ATTICANEWS.GR

Member Area
ΛΟΓΟΣ-ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ


Η Περιφερειάρχης Αττικής στο Φεστιβάλ Φιλοσοφίας Magna Grecia (FFMG) «Η φιλοσοφία ως αντίδοτο στη βαρβαρότητα»
News - ΛΟΓΟΣ-ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Δευτέρα, 20 Μάρτιος 2017 17:04

Η Περιφερειάρχης Αττικής στο Φεστιβάλ Φιλοσοφίας Magna Grecia (FFMG)

«Η φιλοσοφία ως αντίδοτο στη βαρβαρότητα»

resized Φεστιβάλ Φιλοσοφίας 1

 

Χαιρετισμό απηύθυνε η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου στη συνέντευξη Τύπου κατά την παρουσίαση του Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στη Μεγάλη Ελλάδα (Festival della Filosofia in Magna Grecia), στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών. Είναι η τρίτη χρονιά που διεξάγεται στη χώρα μας το Φεστιβάλ Φιλοσοφίας (20 - 26 Μαρτίου), με τη συμμετοχή 700 Ιταλών μαθητών και των καθηγητών τους. Στόχος του Φεστιβάλ είναι η μύηση των εφήβων στη φιλοσοφία μέσα από βιωματικές δράσεις. «Η φιλοσοφία, οι αξίες του Αριστοτέλη, του Πλάτωνα και του Σωκράτη δεν είναι ‘περιττή πολυτέλεια’. Είναι αναγκαία προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της κρίσης Δημοκρατίας, της κρίσης Ηθικής, που βιώνουμε σήμερα. Είναι τα συστατικά στοιχεία για κοινωνίες πολιτών και όχι απλά καταναλωτών. Είναι η σανίδα σωτηρίας για το σήμερα και το αύριο. Είναι το χρέος μας απέναντι κυρίως στους νέους ανθρώπους», τόνισε μεταξύ άλλων η Περιφερειάρχης.

resized Φεστιβάλ Φιλοσοφίας 2

Ακολουθούν σημεία από την παρέμβαση της Περιφερειάρχη:

 • Αν δεν υπήρχε το Φεστιβάλ Φιλοσοφίας Magna Grecia, θα έπρεπε να το εφεύρουμε. Και μάλιστα επειγόντως, ειδικά σήμερα που βάλλονται οι αρχές της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης, της Ισότητας, της Αλληλεγγύης, της Ανοχής, είτε πρόκειται για το μεταναστευτικό / προσφυγικό φαινόμενο είτε για το μέλλον των ευρωπαϊκών κοινωνιών.

 • Γιατί επείγει σήμερα να υψώσουμε τα τείχη της Φιλοσοφίας και της Γνώσης απέναντι στα τείχη της άγνοιας, της αδιαλλαξίας και των κάθε είδους φονταμενταλισμών. Φονταμενταλισμών που απεχθάνονται τη διδασκαλία της Φιλοσοφίας. Του αντίδοτου στη βαρβαρότητα. Της έκφρασης του ανθρωπισμού.

 • Και είναι πολύ επίκαιρη η απάντηση του Αριστοτέλη, όπως τη μετέφερε στην ομιλία του, εδώ στην Αθήνα, πριν από δύο χρόνια ο καθηγητής, Nuccio Ordine, στην ερώτηση ‘σε τι χρησιμεύει η φιλοσοφία;’. Έλεγε λοιπόν ο Αριστοτέλης στο έργο του «Μετά τα φυσικά» και μας θύμισε πρόσφατα ο Ordine, ότι η φιλοσοφία ‘δεν χρησιμεύει’ διότι δεν ‘κάνει εκδούλευση’, διότι δεν είναι στην υπηρεσία κανενός, διότι είναι μια επιστήμη αυθύπαρκτη που διδάσκει το δρόμο προς την ελευθερία: ακριβώς όπως ένας ελεύθερος άνθρωπος ‘υπάρχει για τον εαυτό του και όχι για κάποιον άλλον’.

 • Αυτόν ακριβώς το δρόμο της ελευθερίας, το δρόμο των ελεύθερων ανθρώπων, το δρόμο της γνώσης αλλά και της αυτογνωσίας, θα περπατήσουν και φέτος οι Ιταλοί μαθητές, στην Αττική, στην Επίδαυρο, στους Δελφούς.

 • Η Περιφέρεια Αττικής στηρίζει την προσπάθεια αυτή, όπως στηρίζει κάθε προσπάθεια που αναδεικνύει τον Πολιτισμό, τη Γνώση ως συστατικά στοιχεία μιας συλλογικής πρότασης για το κοινό μας αύριο.

 
Η Kάθριν Ε. Φλέμινγκ αναγορεύτηκε Επίτιμη Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας
News - ΛΟΓΟΣ-ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Κυριακή, 19 Μάρτιος 2017 08:49

Η Kάθριν Ε. Φλέμινγκ αναγορεύτηκε Επίτιμη Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

resized Φ3

Πολλαπλά μηνύματα εξέπεμψε με την ομιλία της η καθηγήτρια Κάθριν Ε. Φλέμινγκ (Katherine E. Fleming), κατά την τελετή αναγόρευσής της ως επιτίμου διδάκτορος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Το πλούσιο βιογραφικό της τιμώμενης παρουσίασε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητής Αχιλλέας Ζαπράνης και οΠρόεδρος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Αναπληρωτής Καθηγητής Κωνσταντίνος Ζαφειρόπουλος.

Η καθηγήτρια Κάθριν Ε. Φλέμινγκ είναι Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ιστορικός στο Τμήμα Ιστορίας του ίδιου Πανεπιστημίου, όπου κατέχει και την Έδρα Ελληνικού Πολιτισμού Αλέξανδρος Ωνάσης. Είναι Διευθύντρια του Ινστιτούτου Remarque, ενώ είναι και μέλος του Τμήματος Ιστορίας του École Normale Supérieure στο Παρίσι.

Η τελετή αναγόρευσης της Αμερικανίδας ιστορικού,που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 60 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του Ιδρύματος.

 resized Φ5
Στην τελετή αναγόρευσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο Τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Εκκλησίας, των προξενικών και στρατιωτικών αρχών, μεγάλος αριθμός επισήμων, μεταξύ των οποίων ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης και Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης, το μέλος του Ιδρύματος Λάτση, Μαριάννα Λάτση, ο πρόεδρος του ομίλου DEMCO, Δημήτρης Κοντομηνάς, πολλά μέλη της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, προσκεκλημένοι και φοιτητές του Ιδρύματος.
resized Φ6
Η εκδήλωση έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα με την Αγγελική Καθαρίου, από το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, ενώ στη συνέχεια ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, μαζί με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα και το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, επέδωσαν στην κ. Φλέμινγκ τιμητική πλακέτα με τον τίτλο «World Ambassador of Marathon», για τη μέχρι σήμερα συνεισφορά της στην τοπική αυτοδιοίκηση.

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 19 Μάρτιος 2017 08:53
 
ΑΠΘ - ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΦΟΙΤΗΤΗ ΣΤΟΝ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ «EGSIEM»
News - ΛΟΓΟΣ-ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Τετάρτη, 15 Μάρτιος 2017 12:41

ΑΠΘ - ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΦΟΙΤΗΤΗ ΣΤΟΝ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ «EGSIEM»

 Kazantzidis

Μεταξύ 63 φοιτητών από 15 χώρες και 51 Πανεπιστήμια Ινστιτούτα διακρίθηκε ο φοιτητής του Τμήματος Αγρονόμων καιΤοπογράφων Mηχανικών του ΑΠΘ, κ. Αλέξανδρος Καζαντζίδης, καθώς απέσπασε το 4ο Βραβείο του Διεθνούς ΦοιτητικούΔιαγωνισμού «European Gravity Service for Improved Emergency Management – EGSIEM». 

Στον πρώτο γύρο του Διαγωνισμού οι φοιτητές διαγωνίστηκαν σε 20 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής ενώ στον δεύτερο γύρο, στη χρονική διάρκεια ενός μήνα απάντησαν σε 20 ερωτήσεις ανάπτυξης με τη χρήση βιβλιογραφίας. 

Στόχος του Διαγωνισμού ήταν η εκπαίδευση των φοιτητών στους τομείς της γεωδαισίας, της υδρολογίας και στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Σκοπός του Διαγωνισμού ήταν να αυξήσει την ευαισθητοποίηση και το ενδιαφέρον των φοιτητών σχετικά με την παρατήρηση της Γης και την αξιοποίηση δεδομένων για την παρακολούθηση και πρόβλεψη των φυσικών κινδύνων. 

Το Βραβείο του κ. Καζαντζίδη είναι η χρηματοδότηση για τη συμμετοχή του στο Θερινό Σχολείο «EGSIEM Summer School» που θα πραγματοποιηθεί στο Potsdam της Γερμανίας, στις 11-15 Σεπτεμβρίου 2017.

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 15 Μάρτιος 2017 13:06
 
Η θέση της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ στην Κατάταξη Βασικών και Εξειδικευμένων Επιστημονικών Πεδίων της QS (Quacquarelli Symonds) για το 2017
News - ΛΟΓΟΣ-ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Τετάρτη, 15 Μάρτιος 2017 12:14

Η θέση της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ στην Κατάταξη Βασικών και Εξειδικευμένων Επιστημονικών Πεδίων της QS (Quacquarelli Symonds) για το 2017

Προσφάτως δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα της παγκόσμιας κατάταξης Πανεπιστημίων από τον οργανισμό QS (Quacquarelli Symonds). Τα αποτελέσματα αυτά είναι ιδιαιτέρως θετικά για την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, επιβεβαιώνοντας το υψηλό επίπεδο σπουδών και έρευνας αλλά και την αποδοχή και την εκτίμηση προς τους αποφοίτους της Σχολής μας.

Όπως θα παρατηρήσετε στα στοιχεία που παρατίθενται από την QS, η Σχολή μας βρίσκεται παγκοσμίως στις θέσεις 201-250, μεταξύ 4.438  Πανεπιστημίων, διατηρώντας την ίδια θέση σε σχέση με την περσινή κατάταξη.

 

image001 1

Πηγή: Ιστοσελίδα QS World University Ranking

https://www.topuniversities.com/subject-rankings/2017

 

 

Πίνακας 1: Αξιολόγηση Ελληνικών Ιατρικών Σχολών με βάση την QS για το 2017

 

Πανεπιστήμιο

Θέση Παγκοσμίως

2017

Ακαδημαϊκή

Φήμη

Εργασιακή Φήμη

Ετεροαναφορές /δημοσίευση

H-index

1.

Εθνικό και  Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

201-250

         45,1

58,1

82,3

73,8

2.

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

201-250

         52,5

58,5

79.9

63

3.

Πανεπιστήμιο Κρήτης

301-350

         47,8

49,5

79,6

59,4

4.

Πανεπιστήμιο Πατρών

351-400

         41,3

48,3

79,1

55,3

               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: Ιστοσελίδα QS World University Ranking

https://www.topuniversities.com/subject-rankings/2017

 

Η ανώτερη βαθμολογία ανά κριτήριο είναι 100. Ορισμένα σημεία στα οποία θα πρέπει να δοθεί έμφαση είναι τα εξής:

 • Στα δύο κριτήρια που αφορούν το ερευνητικό έργο και την επιρροή (Ετεροαναφορές ανά δημοσίευση και H –Index), η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ συγκεντρώνει την υψηλότερη βαθμολογία στην Ελλάδα.
 • Στο κριτήριο H-index, η Σχολή μας βρίσκεται στη θέση 158 παγκοσμίως, ξεπερνώντας Ιατρικές Σχολές εγνωσμένου κύρους.

 

Τα κριτήρια της QS, παρά τις ενστάσεις που βάσιμα εκφράζονται τόσο γι’ αυτά όσο και για τη γενικότερη μεθοδολογία που ακολουθείται,  περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

 1. 1.Ακαδημαϊκή Φήμη μέσω έρευνας ερωτηματολογίων. Στο ερωτηματολόγιο χρησιμοποιούνται Πανεπιστημιακοί διαφόρων ειδικοτήτων και ερωτόνται για τα κατά τη γνώμη τους 30 καλύτερα πανεπιστήμια, χωρίς να μπορούν να επιλέξουν το δικό τους. Στην έρευνα του 2017 χρησιμοποιήθηκαν 74.651 ερωτηματολόγια από Πανεπιστημιακού που προέρχονται από όλον τον κόσμο και σε βάθος πενταετίας.
 2. 2.Έρευνα ερωτηματολογίων εργοδοτών. Πρόκειται για ίδιου τύπου με την προηγούμενη έρευνα ερωτηματολογίων, μόνο που απευθύνεται σε δείγμα εργοδοτών των αποφοίτων των πανεπιστημίων. Στην έρευνα του 2017 χρησιμοποιήθηκαν 40.643 ερωτηματολόγια. Το κριτήριο αυτό θεωρείται ότι αντανακλά την ποιότητα διδασκαλίας των πανεπιστημίων, όπως διαπιστώνεται από τους εργοδότες και τους αυτοαπασχολούμενους.
 3. 3.Αριθμό ετερο-αναφορών ανά εργασία. Η QS χρησιμοποιεί τα δεδομένα της βάσης Scopus. Αθροίζεται ο συνολικός αριθμός ετερο-αναφορών σε εργασίες της τελευταίας πενταετίας που συνεγράφησαν από μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου πάνω στο συγκεκριμένο επιστημονικό τομέα και διαιρούνται με τον αντίστοιχο συνολικό αριθμό των καθηγητών.
 4. 4.H-index: Αυτό το κριτήριο εφαρμόζεται μόνο στα τα επί μέρους επιστημονικά πεδία, όπως η Ιατρική. Πρόκειται για το γνωστό μας h-index, αλλά προσαρμοσμένο σε ομάδες εργασιών. Συγκεκριμένα, προσμετράται ο αριθμός ετερο-αναφορών για κάθε εργασία του ιδρύματος πάνω στον συγκεκριμένο τομέα και ο αριθμός h-index υποδηλώνει ότι h εργασίες έχουν πάνω από h αναφορές. Χρησιμοποιούνται 2 δείκτες, το h1 που αφορά τις εργασίες που χαρακτηρίζονται ως ανήκουσες σε βασικό επιστημονικό τομέα (π.χ. Life Science and Medicine) και το h2 που αφορά τις εργασίες που χαρακτηρίζονται ως ανήκουσες MONO σε συγκεκριμένο επιστημονικό τομέα (π.χ. Medicine). Οι δύο δείκτες συναθροίζονται (μέσος όρος) με βάρος διπλάσιο στον h2.

 

Θέλω να τονίσω τη σημασία της αναγραφής του National and Kapodistrian University of Athens, School of Medicine σε κάθε εργασία ή ανακοίνωσή μας. Μόνο τότε είμαστε σίγουροι ότι η εργασία θα καταγραφεί σωστά στη βάση δεδομένων. Είναι επίσης σημαντική η δημιουργία προσωπικής ιστοσελίδας (εντός του UOA.gr) στα ελληνικά και στα αγγλικά. Η χρήση σε ανακοινώσεις, έγγραφα, αναρτήσεις στο ίντερνετ κλπ, του url του Πανεπιστημίου (www.uoa.gr) ή του Τμήματος το οποίο υπηρετούμε, αυξάνει την αναγνωσιμότητα των ιστοσελίδων μας.

   Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής Καθηγητή Πέτρο Σφηκακή, τον Αν,. Καθηγητή Θοδωρή Παπαϊωάννου, το στέλεχος της ΜΟΔΙΠ του ΕΚΠΑ Κώστα Μπουρλετίδη και τον Υπεύθυνο Γραφείου Τύπου του ΕΚΠΑ Δημήτρη Κουτσομπόλη για τη συνδρομή τους στην καταγραφή των απαραίτητων δεδομένων που χρησιμοποιούνται από τα συστήματα αξιολόγησης (Ranking Systems). Θέλω να ευχαριστήσω όλες και όλους για την εγγραφή τους στο google scholar ούτως ώστε να αποτυπώνεται καλύτερα και ευρύτερα η απήχηση του ερευνητικού έργου της Σχολής μας.

Θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλες και όλους τους συναδέλφους για το έργο τους και την προσπάθεια που κατέβαλλαν και καταβάλλουν για να διατηρήσουν σε υψηλό επίπεδο το ακαδημαϊκό έργο που συντελείται στη Σχολή μας.

Παρά τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε ως Χώρα και ως Ίδρυμα, θα συνεχίσουμε μαζί και ενωμένοι την προσπάθειά μας. Το έργο μας αναγνωρίζεται διεθνώς και η επίδραση της έρευνάς μας είναι πολύπλευρη. Αυτό το έργο οφείλουμε και μπορούμε να το αναδείξουμε ακόμα περισσότερο και καλύτερα.

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 15 Μάρτιος 2017 12:16
 


Σελίδα 2 από 592
Μουσική βραδιά με τη διακεκριμένη 70μελή Συμφωνική Ορχήστρα και το Jazz σύνολο Viking του ΗΟΜΕWOOD-FLOSSMOOR HIGH SCHOOL (IIinois USA)
Μουσική βραδιά με τη διακεκριμένη 70μελή Συμφωνική Ορχήστρα και το Jazz σύνολο Viking του ΗΟΜΕWOOD-FLOSSMOOR HIGH SCHOOL (IIinois USA)
Μουσική βραδιά με τη διακεκριμένη 70μελή Συμφωνική Ορχήστρα και το Jazz σύνολο Viking του ΗΟΜΕWOOD-FLOSSMOOR HIGH SCHOOL (IIinois USA) Ο Δήμος ...

Tο σύμπαν του Κουεντίν Ταραντίνο, Κουέντιν Ταραντίνο: Πώς συνδέονται όλοι οι χαρακτήρες των ταινιών του;
Tο σύμπαν του Κουεντίν Ταραντίνο, Κουέντιν Ταραντίνο: Πώς συνδέονται όλοι οι χαρακτήρες των ταινιών του;
Tο σύμπαν του Κουεντίν Ταραντίνο, Κουέντιν Ταραντίνο: Πώς συνδέονται όλοι οι χαρακτήρες των ταινιών του; Ο Κουέντιν Ταραντίνο ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση