ATTICANEWS.GR

Member Area
News
Ο νέος Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Μιχάλης Φυσετζίδης είχε συνάντηση γνωριμίας, σε πολύ καλό κλίμα, με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου.
News - Πολιτισμός
Παρασκευή, 17 Μάρτιος 2017 17:38

Ο νέος Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Μιχάλης Φυσετζίδης είχε συνάντηση γνωριμίας, σε πολύ καλό κλίμα, με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου. Τον ΠΣΑΤ εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος Σωτήρης Τριανταφύλλου, ο Α' Αντιπρόεδρος Θοδωρής Νταβέλος και ο Έφορος Δήμος Μπουλούκος.

resized psat2

Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν και τις δύο πλευρές, με πιο σημαντικό τη διοργάνωση για το 2017 στις εγκαταστάσεις της Αρχαίας Ολυμπίας, του Θερινού Σχολείου Αθλητικών Συντακτών, το οποίο έχει ήδη κλείσει ζωή τριών ετών και γνωρίζει μεγάλη επιτυχία και αποφασίστηκε να υπογραφεί το προσεχές διάστημα μνημόνιο συνεργασίας ΔΟΑ και ΠΣΑΤ.

resized psat3

Παράλληλα έγινε ενημέρωση στον κ. Μιχάλη Φυσετζίδη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αθλητικοί συντάκτες και του δόθηκαν συγχαρητήρια για την εκλογή του στη θέση του Προέδρου της ΔΟΑ, με τον ΠΣΑΤ να δηλώνει αρωγός σε όλες τις ενέργειες και τις δράσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, για τη διάδοση των Ολυμπιακών αξιών.

 
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 18ης ετήσιας συνάντησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αρχαιολόγων
News - Πολιτισμός
Τετάρτη, 15 Μάρτιος 2017 16:51

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 18ης ετήσιας συνάντησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αρχαιολόγων

resized 20170308 175539 2

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 18ης ετήσιας συνάντησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αρχαιολόγων (Europae Archaeologiae ConsiliumEAC), καθώς και επιστημονικό συμπόσιο με θέμα “Dare to Choose: Making Choices in Archaeological Heritage Management”. Η συνάντηση, η οποία διεξήχθη για πρώτη φορά στη χώρα μας, διοργανώθηκε σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και τη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου.

Οι εργασίες της διοργάνωσης ξεκίνησαν την Τετάρτη 8/03/2017 με την ετήσια συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του EAC, η οποία έλαβε χώρα στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Κατόπιν πρότασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αρχαιολόγων, η Ελλάδα αποτελεί πλέον μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, εκπροσωπούμενη από την Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

resized DSC 0227

Την έναρξη των εργασιών του συμποσίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο νέο Μουσείο Ακροπόλεως στις 9 και 10 Μαρτίου, χαιρέτησε η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη. Στο πλαίσιό του παρουσιάστηκαν ανακοινώσεις από εκπροσώπους 19 ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η οποία εκπροσωπήθηκε με δύο ανακοινώσεις.

Από τις τρεις θεματικές συνεδρίες προέκυψαν συμπεράσματα αλλά και νέοι προβληματισμοί σχετικά με τις διαδικασίες, τις προσεγγίσεις και τις πρακτικές που ακολουθούν οι μηχανισμοί λήψης αποφάσεων για θέματα προστασίας και διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη. Σε αυτό το πλαίσιο συζητήθηκαν ποικίλα θέματα που αφορούν στην έρευνα (π.χ. τα κριτήρια, με βάση τα οποία επιλέγονται οι θέσεις που θα ανασκαφούν, οι μέθοδοι καταγραφής, ανάλυσης, αξιοποίησης και δημοσιοποίησης της αρχαιολογικής πληροφορίας), στη ανάγκη συνέργειας με άλλους τομείς της κοινωνίας κατά τα διάφορα στάδια λήψης των αποφάσεων και στις συμμετοχικές διαδικασίες που θα πρέπει να αναπτυχθούν ως δίαυλος επικοινωνίας με συναρμόδιους φορείς, με ομάδες πολιτών, με πολιτιστικούς ή άλλους οργανισμούς, αλλά και με την ίδια την τοπική κοινωνία. Τα πρακτικά του συμποσίου θα αποτελέσουν αντικείμενο ψηφιακής έκδοσης που θα αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του οργανισμού.

Με αφορμή τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα της διοργάνωσης, ενσωματώθηκε στο συνεδριακό φάκελο, πληροφοριακό κείμενο και εποπτικό υλικό για το μύθο της Ευρώπης και για τη μαρμάρινη βάση αναθηματικού αγάλματος του 1ου π.Χ. που βρέθηκε στο χωριό Ευρωπός της Μακεδονίας και η οποία φέρει την επιγραφή «Ευρωπαίων η πόλις» σηματοδοτώντας τις απαρχές αλλά και την ιστορική και πολιτιστική συνέχεια της κληρονομιάς της γηραιάς ηπείρου.

Οι συμμετέχοντες στις εργασίες του EAC έφτασαν τους 150, ξεπερνώντας κατά πολύ τις αντίστοιχες συμμετοχές προηγούμενων ετών. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αρχαιολόγων ευχαρίστησε θερμά το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για τη φιλοξενία της διοργάνωσης, καθώς και για την οργάνωση των ξεναγήσεων των συνέδρων στην Ακρόπολη Αθηνών, στο νέο Μουσείο Ακροπόλεως και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

 
Σουηδικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, Ανακαλύφθηκαν τα αρχαιότερα απολιθώματα φυτικής μορφής από φύκη 1,6 δισ. ετών.
News - Πολιτισμός
Τετάρτη, 15 Μάρτιος 2017 10:19

Σουηδικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας,

Ανακαλύφθηκαν τα αρχαιότερα απολιθώματα φυτικής μορφής από φύκη 1,6 δισ. ετών.
 
440ec-0worldsoldest-fossils

Σουηδοί επιστήμονες ανακάλυψαν στην κεντρική Ινδία τα αρχαιότερα στη Γη απολιθώματα φυτικής μορφής, που προέρχονται από φύκη ηλικίας περίπου 1,6 δισεκατομμυρίων ετών.

Η εντυπωσιακή ανακάλυψη ενισχύει την πεποίθηση ότι η εξελιγμένη πολυκυτταρική ζωή αναπτύχθηκε στον πλανήτη μας πολύ νωρίτερα απ' ό,τι συνήθως πιστεύεται.

Οι ερευνητές του Σουηδικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, με επικεφαλής τον ομότιμο καθηγητή παλαιοζωολογίας Στέφαν Μπένγκστον, οι οποίοι πραγματοποίησαν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας "PLoS Biology", βρήκαν δύο είδη καλοδιατηρημένων απολιθωμάτων σε ιζηματογενή πετρώματα στην περιοχή Τσιτρακούτ, τα οποία πιθανότατα προέρχονται από ερυθρά φύκη (red algae).

"Δεν μπορεί κανείς να είναι 100% σίγουρος με υλικό τόσο παλιό, καθώς δεν έχει διασωθεί DNA, αλλά η μορφολογία και η δομή δείχνουν ότι πρόκειται για ερυθρά φύκη", δήλωσε ο Στέφαν Μπένγκστον.

Τα αρχαιότερα ίχνη ζωής στη Γη χρονολογούνται προ τουλάχιστον 3,5 δισεκατομμυρίων ετών και αφορούν απλούς μονοκύτταρους μικροοργανισμούς, χωρίς κυτταρικό πυρήνα. Οι μεγάλοι πολυκύτταροι ευκαρυωτικοί οργανισμοί (με πυρήνα) εμφανίσθηκαν σε μεγάλους αριθμούς πολύ αργότερα, πριν από περίπου 600 εκατ. χρόνια.

Ασαφής παραμένει η κατάσταση στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, όσον αφορά δηλαδή τους πρώιμους πολυκύτταρους ευκαρυωτικούς οργανισμούς, καθώς οι έως τώρα ανακαλύψεις απολιθωμάτων είναι σποραδικές και δύσκολο να ερμηνευθούν με βεβαιότητα.

Μέχρι σήμερα, τα αρχαιότερα γνωστά απολιθώματα ερυθρών φυκών ήταν ηλικίας 1,2 δισεκατομμυρίων ετών.

Τα ινδικά απολιθώματα είναι συνεπώς 400 εκατ. χρόνια παλαιότερα και είναι σαφώς τα αρχαιότερα απολιθώματα φυτικής μορφής, που έχουν ποτέ βρεθεί. Η ανακάλυψη αναμένεται να οδηγήσει σε αλλαγές στα πρώτα "κλαδιά" του δέντρου της ζωής.

Τα απολιθωμένα ινδικά φύκη βρέθηκαν ενσωματωμένα σε απολιθώματα στρωματολίθων, ενός είδους κυανοβακτηρίων. Τα κυανοβακτήρια είναι απλούστεροι προκαρυωτικοί οργανισμοί, διαφορετικοί από τα φύκη. Τα ευκαρυωτικά πολυκύτταρα φύκη (άλγες) είναι υδρόβιοι φωτοσυνθετικοί οργανισμοί που υπάρχουν τόσο σε γλυκά όσο και σε αλμυρά νερά και τα οποία διαφέρουν από τα φύκια (σπερματόφυτα) που εξελίχθηκαν αργότερα.

http://www.typos.com.cy/cat/13/article/26746

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 15 Μάρτιος 2017 10:20
 
Επίτιμος Δημότης του Δήμου Ιωαννιτών ανακηρύσσεται η κ. Σοφία Στάικου, πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς
News - Πολιτισμός
Τρίτη, 14 Μάρτιος 2017 19:17

Επίτιμος Δημότης του Δήμου Ιωαννιτών ανακηρύσσεται η κ. Σοφία Στάικου, πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς

staikoy

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων μετά από εισήγηση του Δημάρχου, Θωμά Μπέγκα, αποφάσισε σήμερα να ανακηρυχθεί η κ. Σοφία Στάικου, πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, Επίτιμος Δημότης του Δήμου Ιωαννιτών και να της απονεμηθεί από το Δήμαρχο το Αργυρό Μετάλλιο της Πόλης, σε ειδική τελετή η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 28 Μαρτίου 2017.

«Τιμάμε τους ανθρώπους που στέκονται δίπλα στην τοπική μας κοινωνία και με το έργο τους συμβάλουν στην ανάδειξη της πολιτιστικής, κοινωνικής και οικονομικής ταυτότητας της πόλης μας», ανέφερε στην εισήγηση του προς το Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων και πρόσθεσε πως « «η προσφορά της κ. Στάικου στο Δήμο μας ήταν και είναι πολύ-επίπεδη, ανιδιοτελής και επαναλαμβανόμενη, αφού με δικές της χορηγίες - δωρεές, έχουν πραγματοποιηθεί πολλές δράσεις και σημαντικά έργα με κορυφαίο το Μουσείο Αργυροτεχνίας».

Ο κ. Μπέγκας συνέχισε την εισήγηση τους προς το Δημοτικό Συμβούλιο λέγοντας:

«Το Μουσείο Αργυροτεχνίας ήρθε για να ζωντανέψει ένα κομμάτι του Κάστρου, που για χρόνια παρέμενε αναξιοποίητο, για αυτό και από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του αγκαλιάστηκε από όλους εμάς. Τόσο οι Γιαννιώτες όσο και οι ξένοι επισκέπτες της πόλης έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την τέχνη που συνδέθηκε άρρηκτα με την ιστορία και την καλλιτεχνική φυσιογνωμία της Ηπείρου.

Το Μουσείο Αργυροτεχνίας του ΠΙΟΠ, όμως, εκτός από τη διάσωση της ηπειρωτικής αργυροτεχνίας, αναβαθμίζει το πολιτιστικό προϊόν του τόπου και δημιουργεί μια ιδιαίτερη υπεραξία στον ποιοτικό τουριστικό προορισμό «Ιωάννινα», και αυτή είναι ίσως η μεγαλύτερη κοινωνικο-οικονομική συμβολή του ΠΙΟΠ στην πόλη.

Η προσφορά, όμως, δεν σταματά εδώ. Με την πεποίθηση ότι ένα μεγάλος χρηματοοικονομικός οργανισμός πρέπει να προσφέρει στην κοινωνία, η Τράπεζα Πειραιώς ανέλαβε να χρηματοδοτήσει και να χορηγήσει στο Δήμο το σύνολο των μελετών για την ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση του κτιρίου του ΚΕΠΑΒΙ που σχεδιάζουμε να στεγάσει το νέο Δημαρχείο και τις υπηρεσίες του σε ένα ενιαίο κτίριο. Μια απόφαση, η λήψη της οποίας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην Πρόεδρο του ΠΙΟΠ, η οποία αποδεικνύει και με την κίνησή της αυτή την αγάπη της για τον τόπο μας. Για αυτό, ως ελάχιστη αναγνώριση της προσφοράς και των ενεργειών εισηγούμαι την ανακήρυξη της Σοφία Στάϊκου, ως επίτιμη δημότη του Δήμου Ιωαννιτών και ευχόμαστε να συνεχίσει να προσφέρει με το έργο της. Αυτήν την τιμή θέλουμε να του ανταποδώσουμε, ανακηρύσσοντας την ως επίτιμο Δημότη . Η πόλη των Ιωαννίνων και εγώ προσωπικά την ευχαριστούμε θερμά».

Να σημειωθεί ότι ένα από τα θέματα της σημερινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας «για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληροομιάς της πόλης των Ιωαννίνων», μεταξύ Δήμου Ιωαννιτών και Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς.

Βιογραφικό σημείωμα Σοφίας Στάϊκου

 

Η Σοφία Στάικου σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Βιομηχανική Ψυχολογία στην Αγγλία.

Δούλεψε στη CITIBANK, στην Τράπεζα της Ελλάδος, στον Υπουργό Οικονομικών στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (1974) και στην συνέχεια στο Γραφείο του τότε Πρωθυπουργού Κων/νου Καραμανλή.

Μετά το 1981 εργάστηκε στην ΙΟΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ στην Δ/νση Μάρκετινγκ και Δημοσίων Σχέσεων, στο Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και στη Διαφημιστική Εταιρία Solid Advertising.

Από το 1992 μέχρι το 2000 ανέλαβε τον Τομέα με τα θέματα Προσωπικού, Εκπαίδευσης, Προβολής & Επικοινωνίας της Τράπεζας Πειραιώς ως Γενική Διευθύντρια και από το 2002 είναι Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς και υπεύθυνη της Εταιρικής Υπευθυνότητας της Τράπεζας.

 


Σελίδα 4 από 763
1.500 παιδιά και νέοι ενώνουν τις φωνές τους για την ελευθερία │ Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
1.500 παιδιά και νέοι ενώνουν τις φωνές τους για την ελευθερία │ Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
7ο Φεστιβάλ Χορωδιών στο Μέγαρο Μουσικής Χίλια πεντακόσια παιδιά και νέοι ενώνουν τις φωνές τους για την ελευθερία   Η ...

Tο σύμπαν του Κουεντίν Ταραντίνο, Κουέντιν Ταραντίνο: Πώς συνδέονται όλοι οι χαρακτήρες των ταινιών του;
Tο σύμπαν του Κουεντίν Ταραντίνο,  Κουέντιν Ταραντίνο: Πώς συνδέονται όλοι οι χαρακτήρες των ταινιών του;
Tο σύμπαν του Κουεντίν Ταραντίνο, Κουέντιν Ταραντίνο: Πώς συνδέονται όλοι οι χαρακτήρες των ταινιών του; Ο Κουέντιν Ταραντίνο ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση