ATTICANEWS.GR

Member Area
News
Ανακαλύφθηκε συγκρότημα κτηρίων δίπλα σε ναό του Απόλλωνα, στο Δεσποτικό
News - Πολιτισμός
Τρίτη, 18 Ιούλιος 2017 16:29

Ανακαλύφθηκε συγκρότημα κτηρίων δίπλα σε ναό του Απόλλωνα, στο Δεσποτικό

resized LDSC 0429

Νέα κτήρια έφεραν στο φως οι ανασκαφικές και αναστηλωτικές εργασίες που πραγματοποιήθηκαν από τις 30 Μαΐου έως τις 7 Ιουλίου 2017 στο ιερό του Απόλλωνα στο ακατοίκητο νησί Δεσποτικό (θέση Μάντρα), δυτικά της Αντιπάρου. Τα αποτελέσματα των φετεινών εργασιών αξιολογούνται ως ιδιαιτέρως σημαντικά για την τοπογραφία του ιερού. Από τα φετινά ευρήματα ξεχωρίζουν θραύσμα μαρμάρινου αγαλμάτιου κόρης που χρονολογείται στην πρώιμη αρχαϊκή περίοδο, θραύσμα από την πλίνθο με το πόδι αρχαϊκού κούρου και θραύσμα από την κνήμη και τον αστράγαλο ποδιού κούρου.

Η συστηματική ανασκαφή στο Δεσποτικό ξεκίνησε το 1997 και έχει φέρει στο φως έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στις Κυκλάδες. Διευθύνεται από τον αρχαιολόγο της ΕΦΑ Κυκλάδων, Γιάννο Κουράγιο και πραγματοποιήθηκε και φέτος χάρη σε ευγενικές χορηγίες.

resized image-0-02-05-50140794f9273a7ebcac848212186bcb775dd68b6e89da80390ef6dc08d33c25-V

Οι έρευνες επικεντρώθηκαν στην ανασκαφή του κτηριακού συγκροτήματος που είχε μερικώς διερευνηθεί το 2016 στην περιοχή αμέσως νότια του αρχαϊκού τεμένους. Φέτος ήρθαν στο φως οκτώ ακόμη χώροι προς τη νότια και δυτική πλευρά αυτού του συγκροτήματος, χωρίς ωστόσο να εντοπιστούν τα όρια του. Το συγκρότημα αποτελείται από 12 χώρους και το συνολικό ορατό εμβαδόν του φτάνει τα 180 τ.μ. Αν και οι διαστάσεις τους ποικίλουν, οι πυκνοκατοικημένοι χώροι του συγκροτήματος έχουν τον ίδιο προσανατολισμό, με εισόδους προς νότο. Ορισμένοι από αυτούς πιθανότατα ήταν αίθριοι, ίσως αυλές ή προθάλαμοι.

resized eurimata 2017

Με βάση τα ευρήματα (πληθώρα κεραμεικής αρχαϊκής και κλασικής περιόδου) και ορισμένα αρχιτεκτονικά στοιχεία, ο ανασκαφέας εκτιμά ότι το συγκρότημα λειτούργησε ως χώρος αποθήκευσης και διαμονής, τεκμηριώνοντας την υψηλή επισκεψιμότητα του ιερού και την ανάγκη επέκτασης για την ικανοποίηση του μεγάλου αριθμού πιστών έως και τον 4ο αι.π.Χ.

Οι εργασίες επεκτάθηκαν και στα κτήρια εκτός του τεμένους. Ολοκληρώθηκε η διερεύνηση του κτηρίου Β που είχε ανασκαφεί ήδη το 2007 και το 2013. Αποκαλύφθηκαν όλοι οι χώροι του αλλά και οι φάσεις χρήσης του που χρονολογούνται στον 7ο αιώνα π.Χ., στο πρώτο μισό του 6ου αιώνα π.Χ. (η κύρια φάση του κτηρίου) και στον ύστερο 6ο αι. π.Χ.

resized LDSC 0161

Στο ΒΑ άκρο της χερσονήσου, αρκετά κοντά στην ακτή, εντοπίστηκε και ανεσκάφη ένα ακόμη κτήριο, διαστάσεων 4,40 X 4,30μ. Σώζεται μόνο η θεμελίωσή του. Η θέση του και η κάτοψή του παραπέμπουν σε παρατηρητήριο ή πύργο.

Πλούσια και ποικίλα ήταν τα ευρήματα της ανασκαφής. Ενδεικτικά αναφέρονται περισσότεροι από 20 μελαμβαφείς λύχνοι και 30 θραύσματα αγγείων με εγχάρακτες επιγραφές (ΑΠ, ΑΠΟΛ, ΑΝΕΘΗΚΕ κ.α.), θραύσματα «μηλιακών» αμφορέων και μελαμβαφών κυλίκων, θραύσματα ερυθρόμορφων κρατήρων με παραστάσεις γυμνών νέων, καθημερινής χρήσης αγγεία όπως ηθμοί, λεκάνες, πρόχοι, αλατοδοχεία, φιάλες κ.α., πολλά μεταλλικά αντικείμενα (ήλοι, πύρροι, αγκίστρια κ.α.).

resized LDSC 0038-43

Οι αναστηλωτικές εργασίες διήρκησαν 4 εβδομάδες και ολοκληρώθηκε η τοπθέτηση δύο κιόνων του εστιατορίου και των κιονοκράνων τους ενώ προετοιμάστηκε και η τοποθέτηση ενός ακόμη κίονα. Επίσης πραγματοποιήθηκαν και εργασίες συντήρησης τοιχοποιιών στα κτήρια Α και Β

Στις έρευνες συμμετείχαν εκτός από τα μέλη της επιστημονικής ομάδας πολλοί φοιτητές και αρχαιολόγοι από πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού.

 
Tο Γλυπτό του Έλληνα Μετανάστη κοσμεί το Μόντρεαλ!
News - Πολιτισμός
Δευτέρα, 17 Ιούλιος 2017 11:01

Tο Γλυπτό του Έλληνα Μετανάστη κοσμεί το Μόντρεαλ!

 

Το Γλυπτό του Έλληνα Μετανάστη, στη συμβολή Παρκ Άβενιου και Ζαν Ταλόν, στο κέντρο της εμβληματικής για τον Ελληνισμό περιοχής του Παρκ Εξτένσιον, ήταν το δώρο των Ελλήνων του Μόντρεαλ για τη φετινή 375η επέτειο από την ίδρυση της πόλης.

Τα αποκαλυπτήρια του Γλυπτού, το οποίο είναι έργο του διακεκριμένου γλύπτη και καθηγητή στη Σχολή Καλών Τεχνών κ. Γιώργου Χουλιάρα, έγιναν την Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017, από  τον δήμαρχο Μόντρεαλ κ. Ντενί Κοντέρ και τους επικεφαλής των φορέων που πρωτοστάτησαν στην ανέγερσή του, όπως ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ κ. Νίκος Παγώνης, ο πρόεδρος του Επαρχιακού Κογκρέσου Κεμπέκ κ. Γιάννης Θεοδοσόπουλος, η αντιδήμαρχος κα Μαίρη Ντέρος, ως πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων (παράρτημα Μόντρεαλ) και η γενική γραμματέας, δημοσιογράφος και συγγραφέας κα Ιουστίνη Φραγκούλη – Αργύρη. Παρόντες ήταν ο πρέσβη της Ελλάδος στον Καναδά κ. Γιώργος Μαρκαντωνάτος και ο γενικός πρόξενος κ. Νίκος Σιγάλας.

Οι ομογενείς στέκονται συγκινημένοι απέναντι σ’ ένα μνημείο, που συμβολίζει τις δυσκολίες και μαζί το πείσμα και την ελπίδα του πρώτου μεγάλου κύματος των Ελλήνων μεταναστών στον Καναδά.

Το Γλυπτό του Έλληνα Μετανάστη έχει γίνει αξιοθέατο για την πόλη του Μόντρεαλ, καθώς τις τελευταίες ημέρες ομογενείς από διάφορες περιοχές της χώρας έρχονται να το δουν από κοντά. Και όχι μόνο από τον Καναδά αλλά και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση οικογένειας που ταξίδεψε από το Μπάφαλο.

ΦΩΤΟ: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ/Ζώης Μαρίνος
Πηγή: Εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ» (ekirikas.com)

http://www.monemvasianews.gr/t%CE%BF-%CE%B3%CE%BB%CF%85%CF%80%CF%84%CF%8C-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B1-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%BA%CE%BF%CF%83%CE%BC%CE%B5%CE%AF-%CF%84/

 
Λυδία Κονιόρδου: «Πρόσω ολοταχώς με διαφάνεια, λογοδοσία και έλεγχο» Οι καινοτομίες του νέου Νόμου για τα πνευματικά δικαιώματα
News - Πολιτισμός
Σάββατο, 15 Ιούλιος 2017 10:02

Λυδία Κονιόρδου: «Πρόσω ολοταχώς με διαφάνεια, λογοδοσία και έλεγχο».

Οι καινοτομίες του νέου Νόμου για τα πνευματικά δικαιώματα.

koniordou lydia

Προχωράμε μπροστά, πρόσω ολοταχώς. Επιτέλους διαφάνεια, λογοδοσία και έλεγχος» τόνισε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού από το βήμα της Βουλής όταν ψηφίστηκε χθες ο Νόμος για τη διαχείριση των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων.

«Είναι πολύ σημαντική μέρα, γιατί μετά από 24 χρόνια μπαίνουν νέοι εκσυγχρονισμένοι κανόνες σε ένα χώρο που αντιμετώπιζε σοβαρές παθογένειες και συγκρούσεις αντικρουόμενων συμφερόντων λόγω της αδράνειας της Πολιτείας να ρυθμίσει το τοπίο».

Ο νέος Νόμος του ΥΠΠΟΑ ανοίγει νέους ορίζοντες βάζοντας επιτέλους τάξη προς όφελος των δημιουργών, των δικαιούχων, των χρηστών και γενικότερα του δημοσίου συμφέροντος.

Η ΑΕΠΙ (Ανώνυμη Εταιρεία Πνευματικής Ιδιοκτησίας) ως μοναδική Ανεξάρτητη Οντότητα Διαχείρισης (ΑΟΔ) υπάγεται σε ίδιους κανόνες και υποχρεώσεις διαφάνειας και λογοδοσίας με τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ). Με τον νέο Νόμο όλοι οι δημιουργοί εξίσου συμμετέχουν μέσω της Γενικής Συνέλευσής τους και του Εποπτικού Συμβουλίου στον έλεγχο των ΑΟΔ και των ΟΣΔ που διαχειρίζονται τα πνευματικά τους δικαιώματα.

Τίθενται για πρώτη φορά όρια σε ανεξέλεγκτα διαχειριστικά έξοδα για υπέρογκους μισθούς και αδιαφανείς επενδύσεις εις βάρος των δικαιούχων.

Θωρακίζονται οι δικαιούχοι απέναντι στην προσβολή των δικαιωμάτων τους στο διαδίκτυο, σε περιπτώσεις πειρατείας.

Πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά όλες οι συναλλαγές μεταξύ ΟΣΔ και χρηστών για την παρεμπόδιση της κυκλοφορίας μαύρου χρήματος

Εξασφαλίζονται για πρώτη φορά τα δικαιώματα συγγραφέων και εκδοτών από τις Βιβλιοθήκες μέσω της πρόβλεψης έκδοσης Κανονισμού  που ρυθμίζει την αμοιβή τους από τον δημόσιο δανεισμό βιβλίων. Εξαιρούνται από αυτή τη ρύθμιση οι σχολικές και ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες για την καλύτερη προάσπιση της ελεύθερης διάχυσης της γνώσης,.

Ενθαρρύνεται η εναλλακτική επίλυση των διαφορών ιδίως μεταξύ χρηστών και οργανισμών σχετικά με τα αμοιβολόγια και τις άδειες χρήσης προκειμένου να μειωθούν οι δικαστικές, δαπανηρές και χρονοβόρες διενέξεις.

Αναλαμβάνει το ΥΠΠΟΑ την ειδική ασφάλεια του καταδυόμενου προσωπικού των Εφορειών Ενάλιων Αρχαιοτήτων Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας .

Εξοικονομούνται μεγάλα ποσά από το κόστος ασφάλισης των έργων τέχνης που παρουσιάζονται σε εκθέσεις καθώς εξορθολογίζεται η διαδικασία και περνά στην ευθύνη του ΥΠΠΟΑ.

Ιδρύεται Εθνικό Μουσείο Αγροτικού Κινήματος Κιλελέρ

Ορίζονται για πρώτη φορά διαφανείς διαδικασίες για την επιλογή εθνικής εκπροσώπησης στη Διεθνή Έκθεση Biennale Βενετίας

Θεσμοθετείται για πρώτη φορά Κρατικό Βραβείο Εικαστικών Τεχνών «Γιάννης Μόραλης» για το τρέχον έργο καλλιτεχνών.

 

Το νομοσχέδιο έγινε αντικείμενο μεγάλης και μακράς επεξεργασίας, διαβούλευσης και διαλόγου με την πλειονότητα των αρμόδιων φορέων στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και οι καίριες προτάσεις ενσωματώθηκαν στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή. Για άρθρα όπου υπήρχαν διχογνωμίες, έγινε επιπλέον διαβούλευση και επεξεργασία για να αποτυπωθεί η πιο δίκαιη λύση. Ο διάλογος συνεχίστηκε στις 12/7 με ήπιο και εποικοδομητικό τρόπο στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής από τους φορείς. Ενδεικτικό της επεξεργασίας που έγινε είναι το γεγονός ότι στη διαβούλευση με τους τριάντα φορείς, μόνο πέντε άρθρα από τα 77 έγιναν αντικείμενο αντιπαράθεσης.

Καμία πλευρά δεν ευνοήθηκε παρά τις όποιες πιέσεις λόγω διαφορετικών συμφερόντων που εκφράζονταν συχνά έντονα και δημόσια. Αποτέλεσμα ήταν ότι ο Νόμος που ψηφίστηκε, διασφαλίζει ένα υψηλό επίπεδο οικονομικής διαχείρισης, διαφάνειας, εποπτείας και ίσης μεταχείρισης.

 

 
Νησίδα Μουσείων Κάστρου Χώρας Νάξου
News - Πολιτισμός
Τετάρτη, 12 Ιούλιος 2017 11:33

Νησίδα Μουσείων Κάστρου Χώρας Νάξου

naxo

Ένα σπουδαίο έργο για την προστασία της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και την ανάδειξη του μεσαιωνικού Κάστρου της Νάξου αναμένεται να ξεκινήσει σε λίγες εβδομάδες. Πρόκειται για το έργο «Νησίδα Μουσείων Κάστρου Χώρας Νάξου» επιλέξιμης δημόσιας δαπάνης 2.300.000 ευρώ, το οποίο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Το έργο στοχεύει στη μετατροπή του κάστρου σε ανοιχτό μουσείο, αναδεικνύοντας το νυν Αρχαιολογικό Μουσείο, τον Πύργο Crispi (Γλέζου), την οικία Προμπονά, (πρώην κτήριο της Αεροπορίας) αλλά  και τον κεντρικό πύργο του Σανούδου. Στα τρία μεσαιωνικά κτίρια θα υλοποιηθούν εργασίες αποκατάστασης των υποδομών τους.

Με το αυτό το έργο θα επιτευχθεί η αναβάθμιση του κάστρου και των μουσειακών εγκαταστάσεων, με στόχο τη βελτίωση των υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών στον επισκέπτη και στους ερευνητές. Τα επιλεχθέντα κτήρια θα αποτελέσουν μία νησίδα Μουσείων, που θα λειτουργεί ως κοιτίδα πολιτισμού μέσα σε ένα μνημειακό περιβάλλον.

Χαιρετίζοντας την απόφαση ένταξης του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020», ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανόλης Μαργαρίτης εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες για τον καθοριστικό ρόλο του στον Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Δημήτρη Αθανασούλη, ο οποίος οραματίστηκε την ανάδειξη και αναβάθμιση του Κάστρου και των μουσείων του και κατέβαλε μέγιστες προσπάθειες για να μπει το έργο σε τροχιά υλοποίησης. Επίσης, ευχαριστεί θερμά τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο για την υπογραφή της ένταξης του έργου και την εξασφάλιση στο σύνολο της χρηματοδότησής του με το ποσό των 2,3 εκ. ευρώ.

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του, ο Δήμαρχος Μανόλης Μαργαρίτης τόνισε τα εξής: «Ως Νάξιοι οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ τόσο στον κ. Αθανασούλη, αλλά και στον κ. Χατζημάρκο, η συμβολή των οποίων ήταν καθοριστική για την ένταξη του σπουδαίου αυτού έργου. Η αγαστή συνεργασία και η αγάπη τους για την πολιτισμική μας κληρονομιά επισφραγίζονται με τις προσπάθειες, την αίσια έκβαση και την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ».

 


Σελίδα 6 από 693

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι πειρατές της Καραϊβικής σε νοσοκομείο, Ο Τζόνι Ντεμπ ως Τζακ Σπάροου εμψυχώνει άρρωστα παιδιά!
Οι πειρατές της Καραϊβικής σε νοσοκομείο,  Ο Τζόνι Ντεμπ ως Τζακ Σπάροου εμψυχώνει άρρωστα παιδιά!
Οι πειρατές της Καραϊβικής σε νοσοκομείο, Ο Τζόνι Ντεμπ ως Τζακ Σπάροου εμψυχώνει άρρωστα παιδιά! Χαρά και αισιοδοξία ...

«Τα ‘δωσαν όλα» στην «Number One» συναυλία του Καλοκαιριού οι εκρηκτικές Δέσποινα Βανδή και Έλενα Παπαρίζου (φωτογραφίες)
«Τα ‘δωσαν όλα» στην «Number One» συναυλία του Καλοκαιριού οι εκρηκτικές Δέσποινα Βανδή και Έλενα Παπαρίζου (φωτογραφίες)
«Τα ‘δωσαν όλα» στην «Number One» συναυλία του Καλοκαιριού οι εκρηκτικές Δέσποινα Βανδή και Έλενα Παπαρίζου (φωτογραφίες) Δέσποινα ...