ATTICANEWS.GR

Member Area
Επικαιρότητα


Ρύθμιση οφειλών δικαιούχων εργατικής κατοικίας στους οικισμούς του τ. Ο.Ε.Κ. και επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής τους

Ρύθμιση οφειλών δικαιούχων εργατικής κατοικίας στους οικισμούς του τ. Ο.Ε.Κ. και επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής τους.

ypourgeio-ergasias

Υπεγράφη από την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, απόφαση με την οποία ρυθμίζονται με ευνοϊκότερους όρους το ύψος και ο τρόπος αποπληρωμής των οφειλών όλων των δικαιούχων των εργατικών κατοικιών στους οικισμούς του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ).

Η ρύθμιση αυτή έρχεται σε συνέχεια της προηγούμενης Υπουργικής Απόφασης που προέβλεπε την δραστική μείωση της τιμής παραχώρησης για 150 οικισμούς του τέως ΟΕΚ στα 304,41 ευρώ/τ.μ.

Η νέα Υπουργική Απόφαση προβλέπει την δραστική περικοπή και ρύθμιση των τόκων υπερημερίας για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, επιμηκύνει τον χρόνο αποπληρωμής από 240 σε 360 δόσεις και περιλαμβάνει ευνοϊκότερους όρους για ευάλωτες κοινωνικά ομάδες (μακροχρόνια άνεργοι, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες, συνταξιούχοι, ΑμεΑ κτλ).

Στις παραπάνω ρυθμίσεις εντάσσονται: α) οικιστές οι οποίοι βρίσκονται σε αναμονή έκδοσης οριστικού παραχωρητηρίου, β) οικιστές οι οποίοι έχουν λάβει οριστικό παραχωρητήριο και βρίσκεται σε εξέλιξη ο προβλεπόμενος χρόνος αποπληρωμής, γ) οικιστές με οριστικό παραχωρητήριο για το οποίο έχει λήξει ο χρόνος αποπληρωμής και αδυνατούσαν να ανταποκριθούν.

Η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου δήλωσε τα εξής: «Η απόφαση λύνει οριστικά το πρόβλημα 32.000 δικαιούχων εργατικών κατοικιών, οι οποίοι βρίσκονταν σε καθεστώς ομηρίας, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και πριν από το 1978. Οι οικογένειες αυτές έχουν πλέον την δυνατότητα να γίνουν ιδιοκτήτες των σπιτιών που δικαιωματικά τους ανήκουν».

 
Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη συζήτηση για Εξεταστική Επιτροπή, στη Βουλή, σχετικά με την Υγεία «Βατερλό Τσίπρα – Κυβέρνηση σε αποδρομή»

Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη συζήτηση για Εξεταστική Επιτροπή, στη Βουλή, σχετικά με την Υγεία

 

«Βατερλό Τσίπρα – Κυβέρνηση σε αποδρομή»

resized  DIM2501

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

 

Ο ελληνικός λαός οφείλει να μάθει σε ποιο ακριβώς σημείο βρισκόμαστε και τι ακριβώς έχει, μέχρι στιγμής, συμφωνηθεί όσον αφορά στη δεύτερη αξιολόγηση. Κι αυτό πρέπει να γίνει στη Βουλή των Ελλήνων, διότι αυτός είναι ο φυσικός χώρος μιας δημοκρατικής πολιτείας. Και η αλήθεια δεν μπορεί να περιμένει άλλο.

 

Θα ήθελα να ξεκινήσω διαβάζοντας ένα απόσπασμα παλαιότερης ομιλίας. Θα σας πω μετά τίνος είναι αυτή η ομιλία. Αν και φαντάζομαι ότι θα το έχετε ήδη μαντέψει. Διαβάζω: «Στην αρχή, η Κυβέρνηση διαβεβαιώνει το γνωστό. Ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα. Στη συνέχεια, αρχίζει να υποχωρεί μιλώντας για μέτρα μεν, αλλά ανώδυνα δε. Αργότερα δηλώνουν αιφνιδιασμένοι. Μα πόσο σκληρή είναι τελικά αυτή η τρόικα. Τέλος, διακόπτουν λίγο τις συνομιλίες για να το ξανασκεφτούν. Και που καταλήγει σχεδόν πάντα αυτό το χιλιοπαιγμένο σίριαλ της δραματοποίησης; Στο γνωστό τέλος της άτακτης υποχώρησης, της αυτογελοιοποίησης και της παράδοσης». Ξέρετε ποιος τα είπε αυτά, φαντάζομαι. Αλέξης Τσίπρας, στις 29 Νοεμβρίου 2014.

 

Μόνο που η δεύτερη αξιολόγηση, όπως εξελίσσεται, δεν συνιστά απλά μια άτακτη υποχώρηση, αυτο-γελοιοποίηση και παράδοση. Αποτελεί το Βατερλό μιας θλιβερής διακυβέρνησης. Και μαζί αποτελεί και την απόδειξη ότι το παρελθόν εκδικείται. Και ότι το πολιτικό ψέμα του παρόντος παράγει, ενδεχομένως, μια εθνική τραγωδία για το μέλλον. Η Κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει την υποτιθέμενη διαπραγμάτευση περίπου σαν έναν εθνικό θρίαμβο. Κάποιοι πανηγύρισαν το τέλος της λιτότητας.

 

Οι πολίτες, όμως, πρέπει να μάθουν ακριβώς τι έχει συμφωνηθεί. Διότι, πίσω από το προπέτασμα του λευκού καπνού που βγήκε στη Μάλτα, υπάρχει, φυσικά, πολύ γκρίζο. Τρία πράγματα συγκρατείστε: Πρώτον, τα μέτρα που φαίνεται να έχουν συμφωνηθεί είναι οδυνηρά για όλους τους Έλληνες, αλλά ακόμα πιο οδυνηρά για τους ασθενέστερους συμπολίτες μας. Και παραβιάζουν κάθε «κόκκινη γραμμή» της Κυβέρνησης. Δεύτερον, η καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση είχε - και συνεχίζει να έχει - τεράστιο κόστος για την πραγματική οικονομία. Και τρίτον και χειρότερο, η Κυβέρνηση δεσμεύει τη χώρα για τα χρόνια μετά τη λήξη της θητείας της. Χωρίς μάλιστα να κερδίσει τίποτα χειροπιαστό ούτε στο χρέος ούτε στα πρωτογενή πλεονάσματα.

 

 

Υποθηκεύεται το μέλλον της χώρας από τους δανειστές ως αντίμετρο. Αντίμετρο για την αναξιοπιστία αυτών που κυβερνούν στο παρόν, δηλαδή των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Και είναι, δυστυχώς, το μόνο πραγματικό αντίμετρο. Το αντίμετρο για τη ζημιά που συνεχίζουν οι κυβερνώντες να κάνουν στη χώρα. Και μέσα και έξω.

 

Η αλήθεια είναι σκληρή. Και ακόμα σκληρότεροι είναι οι αριθμοί. Τα συμφωνημένα μέτρα για το 2019 και το 2020 είναι 3,6 δις. Αυτά προστίθενται στα 9 δις μέτρα που ήδη έχει πάρει ήδη η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. 12,5 δις νέα μέτρα πήρε η Κυβέρνησή σας. 12 δις τάζατε χωρίς καμία ντροπή και χωρίς καμία συστολή στη Θεσσαλονίκη. Ισορροπία τρόμου και καταστροφής.

 

Συμφωνήσατε ήδη – όπως φαίνεται - αφορολόγητο κοντά στα 6.000 ευρώ, λίγο πάνω, λίγο κάτω. Και φυσικά, κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις. Αυτό σημαίνει, πολύ απλά, ότι ένας πολίτης που δήλωνε σήμερα εισόδημα 8.000 ευρώ ετησίως θα πληρώνει από το 2019 φόρο 450 ευρώ, περίπου. Εκεί που σήμερα δεν πλήρωνε τίποτε. Σημαίνει επίσης ότι ένας συνταξιούχος θα δει να χάνεται και η 12η σύνταξη, ίσως ενδεχομένως και η 11η για κάποιους, εκεί που του τάζατε 13η σύνταξη. Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και δεν πάει μακριά. Δυστυχώς, όμως, μ’ αυτά και μ’ αυτά, η χώρα βρίσκεται στο πουθενά.

resized  DIM2600

Στα ενεργειακά, η Κυβέρνηση αποδέχθηκε την πώληση μονάδων της Δ.Ε.Η. που αντιστοιχούν στο 40% της παραγωγικής ισχύος της επιχείρησης. Εσείς που πολεμούσατε το μοντέλο της Μικρής Δ.Ε.Η. αποδεχθήκατε ακριβώς αυτό. Και αφού περάσατε βέβαια, 2 χρόνια απαξιώνοντας τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού με τις ανερμάτιστες πολιτικές σας. Να σας θυμίσω που ήταν η μετοχή της Δ.Ε.Η. πριν από 2 χρόνια; 2,5 χρόνια το 2014; Στα 12 ευρώ ξέρετε που είναι σήμερα; 2,9 ευρώ. 4 φορές κάτω. Και σε τελική ανάλυση ποιος ευνοείται από την απαξίωση της επιχείρησης, αν όχι οι ανταγωνιστές της;

 

Τώρα, σε ό,τι αφορά τα πολυδιαφημισμένα αντίμετρα της Κυβέρνησης, για τα οποία ακούσαμε πολλά. Είναι, ομολογουμένως – σχεδόν συγκινητική – αγωνιώδης, η προσπάθειά σας, να παρουσιάσετε το νέο πακέτο μέτρων ως δημοσιονομικά ουδέτερο. Μόνο που πρόκειται για άλλο ένα ψέμα. Γιατί τα αντίμετρα θα ισχύσουν μόνο αν ξεπεραστούν οι στόχοι του πλεονάσματος 3,5%. Ενώ η μείωση του αφορολόγητου και οι περικοπές των συντάξεων θα ισχύσουν ούτως ή άλλως.

 

Και κάτι ακόμα, μια απορία ακόμα: Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω γιατί πανηγυρίζετε για μια πρόβλεψη που υπήρχε σε όλα τα Μνημόνια; Γιατί και στο δεύτερο Μνημόνιο υπήρχε η δυνατότητα να παρθούν μέτρα δημοσιονομικής ελάφρυνσης σε περίπτωση υπέρβασης των στόχων.

 

Αυτό ακριβώς έκανε η προηγούμενη Κυβέρνηση, μειώνοντας τον Φ.Π.Α. στην εστίαση, τις ασφαλιστικές εισφορές, το φόρο πετρελαίου θέρμανσης, την εισφορά αλληλεγγύης, για την οποία, είχε προγραμματιστεί και η κατάργησή της. Χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας. Εμείς το κάναμε χωρίς να πανηγυρίζουμε. Εσείς πανηγυρίζετε, χωρίς καν να το έχετε κάνει.

 

Δυστυχώς, η Κυβέρνηση δεν έχει να παρουσιάσει απολύτως τίποτα που να δικαιολογεί την καθυστέρηση ενός ολόκληρου χρόνου στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Και ρωτώ: Αν η αξιολόγηση είχε κλείσει πριν από ένα χρόνο, όπως προβλεπόταν, θα ήταν πιο βαρύ ή πιο ελαφρύ το τίμημα για τους Έλληνες πολίτες; Διότι οι Έλληνες πολίτες είναι αυτοί που πληρώνουν το βαρύτατο τίμημα της φαρσοκωμωδίας της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

 

Φυσικά, όλοι γνωρίζουν σήμερα την απάντηση: Δεν ξέρετε ούτε τί θέλετε ούτε πώς να το πετύχετε. Ή μάλλον, το μόνο που θέλετε είναι να μείνετε στην εξουσία με κάθε τρόπο, με κάθε μέσο, με κάθε κόστος και όσο γίνεται περισσότερο.

 

Η μόνη διαπραγμάτευση που επιχειρεί να κάνει ο κ. Τσίπρας είναι με τις συνιστώσες και τους βαρόνους του ΣΥΡΙΖΑ. Μια διαδικασία θλιβερή, η οποία μάλιστα διεξάγεται σε κοινή θέα. Όπως συμβαίνει με τη Δ.Ε.Η., με φόντο την κατάρρευση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.

 

Εδώ και μήνες, είχαμε προειδοποιήσει σε όλους τους τόνους από αυτήν εδώ την αίθουσα ότι η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα είχε εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες στην πραγματική οικονομία. Τα γεγονότα, δυστυχώς, μας δικαίωσαν. Η ύφεση επέστρεψε. Ύφεση στο τέλος του 2016 και πολύ άσχημα μηνύματα για το πρώτο τρίμηνο του 2017. Χάθηκαν θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, χάθηκαν πάνω από 144.000 το τετράμηνο Οκτώβριος 2016 – Ιανουάριος 2017. Η ρευστότητα στην οικονομία εξαφανίζεται. Πάλι είχαμε εκροές καταθέσεων από τις τράπεζες. Πάνω από 2,5 δις ευρώ το πρώτο δίμηνο του έτους. Τα «κόκκινα δάνεια» νοικοκυριών και επιχειρήσεων αυξάνονται. Το Κράτος έχει κηρύξει και πάλι άτυπη στάση πληρωμών προς ιδιώτες. Επενδύσεις γίνονται με το σταγονόμετρο. Κανείς δεν εμπιστεύεται μια Κυβέρνηση που δεν πιστεύει στις πραγματικές μεταρρυθμίσεις. Που άλλα συμφωνεί και άλλα παρουσιάζει. Που δεν τηρεί το λόγο της προς καμία κατεύθυνση.

 

Το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό – το οποίο συζητείται αυτές τις ημέρες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής - είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πως αντιλαμβάνεται αυτή η Κυβέρνηση τις μεταρρυθμίσεις. Ένα γραφειοκρατικό ανεφάρμοστο συνονθύλευμα διατάξεων που όλοι σας λένε ότι δεν θα λύσει το πρόβλημα. Απλά το μεταθέτει για το μέλλον, για να το αντιμετωπίσει η επόμενη Κυβέρνηση.

 

Η κατάσταση της χώρας είναι τραγική και η θέση της είναι ευάλωτη. Όλοι γνωρίζουν ότι ο στόχος για ανάπτυξη 2,7% το 2017 έχει ήδη χαθεί. Θα είμαστε τυχεροί αν φτάσουμε στο 1,5%. Και αυτό ενέχει τον κίνδυνο να ζητηθούν πρόσθετα μέτρα όχι μόνο για το 2019 και το 2020 αλλά και για το 2018. Διότι όλοι ξέρουν ότι τα μέτρα που συμφωνήσατε κακήν κακώς στη Μάλτα, δεν θα είχαν ζητηθεί αν η χώρα είχε μείνει στην τροχιά ανάπτυξης που βρισκόταν, το 2014.

 

Και βέβαια ούτε πριν από ένα χρόνο, όταν έπρεπε κανονικά να έχει ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, τολμούσε κάνεις να ζητά πρόσθετα μέτρα για το 2019 και το 2020. Βουλιάξατε την οικονομία, βουλιάξατε τη χώρα και, αντί να πετάτε σωσίβιο, πάτε να πνίξετε τους πολίτες.

 

Δυστυχώς, συχνά με τη σιωπηλή συμφωνία των θεσμών που ανέχτηκαν το λάθος μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής. Και που κλείνουν τα μάτια στην υπερφορολόγηση της παραγωγικής Ελλάδας για να χρηματοδοτεί ο ΣΥΡΙΖΑ το κομματικό του Κράτος.

 

Ακόμα χειρότερα, όμως: Έτσι όπως χειριστήκατε τα πράγματα, φαίνεται ότι έχετε εκχωρήσει στο Δ.Ν.Τ. τον τελικό ρόλο του αξιολογητή των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας. Και είναι φυσικά γνωστές οι επιφυλάξεις του Ταμείου για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Εν πολλοίς, τα κάνατε θάλασσα. Και πήγατε τη χώρα στο βυθό.

 

Θυμίζω ότι, το τρίτο τρίμηνο του 2014, η ελληνική οικονομία ήταν από τους πρωταθλητές στην ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. Το τέταρτο τρίμηνο του 2016, είναι ουραγός, μόνη χώρα από τις 18 με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης.

resized  DIM2607

Αυτά είναι τα επιτεύγματά σας. Αυτός είναι ο πάτος που μας οδήγησε ο κ. Τσίπρας. Και αυτός είναι ο πάτος όπου κινδυνεύει να παγιδευτεί μια ολόκληρη χώρα. Κι αυτό, γιατί η Κυβέρνηση δέχθηκε να νομοθετήσει εκ των προτέρων μέτρα υφεσιακά για μετά την λήξη του τρίτου Προγράμματος.

 

Να σας το πω απλά: Δεχθήκατε, από τις αρχές του 2017, να προεξοφλήσετε ότι η χώρα δεν θα έχει βγει από την κρίση ούτε το 2019. Και δεν κερδίσατε τίποτα συγκεκριμένο στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Έχετε εγκλωβίσει τη χώρα σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά χρόνια. Γιατί σε αυτό συμφωνήσατε το Καλοκαίρι του 2015.

 

Συνοψίζω: Ζητούσατε ρύθμιση για το χρέος, χωρίς μέτρα. Και δεχθήκατε μέτρα, χωρίς ρύθμιση για το χρέος. Και μάλιστα, χωρίς καμία εξασφάλιση για χρηματοδότηση μετά το 2018.

 

Τέταρτο Μνημόνιο χωρίς λεφτά, αυτό συνομολογήσατε. Είχατε να διαλέξετε μεταξύ συνθηκολόγησης και εκλογών. Επιλέξατε τη συνθηκολόγηση, αλλά δεν θα αποφύγετε τις εκλογές. Πιστεύετε αλήθεια ότι το λογαριασμό θα τον πληρώσουν οι επόμενοι; Οι πολίτες, όμως, γνωρίζουν.

 

Η μείωση του αφορολόγητου έχει την υπογραφή Τσίπρα - Καμμένου. Η μείωση των συντάξεων έχει την υπογραφή Τσίπρα - Καμμένου. Η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος έχει την υπογραφή Τσίπρα - Καμμένου. Οι πολίτες σας πλήρωσαν και σας πληρώνουν. Και τα κανονίσατε να σας πληρώνουν και αφού δεν θα είστε πια στην εξουσία.

 

Για να υπάρξει η ελπίδα να βγει η χώρα από το τέλμα της λιτότητας και της ύφεσης, πρέπει να έρθει η πολιτική αλλαγή το συντομότερο δυνατόν. Μια πολιτική αλλαγή σε όλα: Στα λόγια, στα έργα, στο ήθος, στη νοοτροπία, στην αποτελεσματικότητα, σε όλα. Μια πολιτική αλλαγή που θα φέρει ξανά στη χώρα την αλήθεια, την αξιοπιστία, την εμπιστοσύνη, την αξιοκρατία και τη λογοδοσία. Θα φέρει στην εξουσία τις δημιουργικές δυνάμεις του Τόπου για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, με ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Για να δοθεί ώθηση στην ελληνική οικονομία και να διεκδικήσουμε με αξιοπιστία ένα καλύτερο και ασφαλές μέλλον για τη χώρα μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος. Για να κερδίσουμε ξανά το σεβασμό της χώρας από τους εταίρους. Για να εγγυηθούμε την επιστροφή στην ευρωπαϊκή κανονικότητα.

 

Αυτήν την αποστολή δεν μπορείτε να την φέρετε εις πέρας. Γιατί απλά δεν έχετε το απαραίτητο πολιτικό κεφάλαιο. Κανείς δεν συζητάει σοβαρά με μια Κυβέρνηση που παραπαίει. Όλοι ξέρουν ότι δεν έχετε τίποτε άλλο να δώσετε. Είστε μια Κυβέρνηση σε αποδρομή. Κάθε λεπτό που μένετε στην εξουσία είναι ένα χαμένο λεπτό για τη χώρα. Μια χώρα που, μόνο αν επανέλθει σε γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης, θα μπορέσει να διαπραγματευθεί από άλλη βάση τα εθνικά της συμφέροντα. Τα εθνικά της συμφέροντα που τελικά εσείς δεν τα υπηρετείτε.

 

Το μόνο που ξέρετε να κάνετε είναι να σκορπίζετε το μίσος. Τρέφεστε από την ένταση και συντηρείστε από το διχασμό. Μόνο και μόνο για επικοινωνιακούς λόγους και για τους σκοπούς της θεατρικής παράστασης που κάθε φορά στήνετε. Μόνο που η χώρα έχει ανάγκη από αξιόπιστο πρωθυπουργό και όχι από σκηνοθέτη τυφλών συγκρούσεων. Θέλετε να μετατρέψετε την Ελλάδα σε ένα απέραντο δικαστήριο για το χθες, επειδή δεν μπορείτε να την κάνετε ένα μεγάλο εργοτάξιο για το αύριο.

 

Σταματήστε να κατασκευάζετε εχθρούς. Σταματήστε να βλέπετε παντού θεωρίες συνωμοσίας. Και επιτέλους, δεν σας φταίει η αντιπολίτευση. Η δική σας ανικανότητα σας φταίει. Γι’ αυτό, το λέμε και πάλι: Το αίτημα για εκλογές δεν συνδέεται με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Και να συμβεί αυτό, που σήμερα είναι το πιο πιθανό σενάριο, η χώρα θα συνεχίσει να σέρνεται. Η Ελλάδα χρειάζεται μια δυναμική επανεκκίνηση. H μοίρα μας δεν είναι προδιαγεγραμμένη.

 

Και σας θυμίζω κάτι ακόμα που θα το βρείτε ενδιαφέρον. Τον Ιούλιο 2014, ο κ. Τσίπρας είχε πει: «Το 30% που αθροίζουν τα δύο Κόμματα – στις δημοσκοπήσεις τότε - που συγκυβερνούν, θέλει να αποφασίσει για το σύνολο της χώρας και κυρίως να δεσμεύσει την επόμενη Κυβέρνηση για πολλές δεκαετίες. Δεν νομιμοποιείται ηθικά και πολιτικά να πάρει αποφάσεις». Πόσο αθροίζουν σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ; Θα σας αφήσω να το βρείτε μόνοι σας. Πάντως είναι κάτω από 30%.

 

Αν η συνέπεια δεν ήταν λέξη που αγνοείται στο λεξιλόγιο του κ. Τσίπρα, θα είχατε κάνει ήδη από καιρό αυτό που πρέπει. Θα είχατε οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Είναι προϋπόθεση για την ανάκαμψή της. Και όσο νωρίτερα συμβεί τόσο καλύτερα για τον Τόπο.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

 

Σε ό,τι αφορά την ημερησία διάταξη της συνεδρίασης, τα πράγματα είναι επίσης πολύ απλά. Άρτον η Κυβέρνηση αδυνατεί να προσφέρει. Και αντί θεαμάτων, έχουμε τις Εξεταστικές Επιτροπές. Όπως σήμερα για την Υγεία. Μπας και καλυφθούν οι αποτυχίες και τα «φάλτσα» σε όλους τους τομείς.

 

Ας μείνουμε, όμως, στην ουσία. Η Υγεία είναι σήμερα σε χειρότερη κατάσταση παρά ποτέ. Τα Νοσοκομεία κρατιούνται, μόνο χάρη στην αυταπάρνηση ιατρών, νοσηλευτών και διοικητικού προσωπικού. Θέλω να τους ευχαριστήσω, για άλλη μια φορά, από το βήμα της Βουλής, και να τους συγχαρώ για την αυταπάρνηση, με την οποία επιτελούν το έργο τους. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα καταρρέει. Εδώ και δυόμισι χρόνια, έχετε καταθέσει για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα, όλη κι όλη μια τροπολογία, χωρίς καν την αναγκαία χρηματοδότηση. Οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων στον ΕΟΠΥΥ αυξάνονται. Ως Αντιπολίτευση, σας θυμάμαι να φωνάζετε για τα «5 ευρώ» από όσους έκαναν εισαγωγή στα Νοσοκομεία. Φυσικά, είχαμε εξαιρέσει τότε τους οικονομικά αδύναμους. Φωνάζατε για τα «5 ευρώ». Τι κάνατε ως Κυβέρνηση; Αυξήσατε σε όλους τις εισφορές κατά 2%. Ως Αντιπολίτευση, σας θυμάμαι να μιλάτε για αλλαγή του διοικητικού μοντέλου των δημόσιων Νοσοκομείων. Και ως Κυβέρνηση τι κάνατε; Απολύσατε τους Διοικητές μέσα από μία διαδικασία, η οποία ακυρώθηκε στο ΣτΕ και θα χρεώσετε τώρα το Δημόσιο με αποζημιώσεις.

 

Στον τομέα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ένα εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο μεταρρυθμίσεων και διαφάνειας στον τομέα της Υγείας, όλα παραμένουν στάσιμα. Ούτε την αντικατάσταση, ούτε την ενίσχυση του στόλου των υπαρχόντων καταπονημένων ασθενοφόρων δεν καταφέρατε να ολοκληρώσετε.

 

Την περασμένη βδομάδα, στη Χαλκιδική πέθανε ένας συμπολίτης μας, περίμενε δυο ώρες για να έρθει το ασθενοφόρο. Προχθές, η τραγωδία επαναλήφθηκε. Ένιωσε κανείς την ανάγκη από εσάς, έστω να ζητήσει συγγνώμη;

 

Και ακόμα, σε σχέση με το νέο ΕΣΠΑ, υπάρχει κίνδυνος να μη χρηματοδοτηθεί κανένα έργο του Τομέα Υγείας, επειδή οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Ε.Ε. δεν εγκρίνουν την υποβληθείσα στρατηγική του Υπουργείου.

 

Όπου και αν κοιτάξουμε, υπάρχει μια εικόνα παρακμής, αδράνειας και ανικανότητας. Και το μόνο που επικαλείστε, είναι ότι το Ε.Σ.Υ. καλύπτει πλέον τους ανασφάλιστους ενώ η πραγματικότητα είναι ότι η ρύθμιση αυτή δεν είναι δική σας αλλά ισχύει από το 2014. Ψέματα και μικροψυχία και σε αυτό. Όπως σε όλα, όπως και στα πρόσφατα εγκαίνια των μεγάλων αυτοκινητόδρομων. Η συνταγή πολύ γνωστή και παλαιοκομματική. Επιχειρείτε να κρύψετε το φιάσκο της αποτυχίας στην αρένα της σκανδαλολογίας. Βγάζοντας μπροστά γνωστού ύφους και ήθους Μέσα Ενημέρωσης, ώστε να μη μένει αμφιβολία ούτε για τις προθέσεις ούτε για τον ενορχηστρωτή του όλου εγχειρήματος.

 

Ειλικρινά πιστεύετε ότι θα μας φέρετε σε δύσκολη θέση με τις Εξεταστικές; Αδίκως κουράζεστε. Θέλετε Εξεταστική; Συμφωνούμε. Όλα στο φως. Θέλετε να την υπογράψουμε κι εμείς; Μαζί σας. Με έναν όρο όμως: Θα μπουν μέσα άλλες δύο χρονικές περίοδοι. Θα μπει μέσα το 1996 και θα μπει και η τελευταία διετία. Τα χρόνια της δικής σας διακυβέρνησης. Σε ό,τι αφορά το 1996, με ποια λογική, αλήθεια, ξεκινάτε την Εξεταστική από το 1997; Είναι ένα εντελώς αυθαίρετο χρονικό ορόσημο.

resized  DIM2975

Αν θέλετε να πιάσουμε όλη την περίοδο Σημίτη θα πρέπει να ξεκινήσουμε από το 1996. Γιατί από το ’97; Να σας πω εγώ γιατί: Ο λόγος που θέλετε να το αποφύγετε, είναι ότι Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας τότε ήταν ο σημερινός Υπουργός σας ο κ. Κουρουμπλής. Και για να αποφύγετε τον έλεγχο της περιόδου Κουρουμπλή, κόβετε μια χρονιά από την περίοδο Σημίτη.

 

Ξέρετε, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ανοίξατε την πόρτα του ΣΥΡΙΖΑ στα «ορφανά του Τσοχατζόπουλου» και σε διάφορους περιπλανώμενους του ΠΑΣΟΚ, πήρατε μαζί «πακέτο» και τις ευθύνες τους. Θα απολογηθείτε γι’ αυτές.

 

Και αν πιστεύετε ότι δεν έχετε τίποτα να κρύψετε, ιδού η Ρόδος. Βάλτε μέσα και το 1996, ώστε να ελεγχθούν και να έργα και ημέρες του κ. Κουρουμπλή. Και αν ουδέν μεμπτόν προκύψει – για να χρησιμοποιήσω την έκφραση του κ. Παππά για τα εξωτικά ταξιδάκια του με ιδιωτικά λίαρ τζετ και με εκλεκτή παρέα – τόσο το καλύτερο για όλους. Η άρνηση σας, όμως, κάτι λέει...

 

Σε ό,τι αφορά στην τελευταία διετία, το θεωρούμε ζήτημα στοιχειώδους πολιτικής και ηθικής τάξης. Ιδίως όταν για την περίοδο αυτή, έχουν ήδη αποσταλεί από τη Δικαιοσύνη προς τη Βουλή φάκελοι δικογραφίας, που αφορούν στη συγκεκριμένη περίοδο και σε τυχόν αδικήματα Υπουργών.

 

Και τα ζητήματα αυτά δεν είναι καθόλου επουσιώδη. Δελτία τιμών φαρμάκων που δεν εκδόθηκαν ζημιώνοντας το Δημόσιο. Διαγωνισμοί που καταργήθηκαν αυθαίρετα. Παράνομες αποφάσεις που κατέπεσαν στα δικαστήρια. Ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για υπαλλήλους που εκτελούσαν εντολές της πολιτικής ηγεσίας. Για όλα αυτά πιστεύετε ότι δεν πρέπει να δοθούν εξηγήσεις; Ελάτε και δείξτε ότι δεν έχετε τίποτα να φοβηθείτε.

 

Και επαναλαμβάνω ότι, αν το κάνετε, εμείς θα υπερψηφίσουμε την πρότασή σας. Δεν θα το κάνετε, όμως. Και ξέρετε γιατί; Πρώτον, γιατί δεν σας ενδιαφέρει η αλήθεια, αλλά οι εντυπώσεις. Και δεύτερον, γιατί γνωρίζετε πολύ καλά ότι, για τη δική σας την περίοδο, έχετε λερωμένη τη φωλιά σας. Οι τελευταίοι σε αυτή την αίθουσα που μπορούν να παραδίδουν μαθήματα χρηστής διοίκησης είστε εσείς.

 

Πάμε να θυμηθούμε μερικά πράγματα. Και πρώτα απ’ όλα, ποια ήταν η στάση σας σε μια σειρά παρεμβάσεων που μείωναν τις δαπάνες στο χώρο της Υγείας και ενίσχυαν τη διαφάνεια. Θεσπίστηκε η επιβολή κυρώσεων σε γιατρούς που υπερέβαιναν τα όρια συνταγογράφησης και σε φαρμακοποιούς που δεν χορηγούσαν το φθηνότερο γενόσημο φάρμακο. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το ψήφισε. Εμείς μειώσαμε και η προηγούμενη Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τη φαρμακευτική δαπάνη κατά 3,5 δις ευρώ, με σημαντικό πολιτικό κόστος. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως Αντιπολίτευση καταψήφισε όλα τα μέτρα που στόχευαν στην περικοπή της φαρμακευτικής δαπάνης. Η Κυβέρνησή σας – Υπουργός ο κ. Κουρουμπλής – παρά την ρητή αναφορά του Νόμου, δεν εξέδωσε δελτίο τιμών για το 2015, ώστε να γίνει μείωση στις τιμές. Γιατί; Ποιος ωφελήθηκε από αυτή την απόφαση; Δεν θεωρείτε χρήσιμο και κρίσιμο να διερευνηθεί και αυτή η πτυχή;

 

Εμείς είχαμε ετοιμάσει διαγωνισμούς για τη φαρμακευτική δαπάνη των Νοσοκομείων. Τους ακυρώσατε με αποτέλεσμα τα Νοσοκομεία να προμηθεύονται φάρμακα πιο ακριβά. Ξαναρωτάω: Γιατί; Ποιος ωφελήθηκε από αυτή την απόφαση; Δεν θα έπρεπε και αυτή η πτυχή του θέματος να εξεταστεί από την Εξεταστική;

 

resized  DIM3012

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

 

Αν η Κυβέρνηση ήθελε πράγματι να καταπολεμήσει τη διαφθορά στο χώρο της Υγείας, θα μπορούσε να έχει λάβει μια σειρά από μέτρα. Το 2014, υποβλήθηκε στο Υπουργείο Υγείας η πρόταση στρατηγικής της Ομάδας Εργασίας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς στην Υγεία. Περιλάμβανε μια σειρά από προτάσεις. Ενδεικτικά, αναφέρω την επιμήκυνση του χρόνου παραγραφής αδικημάτων και τη μετατροπή των ποινικών αδικημάτων που συνδέονται με διαφθορά σε κακουργήματα. Τη θέσπιση αυστηρότερων ποινικών και πειθαρχικών ποινών. Τη θέσπιση ταχυτέρων διαδικασιών για την πειθαρχική δίωξη και τη λειτουργία των πειθαρχικών συμβουλίων – μια εξαιρετικά πονεμένη ιστορία στο χώρο της Υγείας – καθώς και τη στελέχωσή τους από δικαστικούς λειτουργούς. Την ενίσχυση των ελεγκτικών οργανισμών και τη μεταξύ τους ανταλλαγή πληροφοριών. Τη θέσπιση ειδικής διαδικασίας ελέγχου των χρηματοδοτήσεων και χορηγιών των φαρμακευτικών εταιρειών.

 

Ξέρετε πόσες δράσεις από αυτές υλοποίησε η Κυβέρνησή σας; Ούτε μία. Γιατί δεν την ενδιαφέρει η διαφάνεια. Αυτό που σας ενδιαφέρει είναι να παριστάνετε ότι χρησιμοποιείτε τη διαφάνεια για να πετάτε λάσπη. Επειδή, όμως, εσείς θα φύγετε και εμείς θα έρθουμε καταθέτω σήμερα κάποιες πρόσθετες προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας.

 

Υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν για τη διαφάνεια και τα περισσότερα θα τα κάνουμε μέσα στις πρώτες 180 ημέρες. Αναφέρω ενδεικτικά: Δημοσιοποίηση ποσοτικών και ποιοτικών στοιχείων σχετικών με τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα των δημόσιων και ιδιωτικών Νοσοκομείων. Αξιοποίηση του εργαλείου της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με έμφαση στον έλεγχο της ποσότητας των συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

 

Απόλυτη διαφάνεια σε θέματα, όπως η πρόσβαση στις λίστες χειρουργείων και στις κλίνες των Μ.Ε.Θ. Σύνδεση με την πρωτοβουλία του Open Government Partnership για την πολιτική των ανοικτών δεδομένων και στους δημόσιους φορείς Υγείας. Αυστηροποίηση των κυρώσεων για τις εταιρίες του κλάδου, οι οποίες δεν υιοθετούν εσωτερικές διαδικασίες και εργαλεία καταπολέμησης της διαφθοράς. Και βέβαια, κεντρικός ανασχεδιασμός του συστήματος προμηθειών Υγείας με χρήση συμφωνιών - πλαίσιο, νέα πρότυπα και απλούστευση των διαδικασιών.

 

Η διαφάνεια διασφαλίζεται με μηχανισμούς ελέγχου και λήψης αποφάσεων που λειτουργούν στο φως και με σεβασμό στο δημόσιο χρήμα. Θέλετε διαφάνεια; Σας ανέφερα ήδη αρκετές προτάσεις. Προχωρήστε σε αυτήν την κατεύθυνση. Αλλά είναι προφανές ότι αυτά δεν σας απασχολούν. Αντιθέτως, είτε μέσω των αποφάσεών σας σήμερα όπως στο θέμα της μη-έκδοσης δελτίου τιμών των φαρμάκων είτε μέσω της αδράνειας γίνεστε οι καλύτεροι υπηρέτες των συμφερόντων στο χώρο της υγείας.

 

Αυτό είστε τελικά: Μια δύναμη ακινησίας και διατήρησης όλων των κακώς κειμένων στη χώρα. Δεν είστε εκείνοι που θα διώξουν το παλιό. Είστε οι προστάτες του παλιού και αποδειχθήκατε πιο παλιοί από το παλιό.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κλείνω με την εξής παρατήρηση: Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Και είναι αλήθεια ότι ο κ. Τσίπρας έφερε μόνο φτώχεια. Φτώχεια στους πολίτες και πολύ λάσπη στους πολιτικούς του αντιπάλους. Ο Τόπος έχει υποφέρει από το διχασμό. Εσείς επιπόλαια και ανεύθυνα τον καλλιεργείτε, βλέποντάς τον ως ένα πολιτικό όπλο και ύστατο καταφύγιο για την πολιτική σας επιβίωση. Επιδιώκετε τη φτωχοποίηση της κοινωνίας και τη διαιώνιση της κρίσης. Γιατί μόνο μέσα από αυτήν μπορείτε να υπάρξετε. Γιατί στην Ελλάδα της κανονικότητας δεν έχετε ρόλο.

 

Η χώρα αξίζει κάτι πολύ καλύτερο από εσάς. Εμείς εγγυόμαστε την υπέρβαση της κρίσης. Τη μεγάλη φυγή μπρος τα εμπρός. Την οριστική ρήξη με τις παθογένειες του χθες. Την πραγματική ελπίδα. Την ελπίδα της αλήθειας. Την αλήθεια της ελπίδας. Για όλους, αλλά πρώτα από όλα για τους νέους ανθρώπους.

 

Πάνω από όλα, όμως, έχω ένα προσωπικό χρέος: Να ενώσω όλους τους Έλληνες. Και γι’ αυτό η παράταξή μας θα κάνει τα πάντα. Να αφήσουμε πίσω μας τους τεχνητούς διχασμούς και το μίσος που καλλιεργείτε, του φθόνου και των διακρίσεων. Αυτά που μας κρατάνε όλους πίσω. Και να ξαναβάλουμε την Ελλάδα σε τροχιά που να την φέρνει σε ένα καλύτερο μέλλον.

 

Ξέρουμε καλά ότι δεν θα είναι εύκολο. Γιατί τα αποτυπώματα των πολιτικών σας επιλογών θα μας συνοδεύουν για αρκετά χρόνια αφότου θα έχετε γυρίσει στα έδρανα της Αντιπολίτευσης. Αλλά ένα είναι βέβαιο. Με σκληρή δουλειά, σοβαρότητα, αξιοπιστία και υπευθυνότητα, θα κερδίσουμε το χαμένο χρόνο. Για να κάνουμε τους Έλληνες και πάλι υπερήφανους και αισιόδοξους.

 
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Image2

 

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καλημέρα σας,

 

Είναι η πρώτη κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ μετά το συνέδριό μας και τη διεξαγωγή του πρώτου Εθνικού Συμβουλίου. Η συνάντηση αυτή είναι πολιτική και οργανωτική.

 

Να σας ευχηθώ Καλή Ανάσταση και εύχομαι η έλευση του Αγίου Φωτός - που όσο είμαστε εμείς κυβέρνηση θα το υποδεχόμαστε όπως προβλέπει το Σύνταγμα με τιμές Αρχηγού Κράτους – να μας φωτίσει όλους μας.

 

Η πατρίδα μας, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις και την επίτευξη της συμφωνίας, μπαίνει πλέον σε μία καινούργια ρότα που ελπίζω ότι θα φέρει την ανάπτυξη, θα φέρει πάλι τη γαλήνη στην πατρίδα μας και θα ξαναχτίσουμε την Ελλάδα μετά από αυτά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, της εποχής των μνημονίων, ελεύθεροι και έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της εποχής.

 

Η γεωπολιτική θέση της χώρας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου έχει ενισχυθεί μετά τα γεγονότα της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής, την αστάθεια που υπάρχει στα Βαλκάνια και τη σταθερή πολιτική την οποία έχει χαράξει εδώ και δύο χρόνια η σημερινή κυβέρνηση.

 

Συγχαίρω όλη την Κοινοβουλευτική Ομάδα, γιατί πράγματι σε αυτή τη δύσκολη περίοδο οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ αποδείξαμε ότι είμαστε μία συμπαγής ομάδα, μία συμπαγής πολιτική δύναμη, που έλαβε την έγκριση του ελληνικού λαού πέντε φορές. Είμαστε το πρώτο Κίνημα, το πρώτο κόμμα, πέρα των παραδοσιακών κομμάτων, το οποίο επιβίωσε αυτά τα τελευταία χρόνια.

 

Θέλω εδώ να θυμίσω σε κάποιους ότι όλες οι άλλες προσπάθειες που έγιναν μέχρι τώρα από πολλούς πολιτικούς απέτυχαν παταγωδώς. Μόνο οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ δείξαμε μία συνεπή θέση και στάση και ο ελληνικός λαός μας επιβράβευσε για αυτό.

 

Αποτελέσαμε αυτό που υποσχεθήκαμε στον ελληνικό λαό, το αναγκαίο καλό. Όπου χρειάστηκε μέχρι τώρα κάναμε τις δικές μας παρεμβάσεις όσον αφορά τις «κόκκινες γραμμές» μας, ιδιαίτερα στα εθνικά θέματα, στις σχέσεις της Ορθοδοξίας με τον Ελληνισμό και παράλληλα βάλαμε και τις δικές μας «πινελιές» στις θέσεις που έχουμε σε σχέση με την ελεύθερη οικονομία.

 

Είναι πολύ σημαντικό που συνεδριάζει σήμερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα μαζί με την Εκτελεστική Επιτροπή, καθώς ξεκινάει μια Εξεταστική Επιτροπή για τα θέματα της Υγείας και αυτό ως εκπλήρωση της επιταγής και της υπόσχεσης που δώσαμε στον ελληνικό λαό ότι στα θέματα της διαφθοράς, στα θέματα της ομερτά που είχε δημιουργηθεί στην αντιπολίτευση θα είμαστε αμείλικτοι.

 

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι ποινικές διώξεις. Μέσω της Εισαγγελέως Διαφθοράς 18 φάκελοι που αφορούν τα εξοπλιστικά έχουν έρθει στη Βουλή. Ξεκινάει και η Προανακριτική Επιτροπή για τα εξοπλιστικά για την εποχή Παπαντωνίου - την εποχή Σημίτη - μία εποχή που δεν τόλμησε να αγγίξει κανείς, στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπήρχε στη μεταπολίτευση.

 

Τολμήσαμε και συγκρουστήκαμε με μεγάλα και πανίσχυρα εκδοτικά συμφέροντα τα οποία εξουσιάζουν τον τόπο επί πάρα πολλά χρόνια. Όχι απλώς συγκρουστήκαμε, αλλά τολμήσαμε να εφαρμόσουμε το νόμο και το Σύνταγμα της χώρας.

 

Για αυτή τη συνέπεια, θέλω να ευχαριστήσω την Κοινοβουλευτική Ομάδα, την Εκτελεστική Επιτροπή και τα στελέχη μας σε όλη την Ελλάδα.

 

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ μπαίνουμε σε μία νέα φάση οργάνωσης όσον αφορά το κίνημα. Με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο του κινήματος Παναγιώτη Σγουρίδη, τον γενικό γραμματέα Θύμιο Δρόσο, αλλά και όλη την Εκτελεστική Επιτροπή, θεωρώ ότι χτίζουμε δομές σε όλη την Ελλάδα και είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε ανθρώπους που μέχρι τώρα είχαν αρκετά ερωτηματικά, αλλά και όλους εκείνους οι οποίοι από την πρώτη στιγμή συστοιχήθηκαν με τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, με την ιδρυτική μας διακήρυξη και τις θέσεις μας.

 

Όσον αφορά το θέμα της συζητήσεώς μας, κατ’ αρχήν θέλω να κάνω μία ενημέρωση σε σχέση με την οικονομία και την επίτευξη της συμφωνίας και τι σημαίνει η νέα εποχή σταθερότητας που θα προχωρήσουμε και παράλληλα να συμφωνήσουμε στη θέση των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ σε σχέση με τις αλλαγές στο Σύνταγμα. Αλλαγές οι οποίες περιλαμβάνονται στην ιδρυτική μας διακήρυξη.

 

Στην ιδρυτική μας διακήρυξη - και όπως τονίσαμε όλοι οι βουλευτές των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ στη Βουλή - μία από τις πάγιες θέσεις μας είναι η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Να σταματήσει αυτή η περίεργη ασυλία σε εκείνους που χειρίστηκαν δημόσιο χρήμα και το χρησιμοποίησαν για προσωπικούς λόγους, πληγώνοντας την οικονομία της πατρίδος μας, αλλά και την ίδια τη Δημοκρατία.

 

Η δεύτερη πρόταση για το Σύνταγμα είναι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον ελληνικό λαό. Είναι μία μεγάλη αλλαγή η οποία θα σηματοδοτήσει την ενίσχυση του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας και θα δώσει τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε στην πράξη αυτό που κάναμε πράξη εμείς οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, την εθνική συμφιλίωση.

 

Η τρίτη πρόταση - και σε αυτό είμαστε απόλυτοι - είναι ότι οι βασικές διατάξεις του Συντάγματος που αφορούν τις σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτες. Όπως επίσης και ότι η επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία. Αυτό δεν το διαπραγματευόμαστε, για εμάς αποτελεί «κόκκινη γραμμή».

 

Στα θέματα του Συντάγματος θα προχωρήσουμε και σε προτάσεις που έχουν να κάνουν με την καλύτερη λειτουργία της Δημοκρατίας μας, με την επαναφορά της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού στο θεσμό της πολιτικής.

 

Όσον αφορά την οικονομία, θέλω να πω ότι οι διαπραγματεύσεις που έκανε η σημερινή κυβέρνηση ήταν πολύ σκληρές και κατέληξαν για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια στο να συμπεριλαμβάνουν στο αποτέλεσμά τους θετικά μέτρα, τα οποία μαζί με τα μέτρα που θα μπορούσαν να παρθούν μετά το 2018 δίνουν μια ελπίδα στον ελληνικό λαό. Είναι η πρώτη φορά που τα μέτρα τα οποία θα ψηφιστούν - και δεν αποτελούν μνημόνιο, όλοι αυτοί που μιλούν για «τέταρτο μνημόνιο» διαψεύστηκαν παταγωδώς, όπως επίσης και αυτοί που μιλούσαν για αποτυχία της συμφωνίας - θα έρθουν με κατάργηση του μονολόγου των δανειστών. Την ίδια ώρα, η αντιπολίτευση - και ιδίως η αξιωματική αντιπολίτευση - αντί να ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας, η θέση της ήταν «δεχτείτε τα όλα».

 

Η Κυβέρνηση, οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, δεν τα δεχτήκαμε όλα. Διαπραγματευτήκαμε σκληρά και καταφέραμε να μιλάμε για πρώτη φορά για μείωση φόρων, μείωση του ΕΝΦΙΑ, ως ένα από τα θετικά μέτρα, μείωση των φορολογικών συντελεστών στις εταιρείες και στα φυσικά πρόσωπα, επιδότηση της εργασίας και όχι επιδότηση της ανεργίας. Οι κοινωνικές δομές που έχουν να κάνουν με την προστασία των πιο αδύνατων, με την προστασία της οικογένειας, των τριτέκνων και των πολυτέκνων, θέση την οποία έχουμε πάρει από την πρώτη στιγμή. Η επιδότηση του ενοικίου για τους πιο φτωχούς και παράλληλα οι θέσεις μας οι οποίες θα αναπτυχθούν τις επόμενες ώρες στη Βουλή, σε σχέση με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, που αφορούν 300.000 επιχειρήσεις και 600.000 θέσεις εργασίας οι οποίες θα δημιουργηθούν με αυτές τις λύσεις που θα δοθούν για τις επιχειρήσεις. Αφορούν τα 87 δισεκατομμύρια «κόκκινα» δάνεια τα οποία κληρονομήσαμε από τους προηγούμενους όσον αφορά τις επιχειρήσεις που μέχρι στιγμής δεν προχώρησαν παρά μόνο στο να δημιουργήσουν λουκέτα για τις επιχειρήσεις, με νόμους που ψηφίστηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως ο νόμος Δένδια, όπου από τις 70 αιτήσεις που υπήρχαν μόνο οι επτά προχώρησαν. Όλα αυτά θα οδηγήσουν στην επαναφορά της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην πατρίδα μας.

 

Σε αυτές τις πρωτοβουλίες που θα έρθουν τις επόμενες ώρες, σε συναντήσεις που είχαμε με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών αλλά και με φορείς που έγιναν από εμένα, αλλά και από τον υπεύθυνο Τομεάρχη και την Κοινοβουλευτική ομάδα, θέλω να πω ότι οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, όπως είχαμε συμφωνήσει και στο Εθνικό Συμβούλιο και πλέον ανακοινώνουμε επίσημα σε αυτή την κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, θα προχωρήσουμε και σε κατάθεση νόμων που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας.

 

Σε λίγο θα ακούσουμε τις εισηγήσεις γι αυτούς του νόμους. Ο πρώτος νόμος θα αφορά τη δυνατότητα φορολογικών κινήτρων για τις επιχειρήσεις που θα επενδύσουν στη χώρα. Ξένες και ελληνικές επιχειρήσεις, εφόσον παρουσιάσουν επενδύσεις και κέρδη, θα έχουν τη δυνατότητα να φορολογηθούν με ειδικό φορολογικό καθεστώς, που θα είναι πολύ πιο ανταγωνιστικό από τις χώρες των Βαλκανίων, όπου έχουν φύγει αυτή τη στιγμή οι περισσότερες επιχειρήσεις, με στόχο την επαναφορά των κεφαλαίων. Θα υπάρχει ειδική νομοθεσία για τους non- resident, δηλαδή για εκείνους που χωρίς να είναι κάτοικοι της Ελλάδας θα θέλουν να φορολογούνται στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να έρθουν επενδύσεις. Θα υπάρχει δυνατότητα χορήγησης ιθαγένειας για μεγάλες επενδύσεις, όπως επίσης θα κατατεθεί πρόταση νόμου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, που θα αφορά τις μεγάλες επενδύσεις, ιδιαίτερα στο χώρο του Τουρισμού.

 

Σε αυτό το σημείο θέλω να πω ότι είμαι περήφανος για τα αποτελέσματα των υπουργών των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ σε όλους τους τομείς ευθύνης της διακυβέρνησης που ανέλαβαν. Αυτό αφορά, εκτός από τον τομέα της Εθνικής Άμυνας του οποίου έχω την ευθύνη, τον τομέα του Τουρισμού με εξαιρετικά μη αναμενόμενα αποτελέσματα, που παραδέχονται και άνθρωποι της αγοράς, οι οποίοι δεν θα μπορούσα να πω ότι στην αρχή ήταν ιδιαίτερα φιλικά προσκείμενοι προς εμάς. Επίσης, αποτελέσματα που έχουν να κάνουν με τον τομέα ευθύνης του Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, με ειδική φροντίδα για τη Μακεδονία και ιδιαίτερα για τη Θράκη, η οποία αποτελεί έναν πολύ ευαίσθητο εθνικά χώρο.

 

Αποτελέσματα που είχαμε στο Υπουργείο Εξωτερικών με την επαναπροσέγγιση της Ομογένειας και σε πολλές περιπτώσεις σε χώρες που είχε να εμφανιστεί Έλληνας Υπουργός πάνω από 25 χρόνια. Με οικονομικά αποτελέσματα, με την επαναφορά χρημάτων από αυτές τις περιοχές. Με την ενίσχυση του δεσμού των Ελλήνων της διασποράς με τη μητέρα πατρίδα και τη δυνατότητα να επιστρέψουν εκείνοι που έφυγαν σε δύσκολες οικονομικά εποχές.

 

Τα αποτελέσματα που είχαμε στον τομέα των Μεταφορών και οι νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες. Εδώ, θέλω να πω ότι ένα από τα νομοσχέδια που ετοιμάσαμε αφορά, για παράδειγμα, τα ταξί, έναν τομέα ο οποίος έχει πληγεί από τις νεοφιλελεύθερες απόψεις, ιδιαίτερα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που συνδέονται και με οικονομικά συμφέροντα. Αποτελεί ένα δείγμα για το πώς συμπεριφέρεται αυτή η κυβέρνηση, προστατεύοντας τους μικρομεσαίους απέναντι σε εκείνους που θέλουν να έρθουν και με τις νεοφιλελεύθερες τους απόψεις να διαλύσουν τις δομές και την οικονομία, όσον αφορά μικρομεσαίους βιοπαλαιστές, όπως είναι οι οδηγοί και οι ιδιοκτήτες ταξί.

 

Στον τομέα της Αγροτικής Ανάπτυξης με προσέγγιση πάλι στον αγροτικό πληθυσμό, ο οποίος πλέον πρέπει να ξεκινήσει να παράγει ξανά. Να έχει την προστασία του κράτους, προκειμένου να ξαναμπεί μπροστά η παραγωγή.

 

Περάσαμε πολύ δύσκολες εποχές στην ελληνική περιφέρεια, που ουσιαστικά οδήγησαν στην ερήμωσή της, στην κατάργηση της πρωτογενούς παραγωγής. Για εμάς, τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, η πρωτογενής παραγωγή, οι Έλληνες αγρότες, οι Έλληνες ψαράδες είναι εκείνοι οι οποίοι στηρίζουν τις τοπικές κοινωνίες.

 

Έχει γίνει μία εξαιρετική δουλειά και στο Κοινοβούλιο, που έχει να κάνει με τον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο, αλλά και με την νομοθετική πρωτοβουλία. Οι τροπολογίες που ήρθαν στη Βουλή δεν ήταν τροπολογίες ρουσφετολογικού περιεχομένου. Ήταν τροπολογίες που στηρίζονταν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα με μελέτη των προτάσεών μας και με λύσεις σε πολλά χρόνια προβλήματα τα οποία ταλαιπωρούσαν τον τόπο.

 

Σε αυτό το σημείο θέλω να πω ότι είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που ήρθε επιτέλους και η τροπολογία για το γήπεδο της ΑΕΚ. Ο καθένας μπορεί να έχει τις απόψεις του για τις ομάδες. Εμείς είμαστε Εθνική Ελλάδος, αλλά όλες οι ελληνικές ομάδες είναι ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας και τις εκπροσωπούμε όλοι εδώ, ο καθένας ανάλογα με τον τόπο της καταγωγής του. Μακάρι όλες οι ομάδες να αποκτήσουν το δικό τους γήπεδο, μακάρι να έχουμε την δυνατότητα να δούμε πάλι ένα ποδόσφαιρο το οποίο θα προσελκύει τους φιλάθλους και να μη βλέπουμε φαινόμενα διαφθοράς.

 

Στον τομέα της Παιδείας - ο Υπουργός δεν παρευρίσκεται σήμερα εδώ, γιατί έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τους καθηγητές του εξωτερικού - και εκεί το αναγκαίο καλό έχει εφαρμοσθεί ιδιαίτερα όσον αφορά περίεργες απόψεις οι οποίες υπήρχαν για αλλαγές στην παιδεία. Η σύνδεση της παιδείας με την παράδοση, με την Ορθοδοξία, είναι κάτι που για εμάς αποτελεί «κόκκινη γραμμή».

 

Προτεραιότητα αυτή τη στιγμή, την ώρα που αλλάζει το κλίμα και μπαίνουμε στην περίοδο της ανάπτυξης, πρέπει να είναι να προχωρήσουν οι μεγάλες επενδύσεις. Για να προχωρήσουν οι μεγάλες επενδύσεις πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη γραφειοκρατία. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, έχοντας μία συγκεκριμένη άποψη για την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, θα διευκολύνουμε με όποιο τρόπο μπορούμε τις μεγάλες επενδύσεις και ιδιαίτερα την αποσύνδεσή τους από τις γραφειοκρατικές δομές.

 

Κλείνω με τα εθνικά μας θέματα, λέγοντας ότι είμαι ιδιαίτερα περήφανος για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, παρότι πέρασαν μια περίοδο μεγάλης πίεσης με την οικονομική πολιτική που εφάρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, με επαγγελματισμό και με υψηλό φρόνημα ανταποκρίνονται στις ανάγκες προάσπισής της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας. Παράλληλα, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις προσέφεραν σε αυτή την περίοδο της κρίσεως πάρα πολλά και στο κοινωνικό έργο, με τη ΜΟΜΚΑ στα νησιά μας, στις δυσπρόσιτες περιοχές, που έχει αναλάβει ένα δύσκολο έργο, με την παροχή υπηρεσιών από στρατιώτες γιατρούς σε μικρά νησιά, σε απομακρυσμένες περιοχές και με την παρουσία μας στις δράσεις πολιτικής προστασίας σε δύσκολες περιόδους. Παράλληλα, με τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, που είχαν μεγάλες απώλειες εισοδήματος, παροχές όσον αφορά τη στέγη.

 

Σας ευχαριστώ όλους. Εύχομαι Καλή Ανάσταση».

 
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

tsipras-landscape

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 9/4/ 2017

Wyndham Grand Hotel

 

 

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Η σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής έρχεται σε μια κρίσιμη καμπή.

Λίγο πριν από μια πολύ σημαντική στροφή της μάχης που έχουμε ξεκινήσει, από τη μέρα που ο ελληνικός λαός μας εμπιστεύτηκε με την ευθύνη της διακυβέρνησης του τόπου.

Και πολύ κοντά στο σημείο εκείνο που θα μας επιτρέψει να συζητάμε, να σχεδιάζουμε, να οργανώνουμε την επόμενη μέρα, μαζί με την κοινωνία που σήκωσε βαρύ φορτίο, όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης.

Διότι, αυτή τη βαριά ευθύνη δεν την αναλάβαμε για να γίνουμε διαχειριστές της καταστροφής που προκάλεσαν οι προηγούμενοι για δεκαετίες.

Αλλά την αναλάβαμε με ένα και μόνο στόχο, να ξαναστήσουμε τη χώρα στα πόδια της, με τις δικές της δυνάμεις.

Για να τη βγάλουμε από τα προγράμματα, τα διαρκή και επαναλαμβανόμενα προγράμματα της Επιτροπείας. Αυτή ήταν άλλωστε και η εντολή που μας έχει δώσει ο ελληνικός λαός.

Και για αυτό παλεύουμε, με νίκες αλλά και με συμβιβασμούς, όταν αυτό είναι αναγκαίο.

Αλλά παλεύουμε έχοντας στρατηγική, σχέδιο, όραμα, πάνω απ’ όλα έχοντας πίστη στις δυνάμεις και τις δικές μας αλλά και αυτού του τόπου.

Έχοντας πίστη στις δυνατότητες που έχει η χώρα και ο λαός μας.

Δυνατότητες που είναι έτοιμες να ξεδιπλωθούν, όσο φτάνουμε στην ώρα που θα κλείσει οριστικά η περίοδος της επιτροπείας.

Και σε αυτό τον ορίζοντα έχουμε διαρκώς στραμμένο το βλέμμα μας.

Γιατί δεν θέλουμε το σημείο εξόδου από την κρίση, να σημάνει την αρχή μιας άλλης κρίσης.

Και σε αυτό είμαστε κάθετοι.

Γι’ αυτό το λόγο, κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, επιλέξαμε να κρατήσουμε μια στάση που δεν θα επιτρέπει τη ναρκοθέτηση της ασφαλούς εξόδου από το πρόγραμμα.

Το αποτέλεσμα του τελευταίου σταθμού της διαπραγμάτευσης στην Μάλτα πιστεύω ότι σε μεγάλο βαθμό δικαίωσε την επιμονή μας σε αυτή την αρχή και νομίζω ότι αυτό είναι το σημαντικότερο όλων.

Τα όσα αποφασίστηκαν εκεί, σχετικά με την Ελλάδα, δεν δημιουργούν μονάχα τις αντικειμενικές προϋποθέσεις να κλείσει ένας σημαντικός – και χρονοβόρος - κύκλος διαπραγμάτευσης.

Ίσως το κυριότερο, είναι ότι καθίσταται πλέον ορατός ο ορίζοντας εξόδου από το πρόγραμμα. Ο ορίζοντας εξόδου της χώρας από την οικονομική επιτροπεία που άρχισε από το 2010.

Και κατά συνέπεια καθίσταται ορατός και ο διαρκής και αμετάβλητος ο στόχος μας.

Που αποτέλεσε ταυτόχρονα και εντολή του ελληνικού λαού στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015.

Να δοθεί δηλαδή ένα σαφές τέλος στην περιπέτεια.

Στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, είναι αλήθεια, ότι αντιμετωπίσαμε πολύ σοβαρές δυσκολίες.

Δυσκολίες που ξεπερνούσαν τις διαφορές ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τους δανειστές και έπαιρναν την μορφή έντονων διαφωνιών ανάμεσα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Διαφωνίες που δεν είχαν να κάνουν τόσο με το περιεχόμενο αυτό καθαυτό της αξιολόγησης, αλλά με την πορεία της χώρας μετά το τέλος του προγράμματος και κυρίως με τη δυνατότητα, μετά το τέλος του προγράμματος, η χώρα να έχει ασφαλή πρόσβαση στις αγορές χρήματος και να μπορεί να σταθεί στα πόδια της.

Συνεπώς, η διαπραγμάτευση που διεξάγεται τους τελευταίους μήνες δεν έχει να κάνει μονάχα με τα όσα είχαν συμφωνηθεί τον Ιούλη και αφορούσαν την πορεία του τρέχοντος προγράμματος, αλλά με μια συνολική λύση. Που περιλαμβάνει βεβαίως και την ατζέντα της δεύτερης αξιολόγησης αλλά και κυρίως τα μέτρα για το χρέος, την προοπτική δηλαδή να αποκατασταθεί η δυνατότητα πρόσβασης στις αγορές με τα μέτρα αυτά.

Μια συνολική λοιπόν λύση.

Οι διαφωνίες ανάμεσα στους εταίρους μας, ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το Νομισματικό Ταμείο γι’ αυτό το περιεχόμενο της συνολικής συμφωνίας, της συνολικής λύσης, είτε κατέληγαν να παίρνουν τη μορφή εξωφρενικών απαιτήσεων και εκβιασμών προς τη δική μας πλευρά, είτε μεταφράζονταν, στην πράξη, σε αδικαιολόγητες κωλυσιεργίες και καθυστερήσεις.

Και αυτή η τακτική δεν είχε να κάνει μόνο, επαναλαμβάνω, με την ατζέντα της αξιολόγησης, αλλά με την προοπτική τέλους ενός χρονοβόρου κύκλου, μεγάλου κύκλου, που διαρκεί εδώ και επτά χρόνια, της παρουσίας της Ελλάδας σε προγράμματα.

Και αυτή η προοπτική του τέλους ομολογώ πως ήταν και είναι κάτι που, απ’ ότι φαίνεται, κάποιους δυσαρεστεί ιδιαίτερα. Και έξω και, φυσικά, μέσα στη χώρα.

Ας δούμε όμως πώς έχει διαμορφωθεί σήμερα η κατάσταση μετά τον τελευταίο αυτό σταθμό στη Μάλτα.

Πρώτον, υπάρχει πολιτική συμφωνία, η οποία διαμορφώνει το πλαίσιο της συμφωνίας και στο επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Αγωνιστήκαμε για να είναι η υλοποίηση αυτής της συμφωνίας κοινωνικά βιώσιμη.

Δεν θέλουμε να κρύψουμε το γεγονός ότι στην πολιτική αυτή συμφωνία υπάρχουν μέτρα για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος 2019 – 2020, που ούτε αναγκαία είναι, με βάση τους δημοσιονομικούς στόχους που πετυχαίνουμε, ούτε και θα επιλέγαμε ποτέ εμείς να λάβουμε.

Ωστόσο, ο συμβιβασμός που πετύχαμε είναι η δυνατότητα για προσδιορισμένα αντίρροπα και ισοδύναμα θετικά μέτρα, που θα δημιουργούν μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο κατά τα έτη αυτά και που θα νομοθετηθούν ταυτόχρονα και θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα.

Τα θετικά μέτρα θα αφορούν ως επί το πλείστον την οικοδόμηση δομών κοινωνικής προστασίας και κοινωνικού κράτους, που δυστυχώς δεν οικοδομήθηκε στη χώρα, όχι τώρα τα χρόνια της κρίσης, αλλά τα χρόνια της μεγάλης ανάπτυξης, όταν υπήρχε η δυνατότητα να οικοδομηθεί. Τα χρόνια των «μεγάλων ιδεών», της Ολυμπιάδας, αλλά ταυτόχρονα τα χρόνια και της μεγάλης διασπάθισης δημόσιου χρήματος, τα χρόνια του χρηματιστηρίου, των μεγάλων εξοπλιστικών προγραμμάτων, που δεν άφηναν χώρο για την οικοδόμηση δομών κοινωνικής προστασίας.

Μέτρα για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανεργίας, μέτρα για τη στήριξη των νέων ανθρώπων και της δυνατότητας να μείνουν στον τόπο, να σταματήσει δηλαδή αυτή η μεγάλη διαρροή νέων, και κυρίως επιστημόνων, στο εξωτερικό, μέτρα για την ενίσχυση της αναπτυξιακής αλλά και της κοινωνικής πολιτικής.

Επιπλέον όμως, καταφέραμε και κάτι που αποτέλεσε –γνωρίζετε- εδώ και πολύ καιρό βασική μας προτεραιότητα και πυρηνικό στοιχείο της συνολικής στρατηγικής μας στη διαπραγμάτευση.

Πετύχαμε να διασφαλίσουμε την επαναφορά της χώρας στην εργασιακή κανονικότητα,. Πρώτα και κύρια με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Και να έχουν ξανά ισχύ, τα δύο κρισιμότερα στοιχεία που διέπουν τις συλλογικές συμβάσεις: η αρχή της επεκτασιμότητας και η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης.

Ενώ παράλληλα, αποκρούστηκαν οι σφοδρές πιέσεις – που είχαν για στήριγμα και τις εργοδοτικές ενώσεις στο εσωτερικό –για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους- και αφορούσαν την θεσμοθέτηση της εργοδοτικής ανταπεργίας – το λεγόμενο lock out – αλλά και την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων. Και νομίζω ότι το γεγονός αυτό, ότι απετράπησαν αυτές οι πιέσεις κι αυτές οι εκδοχές, είναι ένα θετικό γεγονός που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται και στις πολιτικές διεργασίες που συνέβησαν στο ευρωπαϊκό πεδίο, παράλληλα με τη διαπραγμάτευση στο τεχνικό επίπεδο. Γιατί, ας μην το ξεχνάμε, από το 2015 και μετά η διαπραγμάτευση δεν διεξάγεται μονάχα σε κλειστές αίθουσες, εκεί όπου το γήπεδο πολλές φορές γέρνει προς την πλευρά αυτού που έχει ανάγκη κάποια χρήματα για να πληρώσει την επόμενη δόση. Γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε στη χώρα, που την άφησαν χρεοκοπημένη οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Αλλά η διαπραγμάτευση, για πρώτη φορά, διεξάγεται και στο πολιτικό επίπεδο –κι αυτό μας έδωσε σημαντικές δυνατότητες.

Δεύτερον, μετά τη Μάλτα, πέραν της πολιτικής συμφωνίας έτσι όπως σας την περιέγραψα, μετά την Μάλτα ανοίγει, επιτέλους, ο δρόμος, πέραν της συμφωνίας και των μέτρων για το 2019 και το 2020, ανοίγει ο δρόμος επιτέλους και για τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Αυτό, όπως αντιλαμβάνεστε θα στείλει σε κάθε περίπτωση ένα ξεκάθαρο μήνυμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα, στις αγορές, ένα μήνυμα ότι η αβεβαιότητα τελείωσε, ότι η κρίση είναι πια πίσω μας. Τα σενάρια που διακινούνταν και οι επιθυμίες κάποιων, τα καταστροφικά σενάρια και οι επιθυμίες κάποιων αποτελούν παρελθόν. Και άρα η ελληνική οικονομία έχει κάθε εχέγγυο πια να προχωρήσει, να αναπτυχθεί με βάση τις πολύ μεγάλες δυνατότητες που διαθέτει.

Και το τρίτο στοιχείο, μετά τη Μάλτα, είναι ότι μπαίνουμε στην τελική φάση της συζήτησης, όπου θα αποφασιστεί το δημοσιονομικό μονοπάτι που θα ακολουθήσει η χώρα μετά το τέλος του προγράμματος.

Και το κρίσιμο πια, είναι να διασφαλίσουμε ότι το χρονικό διάστημα το οποίο θα συμφωνηθεί, θα είναι τέτοιο ώστε να μη διαιωνίζει την λιτότητα και να μην υπονομεύει την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας.

Και αυτή είναι ίσως η επόμενη και μάλλον τελευταία μεγάλη διαπραγματευτική μάχη που είναι ακόμη μπροστά μας.

Διότι, ως γνωστόν, η απαίτηση για μακροχρόνια επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, και μάλιστα όπως ορισμένοι εκ των εταίρων μας ζητούν για μια δεκαετία, είναι το λιγότερο, άτοπη.

Καθώς το βασικό αιτούμενο για την ελληνική οικονομία πλέον είναι η ενίσχυση της αναπτυξιακής της προοπτικής και της παραγωγής νέου πλούτου και όχι η διαιώνιση μιας περιοριστικής πολιτικής που ζήσαμε τα τελευταία επτά χρόνια.

Τη συνολική εικόνα, θα συμπληρώνει η εν αναμονή δημοσίευση της ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους, η οποία εκτιμούμε ότι θα πιστοποιήσει τη θετική εικόνα για τη χώρα και θα οδηγήσει και στην ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Σημείο, από το οποίο ξεκινάει η αποκατάσταση της διεθνούς εμπιστοσύνης προς τη χώρα και η δυνατότητα επιστροφής της ελληνικής οικονομίας στις αγορές χρήματος.

Και βεβαίως να επισημάνω ότι αυτό το τελευταίο αποτελεί και την απαραίτητη προϋπόθεση. Χωρίς αυτό δεν υπάρχει εφαρμογή μέτρων. Αυτό το τελευταίο, δηλαδή μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ικανά να μας εντάξουν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ένα μονοπάτι το οποίο δημοσιονομικά δεν θα είναι απροσπέλαστο, η δυνατότητα δηλαδή της χώρας να κλείσει οριστικά τον κύκλο της κρίσης, η δυνατότητα να τελειώσει το τρίτο πρόγραμμα, να εφαρμοστούν τα μέτρα για το χρέος από το 2018 είναι η προϋπόθεση για να εφαρμοστούν και τα μέτρα, έτσι όπως τα αποφασίσαμε, με ουδέτερο δημοσιονομικό ισοζύγιο, το 2019 και το 2020.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Φτάσαμε στο σημείο αυτό, μετά από μια δύσκολη διαπραγμάτευση. Μια διαπραγμάτευση η οποία είχε σκαμπανεβάσματα. Τα ζήσατε, τα γνωρίζετε. Δεν κρύψατε ποτέ κάτι. Δεν διαπραγματευτήκαμε με κλειστές πόρτες. Δεν κρύψαμε ποτέ κάτι κάτω από το χαλί. Ήταν φανερές και οι κινήσεις αιφνιδιασμού και οι εκβιασμοί, όλα ήταν φανερά.

Το πλαίσιο που σας περιγράφω τώρα είναι το πλαίσιο το οποίο μάθαμε όλοι στις 20 του Φλεβάρη.

Κάποιοι, όλο το διάστημα αυτό προσπάθησαν αυτό το πλαίσιο της 20ης του Φλεβάρη να το ξηλώσουν. Βεβαίως δεν θέλω να πω ότι το γεγονός ότι ξαναγυρίσαμε σ’ αυτό είναι μια τρομακτική επιτυχία ή νίκη. Θέλω όμως με ειλικρίνεια να πω ότι το γεγονός ότι αποτρέψαμε τις κινήσεις αυτών που επιχείρησαν να το ξηλώσουν αυτό το πλαίσιο, αποτρέψαμε οι κινήσεις αυτές να πάρουν οριστική μορφή, κατά την άποψή μου, είναι ένα γεγονός επιτυχίας. Για όσους γνωρίζουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο διεξάγεται η διαπραγμάτευση.

Και θέλω στο σημείο αυτό να αποδώσω τα εύσημα στους συντρόφους στα κρίσιμα υπουργεία που έδωσαν μια σκληρή και κουραστική μάχη για να φύγουν από το τραπέζι παράλογες και παντελώς ατεκμηρίωτες απαιτήσεις, που ως συνήθως έρχονταν την τελευταία στιγμή. Που δεν έχασαν ποτέ την ψυχραιμία και το κουράγια τους.

Και να πω ταυτόχρονα ότι αυτή η μάχη που ήταν σε εξέλιξη, την ώρα που κάποιοι στο εσωτερικό και στο εξωτερικό είχαν έναν σαφή στόχο, να μην κλείσει η αξιολόγηση. Να μην κλείσει η αξιολόγηση είτε γιατί κάποιοι επέμεναν σε καταδικασμένα από την ίδια την ιστορία και αποτυχημένα σενάρια από το 2015 για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, είτε γιατί κάποιοι στο εσωτερικό δεν ήθελαν και δεν θέλουν με τίποτα να πετύχουμε τον στόχο εμείς. Να είμαστε εμείς αυτοί που θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Και προτιμούν και προτιμούσαν να μην βγει ποτέ, να διαιωνιστεί ο φαύλος κύκλος των μνημονίων, των προγραμμάτων επιτροπείας, της αποτυχίας, παρά να είμαστε εμείς αυτοί οι οποίοι θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και θα έχουμε τη δυνατότητα στη διάρκεια της θητείας μας να ανοίξουμε άλλα μεγάλα και σημαντικά μέτωπα, που θα αλλάξουν και το πλαίσιο της συζήτησης και θα επαναφέρουν, αν θέλετε, και τη διαχωριστική γραμμή πρόοδος-συντήρηση, αριστερά-δεξιά.

Στο εσωτερικό ξέρουμε ποιοί είναι.

Δεν δίστασαν ποτέ να ταχθούν στο πλευρό των πλέον ακραίων εκ των δανειστών:

Είναι αυτοί, που, όταν διέκριναν την όποια εμπλοκή, μας φώναζαν «καθυστερείτε με τις ιδεοληψίες σας και ζημιώνετε την χώρα».

Ενώ, αντίστοιχα, όταν έβλεπαν πρόοδο στις διαπραγματεύσεις τότε φώναζαν «φορτώνετε με βάρη τον ελληνικό λαό».

Έναν λαό που οι ίδιοι λεηλάτησαν από το 2010 έως και την αρχή του 2015 και ο οποίος τους τιμώρησε σε συναπτές εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά αυτοί ακόμα νομίζουν ότι μπορούν να μιλούν εξ ονόματος του.

Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που έτρεξαν εν μέσω διαπραγμάτευσης, στην πιο κρίσιμη στιγμή, στη Γερμανία, για να συναντήσουν τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, να πάρουν την ευλογία του και να υπονομεύσουν την ελληνική κυβέρνηση.

Είναι αυτοί που δια των εκπροσώπων τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, δεν δίστασαν να επιτεθούν στην Κομισιόν, επειδή έλεγαν κρατάει διαλλακτική στάση απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, τη στιγμή που οι περισσότεροι ομιλητές, πέραν της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, από όλες τις πτέρυγες, τις περισσότερες τέλος πάντων πτέρυγες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κυρίως από τους Πράσινους και τους Σοσιαλδημοκράτες, ασκούσαν σφοδρή κριτική προς τις απαιτήσεις του ΔΝΤ και τους θιασώτες της διαρκούς λιτότητας, απέναντι στην Ελλάδα, συνέβη το απίστευτο μπροστά στα έκπληκτα μάτια πολλών ξένων ευρωβουλευτών:

Έλληνες ευρωβουλευτές να κατηγορούν ως αποκλειστικό υπεύθυνο για τις καθυστερήσεις, την ελληνική κυβέρνηση.

Είναι επίσης αυτοί, που δια των ανώτατων στελεχών τους δεσμεύονται δημόσια, στα τηλεοπτικά παράθυρα, ότι, εάν ήταν στην κυβέρνηση, θα ψήφιζαν ό, τι ζητήσει το ΔΝΤ και άλλα τόσα προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση.

Αποδεικνύοντας έτσι τον όρο «βασιλικότεροι του βασιλέως» ο οποίος είναι τουλάχιστον μετριοπαθής για να περιγράψει τη σημερινή ΝΔ του κ. Μητσοτάκη.

Άλλωστε δεν μπορούμε να ξεχάσουμε –συνέβη μόλις πριν από λίγους μήνες, τον Δεκέμβρη που μας πέρασε- πώς βγήκαν στα κεραμίδια, όταν δώσαμε την 13η σύνταξη σε ένα εκατομμύριο 600 χιλιάδες συμπολίτες μας και μας καλούσαν να το πάρουμε πίσω, διότι εκνευρίζουμε τους δανειστές και κάνουμε μονομερείς κινήσεις.

Αλλά κατά τα άλλα ισχυρίζονται ότι φοράνε τη γαλανόλευκη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος.

Εμείς που αυτό δεν το βλέπουμε, μάλλον θα έχουμε αχρωματοψία και δεν ξεχωρίζουμε το γαλάζιο. Αλλά ξεχωρίζουμε συνήθως τη χορηγία στη φανέλα. Πότε είναι Siemens, πότε είναι τα κέντρα της διαπλοκής, πότε είναι οι ακραίοι δανειστές, το μιντιακό κατεστημένο της χώρας, οι φίλοι τους στις λίστες της φοροδιαφυγής.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Είναι απολύτως προφανές, ότι αν η Νέα Δημοκρατία ήταν σήμερα στη κυβέρνηση, θα υπέγραφε όποια απαίτηση έφερναν οι δανειστές.

Δεν νομίζω ότι υπάρχει Έλληνας πολίτης που να μην είναι πεισμένος για αυτό.

Άλλωστε υπάρχουν πεπραγμένα.

Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τον τρόπο που έκλειναν οι αξιολογήσεις επί των ημερών τους.

Πώς έβαζαν την υπογραφή τους σε λευκό χαρτί, χωρίς καμία διαπραγμάτευση, χωρίς στοιχειώδες ενδιαφέρον για την κοινωνία και όσα θα της προκαλούσαν οι επιλογές τους.

Με αυτό τον τρόπο μέσα σε τέσσερα μόλις χρόνια χάθηκε το 25% του εθνικού μας πλούτου. Έφτασε η ανεργία στο 28% επισήμως, έτσι την παραλάβαμε το 2015 και πάνω από 50, κοντά στο 60% για τους νέους ανθρώπους. Έτσι κουρεύτηκαν τα αποθεματικά των Ταμείων σε μια νύχτα με το PSI του κ. Βενιζέλου και του κ. Σαμαρά. Έτσι ξήλωσαν το κεκτημένο των συλλογικών διαπραγματεύσεων στις εργασιακές σχέσεις. ‘Έτσι έφεραν φόρους ,περικοπές, στοχεύοντας πάντα τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας και βεβαίως το κοινωνικό κράτος.

Η ΝΔ άλλωστε, το λέει και ο αρχηγός της, δεν έχει «αριστερές ιδεοληψίες». Γι αυτό και θα είχε αποδεχτεί χωρίς δισταγμό την αρχική απαίτηση την αρχική του ΔΝΤ, η οποία ήταν γνωστή, όχι τώρα, ήταν γνωστή πριν κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, από τον Οκτώβρη του 2015, αμέσως μετά τις εκλογές, για επιπλέον μέτρα 4.5 δις.

Και βεβαίως δεν θα είχε διανοηθεί να διεκδικήσει ισοδύναμα μέτρα θετικού χαρακτήρα.

Δεν θα έμπαινε καν σε συζήτηση για το χρέος, το οποίο άλλωστε –να θυμηθούμε- με επίμονο τρόπο θεωρούσε βιώσιμο. Και φυσικά όχι απλά δεν θα πάλευε να επανέλθουν οι εργασιακές σχέσεις και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, αλλά θα έκανε το αντίθετο.

Θα πάλευε με νύχια και με δόντια απέναντι στους εργαζόμενους, απέναντι στα σωματεία, ακόμα και απέναντι στα ευρωπαϊκά συνδικάτα που μαζί μας απαιτούσαν και απαιτούν να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση εξαίρεσης που αφορά την Ελλάδα από την ευρωπαϊκή κανονικότητα στις εργασιακές σχέσεις.

Η ΝΔ αντί για διαπραγμάτευση, που δεν έκανε ποτέ άλλωστε, θα έκανε πλειοδοσία νεοφιλελεύθερου μένους, με τους πλέον ακραίους εκ των δανειστών, τόσο για τη διαιώνιση της κατάργησης των συλλογικών διαπραγματεύσεων όσο όμως και για την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, το οποίο ειρήσθω εν παρόδω δεν θα μπορούσε να καταλάβει κανείς λογικός άνθρωπος, ακόμη και ο εργοδότης γιατί να χρειάζεται στην Ελλάδα, εκτός από ορισμένους ίσως εργοδότες πολύ συγκεκριμένους.

Και βεβαίως θα πάλευε για τη θέσπιση της ανταπεργίας και του lock out.

Σ’ αυτό για να είμαι ειλικρινής δεν ήταν λίγοι και συγκεκριμένοι οι εργοδότες που το ήθελαν, αλλά αρκετοί.

Και αυτό διότι, ας μην τους αδικούμε, είναι η ιδεολογία τους. Το πολιτικό πρόγραμμα της ΝΔ είναι ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός, είναι η ευθεία επίθεση στους εργαζόμενους, η συντριβή της εργασίας και των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτή, διότι έτσι πιστεύουν ότι μπορεί να γίνει η οικονομία ανταγωνιστική. Πράγμα όμως που δεν έχει αποδειχθεί πουθενά στον κόσμο.

Και αυτό το πολιτικό πρόγραμμα, που στον πυρήνα του έχει την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και την άρση κάθε προστατευτικής δικλείδας για τους εργαζόμενους, θα έλεγα ότι είναι μια γνωστή και παλιά συνταγή. Δεν την μάθαμε μονάχα στα χρόνια της κρίσης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Είναι μια συνταγή όμως που δεν έχει καμία σχέση με την Ευρώπη. Δεν έχει καμία σχέση με τις αξίες με τις οποίες δομήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρώπη, στη βάση και των αγώνων, στη βάση και των κατακτήσεων των ευρωπαϊκών λαών μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Είναι μια συνταγή που εφαρμόστηκε σε χώρες χωρίς δημοκρατία και ελευθερία, σε χώρες όπου οι τεχνοκράτες του νεοφιλελευθερισμού σε συνεργασία με τριτοκοσμικούς δικτάτορες πολλές φορές μιας άλλης εποχής, έθεσαν σε εφαρμογή τα πιο ακραία τους σχέδια.

Οδηγώντας ολόκληρες κοινωνίες στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Κι αυτές τις συνταγές θέλησαν κάποιοι να τις φέρουν στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας.

Αυτό εμείς το αποτρέψαμε. Δεν το επιτρέψαμε να συμβεί. Κι όσο είμαστε εδώ δεν θα το επιτρέψουμε ποτέ να γίνει στην Ελλάδα.

Και πιστεύω ότι δεν θα το επιτρέψουν και ευρύτερες δυνάμεις στην Ευρώπη, όχι μόνο της Αριστεράς. Γιατί, επαναλαμβάνω, η μάχη αυτή δεν αφορούσε μόνο την Ελλάδα. Ιδίως η μάχη για τα εργασιακά. Προσπαθούμε δυο χρόνια τώρα να επαναφέρουμε κάτι στην Ελλάδα, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, το οποίο κάποιοι άλλοι προσπαθούν με μεγάλη αγωνία, με νύχια και με δόντια, να διώξουν από την Ευρώπη. Να ακυρώσουν στην υπόλοιπη Ευρώπη. Γι αυτό και η μάχη αυτή δεν ήταν μια μάχη της Ελλάδας με το ΔΝΤ. Ήταν μια μάχη των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης, των δυνάμεων που πιστεύουν στο κοινωνικό κράτος και στην κοινωνική προστασία στην Ευρώπη, απέναντι στους νεοφιλελεύθερους και στους ακραίους σε όλη την Ευρώπη και στο ΔΝΤ.

Θέλω όμως να αναφερθώ, συντρόφισσες και σύντροφοι, πέρα αυτών στο εξωτερικό και της μάχης που διεξήχθη σε επίπεδο Ευρώπη, να αναφερθώ και σε αυτούς στο εσωτερικό, που έδωσαν μάχη για να αποτύχει η προσπάθεια.

Αυτοί που επένδυσαν στο αδιέξοδο και στην κατάρρευση των διαπραγματεύσεων.

Είναι αυτοί που εξακολουθούν να επιμένουν και σήμερα.

Όμως αυτό που καταλήγουμε σήμερα είναι κάτι το οποίο τους χαλάει τα σχέδια.

Αυτοί στο εξωτερικό βλέπουν να μην τους περνάει το σχέδιο επιστροφής σε σενάρια 2015.

Έχουμε μια συμφωνία βεβαίως με συμβιβασμούς, αλλά μια συμφωνία που μας φέρνει πιο κοντά από κάθε άλλη φορά στην περίοδο λήξης του προγράμματος και στην οριστική έξοδο από την επιτροπεία.

Κι αυτοί στο εσωτερικό φαίνεται πια να βρίσκονται σε στρατηγικό αδιέξοδο.

Γιατί όμως το καταφέραμε αυτό;

Οφείλεται μονάχα στις εξαιρετικές δυνατότητες της διαπραγματευτικής μας ομάδας, στην επιμονή της Ή στο γεγονός ότι είχαμε την πολιτική βούληση;

Όχι δεν είναι μόνο αυτό.

Οι λόγοι για τους οποίους ήρθε αυτό το αποτέλεσμα είναι:

Πρώτον: γιατί εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο στην πολιτική συμμαχιών στο εξωτερικό.

Αξιοποιώντας κάθε ρωγμή που μπορούσε να ενισχύσει τη θέση μας.

Αναζητώντας συμμαχίες στο επίπεδο των χωρών του Νότου. Ας μην ξεχνάμε ότι η Σύνοδος των χωρών του Νότου –για την οποία θα αναγκαστώ να φύγω σήμερα, σε λίγες ώρες, για να πετάξω στη Μαδρίτη- ήταν μια δική μας πρωτοβουλία και δική μας έμπνευση.

Αναζητώντας συγκλίσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εμπλέκοντας ενεργά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αναζητώντας συμμαχίες επίσης στα ευρωπαϊκά συνδικάτα.

Κινητοποιώντας όμως όχι μόνο δυνάμεις του Νότου, αλλά δυνάμεις και κρίσιμων χωρών του Βορρά. Και θέλω να πω ότι η συμβολή προφανώς της αριστεράς στη Γερμανία αλλά και της σοσιαλδημοκρατίας στη Γερμανία ήταν κρίσιμη και θετική γι αυτό το αποτέλεσμα.

Δεύτερον. Πιστεύω εδώ ό,τι καταφέραμε, το καταφέραμε γιατί η πολιτική μας στο εσωτερικό της χώρας έχει αρχίσει ήδη να αποδίδει καρπούς και άρα είχαμε πολύ ισχυρά επιχειρήματα στη διαπραγμάτευση.

Και αναφέρομαι κυρίως στο γεγονός ότι η οικονομία ανακάμπτει.

Παραλάβαμε το 2015 μια χώρα σε απόλυτη δημοσιονομική ασφυξία – στη λογική της αριστερής παρένθεσης.

Και σήμερα έχουμε επιστροφή στην ανάπτυξη και πλεονάσματα που καλύπτουν από σήμερα κιόλας, από το 2016, από χθες κιόλας δηλαδή, τον στόχο του 2018.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Έχετε σκεφτεί; Γιατί οι αριθμοί αποτυπώνουν αυτή την θετική εικόνα; Και άρα το 2017 δεν είναι 2015.

Την απάντηση νομίζω ότι μπορεί να την αντιληφθεί όποιος ζει σε αυτή τη χώρα.

Τα δυο τελευταία χρόνια η χώρα σταμάτησε να έχει μια κυβέρνηση, όπως είχε για πολλά χρόνια πριν, όπου η διακυβέρνηση αποτελούσε ταυτόχρονα και όχημα πλουτισμού. Και ιδιοτέλειας. Και συμφερόντων.

Εμείς δυο χρόνια τώρα, συντρόφισσες και σύντροφοι, δεν πήραμε δωράκια από κανέναν, δεν λεηλατήσαμε τα κρατικά ταμεία, δεν διασπαθίσαμε το δημόσιο χρήμα, δεν κάναμε συμφωνίες κάτω από το τραπέζι.

Αντιθέτως χτυπήσαμε και συνεχίζουμε να χτυπάμε με όλους τους τρόπους τη φοροδιαφυγή. Δεν βάλαμε τις λίστες από τα συρτάρια. Τις βγάλαμε από τα συρτάρια.

Σε αντίθεση με όλους τους άλλους τα προηγούμενα χρόνια.

Γιατί εμείς, η κατά τον κ. Μητσοτάκη η πιο ανίκανη κυβέρνηση που έχει δει ο τόπος, παρά το γεγονός ότι αναλάβαμε σε συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας πρωτοφανούς για ελληνική κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση και μετά, καταφέραμε και ξεκολλήσαμε τα μεγάλα έργα, που για τέσσερα χρόνια ήταν κολλημένα και επανεκκινήσαμε τα έργα αυτά.

Σε αντίθεση με τους προηγούμενους που έστηναν τις συμβάσεις, με τρόπο που οδηγούσε στην εγκατάλειψη των έργων, ώστε τελικά να αποζημιώνονται κιόλας με υπέρογκα ποσά από τα δημόσια ταμεία, οι ημέτεροι τους εργολάβοι.

Αυτό γίνονταν στην Ελλάδα όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Και είπαμε ότι αυτό το πάρτι πρέπει να τελειώσει. Είτε αυτό το πάρτι αφορά τις προμήθειες στα δημόσια έργα, είτε αφορά τον χώρο της Υγείας με το ΚΕΕΛΠΝΟ, τη Novartis, είτε αφορά το χώρο των εξοπλιστικών. Γενικά τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος.

Και βεβαίως γιατί καταφέραμε. Και σκεφτείτε άραγε τι είναι αυτό; Είναι κάτι το οποίο, είναι ένα θαύμα, συνέβη ξαφνικά;

Καταφέραμε να είμαστε η πρώτη ελληνική κυβέρνηση που σε συνθήκες κρίσης έχει 98% απορροφητικότητα στα ΕΣΠΑ, στα ευρωπαϊκά κονδύλια. Όταν οι άλλοι δεν περνούσαν και το 50%.

Γιατί συνέβη αυτό;

Συνέβη γιατί οι προηγούμενοι απορροφούσαν μόνο όσα κονδύλια χρειάζονταν για να στηρίξουν τους κολλητούς τους.

Και από εκεί και πέρα, δούλευε η τεχνολογία της μίζας.

Τα κονδύλια δίνονταν με καθυστερήσεις, όσο δηλαδή χρειαζόταν για να γίνουν οι αναγκαίες σε κάθε περίπτωση διευθετήσεις κάτω από το τραπέζι.

Κι αυτά συνέβαιναν επί χρόνια στη χώρα. Και τα γνωρίζανε και τα γνωρίζουν πάρα πολύ καλά οι έξω. Και είναι και ένας από τους λόγους της αναξιοπιστίας της χώρας.

Μόνο που δυστυχώς τις αποφάσεις τις σκληρές τις πληρώνουμε τώρα εμείς.

Αυτά λοιπόν τελείωσαν αυτά τα δύο χρόνια. Δεν υπάρχουν μίζες, δεν υπάρχει διασπάθιση δημόσιου χρήματος, ξεμπλοκάρουν τα έργα με όφελος στο δημόσιο ταμείο, απορροφούνται τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Είναι από τους βασικούς λόγους, μαζί με την πάταξη της φοροδιαφυγής, που έχουμε πολύ θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα.

Τα μέτρα ήταν ίδια. Πολύ χειρότερα ήταν πριν.

Γι’ αυτό, συντρόφισσες και σύντροφοι, θεωρώ ότι σ’ αυτό το σημείο καμπής που είμαστε, πρέπει να βγούμε στον ελληνικό λαό και να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους.

Να βγούμε στον ελληνικό λαό και να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους.

Η πρεμούρα να μην κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση από το παλιό διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στον φόβο που αισθάνονται ότι ο χρόνος μπροστά μας θα μας δώσει τη δυνατότητα να διαλευκάνουμε υποθέσεις του παρελθόντος που κρύβονται στα ντουλάπια.

Ξαφνικά μετά από πάνω από δέκα χρόνια σιωπής εμφανίστηκε στο δημόσιο βίο ο πρώην πρωθυπουργός, ο κ. Σημίτης. Ο οποίος δείχνει να μην έχει καταλάβει τι ακριβώς έγινε επί πρωθυπουργίας του και ποιο σύστημα εξέθρεψε ο ίδιος και το κόμμα του εκείνα τα χρόνια.

Με δύο υπουργούς Εθνικής Άμυνας μπλεγμένους σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος από εξοπλιστικά προγράμματα εκατομμυρίων ευρώ. Με στενούς τους συνεργάτες να παραδέχονται ότι κουβάλαγαν σε μαύρες σακούλες μίζες στα κομματικά ταμεία.

Με θεσμοθετημένο κανονικά το σύστημα διαπλοκής ανάμεσα σε τράπεζες, βαρόνους των media και στα δύο κόμματα εξουσίας που εναλλάσσονταν, πριν σφιχταγκαλιαστούν σε μια κοινή πολιτική λεηλασίας του ελληνικού λαού.

Με σκανδαλώδη πελατειακή διασπάθιση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Με όργιο μίζας στα δημόσια έργα.

Με τα αποθεματικά των Ταμείων βορά στο χρηματιστήριο.

Με κυβερνητικά και υπηρεσιακά στελέχη να έχουν κάνει τεράστιες περιουσίες.

Και πριν λίγες μέρες, αυτός ο άνθρωπος που απλά έβλεπε τις μίζες να περνούν, εμφανίστηκε σε μια τηλεοπτική συνέντευξη.

Και κάπου ανάμεσα στους επαίνους για τη θητεία του και τα θερμά λόγια στήριξης προς τον κ. Μητσοτάκη, που θα ‘ρθει να μας σώσει, μας χάρισε και μια σοφιστεία.

Μας είπε ότι η διαφθορά στην Ελλάδα είναι κοινωνικό φαινόμενο. Και ως κοινωνικό φαινόμενο πρέπει να συνηθίσουμε να ζούμε μ’ αυτήν.

Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς γιατί δικαίως ξεσηκώθηκαν και οι πέτρες, με αυτή τη φράση.

Η κυνική αυτή αποστροφή είναι ενδεικτική της αντίληψης αλλά και της πρακτικής ενός ολόκληρου συστήματος.

Και φυσικά αυτό δεν αφορά μονάχα, για να μην αδικώ τον κ. Σημίτη και το ΠΑΣΟΚ.

Αυτή η υπόθεση αφορά επίσης και τη Νέα Δημοκρατία και τη σημερινή της ηγεσία.

Όλοι γνωρίζουμε ποιοι άφησαν τους Χριστοφοράκους να φύγουν με διπλωματικά διαβατήρια από τη χώρα, ώστε να μην διαλευκανθεί η υπόθεση της Siemens.

Όλοι γνωρίζουν ποιοι και πως συνέχισαν το πάρτι στην Υγεία, με το ΚΕΕΛΠΝΟ, τον Ερυθρό Σταυρό, δημόσια νοσοκομεία που μέσα σε μια νύχτα άλλαζαν χέρια και γίνονταν ιδιωτικά. Και φυσικά με την υπόθεση της Novartis που και αυτή όπως και η Siemens ήρθε μέσα από έξω, ως μεγάλο και διεθνές σκάνδαλο.

Κι όλοι είδαν πως τα δύο κόμματα που κυβέρνησαν σαράντα χρόνια τον τόπο και βρέθηκαν με μισό δις θαλασσοδάνεια τα οποία θέλησαν μάλιστα να τα χαρίσουν στους εαυτούς τους, με μια σχετική τροπολογία, νυχτερινή, στη Βουλή. Και τα χάρισαν. Και έδωσαν ασυλία σε αυτούς που τους τα εξέδωσαν.

Αυτά τα πράγματα συμβαίνουν πουθενά αλλού στην Ευρώπη; Αυτά που συνέβησαν στην Ελλάδα και αποτέλεσαν μια από τις βασικές αιτίες της κρίσης. Γιατί, εντάξει, προφανώς όλοι μας έχουμε οργή για τον τρόπο που οι έξω διαχειρίστηκαν την Ελλάδα, ιδίως μετά το 2009. Αλλά αυτά που συνέβαιναν στην Ελλάδα μέχρι τότε, συνέβαιναν πουθενά αλλού έξω;

Θα μπορούσε να συμβαίνουν σε τέτοιο βαθμό;

Και εδώ, αυτοί που χρεοκόπησαν την χώρα, μας κάνουν τώρα τους ευρωπαϊστές.

Πρωτοστατούν στο κίνημα «Μένουμε Ευρώπη» και μας κουνάνε το δάχτυλο, λέγοντας ότι, εσείς θέλετε να βγάλετε την Ελλάδα από την Ευρώπη.

Και είναι το παλιό πολιτικό σύστημα το ίδιο που σήμερα παίζει τα ρέστα του για μια ακόμη φορά.

Θα το πω ευθέως:

Το σύστημα αυτό προσπάθησε να δημιουργήσει συνθήκες αποτροπής των δημοκρατικών εξελίξεων στη χώρα το 2015, φτιάχνοντας και σκηνοθετώντας το πλαίσιο της παρένθεσης με ένα πρόγραμμα που έληγε ενάμιση μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας και με άδεια ταμεία.

Αυτό το σύστημα προσπάθησε στη συνέχεια να ανατρέψει την μόλις λίγους μήνες πριν δημοκρατικά για δεύτερη φορά εκλεγμένη κυβέρνηση, τον Σεπτέμβρη του 2015, με την πρώτη αξιολόγηση.

Το ίδιο τώρα σύστημα έπαιξε τα ρέστα του και στη δεύτερη αξιολόγηση.

Όποιος έχει μάτια, είδε.

Δεν τους βγήκε όμως. Ούτε το 2015. Ούτε στην πρώτη αξιολόγηση, ούτε στη δεύτερη αξιολόγηση.

Και τώρα είναι αυτοί που βρίσκονται σε πλήρες στρατηγικό αδιέξοδο. Και φάνηκε αυτό από τις πρώτες αντιδράσεις τους.

Δεν θα αναφερθώ παραπέρα στην πορεία που έχει χαράξει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Θα πω μονάχα ότι θα ήταν προτιμότερο για τη χώρα, όχι για μας, η κυβέρνηση να έχει απέναντί της έναν πολιτικό αντίπαλο με ιδεολογικές διαφορές, σεβαστές, αλλά έναν αντίπαλο όπου να αισθανόμαστε ότι έχει αγωνία για το μέλλον του τόπου.

Και όχι έναν εσμό εκδικητικών ακροδεξιών από τη μια πλευρά και πορφυρογέννητων από την άλλη, που πάσχουν από σύνδρομο στέρησης της εξουσίας.

Ας είναι όμως.

Τώρα ο καθένας επιστρέφει στην δουλειά του.

Εμείς στην προσπάθεια, που δεν τελειώνει προφανώς εδώ, θέλει σκληρή δουλειά να στήσουμε τον τόπο στα πόδια του.

Και η αντιπολίτευση βεβαίως στις εσωτερικές της διαμάχες για το αν είναι τζάμπα μαγκιά ή όχι να λέει ότι δεν θα ψηφίσει τα μέτρα, αλλά θα τα εφαρμόσει μετά.

Μέχρι όλα αυτά να ξεδιαλύνουν και να φτάσουμε στο σημείο, συντρόφισσες και σύντροφοι, όπου θα βγούμε από το πρόγραμμα το 2018, κι όπου ο ελληνικός λαός θα έχει τη δυνατότητα να κρίνει και να συγκρίνει το 2019 την περίοδο της καταστροφής 2010-2014 και την περίοδο κατά την οποία μέσα από σκληρούς καθημερινούς αγώνες και μάχες, για τις οποίες πολλές φορές ματώσαμε, καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από το πρόγραμμα, θα έχουμε καταφέρει να βγάλουμε τη χώρα από το πρόγραμμα, θα έχουμε καταφέρει να καταστήσουμε βιώσιμο το χρέος και θα συγκρίνουμε την ανεργία που παραλάβαμε με την ανεργία που θα παραδώσουμε. Το κοινωνικό κράτος που παραλάβαμε, με το κοινωνικό κράτος που θα παραδώσουμε. Την ανάπτυξη και τους ρυθμούς που παραλάβαμε, με την ανάπτυξη και τους ρυθμούς που θα παραδώσουμε.

Αυτό θα κριθεί το 2019. Και ο ελληνικός λαός είμαι βέβαιος ότι θα κρίνει έχοντας στο μυαλό του ποιοι είναι αυτοί που έδωσαν την έντιμη μάχη και ποιοι είναι αυτοί που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και τη λεηλάτησαν κιόλας από πάνω.

Η δική μας ευθύνη από εδώ και εμπρός είναι να δουλέψουμε με σχέδιο και σε συγκεκριμένους άξονες.

Πρώτος άξονας μετά τη δεύτερη αξιολόγηση είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση.

Η δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη που θα έχει συστατικά της την παραγωγή νέου πλούτου, τη δραστική μείωση της ανεργίας, την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος αλλά και τον σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα.

Είναι άλλωστε γεγονός ότι από όσα προβλέπει η συμφωνία για τα εργασιακά, η προοπτική της ανάπτυξης θα ενισχύει τη διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων μέσα από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για καλύτερους μισθούς

Και καθιστά τους εργαζόμενους λιγότερο ευάλωτους σε καταστάσεις ομηρείας και βέβαια απέναντι στη διαρκή δαμόκλειο σπάθη της απόλυσης.

Θέλω όμως εδώ να επισημάνω και κάτι ακόμα: Η προηγούμενη κυβέρνηση του κ. Σαμαρά παρέλαβε το 2012 τη μερική απασχόληση στο 38% επί του συνολικού μεριδίου στην αγορά εργασίας. Και όταν μας παρέδωσε εμάς τον Γενάρη του 2015, από το 38% είχε φτάσει στο 59%.

Η δική μας πολιτική έφερε τον Μάρτη του 2017, τον περασμένο μήνα, ισοζύγιο εργασίας θετικό κατά 38.000 θέσεις εργασίας.

Και, το κυριότερο, για πρώτη φορά, στις θέσεις που δημιουργήθηκαν, η αναλογία πλήρους και μερικής απασχόλησης από το 60-40 υπέρ της μερικής, έχει πάει στο 50% - 50%.

Ενώ παράλληλα για πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία της χώρας γίνεται πραγματική προσπάθεια για καταπολέμηση της μαύρης και αδήλωτης εργασίας και των εργοδοτικών αυθαιρεσιών, κάνοντας το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας πραγματικό Σώμα Επιθεώρησης και όχι γιαλαντζί. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν προβλήματα υποστελέχωσης.

Είναι προφανές ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Τα αποτελέσματα αυτά όμως νομίζω ότι δείχνουν την κατεύθυνση στην οποία πρέπει να βαδίσουμε.

Και είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε την πλήρη και αξιοπρεπή απασχόληση, στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδίου μας για τη δίκαιη ανάπτυξη.

Μια ανάπτυξη που θα αξιοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας.

Που θα στοχεύει στην προσέλκυση πραγματικά παραγωγικών επενδύσεων.

Η οποία θα έχει ξεκάθαρο κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόσημο.

Που θα μας δώσει τη δυνατότητα να αποκαταστήσουμε τις πληγές στο κοινωνικό κράτος και να διαμορφώσουμε την αγορά εργασίας στα επίπεδα μιας κανονικής ευρωπαϊκής χώρας.

Ο δεύτερος άξονας των πρωτοβουλιών μας, αμέσως μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, είναι αυτό που ονομάζουμε θεσμική ανασυγκρότηση.

Με αιχμή, κυρίως τη Συνταγματική αναθεώρηση. Όπου, για πρώτη φορά στην χώρα έχει ξεκινήσει ήδη ένας ανοιχτός κοινωνικός διάλογος, στον οποίο όλοι οι πολίτες, όλες οι συλλογικότητες, όλοι οι φορείς έχουν την δυνατότητα να καταθέσουν τις απόψεις τους.

Για να ακολουθήσει, μετά το τέλος της διαβούλευσης αυτής, η κοινοβουλευτική διαδικασία, όπως προβλέπεται και καθορίζεται από το Σύνταγμα.

Ο τρίτος άξονας είναι οι μεταρρυθμίσεις.

Μεταρρυθμίσεις που για την Αριστερά οφείλουν να έχουν ένα ξεκάθαρο κοινωνικό και δημοκρατικό πρόσημο. Διότι με τη χρήση αυτού του όρου τα τελευταία χρόνια, ο ελληνικός λαός ακούει μεταρρυθμίσεις και τρέχει.

Εμείς αναφερόμαστε σε πραγματικά προοδευτικές και θετικές μεταρρυθμίσεις, όπως η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Όπως η αλλαγή του συστήματος εισαγωγής στα Πανεπιστήμια.

Όπως ο εκδημοκρατισμός και η θωράκιση της διαφάνειας αλλά και η αλλαγή γενικότερα του θεσμικού πλαισίου στην αυτοδιοικητική δομή της χώρας. Μια μεγάλη μεταρρύθμιση που επίσης έχει ανάγκη ο τόπος.

Τέλος, ο τέταρτος άξονας είναι η εξυγίανση της πολιτικής ζωής του τόπου.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, θα θέλαμε στις τομές αυτές να επιδιώξουμε ευρύτερες συναινέσεις ή, τουλάχιστον, ουσιαστικό δημοκρατικό διάλογο.

Ξέρουμε ότι δεν είναι εύκολο κάτι τέτοιο.

Γιατί το παλιό πολιτικό σύστημα δυσκολεύεται να μπει σε μια τέτοια διαδικασία.

Γιατί θα είναι σαν να αναγνωρίζει την πολιτική ήττα που έχει υποστεί δύο φορές το 2015 αλλά και το γεγονός ότι ο τόπος γυρίζει σελίδα.

Προφανώς και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό.

Όσο πιο γρήγορα όμως αποδεχτούν τη νέα πολιτική πραγματικότητα, πιστεύω ότι τόσο το καλύτερο θα είναι και για τους ίδιους.

Γνωρίζουμε όλοι τις δυσκολίες που έχει το εγχείρημα να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και να συμβάλλουμε στο να ζήσει ο λαός μας καλύτερες μέρες.

Η ελληνική κοινωνία έχει σηκώσει δυσανάλογα βάρη σε αυτή την περιπέτεια που έβαλε τη χώρα το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο των προηγούμενων δεκαετιών.

Και είναι στις δικές μας πλάτες αυτή η ευθύνη. Είναι στις δικές μας πλάτες η ευθύνη να ξελασπώσουμε όχι μόνο το χθες και το σήμερα αλλά και το αύριο.

Και είμαι βέβαιος ότι οι αποφάσεις που πήραμε, οι δύσκολες και τον Ιούλη του 2015 αλλά και σήμερα, είναι αποφάσεις που σε λίγα χρόνια, όταν θα σκεφτόμαστε τις δυσκολίες που περάσαμε και τα κρίσιμα διλήμματα που είχαμε, θα είμαστε βέβαιοι ότι πράξαμε το σωστό.

Το κόμμα μας, τα μέλη, τα στελέχη, οι βουλευτές μας έχουν επανειλημμένα δείξει ότι δεν φοβούνται ούτε την ευθύνη, ούτε τη μάχη.

Αυτό είναι άλλωστε και κάτι το οποίο, αν θέλετε, ιστορικά η Αριστερά είναι καταδικασμένη. Να βρίσκεται μπροστά στα δύσκολα, στις δύσκολες στιγμές.

Έτσι και σήμερα, σε συνέχεια αυτής της διετούς πορείας από το 2015 τον Γενάρη μέχρι σήμερα, της πορείας διακυβέρνησης της χώρας, έχουμε καθήκον να συνεχίζουμε κοιτάζοντας μπροστά, πιο δυνατοί από τις εμπειρίες μας αλλά και πιο συμπαγείς και πιο αποφασισμένοι. Και πιο αποφασιστικοί στη διακυβέρνηση για τομές, για συγκρούσεις, για ρήξεις με το παλιό.

Δεν υπάρχει πια δικαιολογία. Δεν ξέραμε; Μάθαμε τώρα. Έχουμε γνώση. Και δεν μπορεί να αφήνουμε το παλιό να κατατρώει σαν το σαράκι την προοπτική του καινούργιου και του ξαναστησίματος της χώρας σε στέρεες υγιείς βάσεις

Χρειάζεται λοιπόν να δουλέψουμε σκληρά, μαζί με την κοινωνία, για να βρούμε τα υλικά και να χτίσουμε την Ελλάδα της επόμενης μέρας.

Να ξαναφτιάξουμε τη χώρα μας έτσι όπως της αξίζει, σε γερά θεμέλια και να αφήσουμε πίσω τα δύσκολα χρόνια της κρίσης, να πορευτούμε στο μέλλον με ασφάλεια και προοπτική.

Το ξέρετε πολύ καλά και το ξέρω κι εγώ. Σε αυτή την πορεία, όπως δυο χρόνια τώρα τίποτα δεν μας χαρίστηκε, έτσι και τώρα τίποτα δεν θα μας χαριστεί.

Όλα θα είναι αποτέλεσμα μαχών, αγώνων και συγκρούσεων, συγκρούσεων με όσους θέλουν να μας γυρίσουν πίσω ώστε να ανακυκλώσουν για δεκαετίες ακόμα αυτό το σύστημα που τους εξέθρεψε και μαζί με αυτό πολλές ακόμα κρίσεις και πολλά ακόμα, περισσότερα δεινά για τον τόπο και το λαό μας.

Δεν υπάρχει όμως καμία περίπτωση αυτή η Κεντρική Επιτροπή, αυτή η κοινοβουλευτική ομάδα και, κυρίως, αυτός ο λαός που μας πιστεύει και μας στηρίζει, να τους αφήσουνε να το πράξουν.

 


Σελίδα 5 από 1900
Vegas, Xρύσπα, Τσαουσόπουλος, DJs από Athens DJ 95,2 και Μελωδία στις παράλληλες εκδηλώσεις του No Finish Line
Vegas, Xρύσπα, Τσαουσόπουλος, DJs από Athens DJ 95,2 και Μελωδία  στις παράλληλες εκδηλώσεις του No Finish Line
Vegas, Xρύσπα, Τσαουσόπουλος, DJs από Athens DJ 95,2 και Μελωδία στις παράλληλες εκδηλώσεις του No Finish Line Όλα ...

GoT, Πρώτες επίσημες εικόνες από την 7η σεζόν του Game of Thrones.
GoT,  Πρώτες επίσημες εικόνες από την 7η σεζόν του Game of Thrones.
GoT, Πρώτες επίσημες εικόνες από την 7η σεζόν του Game of Thrones.   Όσο πλησιάζει το καλοκαίρι και η ημερομηνία της πρεμιέρα της ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση