ATTICANEWS.GR

Member Area
News
Εγκαίνια Βυζαντινού Μουσείου Αργολίδας
News - Πολιτισμός
Τρίτη, 07 Μάρτιος 2017 19:28

Εγκαίνια Βυζαντινού Μουσείου Αργολίδας

resized 10. Ι   Δ  Υ3 Χ  Ν Ε  Ε- ν - Ζ -  Ε  Ν  Δ Αψ Ε Σ

Με μεγάλη χαρά σας ανακοινώνουμε ότι το Βυζαντινό Μουσείο Αργολίδας θα ανοίξει τις πύλες του στο κοινό την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017. Η δημιουργία της μόνιμης έκθεσης του νέου μουσείου πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα – Πελοπόννησος – Ιόνιοι Νήσοι 2007–2013» με φορέα υλοποίησης το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού (25η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας).

Η ίδρυση του Βυζαντινού Μουσείου Αργολίδας εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού σε συνεργασία με τον Δήμο Άργους – Μυκηνών για τη δημιουργία ενός δυναμικού πολιτιστικού δικτύου στην πόλη του Άργους, με την αξιοποίηση ενός σημαντικού ιστορικού διατηρητέου μνημείου, των Στρατώνων Καποδίστρια. Κύριος στόχος του μουσείου είναι να παρουσιαστούν αντιπροσωπευτικές πτυχές της Αργολίδας από τον 4ο αιώνα μ.Χ. έως τους νεότερους χρόνους μέσα από άγνωστα στο κοινό εκθέματα.

Τα εκθέματα, κυρίως κεραμικά και γλυπτά, καθώς και νομίσματα, ψηφιδωτά, τοιχογραφίες και ποικίλα μικροαντικείμενα, προέρχονται από τις σωστικές ανασκαφές των τοπικών Εφορειών Αρχαιοτήτων (Δ΄ ΕΠΚΑ, 5ης ΕΒΑ, 25ης ΕΒΑ) στην πόλη του Άργους, ενώ δεν λείπουν και εκθέματα από σημαντικές ανασκαφές της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής. Παράλληλα παρουσιάζονται και ευρήματα από άλλες περιοχές της Αργολίδας, όπως το Ναύπλιο, η Ανδρίτσα, το Κεφαλάρι, ο Χώνικας, το Πλατανίτι, ο Μέρμπακας, η Τίρυνθα, το Λιγουριό, η Τραχειά, η Ερμιονίδα και τα νησιά του Αργολικού.

Ο εκθεσιακός χώρος καταλαμβάνει ολόκληρο τον όροφο της δυτικής πτέρυγας του συγκροτήματος και η μόνιμη έκθεση αναπτύσσεται σε τέσσερις κύριες ενότητες. Στην πρώτη ενότητα, με τίτλο «Μια αυτοκρατορία γεννιέται», παρουσιάζεται η νέα αυτοκρατορία, η βυζαντινή, καθώς και η νέα θρησκεία, ο χριστιανισμός. Παράλληλα, παρουσιάζεται η συνέχιση των δομών της αρχαιότητας σε βασικές πτυχές του καθημερινού βίου, όπως συνέβαινε στις πολυτελείς οικίες, με εξέχοντα εκθέματα τα ψηφιδωτά με την προσωποποίηση του φθινοπώρου και την απεικόνιση νικηφόρου άρματος.

Η δεύτερη ενότητα πραγματεύεται τη μετάβαση στον μεσαίωνα και τις συνθήκες ανασφάλειας που επικρατούσαν από τον 7ο έως τον 9ο αιώνα. Παρουσιάζονται μολύβδινες σφραγίδες βυζαντινών αξιωματούχων που βρέθηκαν στα νησάκια του Αργολικού, ενώ το πλέον προβεβλημένο σύνολο αποτελούν τα ευρήματα του Σπηλαίου της Ανδρίτσας, μια μοναδική αρχαιολογική ανακάλυψη της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας & Σπηλαιολογίας.

resized 2. μ Ε Β- Ε Ο   Γ γ- Αψ Δ Ε Β- Χψ Δ Γ - Ζ Δ ψ Ζ Σ

Η τρίτη ενότητα, με τίτλο «Η μεσοβυζαντινή Αργολίδα», αποτελεί την «καρδιά» της έκθεσης συγκεντρώνοντας την πλειονότητα των εκθεμάτων. Οργανώνεται σε τρεις μεγάλες υποενότητες, από τις οποίες η πρώτη επικεντρώνεται στην εκκλησία, η οποία στη μεσαιωνική εποχή καθίσταται σε κέντρο όχι μόνο της δημόσιας λατρείας, αλλά και της δημόσιας ζωής ευρύτερα. Ο χώρος είναι διαμορφωμένος ως μικρό παρεκκλήσι, με σημαντικές κτητορικές και αφιερωτικές επιγραφές στην είσοδό του, μαρμάρινα μέλη και τοιχογραφίες στο εσωτερικό του. Η δεύτερη υποενότητα, με τίτλο «Στην αγορά της βυζαντινής Αργολίδας», πραγματεύεται τη δράση των επαγγελματιών σε μια βυζαντινή πόλη, ενώ παρουσιάζονται και εκθέματα που χρησίμευαν στις ποικίλες συναλλαγές και το εμπόριο. Στην τρίτη υποενότητα παρουσιάζεται η ζωή στο βυζαντινό σπίτι, με αντικείμενα, κυρίως κεραμικά, που χρησιμοποιούνταν στην αποθήκευση, το μαγείρεμα και το σερβίρισμα των τροφών. Παρουσιάζονται, επίσης, χαρακτηριστικά αντικείμενα ένδυσης, καλλωπισμού και ψυχαγωγίας.

Στην τέταρτη και τελευταία ενότητα με τίτλο «Αργολίδα: ένα σταυροδρόμι πολιτισμών», το ενδιαφέρον στρέφεται στη συνάντηση, συνύπαρξη και σε ορισμένες περιπτώσεις ενσωμάτωση διαφορετικών πολιτισμών στα εδάφη της Αργολίδας, με την παρουσίαση χαρακτηριστικών στοιχείων του υλικού και άυλου πολιτισμού τους. Στην υποενότητα των Σλάβων παρουσιάζονται εργαλεία, στοιχεία ένδυσης και κοσμήματα κυρίως από το σλαβικό νεκροταφείο της Μάκρης στην Αρκαδία που αποκαλύφθηκε το 2009 από την 25η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Η παρουσίαση συμπληρώνεται με τα χαρακτηριστικά χειροποίητα ή αργού τροχού αγγεία από την Τίρυνθα, το Άργος και τα σλαβικά νεκροταφεία της Αρκαδίας (Ασέας και Μάκρης). Στους Φράγκους εξέχουσα θέση έχει ο θησαυρός φραγκικών νομισμάτων που βρέθηκε στο Άργος, καθώς και τα χαρακτηριστικά ιταλικά αγγεία πρωτομαγιόλικα και αρχαϊκής μαγιόλικα, που επιχωριάζουν στις φραγκοκρατούμενες περιοχές. Οι Βενετοί αντιπροσωπεύονται από τον φτερωτό λέοντα και οικόσημα αξιωματούχων, νομίσματα και κεραμική, όλα προερχόμενα από το μεγάλο κέντρο της εποχής, το Ναύπλιο. Οι Αρβανίτες παρουσιάζονται μέσω του άυλου πολιτισμού τους, με διαδραστική εφαρμογή που εστιάζει σε αρβανίτικα επώνυμα και τραγούδια, καθώς και σε χαρακτηριστικές αρβανίτικες συνταγές της Αργολίδας. Η ενότητα κλείνει με τους Οθωμανούς, με έμφαση σε δύο καθημερινές συνήθειες που έχουν τις απαρχές τους στον 17ο αιώνα· το κάπνισμα με την παρουσίαση χαρακτηριστικών λουλάδων και την κατανάλωση καφέ με μικρά κύπελλα εργαστηρίων της Κιουτάχειας.

Στον σχεδιασμό του μουσείου, εκτός από το χώρο της μόνιμης έκθεσης, υπήρξε μέριμνα για τη δημιουργία ξεχωριστής αίθουσας για τη διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων και εκδηλώσεων (συνεδρίων, ημερίδων, ομιλιών κτλ.), με στόχο το νέο μουσείο να προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία στον επισκέπτη και να αποτελέσει μια κοιτίδα πολιτισμού στην καρδιά της πόλης του Άργους.

 

Το μουσείο θα λειτουργεί καθημερινά από Τρίτη έως Κυριακή, 9.00-14.00, ενώ κάθε Δευτέρα θα είναι κλειστό.

 

Διεύθυνση: Στρατώνες Καποδίστρια

212 00 Άργος

Ηλ. Δ/νση: efaarg@culture.gr

Τηλέφωνο: 27510 68937

Τηλ/πία: 27510 68977

 

Μέχρι 31 Μαρτίου 2017 το εισιτήριο θα είναι:

Γενική είσοδος: 2,00 €

Μειωμένο: 2,00 €

Από την 1η Απριλίου η τιμή των εισιτηρίων θα είναι:

Γενική είσοδος: 4,00 €

Μειωμένο: 2,00 €

 
Ο Rodin και η Ελλάδα. Διάλεξη της Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
News - Πολιτισμός
Τρίτη, 07 Μάρτιος 2017 11:58

Ο Rodin και η Ελλάδα.

Διάλεξη της Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

 

Δευτέρα 13 Μαρτίου, ώρα 18:30

resized ΕΙΚ 2 ΦΙΛΙ ΑΣΩΤΟΣ ΥΙΟΣ

Το «Φιλί» του ARodin, δάνειο του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, και ο «Άσωτος Υιός», δάνειο της Εθνικής Πινακοθήκης, σε συνομιλία με τον Γαλάτη πολεμιστή του ΕΑΜ από την ύστερη ελληνιστική περίοδο (Αίθουσα 30).(Copyright: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο)

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο υποδέχεται την Ομότιμη Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλέξανδρου Σούτζου κυρία Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα για μια διάλεξη στο αμφιθέατρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με θέμα τη συνομιλία της γλυπτικής του Rodin με την τέχνη της αρχαίας Ελλάδας.

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο φιλοξενεί από το καλοκαίρι του 2016 έργα του Auguste Rodin στους μόνιμους εκθεσιακούς του χώρους, τα οποία στάλθηκαν ως «δώρα» με τη μορφή δανεισμού για την επέτειο των 150 χρόνων του Μουσείου από το National Museum of Western Art του Τόκιο, την Εθνική Πινακοθήκη και το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης. «Ο Σκεπτόμενος», «Ο άσωτος υιός» και «Το φιλί» συνδιαλέγονται με εκθέματα από διαφορετικές εποχές της αρχαίας τέχνης, αναδεικνύοντας μέσα από τα μορφολογικά τους χαρακτηριστικά όψεις της ανθρωποκεντρικής παράδοσης στη γλυπτική, η οποία έφτασε σε κορυφαίες εκφάνσεις της στην αρχαία Ελλάδα και αποτέλεσε έμπνευση για μεταγενέστερες μορφοπλαστικές αναζητήσεις. Τα έργα θα παραμείνουν στο μουσείο έως τις 3 Απριλίου.

Η διάλεξη θα συνδυαστεί με περιήγηση στις αίθουσες όπου εκτίθενται τα τρία έργα του Rodin. Είσοδος ελεύθερη από την οδό Τοσίτσα 1. Δελτία προτεραιότητας θα δίνονται από τις 18:00.

resized ΕΙΚ 1 ΣΤΟΧΑΣΤΗΣ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΣ

Ο «Σκεπτόμενος» του ARodin. Από τη Συλλογή Matsukata του Εθνικού Μουσείου Δυτικής Τέχνης του Τόκιο, Ιαπωνία. Στην παρακείμενη προθήκη ο «στοχαστής» του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, εύρημα της Νεολιθικής περιόδου (Αίθουσα 4).(Copyright: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο)

 

 
Συνελήφθη 51χρονος ημεδαπός στα Ιωάννινα για παράνομη κατοχή αρχαίων αντικειμένων με σκοπό την περαιτέρω διάθεση.
News - Πολιτισμός
Δευτέρα, 06 Μάρτιος 2017 11:57

Συνελήφθη 51χρονος ημεδαπός στα Ιωάννινα για παράνομη κατοχή αρχαίων αντικειμένων με σκοπό την περαιτέρω διάθεση.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΑΙΑ

 

Συνελήφθη, μεσημβρινές ώρες την 2-3-2017 στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, με τη συνδρομή αστυνομικών της Ε.Κ.Α.Μ, 51χρονος ημεδαπός για παράνομη κατοχή αρχαίων αντικειμένων.

 

Σε βάρος του σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία, η οποία αφορά σε παραβάσεις των διατάξεων της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

Ειδικότερα, μετά από διερεύνηση πληροφορίας σχετικά με απόκρυψη αρχαίων αντικειμένων με σκοπό την διάθεση τους σε υποψήφιους αγοραστές, εντοπίσθηκε ο 51χρονος και πιστοποιήθηκε η εγκληματική του δράση.

 

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, χώρους και οχήματα στα Ιωάννινα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • Δεκαπέντε (15) συνανήκοντα τεμάχια από αρχαία αργυρή φιάλη, η οποία κάτω από το χείλος εξωτερικά φέρει ταινία με πλωχμό και επίχρυση διακόσμηση στις επιφάνειες.

 

Επιπλέον, κατασχέθηκαν ένας (1) φορητός υπολογιστής και ένα (1) κινητό τηλέφωνο.

 

Για τα παραπάνω αντικείμενα, αρμόδιος αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, αποφάνθηκε ότι πρόκειται για κινητά μνημεία που εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας «για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς» και χρονολογούνται στην Κλασσική περίοδο.

 

Τα κατασχεθέντα αρχαία αντικείμενα θα παραδοθούν για φύλαξη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων.

 

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ο οποίος τον παρέπεμψε στον κ.Ανακριτή Ιωαννίνων.

 
H Όλγα Κεφαλογιάννη στο 2ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. «Μονόδρομος για την Ελλάδα η διασύνδεση του πολιτισμού με τον τουρισμό».
News - Πολιτισμός
Κυριακή, 05 Μάρτιος 2017 18:45

H Όλγα Κεφαλογιάννη στο 2ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

 

«Μονόδρομος για την Ελλάδα η διασύνδεση του πολιτισμού με τον τουρισμό».

olga kefalogianni

Στο 2ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών συμμετείχε η βουλευτής Α' Αθήνας και Τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ν.Δ. Όλγα Κεφαλογιάννη.

 

Στην παρέμβασή της, η κ. Κεφαλογιάννη επικεντρώθηκε στην Πολιτιστική κληρονομιά τόσο ως οικονομική αξία που δημιουργεί ευκαιρίες για οικονομικά και κοινωνικά οφέλη όσο και ως παράγοντα βιώσιμης ανάπτυξης.

 

Η κ. Κεφαλογιάννη, έχοντας θητεύσει επί έτη ως Υπουργός Τουρισμού, υπογράμμισε την ανάγκη για ολοκληρωμένες στρατηγικές ανάπτυξης και ενσωμάτωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς στην τουριστική πολιτική.

 

Σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Ο εκάστοτε υπουργός τουρισμού δεν είναι tour operator για να μεταφέρει τουρίστες. Βρίσκεται σε αυτή τη θέση για να χαράζει την εθνική στρατηγική και να βλέπει τις μεγάλες ευκαιρίες που δημιουργούνται.

Ο τουρισμός, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, μπορεί να αποτελέσει το όχημα εξόδου της χώρας από την κρίση. Ακούγεται σαν υπερβολή αλλά δεν είναι αν σκεφτείτε ότι μιλάμε για έναν κλάδο που αντιπροσωπεύει το 20% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος.

Η πλειοψηφία των τουριστών σήμερα, επιθυμεί να επισκέπτεται περιοχές με έντονα στοιχεία τοπικού πολιτισμού αλλά και υψηλή περιβαλλοντική ποιότητα.

Η διαχείριση των φυσικών πόρων, η προστασία της βιοποικιλότητας, η σύνδεση με τον πρωτογενή αγροτικό τομέα, η ανάδειξη και αξιοποίηση της αρχιτεκτονικής, πολιτιστικής και φυσικής κληρονομίας, η διατήρηση και προβολή του παραδοσιακού τοπικού πολιτισμού, είναι πλέγμα δράσεων που ενσωματώνονται σε μια αειφόρο τουριστική ανάπτυξη προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και των κρατών.

Όλοι οι σχεδιασμοί μας, οι επενδύσεις και οι αναπτυξιακές μας πρωτοβουλίες, πρέπει να γίνονται πάντα μέσα από μια στρατηγική τήρησης του μέτρου.

Δηλαδή την προστασία του περιβάλλοντος, τη διατήρηση της ισορροπίας των τοπικών κοινωνιών, τον σεβασμό της πολιτιστικής ιδιαιτερότητας του κάθε τόπου. Την αρχιτεκτονική του διάσταση, την πολιτιστική του ταυτότητα.

 

Αυτός είναι ο βασικός όρος μιας ισόρροπης ανάπτυξης. Για την Ελλάδα, η ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού η διασύνδεση του πολιτισμού με τον τουρισμό είναι μονόδρομος. Είναι ευκαιρία μοναδική για να δημιουργήσουμε νέο εθνικό πλούτο. Αυτό που χρειάζεται είναι η πολιτική βούληση, το πολιτικό σχέδιο».

 

Ως προς την οικονομική παράμετρο, η κ. Κεφαλογιάννη υπογράμμισε ότι η πολιτιστική κληρονομιά και ο πολιτισμός «μπορούν να συνεισφέρουν στην εθνική οικονομία και να ενδυναμώσουν την κοινωνική συνοχή. Να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, ειδικά για τους νέους, να τονώσουν τις τοπικές κοινωνίες, να συμβάλουν στην προσέλκυση επενδύσεων υψηλής ποιότητας και πολλαπλασιαστικής αξίας».

 

«Στο χώρο του πολιτισμού σήμερα μπορούμε να μιλήσουμε για μια σημαντική επανάσταση της δημιουργικότητας. Οιπολιτιστικές βιομηχανίες (cultural industries) και οι δημιουργικές βιομηχανίες (creative industries) αποτελούν τα νέα ισχυρά εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας. Είναι ο προνομιακός χώρος ανάπτυξης της έξυπνης οικονομίας. Όλος αυτός ο πλούτος, είναι μια νέα δυναμική βιομηχανία. Βιομηχανία που παράγει αγαθά πολιτισμού και δημιουργίας. Η Ελλάδα οφείλει, μπορεί και πρέπει να πρωταγωνιστήσει σε αυτή τη μεγάλη επανάσταση».

 


Σελίδα 6 από 763
1.500 παιδιά και νέοι ενώνουν τις φωνές τους για την ελευθερία │ Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
1.500 παιδιά και νέοι ενώνουν τις φωνές τους για την ελευθερία │ Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
7ο Φεστιβάλ Χορωδιών στο Μέγαρο Μουσικής Χίλια πεντακόσια παιδιά και νέοι ενώνουν τις φωνές τους για την ελευθερία   Η ...

Tο σύμπαν του Κουεντίν Ταραντίνο, Κουέντιν Ταραντίνο: Πώς συνδέονται όλοι οι χαρακτήρες των ταινιών του;
Tο σύμπαν του Κουεντίν Ταραντίνο,  Κουέντιν Ταραντίνο: Πώς συνδέονται όλοι οι χαρακτήρες των ταινιών του;
Tο σύμπαν του Κουεντίν Ταραντίνο, Κουέντιν Ταραντίνο: Πώς συνδέονται όλοι οι χαρακτήρες των ταινιών του; Ο Κουέντιν Ταραντίνο ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση