choir»  του Πανεπιστημίου Moody των Η.Π.Α.,  στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Μαρκοπούλου «Άρτεμις».
Συναυλία της Γυναικείας Χορωδίας «Women’s Chamber Choir» του Πανεπιστημίου Moody των Η.Π.Α., στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Μαρκοπούλου ...

Το καυτό φιλί της Μόνικα Μπελούτσι
Το καυτό φιλί της Μόνικα Μπελούτσι
Το καυτό φιλί της Μόνικα Μπελούτσι Η όμορφη ηθοποιός επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τον τίτλο «σύμβολο του σεξ» με το ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση