ATTICANEWS.GR

Member Area
ΛΟΓΟΣ-ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ


Final Frontier Medical Devices, Κύπριοι επιστήμονες κέρδισαν διεθνή διαγωνισμό με φορητή ιατρική συσκευή που θυμίζει Star Trek.
News - ΛΟΓΟΣ-ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Παρασκευή, 14 Απρίλιος 2017 17:12

Final Frontier Medical Devices,

Κύπριοι επιστήμονες κέρδισαν διεθνή διαγωνισμό με φορητή ιατρική συσκευή που θυμίζει Star Trek.
4cc67-0dxfer

Μια εφταμελής ομάδα επιστημόνων, η Final Frontier Medical Devices, αποτελούμενη στην πλειοψηφία της από επιστήμονες κυπριακής καταγωγής, τα αδέλφια Βασίλη, Κώστα, Γιώργο και Τζούλια Χάρης με καταγωγή από την κατεχόμενη Βατυλή Αμμοχώστου, κατάφερε να κερδίσει το διεθνή διαγωνισμό X Prize για την κατασκευή ιατρικής συσκευής οικιακής χρήσης παρόμοιας με το γνωστό “tricorder” από την τηλεοπτική σειρά επιστημονικής φαντασίας Star Trek.

Συγκεκριμένα η ομάδα με επικεφαλής τον Δρ. Βασίλη Χάρης (Basil Harris), ο οποίος είναι γιατρός σε τμήμα επειγόντων περιστατικών σε νοσοκομείο στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό, κατασκευάζοντας μια φορητή συσκευή οικιακής χρήσης η οποία ανιχνεύει 13 συνολικά ασθένειες όπως για παράδειγμα διαβήτη, κολπική μαρμαρυγή, εγκεφαλικό επεισόδιο, φυματίωση και πνευμονία.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post η συσκευή με εξωτερικούς ανιχνευτές (sensors) συγκεντρώνει πληροφορίες οι οποίες στη συνέχεια τυγχάνουν επεξεργασίας και σύνθεσης σε μια διαγνωστική εφαρμογή στο έξυπνο κινητό τηλέφωνο.

Μάλιστα σύμφωνα με το δημοσίευμα «η μοναδική εφεύρεση του Βασίλη Χάρης πριν από αυτό τον διαγωνισμό ήταν μια μηχανή παρασκευή `μαλλιού της γριάς (παμπάτζιν)`, που έφτιαξαν με τα αδέρφια του στα σχολικά τους χρόνια».

Η συσκευή DxtER, όπως ονομάζεται, σχεδιάστηκε, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Basil Leaf Technologies, της εταιρείας υπό τον Βασίλη Χάρης, με στόχο να προσφέρει διάγνωση και παρακολούθηση αριθμού ασθενειών από την άνεση του σπιτιού και χωρίς ο καταναλωτής να έχει κάποια ιατρική εκπαίδευση.

Σύμφωνα με την Basil Leaf Technologies η συσκευή μπορεί να διαγνώσει ασθένειες όπως ο διαβήτης, η κολπική μαρμαρυγή, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, η λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, η άπνοια ύπνου, η λευκοκυττάρωση, ο κοκκύτης, το εγκεφαλικό επεισόδιο, η φυματίωση και η πνευμονία. Συνολικά η συσκευή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση 34 διαφορετικών παθήσεων ή καταστάσεων που επηρεάζουν την υγεία.

Η συσκευή συγκεντρώνει σύμφωνα με τους κατασκευαστές στοιχεία από το ιστορικό υγείας του ασθενή και το οικογενειακό ιστορικό, τη φυσική κατάσταση στη βάση σχετικής εξέτασης και από τους διάφορους ανιχνευτές που περιλαμβάνει έτσι ώστε να προβεί σε μια άμεση και σωστή εκτίμηση.

Σύμφωνα με την Washington Post ο Βασίλης Χάρης και η ομάδα του κατασκεύασαν τα συνολικά 65 κιτ που χρειάστηκαν για τις δοκιμές της συσκευής χρησιμοποιώντας τρεις τρισδιάστατους εκτυπωτές (3D printers) στο γραφείο του σπιτιού τους και με τη βοήθεια των τριών παιδιών του ηλικίας από 11 εώς 15 χρονών.

Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα το “tricorder” της Final Frontier Medical Devices θα μπορούσε να φέρει την επανάσταση στην κατ` οίκον ιατρική φροντίδα. «Μπορεί να διαγνώσει αν κάποιος πάσχει από πνευμονία ή διαβήτη ή άλλες παθήσεις και την ίδια ώρα να παρακολουθεί την πίεση του αίματος, τους παλμούς της καρδιάς και άλλες λειτουργίες ζωτικής σημασίας. Επιπρόσθετα όλες αυτές οι πληροφορίες μπορούν να είναι προσβάσιμες σε πραγματικό χρόνο από επαγγελματία γιατρό κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει εκατομμύρια ασθενείς σε ιατρικά υποβαθμισμένες κοινότητες.

Η Final Frontier Medical Devices αποτελείται από τους Βασίλη Χάρης, Γιώργο Χάρης, Άντριου Σίνγκερ, Έντουαρντ Χέπλερ, Φιλ Τσάρον, Κωνσταντίνο Χάρης και Τζούλια Χάρης. Μαζί με το πρώτο βραβείο για το DxtER η ομάδα έλαβε και μια επιταγή ύψους 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.

Ο διαγωνισμός X Prize, χρηματοδοτείται από το Qualcomm Foundation το οποίο ανήκει στην εταιρεία Qualcomm έναν από τους κορυφαίους κατασκευαστές επεξεργαστών για έξυπνες συσκευές.

http://www.typos.com.cy/cat/13/article/27279

 
Αφιέρωμα στην Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ! (6/5/17) @ Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
News - ΛΟΓΟΣ-ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Τετάρτη, 12 Απρίλιος 2017 09:19

Αφιέρωμα στην Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ! (6/5/17) @ Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Ο Σύλλογος «Οι Φίλοι του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών»

θα πραγματοποιήσει εκδήλωση προς τιμήν της Βυζαντινολόγου Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ

στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (αίθουσα Φίλων Μουσικής),

το Σάββατο 6 Μαΐου 2017 και ώρα 20.00

Μέσα από τα λόγια της ίδιας της Ελένης Αρβελέρ, ο Θανάσης Λάλας σε συνεργασία με την Ελευθερία Ντεκώ, δημιούργησε ένα μοναδικό αφήγημα διάρκειας πενήντα λεπτών, ένα ζωντανό «θεατρικό  ντοκιμαντέρ» με  ήχο και εικόνα!

Το πρωτογενές οπτικό και ηχητικό υλικό, με συνομιλίες 16 ωρών με την Ελένη Αρβελέρ, προέρχεται από το αρχείο του Θανάση Λάλα, βασικού δημιουργού του αφιερώματος.

Με την υποστήριξη του Συνδέσμου Γυναικών Θεσσαλονίκης - Μακεδονίας

«εν Αθήναις»

 

Προπώληση εισιτηρίων:

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ: τηλ. 2310 895 800

Πληροφορίες: EPI-DIRECT: τηλ. 2310 227 225

 

 
Η Μικτή Χορωδία Δήμου Περιστερίου στο Μουσείο της Θήβας
News - ΛΟΓΟΣ-ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Τρίτη, 11 Απρίλιος 2017 12:16

Η Μικτή Χορωδία Δήμου Περιστερίου στο Μουσείο της Θήβας

resized Η Μικτή Χορωδία Δήμου Περιστερίου στο Μουσείο της Θήβας 1

Στο πλαίσιο των δράσεων της Μικτής Χορωδίας του Δήμου Περιστερίου πραγματοποιήθηκε στις 2 Απριλίου 2017, επίσκεψη στο Μουσείο της Θήβας.

Τα μέλη της Μικτής Χορωδίας έμειναν κατάπληκτα από το Μουσείο με τα μοναδικά εκθέματα της ιστορικά πλούσιας περιοχής, πολλά από τα οποία ανακαλύφθηκαν στις πρόσφατες ανασκαφές και το οποίο ανακηρύχτηκε καλύτερο Μουσείο της Ευρώπης για το 2016.

resized Η Μικτή Χορωδία Δήμου Περιστερίου στο Μουσείο της Θήβας 2

Ακολούθησε προσκύνημα στο γυναικείο μοναστήρι της Ευαγγελίστριας στις καταπράσινες πλαγιές του Ελικώνα που χτίστηκε τον 12ο αιώνα και επίσκεψη στη «Λίμνη των Μουσών», που απολαύσανε την ηλιόλουστη μέρα, με πολλές ωραίες εντυπώσεις πήρανε το δρόμο της επιστροφής, πάντοτε με χαρούμενη διάθεση.

resized Η Μικτή Χορωδία Δήμου Περιστερίου στο Μουσείο της Θήβας 3

Τα μέλη της Μικτής Χορωδίας εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους προς την Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Μαίρη Τσιώτα - Μάρκου για την ενδιαφέρουσα δράση και όλοι ευχήθηκαν να επαναληφθεί και στο μέλλον.

 
Η ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΙΡΗΝΗ ΝΤΑΪΦΑ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
News - ΛΟΓΟΣ-ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Σάββατο, 08 Απρίλιος 2017 16:56

Η ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΙΡΗΝΗ ΝΤΑΪΦΑ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ

ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

 

Η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού κα Ειρήνη Νταϊφά παρευρέθηκε χθες, στα εγκαίνια της έκθεσης έργων φοιτητών – καλλιτεχνών από την Ελλάδα και τη Γερμανία, στο Κέντρο Τέχνης Καστέλας.

Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο των παράλληλων πολιτιστικών δράσεων για την έκθεση documenta 14, έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά και θα διαρκέσει έως τις 28 Απριλίου. 

 

 4556

 

Η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού κα Ειρήνη Νταϊφά, δήλωσε:

«Είμαστε στο «Kastela art center» της οικογένειας του κ. Νίκου Βερνίκου. Είναι ένας υπέροχος χώρος ο οποίος συνήθως πρωτοτυπεί σε ό,τι αφορά το χώρο της τέχνης.

Αυτήν την φορά με μεγάλη μας χαρά ως Δήμος Πειραιά συμμετέχουμε και φιλοξενούμε, εν μέρει μαζί με τον κ. Βερνίκο, εκθέσεις καινούργιων καλλιτεχνών με πολύ πρωτότυπες ιδέες οι οποίες είναι μια συνέργεια μεταξύ της Σχολής Καλών Τεχνών της Ελλάδος και της αντίστοιχης Σχολής Καλών Τεχνών του Βερολίνου. Συμμετέχουν πάρα πολλά παιδιά, είναι νέοι άνθρωποι και  ως επί το πλείστον  είναι τέχνη την οποία κάνουν εκείνη την ώρα. Είναι μοντέρνες απόψεις, φρέσκες ιδέες και είναι το μέλλον στο χώρο της τέχνης».

 

Ο ιδρυτής του Κέντρου Τέχνης Καστέλας κ. Νίκος Βερνίκος, ανέφερε:

«Έχω σαν στόχο, επειδή πιστεύω ότι ο πολιτισμός είναι το μεγαλύτερο κεφάλαιο που υπάρχει στον τόπο μας, να προσφέρω κι εγώ κάτι στην πολιτιστική ζωή του Πειραιά. Έτσι, αγόρασα αυτό το χώρο, τον έφτιαξα, έβαλα μέσα τη συλλογή μου της σύγχρονης τέχνης και το παραχωρώ δωρεάν σε όποιον θέλει να κάνει κάτι το οποίο θα είναι προς το κοινό. Δεν είναι μουσείο, δεν είναι ανοιχτό προς το κοινό, παρά μόνο όταν κάποιος αποδέχεται την προσφορά μου και δημιουργεί κάτι. Έτσι συνέβη κι εδώ που οι Σχολές Καλών Τεχνών Βερολίνου και Αθήνας δέχθηκαν το χώρο και προσκάλεσαν 25 φοιτητές από το Βερολίνο και 25 από την Αθήνα για να αυτοσχεδιάσουν και να κάνουν έργα στο πλαίσιο της documenta που έγινε για να φέρει πιο κοντά τους λαούς της Γερμανίας και της Ελλάδος».

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 08 Απρίλιος 2017 16:58
 


Σελίδα 8 από 602
Συναυλία της Γυναικείας Χορωδίας «Women’s Chamber Choir» του Πανεπιστημίου Moody των Η.Π.Α., στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Μαρκοπούλου «Άρτεμις».
Συναυλία της Γυναικείας Χορωδίας «Women’s Chamber Choir»  του Πανεπιστημίου Moody των Η.Π.Α.,  στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Μαρκοπούλου «Άρτεμις».
Συναυλία της Γυναικείας Χορωδίας «Women’s Chamber Choir» του Πανεπιστημίου Moody των Η.Π.Α., στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Μαρκοπούλου ...

Το καυτό φιλί της Μόνικα Μπελούτσι
Το καυτό φιλί της Μόνικα Μπελούτσι
Το καυτό φιλί της Μόνικα Μπελούτσι Η όμορφη ηθοποιός επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τον τίτλο «σύμβολο του σεξ» με το ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση