ATTICANEWS.GR

Member Area
News
Ελληνικές αρχαιότητες στο “Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας” στις Βρυξέλλες
News - Πολιτισμός
Τρίτη, 09 Μάιος 2017 08:21

Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας στις Βρυξέλλες

resized europeanparliament house history2

Tο Σπίτι της Ευρωπαϊκής  Ιστορίας (Ηouse of European History), ένα νέο διαδραστικό μουσείο άνοιξε για το κοινό στις Βρυξέλλες, με ελληνικές αρχαιότητες, νομίσματα και εικαστικά έργα μεταξύ των εκθεμάτων του. Πολιτιστικός φορέας και μουσείο, το Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στεγάζεται στο ανακαινισμένο κτήριο Eastman στο πάρκο Léopold, κοντά στην έδρα των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, και εγκαινιάστηκε στις 6 Μαΐου 2017.

 

Σκοπός του νέου μουσείου της Βελγικής πρωτεύουσας και της μόνιμης έκθεσής του είναι να προσφέρει στους επισκέπτες, μέσα από μια διαδραστική περιήγηση στις 24 επίσημες γλώσσες της Ε.Ε., τη δυνατότητα να γνωρίσουν την ευρωπαϊκή ιστορία, από την αρχαιότητα έως τους δύο παγκόσμιους πολέμους του 20ου αιώνα και τις ιστορικές διαδικασίες που διαμόρφωσαν την Ευρώπη του σήμερα, αλλά και να στοχαστούν κριτικά ως προς τη σημασία, τη δυναμική και το μέλλον της ενωμένης ηπείρου.

resized europeanparliament house history1

Εννιακόσια τριάντα επτά εκθέματα (937) από 222 Μουσεία, Ιδρύματα και Οργανισμούς της Ευρώπης, φιλοξενούνται στα 4000τμ της μόνιμης έκθεσης του μουσείου δίνοντας μορφή στο ταξίδι στην ιστορία της Ευρώπης. Περιοδικές εκθέσεις, συλλογές εγγράφων, εκπαιδευτικά προγράμματα, εργαστήρια και σεμινάρια, καθώς και ευρύ φάσμα πληροφοριών παρεχομένων μέσω διαδικτύου, συνδράμουν στην επιτυχία του εγχειρήματος.

Από τις 6 Μαΐου 2017 έως τις 31 Μαΐου 2018 στο Μουσείο παρουσιάζεται και η πρώτη περιοδική έκθεση με τίτλο «Αλληλεπιδράσεις» (Interactions) και στόχο την ανάδειξη  των επαφών και των ανταλλαγών μεταξύ των Ευρωπαίων, μέσα από τους τόπους συνάντησης τους (χώροι εμπορίου, χώροι διπλωματικών διαπραγματεύσεων, χώροι μάθησης αλλά και πεδία μάχης) και μέσα από τη διάδοση ιδεών και πολιτιστικών δημιουργημάτων.

resized heh exhibition 01

Η χώρα μας συμμετέχει στην μόνιμη έκθεση με 9 έργα (4 όστρακα οστρακισμού, ένα εκμαγείο  προτομής του Αριστοτέλη, ένα αντίγραφο βοιωτικής κύλικας με αλφάβητο, ένα πιάτο με απεικόνιση του Μεγάλου Αλεξάνδρου νεώτερης εποχής, 4 νεώτερα αναθηματικά πλακίδια-τάματα και έναν πίνακα) από τα Μουσεία Αρχαίας Αγοράς και Κεραμεικού, το Μουσείο Ακρόπολης, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και την Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου και στην περιοδική έκθεση με 22 αρχαιότητες (νομίσματα, ενσφράγιστες λαβές αμφορέων, ένα μολύβδινο ενεπίγραφο έλασμα και ένα μαρμάρινο σήκωμα)  από τα αρχαιολογικά Μουσεία της Δήλου και των Ιωαννίνων, το Νομισματικό Μουσείο και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης καθώς επίσης και έναν πίνακα (Ο Βομβαρδισμός του Πειραιά) από το Μουσείο Μπενάκη.

Τα εγκαίνια της μόνιμης και της πρώτης περιοδικής έκθεσης πραγματοποιήθηκαν με κάθε επισημότητα στις 4 και 5 Μαΐου. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εκπροσώπησε η Γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟΑ, Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη.

 

 
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
News - Πολιτισμός
Δευτέρα, 08 Μάιος 2017 14:45

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 

resized ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ01

Στιγμιότυπο από την παρουσίαση του Μουσείου Ηρακλείου στο Φόρουμ των Ευρωπαϊκών Μουσείων που πραγματοποιήθηκε στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας

 

Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνεται η βράβευση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου με τιμητική διάκριση (EMYA European Museum of the Year Special Commendation) στον ετήσιο διαγωνισμό του ευρωπαϊκού οργανισμού European Museum Forum (EMF) που πραγματοποιήθηκε στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας στο διάστημα 3-6 Μαΐου 2017.

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου διαγωνισμού επιβραβεύονται τα ευρωπαϊκά μουσεία που επιδεικνύουν υψηλό επαγγελματισμό και αριστεία στη βιωματική παρουσίαση των Συλλογών τους, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας. Επιβραβεύονται επίσης αυτά που διευρύνουν το κοινό τους μέσα από ποικίλες εξωστρεφείς δράσεις, οι οποίες προωθούν τα ευρωπαϊκά ιδεώδη και το γενικότερο όφελος της κοινωνίας.

Οι κριτές εκτίμησαν την κομβική σημασία του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου για την παρουσίαση της αρχαίας ιστορίας της Κρήτης μέσα από τη νέα μουσειολογική αφήγηση για τον Μινωΐκό πολιτισμό, η οποία διαμορφώθηκε στο πλαίσιο του έργου της Επανέκθεσης των Συλλογών, που ολοκληρώθηκε το 2015. Ιδιαίτερα επαίνεσαν τις πρωτοβουλίες του Μουσείου για τη διάχυση της ιστορικής γνώσης σε διαφορετικές κοινωνικές ομάδες μέσα από καινοτόμες δραστηριότητες. «Το  Αρχαιολογικό Μουσείο  Ηρακλείου», σημείωσαν, «εξελίχθηκε σε σπουδαία κοινωνική και πολιτισμική επένδυση για την Κρήτη, η οποία επηρεάζει την οικονομία και τον τουρισμό, ενθαρρύνοντας ταυτόχρονα την τοπική κοινωνία να εμπεδώσει μια θετική πρόσληψη της επιστήμης και της κουλτούρας»  

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου προτάθηκε επίσης από τους κριτές του EMF μαζί με δύο ακόμα ευρωπαϊκά Μουσεία για το βραβείο του Συμβουλίου της Ευρώπης, πρόταση που υπογραμμίζει την ευρωπαϊκή διάσταση του Μινωικού πολιτισμού ο οποίος αναδεικνύεται με μοναδικό τρόπο στις αίθουσες του Μουσείου.

resized ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ02

Στη φωτογραφία εικονίζεται η Προϊσταμένη του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου Στέλα Μανδαλάκη (κέντρο) μαζί με τους αρχαιολόγους Γεωργία Φλούδα και Δευκαλίωνα Μανιδάκη

 

 

 
Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου ανακάλεσε την αναπομπή προς το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) της επανεξέτασης τριών κτηρίων του Ελληνικού ως προς τον χαρακτηρισμό τους ή μη ως μνημείων.
News - Πολιτισμός
Πέμπτη, 04 Μάιος 2017 16:28

ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΑΝΑΠΟΜΠΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

 YPOLITISMOU

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου ανακάλεσε την αναπομπή προς το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) της επανεξέτασης τριών κτηρίων του Ελληνικού ως προς τον χαρακτηρισμό τους ή μη ως μνημείων. Η ανάκληση έγινε ύστερα από ενδελεχή έλεγχο του σχετικού φακέλου κατά τον οποίο διαπιστώθηκε πως δεν υπάρχουν νέα στοιχεία τα οποία δεν συνεκτιμήθηκαν στην αρχική εξέταση ώστε να αιτιολογείται η αναπομπή του θέματος.

Υπενθυμίζεται ότι μετά από γνωμοδότηση του ΚΣΝΜ και Υπουργική Απόφαση του περασμένου Δεκεμβρίου (ΥΠΠΟΑ ΓΔΑΜΤΕ/ΔΠΑΝΣΜ/418724/38577/5515/14-12-2016), είχε αποφασιστεί ο μη χαρακτηρισμός ως μνημείων των συγκεκριμένων κτηρίων. Η απόφαση ήταν σαφής για το κέλυφος του αρχικού κτηρίου του Δυτικού Αεροσταθμού, για τον παλαιό Πύργο Ελέγχου του Αεροσταθμού καθώς και για τον αρχικό πυρήνα του συγκροτήματος του πρώην Αμερικανικού Κολλεγίου Αθηνών.

Η γνωμοδότηση ήταν ομόφωνη ως προς το κτήριο του Δυτικού Αεροσταθμού καθώς κρίθηκε πως «έχει υποστεί σοβαρές αλλοιώσεις, και η αυθεντικότητά του έχει απολεσθεί λόγω των πολλών επεμβάσεων που έχει δεχτεί». Ως προς τα άλλα δύο κτήρια κρίθηκε πως δεν διαθέτουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που επιβάλλει ο νόμος 3028/2002, άρθρο 6, παρ 1γ, για τον χαρακτηρισμό ως μνημείων, κτηρίων νεώτερων των 100 ετών.

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 04 Μάιος 2017 16:30
 
Απόφαση για την προστασία του Δελφικού Τοπίου
News - Πολιτισμός
Τετάρτη, 03 Μάιος 2017 15:40

Απόφαση για την προστασία του Δελφικού Τοπίου

 DELFIKO-TOPIO

Η προστασία του Δελφικού Τοπίου είναι αδιαπραγμάτευτη για το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Για τον λόγο αυτόν με την πρόσφατη έγκριση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Ιτέας-Κίρρας του Δήμου Δελφών, έπειτα από γνωμοδότηση από το  Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο με αυστηρούς όρους,  απαγορεύεται κάθε λατομική και μεταλλευτική εξόρυξη στο σύνολο της έκτασης που αυτό καλύπτει (όρος 9 στους Γενικούς όρους). Σε κανένα σημείο της απόφασης δεν αναφέρεται έγκριση μεταλλευτικής δραστηριότητας.

Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) αποτελεί κατευθυντήριο χωροταξικό σχέδιο για την ορθολογική οργάνωση και ανάπτυξη του συνόλου της εδαφικής περιφέρειας της Δ.Ε. Ιτέας – Κίρρας του Δήμου Δελφών.

Για την καρδιά του Δελφικού Τοπίου ειδικότερα, δεν εγκρίθηκαν τα αρχικώς προβλεπόμενα από το ΓΠΣ.  Σε πολλά σημεία, μάλιστα, έγιναν επισημάνσεις προκειμένου τα οριζόμενα στο ΓΠΣ να εναρμονιστούν με τα οριζόμενα στην αρχαιολογική νομοθεσία, η οποία κατισχύει. 

Το ΥΠΠΟΑ παρακολουθεί στενά και τη λειτουργία των συνοδών εγκαταστάσεων μεταλλευτικών δραστηριοτήτων επεξεργασίας, εμπλουτισμού, αποθήκευσης και φόρτωσης-εκφόρτωσης βωξίτη, οι οποίες βρίσκονται στην παραλιακή ζώνη, στη θέση Κεφαλή – Λαρνάκι, έχουν εγκριθεί από το τέως Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) το 2013 (οικ. 2763/57/16-01-2013 – ΑΔΑ: ΒΕΙΠ0-ΜΩΚ) και έχουν άδεια λειτουργίας για δέκα έτη, δηλαδή μέχρι το 2023.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι στο πλαίσιο της έγκρισης του ΓΠΣ, δεν είναι δυνατόν να οριστεί η άμεση απομάκρυνση οποιασδήποτε οχλούσας δραστηριότητας, εφόσον αυτή υφίσταται νομίμως. Παρά ταύτα, στην πρόσφατη Απόφαση, υπάρχει ο ιδιαιτέρως αυστηρός γενικός όρος (με αρ.8) για το σύνολο της εδαφικής περιφέρειας της Δημοτικής Ενότητας Ιτέας-Κίρρας του Δήμου Δελφών, ο οποίος επιτρέπει τη συνέχιση υφιστάμενων δραστηριοτήτων που λειτουργούν νομίμως, σε νομίμως υφιστάμενα κτήρια, μόνον εφόσον τεκμηριωμένα,  κατόπιν γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), διαπιστωθεί ότι δεν προκαλούν ουδεμία άμεση ή έμμεση βλάβη σε αρχαιότητες και στο περιβάλλον, φυσικό και πολιτιστικό.

 

 


Σελίδα 6 από 778
Συναυλία της Γυναικείας Χορωδίας «Women’s Chamber Choir» του Πανεπιστημίου Moody των Η.Π.Α., στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Μαρκοπούλου «Άρτεμις».
Συναυλία της Γυναικείας Χορωδίας «Women’s Chamber Choir»  του Πανεπιστημίου Moody των Η.Π.Α.,  στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Μαρκοπούλου «Άρτεμις».
Συναυλία της Γυναικείας Χορωδίας «Women’s Chamber Choir» του Πανεπιστημίου Moody των Η.Π.Α., στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Μαρκοπούλου ...

Το καυτό φιλί της Μόνικα Μπελούτσι
Το καυτό φιλί της Μόνικα Μπελούτσι
Το καυτό φιλί της Μόνικα Μπελούτσι Η όμορφη ηθοποιός επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τον τίτλο «σύμβολο του σεξ» με το ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση