ATTICANEWS.GR

Member Area
Επικαιρότητα


Βασικά σημεία ομιλίας του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτηση για τον Πρωτογενή Τομέα στη Βουλή. Κυριάκος Μητσοτάκης: «9 δεσμεύσεις για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα»

Βασικά  σημεία ομιλίας του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτηση για τον Πρωτογενή Τομέα στη Βουλή.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «9 δεσμεύσεις για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα»

 

KM1216

 
 
«Ο χρόνος που απομένει είναι ελάχιστος. Προτού η χώρα βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο, με τον κίνδυνο εξόδου από την Ευρωζώνη και με μόνη εναλλακτική ένα τέταρτο πρόγραμμα, οφείλουμε να δώσουμε τώρα τη διέξοδο. Κύριε Τσίπρα, σταματήστε να κρατάτε όμηρο την Ελλάδα. Αφήστε τον ελληνικό λαό να αποφασίσει». Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων, σήμερα, Τετάρτη 18 Ιανουαρίου, στη Βουλή, κατά την Προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτηση για τα αγροτικά, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.
 
Απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα και την Κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για καθεστώς που αγωνίζεται με νύχια και δόντια να κρατηθεί στην εξουσία και πρόσθεσε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη να συγκροτήσει Κυβέρνηση άξιων και ικανών ενώνοντας τον ελληνικό λαό. Ανέφερε ανάμεσα στα άλλα: «Μέσα σε δύο χρόνια εξελιχθήκατε, όχι μόνο στην πιο αποτυχημένη, αλλά και στην πιο αδίστακτη, επικίνδυνη και αυταρχική Kυβέρνηση, που έχει γνωρίσει η χώρα μετά τη Μεταπολίτευση ... Είναι ένα καθεστώς που αγωνίζεται με νύχια και με δόντια να κρατηθεί στην εξουσία ... Μια Κυβέρνηση βαθιά απομονωμένη από τον ελληνικό λαό, χωρίς πυξίδα για το αύριο της πατρίδας μας ... Κι αυτή είναι μια μεγάλη διαφορά μας. Εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά πώς να φέρουμε επενδύσεις και δουλειές στη χώρα. Έχουμε τη γνώση, το σχέδιο. Έχουμε προετοιμαστεί και είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε την Ελλάδα στην τροχιά της σταθερής ανάπτυξης ... Σήμερα, συγκρούονται, από τη μια μεριά, ο λαϊκισμός, ο τυχοδιωκτισμός και η ανευθυνότητα, που κρατούν τη χώρα καθηλωμένη. Και από την άλλη, οι δυνάμεις της μεταρρύθμισης, της αλήθειας και της αναγκαίας αλλαγής, που θα οδηγήσει ξανά τη χώρα μπροστά. Οι δυνάμεις του μέτρου και της λογικής με τις δυνάμεις της ανευθυνότητας και της αποτυχίας. Αυτή είναι η πραγματική διαχωριστική γραμμή και όλοι, κόμματα και πρόσωπα, κρίνονται από το πώς τοποθετούνται απέναντί της. Ουδετερότητα δεν υφίσταται. Και δεν επιτρέπεται να υφίσταται ... Κι αυτό αφορά ιδιαίτερα κόμματα, που παραμέρισαν το πολιτικό κόστος και παρά τις διαφορές τους συνεργάστηκαν για την έξοδο της χώρας από την κρίση ... Η Νέα Δημοκρατία, που σήμερα είναι αναμφισβήτητα η ισχυρότερη πολιτική δύναμη στη χώρα, είναι έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της διακυβέρνησης του τόπου. Ενώνοντας τον ελληνικό λαό. Με μια Κυβέρνηση άξιων και ικανών. Με πρόσωπα και δυνάμεις, με διαφορετικές πορείες από εμάς. Αλλά με τις οποίες μας ενώνουν κοινοί στόχοι. Μας ενώνει η περήφανη, σύγχρονη, αξιόπιστη μεταρρυθμιστική Ελλάδα».
 
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κατήγγειλε τις πολιτικές που έχει εφαρμόσει η Κυβέρνηση στον αγροτικό τομέα, τονίζοντας ότι αφήνει παντού πληγές, ότι υπερφορολογεί, αντί να μεταρρυθμίζει και ότι όλα όσα έλεγε, αποδεικνύονται ψέματα.
 
Αναφερόμενος, στο σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για τον αγροτικό τομέα, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης ότι έχει ως άξονες την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη μετάβαση σε ένα νέο πρότυπο αγροτικής επιχειρηματικότητας. Και ανέπτυξε 9 συγκεκριμένες θεσμικές δράσεις και στόχους:
 
«1ο: Ενθαρρύνουμε τη σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών ανά προϊόν, όπως προβλέπει το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο και επιβάλλουν οι συνθήκες της αγοράς. Σήμερα το ποσοστό των συνεταιρισμένων αγροτών είναι απελπιστικά χαμηλό, μόλις 11,3% τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος στην Δυτική Ευρώπη είναι άνω του 50%. Στόχος μας είναι να πλησιάσουμε αυτά τα δεδομένα, ώστε να δουν όλοι τα οφέλη της εμπορικής συγκέντρωσης και της μείωσης των εξόδων. Ο συνεταιριστικός νόμος που ψηφίσατε, θα καταργηθεί και οι ενώσεις θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, λαμβάνοντας φυσικά υπόψη τις ιδιαιτερότητες του συνεργατισμού. Δείτε ένα πετυχημένο παράδειγμα, τις ομάδες παραγωγών στην Ημαθία, οι οποίες ως κλάδος έχουν γίνει παγκόσμια δύναμη στην παραγωγή και το εμπόριο του βιομηχανικού ροδάκινου. Αυτές τις πρακτικές θα έπρεπε να ενθαρρύνετε, αντί να ψηφίζετε νόμους-μνημεία του κρατισμού. 
 
2ο: Ενεργοποιούμε αμέσως όλα τα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 - 2020, ιδιαίτερα εκείνα που αφορούν σε επενδύσεις ιδιωτών, αγροτών και συνεταιρισμών και συμβάλλουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των παραγόμενων προϊόντων μέσω της αγροτικής εκπαίδευσης και καινοτομίας.
 
3ο: Διασφαλίζουμε εγγυητικά κεφάλαια, δανειοδότηση και επαρκή χρηματοδότηση του αγροτικού τομέα. Για το σκοπό αυτό, συνεργαζόμαστε με ελληνικές και διεθνείς τράπεζες και οργανισμούς για εγγυήσεις, χρηματοδότηση, νέα δάνεια και επενδύσεις στον αγροτικό τομέα. Παράλληλα, συνεχίζουμε και επαυξάνουμε τη λειτουργία της επιτυχημένης κάρτας του αγρότη.
 
4ο: Προωθούμε την παρουσία του ιδιωτικού ασφαλιστικού τομέα στην υπηρεσία του αγρότη για την κάλυψη των ζημιών στους παραγωγούς, ειδικά τις ζημιές που προέρχονται από τις κλιματικές αλλαγές, συνδυαστικά με τον κρατικό ΕΛΓΑ και τα ΠΣΕΑ. 
 
5ο: Επιταχύνουμε και ολοκληρώνουμε τη διαδικασία καθορισμού χρήσεων γης ανά περιοχή. Προβλέπουμε την αξιοποίηση των γεωργικών αποβλήτων και υπολειμμάτων, είτε για ενέργεια, είτε για περαιτέρω αξιοποίηση.
 
6ο: Συνδέουμε την αγροτική παραγωγή με άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως τον τουρισμό και την εστίαση, τη βιομηχανία καλλυντικών και φαρμακευτικών φυτών, τη χημική βιομηχανία και τη βιομηχανία τροφίμων.
 
7ο: Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην ελληνική ορεινή κτηνοτροφία αιγοπροβάτων όπου έχουμε στρατηγικό πλεονέκτημα στο γάλα, στη φέτα και στο κρέας. Αξιοποιούμε τις δυνατότητες ανάπτυξης πιστοποιημένων προϊόντων με βάση το αίγειο γάλα. Καταθέτοντας, παράλληλα, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσεων για τη στήριξη της βιωσιμότητας του κλάδου και της αειφορίας. Παράλληλα, προωθούμε ένα νέο σήμα ιδιαίτερων προϊόντων, που παράγονται σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές της χώρας μας. Όπως το ρύζι στο Δέλτα Αξιού, τα αλιεύματα του Αμβρακικού, τα φασόλια Πρεσπών, κ.α.  
 
8ο: Καθιερώνουμε τακτικό, δομημένο διάλογο της Κυβέρνησης με τις διεπαγγελματικές οργανώσεις των παραγωγών κατά προϊόν. Η συμμετοχή όλης της παραγωγικής αλυσίδας στο ίδιο τραπέζι (έμποροι, μεταποιητές, παραγωγοί κλπ.) θα δημιουργήσει συνέργειες, συμφωνίες, κοινούς τρόπους εμπορίας και επιχειρηματικά - επενδυτικά σχήματα, που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του κάθε στρατηγικού προϊόντος.
 
9ο: Δημιουργούμε Εθνικό Αγροτικό Επιμελητήριο κατά τα πρότυπα της Γαλλίας.  Σκοπός του Επιμελητηρίου είναι να αναλάβει το θεσμικό ρόλο της εκπροσώπησης των παραγωγών. Θα συνδιαλέγεται για όλα τα θέματα που αφορούν τους αγρότες με την κρατική Αρχή, με πρώτη προτεραιότητα την καθιέρωση πιστοποίησης για τον κατά κύριο επάγγελμα αγρότη. Σταματά, λοιπόν, οριστικά το φαινόμενο της άναρχης διαβούλευσης της Κυβέρνησης με τα εκάστοτε "μπλόκα αγροτών".  
 
Και δεν είναι μόνο αυτά. Σε ό,τι αφορά στη μείωση του κόστους παραγωγής, θέλω να επαναλάβω ότι έχω ήδη δεσμευθεί στο πλαίσιο της Συμφωνίας Αλήθειας ότι επαναφέρουμε τον Φ.Π.Α. στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13%. Ότι θα καταργήσουμε το φόρο στο κρασί. Ότι θα μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δυο χρόνια. Ότι θα μειώσουμε το φόρο των επιχειρήσεων, άρα και των αγροτικών, από το 29% στο 20%. Παράλληλα, θα προβάλλουμε όλες τις καλές πρακτικές που υπάρχουν και πρέπει να γίνουν υπόδειγμα ενός νέου παραγωγικού μοντέλου στον πρωτογενή τομέα». 
 
 

 

 
Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, κ. Σ. Ματαρέλα

Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, κ. Σ. Ματαρέλα

 

A509442-e1484679628757

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι δύο ηγέτες τόνισαν τους μακροχρόνιους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας που ενώνουν τον ελληνικό και τον ιταλικό λαό, καθώς και τις προοπτικές περεταίρω εμβάθυνσης της συνεργασίας τόσο σε διμερές όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ειδικότερα, συζητήθηκε η συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, των επενδύσεων, και ασφαλώς του πολιτισμού, που αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της ταυτότητας των δύο λαών.

Παράλληλα, εκφράστηκε η αμέριστη αλληλεγγύη και ο θαυμασμός της Ιταλικής Δημοκρατίας για τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος καθώς και την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης, ενώ αναγνωρίστηκαν οι θυσίες που έχουν υποστεί οι Έλληνες πολίτες κατά τα τελευταία χρόνια.

Επιπλέον, εκφράστηκε από κοινού προβληματισμός για την άνοδο ακροδεξιών και λαϊκιστικών δυνάμεων, η οποία τροφοδοτείται και από τις πολιτικές ακραίας λιτότητας.

Προσφώνηση του Πρωθυπουργού και αντιφώνηση του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας κατά την υποδοχή στο Μέγαρο Μαξίμου

 

 

Αλέξης Τσίπρας: Κύριε Πρόεδρε, οι δύο χώρες μας έχουν μία παράλληλη ιστορία και κοινή μοίρα. Έδωσαν τα φώτα τους στον ευρωπαϊκό πολιτισμό, οι λαοί μας με το μεσογειακό ταμπεραμέντο τους έπαιξαν καθοριστικό ρόλο σε όλες τις κρίσιμες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας.

 

Σήμερα βρισκόμαστε, ως χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ευρωζώνης, χώρες του Νότου, απέναντι σε κοινές προκλήσεις. Απέναντι στην πρόκληση της οικονομικής κρίσης, απέναντι στην προσφυγική κρίση. Η συνεργασία μας, λοιπόν, όπως και η συνεργασία όλων των ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου, είναι κρίσιμο μέγεθος για την δημιουργία μιας καλύτερης Ευρώπης.

 

Εμείς προσβλέπουμε σταθερά στην δυνατότητα εμβάθυνσης και της διμερούς συνεργασίας, σε μία σειρά από τομείς: στην οικονομία, στις επενδύσεις, στην ενέργεια, αλλά και στον πολιτισμό, γιατί, να μην ξεχνάμε, ότι αυτό είναι το ισχυρό μας όπλο.

 

Σας καλωσορίζω και πάλι!

 

Σέρτζιο Ματαρέλα: Κύριε Πρωθυπουργέ, σας ευχαριστώ για την θερμή σας υποδοχή και τα ευγενικά σας λόγια. Όπως πολύ σωστά επισημάνατε, μας ενώνει μία μακρά ιστορία, η οποία μας ενώνει με τρόπο άρρηκτο. Μας ενώνουν επίσης κοινές προκλήσεις. Η οικονομική κρίση έπληξε πολλές χώρες της Ευρώπης, ιδιαιτέρως δε την Ελλάδα και την Ιταλία, δημιουργώντας παράλληλα σημαντικότατες κοινωνικές δυσκολίες και προκλήσεις, τις οποίες όλοι εμείς καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σε συνεργασία με τα υπόλοιπα κράτη, εστιάζοντας στην οικονομική ανάπτυξη, στις επενδύσεις και στην ενίσχυση της απασχόλησης.

 

Ένα άλλο κοινό πρόβλημα που μας ενώνει είναι το τεράστιο ζήτημα της μετανάστευσης, το τεράστιο προσφυγικό ζήτημα. Η Ελλάδα και η Ιταλία, δεδομένης της γεωγραφικής θέσης τους ως σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποδέχονται πολύ περισσότερους πρόσφυγες. Η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν σεβαστεί το προαιώνιο καθήκον τους υποδοχής και φιλοξενίας, ως ένδειξη πολιτισμού και παρέχουν βοήθεια στις χιλιάδες γυναίκες, άνδρες και παιδιά. Όμως η Ευρώπη πρέπει να δεσμευθεί περισσότερο. Πρέπει να ενισχύσει την υποστήριξη που παρέχει στην Ελλάδα και την Ιταλία διότι το μεταναστευτικό ζήτημα και το προσφυγικό ζήτημα δεν είναι μόνο πρόβλημα της Ελλάδας και της Ιταλίας, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης.

 

Όπως πολύ σωστά επισημάνατε, διατηρούμε ανέκαθεν έξοχες διμερείς σχέσεις και εξαιρετική συνεργασία σε επίπεδο οικονομικό, σε επίπεδο ενέργειας, σε επίπεδο πολιτιστικό και βεβαίως πολιτικό. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά καθιστούν την Ελλάδα και την Ιταλία δύο χώρες φίλες, που έχουν κοινή οπτική του μέλλοντος της Ευρώπης.

 

Σας ευχαριστώ!

 

 
Κυπριακό, Αρχίζουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό σε επίπεδο τεχνοκρατών στο Μοντ Πελεράν

Κυπριακό, 

Αρχίζουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό σε επίπεδο τεχνοκρατών στο Μοντ Πελεράν
873d7-mont-peleran-talks

Με στόχο την ετοιμασία ενός κειμένου εργασίας που θα διαβιβαστεί στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων αρχίζει σήμερα στο Μοντ Πελεράν η Διάσκεψη για την Κύπρο σε επίπεδο τεχνοκρατών, σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν στη Γενεύη την περασμένη Πέμπτη.
 
Ουσιαστικά οι συνομιλίες αποτελούν συνέχιση της Διάσκεψης της Γενεύης για την Κύπρο που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην έδρα του ΟΗΕ στην Ευρώπη, αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι την Παρασκευή και θα ασχοληθούν με καίρια ερωτήματα που αφορούν το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων.
 
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΚΥΠΕ, θα ετοιμαστούν εναλλακτικά σενάρια για τους επικεφαλής των μερών που συμμετέχουν στη Διάσκεψη για την Κύπρο, θα καταγραφούν οι θέσεις των πλευρών και οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν πιο συγκεκριμένα και διεξοδικά τις ανησυχίες και τις προσεγγίσεις που υπάρχουν.
 
Η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρντ θα προεδρεύσει της συνόδου, ενώ δεν αποκλείεται στη συνέχεια να μεταβεί στη Γενεύη, από το Νταβός όπου βρίσκεται και ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, μέχρι την προγραμματισμένη ολοκλήρωση των συνομιλιών, την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου.
 
Οι τεχνοκράτες θα πραγματοποιούν εντατικές συναντήσεις καθ` όλη τη διάρκεια της ημέρας, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύπτουν.
 
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσαν διπλωματικές πηγές στο ΚΥΠΕ, δεν θα υπάρξει διαπραγμάτευση στη Γενεύη, αλλά θα επιχειρηθεί η καταγραφή ερωτημάτων που έθεσαν τα ΗΕ και αφορούν θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων που θα πρέπει να απαντηθούν.
 
Οι δύο πλευρές θα έχουν την ευχέρεια να καταθέσουν και οι ίδιες ερωτήματα για τα υπό συζήτηση θέματα.
 
Το θέμα της ασφάλειας, όπως σημειώνεται, αφορά διάφορες πτυχές, όπως η εσωτερική ασφάλεια, η εξωτερική ασφάλεια, τα κατοχικά στρατεύματα, τα εργαλεία για εφαρμογή των όσων συμφωνηθούν, καθώς και οι ανησυχίες των δύο πλευρών.
 
Τις πολιτικές αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι θα λάβουν οι ηγέτες των συμμετεχόντων στη Διάσκεψη για την Κύπρο, όταν συνέλθουν, όπως αναμένεται, προς το τέλος του μήνα. Στόχος είναι, όπως αναφέρεται, να προχωρήσουν οι συνομιλίες σε πολιτικό επίπεδο.
 
Η ΕΕ θα εκπροσωπηθεί από τον πρέσβη της στη Γενεύη και τον ειδικό αντιπρόσωπο του Προέδρου της Κομισιόν στις συνομιλίες Πήτερ βαν Νούφελ, υπό την ιδιότητά τους ως παρατηρητές/ενδιαφερόμενα μέρη. Θα βρίσκονται στο χώρο των συνομιλιών και θα παρεμβαίνουν εκεί και όπου χρειάζεται.
 
Ο ρόλος των ΗΕ, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, θα είναι να υποβοηθήσει και να στηρίζει τις προσπάθειες των δύο ηγετών.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα εκπροσωπηθεί στη Διάσκεψη των τεχνοκρατών από τον διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς Ανδρέα Μαυρογιάννη.
 
Ο Βρετανός ΥΠΕΞ θα εκπροσωπηθεί από τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή για θέματα άμυνας και πληροφοριών στο Φόρεϊν Όφις Jonathan Allen, ο οποίος υπηρέτησε στο παρελθόν και στην Κύπρο, και θα πλαισιώνεται από νομικούς εμπειρογνώμονες και διπλωμάτες, όχι όμως τεχνοκράτες που ασχολούνται με θέματα άμυνας.
 
Ο Antonio Tajani ο νέος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ο Antonio Tajani ο νέος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

 Antonio Tajani

 

 

Ο Antonio Tajani (ΕΛΚ, Ιταλία) κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του ΕΚ με 351 ψήφους στον τέταρτο και τελευταίο γύρο αναμέτρησης με τον Gianni Pittella (Σοσιαλιστές, Ιταλία) ο οποίος συγκέντρωσε 282 ψήφους.

 

 

Τα αποτελέσματα του τέταρτου γύρου ήταν τα εξής:

 

1. Antonio Tajani (ΕΛΚ, Ιταλία) 351

2. Gianni Pittella (Σοσιαλιστές, Ιταλία) 282

 

Σύνολο έγκυρων ψήφων: 633

Αποχές: 80

Σύνολο ψήφων: 713

 

 

Κανένας υποψήφιος δεν κέρδισε την απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία των έγκυρων ψήφων στον πρώτο, δεύτερο και τρίτο γύρο της μυστικής ψηφοφορίας για την εκλογή του Προέδρου του ΕΚ την Τρίτη 17 Ιανουαρίου.

Τα αποτελέσματα του τρίτου γύρου ήταν τα εξής:

 1. Antonio Tajani (ΕΛΚ, Ιταλία) 291 (+4)
 2. Gianni Pittella (Σοσιαλιστές, Ιταλία) 199(-1)
 3. Helga Stevens (ΕΣΜ, Βέλγιο) 58 (-8)
 4. Jean Lambert (Πράσινοι, Ηνωμένο Βασίλειο) 53 (+2)
 5. Laurențiu Rebega (Η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας, Ρουμανία) 45 (+3)
 6. Eleonora Forenza (Ευρ. Ενωτ. Αριστερά, Ιταλία) 44 (-1)

Σύνολο έγκυρων ψήφων: 690

Απόλυτη πλειοψηφία: 346

Σύνολο ψήφων: 719

Τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου ήταν τα εξής:

 1. 1.Antonio Tajani (ΕΛΚ, Ιταλία) 287 (+13)
 2. 2.Gianni Pittella (Σοσιαλιστές, Ιταλία) 200(+17)
 3. 3.Helga Stevens (ΕΣΜ, Βέλγιο) 66 (-11)
 4. 4.Jean Lambert (Πράσινοι, Ηνωμένο Βασίλειο) 51 (-5)
 5. 5.Laurențiu Rebega (Η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας, Ρουμανία) 45 (+2)
 6. 6.Eleonora Forenza (Ευρ. Ενωτ. Αριστερά, Ιταλία) 42 (-8)

Σύνολο έγκυρων ψήφων: 691

Σύνολο ψήφων: 725

Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου ήταν τα εξής:

 1. Antonio Tajani (ΕΛΚ, Ιταλία) 274
 2. Gianni Pittella (Σοσιαλιστές, Ιταλία) 183
 3. Helga Stevens (ΕΣΜ, Βέλγιο) 77
 4. Jean Lambert (Πράσινοι, Ηνωμένο Βασίλειο) 56
 5. Eleonora Forenza (Ευρ. Ενωτ. Αριστερά, Ιταλία) 50
 6. Laurențiu Rebega (Η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας, Ρουμανία) 43

Σύνολο έγκυρων ψήφων: 683

Σύνολο ψήφων: 718

Η ψηφοφορία είναι μυστική και μπορεί να εξελιχθεί σε τέσσερις γύρους. Κάποιες από τις υποψηφιότητες μπορούν να αποσυρθούν ή νέες υποψηφιότητες μπορούν να κατατεθούν πριν την έναρξη του δεύτερου ή του τρίτου γύρου των ψηφοφοριών.  Ο τρίτος γύρος θα ξεκινήσει στη 17: 30 πμ (ώρα Γαλλίας).

Σε περίπτωση που κανένας υποψήφιος δεν καταφέρει να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία των έγκυρων ψήφων, ο νέος Πρόεδρος θα εκλέγει με απλή πλειοψηφία μετά από ένα τέταρτο και τελικό γύρο ψηφοφορίας μεταξύ των δύο υποψηφίων που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους στον τρίτο γύρο.

Οι παρουσιάσεις των υποψηφίων

Η διαδικασία για την εκλογή του νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ξεκίνησε με τρίλεπτες τοποθετήσεις των έξι υποψηφίων, οι οποίοι παρουσίασαν τις ιδέες τους για το πως θα ηγηθούν του Κοινοβουλίου κατά τα επόμενα δυόμιση χρόνια. Ο . Guy Verhofstadt απέσυρε την υποψηφιότητά του πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, Στη συνέχεια οι ευρωβουλευτές προχώρησαν στην ψηφοφορία του πρώτου γύρου.

 1. Laurențiu Rebega (Η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας, Ρουμανία
 2. Jean Lambert (Πράσινοι, Ηνωμένο Βασίλειο)
 3. Eleonora Forenza (Ευρ. Ενωτ. Αριστερά, Ιταλία)
 4. Helga Stevens (ΕΣΜ, Βέλγιο)
 5. Gianni Pittella (Σοσιαλιστές, Ιταλία)
 6. Antonio Tajani (ΕΛΚ, Ιταλία)

Η εκλογή των Αντιπροέδρων και των Κοσμητόρων του ΕΚ θα γίνει την Τετάρτη.

 


Σελίδα 3 από 1857

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση