ATTICANEWS.GR

Member Area
ΥΓΕΙΑ
Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και «Το Χαμόγελο του Παιδιού» παρουσίασαν το Πρόγραμμα «Παιδιατρική Κατ’ Οίκον Νοσηλεία» που υλοποιούν από κοινού για τα παιδιά με χρόνια προβλήματα υγείας και σοβαρές παθήσεις
News - ΥΓΕΙΑ
Τετάρτη, 22 Μάρτιος 2017 18:10

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και «Το Χαμόγελο του Παιδιού» παρουσίασαν το Πρόγραμμα «Παιδιατρική Κατ’ Οίκον Νοσηλεία» που υλοποιούν από κοινού για τα παιδιά με χρόνια προβλήματα υγείας και σοβαρές παθήσεις

Email Image
 
 

 

Η πραγματική αξία της «Παιδιατρικής Κατ΄Οίκον Νοσηλείας» και φροντίδας σε κάθε παιδί με πρόβλημα Υγείας: Ένα φιλί ζωής για τα παιδιά και τις οικογένειές τους, που περνάνε ένα πραγματικό Γολγοθά

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε κοινή εκδήλωση από τον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού», το Αριστοτέλειο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τη Γ΄ Παιδιατρική Κλινική του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, με σκοπό την παρουσίαση του Προγράμματος «Παιδιατρική Κατ΄Οίκον Νοσηλεία», την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017 στην Κεντρική Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η δημοσιογράφος κα Σοφία Τουντούρη. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων, της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, των Εισαγγελικών και Δικαστικών Αρχών, αλλά και εκπρόσωποι των παιδιατρικών κλινικών της Θεσσαλονίκης.

resized IMG 2458

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας, Πρύτανης ΑΠΘ, ο οποίος τόνισε τη σημασία της συνεργασίας με «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και ευχαρίστησε τους εθελοντές, το ιατρικό προσωπικό, τους διασώστες και όλους τους ανθρώπους που συμβάλλουν στην υλοποίηση της δράσης «Παιδιατρική Κατ’ Οίκον Νοσηλεία» και προσφέρουν καθημερινά τις υπηρεσίες τους στα παιδιά που το έχουν ανάγκη, ενώ η αναπληρώτρια πρύτανη κυρία Παρασκευή Αργυροπούλου-Πατάκα, καθηγήτρια στο Τμήμα Ιατρικής, της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ αναφέρθηκε στην «καλή συγκυρία» που θα ενώσει τους ανθρώπους, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια καλύτερη κοινωνία. Ο κος Λάμπρος Τσόγκας, Προϊστάμενος Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ευχαρίστησε και συνεχάρη τον πρόεδρο του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κύριο Κώστα Γιαννόπουλο για την σημαντική μέχρι τώρα συνεργασία του οργανισμού με τις εισαγγελικές αρχές, ενώ αναφέρθηκε και στις καθημερινές προσπάθειες που καταβάλλονται από τους εισαγγελείς που στελεχώνουν τα γραφεία ανηλίκων.

resized IMG 2347

Ο Διευθυντής της Γ΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, Καθηγητής Ιωάννης Τσανάκας αναφέρθηκε στις παθήσεις που προκαλούν τη μακροχρόνια νοσηλεία των παιδιών, εξήγησε ποιες είναι οι ανάγκες, οι οποίες οδήγησαν στη δημιουργία του προγράμματος «Παιδιατρική Κατ’ Οίκον Νοσηλεία» και πως η συγκεκριμένη δράση μπορεί να βοηθήσει τους γονείς να αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των ίδιων αλλά και των παιδιών τους, μειώνοντας το κόστος νοσηλείας και ελαττώνοντας τις εισαγωγές τους στο νοσοκομείο. Επίσης αναφέρθηκε στην αναβάθμιση του προγράμματος και των παροχών του μετά την σύναψη της συνεργασίας με τον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και του ιδρύματος ¨Καίτη Παπαποστόλου¨.

resized IMG 2349

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», κύριος Κώστας Γιαννόπουλος, πραγματοποίησε σύντομη περιγραφή του Οργανισμού και των δράσεων που έχουν ως στόχο την στήριξη παιδιών που έχουν ανάγκη πανελλαδικά. Αυτό πραγματοποιείται όχι μόνο μέσω της καθημερινής προσπάθειας του επιστημονικού προσωπικού του Οργανισμού, των υποστηρικτών και των εθελοντών του αλλά και μέσω της σύμπραξης και της συνεργασίας με φορείς, θεσμικούς και μη, με τους οποίους «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει συνάψει μνημόνια συνεργασίας. Τόνισε πως «Το Χαμόγελο του Παιδιού» επιδιώκει να στηρίζει και να υπηρετεί με σεβασμό τους θεσμούς και τις υπηρεσίες στις καθημερινές μάχες και τις προσπάθειες που καταβάλλουν. Χρησιμοποιώντας παραδείγματα και βιώματα των γιατρών που έρχονται καθημερινά σε επαφή με τα παιδιά που νοσηλεύονται εξήγησε με ποιο τρόπο η «Παιδιατρική Κατ΄Οίκον Νοσηλεία» προσφέρει σε αυτά τα παιδιά τη δυνατότητα να βιώσουν τις καθημερινές, αλλά δεδομένες για άλλα παιδιά, χαρές.

resized IMG 2365

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή κατά την οποία γονείς παιδιών, πασχόντων από χρόνιες ασθένειες, οι οποίοι έχουν στηριχθεί από το πρόγραμμα της «Παιδιατρικής Κατ’ Οίκον Νοσηλείας» και από τους ανθρώπους που στελεχώνουν τη δράση μοιράστηκαν με τους παρευρισκόμενους τις προσωπικές τους εμπειρίες και αναφέρθηκαν στη στήριξη που δέχονται και πως αυτό βοηθάει στον καθημερινό τους αγώνα.

resized IMG 2372

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν οι βραβεύσεις όλων όσων συνέβαλλαν στην υλοποίηση του Προγράμματος «Παιδιατρική Κατ΄Οίκον Νοσηλεία». Συγκεκριμένα βραβεύτηκαν:

● Ο Πρύτανης ΑΠΘ, καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας για την πολύτιμη συνεργασία του, την υποστήριξη και την ενίσχυση της δράσης «Παιδιατρική Κατ΄Οίκον Νοσηλεία»
● Ο κ. Γεώργιος Γεωργακόπουλος, επίτροπος στον τομέα της Υγείας στις Βρυξέλλες, ο οποίος έχει βοηθήσει ουσιαστικά στην έναρξη και υλοποίηση της δράσης «Παιδιατρική Κατ΄Οίκον Νοσηλεία», στηρίζοντας το Πρόγραμμα από τα πρώτα του βήματα το 2011.
● Ο κ. Νίκος Παπαποστόλου, ο οποίος σε προσωπικό και σε επιχειρηματικό επίπεδο μέσω της εταιρείας του στηρίζει με μεγάλη ευαισθησία «Το Χαμόγελο του Παιδιού» από το 2005, με ιδιαίτερη έμφαση στις υπηρεσίες στον τομέα της Υγείας. Χάρη και στη δική του συμβολή ο Οργανισμός παρέχει εξαιρετικές υπηρεσίες σε κάθε παιδί με πρόβλημα Υγείας. Ωστόσο δεν είναι μόνο αυτά που καθιστούν τόσο ξεχωριστό τον κ. Παπαποστόλου: στη μνήμη της συζύγου του Καίτης Παπαποστόλου, προχώρησε στην ουσιαστική κάλυψη των αναγκών για την έναρξη της δράσης «Παιδιατρική Κατ΄Οίκον Νοσηλεία».
● Η κα Αθηνά Παρακευοπούλου, η οποία προχώρησε σε δωρεά οικήματος στον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού», εις μνήμην των δύο παιδιών της, που έφυγαν από τη ζωή. Το διαμέρισμα αξιοποιείται για την φιλοξενία οικογενειών που ζουν εκτός Θεσσαλονίκης και τα παιδιά τους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.
● Η κα Φωτεινή Ψαρρά, η οποία στη μνήμη των παιδιών της, που έφυγαν από τη ζωή, προχώρησε σε οικονομική δωρεά για την αγορά μίας εξειδικευμένης Ιατρικής Μονάδας για την δράση της «Παιδιατρικής Κατ΄Οίκον Νοσηλείας».
● Ο κ. Ken Jebsen, δημοσιογράφος στην Γερμανία ο οποίος μέσω του ρ/δ σταθμού του KEN FM υλοποιεί δράσεις για την ενίσχυση κοινωνικών σκοπών. Στο πλαίσιο αυτό γνώρισε τον κ. Αθανάσιο Γιάννη, ενημερώθηκε για τον Οργανισμό μας και αποφάσισε να κινητοποιήσει τους ακροατές του να συμμετέχουν σε εκστρατεία για την οικονομική ενίσχυση της δράσης «Παιδιατρική Κατ΄ Οίκον Νοσηλεία».
● Ο κ. Αθανάσιος Γιάννης, ομογενής της Γερμανίας, γιατρός ερευνητής και επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών και από το 2002 τακτικός Καθηγητής στο Ινστιτούτο Οργανικής Χημείας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων της Λειψίας. Από το 2015 γνωρίζοντας «Το Χαμόγελο του Παιδιού» αποφάσισε να στηρίξει το έργο του Οργανισμού, κινητοποιώντας τις επαφές του και σε στενή συνεργασία με τον κ. Ken Jebsen.
● H κα Τσιτσιούλη Μαρία και η ομάδα των Νοσηλευτριών της Γ’ Παιδιατρικής κλινικής του Ιπποκρατείου Θεσσαλονίκης που με αυταπάρνηση βρίσκονται καθημερινά δίπλα σε κάθε παιδί, προσφέροντας απλόχερα την φροντίδα τους.
● Η κα Σδούγκα Μαρία και η ομάδα των ιατρών της Εντατικής Μονάδας Παίδων του Ιπποκρατείου Θεσσαλονίκης που καθημερινά δίνουν μάχες για τον κάθε μικρό ασθενή τους.
● Ο κ. Δημήτρης Κολιούσκας, Διευθυντής του Παιδοογκολογικού Τμήματος του Ιπποκρατείου Θεσσαλονίκης που βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με «Το Χαμόγελο του Παιδιού».
● Η κα Τζώνου Ρούλα, Πρόεδρος του Συλλόγου για την Κυστική Ίνωση Βορείου Ελλάδος. Μέσα από την προσωπική της εμπειρία, η κα Τζώνου ηγείται μία σημαντικής προσπάθειας για τα παιδιά της Βορείου Ελλάδας που πάσχουν από Κυστική ίνωση.

resized IMG 2448

resized IMG 2497resized IMG 2561resized IMG 2639resized IMG 2711Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 22 Μάρτιος 2017 18:22
 
Ημερίδα για την πρόληψη ιατρικών παθήσεων στον Δήμο Ιλίου.
News - ΥΓΕΙΑ
Δευτέρα, 20 Μάρτιος 2017 16:30

Ημερίδα για την πρόληψη ιατρικών παθήσεων στον Δήμο Ιλίου.

resized Photo 1

Ο Δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος κατά τον σύντομο χαιρετισμό του

 Μια σημαντική επιστημονική ημερίδα για την πρόληψη των ιατρικών παθήσεων διοργάνωσε ο Δήμος Ιλίου και η Κοινωνική Υπηρεσία, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ηπειρωτών Ιλίου, την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017, στο Δημαρχείο Ιλίου, με στόχο την προαγωγή της υγείας του πληθυσμού και την ευαισθητοποίησή του στο θέμα της πρόληψης.

resized Photo 2

 

Ο Δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος τιμά με το μετάλλιο της πόλης τον Διευθυντή - Καθηγητή Καρδιολογίας Στέφανο Φούσα

Τον συντονισμό της συζήτησης είχε ο Διευθυντής - Καθηγητής Καρδιολογίας Στέφανος Φούσας, ενώ χρήσιμες πληροφορίες για την αναγνώριση συμπτωμάτων, την αντιμετώπιση επειγόντων καταστάσεων, καθώς και συμβουλές για την πρόληψη ιατρικών παθήσεων με όπλο τον υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής, έδωσαν οι εξαιρετικοί ομιλητές Ιατροί Παναγιώτης Μητρόπουλος Καρδιολόγος του Δήμου Ιλίου, Απόστολος Μπίσας Διευθυντής Ουρολογικού Τμήματος Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ - ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ», Νικόλαος Πατσουράκος Επιμελητής Καρδιολόγος Γενικού Νοσοκομείου Πειραιά «ΤΖΑΝΕΙΟ», Ευαγγελία Στρουμπούλη Ακτινολόγος Επιμελήτρια Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ», Σοφία Καλανταρίδου Καθηγήτρια Μαιευτικής - Γυναικολογίας στο «ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ» Νοσοκομείο, Νικόλαος Ευαγγελινάκης Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης της Γ΄ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ».

resized Photo 3

 

Ο Διευθυντής - Καθηγητής Καρδιολογίας Στέφανος Φούσας

Ο Δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος, κατά τον σύντομο χαιρετισμό του, σημείωσε:

«Η πρόληψη διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της καλής υγείας. Για το λόγο αυτό, υλοποιούμε πλήθος ενημερωτικών εκδηλώσεων, δράσεων και ημερίδων με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού και εφαρμόζουμε πολιτικές στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, οι οποίες προάγουν την υγεία.

resized Photo 4

 

Ο Καρδιολόγος του Δήμου Ιλίου Παναγιώτης Μητρόπουλος

Έχουμε εντάξει, για παράδειγμα, βιολογικά προϊόντα στην καθημερινή διατροφή των παιδιών στους Παιδικούς μας Σταθμούς, υλοποιούμε πρόγραμμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας Σχολικού Πληθυσμού, το οποίο περιλαμβάνει έλεγχο οπτικής οξύτητας, μυοσκελετικού συστήματος, οδοντιατρικό και παχυσαρκίας, ενημερωτικές ομιλίες πάνω σε ζητήματα υγιεινής διατροφής, καπνίσματος, στοματικής υγιεινής, σχολικού εκφοβισμού κ.ά., ενώ προσφέρουμε δωρεάν εξετάσεις προληπτικής ιατρικής και έγκαιρης διάγνωσης, όπως, τεστ ΠΑΠ, μαστογραφία, μέτρηση οστικής πυκνότητας, σπιρομέτρηση, καρδιολογικό έλεγχο, μέτρηση σακχάρου κ.ά.»

resized Photo 5

 

Ο Διευθυντής Ουρολογικού Τμήματος Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ - ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ» Απόστολος Μπίσας

 

resized Photo 6

 

Ο Επιμελητής Καρδιολόγος Γενικού Νοσοκομείου Πειραιά «ΤΖΑΝΕΙΟ» Νικόλαος Πατσουράκος

resized Photo 7

 

Η Ακτινολόγος Επιμελήτρια Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» Ευαγγελία Στρουμπούλη

resized Photo 8

 

Η Καθηγήτρια Μαιευτικής - Γυναικολογίας στο «ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ» Νοσοκομείο Σοφία Καλανταρίδου

resized Photo 9

Ο Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης της Γ΄ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ» Νικόλαος Ευαγγελινάκης

 
Πότε κάνουμε την γενική ούρων και τι δείχνει; Πώς πρέπει να γίνει η συλλογή και τι προετοιμασία χρειάζεται; ...της Αγγελικής Μήλιου, βιολόγος
News - ΥΓΕΙΑ
Δευτέρα, 20 Μάρτιος 2017 12:54

Πότε κάνουμε την γενική ούρων και τι δείχνει; Πώς πρέπει να γίνει η συλλογή και τι προετοιμασία χρειάζεται;
...της Αγγελικής Μήλιου, βιολόγος, medlabnews.gr

Urinalysis for blood

 

 

Το ουροποιητικό σύστημα είναι ανοικτό στο περιβάλλον. Παρά την επαφή του με το εξωτερικό περιβάλλον, και εκτός από τελικό τμήμα της ουρήθρας, σε φυσιολογική κατάσταση , είναι στείρο.

 

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος είναι αρκετά συχνές.

 

Τα ούρα επιμολύνονται εύκολα κατά την έξοδό τους από την ουρήθρα και το περίνεο. Επιπλέον αποτελούν αρκετά καλό θρεπτικό υλικό για την ανάπτυξη πολλών βακτηρίων. Κατά συνέπεια απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στη διάκριση επιμόλυνσης – λοίμωξης. Η αποφυγή διαγνωστικού σφάλματος, λόγω επιμόλυνσης, στηρίζεται αφενός στη σωστή αξιολόγηση της μικροβιολογικής εξέτασης των ούρων, και αφετέρου στη σωστή λήψη και αποστολή των ούρων στο εργαστήριο.

 Η γενική ούρων είναι μία απλή εργαστηριακή εξέταση ενός δείγματος ούρων που μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό  παθήσεων που αφορούν σε πολλά μέρη του σώματος. Πιο συγκεκριμένα για παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος (νεφρά, ουρητήρες, ουροδόχο κύστη, ουρολοιμώξεις), του ήπατος και του σακχαρώδη διαβήτη.

 

 


 

Τι μπορεί να δείξει η εξέταση;

 

Η εξέταση της γενικής ούρων είναι χρήσιμη σε πολλές περιπτώσεις, όπως:

 

• Ως έλεγχος ρουτίνας στο πλαίσιο προληπτικού ελέγχου τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά.

 

• Σε συμπτώματα ουρολοίμωξης (δυσουρία, συχνουρία).

 

• Σε αιματουρία.

 

Άτομα με αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση νεφρικής νόσου θα πρέπει να κάνουν προληπτικά γενική ούρων με συχνότητα που θα καθορίσει ο ιατρός τους. Ο κίνδυνος αυτός σχετίζεται με:

 

• Ύπαρξη σακχαρώδη διαβήτη.

 

• Υψηλή αρτηριακή πίεση.

 

• Οικογενειακό ιστορικό χρόνιας νεφρικής νόσου.

 

• Ηλικιωμένα άτομα.

 

 

 

Η λήψη

 

Τα ούρα πρέπει να συλλέγονται σε καθαρό ουροδοχείο και χρειάζεται μία μικρή ποσότητα περίπου 20ml. Επίσης, θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο φρέσκα.

 

 

 

Η ποιότητα της μικροβιολογικής εξέτασης εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, από την τήρηση των κανόνων σωστής λήψης και αποστολής των ούρων στο εργαστήριο.

 

 Για τη μικροβιολογική εξέταση προτιμούνται τα πρώτα πρωινά ούρα που είναι πυκνά.

 

 Η λήψη γίνεται από το μέσο ρεύμα της ούρησης

 

 Η προετοιμασία είναι διαφορετική για τις περιπτώσεις ανδρών, γυναικών και βρεφών.

 

Γενικά

 

Πλύνεται τα έξω γεννητικά όργανα, πολύ καλά με σαπούνι και νερό (μην χρησιμοποιήσετε αντισηπτικό. Ξεπλυθείτε με άφθονο νερό. Σκουπιστείτε με καθαρή πετσέτα. 

 

• Σε ευρύστομο αποστειρωμένο δοχείο συλλέξτε ούρα από το μέσο της ούρησης. Δηλαδή, αφού αφήσετε τα πρώτα ούρα να τρέξουν στη λεκάνη της τουαλέτας, συλέξτε το μεσαίο ρεύμα ούρων στο στείρο δοχείο και τα υπόλοιπα αφήστε να πέσουν στη τουαλέτα.

 

• Κατά προτίμηση μαζέψτε τα πρώτα πρωινά ούρα. Δεν πειράζει όμως να είναι οποιασδήποτε άλλης ούρησης.

 

• Πρέπει να παραδοθούν στο εργαστήριο εντός μισής ώρας από τη λήψη, ειδάλλως τοποθετούνται στο ψυγείο ή σε δοχείο με παγάκια μέχρι να δωθούν στο εργαστήριο. 

 

• Η καλλιέργεια ούρων θα πρέπει να πραγματοποιείται πριν τη λήψη αντιβιοτικής θεραπείας. Εάν έχει προηγηθεί η λήψη κάποιου αντιβιοτικού πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό.

 

 

 

Γυναίκες

 

 Καλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό, ξέβγαλμα και σκούπισμα με πετσέτα.

 

 Με το ένα χέρι απομακρύνονται τα μικρά και μεγάλα χείλη. Πλύσιμο του αιδοίου με άφθονο νερό. Το πλύσιμο γίνεται μία μόνο φορά, με κατεύθυνση από πάνω προς τα κάτω.

 

 Απορρίπτονται τα πρώτα 20 – 25 ml της ούρησης και τα υπόλοιπα συλλέγονται σε αποστειρωμένο δοχείο με πώμα.

 

Άνδρες

 

 Πλύσιμο των χεριών όπως προηγούμενα.

 

 Πλύσιμο του πέους με σαπούνι και ξέβγαλμα με νερό.

 

 Λήψη των ούρων, κατά το μέσο της ούρησης, σε στείρο δοχείο με πώμα.

 

 

 

Βρέφη και μικρά παιδιά

 

 Η λήψη γίνεται σε πλαστικά, αποστειρωμένα σακουλάκια τα οποία κολλάμε στην περιοχή, αφού έχει προηγηθεί καλό πλύσιμο.

 

 Τα σακουλάκια δεν πρέπει να παραμένουν κολλημένοι περισσότερο από 30 λεπτά.

 

 Αν χρειαστεί, μετά τα 30 λεπτά, τοποθετούμε άλλο σακουλάκι αφού προηγουμένως πλύνουμε το περίνεο.

 

 Η συλλογή μπορεί να γίνει εναλλακτικά και όπως δείχνει το σχήμα:  

 

 

 

 

 Η συλλογή μπορεί να γίνει και από υπερηβική παρακέντηση της κύστης, με εισαγωγή βελόνας, μετά από αντισηψία της περιοχής. Η μέθοδος αυτή είναι χρήσιμη για παιδιά στα οποία είναι δύσκολο να πάρουμε δείγμα από το μέσο ρεύμα της ούρησης.

 

 

 

Άτομα με μόνιμο καθετήρα

 

Παίρνουμε ούρα του καθετηριασμένου ασθενή από το σωλήνα του καθετήρα, και όχι από το σάκο, αφού πρώτα απολυμάνουμε την περιοχή.

 

 

 

 

Ποια είναι τα αποτελέσματα της εξέτασης;

 

Τα αποτελέσματα της γενικής ούρων ομαδοποιούνται σε 3 κατηγορίες:

 

Γενικοί χαρακτήρες των ούρων

 

• Χρώμα: Φυσιολογικά τα ούρα έχουν κίτρινη χροιά.

 

• Όψη: Θα πρέπει να είναι διαυγή. Η θολερότητα εμφανίζεται, αν περιέχουν πύον, αίμα ή άλατα.

 

• Οσμή: Χαρακτηρίζεται ως ιδιάζουσα. Αν είναι δυσάρεστη, συνηγορεί στην ύπαρξη λοίμωξης.

 

• Ειδικό βάρος: Κυμαίνεται από 1010-1025.

 

• Ph: Φυσιολογικά είναι γύρω στο 6.

 

Μικροσκοπικά ευρήματα

 

• Αιματουρία. Η παρουσία ερυθρών αιμοσφαιρίων στα ούρα έχει μεγάλη διαγνωστική σημασία. Μπορεί να σχετίζεται με την ύπαρξη λίθου στα νεφρά, με λοιμώξεις, με όγκους κλπ..

 

• Πυουρία. Η παρουσία πύου συνήθως σχετίζεται με λοιμώξεις του ουροποιητικού.

 

• Μικροοργανισμοί. Η παρουσία μικροοργανισμών στα ούρα μπορεί να σχετίζεται με λοίμωξη. Υπάρχουν, όμως, περιπτώσεις, όπου τα μικρόβια δεν είναι παθογόνα.

 

• Κρύσταλλοι. Σχηματίζονται χημικά στα ούρα  και, αν μεγαλώσουν αρκετά, μπορεί να σχηματίσουν λίθους στο ουροποιητικό.

 

Συστατικά των ούρων

 

Φυσιολογικά στα ούρα δεν ανευρίσκονται σάκχαρο, πρωτεΐνη, κετόνες, αιμοσφαιρίνη και χολοχρωστικές. Η παρουσία τους είναι παθολογική και θα πρέπει να εκτιμηθεί από τον γιατρό σας. 

 


EΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ!
1. Στην περίπτωση μονοβακτηριακής λοίμωξης πρέπει να επαναλαμβάνουμε τις εξετάσεις διότι:
α. πρέπει να αποκλεισθεί η επιλοίμωξη (στις επιλοιμώξεις δεν υπάρχει συνήθως πυουρία), 
β. αν είναι αρχόμενη ή επισυμβαίνει σε απλασικούς ασθενείς, επίσης δεν υπάρχει πυουρία.
Στην περίπτωση πολυμικροβιακής μικροβιουρίας η  ύπαρξη ουρολοίμωξης από 2 μαζί βακτήρια είναι δυνατή, ουρολοιμώξεις όμως από 3 βακτήρια είναι πολύ σπάνιες.
2. Πολυμικροβιακές είναι συνήθως οι ουρολοιμώξεις σε αρρώστους που έχουν χρόνια καθετηριασμό ουρήθρας.
Μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνεται στις περιπτώσεις ασθενών που άλλοτε εμφανίζουν μόνο πυουρία (χωρίς βακτηριουρία) και άλλοτε μόνο βακτηριουρία. 
Στις περιπτώσεις αυτές η βακτηριουρία πρέπει να φτάνει τα 107 βακτήρια / ml για να θεωρηθεί ουρολοίμωξη.Στις γυναίκες το δείγμα μπορεί να επιμολυνθεί από μικροοργανισμούς του κόλπου. Ενδεικτικό είναι η παρουσία επιθηλιακών κυττάρων και των μικροβίων της φυσιολογικής χλωρίδας.

 

 
Τι είναι η κρεατινίνη; Ποια τα συμπτώματα στην αύξηση της; Τι είναι η κάθαρση της κρεατινίνης; ...της Αγγελικής Μήλιου, βιολόγος
News - ΥΓΕΙΑ
Σάββατο, 18 Μάρτιος 2017 17:52

Τι είναι η κρεατινίνη; Ποια τα συμπτώματα στην αύξηση της; Τι είναι η κάθαρση της κρεατινίνης;
...της Αγγελικής Μήλιου, βιολόγος, medlabnews.gr

nap
 
 

 

Η κρεατινίνη είναι ένα αζωτούχο προϊόν του μεταβολισμού που παράγεται σε καθημερινή βάση και αποβάλλεται από τον ανθρώπινο οργανισμό. Η κρεατινίνη είναι ένα υπόλειμμα το οποίο δημιουργείται από τον οργανισμό κατά την δημιουργία ενέργειας στους μύες. Η φωσφορική κρεατίνη είναι ένα συστατικό των σκελετικών μυών, η οποία διασπάται για να προμηθεύσει σε ενέργεια τα κύτταρα, και έτσι δημιουργείται η κρεατινίνη. Η κρεατινίνη μπαίνει στην κυκλοφορία του αίματος και προωθείται προς τα νεφρά, για να αποβληθεί από τον οργανισμό μέσω του ουροποιητικού συστήματος.

 

 

 

Η φυσιολογική απομάκρυνση της κρεατινίνης από το σώμα προϋποθέτει την καλή λειτουργία των νεφρών, τα οποία λειτουργούν ως το απεκκριτικό φίλτρο των άχρηστων προϊόντων του μεταβολισμού.

 

 

 

Ο καλός μεταβολισμός της κρεατινίνης προϋποθέτει καλή κυκλοφορία και επάρκεια αίματος και καλή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος, το οποίο δρα ως απεκκριτικό φίλτρο των άχρηστων προϊόντων του μεταβολισμού. Η καλή κάθαρση των αζωτούχων αυτών προϊόντων, προϋποθέτει καλή κυκλοφορία και επάρκεια αίματος και καλή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος, το οποίο δρα ως απεκκριτικό φίλτρο των άχρηστων προϊόντων του μεταβολισμού. 

 

Ο ρυθμός του μεταβολισμού, η μυϊκή μάζα, η διατροφή, η ηλικία, η πρόσληψη νερού και αλκοόλ, τα προσλαμβανόμενα φάρμακα, η θερμοκρασία, είναι στοιχεία που επηρεάζουν τα επίπεδα της κρεατινίνης. Η συγκέντρωση της κρεατινίνης στο αίμα, στο υγιές άτομο σχετίζεται λιγότερο με το ποσό των προσλαμβανόμενων πρωτεϊνών, συγκριτικά με την ουρία. Στις περιπτώσεις αυτές, συνήθως πρόκειται για μικρές αυξήσεις που εύκολα αποκαθίστανται με τροποποίηση ορισμένων καθημερινών συνηθειών που σχετίζονται με το είδος των τροφίμων που καταναλώνονται και την ποσότητα των προσλαμβανόμενων υγρών.

 

Παθολογικές καταστάσεις που διαταράσσουν την ομαλή κυκλοφορία, όπως είναι η αιμορραγία, η διάρροια, o εμετός, ο διαβήτης, νόσοι της καρδιάς, η παγκρεατίτιδα, η υπολευκωματιναιμία, η αναφυλαξία, ορισμένα φάρμακα, σύνδρομα υπεργλοιότητας κ.α., προκαλούν αύξηση στην κρεατινίνη αλλά και στην ουρία.

 

 

Η αύξηση της κρεατινίνης πολλές φορές δεν έχει συμπτώματα, ειδικά όταν αναπτύσσεται προοδευτικώς. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι διαταραχές αυτές ανακαλύπτονται τυχαία σε check up. 
Στα συμπτώματα όταν υπάρχουν, περιλαμβάνονται:


 • η εύκολη κόπωση, 
 • η ναυτία, 
 • ο έμετος, 
 • η ανορεξία, 
 • η μεταλλική γεύση, 
 • η ευερεθιστότητα, 
 • η δυσκολία συγκέντρωσης, 
 • η αϋπνία, 
 • οι διαταραχές μνήμης, 
 • οι σπασμοί, 
 • ο κνησμός, 
 • η μείωση σεξουαλικής επιθυμίας, 
 • οι διαταραχές εμμήνου ρύσεως, 
 • ο πόνος στο θώρακα, 
 • ο πόνος στην κοιλιά, 
 • το μούδιασμα, 
 • η αύξηση της αρτηριακής πίεσης, 
 • οι καρδιακές αλλοιώσεις, 
 • οι διαταραχές κατά την ούρηση.

 

Ο ρυθμός μεταβολής της κρεατίνης σε κρεατινίνη ρυθμίζεται από μια σταθερά, και περίπου το 2% της συνολικής κρεατίνης που περιέχει το σώμα χρησιμοποιείται σε καθημερινή βάση. Για αυτό και σε κανονικές συνθήκες, δεν υπάρχει πιθανότητα να αυξηθούν οι τιμές της, στην καθημερινή παραγωγή.

 

 

 

Ενώ η παθολογική αύξηση της κρεατινίνης απασχολεί ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού, η μείωση των επιπέδων της είναι σπανιότερη. Η πτώση της μπορεί να οφείλεται σε ελαττωμένη παραγωγή, αυξημένη απέκκριση ή συνδυασμό των δύο μηχανισμών.

 

Είναι σημαντικό να διερευνηθεί η αιτία της πτώσης της κρεατινίνης για να αποκλειστούν και να θεραπευτούν εγκαίρως υποκείμενα συστηματικά αίτια.

 

Κατά την διάρκεια της σωστής παθολογικής εξέτασης, τα στοιχεία από το ιστορικό, τα συνoδά συμπτώματα, ορισμένα σημεία από την εξέταση κατευθύνουν την διάγνωση και την θεραπεία.

 

 

Διάγνωση

 

Η εξέταση της κρεατινίνης είναι χρήσιμη σε πολλές περιπτώσεις, όπως:

 

Ως εξέταση ρουτίνας στον προληπτικό έλεγχο υγιών ατόμων, καθώς και στον διαγνωστικό έλεγχο των ασθενών που πάσχουν από οξέα ή χρόνια νοσήματα.

 

Σε χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης, που επηρεάζουν τα  νεφρά, η κρεατινίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για την παρακολούθηση εξέλιξης της νόσου όσο και την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας.

 

Στην αξιολόγηση της νεφρικής λειτουργίας πριν από τη διενέργεια εξετάσεων, όπως η αξονική τομογραφία. Συχνά, στις εξετάσεις αυτές, χρειάζεται να χορηγηθούν φάρμακα που μπορεί να επιδεινώσουν κάποια προϋπάρχουσα νεφρική ανεπάρκεια.

 

Στην εκτίμηση των ασθενών πριν από την έναρξη θεραπειών που μπορεί να επηρεάσουν τη νεφρική λειτουργία (χημειοθεραπευτικά, αντιφλεγμονώδη κ.ά.).

 

Δεδομένου ότι η κρεατινίνη παράγεται και αποβάλλεται με ένα σχετικά σταθερό ρυθμό από το σώμα, η ανίχνευση της ποσότητάς της στα ούρα βοηθάει στην αξιολόγηση της λειτουργίας των νεφρών ή άλλως διαταραχών του ουροποιητικού συστήματος.

 

Οι μετρήσεις κρεατινίνης, σε συνδυασμό με την ηλικία, το βάρος και το φύλο του ασθενούς, χρησιμοποιούνται στον υπολογισμό της σπειραματικής διήθησης των νεφρών, η οποία είναι μία διαγνωστική εξέταση για εκτίμηση της νεφρικής βλάβης.

 

 

 

Φυσιολογικές- ιδανικές τιμές

 


- Στους άνδρες = 0,7 – 1,4 mg/dL (71 – 115 μmol/L)

 


- Στις γυναίκες = 0,6 – 1,1 mg/dL (53 – 97 μmol/L)

 

 

 

Ο καλύτερος τρόπος εκτίμησης της νεφρικής λειτουργίας γίνεται με την «κάθαρση κρεατινίνης» η οποία δείχνει πόσα ml αίματος «καθαρίζονται» από την κρεατινίνη στη μονάδα του χρόνου. H κάθαρση της κρεατινίνης είναι ενδεικτική του ρυθμού με τον οποίο το αίμα περνάει - διηθείται μέσα από τους νεφρούς και καθαρίζεται από τις διάφορες ουσίες. Προκειμένου να υπολογιστεί η κάθαρση της κρεατινίνης, υπολογίζονται τα επίπεδα της κρεατινίνης στα ούρα και το αίμα, όπως επίσης και ο όγκος των ούρων που αποβάλλει το άτομο σε ένα εικοσιτετράωρο. Μία χαμηλή τιμή κάθαρσης κρεατινίνης υποδηλώνει διαταραχή της φυσιολογικής λειτουργίας των νεφρών.

 

 

 

Η κάθαρση κρεατινίνης υπολογίζεται με τον ακόλουθο μαθηματικό τύπο:

 

 

 

Κάθαρση κρεατινίνης=

 

(140-ηλικία)x(σωματικό βάρος σε κιλά)/72x(κρεατινίνη αίματος)

 

Αυτός ο τύπος αφορά στους άντρες εξεταζόμενους.

 

Για τις γυναίκες ισχύει ο ίδιος τύπος αλλά το αποτέλεσμα το πολλαπλασιάζουμε με 0,85.

 

 

 

Η κάθαρση κρεατινίνης σε ένα φυσιολογικό άτομο είναι γύρω στο 100ml/min αλλά μειώνεται χρόνο με το χρόνο. Έτσι, για παράδειγμα, ένας ηλικιωμένος άντρας των 80 ετών μπορεί να έχει κάθαρση κρεατινίνης 60 ml/min χωρίς αυτό να σημαίνει τίποτα απολύτως. 

http://medlabgr.blogspot.com/2013/11/blog-post_25.html

 
Επιφυλακτική η επιστημονική κοινότητα, Εξέταση αίματος υπόσχεται έγκαιρη διάγνωση του αυτισμού.
News - ΥΓΕΙΑ
Σάββατο, 18 Μάρτιος 2017 08:35

Επιφυλακτική η επιστημονική κοινότητα,

Εξέταση αίματος υπόσχεται έγκαιρη διάγνωση του αυτισμού.
 
b0c55-blood vial

Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι είναι εφικτός η έγκαιρη διάγνωση των διαταραχών του φάσματος του αυτισμού χάρη σε ειδική διαδικασία ανάλυση δείγματος αίματος, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο PLoS Computational Biology.

Οι ερευνητές του Πολυτεχνικού Ινστιτούτου «Rensselaer», με επικεφαλής τον Δρ Γιούργκεν Χαν, ισχυρίζονται ότι η εξέταση αυτή, που ακόμα βρίσκεται σε πειραματική φάση ανάπτυξης, μπορεί να ανιχνεύσει τις διαταραχές του φάσματος του αυτισμού στο 96% των περιπτώσεων.

Οι ειδικοί μελέτησαν 83 παιδιά, τριών έως δέκα ετών, που είχαν διαγνωστεί με αυτισμό μέσω των παραδοσιακών μεθόδων, καθώς και 76 παιδιά χωρίς αυτισμό.

Συγκεκριμένα, μέτρησαν τα επίπεδα 24 πρωτεϊνών και βιοχημικών δεικτών που έχουν συνδεθεί με τον αυτισμό και βρήκαν ότι, με το σωστό συνδυασμό, μπορούν να προβλέψουν την πιθανότητα εκδήλωσης της διαταραχής. Ο συγκεκριμένος συνδυασμός υπήρχε στο 97,6% των παιδιών με αυτισμό, ενώ απουσίαζε στο 96,1% των παιδιών χωρίς αυτισμό.

Αν και τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα, άλλοι επιστήμονες εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί, επισημαίνοντας αφενός ότι το δείγμα των παιδιών είναι μικρό και αφετέρου ότι δεν είναι καθόλου σίγουρο πως ο ίδιος συνδυασμός πρωτεϊνών θα είναι παρών και στα νήπια. Επιπλέον, δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο ένα τέτοιο τεστ θα κάνει διάγνωση μόνο του αυτισμού ή γενικότερων εγκεφαλικών προβλημάτων, όπως η επιληψία.

Από διαταραχές του φάσματος του αυτισμού πάσχει σχεδόν το 1% των παιδιών (περίπου ένα παιδί στα 68). Τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά.

Τα περισσότερα παιδιά δεν διαγιγνώσκονται πριν από την ηλικία των τεσσάρων ετών, κυρίως μέσω της παρατήρησης των συμπεριφορών τους, όπως της δυσκολίας επικοινωνίας με τους γύρω τους. Οι ειδικοί θεωρούν ότι όσο νωρίτερα γίνει η διάγνωση, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες υπάρχουν η διαταραχή να αντιμετωπισθεί με τις κατάλληλες παρεμβάσεις.

http://www.typos.com.cy/cat/9/article/26802

 


Σελίδα 1 από 35
"Όλα για Σένα" | Νέο single και video clip από τους ΜΟΡΤΕΣ!!
  "Όλα για Σένα" | Νέο single και video clip από τους ΜΟΡΤΕΣ!!    Παντρεύοντας την ...

Ξανά μαζί Brad Pitt και η Jennifer Aniston;
Ξανά μαζί Brad Pitt και η Jennifer Aniston;
Ξανά μαζί Brad Pitt και η Jennifer Aniston; Το 2005, ο Brad Pitt και η Jennifer Aniston αποφάσισαν να χωρίσουν, έπειτα από πέντε χρόνια έγγαμου βίου.  ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση