ATTICANEWS.GR

Member Area
ΛΟΓΟΣ-ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ


Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης μετατρέπεται σε… εργαστήριο μουσικής │ Εκπαιδευτικές δράσεις για όλους
News - ΛΟΓΟΣ-ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Δευτέρα, 06 Φεβρουάριος 2017 15:19

Εκπαιδευτικές δράσεις για όλες τις ηλικίες.

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης μετατρέπεται σε… εργαστήριο μουσικής.

resized 001 Band-ing M.Gerempakanis

Την ευκαιρία να εξερευνήσουν νέους ήχους και να πειραματιστούν με το συνδυασμό διαφορετικών τεχνών, να επινοήσουν παρτιτούρες δίχως μουσικές νότες, να συμμετάσχουν σε ομαδικά παιχνίδια με αντικείμενα καθημερινής χρήσης και να παραγάγουν τις δικές τους συνθέσεις, για να τις παρουσιάσουν συνέχεια ηχογραφημένες σε φίλους τους, προσφέρει σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Με αφετηρία τον αυθορμητισμό και πεδίο δράσης τη συλλογικότητα, ο πολιτιστικός οργανισμός της Βόρειας Ελλάδας διοργανώνει τρία (3) νέα εκπαιδευτικά εργαστήρια υπό τον τίτλο «Η χαρά της μουσικής μέσω της δημιουργίας», τα οποία απευθύνονται σε όλους, δίχως διάκριση ηλικίας, ανεξαρτήτως εάν έχουν ή όχι γνώσεις μουσικών οργάνων ή θεωρίας της μουσικής.

Ο νέος κύκλος των εκπαιδευτικών εργαστηρίων θα εγκαινιαστεί στις 4 Μαρτίου 2017 και θα διαρκέσει τρεις μήνες, έως το τέλος Μαΐου, με κόστος συμμετοχής που κυμαίνεται από 80 € έως 100 € ανά άτομο. Όλες οι δράσεις θα φιλοξενηθούν εντός του Μεγάρου Μουσικής, σε χώρους του κτηρίου Μ1. Οι αιτήσεις εγγραφής θα διαρκέσουν από τις 15 Φεβρουαρίου έως τις 28 Φεβρουαρίου, ενώ ο αριθμός των προσφερόμενων θέσεων είναι περιορισμένος.

resized 002 Band-ing M.Gerempakanis

Άσκηση στην ελευθερία

Οι εκπαιδευτικές δράσεις έχουν σχεδιαστεί με βάση την αντίληψη ότι η μουσική δημιουργία είναι πρωτίστως άσκηση στην ελευθερία. Βασικές αρχές των νέων εργαστηρίων, που αποτελούν συνέχεια αντίστοιχων δράσεων που διεξήχθησαν το φθινόπωρο του 2016, είναι (α) ο διαρκής και ανοιχτός πειραματισμός, (β) η καλλιέργεια της προσωπικής μουσικής φωνής των συμμετεχόντων, (γ) η ανάπτυξη διαλόγου με σύγχρονες, ανοιχτές μορφές μουσικής πράξης.

Επιστημονικός σύμβουλος είναι ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, μουσικοπαιδαγωγός και αναπληρωτής καθηγητής Μουσικής Παιδαγωγικής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

«Εν αρχή ην ο ήχος. Η πρόθεσή μας είναι να παίξουμε και να ακούσουμε μουσική από κοινού, με στόχο να "κτίσουμε" αυτοσχεδιασμούς και συνθέσεις, απλές, αλλά και απρόσμενες», λέει ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος.

Ο ίδιος προσθέτει: «Η μουσική δεν είναι κάτι που σχετίζεται μόνο με την εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου. Αλλά και η εκμάθηση ενός οργάνου δεν είναι κατ΄ ανάγκην αποκομμένη από τη δημιουργική μουσική πράξη. Οι δύο δραστηριότητες μπορούν κάλλιστα να συνδυαστούν. Έτσι, μια σπουδή πιάνου μπορεί να αποτελέσει αφoρμή για ομαδικό αυτοσχεδιασμό.

resized 7 Band-ing M.Gerempakanis 

Ένα έργο που μαθαίνει κάποιος να εκτελεί, μπορεί να καταστεί αφορμή για ευρηματικές ασκήσεις μουσικής αντίληψης και εκτέλεσης. Το μουσικό θέμα που ακούμε σε μια κινηματογραφική ταινία μπορεί να λάβει απρόσμενη μορφή, εάν το δουλέψουμε μαζί με τους δασκάλους και τους συμμαθητές μας. Κι ακόμη, μια εικόνα, μια λέξη, μια κίνηση ή ένα άχρηστο αντικείμενο μπορούν να αποτελέσουν αφορμή και υλικό για την εκτέλεση μουσικής και την παραγωγή δημιουργικής πράξης».

resized Enilikes 001

Ζήτημα κοινωνικής ευθύνης

Για τη φιλοσοφία των εκπαιδευτικών δράσεων η Δάφνη Τραγάκη, εθνομουσικολόγος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΟΜΜΘ, σημειώνει:

«Σε μια εποχή όπου αμφισβητούνται θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και δημοκρατικές αξίες, η προώθηση της εκδημοκρατισμένης μουσικής εκπαίδευσης αποτελεί για έναν μεγάλο μουσικό οργανισμό, όπως ο ΟΜΜΘ, πρώτιστα ζήτημα κοινωνικής ευθύνης. Δίνοντας προβάδισμα στην κατανόηση της μουσικής ως ένα πεδίο πειραματισμού και κοινωνικής συνέργειας, πιστεύουμε ότι μπορούμε να προάγουμε τη διαμόρφωση ενεργών πολιτών και δημιουργικών συλλογικοτήτων».

resized Enilikes 002

Αναλυτικότερα, τα εκπαιδευτικά εργαστήρια έχουν ως εξής:

  1. «Είμαστε όλο αυτιά»:

Εκπαιδευτικά projects αυτοσχεδιασμού και συλλογικής σύνθεσης για παιδιά 4-6 ετών & 7-12 ετών.

Υπεύθυνες: Νίκη Μπαραχάνου, πιανίστρια, μουσικοπαιδαγωγός Αγνή Ρόγκα, πιανίστρια, μουσικολόγος μουσικοπαιδαγωγός.

Ημέρα διεξαγωγής: Κάθε Σάββατο, 11:30 12:30 για παιδιά ηλικίας 4-6 ετών (60 λεπτά) 12:45 14:15 για παιδιά ηλικίας 7-12 ετών (90 λεπτά)

  1. «Band-ing!»:

Μουσικά σύνολα για νέους (13-29 ετών) Συνθέτουμε αυτοσχεδιάζοντας, «πειράζουμε» μουσικές που αγαπάμε, δημιουργούμε.

Υπεύθυνοι: Μανόλης Γερεμπακάνης, πιανίστας, συνθέτης, μουσικολόγος –μουσικοπαιδαγωγός Νίκος Δημηνάκης, σαξοφωνίστας, μουσικολόγος –μουσικοπαιδαγωγός.

Ημέρα διεξαγωγής: Κάθε Σάββατο, 18:30 20:00 (90 λεπτά).

3. Η μουσική εν-διάμεσα:
Εργαστήριο διακαλλιτεχνικών πειραματισμών για ενήλικες.

Υπεύθυνες: Αλεξάνδρα Καραμούτσιου, βιολίστρια, μουσικολόγος – μουσικοπαιδαγωγός Αναστασία Πέκη, πιανίστρια, μουσικολόγος – μουσικοπαιδαγωγός.

Ειδική σύμβουλος: Δανάη Στεφάνου, επίκουρη καθηγήτρια, Τμήμα Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ.

Ημέρα διεξαγωγής: Κυριακή 05/03, 12/03, 19/03, 02/04, 09/04, 10:00 14:00 (240 λεπτά).

Περισσότερες πληροφορίες, ηλεκτρονικές εγγραφές και οπτικοακουστικό υλικό είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (www.tch.gr), στην ενότητα «Εκπαιδευτικά προγράμματα».

###

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

resized Enilikes 004

resized Enilikes 005

resized Enilikes 006

resized Paidiko 001

resized Paidiko 002

resized Paidiko 003

resized Paidiko 004

 

VIDEO:

  1. «Είμαστε όλο αυτιά»: https://www.youtube.com/watch?v=0Fy4gPpsn3U

  2. *** «Band-ing!»:

https://www.youtube.com/watch?v=DEj0zTuRx7M

  1. Η μουσική εν-διάμεσα:

https://www.youtube.com/watch?v=fEfUcfhfbvw

resized Poster

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Βάιος Μαργαρίτης | "Χάθηκαν οι Μεγάλοι" | Κατάθεση ψυχής στο λαϊκό τραγούδι!!!
News - ΛΟΓΟΣ-ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Δευτέρα, 06 Φεβρουάριος 2017 12:08

Βάιος Μαργαρίτης | "Χάθηκαν οι Μεγάλοι" | Κατάθεση ψυχής στο λαϊκό τραγούδι!!!

Βάιος Μαργαρίτης 
-
Χάθηκαν οι Μεγάλοι

Δείτε το clip στο YouTube | 

Με καταγωγή από τη διάσημη μουσική οικογένεια, ο Βάιος Μαργαρίτηςεκπροσωπεί επάξια την «παλαιά σχολή» του λαϊκού τραγουδιού, τιμώντας το με την αυθεντικότητα της προσωπικότητας του και το λαϊκό ηχόχρωμα της φωνής του.
Ο Βάιος Μαργαρίτης ξεκίνησε τη συνεργασία του με τη Sin Music με το τραγούδι «Στου Τσιτσάνη την Ελλάς», σε στίχους και ερμηνεία του ιδίου και μουσική του Δημήτρη Κορδατζή, ένα τραγούδι που κέρδισε τη θέση που του άξιζε κατακτώντας το κοινό που αγαπά το λαϊκό τραγούδι σε όλη την Ελλάδα.

Σήμερα παρουσιάζει το ζεϊμπέκικο «Χάθηκαν οι Μεγάλοι», σε στίχους και μουσική του ιδίου – ένα τραγούδι-κατάθεση ψυχής, γραμμένο με μαράζι και καημό για τις δυσμενείς συνθήκες στις οποίες έχει περιπέσει ο λαός μας ελλείψει αρχών, λεβεντιάς και φιλοσοφημένου τρόπου ζωής.

Ένα τραγούδι που μιλά για το ελληνικό πνεύμα, για τις αξίες και το φιλότιμοτου λαού, και τα βάσανα που υπομένει, το οποίο  ερμηνεύει με όλη την αυθεντικότητα του, και πάνω απ΄ όλα με την λαϊκή ψυχή του, που τιμά την παράδοση του λαϊκού τραγουδιού και της δίνει την βαρύτητα που της αξίζει.

Ο Βάιος Μαργαρίτης, μία από τις μεγαλύτερες λαϊκές φωνές της Ελλάδας, θρηνεί τη σημερινή μας κατάσταση, και αναπολεί τις «χρυσές εποχές» της Ελλάδας και τα μεγάλα πνεύματα που πέρασαν από την ιστορία της και ανέδειξαν το ελληνικό πνεύμα παγκοσμίως.

Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη

Ο Βάιος Μαργαρίτης γεννήθηκε στο Πετρωτό Τρικάλων Θεσσαλίας σε μουσική οικογένεια, και είναι ο μικρότερος αδελφός του γνωστού τραγουδιστήΓιώργου Μαργαρίτη. Ασχολείται από μικρή ηλικία με το λαϊκό τραγούδι, έχοντας στα ακούσματα του όλους τους μεγάλους λαϊκούς τραγουδιστές και συνθέτες.

Ξεκίνησε να ασχολείται επαγγελματικά με τη μουσική το 1982 και μέχρι σήμερα μετράει οκτώ δίσκους στο ενεργητικό του: Δεν γίνεται Δεν Γίνεται, Φίλοι κι Αγάπες, Τη Θυμάμαι, Βρήκα Τον Έρωτα, Ο Χωρισμένος, Χορέψτε Ελληνικά, Φαρμάκια Και Ξενύχτια, και, τέλος, Έχω Ρεφάρει.

Η συνεργασία του με την Final Touch ξεκίνησε με το single «Στου Τσιτσάνη την Ελλάς» και συνεχίζεται με το ολοκαίνουριο τραγούδι «Χάθηκαν οι Μεγάλοι»

______

 

 
H Beyonce περιμένει δίδυμα
News - ΛΟΓΟΣ-ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Παρασκευή, 03 Φεβρουάριος 2017 10:47

H Beyonce περιμένει δίδυμα

d114f-newe22222go large t 1401 107419228 type13085

Η αγαπημένη Beyonce περιμένει δίδυμα όπως ανακοίνωσε η ίδια η οποία και"ανέβασε" μια σειρά νέων φωτογραφιών που είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσουν σάλο.

Μερικές πολύ προσωπικές στιγμές της θέλησε να μοιραστεί με τους διαδικτυακούς της φίλους η Μπιγιονσέ και τις κοινοποίησε στην ιστοσελίδα της υπό τον γενικό τίτλο "Έχω τρεις καρδιές" (I have two hearts)

Η Μπλου Άιβι είναι 5 ετών σήμερα και περιμένει πως και πως τα αδελφάκια της.

http://www.typos.com.cy/cat/4/article/26122

 
Η Χριστίνα Γκόλια ερμηνεύει μια ρετρό μελωδία με το δικό της, μοναδικό τρόπο | "Χαρά μου"
News - ΛΟΓΟΣ-ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Τρίτη, 31 Ιανουάριος 2017 13:06
Χριστίνα Γκόλια | Χαρά μου

Ακούστε στο YouTube | 

Παντρεύοντας το κινηματογραφικό στοιχείο με τη σύγχρονη ελληνική και ξένη μουσική σκηνή, η Χριστίνα Γκόλια έχει ήδη θεμελιώσει την παρουσία της στα εγχώρια μουσικά δρώμενα και έχει αποκτήσει κοινό που την ακολουθεί πιστά στις live εμφανίσεις της!
Μετά την θερμή υποδοχή που γνώρισε το τραγούδι (αλλά και το video clip) της με τίτλο «Ordinary Girl», η αγαπημένη καλλιτέχνιδα παρουσίασε το θεατρικό tango τον τίτλο «40», σε μουσική του Ανδρέα Λάμπρου και στίχους της Ρεββέκας Ρούσση το οποίο με την πρωτοτυπία και την ευαισθησία του γνώρισε επίσης μεγάλη επιτυχία!

Σήμερα η Χριστίνα Γκόλια τολμά ένα ακόμα πιο ανατρεπτικό εγχείρημα, παρουσιάζοντας την δική της εκδοχή του vintage τραγουδιού με τίτλο «Χαρά μου», το οποίο, σε μουσική του Τάκη Μωράκη, και στίχους των Κώστα Πρετεντέρη και Γιώργου Οικονομίδη, πρωτοτραγουδήθηκε το 1952 από τονΣώτο Παναγόπουλο και έκτοτε καθιερώθηκε ως κλασσικό.

Μια ρετρό μελωδία σε εκτέλεση που σέβεται το ύφος και την ιστορία του τραγουδιού, με φρέσκια ενορχήστρωση που του προσδίδει την μοντέρνα χροιά του σήμερα, δένοντας άριστα με την ιδιαίτερα νοσταλγική και αισθησιακή ερμηνεία της Χριστίνας Γκόλια!

Ένα τραγούδι ερωτικό, νοσταλγικό, βγαλμένο από τις χρυσές σελίδες του ελαφρού τραγουδιού της μεταπολεμικής Ελλάδας, παρουσιάζεται από τη Χριστίνα Γκόλια στη σύγχρονη bossa nova εκδοχή του, ντυμένο με τηβελούδινη φωνή της και στολισμένο με την θερμή προσωπικότητα της. 

Το «Χαρά μου» ενορχηστρώθηκε από τον Δημήτρη Λάππα και ηχογραφήθηκε στα Sierra Studios.

Απολαύστε το!


Λίγα λόγια για την καλλιτέχνιδα:

Η Χριστίνα Γκόλια  γεννήθηκε στην Ελασσόνα Θεσσαλίας. Αποφοίτησε από τηδραματική σχολή Βεάκη, ενώ παράλληλα σπούδασε φωνητική και τραγούδι. Η πορεία της σηματοδοτείται με σημαντικές συμμετοχές της στο θέατρο,τηλεόραση και κινηματογράφο, ωστόσο το τραγούδι είναι το μέσο έκφρασης που την κέρδισε.

Πολυτάλαντη προσωπικότητα, έχει εργαστεί ως ηθοποιός, σκηνοθέτης και ανερχόμενη τραγουδίστρια με μια πληθώρα σπουδαίων έργων στο θέατρο την τηλεόραση και την δισκογραφία  (ενδεικτικά,  «Αλκηστις» του Ευριππίδη σε σκηνοθεσία της Λ. Κονιόρδου, «Τα παιδιά της Νιόβης», σε σκηνοθεσία Κ. Κουτσομύτη, κ. α.).

 Στην πορεία της έχει συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα του θεάτρου και της μουσικής, όπως Μπέζος, Παρτσαλάκης, Ράντου,  Ρώμας, Ζουγανέλης,  Μπουλάς, Ανδρεάτος, κ.α.

 Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται κυρίως στο τραγούδι έχοντας συμμετάσχει σε δύο albums και έχοντας κυκλοφορήσει την προσωπική δισκογραφική δουλειά της με τίτλο  «Όνειρα Κάνουμε Ίδια».

Jazz, swing, tango, pop αλλά και παλιά τραγούδια του ελληνικού και ξένου κινηματογράφου (και όχι μόνο) συνθέτουν το ρεπερτόριο της, με την προσωπικότητα και τη φωνή της να συμπληρώνουν μια καλλιτεχνική φυσιογνωμία που έχει αποκτήσει το φανατικό της κοινό.

Το Νοέμβριο του 2015 συμετείχε στο φεστιβάλ του Ο2 Academy στο Λονδίνο με το αγγλόφωνο της τραγούδι Ordinary Girl των Nick Michael και Tara London, το οποίο γνώρισε και στην Ελλάδα μεγάλη επιτυχία. Αυτή την περίοδο προετοιμάζει τοδεύτερο προσωπικό της album που θα κυκλοφορήσει σύντομα από την Final Touch!

 

 


Σελίδα 8 από 592
1.500 παιδιά και νέοι ενώνουν τις φωνές τους για την ελευθερία │ Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
1.500 παιδιά και νέοι ενώνουν τις φωνές τους για την ελευθερία │ Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
7ο Φεστιβάλ Χορωδιών στο Μέγαρο Μουσικής Χίλια πεντακόσια παιδιά και νέοι ενώνουν τις φωνές τους για την ελευθερία   Η ...

Tο σύμπαν του Κουεντίν Ταραντίνο, Κουέντιν Ταραντίνο: Πώς συνδέονται όλοι οι χαρακτήρες των ταινιών του;
Tο σύμπαν του Κουεντίν Ταραντίνο,  Κουέντιν Ταραντίνο: Πώς συνδέονται όλοι οι χαρακτήρες των ταινιών του;
Tο σύμπαν του Κουεντίν Ταραντίνο, Κουέντιν Ταραντίνο: Πώς συνδέονται όλοι οι χαρακτήρες των ταινιών του; Ο Κουέντιν Ταραντίνο ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση