ATTICANEWS.GR

Member Area
Απόψεις
Ανθρώπινες ιστορίες…Η Κλεοπάτρα, Αφανείς ήρωες πίσω από τις φλόγες!...της Ειρήνης Μπουδρονικόλα (Γ.Δ.Σ.Ε. Ε.Ε.Σ.)
News - Απόψεις
Τρίτη, 22 Αύγουστος 2017 13:39

Ανθρώπινες ιστορίες…Η Κλεοπάτρα, Αφανείς ήρωες πίσω από τις φλόγες!...της Ειρήνης Μπουδρονικόλα (Γ.Δ.Σ.Ε. Ε.Ε.Σ.)

PH VolΒ

Η Κλεοπάτρα, είναι μία από τους δεκάδες αφανείς ήρωες που πριν λίγες μέρες, έδωσε τη δική της μάχη, μέσα στον καπνό και τις φλόγες, προσπαθώντας να βοηθήσει στην κατάσβεση των πυρκαγιών που έκαψαν τη χώρα μας.

Η ίδια, είναι 54 ετών, εργαζόμενη και μητέρα τριών παιδιών. Τη συναντήσαμε στον Κάλαμο, όπου για τέταρτη μέρα, έκανε τη βάρδιά της μαζί με άλλους Εθελοντές Σαμαρείτες, Διασώστες-Ναυαγοσώστες, έτοιμοι όλοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη πυρόσβεση, στις Πρώτες Βοήθειες, αλλά και στη διανομή φαγητού και νερού σε πολίτες και πυροσβέστες. «Το πρωί πηγαίνω στη δουλειά μου και στη συνέχεια επιστρέφω εδώ για να κάνω τη βάρδιά μου. Η σωματική κούραση είναι μεγάλη, αλλά ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός είναι παντού στην ανάγκη. Όταν αγαπάς κάτι και το θέλεις πολύ, τίποτα δεν είναι δύσκολο. Πρέπει να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας και τους πυροσβέστες να φέρουν εις πέρας αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση», λέει η Κλεοπάτρα.

Η Κλεοπάτρα Καφετζή δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρεί σε πύρινα μέτωπα. Άλλωστε, είναι Εθελόντρια Σαμαρείτισα εδώ και 18 χρονιά, με μεγάλη εμπειρία και εκπαίδευση σε παρόμοιες καταστάσεις και στη Διαχείριση Κρίσεων και Καταστροφών. «Το μέγεθος της καταστροφής είναι πολύ μεγάλο και οι στιγμές που επιχειρούσαμε μέσα στις φωτιές πολύ έντονες. Δεν μπορείς να περιγράψεις με λόγια πως είναι να εγκλωβίζεσαι στις φλόγες. Είναι πάρα πολύ δύσκολο. Αν δεν πάρεις γρήγορες και σωστές αποφάσεις κινδυνεύεις. Είδαμε ζώα και σπίτια καμένα. Καταστράφηκαν περιουσίες. Μεταφέραμε ανθρώπους και ζώα σε ασφαλή σημεία. Οικογένειες που είχαν μια σακούλα με ότι μπόρεσαν να πάρουν από ρούχα και φωτογραφίες των παππούδων τους. Παρείχαμε Πρώτες Βοήθειες στο ιατρείο που μας παραχώρησε ο Δήμος Ωρωπού. Τα περιστατικά που αντιμετωπίσαμε ήταν πολλά. Κυρίως πυροσβέστες που πάθαιναν θερμική εξάντληση».

Η φωνή της Κλεοπάτρας βγαίνει με δυσκολία. Πίνει λίγο νερό και συνεχίζει: «Όλοι οι Εθελοντές Σαμαρείτες έδωσαν την ψυχή τους και τους ευχαριστώ γι' αυτό. Για παράδειγμα ο Γιώργος Κώνστας τρεις μέρες οδηγούσε μέσα στα μέτωπα της φωτιάς και ανεβοκατέβαζε Εθελοντές στην Αθήνα. Οι άνθρωποι μας σταματούσαν στο δρόμο και μας ρωτούσαν αν χρειαζόμαστε νερό ή φαγητό, αν είμαστε καλά. Κάποιοι ήθελαν να μας φιλοξενήσουν στα σπίτια τους και μας ευχαριστούσαν για όσα κάναμε. Είμαι περήφανη που ανήκω στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Είμαι περήφανη για τους συναδέλφους μου. Όσο κρατάνε τα πόδια μου και όσο αντέχει η ψυχή μου θα προσπαθώ να κάνω αυτό για το οποίο γεννήθηκα, να βοηθάω τους συνανθρώπους μου».

της Ειρήνης Μπουδρονικόλα

Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας

Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

***

 
ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ, ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ....Του Αντώνη Τσαγκρώνη
News - Απόψεις
Πέμπτη, 17 Αύγουστος 2017 10:11
ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ, ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ....Του Αντώνη Τσαγκρώνη
17155841 120464931817384 94871356414891871 n
Και ενώ η μάχη με την πύρινη λαίλαπα συνεχίζεται και συγκλονίζει, χαρακτηριστικά αναφέρω τα κυριότερα που μας απασχόλησαν, λαμβάνοντας υπόψιν ότι δεν περιγράφεται, μεταφέρεται με λόγια ακριβώς, τι πραγματοποιείται σε μία μάχη αντιμετώπισης μιας πύρινης λαίλαπας, αν δεν είσαι εκεί να τα δεις, να συμμετέχεις, να τα βιώσεις:
1. ο ηρωισμός και αυτοθυσία των πιλότων, πυροσβεστών και εθελοντών,
2. η μείωση της έντασης των ανέμων την πιο καθοριστική μέρα μετά την πρώτη και αντιμετώπιση με όλη σχεδόν την διαθέσιμη δύναμη,
3. η συγκινητική προσφορά-συμμετοχή, σχετικά ψύχραιμη αντίδραση των πολιτών
4. και ο Αντιπεριφερειάρχης Αν. Αττικής Πέτρος Φιλίππου (και επικοινωνιακά)
ΕΣΩΣΑΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΙΡΌΤΕΡΑ!!!
 
Πρέπει όμως να κοιτάμε μόνο μπροστά και όχι πίσω τα καταδικασμένα, χωρίς συγκρίσεις η συμψηφισμούς, με περισσότερη γνώση κατανοώντας, τα μηνύματα για καλυτέρευση, εξέλιξη, γιατί ΕΡΧΕΤΑΙ ΧΕΙΜΩΝΑΣ:
α. θα διορθωθούν τα λάθη?
β. θα επουλωθούν οι πληγές?
γ. θα ανασχεδιαστεί η αντιμετώπιση εφόσον υπάρχουν καινούργια δεδομένα και να καλυφθούν τα όποια κενά?
ή πάλι θα αφεθούμε στο φιλότιμο, στην ηρωική προσπάθεια?
Και πάλι πόνος, εγκατάλειψη, ανεπάρκεια, απουσία, ολιγωρία, απώλεια?
Αυτό που μάθαμε από την μεγάλη Ιστορία μας είναι ότι:
OΠΟΤΕ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ ΠΑΡΑΜΕΡΙΖΩΝΤΑΣ ΤΟ ΕΓΩ, ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΤΑ ΑΔΥΝΑΤΑ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΔΥΝΑΤΑ!!! και όλος ο κόσμος υποκλίθηκε μπροστά τους.
Ικανοί άνθρωποι και μυαλά υπάρχουν σε αφθονία, παρά την μεγάλη απώλεια λόγω κρίσης, ας αξιοποιηθούν σωστά, ας τους επιτραπεί να κάνουν την δουλειά τους, ας σχεδιαστεί ένα μέλλον για τις επόμενες γενιές, που σίγουρα θα είναι πιο ικανές για να πάνε την Ελλάδα πιο πέρα, ακόμα πιο μπροστά.
Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 17 Αύγουστος 2017 14:22
 
Δήλωση Γιώργου Αρβανιτίδη για τη νέα ηγεσία του ΟΑΣΘ
News - Απόψεις
Παρασκευή, 11 Αύγουστος 2017 10:33

Δήλωση Γιώργου Αρβανιτίδη για τη νέα ηγεσία του ΟΑΣΘ


Με κρατικό μονοπώλιο ΟΑΣΘ στηρίζεις τις ελπίδες σου στον «κολλητό» του Υπουργού…
Με ιδιωτικό μονοπώλιο ΟΑΣΘ χρησιμοποιείς ως «αστική συγκοινωνία» το ταξί…

Όσοι κουράστηκαν με τις κοκορομαχίες στην πλάτη της Θεσσαλονίκης, όσοι πιστεύουν ότι τα πράγματα στη ζωή δεν είναι άσπρο – μαύρο, ας ξανασκεφτούν την πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για ανοιχτές, δημόσιες, αστικές συγκοινωνίες με καθοριστικό ρόλο της αυτοδιοίκησης και των φορέων της πόλης.

Παρέμβαση στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Alpha (10.08.2017)

 

 
Πολιτική αχρωματοψία. Άρθρο του Γιώργου Αρβανιτίδη στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", 05.08.2017
News - Απόψεις
Σάββατο, 05 Αύγουστος 2017 13:16

Πολιτική αχρωματοψία.

Στην ιατρική η αχρωματοψία είναι μια πάθηση που δεν σου επιτρέπει να δεις χρώματα, πέρα από το άσπρο και το μαύρο. Στην πολιτική, η αντίστοιχη πάθηση σου επιβάλει να τοποθετείσαι με βάση το εκάστοτε δίπολο που κυριαρχεί στην δημόσια σφαίρα.

Τοποθέτηση, όμως, χωρίς άποψη, ισούται με πολιτικό ευνουχισμό. Γι' αυτό και οι πάσχοντες από πολιτική αχρωματοψία φροντίζουν να αποφεύγουν την ουσία του προβλήματος και απευθύνονται στο κοινό με το γνωστό ερώτημα: «Είσαι με εμάς ή με τους άλλους»; Στο ερώτημα αυτό, οποία απάντηση κι αν δώσεις είναι λάθος...

Τα σύγχρονα προβλήματα δεν λύνονται με παλιές συνταγές. Γι' αυτό και η πολιτική αντιπαράθεση με οπαδικούς όρους – μια συνταγή εξαιρετικά παλιά και πολυφορεμένη – εκφράζει πλέον μόνο πολύ συγκεκριμένα, συντηρητικά και ακραία ακροατήρια με τα οποία μας χωρίζει πολιτική άβυσσος.

Όσο οι πολιτικές αποφάσεις χωρίζουν τους πολίτες σε αντίπαλα στρατόπεδα, όσο χτίζουμε μια κοινωνία με νικητές και ηττημένους, τα νοσηρά φαινόμενα του κοινωνικού αυτοματισμού και του διχασμού θα αναπαράγουν μια κοινωνία εθισμένη στο δηλητήριο, μια κοινωνία μισαλλόδοξη, φοβική και απομονωμένη.

Τα προβλήματα αυτά οι Έλληνες τα ζήσαμε στο πετσί μας, οι πληγές είναι ακόμα ανοιχτές, ο πόνος δεν θα περάσει εύκολα. Η λύση, όμως, δεν έρχεται με ρεβάνς. Δεν θα κάνουμε αυτά που έκαναν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και οι λοιπές πολιτικές δυνάμεις που με πρόσχημα το δίπολο «Μνημόνιο – Αντιμνημόνιο» χώριζαν τους πολίτες σε προδότες και πατριώτες. Δεν θα τρέξουμε στα «Ζάππεια». Δεν θα βγάλουμε λαγούς από το καπέλο. Δεν θα μασκαρευτούμε ως δήθεν ουδέτεροι, για να φοράμε κάθε φορά το προσωπείο που μας βολεύει. Η λύση θα έρθει όταν βάλουμε ένα οριστικό τέλος σ' αυτόν τον κατήφορο.

Σε μια κοινωνία που βράζει μέσα στις αντιθέσεις της, σε μια οικονομία που διευρύνει τις ανισότητες και διαλύει την μεσαία τάξη, σε μια δημοκρατία που οι θεσμοί της αποτελούν πεδίο αντιπαράθεσης αντικρουόμενων συμφερόντων, το μεγάλο πλεονέκτημα των προοδευτικών δυνάμεων είναι η σύνθεση.

Αν κάτι μας έμαθαν τα χρόνια της κρίσης είναι ότι κανείς δεν πρόκειται να σηκώσει κεφάλι μόνος του. Αν θέλουμε να σταθούμε γερά στα πόδια μας, πρέπει να πιάσουμε σφιχτά το χέρι του διπλανού μας και να βαδίσουμε μαζί. Με εμπιστοσύνη και θάρρος, όχι με καχυποψία και φόβο.

Σύνθεση, λοιπόν, για να πάμε επιτέλους ένα βήμα μπροστά. Όλοι μαζί, όχι κάποιοι από εμάς.

Σύνθεση και παράδειγμα για να κερδίσουμε ξανά τη χαμένη εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στους θεσμούς της χώρας.

Σύνθεση και κατανόηση για να θυμίσουμε σε μια κοινωνία απογοητευμένη και ταλαιπωρημένη ότι αυτά που μας ενώνουν είναι πάντα περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν.

Σύνθεση με λόγο καθαρό, όχι απλοϊκό. Απλοϊκά μιλούν όσοι σκόπιμα εκμεταλλεύονται την απίστευτη πολυπλοκότητα που παράγει ο σύγχρονος τρόπος ζωής για να γκρουπάρουν ανθρώπους και απόψεις.

Σύνθεση για λύσεις που κάνουν τη ζωή μας καλύτερη, απέναντι σε τεχνητά δίπολα που εξυπηρετούν μόνο αυτούς που τα εκφράζουν.

Αν ψάχνετε για παραδείγματα δεν θα δυσκολευτείτε. Το τελευταίο διάστημα είχαμε ουκ ολίγα και σίγουρα θα συνεχίσουμε να έχουμε και στο μέλλον. Η πολιτική αχρωματοψία, άλλωστε, είναι μεταδοτική και εξαιρετικά επικίνδυνη. Γι' αυτό, αν αναγνωρίσετε τα πρώτα συμπτώματα μην τα αγνοήσετε. Η πρόληψη σώζει...

 

 
Χ. ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ: ΑΝΘΡΩΠΟΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
News - Απόψεις
Πέμπτη, 03 Αύγουστος 2017 18:32

Χ. ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ: ΑΝΘΡΩΠΟΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Τοποθέτηση της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β' Αθήνας και Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Χαράς Καφαντάρη, στην Ολομέλεια της Βουλής, στις 02.08.2017, κατά τη συζήτηση του σ/ν Υπουργείου Υγείας «Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας και άλλες διατάξεις»​

KAFYG

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ: Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, η σταδιακή επιστροφή της χώρας μας στην κανονικότητα φαίνεται και μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και μετά την έξοδο στις αγορές, γεγονός για το οποίο δεν πανηγυρίζουμε, αλλά είναι πολύ θετικό στοιχείο. Φαίνεται και από τους δείκτες της οικονομίας, οι οποίοι βελτιώνονται.

Όμως, φαίνεται και από το πλούσιο κοινοβουλευτικό έργο, το οποίο γίνεται αυτές τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Συζητάμε πολύ σοβαρά νομοσχέδια, νομοσχέδια που ουσιαστικά γυρίζουν στα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Γι’ αυτόν τον λόγο και νομοθετούμε. Η υγεία και η παιδεία είναι δυο βασικοί τομείς οι οποίοι απασχολούν την ελληνική κοινωνία και είναι και τα θέματα που συζητήθηκαν χθες και συζητιούνται σήμερα.

Όπως και στην παιδεία, έτσι και στην υγεία, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, συγκρούονται δύο κυρίαρχες αντιλήψεις, δύο διαφορές. Η μία είναι το δημόσιο συμφέρον, η δημόσια υγεία σαν δικαίωμα που απορρέει και από το άρθρο 21 του Συντάγματος. Και η άλλη είναι η εξυπηρέτηση μεγάλων οικονομικών συμφερόντων που κερδοσκοπούν πάνω στην υγεία, με σκοπό πάντα, βέβαια, το κέρδος.

Η Νέα Δημοκρατία, δια του εισηγητού της, τον οποίο ακούσαμε στην πρώτη τοποθέτηση η οποία έγινε, ουσιαστικά ανέφερε: «Το νομοσχέδιο δεν βοηθάει. Τορπιλίζει, θα έλεγα, την ανάπτυξη της χώρας, διότι χτυπάει τον ιδιωτικό τομέα».

Κανείς δεν αρνείται τον ρόλο του ιδιωτικού τομέα στην υγεία. Ο ιδιωτικός τομέας ο οποίος λειτουργεί με υγιή κριτήρια, μπορεί πραγματικά να δράσει συμπληρωματικά. Άλλο πράγμα είναι ο ιδιώτης γιατρός, ο μικροβιολόγος, ο ακτινολόγος, το ιατρικό εργαστήριο και άλλο είναι τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που βλέπουν την υγεία σαν πεδίο κερδοσκοπίας, με προνομιακές σχέσεις με το δημόσιο σύστημα υγείας και βέβαια με τη συνειδητή υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας που έγινε τα τελευταία χρόνια, επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ.

Εδώ βρίσκεται και η ουσιαστική σύγκρουση σήμερα. Η Εξεταστική για την Υγεία, η οποία τρέχει παράλληλα, έχει πάρα πολλά στοιχεία να δώσει και να τεκμηριώσει αυτό το οποίο είπα.

Είμαστε, όμως, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ικανοποιημένοι από την κατάσταση που υπάρχει στην υγεία σήμερα, στα νοσοκομεία και λοιπά; Δεν θα έλεγα ναι, αλλά έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Εκεί που οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκλειναν νοσοκομεία, έκλειναν δομές του ΕΟΠΥΥ, η Κυβέρνηση αυτή ανοίγει.

Εξαναγκάστηκαν γύρω στους τρεις χιλιάδες γιατρούς να φύγουν από την πρωτοβάθμια υγεία, να συνταξιοδοτηθούν, να παραιτηθούν, ενώ η πρωτοβάθμια υγεία επί Κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά κατέρρευσε, με συνέπεια να συνωστίζεται και πολύς κόσμος στη δευτεροβάθμια, στα νοσοκομεία και να έχουμε την εικόνα την οποία έχουμε σήμερα.

Γι’ αυτόν τον λόγο και προχωρούμε στην ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ένα αποκεντρωμένο και δημοκρατικό σύστημα υγείας, με οικογενειακό γιατρό, με ομάδα υγείας, κάτι πολύ σημαντικό. (SS)

Εστιάζουμε ιδιαίτερα στην πρόληψη των παθήσεων, στη γενίκευση των εμβολιασμών, στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, στην επανένταξη. Δηλαδή, η θεώρησή μας είναι άκρως ανθρωποκεντρική. Εστιάζει στην πρόληψη και όχι σε αυτή καθ’ αυτή την ασθένεια.

Στηρίζεται από την Κυβέρνηση το ΕΣΥ με προσλήψεις, με ενίσχυση εξοπλισμού, με κίνητρα στελέχωσης στα νησιά, με δημόσιες επενδύσεις, ακόμα και με ενισχύσεις από κοινοτικά ταμεία. Επιχορηγούνται τα νοσοκομεία με 300 εκατομμύρια από τον προϋπολογισμό, από τον ΕΟΠΥΥ 580 εκατομμύρια το 2016, 700 εκατομμύρια το 2017.

Προκηρύσσονται νέες θέσεις σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ δημιουργούνται και οι γνωστές μονάδες ΤΟΜΥ σε εβδομήντα πέντε πόλεις, ενώ οι προσλήψεις των τριών χιλιάδων λειτουργών της υγείας ουσιαστικά -χίλιοι τριακόσιοι γιατροί, από τους οποίους τριακόσιοι παιδίατροι- ουσιαστικά επιχορηγούνται από κοινοτικά ταμεία.

Κλείνοντας θα έλεγα ότι η Αντιπολίτευση και μάλιστα –δεν είναι εδώ παρών αυτή τη στιγμή- ο λαλίστατος Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και τέως Υπουργός μίλαγε όλο αυτό το διάστημα για τη δωρεάν πρόσβαση στην υγεία των ανασφάλιστων συμπολιτών μας επί Κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ.

Στο σχέδιο νόμου το οποίο συζητάμε σήμερα υπάρχει ρύθμιση για τις οφειλές στην εφορία των ανασφάλιστων συμπολιτών μας, γύρω στα 28 εκατομμύρια και διαγράφονται αυτές οι οφειλές. Άρα, ποια ελεύθερη πρόσβαση όλων στη δημόσια υγεία υπήρχε επί Συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ;

Πραγματικά, αυτό που απαιτείται σήμερα είναι ποιοτική, αποτελεσματική, δημόσια υγεία, προσβάσιμη σε όλους. Αυτό πραγματικά, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, είναι ένα στοίχημα μεγάλο, το οποίο πρέπει να κερδίσουμε και να πετύχει η Κυβέρνηση. Και εκτιμώ ότι το εν λόγω σχέδιο νόμου, το οποίο συζητάμε και πρέπει να ψηφιστεί από όλους, είναι ένα ουσιαστικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση.

Σας ευχαριστώ.

 
Νίκη Κεραμέως: «Σημαιοφόροι με κλήρωση - Κανένα όριο στην ιδεοληψία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ»
News - Απόψεις
Τετάρτη, 02 Αύγουστος 2017 13:38

Νίκη Κεραμέως: «Σημαιοφόροι με κλήρωση - Κανένα όριο στην ιδεοληψία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ»

 

Η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, Νίκη Κεραμέως, σχετικά με την κατάργηση του κριτηρίου της επίδοσης για την επιλογή σημαιοφόρων και την κατάργηση της παρουσίας σημαιοφόρων στις δοξολογίες, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, πιστή στο δόγμα του εξισωτισμού προς τα κάτω, καταργεί το κριτήριο της επίδοσης για την επιλογή́ σημαιοφόρων, παραστατών και υπευθύνων κατάθεσης στεφάνου και εισάγει την κλήρωση ως τρόπο επιλογής.

Επιπλέον, καταργεί την παρουσία σημαιοφόρων στις δοξολογίες. Με αυτόν τον τρόπο, ανατρέπει παραδόσεις δεκαετιών στο όνομα ενός δήθεν προοδευτισμού.

Για άλλη μια φορά, αποθεώνεται η λογική της ήσσονος προσπάθειας. Το μήνυμα που δίνουν στη νέα γενιά είναι ότι δεν χρειάζεται προσπάθεια και προσωπικός αγώνας για την επιτυχία και την καταξίωση, αλλά τύχη.

Αυτό επιχειρεί λυσσαλέα η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην Παιδεία, να γίνουν όλοι ίσοι με το βλέμμα προς τα κάτω. Σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα της μετριότητας και της ημιμάθειας.

Στον αντίποδα, η δική μας λογική για την Παιδεία, το δικό μας όραμα, συνίσταται στο αξιακό τρίπτυχο της αριστείας, της φιλομάθειας και της αξιοκρατίας."

2  1
 
Άρθρο του Δημήτρη Παπαδημούλη στον ευρωπαϊκό ιστότοπο ενημέρωσης «European Post» «Οι κοινωνικές δυνάμεις να συμμετέχουν στο διάλογο για το μέλλον της χώρας»
News - Απόψεις
Σάββατο, 29 Ιούλιος 2017 16:19

 

Άρθρο του Δημήτρη Παπαδημούλη στον ευρωπαϊκό ιστότοπο ενημέρωσης «European Post»

«Οι κοινωνικές δυνάμεις να συμμετέχουν στο διάλογο για το μέλλον της χώρας»

«Η τεχνητή πόλωση που δημιουργούν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ βλάπτει τη χώρα και ιδίως τους πολίτες, που επιθυμούν ένα γόνιμο διάλογο»

papadimoulis17

Σε άρθρο του στο «European Post» ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα και στις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν στον ένα χρόνο που απομένει μέχρι τον Αύγουστο του 2018 και την έξοδο από τα μνημόνια. 
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε πως η προσέλκυση βιώσιμων και μακροχρόνιων επενδύσεων και η δημιουργία ενός αναλυτικού αναπτυξιακού προγράμματος για την επόμενη δεκαετία αποτελούν τους δύο βασικούς στόχους. Πρόσθεσε επίσης πως τόσο ο διάλογος με τις περιφέρειες για την ανάπτυξη του σχεδίου της εθνικής παραγωγικής ανασυγκρότησης, όσο και η βελτίωση της δημοσίας διοίκησης, η αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων, η αναδιαμόρφωση του φορολογικού μείγματος, αποτελούν βασικές προτεραιότητες και στρατηγικές επιλογές. 
Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, χρειάζεται η κοινωνία των πολιτών, τα συνδικάτα, οι συλλογικότητες, αλλά και οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις που θέλουν να συμμετέχουν σε ένα διάλογο για προοδευτικές λύσεις, να ξαναβγούν στο προσκήνιο και να λάβουν θέση στην «ιστορική καμπή που βρίσκεται η χώρα μας».
Κλείνοντας, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανάφερε πως «πρέπει να κοιτάμε μπροστά για να διαμορφώσουμε ένα σταθερό και δυναμικό περιβάλλον για την κοινωνία και την οικονομία», τονίζοντας την ανάγκη η πολιτική να επιτυγχάνει «μετρήσιμα αποτελέσματα υπέρ της κοινωνίας των πολιτών».
 
Ακολουθεί το άρθρο μεταφρασμένο στα ελληνικά.
Link δημοσίευσης: http://bit.ly/2uG7nDq
Η πολιτική πρέπει να επιτυγχάνει μετρήσιμα αποτελέσματα για την κοινωνία

Οι θετικοί δείκτες της ελληνικής οικονομίας και η κατάλληλη προετοιμασία και προεργασία από την ελληνική κυβέρνηση οδήγησαν στην επιτυχημένη επιστροφή της χώρας στις αγορές ομολόγων. 

Η σημαντική αυτή εξέλιξη αποδεικνύει ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο, δίνοντας το σήμα στις αγορές, στους επενδυτές, στους ευρωπαίους εταίρους και κυρίως στον ελληνικό λαό ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βγάλει τη χώρα από την σκληρή επιτροπεία και να δημιουργήσει εκείνες τις προϋποθέσεις διατηρήσιμης ανάπτυξης που θα επιτρέψουν τη σταθερή αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους από τις αγορές. 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, είναι πολύ σημαντικό ότι η χώρα ανακτά βήμα-βήμα και σταδιακά την αξιοπιστία της, δημιουργώντας ασφάλεια στην επενδυτική κοινότητα, με το διεθνή Τύπο, μετά από πάρα πολλά χρόνια, να μιλά για δυναμική επιστροφή της Ελλάδας στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη. 

Στον ένα χρόνο που απομένει μέχρι τον Αύγουστο του 2018, πρέπει να κινηθούμε αποτελεσματικά, μεθοδικά και συντονισμένα σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων, πρωτοβουλιών και κινήσεων που έχουν διπλό στόχο: 

Πρώτον, την προσέλκυση βιώσιμων και μακροχρόνιων επενδύσεων που θα αξιοποιούν το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας και θα αποκαθιστούν το κατακερματισμένο εργασιακό περιβάλλον που άφησαν πίσω τους οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. 

Δεύτερον, τη δημιουργία από τώρα και τη σταδιακή εφαρμογή, από τον Αύγουστο του 2018, ενός αναλυτικού αναπτυξιακού προγράμματος για την επόμενη δεκαετία  που θα αντικαθιστά τα μνημόνια της χώρας, θα δημιουργεί συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης και ανταποδοτικής εργασίας, θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της οικονομίας μας, και θα αποκαθιστά την οικονομική σταθερότητα και την αναπτυξιακή τροχιά. 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η προώθηση του σχεδίου για την εθνική παραγωγική ανασυγκρότηση μέσα από το διάλογο στις περιφέρειες, η βελτίωση της δημοσίας διοίκησης, ο περιορισμός της γραφειοκρατίας, η αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων, η αναδιαμόρφωση του φορολογικού μείγματος και οι μεταρρυθμίσεις στην παιδεία, την υγεία και την τοπική αυτοδιοίκηση, αποτελούν τις βασικές στρατηγικές προτεραιότητες. 

Η τοπική αυτοδιοίκηση, τα συνδικάτα, οι κοινωνικές ομάδες, οι συλλογικότητες και οι πολίτες που νιώθουν ότι βρίσκονται στο περιθώριο και ότι η φωνή και οι ανησυχίες τους δεν ακούγονται, καλούνται να ξαναβγούν στο προσκήνιο, να συμμετέχουν με κάθε τρόπο στο διάλογο για το μέλλον της χώρας, να λάβουν θέση στην ιστορική καμπή που βρίσκεται η χώρα μας. Το ίδιο ισχύει και για τα πολιτικά κόμματα, για εκείνες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις που θέλουν να συμμετέχουν σε ένα διάλογο για προοδευτικές λύσεις. 

Μετά από επτά χρόνια μέσα σε ένα ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο, με τη χώρα και την οικονομία να βρίσκονται κοντά στην έξοδο από το τούνελ, είναι αδιανόητο και απογοητευτικό οι πολιτικές δυνάμεις που διέλυσαν τον τόπο και οδήγησαν στην χρεοκοπία, να ασχολούνται διαρκώς με το παρελθόν και με το πως θα διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα με ψεύτικες ειδήσεις, μηδενιστικές προσεγγίσεις και φθηνή προπαγάνδα. Η τεχνητή πόλωση που δημιουργούν βλάπτει τη χώρα και ιδίως τους πολίτες, που επιθυμούν ένα γόνιμο και υγιή διάλογο. 

Είναι αυτονόητο πλέον ότι πρέπει να κοιτάμε μπροστά για να διαμορφώσουμε ένα σταθερό και δυναμικό περιβάλλον για την κοινωνία και την οικονομία. Η πολιτική δεν πρέπει να γεννά μίσος, αλλά όραμα, αξιοπιστία και κυρίως να επιτυγχάνει μετρήσιμα αποτελέσματα υπέρ της κοινωνίας των πολιτών.

 
Ομιλία του Γ. Μαυρωτά στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για το νομοσχέδιο Γαβρόγλου, για την τριτοβάθμια εκπαίδευση
News - Απόψεις
Παρασκευή, 28 Ιούλιος 2017 16:38

Ομιλία του Γ. Μαυρωτά στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για το νομοσχέδιο Γαβρόγλου, για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

mavrotas

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του στο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου και βουλευτής Αττικής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, αποδόμησε το «επιχείρημα» βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να δικαιολογήσουν τη fast track διαδικασίες, ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έκαναν και αυτοί τα ίδια στα νομοσχέδια για την Παιδεία, λέγοντας ότι o κόσμος δεν τους ψήφισε για να κάνουν τα ίδια.

Επανερχόμενος στο θέμα του ασύλου, σχολίασε ότι πρόκειται για μια διάταξη, που κλείνει το μάτι σε συγκεκριμένα ακροατήρια, που έχουν διαβεί τον Ρουβίκωνα της νομιμότητας, αναρωτώμενος ποιο πρυτανικό συμβούλιο θα τα βάλει με συμμορίες και τον υπόκοσμο. Για τα Συμβούλια Ιδρύματος, σημείωσε ότι η Κυβέρνηση τα καταργεί, αφού πρώτα τα είχε πριονίσει και όλοι καταλαβαίνουν ότι αυτό το έκανε επειδή ξεβόλευαν καταστάσεις.

Την εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ με κάθε τι, που θεωρεί ως τεχνοφασισμό, διαπίστωσε ο βουλευτής του Ποταμιού, σχετικά με την ηλεκτρονική ψηφοφορία μιας και έτσι αφήνεται το πεδίο ελεύθερο στους μάστορες των μηχανισμών και τους «επαγγελματίες» συνδικαλιστές.

Αντί της πολυφωνίας που υποστηρίζει ο κ. Γαβρόγλου, ο κ. Μαυρωτάς προέβλεψε παραλυσία της διοίκησης των ΑΕΙ από τη ρύθμιση για τα ξεχωριστά ψηφοδέλτια Πρύτανη-Αντιπρυτάνεων. Σε αυτό το σημείο υπενθύμισε μία αποστροφή από άρθρο του νυν Υπουργού Παιδείας στην ΑΥΓΗ πριν 3 χρόνια (20/07/2014) περί της σοβαρής ήττας της αριστεράς στα Πανεπιστήμια, σχολιάζοντας ότι μάλλον ήρθε η ώρα με τη ρύθμιση αυτή, οι μειοψηφίες να ξαναπάρουν τον ρόλο τους στην εξουσία.

Ο κ. Μαυρωτάς κατέδειξε την «αδιαφορία» του Υπουργείου για το ζήτημα της διοίκησης των κοσμητειών των μονοτμηματικών σχολών όπου τα μέλη ΔΕΠ θα είναι η μειοψηφία, συμπληρώνοντας πως αυτό δεν είναι τυχαίο ότι ισχύει για τις σχολές του Πολυτεχνείου.

Αναφερόμενος στον ακραίο παρεμβατισμό και την υπερρύθμιση στα μεταπτυχιακά, επανέλαβε τα ερωτήματα α) πώς θα επιλέγονται οι φοιτητές αν πάνω από το 30% πληρούν τα κριτήρια και β) γιατί να μην λαμβάνονται υπόψη και οι καταθέσεις εκτός από το εισόδημα. Συνέχισε λέγοντας ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται όλοι σαν «κερδοσκόποι» γιατί αυτό οδηγεί στην ισοπέδωση, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου πως πολλοί καλοί διδάσκοντες θα φύγουν και αυτοί στο εξωτερικό. Επίσης τόνισε την ύπαρξη και αρκετών μεταπτυχιακών επαγγελματικής εξειδίκευσης τα οποία αφορούν κυρίως στελέχη επιχειρήσεων, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος για να μην έχουν δίδακτρα.

Μάλιστα ο βουλευτής του Ποταμιού απευθυνόμενος στον κ. Γαβρόγλου είπε: «Μόλις ψηφιστεί το νομοσχέδιο αν λάβετε λουλούδια στο γραφείο από ξένα Πανεπιστήμια (κυρίως από Κυπριακά, Τουρκικά και Βουλγάρικα) να ξέρετε για τι είναι».

Για τα θέματα των μετακινήσεων μελών ΔΕΠ από Πανεπιστήμιο σε Πανεπιστήμιο, στάθηκε στην επιχειρούμενη άρση της απαγόρευσης μετακίνησης από ΑΕΙ της περιφέρειας σε κεντρικά ΑΕΙ, μετά τη συμπλήρωση 15 χρόνων στα πρώτα. Αναρωτήθηκε γιατί φέρνει αυτή τη διάταξη ο κ. Γαβρόγλου, ζητώντας εξηγήσεις ποιους ή ποιες αφορά και γιατί έφυγε η σύμφωνη γνώμη του τμήματος προέλευσης από τις προϋποθέσεις και θα αποφασίζει ο Υπουργός;

Για τα 5ετή μάστερ, σημείωσε ότι το ζήτημα εξελίσσεται σε φούσκα ενώ κάλεσε τον κ. Υπουργό να απαντήσει για τα κριτήρια επιλογής της Σάμου αντί της Σύρου ως έδρας της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου παρά την απόφαση της Συγκλήτου στις 29/11/2007.

Κλείνοντας ο κ. Μαυρωτάς επέκρινε την Κυβέρνηση ότι τέτοιες ρυθμίσεις οδηγούν σε ένα ανελεύθερο πανεπιστήμιο στο οποίο θα κάνουν κουμάντο οι δυναμικές μειοψηφίες. Τόνισε ότι εμείς στο Ποτάμι θα προσπαθήσουμε μέχρι τελευταίας στιγμής να σώσουμε ότι σώζεται, γιατί αν μη τι άλλο, τα θέματα Παιδείας τα ξέρουμε, και τα ξέρουμε καλά έτσι ώστε να φανερώσουμε τι κρύβεται πίσω από τα ωραία και μεγάλα λόγια που συνοδεύουν το νομοσχέδιο των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Θα ξεκινήσω από αυτό που συνεχώς επαναλαμβάνει η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ όταν προσπαθεί να δικαιολογηθεί γιατί ένα τόσο σοβαρό νομοσχέδιο έρχεται με διαδικασίες fast track στη Βουλή.
Είπε ότι και ο νόμος Γιαννάκου και Διαμαντοπούλου ήρθε καλοκαιριάτικα και η πρώτη νόθευσή του με τον νόμο Αρβανιτόπουλου ήρθε καλοκαίρι και μάλιστα σε μία συνεδρίαση.
Αλήθεια είναι αυτά.

Θα είχατε δίκιο να τα επικαλείστε αν είχατε πει στον κόσμο: «Κοιτάξτε εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε ότι έκανε το ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αλλά θα τα κάνουμε με αριστερό τρόπο.»
Όπως και κάνετε

Αλλά δεν νομίζω να είπατε αυτό. Αυτά τότε τα καταγγέλλατε...
και λέγατε ότι με σας θα αλλάξουν θα ξαναβρεί η Βουλή τον πραγματικό της ρόλο, δημοκρατία, ισότητα, αλληλεγγύη κ.λπ.
Οπότε το άλλοθι του «και σεις τα ίδια κάνατε» δεν ισχύει
Παρένθεση

Τα ίδια ακριβώς λέγατε χθες και στην ολομέλεια όταν αποχωρήσαμε καταγγέλλοντας τον ευτελισμό των κοινοβουλευτικών διαδικασιών

«Και οι προηγούμενοι τα ίδια έκαναν» είπατε και κει...
Φέρατε σε εναρμόνιση οδηγίας 22 υπουργικές τροπολογίες και δεν ξέρω αν τελειώσατε...
Νομίζω έχετε ακόμα να βολέψετε κάποια θέματα της περιουσίας των μοναστηριών του Αγίου Όρους
Ας πάμε στο θέμα μας
Στο νομοσχέδιο για την εκπαίδευση.

Κυρίως την τριτοβάθμια
Δεν άκουσα κάποιες αλλαγές μεταξύ Α και Β ανάγνωσης εκτός από αυτήν για την αμοιβή καθηγητών από το εξωτερικό.
Επειδή άκουσα τον κ. Υπουργό και αρκετούς βουλευτές να μιλάει για τον κακό νόμο 4009/2011 πότε αξιολογήθηκε όπως προβλεπόταν από τον ίδιο τον νόμο;
Και αυτό έπρεπε να κάνουμε και να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα που σαφώς υπήρχαν.
Και η λειτουργία των συμβουλίων ιδρύματος μπορούσε να βελτιωθεί όχι να τα καταργήσετε όμως (επειδή λέτε ότι δεν είδατε κανέναν να συμφωνεί και να υπερασπίζεται τα συμβούλια ιδρύματος)
Θα προσπαθήσω να μην επαναλάβω όσα έχω πει στις δύο προηγούμενες επιτροπές.

Για το Άσυλο λοιπόν και τις ακαδημαϊκές ελευθερίες τα είπαμε.
Τροχαία και πυροσβεστική μέσα, αστυνομία έξω.
Μια διάταξη κλείσιμο ματιού σε συγκεκριμένα ακροατήρια που έχουν διαβεί τον Ρουβίκωνα της νομιμότητας
Ποιο πρυτανικό συμβούλιο να τα βάλει με συμμορίες και υπόκοσμο, παίρνοντας μια ευθύνη που ανήκει στην πολιτεία;

Για την αποστολή των ΑΕΙ τα είπαμε
Έφυγε η αναφορά της ετοιμασίας για το επαγγελματικό πεδίο
Ναι η γνώση έχει την αυταξία της, αλλά μακάρι να καθόμασταν να φιλοσοφούμε ή να ερευνούμε, χωρίς να χρειαστεί να δουλεύουμε κιόλας

Αλλεργία στον ενιαίο Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας, το ευρωπαϊκό δηλαδή πλαίσιο ανώτατης εκπαίδευσης καθότι η αναφορά σε αυτόν φεύγει από το άρθρο 4
Πάμε στη διοίκηση των ΑΕΙ και επιτρέψτε μου να σταθώ λίγο εδώ
Τα τρισκατάρατα Συμβούλια Ιδρύματος η κατάργηση των οποίων είχε ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό ήδη από τις προγραμματικές δηλώσεις του Φεβρουαρίου 2015 επιτέλους καταργούνται αφού πρώτα τα πριονίσατε.
Διαβάζοντας της επιστολές που μας έστειλαν στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων καταλάβαμε όλοι γιατί
Γιατί ξεβόλευαν καταστάσεις

Πάμε στην ψηφοφορία
«Ο τεχνοφασισμός (έτσι δεν το λέγατε) δεν θα περάσει»
και έτσι η ηλεκτρονική ψηφοφορία δίνει τη θέση της στην κάλπη στις πρυτανικές εκλογές ώστε οι μάστορες των μηχανισμών να κάνουν τη δουλειά τους
Η μαζική συμμετοχή στις εκλογές που προκαλείται από την ηλεκτρονική ψηφοφορία ποτέ δεν άρεσε στους τακτικιστές

Και ο νοών νοείτω απ' όσους έχουμε ζήσει εκλογές σε Πανεπιστήμια
Το πρυτανικό συμβούλιο που θα είναι ο Πρύτανης, οι 3 ή 4 αντιπρυτάνεις και ένας εκπρόσωπος των φοιτητών και των εργαζομένων θα έχει ουσιαστικά τον πρώτο λόγο σε κάθε ίδρυμα (άρθρο 14)
Ένα μικρό υπουργικό συμβούλιο με Υπουργό οικονομικών και ανάπτυξης, διοίκησης, έρευνας, ακαδημαϊκών υποθέσεων

Θα έχουμε δηλαδή έναν πρωθυπουργό στο υπουργικό συμβούλιο, με κάποιους υπουργούς που τους εξέλεξαν με διαφορετικά ψηφοδέλτια
Τώρα που το σκέφτομαι δεν είναι κακή ιδέα, να τη δοκιμάσουμε
Για να δούμε όμως λίγο πιο βαθιά.
Γιατί ξεχωριστό ψηφοδέλτιο για Πρύτανη και Αντιπρυτάνεις
Για πολυφωνία λέει ο Υπουργός.
Για παραλυσία όπου κάποιες μειοψηφίες θα αντλούν εξουσία λέω εγώ ξέροντας πώς δουλεύουν τα πράγματα στο Πανεπιστήμιο

Για να το δούμε λίγο
Πριν τρία χρόνια 20/7/2014 ο κ. Υπουργός έγραφε στην Αυγή στο άρθρο του «Μια σοβαρή ήττα της αριστεράς στα Πανεπιστήμια»:

«Τελείωσαν οι πρυτανικές εκλογές. Τελειώνει και η ακαδημαϊκή χρονιά. Τελειώνουν όμως, όλα αυτά, και με ένα τεράστιο ερωτηματικό: Γιατί άραγε η Αριστερά δεν κατάφερε να παίξει έναν, έστω και δευτερεύοντα, ρόλο στις εξελίξεις της χρονιάς; Γιατί αυτό που καταγράφεται στην κεντρική πολιτική σκηνή, δηλαδή η άνοδος της Αριστεράς, δεν αποτυπώνεται ούτε οργανωτικά ούτε πολιτικά ούτε ιδεολογικά στα πανεπιστήμια;»
Ήρθε λοιπόν η ώρα οι μειοψηφίες στα Πανεπιστήμια να ξαναπάρουν το ρόλο τους στην εξουσία μέσω των αντιπρυτάνεων στο Πρυτανικό Συμβούλιο.

Μήπως λοιπόν κρύβεται αυτό πίσω από τα ξεχωριστά ψηφοδέλτια;
Για τη συμμετοχή των φοιτητών στη διοίκηση εμείς λέμε ναι αλλά με τον σωστό τρόπο
Εκλογές με ενιαίο ψηφοδέλτιο όπως και οι άλλες κατηγορίες.
Κάτι που μπορεί να επεκταθεί και το έχουμε προτείνει και στις φοιτητικές εκλογές για τους φοιτητικούς συλλόγους

Και εδώ περιμένουμε από όλα τα κόμματα τη γνώμη τους
Εσείς με τη διάταξη όπως την έχετε για την ψηφοφορία των φοιτητών κλείνετε το μάτι στις παρατάξεις
Για τις κοσμητείες των μονοτμηματικών σχολών το είπα 2 φορές δεν βλέπω να ιδρώνει το αυτί κανενός.
Θα έχουμε κοσμητείες (οι διοικήσεις των σχολών δηλαδή) όπου τα μέλη ΔΕΠ θα είναι μειοψηφία και φοιτητές και εργαζόμενοι πλειοψηφία!!!

Πρωτότυπο και ενδιαφέρον για ακαδημαϊκές μονάδες.
Δεν συμφωνείται κ. Υπουργέ;
Και είναι τυχαίο ότι αυτό ισχύει για τις σχολές του Πολυτεχνείου;
Για τα ξενόγλωσσα προπτυχιακά σας το είπαμε. Κάντε προαιρετική την εμπλοκή τους διεθνούς Πανεπιστήμιου
Πάμε στα μεταπτυχιακά.
Υπερρύθμιση και ακραίος παρεμβατισμός.
Το είπαν όλοι.

Καταρχήν για τα δίδακτρα.
Δεν απάντησε ο Υπουργός στα ερωτήματά μου ίσως γιατί έλειπε δεν τα άκουσε
Πώς θα επιλέγονται οι φοιτητές αν πάνω από το 30% πληρούν τα κριτήρια και
γιατί να μην λαμβάνονται υπόψιν οι καταθέσεις και όχι μόνο το εισόδημα.
Θα μου πείτε «Ήταν όλα καλά μέχρι τώρα;»
Όχι.

Η ενιαία αντιμετώπιση όμως σαν να είναι όλοι «κερδοσκόποι» αδικεί τα καλά μεταπτυχιακά προγράμματα που έχουμε πολλά
Και θα τα ισοπεδώσει
Αν υπάρχουν κάποιοι καθηγητές που δίνουν όλο τους το βάρος στα μεταπτυχιακά αγνοώντας τα προπτυχιακά όπως λέτε, ελέγξτε το.

Μην κόψετε τα χλωρά μαζί με τα ξερά
Η υποχρέωση των Πανεπιστημιακών να διδάσκουν στα μεταπτυχιακά (αν έχουν συμπληρώσει τις ώρες στα προπτυχιακά) πώς προκύπτει;
Τα τσουβαλιάζετε όλα στο νομοσχέδιο
Μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν (και όχι λίγα μάλιστα) μεταπτυχιακά επαγγελματικής εξειδίκευσης κυρίως για στελέχη για να εμπλουτίσουν το βιογραφικό τους
Γιατί αυτά να τα επιδοτεί, να τα πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος και να μην έχουν δίδακτρα;
Αυτά ουσιαστικά θα τα καταργήσετε, γιατί αν βάλετε τα δίδακτρα ανάλογα με το κόστος και όχι με τη ζήτηση δεν θα είναι βιώσιμα

Οι καλοί διδάσκοντες θα φύγουν, και αν φύγουν οι καλοί διδάσκοντες που δημιουργούν τη φήμη σε ένα μεταπτυχιακό τότε πάπαλα το μεταπτυχιακό.
Και επειδή ζούμε σε μια παγκοσμιοποιημένη ακαδημαϊκή κοινότητα σίγουρα οι καλοί θα βρουν καλύτερες προσφορές από τα 1500 ευρώ του μισθού τους...

και θα φύγουν αφήνοντας εμάς εδώ στη Βουλή να κλαίμε για το brain drain και να απορούμε «τι έχουν τα έρμα και φεύγουν» δεν ψοφάνε.
Με τις ιδεοληψίες σας λοιπόν και τον ψευδεπίγραφο φιλολαϊκό χαρακτήρα, τα ελληνικά πανεπιστήμια λοιπόν θα χάσουν και πόρους και ανθρώπους
Και επειδή η εκπαίδευση είναι ο μεγαλύτερος μοχλός κοινωνικής κινητικότητας αυτοί που θα πληγούν θα είναι τα μεσαία στρώματα και χαμηλά στρώματα.

Γιατί όσοι θέλουν καλά μεταπτυχιακά στα συγκεκριμένα θέματα θα φεύγουν έξω. Ποιοι δηλαδή; Οι έχοντες.
Μόλις ψηφιστεί το νομοσχέδιο αν λάβετε λουλούδια στο γραφείο από ξένα Πανεπιστήμια (κυρίως από Κυπριακά, Τουρκικά και Βουλγάρικα) να ξέρετε για τι είναι.

Προς άρση παρεξηγήσεων δεν διδάσκω ούτε δίδασκα σε μεταπτυχιακό.
Όλες μου τις διδακτικές ώρες τις αφιέρωνα στα προπτυχιακά μαθήματα, αλλά παρακολουθούσα την πολύ αξιόλογη δουλειά που γινόταν σε ορισμένα μεταπτυχιακά
Θα κλείσω με κάποια πράγματα που έχουν να κάνουν με μικροδιαχείριση το micromanagement
Ας πάμε στο άρθρο 76 με τον αθώο τίτλο «Θέματα προσωπικού ΑΕΙ»
Δεν πολυασχοληθήκατε με αυτά

Στις μετακινήσεις μελών ΔΕΠ από Πανεπιστήμιο σε Πανεπιστήμιο και από Τμήμα σε Τμήμα ισχύει ότι μετά από 7 έτη μπορείς να αλλάξεις (υπό προϋποθέσεις) Πανεπιστήμιο και Τμήμα.
Τώρα προστίθεται ότι αν είναι για αλλαγή μέσα στο ίδιο ΑΕΙ τα 7 χρόνια γίνονται 5 (χωρίς την προϋπόθεση 3 ετών στην βαθμίδα)

Ποιος ή ποιοι είναι οι βιαστικοί κύριε Υπουργέ που θέλουμε να βολέψουμε και δεν μπορούν να περιμένουν άλλα δύο χρόνια;

Στο 2ο εδάφιο ενώ πριν 1 χρόνο με τον 4415/2016 είπαμε ότι απαγορεύεται η μετακίνηση από ΑΕΙ της περιφέρειας σε ΑΕΙ του κέντρου (για να μην αποψιλωθούν τα περιφερειακά ΑΕΙ) τώρα ερχόμαστε και λέμε ότι μπορούν καθηγητές που είναι 15 χρόνια στο τμήμα να πάνε σε κεντρικά ΑΕΙ.
Θα ήθελα κάποιες εξηγήσεις για αυτό; Γιατί; Τι έγινε και το μετανιώσατε; Είχατε κάποιες ενοχλήσεις από καθηγητές περιφερειακών ΑΕΙ; Ποιους ή ποιες αφορά;

Από Σάμο, Αλεξανδρούπολη, Ηράκλειο, Φλώρινα να πάνε σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη;
Και επίσης κάτι άλλο πονηρό: στο 3ο εδάφιο με τις προϋποθέσεις μετακίνησης
Το τμήμα προέλευσης εκφράζει απλώς «γνώμη» και όχι «σύμφωνη γνώμη» όπως στον προηγούμενο νόμο τον 4415/2016

Ενώ το τμήμα υποδοχής ισχύει ότι πριν εκφράζει σύμφωνη γνώμη
Φεύγει δηλαδή η λέξη «σύμφωνη γνώμη» και μένει απλώς «γνώμη» για το τμήμα προέλευσης απλώς εκφράζει γνώμη.
Μπορεί να διαφωνεί δηλαδή η συνέλευση του τμήματος προέλευσης και ο Υπουργός να εγκρίνει;
Έτσι ουσιαστικά αποδεσμεύεται ο οποιοσδήποτε από την απόφαση του τμήματός του αρκεί να το εγκρίνει ο Υπουργός

Καταλάβατε γιατί μιλάμε για υπερσυγκεντρωτισμό κ. Υπουργέ;
Για τα 5ετή μάστερ δεν θα πω γιατί είναι λίγο φούσκα όπως εξελίσσεται
Για τα Ακαδημαϊκά Συμβούλια δεν είπαμε ότι είναι ασαφή είπαμε ότι θα είναι διακοσμητικά και θα έχουν επικαλύψεις με τα Περιφερειακά Συμβούλια Έρευνας Καινοτομίας
Για τα ιδιωτικά σχολεία και την πρόσβαση των ΑμΕΑ επειδή κάνουν σπέκουλα κάποιες κυβερνητικές εφημερίδες για τη στάση της αντιπολίτευσης επειδή τάχα δεν μιλάει, ναι δεν μιλάμε και για τα αυτονόητα.
Δεν έχετε το μονοπώλιο της καρδιάς

Με αφορμή μάλιστα αυτό θα έλεγα να κοιτάξουμε και την πρόσβαση στα δημόσια σχολεία γιατί οι συμπολίτες μας ΑμΕΑ δεν είναι πολίτες β' κατηγορίας
Για τα 2 ετή τμήματα για απόφοιτους ΕΠΑΛ, το ακούσαμε και από την ΟΛΤΕΕ
Αφού υπάρχει ο θεσμός της 9μηνης μαθητείας που οδηγεί στο ίδιο επίπεδο προσόντων (5) θα είναι άχρηστο ή υπονομευτικό απέναντι στη μαθητεία

Επίσης επειδή ρώτησα να μας πείτε τα κριτήρια επιλογής της Σάμου αντί της Σύρου παρά την απόφαση της Συγκλήτου το 29/11/2007
Λείπατε όμως και μάλλον δεν το ακούσατε
Εν κατακλείδι...
Προσέξτε επειδή πολύ το αναφέρετε (κι εσείς και η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ) το νεοφιλελεύθερο πανεπιστήμιο.

Μην οδηγήσετε εσείς σε ένα ανελεύθερο πανεπιστήμιο που θα κάνουν κουμάντο οι δυναμικές μειοψηφίες
Μπορείτε να το ψηφίσετε είσαστε 153 έχετε την πλειοψηφία
Εμείς θα προσπαθήσουμε μέχρι τελευταίας στιγμής να σώσουμε ότι σώζεται
Αν μη τι άλλο, επειδή το Πανεπιστήμιο το ξέρουμε, τουλάχιστον να φανερώσουμε τι κρύβεται πίσω από τα ωραία και μεγάλα λόγια που συνοδεύουν το νομοσχέδιο.

 
ΈΝΩΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΓΙΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ
News - Απόψεις
Τρίτη, 25 Ιούλιος 2017 18:45

ΈΝΩΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΓΙΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ

Ένωση Περιφερειών: Κινδυνεύουν με λουκέτο Τμήματα περιφερειακών Πανεπιστημίων λόγω διάταξης στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας

resized ΕΝΠΕ 25 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις ολέθριες επιπτώσεις που μπορεί να έχει για τα περιφερειακά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα διάταξη στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων «Οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις», με την οποία παρέχεται η δυνατότητα στα μέλη ΔΕΠ των περιφερειακών Πανεπιστημίων να μετακινηθούν προς τα Πανεπιστήμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης μετά από 15 χρόνια υπηρεσίας, ανεξαρτήτως βαθμίδας.

«Η διάταξη θα πρέπει να αποσυρθεί αμέσως, διαφορετικά τα περιφερειακά Πανεπιστήμια θα υποστούν ανεπανόρθωτη ζημία», προειδοποίησε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΝΠΕ, ενώ η Ταμίας της ΕΝΠΕ, περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα Χριστιάννα Καλογήρου σημείωσε ότι «η κατάληξη μπορεί να είναι ακόμη και κλείσιμο Τμημάτων εφόσον δεν θα μπορέσουν να συγκρατήσουν το δυναμικό τους».

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ

Παράλληλα, ο κ. Κ. Αγοραστός τόνισε ότι «μετά την ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, κινδυνεύουν να μην μπορέσουν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους μερικά από τα καλύτερα μεταπτυχιακά προγράμματα ελληνικών δημόσιων Πανεπιστημίων. Αυτό θα είναι προς όφελος ξένων πανεπιστημίων και ιδιωτικών κολεγίων, που αναμένουν πως και πως την ψήφιση του νομοσχεδίου», υποστήριξε και πρόσθεσε: «Η ιδέα ότι αρκετές χιλιάδες νέων μπορούν να σπουδάζουν στα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών χωρίς το κράτος να αναλάβει αυτό το κόστος, ελπίζοντας ότι τα υποχρηματοδοτούμενα Πανεπιστήμια και οι κακοπληρωμένοι καθηγητές τους θα καταφέρουν με κάποιο τρόπο να καλύψουν το κόστος δεν είναι ρεαλιστική».

Ο κ. Κ. Αγοραστός προειδοποίησε ότι η κατάρρευση των εσόδων από τα μεταπτυχιακά θα έχει ως αποτέλεσμα αφ’ ενός να επιβαρυνθούν οι Έλληνες φορολογούμενοι κι αφ’ ετέρου να πληγούν βασικές λειτουργίες των Πανεπιστημίων.

Ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ εξέφρασε την άποψη όσοι είναι οικονομικά αδύναμοι να σπουδάζουν δωρεάν στα μεταπτυχιακά με υποτροφίες, γενικότερα τα δίδακτρα να είναι σε λογικά πλαίσια και τα μετατυχιακά να είναι προσβάσιμα στους πολλούς,

ΕΚΤΟΣ ΛΟΓΙΚΗΣ Η ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΕΝΠΕ

Στο μεταξύ, η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας καταδικάζει ομόφωνα την πέραν πάσης λογικής εξαίρεσή της από τον κατάλογο φορέων που προσκλήθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση (ακρόαση φορέων) της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις τους επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας, «Οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις».

Κι αυτό παρά το ότι οι Περιφέρειες είναι εκ των βασικών αναπτυξιακών πυλώνων της χώρας καθώς και εκ των βασικών φορέων χρηματοδότησης των υποδομών και του τεχνολογικού εξοπλισμού των Πανεπιστημίων με πόρους από ευρωπαϊκά προγράμματα αλλά και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων των Περιφερειών

Επιπρόσθετα, τα Πανεπιστήμια αποτελούν το στενότερο συνεργάτη των Περιφερειών σε θέματα έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας.  

resized ΕΝΠΕ Κ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

Ένωση Περιφερειών: Να παραταθεί η προθεσμία υποβολής αμφισβήτησης επί της κύρωσης των δασικών χαρτών

Δεσμεύτηκε να υλοποιήσει την πρόταση της ΕΝΠΕ ο Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλος σε επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα κ. κ. Κ. Αγοραστό και Αλ. Καχριμάνη

 

Να παραταθεί τουλάχιστον έως τις 31 Αυγούστου και πάντως για όσο χρονικό διάστημα είναι αναγκαίο η προθεσμία υποβολής αμφισβήτησης επί της κύρωσης των δασικών χαρτών, ιδιαίτερα για τις γεωργικές εκτάσεις που κυρίως σχετίζονται με το καθεστώς της καταβολής της ενιαίας ενίσχυσης στους Έλληνες αγρότες, ζητεί το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας με απόφαση που έλαβε στη σημερινή του συνεδρίαση.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός και ο Γενικός Γραμματέας της ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλ. Καχριμάνης ανέπτυξαν τις θέσεις της ΕΝΠΕ στον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Σωκράτη Φάμελλο, ο οποίος δεσμεύτηκε να τις υλοποιήσει.

Το ΔΣ της ΕΝΠΕ θεωρεί την παράταση επιβεβλημένη λόγω του τεράστιου όγκου σε αριθμό αμφισβητήσεων, της υποστελέχωσης των υπηρεσιών και του μεγάλου χρόνου που απαιτείται για τη γραφειοκρατική υποβολή και αποπεράτωση των αιτημάτων.

Παράλληλα,

-κρούει τον κώδωνα του κινδύνου να αποκλειστούν χιλιάδες γεωργοί από το καθεστώς των επιδοτήσεων και η χώρα να χάσει εκατομμύρια ευρώ εισρεόμενων πόρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση

-κι επαναφέρει την πρόταση που έχει καταθέσει και στο παρελθόν η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας να ληφθούν αριθμοί ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου για όλους τους γεωργούς που τα επιδοτούμενα αγροτεμάχιά τους εμφανίζουν πρόβλημα, σε συνεργασία των υπηρεσιών των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΟΠΕΚΕΠΕ) που έχει αναλυτικά τα ΑΦΜ και τις περιπτώσεις αλληλοεπικαλύψεων γεωργικών γαιών και δασικών χαρτών, αλλά και του ατομικού κλειδάριθμου που «πατά» στους κωδικούς TAXIS για κάθε περίπτωση.

 
Η Περιφερειάρχης Αττικής γράφει για την επέτειο της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας. Η Δημοκρατία υπηρετείται από την αέναη, δυναμική διαδικασία εμπέδωσης των πολιτικών και κοινωνικών προταγμάτων της.
News - Απόψεις
Τρίτη, 25 Ιούλιος 2017 09:17

Η Περιφερειάρχης Αττικής γράφει για την επέτειο της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

Η Δημοκρατία υπηρετείται από την αέναη, δυναμική διαδικασία εμπέδωσης των πολιτικών και κοινωνικών προταγμάτων της.

DOUROYRENA

Σε άρθρο της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, αναφέρεται στη χθεσινή επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας στη χώρα μας. «Η Δημοκρατία αποκαταστάθηκε το 1974, έχει όμως εμπεδωθεί πλήρως σε θεσμικό, κοινωνικό, ηθικό επίπεδο;» θέτει το ερώτημα η Περιφερειάρχης τονίζοντας ότι «η κληρονομιά των αγώνων του λαού μας κατά της Χούντας, μας επιβάλλει (ανα)στοχασμό και αλλαγή ρότας, καθώς η μέχρι σήμερα πορεία της χώρας βασίστηκε σε σειρά επιλογών, που εκ του αποτελέσματος, όπως φάνηκε και από την κρίση χρέους, αποδείχθηκαν λαθεμένες».

«Επιλογών που, in fine, αποδυνάμωσαν τους κρίσιμους πυλώνες της Δημοκρατίας, το Κοινοβούλιο, τη Δικαιοσύνη, το συνδικαλιστικό κίνημα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση», παρατηρεί η Περιφερειάρχης, υπογραμμίζοντας ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση «είναι εκείνη που σήμερα μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στο πλαίσιο δύο, υπό εξέλιξη, διαδικασιών: την αναμόρφωση του Καλλικράτη και τη συνταγματική αναθεώρηση – δύο κορυφαίες διαδικασίες που συνιστούν κρίσιμο momentum για να αντιστρέψουν, οι Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές μια στρεβλή πορεία δεκαετιών». Κάνοντας ουσιαστικά πράξη τη ‘νέα μεταπολίτευση’, «βάζοντας τις βάσεις για την εμβάθυνση της τοπικής δημοκρατίας».

«Ο δρόμος για την ανάταξη της Δημοκρατίας περνάει μέσα από τις Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές και την άμεση ολοκλήρωση εκείνων των θεσμικών μεταρρυθμίσεων, που μπορούν να αλλάξουν, όχι απλά το «τοπίο» της Αυτοδιοίκησης αλλά να το καταστήσουν παράγοντα προώθησης του νέου υποδείγματος Διοίκησης: με αποτελεσματικότητα, διαφάνεια, χωρίς γραφειοκρατία», γράφει η Ρένα Δούρου. Γιατί οι Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές είναι «εκείνες οι βαθμίδες διοίκησης που μπορούν να αντιμετωπίσουν την απομείωση της πολιτικής, με όρους ενίσχυσης της Δημοκρατίας, της χρηστής Διοίκησης και της αποτελεσματικότητας», καθιστώντας «αξιόπιστη» την έννοια της Πολιτικής «στα μάτια των πολιτών και ειδικότερα των νέων».

Η Περιφερειάρχης συνεχίζει, παρατηρώντας ότι στην Περιφέρεια Αττικής «αλλάζουμε το υπόδειγμα της Διοίκησης, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τις πιο επείγουσες κοινωνικές ανάγκες». «Την ίδια στιγμή προωθούμε το μοντέλο της Διαπεριφερειακής συνεργασίας είτε πρόκειται για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών (όπως για παράδειγμα οι καταστροφικές συνέπειες των σεισμών στη Λέσβο και την Κεφαλονιά) είτε για διακυβεύματα που αφορούν στην καθημερινότητα του πολίτη όπως η διαχείριση των απορριμμάτων ή στην προώθηση ενός νέου επιχειρείν με έμφαση στην εξωστρέφεια, στην καινοτομία, στην έξυπνη εξειδίκευση».

Η «ουσία της Δημοκρατίας» υπηρετείται πραγματικά και όχι στενά επετειακά, μέσα από «την αέναη, δυναμική διαδικασία εμπέδωσης των πολιτικών και κοινωνικών προταγμάτων της Δημοκρατίας - μια διαδικασία στην οποία είμαστε όλοι, κεντρική κυβέρνηση και τοπική αυτοδιοίκηση, κοινωνοί και εταίροι, με τελικούς κριτές τους πολίτες, στους οποίους λογοδοτούμε».

 

Ολόκληρο το άρθρο της Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εδώ

 


Σελίδα 1 από 169

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χόλιγουντ, Μαρκ Γουόλμπεργκ, ο ηθοποιός με τις υψηλότερες απολαβές στον κόσμο το 2017.
Χόλιγουντ,  Μαρκ Γουόλμπεργκ, ο ηθοποιός με τις υψηλότερες απολαβές στον κόσμο το 2017.
Χόλιγουντ, Μαρκ Γουόλμπεργκ, ο ηθοποιός με τις υψηλότερες απολαβές στον κόσμο το 2017. Ο Μαρκ Γουόλμπεργκ κατέκτησε την κορυφή ...

Η Όπερα Κουν της Σαγκάης στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Η Όπερα Κουν της Σαγκάης στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Η Όπερα Κουν της Σαγκάης στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος 23 Αυγούστου 2017 Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος ...