ATTICANEWS.GR

Member Area
Επικαιρότητα


Σύνοδος Ολομέλειας - Το ΕΚ καλεί τις χώρες της ΕΕ να επιταχύνουν τη μετεγκατάσταση προσφύγων, ιδίως των παιδιών

Σύνοδος Ολομέλειας - Το ΕΚ καλεί τις χώρες της ΕΕ να επιταχύνουν τη μετεγκατάσταση προσφύγων, ιδίως των παιδιών

strasvourgo
 

Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους για την υποδοχή αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα και την Ιταλία, δίνοντας προτεραιότητα στους ασυνόδευτους ανηλίκους. Αυτό τόνισε με ψήφισμά του το ΕΚ την Πέμπτη.


  • η Φινλανδία και η Μάλτα είναι τα μόνα κράτη μέλη που αναμένεται να εκπληρώσουν εγκαίρως τις υποχρεώσεις τους
  • η Επιτροπή πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει τη διαδικασία επί παραβάσει
  • τα μέτρα μετεγκατάστασης πρέπει να παραταθούν μέχρι τη μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου (Κανονισμός Δουβλίνου)

Οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν το γεγονός ότι παρά τις δεσμεύσεις των κρατών μελών της ΕΕ να μεταφέρουν 160.000 αιτούντες άσυλο από τις χώρες πρώτης γραμμής, την Ελλάδα και την Ιταλία, έως τον Σεπτέμβριο του 2017, μέχρι στιγμής μόνο 18.770 άτομα έχουν μετεγκατασταθεί, δηλαδή λίγο περισσότερο από το 11% του συνόλου. Επισημαίνουν ότι η έλλειψη αλληλεγγύης και κατανομής των ευθυνών είναι απογοητευτική.


Στο ψήφισμα που ενέκριναν με 398 ψήφους υπέρ, 134 κατά και 41 αποχές, οι ευρωβουλευτές καλούν τις χώρες της ΕΕ να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να δώσουν προτεραιότητα στη μετεγκατάσταση ασυνόδευτων ανηλίκων και άλλων ευάλωτων αιτούντων άσυλο. Επισημαίνουν ότι μέχρι σήμερα μόνο ένας ασυνόδευτος ανήλικος έχει μετεγκατασταθεί.


Οι ευρωβουλευτές επικρίνουν ορισμένα κράτη μέλη για επίδειξη πολύ περιοριστικών προτιμήσεων, όπως η παραχώρηση του δικαιώματος μετεγκατάστασης μόνο στις άγαμες μητέρες ή η εξαίρεση των αιτούντων άσυλο συγκεκριμένων εθνικοτήτων, όπως οι Ερυθραίοι, καθώς και για την εφαρμογή πολύ εκτεταμένων ελέγχων ασφάλειας.


Οι περισσότερες χώρες παραμένουν πολύ πίσω από τους στόχους που είχαν θέσει. Τέσσερα κράτη εφαρμόζουν τη μετεγκατάσταση μόνο σε περιορισμένη βάση και δύο κράτη μέλη δεν συμμετέχουν καθόλου, προσθέτουν οι ευρωβουλευτές.


Το Κοινοβούλιο τονίζει ότι ακόμη και αν δεν πετύχουν τους στόχους μετεγκατάστασης μέχρι το Σεπτέμβριο, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να συνεχίσουν να μεταφέρουν τους επιλέξιμους αιτούντες άσυλο. Προτείνουν επίσης την επέκταση του καθεστώτος μετεγκατάστασης μέχρις ότου εγκριθεί ο νέος κανονισμός του Δουβλίνου για το άσυλο.


Ιστορικό

Σε συνέχεια της σοβαρής μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης το καλοκαίρι του 2015, η ΕΕ ενέκρινε δύο αποφάσεις έκτακτης ανάγκης βάσει των οποίων 160.000 αιτούντες άσυλο (οι οποίοι έχουν μεγάλη πιθανότητα να λάβουν το καθεστώς πρόσφυγα) θα πρέπει να μεταφερθούν έως τον Σεπτέμβριο του 2017 από την Ιταλία και την Ελλάδα σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.


Με μια μεταγενέστερη απόφαση που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο τον Σεπτέμβριο του 2016 - στην οποία αντιτάχθηκε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - τα κράτη μέλη συμφώνησαν ότι οι 54.000 από τις 160.000 θέσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την εισδοχή των Σύρων προσφύγων από την Τουρκία στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό και να μη χρησιμοποιηθούν για τη μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ιταλία και την Ελλάδα.


Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, περίπου 50.000 αιτούντες άσυλο εξακολουθούν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, ενώ η Ιταλία έφτασε σε νέο ρεκόρ το 2016 με 181.436 νέες αφίξεις.

 
Ο εισηγητής της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων (AFCO) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα

Ο εισηγητής της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων (AFCO) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα

 20170517 EP-053472B MDO 081

 

Ο εισηγητής της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Paulo Rangel, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στην Ελλάδα από τις 23 έως τις 25 Μαΐου 2017.

 

Ο Πορτογάλος ευρωβουλευτής και μέλος του ΕΛΚ, είναι ο εισηγητής της έκθεσης του ΕΚ με θέμα «Η εφαρμογή των κανόνων της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τα εθνικά κοινοβούλια».

 

Ο κ. Rangel θα συναντηθεί με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, τον Αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Αναστάσιο Κουράκη, καθώς και υπηρεσιακούς παράγοντες. Σκοπός της επίσκεψης του εισηγητή του ΕΚ είναι να συζητήσει και να διαπιστώσει το κατά πόσον τα εθνικά κοινοβούλια εφαρμόζουν τους μηχανισμούς και τους κανόνες της Συνθήκης, όσον αφορά την ουσιαστική συμμετοχή τους στη διαμόρφωση των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με απώτερο σκοπό την πιθανή βελτίωση των μηχανισμών αυτών, εις τρόπον ώστε να αναβαθμιστεί η συμμετοχή των εθνικών κοινοβουλίων στη διαμόρφωση της νομοθεσίας της ΕΕ, καθώς και γενικότερα στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης. 

 
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Οι ασθενέστεροι πληρώνουν μεγάλο κόστος για τα τρία χαμένα χρόνια»

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Οι ασθενέστεροι πληρώνουν μεγάλο κόστος για τα τρία χαμένα χρόνια»
 

 

 DIM4637

 
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σήμερα, Πέμπτη 18 Μαΐου, στην 25η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), αναφερόμενος στο τέταρτο Μνημόνιο, που συζητείται σήμερα στη Βουλή, υπογράμμισε:
 
«Η σημερινή Γενική Συνέλευση λαμβάνει χώρα σε μια εξαιρετικά δύσκολη μέρα. 
 
Σήμερα το απόγευμα ψηφίζεται το τέταρτο Μνημόνιο. Είναι το δεύτερο Μνημόνιο μέσα σε δύο χρόνια. Γι' αυτό και είναι μια δύσκολη μέρα για τη χώρα. Διότι και το τέταρτο Μνημόνιο ήταν αχρείαστο. Όπως αχρείαστο ήταν και το τρίτο Μνημόνιο. 
 
Σήμερα, διαπιστώνουμε το μεγάλο κόστος τριών χαμένων χρόνων για την κοινωνία και για την οικονομία. Αλλά διαπιστώνουμε, επίσης, σημαντικές επιπρόσθετες επιβαρύνσεις για όλους τους Έλληνες και ειδικά τους ασθενέστερους. 
 
Θέλω να σας πω ότι αυτή η εξέλιξη δεν ήταν - και δεν είναι - μια νομοτελειακή εξέλιξη. Είναι αποτέλεσμα πολύ συγκεκριμένων επιλογών. Όσο συγκεκριμένες, όμως, και αν ήταν αυτές οι επιλογές, θέλω να ξεκαθαρίσω - και σε εσάς - ότι υπάρχει άλλος δρόμος για να βγει η χώρα από την κρίση. Είναι ο δρόμος ο οποίος στηρίζεται στην υγιή επιχειρηματικότητα. Είναι ο δρόμος ο οποίος φέρνει την προσέλκυση επενδύσεων σε απόλυτη προτεραιότητα. Είναι ο δρόμος ο οποίος θέτει το νοικοκύρεμα του Κράτους σε πρώτη προτεραιότητα. Ένας δρόμος ο οποίος πρεσβεύει ένα διαφορετικό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής με συμμάζεμα των κρατικών δαπανών, αλλά και με χαμηλότερους φόρους και για τις επιχειρήσεις, αλλά και για τους πολίτες. 
 
Και, βέβαια, ο τουρισμός θα είναι ο πρώτος μεγάλος ωφελημένος από αυτήν την διαφορετική πολιτική επιλογή. Διότι, η σημασία του ελληνικού τουρισμού είναι γνωστή σε όλους».  

 

 
Κυπριακό, Τα είπαν χθες Τσίπρας-Αναστασιάδης πριν τη σημερινή συνάντηση των ηγετών.

Κυπριακό,

Τα είπαν χθες Τσίπρας-Αναστασιάδης πριν τη σημερινή συνάντηση των ηγετών.
c77f0-tsipras anastasiadis

Τις εξελίξεις στο Κυπριακό, συναρτημένες και με τη σημερινή συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζι, συζήτησε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες, Τρίτη, η οποία όμως σήμερα γνωστοποιήθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου λόγω της χθεσινής 24ωρης απεργίας των ελληνικών μέσων ενημέρωσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας, είχε επίσης χθες τηλεφωνική συνομιλία με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, με την οποία, σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου, συζήτησαν για το ελληνικό χρέος, σχετικά με το οποίο, όπως αναφέρεται συμφώνησαν ότι είναι αναγκαία και εφικτή η εξεύρεση λύσης στο προσεχές Eurogroup. 

Με την κα. Μέρκελ ο Έλληνας πρωθυπουργός συζήτησε για το προσφυγικό και οι σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας.

http://www.typos.com.cy/cat/1/article/27816

 


Σελίδα 3 από 1907
Συναυλία της Γυναικείας Χορωδίας «Women’s Chamber Choir» του Πανεπιστημίου Moody των Η.Π.Α., στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Μαρκοπούλου «Άρτεμις».
Συναυλία της Γυναικείας Χορωδίας «Women’s Chamber Choir»  του Πανεπιστημίου Moody των Η.Π.Α.,  στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Μαρκοπούλου «Άρτεμις».
Συναυλία της Γυναικείας Χορωδίας «Women’s Chamber Choir» του Πανεπιστημίου Moody των Η.Π.Α., στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Μαρκοπούλου ...

ΟΙ ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΑΪΒΙΚΗΣ: Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΑΛΑΖΑΡ (Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge) - 25 Μαΐου στους κινηματογράφους από τη Feelgood και σε 3D. (trailer-photos)
ΟΙ ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΑΪΒΙΚΗΣ: Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΑΛΑΖΑΡ (Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge) - 25 Μαΐου στους κινηματογράφους από τη Feelgood και σε 3D. (trailer-photos)
ΟΙ ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΑΪΒΙΚΗΣ: Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΑΛΑΖΑΡ(Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge) - 25 Μαΐου στους κινηματογράφους από τη Feelgood ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση