ATTICANEWS.GR

Member Area
Επικαιρότητα


Συνάντηση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Μητσοτάκη με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας & Διαχείρισης Κρίσεων κ. Χρ. Στυλιανίδη.

Συνάντηση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Μητσοτάκη με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας & Διαχείρισης Κρίσεων κ. Χρ. Στυλιανίδη.

resized IMG 2050

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα, Πέμπτη 2 Μαρτίου, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Χρήστο Στυλιανίδη.

resized IMG 2052

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν θέματα αρμοδιότητας του κ. Στυλιανίδη.

 
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΔΗΚΟ ΝΙΚΟΛΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΔΗΚΟ ΝΙΚΟΛΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ

sinantisi

 

Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος δέχθηκε σήμερα τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος της Κύπρου Νικόλα Παπαδόπουλο.

 

Συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό καθώς και την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

 
«13 τροπολογίες της Μαρίας Σπυράκη στον κανονισμό λειτουργίας του Σχεδίου Γιούνκερ

«13 τροπολογίες της Μαρίας Σπυράκη
στον κανονισμό λειτουργίας του Σχεδίου Γιούνκερ»
 

SPYRAKH

 

Βρυξέλλες, 2 Μαρτίου 2017

  
Από τα μέσα του 2015 που λειτουργεί το σχέδιο Γιούνκερ έχουν μοχλευτεί έως τώρα 168,8 δισ. ευρώ με επιχειρήσεις, έργα και τράπεζες από την Ελλάδα να έχουν έως τώρα κάνει συμφωνίες για να μοχλεύσουν συνολικά 2 δισ. ευρώ. 

Δεδομένου ότι η Κομισιόν προτείνει την επέκταση της εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, του  χρηματοδοτικού εργαλείου του Σχεδίου Γιούνκερ, ως το 2020 με στόχο να μοχλευτούν τουλάχιστον 500 δισ. ευρώ, είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που μειώνουν την πρόσβαση της Ελλάδος, αλλά και γενικότερα των χωρών του Νότου στη χρηματοδότηση.

Για το λόγο αυτό η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας  και του Ε.Λ.Κ. κυρία Μαρία Σπυράκη κατέθεσε συνολικά 13 τροπολογίες στις γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής Βιομηχανίας και Ενέργειας (ITRE) για την Εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων και την τροποποίηση του κανονισμού του και την επέκταση του.

Οι τροπολογίες αναφέρονται σε τρία κρίσιμα προβλήματα που χρίζουν άμεσης αντιμετώπισης ώστε να αυξηθεί η πρόσβαση της Ελλάδας στη χρηματοδότηση.

1. Ο ορισμός Εθνικής Επενδυτικής Τράπεζας στον οποίο η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη προχωρήσει παρά το «πράσινο φως» από τη Κομισιόν. Οι Εθνικές Επενδυτικές Τράπεζες αποτελούν το βασικό χρηματοδοτικό όχημα μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του Σχεδίου Γιούνκερ σε όλα τα Κράτη - Μέλη. (Διαβάστε στο σύνδεσμο που ακολουθεί την απάντηση του Επιτρόπου Π. Μοσκοβισί σε σχετική ερώτηση της Μ. Σπυράκη:
http://www.europarl.europa.eu/sides/getAllAnswers.do?reference=E-2016-008260&language=EL)

2. Η αποφυγή της γεωγραφικής συγκέντρωσης των έργων που χρηματοδοτούνται από το Σχέδιο Γιούνκερ στα αναπτυγμένα κράτη μέλη χωρίς να αλλάζει η φυσιογνωμία του, δεδομένου ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων επιλέγει και χρηματοδοτεί έργα και όχι χώρες. Ενδεικτικά στις αναπτυγμένες χώρες της Ένωσης μοχλεύτηκε έως τώρα το 92% των πόρων του Σχεδίου Γιούνκερ και στις λιγότερο αναπτυγμένες μόλις το 8%.

3.   Η επέκταση των επιλέξιμων έργων που χρηματοδοτεί το Σχέδιο Γιούνκερ στον τουριστικό τομέα και την κυκλική οικονομία ώστε χώρες όπως η Ελλάδα που έχουν υψηλές επενδυτικές και αναπτυξιακές δυνατότητες να χρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων.
Και τις 13 τροπολογίες της κυρίας Σπυράκη συνυπέγραψαν ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και 7 εξ αυτών η ευρωβουλευτής της ΕΛΙΑΣ, αρμόδια εισηγήτρια της γνωμοδότησης για την Επιτροπή Βιομηχανίας και Ενέργειας (ITRE), Εύα Καϊλή.

Ολόκληρη η εισήγηση της κυρίας Μαρίας Σπυράκη έχεις ως εξής:

«Σας ευχαριστώ πολύ. Θα ήθελα να αναφερθώ σε τρία σημεία στα οποία πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει μία συναίνεση και να διορθωθούν. Αρχικά η γεωγραφική συγκέντρωση των έργων, δεύτερον ο νέος τομέας επενδύσεων και τρίτον η πορεία του ορισμού εθνικών επενδυτικών τραπεζών .

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων παρουσιάζει υψηλό βαθμό συγκέντρωσης, της τάξης του 92% στις EU15 χώρες ενώ είναι ανεπαρκές, σε βαθμό 8% στις EU13 χώρες. Αυτό είναι ιδιαίτερα προβληματικό καθώς οι λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες που χρηματοδοτούνται είναι στις EU13 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Δεύτερον οι επιλέξιμοι τομείς δεν προσελκύουν επενδύσεις στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες και η επέκταση των κατηγοριών των έργων είναι απαραίτητη. 

Ο κ. Marinescu, o εισηγητής, έχει σωστά επισημάνει τις περιορισμένες κατηγορίες και ακόμη περισσότερο την περιορισμένη γεωγραφική εξάπλωση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων. Στην πρόταση της επέκτασης του ΕΤΣΕ πρόκειται να καταθέσω τροπολογίες για την περεταίρω επέκταση του πεδίου των χρηματοδοτούμενων από το ΕΤΣΕ έργων με σκοπό να βοηθηθούν χώρες με υψηλές επενδυτικές και αναπτυξιακές δυνατότητες μέσω της χρηματοδότησης από το ΕΤΣΕ και στη συνέχεια να προταθεί ο τουριστικός τομέας και η κυκλική οικονομία. Τρίτον αλλά εξίσου σημαντικό είναι ο τρόπος ορισμού των Εθνικών Επενδυτικών Τραπεζών. Στην Ελλάδα για παράδειγμα η Κυβέρνηση δεν έχει ακόμη ορίσει Εθνική Επενδυτική τράπεζα και είναι ώρα να ενθαρρύνουμε τις εθνικές αρχές εξηγώντας πως οι εθνικές επενδυτικές τράπεζες προώθησης είναι απαραίτητες για τη μόχλευση πόρων από το ΕΤΣΕ. Σας ευχαριστώ».

Ολόκληρη την παρέμβαση της Μαρίας Σπυράκη μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο σύνδεσμο που ακολουθεί: https://youtu.be/DDPeeHaSoac

 

 
Διάλογος του Δ. Παπαδημούλη και του Β. Ντομπρόβσκις στο Ευρωκοινοβούλιο (βίντεο)

Διάλογος του Δ. Παπαδημούλη και του Β. Ντομπρόβσκις στο Ευρωκοινοβούλιο (βίντεο).

papadhmoulis

  • Δ. Παπαδημούλης προς Β. Ντομπρόβσκις:

«Θεωρείτε εφικτή την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ώστε να βγει λευκός καπνός από το Eurogroup στις 20 Μαρτίου;»

 

  • Β. Ντομπρόβσκις: «Είναι προς το κοινό μας συμφέρον να ολοκληρώσουμε τη β’ αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν - Χρειαζόμαστε μια ώθηση απ’ όλες τις πλευρές για να καταλήξουμε σε συμφωνία, ελπίζουμε πριν από το επόμενο Eurogroup».

  • Διάλογος του Δ. Παπαδημούλη και του Β. Ντομπρόβσκις

στο Ευρωκοινοβούλιο.

 

 


Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ,
Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στο Eυρωκοινοβούλιο εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς, στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON), για το μέλλον της Ευρωζώνης και στο πλαίσιο διαλόγου με τον Βάλντις Ντομπρόβσκις, Αντιπρόεδρο για το ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο, υπεύθυνο για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, τις Οικονομικές Υπηρεσίες και Κεφαλαιαγορές της Ένωσης, είπε τα εξής:

 

«Κύριε Ντομπρόβσκις,

Θεωρώ θετικό ότι δεν αναφερθήκατε καθόλου στη χώρα μου, την Ελλάδα, στην αρχική σας ομιλία. Θα σας θυμίσω όμως μια δήλωση που κάνατε πριν μια εβδομάδα, στο αμερικανικό κανάλι CNBC: “Η ελληνική οικονομία έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, βρίσκεται εντός τροχιάς σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους. Είναι εντός τροχιάς για να πετύχει και το φετινό στόχο για το 2017, ενώ δουλεύουμε για να οριστικοποιήσουμε τον στόχο της επόμενης χρονιάς, το 2018, με πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%“.

 

Αφού καλωσορίσω αυτή σας τη δήλωση και όσα μας είπατε στην Ολομέλεια του ΕΚ, μιλώντας για την Ελλάδα και εκπροσωπώντας την Κομισιόν, θα ήθελα να σας ρωτήσω:

 

  • Πολλοί ισχυρίζονται, και προσωπικά το συμμερίζομαι, ότι είναι κοινό συμφέρον και της Ελλάδας και των δανειστών να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η δεύτερη αξιολόγηση, έτσι ώστε να σταθεροποιηθούν και να ενισχυθούν οι προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και της μείωσης της ανεργίας. Θεωρείτε εφικτή την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης -και το staff level agreement οπωσδήποτε- έτσι ώστε να βγει λευκός καπνός από το Eurogroup της 20ής Μαρτίου;

 

  • Και το δεύτερό μου ερώτημα: Το ΔΝΤ, που η Κομισιόν θέλει να συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα, ζητά μεγαλύτερη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, και χαμηλότερα, πιο ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018. Από την άλλη πλευρά, το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών έχει την υπερβολική απαίτηση να διατηρηθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% για μια δεκαετία. Με δεδομένο ότι η Κομισιόν, σύμφωνα με τον Αρμόδιο επίτροπο κ. Μοσκοβισί, επιδιώκει να έχει ένα ισορροπημένο πακέτο και μια συμβιβαστική λύση μεταξύ των δανειστών, σας ρωτώ: Πώς σκοπεύετε και πώς νομίζετε ότι μπορούν να γεφυρωθούν αυτές οι διαφορές ανάμεσα στους Ευρωπαίους δανειστές και το ΔΝΤ;».

 


Ο Β. Ντομπρόβσκις απάντησε στον Δημ. Παπαδημούλη ως εξής:

«Η δουλειά συνεχίζεται στο ελληνικό πρόγραμμα και όντως συμφωνούμε ότι
είναι προς το κοινό μας συμφέρον να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν. Οι βασικές παράμετροι της συμφωνίας καθορίστηκαν ήδη στο προηγούμενο Eurogroup και η αποστολή των θεσμών έχει επιστρέψει στην Αθήνα και ξεκινά σήμερα για να επιτύχουμε μια συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού και υπηρεσιακών παραγόντων. Έχουμε ήδη πετύχει πράγματι τον στόχο του 2016 και είμαστε σε καλή πορεία για να πετύχουμε και τον στόχο για 1,75% πρωτογενές πλεόνασμα του ΑΕΠ φέτος, ενώ είμαστε και σε πορεία για επίτευξη του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος το επόμενο έτος.

Αυτό το οποίο χρειαζόμαστε τώρα, λοιπόν, είναι μια ώθηση από όλες τις πλευρές, από τα θεσμικά όργανα, από το Eurogroup, από τις ίδιες τις αρχές της Ελλάδας για να επιλυθούν τα εκκρεμή ζητήματα και να καταλήξουμε σε μια συμφωνία στη δεύτερη αξιολόγηση - ελπίζουμε πριν από το επόμενο Eurogroup.

Όσον αφορά το ΔΝΤ, εμείς εργαζόμαστε στο πλαίσιο της σχετικής συνθήκης του μηχανισμού σταθερότητας, όπου λέμε ότι θα πρέπει να γίνει αυτό σε συνεργασία με την ΕΚΤ και -ει δυνατόν- με το ΔΝΤ. Οι διαφορές μας στις συζητήσεις για τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος για την Ελλάδα προέρχονται κυρίως από τις πιο απαισιόδοξες υποθέσεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία και τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι, με τα ίδια ή και περισσότερα μέτρα, η Ελλάδα θα φτάσει σε χαμηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα, κάτι το οποίο με τη σειρά του επηρεάζει την ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους. Και ακριβώς αυτός είναι ένας τομέας που πρέπει να γεφυρώσουμε, όπως βεβαίως και το θέμα της δημοσιονομικής τροχιάς και των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το πρόγραμμα. Νομίζω πως πράγματι πρέπει τώρα να γεφυρώσουμε αυτές τις διαφορές και να φτάσουμε σε μια συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση».


To link με το βίντεο της παρέμβασης: https://youtu.be/NjVdd8VXn7Y

 


Σελίδα 10 από 1890
Victoria Woodhull, Μπρι Λάρσον: Από Captain Marvel στο Λευκό Οίκο.
Victoria Woodhull,  Μπρι Λάρσον: Από Captain Marvel στο Λευκό Οίκο.
Victoria Woodhull, Μπρι Λάρσον: Από Captain Marvel στο Λευκό Οίκο. Μάλλον δεν θα μπορούσε να υπάρχει καλύτερη επιλογή από αυτή της Μπρι ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση