ATTICANEWS.GR

Member Area
Επικαιρότητα


Απάντηση Μογκερίνι σε ερώτηση Παπαδημούλη για τις προκλήσεις Ερντογάν.

Απάντηση Μογκερίνι σε ερώτηση Παπαδημούλη για τις προκλήσεις Ερντογάν.

mogherini

 • Απάντηση Μογκερίνι σε Παπαδημούλη: «Η Τουρκία να αποφύγει κάθε απειλή ή ενέργεια κατά κράτους-μέλους - Προσήλωση στην ειρηνική διευθέτηση των διαφορών».

 

 • Δημ. Παπαδημούλης σε Κομισιόν για τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν: «Τέτοιες δηλώσεις τορπιλίζουν τις προσπάθειες για Ελληνοτουρκικό διάλογο - Να αναλάβει άμεσα η Κομισιόν πρωτοβουλίες απέναντι στην τουρκική επεκτατικότητα».

 

Απάντηση έδωσε η Αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Αρμόδια Επίτροπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φ. Μογκερίνι σε ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, αναφορικά με τις προκλήσεις του Τούρκου Προέδρου Τ. Ερντογά,ν ο οποίος έφτασε τον Νοέμβρη του 2016 να αμφισβητεί ανοιχτά τη Συνθήκη της Λωζάνης.

 

Η Κομισιόν, δια της κ. Μογκερίνι σημειώνει ότι το Ευρωπαικό Συμβούλιο έχει επανειλημμένα επαναλάβει πως «η Τουρκία πρέπει να δεσμευτεί κατηγορηματικά για την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας και για την ειρηνική επίλυση των διαφορών σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, προσφεύγοντας, εφόσον χρειάζεται, στο Διεθνές Δικαστήριο». Η κ. Μογκερίνι καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι «η ΕΕ, με βάση τις πρόσφατες εξελίξεις εκφράζει την ανησυχία της και κάλεσε την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους απειλές ή ενέργειες που λειτουργούν βλαπτικά για τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών».

 

Στην ερώτησή του προς τη Κομισιόν, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου Δημ. Παπαδημούλης, επικαλούμενος τις επιθετικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου καθώς και το άρθρο 16 της συνθήκης της Λωζάνης το οποίο αφορά «την παραίτηση της Τουρκίας από πάσης φύσης δικαιώματα και επιδιώξεις σε εδάφη που βρίσκονται πέραν των συμφωνηθέντων», ζητάει από την Κομισιόν να σχολιάσει τις δηλώσεις Ερντογάν καθώς και να αξιολογήσει της οξύτητα της κατάστασης αναφορικά με την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Την ίδια στιγμή ζήτησε από την Κομισιόν να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που να μπορούν να αντιμετωπίσουν την τουρκική επεκτατικότητα, με γνώμονα την ειρηνική συνύπαρξη στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης άλλα και ευρύτερα στην Μέση Ανατολή.

 

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση και η πλήρης απάντηση:

 

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-008762/2016

προς την Επιτροπή

 

Άρθρο 130 του Κανονισμού

 

Dimitrios Papadimoulis (GUE/NGL)

 

Θέμα: Ο Ερντογάν υπονομεύει τη διεθνή συνθήκη της Λωζάνης και την περιφερειακή σταθερότητα

 

Με νέες του δηλώσεις στον τουρκικό Τύπο, ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν αμφισβητεί τη συνθήκη της Λωζάνης – για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα – τονίζοντας ότι αποτελεί ένα «έγγραφο» του οποίου το περιεχόμενο μπορεί να τεθεί «υπό συζήτηση» και ότι η Τουρκία θα διεκδικήσει «κάτι καλύτερο».

Η επεκτατική και πολεμοχαρής ρητορική του Τούρκου Προέδρου, η αμφισβήτηση διεθνών συνθηκών, οι εμπρηστικές δηλώσεις στα ΜΜΕ, δημιουργούν συνθήκες αστάθειας και αβεβαιότητας, τορπιλίζοντας τόσο τις προσπάθειες που γίνονται από την ΕΕ στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και της συμφωνίας για το προσφυγικό, όσο και τον ελληνο-τουρκικό διάλογο και την ανάπτυξη αμοιβαία επωφελών σχέσεων.

Το επίμαχο άρθρο της συνθήκης είναι το άρθρο 16, το οποίο αφορά στην παραίτηση της Τουρκίας από πάσης φύσης δικαιώματα και επιδιώξεις σε εδάφη που βρίσκονται πέραν των συμφωνηθέντων στη συνθήκη. Επί της ουσίας, αφορά τα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου, εδάφη της Συρίας και τη Μοσούλη του Ιράκ.

 

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή:

 

Πώς σχολιάζει τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν;

Εκτιμά πως η τουρκική ηγεσία οξύνει την περιφερειακή αστάθεια στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο;

Ποιες πρωτοβουλίες σκοπεύει να αναλάβει απέναντι στην τουρκική επεκτατικότητα;

 

EL

E-008762/2016

Απάντηση της Αντιπροέδρου κας Mogherini

εξ ονόματος της Επιτροπής

(3.3.2017)

 

 

Στην ετήσια έκθεση για την Τουρκία1, η Επιτροπή υπενθύμιζε ότι, σύμφωνα με το πλαίσιο διαπραγμάτευσης και προηγούμενα συμπεράσματα του Συμβουλίου, το Συμβούλιο επανέλαβε ότι η Τουρκία πρέπει να δεσμευτεί κατηγορηματικά για την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας και για την ειρηνική επίλυση των διαφορών σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, προσφεύγοντας, εφόσον χρειάζεται, στο Διεθνές Δικαστήριο. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ εξέφρασε εκ νέου σοβαρή ανησυχία και κάλεσε την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια κατά κράτους μέλους ή αιτία προστριβής ή ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών.

 

Πρέπει να αποφεύγονται δηλώσεις που επηρεάζουν αρνητικά τις σχέσεις καλής γειτονίας.

 

 

 
Δήλωση του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Κυριάκου Μητσοτάκη από την επίσκεψή του στην έκθεση "Οινόραμα 2017"

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε σήμερα, Σάββατο 11 Μαρτίου, την έκθεση «Οινόραμα 2017».

resized DIM3375


 
Αμέσως μετά, ο κ. Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: 
 
«Με ιδιαίτερη χαρά, επισκέπτομαι και φέτος την έκθεση "Οινόραμα". 
 
Διαπιστώνω, με ακόμα μεγαλύτερη χαρά, ότι ο κλάδος της αμπελουργίας, παρά τις πολλές δυσκολίες, είναι ένας δυναμικά αναπτυσσόμενος κλάδος, με πολλά μικρά οινοποιεία, τα οποία παράγουν ποιοτικά κρασιά σε καλές τιμές και επιχειρούν επάξια να διεκδικήσουν τη θέση που τους αξίζει στις αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού. 
 resized DIM3361
Αποτελεί στρατηγική επιλογή της Νέας Δημοκρατίας να στηρίξουμε τον κλάδο της αμπελουργίας.
 
Να σας βοηθήσουμε να προωθήσετε εκείνες τις τοπικές ποικιλίες, με όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που μπορούν πραγματικά να προσδώσουν στο ελληνικό κρασί το συγκριτικό πλεονέκτημα που του αξίζει. 
 
Αποτελεί πάγια δέσμευσή μας η κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, ενός φόρου ο οποίος ούτε έσοδα απέφερε στο ελληνικό Δημόσιο και προσέθεσε φυσικά πολύ μεγάλη γραφειοκρατία στους παραγωγούς - ειδικά στους μικρούς παραγωγούς. 
 resized DIM3379
Μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα μαζί, πολιτεία και κλάδος, για να υποστηρίξουμε το ελληνικό κρασί, να το προωθήσουμε στις αγορές της Ελλάδος, αλλά και του εξωτερικού. 
 
Να το συνδέσουμε με τον τουρισμό και με την πλούσια πολιτιστική μας παράδοση και κυρίως να δημιουργήσουμε θέσεις απασχόλησης στην ελληνική περιφέρεια. 
 resized DIM3391
Χαίρομαι ιδιαίτερα που βλέπω νέες γενιές αμπελουργών, νέους ανθρώπους, που αγαπούν το κρασί και την παραγωγή του και με πολύ μεγάλο μεράκι και κέφι επενδύουν σε αυτό το τόσο ελληνικό και διαχρονικό προϊόν.
 
Και πάλι συγχαρητήρια και να γνωρίζετε ότι η στήριξή μας στην προσπάθειά σας είναι δεδομένη».
 resized DIM3402

resized DIM3495

resized DIM3503

resized DIM3513

resized DIM3520

resized DIM3549

resized DIM3554

resized DIM3568

resized DIM3585

resized DIM3593

resized DIM3643

 

 
Βρυξέλλες, Πέντε θέματα κυριάρχησαν στις συζητήσεις Αναστασιάδη - Τσίπρα.

Βρυξέλλες,

Πέντε θέματα κυριάρχησαν στις συζητήσεις Αναστασιάδη - Τσίπρα.
 
56084-tsipras-anastasiades

Πέντε ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν, κατά τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδα Αλέξη Τσίπρα, και η οποία έγινε σε πολύ εποικοδομητικό κλίμα σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Νίκος Χριστοδουλίδη.

Καταρχήν, όπως είπε “έγινε ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατία για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, την δημιουργηθείσα κατάσταση πραγμάτων. Ο Πρόεδρος εξέφρασε τη λύπη του για τη απόφαση της Τουρκικής πλευράς να μην συμμετάσχει στο διάλογο, αλλά εξέφρασε και την ευχή και την ετοιμότητά του όπως ο διάλογος επαναρχίσει το συντομότερο δυνατό”.

Ακολούθως, ανάφερε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, “ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, έγινε ανταλλαγή απόψεων για την εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία, το επερχόμενο δημοψήφισμα και πως επηρεάζει γενικότερα την συμπεριφορά της τουρκικής κυβέρνησης”.

Επιπλέον, “έγινε συζήτηση επί των σημαντικών θεμάτων της ημερήσιας διάταξης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με κυρίαρχο θέμα τις συζητήσεις για το μέλλον της Ευρώπης”.

Στη συνέχεια, σημείωσε ο Εκπρόσωπος, “συζητήθηκαν οι επερχόμενες τριμερείς ανάμεσα στην Κύπρο, την Ελλάδα και τα γειτονικά κράτη, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, όπως και άλλα κράτη. Θα πρέπει να περιμένουμε πολύ σύντομα, εντός Μαΐου, αν θέλετε να είμαι πιο συγκεκριμένος μια νέα τριμερή συνάντηση η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, ενώ τέλος συζητήθηκε το θέμα της συνόδου των κρατών του Νότου, όπως γνωρίζεται η επόμενη Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στην Ισπανία, έχει καθοριστεί η ημερομηνία, το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου και έγινε ανταλλαγή απόψεων και συντονισμός για εκείνα τα θέματα που θα πρέπει να απασχολήσουν τη συνάντηση των κρατών του Νότου”, κατέληξε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

http://www.typos.com.cy/cat/1/article/26670

 
Συναντήσεις του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο της παρουσίας του στη Συνόδου Κορυφής του Ε.Λ.Κ. - Δήλωση

   Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σήμερα, Πέμπτη 9 Μαρτίου, στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Ε.Λ.Κ.), στις Βρυξέλλες.

resized DIM2816
 
            Στο πλαίσιο της παρουσίας του στις Βρυξέλλες, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας κυρία Federica Mogherini, με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Antonio Tajani, με τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ε.Ε. Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο και με το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ κ. Jens Stoltenberg.
 resized DIM2421
            Μετά το τέλος των συναντήσεων, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
 
«Έχω αναλάβει την πρωτοβουλία να ενημερώσω εταίρους και συμμάχους για τις ανησυχίες που μας προκαλεί η πολιτική και οι ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο.
 
Στο πλαίσιο αυτό, είχα σήμερα την ευκαιρία να συζητήσω εδώ στις Βρυξέλλες, τις αναδυόμενες προκλήσεις στο Αιγαίο, αλλά και στα Βαλκάνια, με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας κυρία Mogherini, τον νέο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Tajani, τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ε.Ε. Στρατηγό Κωσταράκο και το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ κ. Stoltenberg.
 
Σε όλους εξέφρασα την έντονη ανησυχία μου για την κλιμάκωση των προκλήσεων στο Αιγαίο από την Άγκυρα και φυσικά τους ενημέρωσα για τις πάγιες ελληνικές θέσεις.
 resized DIM2547
Για πρώτη φορά, είδαμε άσκηση του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού με πραγματικά πυρά εντός των χωρικών υδάτων της Ελλάδας. 
 
Τόνισα ότι υποχρέωση της πατρίδας μας είναι η νηφάλια, αλλά ταυτόχρονα και αυστηρή στάση. 
 
Η Ελλάδα δεν έχει πρόθεση να παρασυρθεί από την κλιμάκωση, που - όπως φαίνεται - επιδιώκει η τουρκική πλευρά. 
 
Αλλά και δεν πρόκειται να αφήσει οποιαδήποτε πρόκληση αναπάντητη.
 
Η Ελλάδα είναι μια χώρα που επιδιώκει πάντα σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες.
 
Στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας».
 
Τέλος, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Ε.Λ.Κ., ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας κ. Mariano Rajoy.

resized DIM2603
 resized DIM2785resized DIM2822

resized DIM2824

 

 

 


Σελίδα 6 από 1890
Victoria Woodhull, Μπρι Λάρσον: Από Captain Marvel στο Λευκό Οίκο.
Victoria Woodhull, Μπρι Λάρσον: Από Captain Marvel στο Λευκό Οίκο.
Victoria Woodhull, Μπρι Λάρσον: Από Captain Marvel στο Λευκό Οίκο. Μάλλον δεν θα μπορούσε να υπάρχει καλύτερη επιλογή από αυτή της Μπρι ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση