ATTICANEWS.GR

Member Area
News
Γ. Καμίνης από το Κάσελ: Η documenta είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες της τέχνης, γι αυτό Αθήνα και Κάσελ έχουν να κερδίσουν πολλά
News - Πολιτισμός
Κυριακή, 11 Ιούνιος 2017 12:36

Γ. Καμίνης από το Κάσελ: Η documenta είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες της τέχνης, γι αυτό Αθήνα και Κάσελ έχουν να κερδίσουν πολλά

resized FullSizeRender 1

Η documenta είναι για την τέχνη ότι είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες για τον αθλητισμό και για το λόγο αυτό τα οφέλη τόσο για την Αθήνα όσο και για το Κάσελ είναι τεράστια δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης για τα εγκαίνια της documenta 14 στη γερμανική πόλη.

resized DSC 0866

Την έναρξη της documenta 14 στο Κάσελ κήρυξαν πριν από λίγο οι πρόεδροι της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της ΓερμανίαςΦρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ και της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Για πρώτη φορά στην 60χρονη ιστορία της διεξάγεται παράλληλα στη γερμανική πόλη, που είναι η γενέτειρά της, και στην Αθήνα, που ήδη έχει 250 χιλιάδες επισκέπτες. Στην Αθήνα η documenta 14 ξεκίνησε στις 7 Απριλίου και θα κρατήσει έως τις 16 Ιουλίου, ενώ στο Κάσελ θα διαρκέσει έως τις 17 Σεπτεμβρίου.

resized DSC 0870

Ο κ. Καμίνης επισκέφθηκε το δημαρχείο της πόλης και υπέγραψε στο βιβλίο επισκεπτών και μαζί με το δήμαρχο του ΚάσελΜπέρτραμ Χίλγκεν ξεναγήθηκαν στο έργο «Ο Παρθενώνας με τα απαγορευμένα βιβλία» που είναι τοποθετημένο στην κεντρική πλατεία της πόλης.

resized DSC 0878

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης δήλωσε: «η documenta 14 θα περάσει στην ιστορία όχι μόνο ως μία πολύ επιτυχημένη διοργάνωση αλλά και ως μία διοργάνωση που ένωσε δύο πόλεις, δύο λαούς αλλά και η οποία έδωσε νέα ώθηση στην έννοια της δημιουργίας. Για τα εγκαίνια του παραδοσιακού σκέλους της documenta 14 στη γενέτειρά της, το Κάσελ, εύχομαι από το βάθος της καρδιάς μου κάθε επιτυχία. Και παρά τον τίτλο της έκθεσης «Μαθαίνοντας από την Αθήνα», σας διαβεβαιώνω ότι και η Αθήνα έμαθε πάρα πολλά από την documenta και τους ανθρώπους της και κυρίως από τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Adam Szymczyk. Μπορεί η documenta 14 να ολοκληρώνεται στην Αθήνα στις 16 Ιουλίου, ωστόσο είμαι σίγουρος ότι θα ανοίξει το δρόμο για μια ευρύτερη συνεργασία ανάμεσα στις δύο πόλεις και θα αφήσει τα ίχνη της στην πόλη και τους κατοίκους της για πολλά χρόνια ακόμη. Ευχαριστούμε το Κάσελ και τον δήμαρχό του Bertram Hilgen για την ευκαιρία που μας έδωσε».

resized FullSizeRender

Τον δήμαρχο Αθηναίων συνοδεύει ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου ΑθηναίωνΚωστής Μπιτζάνης.

resized FullSizeRender 2

 
Αναβίωση του Μύθου της Αρπαγής της Ευρώπης στη Περιφέρεια Κρήτης με πολιτιστικό δρώμενο από εκπροσώπους φορέων της Μεσσαράς
News - Πολιτισμός
Παρασκευή, 09 Ιούνιος 2017 13:12

Αναβίωση του Μύθου της Αρπαγής της Ευρώπης στη Περιφέρεια Κρήτης με πολιτιστικό δρώμενο από εκπροσώπους φορέων της Μεσσαράς

resized 4

 

Την αναβίωση του μύθου της «Αρπαγής της Ευρώπης» με σύντομο δρώμενο παρουσίασαν σήμερα στη Περιφέρεια Κρήτης εκπρόσωποι των Συλλόγων Μεσσαράς, των τριών δήμων της Μεσσαράς και μαραθονοδρόμων Κρήτης.

Παράλληλα οι εκπρόσωποι της Μεσσαράς παρουσίασαν στον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη το σύμβολο-στεφανιοδρομία-του διεθνή Μαραθωνίου της Μεσσαράς που θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο του 2017. Οι παριστάμενοι εκπρόσωποι τόνισαν ότι στόχος τους είναι η προώθηση-αναγνώριση του «Μύθου Αρπαγής της Ευρώπης» από τους διεθνείς οργανισμούς, εξέλιξη που θα ενισχύσει την πολιτισμική, τουριστική εικόνα της Κρήτης αλλά και της Ελλάδας ευρύτερα.

resized 3

Στην επίσκεψη στον Περιφερειάρχη παρουσία του εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου για θέματα πολιτισμού Κώστα Φασουλάκη, συμμετείχαν εκπρόσωποι των δήμων Αρχανών-Αστερουσίων Μαρία Καλαθάκη, Γόρτυνας Νίκος Λέριος, Φαιστού Μιχάλης Σπυριδάκης, ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Καλλιτεχνών Κρητικής Μουσικής Νίκος Ηλιάκης (το συγκρότημα του συνόδευσε με παραδοσιακή μουσική και μαντινάδες το δρώμενο) ο σύλλογος μαραθονοδρόμων Κρήτης, οι «Φίλοι της Αναβίωσης του Μύθου» και άλλοι φορείς.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης συνεχάρη τους φορείς που συμπράττουν από κοινού για την προβολή του Μύθου της Αρπαγής της Ευρώπης σε διεθνή επίπεδο ενώ από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των φορέων τίμησαν με αναμνηστική πλακέτα τον Περιφερειάρχη για την συνεχή στήριξη του στην διάδοση-στήριξη του πολιτισμού και του αθλητισμού στο νησί.

Ο Πρόεδρος του Δικτύου Συλλόγων Μεσσαράς Μιχάλης Σπυριδάκης ως εκπρόσωπος των φορέων ευχαριστώντας τον Περιφερειάρχη δήλωσε ότι, οι σύλλογοι της Μεσσαράς «επιδιώκουν να ενταχθεί ο Μύθος Αρπαγής της Ευρώπης στους διεθνείς παγκόσμιους οργανισμούς, που αποτελεί τον μύθο των μύθων του Δυτικού Πολιτισμού. Σήμερα στη Περιφέρεια και στον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη παρουσιάσαμε το σύμβολο του διεθνή μαραθωνίου της Μεσσαράς, που θα αναδείξει τον μύθο της Αρπαγής της Ευρώπης που θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο του 2017».

 
Διάλεξη της Καθηγήτριας Τζίνας Καλογήρου σε σχέση με την ποιητική του έρωτα και τις μυθολογικές απηχήσεις στα Ερωτικά του Γιάννη Ρίτσου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
News - Πολιτισμός
Πέμπτη, 08 Ιούνιος 2017 16:49

Κύκλος «Αρχαιολογία και Ποίηση» Διάλεξη της Καθηγήτριας Τζίνας Καλογήρου στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Η ποιητική του έρωτα και οι μυθολογικές απηχήσεις στα Ερωτικά του Γιάννη Ρίτσου 

Δευτέρα 12 Ιουνίου, ώρα 18:00

EIK

 

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συνεχίζει τον κύκλο εκδηλώσεων με τίτλο «Αρχαιολογία και Ποίηση», που πλαισιώνει την περιοδική έκθεση «Οδύσσειες», με τη διάλεξη της Καθηγήτριας Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Τζίνας Καλογήρου σε σχέση με την ποιητική του έρωτα και τις μυθολογικές απηχήσεις στα Ερωτικά του Γιάννη Ρίτσου.

Σε πολλές ποιητικές συνθέσεις της ωριμότητάς του, ο Γιάννης Ρίτσος ξαναγυρίζει στις αρχετυπικές ρίζες του μύθου και συνδιαλέγεται με κλασικά κείμενα της αρχαιότητας. Στη διάλεξη της Δευτέρας θα γίνει ειδικός λόγος για τη συλλογή Τα Ερωτικά (1980- 81), στην οποία ο ποιητής, με άμεσο ή έμμεσο τρόπο, αναφέρεται σε γνωστά μυθικά πρόσωπα (π.χ. Οδυσσέας/Πηνελόπη), τα οποία υποβάλλει σε σημασιολογικό μετασχηματισμό. Σκόπιμες συσχετίσεις θα γίνουν και με το ποίημα «Η απόγνωση της Πηνελόπης» (1968). Γενικότερα στη συλλογή των Ερωτικών τα αρχαιομυθικά πρόσωπα αναβαπτίζονται στην ευφροσύνη και την υγεία του έρωτα και, καθώς εισέρχονται σε ποιήματα με έντονο και διάχυτο ερωτισμό, αποκτούν ερωτικές συνδηλώσεις. Συνδυάζοντας τον μύθο με το ερωτικό στοιχείο ή με αναφορές στη σύγχρονη καθημερινότητα, ο ποιητής καταλήγει σε ένα μεγαλόπνοο οραματισμό. Η γυναίκα εμφανίζεται τόσο ως παρουσία πολύμορφη, αινιγματική, όσο και βαθιά αισθησιακή. Παίρνοντας άλλοτε τη μορφή της ανώνυμης Αγαπημένης, άλλοτε της Πηνελόπης ή της «σάρκινης Διοτίμας», συνδέεται με έναν ακαταμάχητα προκλητικό ερωτισμό που καταλύει τις κοινωνικές συμβατικότητες.

Η Τζίνα Καλογήρου έχει μελετήσει ενδελεχώς το έργο του Γιάννη Ρίτσου, στο οποίο βασίστηκε και η διδακτορική της διατριβή με τίτλο «Ζητήματα Ερμηνείας και Διδακτικής στο Έργο του Γιάννη Ρίτσου (Η περίπτωση του Εικονοστασίου Ανωνύμων Αγίων)». Πολυάριθμες μελέτες της στην ελληνική, αγγλική και γαλλική γλώσσα έχουν δημοσιευτεί σε συλλογικούς τόμους, επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

Διεύθυνση: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, είσοδος αμφιθεάτρου από Τοσίτσα 1

Email: eam@culture.gr , www.namuseum.gr

Τηλ: 213214 4889

 

Χορηγοί επικοινωνίας:

Λεζάντα φωτογραφίας

Ο Έρωτας, η γενεσιουργός δύναμη του κόσμου, που δίνει ζωή και έμπνευση και κάνει τον άνθρωπο να ξεπερνά τη φθαρτότητα του αναδεικνύεται στην έκθεση «Οδύσσειες» με εμβληματικά αλλά και λιγότερο γνωστά έργα, όπως το «Φιλί». Πάνω σε θραύσμα αγγείου από την Ακρόπολη της Αθήνας, αποτυπώθηκε ένα τρυφερό ερωτικό στιγμιότυπο, ένα φευγαλέο φιλί που έμεινε στην αιωνιότητα (Ακρ. 189, τέλη 6ου αιώνα π.Χ.).

 
Μονεμβασια - Με λαμπρότητα η Νεάπολη τίμησε την Αγία Τριάδα
News - Πολιτισμός
Πέμπτη, 08 Ιούνιος 2017 09:58

Μονεμβασια - Με λαμπρότητα η Νεάπολη τίμησε την Αγία Τριάδα

 

 

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, ο κλήρος και ο λαός των Βατίκων τίμησε το πανηγύρι της Αγίας Τριάδος Νεαπόλεως.

Το Κυριακή 4 Ιουνίου 2017, τελέστηκε Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευσταθίου. Ακολούθησε η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας, υπό τους χαρμόσυνους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου και τις ψαλμωδίες των ιεροψαλτών του Ναού.

Την επομένη, 6 Ιουνίου 2017, της ακολουθίας του όρθρου και της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιος, συμπαραστατούμενος από κληρικούς της περιοχής.

Ο Σεβαστός Ποιμενάρχης απηύθυνε εξαιρετικής ποιότητας λόγο οικοδομής προς τους πιστούς, μιλώντας για το Άγιο Πνεύμα και το πως αυτό είναι παρόν σε κάθε στιγμή της ζωής μας. Αναφέρθηκε στην εκκλησία, η οποία όπως τόνισε «αποτελείται από την κεφαλή τον Χριστό και μέλη τους κληρικούς και λαϊκούς». Επισήμανε την ανάγκη να είναι όλοι κοντά στην εκκλησία, διότι εκεί βρίσκουν βοήθεια και συμπαράσταση.

«Η εκκλησία αποτελεί θεραπευτήριο για καθένα που την πλησιάζει. Είναι ανοικτή σε κάθε άνθρωπο που την προσεγγίζει για κάθε πρόβλημα που τον βασανίζει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης. Επισήμανε ότι όπως στην κοινωνία έτσι και στο χώρο της εκκλησίας υπάρχουν ικανοί και λιγότεροι ικανοί, όμως όπως επισήμανε, παρά τις επιθέσεις που αυτή δέχεται θα συνεχίσει να υπάρχει, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η εκκλησία κλυδωνίζεται αλλά δεν καταποντίζεται. Έχει μέσα της το Άγιο Πνεύμα που την κρατά ζωντανή και ενεργή».

Την εορτή τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Δήμου Μονεμβασίας κ. Ηρακλής Τριχείλης, ο Πρόεδρος της Δ.Κ. Νεάπολης κ. Ιωάννης Γεωργουδής, ο βουλευτής Λακωνίας κ. Αθανάσιος Δαβάκης, οι αντιδήμαρχοι Δ.Ε. Βοιών κ.κ. Χαράλαμπος Κουτσονικολής και Ηλίας Καλογερίνης, ο αντιδήμαρχος Δ.Ε. Μολάων κ. Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Αλεξάνδρα Χαραμή, Αικατερίνη Γεωργακάκου, Χρήστος Πετράκης Χαράλαμπος Μαρούσης, Παναγιώτα Αλειφέρη, Θεοδούλη Σπυριδάκου και Γιώργος Βουνελάκης, η Περιφερειακή Σύμβουλος κα Ματούλα Μπελεγρή, καθώς και πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων.

Επίσης παρέστησαν ο Διοικητής του ΚΕΕΜ κ. Ιορδάνης Χατζηνικολάου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας κ. Γιώργος Μαρουδάς, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Μολάων κ. Παναγιώτης Γιάννου, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Νεάπολης κ. Ευάγγελος Δρίβας, ο εκπρόσωπος του κλιμακίου Νεάπολης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Παυλάκης, η Υπολιμενάρχης Νεάπολης κα Βασιλική Χριστοφοράκη και πλήθος κόσμου.

ΦΩΤΟ: Αρετή Μπιλλίνη

http://www.monemvasianews.gr/%CE%BC%CE%B5-%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1-%CE%B7-%CE%BD%CE%B5%CE%AC%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7-%CF%84%CE%AF%CE%BC%CE%B7%CF%83%CE%B5-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%B3%CE%AF/

 


Σελίδα 4 από 684
ΜΙΡΕΛΑ ΠΑΧΟΥ με συμμετοχή ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ & ΜΙΛΤΟΥ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ - ΝΟΜΑΔΕΣ // ΝΕΟ SINGLE & VIDEO CLIP!
ΜΙΡΕΛΑ ΠΑΧΟΥ με συμμετοχή ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ & ΜΙΛΤΟΥ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ - ΝΟΜΑΔΕΣ // ΝΕΟ SINGLE & VIDEO CLIP!
   Mιρέλα Πάχου «ΝΟΜΑΔΕΣ» (Σε Συμμετοχή Γιάννη Κότσιρα & Μίλτου Πασχαλίδη)     Το νέο single της Μιρέλας ...

Συνέχεια με «Εμποράκο» και «Stopover» ● Στη δεύτερη εβδομάδα οι προβολές στους θερινούς κινηματογράφους του δήμου Νεάπολης-Συκεών
Συνέχεια με «Εμποράκο» και «Stopover»  ● Στη δεύτερη εβδομάδα οι προβολές στους θερινούς  κινηματογράφους του δήμου Νεάπολης-Συκεών
Συνέχεια με «Εμποράκο» και «Stopover» ● Στη δεύτερη εβδομάδα οι προβολές στους θερινούς κινηματογράφους του δήμου Νεάπολης-Συκεών     Η ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση