ATTICANEWS.GR

Member Area
News
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ
News - Πολιτισμός
Τετάρτη, 24 Μάιος 2017 16:55

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ

resized 170524-Amfipoli3

Την ανασκαφή της Αμφίπολης στο λόφο Καστά επισκέφτηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα.

resized 170524-Amfipoli1

Τον κ. Μητσοτάκη υποδέχτηκε στην περιοχή και την ανασκαφή ο κ. Τζιτζικώστας, ο οποίος επανέλαβε τη σταθερή βούληση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να ενισχύσει με κάθε τρόπο το σπουδαίο μνημείο και παρουσίασε στον Πρόεδρο της ΝΔ τις κυριότερες ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα από την Περιφέρεια για τη στήριξη της ανασκαφής. «Θα στηρίξουμε την ανασκαφή με όλες τις δυνάμεις μας μέχρι να ολοκληρωθεί, να προστατευτεί το μνημείο, να γίνει ο χώρος επισκέψιμος και με μια διεθνή εκστρατεία προβολής να αναδείξουμε την περιοχή», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

resized 170524-Amfipoli2

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, που μετά τις πολλές συζητήσεις που είχαμε κατά το παρελθόν μαζί για την Αμφίπολη επισκέφτηκε σήμερα το μοναδικό αυτό μακεδονικό μνημείο και είχε την ευκαιρία να δει από κοντά όλα τα στοιχεία που το καθιστούν παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς. Τον ενημέρωσα για το πώς ξεκίνησε η ανασκαφή το 2012, όταν πρώτη η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πίστεψε σ’ αυτό το σημαντικό εύρημα και χρηματοδότησε την έναρξη της ανασκαφής με 100.000 ευρώ. Αλλά και για τη συνέχεια, για την πορεία των ανασκαφών μέχρι σήμερα, όπου η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εκταμιεύει το επόμενο διάστημα κονδύλια ύψους 1,5 εκ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ, προκειμένου να συνεχιστεί η αναστήλωση, ανασκαφή και ανάδειξη του αρχαιολογικού τόπου, ώστε να γίνει επισκέψιμο από τους πολίτες. Ταυτόχρονα μέσω του διασυνοριακού προγράμματος Interreg ‘Ελλάδας – Βουλγαρίας’, σε συνεργασία με το Δήμο Αμφίπολης και το Υπουργείο Πολιτισμού, διασφαλίσαμε κονδύλια ύψους 1 εκ. ευρώ για την ανάδειξη και προβολή του αρχαιολογικού χώρου. Είμαι βέβαιος ότι η ΝΔ ως Αντιπολίτευση σήμερα και ως Κυβέρνηση αύριο θα σταθεί σ’ αυτό το μνημείο, θα το στηρίξει και θα φροντίσει να γίνει παγκοσμίως γνωστό, αναβαθμίζοντας έτσι το τουριστικό και πολιτιστικό προϊόν της Κεντρικής Μακεδονίας και της χώρας μας», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

resized 170524-Amfipoli4

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ανάγκη να εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι, ώστε να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες της ανασκαφής, να υπάρξει μόνιμη υποστύλωση και να κινηθούν όλες εκείνες οι διαδικασίες, ώστε το μνημείο να καταστεί, το συντομότερο δυνατό επισκέψιμο. Ο Πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε ότι τα τελευταία δυο χρόνια δεν έχει γίνει η πρόοδος που θα έπρεπε με ευθύνη της Κυβέρνησης και πως δεν έπρεπε μια τόσο σημαντική ανασκαφή να γίνει αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης. Παράλληλα, έδωσε συγχαρητήρια στον Περιφερειάρχη για τη σταθερή προσπάθειά του να συνεχιστεί η ανασκαφή, να προστατευτεί το μνημείο και να αναδειχτεί η ευρύτερη περιοχή. «Είναι ένα μνημείο το οποίο αναδείχθηκε, χάρη στις προσπάθειες που κατέβαλε και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και μια αφοσιωμένη ομάδα αρχαιολόγων, που ανέσκαψαν αυτό το μνημείο σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

resized 170524-Amfipoli5

«Το μνημείο αυτό χρονολογείται από τα τέλη του 4ου π.Χ. αιώνα -όπως υποστηρίζουν και οι ειδικοί- κατά συνέπεια δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι Μακεδονικό», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος της ΝΔ, ενώ υπογράμμισε ότι «δεν συναντούμε τέτοια μνημεία κάθε μέρα και για μια χώρα με εξαιρετικά πλούσια πολιτιστική κληρονομιά».

resized 170524-Amfipoli6

 

Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο λόφο Καστά και την ευρύτερη περιοχή έγινε παρουσία του Γραμματεία της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη, της Τομεάρχη Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΝΔ Όλγας Κεφαλογιάννη, των Βουλευτών Σερρών Κώστα Καραμανλή και Φωτεινής Αραμπατζή, των Βουλευτών Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης Σταύρου Καλαφάτη, Κώστα Γκιουλέκα, Έλενας Ράπτη και Σάββα Αναστασιάδη, του Ευρωβουλευτή Θοδωρή Ζαγοράκη, του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας Φάνη Παπά, του Αντιπεριφερειάρχη Σερρών Γιάννη Μωυσιάδη, του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτη Σπυρόπουλου, του Προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρου Κυρίζογλου, των Δημάρχων της περιοχής, εκπροσώπων των τοπικών φορέων των Σερρών, της Αναπληρώτριας Διευθύντριας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών Πηνελόπης Μάλαμα και της Αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη.

resized 170524-Amfipoli7

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 24 Μάιος 2017 17:33
 
Ερευνητική ομάδα πανεπιστημίου Γερμανίας, Εμφανίστηκε ο πρώτος άνθρωπος στην Ελλάδα;
News - Πολιτισμός
Τετάρτη, 24 Μάιος 2017 11:01

Ερευνητική ομάδα πανεπιστημίου Γερμανίας,

Εμφανίστηκε ο πρώτος άνθρωπος στην Ελλάδα;
a67bb- apolithoma

Μέχρι σήμερα πιστεύαμε ότι η εξέλιξη του ανθρώπινου είδους ξεκίνησε στην Αφρική. Ωστόσο σύμφωνα με νέα γερμανική έρευνα ο πρώτος άνθρωπος μπορεί να είχε εμφανιστεί στα Βαλκάνια, ίσως στην Ελλάδα.

Ο διαχωρισμός του ανθρώπινου είδους από τους ανθρωποειδείς πιθήκους ενδεχομένως να είχε ξεκινήσει μερικά εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια νωρίτερα από ότι πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Μάλιστα η διαδικασία αυτή ενδέχεται να είχε γίνει στην Ευρώπη και όχι στην Αφρική, όπως υποστήριζε μέχρι σήμερα η κρατούσα θεωρία. Αυτή η νέα υπόθεση παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε μια δημοσίευση στο περιοδικό «PLOS One» από ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Τυβίγγης υπό την Μαντλέν Μπέμε -ειδικότερα από το Κέντρο Ερευνών για την Εξέλιξη του Ανθρώπινου Είδους και της Παλαιοπεριβαλλοντολογίας (HEP).

Η επιστημονική ομάδα βάσισε την έρευνά της σε δύο απολιθώματα που ήταν ήδη γνωστά και τα οποία μελετήθηκαν ενδελεχώς σε σχέση με τις περιβαλλοντικές συνθήκες που, βάσει υποθέσεων, επικρατούσαν πριν από πολλά εκατομμύρια χρόνια στα σημεία που εντοπίστηκαν τα απολιθώματα.
Από Ελλάδα και Βουλγαρία τα απολιθώματα

Πού και πότε ακριβώς αναπτύχθηκαν τα πρώτα ανθρωποειδή δεν έχει ακόμη απολύτως ξεκαθαριστεί. Με βάση τα σημερινά δεδομένα ο χιμπατζής θεωρείται ο πλησιέστερος συγγενής του ανθρώπου. Σύμφωνα με πολλούς ειδικούς η εξελικτική γραμμή των προγόνων των χιμπατζήδων και των ανθρωποειδών διαχωρίστηκε πριν από περίπου 5 με 7 εκατομμύρια χρόνια. Η ερευνητική ομάδα από την Τυβίγγη εστίασε τις μελέτες της στα τα δύο μοναδικά απολιθώματα του ανθρωποειδούς που είναι γνωστό επιστημονικά με την λατινική ονομασία Greacopithecus (γραικοπίθηκος). Ας σημειωθεί ότι στα ανθρωποειδή συγκαταλέγονται γενικά τόσο οι ανθρωποειδείς πίθηκοι (ή αλλιώς πονγκίδες) όσο και οι μακρινοί απόγονοι του ανθρώπου (προάνθρωποι).
Τα δύο απολιθώματα που εξέτασε η ομάδα της Μ. Μπέμε βρέθηκαν το ένα στην Ελλάδα (πρόκειται για απολίθωμα κάτω γνάθου) και το άλλο στη Βουλγαρία (απολίθωμα δοντιού). Μετά από λεπτομερείς αναλύσεις, οι ερευνητές είναι σε θέση να υποθέσουν ότι ο Graecopithecus αποτελεί έναν άγνωστο μέχρι πρότινος πρόγονο του ανθρώπου (προάνθρωπο). Συγκεκριμένα παρατηρήθηκε ότι οι ρίζες των δοντιών του συμπλέκονται μεταξύ τους, κάτι που αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα του ανθρώπου και των μακρινών προγόνων του. Αντίθετα στους ανθρωποειδείς πιθήκους οι ρίζες των δοντιών είναι ξεκάθαρα διαχωρισμένες. «Μείναμε έκπληκτοι και εμείς οι ίδιοι από τα αποτελέσματα των ερευνών μας, διότι πρoάνθρωποι μέχρι πρόσφατα είχαν εντοπιστεί μόνο στην Αφρική, νότια της ερήμου Σαχάρας», ανέφερε ο Γιόχεν Φους, ένας από τους ερευνητές που συμμετείχαν στην έρευνα.
Mια μεγάλη σαβάνα στην ευρωπαϊκή ήπειρο;
Ομοιώματα ανθρωποειδών που βρέθηκαν στην Τανζανία. Από το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας 
Ομοιώματα ανθρωποειδών που βρέθηκαν στην Τανζανία. Από το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
Οι αναλύσεις των ιζημάτων, από τα οποία αποσπάσθηκαν τα συγκεκριμένα απολιθώματα, οδήγησαν τους επιστήμονες στην εκτίμηση ότι η κάτω γνάθος που εντοπίστηκε στην Ελλάδα είναι ηλικίας 7,175 εκατομ. ετών, ενώ το βουλγαρικό δόντι 7,24 εκατομ. ετών. Τα ευρήματα αυτά εκτιμάται ότι είναι ακόμη πιο παλιά κι από τα παλαιότερα ευρήματα αφρικανικού προανθρώπου, γνωστού στα λατινικά ως Sahelanthropus (Σαχελάνθρωπος), η ηλικία του οποίου υπολογίζεται μεταξύ 6 και 7 εκατομ. ετών. Η γερμανική επιστημονική ομάδα καταλήγει σήμερα στο ότι ο διαχωρισμός προανθρώπων και χιμπατζήδων έλαβε χώρα νωρίτερα σε σχέση με όσα ήταν γνωστά μέχρι σήμερα, και μάλιστα όχι στην Αφρική αλλά στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, εξαιτίας δραστικών κλιματικών μεταβολών που παρατηρήθηκαν εκεί την ίδια περίπου περίοδο. Μάλιστα στα ιζήματα που εντοπίστηκαν τα δύο απολιθώματα οι ερευνητές εντόπισαν και ίχνη κόκκινης, λεπτόκοκκης λάσπης, η οποία απαντάται στην έρημο. Μεταξύ άλλων εντόπισαν και διαφορετικά είδη αλάτων σε υψηλή περιεκτικότητα. Υποθέτουν ότι έχουν φτάσει εδώ από τη Β. Αφρική.
«Τα στοιχεία αυτά μπορεί να προέρχονται από τη Σαχάρα, η οποία πριν από 7,2 εκατομμύρια χρόνια ήταν εξαπλωμένη (προς τον βορρά). Οι καταιγίδες της ερήμου μπορεί να μετέφεραν κόκκινη σκόνη με άλατα μέχρι τις βόρειες ακτές της τότε Μεσογείου», εξηγεί η Μ. Μπέμε. Επίσης είναι πιθανό, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι σφοδρές κλιματικές αλλαγές να δημιούργησαν στην Ευρώπη ένα κλίμα τύπου σαβάνας, κάτι που επιβεβαιώνεται από αντίστοιχα απολιθώματα φυτών. «Σε γενικές γραμμές οι έρευνες σκιαγραφούν από κλιματολογική άποψη την εικόνα μιας σαβάνας. Σε μια τέτοια εικόνα ταιριάζουν τα απολιθώματα του γκραικοπίθηκου, αλλά και απολιθώματα προγόνων της καμηλοπάρδαλης, της γαζέλας, της αντιλόπης, του ρινόκερου», αναφέρει τέλος από την πλευρά του ο Νικολάι Σπασόφ από την Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών, που συμμετείχε επίσης στην ίδια έρευνα.

http://www.typos.com.cy/cat/13/article/27938

 
«Ενωμένοι μεταλαμπαδεύουμε την ιστορία στις νέες γενιές για την δικαίωση των θυμάτων μας» ● Συγκίνησε «Η καμπάνα του Πόντου» που έκλεισε τις εκδηλώσεις για την Γενοκτονία των Ποντίων στον δήμο Νεάπολης-Συκεών
News - Πολιτισμός
Τρίτη, 23 Μάιος 2017 17:53

«Ενωμένοι μεταλαμπαδεύουμε την ιστορία στις νέες γενιές για την δικαίωση των θυμάτων μας»

● Συγκίνησε «Η καμπάνα του Πόντου» που έκλεισε τις εκδηλώσεις για την Γενοκτονία των Ποντίων στον δήμο Νεάπολης-Συκεών

resized kampana tou pontou 2

 

«…Η Ρωμανία κι’ αν πέρασεν, ανθεί και φέρει κι’ άλλο!».

Λόγια σπαραχτικά, χιλιοειπωμένα, λόγια που αντηχούν στις καρδιές των Ποντίων και όχι μόνο. Θρήνος που αναβλύζει ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας, μήνυμα ανανεωμένο κι ενισχυμένο όταν βγαίνει από το στόμα της νεότερης γενιάς. Η μικρή Μαριάννα που άνοιξε με τον θρήνο της Τραπεζούντας τη χθεσινή εκδήλωση-αφιέρωμα στην Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, που διοργάνωσε ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, συμβόλισε την περηφάνια και την ιστορική συνέχεια, αλλά και το χρέος μας να μην ξεχάσουμε όσα υπέφεραν οι πρόγονοί μας.

resized genoktonia-neapoli 21.5.2017-1

Την ισχυρή αυτή υπενθύμιση στην αρχή της βραδιάς στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών, ακολούθησε η παρουσίαση του σπουδαίου έργου του Φίλωνα Κτενίδη «Η καμπάνα του Πόντου», την οποία προλόγισε ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα εκδηλώσεων, αντιπρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών, Γιάννης Δαλάτσης, κάνοντας μια συγκινητική αναφορά στα τραγικά γεγονότα της περιόδου 1911-1923. «Αν διαπιστώσουμε ότι οι λέξεις Τραπεζούντα, Κερασούντα, Αμισός, Σινώπη, Πάφρα, Αμάσεια, Αργυρούπολη, Παναγία Σουμελά, λείπουν από το λεξιλόγιο και το γνωστικό επίπεδο της νεολαίας, αυτό σημαίνει ότι η Γενοκτονία συνεχίζεται» σημείωσε ο κ. Δαλάτσης, τονίζοντας τη σημασία της μεταλαμπάδευσης της ιστορικής μνήμης από γενιά σε γενιά αλλά και της συνεχούς πίεσης για να έρθει η ιστορική δικαίωση. «Οφείλουμε να κοιτάξουμε την ιστορία στα μάτια και να της δώσουμε τα εχέγγυα ότι είμαστε διατεθειμένοι και αποφασισμένοι να επιβάλλουμε το σεβασμό στα θύματα της Γενοκτονίας και να αποκαταστήσουμε τη μνήμη των σφαγεσθέντων πιέζοντας για την αναγνώρισή της» υπογράμμισε «Αλλιώς θα αποστρέψει με απέχθεια και περιφρόνηση το πρόσωπό της και θα μας γυρίσει την πλάτη» είπε χαρακτηριστικά, ενώ εμφανώς συγκινημένος στο τέλος της εκδήλωσης παρέλαβε ειδική τιμητική πλακέτα από τους ποντιακούς συλλόγους.

resized genoktonia-neapoli 21.5.2017-6

Το έργο του Φίλωνα Κτενίδη «Η καμπάνα του Πόντου» ζωντάνεψε με ιδιαίτερα συναισθηματικό τρόπο επί σκηνής η χορωδία του Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Καλλιθέας Συκεών, με την σύμπραξη του Συλλόγου Ποντίων Νεάπολης, του Συλλόγου Ποντίων Πεύκων «Παρχάρ», της Ποντιακής Εστίας Νεάπολης και του Ποντιακού Συλλόγου Αγίου Παύλου-Ευαγγελίστριας «Εύξεινος Πόντος». Η επιτυχία της βραδιάς σε ένα κατάμεστο θέατρο, κατέδειξε την σημασία της ενότητας για τον ποντιακό ελληνισμό. «Η καμπάνα του Πόντου» δραματοποιήθηκε με μοιρολόγια, απαγγελίες και δρώμενα που έδωσαν άλλη διάσταση στο επικό ποίημα που έφερε ρίγη συγκίνησης σε όσους γέμισαν το Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών. Αξίζει μια αναφορά στους πρωταγωνιστές της παράστασης καθώς το τραγούδι της Νόπης Αυτζίδου, της Ερμιόνης Σαρκασίδου, της Σοφίας Συγγιρίδου και του Γιώργου Μπίλλη (που είχε και την επιμέλεια-διεύθυνση της δραματοποίησης) και η απαγγελία του Κώστα Σαμπανίδη «έδεσαν» με την αρμονία της χορωδίας και το βουβό κλάμα των μοιρολογήτρων, φέρνοντας στο παρόν τραγικές φιγούρες που έχουν σφραγίσει την ιστορική μνήμη.

resized genoktonia-sykies 21.5.2017-1

«Ημέρα Ευθύνης και Καθήκοντος- 353.000 θύματα περιμένουν δικαίωση»

resized genoktonia-sykies 21.5.2017-2

«Η καμπάνα του Πόντου» ήταν η τελευταία πράξη των φετινών εκδηλώσεων που διοργάνωσε ο δήμος Νεάπολης-Συκεών για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, καθώς την Κυριακή είχαν προηγηθεί τρισάγια, καταθέσεις στεφάνων, επιμνημόσυνες δεήσεις και ομιλίες και στις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες. Το «παρών» έδωσαν αιρετοί και πλήθος πολιτών του δήμου, προεξάρχοντος του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη που ήταν μπροστάρης και στην πικετοφορία με το μήνυμα «Δεν Ξεχνώ» στις Συκιές.

resized genoktonia-sykies 21.5.2017-3

«Ημέρα Εθνικού Πένθους, ημέρα Μνήμης και Τιμής αλλά πάνω πρωτίστως Ημέρα Ευθύνης και Καθήκοντος» χαρακτήρισε την 19η Μαΐου ο κ. Δανιηλίδης, τονίζοντας ότι «είναι ιερό χρέος μας όχι μόνο να θυμόμαστε και να τιμούμε τα θύματα της Γενοκτονίας αλλά και να διεκδικούμε αγωνιστικά την διεθνή καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου μέχρι την τελική δικαίωση. 353.000 θύματα, Έλληνες του Πόντου, περιμένουν» ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ σημείωσε ότι «Στόχος της ημέρας δεν είναι να αναμοχλεύσει πάθη και μίση, αλλά η αποφυγή της επανάληψης τέτοιων αποτρόπαιων εγκλημάτων, προστατεύοντας τις επερχόμενες γενιές». Όπως υπογράμμισε ο δήμαρχος «Είμαστε ένας δήμος κατ’ εξοχήν του ξεριζωμού και των προσφύγων, ανοικτός στους μετανάστες και τους πρόσφυγες, ένας δήμος που αποτελεί μια ζεστή αγκαλιά για όλους αυτούς τους συνανθρώπους μας που αναζητούν την ελπίδα και το χαμόγελο, γιατί δεν ξεχνάμε».

 

resized genoktonia-sykies 21.5.2017-3

resized genoktonia-sykies 21.5.2017-21resized genoktonia peyka 4resized genoktonia peyka 9resized genoktonia peyka 18resized kampana tou pontou 4

resized kampana tou pontou 8resized kampana tou pontou 9resized kampana tou pontou 15resized kampana tou pontou 19resized kampana tou pontou 23resized kampana tou pontou 24resized kampana tou pontou 25

 

 
Διάλεξη για την κρίση του πολιτισμού. Ο κορυφαίος Γάλλος φιλόσοφος Πολ Μπαλανφά έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
News - Πολιτισμός
Τρίτη, 23 Μάιος 2017 17:03

Διάλεξη για την κρίση του πολιτισμού.

Ο κορυφαίος Γάλλος φιλόσοφος Πολ Μπαλανφά έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

resized Βallanfat Paul 0001

Έναν από τους κορυφαίους φιλοσόφους του κόσμου, ο οποίος διαθέτει σημαντικές περγαμηνές στη μελέτη των θρησκευτικών ιδεών, υποδέχεται το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, φιλοξενεί τον Πολ Αντρέ Μπαλανφά (Paul André Ballanfat), καθηγητή φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Γαλατά στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος θα μιλήσει με θέμα «Η κρίση της νεωτερικότητας» την Πέμπτη 8 Ιουνίου, στις 20.00 (Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης, κτήριο Μ2, ισόγειο). Η διάλεξη εντάσσεται στον κύκλο εκδηλώσεων λόγου και τέχνης για το ευρύ κοινό και έχει ελεύθερη είσοδο.

Ο διακεκριμένος Γάλλος στοχαστής θα αναλύσει τις παραμέτρους της σύγχρονης αστάθειας και όξυνσης, σε αντιδιαστολή με τη μέχρι πρότινος πίστη στη διαρκή πρόοδο του ατόμου και τις απεριόριστες δυνατότητες του ανθρώπινου νου.

Θεματικός άξονας της ομιλίας του είναι η κατάρρευση των οραματικών διεξόδων που καλλιέργησε ο μοντερνισμός από την εποχή του Διαφωτισμού έως το τέλος του 20ου αιώνα. Αυτή η σοβούσα κρίση της νεωτερικότητας και του πολιτισμού διατρέχει πλέον διαφορετικούς τομείς της ανθρώπινης δράσης, όπως την πολιτική, η οποία αγνοεί την ηθική, την τεχνική, η οποία χρησιμοποιεί τη φύση ως εργαλείο, και την τεχνολογία, η οποία κατευθύνει τη ζωή των πολιτών, για να υπηρετήσει πρωτίστως τους χρησιμοθηρικούς σκοπούς της. Την ίδια ώρα, οι ραγδαίες αλλαγές, κοινωνικές και οικονομικές, είναι αδύνατον να ενσωματωθούν σε ενιαία διήγηση.

resized ΟΜΜΘ ελληνικό

Νεωτερικές μουσικές συνθέσεις

Μετά την ομιλία του Πολ Αντρέ Μπαλανφά, θα ακολουθήσει διάλογος με το κοινό. Στη συνέχεια, φοιτητές του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας θα ερμηνεύσουν στο πιάνο συνθέσεις εμποτισμένες με το πνεύμα του νεωτερισμού, αποδίδοντας με αυτόν τον τρόπο τις επιρροές του μοντερνισμού στους τομείς της μουσικής έκφρασης και δημιουργίας. Το κοντσέρτο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, έργα των Κλωντ Ντεμπισί (1862 – 1918), Λίνας Τόνια (1985-), Δημήτρη Τερζάκη (1938-) και Λαέρσιο ντι Φρίτας (1941-). Την ευθύνη του προγράμματος έχει ο καθηγητής Χανς – Ούβε Μάτσκε.

Η όλη εκδήλωση εντάσσεται στο διεπιστημονικό πρόγραμμα «Παραδόσεις και Νεωτερικότητα», το οποίο υποστηρίζεται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Κύριος στόχος του προγράμματος είναι να αναδειχθεί ότι η παράδοση επηρεάζει το παρόν και συνδιαλέγεται με το μέλλον, καθώς πολλές φορές το καινούργιο δεν προέρχεται από το μέλλον, αλλά εκφράζει ένα άλλο, διαφορετικό βλέμμα σ’ αυτό που ήδη υπάρχει. Το πρόγραμμα συντονίζεται από τον Μιλτιάδη Κωνσταντίνου, καθηγητή της Βιβλικής Γραμματείας και Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, και τον Αργύρη Νικολαΐδη, καθηγητή της Θεωρητικής Φυσικής του ΑΠΘ.

Για την πρόσβαση στην εκδήλωση απαιτείται η προμήθεια δωρεάν δελτίων εισόδου, που θα διανεμηθούν από τα εκδοτήρια του ΟΜΜΘ αυστηρώς με σειρά προτεραιότητας μία (1) ώρα νωρίτερα, δηλαδή από τις 19.00. Οι διαθέσιμες θέσεις είναι περιορισμένες.

Κατά τη διάρκεια της διάλεξης θα παρέχεται η δυνατότητα ταυτόχρονης μετάφρασης από τα γαλλικά στα ελληνικά. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά, σε πραγματικό χρόνο, ώστε να μπορέσουν να την παρακολουθήσουν εξ αποστάσεως, μέσω του διαδικτύου, όσοι δεν καταστεί δυνατόν να είναι παρόντες. Ο σύνδεσμος live streaming θα είναι διαθέσιμος κατά την ημέρα της εκδήλωσης στην ιστοσελίδα του Μεγάρου Μουσικής (www.tch.gr) και στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας ψηφιακής μετάδοσης «Δίαυλος» (https://diavlos.grnet.gr).

Η κόπωση του συστήματος

Σύμφωνα με τον Πολ Αντρέ Μπαλανφά, η κρίση που βιώνουμε σήμερα δεν είναι όπως όλες οι άλλες που έχουμε γνωρίσει από την ίδρυση της φιλοσοφίας και της πολιτικής, αλλά αντιστοιχεί σε ολική κρίση του συστήματος της μεταφυσικής.

Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, η επικαιρότητα περιγράφεται καλύτερα ως πλήρης εξάντληση. Στον μεταφυσικό ολοκληρωτισμό της τεχνοεπιστήμης αντιστοιχεί η κόπωση του συστήματος, εξουθενωμένου από την επιτυχία του. Κατά το παρελθόν η διαχείριση της κρίσης γινόταν εντός του πολιτικού χώρου που εφηύρε η αρχαία ελληνική φιλοσοφία («Πολιτικός» του Πλάτωνα) και λάμβανε χώρα σ΄ έναν κόσμο όπου τα πράγματα μετατρέπονταν σε ουσίες και υπόκειντο στην κυριαρχία της οντολογίας.

Ωστόσο, όπως παρατηρεί ο Γάλλος στοχαστής, η νεωτερικότητα είναι αντιμέτωπη με πρωτοφανέρωτες καταστάσεις. Το μέλλον εμφανίζεται απροσδιόριστο, ενώ οι πολιτικοί μεσσιανισμοί οδήγησαν την ανθρωπότητα στις γνωστές τραγωδίες του 20ου αιώνα. Η διασύνδεση με την οντολογική ουσία του κόσμου έχει χαθεί και δεν είναι πλέον διαθέσιμη η διήγηση ενός ήδη δοθέντος παρόντος. Όπως είχε υπογραμμίσει ο Nίτσε, εάν ο μηδενισμός έχει ήδη επικρατήσει, τότε χρειάζεται μεγάλη και σημαντική προσπάθεια, για να τον αντιμετωπίσουμε.

Ποιος είναι ο Πολ Αντρέ Μπαλανφά

Γεννημένος το 1960 στη Γαλλία, ο Πολ Αντρέ Μπαλανφά σπούδασε φιλοσοφία στη Λιόν και το Στρασβούργο, ενώ ακολούθως εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή του στο πανεπιστήμιο Παρίσι ΙΙΙ (Sorbonne Nouvelle) με αντικείμενο τις Ανατολικές Γλώσσες & Πολιτισμό (1995). Από το 2009 κατέχει τη θέση του καθηγητή φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Γαλατά στην Κωνσταντινούπολη, του παγκοσμίου φήμης γαλλόφωνου εκπαιδευτικού ιδρύματος, όπου οι διαλέξεις του για το Γερμανό φιλόσοφο Μάρτιν Χάιντεγκερ προκαλούν σχεδόν πάντα συνθήκες συνωστισμού, όσον αφορά στην προσέλευση φοιτητών. Εκτός από τις εκτενείς έρευνες και διαλέξεις του στο Ιράν, την Τουρκία, τη Μέση Ανατολή και την Άπω Ανατολή, ο Γάλλος διανοητής έχει δημοσιεύσει πλήθος βιβλίων και μεταφράσεων με αντικείμενο την Ισλαμική Σκέψη και την Ιστορία του Μυστικισμού. Τα κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντά του αφορούν στις κλασικές και ισλαμικές σπουδές, το Μυστικό Ισλάμ, τον περσικό και οθωμανικό πολιτισμό κ.ά.

###

 


Σελίδα 1 από 779
Συναυλία της Γυναικείας Χορωδίας «Women’s Chamber Choir» του Πανεπιστημίου Moody των Η.Π.Α., στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Μαρκοπούλου «Άρτεμις».
Συναυλία της Γυναικείας Χορωδίας «Women’s Chamber Choir»  του Πανεπιστημίου Moody των Η.Π.Α.,  στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Μαρκοπούλου «Άρτεμις».
Συναυλία της Γυναικείας Χορωδίας «Women’s Chamber Choir» του Πανεπιστημίου Moody των Η.Π.Α., στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Μαρκοπούλου ...

ΟΙ ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΑΪΒΙΚΗΣ: Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΑΛΑΖΑΡ (Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge) - 25 Μαΐου στους κινηματογράφους από τη Feelgood και σε 3D. (trailer-photos)
ΟΙ ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΑΪΒΙΚΗΣ: Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΑΛΑΖΑΡ (Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge) - 25 Μαΐου στους κινηματογράφους από τη Feelgood και σε 3D. (trailer-photos)
ΟΙ ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΑΪΒΙΚΗΣ: Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΑΛΑΖΑΡ(Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge) - 25 Μαΐου στους κινηματογράφους από τη Feelgood ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση