ATTICANEWS.GR

Member Area
ΛΟΓΟΣ-ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ


Ελίζα Βόζεμπεργκ: «Η Αικατερίνη Παναγοπούλου μεταξύ των νικητών για το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη»
News - ΛΟΓΟΣ-ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Πέμπτη, 15 Ιούνιος 2017 16:44

Ελίζα Βόζεμπεργκ: 
«Η Αικατερίνη Παναγοπούλου μεταξύ των νικητών 
για το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη»
 

 

Βρυξέλλες,  15 Ιουνίου 2017

vozenberg2


Μεταξύ των 50 νικητών για το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη 2017 ανακηρύχθηκε από την αρμόδια επιτροπή επιλογής η κυρία Αικατερίνη Παναγοπούλου, ύστερα από πρόταση της ευρωβουλευτού της Νέας Δημοκρατίας, κυρίας Ελίζας Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη. 
 
Το «Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη» απονέμεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για εξαιρετικά επιτεύγματα και δράσεις πολιτών, ομάδων, σωματείων ή οργανώσεων σε τομείς ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος που προάγουν την κοινωνική συνοχή και την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των πολιτών. Παράλληλα, βραβεύονται δράσεις που εκφράζουν τις αξίες που απορρέουν από το Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Η Αικατερίνη Ναυπλιώτη - Παναγοπούλου είναι Πρέσβειρα της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον Αθλητισμό, την Ανοχή και το Ευ Αγωνίζεσθαι και έχει αφιερωθεί στην ανάπτυξη του γυναικείου αθλητισμού στην Ελλάδα. Αξιοσημείωτο είναι το φιλανθρωπικό της έργο, καθώς και η αφοσίωσή της στην προώθηση του εθελοντισμού ως πανευρωπαϊκής αξίας με πλήθος δράσεων και ομιλιών σε σχολεία και ιδρύματα.

panagopoulou
 
Σημαντικές πρωτοβουλίες της κυρίας Παναγοπούλου αποτελούν:
 

  • Κατασκευές/Ανακατασκευές αθλητικών ή άλλων υποδομών σε ευαίσθητες οικονομικά περιοχές της Ελλάδας.
 
  • Δημιουργία του πρώτου κέντρου διάγνωσης και πρόληψης υγείας νέων αθλητών και παροχή αθλητικού και ιατρικού εξοπλισμού.
 
  • Οικονομική ενίσχυση αθλητών με ειδικές ανάγκες, αθλητικών και κοινωνικών συλλόγων ΑΜΕΑ μέσω φιλανθρωπικών εκδηλώσεων και οργάνωσης αθλητικών γεγονότων.
 
  • Στήριξη άπορων οικογενειών κυρίως μονογονεϊκών οικογενειών με μικρά παιδιά και ξενώνων φιλοξενίας για ανύπαντρες μητέρες με τα παιδιά τους.
 
  • Προσφορά ειδών πρώτης ανάγκης σε βρέφη και ηλικιωμένους άπορων οικογενειών.
 
  •  Οικονομική ενίσχυση του Ολυμπιακού Μουσείου και του εκπαιδευτικού του έργου στους νέους.

 
Η κυρία Βόζεμπεργκ δήλωσε ιδιαιτέρως ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα και σημείωσε ότι η αναγνώριση τέτοιων σημαντικών προσπαθειών πανευρωπαϊκά αποτελεί κινητήριο δύναμη για περαιτέρω δράσεις στήριξης των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων και συμπολιτών μας που τη χρειάζονται. 
 
Η τελετή βράβευσης των νικητών θα πραγματοποιηθεί σε αίθουσα του Ευρωπαϊκού     Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες στις 11 - 12 Οκτωβρίου 2017. 

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 15 Ιούνιος 2017 17:06
 
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ «ΦΥΣΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΚΑΙ ΕΝΝΟΙΑΚΕΣ ΦΟΡΜΕΣ»
News - ΛΟΓΟΣ-ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Τετάρτη, 14 Ιούνιος 2017 17:41

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΠΕΙΡΑΙΑ

 

ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ «ΦΥΣΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΚΑΙ ΕΝΝΟΙΑΚΕΣ  ΦΟΡΜΕΣ»

 

ΕΓΚΑΙΝΙΑ: 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

resized Κ.-ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ-ΣΤΟ-ΑΤΕΛΙΕ

Τη Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017, ώρα 20:00 θα γίνουν στη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΠΕΙΡΑΙΑ, Φίλωνος 29, τα εγκαίνια της αναδρομικής έκθεσης εικαστικών έργων του διακεκριμένου ζωγράφου, λογοτέχνη, θεωρητικού τέχνης Κώστα Ευαγγελάτου, με τίτλο: «Φυσικά Πεδία και Εννοιακές Φόρμες». 

 

Την έκθεση θα εγκαινιάσει με ομιλία της η κ. Ειρήνη Στ. Νταιφά, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Πειραιά.

resized Κ.Ε.-ΝΕΦΕΛΟΓΡΑΦΙΑ-640x330

Πρόκειται για παρουσίαση έργων του καλλιτέχνη από δύο κύριες ενότητες έργων του φιλοτεχνημένες από το 1992 μέχρι και σήμερα. Στην ενότητα «Φυσικά πεδία» εντάσσεται η σειρά έργων του με τις Νεφελογραφίες-Nebulagraphics, που η πρώτη τους φάση εκτέθηκε το 1995 στον Πολιτισμικό Οργανισμό Δήμου Αθηναίων, στο Πνευματικό Κέντρο και το Κέντρο Τεχνών Δ. Α. (Πάρκο Ελευθερίας) Scriptorium I, 1999 και Scriptorium ΙΙ, 2010. Στη συνέχεια εκτέθηκαν με μεγάλη επιτυχία σε πολλές Αίθουσες Τέχνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από 7 Δεκ. 2016- 8 Ιαν. 2017 έγινε αναδρομική τους παρουσίαση με τίτλο: «Νεφελομορφίες Art- Est» στο Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών- Ίδρυμα Βούρου - Ευταξία.

 

Η ενότητα «Εννοιακές Φορμές», απαρτίζεται από πολυπρισματικές συνθέσεις με γεωμετρικές φόρμες, μορφές και σύμβολα στο επίπεδο και το χώρο. Με πρώτη τους συνθετική φάση τα πολύχρωμα Έννοιακά τοπία, ολοκληρώνουν το ποικίλο ερευνητικό φάσμα του καλλιτέχνη με τις σχεδιαστικές Ιδεομορφίες του και τα συμβολικά συμπλέγματα μορφών και επιπέδων, τις Συλλήψεις. Μετά την αρχική  έκθεση κάποιων μελανογραφικών συνθέσεων με τίτλο Conceptualizations στη Νέα Υόρκη, κατά τη διάρκεια των εικαστικών και θεωρητικών σπουδών του Κώστα Ευαγγελάτου, έχουν εκτεθεί σε πολλές πόλεις της Ευρώπης, σε Αίθουσες Τέχνης και Πανεπιστημιακές Σχολές. 

 

Η έκθεση του με τίτλο «Αισθητικές και θεωρητικές καταθέσεις» που είχε φιλοξενηθεί τον Φεβρουάριο του 2016 στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, με μεγάλο αριθμό έργων από τις άλλες ενότητες της δουλειάς του καλλιτέχνη με προσωπογραφίες, κιονόκρανα, σωματογραφίες, επιζωγραφισμένες σφαίρες, εννοιακές μορφές, σε συνδυασμό με δρώμενα, θεωρητικές αναλύσεις, αισθητικές προσεγγίσεις και λογοτεχνικές ερμηνείες, είχε εντυπωσιάσει το φιλότεχνο κοινό. 

resized ΚΩΣΤΑ-ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ-ΕΝΟΡΑΜΑΤΙΚΗ-ΣΥΝΘΕΣΗ-ΜΙΚΤΗ-ΤΕΧΝΙΚΗ

Με τα επιλεγμένα έργα 25 χρόνων δημιουργίας του Κώστα Ευαγγελάτου που θα εκτεθούν από 19-25 Ιουνίου στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά παρουσιάζεται συνοπτικά το φάσμα της πολυεπίπεδης εικαστικής αναζήτησης και προσφοράς του. 

 

Στα πλαίσια της έκθεσης θα γίνουν παράλληλες εκδηλώσεις λόγου και τέχνης: 

 

*ΤΕΤΑΡΤΗ  21 ΙΟΥΝΙΟΥ,  8μμ.

ΑΝΝΑ Χ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ, Δρ Επιστημών της Αγωγής του Παν/μίου της Σορβόνης (Paris V- Rene Descartes) με τίτλο: «Από τον Πολύσμιγο  Αίνο στις Ερμητικές Λαμπίδες - Η ποιητική πανδαισία του Κώστα Ευαγγελάτου».  

ΜΑΡΘΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, Φιλόλογος, Ηθοποιός,  Λογοτέχνις:  Απαγγελία ποιημάτων του Κώστα Ευαγγελάτου από τις συλλογές «Πολύσμιγος Αίνος», εκδόσεις «Συλλογές» και «Ερμητικές Λαμπίδες», εκδόσεις «Άπαρσις».

 

*ΠΕΜΠΤΗ 22 ΙΟΥΝΙΟΥ, 8μμ.

 

ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ,  Εικαστικός,  Λογοτέχνης,  θεωρητικός τέχνης: Ομιλία περί ποιητικής γραφής με τίτλο: «Ως δι’ εσόπτρου» και ανάγνωση ποιημάτων από την νέα συλλογή του «Ερμητικές Λαμπίδες», εκδόσεις «Άπαρσις»

 

*ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  23 ΙΟΥΝΙΟΥ, 8μμ.

 

ΦΩΦΗ ΚΟΝΔΥΛΗ, Μουσικοσυνθέτιδα, πιανίστα: Πρώτη παρουσίαση  των μουσικών της έργων: «Μετάβαση» σύνθεση για πιάνο και «Ρεφρέν» για φωνή και πιάνο, σε ποίημα του Κώστα Ευαγγελάτου από τη συλλογή «Εγκάρσια Πτήση», εκδόσεις «Απόπειρα».

ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΟ «ΛΥΔΙΑ ΛΙΘΟΣ»: Παρουσίαση του χορευτικού σόλο «ΠΡΟΣΓΕΙΟΣ ΠΤΗΣΗ» με τον χορευτή ΚΩΣΤΗ ΤΣΙΑΜΑΓΚΑ. Χορογραφία-σκηνοθεσία της Φένιας Αποστόλου.

 

*ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ, 7:30μμ

 

Καταληκτήρια ξενάγηση  στις ενότητες της έκθεσης από τον Κώστα Ευαγγελάτο.

 

Είσοδος ελεύθερη.

 

Τεχνική και υλική υποστήριξη της έκθεσης και των εκδηλώσεων: Art Studio EST-La Chambre, Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa Ροδόπη, Αρχείο «Fototanism», περιοδικό «Συλλογές».

 

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΠΕΙΡΑΙΑ, Φίλωνος 29 (παλαιό Ταχυδρομείο), ΠΕΙΡΑΙΑΣ.

 

Καθημερινά: 12:00-14:30 και 18:30-21:00

 

Ξεναγήσεις και αισθητικές αναλύσεις: Τρίτη μέχρι και Παρασκευή, ώρα 19:30.

 

Διάρκεια έκθεσης: 19 - 25 Ιουνίου 2017.

 

 

 

Σας περιμένουμε με χαρα !

 
Βραβείο «Εκστρατεία Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης» ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2017 στην Ερευνητική Ομάδα Συστημάτων Μεταφοράς του ΑΠΘ
News - ΛΟΓΟΣ-ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Δευτέρα, 12 Ιούνιος 2017 17:43

Βραβείο «Εκστρατεία Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης» ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2017 στην Ερευνητική Ομάδα Συστημάτων Μεταφοράς του ΑΠΘ

resized 2 

Στην Ερευνητική Ομάδα Συστημάτων Μεταφοράς του ΑΠΘ απονεμήθηκε το Βραβείο «Εκστρατεία Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης» ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2017. Η Ερευνητική Ομάδα Συστημάτων Μεταφοράς του ΑΠΘ βραβεύτηκε για την υλοποίηση της εκστρατείας πληθοπορισμού (crowdsourcing), με τίτλο «Bus και Thess...να μοιραστείς την ιδέα σου για πιο καινοτόμα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στη Θεσσαλονίκη;», η οποία είχε ως σκοπό τη συγκέντρωση καινοτόμων ιδεών για τη βελτίωση των Δημοσίων Συγκοινωνιών στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

 

Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ερευνητικού Έργου CIPTEC που χρηματοδοτείται από την ΕΕ. Στόχος του έργου είναι η βελτίωση των μετακινήσεων στην πόλη, η αύξηση της ελκυστικότητας των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και έμμεσα η μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και η δημιουργία ενός φιλικότερου αστικού περιβάλλοντος για όλους, «με ιδέες που προέρχονται από εμάς για εμάς!».

 resized 3

Η επίσημη τελετή Απονομής των Βραβείων Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2017 στους νικητές πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017 στο Πάρκο Αναψυχής Ραφήνας Πικερμίου και διοργανώθηκε για 13η συνεχόμενη χρονιά από το ECOCITY. Το Βραβείο για την Ερευνητική Ομάδα Συστημάτων Μεταφοράς παρέλαβαν οι συνεργάτες της Ομάδας κ. Αφροδίτη Σταμέλου και κ. Ευάγγελος Γενίτσαρης.

 

Τα Βραβεία Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ είναι ένας θεσμός που καθιερώθηκε από τον Εθελοντικό Οργανισμό ECOCITY. Στόχος του θεσμού είναι να συμβάλει στην προβολή και στην αναγνώριση της έμπρακτης και αυξημένης περιβαλλοντικής ευαισθησίας των Φορέων της Πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Επιχειρήσεων, των Επιστημονικών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων και των Μέσων Ενημέρωσης για ενέργειες και έργα που υλοποιήθηκαν στη διάρκεια του προηγούμενου έτους με προσανατολισμό στην προστασία του Περιβάλλοντος.

 

To ECOCITY είναι μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρία που δραστηριοποιείται στην προώθηση της προστασίας του περιβάλλοντος, της βιώσιμης ανάπτυξης και της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης των πολιτών, με έμφαση στο αστικό περιβάλλον.

 resized 1 1

Ταυτότητα του Έργου

 

Η παραπάνω εκστρατεία πληθοπορισμού εντάσσεται στην υλοποίηση του ερευνητικού έργου, με τίτλο «Συλλογική Καινοτομία για τις Δημόσιες Συγκοινωνίες στις Ευρωπαϊκές Πόλεις (CIPTEC)» που χρηματοδοτείται από την ΕΕ. Το ΑΠΘ, με την Ερευνητική Ομάδα Συστημάτων Μεταφοράς και ακαδημαϊκά υπεύθυνο τον Καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, κ. Αριστοτέλη Νανιόπουλο, ενεργεί ως συντονιστής εταίρος του Έργου.

 

Το Έργο αποτελεί μια σύμπραξη 12 φορέων από 7 Ευρωπαϊκές Χώρες, όπως διεθνείς οργανισμούς/ «δίκτυα» (Ένωση Ευρωπαϊκών Μητροπολιτικών Φορέων Μεταφορών (ΕΜΤΑ), Ένωση  Ευρωπαίων Επιβατών (EPF), φορείς δημοσίων συγκοινωνιών, ερευνητικές ομάδες πανεπιστημίων και εξειδικευμένων εταιρειών, στους τομείς της επιστήμης των μεταφορών, του επιστημονικού μάρκετινγκ και της «διαχείρισης της καινοτομίας».

 

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο CIPTEC στην ιστοσελίδα http://ciptec.eu/, και για τη δράση πληθοπορισμού στην ιστοσελίδαhttp://thess.ciptec.eu/

 
Ελληνικός Χορός στο Φεστιβάλ Αθηνών 2017
News - ΛΟΓΟΣ-ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Τετάρτη, 07 Ιούνιος 2017 18:20

Ελληνικός Χορός στο Φεστιβάλ Αθηνών 2017

resized Lenio Kaklea1Kiki Papadopoulou

 

Ο ελληνικός χορός έχει ήδη ξεκινήσει στο Φεστιβάλ Αθηνών, με το ξεχωριστό A hand’s turn της Λενιώς Κακλέα (που συνεχίζεται για όλο τον μήνα) και τoυς sold-out Τιτάνες του Ευριπίδη Λασκαρίδη.

 

Ακολουθούν στις 10 και 11 Ιουνίου η βραβευμένη με το με το ευρωπαϊκό Prix Jardin d’Europe 2016, Κατερίνα Ανδρέου, που παρουσιάζει το A kind of fierce, την παραγωγή που έκανε πρεμιέρα πέρσι στο Φεστιβάλ Αθηνών και στη συνέχεια κέρδισε την Ευρώπη.

 

Στις 15-17 Ιουνίου, η Ιωάννα Πορτόλου και η ομάδα GriffÓn παρουσιάζουν το τρίτο μέρος της τριλογίας τους, με τον τίτλο Πορνό. Χορεύουν η Σεσίλ Μικρούτσικου και ο Γιάννης Νικολαΐδης, σε μία παράσταση κατάλληλη μόνο για ενηλίκους.

Ελληνικός Χορός στην Πειραιώς 260

 

Οι ελληνικές δυνάμεις κατακτούν την Πειραιώς 260, αναδεικνύοντας τη δυναμική τους και διεκδικώντας το στίγμα τους στο παγκόσμιο χορευτικό στερέωμα. Δύο Ελληνίδες χορογράφοι, η Λενιώ Κακλέα με την παράσταση A hand’s turn και η Κατερίνα Ανδρέου με το σόλο A kind of fierce έχουν στραμμένους πάνω τους τούς προβολείς του διεθνούς χορευτικού δικτύου DNA, ως DNA panorama artists.

 

 

Λενιώ Κακλέα

A Hand’s Turn

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260, ΧΩΡΟΣ Β (ΠΑΤΑΡΙ)

1-4/6, 7-11/6, 14-18/6, 21-25/6, 27-30/6, 1/7

 

Παραστάσεις στις ακόλουθες ώρες:

19:00 | 19:30 | 20:00 | 21:30 | 22:00 | 22:30

 

 

Οι κινήσεις μας συχνά αφηγούνται ιστορίες, χωρίς να έχουμε καν συναίσθηση αυτών. Στις λεγόμενες πρωτόγονες κοινωνίες, δεν μπορούσε κανείς να «έχει» πρόσωπο χωρίς να φοράει μάσκα. Στις σύγχρονες δυτικές δημοκρατίες ισχύει το αντίθετο: το άτομο μπορεί να βιώσει την ταυτότητά του μόνον εφόσον το πρόσωπό του παραμένει ακάλυπτο. Αν η αναζήτηση της διαφάνειας έχει πλέον καταστεί ο πυρήνας των φιλελεύθερων δημοκρατιών μας, καθώς και ένα επουσιώδες εργαλείο κρατικού ελέγχου, πώς γίνεται να παραμείνουν τα σώματά μας μυστηριώδη;

 

Το A Hand’s Turn είναι η νέα χορογραφική δουλειά της Λενιώς Κακλέα, που απευθύνεται σε έναν ή δύο μόνο επισκέπτες-θεατές κάθε φορά. Μέσα από μία εικοσιπεντάλεπτη ιδιωτική συνάντηση, η χορογράφος διερευνά τη διάκριση «δεξιά - αριστερά» και τις λειτουργικές, πολιτικές και συμβολικές διαστάσεις της, εξετάζοντας τη σύγκρουση μεταξύ προσώπου και προσωπείου, σώματος και προσώπου. Μετά τη συνάντηση, οι θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν ένα αποτύπωμα της χορογραφίας σε μορφή βιβλίου. Αυτό που αρχικά ήταν μια «συνομιλία» μεταξύ επισκέπτη και ερμηνεύτριας, θα μπορεί τώρα να γίνει μια νέα προσωπική εμπειρία για τον επισκέπτη μόνο του στον ιδιωτικό του χώρο.

 

Χορογραφία - Κείμενο - Ερμηνεία: Λενιώ Κακλέα

Επιμελητική συνεργασία: Lou Forster

Σκηνικά - Φωτισμός: Σωτήρης Βασιλείου

Styling: Yonatan Zohar

Ήχος: Eric Yvelin

Σχεδιασμός βιβλίου: Studio Christos Lialios

Μετάφραση - Επιμέλεια κειμένων: Eleni Tranouli

Επίβλεψη / Διαχείριση: Agnes Henry – extrapole

Παραγωγή / Διανομή: Anne Becker – PLATÔ

Παραγωγή: Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου

Εκτέλεση παραγωγής: Le O (abd)

 

Εντάσσεται στο δίκτυο [DNA] Departures and Arrivals που χρηματοδοτείται από το Creative Europe Programme/ EuropeanCommission. Υπό την αιγίδα του Γαλλικού Ινστιτούτου

 

Διάρκεια: 25’

Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 10€ - Φοιτητικό: 5€ - Ανέργων: 5€

Κατερίνα Ανδρέου

Α Kind of Fierce

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260, ΧΩΡΟΣ Ε

10-11 Ιουνίου, 21:00

 

Μια παράσταση που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2016 και κατόπιν παρουσιάστηκε στο ImPulsTanz Festival (Βιέννη), στο CDC Atelier de Paris Carolyn Carlson, στο NEXT (Valenciennes), στο Εθνικό Κέντρο Χορογραφίας της Νάντης και στο Φεστιβάλ Parallèle (Mασσαλία). Έχοντας βραβευτεί με το ευρωπαϊκό Prix Jardin d’Europe 2016, το έργο της Κατερίνας Ανδρέου επανέρχεται στο Φεστιβάλ Αθηνών. Η αμφίσημη φύση του κανόνα και η σχετική έννοια της ελευθερίας κεντρίζουν το ενδιαφέρον της δημιουργού και την οδηγούν σε γραφές που αφήνουν την ψευδαίσθηση της ελεύθερης βούλησης.

resized Katerina AndreouEmila Milewska

Το A Κind of Fierce είναι ένα σόλο. Παρατηρεί τη μοναχική του φύση και παίζει με την ιδέα της έκθεσης και της έκφρασης, προσπαθώντας να μην ξεχάσει ότι η σκηνική δράση αφορά την παρούσα στιγμή. Γυροφέρνει την ιδέα της τόλμης, ψάχνοντας τη δική του εκδοχή, με στόχο να αφήσει χώρο σε μερικές στιγμές ελευθερίας. Μέσα από μια διαδικασία που συνδέει την οξύτητα της σκέψης με την αμεσότητα της παρόρμησης, η Ανδρέου επινοεί τους κανόνες για να τους χειριστεί, και παίζει με την αντίθεση, με τις ίδιες της τις αναφορές, με τις ίδιες της τις εμμονές. Το έργο της αυτό προσπαθεί να αποφύγει τη νοσταλγία, τον φόβο, το μοιραίο ή την ελπίδα – όλα είναι σημαντικά και τα πάντα ασήμαντα. Είναι ο δικός της «ελεύθερος χορός».

 

Χορογραφία - Ερμηνεία - Σύλληψη ήχου: Κατερίνα Ανδρέου

Βοηθός δραματουργίας: Mυρτώ Κατσίκη

Σχεδιασμός φωτισμών: Yannick Fouassier

Τεχνικός ήχου: Eric Yvelin

 

Συμπαραγωγή: Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, CDC Atelier de Paris Carolyn Carlson, Le Quartz. Υποστήριξη των: CND Paris, Espace Pa-solini, Honolulu-Loic Touzé/Oro, La Métive, Le Pad, Le Volapuk, La Tierce. Εντάσσεται στο δίκτυο [DNA] Departures and Arrivals που χρηματοδοτείται από το Creative Europe Programme/ European Commission. Υπό την αιγίδα του Γαλλικού Ινστιτούτου.

 

Διάρκεια: 60’

Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: Από 15€ έως 20€ - Φοιτητικό: 10€ - ΑΜΕΑ/Ανέργων: 5€

 

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου: ο πολιτισμός είναι η κοινή μας γλώσσα!

 

resized Ioanna PortolouMarilena Stafylidou

Ιωάννα Πορτόλου / Ομάδα GRIFFÓN

Πορνό

 

Πειραιώς 260, Χώρος Ε

15, 16, 17 Ιουνίου, 21.00

 

 

Η Ιωάννα Πορτόλου με την ομάδα Griffόn επιστρέφουν στο Φεστιβάλ Αθηνών παρουσιάζοντας το τρίτο μέρος της τριλογίας που ξεκίνησε ήδη από το 2014. Το νέο έργο της ομάδας, με τίτλο Πορνό διερευνά την έννοια των προσωπικών και κοινωνικών ορίων, την υπέρβαση, αλλά και τη λειτουργία τους. Το έργο δομείται μέσα από ένα παλίμψηστο εικόνων που αντικατοπτρίζουν τη μεταβαλλόμενη φύση τους, εστιάζοντας στο ζευγάρι των ερμηνευτών.

 

Ο κόσμος του πορνό, φευγαλέος, τεχνητός, υπερβολικός, εύθραυστος, απαιτητικός, ονειρικός και τρομακτικός, καλυμμένος και επικίνδυνος, απαγορευμένος και μυστικός, βιώνεται σε μια ιερή στιγμή, του εορτασμού-στο-χείλος-του-γκρεμού, την στιγμή της άρσης των απαγορεύσεων, γιορτάζοντας την πράξη της κατάργησης ενός συστήματος, μιας πρακτικής, ακόμη και του ίδιου του εαυτού.

 

Χρειαζόμαστε ένταση, χρειαζόμαστε ο άλλος να μας υποκινεί και μαζί να μας καθησυχάζει. Έχουμε την ανάγκη να συνδιαλεγόμαστε με τον κόσμο με διαφορετικές ταυτότητες, θέλουμε να νιώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερη συγκίνηση, είμαστε έτοιμοι να χάσουμε τα πάντα προκειμένου να βρούμε το αδιανόητο, να ζήσουμε οριακά, να συντριβούμε μυστικά. Στο πεδίο της Εντομολογίας, ένα από τα βασικά στοιχεία μιας μυστικής ζωής αποτελεί ο προστατευτικός χρωματισμός, λέει η Rosalind Kraus. Η Rosalind επίσης, μελετά τους σκοτεινούς Βικτωριανούς και το Συμβολικό, οι Βικτωριανοί εφηύραν -μεταξύ άλλων- τον όρο πορνό, προσφέροντας μας οπωσδήποτε και μια εικονοποιία πολύ ενδιαφέροντων, εξεζητημένων, ερωτικών σκηνών.

 

Σχετικά με την ομάδα:

H ομάδα χορού Griffόn ιδρύθηκε το 2000 από την Ιωάννα Πορτόλου. Παραστάσεις της ομάδας έχουν παρουσιαστεί σε μεγάλα θέατρα και οργανισμούς στην Ελλάδα όπως: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Φεστιβάλ Αθηνών, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Θέατρο Τέχνης, Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, Δημήτρια, σημειώνοντας παράλληλα όλα αυτά τα χρόνια διεθνή κίνηση εντός και εκτός Ευρώπης (Αγγλία, Γερμανία, Σερβία, Αίγυπτος, Σκόπια κα).

 

Από το 2000 και για τέσσερις συνεχείς χρονιές, η ομάδα είχε σταθερή συνεργασία με το Θέατρο Αμόρε παρουσιάζοντας στο διάστημα αυτό πέντε δικά της έργα.

Το 2012, έπειτα από ανάθεση, χορογράφησε και παρουσίασε το μπαλέτο «Τα πλάσματα του Προμηθέα» του Μπετόβεν, σε συνεργασία με την Καμεράτα στην κεντρική σκηνή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση, ενώ στο παρελθόν έχει δεχθεί επίσης παραγγελίες έργων στο πλαίσιο μεγάλων πολιτιστικών θεσμών όπως το «Lapland» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Παρολυμπιακοί Αγώνες 2004) και την παράσταση «Μηλιά» στο Πτωχοκομείο Πάτρας (Πάτρα Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2006).

Τα τελευταία δύο έργα της ομάδας «Δάσος»/ 2014 και «Ταμπού»/ 2015 παρουσιάστηκαν σε συμπαραγωγή με το Θέατρο Τέχνης και το Φεστιβάλ Αθηνών αντίστοιχα, ενώ με τη φετινή πρεμιέρα του «Πορνό», ολοκληρώνεται ο κύκλος αυτής της τριλογίας.

 

Η Ιωάννα Πορτόλου σπούδασε Καλές Τέχνες στο Central St.Martin's School of Arts και το Slade School of Fine Art στο Λονδίνο και συνέχισε με σπουδές χορού και χορογραφίας στο Laban Centre. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ίδρυσε την ομάδα Griffόn το 2000 εντός της οποίας έχει χορογραφήσει 15 παραστάσεις. Παράλληλα με το καλλιτεχνικό της έργο, η Ι. Πορτόλου έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια και την εκπαιδευτική της δράση διδάσκοντας αυτοσχεδιασμό σε παιδιά και εφήβους σε σχολές χορού και πρότυπα εκπαιδευτικά προγράμματα.

 

 

Συντελεστές:

 

Χορογραφία: Ιωάννα Πορτόλου

Μουσική: Αντώνης Παλάσκας

Σκηνικός χώρος - Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη

Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας

Συνεργάτης Προβολής – Επικοινωνίας: Γιώργος Κατσώνης

 

Χορεύουν: Σεσίλ Μικρούτσικου, Γιάννης Νικολαΐδης

 

Συμπαραγωγή: Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου και ομάδα Griffόn

 

Διάρκεια: 40 λεπτά

 

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου: ο πολιτισμός είναι η κοινή μας γλώσσα!

 

 


Σελίδα 8 από 487

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι πειρατές της Καραϊβικής σε νοσοκομείο, Ο Τζόνι Ντεμπ ως Τζακ Σπάροου εμψυχώνει άρρωστα παιδιά!
Οι πειρατές της Καραϊβικής σε νοσοκομείο,  Ο Τζόνι Ντεμπ ως Τζακ Σπάροου εμψυχώνει άρρωστα παιδιά!
Οι πειρατές της Καραϊβικής σε νοσοκομείο, Ο Τζόνι Ντεμπ ως Τζακ Σπάροου εμψυχώνει άρρωστα παιδιά! Χαρά και αισιοδοξία ...

«Τα ‘δωσαν όλα» στην «Number One» συναυλία του Καλοκαιριού οι εκρηκτικές Δέσποινα Βανδή και Έλενα Παπαρίζου (φωτογραφίες)
«Τα ‘δωσαν όλα» στην «Number One» συναυλία του Καλοκαιριού οι εκρηκτικές Δέσποινα Βανδή και Έλενα Παπαρίζου (φωτογραφίες)
«Τα ‘δωσαν όλα» στην «Number One» συναυλία του Καλοκαιριού οι εκρηκτικές Δέσποινα Βανδή και Έλενα Παπαρίζου (φωτογραφίες) Δέσποινα ...