ATTICANEWS.GR

Member Area
ΛΟΓΟΣ-ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ


ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ Η ΕΚΘΕΣΗ «ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΖΩΓΡΑΦΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ» ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΠΕΙΡΑΙΑ
News - ΛΟΓΟΣ-ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Πέμπτη, 23 Φεβρουάριος 2017 13:48

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ Η ΕΚΘΕΣΗ 

 «ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΖΩΓΡΑΦΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ»

 ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΠΕΙΡΑΙΑ

 resized IMG 8680

Τα εγκαίνια της έκθεσης «Τα παιδιά ζωγραφίζουν την προσφυγιά»  που διοργανώθηκε από την Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία Υποστήριξης Προσφύγων & Μεταναστών - Refugees Welcome to Piraeus!" και το "Syrian Solidarity House", με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά, πραγματοποιήθηκαν χθες, στη Δημοτική Πινακοθήκη.

Ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τοπικής, Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας κ. Πέτρος Κόκκαλης, στο σύντομο χαιρετισμό του, τόνισε:

«Καλησπέρα κι από εμένα, καλώς ήρθατε. Ως εκπρόσωπος του Δήμου Πειραιά και εκ μέρους του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων του Δήμου Πειραιά, ήθελα να σας καλωσορίσω κι εγώ και με την ευκαιρία να συγχαρώ την Παμπειραϊκή γι αυτήν την πρωτοβουλία και όλες τις πρωτοβουλίες που έχει δείξει τόσο καιρό εδώ στο λιμάνι του Πειραιά, αναλαμβάνοντας αυτήν τη δουλειά.  

Τα έργα που βλέπουμε σήμερα γύρω μας και που θα βλέπουν όλοι οι επισκέπτες της Δημοτικής Πινακοθήκης είναι ένα ακόμα μικρό βήμα από τα πολλά που πρέπει να γίνουν στο χώρο της ένταξης και της καλλιέργειας, της δημιουργίας σχέσεων εμπιστοσύνης, αγάπης και συμβίωσης με τους πρόσφυγες που βρίσκονται εδώ στη χώρα μας. Τέτοια πράγματα είναι πολύ σημαντικά και θα χαρούμε να δούμε πολλά περισσότερα.   Συγχαρητήρια και καλή συνέχεια».

 resized IMG 8692

Η  Διευθύντρια Πολιτισμού του Δήμου κα Ευαγγελία Μπαφούνη, σημείωσε: «Σας καλωσορίζω στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά και στα εγκαίνια αυτής της πολύ ενδιαφέρουσας έκθεσης των παιδιών για το πώς αυτά τα ίδια βλέπουν την προσφυγιά τους, για το πώς βλέπουν αυτό το μεγάλο ταξίδι από τις εστίες τους, από το γνωστό οικογενειακό και κοινωνικό τους περιβάλλον προς μια καλύτερη ζωή – λένε οι μεγάλοι – προς το άγνωστο γι αυτά».    

 resized IMG 8693

Η υπεύθυνη στην ομάδα επικοινωνίας της Παμπειραϊκης κα Λουκία Σουγιά, ανέφερε: «Καλώς ήρθατε, είναι πολύ μεγάλη μας χαρά που είσαστε εδώ. Μια ματιά στα έργα που εκτίθενται απόψε δείχνει ξεκάθαρα πόσο μεγάλη δύναμη έχει η τέχνη και όσοι είχαν αυτήν την εξαιρετική ιδέα της έκθεσης νομίζω ότι αυτό είχαν στο μυαλό τους, δηλαδή ότι η τέχνη έχει τη δύναμη να μεταφέρει ένα μήνυμα πιο ξεκάθαρο από κάθε κουβέντα, κάθε λόγο και μια ματιά δείχνει ακριβώς τη δύναμη των ανθρώπων που κατάφεραν να φθάσουν μέχρι εδώ. Έτσι, το επόμενο βήμα αυτών των έργων θα είναι και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, που θα προσπαθήσουμε να αφυπνιστούν, με βάση την εικόνα αυτής της ζωγραφικής των παιδιών. Ό,τι  και να πούμε είναι λίγο. Τα εμπόδια που υπερπήδησαν αυτοί οι άνθρωποι για να φθάσουν εδώ και να βρουν καταφύγιο ήταν σχεδόν ανυπέρβλητα. Τους ανοίξαμε σαν λαός, σαν χώρα μια αγκαλιά όσο μεγαλύτερη μπορούσαμε και μπορούμε και ελπίζουμε στο μέλλον την ίδια αγκαλιά να τους ανοίξουν και άλλες  χώρες στον ευρωπαϊκό ορίζοντα».   

 

Η έκθεση ζωγραφικής θα διαρκέσει μέχρι τις 5/3/17 οπότε ολοκληρώνονται και οι  δύο εκθέσεις φωτογραφίας για την προσφυγιά που φιλοξενούνται στην Πινακοθήκη.

 

Ωράριο λειτουργίας : Δευ. - Παρ.: 10:00 π.μ. - 2:00 μ.μ. & 5:00 μ.μ. - 8:00 μ.μ., Σάββατο: 10:00 π.μ. - 2:00 μ.μ.

 

Είσοδος ελεύθερη, με προαιρετική συνεισφορά τροφίμων μακράς διαρκείας και ειδών ατομικής υγιεινής για τα παιδιά των προσφύγων.

 

 
ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ / ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ.
News - ΛΟΓΟΣ-ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Τετάρτη, 22 Φεβρουάριος 2017 18:47

ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ / ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ.

resized Κώστας Ευαγγελάτου

Στο Παρίσι συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία και θα διαρκέσει μέχρι και τις 26 Φεβρουαρίου 2017 η ομαδική έκθεση MIGRARTION- Τέχνη και Μετανάστευση, που διοργανώθηκε από την Melkart Gallery Paris στον περίφημο εκθεσιακό χώρο Espace Christine Peugeot, με τη συμμετοχή διεθνών καλλιτεχνών. 

resized Migractions Paris

Στην σημαντική αυτή έκθεση συμμετέχει και ο  Κώστας Ευαγγελάτος με συνθέσεις του όπως η μεγάλη "Αρχαική παρέλαση". Παράλληλα στα πλαίσια της έκθεσης γίνονται καλλιτεχνικές δράσεις-performance με τίτλο MIGRACTIONS.
Στην Αθήνα ο καλλιτέχνης συμμετείχε τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο σε εκθέσεις που διοργάνωσε ο Όμιλος για την Ουνέσκο Πειραιώς και Νήσων και η Ένωση καλλιτεχνών και λογοτεχνών  Ηλιούπολης "Το εργαστήρι", στο Ξενοδοχείο Hilton, στο Πολιτιστικό Κέντρο Π.Φαλήρου "Φλοίσβος" και στον Δήμο Υμηττού-Δάφνης, που ολοκληρώθηκε στις 22 Φεβρουαρίου.
resized MIGRARTION EXPO Paris
Ιδιαίτερα θετική εντύπωση προξένησαν στους λογοτεχνικούς κύκλους τα ποιήματα που έγραψε για τους πρόσφυγες, με τίτλο: "Έκτακτο ανακοινωθέν-Οι πρόσφυγες θα ζούνε στα μουσεία" και "Η αρχή", τα οποία δημοσιεύτηκαν μαζί με άλλα του ποιήματα στην ετήσια έκδοση της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών "Λογοτεχνική Χρονιά 2017".
resized MIGRARTION PARIS
Επίσης στην αποκριάτικη συνεστίαση της Εραλδικής και Γενεαλογικής Εταιρείας Ελλάδος που έγινε με επιτυχία στο εντευκτήριο του Συλλόγου των Αιγυπτιωτών στην Αθήνα παρουσιάστηκε η νέα έκδοση του "Louis D' Est", ένα βιωματικό αφήγημα του για τον σκύλο του Λούη, που έχει κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις "Αιγιαλός" της Κεφαλονιάς. Στην εκδήλωση δημοπρατήθηκε ένα  αντίτυπο του βιβλίου, με πρωτότυπο σχέδιο για την ενίσχυση της Εταιρείας!! Το αφήγημα έχει συγκινήσει φιλότεχνους και ζωόφιλους... 
resized ΑΠΟΚΡΙΕΣ 2017
 
resized Απόκριες 2017 σύνθεση Κ. Ευαγγελάτου στο ART studio EST
Θερμές ευχές στο πνεύμα της Αποκριάς !! 
 
Αποχαιρετισμός στον Γιάννη Κουνέλλη από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδίας Κονιόρδου εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης
News - ΛΟΓΟΣ-ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Δευτέρα, 20 Φεβρουάριος 2017 15:10

Αποχαιρετισμός στον Γιάννη Κουνέλλη από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδίας Κονιόρδου εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης

68772

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση στη νεκρώσιμο ακολουθία του εικαστικού Γιάννη Κουνέλλη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην εκκλησία «Σάντα Μαρία Ντελ Πόπολο» της Ρώμης.

Νωρίτερα η Υπουργός είχε συνάντηση με την οικογένεια του καλλιτέχνη όπου μετέφερε τα συλλυπητήρια της στη σύζυγο του εκλιπόντος Μισέλ και τον γιο του Νταμιάνο.

Και οι δύο εξέφρασαν την εκτίμηση και τη συγκίνηση τους για την παρουσία της Υπουργού αλλά και την αναγνώριση του έργου του Γιάννη Κουνέλλη από την Ελληνική Πολιτεία.

Αμέσως μετά την νεκρώσιμη ακολουθία η Λυδία Κονιόρδου έκανε την εξής δήλωση-χαιρετισμό για τον Γιάννη Κουνέλλη:

Ο Γιάννης Κουνέλλης είχε κατακτήσει τη φήμη, την αναγνώριση και την αθανασία εν ζωή, με ένα έργο βαθιά ανθρώπινο, ποιητικό, αρχέτυπο και οικουμενικό. Για τον λόγο αυτό κατάφερε να συγκινήσει ανθρώπους σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης όπου εκτίθενται έργα του. Γιατί δεν υπάρχει μουσείο σύγχρονης τέχνης στον κόσμο που να μην φιλοξενεί έργα του μεγάλου δημιουργού.

Ο Γιάννης Κουνέλλης, νεαρός ακόμη, αφήνει τη φτωχή μεταπολεμική και μετεμφυλιακή Ελλάδα, στα μέσα της δεκαετίας του ’50, για τη δεύτερη πατρίδα του την Ιταλία, που θα αποτελέσει για κείνον ένα γόνιμο και φιλόξενο περιβάλλον για την καλλιτεχνική του ανάπτυξη. Μνήμες και βιώματα από τη λαïκή του καταγωγή και την κλασική παιδεία της ελληνικής κληρονομιάς, εμπλουτισμένα από τη συνάδελφη παράδοση της Ιταλίας, θα τροφοδοτήσουν με ανεξάντλητη έμπνευση το έργο του.

Ηγετική μορφή της Arte Povera, του κινήματος που αναπτύχθηκε σαν αντίδραση στην έκρηξη της καταναλωτικής κοινωνίας, θα βρει στο πλαίσιο αυτού του καλλιτεχνικού ρεύματος έναν ιδανικό τόπο ελευθερίας και δημοκρατίας, που θα του επιτρέψει να αναδείξει το ανεξάντλητο και ευρηματικό ταλέντο του. Το έργο του, ωστόσο, υπερβαίνει τα όρια ενός καλλιτεχνικού ρεύματος. Βαθιά καλλιεργημένος και στοχαστικός, ο Γιάννης Κουνέλλης αντιμετώπιζε την καλλιτεχνική δημιουργία ως χώρο όπου ποίηση, φιλοσοφική σκέψη και εικαστική μορφή είχαν ισότιμο λόγο.

Την αιωνιότητα της μνήμης την κατέκτησες με το έργο σου, Γιάννη Κουνέλλη, τιμώντας και τις δυο πατρίδες σου, την Ελλάδα, με την οποία δεν έκοψες ποτέ τους δεσμούς σου, και την Ιταλία. Καλό σου ταξίδι.

 
Η χαρά της μουσικής στο Μέγαρο Θεσσαλονίκης │ Ενημερωτική συνάντηση για γονείς, παιδιά & εφήβους
News - ΛΟΓΟΣ-ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Τετάρτη, 15 Φεβρουάριος 2017 12:08

Αρχίζουν οι εγγραφές σε 3 εκπαιδευτικά εργαστήρια.

resized Paidiko 003

Γονείς, παιδιά και έφηβοι «συναντούν»

τη χαρά της μουσικής στο Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

resized Paidiko 001

Κοινωνοί της έμπνευσης δραστήριων μαθητών, ανήσυχων εφήβων και δημιουργικών δασκάλων θα έχουν την ευκαιρία να καταστούν οι συμμετέχοντες σε ανοιχτή ενημερωτική συνάντηση, την οποία διοργανώνει το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ενόψει του νέου κύκλου των εκπαιδευτικών εργαστηρίων του.

Εντείνοντας το παιδαγωγικό έργο του, ο πολιτιστικός οργανισμός της Βόρειας Ελλάδας προσκαλεί όσους ενδιαφέρονται για τις εκπαιδευτικές δράσεις του, να παραστούν σε εκδήλωση που θα γίνει το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου με δωρεάν είσοδο και, μέσω της συμμετοχής τους, να συναισθανθούν τη λησμονημένη ευφορία της μουσικής δημιουργίας.

Η συνάντηση, η οποία θα αρχίσει στις 13.00, απευθύνεται πρωτίστως σε γονείς και παιδιά, νέους και ενήλικες που επιθυμούν να παρακολουθήσουν τα τρία (3) εαρινά εργαστήρια υπό το γενικό, περιεκτικό τίτλο «Η χαρά της μουσικής μέσω της δημιουργίας».

resized Enilikes 001

Αυτοσχεδιαστικές συνθέσεις

Στην αίθουσα του αναγνωστηρίου, στο νέο κτήριο (Μ2) του ΟΜΜΘ, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν αυτοσχεδιαστικές συνθέσεις και πειραματικές δημιουργίες που επινοήθηκαν κατά τον αμέσως προηγούμενο κύκλο των εργαστηρίων, το φθινόπωρο του 2016.

Παράλληλα, θα μπορέσουν να ενημερωθούν για τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας των πρωτότυπων εκπαιδευτικών δράσεων του ΟΜΜΘ και να πληροφορηθούν τις δυνατότητες και τις προοπτικές της βιωματικής εκμάθησης της μουσικής. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που θα ακολουθήσει, οι παριστάμενοι θα έχουν επίσης την ευκαιρία να θέσουν ερωτήσεις στους διδάσκοντες και να λάβουν απ΄ αυτούς απαντήσεις για το περιεχόμενο των εργαστηρίων και τις τεχνικές που εφαρμόζονται.

Ενδιαμέσως, όσα παιδιά επιθυμούν μπορούν να λάβουν μέρος σε μουσικό αυτοσχεδιασμό, σε συνεργασία και συντονισμό με τους μαθητές του εργαστηρίου συλλογικής σύνθεσης με τον ειδικό τίτλο «Είμαστε Όλο Αυτιά».

Ο νέος κύκλος των εκπαιδευτικών εργαστηρίων θα εγκαινιαστεί στις 4 Μαρτίου 2017 και θα διαρκέσει τρεις μήνες, έως το τέλος Μαΐου, με κόστος συμμετοχής που κυμαίνεται από 80 € έως 100 € ανά άτομο. Όλες οι δράσεις θα φιλοξενηθούν εντός του Μεγάρου Μουσικής, σε χώρους του κτηρίου Μ1, ενώ ο αριθμός των προσφερόμενων θέσεων είναι περιορισμένος.

 

resized Enilikes 002

Αρχίζουν οι εγγραφές

Οι αιτήσεις εγγραφής αρχίζουν σήμερα, Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, και θα διαρκέσουν έως τις 28 Φεβρουαρίου. Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται μόνον ηλεκτρονικά, μέσω των συνδέσμων που αναφέρονται δίπλα σε κάθε εργαστήριο ως ακολούθως:

  1. «Είμαστε Όλο Αυτιά»: Εκπαιδευτικά projects αυτοσχεδιασμού και συλλογικής σύνθεσης για παιδιά 4-6 ετών & 7-12 ετών.

Ημέρα διεξαγωγής: Κάθε Σάββατο, ώρες 11:30 12:30 για παιδιά ηλικίας 4-6 ετών (60 λεπτά) ώρες 12:45 14:15 για παιδιά ηλικίας 7-12 ετών (90 λεπτά).

Σύνδεσμος εγγραφής: https://goo.gl/forms/RMdz0rzjtBbTA0wW2

  1. «Band-ing!»: Μουσικά σύνολα για νέους (13-29 ετών) Συνθέτουμε αυτοσχεδιάζοντας, «πειράζουμε» μουσικές που αγαπάμε, δημιουργούμε.

Ημέρα διεξαγωγής: Κάθε Σάββατο, ώρες 18:30 20:00 (90 λεπτά).

Σύνδεσμος εγγραφής: https://goo.gl/forms/X6geysSA1Mh06nHl1

  1. «Η Μουσική Εν-διάμεσα»: Εργαστήριο διακαλλιτεχνικών πειραματισμών για ενήλικες.
    Ημέρες διεξαγωγής: Κυριακή 05/03, 12/03, 19/03, 02/04, 09/04, ώρες 10:00 14:00 (240 λεπτά).

Σύνδεσμος εγγραφής: https://goo.gl/forms/dxhdJ3q9aFdAhZEJ3

Επιστημονικός σύμβουλος είναι ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, μουσικοπαιδαγωγός και αναπληρωτής καθηγητής Μουσικής Παιδαγωγικής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

resized Enilikes 004

«Με ό,τι πέσει στα χέρια μας…»

«Στα εργαστήριά μας συνθέτουμε και αυτοσχεδιάζουμε με επίκεντρο την καλλιέργεια της προσωπικής έκφρασης. Επιδιώκουμε να ενεργοποιήσουμε τον αυθορμητισμό των ανθρώπων κάθε ηλικίας. Γιατί ο αυθορμητισμός και η ελευθερία – όπως και τα αντίθετα τους, ο αυτοματισμός και η υποταγή – καλλιεργούνται», λέει ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος.

Ο ίδιος προσθέτει: «Αντί να γαντζωνόμαστε σε ό,τι μας είναι ήδη οικείο, δημιουργούμε αφορμές για πειραματισμό με ό,τι πέσει στα χέρια μας. Έτσι, καθημερινά αντικείμενα γίνονται πηγές απρόσμενων ήχων και η ανακάλυψή τους αλλάζει τον τρόπο που βλέπουμε τη σχέση μουσικής και καθημερινής ζωής».

Περισσότερες πληροφορίες και οπτικοακουστικό υλικό για τα τρία (3) εργαστήρια είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (www.tch.gr), στην ενότητα «Εκπαιδευτικά προγράμματα».

PROMO VIDEO:

 

VIDEO:

«Ο Χορός των Σκύλων» (Dance of the Dogs)  [Αυτοσχεδιαστική σύνθεση │ piano & beatbox – flutebox by M. Gerempakanis & N. Diminakis]

resized Enilikes 005

resized IMG 1357

resized Paidiko 002

 

resized Poster

 

 

 

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 15 Φεβρουάριος 2017 12:20
 


Σελίδα 7 από 592
1.500 παιδιά και νέοι ενώνουν τις φωνές τους για την ελευθερία │ Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
1.500 παιδιά και νέοι ενώνουν τις φωνές τους για την ελευθερία │ Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
7ο Φεστιβάλ Χορωδιών στο Μέγαρο Μουσικής Χίλια πεντακόσια παιδιά και νέοι ενώνουν τις φωνές τους για την ελευθερία   Η ...

Tο σύμπαν του Κουεντίν Ταραντίνο, Κουέντιν Ταραντίνο: Πώς συνδέονται όλοι οι χαρακτήρες των ταινιών του;
Tο σύμπαν του Κουεντίν Ταραντίνο,  Κουέντιν Ταραντίνο: Πώς συνδέονται όλοι οι χαρακτήρες των ταινιών του;
Tο σύμπαν του Κουεντίν Ταραντίνο, Κουέντιν Ταραντίνο: Πώς συνδέονται όλοι οι χαρακτήρες των ταινιών του; Ο Κουέντιν Ταραντίνο ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση