ATTICANEWS.GR

Member Area
Επικαιρότητα


Βασικά σημεία ομιλίας του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Κ. Μητσοτάκη σε εκδήλωση της τοπικής οργάνωσης στο Περιστέρι Κυριάκος Μητσοτάκης: «Απέναντι στη διγλωσσία και την υποκρισία της Κυβέρνησης, η Νέα Δημοκρατία προτάσσει ρεαλιστικό σχέδιο

Βασικά σημεία ομιλίας του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Κ. Μητσοτάκη σε εκδήλωση της τοπικής οργάνωσης στο Περιστέρι

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Απέναντι στη διγλωσσία και την υποκρισία της Κυβέρνησης, η Νέα Δημοκρατία προτάσσει ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου από την κρίση»

 

resized  DIM7039

Η ανανεωμένη σε πρόσωπα και ιδέες, ανοιχτή στην κοινωνία, Νέα Δημοκρατία προτάσσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από την κρίση, απέναντι στην αφόρητη υποκρισία, διγλωσσία και απέναντι στο θέατρο που παίζει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
 
Αυτό τόνισε, μιλώντας σε εκδήλωση της τοπικής οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας στο Περιστέρι, ο Πρόεδρος του Κόμματος, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

resized  DIM6685
 
Ευχήθηκε καλή χρονιά με υγεία και «να είναι το 2017 το έτος που θα φέρει την μεγάλη πολιτική αλλαγή. Να είναι το έτος που θα σηματοδοτήσει τη μετάβαση από 7 χρόνια ανέχειας, ταλαιπωρίας και εθνικής υποτέλειας, στην ελπίδα της αλήθειας, στην ανάπτυξη, τη νέα Ελλάδα όπως την οραματίζεται η Νέα Δημοκρατία».
 
Υπογράμμισε ότι «έχει πολύ μεγάλη σημασία να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών της Δυτικής Αθήνας. Να τους πείσουμε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση».
 
«Είναι πολύ σημαντικό», πρόσθεσε, «να πείσουμε ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί να μάθει από τα λάθη της, μπορεί να ανανεωθεί, μπορεί να προσελκύσει νέους ανθρώπους, να ανοιχτεί σε νέες ιδέες και να δώσει νέες λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα».

resized  DIM6759
 
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εκλογών, επισήμανε ότι «η εκλογική μάχη θα κερδηθεί στο μέτωπο της νέας γενιάς. Πρέπει να πείσουμε τα παιδιά μας ότι μπορούμε να τους υποσχεθούμε ένα καλύτερο αύριο για τη χώρα μας».
 
«Θέλω να ξέρετε», είπε ο κ. Μητσοτάκης, «ότι δουλεύουμε νύχτα - μέρα για να καταρτήσουμε ένα συγκροτημένο σχέδιο εξόδου από την κρίση. Μην χάνετε την εμπιστοσύνη και την ελπίδα σας».

resized  DIM6784
 
Για το πολιτικό σύστημα, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε: «Ξέρω ότι πολλοί συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν την πολιτική με καχυποψία... Κυριαρχεί η άποψη ότι όλοι οι πολιτικοί είναι λίγο πολύ το ίδιο. Είναι λάθος αυτή η άποψη. Εμείς προτείνουμε μια εμπεριστατωμένη Συμφωνία Αλήθειας και ένα σχέδιο τολμηρών αλλαγών που θα πηγαίνει πέρα και πάνω από το τρίτο πρόγραμμα, το οποίο ο κ. Τσίπρας υπέγραψε και επέβαλε αφού εγκατέλειψε την ρητορική περί σκισίματος των Μνημονίων».

resized  DIM6840
 
Κατηγόρησε την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ότι βρίσκεται σε σύγχυση λέγοντας:
 
«Συμπληρώνονται, σε δύο μέρες, δύο χρόνια από τη νίκη των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και την άνοδο του κ. Τσίπρα στην εξουσία. Ήταν μια τραγική διετία για τη χώρα. Ήταν μια τραγική διετία για την μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών. Οι μόνοι ευνοημένοι αυτήν τη διετία ήταν οι διάφοροι κομματικοί εγκάθετοι, οι οποίοι με μεγάλη ταχύτητα καταφέρνουν και διορίζονται σε κομματικές θέσεις... Ο απολογισμός είναι τραγικός. Η Κυβέρνηση είναι σε απόλυτη σύγχυση. Από τη μία, ισχυρίζεται ότι θέλει να κλείσει την αξιολόγηση. Από την άλλη, σηκώνει το μπαϊράκι της υπερήφανης διαπραγμάτευσης... Αυτή η τακτική δεν μας οδηγεί πουθενά. Απέναντι σε αυτήν την υποκρισία, απέναντι στην αφόρητη διγλωσσία, απέναντι σε αυτό το θέατρο οφείλουμε να προτάξουμε ένα ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση».

resized  DIM6945
 
«Θέλω να στείλω ένα μήνυμα», είπε ο κ. Μητσοτάκης: «Εμείς ως Νέα Δημοκρατία θα είμαστε πάντα ανοιχτοί και φιλόξενοι σε αυτούς τους συμπολίτες μας, που για πρώτη φορά ακούν το λόγο της παράταξης... Ξέρω ότι υπάρχουν άνθρωποι που στις τελευταίες εκλογές δεν στήριξαν Νέα Δημοκρατία και σήμερα έρχονται στις κομματικές μας εκδηλώσεις. Αγκαλιάστε τους. Καλωσορίστε τους στο νέο τους σπίτι. Όλοι χρειάζονται για να έρθει η μεγάλη πολιτική αλλαγή».

resized  DIM7043 

resized  DIM7127

resized  DIM7137

 

 

 
Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μουζάλας συγκάλεσε ενημερωτική συνάντηση με τους πρέσβεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και των χωρών της ζώνης Σένγκεν

resized synanthsh mouzala me presveis 1

Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μουζάλας συγκάλεσε ενημερωτική συνάντηση με τους πρέσβεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και των χωρών της ζώνης Σένγκεν, εν όψει του προσεχούς άτυπου συμβουλίου εσωτερικών υποθέσεων της Ε.Ε. που θα διεξαχθεί το διήμερο 26-27 Ιανουαρίου 2017 στη Μάλτα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας κ. Αλέξης Χαρίτσης, ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μπαλάφας, η Διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου κ. Μαρία Σταυροπούλου και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιάννης Χατζηγιάννης.

Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κατά την τοποθέτηση του ενημέρωσε τους πρέσβεις για τα τεκταινόμενα στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα στην Ελλάδα και την Ευρώπη, καθώς και τις θέσεις της χώρας εν όψει της άτυπης Συνόδου.

resized synanthsh mouzala me presveis 2

 
Η ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΟΧΤΩΒΡΙΑΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ. ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ – ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ- ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΦΕΡΝΟΥΝ ΚΡΙΣΕΙΣ, ΠΟΛΕΜΟΥΣ, ΦΤΩΧΕΙΑ. Ο ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ Ε

Η ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ

ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ:

«ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΟΧΤΩΒΡΙΑΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ. ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ – ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ- ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΦΕΡΝΟΥΝ ΚΡΙΣΕΙΣ, ΠΟΛΕΜΟΥΣ, ΦΤΩΧΕΙΑ. Ο ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟΣ»

koutsoumpasd

Αγαπητοί σύντροφοι,

Φέτος τιμάμε την 100ή επέτειο της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης του 1917 στη Ρωσία που έβαλε τη σφραγίδα της σε κάθε γωνιά του πλανήτη, για πολλές δεκαετίες.

Ο Οκτώβρης απέδειξε την δυνατότητα και ικανότητα της εργατικής τάξης να υλοποιήσει την ιστορική της αποστολή ως μοναδικής τάξης πραγματικά επαναστατικής, να ηγηθεί της κοσμογονίας της οικοδόμησης του σοσιαλισμού- κομμουνισμού.

Ο Οκτώβρης δείχνει ταυτόχρονα τον αναντικατάστατο ρόλο του καθοδηγητικού παράγοντα της σοσιαλιστικής επανάστασης, του Κομμουνιστικού Κόμματος, την τεράστια δύναμη του προλεταριακού διεθνισμού.

Σήμερα, παρά τα όσα έχουν μεσολαβήσει, είμαστε ακόμα πιο σίγουροι και κατηγορηματικοί για την επικαιρότητα και αναγκαιότητα του σοσιαλισμού- κομμουνισμού.

Οι αντεπαναστατικές ανατροπές δεν αλλάζουν το χαρακτήρα της εποχής. Ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας καινούργιας ανόδου του παγκόσμιου επαναστατικού κινήματος και μιας νέας σειράς σοσιαλιστικών επαναστάσεων.

Οι καθημερινοί αγώνες για επιμέρους και γενικότερες κατακτήσεις είναι αναμφισβήτητα αναγκαίοι, δεν μπορούν όμως να δώσουν ουσιαστικές, μακροπρόθεσμες και μόνιμες λύσεις. Μοναδική διέξοδος παραμένει μόνον ο σοσιαλισμός.

Η αναγκαιότητα του σοσιαλισμού προβάλλει από την ίδια την όξυνση των αντιθέσεων του σύγχρονου καπιταλιστικού κόσμου, του διεθνούς ιμπεριαλιστικού συστήματος. Οι υλικές προϋποθέσεις για το σοσιαλισμό, δηλαδή η εργατική δύναμη και τα μέσα παραγωγής, ωρίμασαν μέσα στον ίδιο τον καπιταλισμό.

Ο καπιταλισμός έχει κοινωνικοποιήσει την εργασία, την παραγωγή, σε πρωτοφανή κλίμακα. Η εργατική τάξη, η κύρια παραγωγική δύναμη, αποτελεί την πλειοψηφία του οικονομικά ενεργού πληθυσμού. Όμως, τα μέσα παραγωγής, τα προϊόντα της κοινωνικής εργασίας, αποτελούν ιδιωτική, καπιταλιστική ιδιοκτησία.

Πρόκειται για αντίφαση τέτοια, που είναι μήτρα όλων των φαινομένων κρίσης των σύγχρονων καπιταλιστικών κοινωνιών, όπως είναι οι οικονομικές κρίσεις, η καταστροφή του περιβάλλοντος, το πρόβλημα των ναρκωτικών, ο μεγάλος ημερήσιος εργάσιμος χρόνος παρά τη μεγάλη αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας, και ο οποίος φυσικά συνυπάρχει με την ανεργία, την υποαπασχόληση, την ένταση της εκμετάλλευσης και τόσα άλλα.

Ταυτόχρονα όμως, αυτό το ίδιο γεγονός σηματοδοτεί την αναγκαιότητα της κατάργησης της ατομικής ιδιοκτησίας στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, την κοινωνικοποίησή τους και την σχεδιασμένη χρησιμοποίησή τους στην κοινωνική παραγωγή, τον σχεδιασμό της οικονομίας από την εργατική εξουσία, με στόχο την λαϊκή ευημερία.

 

Αγαπητοί σύντροφοι,

Η θεωρητική κληρονομιά της Οκτωβριανής, εμπλουτισμένη και με την πείρα των σοσιαλιστικών επαναστάσεων που ακολούθησαν στην πορεία, είναι πολύτιμη.

Επιβεβαιώνει στην πράξη την ορθότητα της μαρξιστικής - λενινιστικής θεωρίας για την επανάσταση, που απορρέει από την ολόπλευρη συστηματική ανάλυση του ιμπεριαλισμού, ότι αυτή ωριμάζει στην πορεία της ιστορικής εξέλιξης και ξεσπά σε περίοδο που καθορίζεται από ένα σύμπλεγμα ολόκληρης σειράς αντικειμενικών και υποκειμενικών αιτιών.

Οι αστοί και οι κάθε είδους αποστάτες διαστρεβλώνουν ή αποσιωπούν τη σημασία της Οκτωβριανής Επανάστασης γιατί προφανώς καταλαβαίνουν πολύ καλά πως με τη νίκη της, η θεωρία και οι ιδέες του μαρξισμού έγιναν υλική δύναμη, κινητοποίησαν και κινητοποιούν εκατομμύρια εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο, ενάντια στην εξουσία του κεφαλαίου, νίκησαν και οργάνωσαν το δικό τους εργατικό κράτος το οποίο είναι η ανώτερη μορφή δημοκρατίας που έχει γνωρίσει μέχρι σήμερα η ανθρωπότητα.

Η μηδενιστική στάση απέναντι στο σοσιαλισμό που γνωρίσαμε, η υιοθέτηση απόψεων για συνολική αποτυχία- επειδή ανακόπηκε η πορεία του- είναι στάση αντιεπιστημονική και αντιϊστορική, οδηγεί σε αδιέξοδους δρόμους.

Ο σοσιαλισμός οικοδομήθηκε, αναπτύχθηκε, έβαλε στο δρόμο λύσης τους μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Δεν έγινε όμως δυνατό για μια σειρά λόγους, να αναδείξει και κυρίως να απελευθερώσει σε όλη την πορεία οικοδόμησής του, τις εγγενείς δυνατότητες για συνεχή ανάπτυξη και τελειοποίηση, για εδραίωσή του στην πάλη με το καπιταλιστικό σύστημα.

Αυτό όμως σε καμιά περίπτωση δεν αναιρεί την συνεισφορά και το ρόλο του σοσιαλιστικού συστήματος, όπως αυτό διαμορφώθηκε τον 20ό αιώνα, ανεξάρτητα από ελλείψεις, αδυναμίες και λάθη που εμφανίστηκαν σε αυτή τη δύσκολη πορεία.

Η Oκτωβριανή Επανάσταση στην πράξη, επιβεβαίωσε τη λενινιστική επεξεργασία για τον αδύναμο κρίκο στην ιμπεριαλιστική αλυσίδα. Μέχρι τότε έλειπε στο διεθνές κίνημα η θεωρητική τεκμηρίωση για την δυνατότητα νίκης της σοσιαλιστικής επανάστασης αρχικά σε μια χώρα ή σε ομάδα χωρών, οι οποίες αναδεικνύονται αδύναμοι κρίκοι, ως αποτέλεσμα της όξυνσης των εσωτερικών αντιφάσεων κάτω από την επίδραση των διεθνών εξελίξεων.

Εξαιτίας βέβαια της ανισόμετρης οικονομικής και πολιτικής ανάπτυξης, υπάρχει η πιθανότητα να εκδηλωθούν τέτοια χαρακτηριστικά σε χώρες με μέσο- κατώτερο επίπεδο ανάπτυξης, στις οποίες οπωσδήποτε είναι πιο εύκολο να αρχίσει η επαναστατική διαδικασία, αλλά εξαιρετικά δύσκολο να συνεχίσει νικηφόρα τη σοσιαλιστική οικοδόμηση. Οι επεξεργασίες του Λένιν, συνέβαλαν στην ανάπτυξη του μαρξισμού και συνολικά της στρατηγικής σκέψης των μπολσεβίκων.

Καθοριστική ήταν η συμβολή του Λένιν και του μπολσεβίκικου κόμματος στην αντιπαράθεση με το τμήμα της σοσιαλδημοκρατίας που παραβιάζοντας αποφάσεις της Β’ Διεθνούς στήριξαν τις αστικές τάξεις των χωρών τους, άλλοτε ψηφίζοντας τις πολεμικές πιστώσεις στα κοινοβούλια, άλλοτε συμμετέχοντας σε κυβερνήσεις που διεξήγαγαν πολέμους, υποτίθεται για να υπάρξει μια «ειρηνική εξέλιξη», υπερασπιζόμενοι την «ιμπεριαλιστική ειρήνη» με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών. Μια γραμμή που νομοτελειακά τους έχωνε πιο βαθιά μέσα στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στην όξυνση των αντιθέσεων και ανταγωνισμών των ιμπεριαλιστικών κρατών και των συμμαχιών τους.

Ο Λένιν με την στρατηγική γραμμή που ακολούθησε, προσδιόρισε ότι, από την σκοπιά του επαναστατικού κινήματος της εργατικής τάξης με στόχο την επανάσταση και την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας, το ζήτημα δεν είναι μια απλή, «πασιφιστικού» χαρακτήρα εναντίωση στον πόλεμο, αλλά κυρίως η αξιοποίηση των ρηγμάτων που, αντικειμενικά σε τέτοιες συνθήκες, δημιουργούνται μέσα στο ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο, η αξιοποίηση της αποδυνάμωσης της αστικής τάξης κάθε χώρας με σκοπό την μετατροπή αυτού του ιμπεριαλιστικού πολέμου σε κάθε χώρα σε πάλη για την ανατροπή συνολικά της εξουσίας της αστικής τάξης που φέρνει σκοτωμούς και φτώχεια για τα παιδιά της εργατικής τάξης, το λαό της κάθε χώρας.

Ο Λένιν και με βάση την πείρα του Οκτώβρη ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τα ζητήματα της εξουσίας του νέου εργατικού κράτους. Ήταν ιδιαίτερη η συμβολή του στη διάγνωση των φύτρων των οργάνων της νέας εξουσίας

Πείρα και διδάγματα που έχουν διαχρονική αξία και σήμερα, όσον αφορά την οργάνωση της εργατικής λαϊκής πάλης, όταν οξύνεται η ταξική πάλη σε συνθήκες επαναστατικής κρίσης, επαναστατικής κατάστασης, η οργάνωση και έκφραση της συμμαχίας της εργατικής τάξης με τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τους φυσικούς της συμμάχους, την φτωχή αγροτιά και τους αυτοαπασχολούμενους, με πρωτοπόρα της εργατική τάξη, την μετατροπή τους σε επαναστατική δύναμη, ικανής να ηγηθεί σε αποφασιστική σύγκρουση με την αστική εξουσία, και να διαμορφώσει τους νέους εργατικούς λαϊκούς θεσμούς της νέας εξουσίας.

Το ΚΚΕ, μελετώντας την πολύτιμη πείρα της Οκτωβριανής Επανάστασης, καταλήξαμε στο κρίσιμο συμπέρασμα πως ο προσδιορισμός του πολιτικού στόχου της εργατικής εξουσίας, πρέπει να γίνεται με βάση τον αντικειμενικό προσδιορισμό του χαρακτήρα της εποχής που καθορίζεται από το ποιας τάξης το κίνημα αντικειμενικά βρίσκεται στο προσκήνιο της κοινωνικής εξέλιξης.

Αυτό προσδιορίζει το χαρακτήρα της επανάστασης και όχι ο συσχετισμός δυνάμεων, όπως το θέτουν ορισμένα Κομμουνιστικά Κόμματα.

Βεβαίως, ο συσχετισμός μεταξύ των δύο βασικών αντίπαλων τάξεων, της αστικής και της εργατικής, καθώς και η στάση των μεσαίων στρωμάτων, είναι καθοριστικός παράγοντας για το πότε μπορεί να γίνει η σοσιαλιστική επανάσταση. Με αυτή την έννοια, ένα ΚΚ πρέπει να παίρνει υπόψη τον «ταξικό συσχετισμό», με την λενινιστική έννοια, δηλαδή, για το ποια είναι η σχέση των τάξεων με την εξουσία.

Το ΚΚ ταυτόχρονα πρέπει να παίρνει υπόψη και να υπολογίζει και το συσχετισμό μέσα στο εργατικό κίνημα, τα κινήματα των κοινωνικών συμμάχων του, ως στοιχείο όμως απαραίτητο για την διαμόρφωση κατάλληλων πιθανών ελιγμών, επεξεργασίας συνθημάτων, ώστε να μπορούν να τραβιούνται οι μάζες μέσα από την ίδια τους την πείρα στην πάλη για την εξουσία.

Όμως αυτό, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να γίνεται άλλοθι, για την υποταγή του εργατικού, του κομμουνιστικού κινήματος σε κάποια μορφή αστικής διακυβέρνησης, συμμετοχής ή ανοχής σε αυτήν στα πλαίσια του καπιταλισμού.

Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια της κρίσης άνθισαν όλα τα λουλούδια των αστικών αλλά και οπορτουνιστικών ιδεολογημάτων. Έγινε –και γίνεται ακόμα- πολλή συζήτηση σχετικά με την αναγκαιότητα δημιουργίας μιας «αριστερής», «προοδευτικής», «δημοκρατικής», «αντιδεξιάς», «αντιμνημονιακής», «πατριωτικής», «εθνικής», «οικουμενικής» κυβέρνησης, (όλα αυτά είναι ονόματα που έχουν χρησιμοποιηθεί για τέτοιες κυβερνήσεις) ως άμεσης πρότασης διεξόδου από την οικονομική κρίση και την αντιλαϊκή πολιτική.

Οι προτάσεις αυτές γίνονται τόσο από παραδοσιακά αστικά όσο και από άλλα νεοδημιουργημένα αστικά κόμματα, αλλά και από κόμματα που καλύπτουν το «αριστερό» τόξο του πολιτικού φάσματος. Το εργατικό κίνημα πρέπει να απορρίψει όλες αυτές τις παγίδες χειραγώγησης της εργατικής λαϊκής πάλης και ενσωμάτωσης του κινήματος.

Η ιστορική πείρα διδάσκει ότι οι πρώτες «εργατικές», «αριστερές» κυβερνήσεις προέκυψαν από σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, ή ως κυβερνήσεις συνασπισμού σοσιαλδημοκρατών με άλλα τότε αστικά κόμματα. Δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση στην ιστορία του διεθνούς εργατικού κινήματος και την περίοδο εκείνη αμέσως μετά δηλαδή από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που αυτές οι κυβερνήσεις να μην προκύψαν κυρίως ως ελιγμοί της αστικής τάξης για να αντιμετωπιστεί η επαναστατική άνοδος, να ενσωματωθεί η εργατική, λαϊκή δυσαρέσκεια σε συνθήκες πολύ μεγάλης οικονομικής κρίσης, πριν ή μετά από πόλεμο.

Ο στόχος μιας τέτοιας «αριστερής«, «εργατικής» κυβέρνησης στα πλαίσια της καπιταλιστικής εξουσίας, χωρίς επαναστατική ανατροπή, μέσα από κοινοβουλευτικές διαδικασίες, υιοθετήθηκε στη συνέχεια από ΚΚ ως ένας ενδιάμεσος στόχος με μεταβατικά μέτρα, με στόχο, όπως πιστευόταν να διευκολύνει την πάλη για το σοσιαλισμό και να λύσει και κάποια επιμέρους ώριμα λαϊκά αιτήματα.

Η πείρα όμως δείχνει, ότι παντού, παρά τις καλές προθέσεις ΚΚ, όχι μόνο δεν μπόρεσαν να ανοίξουν ένα παράθυρο έστω, πολύ περισσότερο τον δρόμο για το σοσιαλισμό, αλλά ούτε καν να εξασφαλίσουν τελικά την σταθεροποίηση κάποιων κατακτήσεων του λαϊκού κινήματος. Από την πείρα αρκετών χωρών, αλλού πριν, αλλού μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, μέχρι τις μέρες μας. Κομμουνιστικά Κόμματα βρέθηκαν τελικά παροπλισμένα οργανωτικά, ιδεολογικά, πολιτικά.

Η ιστορική πείρα και σημασία του μεγάλου Οκτώβρη είναι αξεπέραστη. Επιβεβαιώνει ότι η σωτηρία της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, σε συνθήκες οικονομικής και πολιτικής καπιταλιστικής κρίσης, σε συνθήκες ιμπεριαλιστικού πολέμου, είναι δυνατή μόνο μέσα από τον δρόμο της ανατροπής της καπιταλιστικής εξουσίας και ιδιοκτησίας, που βεβαίως προϋποθέτει και την αποδυνάμωση, την πλήρη χρεοκοπία και των διαφόρων «αριστερών» εκδοχών της μέσα από το πρόσωπο του επικίνδυνου ρεφορμισμού - οπορτουνισμού και της «κυβερνώσας αριστεράς», όπως στην Ελλάδα εκφράζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ας κρατήσουμε μια εκτίμηση που κάνουμε ως ΚΚΕ στις θέσεις μας για το20ο Συνέδριο μιας και βρισκόμαστε στην έδρα του ευρωκοινοβουλίου: Οι εξελίξεις μετά την εκδήλωση της διεθνούς κρίσης το 2008 – 2009 επιβεβαιώνουν ότι η ΕΕ και η ευρωζώνη δεν αποτελούν ένα συνεκτικό, σταθερό, μόνιμο σχηματισμό. Οι πολιτικές της ΕΕ δεν μπορούν να πετύχουν την άμβλυνση της ανισομετρίας στο εσωτερικό της ευρωζώνης και της ΕΕ, αντίθετα αποτυπώνεται διεύρυνση της ψαλίδας μεταξύ των κρατών – μελών. Επιβεβαιώνεται η λενινιστική θέση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης ή θα είναι σοσιαλιστικές, με την εργατική τάξη στην εξουσία ή αλλιώς δεν μπορεί να υπάρξουν, ούτε κατά διάνοια δεν μπορούν να υπηρετήσουν τα συμφέροντα των λαών και την πρόοδο.

 

Αγαπητοί σύντροφοι,

Στα τέλη του Μάρτη το Κόμμα μας θα πραγματοποιήσει το 20ο συνέδριό του, με βασικό αντικείμενο το ολόπλευρο ιδεολογικό - πολιτικό - οργανωτικό ατσάλωμα του Κόμματος και της Νεολαίας του ως κόμματος της επαναστατικής ανατροπής. Αυτό το ατσάλωμα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να φέρουμε σε πέρας τα σύνθετα καθήκοντα της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, της οικοδόμησης της κοινωνικής συμμαχίας σε αντικαπιταλιστική αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, στην πάλη κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, με στόχο την εργατική εξουσία.

Από αυτό το ατσάλωμα του Κόμματος εξαρτάται και η ικανότητά του να προετοιμάζει το λαό για τα παραπάνω καθήκοντα σε κατεύθυνση ρήξης και ανατροπής με το καπιταλιστικό σύστημα. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο σε συνθήκες που όλα είτε μοιάζουν ακίνητα, είτε κινούνται με αργούς ρυθμούς προς το στόχο της εργατικής-λαϊκής αντεπίθεσης είτε ακόμα και πισωγυρίζουν.

Το Κόμμα μας έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως το γεγονός ότι το επαναστατικό περιεχόμενο, οι κατακτήσεις που προήλθαν ως αποτέλεσμα της Οκτωβριανής επανάστασης, αποδυναμώθηκαν κάτω από την επίδραση προσπάθειας επίλυσης υπαρκτών προβλημάτων της σοσιαλιστικής οικοδόμησης σε λάθος κατεύθυνση, ακολουθώντας συνταγές καπιταλισμού, πορεία που χρονικά συμπίπτει με τις αποφάσεις του 20ου Συνεδρίου του ΚΚΣΕ το 1956 που βρήκαν την ακραία τους μορφή με την περεστρόικα το 1985 και τις συνολικές αντεπαναστατικές ανατροπές του 1991.

Όμως όλα αυτά δεν αλλάζουν ούτε τροποποιούν την εσωτερική δυναμική της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, πολύ περισσότερο την καθοριστική σημασία της Μεγάλης Οκτωβριανής Επανάστασης του 1917.

Στη διαμόρφωση του παγκόσμιου συσχετισμού δυνάμεων έπαιξαν σοβαρό ρόλο οι εξελίξεις στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα, η διάσπαση του ΔΚΚ, ζητήματα στρατηγικής του.

Το Κόμμα μας διδάσκεται από τις αδυναμίες και τα λάθη του κατά το παρελθόν, όπως είναι η έλλειψη θεωρητικής και πολιτικής ετοιμότητας να κρίνει έγκαιρα την εξέλιξη της αντεπανάστασης στην ΕΣΣΔ.

Θεωρούμε ότι αποτελεί ευθύνη και δικαίωμα του κάθε ΚΚ να μελετά τα θεωρητικά θέματα του σοσιαλισμού, να εκτιμά την πορεία της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, να αντλεί διδάγματα για το μέτωπο με τον οπορτουνισμό σε διεθνές επίπεδο, να προετοιμάζει τις κομματικές και γενικότερα τις ταξικές δυνάμεις για την εξήγηση της ταξικής πάλης διεθνώς, την επιστημονική και ταξική εξήγηση των πισωγυρισμάτων στην κοινωνική κίνηση και εξέλιξη. Με αυτό το διεθνιστικό και κομμουνιστικό πνεύμα προσπαθούμε να παρακολουθούμε και τις σημερινές εξελίξεις σε χώρες όπως την Κίνα, το Βιετνάμ, την Κούβα, άλλες χώρες.

Η επιστημονική εξήγηση και υπεράσπιση της προσφοράς του σοσιαλισμού στον 20ό αιώνα αποτελεί στοιχείο ενίσχυσης της επαναστατικής στρατηγικής του κομμουνιστικού κινήματος.

Η μελέτη των αντιθέσεων και αντιφάσεων, των υποκειμενικών λαθών της όλης ιστορικής κίνησης είναι διαδικασία ανάπτυξης της θεωρίας του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, από την οποία θα προκύψει ιδεολογική και πολιτική αναζωογόνηση και υπεροχή του κομμουνιστικού κινήματος για νέα έφοδο και οριστική νίκη.

Μέσα στα κορυφαία καθήκοντά μας σήμερα, είναι να αποκατασταθεί στα μάτια των εργαζομένων η αλήθεια για το σοσιαλισμό του 20ού αιώνα, χωρίς εξιδανικεύσεις, αντικειμενικά και απαλλαγμένη από τις συκοφαντίες της αστικής τάξης, που βασίζονται και στις καταστροφές που έφερε η αντεπανάσταση.

Ο καπιταλισμός μπορεί να είναι ακόμα σήμερα ισχυρός, δεν είναι όμως παντοδύναμος. Η καπιταλιστική κρίση ανέδειξε ακόμα πιο έντονα τα ιστορικά όρια του καπιταλιστικού συστήματος. Οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις, όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, που συγκροτούνται πάνω στο καπιταλιστικό «έδαφος» και για την υπεράσπιση των μονοπωλιακών συμφερόντων, δεν είναι απαλλαγμένες από τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, τόσο στο εσωτερικό τους, όσο και με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Ιδιαίτερα στη σημερινή φάση κατά την οποία πρέπει να είμαστε περισσότερο ανήσυχοι για τις αντιθέσεις τους, με την εμφάνιση λαϊκιστικών, ακροδεξιών, ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων σε αντιδραστική κατεύθυνση, σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, αλλά και μετά την εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ. Βέβαια μένει να δούμε πώς συγκεκριμένα θα αποτυπωθεί η αμερικάνικη πολιτική και μετά την επίσημη ανάληψη της προεδρίας, γιατί ο προεκλογικός αγώνας έχει κι άλλα στοιχεία, λαϊκισμού. Φυσικά οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν την ιμπεριαλιστική τους πολιτική, καθότι είναι ακόμα υπ' αριθμόν 1 παγκόσμια οικονομική και στρατιωτική δύναμη. Όμως ανησυχούν για το πλασάρισμα της Κίνας στην 2η θέση διεθνώς οικονομικά και βέβαια ανησυχούν για την αλλαγή του εμπορικού ισοζυγίου σε βάρος των ΗΠΑ και υπέρ της Κίνας, την ίδια στιγμή που η Κίνα είναι υπ' αριθμόν 1 πιστωτής των ΗΠΑ, που της χρωστάνε (οι ΗΠΑ στην Κίνα) πάνω από 1,5 τρισ. Δολάρια. Ετσι οι ΗΠΑ βλέπουν ως υπ' αριθμόν 1 αντίπαλο σήμερα την Κίνα, η οποία έχει και καλές σχέσεις με τη Ρωσία που είναι 2η στρατιωτική δύναμη στον κόσμο.

Συντρόφισσες και σύντροφοι

Είναι καθήκον μας να παρακολουθήσουμε σαν κομμουνιστικό κίνημα στενά όλες αυτές τις εξελίξεις, να ανταλλάσσουμε απόψεις, πληροφορίες, να καθορίζουμε κοινή στάση και δραστηριότητες απέναντι σε όλη τη διεθνή κατάσταση και τις εξελίξεις που απειλούν τους λαούς μας.

Έτσι που οι σημερινές και οι μελλοντικές γενιές που έρχονται, η νέα βάρδια της εργατικής τάξης που μπαίνει στην παραγωγή και στο κίνημα, να λένε:

Ο 20ός αιώνας άρχισε με την μεγαλύτερη έφοδο των προλεταρίων όλων των εποχών και τέλειωσε με την προσωρινή ήττα τους. Ο 21ος αιώνας θα φέρει την οριστική και αμετάκλητη αυτή τη φορά ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού-κομμουνισμού.

Έτσι κι αλλιώς ο πάγος έσπασε, ο δρόμος άνοιξε, η γραμμή χαράχτηκε.

Ζήτω τα 100 χρόνια από τη Μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση!

 
Γ. Αμανατίδης: «Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή» Τοποθέτηση Υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη στο 2ο Περιφερειακό Forum της Ένωσης για τη Μεσόγειο (ΕγΜ) (Βαρκελώνη)

Γ. Αμανατίδης: «Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή»

Τοποθέτηση Υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη στο 2ο Περιφερειακό Forum της Ένωσης για τη Μεσόγειο (ΕγΜ) (Βαρκελώνη)

 resized barcelonaspeech1

Κυρία Ύπατη Εκπρόσωπε / Αντιπρόεδρε,

Εξοχώτατοι Υπουργέ Εξωτερικών και Αποδήμων του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας,

Υπουργέ Εξωτερικών και Συνεργασίας του Βασιλείου της Ισπανίας,

Κύριε Γενικέ Γραμματέα της Ένωσης για τη Μεσόγειο,

Κυρίες και κύριοι,


Καταρχάς, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους οικοδεσπότες μας για τη θερμή φιλοξενία τους και την εξαιρετική διοργάνωση αυτής της Συνάντησης. Η σημερινή εκδήλωση μας παρέχει μία μοναδική ευκαιρία για έναν χρήσιμο διάλογο με τους μεσογειακούς μας εταίρους, σε ολόκληρη την περιοχή.


Λόγω της μοναδικής θέσης της σε ένα γεωγραφικό και πολιτιστικό σταυροδρόμι μεταξύ Βορρά και Νότου, Ανατολής και Δύσης, η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

 

Έχουμε τόσο την ικανότητα, όσο και την πολιτική βούληση να αναλάβουμε ενεργό ρόλο στη γειτονιά μας και, στο πλαίσιο αυτό, υποστηρίζουμε τις συνέργειες μεταξύ της Ένωσης για τη Μεσόγειο (ΕγΜ) και άλλων περιφερειακών πρωτοβουλιών, όπου συζητούνται ζητήματα της Μεσογείου.

 

Σημαντική συμβολή προς την κατεύθυνση αυτή απετέλεσε η Υπουργική Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο, στις 8 - 9 Σεπτεμβρίου 2016 -με πρωτοβουλία του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, κ. Νίκου Κοτζιά- με τη συμμετοχή πέντε κρατών- μελών της ΕΕ (Ελλάδα, Κύπρος, Βουλγαρία, Ιταλία και Σλοβακία), μίας υποψήφιας χώρας (Αλβανία) και πέντε χωρών της περιοχής της Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής (Αίγυπτος, Λίβανος, Λιβύη, Τυνησία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα).

 

Η Διάσκεψη αποσκοπούσε στην ενίσχυση του διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και των γειτονικών τους κρατών, καθώς και στην αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων που απειλούν τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής, όπως οι συγκρούσεις, η τρομοκρατία, η ριζοσπαστικοποίηση και η προσφυγική κρίση. Οι συμμετέχουσες χώρες συμφώνησαν να αναπτύξουν συνέργειες στους τομείς της οικονομίας, των μεταφορών, της ενέργειας, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, της δραστηριοποίησης των νέων και της καταπολέμησης της διαφθοράς, θεματικές κοινές με την agenda της EγΜ.

 

Επίσης, συστάθηκε  Επιτροπή με αντικείμενο να διερευνήσει και να υλοποιήσει προγράμματα που στοχεύουν στην καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού και την προώθηση της ειρηνικής συνύπαρξης. Η Επιτροπή αυτή θα αναλάβει κοινές πρωτοβουλίες, με στόχο ομάδες νέων που είναι κατεξοχήν ευάλωτες στο κήρυγμα μίσους και εξτρεμισμού.

 resized familyfotobarcelona

Κυρίες και Κύριοι,

 

Η Ελλάδα καταβάλλει, με συνέχεια και συνέπεια, προσπάθειες, για τη διευκόλυνση και προώθηση της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των Μεσογειακών κρατών – μελών της ΕΕ. Ήταν ο Έλληνας Πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας που συγκάλεσε στην Αθήνα, στις 9 Σεπτεμβρίου 2016, Σύνοδο Κορυφής των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων των επτά μεσογειακών κρατών - μελών της ΕΕ, η οποία κατέληξεστη Διακήρυξη ότι το κοινό Ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρειάζεται  να οικοδομηθεί πάνω σε μία Μεσόγειο που θα αποτελεί ζώνη ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας.

 

Για το σκοπό αυτό, είναι ζωτικής σημασίας η αντιμετώπιση των προκλήσεων που απορρέουν από έναν κόσμο πολύπλευρων αλληλεπιδράσεων και αλληλεξαρτήσεων.

 

Οφείλουμε να ανταποκριθούμε στις πιο πιεστικές ανάγκες του προγράμματος δράσης στην Ευρωμεσογειακή περιοχή, σύμφωνα με τις Υπουργικές Δηλώσεις της ΕγΜ και τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.

 

Η Ελλάδα χαιρετίζει, επομένως, την κύρια θεματική του 2ου Περιφερειακού Forum της ΕγΜ, που είναι αφιερωμένη σε ευκαιρίες για τη νεολαία και την ενίσχυση του περιφερειακού ανθρώπινου κεφαλαίου, την ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών, την επισήμανση αποτελεσματικών εταιρικών σχέσεων, την προώθηση σχετικών πλαισίων για τη χρηματοδότηση περιφερειακών προτεραιοτήτων και τη διάνοιξη νέων προοπτικών για συντονισμένη περιφερειακή δράση σε αυτό το πεδίο.


Σε αυτό το πλαίσιο, πιστεύουμε ότι η πολιτική σταθερότητα δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς ευκαιρίες για όλους, ειδικά για τους νέους που κατέχουν καθοριστικό ρόλο για το μέλλον της Ευρωμεσογειακής περιοχής.

 

Σε μία περίοδο, κατά την οποία η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα σε πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ -ιδιαίτερα η ανεργία των νέων- η ανάπτυξη αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την Ελλάδα. Από τη σκοπιά μας, απασχόληση, ανάπτυξη και σταθερότητα είναι στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους.


Είναι σημαντικό, ομοίως, οι πολιτικές και τα προγράμματα της ΕγΜ για τη νεολαία στη λεκάνη της Μεσογείου να συμβάλλουν στην προώθηση των δεσμών φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των νέων, ιδίως στους τομείς του πολιτισμού, του αθλητισμού και της εκπαίδευσης, έχοντας κατά νου ένα μακροπρόθεσμο όραμα.

 

Η Ελλάδα συμμερίζεται την άποψη ότι είναι επείγον να αναπτυχθούν κοινές ικανότητες, προκειμένου να μεταδοθεί το μήνυμα της συνεργασίας και της ειρήνης, και να εργαστούμε για συγκεκριμένες εναλλακτικές δράσεις που να αποσκοπούν στην καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης των νέων. Είναι εξίσου επείγον να ανταποκριθούμε επαρκώς στις προσδοκίες και τις ανάγκες των νέων της Μεσογείου, έτσι ώστε οι χώρες της ΕγΜ να μπορέσουν να συμβάλουν αποτελεσματικά στους κοινούς στόχους της μεγαλύτερης σταθερότητας, πολιτικής και κοινωνικής συνοχής στην περιοχή. Διαφορετικά, διατρέχουμε τον κίνδυνο μιας ολόκληρης χαμένης γενιάς, απογοητευμένης από ανεκπλήρωτες ελπίδες.


Το χαμηλό επίπεδο της οικονομικής ολοκλήρωσης στην Ευρωμεσογειακή περιοχή επηρεάζει αρνητικά τις κοινωνικο-οικονομικές ευκαιρίες και προοπτικές. Για το λόγο αυτό, η ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας και ολοκλήρωσης είναι υψίστης σημασίας, προκειμένου να επωφεληθούμε από τον πλούτο της περιοχής και τις πολύ μεγάλες δυνατότητές της για ανάπτυξη.

 

Επιπλέον, αποδίδοντας την αρμόζουσα προτεραιότητα στην κοινωνική συνοχή, δυνάμεθα να εμποδίσουμε το κήρυγμα μίσους και εξτρεμισμού να δηλητηριάσει τον νου των νέων μας.Ο διαπολιτισμικός και ο διαθρησκειακός διάλογος μπορούν να θωρακίσουν τις κοινωνίες μας από ανάλογες συνέπειες. 

 

Η Ελλάδα συμμερίζεται την άποψη ότι τοforum συζητήσεων της ΕγΜ προσφέρει μία εξαιρετική ευκαιρία για την επιτάχυνση του προγράμματος δράσης εντός της ευρωμεσογειακής περιοχής, σε ό,τι αφορά στην προώθηση της καινοτομίας, της συνδεσιμότητας και έξυπνων λύσεων, προκειμένου να προωθηθεί η ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς της επιχειρηματικότητας μεταξύ των νέων, η δημιουργία θέσεων εργασίας, και να δημιουργηθεί ένα θετικό και βιώσιμο πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για την περιφερειακή ολοκλήρωση.

 

Επιπρόσθετα, ο διαπολιτισμικός και διαθρησκευτικός διάλογος αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο της agendaγια την ανθρώπινη ανάπτυξη στην Ευρωμεσογειακή περιοχή. Χάρη στους μακρόχρονους ιστορικούς, πολιτικούς, πολιτιστικούς, θρησκευτικούς και οικονομικούς δεσμούς της με τις χώρες της περιοχής, η Ελλάδα αποτελεί φυσική γέφυρα μεταξύ του αραβικού κόσμου και της Ευρώπης.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Κοτζιάς, ανέλαβε την πρωτοβουλία να συγκαλέσει στην Αθήνα, τον Οκτώβριο του 2015, διεθνή Διάσκεψη για τον Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Πλουραλισμό και την Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή. Η Διάσκεψη ασχολήθηκε με την πιεστική ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζουν οι διάφορες θρησκευτικές κοινότητες και πολιτιστικές οντότητες της περιοχής και η οποία  προκαλείται από τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις, εντάσεις και τον εξτρεμισμό. Ακολούθως, ιδρύθηκε το «Κέντρο για τον Θρησκευτικό Πλουραλισμό στη Μέση Ανατολή».

 

Καταλήγοντας, θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την έγκριση, σήμερα, του οδικού χάρτη της ΕγΜ, ο οποίος ανοίγει το δρόμο για την ανάληψη συγκεκριμένης δράσης και θα συμβάλει σίγουρα στην ενίσχυση του ρόλου της ΕγΜ προς την κατεύθυνση μίας ενισχυμένης περιφερειακής ολοκλήρωσης και συνεργασίας στη Μεσόγειο.

 

Για το σκοπό αυτό, η Ελλάδα θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειες της Γραμματείας της ΕγΜ για την επιτυχή εκτέλεση της εντολής της, ενώνοντας τις δυνάμεις της για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων και σε στενή συνεργασία με άλλους συναφείς διεθνείς και περιφερειακούς Οργανισμούς που υποστηρίζουν τη Μεσογειακή AgendaΑνάπτυξης.

 

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

 


Σελίδα 1 από 1859

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση