ATTICANEWS.GR

Member Area
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ


Χριστούγεννα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με την ιδιοφυία του Μπετόβεν και τη γοητεία της MOYSA. Εορταστική συναυλία στις 23 Δεκεμβρίου.
News - ΜΟΥΣΙΚΗ - ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ
Σάββατο, 17 Δεκέμβριος 2016 12:56

resized A-SIDE-2

resized F100 Oικονόμου Μιχάλης 23.12.16Ο διακεκριμένος αρχιμουσικός Μιχάλης Οικονόμου θα διευθύνει τη MOYSA, το πιο δυναμικό και ταχέως αναπτυσσόμενο ορχηστρικό σύνολο νέων της Ελλάδας

 

 

Χριστούγεννα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με την ιδιοφυία

του Μπετόβεν και τη γοητεία της MOYSA. Εορταστική συναυλία στις 23 Δεκεμβρίου.

Τη σφραγίδα της ιδιοφυούς δημιουργίας, τη δημοφιλία της κλασικής μουσικής και το ταλέντο της νεανικής ορμής συνδυάζει η χριστουγεννιάτικη συναυλία που διοργανώνει φέτος το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Η καθιερωμένη εορταστική εκδήλωση, η οποία θα γίνει την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου, στις 9 μ.μ. (κτήριο Μ1, Αίθουσα Φίλων Μουσικής), προσφέρει στο ευρύ κοινό την ευκαιρία να απολαύσει δύο αριστουργηματικά έργα του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1770 - 1827), του πλέον αναγνωρίσιμου και αποδεκτού συνθέτη της δυτικοευρωπαϊκής παράδοσης.

Πρόκειται για το Τριπλό Κοντσέρτο για βιολί, πιάνο και βιολοντσέλο σε ντο μείζονα (έργο 56) και τη Συμφωνία Αρ. 5 σε ντο ελάσσονα (έργο 67), προϊόντα της μεγαλοφυούς έμπνευσης του Γερμανού μουσουργού. Τα δύο έργα, τα οποία εμπεριέχουν μελωδίες γεμάτες αβρότητα και δεξιοτεχνία, αλλά και σαγηνευτικούς ήχους, μοναδικούς για την ανθρώπινη ακοή, θα ερμηνεύσει η MOYSA, η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Το πιο δυναμικό και ταχέως αναπτυσσόμενο ορχηστρικό σύνολο νέων της Ελλάδας θα διευθύνει ο διακεκριμένος αρχιμουσικός Μιχάλης Οικονόμου. Με 56 νεαρούς μουσικούς της MOYSA επί συνόλου 120 ατόμων, που είναι το δυναμικό του σχήματος θα συμπράξουν τρεις σολίστ διεθνούς εμβέλειας, ο Αμερικανός βιολονίστας Κουρτ Νικάνεν (Kurt Nikkanen), η Ελληνίδα πιανίστρα Μαρία Αστεριάδου και ο Έλληνας βιολοντσελίστας Γιάννης Τσιτσελίκης.

resized F101 Nikkanen Kurt 23.12.16

 

Ο Αμερικανός βιολονίστας Κουρτ Νικάνεν, διεθνής σολίστ υψηλού  επιπέδου, θα συμπράξει με τη MOYSA

Το νέο «αίμα»

Στη χριστουγεννιάτικη συναυλία, διάρκειας 90 λεπτών, θα συμμετάσχει για πρώτη φορά και το νέο «αίμα» της MOYSA, δηλαδή επίλεκτοι επιτυχόντες των ακροάσεων που έγιναν στα μέσα Νοεμβρίου 2016 για την ανανέωση του έμψυχου δυναμικού της ορχήστρας.

Λίγη ώρα νωρίτερα, στις 8.15 μ.μ., στο φουαγιέ του κεντρικού κτηρίου (Μ1) θα κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή της και η Νεανική Ορχήστρα Εγχόρδων της MOYSA, η οποία συγκροτήθηκε πρόσφατα ως αυτόνομο σχήμα από μουσικούς που συμμετείχαν στις τελευταίες ακροάσεις, όπως και από παλαιότερα μέλη της ορχήστρας, με επίπεδο σπουδών μέχρι Γ’ μέση σχολή. Σ΄ αυτήν τη σύντομη εμφάνιση, διάρκειας 15 λεπτών, 31 νέοι μουσικοί θα παρουσιάσουν τη Σερενάτα για Ορχήστρα Εγχόρδων του Αμερικανού συνθέτη Νόρμαν Λέιντεν (1917-2014) και τη Σουίτα της Άγιας Νύχτας σε επεξεργασία και διασκευή του Θοδωρή Παπαδημητρίου, ο οποίος ταυτοχρόνως θα διευθύνει το νεότευκτο μουσικό σχήμα.

 

 

 

 

 

 

 

resized F102 Αστεριάδου Μαρία 23.12.16

H Ελληνίδα πιανίστα Μαρία Αστεριάδου, διακεκριμένη σολίστ, μουσικός δωματίου και παιδαγωγός, θα συμμετάσχει στη χριστουγεννιάτικη συναυλία της MOYSA

 

resized F103 Tsitselikis

Ο  Έλληνας βιολοντσελίστας Γιάννης Τσιτσελίκης θα εμφανιστεί στην εορταστική συναυλία του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης

 

Οι τιμές των εισιτηρίων για τη χριστουγεννιάτικη συναυλία ανέρχονται σε 10€ και σε 5€ (μειωμένο).

Πρότυπη μουσική κοινότητα

Σημειώνεται ότι η MOYSA ιδρύθηκε από τον ΟΜΜΘ, με πρωτοβουλία του διεθνούς πιανίστα Γιώργου Εμμανουήλ Λαζαρίδη και δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το Μάρτιο του 2015. Κατά τους 22 μήνες της λειτουργίας της έχει δώσει περισσότερες από 35 συναυλίες, συμπράττοντας, μεταξύ άλλων, με τις διάσημες ορχήστρες Royal Concertgebouw Philharmonic από το Άμστερνταμ και Cameristi di Teatro alla Scala από το Μιλάνο. Κύριος προορισμός της MOYSA είναι να φέρει σε δημιουργική επαφή τους πλέον ταλαντούχους μουσικούς της Θεσσαλονίκης, περιφερειακών δήμων και απομακρυσμένων περιοχών της χώρας, κυρίως της Βόρειας Ελλάδας, ώστε να συνυπάρξουν σε πρότυπη μουσική κοινότητα, να εκπαιδευτούν στην ορχηστρική τέχνη, να συμπράξουν με διεθνείς ερμηνευτές και σολίστ, υπό τη διεύθυνση επιφανών διευθυντών ορχήστρας, και να γνωρίσουν σημαντικούς δασκάλους. Τη λειτουργία της ορχήστρας υποστηρίζει με χορηγία η Alpha Bank, ενώ την οικονομική υποστήριξή της προσφέρει εφεξής και η Lidl Hellas.

resized  MG 4038

 

Ο αρχιμουσικός Θοδωρής Παπαδημητρίου θα διευθύνει τη Νεανική Ορχήστρα Εγχόρδων της MOYSA στην εκδήλωση που θα γίνει πριν από τη χριστουγεννιάτικη συναυλία, στο φουαγιέ του κεντρικού κτηρίου του ΟΜΜΘ

Απαιτητικό αριστούργημα

Το κοντσέρτο του Μπετόβεν για βιολί, πιάνο, βιολοντσέλο, γνωστό ως Τριπλό Κοντσέρτο, το οποίο θα παρουσιαστεί κατά το πρώτο μέρος της εορταστικής συναυλίας, είναι το μόνο που συνέθεσε ο Γερμανός μουσουργός για περισσότερα του ενός όργανα. Θεωρείται αριστουργηματικό, αν και λιγότερο γνωστό, σε σύγκριση με άλλα κοντσέρτα του συνθέτη.

Άρχισε να γράφεται το 1803, ολοκληρώθηκε το 1804 και για πρώτη φορά παρουσιάστηκε επισήμως το 1808 στη Βιέννη. Κατά μία εκδοχή, ήταν αφιερωμένο στον αγαπημένο μαθητή του Γερμανού συνθέτη, αρχιδούκα της Αυστρίας Ροδόλφο. Σύμφωνα ωστόσο με άλλη άποψη, που εμφανίζεται να είναι επικρατέστερη, ήταν αφιερωμένο στον πρίγκιπα Λόμπκοβιτς, λάτρη της μουσικής, βιολιστή και χορηγό του Μπετόβεν.

Πρόκειται για έργο ξεχωριστό στο είδος του, καθώς αποτελεί σύνθεση ανάμεσα σε δύο μουσικά είδη, το grosso κοντσέρτο (κοντσέρτο με πλήρη ορχήστρα και μικρή ομάδα σολίστ) και την concertante συμφωνία (συμφωνία με τους σολίστ σε ρόλο ευδιάκριτων μελών του συνόλου).

Αέρας ευγένειας

Το Τριπλό Κοντσέρτο αποπνέει, σύμφωνα με τους κριτικούς, ευγένεια και ιπποτική αξιοπρέπεια. Είναι αρκετά απαιτητικό για τους σολίστ, καθώς εμπεριέχει σημαντικές τεχνικές δυσκολίες, αλλά και για τον εκάστοτε διευθυντή ορχήστρας, ο οποίος καλείται να το διαχειριστεί πρωτίστως ως προϊόν συλλογικής ερμηνείας και όχι ως ευκαιρία επίδειξης των ατομικών ικανοτήτων κάθε μουσικού. Παρουσιάζεται δε με μικρότερη συχνότητα, σε σύγκριση με άλλα έργα του Μπετόβεν, επειδή, εκτός των άλλων, προϋποθέτει τη συγκέντρωση σημαντικών συντελεστών (τρεις σολίστ κύρους, μεγάλη ορχήστρα, αξιόλογος διευθυντής ορχήστρας).

 

 

 

 

 

 

resized  MG 3705

Δύο αριστουργηματικά έργα του Μπετόβεν θα ερμηνεύσει στη χριστουγεννιάτικη συναυλία της η MOYSA, η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης

 

resized  MG 3772

Δύο αριστουργηματικά έργα του Μπετόβεν θα ερμηνεύσει στη χριστουγεννιάτικη συναυλία της η MOYSA, η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης

 

Το έργο αποτελείται από τρία μέρη (Allegro, Largo και Rondo alla Polacca) με το τσέλο να δίνει τον τόνο σε κάθε μέρος και να αποτελεί το όργανο που πρώτο περιγράφει το εκάστοτε κυρίως θέμα.

Η πλέον δημοφιλής συμφωνία

H 5η Συμφωνία, αποκαλούμενη και Συμφωνία της Μοίρας, η οποία θα παρουσιαστεί στο δεύτερο μέρος της εορταστικής συναυλίας, είναι το πιο διάσημο συμφωνικό έργο του Μπετόβεν και από τις πλέον δημοφιλείς και συχνότερα ερμηνευμένες συνθέσεις της λόγιας μουσικής.

Μαζί με την 3η Συμφωνία και την 9η Συμφωνία του Γερμανού μουσουργού, ανήκει στα έργα εκείνα που έχουν ασκήσει καθοριστική επιρροή στη διαμόρφωση της συμφωνικής δημιουργίας κατά το 19ο αιώνα. Κατατάσσεται δε στις συνθέσεις που έχουν τη δύναμη να γοητεύουν τόσο τους λάτρεις της κλασικής μουσικής, όσο και εκείνους που δεν επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον γι’ αυτό το είδος τέχνης.

Ο Μπετόβεν άρχισε να σχεδιάζει τη 5η Συμφωνία το 1803, κατόπιν παραγγελίας του κόμη της Άνω Σιλεσίας, Φραντς φον Όπερσντορφ, αλλά τελικώς την αφιέρωσε στους χορηγούς του, πρίγκηπα Λόμπκοβιτς και κόμη Αντρέι Ραζουμόφσκι. Η πρεμιέρα του έργου δόθηκε στο Θέατρο της Βιέννης στις 22 Δεκεμβρίου 1808 σε συναυλία διάρκειας τεσσάρων ωρών, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν και άλλα έργα του συνθέτη.

Αρχικώς, η υποδοχή που επιφύλαξε το ακροατήριο ήταν χλιαρή, λόγω των αντίξοων συνθηκών της συναυλίας. Ωστόσο, έναν χρόνο αργότερα, η 5η Συμφωνία έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από το κοινό της Βιέννης και συνοδεύτηκε από διθυραμβικές κριτικές.

resized  MG 3867

Δύο αριστουργηματικά έργα του Μπετόβεν θα ερμηνεύσει στη χριστουγεννιάτικη συναυλία της η MOYSA, η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης

 

 

Το δραματικό μοτίβο με τις 4 νότες

Το έργο αποτελείται από τέσσερα μέρη (Allegro con brio, Andate con moto, Allegro [Scherzo] και Allegro). Το αρχικό δραματικό μοτίβο με τους τέσσερις μουσικούς φθόγγους (τρεις σύντομους και έναν μεγαλύτερης διάρκειας) είναι το πλέον αναγνωρίσιμο στην ιστορία της μουσικής. Κυριαρχεί δε σε όλο το έργο με διαφορετικές μορφές, καθώς ο Μπετόβεν το παραλλάσσει, προσαρμόζοντάς το στην ατμόσφαιρα κάθε μέρους. Ολόκληρο το πλήρες πάθους πρώτο μέρος αποτελεί τον συνδετικό κρίκο με το λυρικό δεύτερο μέρος, με το μυστηριακό τρίτο μέρος και με το θριαμβικό φινάλε.

Ορισμένοι μελετητές υποστηρίζουν ότι ο Μπετόβεν εμπνεύστηκε το διάσημο μοτίβο από το τραγούδι ενός σπίνου κατά τη διάρκεια περιπάτου, ενώ οι περισσότεροι πιστεύουν ότι το συνέθεσε, για να υποδηλώσει τα χτυπήματα κάποιας υπερφυσικής δύναμης (ίσως της μοίρας) στην πόρτα του.

###

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

resized  MG 3779

Δύο αριστουργηματικά έργα του Μπετόβεν θα ερμηνεύσει στη χριστουγεννιάτικη συναυλία της η MOYSA, η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης

 

 

 

Τηλεοπτικό spot: https://youtu.be/fitqoUG7EH8

 

Βίντεο από πρόσφατες δράσεις της MOYSA (Summer School 2016): https://youtu.be/_22pVR-h5ac

 

 

 
Χριστούγεννα στην Στερεά Ελλάδα με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
News - ΜΟΥΣΙΚΗ - ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ
Παρασκευή, 16 Δεκέμβριος 2016 17:46

Χριστούγεννα στην Στερεά Ελλάδα με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

image001

Πέντε συναυλίες της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στις αντίστοιχες Περιφερειακές Ενότητες θα πραγματοποιηθούν εφέτος, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων που οργανώνει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

 

Η Κρατική Ορχήστρα, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Νίκου Χαλιάσα , για τους τρείς πρώτους σταθμούς της περιοδείας της, επιλέγει μία από τις πιο κλασικές χριστουγεννιάτικες νουβέλες, τα περίφημα «Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα» του Καρόλου Ντίκενς,  έτσι όμως όπως τα «διάβασε» ο σύγχρονος Γερμανός συνθέτης Χένρικ Άλμπρεχτ, μετατρέποντάς τα σε ένα ομώνυμο μουσικό παραμύθι. Αυτό θα «αφηγηθεί» στο δεύτερο μέρος της συναυλίας η Ορχήστρα αλλά κι ο ηθοποιός Γεράσιμος Γεννατάς. Το πρώτο μέρος της συναυλίας αφιερώνεται σε ατμοσφαιρικές μουσικές δημιουργίες από το γερμανόφωνο κόσμο, γεμάτες κατάνυξη και μελωδικότητα: Τη Sinfonia από το ορατόριο «Μεσσίας» του Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ. Και το Κοντσέρτο για όμποε και ορχήστρα σε ντο μείζονα, K. 314 του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ,  με σολίστ τον Κορυφαίο Ομποϊστα της Κ.Ο.Α. Δημήτρη Βάμβα.

 

Για τους επόμενους δύο σταθμούς της Χριστουγεννιάτικης περιοδείας, ένα μικρότερο σχήμα της Κ.Ο.Α., η Μικρή Ορχήστρα, υπό τη μουσική διεύθυνση του Νίκου Χαλιάσα επιλέγει μερικές από τις δημοφιλέστερες και πολύ αγαπημένες μελωδίες των Χριστουγέννων ή και μελωδίες που αν και δεν είναι απαραιτήτως χριστουγεννιάτικης είναι σίγουρα ατμοσφαιρικές, εορταστικές και «ευδιάθετες». Ενδεικτικά η Μικρή Ορχήστρα της Κ.Ο.Α. θα ερμηνεύσει αποσπάσματα από την όπερα «Κάρμεν» του Ζωρζ Μπιζέ, από το μπαλέτο «Καρυοθραύστης» του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκυ, από την κεφάτη και «πολύχρωμη» Σουίτα «Σκαραμούς» του Νταριούς Μιγιώ κ.ά. Θα ερμηνεύσει επίσης τη Μικρή Νυχτερινή Μουσική του Μότσαρτ, το Libertango του, αλλά και το  το πυροτεχνικό Τσάρντας για βιολί και ορχήστρα του Βιττόριο Μόντι, με σολίστ τη νεότατη και ταλαντούχα Κρίστυ Μπασάρη. 

 

Το πρόγραμμα των συναυλιών έχει ως εξής:

20/12 Λιβαδειά │Διοικητήριο, Φίλωνος 35-39

21/12 Άμφισσα│Πνευματικό Κέντρο, Κορδώνη 1, Πλατεία Ησαΐα

22/12 Χαλκίδα │Διοικητήριο, Λ. Χαϊνά 93

23/12 Καρπενήσι│Συνεδριακό Κέντρο

27/12 Λαμία│Αμφιθέατρο Πνευματικού Κέντρου Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, Αγράφων & Μεγάλου Αλεξάνδρου

 
Yπ. Παιδείας του Ισραήλ Ο Τζάστιν Μπίμπερ πιο δημοφιλής από τη βιολογία στο Ισραήλ
News - ΜΟΥΣΙΚΗ - ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ
Πέμπτη, 15 Δεκέμβριος 2016 17:54

Yπ. Παιδείας του Ισραήλ

Ο Τζάστιν Μπίμπερ πιο δημοφιλής από τη βιολογία στο Ισραήλ
 
014b9-justin-bieber

Ο Καναδός super star Τζάστιν Μπίμπερ, αφού αποφάσισε ότι το "Instagram είναι του διαβόλου" δυσκολεύει το κλιμάκιο του Υπουργείου Παιδείας του Ισραήλ -χωρίς να φταίει.

Μία ομάδα μαθητών λυκείου στο Ισραήλ ζήτησε από το υπουργείο Παιδείας να αλλάξει την ημερομηνία των εθνικών εξετάσεων στο μάθημα της βιολογίας, επειδή ήθελαν να παρακολουθήσουν συναυλία του Τζάστιν Μπίμπερ, το βράδυ πριν από το προγραμματισμένο τεστ, αλλά το αίτημά τους απορρίφθηκε.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Τhe Washington Post" πολλοί μαθητές έκαναν αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ζητώντας από τον υπουργό Παιδείας να μεταθέσει την ημερομηνία της εξέτασης, η οποία αποτελεί μέρος των υποχρεωτικών εξετάσεων για την αποφοίτηση από το λύκειο.

Με όλο το σεβασμό προς τη βιολογία, ο Τζάστιν Μπίμπερ δεν έρχεται στο Ισραήλ κάθε χρόνο. Η εξέταση θα αποτρέψει πολλούς μαθητές από το να πάνε στη συναυλία του" έγραψε ένας μαθητής στη σελίδα του στο προφίλ στο Facebook του Εθνικού Συμβουλίου Μαθητών και Νεολαίας σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας.

"Φυσικά. Αυτό είναι σωστό! Δεν είναι μια ευκαιρία που θα επαναληφθεί, ίσως είναι ευκαιρία ζωής. Πρέπει να προσπαθήσουμε να αλλάξει η ημερομηνία, ελπίζω ότι μπορούμε" έγραψε ένας άλλος έφηβος.

Βέβαια, οι προσπάθειες των μαθητών απέβησαν άκαρπες. Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι η εξέταση θα πραγματοποιηθεί κανονικά, μία μέρα μετά τη συναυλία του διάσημου ποπ σταρ στο Τελ Αβίβ στις 2:30 το μεσημέρι αφήνοντας στους μαθητές χρόνο να παρακολουθήσουν τη συναυλία και να δώσουν εξετάσεις.

Ο Τζάστιν Μπίμπερ έδωσε συναυλία στο Ισραήλ τελευταία φορά το 2011 και θα εμφανιστεί στο Park Hayarkon στο Τελ Αβίβ στις 3 Μαϊου του 2017.

http://www.typos.com.cy/cat/1/article/25380

 
Ελένη & Σουζάνα Βουγιουκλή - Δύο εκρηκτικές γυναικείες φωνές κάνουν το γύρο του κόσμου σε 120 λεπτά στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
News - ΜΟΥΣΙΚΗ - ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ
Τρίτη, 13 Δεκέμβριος 2016 19:12

Ελένη & Σουζάνα Βουγιουκλή

Δύο εκρηκτικές γυναικείες φωνές

κάνουν το γύρο του κόσμου σε 120 λεπτά

resized Βουγιουκλή Ελένη Σουζάνα 23.12.16

Δύο μοναδικές ερμηνεύτριες, που συνδέονται με ισχυρούς δεσμούς αίματος και τραγουδούν σε περισσότερες από 20 γλώσσες και διαλέκτους, υποδέχεται το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Tην Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016, στις 9 μ.μ., ο πολιτιστικός οργανισμός της Βόρειας Ελλάδας φιλοξενεί την Ελένη και τη Σουζάνα Βουγιουκλή, οι οποίες θα παρουσιάσουν τη μουσική παράσταση με τίτλο «Wake up» (Ξύπνα), στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων «Voices» (κτήριο Μ2, Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης).

Οι δύο αδελφές με καταγωγή από την Ξάνθη θα ερμηνεύσουν συνθέσεις γεννημένες στη δίνη της διεθνούς κρίσης. Πρόκειται για τραγούδια που διατρέχουν ποικίλες μουσικές του κόσμου. Έτσι, μεταφέρουν στο κοινό την έκσταση της Κάτω Ιταλίας, το μυστήριο της πολυφωνίας των Βαλκανίων, το σπαραγμό των φάδος (fados) της Πορτογαλίας, τη δωρικότητα των μπλουζ (blues) και των γκόσπελ (gospel) της Αμερικής και τη λιτότητα του ελληνικού ρεμπέτικου. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της παράστασης θα ακουστούν τραγούδια από το δίσκο των αδελφών Βουγιουκλή με τίτλο «To Be Safe» (2013), αλλά και νέες συνθέσεις από την επερχόμενη δισκογραφική εργασία τους.

Οι αυθεντικές και εκρηκτικές ερμηνείες των δύο καλλιτεχνών συναντώνται επί σκηνής με την εκστατική ομάδα μουσικών που δίνει το ρυθμό (rhythm section) και την οποία ενσαρκώνουν ο Αλέξης Αποστολάκης (τύμπανα) και ο Χρήστος Τσαπράζης (κοντραμπάσο). Η συνολική διάρκεια της παράστασης ανέρχεται σε 120 λεπτά.

Η Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή άρχισαν από πολύ νωρίς να εξερευνούν τις μουσικές του κόσμου και να  πειραματίζονται με τις δυνατότητες που προσφέρει η ανθρώπινη φωνή ως εγγενές μουσικό όργανο. Με ιδιαίτερη έμφαση στην πρωτότυπη γλώσσα και με σεβασμό στην προφορά και την εκφορά της, τραγουδούν σε πλήθος γλωσσών και διαλέκτων τόσο a cappella (μόνο με φωνή, χωρίς συνοδεία οργάνων) όσο και με τη συνοδεία πιάνου, κιθάρας και κρουστών που εκτελούν οι ίδιες. Tο ρεπερτόριό τους αποτελούν τραγούδια από τις παραδόσεις διαφόρων λαών, αλλά και δικές τους συνθέσεις.

Οι δύο μουσικοί και τραγουδίστριες έχουν συνεργαστεί με σημαντικούς καλλιτέχνες, όπως τους Μαρία Φαραντούρη, Goran Bregovic, Ψαραντώνη, Θανάση Γκαϊφύλλια, Λουδοβίκο των Ανωγείων, Θανάση Παπακωνσταντίνου, Τατιάνα Λύγαρη, Χρήστο Θηβαίο, Γιάννη Σπάθα, Ηλία Ανδριόπουλο, Rotting Christ κ.ά.

 

resized Βουγιουκλή Ελένη Σουζάνα photo by  Katsareas 23.12.16

Έχουν δώσει συναυλίες έθνικ, κλασικής και παραδοσιακής μουσικής σε σημαντικές διοργανώσεις και διεθνή φεστιβάλ, σε εξέχοντες χώρους πολιτισμού, όπως το Carnegie Hall της Νέας Υόρκης και το International Mugham Center στο Μπακού, σε αρχαία θέατρα και πύργους, σε σύγχρονα θέατρα και σε σημαντικά jazz clubs σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, τις ΗΠΑ κ.ά.

Οι τιμές των εισιτηρίων για τη μουσική παράσταση των αδελφών Βουγιουκλή ανέρχονται σε 15€, 12€ και 10€ (μαθητικό, φοιτητικό, κάτοχοι κάρτας ανεργίας).

###

 

Βίντεο:

Let my people go

https://youtu.be/BMuLU6mm6Uc

 

Wa habibi (παραδοσιακό τραγούδι του Λιβάνου)

https://youtu.be/psOONmCGJds

 

I put a spell on you

https://youtu.be/7N-to-BZP4I

 

Κοινή εμφάνιση με τον Ψαραντώνη

https://youtu.be/kHHbSgYZujw

 

Σαν Οίκτος (από το album Be Safe)

https://youtu.be/jO37Y1IIeMI?list=PLdNSI7pOgsts0pq0WL7abeN3ubW7crMji

 

 

 

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 13 Δεκέμβριος 2016 19:26
 


Σελίδα 6 από 583

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση