ATTICANEWS.GR

Member Area
ΛΟΓΟΣ-ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ


Τους νικητές του Teen City Vibe υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, Θωμάς Μπέγκας
News - ΛΟΓΟΣ-ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Δευτέρα, 24 Ιούλιος 2017 16:37

Τους νικητές του Teen City Vibe υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, Θωμάς Μπέγκας

teen vibe

Τους νικητές του διαγωνισμού της εκπομπής Teen City Vibe για την πιο νεανική πόλη της Ελλάδας, Αλεξάνδρα Νίκα, Κωνσταντίνο Τάσο και Αποστόλη Ντότη υποδέχτηκε σήμερα στο Δημαρχείο προκειμένου να τους συγχαρεί ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, Θωμάς Μπέγκας, ενώ τους απένειμε και το μετάλλιο της πόλης.

Οι τρεις νέοι κατάφεραν με τις φρέσκιες ιδέες του να ξεπεράσουν τον ανταγωνισμό και να αναδείξουν τα Γιάννινα νικήτρια ανάμεσα σε δέκα συνολικά πόλεις οι οποίες συμμετείχαν σε αυτόν τον πρωτότυπο διαγωνισμό που συνοδεύεται και με ένα πρωτότυπο έπαθλο.

Αυτό δεν είναι άλλο από ένα σύγχρονο και ασφαλές ποδηλατικό πάρκο τύπου Pumptruck, το οποίο μάλιστα θα είναι το πρώτο στην Ελλάδα.

Ο κ. Μπέγκας συνεχάρη τα παιδιά για τη διάκρισή τους, τα ευχαρίστησε όμως παράλληλα διότι έφεραν ένα τόσο σημαντικό «δώρο» στην πόλη.

«Μέσα από τη δική σας πρωτοβουλία τα Γιάννινα θα έχουν σύντομα το πρώτο σύγχρονο και με πλήρης προδιαγραφές ασφαλείας ποδηλατικό πάρκο στην Ελλάδα. Σε συνδυασμό με τη δημιουργία μίας νέας πίστας skate στο αθλητικό κέντρο Καλούτσιανης η πόλη μας αποκτά δύο μοναδικές για τα δεδομένα της χώρας αθλητικές υποδομές», είπε ο κ. Μπέγκας.

Στη συνάντηση το παρών έδωσε και ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Νίκος Γκόλας, ο οποίος συνεχάρη κι αυτός τα τρία παιδιά, ενώ τους ανέφερε πως ο Δήμος έχει ήδη ξεκινήσει τις συνομιλίες με τη μεγάλη εταιρία- χορηγό του διαγωνισμού προκειμένου να ξεκινήσουν όσο πιο σύντομα οι απαραίτητες διαδικασίες για την κατασκευή του πάρκου.

Ο Δήμος θα παραχωρήσει μια έκταση μεταξύ 300 και 500 τ.μ. και η χορηγός εταιρία θα αναλάβει να διαμορφώσει το πάρκο το οποίο θα μείνει στην κυριότητα του Δήμου Ιωαννιτών.

«Είμαστε ευγνώμονες σε αυτά τα παιδιά που αξίζουν συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία που πήραν και το αποτέλεσμα που έφεραν γιατί το δώρο τους για την πόλη είναι πολύ σημαντικό. Εμείς σαν Δημοτική Αρχή έχουμε αποδείξει ότι παρακολουθούμε τις εξελίξεις και κάνουμε βήματα για να ευαισθητοποιήσουμε και να ενεργοποιήσουμε τη νεολαία μας. Είμαι σίγουρος ότι τα δύο πάρκα, αυτό του ποδηλάτου και εκείνο το skate, θα συμβάλουν στα μέγιστα στην εξωστρέφεια της πόλης», είπε ο κ. Γκόλας.

 
Σημαντική διεθνής επιτυχία για εταιρία του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά
News - ΛΟΓΟΣ-ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Παρασκευή, 21 Ιούλιος 2017 19:41

Σημαντική διεθνής επιτυχία για εταιρία του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά

F I tree

 

Εκδήλωση στο Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» διοργανώθηκε με αφορμή τη σημαντική επιχειρηματική συμφωνία μεταξύ της ελληνικής εταιρίας Innoetics, τεχνοβλαστού του «Αθηνά», και την εταιρία Samsung. Με τη συμφωνία αυτή αξιοποιείται η μοναδική τεχνολογία που έχει αναπτύξει η Innoetics για τη μετατροπή γραπτού κειμένου σε προφορικό λόγο σε διάφορες γλώσσες.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Αν. Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, συνοδευόμενος από τη Γενική Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας, Πατρίτσια Κυπριανίδου, οι οποίοι έδωσαν θερμά συγχαρητήρια στους συντελεστές της συμφωνίας

Στην εκδήλωση, που είχε κεντρικό σύνθημα «από μικρούς σπόρους φυτρώνουν θαλερά δέντρα», τιμήθηκαν οι ερευνητές του «Αθηνά» και μέλη της Innoetics. Η Ιnnoetics συγκαταλέγεται στις κορυφαίες εταιρίες διεθνώς στις τεχνολογίες φωνής και έχει ήδη αποσπάσει βραβεύσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Ο Πρόεδρος του ΕΚ «Αθηνά» και καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΠΑ, Γιάννης Ιωαννίδης, δήλωσε: «Στο «Αθηνά» γιορτάζουμε την πώληση της Innoetics στον τεχνολογικό κολοσσό Samsung, που θα φέρει μια ελληνική τεχνολογία φωνής, εξέλιξη αρχικής ερευνητικής προσπάθειας, στα χέρια εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι, ως «γονείς» που βλέπουμε τον «βλαστό» μας να έχει μεγαλώσει και να εντάσσεται σε ένα παγκόσμιο τεχνολογικό οικοσύστημα. Θα αξιοποιήσουμε αυτήν την εμπειρία για να υποστηρίξουμε νέες καινοτόμες προσπάθειες των ερευνητών μας και να ενισχύσουμε την μετατροπή των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν σε αποδοτικές τεχνολογικές λύσεις και νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. Η παρουσία του Αν. Υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας και της Γενικής Γραμματέως Έρευνας και Τεχνολογίας στη σημερινή γιορτή δείχνει τη σημασία που δίνει η Πολιτεία στη στήριξη του σύνθετου κύκλου δράσεων που οδηγούν από την έρευνα στην καινοτομία και απαιτούνται για να υπάρξουν ανάλογες επιτυχίες από όλο τον ελληνικό ερευνητικό ιστό.»

Ο Αν. Υπουργός αρμόδιος για την Έρευνα και την Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, τόνισε μεταξύ άλλων: «Για τρεις κυρίως λόγους η επιχειρηματική συμφωνία που πέτυχε η Innoetics έχει μεγάλη σημασία. Ο πρώτος συνδέεται με το γεγονός ότι η υψηλού επιπέδου και διεθνώς ανταγωνιστική τεχνογνωσία που αναπτύχθηκε για τη μετατροπή γραπτού κειμένου σε φωνή, προήλθε από ένα δημόσιο ελληνικό ερευνητικό κέντρο, το «Αθηνά», και από ερευνητές που φοίτησαν στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο. Το γεγονός αυτό ανακλά στην ποιότητα των ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων της χώρας και των προοπτικών που δημιουργούν ακόμη και μέσα στις σημερινές συνθήκες κρίσης. Δεύτερον, η συμφωνία που έγινε διασφαλίζει την παραμονή της Innoetics στην Ελλάδα, γεγονός που δημιουργεί προϋποθέσεις συνέχειας και μεγιστοποίησης του οικονομικού και κοινωνικού οφέλους που προκύπτει για τη χώρα. Τέλος, συμφωνίες σαν αυτή συμβάλλουν στη διαμόρφωση της Οικονομίας της Γνώσης, ως ένα νέο παραγωγικό πρότυπο για τη χώρα που θα συνεισφέρει με αξιώσεις στις προκλήσεις για Ανάπτυξη. Δεν είναι υπερβολή να λεχθεί ότι η επιτυχία του ΕΚ «Αθηνά» και της Innoetics αποτελεί παράδειγμα της ‘Ελλάδας που αντιστέκεται, της Ελλάδας που επιμένει’. Γι’ αυτό με ιδιαίτερη χαρά συμμετέχω στην εκδήλωση, εκφράζοντας τη βούληση της Πολιτείας να στηρίξει σταθερά, με συνέχεια και συνέπεια προσπάθειες όπως αυτή».  

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 21 Ιούλιος 2017 19:47
 
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΤΟΥ ΑΠΘ
News - ΛΟΓΟΣ-ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Πέμπτη, 20 Ιούλιος 2017 09:33

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΤΟΥ ΑΠΘ 

resized foititries

                                                                                                Θεσσαλονίκη, 20/7/2017 

Το πρώτο Βραβείο στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό, με τίτλο «Rethinking The Future Awards 2017», κέρδισαν οι φοιτήτριες του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, Ευθυμία Δουρουδή και Μαρία Λανταβού, για τη διπλωματική εργασία τους, με θέμα «Άδηλη Αρχιτεκτονική». Η εργασία εκπονήθηκε το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017, υπό την επίβλεψη της Καθηγήτριας του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, Μαρίας Βογιατζάκη. 

Στον Διαγωνισμό συμμετείχαν 512 προτάσεις, από περίπου 30 χώρες, σε 22 κατηγορίες και, σύμφωνα με τον φορέα διοργάνωσης «Rethinking The Future», καθένα από αυτά τα έργα αντιπροσωπεύει ύψιστης ποιότητας προτάσεις παγκοσμίως. Στόχος του Διαγωνισμού είναι η αναγνώριση του έργου φοιτητών και επαγγελματιών Αρχιτεκτόνων. Ο Διαγωνισμός ξεκίνησε στις 15/02/2017 και ολοκληρώθηκε στις 15/7/2017. 

Η Ευθυμία Δουρουδή και η Μαρία Λανταβού συμμετείχαν στην κατηγορία του Διαγωνισμού για φοιτητές, με τίτλο «Product Design (Concept)», με την εργασία τους με θέμα τη δημιουργία ενός κελύφους-ενδύματος που θα συμβάλλει στη διατήρηση της κατάστασης θερμικής άνεσης.

 resized Eikona 1

Λίγα λόγια για την εργασία 

Η εργασία «Άδηλη Αρχιτεκτονική» παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο του 2017, στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ. Η εργασία, σύμφωνα με τις φοιτήτριες, αφορά ένα «κέλυφος- ένδυμα ή αλλιώς ένα ''φορέσιμο'' (wearable) για τον σύγχρονο άνθρωπο, ο οποίος περιπλανιέται κατά τη διάρκεια της ημέρας στην πόλη. Αποτελεί ένα ''μικροπεριβάλλον'' γύρω από τον χρήστη που αλληλεπιδρά με το ευρύτερο μεταβαλλόμενο περιβάλλον και συμβάλλει στη διατήρηση της κατάστασης της θερμικής του άνεσης. 

Εφαρμόστηκαν μέθοδοι σχεδιασμού που αξιοποιούν τις ψηφιακές τεχνολογίες με τη χρήση αλγορίθμων, ώστε να δημιουργηθεί ένα δυναμικό σύστημα που να προσαρμόζεται σε διαφορετικές τοπολογίες, γεωμετρίες και περιβαλλοντικές συνθήκες. 

resized Eikona 2

Η πειραματική διαδικασία σχεδιασμού στην κλίμακα του ''φορέσιμου'' που χρησιμοποιήθηκε μπορεί να εφαρμοστεί και σε κτίρια για τον σχεδιασμό μιας ευφυούς επιδερμίδας, που, ενσωματώνοντας αντίστοιχα χαρακτηριστικά, αλληλεπιδρά με τις θερμοκρασιακές μεταβολές αναπνέοντας και αλλάζοντας μέσα στη μέρα, παρέχοντας συνθήκες θερμικής άνεσης στους χρήστες, ανάλογα με τα ερεθίσματα που δέχεται από το περιβάλλον, προτείνοντας παράλληλα μια νέα αισθητική. 

resized Eikona 3

Ο αγγλικός τίτλος της εργασίας ''re(in)spired architecture'' προέρχεται τόσο από την επανεξέταση των όρων που λειτουργούν ως πηγή έμπνευσης στην αρχιτεκτονική δημιουργία όσο και την αγγλική και γαλλική λέξη ''respiration'' που σημαίνει αναπνοή. Η ελληνική απόδοση σε ''άδηλη αρχιτεκτονική'' συνδέεται τόσο με την άδηλη αναπνοή όσο και με μια αρχιτεκτονική που είναι άδηλη ή αδήλωτη, μη εγγεγραμμένη σε εγκαθιδρυμένους και συμβατικούς κώδικες για την αρχιτεκτονική ευρύτερα».

resized Eikona 4

 
ΑΠΘ - Δύο Έργα Καθηγητών του Τμήματος Αρχιτεκτόνων στην τελική φάση για τα Βραβεία Αρχιτεκτονικής του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής για το 2017.
News - ΛΟΓΟΣ-ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Τρίτη, 18 Ιούλιος 2017 12:56

ΑΠΘ - Δύο Έργα Καθηγητών του Τμήματος Αρχιτεκτόνων στην τελική φάση για τα Βραβεία Αρχιτεκτονικής του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής για το 2017.

Θεσσαλονίκη, 18/7/2017

resized Kalogirou 3

Δύο έργα των Καθηγητών του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, Νίκου Καλογήρου και Ρένας Σακελλαρίδου, επιλέχθηκαν μεταξύ 18 προτάσεων και διεκδικούν τα Βραβεία Αρχιτεκτονικής του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής για το 2017.

Πρόκειται για αρχιτεκτονικά έργα που ολοκληρώθηκαν την πενταετία 2012 – 2017 και θα συμπεριληφθούν σε Έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Μπενάκη, στην Αθήνα, καθώς και σε ειδική έκδοση.

Τα έργα που διακρίθηκαν στην κατηγορία «Κτίρια Κοινόχρηστης Λειτουργίας» είναι τα εξής:

-«Αστικό Περιβάλλον και βιώσιμες εγκαταστάσεις πολιτισμού στη Δυτική Θεσσαλονίκη Θέατρο και Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης», Νίκος Καλογήρου, Πρόδρομος Βασιλειάδης, Τέλης Βασιλειάδης, Βίκυ Ευταξά, Νιόβη Καραμήτρου, Δημήτρης Σιμώνης, Αλεξία Φιλίππου

-«Framing the Horizon | Κέντρο Φυσικής Πλάσματος και Laser (CPPL) (Ρέθυμνο Κρήτης)», Ρένα Σακελλαρίδου, Μόρφω Παπανικολάου

Τα εγκαίνια της Έκθεσης και η απονομή των Βραβείων θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017, στις 20:00, στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη της οδού Πειραιώς. Η Έκθεση θα διαρκέσει έως τις 19 Νοεμβρίου 2017.

 

FRAMING THE HORIZON

Κέντρο Φυσικής Πλάσματος και Laser (CPPL)

 

Υποψήφιο για το Βραβείο Αρχιτεκτονικής ΕΙΑ 2017 - Κατηγορία: Κτίρια Κοινόχρηστης Λειτουργίας

resized Sakellaridou 2

Οι νέες εγκαταστάσεις του Κέντρου Φυσικής Πλάσματος και Laser (CPPL) έκτασης 2500 τετραγωνικών τοποθετούνται σε μια περιοχή έξω από το Ρέθυμνο. Το βραχώδες και επικλινές σκληρό μεσογειακό τοπίο και ο ορίζοντας με τη θέα της θάλασσας στο βάθος καθώς και η υψηλής τεχνολογίας χρήση του κτιρίου έδωσαν τις πρώτες αναφορές για τη δημιουργία του concept. Το concept αρθρώνεται επομένως γύρω από τρία θέματα:

 

Το τοπίο, εγκαθιστώντας ένα διάλογο ανάμεσα στη μεγάλη κλίση και τη μαγεία του ορίζοντα με την θάλασσα στο βάθος,

το πρόγραμμα, μέσα από την ανάγκη να αντιμετωπίσει κανείς τις απαιτήσεις του και να τις ενσωματώσει στο σχεδιασμό,

και την τεχνολογική διάσταση μέσα από την πρόθεση να εκφραστεί η τεχνολογική πρωτοπορία του CPPL.

resized Sakellaridou 3

Τα τρία θέματα συγκλίνουν σε ένα κτίριο που αποτελείται από μια συμπαγή βάση, τον ορίζοντα, ορατό μέσα από την διαφάνεια ενός ουσιαστικά «κενού» ισογείου, και ενός γραμμικού όγκου, τεχνολογικά διαφοροποιημένου, σε αιώρηση πάνω από το κενό. Το concept μετασχηματίζεται σε ένα διάλογο ανάμεσα στο στερεό / συμπαγές / γήινο από την μία πλευρά και το λευκό / τεχνολογικό / αιωρούμενο από την άλλη, με τον ορίζοντα να παγιδεύεται ανάμεσα στα δύο.

 

Το έργο έχει συμμετάσχει στην έκθεση σύγχρονης Ελληνικής Αρχιτεκτονικής στην Μόσχα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αρχιτεκτονικής "Zodchestvo" με το γενικό θέμα "Afterspace" (2016), καθώς και στην έκθεση του Κέντρου Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (ΚΑΜ) σε συνεργασία με το περιοδικό ΚΤΙΡΙΟ «Αρχιτεκτονική & Ποιότητα Κτιρίων Στην Κρήτη» (2017).

resized Sakellaridou 4

 

Αρχιτεκτονική Μελέτη: Ρένα Σακελλαρίδου, Μόρφω Παπανικολάου (SPARCH Sakellaridou / Papanikolaou Architects)

Συνεργάτες Αρχιτέκτονες: Μ.Ανθοπούλου, Α.Μπουντουρίδου, Ε.Παπαευαγγέλου, Χ.Τσιραγγέλου

Στατική μελέτη: Κ.Πολυχρονόπουλος, Χ.Μακρής

Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη: ΕΛ.ΤΕ.ΜΕ Ε.Π.E

Ιδιοκτήτης: Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης

Φωτογραφίες: Εριέτα Αττάλη

 

ΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Το θέατρο Σοφία Βέμπο και το Καραπάντσειο πολιτιστικό κέντρο Αμπελοκήπων - Μενεμένης

resized Kalogirou 2

Το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης μελετήθηκε ως πρότυπη βιώσιμη εγκατάσταση πολιτισμού από ομάδα μελέτης του με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Νίκο Καλογήρου. Το κύριο πρόβλημα αστικού σχεδιασμού που έπρεπε να επιλυθεί ήταν η ένταξη του σχετικά μεγάλου συγκροτήματος, με το ελάχιστο δυνατόν κόστος, στο ενδιάμεσο οικόπεδο έκτασης 872 m² με προβλεπόμενο συνολικό εμβαδόν των χώρων κύριας χρήσης 2092 m², χώρων υπόγειας στάθμευσης 1.702 m², διαμορφωμένης pilotis- πλατείας 604 m² και φυτεμένου δώματος υπογείου 247 m². Το κτιριολογικό πρόγραμμα περιλαμβάνει μια πλήρως εξοπλισμένη αίθουσα θεαμάτων 300 θέσεων, βιβλιοθήκη, αίθουσες χορού και γυμναστικής, γραφεία και διώροφο υπόγειο χώρο στάθμευσης.

Η κεντρική ιδέα της σύνθεσης ήταν η δημιουργία ενός τοπόσημου εμφανώς διαφοροποιημένου από το τυπικό αστικό περιβάλλον της περιοχής που αποτελείται από συμβατικές πολυκατοικίες εν σειρά με τους χαρακτηριστικούς συνεχείς εξώστες, τις συστοιχίες ανοιγμάτων και τα καταστήματα στο ισόγειο. Ο στόχος της δημιουργίας ενός έργου αναφοράς δημόσιας αρχιτεκτονικής έπρεπε να επιτευχθεί με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος υλοποίησης και λειτουργίας ώστε να προκύψει μια βιώσιμη δομή πολιτισμού.

 Βασική λειτουργική επιλογή ήταν η απελευθέρωση του ισογείου χώρου με τη χρήση pilotis, εξασφαλίζοντας τη μεγιστοποίηση του δημόσιου χώρου με τη δημιουργία ημιυπαίθριου χώρου στο ισόγειο και την ελεύθερη προσπέλαση προς τον ακάλυπτο χώρο που διαμορφώθηκε σε χώρο πρασίνου. Με αυτά τα δεδομένα αποφασίστηκε η αντισυμβατική χωροθέτηση της θεατρικής αίθουσας, που καταλαμβάνει σημαντικά μεγαλύτερη κάλυψη, στις ανώτερες στάθμες.

Η διαμόρφωση της εξωτερικής μορφής του Πολιτιστικού Κέντρου Αμπελοκήπων ανταποκρίνεται στις βασικές λειτουργικές και συνθετικές επιλογές που προαναφέρθηκαν. Επιπλέον επιδίωξη ήταν να δημιουργηθεί ένα πρωτότυπο σημείο αναφοράς σε μια περιοχή της γενικά άμορφης δυτικής περιφέρειας του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης.

Η σκηνή σε αναρτημένο πρόβολο κυριαρχεί στο ανώτερο τμήμα της όψης. Παράλληλα η υποχώρηση των υπόλοιπων ορόφων από τα υποστυλώματα της πρόσοψης προσδίδει έναν ιδιαίτερο αστικό χαρακτήρα στο κτίριο δημιουργώντας μια μορφή σύνθετης παρόδιας και διαμπερούς στοάς που υπογραμμίζει το δημόσιο χαρακτήρα του Πολιτιστικού Κέντρου. Η διευθέτηση αυτή απελευθερώνει το σύνολο του οικοπέδου στο ισόγειο και τον περισσότερο χώρο του οικοπέδου στις τέσσερις πρώτες στάθμες μειώνοντας σημαντικά το φαινόμενο όγκο, ενώ παράλληλα προσδίδονται ραδινές αναλογίες στο σύνολο.

Επάνω από την ισόγεια στάθμη διευθετήθηκαν τρεις «τυπικοί» όροφοι με παρόμοια βασική διάταξη, όπου οι κύριοι χώροι τοποθετούνται στη όψη που βρίσκεται σε υποχώρηση μέσα από τη «στοά» που δημιουργείται, ενώ οι προσπελάσεις και οι βοηθητικοί χώροι τοποθετούνται στην πίσω πλευρά και στην πλάγια δεξιά πλευρά της κάτοψης, όπου βρίσκονται και οι δύο κατακόρυφοι πυρήνες επικοινωνίας. Η διαίρεση αυτή επιτρέπει στον κάθε όροφο να στεγάσει μια διακεκριμένη. Στον πρώτο όροφο χωροθετήθηκε το γυμναστήριο, στο δεύτερο όροφο η σχολή χορού με αντίστοιχη διάταξη και στον τρίτο όροφο η βιβλιοθήκη.

Στις ανώτερες στάθμες (4ο -6ο όροφο) αναπτύχθηκε η αμφιθεατρική αίθουσα θεαμάτων, χωρητικότητας 300 ατόμων, που έχει σχεδιαστεί για πολλαπλές χρήσεις. Περιλαμβάνει εγκαταστάσεις πλήρους θεατρικής υποδομής, με εξοπλισμένη σκηνή εσωτερικού ύψος 9,5 m που επαρκεί για την κατακόρυφη ανάρτηση σκηνικών. Οι κοινόχρηστοι χώροι εξυπηρέτησης του κοινού (φουαγιέ) είναι άνετοι και τοποθετήθηκαν σε δύο στάθμες στη δεξιά και πίσω πλευρά της κάτοψης.

resized Kalogirou 5

Η κύρια όψη αποτελεί σύνθεση τριών βασικών στοιχείων. Το χαμηλότερο τμήμα διαμορφώθηκε σε υποχώρηση πίσω από μια υψίκορμη αστική στοά που στο ισόγειο είναι διαμπερής και οδηγεί στις εισόδους και στον διαμορφωμένο ακάλυπτο. Η περιοχή αυτή πλαισιώθηκε από φέροντα στοιχεία μορφής Π. Το τριώροφο τμήμα της όψης σε υποχώρηση καλύφθηκε με μεταλλικό υαλοπέτασμα αλουμινίου που διαμορφώθηκε με εναλλαγή συνεχών γραμμικών ανοιγμάτων και μεταλλικών «στηθαίων» κάτω από τις ποδιές των παραθύρων. Στη δεξιά πλευρά της όψης το κλιμακοστάσιο υπογραμμίσθηκε ως κατακόρυφο συνεχές στοιχείο, με οριζόντια μεταλλικά παράθυρα αλουμινίου. Η ύπαρξη των διαφορετικών σταθμών στα πλατύσκαλα έδωσε την αφορμή να υπογραμμιστούν τα ενδιάμεσα αυτά επίπεδα.

Στο επάνω μέρος ο αναρτημένος μεταλλικός τολμηρός πρόβολος της σκηνής, με κεκλιμένο προς τα έξω το εμπρόσθιο τμήμα του, επενδύθηκε με πάνελ από ειδικά επεξεργασμένο ξύλο. Έτσι υποδηλώθηκε διακριτικά η ελαφρά κατασκευή και η σημασία του τόπου όπου εντοπίζονται τα πολιτισμικά δρώμενα. Εδώ υπάρχουν ελάχιστα σχισμοειδή μικρά ανοίγματα που αντιστοιχούν στα καμαρίνια. Ένα πρόσθετο στοιχείο της όψης είναι το αναρτημένο μεταλλικό στέγαστρο που σηματοδοτεί την κεντρική προσπέλαση του κοινού προς την είσοδο.

Συνολικά η σύνθεση εντάσσεται σε μια σύγχρονη αρχιτεκτονική προσέγγιση με καθαρές αφαιρετικές επιφάνειες χωρίς να προδίδεται η τιμιότητα της κατασκευής. Οι εσωτερικές λειτουργίες του Πολιτιστικού Κέντρου υποδηλώνονται διακριτικά στην πρόσοψη. Υπάρχει ακόμα μια έμμεση αναφορά στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική της ευρύτερης περιοχής με την ανοιχτή εσωτερική αυλή, τη βαρύτερη βάση και την έντονη προεξοχή του κυρίαρχου χώρου του θεάτρου στη στέψη με την ελαφρά κατασκευή από μέταλλο και ξύλο.

Το κτίριο υλοποιήθηκε με χαμηλό κόστος, 3.000.000 € περίπου, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της μελέτης εφαρμογής, χωρίς καμία υπέρβαση στη φάση της κατασκευής.

resized Kalogirou 4

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2008

ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΕΜΒΑΔΟΝ ΧΩΡΩΝ ΚΥΡΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ

2091,72 τ.μ.

ΕΜΒΑΔΟΝ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ

871,55 τ.μ.

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ

Νίκος Καλογήρου, Πρόδρομος Βασιλειάδης

Τέλης Βασιλειάδης, Βίκυ Ευταξά, Νιόβη Καραμήτρου

Δημήτρης Σιμώνης, Αλεξία Φιλίππου

ΣΤΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ

Γιώργος Αναγνωστόπουλος, Ντίνος Μακέδος

Σωτήρης Μελλίδης, Πάρις Μπίλλιας

Η/Μ ΜΕΛΕΤΗ

Γιάννης Λεβέντης, Μαρία Θεοδοσοπούλου

ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

2008-2009

ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ

2009-2016

ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ

Δήμος Αμπελοκήπων

ΕΡΓΟ

Θέατρο και Πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Αμπελοκήπων

ΘΕΣΗ

Οδός Μ. Αλεξάνδρου 22, Ο.Τ. 28

Δήμος Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Νίκος Καλογήρου

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Νίκος Καλογήρου

 

 

 

 

 

 

 


Σελίδα 4 από 487

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι πειρατές της Καραϊβικής σε νοσοκομείο, Ο Τζόνι Ντεμπ ως Τζακ Σπάροου εμψυχώνει άρρωστα παιδιά!
Οι πειρατές της Καραϊβικής σε νοσοκομείο,  Ο Τζόνι Ντεμπ ως Τζακ Σπάροου εμψυχώνει άρρωστα παιδιά!
Οι πειρατές της Καραϊβικής σε νοσοκομείο, Ο Τζόνι Ντεμπ ως Τζακ Σπάροου εμψυχώνει άρρωστα παιδιά! Χαρά και αισιοδοξία ...

«Τα ‘δωσαν όλα» στην «Number One» συναυλία του Καλοκαιριού οι εκρηκτικές Δέσποινα Βανδή και Έλενα Παπαρίζου (φωτογραφίες)
«Τα ‘δωσαν όλα» στην «Number One» συναυλία του Καλοκαιριού οι εκρηκτικές Δέσποινα Βανδή και Έλενα Παπαρίζου (φωτογραφίες)
«Τα ‘δωσαν όλα» στην «Number One» συναυλία του Καλοκαιριού οι εκρηκτικές Δέσποινα Βανδή και Έλενα Παπαρίζου (φωτογραφίες) Δέσποινα ...