ATTICANEWS.GR

Member Area
Επικαιρότητα


Διευκρινίσεις σχετικά με δημοσιεύματα του Τύπου για το Νέο Λύκειο

Ανακοίνωση Τύπου                                             10/01/2011

 

Με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου για το Νέο Λύκειο, διευκρινίζουμε τα εξής:

 

Το τελευταίο διάστημα «ρεπορτάζ» και πρωτοσέλιδα του Τύπου, που δεν απηχούν την πραγματικότητα, πουλάνε φύλλα σε βάρος της αγωνίας των μαθητών, της εκπαιδευτικής κοινότητας και των γονέων,  αναφορικά με τις αλλαγές στο Λύκειο.

Η πρόταση για το Νέο Λύκειο, για την οποία εργάζονται πολλοί και εντατικά, λαμβάνοντας υπ’ όψιν επιστημονικά και κοινωνικά κριτήρια, θα τεθεί με τον πλέον επίσημο τρόπο σε δημόσια διαβούλευση, όπως έχει επανειλημμένως ανακοινωθεί από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου στη Βουλή.

 

Από το Γραφείο Τύπου

 
Βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ ζητούν από τους κ. κ. Τρισέ, Γιούνκερ, τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου και την Επιτροπή Αναφορών να τεθεί το ζήτημα της άμεσης καταβολής των Γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων, ύψους 162 δις ευρώ προς την Ελλάδα

Αθήνα, 10 Ιανουαρίου 2011

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ ζητούν από τους κ. κ. Τρισέ, Γιούνκερ, τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου και την Επιτροπή Αναφορών να τεθεί το ζήτημα της άμεσης καταβολής των Γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων, ύψους 162 δις ευρώ προς την Ελλάδα

 

Βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ (οι κ. κ. Β. Αποστολάτος, Η. Πολατίδης, Α. Κολοκοτρώνης, Π. Μαρκάκης και Κ. Αϊβαλιώτης) απέστειλαν επείγουσες επιστολές στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Τρισέ, τον Πρόεδρο του EUROGROUP κ. Γιούνκερ, τον Πρόεδρο της Ευρωβουλής κ. Μπούζεκ και προς την Επιτροπή Αναφορών του ίδιου Οργάνου στην οποία σημειώνουν τα ακόλουθα:

 

Η Ελλάδα έχει, ως γνωστόν, ταλαιπωρηθεί τους τελευταίους 15 μήνες λόγω των γνωστών δημοσιονομικών προβλημάτων της αλλά και από την έλλειψη έγκαιρης και αποτελεσματικής δράσεως εκ μέρους της ΕΕ.

 

Το Ελληνικό δημόσιο χρέος βρίσκεται ήδη στα 330 δις ευρώ, όπως ανέφερε ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Σαχινίδης στην Βουλή των Ελλήνων στις 13 Δεκεμβρίου 2010. Παράλληλα ο ίδιος Υφυπουργός, την ίδια μέρα, επιβεβαίωσε την οφειλή εκ μέρους της Γερμανίας ύψους 162 δις ευρώ προς την Ελλάδα η οποία αναφέρεται στις εκκρεμούσες Γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις και αναλύεται ως εξής:

 

108 δις ευρώ από την επιδικασθείσα αποζημίωση υπέρ της Ελλάδος εκ μέρους της Διεθνούς Διασκέψεως Ειρήνης των Παρισίων για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν τα ναζιστικά στρατεύματα στην οικονομική υποδομή της χώρας μας και

54 δις ευρώ από το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο που η Ελλάδα κατέβαλε το 1942 στους Γερμανούς.

 

Παρακαλούμε θερμά για την παρέμβασή σας ώστε η Γερμανική κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ελλάδας και να καταβάλει αμέσως το παραπάνω ποσό, μια υποχρέωση που αναιτιολόγητα εκκρεμεί από το 1945 και αποτελεί παράδοξο γεγονός μεταξύ κρατών-μελών της ΕΕ.

 

Με εκτίμηση

 

Κ. Αϊβαλιώτης                                   Β. Αποστολάτος                               Η. Πολατίδης

Βουλευτής Β΄ Αθηνών           Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων   Βουλευτής Ν. Σερρών

  Εκπρόσωπος ΛΑ.Ο.Σ               Βουλευτής Α΄ Πειραιώς & Νήσων

 

Α. Κολοκοτρώνης                            Π. Μαρκάκης

Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης         Βουλευτής Ν. Μαγνησίας

 

 
Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών - 4 + 1 σενάρια

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών - 4 + 1 σενάρια

09/01/2011 - 15:29 -

undefined

 

Οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου στον Real Fm επιβεβαιώνουν όσα σας έχει πει το eklogika.gr για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών κατά το προσεχές τρίμηνο. Με λίγα λόγια ξαναλέμε ότι εκλογές δεν είναι απίθανο να γίνουν, αν και συνεχίζουμε να μην καταλαβαίνουμε σε τι βοηθήσουν τους πολίτες. Ο κ. Λοβέρδος βέβαια δεν μίλησε για πρόωρες εκλογές αλλά τα συμπεράσματά του, για όσους ξέρουν να διαβάζουν πίσω από τις λέξεις οδηγούν και σε αυτό το ενδεχόμενο υπό προϋποθέσεις.

 

Τι είπε ο υπουργός Υγείας: «Εάν δεν επιτύχει αυτό το ντελικάτο κυβερνητικό πρόγραμμα της απόκτησης πόρων με αυτοχρηματοδότηση, δηλαδή με περιορισμό της ακαταστασίας και της σπατάλης, εάν αυτό δεν προκόψει, και θα το ξέρουμε τον Φεβρουάριο, τότε θα υποκατασταθεί με άλλες πολιτικές οριζόντιες και άδικες, για τις οποίες δεν ξέρω και αν υπάρχει και προθυμία από κανέναν να τις ασκήσει».

 

Τι σημαίνει αυτό; Ότι μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου που θα γίνει η νέα αξιολόγηση τη πορείας της ελληνικής οικονομίας από το ΔΝΤ και την τρόϊκα θα πρέπει να έχουν εμφανώς αποδώσει τα μέτρα της κυβέρνησης και κυρίως εκείνα που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής (αύξηση εσόδων) και την μείωση της σπατάλης (μείωση δαπανών). Αν αυτό δεν έχει συμβεί η τρόϊκα είναι πιθανό ότι δεν θα εγκρίνει την τέταρτη δόση του δανείου ή για να το κάνει θα απαιτήσει νέα αναθεώρηση των όρων του μνημονίου, στου οποίου θα περιλάβει ακόμη επαχθέστερους με νέες περικοπές μισθών , συντάξεων και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

 

Και σε αυτό το σημείο ο κ. Λοβέρδος θέτει με σαφήνεια, ένα ακόμη δεδομένο. Ότι οι όροι θα είναι τόσο δυσβάσταχτοι και άδικοι ώστε ούτε η κοινωνία θα μπορεί να τους αντέξει και να τους αποδεχτεί ούτε αρκετά από τα στελέχη της κυβέρνησης και τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ (ίσως και η κυβέρνηση στο σύνολό της) θα είναι διατεθημένη να τους αποδεχτεί και να τους εφαρμόσει.

 

Τι θα γίνει σε αυτή την περίπτωση;

 

-Ενα ενδεχόμενο είναι να πέσει η κυβέρνηση εκ των έσω. Να παραιτηθούν μέλη της ή να μην ψηφίσει τα νέα μέτρα η πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής της ομάδας.

 

-Δεύτερο ενδεχόμενο είναι, να προκαλέσει εκλογές η ίδια η κυβέρνηση, έχοντας διαγνώσει εγκαίρως αυτόν τον κίνδυνο, ώστε να θέσει προ του διλήμματος τον ελληνικό λαό (Ή αναπροσαρμόζουμε το μνημόνιο με πιο δυσβάσταχτα μέτρα ή χρεοκοπούμε)

 

-Τρίτο ενδεχόμενο είναι να προκαλέσει εκλογές η κυβέρνηση κάνοντας αντίσταση η ίδια στην τρόϊκα, μη μπορώντας ούτε αυτή να αποδεχτεί και άλλα επώδυνα μέτρα

 

-Τέταρτο ενδεχόμενο είναι να έχουν αποδώσει τα μέτρα της κυβέρνησης, να είναι ορατή η έγκριση της τέταρτης δόσης χωρίς να τίθεται θέμα άμεσων νέων οριζόντιων μέτρων, αλλά η κυβέρνηση να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές για να εκμεταλλευτεί τη διεξαγωγή τους με λίστα, αν νιώθει ότι μπορεί να κερδίσει την πλειοψηφία, ώστε να διαμορφώσει μια πιο ελεγχόμενη κοινοβουλευτική ομάδα μπροστά στα πιο δύσκολα που θα έρχονται στον ορίζοντα. Σε αυτή την περίπτωση πρόσχημα για προσφυγή στις κάλπες μπορεί να αποτελέσει τόσο το αναθεωρημένο μνημόνιο όσο και ενδεχόμενα ζητήματα που μπορεί να προκύψουν σε ότι αφορά θέματα συνεργασίας με την Τουρκία.

 

Στην κυβέρνηση περιμένουν με αγωνία την έγκριση επιμήκυνσης αποπληρωμής του ελληνικού χρέους των 110 δισ. στην τρόικα. Η απόφαση μάλλον θα συζητηθεί στο Eurogroyp στις 17 Ιανουαρίου, στη συνεδρίαση του Ecofin στις 18 Ιανουαρίου και καταληκτικά στη Σύνοδο Κορυφής στις 4 Φεβρουαρίου (Στις 11/1 θα αποφασίσει σχετικά το συμβούλιο εμπειρογνωμόνων). Παράλληλα αγωνιούν για την πορεία των spreads πριν και μετά την απόφαση.

 

Το ιδανικό σενάριο (που δεν οδηγεί σε πρόωρες εκλογές) για την κυβέρνηση είναι να έχουν αρχίσει να αποδίδουν εμφανώς τα μέτρα και να θεωρείται ότι βρίσκεται εντός των δημοσιονομικών στόχων, να μην χρειαστούν νέα μέτρα σε βάρος των πολιτών, να εγκριθεί η επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους και παρά τη δύσκολη συγκυρία να κερδίζει την ανοχή της κοινωνίας...

http://www.eklogika.gr/news/3691

 
Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις στα μέσα μεταφοράς τη Δευτέρα Ταλαιπωρίας συνέχεια

Ταλαιπωρίας συνέχεια

Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις στα μέσα μεταφοράς τη Δευτέρα

Το μετρό δεν θα λειτουργήσει από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 4 το απόγευμα
Το μετρό δεν θα λειτουργήσει από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 4 το απόγευμα   (Φωτογραφία:  Reuters )
Αθήνα
Νέο κύκλο απεργιακών κινητοποιήσεων ξεκινούν από τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, που αντιδρούν στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την αναδιάρθρωση του ΟΑΣΑ.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα από τις 11 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα αναμένεται να ακινητοποιηθούν τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ και το τραμ, ενώ ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και το Μετρό δεν θα λειτουργήσουν από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 4 το απόγευμα.

Newsroom ΔΟΛ

http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231073680

 


Σελίδα 1847 από 1857

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση