ATTICANEWS.GR

Member Area
News
Μονεμβασία - Κοπή Βασιλόπιτας στο Ίδρυμα Μολάων «Η Αγία Παρασκευή»
News - Πολιτισμός
Δευτέρα, 16 Ιανουάριος 2017 10:04

Μονεμβασία - Κοπή Βασιλόπιτας στο Ίδρυμα Μολάων «Η Αγία Παρασκευή»

 

Το Ίδρυμα Περιθάλψεως ατόμων με ειδικές ανάγκες και ηλικιωμένων «Η Αγία Παρασκευή» στους Μολάους, πραγματοποίησε το απόγευμα της Κυριακής 15 Ιανουαρίου 2017, εκδήλωση για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του, στην αίθουσα τελετών του Ιδρύματος.

Το Ίδρυμα άνοιξε τις πόρτες του και υποδέχθηκε τους φίλους του, κληρικούς και λαϊκούς που καθ’ όλη την διάρκεια του προηγουμένου έτους το ενίσχυσαν υλικά και ηθικά. Ο Διευθυντής του Ιδρύματος, Πρωτοπρεσβύτερος π. Παναγιώτης Λεγάκης, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και εξέφρασε τις ευχές του για μια χρονιά γεμάτη αγάπη και υγεία.

Παράλληλα ευχαρίστησε όλους για όσα έχουν κάνει για το ίδρυμα τόσο στη χρονιά που πέρασε όσο και κατά τη διάρκεια των 19 χρόνων λειτουργίας του, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η συμπαράστασή σας, υλική και ηθική, ήταν ευεργετική και έδωσε χαρά σε όσους ζουν και εργάζονται σε αυτό το χώρο».

Αναφέρθηκε στην προσπάθεια του ανθρώπου στις μέρες μας προκειμένου να αποκτήσει ηρεμία και ευτυχία στη ζωή του, κάτι που όπως τόνισε οφείλεται στην απομάκρυνση του από το Θεό και από όλα εκείνα που υπαγορεύει η πίστη μας, αναφέροντας: «Η κρίση η μεγάλη δεν είναι που δεν ευημερούμε, αλλά που δεν μετανοούμε».

Τέλος ευχήθηκε ο νέος χρόνος να είναι αγιότερος και η καρδιά όλων να είναι γεμάτη με αρετή και θυσιαστική αγάπη.

Ακολούθησε ένα σύντομο μουσικό πρόγραμμα με την μουσική ομάδα του Γυμνασίου Μολάων, την επιμέλεια του οποίου είχε η μουσικός κα Θεανώ Ανδρικοπούλου.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιος, αφού ευλόγησε την πίτα, έλαβε το λόγο και μίλησε προς τους παρευρισκομένους, εκφράζοντας τις ευγνώμονες ευχαριστίες του για την παρουσία και τη φιλάνθρωπη διάθεσή τους. Ευχήθηκε σε όλους το νέο έτος να είναι η ευκαιρία ώστε να πλησιάσουν και να γνωρίσουν καλύτερα το Θεό, διότι όπως είπε «χωρίς την παρουσία του η ζωή μας δεν έχει νόημα, αλλά δεν έχει και συνέχεια».

Ευχήθηκε να μπορέσουμε να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας, για να μάθουμε όπως τόνισε «τι γίνεται στη καρδιά μας» και τέλος, να γνωρίσουμε το συνάνθρωπό μας και να τον αγαπήσουμε πραγματικά, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο κάθε απέναντί μας δεν είναι εχθρός, δεν είναι άγνωστος, αλλά είναι ο αδελφός μας, ο άλλος μας εαυτός».

Ευχήθηκε επίσης ο νέος χρόνος να είναι διαφορετικός από κάθε προηγούμενο, όλοι να έχουν αγάπη στη καρδιά τους και κοντά στα πρόσωπα που ο καθένας αγαπά και ενδιαφέρετε να μην ξεχνά και το ίδρυμα, το οποίο το χαρακτήρισε «στολίδι» για την περιοχή, επισημαίνοντας: «Από εδώ να εκπέμπεται και να ακτινοβολεί η στοργή και η αγάπη των εργαζομένων και των τροφίμων του ιδρύματος».

Ευχαρίστησε τέλος για μια ακόμη φορά τους ευεργέτες του ιδρύματος, εμφανείς και αφανείς, καθώς και του ομογενείς, που με πολύ αγάπη και αμέριστο ενδιαφέρον το έχουν αγκαλιάσει και το ενισχύουν με κάθε τρόπο.

Το φλουρί της πίτας έτυχε στον ιατρό Βασίλειο Κουλουβάκο.

Την όμορφη αυτή εκδήλωση τίμησαν μεταξύ άλλων με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Μονεμβασίας κ. Ηρακλής Τριχείλης, η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κα Αδαμαντία Τζανετέα ο Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Μολάων κ. Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης, η Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου κα Παναγιώτα Αλειφέρη, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Γιώργος Βουνελάκης και Βασίλειος Κουλουβάκος, Ο Πρόεδρος της Δ.Κ. Μολάων κ. Ευθύμιος Κοντοσταθάκος, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Πακίων κ. Μιχάλης Καρούνης, πολλοί κληρικοί, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πλήθος συμπολιτών μας.

Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν τόσο στο διευθυντή του Ιδρύματος πατέρα Παναγιώτη Λεγάκη, όσο και στους εργαζόμενους, που με την σκληρή δουλειά τους και τον σεβασμό και την αγάπη που επιδεικνύουν στους τροφίμους, συμβάλλουν όλοι μαζί στην άριστη λειτουργία του.

ΦΩΤΟ: Μιχάλης Καρούνης

http://www.monemvasianews.gr/%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%AE-%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BB%CF%8C%CF%80%CE%B9%CF%84%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%AF%CE%B4%CF%81%CF%85%CE%BC%CE%B1-%CE%BC%CE%BF%CE%BB%CE%AC%CF%89%CE%BD-%CE%B7-3/

 
Η αποκατάσταση του Αρχαίου Θεάτρου Κασσώπης εντάχθηκε στο Ε.Π. "Ήπειρος 2014-2020"
News - Πολιτισμός
Κυριακή, 15 Ιανουάριος 2017 17:53

Η αποκατάσταση του Αρχαίου Θεάτρου Κασσώπης εντάχθηκε στο Ε.Π. "Ήπειρος 2014-2020"

kasopi2

Την ένταξη της πράξης για την αποκατάσταση- ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Κασσώπης (Α΄ φάση)) στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ήπειρος 2014-2020", υπέγραψε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.000.000 ευρώ και φορέας υλοποίησης είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας.  

Με την ολοκλήρωση του έργου, το οποίο εντάσσεται στην Πρόγραμμα της Πολιτιστικής Διαδρομής στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου, θα αποκατασταθεί τμήμα του Αρχαίου Θεάτρου, θα βελτιωθεί η αναγνωσιμότητα του μνημείου, ενώ θα βελτιωθεί η προσβασιμότητα  και η ασφάλεια των επισκεπτών του.  Πέραν της προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ο δεύτερος στόχος  αφορά την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, μέσω της αναμενόμενης αύξησης των τουριστών.

Με την πράξη που εντάχθηκε στο "΄Ηπειρος 2014-2020", μεταξύ άλλων  θα γίνουν οι εξής εργασίες:

Ø  Επέκταση υφιστάμενων δικτύων κοινής ωφέλειας, διαμόρφωση δικτύου ομβρίων, διαμόρφωση εργοταξιακού δρόμου πρόσβασης- κίνησης οχημάτων. WC για ΑμεΑ.

Ø   Αποκατάσταση- αναστήλωση των εξής  μερών του θεάτρου: τμήματα των αναλημμάτων, του κεντρικού διαζώματος, του περιμετρικού αναλημματικού τοίχου, οι τρεις πρώτες σειρές εδωλίων (κατ’ ελάχιστον) καθώς και το σκηνικό οικοδόμημα.

Ø  Συντήρηση αρχιτεκτονικών μελών και τυχόν κινητών ευρημάτων  που θα προκύψουν από τις εργασίες αποκατάστασης. Τεύχη συμπληρωματικών μελετών, όπου απαιτηθεί. Φωτογραφική τεκμηρίωση, τοπογραφική και σχεδιαστική αποτύπωση όλων των νέων στοιχείων που θα προκύψουν. Έκδοση ενημερωτικού υλικού (ενημερωτική πινακίδα, πινακίδα με γραφή Braille, φυλλάδιο).

Ø  Επίσης  θα  εξασφαλιστεί η ανάσχεση των κατολισθητικών φαινομένων από τα επικλινή πρανή του υπερκείμενου ορεινού όγκου στο εσωτερικό του θεάτρου.

 
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΩΡΑΛΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ
News - Πολιτισμός
Κυριακή, 15 Ιανουάριος 2017 17:00

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΩΡΑΛΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ  ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ

 resized IMG 6749

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης παρευρέθηκε σήμερα, στην εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά.

 

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης στον χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στη δημιουργία του νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά, τονίζοντας:

 

«Εύχομαι καλή χρονιά, με υγεία για όλους σας, τις οικογένειές σας και κάθε επιτυχία στον καθένα.

Η αλήθεια είναι κ. Πρόεδρε ότι τον τελευταίο χρόνο δεν κάναμε τα βήματα που θέλαμε σε σχέση με τη δημιουργίατου νέου Δικαστικού Μεγάρου, παρ ότι όλη η πόλη - ανεξάρτητα αν κάποιοι έχουν διατυπώσει  διαφορετικές απόψεις - επιθυμεί να γίνει το νέο Δικαστικό Μέγαρο στο κτίριο της πρώην Ραλλείου. Αν και έχουμε συμφωνήσει με τρεις κυβερνήσεις διαδοχικά και με τους αντίστοιχους Υπουργούς, δεν έχουν γίνει τα βήματα τα οποία θα θέλαμε. Οι λόγοι είναι αρκετοί αλλά πιστεύω ότι δεν είναι της παρούσης να αναλυθούν.

Εμείς θα συνεχίσουμε να επιμένουμε, ο Δήμος, ο Δικηγορικός Σύλλογος, η Περιφέρεια, οι Βουλευτές μας, οι περισσότεροι δικηγόροι, και όλη η πόλη  για τη δημιουργία του νέου Δικαστικού Μεγάρου, ασχέτως αν όλοι αναγνωρίζουμε ότι το σημείο δεν είναι το καταλληλότερο. Είναι το μοναδικό όμως που μπορούσε ο Δήμος να προσφέρει για να αποτρέψει τη φυγή των Δικαστηρίων από τον Πειραιά και  που κρίναμε ότι ήταν σημαντικό να παραμείνουν για πολλούς λόγους στην πόλη. Θα συνεχίσουμε να επιμένουμε.

Ξέρετε καλά κ. Πρόεδρε ότι περίπου πριν από 10 ημέρες με τον νέο Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κοντονή ξανασυναντηθήκαμε.  Επαναβεβαιώσαμε για «15η φορά» τη πρόθεση. Έχουν βρεθεί μεν τα χρήματα, ο Δήμος έχει πάρει τις αποφάσεις που πρέπει, κι όμως τα βήματα γίνονται με πολύ αργούς ρυθμούς.

Επιμένω, ο Δήμος θα είναι «παρών» στη διεκδίκηση αυτή με τον Δικηγορικό Σύλλογο, το Επιμελητήριο - βλέπω εδώ τον κ. Κορκίδη - και άλλους φορείς της πόλης. Είναι ανεπίτρεπτο για ένα έργο τέτοιας σημασίας και τέτοιας αξίας να χρειάζεται να γίνει – σε εισαγωγικά το λέω - έρανος για να βρεθούν 50.000 ευρώ για να αποδειχθεί η στατική ή όχι επάρκεια του κτιρίου. Είναι ντροπή σε μια χώρα του 2017 πλέον, να κινούμαστε με αυτούς τους ρυθμούς σε τόσο σημαντικά θέματα.  

Θέλω να πιστεύω ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες ώστε μέσα στο 2017 να μπούμε τουλάχιστον στη τελική ευθεία της μελέτης του έργου, όχι της κατασκευής.

Προσπαθούμε και προσπαθούμε ενωμένοι δυνατά.

Να είστε καλά, καλή χρονιά σε όλους».         

 resized IMG 6770

Από τον Δήμο Πειραιά το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν:

η Αντιδήμαρχος Οικονομικών κα Αθηνά Γλύκα- Χαρβαλάκου, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Βασίλης Ταταρόπουλος και ο Κοινοτικός Σύμβουλος κ. Γιάννης Αλιφραγκής.

 
Ο ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΙΜΗΣΕ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΝ 11η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1944
News - Πολιτισμός
Τετάρτη, 11 Ιανουάριος 2017 14:09

Ο ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΙΜΗΣΕ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΝ 11η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1944

Img 6640

Ο Δήμος Πειραιά τέλεσε σήμερα επιμνημόσυνη δέηση, στο Δημοτικό Νεκροταφείο «Ανάσταση», για τα θύματα του βομβαρδισμού της πόλης, κατά την 11η Ιανουαρίου 1944. Στην τελετή, που πήραν μέρος πολλοί ιερείς, χοροστάτησε ο πατήρ Χρυσόστομος, ο οποίος εκπροσώπησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς και Φαλήρου κ.κ. Σεραφείμ.

 

Τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργος Δαβάκης, ο οποίος στην ομιλία του, τόνισε:

«Κυρίες και Κύριοι

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την παρουσία σας σήμερα εδώ, αυτή την ημέρα τιμής και μνήμης για τους εκατοντάδες Πειραιώτες που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού της πόλης, την 11η Ιανουαρίου 1944. Ο βομβαρδισμός του Πειραιά τον Ιανουάριο του 1944 αποτελεί το μεγαλύτερο πλήγμα για την πόλη στη σύγχρονη ιστορία της, αφήνοντας πίσω του νεκρούς πολίτες κάθε ηλικίας και ανυπολόγιστες καταστροφές στο κέντρο και τις συνοικίες, σε περιουσίες και δημόσια κτίρια.

 

Το κέντρο δέχθηκε το σφοδρότερο κύμα του βομβαρδισμού. Η περιοχή από τον Ηλεκτρικό Σταθμό ως την πλατεία Κοραή ισοπεδώθηκε ολοκληρωτικά. Και αλλού όμως, στην Καστέλλα, το Χατζηκυριάκειο, τα Καμίνια, τον Άγιο Διονύση, την Αγία Σοφία, το Μικρολίμανο υπήρξαν θύματα και καταστροφές. Την επόμενη ημέρα ξεκίνησε μια τεράστια φυγή Πειραιωτών προς την Αθήνα, οι οποίοι από φόβο εγκατέλειπαν την πόλη.

 

Ο Δήμος Πειραιά, όπως πάντοτε έκανε, θα συνεχίσει να τιμά και να μνημονεύει τους νεκρούς από τον βομβαρδισμό του 1944. Είναι χρέος μας, απέναντι στους δημότες μας και κυρίως στη νεότερη γενιά, να διατηρήσουμε άσβεστη την ιστορική και συλλογική μνήμη, ειδικά για αυτό το γεγονός που σημάδεψε ανεξίτηλα την πορεία της πόλης μας.

 

Παρ’ όλες τις ανθρώπινες απώλειες, οι οποίες έχουν σημαδέψει τη ζωή πολλών από εσάς που βρίσκεστε εδώ σήμερα - και παρ’ όλη την καταστροφή την οποία υπέστη η πόλη μας σε υποδομές, οικονομικό και κοινωνικό κεφάλαιο, ο Πειραιάς κατόρθωσε με πολλή δουλειά και χάρη στη δύναμη των ανθρώπων του, να σταθεί  ξανά στα πόδια του.

Έτσι και σήμερα, είμαστε αισιόδοξοι ότι ενωμένοι και με πίστη στις δυνάμεις μας, θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε αυτή την μακρόχρονη κρίση και να προχωρήσουμε μπροστά, παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε. Αιωνία τους η μνήμη.

 

Σας ευχαριστώ πολύ».

 

Στο τέλος κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείο των θυμάτων του βομβαρδισμού, από το Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργο Δαβάκη κι από συγγενείς των θυμάτων και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή. Την τελετή πλαισίωσε η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου.

 

Στην επιμνημόσυνη δέηση παρευρέθηκαν: Ο πρώην Υπουργός και βουλευτής κ. Θεόδωρος Δρίτσας, ο βουλευτής κ. Κώστας Κατσαφάδος, ο Γραμματέας των ΑΝ.ΕΛ. κ. Γιάννης Μοίρας, οι Αντιδήμαρχοι: κα Αθηνά Γλύκα Χαρβαλάκου και κ. Κυριάκος Σιγαλάκος, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Βασίλης Ταταρόπουλος, ο Επίτιμος Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτης Κουβάτσος, ο Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής του Συνδυασμού «Ελληνική Αυγή Πειραιά» κ. Ηλίας Κατσαφάδος, ο Πρόεδρος της Ε΄ Δημοτικής Κοινότητας κ. Γιάννης Βοϊδονικόλας, ο Πλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος κ. Νικόλαος Πολέμης, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού του Λ.Σ. και συγγενείς των θυμάτων.

 


Σελίδα 5 από 744

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση