ATTICANEWS.GR

Member Area
News
Σε κλίμα κατάνυξης ο εορτασμός της Παναγίας στην ιστορική Μονεμβασία
News - Πολιτισμός
Τετάρτη, 16 Αύγουστος 2017 14:41

Σε κλίμα κατάνυξης ο εορτασμός της Παναγίας στην ιστορική Μονεμβασία

Μας αξίωσε η Μητέρα του Θεού και μεγάλη μάνα όλων μας, η Κυρία Θεοτόκος να εορτάσουμε και εφέτος την μετάσταση, ήτοι την κοίμηση, ανάσταση και ανάληψή Της από άκρη σε άκρη της Ελλάδος όλα τα παιδιά της. Αξιωθήκαμε για άλλη μια φορά να εορτάσουμε το Πάσχα του καλοκαιριού.

Παντού εορτάστηκε η μεγάλη αυτή εορτή. Αλλού ταπεινά, αθόρυβα και απλά και αλλού με περισσότερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια. Αξιωθήκαμε και εμείς εδώ, στη βυζαντινή Μονεμβασία να Την εορτάσουμε. Αν παντού εορτάζεται η Παναγία, εδώ -στη θεοφρούρητο και θεοτοκοσπέπαστο καστροπολιτεία της Χρυσαφιτίσσης και της Μυρτιδιωτίσσης- οφείλαμε να Την πανηγυρίσουμε με περισσή λαμπρότητα, αποδίδοντάς Της τις οφειλετικές μας ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μας.

Έτσι για δεύτερη φορά φέτος, μετά τον εσπερινό της εορτής, έγινε η περιφορά του Επιταφίου Της. Τα καλντερίμια της Μονεμβασίας -που αποπνέουν άρωμα Βυζαντίου και Βασιλεύουσας- γέμισαν με κόσμο ευλαβή, που ήρθε να συνοδεύσει την Κυρία Θεοτόκο στον τάφο, όπως τότε οι Απόστολοι συνέρρευσαν από περάτων της οικουμένης.

Γέμισαν με κεριά, λιβάνι και ροδόσταμο, σε μια πομπή που ο κόσμος ακολουθούσε βιώνοντας το μυστήριο της Παναγίας, υπό τους ήχους της φιλαρμονικής του Δήμου. Η λατρευτική δε σύναξη κορυφώθηκε ανήμερα της εορτής με την τέλεση της θείας Ευχαριστίας, όπου στο κοινό Ποτήριο γίναμε όλοι ένα με Εκείνη και τον θυόμενο Υιό Της και Θεό μας.

Αν η Κωνσταντινούπολη είναι η πόλη της Θεοτόκου, η Μονεμβασία ως συνέχεια της Κωνσταντινουπόλεως είναι και εκείνη πόλη της Θεοτόκου. Κάναμε λοιπόν ότι ελαχιστότερο μπορούσαμε για τη Μάνα, την προστάτιδα, την έφορο, την ελπίδα μας. Είθε η χάρις Της να μας χαριτώνει, σκεπάζει και προστατεύει και να μας αξιώσει να καθιερώσουμε αυτό το όμορφο τελετουργικό προς δόξα δική Της και του Υιού Της.

Το monemvasianews.gr  αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Κωνσταντίνο Κρυπωτό και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, για τις συγκινητικές, κατανυκτικές και ιδιαίτερες στιγμές που βίωσαν όλοι όσοι παρέστησαν, όπου «στολίστηκε με άνθη του καλοκαιριού και θρησκευτική ευλάβεια» ο Επιτάφιος της Παναγίας και έγινε η περιφορά και η λιτάνευσή του στα βυζαντινά καλντερίμια της Καστροπολιτείας, στην πιο όμορφη νύχτα του Αυγούστου για την Κυρία των Ουρανών.

Στον εσπερινό και την περιφορά του Επιταφίου, παρέστησαν ο Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Μονεμβασίας, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων, ο Λιμενάρχης και η Υπολιμενάρχης Νεαπόλεως, ο Διοικητής του Α.Σ. Μονεμβασίας αλλά και πλήθος πιστών, οι οποίοι βίωσαν ένα γεγονός το οποίο αναβαθμίζει το θρησκευτικό συναίσθημα, αναδεικνύει την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του τόπου και διατηρεί ζωντανό το πλούσιο θρησκευτικό και ιστορικό παρελθόν του.

http://www.monemvasianews.gr/%CF%83%CE%B5-%CE%BA%CE%BB%CE%AF%CE%BC%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CE%BD%CF%85%CE%BE%CE%B7%CF%82-%CE%BF-%CE%B5%CE%BF%CF%81%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%B1%CE%BD-2/

 
ΝΕΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑΣ ΑΝΑΣΚΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΗΣ ΕΕΑ ΣΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΜΕΝΤΩΡ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ
News - Πολιτισμός
Δευτέρα, 14 Αύγουστος 2017 14:33

 ΝΕΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑΣ ΑΝΑΣΚΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΗΣ ΕΕΑ ΣΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΜΕΝΤΩΡ  ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ

 resized Φωτ. 1

Η περιοχή της Τομής 1/2017 με ξύλα του πλοίου

Πιόνια σκακιού, καπνοσύριγγες, φιαλίδια, χτένια, μία οδοντόβουρτσα είναι μερικά από τα νέα ευρήματα που έφερε στο φως η υποβρύχια έρευνα της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων (ΕΕΑ) στο ιστορικό ναυάγιο ΜΕΝΤΩΡ στα Κύθηρα. Το μπρίκι ΜΕΝΤΩΡ, που μετέφερε μέρος των αρχαιοτήτων που είχαν αφαιρεθεί από μνημεία των Αθηνών από την ομάδα του Λόρδου Έλγιν, βυθίστηκε το 1802 στα Ν.Α. Κύθηρα στην περιοχή του Αβλέμονα. Η έρευνα που συνεχίζεται για πέμπτη χρονιά από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων διενεργήθηκε στο διάστημα από 8 Ιουλίου έως 27 Ιουλίου 2017.

resized Φωτ. 2

 

Τροχαλία και ξύλα από το βόρειο τμήμα της τομής.

Συγκεκριμένα βρέθηκαν προσωπικά αντικείμενα των επιβατών και του πληρώματος, όπως πιόνια σκακιού, νομίσματα από τα οποία ένα χρυσό (Ουτρέχτη 1756), καπνοσύριγγες, φιαλίδια, ένας οστέινος καβαλάρης διακόσμηση μουσικού οργάνου, χτένια και μία οδοντόβουρτσα, καθώς και δύο μεταλλικά κομβία με παράσταση άγκυρας, που προέρχεται από ένδυμα ναυτικού. Επίσης το εμπρός μέρος ενός συρταριού επίπλου (φωτ. 4) καθώς και ένας μεγάλος αριθμός θραυσμάτων σκευών καθημερινής χρήσης.

resized Φωτ. 3

 

Σιδερένια αντικείμενα από το νότιο τμήμα της τομής.

Κατά τη διάρκεια της φετινής υποβρύχιας ανασκαφής ερευνήθηκε τομή (Τομή 1/2017) διαστάσεων περίπου 3μ.Χ2μ. σε περιοχή προς την πλώρη του πλοίου. Αν και στο χώρο δεν σώζεται σε καλή κατάσταση το σκαρί του πλοίου, βρέθηκε μεγάλος αριθμός ξύλων (φωτ. 1) που μαρτυρούν την καταστροφή του τόσο κατά την διάρκεια της πρώτης ναυαγιαιρεσίας του 1802-1804 όσο και από τις μετέπειτα ενέργειες στο χώρο, καθώς και ένας σημαντικός αριθμός τροχαλιών (φωτ. 2), σχοινιών και μεταλλικών αντικειμένων (φωτ. 3), που σχετίζονται με την περιοχή, όπου υπήρχε ο ένας από τους δύο ιστούς του πλοίου.

resized Φωτ. 4

 

Εμπρός τμήμα ξύλινου συρταριού επίπλου.

Στην έρευνα συμμετείχαν από την Εφορεία Εναλίων Αρχ/των οι:

Δρ. Δημήτρης Κουρκουμέλης ως Διευθυντής, Άρης Μιχαήλ και Λ. Μερσενιέ ως υπεύθυνος καταδύσεων.  

Η έρευνα υποστηρίχτηκε από τον Κυθηραϊκό Ερευνητικό Όμιλο, το Δήμο Κυθήρων, την Ilios Shipping Co, τον κ. Στάθη Τριφύλλη και την ΜΚΟ Αργώ.

 

 
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ, ΛΥΔΙΑΣ ΚΟΝΙΟΡΔΟΥ ΣΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ
News - Πολιτισμός
Παρασκευή, 11 Αύγουστος 2017 16:33

 ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ, ΛΥΔΙΑΣ ΚΟΝΙΟΡΔΟΥ ΣΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ

0050046730 meteora-3

Επίσκεψη στα Μετέωρα και την Καλαμπάκα πραγματοποίησε την Πέμπτη, 10 Αυγούστου, η Υπουργός Πολιτισμού κι Αθλητισμού, κ. Λυδία Κονιόρδου ενόψει της δημόσιας διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ στο δημαρχείο της Καλαμπάκας, με θέμα το σχέδιο προεδρικού διατάγματος για τη «θέσπιση χρήσεων και δραστηριοτήτων εντός του ιερού χώρου των Μετεώρων». 

Κατά την επίσκεψή της η Υπουργός συναντήθηκε με τους Βουλευτές Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ, κ.κ. Παναγιώτα Δριτσέλη, Σάκη Παπαδόπουλο και Χρήστο Σιμορέλη, με τον δήμαρχο Καλαμπάκας, κ. Χρήστο Σινάνη, με εκπρόσωπο της περιφέρειας, καθώς την προϊσταμένη της Εφορείας Τρικάλων, κ .Κρυστάλλω Μαντζανά.

 

Κατά την επίσκεψή της στην Ι. Μ. Αγίου Στεφάνου η κ. Κονιόρδου είχε συνάντηση με τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμο και το Ηγουμενοσυμβούλιο των Ι. Μ. Μετεώρων, οι οποίοι  παρέδωσαν στην Υπουργό Πολιτισμού κι Αθλητισμού υπόμνημα με τις απόψεις τους.  

 

Στην ανοιχτή διαβούλευση που διοργανώθηκε το βράδυ με πρωτοβουλία  των Βουλευτών Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ κατατέθηκαν υπομνήματα από τον Δήμαρχο της πόλης, τον εκπρόσωπο της περιφέρειας, εμπλεκόμενους φορείς αλλά και πολίτες. Η κ. Κονιόρδου άκουσε τις προτάσεις όλων των ενδιαφερομένων, με στόχο να βρεθεί κοινή συναινέσει μία λύση  η οποία, αφενός θα προστατεύει και θα αναδεικνύει το μοναδικό αυτό φυσικό και πολιτιστικό μνημείο ενταγμένο στον κατάλογο της UNESCO αφετέρου λαμβάνει υπόψη τα αιτήματα  των κατοίκων.

 

Οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, μετά και την επίσκεψη της Υπουργού  Πολιτισμού κι Αθλητισμού, θα εξετάσουν  τα υπομνήματα όλων των ενδιαφερόμενων που κατατέθηκαν κατά τη διάρκεια της ανοιχτής διαβούλευσης.

 Theopetra 3 2

Επίσης  η Υπουργός Πολιτισμού κι Αθλητισμού επισκέφτηκε το Μουσείο-Σπήλαιο της Θεόπετρας, όπου ανακοίνωσε την πρόσληψη  τριών (3) μόνιμων φυλάκων για την Π.Ε. Τρικάλων. Τέλος, το πρωί της  Παρασκευής, 11 Αυγούστου, η κ. Κονιόρδου βάδισε στα Μονοπάτια των Μετεώρων.

 
Το σημαντικότερο Ορθόδοξο προσκύνημα στην Ελλάδα κι ένα από τα γνωστότερα σε ολόκληρο τον κόσμο, ο Εορτασμός της Κοίμησης της Θεοτόκου στον Ιερό ναό της Ευαγγελιστρίας της Τήνου, αλλά και η παρουσίαση του νησιού ως ελκυστικού προορισμού διακοπών, θα είναι
News - Πολιτισμός
Παρασκευή, 11 Αύγουστος 2017 10:46

Ιερό ναό της Ευαγγελιστρίας της Τήνου

Το σημαντικότερο Ορθόδοξο προσκύνημα στην Ελλάδα κι ένα από τα γνωστότερα σε ολόκληρο τον κόσμο, ο Εορτασμός της Κοίμησης της Θεοτόκου στον Ιερό ναό της Ευαγγελιστρίας της Τήνου, αλλά και η παρουσίαση του νησιού ως ελκυστικού προορισμού διακοπών, θα είναι το θέμα εκπομπής του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου TVR (TVR2) της Ρουμανίας.

Για τις ανάγκες των γυρισμάτων, ο Γενικός Γραμματέας ΕΟΤ κ. Κωνσταντίνος Τσέγας ενέκρινε εισήγηση του Γραφείου ΕΟΤ Ρουμανίας για την φιλοξενία σε Αθήνα και Τήνο( 14-18/8/17) του τηλεοπτικού συνεργείου, στο πλαίσιο των ταξιδίων εξοικείωσης , που οργανώνει και υλοποιεί ο ΕΟΤ, εφαρμόζοντας τον στρατηγικό επικοινωνιακό σχεδιασμό της Υπουργού Τουρισμού κας Έλενας Κουντουρά, με στόχο την ενίσχυση του θεματικού τουρισμού στη χώρα μας.

Το TVR2 είναι ένα από τα τρία κρατικά κανάλια της Ρουμανίας, με την υψηλότερη τηλεθέαση καθώς παρουσιάζει ποιοτικά προγράμματα πολιτιστικού, ταξιδιωτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα. Το συγκεκριμένο θέμα θα παρουσιαστεί σε ξεχωριστή εκπομπή διάρκειας περίπου μίας ώρας, ενώ θα χρησιμοποιηθούν πλάνα και σε άλλες εκπομπές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 90% του πληθυσμού της Ρουμανίας είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι και ο εορτασμός της Κοίμησης της Θεοτόκου αποτελεί μεγάλη θρησκευτική εορτή. Το ενδιαφέρον των Ρουμάνων να επισκεφτούν την Τήνο είναι έντονο, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από το ενδιαφέρον των T.O.s Ρουμανίας να αναδείξουν νέους προορισμούς στην Ελλάδα με έμφαση στον θρησκευτικό τουρισμό.

Ανάλογα ταξίδια εξοικείωσης έχουν επίσης προγραμματιστεί :

  • Για δημοσιογράφο της Βερολινέζικης εφημερίδας “Der Tagesspiegel”, ο οποίος επισκέπτεται την χώρα μας 20-22/08/17 με σκοπό τη σύνταξη ταξιδιωτικού οδοιπορικού για την Αθήνα.

  • Για έξι Αυστριακούς δημοσιογράφους των εφημερίδων ευρεία κυκλοφορίας Krone Zeitung, Kurier, Die Presse, του ιντερνετικού και τηλεοπτικού δικτύου Oe24 online & tv ( με 4.000.000 τηλεθεατές) και του περιοδικού Hin und Weg που θα μετέχουν σε ξεναγηθούν μέσω κρουαζιέρας σε Αθήνα , Ύδρα και Μύκονο από 29/8 έως 3/9/2017.

 


Σελίδα 1 από 692
Νέος έρωτας για την Celine Dion
Νέος έρωτας για την Celine Dion
Νέος έρωτας για την Celine Dion Η Celine Dion είναι απο τις γυναίκες που πέρασε έντονα την αρρώστια του συζύγου της μιας και πάνω από ...

Οι πειρατές της Καραϊβικής σε νοσοκομείο, Ο Τζόνι Ντεμπ ως Τζακ Σπάροου εμψυχώνει άρρωστα παιδιά!
Οι πειρατές της Καραϊβικής σε νοσοκομείο,  Ο Τζόνι Ντεμπ ως Τζακ Σπάροου εμψυχώνει άρρωστα παιδιά!
Οι πειρατές της Καραϊβικής σε νοσοκομείο, Ο Τζόνι Ντεμπ ως Τζακ Σπάροου εμψυχώνει άρρωστα παιδιά! Χαρά και αισιοδοξία ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση