ATTICANEWS.GR

Member Area
ΛΟΓΟΣ-ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ


Εορτασμός των 180 χρόνων λειτουργίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ στο αρχαίο Ασκληπιείο της Επιδαύρου PDF Εκτύπωση E-mail
ΛΟΓΟΣ-ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Αναρτήθηκε απο τον/την ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ   
Σάββατο, 30 Σεπτέμβριος 2017 21:14
Εορτασμός των 180 χρόνων λειτουργίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ στο αρχαίο Ασκληπιείο της Επιδαύρου
resized 180med epid 2


Στο αρχαίο Ασκληπιείο της Επιδαύρου, που θεωρείται το πρώτο Ασκληπιείο στον κόσμο, η Ιατρική Σχολή του Οθώνειου Πανεπιστημίου, αρχικώς, και νυν Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών (ΕΚΠΑ), που ιδρύθηκε το 1837 και απετέλεσε την πρώτη Ιατρική Σχολή των Βαλκανίων, γιόρτασε σήμερα τη συμπλήρωση 180 χρόνων αδιάλειπτης λειτουργίας και προσφοράς. 

Η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορικής της πορείας από την ίδρυση σχεδόν του νέου ελληνικού κράτους, είχε και έχει ως αποστολή της τη διαρκή αναβάθμιση της εκπαίδευσης των νέων ιατρών μέσω της συνεχούς βελτίωσης της μαθησιακής διαδικασίας και της ανανέωσης των προγραμμάτων σπουδών, την καλλιέργεια του πνεύματος αριστείας και διάκρισης, καθώς και την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. 
resized 180med epid 3
Το Αρχαίο Ασκληπιείο της Επιδαύρου είναι το σημαντικότερο θεραπευτήριο της αρχαιότητας. Τα μνημεία του καταγράφουν με μοναδικό τρόπο την ιστορία της υγείας από την 3η π.Χ. χιλιετία μέχρι το τέλος της αρχαιότητας και την αρχή του χριστιανισμού χωρίς διακοπή. Το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, που όλοι γνωρίζουμε, αποτελούσε βασικό μέρος του ιερού με κύριο ρόλο στην ψυχική κάθαρση των ασθενών. Σε αυτόν τον ιερό χώρο, με έντονους συμβολισμούς, πραγματοποιήθηκε η τελετή εορτασμού των 180 χρόνων από την ίδρυση της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και καθηγητής της Ιατρικής Σχολής κ. Μ.-Α. Δημόπουλος κατά την προσφώνησή του αναφέρθηκε στην πορεία και την προσφορά της Σχολής και τόνισε, μεταξύ άλλων, χαρακτηριστικά ότι «συνεχίζοντας την παράδοση των 180 ετών, στοχεύουμε στην άρτια ιατρική εκπαίδευση σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, στην προαγωγή της ιατρικής επιστήμης μέσω της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας, έχοντας παράλληλα καθοριστική συμμετοχή στην προαγωγή της υγείας γενικότερα στη χώρα μας. Στόχος μας, επίσης, είναι να αποτελούμε πόλο έλξης των ικανοτέρων υποψηφίων φοιτητών, αλλά και καθηγητών διεθνούς φήμης. Βασική μας μέριμνα είναι οι απόφοιτοί μας να χαίρουν ακαδημαϊκής και επαγγελματικής αναγνώρισης, τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό».  
resized 180med epid 4
Στο χώρο, που μέσω της δραματοθεραπείας, της εγκοίμησης, και άλλων αρχαίων θεραπευτικών μεθόδων, η αρχαία ιατρική έθεσε τα θεμέλιά της, μετά την προσφώνηση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου, απηύθυναν χαιρετισμό εκλεκτοί εκπρόσωποι της Σχολής: ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΕΚΠΑ, Καθηγητής κ. Ευστράτιος Πατσούρης, ο π. Πρύτανης του ΕΚΠΑ και π. Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής, Ομότιμος Καθηγητής κ. Χρήστος Κίττας, ο π. Αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ και π. Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής, Ομότιμος Καθηγητής κ. Γεώργιος Κρεατσάς, ο π. Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής και Επίτιμος Καθηγητής  κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης και ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Καθηγητής κ. Πέτρος Π. Σφηκάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στη μεγάλη προσφορά της Σχολής, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, τη διεθνή αναγνώριση της Ιατρικής Σχολής στους παγκόσμιους καταλόγους κατάταξης των Ιατρικών Σχολών και τη συμβολή της Σχολής στην έρευνα, που αποτυπώνεται τόσο στον αριθμό και το μέγεθος των ερευνητικών έργων που προσελκύουν οι καθηγητές της Σχολής από διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης, όσο και στη διεθνή απήχηση των επιστημονικών δημοσιεύσεων των μελών ΔΕΠ και ερευνητών της Σχολής.
resized 180med epid 5
Ακολούθησε η ιδιαίτερα συμβολική ομιλία του Ομότιμου Καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Βασίλειου Λαμπρινουδάκη με θέμα «Ταξίδι στην Ιστορία της Υγείας».

Η Θεατρική Ομάδα Φοιτητών της Ιατρικής παρουσίασε, μετά την ομιλία, διασκευή μέρους της κωμωδίας «Πλούτος» του Αριστοφάνη. Η εκδήλωση συνεχίστηκε με μουσικό δρώμενο από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών. Ως γνωστόν πέραν του θεάτρου και η μουσική λειτουργούσε ως μια αρχαία θεραπευτική μέθοδος.

 
Περισσότερα Άρθρα...


Σελίδα 9 από 1983

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΣΠΙΤΑΚΙ ΜΑΣ - 26 Οκτωβρίου στους κινηματογράφους (trailer - photos)
ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΣΠΙΤΑΚΙ ΜΑΣ - 26 Οκτωβρίου στους κινηματογράφους (trailer - photos)
Σπίτι μου Σπιτάκι μας (Home Again) Η λαμπερή, άψογη κωμικός και βραβευμένη με Όσκαρ Reese Witherspoon (Walk the Line, Big Little Lies, Legally Blonde) πρωταγωνιστεί ...

Νέα Υόρκη, Ο Στινγκ πώλησε το σπίτι του για 50 εκ. δολάρια.
Νέα Υόρκη,  Ο Στινγκ πώλησε το σπίτι του για 50 εκ. δολάρια.
Νέα Υόρκη, Ο Στινγκ πώλησε το σπίτι του για 50 εκ. δολάρια. Το σπίτι στο οποίο μένει ο Στινγκ και η σύζυγός του, η παραγωγός ...