ATTICANEWS.GR

Member Area
News
Ο Αρχιεπίσκοπος και ο Κώστας Γαβρόγλου εγκαινίασαν το Αρχοντικό της Αγίας Φιλοθέης
News - Πολιτισμός
Δευτέρα, 20 Φεβρουάριος 2017 14:09

Ο Αρχιεπίσκοπος και ο Κώστας Γαβρόγλου εγκαινίασαν το Αρχοντικό της Αγίας Φιλοθέης.

4054797

Τα εγκαίνια του Αρχοντικού της Αγίας  Φιλοθέης στην Πλάκα πραγματοποίησαν χθες ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ιερώνυμος μαζί με τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου, ο οποίος εκπροσώπησε και τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Στην εκδήλωση παρέστη και ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Ζουράρις.

"Είχαμε τη χαρά εδώ με τον Αρχιεπίσκοπο να εγκαινιάσουμε αυτό το εκπληκτικό κτήριο, που με συμβολή και του Υπουργείου Πολιτισμού ανακαινίστηκε κι ελπίζουμε ο αθηναϊκός λαός να το εκμεταλλευτεί, να το αξιοποιήσει και κυρίως να αισθανθεί  αυτές τις πολλές και διαφορετικές  Αθήνες" δήλωσε ο υπουργός Παιδείας. 

Ακολούθησε ξενάγηση στο ιστορικό κτίριο το οποίο έχει πλέον αποκτήσει μουσειακό χαρακτήρα, καθώς αποτελεί σηματοδότη σημαντικών γεγονότων της ζωής της πόλης των Αθηνών, από τον 16 αιώνα. Πρόκειται για το αρχοντικό της βυζαντινής οικογένειας των Μπενιζέλων-Παλαιολόγων, που αποτέλεσε και κατοικία της Αγίας Μάρτυρος Φιλοθέης της Αθηναίας.

Το συγκρότημα, εντός του οποίου λειτουργεί και ψηφιακό μουσείο,  θα λειτουργεί υπό την ευθύνη του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. 

 
Με επιτυχία διεξήχθη το 1ο Κυνήγι Κρυμμένου Θησαυρού του Δήμου Κηφισιάς.
News - Πολιτισμός
Δευτέρα, 20 Φεβρουάριος 2017 12:50

Με επιτυχία διεξήχθη το 1ο Κυνήγι Κρυμμένου Θησαυρού του Δήμου Κηφισιάς.

resized n 111

 

Με νικήτρια την ομάδα «Σουρικάτες» ολοκληρώθηκε το 1ο Κυνήγι Θησαυρού του Δήμου Κηφισιάς με τίτλο «Έργα και ημέρες του Οράτιου Τάπα», που οργάνωσαν η Αντιδημαρχία Επιχειρηματικότητας σε συνεργασία με την Διεύθυνση Προγραμματισμού Μηχανογράφησης Οργάνωσης και Πληροφορικής και την Εθελοντική Ομάδα Στήριξης από Οδηγούς της Κηφισιάς και Προσκόπους Κηφισιάς και Νέας Ερυθραίας.

resized n 005

 

Το παιχνίδι διεξήχθη την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου με γρίφους που η λύση τους βρίσκονταν σε Κηφισιά & Νέα Ερυθραία και με την συμμετοχή 30 ομάδων.

Έκδηλη ήταν η θέληση των 200 μικρών και μεγάλων κυνηγών να βρουν τον πολυπόθητο θησαυρό, από την έναρξη του παιχνιδιού. Κατά την διάρκεια του, οι ομάδες εκτός από τα σημεία που έβρισκαν, έλυναν και μια σειρά γρίφων που συνδέονταν με την ιστορία του Δήμου.

resized n 016

Η δράση ήταν άμεσα συνδεδεμένη και με την εθελοντική αναδάσωση στην Πολιτεία που διεξαγόταν την ίδια ημέρα. Δεκαπέντε ομάδες βρέθηκαν στην θέση Κοκκιναρά προκειμένου να φυτέψουν ένα δέντρο και να κερδίσουν ένα τζοκερ (μια βοήθεια) για κάποιον γρίφο που δεν μπορούσαν να επιλύσουν.

Οι συμμετέχοντες στο παιχνίδι καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας μετέδιδαν την φρεσκάδα και την ζωντάνια τους αποδεικνύοντας πως όλοι μαζί μπορούμε να μάθουμε …παίζοντας.

resized n 024

Αρκετές ήταν οι ομάδες που πέρασαν από την πρώτη θέση, ενώ σχεδόν όλες έφτασαν στον τελικό γρίφο. Οι «Σουρικάτες», ωστόσο, αναδείχθηκαν νικητές, βρίσκοντας τον πολυπόθητο κρυμμένο θησαυρό και κερδίζοντας ένα υπέροχο γεύμα σε ιστορικό εστιατόριο της Κηφισιάς.

Ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος έδωσε συγχαρητήρια σε όλες τις ομάδες που έλαβαν μέρος, για την προσπάθεια και την άψογη συνεργασία τους. Ο κ. Θωμάκος ευχαρίστησε επίσης όλους τους υπαλλήλους του Δήμου που εργάστηκαν προκειμένου να οργανωθεί το 1ο Κυνήγι Κρυμμένου Θησαυρού στον Δήμο μας.

resized n 040

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Επιχειρηματικότητας Βαγγέλης Αυλήτης ευχαρίστησε θερμά την διευθύντρια της Διεύθυνσης Προγραμματισμού Μηχανογράφησης Οργάνωσης και Πληροφορικής κα Λαδάκη και το τμήμα της, τους εθελοντές, τους υπαλλήλους ου συμμετείχανστην δράση αυτή, τους χορηγούς και τις ομάδες που έλαβαν μέρος.

Η δράση έκλεισε με πολλή μουσική με τον αγαπημένο ραδιοφωνικό παραγωγό Μιχάλη Τσαουσόπουλο, ο οποίος «έντυσε» την εκδήλωση με υπέροχες μουσικές στιγμές.

resized n 063

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Λιανός, η εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Δημοσίων & Διεθνών Σχέσεων Ζέτη Κασιμάτη και ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Παιδικών Σταθμών Κηφισιάς Γιάννης Παντελεάκης.

Ευχαριστούμε τους χορηγούς: καφέ- catering ΑΜΑΡΥΛΛΙΣ, κρεπερί BUENO CREPA, εστιατόριο ΣΑΛΜΑΤΑΝΗΣ και τον χορηγό επικοινωνίας Athens DeeJay 95,2.

resized 16

resized n 101

 
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ και ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ σε ΣΥΝΕΔΡΙΟ για τα ΓΛΥΠΤΑ του ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ στην ΙΤΑΛΙΑ. Η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα έχει μεγάλη συμβολική αξία στη σημερινή επικαιρότητα.
News - Πολιτισμός
Κυριακή, 19 Φεβρουάριος 2017 19:13

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ και ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ σε ΣΥΝΕΔΡΙΟ για τα ΓΛΥΠΤΑ του ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ στην ΙΤΑΛΙΑ.

 

Η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα έχει μεγάλη συμβολική αξία στη σημερινή επικαιρότητα.

resized panorama

«Μέσα σε έναν κόσμο που αλλάζει, μπροστά σε μια καινούργια εποχή γεμάτη προκλήσεις κοινωνικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές, είναι πολύ σημαντικό να εμπνεύσουμε στους νέους το ενδιαφέρον για τη σημασία της πολιτισμικής κληρονομιάς». Με αυτά τα λόγια η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου άνοιξε χθες (Κυριακή 19/2/2017) την ομιλία της στην ολομέλεια του ετήσιου Διεθνούς Αρχαιολογικού Συνεδρίου που ήταν εστιασμένο στην «Ζωντανή Αρχαιολογία», και πραγματοποιήθηκε στο Palazzo dei Congressi της Φλωρεντίας υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Ιταλίας (http://www.tourisma.it/xiii-incontro-nazionale-av-iii-parte ).

Η παρουσία της Ελληνίδας Υπουργού στη φετινή τριήμερη διοργάνωση υπογράμμισε τη σημασία της επανένωσης των Γλυπτών και της ακεραιότητας του μνημείου του Παρθενώνα. Το ζήτημα βρίσκεται σε εκκρεμότητα από το 1984, οπότε το σχετικό αίτημα υποβλήθηκε επίσημα από την ελληνική πλευρά. Από τον Σεπτέμβριο 2016, με την έκδοση δυο κειμένων σημαντικών για το ελληνικό αίτημα ( της Σύστασης από μέρους της Διακυβερνητικής Επιτροπής της ICPRCP προς τη βρετανική και την ελληνική πλευρά να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη ικανοποιητικής λύσης, και της Απόφασης της ICPRCP με την οποία υιοθετήθηκε η Έκθεση της Γραμματείας της UNESCO) προχωρά σε μια φάση όπου η επίλυσή του επιχειρείται μέσα από τη διπλωματική και όχι μέσα από τη νομική οδό.

«Σε μια στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στην ανάγκη να επαναδιατυπώσει τις αξίες της», πιστεύουμε, είπε η Υπουργός, «πως η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα θα είναι μια συμβολική πράξη που θα υπογραμμίσει τον αγώνα ενάντια στις δυνάμεις που υπονομεύουν τις αξίες και τα θεμέλια της ευρωπαϊκής υπόθεσης, ενάντια στις δυνάμεις που επιζητούν τη διάλυση της Ευρώπης, και υπέρ μιας κουλτούρας του διαλόγου.» Τον διαπολιτισμικό διάλογο, πρόσθεσε η Λ.Κονιόρδου, και καταχειροκροτήθηκε, «υπηρέτησε με το μοναδικό έργο του» και ο σπουδαίος καλλιτέχνης Γιάννης Κουνέλλης, ο οποίος «εξέφρασε το ελληνο-ιταλικό πνεύμα».

Η Ελληνίδα Υπουργός Πολιτισμού συμμετείχε νωρίτερα και σε μια σημαντική συζήτηση στρογγυλής τραπέζης μεταξύ αρχαιολόγων, ιστορικών, ανθρωπολόγων και δημοσιογράφων με θέμα «Μάρμαρα του Παρθενώνα: Επιστροφή στο μέλλον. Από το Λονδίνο στην Αθήνα». Εκεί παρουσιάστηκε και η καινούργια διοίκηση της Ιταλικής Επιτροπής για την Επιστροφή των Γλυπών του Παρθενώνα, με επικεφαλής τον ελληνιστή καθηγητή Λουί Γκοντάρ, Σύμβουλο σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ιταλού Προέδρου της Δημοκρατίας και επίσης πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Παρόντες και οι εκπρόσωποι τεσσάρων από τις 25 επιτροπές ανά τον κόσμο που δραστηριοποιούνται για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα: της Βρετανικής με τον Μάθιου Τέιλορ , της Βελγικής με την Κριστιάν Τύτχατ, της Ελβετικής με τον καθηγητή Ντουσάν Σιτζάνσκι και της Ιταλικής με την Στεφανία Μπερούτι. Μιλώντας ενώπιόν τους, η Ελληνίδα Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού τόνισε πως :

«Ο Παρθενώνας είναι ένα μνημείο μοναδικό στην οικουμένη, που συμπυκνώνει τις αξίες του δυτικού πολιτισμού και τις οικουμενικές αξίες . Το αίτημα για την επανένωση των Γλυπτών και την ακεραιότητα του μνημείου δεν θα πρέπει λοιπόν να συγχέεται με τη στενή αντίληψη που το περιορίζει σε εθνικιστικούς ή πολιτικούς σκοπούς. Η εκστρατεία μας γίνεται στο όνομα όλων των ευρωπαίων πολιτών και της διεθνούς κοινότητας . »

Αύριο, Δευτέρα, η Ελληνίδα Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού θα μεταβεί στη Ρώμη για να παραστεί στην κηδεία του Γιάννη Κουνέλλη.

 
Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και του Ολυμπιακού Μουσείου στη Θεσσαλονίκη.
News - Πολιτισμός
Σάββατο, 18 Φεβρουάριος 2017 13:26

Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και του Ολυμπιακού Μουσείου στη Θεσσαλονίκη.

resized φωτογραφία 3

Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και του Ολυμπιακού Μουσείου, υπογράφηκε την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017, σε μία σύντομη αλλά ιδιαίτερα συγκινητική τελετή, με τη συμμετοχή δεκάδων εκπαιδευτικών.

Το Σύμφωνο Συνεργασίας εντάχθηκε στο πρόγραμμα του Επιμορφωτικού–Βιωματικού Σεμιναρίου «Ολυμπισμός και Αξίες:Προσεγγίζοντας την Ειρήνη», που υλοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Ολυμπιακού Μουσείου.

Η πολυετής εκπαιδευτική προσφορά του μοναδικού στη χώρα Ολυμπιακού Μουσείου, επισφραγίστηκε με τον πιο επίσημο τρόπο, από τον καθ'ύλην αρμόδιο θεσμικό φορέα, με ένα Σύμφωνο Συνεργασίας στο οποίο συνυπογράφηκε η κοινή δράση των δύο συμβαλλόμενων μελών, με στόχο το σχεδιασμό και την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων για το μαθητικό, αλλά και το ευρύτερο κοινό.

resized φωτογραφία 1

Κοινός στόχος η δια βίου μάθηση, η μεταλαμπάδευση των Ολυμπιακών αξιών και της φιλοσοφίας του Ολυμπισμού και η προαγωγή του Ολυμπιακού πνεύματος, ειδικά στη νέα γενιά. Με την υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας, ο Δρ. Ιωάννης Παντής, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, εξέφρασε το θαυμασμό του για την πολυσχιδή εκπαιδευτική δράση του Ολυμπιακού Μουσείου και δήλωσε την έντονη επιθυμία του Υπουργείου, να δοθούν σύντομα στην εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα της χώρας, τα αποτελέσματα της δημιουργικής συνεργασίας.

Ο τ.Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Ολυμπιακού Μουσείου, κ.Στέλιος Αγγελούδης,τόνισε στην ομιλία του, πως αποτελεί τιμή για το μοναδικό - αναγνωρισμένο από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή - Ολυμπιακό Μουσείο της χώρας, να συνεργάζεται με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, τον μοναδικό επίσημο κρατικό φορέα που έχει αποστολή την προαγωγή της παιδείας στη χώρας μας, με στόχο τη συνδιαμόρφωση προγραμμάτων που θα προωθήσουν τις Ολυμπιακές αξίες. Ο κ.Αγγελούδης συνέχισε συγχαίροντας την Δρ. Κυριακή Ουδατζή, Διευθύντρια του Ολυμπιακού Μουσείου για την πολυετή, δημιουργική και πολυσχιδή της δράση, με στόχο την ανάδειξη του Μουσείου, σε παγκοσμίου βεληνεκούς πολιτιστικό φορέα, αλλά και τους συνεργάτες του μουσείου για την υπεράνθρωπη προσπάθεια και υποστήριξη των, στην επίτευξη αυτών των υψηλών στόχων.

resized φωτογραφία 2

Τέλος, το εκπαιδευτικό έργο του Ολυμπιακού Μουσείου, εξήραν με χαιρετισμό τους, η κα Μαρία- Αικατερίνη Παπαχριστοπούλου-Τζιτζικώστα, Πρόεδρος Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO και ο κος Παναγιώτης Ανανιάδης, Περιφερειακός Διευθυντής Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, επιβραβεύοντας παράλληλα την προσπάθεια του Μουσείου, για την ενίσχυση και την προώθηση των υψηλών ιδανικών και των πανανθρώπινων αξιών του Ολυμπισμού.

 


Σελίδα 1 από 753
Πολιτιστικός θεσμός το Φεστιβάλ Χορωδιών που έγινε στο Πανόραμα
Πολιτιστικός θεσμός το Φεστιβάλ Χορωδιών που έγινε στο Πανόραμα
Πολιτιστικός θεσμός το Φεστιβάλ Χορωδιών που έγινε στο Πανόραμα. Σε σημαντικό πολιτιστικό θεσμό της Θεσσαλονίκης εξελίσσεται ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση