ATTICANEWS.GR

Member Area
News
Πιλοτικό πρόγραμμα συντήρησης ενάλιων αρχαιολογικών καταλοίπων στην Παλαιά Επίδαυρο.
News - Πολιτισμός
Δευτέρα, 10 Ιούλιος 2017 17:39

Πιλοτικό πρόγραμμα συντήρησης ενάλιων αρχαιολογικών καταλοίπων στην Παλαιά Επίδαυρο.

 resized 48

Θεωρητικά μαθήματα που αφορούν σε μεθόδους για την επιτόπου συντήρηση ενάλιων αρχαιολογικών οικοδομημάτων, για την αντιμετώπιση προβλημάτων βιοδιάβρωσης και αποδόμησης και για την τεκμηρίωση, αποκατάσταση και συντήρηση της Ενάλιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς (πρόγραμμα BLUEMED), πραγματοποιήθηκαν στις 3-4 Ιουλίου 2017  στην Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή. Είχε προηγηθεί υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας για το Πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Workshop In situ conservation of underwater archaeological sites: methods and case studies - Αθήνα και Επίδαυρος 3-7 Ιουλίου 2017” μεταξύ της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων (ΕΕΑ) και της Direttore del Nucleo per gli Interventi di Archeologia Subacquea στη Ρώμη για τη διενέργεια συντήρησης σε ένα περιορισμένο τμήμα της βυθισμένης ρωμαϊκής έπαυλης της αρχαίας Επιδαύρου.

 resized 57

Τη διεύθυνση του Πιλοτικού εκπαιδευτικού Προγράμματος είχε από την ελληνική πλευρά η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων διά της Προϊσταμένης Δρ. Αγγελικής Γ. Σίμωσι, ενώ τον συντονισμό επιτόπου η καταδυόμενη αρχαιολόγος της ΕΕΑ Δρ. Π. Γαλιατσάτου. Από την ιταλική πλευρά οι δραστηριότητες συντονίστηκαν από την καταδυόμενη αρχαιολόγο Dr. Barbara Davidde, Διευθύντρια του Nucleo per gli Interventi di Archeologia Subacquea του ISCR.

resized 76

Αρχικά έγινε μία θεωρητική εκπαίδευση σχετικά με τα ηλεκτρικά εργαλεία συντήρησης από ιταλικής πλευράς και στη συνέχεια κατάδυση προς εφαρμογή των μεθόδων αυτών. Οι πρακτικές εργασίες έλαβαν χώρα στις 5-7 Ιουλίου 2017 στον ενάλιο αρχαιολογικό χώρο της “Βυθισμένης Πολιτείας” της Παλαιάς Επιδαύρου.

resized 80

Το πρόγραμμα διεξήχθη στα πλαίσια του Bluemed, ενός πρωτοποριακού ευρωπαϊκού προγράμματος στο οποίο συμμετέχει για πρώτη φορά η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων μαζί με άλλες χώρες της Μεσογείου, όπως η Κύπρος, η Κροατία, η Ιταλία και η Ισπανία. Σε όλη τη διάρκεια των εργασιών συμμετείχε καταδυόμενη Βιολόγος από ιταλικής πλευράς, η οποία μελέτησε τους θαλάσσιους οργανισμούς που προκαλούν βλάβες στις ενάλιες αρχαιότητες.

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 10 Ιούλιος 2017 17:45
 
UNICEF - Ένα ισχυρό μήνυμα ειρήνης από την ορχήστρα «Οι κόρες της Ιερουσαλήμ» στο Θέατρο Βράχων
News - Πολιτισμός
Παρασκευή, 07 Ιούλιος 2017 16:24

UNICEF - Ένα ισχυρό μήνυμα ειρήνης από την ορχήστρα «Οι κόρες της Ιερουσαλήμ» στο Θέατρο Βράχων

resized 170707d1

Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον πολιτιστικό γεγονός, με πολλαπλούς συμβολισμούς, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 6 Ιουλίου στο Θέατρο Βράχων.

Ο λόγος για την ξεχωριστή συναυλία από την Ορχήστρα «Οι κόρες της Ιερουσαλήμ», που αποτελείται από 30 δεκαπεντάχρονα κορίτσια από την Παλαιστίνη, τα οποία έπαιξαν και τραγούδησαν παραδοσιακά τραγούδια της πατρίδας τους, αλλά και ελληνικά, σε μια επιτυχημένη σύμπραξη με τη Μαρία Σουλτάτου και μέλη της Παραδοσιακής Ορχήστρας Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων ΟΤΕ Ν. Αττικής.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, τιμήθηκε από την Παλαιστινιακή πλευρά η UNICEF και η Πρόεδρός της κα Σοφία Τζιτζίκου, για τη σημαντική ανθρωπιστική προσφορά προς τα παιδιά όλου του κόσμου.

resized 170707d2

Τα μέλη της ομάδας «Τεταρτημόριο», το οποίο συνεργάζεται με τη UNICEF, προσέφεραν στον Πρέσβη της Παλαιστίνης έναν πίνακα ζωγραφικής που αναπαριστά την ορχήστρα «Κόρες της Ιερουσαλήμ».

Την εκδήλωση τίμησαν εθελοντές και φίλοι της UNICEF, καθώς και πολλοί Δήμαρχοι της Αττικής.

Ήταν μια πρωτοβουλία της Πρεσβείας της Παλαιστίνης, που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη και συνδιοργάνωση του Δήμου Βύρωνα στα πλαίσια του φεστιβάλ «Στις Σκιές των Βράχων».

Η γυναικεία ορχήστρα «Οι Κόρες της Ιερουσαλήμ» ιδρύθηκε το 2013. Τα 30 μέλη της είναι νεαρές κοπέλες που παίζουν αραβικά όργανα όπως ούτι, κανονάκι, ανατολίτικα κρουστά, αλλά και βιολί, βιολοντσέλο, κόντρα μπάσο, φλάουτο και κλαρινέτο. Η ορχήστρα συμπεριλαμβάνει χορωδία και σολίστ τραγουδιού.

 
Οι παλιοί ήταν αλλιώς. Γιατί το τσιμέντο των Ρωμαίων αντέχει χιλιάδες χρόνια και όχι οι σύγχρονες εκδοχές του.
News - Πολιτισμός
Παρασκευή, 07 Ιούλιος 2017 10:28

Οι παλιοί ήταν αλλιώς.

Γιατί το τσιμέντο των Ρωμαίων αντέχει χιλιάδες χρόνια και όχι οι σύγχρονες εκδοχές του.
Image1

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν το μυστικό της συνταγής που καθιστούσε το ρωμαϊκό τσιμέντο απρόσβλητο από το χρόνο.

Όπως γράφει ο Guardian οι κατασκευές των Ρωμαίων όπως για παράδειγμα οι κυματοθραύστες και τα λιμάνια τους αντέχουν ακόμη και έπειτα από δύο χιλιάδες χρόνια από την κατασκευή τους.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε το ενδιαφέρον των επιστημόνων οι οποίοι προσπάθησαν να βρουν τι είναι αυτό που έκανε τόσο διαφορετικό και ανθεκτικό το κατασκευαστικό υλικό των Ρωμαίων από το σκυρόδεμα που χρησιμοποιείται σήμερα και η διάρκεια ζωής του είναι περιορισμένη.

Η συνταγή είναι απλή καθώς πρόκειται για ένα μείγμα ηφαιστειογενούς τέφρας, ασβέστη, θαλασσινού νερού και σβόλων από ηφαιστειογενούς πέτρας. Η επαφή αυτών με το θαλασσινό νερό πυροδοτούσε μια χημική αντίδραση και δημιουργούσε νέα ανόργανα συστατικά που ενδυνάμωναν το σκυρόδεμα αντί να το φθείρουν.

Επρόκειτο για πολύ έξυπνους ανθρώπους και αφιέρωσαν χρόνο για να φτάσουν σε αυτό το αποτέλεσμα, λέει η Marie Jackson, γεωλόγος στο πανεπιστήμιο της Γιούτα και ένας από τους συγγραφείς μιας εργασίας για τη ρωμαϊκή αρχιτεκτονική.

«Απόρθητο από τα κύματα και κάθε ημέρα όλο και πιο δυνατό» γράφουν στην εργασία τους και τώρα ψάχνουν να βρουν ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες.

http://www.typos.com.cy/cat/13/article/28675

 
Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου εγκαινίασε το Μουσείο Teriade στη Μυτιλήνη
News - Πολιτισμός
Πέμπτη, 06 Ιούλιος 2017 09:53

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου εγκαινίασε το Μουσείο Teriade στη Μυτιλήνη

resized Κονιόρδου Τεριάντ

 Την νέα του πτέρυγα αλλά και τις ανακαινισμένες υπάρχουσες σε ένα από τα σημαντικότερα μουσεία αφιερωμένα στην μοντέρνα τέχνη το Μουσείο Teriade στη Μυτιλήνη εγκαινίασε τη Δευτέρα η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου. Υστέρα από τις  εργασίες ανακαίνισης το Μουσείο  προβάλλει τα μοναδικά αντικείμενα της συλλογής του και κυρίως τις καλλιτεχνικές εκδόσεις του Teriade που για τη δημιουργία τους συνεργάστηκαν οι επιδραστικότεροι εικαστικοί του 20ου αιώνα.

Η Υπουργός Πολιτισμού με αφορμή την επίσκεψη της στο νησί συναντήθηκε στο κτήριο της  Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής με τον Δήμαρχο της πόλης και εκπροσώπους φορέων με σκοπό να ενημερωθεί κυρίως για τις ζημίες που προκάλεσε στα μνημεία το πρόσφατο χτύπημα του Εγκέλαδου. Επίσης ξεναγήθηκε στο Ελαιοτριβείο - Μουσείο Βρανά από τον πρόεδρο του Δ.Σ. της πολιτιστικής αστική μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Αρχιπέλαγος» Νίκο Σηφουνάκη. Επισκέφτηκε επίσης το Μουσείο Θεόφιλου. 

resized IMG 1556-2

Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στη  Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής συμμετείχαν ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Σπύρος Γαληνός, η περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου, ο αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Κώστας Αστυρακάκης, ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Πάλλης, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Μουσείου Tériade , Δημήτρης Παπαγεωργίου, ο διευθυντής του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους, Νίκος Ζούρος, ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, Παύλος Τριανταφυλλίδης, η προϊσταμένη Υπηρεσίας Νεότερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Βορείου Αιγαίου, Μερόπη Φράγκου.

«Διαπιστώνω με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση ότι έχουμε συνειδητοποιήσει πόσα πράγματα μπορούμε όταν υπάρχει συνεργασία και καλή διάθεση, να αλληλοσυμπληρώσει ο ένας τον άλλον. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και το Υπουργείο Πολιτισμού έχει αυτή την πρόθεση» είπε η Λυδία Κονιόρδου Eιδικότερα για το Μουσείο Tériade είπε ότι είναι σπουδαίο «όχι μόνο για την ήδη υπάρχουσα συλλογή του, αλλά και για την ίδια του τη φιλοσοφία. Είναι ένας κόμβος, όπου το σύγχρονο συναντά το παραδοσιακό. Όπως ξέρουμε ο Tériade ανακάλυψε τον Θεόφιλο και τον καθιέρωσε.  Δεν διαχώριζε το ναΐφ στοιχείο από το έντεχνο, αλλά τα θεωρούσε συγκοινωνούντα δοχεία και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και σαν φιλοσοφία και σαν κατεύθυνση καλλιτεχνική και εικαστική.»

  Ένας ακόμα  λόγος μεγάλης προτεραιότητας για την παρουσία της όπως τόνισε η Υπουργός Πολιτισμού είναι και το θέμα της επισκευής των ζημιών που έχουν υποστεί τα μνημεία λόγω του πρόσφατου σεισμού. Ανέφερε ότι κλιμάκια του Υπουργείου Πολιτισμού  επισκέφθηκαν τις σεισμόπληκτες περιοχές και τα μνημεία. Επίσης σύντομα  θα μεταβεί ένα δεύτερο κλιμάκιο. Όπως πρόσθεσε η  Λυδία Κονιόρδου το Υπουργείο Πολιτισμού, έχει εγκρίνει ένα ποσό των 190.000 ευρώ, το οποία θα διανεμηθεί σε σωστικές εργασίες για τα Μεταβυζαντινά μνημεία τα οποία έχουν υποστεί και τις μεγαλύτερες ζημιές (Κοίμηση της Θεοτόκου στον Αφάλωνα, η Ζωοδόχος Πηγή στη Βρίσα, η Μεταμόρφωση του Σωτήρος στο Μεγαλοχώρι, ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου στο Ακράσι, ο Άγιος Νικόλαος στο Πλωμάρι και η Αγία Τριάδα στην Πλαγιά).

resized κονιορδου Τεριαντ

Ένα ζήτημα που την απασχολεί, όπως είπε η Υπουργός Πολιτισμού, είναι της προστασίας  του αυθεντικού υλικού από τον οικισμό της  Βρίσας που πλήγηκε περισσότερο από τον εγκέλαδο. «είναι πολύ σημαντική προίκα, που δεν πρέπει να χαθεί αυτά τα στοιχεία κυρίως σ' έναν παραδοσιακό οικισμό, όπως έχει χαρακτηριστεί η Βρίσα. Δεν πρέπει να την αφήσουμε να χαθεί από τις μπουλντόζες ούτε να χρησιμοποιηθούν σύγχρονά υλικά με τα οποία θα χαθεί τη αισθητική και αρχιτεκτονική αξία των χώρων.»

 Στο προαύλιο χώρο του Μουσείου Tériade  την ώρα των εγκαινίων στο του μουσείου είχε συγκεντρωθεί ένα πολυπληθές κοινό όλων των ηλικιών ενώ η χρωματική παλέτα  της Λεσβιακής φύσης υπό τον φωτισμό του καλοκαιρινού σούρουπου συμπλήρωνε την ειδυλλιακή εικόνα. Την Υπουργό Πολιτισμού ξενάγησε στο Μουσείο η Άνη Κοντογιώργη, επιμελήτρια της επανέκθεσης του Μουσείου Teriade ο Πρόεδρος του ΔΣ του Μουσείου Δημήτρης Παπαγεωργίου και ο Στέλιος  Δασκαλάκης, Προϊστάμενος του Τμήματος Συντήρησης της ΕΦΑ Αθηνών. Η Λυδία Κονιόρδου άκουσε με προσοχή τις πληροφορίες που αφορούσαν τη συλλογή του Στρατή Ελευθεριάδη –Teriade: τα «μεγάλα Βιβλία» που εκδόθηκαν από το 1943 έως το 1975 και το καθένα τους έχει επιμεληθεί από την αρχή μέχρι και το τέλος ένας σπουδαίος εικαστικός της εποχής (Ματίς, Πικάσο, Σαγκάλ, Τζιακομέττι, Κορμπυζιέ Λεζέ Μιρό κ.α.) Όπως και τα αντίτυπα του περιοδικού Verve που είχε σκοπό να παρουσιάσει την τέχνη δεμένη στενά με τη ζωή παρέχοντας τη μαρτυρία της συμμετοχής των καλλιτεχνών στα γεγονότα. Επίσης χαρακτικά, αναπαραγωγές μικρογραφιών από μεσαιωνικά χειρόγραφα, έργα του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ  και νεότερων Ελλήνων καλλιτεχνών.

Στη συνέχεια η Υπουργός επισκέφτηκε το Μουσείο Θεόφιλου που περιέχει στις τέσσερις αίθουσες του  86 πίνακες του σπουδαίου λαϊκού ζωγράφου που δώρισε στον Δήμο Μυτιλήνης ο  Teriade.

«Ο Teriade είναι ένας από τους σημαντικότερους σκαπανείς του σύγχρονου ελληνικού βλέμματος, του τρόπου που κοιτάζαμε το παρελθόν μας το παρόν μας και το μέλλον.  Το μουσείο Τeriade και τα εγκαίνια της νέας του πτέρυγας μπορούν να ειδωθούν ως μια έμπρακτη συνέχεια αυτής ακριβώς της συμπεριφοράς. Στον τόπο αυτό, το Μουσείο  έρχεται να αποδείξει  την εξωστρέφεια του ελληνικού πολιτισμού, να συμβάλει με τον καλύτερο τρόπο στην πολιτιστική συνομιλία και να διευρύνει του ορίζοντες μας, να δώσει πλούτο στον ελληνικό τόπο της Μυτιλήνης και ειδικά στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε έρχεται σαν  μια αναγκαία απάντηση» είπε στον χαιρετισμό της η Υπουργός Πολιτισμού αμέσως μετά τον λόγο του Πρόεδρος του ΔΣ του Μουσείου Δημήτρης Παπαγεωργίου που ευχαρίστησε όσους διαχρονικά εργάστηκαν για την δημιουργία του νέου Μουσείου Teriade και ακολούθησε ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Σπύρος Γαλανός.

Η βραδιά έκλεισε με μελωδίες που έπαιξε στο πιάνο η Κυβέλη Ντέρκεν ιδρύτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου.

 


Σελίδα 7 από 693

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι πειρατές της Καραϊβικής σε νοσοκομείο, Ο Τζόνι Ντεμπ ως Τζακ Σπάροου εμψυχώνει άρρωστα παιδιά!
Οι πειρατές της Καραϊβικής σε νοσοκομείο,  Ο Τζόνι Ντεμπ ως Τζακ Σπάροου εμψυχώνει άρρωστα παιδιά!
Οι πειρατές της Καραϊβικής σε νοσοκομείο, Ο Τζόνι Ντεμπ ως Τζακ Σπάροου εμψυχώνει άρρωστα παιδιά! Χαρά και αισιοδοξία ...

«Τα ‘δωσαν όλα» στην «Number One» συναυλία του Καλοκαιριού οι εκρηκτικές Δέσποινα Βανδή και Έλενα Παπαρίζου (φωτογραφίες)
«Τα ‘δωσαν όλα» στην «Number One» συναυλία του Καλοκαιριού οι εκρηκτικές Δέσποινα Βανδή και Έλενα Παπαρίζου (φωτογραφίες)
«Τα ‘δωσαν όλα» στην «Number One» συναυλία του Καλοκαιριού οι εκρηκτικές Δέσποινα Βανδή και Έλενα Παπαρίζου (φωτογραφίες) Δέσποινα ...