ATTICANEWS.GR

Member Area
News
Η ΔΕΘ-Helexpo γιορτάζει την κινέζικη Πρωτοχρονιά το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου.
News - Πολιτισμός
Τρίτη, 07 Φεβρουάριος 2017 15:55

Η ΔΕΘ-Helexpo γιορτάζει την κινέζικη Πρωτοχρονιά το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου.

resized PROSKLISI CHINA

Την κινέζικη Πρωτοχρονιά θα γιορτάσει η ΔΕΘ-Helexpo το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, δίνοντας με εντυπωσιακό τρόπο το εναρκτήριο λάκτισμα μιας σειράς πρόδρομων εκδηλώσεων της 82ης ΔΕΘ, όπου η Κίνα θα είναι η τιμώμενη χώρα. Ο εθνικός εκθεσιακός φορέας θα φέρει το Σάββατο στις 10:00 π.μ. στη νότια πύλη της ΔΕΘ την… Κίνα, με ένα σόου που θα περιλαμβάνει παρέλαση κινέζικων δράκων, επίδειξη Κουνγκ-Φου και κινέζικα έθιμα. Η Φιλαρμονική του δήμου Θεσσαλονίκης θα παιανίζει τους εθνικούς ύμνους της Ελλάδας και της Κίνας, ενώ θα γίνει έπαρση των δύο σημαιών. Μάλιστα, στο πλαίσιο της εν λόγω τελετής θα αποκαλυφθεί και το σύμβολο της ελληνοκινεζικής συνεργασίας.

resized Greece China

Η ΔΕΘ-Helexpo ετοιμάζει πυρετωδώς για την περίοδο που θα μεσολαβήσει έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και τη διοργάνωση της 82ης ΔΕΘ ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων που θα αναδείξουν τους δεσμούς Ελλάδας και Κίνας και θα δώσουν, πέραν του εκθεσιακού, και πολιτισμικό χαρακτήρα στη συνεργασία των δύο πλευρών.

resized LOGO 1

Μετά την εναρκτήρια τελετή στη νότια πύλη της ΔΕΘ, η γιορτή θα μεταφερθεί στην οδό Αισώπου, όπου το χρώμα της κινέζικης κοινότητας της Θεσσαλονίκης είναι έντονο. Εκεί οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν με την κινέζικη κουζίνα και να γίνουν κοινωνοί του κλίματος της αυθεντικής κινέζικης Πρωτοχρονιάς.

Στις 13:00 μ.μ., στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση εργασίας με σκοπό την ενημέρωση σχετικά με το 2ο Ελληνοκινεζικό Forum, παρουσία του δημάρχου του κεντρικού δήμου, κ. Γιάννη Μπουτάρη, του πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, κ. Zou Xiaoli, του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Στέργιου Πιτσιόρλα και του δημάρχου Μαραθώνα και προέδρου της Αμφικτιονίας Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων, κ. Ηλία Ψηνάκη.

resized LOGO 2

Στις δε 16:00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί τελετή λήξης των εκδηλώσεων για την κινέζικη Πρωτοχρονιά στην Πλατεία Αριστοτέλους, με παρέλαση κινέζικων δράκων, επίδειξη Κουνγκ-Φου και πολλή μουσική.

 
Πιλοτικό δίκτυο φεστιβάλ ανακοινώνει η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου. Σε γόνιμη συνάντηση με 60 πολιτιστικούς φορείς που κράτησε τεσσερισήμισι ώρες.
News - Πολιτισμός
Δευτέρα, 06 Φεβρουάριος 2017 19:44

Πιλοτικό δίκτυο φεστιβάλ ανακοινώνει η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου.

Σε γόνιμη συνάντηση με 60 πολιτιστικούς φορείς που κράτησε τεσσερισήμισι ώρες.

koniordou lydia 

«Έχει ωριμάσει η στιγμή για να ξαναδούμε τον ρόλο και τη λειτουργία του θεσμού των Φεστιβάλ στον 21ο αιώνα, και να δουλέψουμε για την αναβάθμισή τους μέσα σε ένα πνεύμα συνεργασίας, αμοιβαιότητας και εξωστρέφειας.»

Με αυτά τα λόγια η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου άνοιξε χθες στο αμφιθέατρο της οδού Μπουμπουλίνας μια μαραθώνια (12.00-16.30) και γόνιμη συνάντηση 60 πολιτιστικών φορέων από τις τέσσερις γωνιές της χώρας, οι οποίοι διοργανώνουν θερινά φεστιβάλ αλλά και εκδηλώσεις όλον τον υπόλοιπο χρόνο, και χαιρέτισε τη σχετική πρωτοβουλία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου. Κοντά του και την Βίκυ Μαραγκοπούλου, τέως Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, την Κέλλυ Διαπούλη Καλλιτεχνική Διευθύντρια του εορτασμού της Ελευσίνας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021, και τον Σταύρο Μπένο, Πρόεδρο της εταιρείας «Διάζωμα», που έκαναν τις βασικές εισηγήσεις πριν πάρουν το λόγο με τις προτάσεις τους οι συμμετέχοντες σε αυτό το φεστιβαλικό εργαστήρι. Συνολικά ήσαν παρόντες περισσότεροι από 100 διευθυντές και οργανωτές θερινών φεστιβάλ θεάτρου και μουσικής κυρίως , εκπρόσωποι δήμων, έφοροι αρχαιοτήτων κ.ά. από την Ορεστειάδα ως το Ρέθυμνο και από τη Σκόπελο ως τον Ασπρόπυργο. Τη συζήτηση διηύθυνε ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου της υπουργού,  Βαγγέλης Πολίτης.

«Ο θεσμός των φεστιβάλ έχει μια πλούσια κληρονομιά και ένα σύγχρονο δυναμικό που μπορεί να τον απογειώσει ακόμα και μέσα στο τσουνάμι των αλλαγών που ζει η Ελλάδα και η Ευρώπη» είπε η Λυδία Κονιόρδου παρακολουθώντας ενεργά τις διάφορες τοποθετήσεις και μιλώντας όχι μονάχα με την θεσμική αλλά και με την καλλιτεχνική ιδιότητά της. «Γι αυτό υποστηρίζουμε τη δημιουργία από κοινού με τους περιφερειακούς φορείς, ενός Πιλοτικού Δικτύου Φεστιβάλ που θα διαμορφώσει ένα πρόγραμμα πολιτιστικών δράσεων, παραγωγών, συμπαραγωγών, και ανταλλαγών των περιφερειακών φεστιβάλ μεταξύ τους και με τα Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, με την προοπτική αυτή η συνεργασία  να αποκτήσει εξωστρέφεια και να διευκολύνει συνέργειες με Φεστιβάλ του εξωτερικού. Από τη δική μας πλευρά, του υπουργείου Πολιτισμού, δίνουμε έμφαση σε τρεις ειδικές κατηγορίες φεστιβάλ: στα φεστιβάλ που φιλοξενούνται σε αρχαιολογικούς χώρους, στα φεστιβάλ που γίνονται σε ακριτικές και απομακρυσμένες περιοχές της επικράτειας, και, πολύ σημαντικό, στα φεστιβάλ που πραγματοποιούνται στα νησιά που υποδέχονται πρόσφυγες.»

Με τη σειρά του, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος τόνισε ότι η συνεργασία αυτή «θα συνεισφέρει στην κινητικότητα των καλλιτεχνών, θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα των καλλιτεχνικών έργων και την ποικιλομορφία της πολιτισμικής προσφοράς και θα συμβάλλει στη διεύρυνση ενός απαιτητικού κοινού στο κέντρο και στην περιφέρεια.» Το Φεστιβάλ Αθηνών, είπε, «θέλει να ανοίξει έναν διάλογο για τη σημερινή κατάσταση των φεστιβάλ, ώστε να δημιουργηθεί μια νέα κίνηση που θα τονώσει τόσο την ειδική φυσιογνωμία και καλλιτεχνική τους ταυτότητα όσο και την ανταλλαγή ή συμπαραγωγή θεαμάτων. Ένα δίκτυο σαν κι αυτό που προτείνουμε, θα εμπλουτιστεί άλλωστε καταλυτικά από τη σχέση που έχει ο κάθε τοπικός πολιτιστικός φορέας με τη δική του τοπική κοινωνία, καθώς και με τους τοπικούς και περιφερειακούς φορείς.» Και, η εμπειρία από αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα, συμπλήρωσε η υπουργός Πολιτισμού, «θα γίνει το έναυσμα για το επόμενο βήμα.»

Τα ζητήματα που τονίστηκαν από πολλούς συμμετέχοντες στη χθεσινή συζήτηση, ήταν ιδιαίτερα η αναγκαιότητα να τεθούν κανόνες και κριτήρια για την αναβάθμιση των φεστιβάλ - ορισμένοι μίλησαν και για «σκληρή αξιολόγηση» - ενώ πολλοί υπογράμμισαν τη σημασία της διαφάνειας και της εξωστρέφειας («να δημιουργήσουμε γέφυρες ώστε το καλλιτεχνικό δυναμικό της χώρας να ταξιδέψει στα ξένα φεστιβάλ»), την αναγκαιότητα της επιμόρφωσης των στελεχών τους και πάνω απ΄όλα της διασφάλισης του τρόπου χρηματοδότησης και της βιωσιμότητας των καλλιτεχνικών προγραμμάτων. Όλοι συμφώνησαν ότι το κλειδί της επιτυχίας τους είναι η διαμόρφωση μιας διακριτής ταυτότητας των φεστιβάλ.

Μετά τις εισηγήσεις των Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, Βίκυς Μαραγκοπούλου, Κέλλυς Διαπούλη και Σταύρου Μπένου, τοποθετήθηκαν όσοι είχαν στείλει γραπτές προτάσεις στο ΥΠΠΟΑ και στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε σε αρκετούς ακόμα συμμετέχοντες. Συνολικά έκαναν παρεμβάσεις 32 εκπρόσωποι περιφερειακών Φεστιβάλ . Την συνάντηση έκλεισε η υπουργός

 

 
Δωρεά έργου ανεκτίμητης αξίας στη Βουλή των Ελλήνων από την Παπαστράτος.
News - Πολιτισμός
Δευτέρα, 06 Φεβρουάριος 2017 18:27

Δωρεά έργου ανεκτίμητης αξίας στη Βουλή των Ελλήνων από την Παπαστράτος.

Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2017

 resized Photo 2

Το μνημειώδες έργο, ύψους 60 εκατ. και συνολικού μήκους 9,8 μέτρων, απεικονίζει τις καθημερινές εργασίες και ασχολίες των εργατών στα καπνοχώραφα.

 

Τη δωρεά της γλυπτής ζωφόρου του Χρήστου Καπράλου, με θέμα «Η καλλιέργεια και η επεξεργασία του καπνού», από την εταιρεία Παπαστράτος, έκανε αποδεκτή ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νίκος Βούτσης σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο της Βουλής την Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2017.

«Η καλλιέργεια και η επεξεργασία του καπνού» αποτελεί ένα έργο τεράστιας ιστορικής, καλλιτεχνικής, αλλά και λαογραφικής αξίας. Φιλοτεχνήθηκε το 1954 από τον Χρήστο Καπράλο, έναν από τους σημαντικότερους γλύπτες του 20ου αιώνα, κατά παραγγελία του Ευάγγελου Παπαστράτου, ιδρυτή της εταιρείας Παπαστράτος, και επί 50 και πλέον χρόνια κοσμούσε την είσοδο του ιστορικού εργοστασίου της εταιρείας στον Πειραιά. Η γλυπτή ζωφόρος (ύψους 60 εκατοστών και μήκους 9,8 μέτρων) απεικονίζει τις καθημερινές ασχολίες των ανθρώπων στα καπνοχώραφα σε όλα τα στάδια επεξεργασίας του καπνού.

Η μνημειακή ζωφόρος αποτελεί το τρίτο έργο του Χρήστου Καπράλου που κοσμεί πλέον το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Το άγαλμα της «Μάνας» στον περίβολο του Μεγάρου και η ζωφόρος «Το Μνημείο της Μάχης της Πίνδου» αποτελούν ιστορικά έργα του ίδιου καλλιτέχνη.

resized Photo 1

O Πρόεδρος της Βουλής, κ. Νίκος Βούτσης (αριστερά) με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Παπαστράτος, κ. Χρήστο Χαρπαντίδη (δεξιά).

 

Ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Νίκος Βούτσης, ευχαρίστησε την Παπαστράτος για την εμβληματική συνεισφορά της δωρεάς στην αισθητική και τη λειτουργία του Ελληνικού Κοινοβουλίου και αναφερόμενος στο έργο του Χρήστου Καπράλου είπε χαρακτηριστικά: «…Η ζωφόρος της Πίνδου, το άγαλμα της Μάνας και πλέον αυτό το έργο του Καπράλου, αποτελούν -θα έλεγε κανείς- ένα είδος τριλογίας. Και τα τρία αυτά θέματα παραπέμπουν στη δημιουργία… Ιδιαίτερα μάλιστα στις μέρες μας οποιαδήποτε εστία δημιουργίας, μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, είναι σωστό και με έναν εμβληματικό τρόπο να λειτουργεί παραδειγματικά για την κοινωνία και τη χώρα μας».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, κ. Χρήστος Χαρπαντίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Αποτελεί πραγματική τιμή για την Παπαστράτος που η Βουλή των Ελλήνων αποδέχθηκε τη δωρεά αυτού του έργου του Καπράλου στη μνήμη των ιδρυτών της εταιρείας μας. Είναι ένα έργο μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας, που μιλά για τη ζωντανή σχέση των καπνοκαλλιεργητών με την ελληνική γη. Είναι ακριβώς αυτή η σχέση που η Παπαστράτος κρατά ζωντανή εδώ και 85 χρόνια, αγοράζοντας κάθε χρόνο περισσότερο από το 50% της ελληνικής παραγωγής καπνών αλλά και αναπτύσσοντας ειδικά προγράμματα για τους καπνοκαλλιεργητές και τις τοπικές κοινωνίες. Το έργο του Καπράλου μιλά επίσης για τις δυνατότητες της χώρας μας, εφόσον υπάρχει συλλογική προσπάθεια, για το κοινό καλό. Σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια, η Παπαστράτος ενώνει και τις δικές της δυνάμεις ώστε όλοι μαζί να μπορέσουμε να αφήσουμε πίσω μας ένα καλύτερο μέλλον».

 

resized Photo 3

 Η ζωφόρος του Χρήστου Καπράλου «Η καλλιέργεια και η επεξεργασία του καπνού» στο Μέγαρο της Βουλής.

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 06 Φεβρουάριος 2017 18:34
 
Συνάντηση της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κας Χριστιάνας Καλογήρου με τον πρόεδρο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, καθηγητή Νίκο Σουλακέλλη και το διευθυντή, καθηγητή κ. Νίκο Ζούρο.
News - Πολιτισμός
Δευτέρα, 06 Φεβρουάριος 2017 15:44

Συνάντηση της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κας Χριστιάνας Καλογήρου με τον πρόεδρο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας  Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, καθηγητή Νίκο Σουλακέλλη  και το διευθυντή, καθηγητή κ. Νίκο Ζούρο.

Φωτογραφία

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, καθηγητή Νίκο Σουλακέλλη και το διευθυντή, καθηγητή κ. Νίκο Ζούρο, οι οποίοι παρέδωσαν στην Περιφερειάρχη το πιστοποιητικό αναγνώρισης του Γεωπάρκου Λέσβου ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO για την περίοδο 2017- 2020.

 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η σημασία της αναγνώρισης του Γεωπάρκου Λέσβου για τη διεθνή προβολή του νησιού καθώς και η καθοριστική συμβολή του γεωτουρισμού στην τουριστική ανάπτυξη. Η αξιοποίηση της σημαντικής αυτής αναγνώρισης προς όφελος της τοπικής κοινωνίας μπορεί να συντελέσει καθοριστικά στην ανάδειξη της Λέσβου ως τουριστικού προορισμού ποιότητας για την προσέλκυση επισκεπτών, ιδιαίτερα την δύσκολη περίοδο που διανύουμε.

 

Μετά το τέλος της συνάντησης η κα. Καλογήρου δήλωσε ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σταθερά υποστηρίζει την ανάδειξη της γεωλογικής κληρονομιάς των νησιών μας και στην προσπάθεια αυτή η συνδρομή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας είναι καθοριστική.

 


Σελίδα 5 από 753
Πολιτιστικός θεσμός το Φεστιβάλ Χορωδιών που έγινε στο Πανόραμα
Πολιτιστικός θεσμός το Φεστιβάλ Χορωδιών που έγινε στο Πανόραμα
Πολιτιστικός θεσμός το Φεστιβάλ Χορωδιών που έγινε στο Πανόραμα. Σε σημαντικό πολιτιστικό θεσμό της Θεσσαλονίκης εξελίσσεται ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση