ATTICANEWS.GR

Member Area
News
Be a Greek: Καρυάτιδες - Βραδινή Ξενάγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης
News - Πολιτισμός
Τρίτη, 30 Μάιος 2017 11:50

Be a Greek: Καρυάτιδες - Βραδινή Ξενάγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης

Η 6η Δράση της Be a Greek θα μας χαρίσει ένα αξέχαστο βράδυ, με ένα δίωρο ταξίδι σε μια φανταστική για την Αθήνα εποχή, μια Ξενάγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης! Ελάτε μαζί μας για να δείτε τα πανέμορφα εκθέματα του Μουσείου κάτω από τον φωτισμένο Παρθενώνα!

Ένα από τα ομορφότερα μουσεία παγκοσμίως, το Μουσείο της Ακρόπολης φιλοξενεί μερικά από τα καλύτερα και αρτιότερα αρχαιολογικά ευρήματα που υπάρχουν. Κατά τη βραδινή ξενάγησή μας σε αυτό από τον πιστοποιημένο Ξεναγό της Be a Greek, θα μπορέσουμε να μάθουμε και να θαυμάσουμε μοναδικά αριστουργήματα, όπως οι Καρυάτιδες αλλά και οι Μετόπες του Παρθενώνα, απολαμβάνοντας την αντίθεση του φωτός τους με τη νύχτα!

Μικροί και μεγάλοι, δεν πρέπει να χάσετε τη μοναδική αυτή ευκαιρία να δείτε τα αγαπημένα μας αρχαιοελληνικά θαύματα όπως ποτέ πριν, κάτω από τον πανέμορφα φωτισμένο Ιερό Βράχο της Ακρόπολης! 


Σημαντικές Πληροφορίες

• Ημερομηνία Ξενάγησης: Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017
• Ώρα Έναρξης Ξενάγησης: 19:30
• Διάρκεια Ξενάγησης: 2 ώρες περίπου
• Κόστος Ξενάγησης: 10€ / άτομο
• Παιδιά έως 10 ετών δωρεάν (με τη συνοδεία ενηλίκου). Στο κόστος συμμετοχής δεν περιλαμβάνεται το κόστος του εισιτηρίου του Μουσείου. Γενική είσοδος: 5€ (Δικαιούχοι δωρεάν εισόδου στο Μουσείο και πληροφορίες στον παρακάτω σύνδεσμο: http://www.theacropolismuseum.gr/el/content/meiomeni-eleftheri-eisodos-sto-mouseio-akropolis )
• Σημείο Συνάντησης: Μουσείο Ακρόπολης, Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, 11742 Αθήνα (κεντρική αίθουσα στην είσοδο του Μουσείου)
• Η Ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί από Διπλωματούχο Ξεναγό, μέλος της Ομάδας της Be a Greek
 


* Για τη διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής της Δράσης μας, σας καλούμε να είστε στο σημείο συνάντησης τουλάχιστον 15 λεπτά πριν από την προκαθορισμένη ώρα έναρξης, έχοντας ήδη μεριμνήσει να έχετε στη κατοχή σας το εισιτήριο εισόδου στο Μουσείο. Για λειτουργικούς λόγους, θα τηρηθεί αυστηρά η ώρα έναρξης.

** Οι διαθέσιμες θέσεις για τη συγκεκριμένη Δράση μας είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί απόλυτα η σειρά προτεραιότητας με την οποία θα ολοκληρώνεται η εγγραφή των ενδιαφερομένων.

 

 
ΛΑΜΠΡΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΤΗ ΘΥΣΙΑ ΤΩN ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ
News - Πολιτισμός
Δευτέρα, 29 Μάιος 2017 18:21

ΛΑΜΠΡΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΤΗ ΘΥΣΙΑ ΤΩN ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ

resized ΦΩΤΟ ΕΟΡΤΕΣ ΣΟΥΛΙΟΥ 2017 18

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή, οι "Εορτές Σουλίου 2017".

Στις εκδηλώσεις που έγιναν σε πανηγυρικό κλίμα, παραβρέθηκε πλήθος επισκεπτών και προσκυνητών που τίμησε τους ήρωες και τις θυσίες για την Ελευθερία των Σουλιωτών.

 

Η συνδιοργάνωση των "Εορτών Σουλίου" έγινε από την Περιφέρεια Ηπείρου/Π.Ε. Θεσπρωτίας και το Δήμο Σουλίου. Εκτός του Περιφερειάρχη κ. Αλεξάνδρου Καχριμάνη, του Αντιπεριφερειάρχη Π. Ε. Θεσπρωτίας κ. Θ. Πιτούλη, της Δημάρχου Σουλίου κ. Στ. Μπραίμη - Μπότση, παραβρέθηκαν, ως εκπρόσωπος Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, ο Βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Μάριος Κάτσης, ως ο εκπρόσωπος του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ο Βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Βασίλειος Γιόγιακας, ο Αντιστράτηγος Βασιλειάδης Κωνσταντίνος Δκτης ΑΣΔΥΣ ως εκπρόσωπος του Α/ΓΕΣ, ο Υποστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ. κ Σκούμας Κωνσταντίνος της Γεν.Περφ.Αστ.Δ/νσης Ηπείρου, Βουλευτές, Δήμαρχοι της Ηπείρου, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Γεώργιος Καψάλης. οι Διοικητές της 8ης Μ/Π ΤΑΞ, Α/ΑΠ Ακτίου, ΝΑΣΚΕ, οι Περιφερειακοί Δκτες των σωμάτων ασφαλείας, εκπρόσωποι κομμάτων και Συλλόγων.

Τον πανηγυρικό της Ημέρας εκφώνησε ο κ. Παναγιώτης Τσαμάτος Καθηγητής Μαθηματικής Ανάλυσης του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στο Βουλευτήριο των Σουλιωτών , με χαιρετισμό της Δημάρχου κα. Μπραϊμη-Μπότση, ανακήρυξη του ΠτΔ σε επίτιμο δημότη Σουλίου και ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια. Τέλος μετά το πέρας των εκδηλώσεων παρατέθηκε επίσημο γεύμα προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας, τον οποίο προσφώνησε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

resized ΦΩΤΟ ΕΟΡΤΕΣ ΣΟΥΛΙΟΥ 2017 50

Ο χαιρετισμός του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Θεσπρωτίας

Στον χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής

«….Κανένας από μας δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσει, τους αγώνες και τις θυσίες των Σουλιωτών, για την αξιοπρέπεια, την αδούλωτη περηφάνια, και την Ελευθερία.

Κανένας από μας δεν πρόκειται να ξεχάσει , τον καλόγερο Σαμουήλ και το Κούγκι

Κανένας από μας δεν πρόκειται να ξεχάσει τους Μποτσαραίους τους Τζαβελαίους και όλους τους άλλους.

Κανένας από μας δεν πρόκειται να ξεχάσει τη θυσία των Σουλιωτισσών και το χορό του Ζαλόγγου.

Γιατί με τον αγώνα τους οι Σουλιώτες . έγραψαν χρυσές σελίδες , στην ιστορία του τόπου.

Γιατί και από την δική τους αυταπάρνηση τη δική τους αντρειοσύνη , εμπνεύστηκαν οι μελλοντικές γενιές και όποτε ξαναχρειάστηκε , πρόταξαν τα στήθια τους και κράτησαν τον Ελληνισμό όρθιο.

Ο βίος κάθε ανθρώπου, η πορεία κάθε λαού στους αιώνες είναι ένας διαρκής αγώνας .

Διαφορετικός κάθε εποχή γιατί γίνεται μέσα σε συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες και αυτό οφείλουμε να το έχουμε πάντα υπ’ όψιν. Κάθε εποχή έχει τα δικά της χαρακτηριστικά.

Σήμερα και πολύ περισσότερο στο μέλλον, η μάχη για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια γίνεται με εντελώς διαφορετικούς όρους.

Γίνεται με όρους παιδείας , εκπαίδευσης , εκσυγχρονισμού με όρους καινοτομίας και μέσα σε συνθήκες ανοικτών οικονομιών, διεθνών συμμαχιών και αμοιβαία επωφελών συνεργασιών .

Κανείς σήμερα δεν είναι εντελώς ανεξάρτητος.

Κανείς.

Έχουν πια όλοι πεισθεί ότι στις συμμαχίες και τις συνεργασίες οι αμοιβαίες αλληλεξαρτήσεις, είναι επωφελέστερες τόσο για το σύνολο όσο και για κάθε ένα μέλος ξεχωριστά.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ούτε ότι δεν υπάρχουν αδικίες ούτε ότι υπάρχουν μαγικές λύσεις στα προβλήματα. Ο αγώνας των ισορροπιών είναι διαρκής .

Κανένας δεν πρόκειται να μας χαρίσει τίποτα. Στις διεθνείς σχέσεις δεν χωράνε συναισθηματισμοί. Πρέπει να εργασθούμε και να συνεργαστούμε ο καθένας και όλοι μαζί όσο περισσότερο και καλύτερα μπορούμε χωρίς ιδεοληψίες χωρίς δογματισμούς για να γίνουμε πιο δυνατοί για να πατήσουμε καλύτερα στα πόδια μας.

Παρά τα όποια λάθη μας, πορευθήκαμε στους νεώτερους χρόνους και οικοδομήσαμε μια Ελλάδα, ενταγμένη στο σύγχρονο διεθνές περιβάλλον, μέσα σε οργανισμούς και συμμαχίες που γειτονικές μας χώρες αγωνίζονται ακόμα και σήμερα να ενταχθούν.

Το διεθνές περιβάλλον ιδιαίτερα στην περιοχή μας , αυτή την εποχή είναι εξαιρετικά ρευστό και βλέπουμε τι γίνεται στα βόρεια σύνορα μας.

Ας προσπαθήσουμε όλοι μας, διαφυλάσσοντας αυτά τα κεκτημένα ως κόρη οφθαλμού, κλείνοντας τα αυτιά σε λαϊκισμούς και ψεύτικα λόγια για δήθεν επίγειους παραδείσους να υπερβάλλουμε εαυτούς να ανατάξουμε τη Χώρα και να πορευτούμε μαθαίνοντας από τα λάθη μας με το βλέμμα στην παράγωγη , στη δουλειά και στη νέα γενιά που τόσο την πληγώνουμε. ..»

resized ΦΩΤΟ ΕΟΡΤΕΣ ΣΟΥΛΙΟΥ 2017 70

Ευχαριστήριο της Π.Ε. Θεσπρωτίας

 

Η Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση των Εορτών, που ήταν απόρροια συλλογικής προσπάθειας, ευχαριστεί δημόσια τον Στρατό, την Ελληνική Αστυνομία και τον Δήμο Σουλίου, καθώς και όλους όσοι συνέβαλλαν καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην επιτυχία των ανωτέρω εκδηλώσεων.

 
Οδοιπορικό της Λυδίας Κονιόρδου στους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και στα μνημεία της Ηπείρου και της Αιτωλοακαρνανίας.
News - Πολιτισμός
Δευτέρα, 29 Μάιος 2017 17:44

 Οδοιπορικό της Λυδίας Κονιόρδου στους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και στα μνημεία της Ηπείρου και της Αιτωλοακαρνανίας.

Img 0667

Με επιτυχία έκλεισε την Κυριακή 28 Μαΐου το οδοιπορικό που ξεκίνησε την Παρασκευή 26 Μαΐου η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου στους νομούς Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας και Αιτωλοακαρνανίας ακολουθώντας μια πολιτιστική περιήγηση σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία όπου πρόκειται να πραγματοποιηθούν ή προγραμματίζονται νέα έργα αποκατάστασης, αρχαιολογικής διερεύνησης και ανάδειξης ή και να φιλοξενηθούν θεατρικά και άλλα πολιτιστικά δρώμενα.

Κομβικοί σταθμοί της περιοδείας ήταν το ιστορικό Γεφύρι της Πλάκας στον Άραχθο - που κτίσθηκε το 1866, ήταν περίφημο για το μεγάλο τόξο του με άνοιγμα 40 μέτρα, και κατέπεσε μετά από ορμητικές βροχοπτώσεις τον Φεβρουάριο του 2015- καθώς και τα αρχαία θέατρα της ευρύτερης περιοχής, χώροι πολιτισμού οι οποίοι μπορούν να συνδεθούν άμεσα με την καθημερινή ζωή και την οικονομική δραστηριότητα των σύγχρονων κοινωνιών.

Η Υπουργός Πολιτισμού συναντήθηκε με την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, με τους τοπικούς Βουλευτές του Σύριζα, με τους επικεφαλής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες, Δημάρχους κ. ά, με τοπικούς φορείς καθώς και με τους αρμόδιους των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ και των κατά τόπους Εφορειών Αρχαιοτήτων και Νεωτέρων Μνημείων, με σκοπό να ενημερωθεί για την πρόοδο των έργων, για τα τυχόν προβλήματα και να επισπεύσει τη λύση τους.

Ειδικότερα, έγιναν συσκέψεις των τοπικών Αρχών με τα στελέχη του ΥΠΠΟΑ που την συνόδευαν (τον διευθυντή του Πολιτικού της Γραφείου Βαγγέλη Πολίτη, την Προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ευγενία Γατοπούλου και τον Προϊστάμενο ΕΔΕΠΟΛ Παναγιώτη Νταή), και δρομολογήθηκαν ενέργειες που μπορούν να αναδείξουν την πολιτισμική φυσιογνωμία της Ηπείρου και της Αιτωλοακαρνανίας.

Η Λυδία Κονιόρδου υπογράμμισε την καθοριστική σημασία της παραμέτρου του πολιτισμού για την ανάπτυξη της χώρας και στάθηκε στην αναγκαιότητα της συνεργασίας όλων των φορέων του Δημοσίου με αυτή την στόχευση.

«Ο πολιτισμός» είπε η Λυδία Κονιόρδου, «αποτελεί μοχλό ανάπτυξης και γι αυτό χρειάζεται ενίσχυση. Αυτό έχει γίνει φανερό σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το ζητούν πια οι πολίτες και οι τοπικές κοινωνίες. Κι επειδή οι εποχές είναι τέτοιες, κανένας φορέας δεν μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες μόνος του. Χρειάζονται συνεργασίες. Αυτό είναι το μήνυμα που υλοποιούμε από τις αρχές του 2015 στο έργο της στερέωσης, αποκατάστασης, αναστήλωσης και ανάδειξης του Γεφυριού της Πλάκας, και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. »

Κατά την επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδίας Κονιόρδου στην ιστορική τοποθεσία του γεφυριού της Πλάκας που σηματοδοτούσε ως το 1912 το σύνορο της Ελλάδας με την Οθωμανική Αυτοκρατορία, υπογραμμίστηκε η κοινή διαπίστωση όλων των συνεργαζόμενων φορέων ότι το έργο είναι πλέον έτοιμο «να τρέξει», καθώς μπαίνει, όπως είπε η Λυδία Κονιόρδου, στη φάση της «πλήρους αποκατάστασής του».

Επτά φορείς ενώνουν τις δυνάμεις τους με βάση τη νέα Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης που αναμένεται να αξιολογηθεί τη Δευτέρα 29-5-2017 από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Είναι το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, που θα διαθέσει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων τα απαραίτητα 5. 600. 000 ευρώ για την υλοποίηση του έργου, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών που θα είναι στο εξής ο Φορέας Εκτέλεσης του έργου, η Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Τεχνικό Επιμελητήριο-Τμήμα Ηπείρου, που κατάφεραν το πιο δύσκολο: ξεπέρασαν τις όποιες επιφυλάξεις τους και συμφώνησαν στη κατανομή αρμοδιοτήτων όπου εξέχουσα θέση θα έχει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Ετούτο το καλοκαίρι θα εκπονηθεί η υδραυλική μελέτη (χάρη στη χορηγία της οικογένειας Λούλη που πριν ενάμιση αιώνα είχε επιχορηγήσει την κατασκευή του Γεφυριού) και θα στερεωθούν τα εναπομείναντα μέρη της γέφυρας χάρη σε μελέτη που επιχορηγεί το Υπουργείο Υποδομών. Η Περιφέρεια Ηπείρου, που είναι ο φορέας υλοποίησης της πρώτης αυτής Προγραμματικής Σύμβασης, έχει αναλάβει την κατασκευή του κεφαλόδεσμου των πασσάλων του ανατολικού βάθρου.

Στη συνέχεια, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, θα προχωρήσει στην ανάθεση της στατικής μελέτης, στην συγγραφή των τεχνικών προδιαγραφών και στη δημοπράτηση του έργου. Το χρονοδιάγραμμα των εργασιών στο Γεφύρι της Πλάκας εξαρτάται μεταξύ άλλων και από τις καιρικές συνθήκες και τη συμπεριφορά του ποταμού Άραχθου που συχνά γίνεται ιδιαίτερα ορμητικός. Ο ενδιάμεσος χρόνος αξιοποιείται και θα αξιοποιηθεί για την ολοκλήρωση των μελετών.

Έτσι, από τον ερχόμενο Μάιο (2018) προγραμματίζεται να τοποθετηθούν οι πρώτοι λίθοι. Τότε, όπως σημείωσε και η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, θα ξεκινήσει η τελική φάση «ώσπου να το δούμε να υψώνεται όπως ήταν».

Το μνημείο θα αποκατασταθεί με πλήρη σεβασμό στην αρχική μορφή του και τη στατική συμπεριφορά του, και με τη χρήση των κατά το δυνατό περισσότερων αυθεντικών λίθων που έχουν περισυλλεγεί, ώστε να εξασφαλιστεί η αυθεντικότητα του στον ύψιστο βαθμό, όπως επιτάσσουν ο αρχαιολογικός νόμος και οι διεθνείς επιστημονικές συμβάσεις.

Το ΥΠΠΟΑ θα συμμετάσχει στην επιστημονική και τεχνική υποστήριξη του έργου, όπως και οι υπόλοιποι συμπράττοντες φορείς. Στην Επιστημονική Επιτροπή το ΥΠΠΟΑ συμμετέχει με δύο μέλη, εισηγείται (μαζί με όλους) τις προδιαγραφές των μελετών και με την ολοκλήρωσή τους καλείται να τις εγκρίνει μετά από γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων. Σύμφωνα όμως με τη νέα Προγραμματική Σύμβαση η ίδια η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού θα συντονίζει την Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου, συμβάλλοντας ενεργά στην υλοποίησή του.

Στο πλαίσιο του οδοιπορικού της στην Ήπειρο, η Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου περιηγήθηκε στους αρχαιολογικούς χώρους και στα θέατρα της Δωδώνης («μπορεί να γίνει μια άλλη Επίδαυρος» είπε), της Κασσώπης (πάνω από τα εντυπωσιακά κατάλοιπα μιας πόλης με οργανωμένο πολεοδομικό σχέδιο του 4ου π. Χ αιώνα), και στο Μικρό Θέατρο Αμβρακίας (που κτίστηκε επί Πύρρου στις αρχές του 3ου π. Χ. αιώνα), όπου από το 2015 το ΥΠΠΟΑ με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του, έχει αρχίσει χωρίς καθυστερήσεις, να υλοποιεί εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης στα αρχαία θέατρα, τα οποία έχουν συνδεθεί στο Δίκτυο Πολιτιστικών Διαδρομών Ηπείρου και έχουν ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Ηπείρου (ΕΣΠΑ) για το 2014-2020.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για το Δίκτυο Αρχαίων Θεάτρων φθάνει τα 40 εκατομμύρια ευρώ και αφορά και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών που σχετίζονται με τον περιβάλλοντα χώρο γύρω από τα πέντε θέατρα της «διαδρομής». Ειδικά όμως για την φάση αυτή της αποκατάστασης των θεάτρων που προβλέπεται να ολοκληρωθεί από το 2019 έως το τέλος του 2020, με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ, τα κονδύλια του ΕΣΠΑ ανέρχονται σε 10. 749. 400 ευρώ και θα κατανεμηθούν ως εξής:. Α) Θέατρο της Δωδώνης και άλλα μνημεία του Ιερού της Δωδώνης με την επίβλεψη της Εφορείας Ιωαννίνων (έφορος Κωνσταντίνος Σουέρεφ) προϋπολογισμός 5. 000. 000 ευρώ. Β) Θέατρο της Κασσώπης με την επίβλεψη της Εφορείας Πρέβεζας (Έφορος Ανθή Αγγέλη) προϋπολογισμός 1. 000. 000 ευρώ Γ) Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Αμβρακίας με τον αρχαιολογικό του με την επίβλεψη της Εφορείας Άρτας (έφορος Βαρβάρα Παπαδοπούλου) προϋπολογισμός: 749. 400 ευρώ Δ) Μεγάλο Θέατρο της Νικόπολης με την επίβλεψη της Εφορείας Πρέβεζας (Έφορος Ανθή Αγγέλη) προϋπολογισμός 2. 800. 000 ευρώ και Ε) Αρχαίο Θέατρο των Γιτάνων , όπου τα έργα αποκατάστασης έχουν προχωρήσει περισσότερο με την επίβλεψη της Εφορείας Θεσπρωτίας (Έφορος Γιάννης Χουλιαράς) προϋπολογισμός 1. 200. 000 ευρώ.

Το οδοιπορικό της Λυδίας Κονιόρδου συνεχίστηκε σήμερα σε σημαντικά θέατρα και μνημεία στην Αιτωλοακαρνανία, με ξεναγό την Έφορο Ολυμπία Βικάτου.

Τα μνημεία αυτά δεν έχουν ακόμα ενταχτεί από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδς σε κανένα τρέχον πρόγραμμα συγχρηματοδότησης. Πρόκειται για το αρχαίο θέατρο του 4ου π. Χ. αιώνα στη Στράτο (όπου η Λυδία Κονιόρδου δοκίμασε την ακουστική του τραγουδώντας στο κέντρο της ορχήστρας του ένα ηπειρώτικο τραγούδι), τον αρχαίο ναύσταθμο και το θέατρο του 4ου και 3ου αι. π. Χ. των Οινιάδων, το θέατρο της Πλευρώνας που κτίσθηκε το 235 π. Χ (και το οποίο σύμφωνα με την Έφορο επισκέπτεται για πρώτη φορά Υπουργός Πολιτισμού), καθώς και το περίφημο «τετράγωνο θέατρο» Ελληνιστικής εποχής της Καλυδώνας, που μπορούσε να υποδεχτεί 6. 400 θεατές. Για όλα αυτά τα μνημεία υπάρχουν ώριμες μελέτες τις οποίες οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ επικαιροποιούν ώστε όταν παρουσιαστεί η δυνατότητα, να προχωρήσει από την Περιφέρεια η ένταξή τους σε χρηματοδοτικά προγράμματα.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προτίθεται προς το παρόν να εντάξει στο ΕΣΠΑ 2014-2020 κτήρια της περιόδου των Νεώτερων Χρόνων με φορέα υλοποίησης την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας . Συγκεκριμένα θα χρηματοδοτηθεί: η αποκατάσταση του κτιρίου με την επωνυμία «Ξενοκράτειο» στην περιοχή Μεσσολογγίου-Αιτωλικού και η μετατροπή του σε Μουσείο (προϋπολογισμός 3. 700. 000 ευρώ) Επίσης η αποκατάσταση του Θεάτρου «Απόλλων» στην Πάτρα με προϋπολογισμό 5. 000. 000 ευρώ. Αυτόν τον καιρό ολοκληρώνονται οι φάκελοι των προτάσεων των σχετικών έργων, προκειμένου να υπάρχει ετοιμότητα υποβολής, όταν εκδοθεί η σχετική πρόσκληση από την Περιφέρεια.

Στο πλαίσιο της περιήγησής της η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού αφιέρωσε αρκετό χρόνο για να περιηγηθεί τα αρχαιοελληνικά και βυζαντινά μνημεία που είναι ενταγμένα στον πολεοδομικό ιστό της Άρτας.

Μαζί με την Υπουργό Όλγα Γεροβασίλη, και τις τοπικές αρχές, η Λυδία Κονιόρδου επισκέφθηκε την αρχαία Νεκρόπολη που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, καθώς και τον ιερό ναό της Παναγίας Παρηγορήτισσας, από τα σημαντικότερα μνημεία του Δεσποτάτου της Ηπείρου, που θεμελιώθηκε το 1285. Θεωρείται εφάμιλλο του Όσιου Λουκά, της Μονής Δαφνίου, ή της Αγίας Σοφίας στη Μονεμβασιά και είναι μοναδικό στον κόσμο για το σύστημα στήριξης του κεντρικού τρούλου του.

Παρά το ότι έχουν γίνει κατά καιρούς μικρές σωστικές επεμβάσεις και θα πραγματοποιηθούν σύντομα και επισκευές, ο ναός της Παρηγορήτισσας έχει ανάγκη από μια πιο συστηματική επέμβαση για την προστασία και την ανάδειξή του. Γι’ αυτό, εκτός από τις άμεσες εργασίες επικεράμωσης που θα γίνουν με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Ηπείρου, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού εξήγγειλε ότι είναι στις άμεσες προτεραιότητες του ΥΠΠΟΑ η ένταξη του συγκεκριμένου έργου στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Προς τούτο, για την ωρίμανση του έργου και για την ένταξή του, το ΥΠΠΟΑ στοχεύει στην προσπάθεια εκπόνησης της σχετικής μελέτης που υπολογίζεται ότι θα κοστίσει 300. 000 ευρώ.

Στο βιβλίο επισκεπτών της Παρηγορήτισσας, η Λυδία Κονιόρδου έγραψε: «Είναι μεγάλο το δέος και βαθειά η συγκίνηση στο μοναδικό αυτό μνημείο. Δεν θα το ξεχάσω»

 
Υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα στη Δήλο.
News - Πολιτισμός
Δευτέρα, 29 Μάιος 2017 16:13

Υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα στη Δήλο.

Στις 2 έως 20 Μαΐου του τρέχοντος έτους στη νήσο Δήλο πραγματοποιήθηκε υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα, υπό τη διεύθυνση της ΕΕΑ, διά της Προϊσταμένης Δρ. Αγγελική Γ. Σίμωσι. Τον συντονισμό και την επιστημονική ευθύνη της έρευνας είχε η καταδυόμενη αρχαιολόγος της ΕΕΑ Μαγδαληνή Αθανασούλα. Επίσης συμμετείχε ως επιστημονική υπεύθυνη για τις αποτυπώσεις η κ. Αικατερίνη Ταγωνίδου, καταδυόμενη αρχιτέκτων μηχανικός της ΕΕΑ.

resized Ναυάγιο στο Φυλλάδι Ρήνειας

Η έρευνα διεξήχθη σε συνεργασία με την Γαλλική Σχολή με επιστημονικό υπεύθυνο τον Δρ. JeanCharles Moretti διευθυντή των ανασκαφών της Δήλο, καθώς και με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, με τη συμμετοχή της καταδυόμενης αρχαιολόγου και αρχιτέκτονα Δρ. Μ. Ζαρμακούπη.

Στην έρευνα έλαβε επίσης μέρος ο καταδυόμενος τοπογράφος μηχανικός της Γαλλικής Σχολής κ. Lionel Fantin, ενώ την τεχνική υποστήριξη ανέλαβε ο κ. Σπυρίδων Μουρέας, εργατοτεχνίτης καταδυόμενος της ΕΕΑ.

resized Ναυάγιο Φούρνων Δήλου

Ερευνήθηκε και αποτυπώθηκε με λεπτομέρεια ο μεγάλος λιμενοβραχίονας, που προστάτευε κατά την αρχαιότητα το κεντρικό λιμάνι της Δήλου (ιερός λιμένας) από τους ισχυρούς βορειοδυτικούς ανέμους, ο οποίος βρίσκεται σήμερα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, λόγω της ανόδου της στάθμης κατά 2 μέτρα από την αρχαιότητα. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή ισχυρή κατασκευή, μήκους 160μ. περίπου μέτρων και πλάτους τουλάχιστον 40μ. Θεμελιώθηκε σε μια λιθορριπή (σωρός ακατέργαστων λίθων) ενώ στην ανωδομή ήταν κατά ένα μεγάλο μέρος κατασκευασμένος με εντυπωσιακού μεγέθους γρανιτένιους ογκόλιθους. Η χρονολόγηση της κατασκευής του παραμένει ακόμη άγνωστη και μόνο η μελλοντική αρχαιολογική και γεωλογική έρευνα θα δώσει στοιχεία για αυτό.

resized Ναυάγιο Φούρνων Δήλου 2

Αποτυπώθηκαν επίσης τοίχοι κτισμάτων και δομικά στοιχεία πεσμένης κιονοστοιχίας στον αιγιαλό κατά μήκος της ακτογραμμής εντός και βορείως του ιερού λιμένα.

Βόρεια του λιμενοβραχίονα και σε μικρό σχετικά βάθος εντοπίστηκαν τα υπολείμματα ενός ναυαγίου της ύστερης Ελληνιστικής εποχής, με κύριο φορτίο αμφορείς για τη μεταφορά κρασιού και λαδιού, από την Ιταλία καθώς και τη Δυτική Μεσόγειο.

Στα πλαίσια της έρευνας πραγματοποιήθηκε η φωτογράφιση και η χαρτογράφηση δυο ακόμη ναυαγίων που εντοπίστηκαν κατά τις προηγούμενες ερευνητικές περιόδους στις θαλάσσιες περιοχές των Φούρνων και του Κάτω Κενεράλε.

resized Ναυάγιο Φούρνων Δήλου 3

Επιπροσθέτως εντοπίστηκαν ακόμη δύο νέα ναυάγια της ύστερης Ελληνιστικής εποχής:

Στη Χερόννησο (στο νότιο άκρο της Δήλου) και στη Ρήνεια στον όρμο Φυλλάδι.

Τα ναυάγια στη Χερόννησο της Δήλου, στο Φυλλάδι της Ρήνειας και στο Κάτω Κερενάλε καθώς και στο κεντρικό λιμάνι, ανήκουν στην περίοδο της μεγαλύτερης ακμής του νησιού (τέλη 2ου-αρχές 1ου αι. π.Χ.),λίγο δηλαδή πριν την καταστροφή της Δήλου από το Μιθριδάτη και τους πειρατές της Κιλικίας. Σημαντική είναι η παρουσία αμφορέων από περιοχές εκτός του Αιγαίου (Ιταλία, Ισπανία, Βόρεια Αφρική), που καταδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο την ευρύτητα των εμπορικών συναλλαγών του νησιού σε όλη τη Μεσόγειο κατά την Ελληνιστική Περίοδο. Σημαντική είναι επίσης η ανακάλυψη κάποιων αμφορέων, που χρονολογούνται σε πρωιμότερες εποχές (όπως του 5 ου αι. π.Χ.), για τις οποίες η γνώση μας είναι περιορισμένη, όσον αφορά στο εμπόριο και τις ανταλλαγές στην περιοχή της Δήλου.

resized Ναυάγιο Φούρνων Δήλου 4

Η εύρεση αμφορέων που χρονολογούνται σε περιόδους υστερότερες από την καταστροφή της Δήλου (2ος-4ος αι. μ.Χ.), όπως και το προαναφερόμενο ναυάγιο των Φούρνων, δείχνουν ότι το νησί όχι μόνο δεν έπαψε να κατοικείται, αλλά πως έπαιζε ακόμη σημαντικό ρόλο στο εμπόριο και τη ναυσιπλοΐα της εποχής αυτής.

Ο εντοπισμός παράκτιων αρχαίων καταλοίπων, οι λιμενικές εγκαταστάσεις και η ανεύρεση μεγάλου αριθμού ναυαγίων διαφόρων εποχών, αλλά και ο εντοπισμός των νέων ναυαγίων στο δίαυλο μεταξύ Δήλου-Ρήνειας, καθώς και τα νέα σημαντικά ευρήματα που ανελκύστηκαν (πινάκια, λάγυνος, πρόχους και ακέραια πήλινα μαγειρικά σκεύη), επιβεβαιώνει ότι η Δήλος ήταν μια σημαντική εμπορική βάση και ένας σημαντικός διαχρονικός εμπορικός θαλάσσιος δρόμος, που συνέδεε την ανατολική και τη δυτική Μεσόγειο.

resized Φυλλάδι Ρήνειας

Τα αποτελέσματα, που προέκυψαν από την έρευνα, βοηθούν στην ολοκλήρωση της αρχαιολογικής και ιστορικής εικόνας της Δήλου, γεγονός που ενισχύει την ανάγκη για την συστηματική συνέχιση της υποβρύχιας διερεύνησης του νησιού.

Η δαπάνη της έρευνας καλύφθηκε από την η Ε.Ε.Α. την Γαλλική Αρχαιολογική σχολή και το Society for the Promotion of Roman Studies.

 

 


Σελίδα 7 από 684
ΜΙΡΕΛΑ ΠΑΧΟΥ με συμμετοχή ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ & ΜΙΛΤΟΥ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ - ΝΟΜΑΔΕΣ // ΝΕΟ SINGLE & VIDEO CLIP!
ΜΙΡΕΛΑ ΠΑΧΟΥ με συμμετοχή ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ & ΜΙΛΤΟΥ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ - ΝΟΜΑΔΕΣ // ΝΕΟ SINGLE & VIDEO CLIP!
   Mιρέλα Πάχου «ΝΟΜΑΔΕΣ» (Σε Συμμετοχή Γιάννη Κότσιρα & Μίλτου Πασχαλίδη)     Το νέο single της Μιρέλας ...

Συνέχεια με «Εμποράκο» και «Stopover» ● Στη δεύτερη εβδομάδα οι προβολές στους θερινούς κινηματογράφους του δήμου Νεάπολης-Συκεών
Συνέχεια με «Εμποράκο» και «Stopover»  ● Στη δεύτερη εβδομάδα οι προβολές στους θερινούς  κινηματογράφους του δήμου Νεάπολης-Συκεών
Συνέχεια με «Εμποράκο» και «Stopover» ● Στη δεύτερη εβδομάδα οι προβολές στους θερινούς κινηματογράφους του δήμου Νεάπολης-Συκεών     Η ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση