ATTICANEWS.GR

Member Area
News
Περιπλανήσεις από τον καναπέ σας, Εικονικός οδηγός μουσείων από το Google Maps.
News - Πολιτισμός
Πέμπτη, 01 Ιούνιος 2017 17:17

Περιπλανήσεις από τον καναπέ σας,

Εικονικός οδηγός μουσείων από το Google Maps.
f209b- google museum

Η Google προσέθεσε ένα νέο χαρακτηριστικό στο Street View, το "think digital museum guide" που σας προσφέρει βασικές γνώσεις για τα έργα τέχνης κατά τη διάρκεια της εικονικής επίσκεψης, στα μουσεία.

Πλέον, η εικονική περιήγηση στο Street View παρέχει περισσότερες πληροφορίες στην οθόνη του υπολογιστή αλλά και στο κινητό.

Στα δωμάτια των μουσείων στους χάρτες του Google παρέχονται σχετικές πληροφορίες δίπλα από κάθε έργο. Κάνοντας κλικ σε αυτά τα σχόλια, θα σας μεταφέρει σε μια νέα σελίδα με περισσότερες πληροφορίες που παρέχονται από εκατοντάδες γνωστά μουσεία. Θα μπορείτε επίσης να κάνετε ζουμ σε εικόνες υψηλής ανάλυσης- που θα σας φέρουν πιο κοντά σε αυτά τα εικονικά έργα απ’ όσο φανταστήκατε ποτέ.

Για να δημιουργηθούν αυτά τα χαρακτηριστικά, η Google έβαλε σε λειτουργία το λογισμικό οπτικής αναγνώρισης. Ένα λογισμικό παρεμφερές με το πώς η τεχνολογία μηχανικής μάθησης σας επιτρέπει να αναζητείτε αρχεία στην φωτογραφικής σας συλλογή στο Google Photos, αυτό το λογισμικό σκάναρε τους τοίχους των μουσείων σε όλο τον κόσμο, προσδιορίζοντας και κατηγοριοποιώντας περισσότερα από 15.000 έργα.

http://www.typos.com.cy/cat/13/article/28085

 
ΛΥΔΙΑ ΚΟΝΙΟΡΔΟΥ: Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ
News - Πολιτισμός
Τετάρτη, 31 Μάιος 2017 18:51

ΛΥΔΙΑ ΚΟΝΙΟΡΔΟΥ: Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ.

Img 0698

«Όλη η Ελλάδα αναβλύζει από αυτήν την έκθεση» σχολίασε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου στη συνέντευξη τύπου της Εθνικής Πινακοθήκης η οποία θα παρουσιάσει στους χώρους του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου και με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, έργα της αφρόκρεμας του ελληνικού μοντερνισμού.

Η έκθεση αυτή  πραγματοποιείται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης εκατό χρόνων από την δημιουργία της «Ομάδας Τέχνη», και όπως σημείωσε η Λυδία Κονιόρδου «έχει σήμασία ιστορική , πολιτική και αισθητική». Αποτελεί μια αναδημιουργία της έκθεσης εκείνης που είχε εγκαινιάσει ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος τόσο το 1917 στην Αθήνα, όσο και το 1919 στο Παρίσι στο πλαίσιο του Συνεδρίου της Ειρήνης το οποίο σφράγισε τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τότε συμμετείχαν Έλληνες καλλιτέχνες με 200 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής, και μεταξύ τους ο Κωνσταντίνος Παρθένης, ο Κωνσταντίνος Μαλέας, ο Νικόλαος Λύτρας, ο Λυκούργος Κογεβίνας, ο Μιχάλης Τόμπρος κ.ά.

Εκατό χρόνια αργότερα, η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα και η Όλγα Μετζαφού, επίτιμη διευθύντρια συλλογών της Εθνικής Πινακοθήκης, κατάφεραν, ως επιμελήτριες της έκθεσης «Η Ομάδα Τέχνη, 100 χρόνια», να ανασυγκροτίσουν εκείνες τις εκθέσεις εντοπίζοντας την πλειονότητα των σκορπισμένων και αφανών έργων της Ομάδας ΄Τέχνη’. Έτσι συνδέουν το χθες με το σήμερα μεσα από ένα εικαστικό γεγονός που τότε η Πολιτεία το είχε αγκαλιάσει όπως συμβαίνει και τώρα.

Στη συνέντευξη τύπου μίλησαν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου, η Διευθύντρια της Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα και η Επίτιμη Διευθύντρια Συλλογών Όλγα Μετζαφού, καθώς και ο Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος Γιώργος Αγουρίδης, που σημείωσε ότι η σχέση και η συνεργασία μεταξύ Εθνικής Πινακοθήκης και Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος «δεν ξεκινά ούτε τελειώνει σήμερα!»

Στον χαιρετισμό της, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, τόνισε ότι: «Ένας θρύλος συνοδεύει την «‘Ομάδα ‘Τέχνη’», που ιδρύθηκε το 1917, σε μια εποχή έντονων πολιτικών αντιπαραθέσεων, και κέρδισε αμέσως την υποστήριξη του κόμματος των Φιλελευθέρων και του Ελευθέριου Βενιζέλου, ο οποίος εκδήλωνε έτσι τον νεωτερικό προσανατολισμό της πολιτικής του.

»Ακόμη πιο δηλωτική και σημαίνουσα ήταν η έκθεση των καλλιτεχνών της Ομάδας που οργανώθηκε στο Παρίσι το 1919 και εγκαινιάστηκε και πάλι από τον πρωθυπουργό Βενιζέλο. Το πολιτικό μήνυμα που εκπέμπουν αυτές οι πρωτοβουλίες δεν έχει χάσει την επικαιρότητά του ακόμη και σήμερα.

» Πολλές μελέτες και διδακτορικές διατριβές έχουν αφιερωθεί στην περιώνυμη Ομάδα. Ποτέ όμως δεν είχαμε την ευκαιρία να δούμε τα ίδια τα έργα που παρουσιάστηκαν σε αυτές τις εκθέσεις και να εκτιμήσουμε, σαν να είμαστε αυτόπτες μάρτυρες, την ποιότητά τους, τις καινοτομίες που πρότειναν, τις επιδράσεις που μαρτυρούσαν, τις υποσχέσεις που έκρυβαν για τη μελλοντική εξέλιξη των καλλιτεχνών.

»Αυτό είναι το μεγάλο κατόρθωμα της Εθνικής Πινακοθήκης και των επιμελητριών της έκθεσης.

»Ο αμείλικτος κριτής, ο χρόνος, άλλους από τους καλλιτέχνες της Ομάδας τους έχει ανεβάσει στον Όλυμπο της καταξίωσης και της φήμης και άλλους τους έχει καταδικάσει στη λήθη. Ήταν δίκαιη η κρίση του; Η αντιπαράθεση των έργων θα μας επιτρέψει να επανεκτιμήσουμε την αξία τους, με τη νηφαλιότητα που εξασφαλίζει η απόσταση και η εμπειρία από την εξέλιξη της τέχνης.

»Οπωσδήποτε πάντως η έκθεση αυτή έχει εξαιρετική ιστορική σημασία και αν κρίνω από τα έργα που έχω δει και τα ονόματα που περιλαμβάνει, υπόσχεται μια σπάνια αισθητική απόλαυση. Ελπίζω και εύχομαι να έχει την επιτυχία που της αξίζει και κυρίως να την επισκεφτούν πολλοί νέοι.»

Σε ερώτηση που ακολούθησε από τους δημοσιογράφους για την πορεία των οικοδομικών εργασιών σχετικά με την επέκταση της Εθνικής Πινακοθήκης, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού είπε:

« Οι εργασίες συνεχίζονται στο κτίριο Α από την κατασκευαστική ΤΟΜΗ ΑΒΕΤΕ, βάσει σύμβασης. Η Διευθύνουσα Υπηρεσία και η Προϊσταμένη αρχή του έργου έχουν αρνηθεί το αίτημα διάλυσης της σύμβασης που έχει υποβάλει ο ανάδοχος, διότι υπάρχουν συμβατικές εργασίες που δεν έχουν ακόμα αποπερατωθεί.Προχωράμε λοιπόν σε ένα χρονοδιάγραμμα με το ίδρυμα Νιάρχος για να ορίσουμε τα επόμενα βήματα που θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε σύντομα. Υπήρξε μία καθυστέρηση από αντικειμενικές συνθήκες, δεδομένου ότι όπως γνωρίζετε βρέθηκαν στοιχεία που δεν είχαν προβλεφθεί από την αρχική μελέτη οπότε αυτό και δημιούργησε κάποιες αναγκαίες καθυστερήσεις. Το ΥΠΠΟΑ συντονίζει παράλληλα και τις διαδικασίες υλοποίησης της μουσειογραφικής μελέτης εφαρμογής. Πιστεύουμε ότι και στα δύο πεδία θα προχωρήσουμε πάρα πολύ θετικά και με γρήγορα βήματα.»

Όσο για το επίκαιρο πολιτικό μήνυμα της έκθεσης «Ομάδα Τέχνη. 100 χρόνια» η Λυδία Κονιόρδου απαντώντας σε σχετική ερώτηση πρόσθεσε τα εξής: 

«Είναι ένα αφήγημα που αυτή τη στιγμή απασχολεί όλη την Ευρώπη. Είναι η σύνδεση του πολιτισμού με τα καινούργια βήματα που καλούμαστε να κάνουμε σε μία εποχή που δεν γνωρίζουμε πού ακριβώς θα μας πάει. Είναι μία εποχή όπου είναι απαραίτητη η σύνδεση μας με τον κόσμο των ιδεών όπως αυτές μορφοποιούνται μέσα από τα έργα τέχνης. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να επαναπροσδιορίσουμε τον βηματισμό μας. Είναι λοιπόν σημαντικό ότι ένας εμβληματικός πολιτικός εκείνης της εποχής συνδέθηκε με την καλλιτεχνική δημιουργία και κατάλαβε την αναγκαιότητα του πολιτισμού.

»Σήμερα που ζούμε μία εποχή διεθνών ανακατατάξεων νομίζω ότι ο πολιτισμός παίζει ένα αναγκαίο και καθοριστικό ρόλο. Και βεβαίως είναι σεβαστή η επιβίωση όμως είναι σεβαστή και η πνευματική μας επιβίωση, η σύνδεση με την μνήμη, η γέφυρα που οφείλουμε να δημιουργήσουμε ανάμεσα στο μεγάλο μας παρελθόν και την νεώτερη καλλιτεχνική δημιουργία.  Ιδιαίτερα της νέας γενιάς που καλείται να ανοίξει καινούργιους δρόμους και έχει πραγματικά ένα πολύ σημαντικό ρόλο να παίξει. Οφείλουμε να σταθούμε δίπλα τους να τους βοηθήσουμε αλλά και να τους συνδέσουμε με αυτό που ήδη έχει γίνει και στον τόπο αλλά και διεθνώς. Είναι πραγματικά επίκαιρη αυτή η έκθεση η οποία μας δίνει ένα στίγμα σημαντικό που οφείλουμε να το αφουγκραστούμε. »   

 
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο - Το Αθέατο Μουσείο παρουσιάζει την «Τρωική Συλλογή της Σοφίας Σλήμαν»
News - Πολιτισμός
Τετάρτη, 31 Μάιος 2017 11:15

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο - Το Αθέατο Μουσείο παρουσιάζει την «Τρωική Συλλογή της Σοφίας Σλήμαν»

resized Εικ 1

Άποψη του λόφου Hissarlik στην Τρωάδα.

Το Αθέατο Μουσείο είναι η επιτυχημένη δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών. Κάθε δύο μήνες ένα αντικείμενο παρουσιάζεται στους επισκέπτες για πρώτη φορά και ξεδιπλώνει την αφήγηση της άγνωστης ιστορίας του.

resized Εικ 2

 

Ευρήματα από τις ανασκαφές του Ερρίκου και της Σοφίας Σλήμαν στην Τροία.

Μετά από 14 θαυμάσια αντικείμενα που παρουσιάστηκαν έως τώρα, το Αθέατο Μουσείο υποδέχεται «την Τρωική Συλλογή της Σοφίας Σλήμαν». Πρόκειται για πήλινα αγγεία, εργαλεία, μικροευρήματα και μαρμάρινα ειδώλια, που βρέθηκαν στις ανασκαφές του Ερρίκου Σλήμαν στην Τροία τη δεκαετία του 1870 και δωρήθηκαν μετά το θάνατό του από τη Σοφία Σλήμαν, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Η «Τρωική Συλλογή της Σοφίας Σλήμαν» αναδύθηκε την Δευτέρα 29 Μαΐου στην «αίθουσα του βωμού» (αιθ.34) για να παραμείνει εκεί ως την Κυριακή 30 Ιουλίου 2017.

resized Εικ 3

 

Η Σοφία Σλήμαν με κοσμήματα από τον «θησαυρό του Πριάμου».

Στις 9 και 11 Ιουνίου και στις 14, 16 και 23 Ιουλίου, ώρα 13.00, αρχαιολόγοι του Μουσείου υποδέχονται τους επισκέπτες στο χώρο της έκθεσης και συνομιλούν μαζί τους για την ανακάλυψη της Τροίας, τον «θησαυρό του Πριάμου» και τις περιπέτειες της Τρωικής Συλλογής του Ερρίκου και της Σοφίας Σλήμαν, που βρίσκεται μοιρασμένη σε μεγάλα Μουσεία του κόσμου.

Για την παρακολούθηση της παρουσίασης είναι απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίου και η δήλωση συμμετοχής κατά την προσέλευση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

resized Εικ 4

Τηλ. Επικοινωνίας: 213 214 4889

resized Εικ 5

Ο πολυτελής τόμος του Ερρίκου Σλήμαν για τις ανασκαφές της Τροίας, άλλες εκδόσεις και αντίγραφα αρχαιοτήτων του 19ου αι., σε μία από τις προθήκες που σχεδιάστηκαν για την πρώτη έκθεση των Προϊστορικών Αρχαιοτήτων του Μουσείου.

 
Με ιδιαίτερη ευλάβεια και κατάνυξη τελέστηκαν, τα εγκαίνια στο Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο της Ζωοδόχου Πηγής στο Ψαλίδι Αμαρουσίου.
News - Πολιτισμός
Τρίτη, 30 Μάιος 2017 15:44

Με ιδιαίτερη ευλάβεια και κατάνυξη τελέστηκαν, τα εγκαίνια στο Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο της Ζωοδόχου Πηγής στο Ψαλίδι Αμαρουσίου.

resized εγκαινια 4

Γ. Πατούλης: Η παρουσία εκατοντάδων πιστών και ιδιαίτερα νέων ανθρώπων μας γεμίζει όλους με ελπιδοφόρα μηνύματα για την τοπική κοινωνία καταδεικνύοντας για μια ακόμη φορά την δυνατή σχέση Κοινωνίας – Εκκλησίας.

resized εγκαινια 2

 

Με ιδιαίτερη ευλάβεια και κατάνυξη τελέστηκαν, τα εγκαίνια στο Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο της Ζωοδόχου Πηγής στο Ψαλίδι Αμαρουσίου.

Τα εγκαίνια τέλεσε ο Μητροπολίτης Κηφισίας Αμαρουσίου & Ωρωπού κ. Κύριλλος, ο οποίος εγκαινίασε και την Αγία Τράπεζα στο παρεκκλήσιο του Οσίου Σάββα που βρίσκεται κάτω από τον κυρίως ναό, πλαισιωμένος από ιερείς της Μητροπόλεως.

Στην συνέχεια τελέστηκε η πρώτη Θεία Λειτουργία, επί της εγκαινιασμένης Αγίας Τραπέζης με την παρουσία πλήθους πιστών, παρ’ όλες τις δύσκολες καιρικές συνθήκες.

resized εγκανια 1

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης σε μήνυμα του τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους πολίτες του Αμαρουσίου η σημερινή ημέρα και ευχαρίστησε εκ βάθους καρδίας τόσο τον Μητροπολίτη Κηφισιάς, Αμαρουσίου & Ωρωπού κ. Κύριλλο, την Πρόεδρο και τα μέλη του Συλλόγου Ανεγέρσεως κ. Ελένη Βλάχου Σταματάκη, τους χορηγούς, δωρητές, συνδρομητές αλλά και όλους όσοι συνέβαλαν στα έργα ανέγερσης και αποπεράτωσης του Ιερού Ναού.

Παράλληλα ο κ. Πατούλης επισήμανε ότι η παρουσία εκατοντάδων πιστών και ιδιαίτερα νέων ανθρώπων μας γεμίζει όλους με ελπιδοφόρα μηνύματα για την τοπική κοινωνία καταδεικνύοντας για μια ακόμη φορά την δυνατή σχέση Κοινωνίας – Εκκλησίας.

Στα εγκαίνια του Ιερού Ναού παρευρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Επαμεινώνδας Γαρδέλης και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. κ. Δημήτρης Καρλαύτης, Επαμεινώνδας Κατσιγιάννης, Δημήτρης Σμυρνής και η κ. Ελένη Βλάχου – Σταματάκη.

 


Σελίδα 6 από 684
ΜΙΡΕΛΑ ΠΑΧΟΥ με συμμετοχή ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ & ΜΙΛΤΟΥ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ - ΝΟΜΑΔΕΣ // ΝΕΟ SINGLE & VIDEO CLIP!
ΜΙΡΕΛΑ ΠΑΧΟΥ με συμμετοχή ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ & ΜΙΛΤΟΥ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ - ΝΟΜΑΔΕΣ // ΝΕΟ SINGLE & VIDEO CLIP!
   Mιρέλα Πάχου «ΝΟΜΑΔΕΣ» (Σε Συμμετοχή Γιάννη Κότσιρα & Μίλτου Πασχαλίδη)     Το νέο single της Μιρέλας ...

Συνέχεια με «Εμποράκο» και «Stopover» ● Στη δεύτερη εβδομάδα οι προβολές στους θερινούς κινηματογράφους του δήμου Νεάπολης-Συκεών
Συνέχεια με «Εμποράκο» και «Stopover»  ● Στη δεύτερη εβδομάδα οι προβολές στους θερινούς  κινηματογράφους του δήμου Νεάπολης-Συκεών
Συνέχεια με «Εμποράκο» και «Stopover» ● Στη δεύτερη εβδομάδα οι προβολές στους θερινούς κινηματογράφους του δήμου Νεάπολης-Συκεών     Η ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση