ATTICANEWS.GR

Member Area
Επικαιρότητα


Ερώτηση Δ. Παπαδημούλη σε Κομισιόν για την πολιτική κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και την κρίση στη FYROM

 

  • Ερώτηση Δημήτρη Παπαδημούλη σε Κομισιόν και Φεντερίκα Μογκερίνι για την πολιτική κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και την κρίση στη FYROM.

 

papadhmoulis

Ερώτηση προς την Κομισιόν και την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, κα Φεντερίκα Μογκερίνι, κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Eυρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφορικά με την έκρυθμη πολιτική κατάσταση στην πΓΔΜ και συνολικά στα Δυτικά Βαλκάνια.

 

O Δημήτρης Παπαδημούλης διατυπώνει την έντονη ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη πολιτική αστάθεια στην πΓΔΜ, με αφορμή την εκλογή Προέδρου στο Κοινοβούλιο της χώρας, υπογραμμίζοντας την απουσία πολιτικής συνεννόησης και σημειώνοντας την πρόσθετη αναστάτωση και αβεβαιότητα που καλλιεργείται στην ευρύτερη περιοχή από την αλυτρωτική ρητορική του Αλβανού Πρωθυπουργού Έντι Ράμα περί «Μεγάλης Αλβανίας».

 

Την ίδια στιγμή, ο Δημήτρης Παπαδημούλης τονίζει τη σημασία της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στα Βαλκάνια, που συμβάλλει στην ενδυνάμωση του δημοκρατικού διαλόγου, της νομιμότητας και του κράτους δικαίου.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρωτά την Κομισιόν και την κα Μογκερίνι ποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σκοπεύει να αναλάβει για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην πΓΔΜ, ζητώντας να σχολιάσει τις δηλώσεις που αμφισβητούν την αρχή της ανεξαρτησίας και εδαφικής κυριαρχίας στα Δυτικά Βαλκάνια.

 

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση προς την κα Μογκερίνι:

 

Ανησυχητική η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια

Η πΓΔΜ κλονίζεται από τη συνεχιζόμενη πολιτική αστάθεια, με τον πολιτικό και διεθνοτικό διχασμό να οξύνεται. Το κλίμα πολιτικής αντιπαλότητας, η παρατεινόμενη αβεβαιότητα στο θέμα σχηματισμού κυβέρνησης και η απουσία προοπτικής άρσης του πολιτικού αδιεξόδου εντείνονται. Τα ΜΜΕ βρίσκονται υπό καθεστώς φίμωσης, η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης αμφισβητείται, η βία και οι συγκρούσεις κλιμακώνονται.

Η ανησυχητική κατάσταση στην πΓΔΜ επιδεινώνεται από την άκρως εθνικιστική και αλυτρωτική ρητορική του Αλβανού Πρωθυπουργού Έντι Ράμα και πολιτικών του Κοσσυφοπεδίου, που επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από τα πραγματικά προβλήματα της φτώχειας και της εκτεταμένης διαφθοράς. Τα φαινόμενα αυτά θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα και ανάπτυξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, όπως και την ευρωπαϊκή τους πορεία.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή, συμβάλλοντας στην ενδυνάμωση του δημοκρατικού διαλόγου, της νομιμότητας και του κράτους δικαίου.

 

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η κα Μογκερίνι και η Επιτροπή:

1. Ποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες αποκλιμάκωσης της κρίσης, εντός της πολιτικής εντολής της και με σεβασμό στις αντίστοιχες εντολές του ΟΗΕ, σκοπεύει να αναλάβει στην περιοχή;

2. Πώς σχολιάζει τις προκλητικές δηλώσεις που αμφισβητούν την αρχή της ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας σε χώρες των Δ. Βαλκανίων;

 
Φωτογραφίες από τη σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου με τους Περιφερειάρχες με επίκεντρο τη παραγωγική ανασυγκρότηση και τον πρωταγωνιστικό ρόλο των Περιφερειών στην προσπάθεια για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνί

Φωτογραφίες από τη σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου με τους Περιφερειάρχες με επίκεντρο  τη παραγωγική ανασυγκρότηση και τον πρωταγωνιστικό ρόλο των Περιφερειών στην προσπάθεια για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας.

 

resized 5

 

resized 1 1

resized 3 1

 
Παρεμβάσεις του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για την τροπολογία περί παραβάσεων λαθρεμπορίας.

Παρεμβάσεις του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για την τροπολογία περί παραβάσεων λαθρεμπορίας.

 DIM0002β

Πρώτη παρέμβαση

 

Κύριε Πρόεδρε της Βουλής, χθες στις 10:00, σας επισκέφτηκα και σας παρέδωσα μια εξασέλιδη επιστολή, με την οποία παρουσιάζω αναλυτικά τον προβληματικό τρόπο με τον οποίο νομοθετεί το ελληνικό Κοινοβούλιο. Στάθηκα ιδιαίτερα στο ζήτημα της κατάθεσης εκπρόθεσμων τροπολογιών, είτε βουλευτικών, είτε υπουργικών, χωρίς καμία έγκριση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, οι οποίες γίνονται αποδεκτές,  χωρίς καμία απολύτως εξήγηση  από τους αρμόδιους Υπουργούς.

 

Μισή ώρα μετά, πήγατε προσωπικά στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες και συμφωνήσατε ότι πράγματι υπάρχει ζήτημα με την κατάθεση των εκπρόθεσμων τροπολογιών. Μία ώρα μετά, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει την ίδια τροπολογία, που είχε κατατεθεί πριν από έναν χρόνο, η οποία γίνεται αποδεκτή μισή ώρα μετά  από την αρμόδια   Υφυπουργό και το βράδυ από τον αρμόδιο Υπουργό, χωρίς καμία απολύτως εξήγηση.

 

Δεν θα σταθώ στο περιεχόμενο  της τροπολογίας, αν και προφανώς εγείρει πολλά ερωτηματικά, γιατί αυτή τη στιγμή διαγράφονται πρόστιμα από λαθρεμπόριο. Ποια είναι η επιβάρυνση κατά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους; Γιατί, εν πάση περιπτώσει,  αυτή η τροπολογία γίνεται αποδεκτή χωρίς να δοθεί καμία απολύτως εξήγηση  από την Κυβέρνηση.

 

Κύριε Πρόεδρε, προσωπικά, σας καλώ να προστατέψετε το κύρος του Κοινοβουλίου. Σας καλώ να ζητήσετε από την Κυβέρνηση, αφού ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν παίρνει τη πρωτοβουλία, να αποσύρει την τροπολογία, να το κάνει με δική σας παρότρυνση.

 

Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται άλλο αυτή η κατάσταση, κύριοι συνάδελφοι. Είναι απαράδεκτο αυτό το οποίο συμβαίνει σήμερα στη Βουλή. Και, αν δεν μπορείτε να συμπεριφερθείτε  με αίσθημα καθήκοντος, τουλάχιστον μην κρύβετε τον αυταρχισμό εκείνων που επείγονται να γίνουν καθεστώς.

 

Κύριε Πρόεδρε, προστατέψτε το κύρος του Κοινοβουλίου. Θα σας παρακαλούσα να τοποθετηθείτε, σήμερα στην αίθουσα, για όλα αυτά τα οποία κατήγγειλα χθες. Και, επιτέλους, καλώ την Κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά, είτε να αποσύρει την τροπολογία, είτε να δώσει επαρκείς εξηγήσεις σε ποιον αφορά η συγκεκριμένη διάταξη.

Δεύτερη παρέμβαση

 

Ο τρόπος λειτουργίας του Κοινοβουλίου δεν είναι ζήτημα διαδικασίας, τα δε στοιχεία τα οποία έχω καταθέσει είναι απολύτως καταλυτικά. Κανείς δεν ισχυριζόταν ότι σε προηγούμενες Κυβερνήσεις ο τρόπος λειτουργίας της Βουλής ήταν υποδειγματικός. Όμως, έχετε ξεπεράσει κάθε όριο. Και τα στοιχεία αυτά δεν αμφισβητούνται. Και αυτό αφορά και εσάς και τον Πρόεδρο της Βουλής.

 

Ερχόμαστε τώρα στην ουσία της τροπολογίας. Μα, δεν μιλήσατε για την ουσία της τροπολογίας κ. Τσίπρα. Εάν πραγματικά αυτή η τροπολογία είχε σκοπό να προστατεύσει επενδυτές οι οποίοι αποκτούν περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού Δημοσίου γιατί έρχεται ως βουλευτική τροπολογία ενός βουλευτή Κοζάνης; Γιατί δεν την φέρνει ο ίδιος ο Υπουργός;

 

Σας προτείνω κ. Τσίπρα μια συμβιβαστική λύση, η οποία φαντάζομαι ότι θα ικανοποιήσει και τους βουλευτές της συμπολίτευσης. Θα αποσύρετε την τροπολογία, εξάλλου δεν είναι κατεπείγουσα. Αυτό φαντάζομαι ότι το πιστοποιεί και ο Υπουργός σας. Είναι μια εκκρεμότητα η οποία πηγαίνει πίσω πολλά χρόνια. Θα την ξανακαταθέσετε ως Υπουργική τροπολογία με έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα και θα προσέλθουμε να συζητήσουμε για την ουσία.

 

Θα μας εξηγήσετε - μιας και θέλετε να συζητήσουμε για την ουσία - εάν αυτή η τροπολογία αφορά συγκεκριμένη επένδυση, η οποία έχει γίνει. Και αν κρίνουμε πραγματικά ότι με αυτόν τον τρόπο θα προστατεύσουμε τα συμφέροντα του επενδυτή και υπάρχει απαραίτητη διαφάνεια, εδώ είμαστε να τα συζητήσουμε όλα. Εάν δεν το κάνετε αυτό κ. Τσίπρα, υπονομεύετε και τον τρόπο λειτουργίας του Κοινοβουλίου, αλλά εγείρονται και αυτονόητα ερωτηματικά για το ποιοι κρύβονται πίσω από τη συγκεκριμένη τροπολογία.

 

 

Τρίτη παρέμβαση

 

Όταν κ. Τσίπρα μιλήσατε για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός από αυτό το βήμα, κλείσατε την ομιλία σας συγκινημένος, λέγοντας ότι είστε κάθε λέξη του Συντάγματος. Ορίζει ή δεν ορίζει το Σύνταγμα, κ. Τσίπρα, ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτή τροπολογία χωρίς έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους; Ναι ή όχι; Απαντήστε τώρα, αν το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής το ορίζουν. Απαντήστε, αντί να κρύβεστε, με αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο.

 

Και επειδή ήταν ξεκάθαρο - το είπατε εν τη ρύμη του λόγου σας - ότι αυτή η ρύθμιση αφορά συγκεκριμένη επιχείρηση, γιατί δεν τη λέτε; Ποια είναι; Ποια είναι η συγκεκριμένη επιχείρηση την οποία αφορά αυτή η ρύθμιση; Γιατί παίζετε κρυφτούλι; Και, εν πάση περιπτώσει, είναι στην Κοζάνη η επιχείρηση αυτή; Σας ρωτώ. Είναι στην Κοζάνη; Ούτε καν ο βουλευτής στου οποίου την εκλογική Περιφέρεια είναι η επιχείρηση δεν είχε το κουράγιο να καταθέσει την τροπολογία. Σας ζητώ, λοιπόν, για άλλη μια φορά και ζητώ από τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης να συναινέσουν στην πρόταση αυτή.

 

Εάν θέλουμε πραγματικά κ. Πρόεδρε να κάνουμε μια πρόοδο στο επίπεδο του κοινοβουλευτικού διαλόγου, δεν έχετε παρά να αποσύρετε την τροπολογία, να την επανακαταθέσετε με έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, να έρθει ο Υπουργός εδώ να εξηγήσει, με λόγια σταράτα, ποιους αφορά αυτή η τροπολογία. Αλλιώς, λυπάμαι κ. Τσίπρα, είστε υπόλογος διπλά. Είστε υπόλογος διότι υπονομεύετε με προσωπική σας ευθύνη την κοινοβουλευτική διαδικασία και είστε υπόλογος διότι αφήνετε να κρέμονται σκιές για χαριστικές ρυθμίσεις και για διαγραφές χρεών από λαθρεμπόρια που εγείρουν πολύ εύλογα ερωτήματα.  

 
Ανάρτηση του Σταύρου Θεοδωράκη στο Facebook: Να μην αντιμετωπίζονται οι δωρητές ως φοροφυγάδες

Ανάρτηση του Σταύρου Θεοδωράκη στο Facebook: Να μην αντιμετωπίζονται οι δωρητές ως φοροφυγάδες

resized 18157403 1508477282550407 8326503636423204266 n

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος δώρισε 143 ασθενοφόρα στο ΕΚΑΒ. Και μετά είναι η Εθνική Βιβλιοθήκη, η Όπερα, η ανακαίνιση της παλιάς Νομικής, τα νοσηλευτήρια, η φροντίδα των παιδιών με καρκίνο, η αποκατάσταση του Αττικόν και του Απόλλωνα… Και έξω από την Αθήνα, στην Κοζάνη, ο Μαμάτσιος και ο Λασσάνης, στη Σπάρτη ο Σαϊνόπουλος, στη Θεσσαλονίκη ο Καυτανζόγλου και το ζεύγος Μπίλλη. 
«Έως το 1870, οι δωρεές 10 μόνο μεγάλων ευεργετών για το Πανεπιστήμιο, υπερέβαιναν τα κονδύλια που το κράτος είχε διαθέσει για την Παιδεία!» μας θύμισε ο Νίκος Αλιβιζάτος μιλώντας για τα 180 χρόνια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. «Πολιτιστικό πατριωτισμό», τον χαρακτήρισε ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς. Βαρβάκης, Δόμπολης, οι αδελφοί Βαλλιάνοι, Συγγρός, Μαρασλής, Αρσάκης, Τοσίτσας, Ριζάρης, Αβέρωφ...

resized 18209006 1508476989217103 1400849651787039860 o
Για να αναβιώσει όμως αυτός ο χορηγικός πατριωτισμός, που τόσο τον έχουμε ανάγκη, πρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο, λέει ο Νίκος Αλιβιζάτος. Ο ίδιος προκρίνει το μοντέλο της αυτορρύθμισης, με ένα Συμβούλιο Κληροδοτημάτων υπό την εποπτεία του κράτους (δες περισσότερα εδώ: http://topotami.gr/omilia-tou-nikou-alivizatou-sto-ekpa-pa…/). Να μην αντιμετωπίζονται οι δωρητές ως φοροφυγάδες. Και βέβαια να δημιουργήσουμε το αναγκαίο πνευματικό υπόστρωμα. Εδώ είναι η ευθύνη του καθενός μας, ή μάλλον του Πολίτη, όπως «διδάσκει» και ο Σταύρος Μπένος με το «Διάζωμα». 
Αλλά επί αυτού μίαν άλλη φορά.

 

 


Σελίδα 7 από 1907
Συναυλία της Γυναικείας Χορωδίας «Women’s Chamber Choir» του Πανεπιστημίου Moody των Η.Π.Α., στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Μαρκοπούλου «Άρτεμις».
Συναυλία της Γυναικείας Χορωδίας «Women’s Chamber Choir»  του Πανεπιστημίου Moody των Η.Π.Α.,  στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Μαρκοπούλου «Άρτεμις».
Συναυλία της Γυναικείας Χορωδίας «Women’s Chamber Choir» του Πανεπιστημίου Moody των Η.Π.Α., στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Μαρκοπούλου ...

ΟΙ ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΑΪΒΙΚΗΣ: Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΑΛΑΖΑΡ (Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge) - 25 Μαΐου στους κινηματογράφους από τη Feelgood και σε 3D. (trailer-photos)
ΟΙ ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΑΪΒΙΚΗΣ: Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΑΛΑΖΑΡ (Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge) - 25 Μαΐου στους κινηματογράφους από τη Feelgood και σε 3D. (trailer-photos)
ΟΙ ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΑΪΒΙΚΗΣ: Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΑΛΑΖΑΡ(Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge) - 25 Μαΐου στους κινηματογράφους από τη Feelgood ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση