ATTICANEWS.GR

Member Area
Επικαιρότητα


Ελληνορωσικές σχέσεις, Το Κυπριακό συζήτησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός με τον Ρώσο Πρόεδρο.

Ελληνορωσικές σχέσεις,

Το Κυπριακό συζήτησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός με τον Ρώσο Πρόεδρο.
839ba-tsipras putin

Συνολική επισκόπηση των ελληνορωσικών σχέσεων και αναφορά σε αποτελέσματα πρωτοβουλιών για περαιτέρω σύσφιξη σχέσεων Ελλάδας- Ρωσίας είχαν χθες ο Αλέξης Τσίπρας με τον Βλάντιμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση, συζήτησαν και το Κυπριακό.

Στη συνάντηση -που διήρκησε 70 λεπτά, αντί για 30 λεπτά που είχε προγραμματιστεί- συζητήθηκε η σημαντική αύξηση τουριστικών αφίξεων από Ρωσία, καθώς και επόμενα στάδια συνεργασίας (διοργάνωση 11ης συνάντησης της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής, έναρξη τουριστικού έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2017, επιχειρηματική αποστολή στη Μόσχα τον Ιούνιο, ανάπτυξη διαπεριφερειακής συνεργασίας).

Ο Ελληνας πρωθυπουργός και ο Ρώσος Πρόεδρος επικεντρώθηκαν, κατά τις ίδιες πληροφορίες, στην προοπτική ρωσικών επενδύσεων, σε μια σειρά από τομείς (ενέργεια, σιδηρόδρομοι, λιμάνια) και συζήτησαν εκτενώς για τις περιφερειακές εξελίξεις και ειδικότερα: Συριακό, εξελίξεις στη Λιβύη, Κυπριακό και ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή.

http://www.typos.com.cy/cat/1/article/27768

 
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Κυβέρνηση οδηγεί την μεσαία τάξη της Ελλάδας σε κατάσταση φτωχοποίησης» Βασικά σημεία από την τοποθέτηση του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Κ. Μητσοτάκη σε εκδήλωση με ελεύθερους επαγγελματίες στον πολυχώρο "HUB"

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Κυβέρνηση οδηγεί την μεσαία τάξη της Ελλάδας σε κατάσταση φτωχοποίησης»
 Βασικά σημεία από την τοποθέτηση του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Κ. Μητσοτάκη σε εκδήλωση με ελεύθερους επαγγελματίες στον πολυχώρο "HUB"

 

resized DIM4672

  
Την επιτακτική ανάγκη να δοθούν κίνητρα στους ελεύθερους επαγγελματίες για πραγματική εργασία ώστε να επιτευχθεί η απαραίτητη τόνωση της απασχόλησης για να στηριχθεί εμπράκτως το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, σήμερα, Σάββατο 13 Μαΐου, συνομιλώντας με ελεύθερους επαγγελματίες σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο «Hub». 

resized DIM4488
 
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι σκοπός της εκδήλωσης είναι «κυρίως για να ακούσουμε τον προβληματισμό των ελεύθερων επαγγελματιών. Διότι γνωρίζω πάρα πολύ καλά, ότι τα τελευταία δύο χρόνια, ήταν χρόνια δύσκολα, διότι η σημερινή Κυβέρνηση φαίνεται σε όλες της τις εκφάνσεις πολιτικής να εκπέμπει απέναντι στους ελεύθερους επαγγελματίες, κάτι το οποίο μοιάζει περισσότερο με ένα ταξικό μίσος. Με μια συστηματική εμμονή να τιμωρεί αυτούς, οι οποίοι αγωνίζονται καθημερινά και διακρίνονται στον επαγγελματικό στίβο και κερδίζουν με αυτόν τον τρόπο το εισόδημα, το οποίο τους αναλογεί. Αυτή η πολιτική στόχευση κατ' εμέ έχει ένα ξεκάθαρο σκοπό: Να οδηγήσει την μεσαία τάξη της χώρας μας σε μια κατάσταση φτωχοποίησης. Η Κυβέρνηση είναι ξεκάθαρο ότι δεν ενδιαφέρεται για τους ελεύθερους επαγγελματίες».

resized DIM4531
 
«Η Κυβέρνηση», είπε ο κ. Μητσοτάκης «δεν σας θεωρεί εκλογικούς πελάτες. Κατά συνέπεια θεωρεί ότι μπορεί να σας ξεζουμίζει και να εισπράττει από εσάς πολύ περισσότερα από αυτά τα οποία μπορείτε να δώσετε.  Έχω μια τακτική επαφή με τους επαγγελματικούς εκπροσώπους των διαφόρων επαγγελμάτων. Το μήνυμα το οποίο εισπράττω απ' όλους είναι συστηματικά το ίδιο: Δεν αντέχουμε άλλο.  Αισθανόμαστε ότι δουλεύουμε και το πρόσθετο όφελος από την εργασία μας πηγαίνει τελικά σχεδόν όλο στο Κράτος». 
 resized DIM4582
«Εγώ δεν φαντάζομαι μια κοινωνία στην οποία δεν δίνεται κίνητρο για πραγματική εργασία», ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και συνέχισε: «Θέλω να δουλεύετε και όσο δουλεύετε περισσότερο να κερδίζετε περισσότερο. Βεβαίως, να συνεισφέρετε στο Κράτος σε φόρους και σε εργοδοτικές εισφορές. Αλλά αυτό το συνολικό πακέτο να μην είναι ένα πακέτο, το οποίο τελικά είναι εξοντωτικό και ασφυκτικό για εσάς και για τις οικογένειές σας. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να προχωρήσει πολύ». 
 resized DIM4594
Αναφερόμενος στις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Έχουμε δεσμευθεί ότι θα εξετάσουμε πρώτα το πακέτο της φορολογικής επιβάρυνσης. Διότι βλέπουμε τη συνολική σας επιβάρυνση ως ένα άθροισμα φόρων και εισφορών και έχουμε δεσμευθεί ότι θα μειώσουμε τον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή  από το 22% - ενδεχομένως να πάει στο 20% με το τέταρτο μνημόνιο - στο 9%. Έτσι ώστε να υπάρχει  ένα σημαντικό όφελος για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι σήμερα δηλώνουν εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ. Αυτό σε συνδυασμό και με μια σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, μπορεί να έχει ένα συνολικό όφελος για τον ελεύθερο επαγγελματία, ο οποίος δηλώνει 10.000 ευρώ εισόδημα, γύρω στα 1.600 ευρώ. Να αντισταθμίσει δηλαδή σε ένα μεγάλο βαθμό την πρόσθετη επιβάρυνση, η οποία υπάρχει από την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, των ασφαλιστικών εισφορών. Και θα υπάρχει – όπως γνωρίζετε – και με το τέταρτο μνημόνιο επιπρόσθετη αύξηση, πέρα από αυτά τα οποία ήδη πληρώνετε. Αυτήν την αύξηση την εκτιμούμε περίπου στα 900 ευρώ ετησίως, για κάποιον ο οποίος κερδίζει 1.000 ευρώ το μήνα».
 resized DIM4606
Διευκρίνισε ότι «θέλω να είμαι απολύτως ειλικρινής μαζί σας. Αυτήν τη στιγμή δεν μπορώ να σας πω ακόμα κάτι συγκεκριμένο για το ζήτημα των ασφαλιστικών εισφορών. Το ασφαλιστικό πρόβλημα της χώρας πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά. Δεν μπορούμε να κάνουμε μια επιμέρους ρύθμιση για τους ελεύθερους επαγγελματίες, χωρίς να βλέπουμε το πλαίσιο των εισφορών και για τις υπόλοιπες κοινωνικές τάξεις. Ένα, όμως, είναι βέβαιο. Ένα ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο μονίμως στηρίζεται σε αυξημένες εισφορές και το οποίο δεν αντιμετωπίζει την γενεσιουργό αιτία του προβλήματος, που δεν είναι άλλη από τη σχέση εργαζομένου προς ασφαλισμένους, είναι ένα σύστημα, το οποίο τελικά δεν είναι διατηρήσιμο. Εάν η χώρα δεν επιστρέψει σε μια τολμηρή και γενναία ανάπτυξη, εάν δεν δημιουργήσουμε πολλές και καλά αμειβόμενες θέσεις απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα και οι θέσεις απασχόλησης αυτές να συνεισφέρουν στα ασφαλιστικά ταμεία, τότε πολύ φοβάμαι ότι καμία παρέμβαση στο ασφαλιστικό σύστημα, όπως αυτή που δρομολογείται από την σημερινή Κυβέρνηση, δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα. Ξέρουμε ότι αύξηση των εργοδοτικών εισφορών οδηγεί αναπόφευκτα  στην εισφοροδιαφυγή. Το βλέπουμε ήδη. Ακόμα δεν έχουμε τα τελικά οικονομικά αποτελέσματα, από τη λειτουργία του ΕΦΚΑ, αλλά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι όταν ζητάμε από τους πολίτες και ειδικά από τους ελεύθερους επαγγελματίες να πληρώνουν περισσότερα από αυτά που μπορούν, κάποιοι είτε θα εισφοροδιαφεύγουν, είτε κάποιοι άλλοι δεν θα πληρώνουν με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι υποχρεώσεις των πολιτών προς το Κράτος. Αυτό λοιπόν συνολικά είναι μια άσκηση, η οποία δεν είναι βιώσιμη».   
 resized DIM4622
«Βρισκόμαστε απέναντι σε μια πραγματικότητα, η οποία έχει ένα τίτλο: Τέταρτο μνημόνιο. Ένα μνημόνιο, το οποίο θα ψηφιστεί στη Βουλή από τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο. Ένα μνημόνιο, το οποίο φέρνει πρόσθετα μέτρα, χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση για τη χώρα»,υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης. 
 resized DIM4637
«Είναι πρωτοφανές», σημείωσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας «το γεγονός ότι η χώρα σήμερα δεσμεύετε σε μέτρα για μετά το 2018, χωρίς να υπάρχει καμία πρόσθετη εξασφάλιση χρηματοδότησης.  Η Κυβέρνηση παραβίασε όλες τις κόκκινες γραμμές της. Τα έδωσε όλα και τελικά δεν πήρε τίποτα. Αλλά το σημαντικότερο με αυτό το οποίο θα ψηφιστεί την Πέμπτη, είναι ότι η Κυβέρνηση, τελικά, θίγει τους πιο αδύναμους Έλληνες. Οι πιο αδύναμοι θίγονται τελικά από τη μείωση του αφορολόγητου και οι πιο αδύναμοι είναι αυτοί οι οποίοι θίγονται από τη μείωση των συντάξεων.  Μια μείωση των συντάξεων την οποία σας θυμίζω ότι η Κυβέρνηση – όπως και τη μείωση του αφορολόγητου -  την είχε συνολικά αποκλείσει».

resized DIM4639

Δεσμεύτηκε ότι η Νέα Δημοκρατία θα βρεθεί απέναντι «σε αυτήν την πολιτική. Λέμε, ξεκάθαρα, ότι η χώρα χρειάζεται ένα διαφορετικό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής. Εμείς έχουμε δεσμευθεί  ότι μπορούμε να μαζέψουμε περαιτέρω τις δαπάνες του Κράτους. Έχουμε δεσμευθεί, όμως ταυτόχρονα, σε μια τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση,  η οποία θα μειώσει τους  φορολογικούς συντελεστές. Με αυτούς τους φορολογικούς συντελεστές που έχουμε σήμερα, ανάπτυξη στη χώρα, δεν πρόκειται να υπάρξει. Και όσο δεν υπάρχει ανάπτυξη τόσο θα είμαστε εγκλωβισμένοι σε ένα φαύλο κύκλο πρόσθετων μέτρων, πρόσθετης λιτότητας, που τελικά δεν οδηγεί πουθενά. Εμείς δεν έχουμε καμία δυσκολία να μιλήσουμε για τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Και αυτό το τολμηρό μεταρρυθμιστικό σχέδιο το οποίο θα προτάξουμε, που θα πηγαίνει πέρα και πάνω από το μνημόνιο. Θα είναι το σχέδιο εκείνο με το οποίο θα πείσουμε τους πιστωτές της χώρας, ότι μπορούμε, τελικά, να διεκδικήσουμε και αξίζουμε να διεκδικήσουμε μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα... Διότι όσο η χώρα είναι εγκλωβισμένη σε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% για πολλά χρόνια, τόσο θα αναγκαζόμαστε να παίρνουμε πρόσθετα μέτρα λιτότητας, τα οποία δεν θα επιτρέπουν τελικά στην οικονομία να ανασάνει». 
 resized DIM4643
«Η χώρα μας δεν αξίζει την Κυβέρνηση, την οποία έχει σήμερα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Αξίζει μια πολύ καλύτερη Κυβέρνηση. Αξίζει μια Κυβέρνηση, η οποία δεν θα διχάζει την κοινωνία για να εξασφαλίσει προνομιακή πρόσβαση σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Αξίζει μια Κυβέρνηση, η οποία θα ενώσει  και πάλι την Ελλάδα, η οποία θα μπορέσει να πάει την Ελλάδα μπροστά, και η οποία θα μπορέσει να φέρει και πάλι στα χαμόγελα των Ελλήνων το χαμόγελο και την αυτοπεποίθηση και την αισιοδοξία». 

resized DIM4651

 

resized DIM4672resized DIM4683resized DIM4687resized DIM4694resized DIM4715resized DIM4728resized DIM4748resized DIM4779resized DIM4855resized DIM4871resized DIM4878resized DIM4912

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Yπ. Υγείας - Εκτροχιασμός αμαξοστοιχίας έξω από τη Θεσσαλονίκη.

Yπ. Υγείας - Εκτροχιασμός αμαξοστοιχίας έξω από τη Θεσσαλονίκη.

Image1

Χθες, Σάββατο 14/05 και ώρα 21:50, το υπουργείο Υγείας ενημερώθηκε από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) για εκτροχιασμό αμαξοστοιχίας στην περιοχή Άδενδρο της Θεσσαλονίκης. Άμεσα κινητοποιήθηκαν το ΕΚΑΒ, η 3η και η 4η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) και τα νοσοκομεία. Υπό την εποπτεία της διοίκησης του ΕΚΕΠΥ, μετέβησαν στην περιοχή όλα τα διαθέσιμα ασθενοφόρα και οι κινητές μονάδες του ΕΚΑΒ και ταυτόχρονα τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού τα νοσοκομεία που εφημέρευαν χθες στη Θεσσαλονίκη έτσι ώστε να είναι σε πλήρη ετοιμότητα να υποδεχθούν τους τραυματίες.

Από τα βαγόνια απεγκλωβίστηκαν δύο νεκροί επιβάτες και 7 τραυματίες εκ των οποίων ο ένας σε πολύ σοβαρή κατάσταση. Διασωληνώθηκε στο σημείο από γιατρούς του ΕΚΑΒ και διακομίστηκε στη ΜΕΘ του ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου» όπου και κατέληξε σήμερα το πρωί. Ένας τραυματίας (φαντάρος) διακομίσθηκε στο 424 ΓΝΣΘ και οι υπόλοιποι 5 τραυματίες στο «Γ. Παπανικολάου». Πρόκειται για δύο άνδρες 40 και 43 ετών και μια γυναίκα 41 ετών οι οποίοι νοσηλεύονται σε σταθερή κατάσταση στη Β΄Χειρουργική Κλινική και έναν άνδρα 43 ετών και μια γυναίκα 75 ετών οι οποίοι αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες εξήλθαν από το Νοσοκομείο.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας εκφράζει ιδιαιτέρως τη θλίψη της για το γεγονός ότι ένας εκ των τριών ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους ήταν γιατρός και υπηρετούσε στο Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας.

Θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των τριών εκλιπόντων και ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

 

 
Συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη στην Real News και τον Βασίλη Σκουρή. "Η κυβέρνηση ζει στα σύννεφα. Και στα σύννεφα δεν υπάρχουν ρολόγια."

Συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη στην Real News και τον Βασίλη Σκουρή.

"Η κυβέρνηση ζει στα σύννεφα. Και στα σύννεφα δεν υπάρχουν ρολόγια."

18402271 1524757197589082 3485588309210550438 o

«Ο κ.Τσίπρας μετακινείται αριστερά, δεξιά, κέντρο. Όπου τον βολεύει, όποτε τον βολεύει. Τη μια μέρα σκίζει μνημόνια, την άλλη τα υπογράφει. Ένας αβαθής λόγος χωρίς συνέπεια. Μακάρι να είχε κάτι γραμμένο στην ατζέντα του ο κ.Τσίπρας, φοβάμαι ότι δεν έχει τίποτα πέρα από μια λέξη: Εξουσία» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real και στο δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή.

Ως προς το κλείσιμο της αξιολόγησης ανέφερε ότι η 7μηνη καθυστέρηση κόστισε πολύ ακριβά, καθώς «οι δανειστές προσέθεταν συνεχώς νέα αιτήματα, ενώ η αβεβαιότητα μαχαίρωνε την οικονομία. Προφανώς σκέφθηκαν ότι τραβώντας το χρόνο θα πιέσουν τη Γερμανία που βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο. Και έγινε το ανάποδο. Πιεστήκαμε εμείς και τελικά υπογράψαμε ότι να ‘ναι. Όπως και το καλοκαίρι του ΄15».

Σχολιάζοντας, μάλιστα, την άποψη ότι η καθυστέρηση είναι προϊόν απειρίας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ υπογράμμισε ότι: «Είναι κυρίως μια κουτοπόνηρη αντίληψη πολιτικής. Είναι οι ιδεοληψίες τους, τα κόμματά τους και οι πελάτες τους. Θέλουν να ζήσουν όλοι μαζί στο σύννεφο «διαπραγματευόμαστε σκληρά». Και στα σύννεφα δεν υπάρχουν ρολόγια».

Απαντώντας σε ερώτηση για τα αντίμετρα, ο επικεφαλής του Ποταμιού επεσήμανε ότι: «Το να υπόσχεσαι μελλοντικά κέρδη σπέρνοντας ζημίες είναι πράξη εξαπάτησης, όταν μάλιστα γνωρίζεις ότι η πιθανότητα των κερδών είναι μηδενική».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας για την πόλωση που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό τόνισε ότι: «Καλλιεργείται με πάθος από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και τη ΝΔ από την εποχή του δημοψηφίσματος με κοινό στόχο να περιορίσουν οποιαδήποτε άλλη φωνή. Πολλές φορές τα καταφέρνουν. Η πατρίδα όμως χάνει. Γιατί οι λύσεις δεν βρίσκονται στα παλιά στρατόπεδα, οι λύσεις θέλουν ευελιξία, συνθέσεις, εποικοδομητικές αντιπαραθέσεις.Η χώρα υποφέρει από τους συστημικούς συντηρητικούς. Είναι γεμάτη από αυτούς η Δεξιά, η Αριστερά και βεβαίως και η Κεντροαριστερά. Μιλάνε – μιλάνε και δεν λένε τίποτα επεσήμανε.

Τέλος, αναφερόμενος στο μέλλον του κέντρου υπογράμμισε ότι: «Ο Μακρόν δείχνει το δρόμο. Πρέπει να ξεπεράσουμε τα παλιά κόμματα. Ο ορθολογισμός, που τόση ανάγκη έχει η χώρα, εγκλωβίζεται στα παλιά σχήματα. Η ατολμία μπορεί να εξυπηρετεί τις αυταρχικές ηγεσίες, δεν βοηθάει όμως τη χώρα».

Διαβάστε τη συνέντευξη:

Έκλεισε η αξιολόγηση κ. πρόεδρε. Θα ήθελα τον υπολογισμό σας για το λογαριασμό…

Χάσαμε πολλά. Και είναι αστείο που η κυβέρνηση προσπαθεί να εμφανίσει ως επιτυχία το κλείσιμο της αξιολόγησης. Καθυστέρησαν επτά μήνες. Οι δανειστές προσέθεταν συνεχώς νέα αιτήματα, ενώ η αβεβαιότητα μαχαίρωνε την οικονομία.

Γιατί πιστεύετε καθυστέρησε η κυβέρνηση;

Προφανώς σκέφθηκαν ότι τραβώντας τον χρόνο θα πιέσουν τη Γερμανία που βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο. Και έγινε το ανάποδο. Πιεστήκαμε εμείς και τελικά υπογράψαμε ό,τι να 'ναι. Όπως και το καλοκαίρι του '15.

Κάποιοι, πάντως, λένε ότι η καθυστέρηση είναι προϊόν της απειρίας τους.

Δυστυχώς, δεν είναι η απειρία. Είναι κυρίως μια κουτοπόνηρη αντίληψη πολιτικής. Είναι οι ιδεοληψίες τους, τα κόμματά τους και οι πελάτες τους. Θέλουν να ζήσουν όλοι μαζί στο σύννεφο «διαπραγματευόμαστε σκληρά». Και στα σύννεφα δεν υπάρχουν ρολόγια.

Εκτιμάτε ότι ο κ.Τσίπρας με την υπογραφή των μέτρων μετακινείται προς τη Σοσιαλδημοκρατία; Και δεν φοβάστε μήπως σας πάρει την ατζέντα στον τομέα της οικονομίας;

Ο κ.Τσίπρας μετακινείται αριστερά, δεξιά, κέντρο. Όπου τον βολεύει, όποτε τον βολεύει. Τη μια μέρα σκίζει μνημόνια, την άλλη τα υπογράφει. Ένας αβαθής λόγος χωρίς συνέπεια. Μακάρι να είχε κάτι γραμμένο στην ατζέντα του ο κ.Τσίπρας, φοβάμαι ότι δεν έχει τίποτα πέρα από μια λέξη: «Εξουσία». Όπως άλλωστε οι περισσότεροι πρωθυπουργοί του παρελθόντος.

Αφού, πάντως, είναι τόσο κακή η κυβέρνηση, γιατί δεν ζητάτε ευθέως εκλογές όπως ο κ.Μητσοτάκης αλλά και η κυρία Γεννηματά κατά διαστήματα;

Σε αυτή τη χώρα έχουμε περίσσευμα εκλογών. αλλά και μνημονίων. Μήπως πρέπει να σκεφθούμε ότι αυτά είναι αλληλένδετα; Η οικονομία δεν θα αντέξει ένα πάγωμα και μια νέα γενικευμένη στάση πληρωμών για 2-3 μήνες. Από την προκήρυξη δηλαδή των εκλογών μέχρι τον σχηματισμού της νέας κυβέρνησης, η οποία ίσως να είναι και δύσκολο να συγκροτηθεί.

Γιατί θα είναι δύσκολο να συγκροτηθεί; Εσείς δεν θα δώσετε ψήφο εμπιστοσύνης αν κερδίσει τις εκλογές ο κ.Μητσοτάκης;

Νομίζω ότι βιάζεστε πολύ. Πάντως το Ποτάμι έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα για την στήριξη μιας κυβέρνησης τη διάλυση του κομματικού κράτους. Είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να το καταφέρουμε γιατί δεν έχουμε δεσμεύσεις και παρά-κομματικούς μηχανισμούς στο κράτος. Σκεφθείτε να παραδώσουμε ξανά τη δημόσια διοίκηση στη Ν.Δ. ή το ΠΑΣΟΚ. Θα συνεχίσουν απλώς τα έργα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Πάντως, κάποιοι λένε ότι «τα έχετε βρει» με τον κ.Μητσοτάκη;

Το Ποτάμι χαιρέτισε χωρίς παζάρια την εκλογή του κ.Μητσοτάκη ως προσπάθεια ανανέωσης της Ν.Δ. Ωστόσο, περίπου ενάμιση χρόνο μετά την ανάδειξή του στην ηγεσία, το στρατόπεδό του παραμένει συντηρητικό και με παλαιοκομματικές τακτικές.

Αντίμετρα θα ψηφίσετε, κ. πρόεδρε; Ποιο είναι το σκεπτικό σας;

Αντίμετρα σε τι; Αντίμετρα στα λάθη; Αντίμετρα σε μια εγκληματική καθυστέρηση; Το να υπόσχεσαι μελλοντικά κέρδη σπέρνοντας ζημίες είναι πράξη εξαπάτησης, όταν μάλιστα γνωρίζεις ότι η πιθανότητα των κερδών είναι μηδενική.

Δεν υπάρχουν, όμως, και θετικές πολιτικές ανάμεσα στα αντίμετρα της κυβέρνησης; Ας πούμε, οι ρυθμίσεις για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς ή η μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις;

Αυτές είναι προτάσεις που έχει καταθέσει από νωρίς το Ποτάμι. Αλλά όχι με τον εκβιασμό ότι «θα εξοντώσω τον πατέρα σου και αν επιζήσει τότε ίσως θα κάνω και το καθήκον μου προς εσένα». Σε κάθε περίπτωση εμείς καλούμε την κυβέρνηση τις θετικές, όπως λέτε, πολιτικές να τις συζητήσουμε σήμερα. Όχι ως αντίμετρα το 2020.

Συμφωνείτε με την πολιτική των «ίσων αποστάσεων» από Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο Μητσοτάκη που εφαρμόζει η κυρία Γεννηματά;

Η κυρία Γεννηματά συγκυβέρνησε με τον κ.Μητσοτάκη στην κυβέρνηση Σαμαρά. Και κάποιοι στο περιβάλλον της – αν όχι η ίδια- ορέγονται να συγκυβερνήσουν με τον ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτή την έννοια, ναι, υπάρχει μια πολιτική ίσων αποστάσεων μέχρι να δουν που θα ξανακάτσει η μπίλια.

Η πόλωση που επικρατεί δεν σας ενοχλεί; Εκτιμάτε ότι είναι πραγματική;

Η πόλωση δεν είναι ποτέ μια δημιουργική συνθήκη. Καλλιεργείται όμως με πάθος από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τη Ν.Δ. από την εποχή του δημοψηφίσματος με κοινό στόχο να περιορίσουν οποιαδήποτε άλλη φωνή. Πολλές φορές τα καταφέρνουν. Η πατρίδα όμως χάνει. Γιατί οι λύσεις δεν βρίσκονται στα παλιά στρατόπεδα, οι λύσεις θέλουν ευελιξία, συνθέσεις, εποικοδομητικές αντιπαραθέσεις.

Σε πολύ σοβαρά θέματα, όπως π.χ. το χρέος, δεν μπορεί να υπάρξει συνεννόηση; Προτείνετε κάτι;

Η κυβέρνηση δεν είναι φερέγγυος συνομιλητής και αυτό δυσκολεύει τη συνεννόηση. Όμως, έχετε δίκιο, για το χρέος πρέπει να υπάρξει εθνική πρόταση. Και το έχουμε προτείνει. Άλλωστε, έτσι που τα καταφέραμε, το χρέος δεν αφορά τις επόμενες τετραετίες, αλλά τις επόμενες δεκαετίες. Τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας.

Συμμερίζεστε την αισιοδοξία της κυβέρνησης ότι θα πετύχουν κάποια καλή ρύθμιση των χρεών μας;

Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κοροϊδεύουν τον κόσμο. Υπόσχονται «κούρεμα» του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Δεν θα γίνει. Το χρέος μας πρέπει να ενταχθεί στη ρύθμιση χρεών που έχουν ανάγκη και άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Αλλά αυτή η ρύθμιση δεν θα γίνει πριν τις γερμανικές εκλογές. Το 2018, λοιπόν, πρέπει να είμαστε έτοιμοι και διαπραγματευτικά δυνατοί στη συζήτηση για τα χρέη του Νότου αλλά και της Γαλλίας.

Όταν λέτε «οι εκσυγχρονιστές να μην κρύβονται» σε ποιους απευθύνεστε; Στην Ώρα αποφάσεων ή και στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που τον τελευταίο καιρό συγκρούονται με την ηγεσία της κυρίας Γεννηματά;

Εμείς απευθυνόμαστε στους τολμηρούς προοδευτικούς. Η χώρα υποφέρει από τους συστημικούς συντηρητικούς. Είναι γεμάτη από αυτούς η Δεξιά, η Αριστερά και βεβαίως και η Κεντροαριστερά. Μιλάνε, μιλάνε και δεν λένε τίποτα. Κάνουν κύκλους γύρω από τα προβλήματα. Ε, είναι η ώρα να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του.

Για να σας διευκολύνω. Εσείς θεωρείτε σύμμαχους σας τον Ευάγγελο Βενιζέλο, στον Νίκο Ανδρουλάκη, τον Γιάννη Μανιάτη, τον Παύλο Γερουλάνο, για παράδειγμα;

Δεν θέλω να μπούμε σε ονόματα. Αφήστε που αν απαντήσω θετικά, θα έχουμε αντίμετρα από τη Χαριλάου Τρικούπη. Θα τους πάρουν τα γραφεία. (σ.σ.: γέλια) Πάντως ο Μακρόν δείχνει τον δρόμο. Πρέπει να ξεπεράσουμε τα παλιά κόμματα. Ο ορθολογισμός που τόση ανάγκη έχει η χώρα εγκλωβίζεται στα παλιά σχήματα. Η ατολμία μπορεί να εξυπηρετεί τις αυταρχικές ηγεσίες, δεν βοηθάει όμως τη χώρα.

Ποια ακριβώς είναι η δική σας πρόταση για το Κέντρο και την Κεντροαριστερά; Νέος φορέας; Με ποια ηγεσία; Και με ποια πολιτική γραμμή;

Η γραμμή είναι μια. Σύγκρουση με όλα αυτά που μας έφεραν και μας κρατούν στη χρεοκοπία. Λύσεις από το μέλλον και όχι από το παρελθόν. Σας είπα και πριν για το παράδειγμα του Μακρόν. Ρίσκαρε αυτός, ρίσκαραν και οι πολίτες και η Γαλλία βγήκε κερδισμένη. Και εδώ μπορούμε να το κάνουμε, αλλά κάποιοι έχουν βολευτεί στις καρέκλες τους. Τους αρέσουν τα στημένα συνέδρια και οι παρασκηνιακές συμφωνίες. Οι ανοιχτές διαδικασίες τους φοβίζουν.

Δεν θα είστε υποψήφιος αν πάμε σε εκλογές από τη βάση;Όταν λέτε ότι δεν είστε δεμένος με την καρέκλα σας, τι εννοείτε; 

Δεν έχω γεννηθεί στην πολιτική. Πριν από τέσσερα χρόνια ήμουν αλλού και μετά από τέσσερα χρόνια θα είμαι ίσως ξανά αλλού. Και στα τρία χρόνια που είναι το Ποτάμι έθεσα δυο φορές τον εαυτό μου στην κρίση των εθελοντών του. Δύο φορές σε τρία χρόνια! Έτσι αντιλαμβάνομαι εγώ την πολιτική.

Θα επιμείνω: Θα είστε υποψήφιος για την εκλογή από τη βάση ενός νέου φορέα.

Θα εξαρτηθεί από το πόσες άλλες λύσεις θα υπάρχουν. Πάντως νέος φορέας δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν αδειάσουν και κάποιες καρέκλες στην πρώτη σειρά.

Γιατί έχετε αποκλείσει το ενδεχόμενο να πάτε στο Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης; Κάποιοι βουλευτές σας έχουν προσχωρήσει ήδη.

Υπάρχει μια μικρή λεπτομέρεια κ.Σκουρή: λαός! Είναι μόνο τέσσερα γράμματα, αλλά καλά θα είναι τον θυμόμαστε. Ο λαός λοιπόν ψήφισε Ποτάμι. Πως είναι δυνατόν να προσχωρήσουμε σε ένα άλλο κόμμα; Στην Δημοκρατική Συμπαράταξη, ή τη ΝΔ, ή τον ΣΥΡΙΖΑ; Και τι θα κάνουμε μετά; Θα του επιστρέψουμε ταχυδρομικά την ψήφο του και θα του πούμε «εμείς βολευτήκαμε αλλού».

Πιστεύετε ότι μπορείτε στο μέλλον να είστε ο Έλληνας Μακρόν;

Δύσκολο. Τον έχω άλλωστε ξεπεράσει σε ηλικία. Πάντως, και για να σοβαρευτούμε, το Ποτάμι είπε στην ελληνική κοινωνία αυτά που είπε ο Μακρόν στη γαλλική. Όχι στο κομματικό κράτος, προτεραιότητα στους νέους, δικαιοσύνη και δουλειές, ανάπτυξη δηλαδή. Τον Μακρόν τον πίστεψαν οι περισσότεροι, εμάς μας πίστεψε μια δυναμική μειοψηφία. Θα επιμείνουμε πάντως.

Θα τον επισκεφθείτε στο Προεδρικό Μέγαρο;

Δεν ξέρω αν το επιτρέπει το πρωτόκολλο.

Εκείνο το ραντεβού στο γραφείο του εσείς το είχατε ζητήσει ή αυτός;

Εγώ, αλλά το δέχτηκε αμέσως γιατί ήθελε να μάθει για το «πείραμα Ποτάμι». Και το πρώτο πράγμα που με ρώτησε ήταν «γιατί το ονόμασες Ποτάμι». «Γιατί οι δρόμοι είναι μποτιλιαρισμένοι από τους παλιούς, ενώ τα ποτάμια είναι ακόμη ελεύθερα». Νομίζω ότι γέλασε. Το γραφείο του ήταν άλλωστε πάνω από τον Σηκουάνα.

 


Σελίδα 4 από 1907
Συναυλία της Γυναικείας Χορωδίας «Women’s Chamber Choir» του Πανεπιστημίου Moody των Η.Π.Α., στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Μαρκοπούλου «Άρτεμις».
Συναυλία της Γυναικείας Χορωδίας «Women’s Chamber Choir» του Πανεπιστημίου Moody των Η.Π.Α., στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Μαρκοπούλου «Άρτεμις».
Συναυλία της Γυναικείας Χορωδίας «Women’s Chamber Choir» του Πανεπιστημίου Moody των Η.Π.Α., στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Μαρκοπούλου ...

ΟΙ ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΑΪΒΙΚΗΣ: Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΑΛΑΖΑΡ (Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge) - 25 Μαΐου στους κινηματογράφους από τη Feelgood και σε 3D. (trailer-photos)
ΟΙ ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΑΪΒΙΚΗΣ: Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΑΛΑΖΑΡ (Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge) - 25 Μαΐου στους κινηματογράφους από τη Feelgood και σε 3D. (trailer-photos)
ΟΙ ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΑΪΒΙΚΗΣ: Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΑΛΑΖΑΡ(Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge) - 25 Μαΐου στους κινηματογράφους από τη Feelgood ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση