ATTICANEWS.GR

Member Area
ΛΟΓΟΣ-ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ


Πανευρωπαϊκό μήνυμα υπέρ της μαθητικής επιχειρηματικότητας από τo Ίδρυμα Citi και το Junior Achievement Eυρώπης και Ελλάδος «Η εκπαίδευση των παιδιών στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα είναι κρίσιμης σημασίας για την Ελλάδα», δηλώνει η πρόεδρο
News - ΛΟΓΟΣ-ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Κυριακή, 02 Απρίλιος 2017 15:47

Πανευρωπαϊκό μήνυμα υπέρ της μαθητικής επιχειρηματικότητας από τo Ίδρυμα Citi και το Junior Achievement Eυρώπης και Ελλάδος. 

«Η εκπαίδευση των παιδιών στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα είναι κρίσιμης σημασίας για την Ελλάδα»,δηλώνει η πρόεδρος του ΣΕΝ/JA Greece, Λίτσα Παναγιωτοπούλου.

resized ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΑΘΗΝΑΣ 2017

Η συμπλήρωση 30 ολόκληρων ετών συνεργασίας του Ιδρύματος Citi με το Junior Achievement Europe αποτελεί το πιο ηχηρό μήνυμα ότι η μαθητική επιχειρηματικότητα στην Ευρώπη είναι σε πλήρη ανάπτυξη και εξέλιξη. Η κοινή πεποίθηση ότι οι επιχειρηματικές γνώσεις και εμπειρίες από μικρή ηλικία αποτελούν τη βάση για την επιτυχία των παιδιών στο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, διατηρεί αυτή τη μακρόχρονη, συνεχή συνεργασία του Ιδρύματος Citi και του μη-κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού οργανισμού Junior Achievement Europe που υλοποιεί προγράμματα μαθητικής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στα σχολεία. H κορυφαία παγκόσμια τράπεζα πιστεύει πως εκεί πρέπει να εστιάσει ο επιχειρηματικός κόσμος για να οδηγήσει την κοινωνία στην πρόοδο και την ευημερία: Στην εκπαίδευση όλο και περισσότερων παιδιών στις βασικές αρχές της οικονομίας, στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, έτσι ώστε να αποκτήσουν γνώσεις, δεξιότητες, χαρά και αισιοδοξία για το μέλλον τους και να μειωθεί η ανεργία των νέων που αποτελεί τεράστιο παγκόσμιο πρόβλημα. Το Ίδρυμα Citi έχει διαθέσει πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια σε διάστημα 10 ετών για την υποστήριξη της οικονομικής εκπαίδευσης των νέων ενώ είναι από τους βασικούς χορηγούς του προγράμματος «Company Program» του Junior Achievement Europe, ή όπως ονομάζεται στην Ελλάδα «Εικονική Επιχείρηση». Πρόκειται για το ιδιαίτερα δημοφιλές πρόγραμμα κατά το οποίο μαθητές 15-18 ετών εκπαιδεύονται και πετυχαίνουν να δημιουργήσουν τη δική τους μαθητική επιχείρηση. Το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται από τον παγκόσμιο μη-κερδοσκοπικό οργανισμό Junior Achievement που στην Ελλάδα εκπροσωπείται από το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece. Οι δύο οργανισμοί συνεργάζονται σε 19 ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου, μέσω της «Εικονικής Επιχείρησης» να εφοδιάσουν μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με πολύτιμες δεξιότητες, απαραίτητες για την επιτυχή μετάβαση στη σύγχρονη αγορά εργασίας. Στο σχολικό έτος 2016-2017, το JA Europe και το Ίδρυμα Citi μέσω της πρωτοβουλίας Pathways to Progress θα προσεγγίσει περισσότερους από 48.000 νέους με τα προγράμματα «Εικονική Επιχείρηση» και Enterpreneurial Skills Pass (Πιστοποιητικό Επιχειρηματικών Δεξιοτήτων).

resized TELEHOME

Η Citi Ελλάδος αρωγός του ΣΕΝ/JA Greece

 

Στην Ελλάδα η Citi υποστήριξε το ΣΕΝ/JA Greece από την αρχή της ίδρυσής του πριν από 11 χρόνια, το 2005, καθώς θεωρεί το πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» ιδιαίτερα σημαντικό για την επαγγελματική εξέλιξη των παιδιών στη χώρα μας αλλά και γενικότερα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. «Η Citi ως ένα από τα ιδρυτικά μέλη του ΣΕΝ στόχευε μέσα από αυτή τη συνεργασία να υποστηρίξει την οικονομική και επιχειρηματική εκπαίδευση αναγνωρίζοντας τη σημασία τους στην προετοιμασία των νέων για ένα επιτυχημένο ξεκίνημα στο σύγχρονο περιβάλλον», δήλωσε η κυρία Μανίνα Μενιδιάτη, Public Affairs Officer της Citi Ελλάδος και συμπλήρωσε: «Σήμερα, με την ίδια συνέπεια και ενθουσιασμό μέσα από την πρωτοβουλία Pathways to Progress του Ιδρύματος Citi, συνεχίζουμε να στηρίζουμε τα παιδιά να ανακαλύψουν τα ταλέντα τους, να συνειδητοποιήσουν την αποτελεσματικότητα της ομαδικότητας και της συνεργασίας και να βρουν το δικό τους δρόμο προς την πρόοδο».

Τα θετικά αποτελέσματα του προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση» είναι απτά. Σύμφωνα με στατιστικές του Junior Achievement οι μαθητές-απόφοιτοι του προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση» έχουν:

20% περισσότερες πιθανότητες να βρουν δουλειά

50% μεγαλύτερη πιθανότητα να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση

15% μεγαλύτερο μέσο εισόδημα

20% μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνουν διευθυντικά στελέχη (εφόσον έχουν αποκτήσει και πανεπιστημιακή μόρφωση).

resized THE MALL ENAΡΞΗ

Τα παιδιά στην Ελλάδα διαθέτουν μεγάλο επιχειρηματικό ταλέντο

 

«Ευχαριστούμε θερμά τη Citi Ελλάδος και το ίδρυμα Citi για την υποστήριξη στο ΣΕΝ/JA Greece από την πρώτη στιγμή και ελπίζουμε πως θα είναι πάντα δίπλα μας», δήλωσε η πρόεδρος του οργανισμού, κυρία Λίτσα Παναγιωτοπούλου. «Ειδικά τα τελευταία χρόνια, γίνεται ολοένα και πιο ορατό ότι η εκπαίδευση των παιδιών στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα είναι κρίσιμης σημασίας για το μέλλον των παιδιών και την Ελλάδα. Οι μαθητές και οι μαθήτριες επιδεικνύουν μεγάλο ταλέντο, πετυχαίνουν πανευρωπαϊκές διακρίσεις και γεμίζουν χαρά και αισιοδοξία για το μέλλον τους. Η υποστήριξη της Citi και των υπόλοιπων χορηγών μας είναι εθνικής αξίας και είμαι αισιόδοξη ότι ο οργανισμός μας θα έχει μεγάλη ανάπτυξη και θα φέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα υπέρ της Ελλάδας».

«Η Citi δείχνει το δρόμο, ως ηγέτιδα δύναμη στον τραπεζικό κλάδο παγκοσμίως», προσθέτει ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΝ/JA Greece κ. Αργύρης Τζικόπουλος. «Αφού ένας τόσο σημαντικός και επιτυχημένος τραπεζικός οργανισμός πραγματοποιεί τόσο μεγάλες επενδύσεις στη μαθητική και νεανική επιχειρηματικότητα και στο Junior Achievement, παρακινεί την παγκόσμια επιχειρηματική κοινότητα να πράξει το ίδιο. Για τη χώρα μας, η υποστήριξη των επιχειρήσεων στη νεανική επιχειρηματικότητα είναι το κλειδί για να αλλάξει το οικονομικό κλίμα και να έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη», καταλήγει ο κ. Τζικόπουλος.

Νέα χρηματοδότηση της νεανικής επιχειρηματικότητας ύψους

100 εκατομμυρίων δολαρίων από το Ίδρυμα Citi

resized ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Πριν από ένα μήνα, στις 22 Φεβρουαρίου 2017, το Ίδρυμα Citi στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Pathways to Progress, ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει νέα παγκόσμια επένδυση ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων μέσα στα επόμενα τρία χρόνια προκειμένου να διευκολύνει 500.000 νέους, ηλικίας 16-24 ετών στην επαγγελματική κατάρτιση και απασχόληση. Στόχος είναι η μείωση της ανεργίας των νέων που είναι σε παγκόσμιο επίπεδο τρείς φορές υψηλότερη από εκείνη των ενηλίκων. Παράλληλα, είναι εντυπωσιακό και αισιόδοξο ότι σύμφωνα με έρευνα της IPSOS για την Citi, παρά το ασταθές οικονομικό κλίμα σε παγκόσμια κλίμακα, το 70% των νέων δηλώνουν αισιόδοξοι για τις προοπτικές της σταδιοδρομίας τους αλλά επισημαίνουν ότι υπάρχουν δυσκολίες λόγω περιορισμένων δεξιοτήτων και ευκαιριών.

Το πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, αποτελεί τη βάση για την ανάπτυξη σημαντικών επαγγελματικών δεξιοτήτων στην ηλικία της εφηβείας και γι’ αυτό όλο και περισσότερα παιδιά δηλώνουν συμμετοχή στο πρόγραμμα. Παγκοσμίως συμμετέχουν πάνω από 10 εκατομμύρια παιδιά και στην Ευρώπη πάνω από 300.000 κάθε χρόνο. Στην Ελλάδα φέτος σημειώθηκε ρεκόρ συμμετοχών με 120 σχολεία και η τάση είναι αυξητική για τις επόμενες χρονιές. Στις 28 Απριλίου 2017 θα πραγματοποιηθεί ο Τελικός Πανελλαδικός Διαγωνισμός «Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση 2016-2017» και η νικήτρια ομάδα θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό που θα πραγματοποιηθεί στις 11-13 Ιουλίου στις Βρυξέλλες, με κύριο χορηγό το Ίδρυμα Citi

resized ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2017

Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 02 Απρίλιος 2017 15:54
 
«Θέλουμε να ζήσουμε…» ● Μήνυμα των προσφυγόπουλων μέσα από τα έργα τέχνης που φιλοξενούνται και εκτίθενται στο Μουσείο Προσφύγων στην Πολιτιστική Γειτονιά του δήμου Νεάπολης-Συκεών
News - ΛΟΓΟΣ-ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Παρασκευή, 31 Μάρτιος 2017 16:26

«Θέλουμε να ζήσουμε…»

Μήνυμα των προσφυγόπουλων μέσα από τα έργα τέχνης που φιλοξενούνται και εκτίθενται στο Μουσείο Προσφύγων στην Πολιτιστική Γειτονιά του δήμου Νεάπολης-Συκεών

resized ekthesi prosfygon-abdoulrahman 5

 

 

Πάνω από μία σφιχτή «ασπρόμαυρη» χειραψία, ένα περιστέρι και ένα κανόνι της ειρήνης, να αποτυπώνουν με έντονα χρώματα τον πόνο της προσφυγιάς και του ρατσισμού, αλλά με τη φωτεινή ελπίδα της επόμενης μέρας, ο 24χρονος Αμπντουλραχμάν, πρόσφυγας από τη Συρία, χαμογελά χαρούμενος και περήφανος για την υπέροχη συλλογή 30 έργων ζωγραφικής που δημιούργησε από τη στιγμή που έφτασε στη χώρα μας, τα οποία θα εκτίθενται έως και τις 5 Απριλίου στο Μουσείο Προσφύγων, στην Πολιτιστική Γειτονιά του δήμου Νεάπολης-Συκεών, στο πλαίσιο της παιδικής έκθεσης έργων τέχνης με τίτλο «Η χώρα του κρυμμένου θησαυρού».

resized ekthesi prosfygon-abdoulrahman 6

Πρόκειται για μία ιδιαίτερη «παιδική» έκθεση έργων τέχνης που διοργανώνει η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Save the Children υπό την αιγίδα του δήμου Νεάπολης- Συκεών, που μας διηγείται το ταξίδι πέντε φίλων για να ανακαλύψουν τη χώρα του «κρυμμένου θησαυρού» μέσα από 70 χειροποίητα έργα τέχνης, ζωγραφιές, επιτραπέζια παιχνίδια, εκπαιδευτικά και δημιουργικά παιχνίδια, ανακυκλώσιμες δημιουργίες, κουκλοθέατρο, installations και διαφόρων ειδών κατασκευές που δημιούργησαν περισσότερα από 140 παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες σε περίοδο οκτώ μηνών, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Οργάνωσης στους «Φιλικούς Χώρους Για το Παιδί», σε διάφορα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στη Βόρεια Ελλάδα. 

resized ekthesi prosfygon 1

«Προσπαθώ μέσα από όλα όσα ζωγραφίζω να εκφράσω τα συναισθήματά μου και κάποιες από τις ταλαιπωρίες και τους πόνους μου. Γι’ αυτό άλλωστε αγαπώ τη ζωγραφική, επειδή μέσα απ’ αυτή ξεχνάω αυτές τις ταλαιπωρίες», μας εξομολογείται ο Αμπντουλραχμάν, περήφανος που τα έργα του εκτίθενται σε κοινό. Όπως μας εξιστορεί, «μέσα από τα περισσότερα έργα που δημιούργησα, προσπάθησα να βγάλω το εξής μήνυμα ανεξαρτήτως του πόσο άλλαζε το θέμα: Χρειαζόμαστε βοήθεια. Πρέπει να ψάξουμε για βοήθεια. Θέλουμε να ζήσουμε». Αναφερόμενος στη φιλοξενία του στη χώρα μας χαμογελά και μας μεταφέρει ότι «πέρασα και περνάω δύσκολες καταστάσεις και δε θα μπορούσα να φανταστώ κάτι καλύτερο από το ότι έχω Έλληνες δίπλα μου σε όλο αυτό και με στηρίζουν τόσο πολύ. Είναι οι καλύτεροι άνθρωποι που έχω γνωρίσει».

resized ekthesi prosfygon 2

«Είναι δικά μας παιδιά…»

Η φιλοξενία της παιδικής αυτής έκθεσης εντάσσεται στο πλαίσιο του πυκνού πλέγματος δράσεων του δήμου Νεάπολης-Συκεών για τους πρόσφυγες, που περιλαμβάνει τη φιλοξενία τους σε ειδικά διαμερίσματα, την εκπαίδευσή τους σε σχολεία του δήμου αλλά και τη δημιουργική απασχόλησή τους. Με την πρωτοβουλία αυτή, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών προσφέρει τη δυνατότητα και την ευκαιρία στα μεγάλα θύματα του πολέμου, όπως είναι τα προσφυγόπουλα, να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους ελεύθερα, να επικοινωνήσουν με την κοινωνία και να στείλουν τα δικά τους μηνύματα.  

resized ekthesi prosfygon 3

«Εγγόνια προσφύγων, με παππούδες κυνηγημένους από τη Μ. Ασία, την Καππαδοκία και τον Πόντο που στεγάστηκαν για χρόνια σε παραπήγματα σε αυτή εδώ την περιοχή παλιών προσφυγικών κατοικιών, δεν θα μπορούσαμε παρά να είμαστε από τους πρώτους που θα αγκάλιαζαν τους πρόσφυγες και θα στέκονταν δίπλα τους σε ό,τι χρειαστούν, θέλοντας να τους κάνουμε να νιώσουν, όσο το δυνατόν, σαν στο σπίτι τους», τόνισε χθες στην τελετή των εγκαινίων της έκθεσης ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, και πρόσθεσε: «τόσο κατά την αρχαιότητα, όσο και κατά την χριστιανική πίστη, ο δείκτης και το επίπεδο πολιτισμού και πίστης ενός λαού ήταν η συμπεριφορά του απέναντι στους ‘‘ξένους’’».

resized ekthesi prosfygon 4

«Στο δήμο μας αγκαλιάζουμε τα παιδιά των προσφύγων σαν να είναι δικά μας παιδιά. Είναι δικά μας παιδιά», υπογράμμισε και πάλι ο δήμαρχος, εξαίροντας τη σημασία του να ασχολούνται όλα τα παιδιά, από μικρή ηλικία δημιουργικά και παραγωγικά με τον πολιτισμό. «Είμαστε πάντα πρόθυμοι να υποστηρίξουμε κάθε όνειρό τους και να εκφραστούν όσο το δυνατόν πιο ελεύθερα», ανέφερε μεταξύ άλλων καλωσορίζοντας τους πρόσφυγες, τους διοργανωτές της Μ.Κ.Ο. και τους επισκέπτες.

resized ekthesi prosfygon 5

Στον ιδιαίτερο συμβολισμό του χώρου αναφέρθηκε και η πρόεδρος της Δ.Ε. Συκεών, και υπεύθυνη της Πολιτιστικής Γειτονιάς, Ειρήνη Καγιαμπίνη, δηλώνοντας ότι «ο ιδιαίτερος αυτός χώρος, στον οποίο τέμνονται και ζωντανεύουν η ιστορία και οι μνήμες των ανθρώπων, είναι ο πιο κατάλληλος για τη φιλοξενία των δράσεων και των δημιουργικών εκφράσεων των προσφύγων, πολύ δε περισσότερο των αθώων παιδιών. Τους υποδεχόμαστε με αγάπη και με μια ζεστή αγκαλιά».

«Είναι πολύ σημαντικό για όλα αυτά τα παιδιά να έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, να διηγηθούν την ιστορία τους και να την εκθέσουν στον κόσμο», ανέφερε η διευθύντρια του γραφείου της Save the Children στη Βόρεια Ελλάδα Μπερναντέτ Φαρσίς.

resized ekthesi prosfygon 6

Η έκθεση

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και πολυμελής ομάδα Κυπρίων αιρετών με επικεφαλής τον πρόεδρο της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου Ανδρέα Κιτρομηλίδη στέλνοντας το δικό του μήνυμα συμπαράστασης στους πρόσφυγες και στον αγώνα τους για ελευθερία και ανθρώπινα δικαιώματα. Η κυπριακή αποστολή βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη συμμετέχοντας πρόγραμμα «TRAINYOUTH» για την Κινητικότητα Ατόμων (ΚΑ1) στο πλαίσιο του ERASMUS+, το οποίο υλοποιεί η Κοινωφελής Επιχείρηση Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών (ΚΕΥΝΣ) ως εταίρος.

resized ekthesi prosfygon 7

Το κοινό θα μπορεί να απολαύσει τις καλλιτεχνικές ανησυχίες των μικρών μας φίλων έως και τις 5 Απριλίου 2017, από τις 10.30 π.μ. έως τις 1.30 μ.μ. και από τις 5.30 μ.μ. έως και τις 8.30 μ.μ. στο Μουσείο Προσφύγων στην Πολιτιστική Γειτονιά Νεάπολης-Συκεών (οδός Έβρου, Συκιές).

Παράλληλα, παιδιά της κοινότητας, όπως επίσης και παιδιά από τα κέντρα φιλοξενίας, που θα επισκεφτούν την έκθεση, θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μέρος σε ένα ειδικό εργαστήριο και να δημιουργήσουν έργα σχετικά με το θέμα της έκθεσης. Ταυτόχρονα, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν βίντεο με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την προετοιμασία των έργων αλλά και από άλλες δραστηριότητες της οργάνωσης σε ολόκληρη την Ελλάδα. 

resized ekthesi prosfygon 8

INFO:
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ-ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
Τηλ.: 2310.639615
Διάρκεια Έκθεσης: 30 Μαρτίου έως 5 Απριλίου 2017
Ώρες λειτουργίας: 10.30 π.μ. έως 1.30 μ.μ. & 5.30 μ.μ. έως 8.30 μ.μ.

resized ekthesi prosfygon 9

resized ekthesi prosfygon 10

resized ekthesi prosfygon 11resized ekthesi prosfygon 12resized ekthesi prosfygon 13resized ekthesi prosfygon-abdoulrahman 3

 
Ιστορικά κειμήλια από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο Πολιτιστικό Κέντρο Πανοράματος
News - ΛΟΓΟΣ-ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Παρασκευή, 31 Μάρτιος 2017 15:18

Ιστορικά κειμήλια από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο Πολιτιστικό Κέντρο Πανοράματος

resized Afisa Istoriki Ekthesi

Μία σημαντική έκθεση σπάνιων ιστορικών κειμηλίων της περιόδου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου της συλλογής του Χρήστου Κοκκινάκη θα φιλοξενήσει τον Απρίλιο ο Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη.

Τα εγκαίνια της έκθεσης του Χρήστου Κοκκινάκη που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό, στολές, παράσημα και άλλα ντοκουμέντα θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 2 Απριλίου στις 12:00 το μεσημέρι στην Πινακοθήκη του Πολιτιστικού Κέντρου Πανοράματος.

Στη διάρκεια των εγκαινίων οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια ανάλυση των ιστορικών γεγονότων και του ιστορικού πλαισίου της εποχής, από τον καθηγητή νεότερης και σύγχρονης ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Σπυρίδωνα Σφέτα.

Σκοπός της έκθεσης, της οποίας την εποπτεία έχει ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού – Αθλητισμού και Νεολαίας, Σωκράτης Δωρής, αποτελεί η βαθύτερη προσέγγιση του κοινού ως προς την ιστορία εκείνων των χρόνων δια μέσου της επαφής του με τα ιστορικά αντικείμενα.

Ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να δει και να θαυμάσει από κοντά στρατιωτικά και αστυνομικά αντικείμενα της πολεμικής περιόδου 1940-1949, καθώς και των μεταπολεμικών χρόνων, που ανήκουν σε ανθρώπους που έλαβαν μέρος στα γεγονότα εκείνης της εποχής.

«Η παρουσίαση αυτών των μοναδικών συλλεκτικών κομματιών που θα καλύπτουν τα όρια του έπους του 1940, τον αγώνα της εθνικής αντίστασης και τον εμφύλιο πόλεμο αποβλέπει στην διατήρηση και την ενίσχυση της πολιτισμικής μας ταυτότητας και κληρονομιάς», σημειώνει ο αντιδήμαρχος κ. Δωρής.

Η έκθεση θα διαρκέσει από 2 έως και 8 Απριλίου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

resized Prosklisi Istoriki Ekthesi

 
Art Nouveau, Από τις συλλογές του Badisches Landesmuseum της Καρλσρούης στο Μουσείο Μπενάκη.
News - ΛΟΓΟΣ-ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Πέμπτη, 30 Μάρτιος 2017 16:21

Art Nouveau,

Από τις συλλογές του Badisches Landesmuseum της Καρλσρούης στο Μουσείο Μπενάκη.

Badisches-mpenakiβ

Μουσείο Μπενάκη – Κουμπάρη 1

Εγκαίνια: 5 Απριλίου 2017, 20:00

Διάρκεια: 6 Απριλίου έως 21 Μαΐου 2017

 

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνεργασία με το Κρατικό Μουσείο της Βάδης (Badisches Landesmuseum) και το Μουσείο Μπενάκη, διοργανώνουν έκθεση με τίτλο «Art Nouveau. Από τις συλλογές του Badisches Landesmuseum της Καρλσρούης» το διάστημα από 6 Απριλίου έως 21 Μαΐου 2017 στο Μουσείο Μπενάκη, Κουμπάρη 1.

 

Η Art Nouveau αποτελεί τόσο ένα καλλιτεχνικό κίνημα όσο και ένα καλλιτεχνικό στυλ, που διαδίδεται και αναπτύσσεται κυρίως στην Ευρώπη στα τέλη του 19ου αιώνα. Σήμερα πλέον κερδίζει και πάλι το ενδιαφέρον του κοινού για τον συμβολισμό του αλλά και για τις τάσεις ενοποίησης τον διαφόρων μορφών τέχνης. Η συλλογή του Badisches Landesmuseum είναι από τις πιο εντυπωσιακές της Ευρώπης, και φανερώνει τις πολλαπλές εκφάνσεις της Art Nouveau που οφείλονται στις τοπικές παραλλαγές και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε χώρας.

 

Τα αντικείμενα που παρουσιάζονται στην έκθεση επιλέχθηκαν από τους υπευθύνους του γερμανικού μουσείου και καλύπτουν μια ευρεία γκάμα αντιπροσωπευτικών κατηγοριών, όπως υφάσματα, κοσμήματα, οικιακά σκεύη, διακοσμητικά αντικείμενα, έπιπλα, χαρακτικά, κεραμικά, ανάγλυφα και γλυπτά, σχεδιασμένα από γνωστούς καλλιτέχνες/σχεδιαστές, όπως οι Αlfons Mucha, Hector Guimard, Emile Gallé, Peter Behrens, Richard Riemerschmid, Josef Hoffmann, Josef Maria Olbrich, Koloman Moser, Henry van de Velde, Archibald Knox.

 

Η έκθεση φιλοδοξεί να προσφέρει μία καλειδοσκοπική εικόνα του διεθνούς και σύνθετου χαρακτήρα του κινήματος Art Nouveau, παρουσιάζοντας σημαντικά εκθέματα από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αυστρία, την Αγγλία και το Βέλγιο.

 

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Υπουργείου Επιστήμης, Έρευνας και Τέχνης του γερμανικού κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης. Η συνεργασία αυτή ξεκίνησε με τον επαναπατρισμό δύο παρανόμως εξαχθεισών αρχαιοτήτων, οι οποίες επεστράφησαν στην Ελλάδα από τη Γερμανία τον Ιούνιο του 2014, και θα συνεχισθεί με τη διεξαγωγή ενός αρχαιολογικού συνεδρίου στη Χαϊδελβέργη το φθινόπωρο του 2017 και μιας έκθεσης με θέμα τον Μυκηναϊκό Πολιτισμό στην Καρλσρούη στα τέλη του 2018.

 

Για την υλοποίηση της έκθεσης «Art Nouveau. Από τις συλλογές του Badisches Landesmuseum της Καρλσρούης» συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας με στελέχη του ΥΠΠΟΑ.

 

Επιμελητές της έκθεσης είναι η Dr. Joanna Flawia Figiel, επιμελήτρια στο Badisches Landesmuseum, και ο κ. Αθανάσιος Σωτηρίου, ιστορικός τέχνης στη Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ, ενώ τον αρχιτεκτονικό/μουσειογραφικό σχεδιασμό έχει αναλάβει ο κ. Αλέξανδρος Ξενάκης, αρχιτέκτονας, προϊστάμενος του Τμήματος Προστασίας και Διαχείρισης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων και Μνημείων Τεχνικού Πολιτισμού της Διεύθυνσης Προστασίας και Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ.

 

Την ευθύνη για τη διοργάνωση της έκθεσης έχει η Διεύθυνση Εφαρμογής Πολιτιστικής Πολιτικής/Τμήμα Εικαστικών Τεχνών, Αρχιτεκτονικής, Φωτογραφίας και Σχεδίου της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ.

 


Σελίδα 10 από 602
Συναυλία της Γυναικείας Χορωδίας «Women’s Chamber Choir» του Πανεπιστημίου Moody των Η.Π.Α., στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Μαρκοπούλου «Άρτεμις».
Συναυλία της Γυναικείας Χορωδίας «Women’s Chamber Choir»  του Πανεπιστημίου Moody των Η.Π.Α.,  στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Μαρκοπούλου «Άρτεμις».
Συναυλία της Γυναικείας Χορωδίας «Women’s Chamber Choir» του Πανεπιστημίου Moody των Η.Π.Α., στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Μαρκοπούλου ...

Το καυτό φιλί της Μόνικα Μπελούτσι
Το καυτό φιλί της Μόνικα Μπελούτσι
Το καυτό φιλί της Μόνικα Μπελούτσι Η όμορφη ηθοποιός επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τον τίτλο «σύμβολο του σεξ» με το ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση